فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه خادمی*، زینب یاسری صفحات 1-20

    تعادل کار خانواده به هم زمانی تحقق نقش های خانوادگی و شغلی اشاره دارد. بدون شک، محتوا و چگونگی پرداخت نظام سیاست گذاری به این موضوع، از اصلی ترین عوامل اثرگذار جهت تحقق وضعیت مطلوب نظام اشتغال زنان و تحقق تعادل سازنده بین کار و خانواده در زندگی زنان محسوب ‏می‏شود. این پژوهش با هدف بررسی روند و گرایش‏ های سیاست گذاری اشتغال زنان و چگونگی توجه این نوع سیاست‏ها به تعادل کار خانواده در خصوص زنان با استفاده از روش فراتحلیل انجام شده است. در این پژوهش، فراتحلیل سیاست گذاری‏های به عمل آمده در حوزه اشتغال زنان و توجه به میزان ارتباط آن ها در ایجاد تعادل میان حوزه‏ های کاری و خانواده نشان ‏می‏دهد که حوزه سیاست گذاری نتوانسته به صورت نظام مند به تحقق اهدافی مانند تعادل میان اشتغال و خانواده کمک کند و همچنین بر مبنای اصل کرامت زنان و توجه به منزلت زایی برای زنان به ساماندهی امر اشتغال بپردازد؛ لذا سیاست های اتخاذی طی این سال ها در یک آشفتگی مبنایی و محتوایی به سر می برد که در نسبت با زن تراز انقلاب اسلا‏می‏ نیست.

    کلیدواژگان: تعادل کار و خانواده، زن، سیاست گذاری اشتغال، فراتحلیل
  • مجید یاسوری*، معصومه نوروزی نژاد صفحات 21-41
    کارآفرینی از فعالیت هایی است که می تواند برطرف کننده بسیاری از چالش های اقتصادی در مناطق روستایی باشد. در این میان، زنان به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در جامعه روستایی نقشی مهم دارند. فراگیری کارآفرینی بین زنان روستایی نیازمند برنامه ریزی برای شناسایی عوامل کلیدی تاثیرگذار در توسعه فعالیت های کارآفرینانه است. بنابراین، برای تقویت هرچه بیشتر کارآفرینی زنان روستایی، مطالعه عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی زنان روستایی اهمیت فراوانی دارد. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کارآفرینی زنان روستایی و طبقه بندی آن ها از لحاظ ارزش و اهمیت است که به روش فراتحلیل کیفی بررسی شده است. در تحقیق حاضر، از مجموع 112 مقاله علمی پژوهشی انتشار یافته، تعداد 46 مقاله کاملا مرتبط با موضوع تحقیق، که به صورت پیمایشی و میدانی انجام شده اند، بررسی شده است؛ بازه زمانی تحقیقات نیز بین سال های 1384 تا 1399 است. طبق یافته های تحقیق، مهم ترین عوامل اثرگذار بر توسعه کارآفرینی زنان روستایی عبارت اند از: سطح سواد و دانش فردی زنان روستایی، شرکت در دوره های آموزشی کارآفرینی، کسب درآمد، عامل عضویت در گروه های ثانویه، حمایت خانواده، حمایت نهادهای دولتی و عامل حمل و نقل.
    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، کارآفرینی زنان روستایی
  • علی فیض اللهی* صفحات 43-64

    مزاحمت کلامی نوعی از مزاحمت خیابانی و اعمال خشونت علیه زنان است که زنان در جوامع مختلف از جمله ایران به انحای مختلف آن را تجربه می‏کنند و امنیت روانی، ذهنی و عینی آنان را به مخاطره می‏اندازد. پیامدهای نامطلوب آن بر فعالیت اجتماعی زنان و القای محیطی اشباع شده از ناامنی برای آنان مطالعه تجربه زنان در این مورد را ضروری می‏کند. از این رو، هدف این پژوهش واکاوی دلایل و زمینه ‏های بروز مزاحمت کلامی، راهبردهای مقابله ‏ای و نیز پیامدهای این نوع آزاردیدگی برای دانشجویان دختر در فضاهای عمومی است. در این تحقیق، با استفاده از روش نظریه ‏پردازی زمینه ‏ای، افراد مورد مطالعه از طریق روش نمونه‏ گیری هدفمند از بین دانشجویان دختر دانشگاه ایلام، دارای تجربه حضور در مکان های عمومی و دارای تجربه آزاردیدگی انتخاب شده‏اند و گردآوری داده‏ ها با بهره‏ گیری از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده است. داده‏ های به دست آمده با استفاده از امکانات نرم افزار تحلیل داده‏ های کیفی Maxqda نسخه 2018 تحلیل شده ‏اند. در مرحله کدگذاری باز، تعداد 298 گزاره معنادار و 97 مفهوم اولیه به دست آمد. در مرحله کدگذاری محوری نیز با تلفیق مفاهیم، 45 زیر مقوله و 20 مقوله محوری مشخص شد و با فهم دلالت های نهفته در مفاهیم و مقوله ‏ها، به کشف مقوله هسته مبادرت شد. نتایج تحقیق حاکی از «درماندگی آموخته شده» و عادت شدن نقش «قربانی منفعل» برای دختران است که به تقویت بسترها و شرایط مشحون از مولفه ‏های فرهنگ مردسالارانه کمک می‏کند. ماحصل کلی تحقیق را باید ذیل مقوله هسته تحقیق یعنی «مرسوم شدن سکوت زناندر برابر آزارگری»مورد تحلیل قرار داد که اشکالی از خرده فرهنگ انحرافی را پرورش می‏دهد.

    کلیدواژگان: آزار کلامی، ایلام، متلک، مرسوم شدن سکوت زنان، مزاحمت خیابانی
  • صدیقه شیخ زاده جوشانی*، یحیی کمالی، کیانا کامیابی صفحات 65-94
    موضوع حق نمایندگی زنان در انتخابات ریاست جمهوری ایران طی سال های اخیر سهمی از گفتمان های سیاسی و نیز پژوهش های علمی را در حوزه مشارکت سیاسی زنان به خود اختصاص داده است؛ تا آنجا که به ادعایی بحث برانگیز تبدیل شده است. مقاله حاضر با تمرکز بر اظهار نظرهای برخی « قانون گذاران، ناظران انتخاباتی، فقها، زنان دارای سابقه مدیریت و نمایندگی سیاسی و کاندیدا های زن در انتخابات ریاست جمهوری» در بازه زمانی 13581398 و فرض ادعای آن ها به عنوان کنش گفتار استدلالی کوشیده است از منظر مدل استدلالی تولمین نشان دهد چگونه موافقان و مخالفان ساختار استدلالی خود را شکل داده اند. یافته های حاصل از تحلیل محتوای کیفی 50 متن استدلالی بیانگر این است که همه استدلال گران در ساختار استدلالی خود اجزای اصلی: ادعا، داده و ضمانت از مدل تولمینی را به کار گرفته اند، اما فقط در دو متن اجزای ششگانه تولمین به کار گرفته شده که درنتیجه، استدلال های کاملی محسوب نمی شوند. استنباط پژوهش گران این است حضور ضمانت های زمینه مند در ساختار استدلالی موافقان دلالت بر این دارد که آن ها در تلاش اند از این طریق ادعای طرف مقابل را به چالش بکشند و مقبولیت استدلال خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: استدلال، انتخابات ریاست جمهوری، ایران، ساختار استدلالی، حق نمایندگی زنان، کنش گفتاری استدلال، مدل استدلالی تولمین
  • زهرا قاسمی* صفحات 95-117

    خانواده از ارکان مهم اجتماعی است و میزان نابرابری جنسیتی میان دختر و پسر در خانواده بر سایر ابعاد جامعه تاثیر می گذارد. درحالی که قواعد و قوانین قضایی در حوزه خانواده حقوق ویژه ای برای مرد قایل اند و هنجارهای تبلیغی ازدواج و روابط زناشویی نیز میل به اقتدارگرایی مردانه را دارد. نوع روابط والدین با فرزندان تغییر کرده و با گرایش به تک فرزندی الویت میان دختر و پسر در خانواده تحول یافته است. این مقاله با دو هدف 1. شناخت میزان نابرابری جنسیتی بین دختر و پسر در خانواده و 2. شناخت عوامل موثر بر نابرابری جنسیتی در خانواده میان دختر و پسر تدوین شده است. تحقیق روش تبیینی کمی دارد که با 500 تن از والدین ساکن در تهران که دارای حداقل یک فرزند پسر و یک دختر هستند پرسشگری شده است. نتایج پژوهش نشان داد: نابرابری جنسیتی میان دختر و پسر در خانواده در تهران کاهش یافته است. رابطه معنادار میان میانگین درآمد خانواده و پدرسالاری و پذیرش تبعیض اجتماعی، پذیرش تبعیض قانونی، رشد شخصیتی و عاطفی والدین، جامعه پذیری تبعیض در کودکی والدین و تحصیلات والدین با سطح نابرابری جنسیتی میان دختر و پسر درخانواده وجود دارد. همچنین بین رشد شخصیتی و عاطفی والدین و درآمد خانواده با نابرابری جنسیتی رابطه معکوس وجود دارد.

    کلیدواژگان: پدرسالاری، تبعیض قانونی، تبعیض اجتماعی، نابرابری جنسیتی
  • بهجت حاجیان، وحید قاسمی*، علی ربانی، عفت السادات مرقاتی خویی صفحات 119-140

    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه فرایند برساخت فهم جنسی دختران نوجوان شهر اصفهان پس از مواجهه با دنیای جنسی است. این پژوهش با روش نظریه زمینه‏ای و در رویکرد برساخت‏ گرایانه اجرا شده است. مشارکت‏ کنندگان در پژوهش، دختران نوجوان 12 تا 18 ساله‏ شهر اصفهان بودند و با روش نمونه‏ گیری هدفمند متوالی شامل نمونه‏ گیری گلوله‏ برفی و نظری به بررسی فرایند فهم جنسی در تجربه زیسته آنان از اولین مواجهه با دنیای جنسی تا کنون پرداخته شده است. تکنیک استفاده شده در پژوهش مصاحبه‏ های انباشتی و روایت‏ گونه بود که با اجرای 3 مصاحبه مقدماتی و 24 مصاحبه نهایی ما را به سمت اشباع نظری یاری کرد. براساس یافته‏ های پژوهش، فرایند مواجهه دختران نوجوان شهر اصفهان با ابعاد دنیای جنسی از کودکی تا زمان حاضر در سه مقوله اصلی مواجهه پروبلماتیک با دنیای جنسی، سن‏محوری فهم جنسی و ابهام ‏زدایی از فهم جنسی شناخته شد. ارتباط بین این مفاهیم نشان‏‏ دهنده تاریخ مندی سکسوالیته فردی و اجتماعی و سیالیت برساخت فهم جنسی است و این فرایند را از مواجهه ابتدایی با دنیای جنسی تا دستیابی مداوم به اطلاعات جدید و بازاندیشی در تفکرات، نگرش ‏ها و فهم در پرتو سناریوهای فرهنگی و الگوهای بین‏فردی و درون‏روانی تا زمان مصاحبه روایت می‏کنند.

    کلیدواژگان: الگو‏های جنسی، برساخت فهم جنسی، چرخه زندگی، دنیای جنسی، سکسوالیته
  • مژگان بلوری، سهیلا علیرضانژاد* صفحات 141-166

    پرسش آغازین این پژوهش عبارت است از «زنان متاهلی که همسر خود را از دست می‏دهند، چگونه هویت خود را بازتعریف می‏کنند؟» این پژوهش بر پایه رهیافت نظریه داده بنیاد انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساخت‏یافته سیر زندگی و مشاهده است. نظریات گیدنز، کاستلز، جنکینز و گیلیگان در بازتعریف هویت بررسی شد. حجم نمونه 21 نفر از زنان «همسر از دست داده» است که با نمونه‏ گیری هدفمند و نظری در دو محله افسریه (منطقه 15تهران) و عباس آباد (منطقه 6 تهران) انجام شد. یافته‏ های پژوهش نشان می‏دهد که زنان پس از قرارگرفتن در موقعیت زن همسر از دست داده و سپری کردن دوران سوگواری، در موقعیت زن «همسر از دست داده» قرار می‏گیرند. با توجه به داده‏ها، سه مقوله هویتی اصلی در باره این زنان شناسایی شد که عبارت اند از: 1. زنان همسر از دست داده شاد، 2. زنان همسر از دست داده غمگین و 3. زنان همسر از دست داده سرگردان. زنان شاد به زیر مقوله‏ های 1. زنان همسر از دست داده شاد حمایت‏طلب، 2. زنان همسر از دست داده شاد مستقل و 3. زنان همسر از دست داده شاد مقاوم دسته ‏بندی می شوند. بازتعریف هویت زنان همسر از دست داده در پنج الگوی پارادایمی 1. زن فناشده، 2. زن حمایت‏طلب، 3. زن تنها، 4. زن مقاوم و 5. زن مستقل قرار می‏گیرند. تعمق در روند شکل‏ بندی هویت جنسیتی زنان همسر از دست داده، نشان می‏دهد که بازتعریف هویت آنان تحت تاثیر منابع اقتصادی فرهنگی و اجتماعی، روابط خانوادگی، سن و وجه مادری «زنان همسر از دست داده» است. هیچ یک از پنج الگوی پارادایمی در دو محله مسلط نبود.

    کلیدواژگان: بازتعریف هویت، زن همسر از دست ‏داده، هویت جنسیتی
|
  • Atefe Khademi *, Zeynab Yaseri Pages 1-20

    Work-family balance refers to the synchronization of family and occupational roles. Undoubtedly, the content and policymaking system’s approach to this issue is one of the main factors affecting realization of satisfactory condition of the women's employment system and realization of a constructive balance between work and family in women's lives. This study aims to investigate the flow and trends of women's employment policymaking and how these policies consider the work-family balance for women using meta-analysis method. In this study, the meta-analysis of policymaking in the field of women's employment and considering extent to which they relate to create balance between work and family domains suggests that policymaking area has failed systematically to achieve goals such as balance between employment and family. Also, based on the principle of women's dignity and paying attention to create dignity for women, to organize employment, so the policies adopted during these years are in a basic and content disturbance which is not proportional to the woman at the level of the Islamic Revolution.

    Keywords: Labor, Family Balance, Employment Policymaking, Women, Meta-analysis
  • Majid Yasouri *, Masoumeh Noroozinezhad Pages 21-41
    Entrepreneurship is one of the activities that can solve many major challenges such as unemployment, low income, lack of economic diversity, etc., in rural areas, in which women, as one of the influential groups in rural society, play an important role. have; For this reason, strengthening the entrepreneurship of rural women is considered an effective solution in the direction of two development indicators, namely increasing employment and reducing unemployment. Learning entrepreneurship among rural women requires more detailed planning to identify key factors influencing the development of entrepreneurial activities. Therefore, to further strengthen the entrepreneurship of rural women and subsequently the development of rural areas, the study of factors affecting the development of rural women entrepreneurship is of great importance. Accordingly, the purpose of this study was to identify the factors affecting the entrepreneurship of rural women and classify them in terms of value and importance, which has been studied by qualitative meta-analysis. In the present study, out of a total of 112 published scientific-research articles, 46 articles completely related to the research topic, which have been done in a survey and field, have been reviewed; The research period is from 2005 to 2020. Examining the research on rural women entrepreneurship, it was found that the factors affecting their entrepreneurship are classified into seven categories: infrastructure - environmental, family, individual - behavioral, social - cultural, economic - financial, institutional - legal and promotional - educational. According to the research findings, the most important factors affecting the development of rural women entrepreneurship are: the level of literacy and personal knowledge of rural women, participation in entrepreneurship training courses, earning money, membership in secondary groups, family support, support of government institutions and agent Transportation.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Rural Women Entrepreneurship, Qualitative meta-analysis
  • Ali Feizolahi * Pages 43-64

    Verbal harassment is a form of street harassment in particular and a form of violence ‎against women in general in which the women in different societies, including Iran, ‎experience in different ways and endanger their psychological, mental and objective ‎security. Its adverse effects on women's social activity and the induction of an ‎environment saturated with insecurity make it necessary for them to study women's ‎experience in this regard. Therefore, the purpose of this study is to investigate the reasons ‎and contexts of street harassment, coping strategies and the consequences of this type of ‎harassment of female students in urban spaces using the research method of grounded ‎theory using semi-structured interview technique and the data obtained. Using the features ‎of Maxqda quality data analysis software, the 2018 version has been analyzed. In the open ‎coding stage, 298 meaningful statements and 97 basic concepts were obtained. In the ‎axial coding stage, 45 subcategories and 20 axial categories were identified by combining ‎the concepts, and by understanding the implications of the concepts and categories, the ‎core category was explored. The results of the study indicate "learned inability" and the ‎habituation of the role of "passive victim" for girls, which helps to strengthen the contexts ‎and conditions full of components of patriarchal culture. The overall output of the ‎research should be analyzed under the core category of research, namely, "the ritualization ‎of women's repression and silence", which cultivates forms of deviant subculture.‎

    Keywords: verbal harassment, street harassment, Ilam, the ritualization of women's repression‎
  • Sedigheh Sheikhzadeh Jooshani *, Yahya Kamali, Kiana Kamyabi Pages 65-94
    Qualitative Aanalysis of the Argumentative Structure of Proponents and Opponents of Women's Representation Right in the Presidential Election in Iran Abstract The issue of women's right to represent in the Iranian presidential election has been a part of political discourses and scientific researches in the field of women political participation in recent years. So far as it has become a debatable claim. This paper focuses on the statements of 26 people, including "legislators, election observers, jurists, women with management and political representation backgrounds, and female candidates in the presidential election in the period of 1980 – 2019 and, given their claims are as argumentative acts. By using Toulmin's Argument Model, the paper has attempted to show how the proponents and opponents of women's representation right in the presidential election in Iran have shaped their argumentative structure. Findings from the qualitative content analysis of 50 argumentative texts indicate that all of the arguers have used structures the main components in their argumentative, including: claim, data and warrant from the Toulminian Model. But only in the two texts has been used the six components of Toulminian Model. So, they are not perfect arguments. The researchers conclude that the presence of field-dependent warrants in the argumentative structure of the proponents implies that they are trying to challenge the claims of the opponents’ claims and, thereby they increase the legitimacy of their arguments. Keywords: Argument, Speech Act of Argumentation, Argumentative Structure, Toulmin Model of Argumentation, Women's Representation, Presidential Elections, Iran.
    Keywords: argument, Speech Act of Argumentation, Argumentative Structure, Toulmin Model of Argumentation, Women's Representation, presidential elections, Iran
  • Zahra Ghasemi * Pages 95-117

    The level of Gender inequality between girls and boys in the family and the explanation of the factors affecting it The family is one of the most important social pillars and the degree of discrimination between girls and boys in the family affects other aspects of society, while family law rules give special rights to men and the propaganda norms of marriage and marital relations also lead authority. It has masculine orientation. The type of parent-child relationship has changed and with the tendency to have one child, the priority between girls and boys in the family has changed. This article has been compiled with two objectives 1- Recognizing the level of discrimination between girls and boys in the family 2- Recognizing the factors affecting discrimination in the family between girls and boys. The research has quantitative explanatory method. Questioned by 500 parents living in Tehran who have at least one son and one daughter.. The results showed: Discrimination between boys and girls in the family has decreased in Tehran. There is a significant relationship between the average family income and patriarchy and acceptance of social discrimination, acceptance of legal discrimination, personal and emotional development of parents, socialization of discrimination in parents, learning discrimination in childhood parents ' education with the level of discrimination between girls and boys in the family. There is also an inverse relationship between parental personality and emotional development and family income with discrimination.

    Keywords: Gender inequality, legal discrimination, social discrimination
  • Behjat Hajian, Vahid Ghasemi *, Ali Rabani, Effat Merghati Khoie Pages 119-140

    The aim of this paper is to study the process of constructing sexual understanding of adolescent girls in Isfahan after facing the sexual world. This research has been carried out with the method of Grounded Theory and in a constructivist approach. Participants in the study were adolescent girls aged 12 to 18 years in Isfahan. The study has conducted by sequential purposive sampling method including snowball sampling and theoretical sampling, to examine the process of sexual understanding in adolescent girl's lived experience from their first facing with the sexual world so far. The technique used in the research was Intensive and narrative interviews, which helped us to achieve theoretical saturation by conducting 3 introductory and 24 final interviews. Based on the research findings, the process of facing Isfahan adolescent girls with the sexual world -from childhood to the present- was recognized in three categories of "problemati facing with the sexual world", "the age-based sexual understanding", and "disambiguation of sexual understanding". The connection between these concepts reflects the historicity of individual and social sexuality and fluidity in the construction of sexual understanding, and narrow this process from the initial facing with the sexual world to the constant access to new information, and reflexivity in thoughts, attitudes, and understanding in the light of cultural scenarios, interpersonal, and intrapsychic scripts until the interview time.

    Keywords: Constructing Sexual Understanding, Sexual World, Sexual Scripts, Sexuality, Life cycle
  • Mozhgan Boolouri, Soheila Alirezanejad * Pages 141-166

    The precise question of this research is: «How does the experience of women who lost their spouses effect on redefining of their gender identity? » this research was designed by using grounded theory. Data was gathered by using semi-structured interviews and observation. The sample includes 21 women without spouse who live in two neighborhoods of Abbassabad and Afsariye in Tehran city. Targeted sampling and theoretical sampling were used for sample selection. All data were collected and analyzed in social stages of open, axial and selective coding. The research findings showed that women after being in the position of losing husband, going through a period of grief. According to the data, three main categories of identity about women were identified, which are in three groups: 1) happy widows, 2)sad widows, and 3)wandering widows. Happy widows categorize in: dependent, warrior, and independent women. Redifining identity of women without a spouse is in five different paradigms. These paradigms are 1)-perished woman 2) Dependent woman 3) lonely woman 4) Warrior woman 5) Independent woman. The process of achieving gender identity of women without a spouse affected by the circumstances in which they are available, such as access to economic, cultural and social resources, motherhood, age and the formation of a relationship with their own family.

    Keywords: Women without a spouse, Gender Identity, Redefining Identity