فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالمجید محمدی نجف آبادی، اکبر اعتباریان خوراسگانی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 1-24

    طرح مسئله:

     مطابق با گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال 2019، ایران از نظر رقابت پذیری گردشگری در وضعیت مناسبی قرار ندارد. آمارهای موجود نیز رقم سالیانه قابل ملاحظه ای از گردشگر خارجی بازدیدکننده را نشان نمی دهد. از طرفی، امروزه منابع انسانی و نحوه مدیریت و توسعه آن، یکی از عوامل کلیدی موفقیت در استفاده از گردشگری به عنوان عامل توسعه اقتصادی پایدار و افزایش فرصت های اشتغال، کسب درآمد و سود حاصل از عملیات گردشگری در هر منطقه است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی راهکارهای توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری اصفهان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا از نوع پیمایشی محسوب می شود. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی جهت شناسایی و استخراج راهکارهای توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری استفاده شد و سپس با توزیع پرسشنامه بین 20 نفر از خبرگان حوزه گردشگری و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از روش تاپسیس این راهکارها اولویت بندی شدند.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان از 11 راهکار در 3 بعد راهکارهای اجرایی، آموزشی و تشویقی دارد که مطابق با نتایج روش تاپسیس، راهکارهای ارایه آموزش های همگانی، غنی سازی و هدفمندسازی دوره های کارآموزی، طراحی دوره-های بازآموزی و توسعه مستمر مهارت های حرفه ای، تهیه و تدوین نقشه شایستگی های منابع انسانی در صنعت گردشگری و توسعه و نظارت بر مراکز علمی دولتی و خصوصی صنعت گردشگری در استان مهمترین راهکارهای توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری در استان اصفهان است.نوآوری: در این پژوهش برای نخستین بار راهکارهای توسعه منابع انسانی در صنعت گردشگری استان اصفهان با استفاده از تحلیل محتوای کیفی شناسایی و دسته بندی و با بکارگیری تکنیک تاپسیس اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، منابع انسانی، توسعه منابع انسانی، تحلیل محتوای کیفی
  • محمدامین خراسانی*، مجید محمدی صفحات 25-48

    طرح مساله: 

    فقر در نواحی روستایی در اثر عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و تاریخی و در نهایت در اثر عدم توسعه روستایی شکل گرفته است. کشور ما نیز همانند کشورهای درحال توسعه با مسئله فقر و گستردگی این پدیده در نواحی روستایی مواجه است و از مهمترین مشکلات نواحی روستایی به شمار می رود. بررسی فقر در شهرستان کوهدشت به عنوان یکی از شهرستان های استان لرستان که دارای تعداد روستاهای فروانی است، از اهمیت فراوانی برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناخت توزیع فضایی فقر در نواحی روستایی شهرستان کوهدشت در قالب پاسخ به 5 سوال طرح شده در این رابطه انجام شده است. از نوع اکتشافی و سوال محور بوده و از نظر هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی می باشد.

    روش

    ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق مطالعات کتابخانه ای و میدانی(پرسشنامه، مشاهده) بوده است. جهت تعیین نمونه 26 روستا با توزیع فضایی مناسب در سطح تمامی دهستان ها انتخاب شده اند. برای انتخاب روستاها از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده استفاده است، به گونه ای که روستاهای هر دهستان از لحاظ تعداد خانوار در سطح زیر 20 خانوار، 20 تا 50 خانوار و بالای 50 خانوار دسته بندی شده و از هر دسته یک روستا به صورت تصادفی انتخاب شده است و انتخاب روستاها به گونه ای بوده که دارای توزیع فضایی مناسبی در سطح دهستان باشند.

    نتایج

    مهمترین عوامل تاثیر گذار در فقر روستایی و توزیع فضایی آن در شهرستان کوهدشت به ترتیب مربوط به شاخص های درآمد و تسهیلات، آموزش، شاخص محیطی، شاخص خدماتی-کالبدی، هزینه های خوراکی، هزینه های جانبی و اشتغال است.نوآوری: این پژوهش در زمره معدود پژوهش های انجام شده در زمینه فقر روستایی با رویکرد تحلیل فضایی در کشور است.

    کلیدواژگان: فقر، نواحی روستایی، تحلیل فضایی، شهرستان کوهدشت
  • محمدحسین رامشت، سمیه سادات شاه زیدی*، حافظ نوری زاده صفحات 49-66

    همه تحلیل هاd انجام شده درباره سرانه اب مصرفی نشان می دهد که از سال 1279 (قرن 20) تا امروز به طور روز افزونی سرانه اب قابل دسترسی ایرانیان روبه کاهش بوده و از 4000 متر مکعب به 1760 مترمکعب در سال رسیده است. علت این کاهش روز افزون هرچه باشد به معنی ان خواهد بود که برای تامین اب مورد نیاز ، داشتن برنامه ای ملی ضروری است. بسیاری از محققان معتقدند بخشی از این مشکل را می توان با مدیریت منابع، مرتفع کرد ولی با این وصف در برنامه بلند مدت 50 ساله کمبود اب قابل دسترس، موضوعی نیست که بتوان بدون جایگزینی منابع جدید از ان چشم پوشی نمود . از طرفی توزیع ناهمگون منابع اب جوی در ایران ضرورت توزیعی تعادلی را منطقا پیشرو قرار می دهد، از این رو یکی از راه حل های پیشنهادی برای تامین منابع جدید ابی و توزیع همگون ان طرح شبکه سراسری اب ایران است. این ایده صرف نظر از محاسبات هزینه -فایده می تواند به عنوان طرحی چند مرحله ای مورد توجه وبررسی های اولیه قرار گیرد برخورداری از صدها کیلومتر مرز با اب های ازاد مزیت غیر قابل انکارایران برای استفاده از اب دریا به عنوان یکی از شیوه های تولید منابع ابی جدید است، به ویژه ان که کمبود اب در مناطق ساحلی وجزایر ازهم اکنون بشدت وجود دارد واگر توسعه مناطق ساحلی در اینده در دستور کار باشد این موضوع جدی تر نیز خواهد شد. این مقاله با اتکا به روش مقطع زدن ارتفاعی و تحلیل ژیونرون های توپوگرافی، سعی در انتخاب مکان هایی از ساحل جنوبی ایران را دارد که بتواند اب را به صورت ثقلی به نواحی ساحلی و بخشی از ایران مرکزی هدایت کند و مقدمات اولیه بخشی ازطرح شبکه اب ملی را از منابع ابی خلیج فارس و دریای عمان فراهم سازد.

    کلیدواژگان: ژئونرون های ارتفاعی، چشم ژئونرون، شبکه ثقلی آب، خلیج فارس
  • مسلم سواری*، حسن طاهری صفحات 67-90

    طرح مسئله:

     بخش کشاورزی و معیشت روستایی در چند سال اخیر در ایران با خشکسالی های پی درپی مواجه شده و پایداری جوامع روستایی را با چالش اساسی روبه رو کرده است. بسیاری از خانوارهای روستایی به دلیل ناتوانی در مقابله با خشکسالی از بخش روستایی خارج شدند و به جوامع شهری مهاجرت کردند؛ بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر توانمندی روانی در شرایط بحرانی اهمیت زیادی دارد.

    هدف پژوهش: 

    پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی نقش حس تعلق مکانی در توانمندی روانی خانوارهای روستایی بخش مرکزی شهرستان باوی در مقابله با خشکسالی انجام شده است.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری این پژوهش را تمامی خانوارهای روستایی در بخش مرکزی شهرستان باوی تشکیل می دهند (N= 5601). تعداد 190 نفر از سرپرستان خانوارها با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران با روش نمونه گیری چند مرحله خوشه ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته است که روایی آن را پانل متخصصان تایید کرده اند؛ پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS19، Lisrel8.54 و Arc GIS10.5 استفاده شد.

    نتایج پژوهش:

     نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین تمامی ابعاد حس تعلق مکانی (شناخت رفتار، پیوند اجتماعی، هویت مکانی و دلبستگی عاطفی) خانوارهای مطالعه شده و توانمندی روانی آنان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد؛ علاوه بر این نتایج مدل سازی معادلات ساختاری پژوهش نشان داد ابعاد حس تعلق مکانی با ضریب تبیین 46 درصد (γ= 0.68, t= 5.46) اثر مثبت و معناداری بر توانمندی روانی خانوارهای بررسی شده دارد.

    نوآوری: 

    تاکنون در این زمینه پژوهشی در استان خوزستان با توجه به شرایط نامناسب آب وهوایی انجام نشده است؛ این امر جنبه نوآورانه ای برای پژوهش حاضر محسوب می شود.

    کلیدواژگان: توانمندی روانی، تعلق مکانی، جوامع روستایی، خشکسالی، پایداری معیشت
  • غلام حسن جعفری*، فروزان ناصری صفحات 91-122
    آثار و شواهد طبیعی دال بر این است که شرایط اقلیمی گذشته تغییرات شدیدی داشته است؛ بیشتر فرم سطوح ارضی با فرایندهای کنونی قابل توجیه نیست و منشا آن ها به فرایندهای اقلیمی به غیراز اقلیم کنونی نسبت داده می شود. تغییرات اقلیمی همواره با پیشروی و پس روی یخچال ها همراه بوده است. تغییرات اقلیمی و جابه جایی ارتفاع برف مرز دایمی، قطعا تغییراتی را در سیستم های شکل زا، ازجمله سیستم کارستی-فیکاسیون به همراه داشته است. با استناد به منابع اسنادی (نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، مدل رقومی ارتفاع، اطلاعات دما و بارش پایگاه داده های اسفزاری، تصاویر ماهواره ای)، هدف این مقاله بررسی تغییرات ویژگی های هندسی لندفرم های کارستی (دولین، تنگ، کانیون، دشت آهکی یا پولیه، هوم، غار و چشمه)، در ارتباط با اقلیم کواترنری (دما و بارش)، ارتفاع و گسل است. با بررسی تراکم و پراکندگی این اشکال، با توجه به عوامل اثرگذار بر کارست (اقلیم، ارتفاع و تکتونیک) می توان نتیجه گرفت که هرچند تغییرات لندفرم های کارستی، از برداری همانند ارتفاع، به صورت بسیار تدریجی تبعیت می کند؛ ولی با در نظر گرفتن تغییرات دمایی، یخبندان، ریزش ها و لغزش هایی که در مناطق مرتفع اتفاق می افتد، نمی‎توان تغییرات برخی از لندفرم های کارستی را به طور قطعی به شرایط مطلوب یا نامطلوب انحلال نسبت داد. در تفسیر چنین لندفرم هایی باید پارادایم پالمسیست (چندنگارگی) مدنظر قرار گیرد. در تحول لندفرم های کارستی، فرایندها غالبا به صورت هم سو عمل کرده اند و نمی توان برای تغییر مرزهای کارستی-فیکاسیون کواترنری از منطق ریاضی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اقلیم، ارتفاع، کربنات، کارستی-فیکاسیون، زاگرس
  • رضا پیکانپور فرد، علی لطفی*، حسین مرادی، سعید پورمنافی صفحات 143-162

    طرح مسئله:

     آمایش سرزمین، ارزیابی سامان مند توان محیط زیست برای کاربری های مختلف است که هدف آن، انتخاب و اتخاذ بهترین کاربری ممکن باتوجه به شرایط اقتصادی-اجتماعی می باشد. رویکردها به برنامه ریزی فضایی همگام با پیچیده تر شدن جوامع دگرگون می شوند. واقعیت این است که در ارزیابی توان کاربری های مختلف باتوجه به تضاد بین آن ها مسایل مرتبط با برنامه ریزی فضایی از سرشتی متفاوت برخوردار هستند.

    هدف

    هدف از این پژوهش تخصیص کاربری های کشاورزی، شهری و صنعتی در شهرستان مبارکه با در نظر گرفتن تداخل حاصل از سایر کاربری ها برای چیدمان بهینه کاربری ها می باشد.

    روش

    به منظور استانداردسازی و تعیین وزن معیارها و زیرمعیارهای اکولوژیک، فیزیکی و اقتصادی-اجتماعی مشخص شده برای هر کاربری از مدل AHP استفاده گردید و پس از ارزیابی توان منطقه برای کاربری های مدنظر که با استفاده از روش WLC به دست آمد به تلفیق تمام کاربری ها با استفاده از روش MOAL پرداخته شد. در آخرین مرحله بهترین مناطق برای هر کاربری با روش TOPSIS تشخیص داده شد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که تمام مناطق پیشنهادی پس از تلفیق کاربری ها، شامل آن دسته از پیکسل هایی می باشند که مطلوبیت آن ها در نقشه های ترکیب خطی وزن دار در کاربری کشاورزی از 98/0، در کاربری صنعتی از 86/0 و در کاربری شهری از 9/0 بیشتر بوده است. همچنین با توسعه حدودا 1 درصد هر کاربری براساس مساحت شهرستان مبارکه، هر کاربری توان لازم برای توسعه حدودا 1100 هکتاری را در آینده دارد.نوآوری: باتوجه به سابقه پژوهش های مرتبط با برنامه ریزی کاربری اراضی در شهرستان مبارکه به نظر می رسد این پژوهش یکی از پژوهش های پیشگام در تخصیص بهینه اراضی برای از بین بردن تعارضات حاصل از کاربری های مختلف در شهرستان مبارکه می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان سرزمین، تخصیص چند هدفه اراضی، ترکیب خطی وزن دار، شهرستان مبارکه
  • حسین غضنفرپور*، علی اصغر عبد الهی، فیروزه مراد زاده صفحات 163-186

    یکی از مهمترین مشکلات فضاهای شهری کشور، نامناسب بودن فضاهای آنها در ارتباط با اشخاص معلول می باشد. از این رو هدف این پژوهش، برنامه ریزی فضاهای شهری جهت تامین نیازهای معلولین و جانبازان در منطقه دو شهری کرمان می باشد. در فضاهای شهری کرمان نیز همانند بسیاری از شهرهای کشور مشکلاتی وجود دارد که مانع از حضور و عبور معلولین این فضاها می شود. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و از طریق مشاهده وضع موجود در محدوده موردمطالعه و تکمیل پرسشنامه صورت گرفته است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و مدل های SWOT و AHP بهره برده شده است. از نرم افزار GIS در تهیه و تولید نقشه ها استفاده شده نتایج حاصل از مدل AHP نشان می دهد که معیار مدیریتی با وزن نسبی 441/0 در رتبه اول و بیشترین تاثیر را در برنامه ریزی و مناسب سازی فضاهای شهری جهت تامین نیازهای معلولین دارد و نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که محور پیاده جمهوری و پارک مادر شهر کرمان وضعیتی قابل قبولی ندارند و مجتمع تجاری پزشکی شفا وضعیتی قابل قبولی در رابطه با حضور معلولین دارد و همچنین در شاخص های کالبدی، مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی وضعیت قابل قبولی دیده نمی شود و نتایج حاصل از مدل SWOT نشان می دهد که بادر نظر گرفتن ماتریس داخلی و خارجی جایگاه وضعیت برنامه ریزی در محدوده شماره IV قرار می گیرد. بنابراین راهبرد برنامه ریزی راهبرد تدافعی است و ضرورت دارد اقدام موثری در مناسب سازی فضاهای شهری برای جانبازان و معلولین صورت گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضاهای شهری، معلولین و جانبازان، شهر کرمان
|
  • Abdulmajid Mohammadi Najafabadi, Akbar Etebarian Khorasgani *, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 1-24

    Problem definition:

     According to the report of the World Economic Forum in 2019, Iran is not in a good position in terms of tourism competitiveness. Existing statistics also do not show a significant annual figure of foreign tourists visiting. On the other hand, today human resources and their management and development are one of the key factors in the success of using tourism as a factor of sustainable economic development and increasing employment opportunities, income and profit from tourism operations in each region.

    Purpose

    The purpose of the present study was to identify and prioritize human resources development solutions in Isfahan tourism industry.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and survey method. In this study, qualitative content analysis method was used to extract tourism development human resources solutions and then by distributing a questionnaire among 20 tourism experts and prioritizing them using TOPSIS method.

    Results

    The findings of the study suggest 11 strategies in 3 dimensions of executive, educational and incentive strategies that, according to the TOPSIS method, provide general education strategies, enrich and target training courses, design retraining courses and continuous development of professional skills. Preparation of human resources competency map in tourism industry and development and monitoring of public and private scientific centers of tourism industry in Isfahan province are the most important human resource development solutions in Isfahan province.Innovation: In this study, for the first time, human resource development solutions in the tourism industry of Isfahan province were identified and classified using qualitative content analysis and prioritized using TOPSIS technique.

    Keywords: tourism industry, Human Resources, Human Resource Development, Qualitative Content Analysis
  • Mohammadamin Khorasani *, Majid Mohammadi Pages 25-48

    Statement of the problemPoverty in rural areas has been shaped by economic, social, political, cultural, and historical factors and ultimately by rural underdevelopment. Thus, there is a close link between poverty and rural life as more than three quarters of the poor live in rural areas. Measuring and identifying poverty is an essential component of knowledge for formulating programs and policies for poverty alleviation in society. PurposeThe purpose of this study is to explain the rural poverty situation in Kouhdasht County, to identify the spatial distribution of rural poverty in Kouhdasht Count.MethodologyThe present research is exploratory and question-oriented. Also, this research is applied based on descriptive-analytical method. Data collection tools were library and field studies (questionnaire, observation). The statistical population includes the villages of Kouhdasht County. The sample of 26 villages with appropriate spatial distribution across all districts selected. The selected stratified random sampling method used to select the villages. Data collection tools were library and field studies (questionnaire, observation). Results and InoovationOne-sample t-test used to compare poverty indices. For this comparison a spectrum with 5 states (intervals 1 to 5) is used, so the average mean for evaluating the indices is 3. All indicators except the political index have a high level of significance. Also, considering that the mean of 3 is considered as demographic and equity indices with mean higher than 3, it indicates the desirable status of these indices compared to other indices and the t-statistic of each is respectively. The values are 6.99 and 2.20, and the lowest mean is related to environmental and education indices, which indicate an unfavorable situation with t-values of -13.98 and -8.04.

    Keywords: Poverty, Spatial Analysis, Rural Areas, Koohdasht County
  • MohamadHousain Ramesht, Somayeh Sadat Shahzeidi *, Hafez Norezadeh Pages 49-66

    All analyzes and surveys of per capita water consumption since 1279 (the 20th century) show that the per capita water available to Iranians has been declining, reaching from 4,000 m3 to 1,760 m3 per year. Whatever the reason for this increasing decline, it will mean that a national program is needed to supply the water needed. Many researchers believe that part of the problem can be resolved by resource management, but with the description in the long-term 50-year plan, water scarcity is not something that can be ignored without replacing new sources. On the other hand, the heterogeneous distribution of climate in Iran poses a rational need for equilibrium distribution. Therefore, one of the suggested solutions for supplying new water resources and distributing it in a homogeneous way is the Iran National Water Network. This idea, regardless of cost-benefit calculations, can be considered as a multi-step design and preliminary study. Hundreds of kilometers of open water border is an undeniable advantage of using seawater as a means of producing new water resources, especially as water shortages in coastal areas and islands are already severe and if the development of coastal areas is on the agenda in the future, this will be even more serious. This article attempts to select locations off the southern coast of Iran, using profiling and analysis of topographic points, which can drastically divert water to coastal areas and parts of central Iran and provide initial bases for part of the national water network plan from the Persian Gulf and Oman resources

    Keywords: Topographic point, Geonurin's eye, Water gravity network, Persian Gulf
  • Moslem Savari *, Hasan Taheri Pages 67-90

    Statement of the Problem: 

    The agricultural and rural livelihood sector in Iran has faced successive droughts in recent years and has posed a major challenge to the sustainability of rural communities. Many rural households left rural areas due to the inability to cope with the drought and migrated to urban communities. Therefore, identifying the factors affecting mental ability in critical situations is of great importance.

    Purpose

    The main aim of the present study was toinvestigate the role of spatial belonging on the psychological ability to deal with drought in the central part of Bavi County.

    Methodology

    The statistical population of this study consisted of all rural households in Bavi County of Khuzestan province. Using the Cochran formula and the stratified proportional sampling method, 190 individuals were selected as the study sample. The data collection tool of the study was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was established by calculating Cronbach's Alpha Coefficient (α > 0.7). Data analysis was done using SPSSwin18, Lisrel8.54,  and Arc GIS10.5 software.

    Results

    The results of correlation analysis showed  a positive and significant relationship between all dimensions of the sense of spatial belonging (cognition of behavior, social bond, spatial identity, and emotional attachment) of the studied families and their psychological ability. The results of structural equation modeling showed that the dimension of rural spatial belonging with the coefficient of determination 0.46 (γ= 0.68, t= 5.46) had a positive and significant effect on the psychological ability of the households. Innovation: Considering that no research has been done in this field in Khuzestan province due to the unfavorable weather conditions, the present study is considered as an innovative aspect for the present study.

    Keywords: psychological empowerment, Spatial Belonging, Rural Communities, Drought, Sustainability of Livelihood
  • Gholam Hassan Jafari *, Frozan Naseri Pages 91-122
    Natural evidence suggests that past climatic conditions have changed dramatically. Most land formations are not justified by current processes and their origin is attributed to climatic processes other than the current climate. Climate change has always been associated with the rise and fall of glaciers. Climate change and the displacement of permanent snowflakes have certainly led to changes in shaping systems, including the karst-fiction system. With reference to documentary sources (geological and topographic maps, digital elevation model, temperature and precipitation information of Esfzari databases, satellite images), the purpose of this paper is to study the changes in the geometric properties of karst landforms (Dolin, Strait, Canyon, Calcareous region, Home, Caves and springs), in relation to the Quaternary climate (temperature and precipitation), altitude and fault. Examining the density and dispersion of these forms, considering the factors affecting karst (climate, altitude and tectonics), it can be concluded that although changes in karst landforms follow the same vector as altitude; taking into account temperature changes, glacial, abscission and landslides that occur in the highlands, Changes in some karst landforms cannot be definitively attributed to favorable or unfavorable dissolution conditions. The interpretation of such landforms must take into account the palimpsest (multi-painting) paradigm. In the evolution of karst landforms, processes have often operated in the same way and mathematical logic cannot be used to change the karstic-fiction boundaries of the Quaternary.
    Keywords: Climate, altitude, Carbonate, karst-fiction, Zagros
  • Reza Peykanpour Fard, Ali Lotfi *, Hossein Moradi, Saeid Pourmanafi Pages 143-162

    The purpose of this study is to allocate multi objectives of agricultural, urban and industrial land uses in Mobarakeh county, by considering the conflicts with other land uses for optimal allocation of land uses. In order to standardize and determine the weight of ecological, physical and socio-economic criteria and sub-criteria for each land use, the AHP model was used and after evaluating the potential of area for the intended land uses that obtained by WLC method, all land uses were integrated by using the MOLA method. In the last step, the best patches for each land use were identified by TOPSIS method. The results of this study showed that all the mentioned areas after the integration of land uses include those pixels whose usefulness in weighted linear combination maps in agricultural land use from 0.98, in industrial land use from 0.86 and in urban land use from 0.9 has been more. Also, by considering the constant weight of three land uses, Mobarakeh county has the sufficient capability to develop approximately 1100 hectares for each land use in the future. Besides land potential for each land use, their conflicts with each other have been resolved by using the MOAL method, it can be claimed whether in the process of assessing the potential or allocating different land uses, the optimal land allocation is used for allocate conflicting land uses, much better results It will lead to a move towards sustainable development thinking.

    Keywords: Land potential assessment, Multi objective land allocation, Weighted Linear Combination, Mobarakeh county
  • Hossein Ghazanfarpour *, Aliasghar Abdollahi, Firoozeh Moradzadeh Pages 163-186

    one of the most important problems in urban spaces of our country is inadequacy of their spaces in relation to persons with disabilities. The aim of this study is urban spaces planning for supply of disabled needs and devotees in the Kerman District 2.. The method of this research is Descriptive-Analytic and the information is provided through library studies through the observation of the status quo in the range of study and the questionnaire completion. To analyze the data is used SPSS software and GIS software for produce maps and for data analysis, are used the SWOT and AHP models. The results of the AHP model show that The management criterion is ranked first with relative weight of 0.441 and this section has the greatest impact on the planning and adaptation of urban spaces to meet the needs of the disabled and The results of the Single-Sample T test illustrate that Jomhuri Eslami pedestrian pathway and Mather park don’t have acceptable status In terms of statistical society and this areas don’t have desirable level In terms of suitability for the presence of the disabled and Shafa commercial medical center somewhat has acceptable status in terms of statistical society and desirable level in relation to the presence of the disabled too furthermore significance level In physical indicators managerial, economic and social don’t have acceptable status in terms of statistical society and do not have a desirable level of fitness for the presence of the disabled. The results of the SWOT model is in the place IV according to the internal and external matrix of planning situation and suitability of studied urban spaces for supply of disabled needs. Therefore the defensive strategy must has to be used to plan and adapt urban spaces studied to meet the needs of disabled people.

    Keywords: urban spaces, Disabled, Veterans, Kerman city