فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 150 (پاییز 1399)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 150 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نمازی*، غلامرضا رضایی صفحات 3-31

    سیستم کنترل بودجه ریزی یکی از مهم ترین سیستم های کنترل مدیریت است. رابطه بین بودجه و سازوکار کنترل مدیریت زمینه ساز مفهوم مازاد بودجه ای است که به عنوان پیامدی از بودجه ریزی سخت یا نبود نظارت بودجه ای بیان می شود. از آن جا که مازاد بودجه ای نقش مهمی در عملکرد بودجه سازمان ها ایفا می کند، پژوهش حاضر با هدف بررسی مفاهیم، کارکردها، و تعاریف این مبحث و ارایه چارچوب جامع کنترل مازاد بودجه ای در دستگاه های دولتی با استفاده از حسابداری مدیریت راهبردی انجام می شود. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، چارچوب جامع راهبردی ارایه شده در این پژوهش از سه بخش اصلی تشکیل می شود: 1. سازه های کلی موثر بر فرایند مازاد بودجه ای دولتی؛ 2. فرایند تدوین بودجه؛ و 3. فرایند اجرای بودجه. اجزای مهم این بخش ها دلالت بر آن دارند که با ایجاد سیستم حسابداری مدیریت راهبردی می توان یک سیستم کنترل مدیریت دقیق برای تنظیم اهداف بودجه طراحی کرد که به کنترل رفتار مدیران هنگام مشارکت در بودجه ریزی و برنامه ریزی راهبردی کمک کند. اهمیت چارچوب پیشنهادی در این است که نشان می دهد دولت می تواند از راه بکارگیری سیستم حسابداری مدیریت یکپارچه، پیامدهای منفی مازاد بودجه ای را کاهش و به تبع آن، کارایی بودجه ریزی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مازاد بودجه ای، کنترل بودجه ای، سیستم حسابداری مدیریت یکپارچه، کنترل مدیریت، بودجه ریزی
  • رضا کوشش کردشولی، رضا غلامی جمکرانی*، محمدحسن ملکی، میرفیض فلاح شمس صفحات 33-63

    فناوری مالی طراحی و ارایه محصولات و خدمات مالی از طریق فناوری است. فناوری مالی نقش مهمی در توسعه صنایع و کسب‏ وکارهای مختلف، به‏ ویژه در بانکداری و بیمه دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی آینده های فناوری مالی در ایران از طریق سناریونگاری انجام می‏ شود. برای تحلیل داده ها، آزمون آماری بینم و تکنیک ایداس مورد استفاده قرار می‏ گیرد. در ابتدا 15 پیشران کلیدی از مرور نظام ‏مند پیشینه و مصاحبه با 30 خبره استخراج می‏ شود. پس از غربال عوامل کلیدی غیرمهم، با بکارگیری تکنیک تصمیم گیری ایداس از نظر خبرگان، دو پیشران یکپارچگی و همگونی قوانین و استانداردهای توسعه فعالیت فناوری مالی، و میزان سهولت مبادله‏ های فراملی و بین المللی بیش‏ترین اولویت را به خود اختصاص می ‏دهند. بر مبنای این دو پیشران، چهار سناریو برای آینده فناوری مالی ایران شناسایی می ‏شود: بهشت فناوری مالی، دنیای جفاکار، جزیره متروک، و دوزخ فناوری مالی. بهشت فناوری مالی مطلوب ترین و دوزخ فناوری مالی بدترین سناریوها را توصیف می کنند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریونگاری، سناریوهای باورپذیر، صنعت خدمات مالی، فناوری مالی
  • ناصر خیابانی*، سلاله توسلی صفحات 65-94

    انتخاب مدل مناسب به منظور برآورد کشش تقاضای حامل های انرژی یکی از چالش های اساسی پیشا روی پژوهشگران این حوزه است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی کاربرد دو رویکرد متداول «تک ‏معادله ای» و «سیستمی» در مدلسازی تقاضای انرژی می پردازد. رویکردهای تک ‏معادله ای با وجود سادگی در برآورد پارامترها، با مشکلاتی نظیر درون زایی و بی ثباتی در پارامترها مواجه هستند. علاوه بر این، رویکرد اشاره ‏شده از پشتوانه نظری قدرتمندی برخوردار نیست و به همین دلیل، تفسیر دقیق اقتصادی کشش های خودی و متقاطع با ضعف جدی مواجه می شود. در مقابل، ساختار معادله ‏های تقاضا در رویکرد سیستمی بر پایه مبانی اقتصاد خرد است و همین امر موجب می شود که کشش های خودی و متقاطع به ‏سهولت از این مدل ها استخراج شوند و تعامل ‏های بین حامل های انرژی نیز لحاظ شود. در مقابل، ضعف این رویکرد وابستگی بیش از حد به انواع فرم های تبعی انعطاف پذیراست، به طوری که انتخاب فرم تبعی می تواند تاثیر بسیار مهمی در برآوردهای کشش های تقاضای انرژی داشته باشد. در این پژوهش، علاوه بر بررسی و تحلیل مزایا و کاستی های این دو رویکرد، ویژگی های دو فرم تبعی متداول در مدلسازی سیستمی تقاضای انرژی، به ‏طور مشخص فرم تبعی ترانسلوگ و لاجیت خطی مورد مقایسه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج تحلیلی ما نشان می دهد که احتمال به‏ دست آوردن تخمین های موافق با محدودیت های نظریه تقاضا در مدل لاجیت خطی بیش‏تر از فرم تبعی ترانسلوگ است.

    کلیدواژگان: کشش تقاضا، جانشینی بین حامل ها، ترانسلوگ، لاجیت خطی، مدلسازی پویا
  • ابوالفضل شاه آبادی*، فاطمه حیدرخانی صفحات 95-116

    حاصل‏ جمع نرخ های تورم و بیکاری را شاخص فلاکت می نامند که افزایش آن با هزینه های اجتماعی و اقتصادی زیادی ازجمله افزایش جرم و جنایت، کاهش امنیت اجتماعی، و آسیب رسانی به سلامت روحی و روانی جامعه همراه است و رفاه اجتماعی را تهدید می کند. از این رو، پژوهش حاضر با رویکرد داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته به بررسی تاثیر مولفه های اقتصاد دانش بنیان بر شاخص فلاکت در دو گروه از کشورهای منتخب واقع در سطح توسعه ماقبل نوآورمحوری و نوآورمحور در دوره 2018-2008 می پردازد. نتایج برآوردی نشان می دهد کلیه مولفه های اقتصاد دانش بنیان شامل مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی، سیستم ابداع و نوآوری، آموزش و توسعه منابع انسانی، و زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات با ضرایب متفاوت و در سطح اطمینان مختلف بر فلاکت اقتصادی در هر دو گروه از کشورهای منتخب اثر منفی و معناداری دارند. به علاوه، نتایج نشان می دهد که متغیرهای کنترلی رشد جمعیت و فراوانی منابع طبیعی بر شاخص فلاکت اقتصادی در کشورهای منتخب ماقبل نوآورمحوری مثبت و معنادار است، و در کشورهای نوآورمحور فاقد معناداری آماری است. همچنین، تاثیر باز بودن اقتصاد بر شاخص فلاکت در هر دو گروه از کشورهای منتخب منفی و معنادار است.

    کلیدواژگان: شاخص فلاکت، نرخ تورم، نرخ بیکاری، اقتصاد دانش بنیان، باز بودن اقتصاد، سیستم ابداع و نوآوری، آموزش و توسعه منابع انسانی
  • یدالله دادگر، محمد نوفرستی، محمد وصال، محمدعلی مختاری* صفحات 117-143

    آیا یک شوک تاریخی مانند اشغال ایران در شهریور 1320 و قحطی ناشی از آن می‏ تواند تا آستانه 70 سالگی سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد؟ در این پژوهش، یک آزمایش طبیعی در بازه زمانی اشغال ایران توسط متفقین در شهریور 1320 اجرا شده است. ابتدا از مستندات تاریخی، بازه زمانی سخت‏ ترین دوره این شوک استخراج شده و سپس افرادی که دوره جنینی ‏شان با این دوره همپوشانی داشته است، با متولدان بازه های زمانی مشابه بلافاصله قبل و بعد از دوره سخت مقایسه شده و برای کشف علیت و اطمینان از ثبات نتایج، انواع اثرهای ثابت و کنترلی در مقایسه‏ ها اعمال شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، کسانی که دوران جنینی‏ شان با سخت‏ ترین دوران این شوک همپوشانی دارد، به ‏طور میانگین حدود 1/1 سانتیمتر کوتاه تر از دو گروه قبل و بعدشان هستند. این مقدار معنادار و پایدار است و تغییر در متغیرهای کنترلی، افزودن اثرهای ثابت، و تغییرهای کوچک در ابتدا و انتهای بازه زمانی تغییر معناداری در نتایج ایجاد نمی‏ کند. همچنین، نتایج ما نشان می دهد که نه ‏ماهه جنینی از دو سال ابتدایی زندگی اثر بیش‏تری بر قد افراد دارد. این پژوهش حاوی پیام‏ های سیاستی برای مادران باردار، سیاستگذاران، و مجریان سلامت و رفاه است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، اقتصاد توسعه، فرضیه ریشه جنینی، اقتصاد کودک، تبعات جنگ جهانی دوم در ایران، سیاستگذاری فقر
  • عرفانه راسخ جهرمی*، سمانه نورانی آزاد صفحات 145-166

    هدف محوری این پژوهش، ارزیابی بهره وری و کارایی صنعت پرورش قارچ خوراکی است. برای تحقق این هدف، با بکارگیری شاخص مالم کوییست و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها رشد بهره وری کل عوامل تولید در صنعت قارچ خوراکی شش استان منتخب (فارس، قزوین، تهران، البرز، خراسان رضوی، و اصفهان) در بازه زمانی 1397-1388 محاسبه می شود. این پژوهش با تجزیه شاخص به دو اثر تغییر در فناوری و تغییر در کارایی فنی، بهره وری کل عوامل تولید را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که استان اصفهان بالاترین بهره وری را به میزان 8/15 درصد در سال (رشد مثبت) دارد و استان البرز با کاهش بهره وری 6/1 درصدی در سال (رشد منفی) مواجه است. با گذشت زمان، نوسان هایی در بهره وری کل عوامل تولید مشاهده می شود، به طوری که اثر تغییرهای فناوری بر بهره وری بیش‏تر از تغییرهای کارایی فنی است. از این رو، برای افزایش بهره وری لازم است کارایی فنی و کارایی مقیاس بهبود یابد که در راستای رسیدن به این مهم، پژوهش حاضر دارای پیشنهادهای اجرایی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: بهره وری، کارایی، شاخص مالم کوئیست، DEA، صنعت قارچ خوراکی
|
  • Mohammad Namazi*, Gholamreza Rezaei Pages 3-31

    The budgeting control system is one of the most important management control systems. The relation between budget and management control mechanism underlies the concept of budgetary slack, which is expressed as a consequence of strict budgeting or lack of budget monitoring. Since budgetary slack plays an important role in the organization’s budget performance, the aim of this study is to review the concepts, functions, and definitions of this topic, and to provide a comprehensive framework for controlling budgetary slack in governmental agencies via strategic management accounting. Using library studies, the comprehensive strategic framework presented consists of three main parts: (1): general structures affecting the process of governmental budgetary slack, (2): budgeting process, and (3): budget implementation process. The important components of these parts imply that by creating a strategic management accounting system, a precise management control system can be designed to set a budget goal that help control the behavior of managers participating in strategic budgeting and planning. The importance of this framework is that it demonstrates how government can reduce the negative consequences of the budgetary slack and, consequently, increase its budgeting efficiency by adopting an integrated management accounting system.

    Keywords: Budgetary Slack, Budgeting Control, Integrated Management Accounting System, Management Control, Budgeting
  • Reza Koshesh Kordsholi, Reza Gholami Jamkerani*, MohammadHassan Maleki, Mirfeyz Fallah Shams Pages 33-63

    Financial technology is the design and delivery of financial products and services through technology, and it is of great importance for industries and business development. The aim of this study is to identify the future of financial technology in Iran through the lens of scenario planning. For data analysis, the Binominal test and EDAS were used. Initially, 15 key drivers were extracted from a systematic review of the literature and interviews with experts. The number of experts in this study was 30 people who answered the questionnaires and expressed their views on the importance of factors in terms of the Likert scale. At this stage, 5 factors were excluded due to the significance coefficient. After screening the unimportant key factors, the key factors were assessed by experts using EDAS, and two drivers of the integration of financial technology laws and standards, and the ease of international exchanges manifested as the top priorities for experts. Based on these two drivers, four scenarios for the future of financial technology in Iran can be identified: the paradise of financial technology, the world of persecution, the abandoned island, and the hell of financial technology. Obviously, the 
    financial technology paradise is the most desirable scenario, and the financial technology hell describes the worst.

    Keywords: Future Study, Scenario, Plausible Scenarios, Financial Services Industry, Financial Technology
  • Naser Khiabani*, Solaleh Tavassoli Pages 65-94

    Energy demand modeling is one of the main challenging issues for energy experts. This study attempts to identify the gaps and differences in the energy demand modeling literature. More specifically it concentrates on the properties of two approaches: "single equation" and "demand system", which are commonly used in this area. Our review indicates that the single-equation approach, despite its simplicity for estimating parameters, suffers from severe problems, such as endogeneity and instability in parameters. However, the serious problem with this approach is that its specification has not been supported by the rigorous microeconomic theory. On the other hand, the energy demand system model is explicitly derived from the microeconomic theory that makes it possible to derive own- and cross-price elasticities of energy fuels and  consider inter-fuel substitution. However, the major problem of this approach is that the demand elasticity estimates are more sensitive to selecting functional specifications. We investigate and compare the properties of the two common functional forms in energy demand systems namely, translog and linear logit model. Our results indicate that the linear logit model, under theoretical regularity conditions, can provide more convenient estimates of demand elasticities compared to the translog functional form.

    Keywords: Demand Elasticity, Inter-fuel Substitution, Translog Functional Forms, Linear Logit Model, Dynamic Models
  • Abolfazl Shahabadi*, Fatemeh Heydarkhani Pages 95-116

    The sum of inflation and unemployment rates is called the misery index, and its escalation can be associated with many social and economic costs such as increased crime, reduced social security, and harm to the mental health of the society. The present study investigates the effect of knowledge-based economy components on the misery index in two groups of selected countries via the approach of panel data and generalized moment method at the level of pre-innovation-driven stage and innovation-driven stage for the period 2008-2018. The results showed the effect of all components of the knowledge-based economy (including economic incentives and institutional regime, innovation system, training and development of human resources and ICT infrastructure) with different estimated coefficients and at different levels of confidence was negative and significant on economic misery in both groups of selected countries. In addition, the effect of control variables, including population and abundance of natural resources, on the misery index in the pre-innovation-driven stage in the selected countries is positive and significant; yet it is not significant in the innovation-driven stage. Also, the effect of economic openness on the misery index in both groups of selected countries was negative and significant.

    Keywords: Misery Index, Inflation Rate, Unemployment Rate, Knowledge Based Economy, Economic Openness, Innovation System, Training, Development of Human Resources
  • Yadollah Dadgar, Mohammad Nofresti, Mohammad Vesal, Mohammadali Mokhtari* Pages 117-143

    Can a historical shock such as Iranchr('39')s occupation in world war two and the resulting famine affect peoplechr('39')s health up to the age of 70? In this study, we do a natural experiment during the allied occupation interval in Iran. First, we documented the most challenging period of this shock based on historical evidence. Then we compare people who were prenatally exposed to this period with those who were born in similar periods immediately before and immediately after. To find the causal effect, we use various fixed effects and controls in the comparisons. The study results show that those whose in-utero period overlapped with this shockchr('39')s most severe period are, on average, about 1.1 cm shorter than the two groups before and after them. These results are significant and robust and adding control variables, fixed effects, and small changes at the beginning and end of the period do not significantly change the results. Our results also indicate that the fetal period had a more significant impact on height than the first two years of life. This research contains a policy message for pregnant mothers, and health and welfare policymakers.

    Keywords: Health Economics, Development Economics, Fetal Origins Hypothesis, Child Economics, WWII Consequences in Iran, Poverty Policy
  • Erfaneh Rasekh Jahromi*, Samaneh Norani Azad Pages 145-166

    The main purpose of this article is to evaluate the productivity and efficiency in meadow mushroom cultivation industry. To achieve this goal, by using the growth of total factors productivity in meadow mushroom farms in the six selected (Fars, Qazvin, Tehran, Alborz, Khorasan Razavi and Esfahan) provinces this has been calculated using the Malmquist index and data envelopment analysis (DEA) method for the period 2008-2018. By dividing the index into two effects of change in technology and change in technical efficiency, this study evaluates the total productivity of production factors. Moreover, this study attempts to evaluate the progress and recession rates of productivity. The results indicated that Isfahan province has the highest productivity of 15.8% Per year (positive growth) and Alborz province was facing a decrease in productivity of 1.6% per year (negative growth). On the other hand, the ratio of technological changes to productivity was more than the ratio of efficiency to productivity. So, to increase meadow mushroom productivity, it is necessary to improve technical efficiency and scale efficiency. In order to achieve these important goals, the present study provides some executive and research suggestions.

    Keywords: Productivity, Efficiency, Malmquist Index, Data Envelopment Analysis, Meadow Mushroom Cultivation Industry