فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 6 (تابستان 1384)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 6 (تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آسایش*، فاطمه کوچکی نژاد ارم ساداتی صفحات 1-12

    روند کنونی توزیع جمعیت، فعالیت و خدمات در سطح ناحیه مورد مطالعه به تبع ساختار فضایی کشور، نابساماناست. ادامه این روند باعث توزیع نامتعادل تر خدمات و امکانات شده و در نتیجه اشغال نابهنجار محیط طبیعی وتخلیه تدریجی روستاهای کوچک را به نفع شهرها و مراکز بزر گ تر در پی داشته است. با درک مشکلات ذکر شده وبا قبول این اصل که برای مدیریت هدفمند و بهینه در جهت توسعه سکونتگاه های روستایی، سازماندهی فضایی وایجاد سلسله مراتبی مطلوب از سکونتگاه ها ضروری است. تحقیق حاضر در محدوده شهرستان صومعه سرا با هدفدستیابی به چنین نظامی که یکپارچگی فضایی را در سطح ناحیه مورد مطالعه تحقق ببخشد به انجام رسیده است.در این تحقیق که با رویکردی سیستمی -رفتاری انجام شده است، با به کارگیری از الگوی رفتاری و استفاده ازمدل ها، سازمان فضایی موجود ناحیه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته، سپس با توجه به نتایج حاصل والگوی رفتاری منبعث از ویژگی های فرهنگی-اجتماعی-سیاسی و اقتصادی روستاییان الگوی مناسبی برای ایجادنظام سکونتگاهی مطلوب پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سازماندهی فضایی، فضا، جغرافیای کاربردی، دیدگاه جغرافیایی
  • مهدی مینایی* صفحات 13-23

    بنیان قلمروهای ژیواستراتژیک در دوران جنگ سرد که براساس توان نظامی، فضای جغرافیایی و گسترهایدیولوژیک بنا شده بود به دلایل فراوان از جمله هزینه بسیار بالای تسلیحات نظامی و پشتیبانی از کشورهای اقمار،ظهور انقلاب تکنولوژیک و گسترش ارتباطات، با فروریختن دیوار برلین از هم پاشید . در این بین با کاهش نقشمسایل نظامی و ایدیولوژیک، جناح بندی ها و رقابت هایی که بین دو ابرقدرت و هم پیمانان آن ها برپایه عامل نظامی تعریف و تفسیر می شد، سستی گرفت و عوامل:« انسانی و منابع اقتصادی » به عنوان شاخص «توسعه و قدرت fبرتر» معرفی گردید . هم اکنون مناطق استراتژیک جهان برپایه میزان تولید ناخالص ملی، منابع انسانی و منابع طبیعی، به ویژه منابع انرژی دست هبندی می شوند.به طور مشخص ملاک قدرت در سده بیست و یکم، توانمندی های اقتصادی در سطح بین المللی و کنترل نظامتولید، عرضه و مصرف کالاهای اقتصادی است . و به همین لحاظ مناطق ژیواستراتژیک منطبق با مناطقی است کهمنابع سرشار طبیعی (به ویژه منابع انرژری) و نیز تولید ناخالص ملی چشمگیر دارند . بدین لحاظ منطقه خاور نزدیکبزرگ به طور اعم و حوزه های خلیج فارس و دریای خزر به طور اخص با در اختیار داشتن بیش از 70 درصد منابع انرژی (نفت و گاز) جهان، نقش " ژیواکونومیک " ویژه ای در قرن 21 بازی خواهد کرد. براین اساس جمهوری اسلامی ایران که به عنوان یک کشور مهم از دید استراتژیک در دوران جنگ سرد مطرح بود،اکنون با عامل اقتصادی (ژیواکونومی) منطبق شده است و موقعیت منطقه ای آن در دوران جنگ سرد، به موقعیتممتاز بین المللی در عرصه جهانی بدل گشته است . این موقعیت استثنایی، جایگزین ناپذیر بوده و نقش محوری درتدوین استراتژی های جهانی قدرت در سده حاضر خواهد شد.به طوری که ایران با تسلط طبیعی بر تنگه هرمز و جزایر استراتژیک اطراف آن و همچنین هم مزر بودن بادومین منبع عمده نفت و گاز جهان در شمال، موجب می گردد جایگاه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از نقشآفرینان اصلی استقرار صلح و ثبات بین المللی در سده بیست و یکم باشد . جمهوری اسلامی ایران نیز باید به تدوینبپردازد که هم جوابگوی مشکلات و مطالبات منطقه ای و جهانی باشد و هم به نحو « دستور کار ژیوپولتیکی » یکبسیار مطلوب، متضمن امنیت و منافع ملی و تحقق آرمان های انقلاب اسلامی گردد.

    کلیدواژگان: ژئواکونومی، ژئواستراتژی، امنیت ملی، خاور نزدیک بزرگ
  • عباس مفیدی*، آذر زرین صفحات 24-48

    به منظور بررسی برخی از جنبه های سینوپتیکی مربوط به سامانه های کم فشار سودانی از جمله الگوی گردش ترازفوقانی و تحتانی وردسپهر و منبع رطوبت و نحوه فرارفت آن،الگوی سینوپتیکی حاکم در زمان وقوع توفاندسامبر 2001 بر روی ایران مورد توجه قرارگرفت . بدین منظور نقشه های فشار سطح زمین و ترازهای 500،200و 50 هکتوپاسکال قبل و بعد از شروع توفان مورد بررسی قرار گرفت . جهت شناخت منبع اصلی رطوبت سامانهسودانی نقشه های جهت و سرعت باد و نم ویژه در تراز 850 هکتوپاسکال بررسی گردید . به منظور درک وضعیت جت جنب حاره و نحوه تقویت آن نقشه های مولفه باد مداری و پتانسیل سرعت X برای تراز 200 هکتوپاسکال تهیه و مورد مطالعه قرارگرفت. همچنین شکل ابر درتصاویر ماهواره ای مربوط به توفان دسامبر 2001 بررسی شد.نتایج مطالعه در رابطه با تشکیل وگسترش کم فشار سودانی اگر چه همچون سایر مطالعات بر مقادیر پایینشاخص چرخه و استقرار پشته ای در تراز میانی وردسپهر بر روی مدیترانه غربی و ناوه عمیقی برمنتهی الیه شرقمدیترانه دلالت دارد اما نقش اصلی را به کشیده شدن تاوه قطبی در تراز 50 هکتوپاسکال به عنوان منبع اصلیتاوایی برای پیدایش الگوی گردش ناهنجار و تقویت سلول هدلی و جت جنب حاره بر روی مدیترانه و شمال آفریقامی دهد. یافته ها بر استقرار مناسب خروجی هسته جت جنب حاره بر روی خاورمیانه به همراه استقرار و تقویتپشته ای در تراز میانی و زبانه پرفشاری در تراز پایین بر روی دریای عرب جهت تکوین و گسترش کم فشارهایسودانی تاکید دارد . نتایج حاصل از بررسی توفان دسامبر 2001 نشان می دهد که استقرار وتقویت پشته /پرفشاربرروی دریای عرب از یک سو با ایجاد یک سری پسخورهای مثبت، موجب تشدید سلول هدلی و تقویت غیرمستقیمجت جنب حاره بر روی منطقه دریای سرخ شده و از سویی دیگر امکان انتقال مستقیم رطوبت از دریای عرب بهدرون سامانه های کم فشار را در زمان گسترش کم فشارهای منطقه دریای سرخ به ایران فراهم می سازد. همچنینیافته ها نشان می دهد که منبع اصلی رطوبت سامانه های سودانی مناطق حاره ای شرق آفریقا و قطاع جنوب غربیدریای عرب می باشد که درحین عبور از روی دریای سرخ و خلیج فارس تقویت می گردد.

    کلیدواژگان: کم فشار سودانی، تاوه قطبی، جت جنب حاره، پشته شرق عربستان، ناوه عمیق شرق مدیترانه، بارش های ایران
  • نادر حبیب زاده*، منصور بدری فر صفحات 49-60

    وجود دریاچه ارومیه در حد فاصل استان های آذربایجان شرقی و غربی به عنوان یکی از نادرترین زیستگاه هایدنیا، منظره های زیبا و بدیع ایجاد نموده است . در صورت ایجاد یک راه مناسب و فراهم نمودن شرایط لازم از طریق احداث جاده روی دریاچه، این دریاچه و منطقه اطراف آن رامی توان به یکی از قطب های گردشگری ملی و بین المللی تبدیل نمود. در عین حال، ایجاد جاده روی دریاچه ارومیهمی تواند به آسان کردن تردد میان مراکز دو استان مهم نقش بسیار تاثیرگذار در پیشرفت این مناطق ایفا نماید . ازطرف دیگراحداث این جاده برروی دریاچه، طبعا با این منافع ملی و بین المللی، اثرات منفی بسیاری بر دریاچه ای باویژگی های بوم شناختی حساس و بسیار شکننده و نیز بر مسایل اقتصادی و اجتماعی منطقه خواهد گذاشت .بنابراین، مطالعه عمیق تر اثرات زیست محیطی احداث این جاده روی این اکوسیستم ویژه و منحصر به فرد که حساسیت های ملی و بین المللی نیز دارد، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. در این پژوهش سعی گردیده است اثراتزیست محیطی مهم احداث جاده شهید کلانتری بر حوزه دریاچه و در مقابل اثرات خود حوزه دریاچه ارومیه بر احداث جاده شهید کلانتری مورد تحلیل قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، اثرات زیست محیطی، جاده شهید کلانتری
  • نبی الله رشنو* صفحات 61-75

    عشایر و بروز پدیده کوچ نشینی با تکیه بر دام و مرتع به عنوان محصول مساعدت های جغرافیایی و هم جواری ایرانبا سایر ملل و اقوام کوچ نشین، همواره در فرایندها و ابعاد متعدد اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی از جایگاهیمشخص در تفکرات متولیان امور جامعه برخوردار بوده اند. این روند در دنیای فن سالار نوین و معاصر هزاره سوم بشری که عمدتا تعاملات جوامع در عرصه های جغرافیایی بر مبنای معیارها و رویکردهای ژیواکونومیک تبیینمی گردند، سبب گردیده است تا اولویت اصلی در تعیین ظرفیت توسعه ناحیه ای، منطقه ای، ملی وحتی جهانی نظام های اجتماعی و ممالک بر اساس میزان و نحوه تعاملات ادراکی آن ها از محیط جغرافیایی تعیین گردد . لذابررسی جایگاه و اثربخشی نظام زیستی عشایر به عنوان بخشی موثر از واقعیات نظام اجتماعی ایران در فرایندترسیم سطوح توسعه با تاکید بر معادله هزینه - فایده اقدامی ضروری برای تصمیم سازی و خلایی مورد اهتمامبرای تصمیم گیران در زمینه سیاست گذاری های کلان کشوری است . این امر چنانچه با تکیه بر پژوهش ها ویافته های آکادمیک مورد تحلیل و بازبینی قرار گیرد، می تواند برطرف کننده بسیاری از موانع عدم تحقق توسعه پایدار و همه جانبه در کشور باشد.

    کلیدواژگان: نظام اجتماعی، بنیادهای محیطی، سطوح توسعه، استراتژی، تعاملات عشایری، ساماندهی، اسکان، مزیت نسبی
  • سید رضا حسین زاده* صفحات 76-88

    چنین به نظر می رسد که ایران در طول قرن 21 با چالش های ژیومورفیکی مهمی مواجه خواهد بود. گر چه با توجه بهشرایط خاص تکتونیکی و اقلیمی کشور که آن را طی عهد حاضر در یک فاز فرسایش کاوشی قرار داده، ناپایداری هایژیومورفیکی تا حدی توجیه پذیر است، لیکن افزایش بهره برداری ها از منابع زمینی و توسعه فعالیت های عمرانی،این ناپایداری ها را شدت بخشیده و چالش ژیومورفیکی را به دنبال دارد . در این مقاله که به نمونه، اثرات جاده سازیبر تشدید فعالیت فرایندهای مورفودینامیک بیابانی مورد بررسی قرار گرفته، ملاحظه می شود که دخالت در محیط طبیعی چنانچه با متغیرهای سازنده آن همگام نباشد، حتی در محیط های نسبتا تثبیت شده، ناپایداری هایی رابه دنبال دارد که در نهایت به زیان همان فعالیت ها خواهد انجامید . منطقه مورد مطالعه از آن جهت دشت طبس انتخاب گردیده که به دلیل کمی جمعیت و محدود بودن دامنه سایر فعالی تها، امکان تداخل و تعدد متغیرهایتاثیرگذار دیگر کمتر فراهم بوده است.

    کلیدواژگان: بیابان، جاده سازی، ناپایداری ژئومورفیکی، کویر، مخروط افکنه آبرفتی، دشت ریگی
  • کاظم جاجرمی*، ابراهیم کلته صفحات 89-102

    انجام مطالعات شهری با دیدگاه عدالت اجتماعی در سال های اخیر به عنوان یکی از رویکردهای مهم شناخته شده است . در این رویکرد به شاخص های مختلفی پرداخته می شود که میزان دسترسی به خدمات شهری و ارزش افزوده ی زمین از جمله مهم ترین آن ها می باشد. بررسی نواحی مختلف شهری در گنبد قابوس نشان می دهد که ایننواحی از نظر میزان دسترسی به امکانات و خدمات شهری تفاوت زیادی دارند و قیمت زمین و در نتیجه ارزش افزوده ی زمین در آن ها به طور معناداری از شاخص های مورد بحث تابعیت می کند. خدمات ارایه شده به صورت ناعادلانه ای تقسیم می گردد و در نتیجه ی آن نواحی 6 و 7 بیش از نواحی 1و 2و 4 از شهر گنبد به امکانات توسعه وارزش افزوده دست یافته اند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، خدمات شهری، قیمت زمین، ارزش افزوده ی زمین
|
  • H Asayesh *, F Koochaki Pages 1-12

    The developed polices of last decades of the country and their unsuitable results such asinterruption as disruption,and has complementary circles the mutual relations amongdifferent levels of habitants concil in the all over the county.The procedure of servicesconcentration has been observed in Somesara City,as prior city.Mirzakochak is one of theaffilated township of thes city to center of Gorabzarmikh,theat space organization of somesections of rural,has been considerd in view point of geographic in this research,and thisresearch by full knowledge regarding this affair that knowledgeable management ofOrganizing services and resources at inhabitants,not only suitable distribution and properallocation of resources to the other areas,but also versatility and organizingspace,optimization of the council.With respect to the kind of study,hypothesis and goals ofresearch,general oprations costitute the space of research,system and conduct,and alsostudying the limited structure in the framework of this opration,and analyzing andsuggestions,have been principle instructive of this labor.

    Keywords: Spatial organization, space, Applied geography, View geography
  • M Minaei * Pages 13-23

    The basis of geostrategic scopes during cold war which had been built uponmilitary force, geographic space and ideologic influence was destroyed because ofmany reasons including high cost of arms and support for satellite countries,emergence of technologic revolution, and development of communications.Meawhile, with decrease in the role of military and ideologic issues, groupingsand competitious between the two superpowers and their allies which were defined andanalyzed on the basis of militarism weakened, and the factors of workforce andeconomic resources were introduced as the index of “better development and power”.At present the strategic regions are classified on the basis of gross national product,human resources, and national resources. Specifcally the mark of power in the twentyfirstcentury is the economic capabilities at the internatiunal level, controllingprodution system, supply and consumption of economic goods. This is why thegeostrategic regions are mached with the regions that have abundant natural resources(specially energy resoures) as well as substantial gross national product.Therefore, the region of the broader middle east, specially the Persion Gulf andCaspian Sea play a very special “geoeconomic” role in the twenty-first century as theyhave more than 70 percrent of energy resources (Oil and Gas). The Islamic Repulic ofIran, which was considered an important country during Cold War, has been currentlymached with the global geoconomic situation. And it’s regional sitution during coldwar has turned to an excellent international situation in world considerations.This exceptional situation is irreplaceble and will become a pivotal role in formulatingthe strategies related to the world power systems.The natural domination of the Islamic Republic of Iran over Hormoz Strait andthe strategic islands around it, as well as having borders with the world’s secondlargest oil and gas resource in the North has made this country an important factor inestablishing peace and stability in the twenty-first century. Meanwhile, the IslamicRepublic of Iran should formulate a “geopolitic agenda” which can on the one hand,answer the regional and global problems and demands, and on the other hand ensurethe national security and interests, and realize the Islamic Revolution’s causes in thebest possible way.

    Keywords: Geoeconomy, Geostrategy, National security, Grand Nerar East
  • A Mofidi *, A Zarrin Pages 24-48

    In order to investigate some synoptic aspects of Sudan low systems such asupper and lower level tropospheric circulation pattern and moisture source and theiradvection way, the synoptic pattern on the occurrence time of December 2001 stormover Iran has been noticed. Therefore the maps of surface, 500, 200, 50hpa levelsbefore and after storm were studied. In order to understand the situation of subtropicaljet stream and how it strengthens, maps of zonal wind component and velocitypotential (x) of 200hpa level have investigated. Also, satellite images of cloud form ofstorm have been studied.The results showed that although like previous studies, there was low cycle indexand existence of a ridge in mid-troposphere over the west Mediterranean and a deeptrough over the east Mediterranean had important role on the formation and evolutionof Sudan low; but the main role belonged to the stretching of polar vortex in lowerstratosphere as the main source of vorticity for abnormal circulation and strengtheningof Hadley cell and Subtropical jet stream over Mediterranean and north of Africa.The results indicated that the suitable position of Subtropical jet stream core overMiddle East associated with the settlement and strengthening of a ridge in middle andlower troposphere over the Arabian Sea are necessary for the evolution and developingof Sudan lows.However, the position and speed of subtropical jet stream core over the MiddleEast and it’s axis direction in the upper troposphere control both the mid-troposphericcirculation pattern and the tracks of incoming Sudan lows to Iran.The consequences indicated that settlements and strengthening of ridge/high over theArabian Sea, while making a set positive feedback and subsequently intensify Hadleycell and strengthening subtropical jet stream over Red Sea region, lend to directtransportation of moisture from the Arabian Sea into Sudan lows.Moreover, it was found that the main sources of moisture of Sudan systems aretropical Eastern Africa and southwest sector of Arabian Sea which strengthening whenthey pass over the Read Sea and Persian Gulf.

    Keywords: Sudan Low, Polar Vortex, Subtropical Jet Stream, Ridge of East SaudiArabia, Eastern Mediterranean Deep Trough, Iran’s Rainfalls
  • N Habibzadeh *, M Badrifar Pages 49-60

    Uromieh lake, located in the interface of West Azarbaijan and East Azarbaijanprovinces, is one the unique habitats in all around the world creating breathtaking andpicturesque landscape in this area. The instruction of a suitable road, consideringenvironmental issues, can turn this region to one of the tourist attraction centers inIran. By the way, apart from the foregoing advantage this proceeding will facilitatetransportation between capital cities of two important provinces, namely WestAzarbaijan and East Azarbaijan thereby pave the way for the progress of this region.However even though, considering the vulnerable and sensitive ecosystems, theimplementation of this project will result in some deleterious effects from theviewpoint of environmental and social-economic aspects. Therefore, environmentalimpact assessment of this project is really inevitable. In this research theenvironmental threats related to this project along with the effects of Uromieh lakewatershed on the construction of this road have been examined.

    Keywords: Uromieh lake, Shahied Kalantary road, environmental impacts
  • N Rashnoo * Pages 61-75

    Nomad and operance of nomadism on the basis of rangeland and herdkeeping is in accordance with geographical favor and Irans neiborhood with other nalions and normal olans. Nomadism has always been given specific place in thoughts of social affairs authorities concerning the economical, political, cultural and martial aspects. This process in the world of newtechnocrats in 3rd millennium that communities relations in geograghical field is explained, been the reason giving essential priorities in specificating regional, zoning, national and even global developmental capacities on the basis os environmental geography. Therefore, reviewing role and effectiveness of nomads livelihood as a part of Iran s social system in the process of planning developmental levels emphasizing on castbenefit equation to endevour by macro policy making. If those reviews by academic researehs and finling would be analyzed, could make possible.

    Keywords: Social system, Environmental fundamental, Development levels, Strategy, Tribe action, Reaction, Equipment, Habitat
  • R Hosseinzadeh * Pages 76-88

    Vest parts of the central and eastern of Iran are covered by mountain basin-rangedeserts. These deserts have developed during the quaternary alternating between dryand wet climatologically conditions, and now that earth is going through aninterglacial age, they are passing through a dry period. In such conditions, when thedesert landforms seem to be stabilized for short periods; rapid changes take place indesert geomorphic systems due to human-induced changes in the environment.Road construction has a great impact in deserts than the other human activities. Thisarticle, using air photos and satellite images and, particularly, field data, discusses theeffect of road construction on geomorphic instability of alluvial fan surfaces, playa anddesert pavements. The results show that:1. Road construction operations carried out on the surface of dry alluvial fans changethe equilibrium profile of main and secondary channels, resulting in intense verticalerosion;2. Road construction carried out in playa environments disrupt the balance of waterand sediments of surface streams and the terminal basin, bringing about changes inlandform boundaries.3. Road construction operations carried out on desert pavements in the resumption ofdeserts, causing wind deflation.

    Keywords: Desert, Road construction, geomorphic instability, Playa, Alluvial fan, Reg
  • K Jajarmi *, E Kalteh Pages 89-102

    The urbane study with an exe on social justice , has known as one the importantapproaches. In this approach ,act on different parameters as well as accessibility of tourban services and rant of urban lands. Study in differ district of Gonbad city show thisdistricts are different in accessibility to services and price of lands are also depend onto their. And rant of lands is distribute among people unjustice.

    Keywords: Social Justice, Urbane services, Rant of landsprice of lands