فهرست مطالب

فصلنامه ایمنی زیستی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهسا عی قرلو، علی محمدی، اکرم صادقی* صفحات 1-16

    استرپتومایسس (Streptomyces) مهمترین جنس باکتریایی شناخته شده در تولید ترکیبات ثانویه آنتی بیوتیکی است. با در نظر گرفتن سرعت گسترش مقاومت باکتریایی اهمیت بررسی ترکیبات کمتر استفاده شده بیشتر می شود. آمینوگلیکوزیدها با اثر در فرآیند پروتئین سازی موجب اختلال در عملکرد میکروارگانیسم هدف می شوند. پارومومایسین از آمینوگلیکوزیدهایی است که بر طیف وسیعی از باکتری های گرم مثبت، گرم منفی و تک یاخته ها اثرگذار است. امروزه این آنتی بیوتیک بیشتر در درمان لیشمانیوز احشایی کاربرد دارد. مولد اصلی پارومومایسین S. rimosus NRRL 2455 است. مصرف این آنتی بیوتیک در دوزهای بالا موجب بروز عوارض گسترده در قلب، کلیه و سیستم شنوایی می شود اما در دوزهای پایین و به همراه دیگر انواع آنتی بیوتیک ها بر اثر هم افزایی عملکرد قابل توجهی در مهار رشد باکتری های مقاوم به چند دارو یا MDR نشان می دهد. با توجه به این اطلاعات، شناخت عوامل موثر در افزایش تولید و شناخت ارتباط بین ساختار وعملکرد این آنتی بیوتیک اهمیت پیدا می کند. هدف این مطالعه گردآوری اطلاعات مفید و به روز در مورد پارومومایسین، شرایط تولید و اهمیت این آنتی بیوتیک در درمان عفونت های باکتریایی MDR است.

    کلیدواژگان: استرپتومایسس، آمینوگلیگوزید، بهینه سازی، پارومومایسین، مقاومت دارویی
  • دنیا دزفولی، محمد جوکی* صفحات 17-30

    از آنجایی که عفونت ویروس جدید کرونا (کووید-19) گسترش یافته و بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) به صورت همه گیر درآمده، جوامع انسانی را با ارقام و آمارها درگیر کرده است. چند مورد جدید؟ چند کشور؟ آیا منحنی ابتلا در حال رشد است؟ میزان مرگ و میر چقدر است؟ در حالی که هنوز گستردگی ابعاد این بیماری نامشخص است، تاثیر اقتصادی شیوع ویروس نیز نگرانی بزرگی ایجاد می کند. تاثیر ویروس بر زنجیره تامین مواد غذایی نیز قابل توجه است. آیا ما در معرض کمبود مواد غذایی یا جهش قیمت خواهیم بود؟ چگونه می توان این تاثیرات را به حداقل رساند؟ آیا اجتناب از انحصارگرایی، نظارت بر قیمت ها و حمایت از قشر آسیب پذیر از طریق شبکه های تامین اجتماعی می تواند تاثیر شیوع این ویروس را محدود کند؟ نقش ایمنی غذایی بر جلوگیری از انتشار ویروس و اثرات آن بر امنیت غذایی چیست؟ آیا افزایش آگاهی در مورد ایمنی مواد غذایی و تبعیت از مقررات بهداشتی، از جمله حقوق، نقش ها و مسئولیت های کارگران، اطمینان از عدم انتقال ویروس توسط افراد در امتداد زنجیره تامین مواد غذایی می تواند در پایان دادن به این بیماری و تاثیرات عمیق آن بر امنیت غذایی موثر باشد؟

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایمنی و پایداری، غذا، کرونا، سلامت عمومی
  • فاطمه شاه علیان*، هاجر آبیار، راضیه لموچی، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، فاطمه موجودی، مصطفی زارع دوست صفحات 31-50

    در دهه های اخیر روش های زیستی جهت کنترل و حذف فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی از محیط مورد توجه قرار گرفته اند. از جمله این روش ها حذف زیستی آلاینده ها به کمک باکتری ها است. در این مطالعه جهت شناسایی باکتری های مقاوم به فلز سنگین سرب و هیدروکربن آنتراسن نمونه برداری از مناطق آلوده در خلیج فارس با استفاده از گرب از عمق 3 متری با 3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل از جداسازی و خالص سازی گونه های باکتریایی منجر به شناسایی باکتری Ochrobactrum sp. مقاوم به فلز سرب و باکتری Pseudomonas sp. مقاوم به آنتراسن شد. بررسی رشد باکتری Ochrobactrum sp. در 4 غلظت غلظت 100، 200، 400 و 800 میلی گرم بر لیتر نشان داد که حداکثر رشد باکتری در غلظت 100 میلی گرم بر لیتر است، همچنین این باکتری قادر به حذف 66/5 درصد سرب در این غلظت بود. بیشترین میزان جذب نوری در جنس Pseudomonas sp. در محیط کشت MSM (30 میلی گرم بر لیتر آنتراسن) در روز نهم به میزان 0/852 مشاهده شد. باکتری جنس Pseudomonas sp. تلقیح شده به محیط مذکور پس از 5 روز 98/48 درصد آنتراسن موجود در محیط کشت را تجزیه کرد. کاهش عملکرد باکتری ها در غلظت های بالای سرب و آنتراسن احتمالا به علت اثرات تخریبی ناشی از این آلاینده ها بر سنتز پروتئین و توقف فعالیت آنزیمی میکروارگانیسم ها است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، هیدروکربن، Ochrobactrum sp.، Pseudomonas sp، خلیج فارس
  • زهرا افشاری*، محمد جوکی صفحات 51-66

    شیوع عفونت ویروس کرونای جدید و عامل بیماری کووید-19، تهدیدات قابل توجهی برای سلامت و اقتصاد ملی و بین المللی ایجاد کرده است. در این مقاله برخی گزینه های درمانی مربوط به عفونت های کروناویروس و همچنین برخی از عفونت های ویروس های حاوی ریبونوکلوییک اسید (RNA-VIRUS) را ارایه داده و دریافتیم که درمان های عمومی و درمان های خاص کروناویروس باید در مبارزه با کووید-19 مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه همچنین نشان می دهد که قبل از شروع درمان عمومی باید وضعیت تغذیه ای هر بیمار آلوده ارزیابی شود. با توجه به اینکه در تحقیقات اخیر افزایش سرایت و عفونت ویروس در مبتلایانی که کمبود ویتامین های C و  A دارند، رژیم های حاوی این ویتامین ها در کنار ویتامین های E و D و همچنین امگا 3 حاوی پروتکتین D1 احتمالا می توانند به عنوان گزینه های امیدوارکننده جهت جلوگیری از عفونت ریه با کروناویروس مورد استفاده قرارگیرند. سلنیوم، روی و آهن به عنوان عناصر موثر در بهبود عملکرد سیستم ایمنی ممکن است بر مهار عفونت های مکرر دستگاه تنفسی موثذ باشند. استفاده از مهارکننده های آنزیم های کروناویروس و ترکیبات زیست فعال نظیر فلاوونوییدها، کلروکین، امودین، پرومازین، دیاریل پتانوییدها و سینانسرین به عنوان مداخلات اختصاصی می توانند مورد استفاده قرارگیرند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایمنی و پایداری، غذا، کرونا، سلامت عمومی
  • انوشه شریفان*، کوثر بلیش میاحی صفحات 67-74

    هدف از این مقاله، ارزیابی میزان تاثیر مصرف پری بیوتیک اولیگوساکارید بر کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر دیابت، فشارخون، چربی و سرطان روده در انسان است. در افراد با سنین مختلف، مصرف پری بیوتیک اولیگوساکارید نقش بسیار موثری بر عملکرد روده ها دارد. به طور کلی می توان به ارزیابی میزان کاهش جذب گلوکز در افراد دیابتی، کاهش چربی، کاهش میزان حساسیت در نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و افزایش دفع و رفع یبوست های مزمن در افراد مسن اشاره کرد. همچنین در پژوهش های انجام شده بر بهبود عملکرد روده، مصرف اولیگوساکاریدها در زنان و مردان با بهبود عملکرد و کاهش درد شکم، نفخ و تغییر در عملکرد روده همراه بوده است.

    کلیدواژگان: الیگوساکارید، بیماری ها، یبوست، پری بیوتیک، عملکرد روده
  • بهناز عسکر حلوایی*، بیژن امیدی، محمدرضا اجوری صفحات 75-92

    پاندمی عفونت ویروسی ناشی از SARS-CoV-2 موجب تغییر در پروتکل های بهداشتی و ضدعفونی در بسیاری از اماکن عمومی شد. استخرهای شنا یکی از اماکن پرخطر جهت شیوع بیماری COVID-19 شناخته شده است. این مقاله به بررسی مکانیسم و سرعت انتقال ویروس SARS-CoV-2 و میزان مقاومت این ویروس در مقابل سیستم های تصفیه مورد استفاده جهت پاکسازی آب استخرهای شنا مانند کلر و UV می پردازد. مطالعه مروری پیش رو بر اساس گزارش ها و پروتکل های سازمان ها و مراکزی مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری ایالات متحده (CDC) تهیه و تدوین شده است. بررسی های به عمل آمده نشان می دهد کلر آزاد با غلظت 1-3 ppm  به همراه اجرای برنامه ای مدون برای سیستم تصفیه با کارکرد مناسب موجب غیرفعال کردن و زدودن ویروس COVID-19 از آب استخر خواهد شد. به علاوه، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و کاهش تعداد شناگران به مقدار 50% تعداد معمول می تواند خطر انتقال انتقال فرد به فرد را به میزان معناداری کاهش دهد.

    کلیدواژگان: استخرهای شنا، ضدعفونی، کلر آزاد باقی مانده، کروناویروس، گندزدایی
  • سعیده دهقانپور فراشاه، مهرداد صالح زاده*، احمد اشرفی صفحات 93-108

    پوتی ویروس ها یکی از بزرگترین خانواده ویروس های گیاهی (Potyviridae) با بیشترین اهمیت اقتصادی هستند. پوتی ویروس ها دارای پیکره ی رشته ای، خمش پذیر و ساختار ژنومی آر.ان.ای تک رشته ای با قطبیت مثبت هستند و 183 گونه دارند. امروزه از سنجش های بیولوژیکی، سرولوژیکی و مولکولی برای غربالگری پوتی ویروس ها استفاده می شود. این مقاله کاربرد روش های مختلف مربوط به شناسایی پوتی ویروس هایی که در ایران و جهان باعث ایجاد آلودگی طیف وسیعی از گیاهان می شوند، مرور می شود. استفاده از آغازگرها به خصوص آغازگرهای دژنره نه تنها ردیابی سریع پوتی ویروس ها را تسهیل کرده بلکه توالی یابی قسمتی از ژنوم و تاکسونومی این ویروس ها را نیز امکان پذیر ساخته است. امروزه سیستم TaqMan توسعه یافته و می تواند تعداد نسخه های اولیه آر.ان.ای پوتی یروس ها را در گیاهان آلوده نسبت به گیاهان سالم نشان دهد. فناوری ترانسکریپتوم واکنش های پیچیده بین پروتئین های چندمنظوره ی پوتی ویروس ها و ارتباط آنها با پروتئین های میزبان را نشان می دهد. این روش در تشخیص پاسخ های مولکولی و فیزیولوژیکی گیاه آلوده به پوتی ویروس ها و همچنین تکامل و فیلوژنی آنها نقش دارد. فناوری کریسپر یکی از روش های موثر و جدید ویرایش هدفمند ژنوم است که در جهت ارتقای کیفیت و عملکرد گیاهان و ایجاد صفات جدید در آنها استفاده می شود. از این روش می توان برای تولید گیاهان مقاوم به پوتی ویروس ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آغازگر دژنره، ترانسکریپتوم، کریسپر، Potyviridae، TaqMan
|
  • Mahsa Eigharlou, Ali Mohammadi, Akram Sadeghi* Pages 1-16

    Streptomyces is the most important bacterial genus known to produce secondary antibiotic compounds. Considering the speed of bacterial resistance spread, it becomes more important to study less used compounds. Aminoglycosides disrupt the function of the target microorganism by acting on the protein-synthesis process. Paromomycin is an aminoglycoside that acts on a wide range of gram-positive, gram-negative bacteria and protozoa. Today, this antibiotic is mostly used in the treatment of visceral leishmaniasis. The main producer of paromomycin is S. rimosus NRRL 2455. Taking these antibiotics in high doses can cause widespread complications in the heart, kidneys, and auditory system, but in low doses and in combination with other types of antibiotics, it can significantly inhibit the growth of multidrug-resistant (MDR) bacteria. According to this information, it is important to know the factors that increase production and to understand the relationship between the structure and performance of this antibiotic. The aim of this study was to collect useful and up-to-date information about paromomycin, production conditions and the importance of this antibiotic in the treatment of bacterial MDR infections.

    Keywords: Aminoglycoside, Drug-resistance, Optimization, Paromomycin, Streptomyces
  • Donya Dezfouli, Mohammad Jouki* Pages 17-30

    As the new coronavirus infection (Covid-19) spreads and has become epidemic, according to the World Health Organization (WHO), it has involved us with figures and statistics. How many new items? How many countries? Is the infection curve growing? What is the mortality rate? While the extent of the disease is still unclear, the economic impact of the virus outbreak is of great concern. The effect of the virus on the food supply chain is also significant. Will we be exposed to food shortages or price jumps? How can these effects be minimized? Can the avoidance of monopolies, price monitoring, and the protection of the vulnerable through social security networks limit the spread of the virus? What is the role of food safety in preventing the spread of the virus and its effects on food security? Can raising awareness about food safety and compliance with health regulations, including workerschr('39') rights, roles and responsibilities, ensuring that people do not transmit the virus along the food supply chain be effective in ending the disease and its profound effects on food security?

    Keywords: Food Security, Safety, Sustainability, Food, Coronavirus, Public Health
  • Fatemeh Shahaliyan*, Hajar Abyar, Raziyeh Lamochi, Alireaz Safahieh, Negin Salamat, Fatemeh Mojodi, Mostafa Zaredoost Pages 31-50

    Heavy metals and petroleum entering the marine environment have adverse effects on aquatic species. The impacts of these compounds on living organisms depend on the type of contaminant and species. In recent decades, biological methods to control and remove heavy metals and petroleum hydrocarbons in the environment have come into focus. Bacterial elimination of pollutants is one of such methods. In this study, the isolation and purification of bacterial species from Persian Gulf sediments led to the identification of Ochrobactrum sp. and Pseudomonas sp. Maximum growth of Ochrobactrum sp. was observed at a concentration of 100 mg/l and the bacterium could also remove 66.5% of the lead metal.  The maximum optical density of Pseudomonas sp. obtained on the ninth day of incubation was 0.852. Eventually, Pseudomonas sp. could degrade 98.48 % of anthracene after 5 days. The decrease of bacterial function in the high concentrations of lead and anthracene can be associated with the destructive impact of these pollutants on the protein synthesis and disruption of enzyme activities in microorganisms.

    Keywords: Anthracene, Heavy Metal, Ochrobactrum sp., Persian Gulf, Pseudomonas sp
  • Zahra Afshari*, Mohammad Jouki Pages 51-66

    The outbreak of the new coronavirus infection and the causative agent of Covid-19 poses significant threats to national and international health and the economy. In this article, we have reviewed some treatment options related to coronavirus infections as well as some viral infections containing ribonucleic acid (RNA-VIRUS) and found that general and specific treatments for coronavirus should be used in the fight against Covid-19 disease. The study also suggests that the nutritional status of each infected patient should be assessed before starting public treatment. Given that recent research has shown an increase in virus transmission and infection in patients with deficiencies in vitamins C and A, diets containing these vitamins along with vitamins E and D, as well as omega-3 including protectin D1, could potentially be used as promising options to prevent lung infection with coronavirus. Selenium, zinc and iron as effective elements in improving the function of the immune system may be effective in inhibiting recurrent respiratory infections. Use of inhibitors of coronavirus enzymes and bioactive compounds such as flavonoids, chloroquine, emodin, promazine, diarylheptanoids and cinanserin can be used as specific interventions.

    Keywords: Bioactives, Vitamins, Infection, Coronavirus, Nutrition, Health
  • Anosheh Sharifan*, Kowsar Belish Mayahi Pages 67-74

    The purpose of this article is to evaluate the effect of oligosaccharide prebiotic consumption on reducing the risk of diseases such as diabetes, high blood pressure, fat and bowel cancer. In people of different ages, consumption of oligosaccharide prebiotics has played a very effective role in intestinal function. In general, it can be noted to evaluate the extent of decreased glucose uptake in diabetics, fat loss, decreasing sensitivity in breastfed infants and increase the excretion and relief of chronic constipation in the elderly. Also in research on improvement intestinal function, results of oligosaccharides in women and men have been associated with improved performance and reduce abdominal pain, bloating and change intestinal function.

    Keywords: Oligosaccharide, Diseases, Constipation, Prebiotics, Intestinal Function
  • Behnaz Askarhalvaie*, Bijan Omidi, MohammadReza Ajouri Pages 75-92

    The SARS-CoV-2 viral infection pandemic has altered health and disinfection protocols in many public places. Swimming pools are one of the most dangerous places for COVID-19 outbreaks. This article examines the mechanism and rate of transmission of the SARS-CoV-2 virus and its resistance to treatment systems to purify swimming pool water by chlorine and UV. This review is based on reports and protocols from organizations and centers such as the World Health Organization (WHO) and the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Studies show that free chlorine with a concentration of 1-3 ppm along with the implementation of a well-written program for the treatment system with proper operation will inactivate and remove the COVID-19 virus from the pool water. In addition, maintaining social distance and reducing the number of swimmers by 50% of the usual number can significantly reduce the risk of person-to-person transmission.

    Keywords: Covid-19, Swimming Pool, Disinfection, Treatment, Chlorination
  • Saeedeh Dehghanpour Farashah, Mehrdad Salehzadeh*, Ahmad Ashrafi Pages 93-108

    Potyviruses are one of the largest families of plant viruses (Potyviridae) with the most economic importance. Potyviruses have flexuous filaments and the genome consists of a positive sense single stranded RNA with 183 species. Today, biological, serological, and molecular assays are used to screen potyviruses. In this review, the application of different methods is described to the identification of potyviruses that are infected with a wide range of plants in Iran and the world. The use of primers, especially degenerate primers, has not only facilitated the rapid detection of potyviruses but also the sequencing of a part of the genome also makes the taxonomy of these viruses possible. Today, the TaqMan system has been developed and can show the number of early RNA copies of potyviruses in infected plants compared to healthy plants. Transcriptome technology demonstrates complex reactions between putative multifunctional proteins and their association with host proteins. This method is involved in the detection of molecular and physiological responses of infected plants with potyviruses as well as their evolution and phylogeny. CRISPR technology is one of the effective and novel methods for purposeful editing of the genome that is used to improve the quality and yield of plants and create new characteristics in them. This method can be used to produce resistant plants to potyviruses.

    Keywords: CRISPR, Degenerate Primer, Potyviridae, TaqMan, Transcriptome