فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 38 (زمستان 1399)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 38 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هادی مولودیان*، حسین بلوچی، مجید نعمت الهی صفحات 1-22
    در پژوهش های مرتبط با گردشگری ایران، دین داری ساکنان محلی به عنوان عاملی مهم در جذب گردشگران شناخته شده است. با توجه به این نکته، پژوهش حاضر درصدد بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری روستایی با توجه به نقش دین داری و تصویر مقصد است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش گردشگران شهرستان زبرخان در بازه زمانی شش ماه بهار و تابستان سال 96 است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 385 گردشگر انتخاب شده است. گردشگران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای جمع‎آوری داده‎های پژوهش از ابزار پرسش نامه استفاده شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از بررسی سازگاری درونی انجام گرفت. روایی پژوهش نیز با بررسی روایی همگرا و واگرا سنجش شد. روایی همگرا با استفاده از میانگین واریانس استخراج شده و روایی واگرا با استفاد+ه از معیار فورنل- لارکر اندازه گیری شدند. برای بررسی اثر تعدیل گری دین داری از رویکرد مقایسه گروهی در مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج نشان داد بدون لحاظ کردن دین داری به عنوان متغیر تعدیل گر؛ جاذبه ها، زیرساخت ها و نحوه برخورد مردم محلی به ترتیب بیشتری تاثیر را بر توسعه گردشگری روستایی دارند. با لحاظ کردن متغیر دین داری به عنوان تعدیل گر؛ متغیر دین داری توانسته است رابطه نحوه برخورد مردم محلی با توسعه گردشگری و همچنین جاذبه ها با توسعه گردشگری روستایی را تعدیل کند. همچنین تصویر مقصد نقش میانجی خود را بازی کرده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تصویر مقصد، دین داری، مدل معادلات ساختاری
  • علیرضا صالحی پور میلانی*، راضیه لک، مجتبی یمانی صفحات 23-38
    نوسانات سطح آب دریاچه ارومیه و تاریخچه تحولات آن از جمله موضوعاتی است که سال ها مورد بحث محققان علوم زمین بوده است. با وجود مطالعاتی که در گذشته در رابطه با تحولات دیرینه این دریاچه انجام گرفته است، ولی اطلاعات دقیقی در رابطه با تاریخ نگاری نوسانات سطح آب دریاچه ارومیه و ارتباط آن با رویدادهای زمین شناسی در این منطقه در دسترس نیست. نظریات ارایه شده در رابطه با  سن نوسانات سطح آب دریاچه مبتنی بر تعیین سن نسبی و مقایسه آن با سایر  دریاچه های کشورهای مجاور یا شواهد رسوبی در رسوبات کواترنری سایر نقاط ایران است. از این رو انجام پژوهشی که بر مبنای روش های آزمایشگاهی رهیافتی جدید در زمینه تاریخچه نوسانات سطح آب این دریاچه اریه دهد امری ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی تحولات فضایی و زمانی نوسانات دیرینه دریاچه ارومیه از طریق پژوهش خطوط ساحلی قدیمی و پادگانه های دریاچه ای ارومیه با تاکید بر استفاده از داده های تعیین سن پادگانه های دریاچه ای صورت گرفته است. تعیین سن شش پادگانه دریاچه ای ارومیه به روش کربن 14 انجام گرفت. نتایج تعیین سن  نشان می دهد ، سن خطوط ساحلی شناسایی شده مربوط به به پلیوستوسن پایانی بوده و در محدوده زمانی 54 تا 35 هزار سال قبل قرار گرفته است و نظریاتی را که در رابطه با اختصاص این خطوط ساحلی قدیمی به دوره های گونر، میندل و ریس مطرح می شود، اصلاح می نماید. علاوه برآن از لحاظ زمانی نوسانات سطح آب دریاچه ارومیه با نوسانات سطح آب دریاچه های زریوار و همچنین دریای مرده همبستگی های نشان می دهد که بیانگر ارتباط زمانی نوسانات سطح آب این دریاچه ها بایکدیگر در دوره پلیوستوسن و صحت نتایج به دست آمده است.
    کلیدواژگان: نوسانات سطح آب، دریاچه ارومیه، تعیین سن کربن 14، پلیوستوسن پایانی، دوره وورم
  • زهرا حاجی کریمی*، سیاوش شایان، مجتبی یمانی، رضا خوشرفتار، هژیر محمدی صفحات 39-58

    با توجه به وقوع همزمان بالاآمدگی البرز و فرونشست صفحه اقیانوسی خزر و تغییرات تراز آب دریای خزر، شرایط پیچیده ای را در سطح جلگه از لحاظ رسوبگذاری و حفر مجرا شاهد هستیم. به دلیل مورفولوژی ناهمگون مناطق ساحلی، تاثیر نوسانات دریای خزر در تمام مناطق ساحلی یکسان نیست. مساله تحقیق آن است که بستر رودخانه های منتهی به خط ساحلی خزر عمیق شدگی قابل توجهی را نشان می دهد. از جمله هدفهای اصلی این تحقیق، بررسی ارتباط میزان کف کنی رودخانه ها با نوسان های آب دریای خزر، مورفوتکتونیک البرز و عوامل انسانی است. برای دستیابی به این هدف از داده های دبی و رسوب، نوسان های تراز آب، مدل رقومی ارتفاعی منطقه با توان تفکیک 5/12 متر به همراه عکس های هوایی، تصاویر گوگل ارث، مطالعات کتابخانه ای و میدانی مورد استفاده قرارگرفته است. برای شناخت نحوه عملکرد و میزان اثرگذاری فعالیت های نوزمین ساخت و تحلیل نیمرخ های طولی و عرضی رودخانه ها از شاخص های ژیومورفیک استفاده شد؛ و به منظور بررسی روند کف کنی رودخانه های مورد مطالعه از کوهستان تا خط ساحل، مقایسه تحلیلی نیمرخ های طولی و عرضی و مطالعه نمودارهای تاریخی نوسانات آب دریای خزر انجام گرفت و با بهره گیری از استدلال استقرایی تحلیل ها انجام شد. نتایج حاصل از شاخص های مورفوتکتونیک و مشاهدات میدانی و بررسی نیمرخ های عرضی رودخانه ها، نشان داد که در برخی نیمرخ ها علاوه بر بالاآمدگی البرز، سایر عوامل از جمله عامل انسانی و نوسانات دریا و فرونشست تکتونیکی در عمیق شدگی بستر رودخانه ها نقش داشته اند.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی ساحلی، تغییرات سطح اساس خزر، مورفوتکتونیک، جلگه خزر، حفر رودخانه ای
  • قاسم لرستانی*، رضا اسماعیلی صفحات 59-70
    چاک جریان، جریانی قوی و باریک است که در منطقه خیزاب و در جهت تقریبا عمود بر ساحل شکل می گیرد. منطقه مورد مطالعه در این پژوهش، خطوط ساحلی بخش جنوب غربی دریای خزر در قاعده دلتای رودخانه ای سفیدرود است. آمار بالای غرق شدگان دریای خزر صرف نظر از عدم آشنایی با فن شنا ناشی از ناآگاهی شناگران با ژیومورفولوژی سواحل، رژیم امواج، چاه های مکنده و چاک جریان است که شنای مطمین و ایمن در دریا را با شنا در آب های آرام استخرها و رودخانه ها و دریاچه های پشت سد کاملا متمایز می کند. هدف از این پژوهش شناسایی چاک جریان و بررسی علل رخداد این پدیده است. ابزار و داده های اصلی این پژوهش از نقشه هیدروگرافی چارت دریایی کیاشهر به مقیاس 100000/1 و دستگاه GPS به همراه نرم افزار ArcGIS تشکیل شده است. روش کار مبتنی بر شناسایی چاک جریان در بازدیدهای میدانی و در مرحله بعد انتقال نقاط به محیط نرم افزاری و اضافه نمودن آن به پارامترهای ژیومورفیک (توپوگرافی بستر دریا، شیب، هندسه خط ساحلی، قطر ذرات و راستای امواج) به همراه تخمین میزان مخاطره چاک جریان با استفاده از مدل مورفودینامیک ساحل ارایه شده توسط رایت و شورت، جهت بررسی و تجزیه و تحلیل میزان مخاطره و دلایل وقوع چاک جریان در قاعده دلتای سفیدرود است. یافته های تحقیق نشان می دهد قطر ذرات ماسه در مناطق وقوع چاک جریان کوچک تر و شیب این مناطق نیز کمتر از مناطق مجاور می باشد. بررسی پارامتر امگا در مدل مورفودینامیک ساحلی، محدوده مورد بررسی را با امگای بین  97/0 تا 85/2، در رده سواحل با خطر کم تا متوسط از لحاظ میزان مخاطره چاک جریان قرار می دهد. هندسه خط ساحلی نیز در محل وقوع جریان های شکافنده، انحنا و تورفتگی زیادی را به سمت خشکی نشان می دهد که می تواند در شناسایی این خطر کمک کننده باشد. در مناطقی که بین پشته های دریایی، گودی های هرچند کوچک ایجاد شده باشد شرایط برای ایجاد و تقویت این جریان ها فراهم می شود؛ لذا می توان نتیجه گیری نمود که به دلیل ارتباط تنگاتنگ نقاط وقوع این پدیده و وجود پشته ها و ناوه های در منطقه شکست، می توان محل وقوع جریان ها را شناسایی نموده و حتی صحت نقشه های عمق سنجی را ارزیابی کرد. پیشنهاد می شود با توجه به شناسایی چاک جریان، علایم هشداردهنده در سواحل مورد مطالعه نصب شود تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، چاک جریان، چارت دریایی، دلتای سفید رود
  • شمس سادات میراسداللهی*، صدرالدین متولی، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 71-88

    مخاطرات طبیعی به منزله پدیده های تکرار پذیر در غیاب سیستم های کاهشی می تواند تبدیل به فاجعه شود و اثرها و پیامدهای مخربی در پی داشته باشد. این پژوهش با هدف شناسایی نقش مولفه های تاب آوری شهری در کاهش خسارات ناشی از سیلاب در شهر گرگان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و میدانی است. تجزیه و تحلیل داده ها براساس آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون T انجام شده است. یافته ها نشان داد که وضعیت تاب آوری گرگان در به روزرسانی اطلاعات، ایجاد سیستم های هشدار سریع، مرکز برنامه بازسازی از نیازهای جمعیت گرفتار در بلایا، تخصیص بودجه، اعمال قوانین ساخت و ساز قانونی و سرمایه گذاری در زمینه ایجاد زیربناهای کاهش دهنده خطرپذیری، به طورکلی وضعیت زیرساختی در حاشیه رودخانه زیارت در وضعیت مناسبی قرار ندارد؛ همچنین مولفه ایجاد سیستم های هشدار سریع بیشترین میزان همبستگی (0.749) و شاخص سازمان دهی و هماهنگی کمترین میزان همبستگی را با شاخص تاب آوری داشته است. براین اساس طبق یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تقویت مشارکت های مردمی و مولفه های اجتماعی، حمایت های سازمانی و نهادی، حمایت از اقشار ضعیف و حاشیه نشین ها، تخصیص بودجه های کلان و در نهایت ترمیم زیرساخت های موجود تاحد زیادی می تواند سبب افزایش تاب آوری شهری و در نهایت کاهش خسارات مالی و جانی ناشی از سیلاب در شهر گرگان شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کاهش خسارات، سیلاب، شهرگرگان
  • علی مهدی* صفحات 89-106
    سلامت انسان تحت تاثیر شاخص های محیطی، زیربنا و محور تمام پیشرفت ها و اصل مسلم مقوله توسعه پایدار به شمار می رود. براین اساس بسیار به جا خواهد بود که تلاش ها، برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری های گسترده ای جهت دسترسی هر چه بهتر و بیشتر به شاخص های سلامت، انجام گردد. روند فزاینده ورود و کاربرد وسایط نقلیه، یکی از همین موارد آلودگی است که در کنار نقش مثبت خود در راحتی زندگی، معضل آلودگی صوتی آن، از مهم ترین آلودگی های اثرگذار بر کیفیت و سلامت زندگی ساکنان نواحی شهری است؛ بنابراین با توجه به تاثیر آلودگی صوتی بر ابعاد مختلف سلامت انسان و نیز هزینه های بالای درمانی آن، ضرورت انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه بیشتر نمایان می شود. از این رو این پژوهش با علم به اهمیت موضوع، به سنجش آلودگی صوتی ناشی از ترافیک شهری و تاثیر آن بر سلامت عمومی و روانی شهروندان کلانشهر قم پرداخته است. روش مطالعه در این پژوهش بر مطالعات میدانی و کتابخانه ای استوار بوده و داده های به دست آمده نیز در طول سه ماه بررسی خیابان های اصلی این کلانشهر و با استفاده از دستگاه های B&K-2230 ،Quest-2900 به دست آمده است. در مجموع نتایج این پژوهش به صورت مقایسه ای در دو گروه آزمایش و کنترل نشان می دهد که تقریبا در همه خیابان های مورد مطالعه، میزان آلودگی صوتی بیشتر از حد استاندارد قرار دارد. در این میان سهم خیابان های امام خمینی، 19دی، ارم و انقلاب بیشتر است که بازتاب این آلودگی صوتی بر اساس پژوهش های میدانی و نتایج حاصل از تحلیل پرسشنامه های توزیعی در میان ساکنان مجاور خیابان ها، بروز برخی از بیماری های خفیف تا شدید و در نهایت کاهش سلامت عمومی و روانی ساکنان آن است که این موارد در محله هایی همچون عماریاسر، خیابان شاهد غربی و شرقی، آیت اله قدوسی، لواسانی، نظامی گنجوی، لقمان حکیم و بوعلی سینا بسیار کمتر مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، ترافیک شهری، سلامت شهری، سلامت روانی- عمومی، کلانشهر قم
  • امیرمهیم مهیمی، مریم فدایی قطبی*، علی اسماعیلی، حسین غضنفرپور صفحات 107-126

    جمعیت شهرنشین در جهان روز به روز در حال افزایش  بوده و در پی آن، شهرها نیز تبدیل به مکان هایی با تمرکز بالای جمعیتی گشته اند. این امر گسترش فضایی-کالبدی شهر را دستخوش تغییراتی می کند که تبیین الگوی این گسترش به منظور بررسی تاثیرات آن بر زندگی شهری، امری ضروری تلقی می گردد. این پژوهش، قصد دارد با بهره گیری از داده های سنجش از دور، در 8 مقطع زمانی طی سال های 1363 تا 1397 و با استفاده از 28 شاخص کالبدی-فضایی در 4 دسته مساحت-لبه، شکل، تجمع و تنوع و در 3 سطح لکه، کلاس کاربری، و سیمای سرزمین، به تبیین الگوی پراکنده رویی در شهر کرمان بپردازد. برای این منظور، 8 تصویر از ماهواره های لندست 5، 7 و 8 به فاصله زمانی 5 سال از یکدیگر انتخاب گردید، آماده سازی آن ها در نرم افزارهای ENVI و ArcGIS انجام شد و سپس مقادیر شاخص های کالبدی-فضایی پراکنده رویی شهری با استفاده از نرم افزار Fragstats در سال های مختلف محاسبه گردید. در مرحله بعد با کدنویسی در نرم افزار MATLAB، وزن دهی به شیوه انتروپی شانون بر روی مقادیر به دست آمده برای شاخص ها انجام گردید که «شاخص بزرگترین لکه (LPI)» بیشترین وزن را به خود اختصاص داد. پس از آن، شاخص پراکنده رویی برای 8 سال مورد مطالعه محاسبه گردید که بیشترین میزان پراکنده رویی در سال 1363 و کمترین آن در سال 1397 رخ داده است. در مرحله پایانی، با استفاده از آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS، رتبه میانگین 4 دسته مساحت-لبه، شکل، تجمع و تنوع محاسبه شد و با رتبه میانگین شاخص پراکنده رویی مقایسه گردید، نتایج این آزمون نشان می دهد که الگوی پراکنده رویی شهر کرمان عمدتا از شاخص های مساحت-لبه تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، شاخص های فضایی-کالبدی، سنجش از دور، کرمان
  • منصور باقرصاد رنانی، حمیدرضا وارثی*، مسعود تقوایی صفحات 127-140

    استقرار هر فضای شهری در موقعیت فضایی کالبدی خاصی از سطح شهر تابع اصول و قواعد خاص خود است. رعایت اصول و قواعد می تواند موفقیت و عملکرد مناسب عنصر مورد نظر را در مکان تعیین شده افزایش دهد و در غیر این صورت باعث افزایش آسیب پذیری آنها می شود. با به کاربردن اصول برنامه ریزی شهری همچون برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، منطقه بندی شهری، تمرکززدایی، مکان یابی مناسب، جلوگیری از توسعه نواحی در همجواری با کاربری های پرمخاطره و مورد تهدید می توان ضریب آسیب پذیری شهرها را در مقابل مخاطرات کاهش داد. ساختمان های تجاری به عنوان یکی از المان های مهم شهری نقش بسزایی در تسهیل مدیریت بحران در شرایط اضطراری در برابر تهدیدات و مخاطرات شهری دارند؛ بنابراین علاوه بر محورهای سازه ای و معماری، محور مکان یابی یکی از مهم ترین و اصولی ترین محور جهت ارزیابی آسیب پذیری ساختمان های تجاری بزرگ مقیاس است. این پژوهش  با ماهیت توسعه ای- کاربردی و روش توصیفی- پیمایشی به بررسی موضوع در ساختمان های تجاری بزرگ مقیاس پرداخته است. در این پژوهش برای ارزیابی مکان یابی ساختمان های تجاری بزرگ مقیاس دو معیار فضایی- کالبدی و جغرافیایی، طبیعی و زیست محیطی در نظر گرفته شده است.  در این پژوهش با بهره گیری از روش های SWARA و SMART به بررسی موضوع و ارایه مدل جهت ارزیابی آسیب پذیری مکانی پرداخته شده است. نتایج حاصل از ارزیابی معیارها و شاخص های مکان یابی نشان می دهد معیارهایی که منشا آنها تهدیدات و مخاطرات شهری است (جغرافیایی، طبیعی) با امتیاز 5238/0 نسبت به معیارهای تسهیل کننده مدیریت بحران (فضایی و کالبدی) با وزن 4762/0 اولویت بیشتری دارند. با بهره گیری از مدل ارایه شده می توان ساختمان های تجاری بزرگ مقیاس را در برابر تهدیدات و مخاطرات شهری مورد ارزیابی آسیب پذیری قرار داد و همچنین میزان آسیب پذیری و نقاط ضعف این ساختمان ها در هر شاخص و معیار را بررسی نمود. ارزیابی آسیب پذیری مکانی ساختمان مورد مطالعه برابر با 9/64 درصد است که به لحاظ سازگاری از منظر پدافند غیرعامل در دسته متوسط طبقه بندی می شود.

    کلیدواژگان: مکان یابی، برنامه ریزی شهری، سازگاری، آسیب پذیری، ساختمان تجاری بزرگ مقیاس
  • الناز تدین، محسن شاطریان*، رسول حیدری صفحات 141-156

    فضای سبز شهری یکی از مهم ترین کاربری های خدماتی و یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع محسوب می شود و در توسعه پایدار شهری اهمیت بالایی دارد. برخورداری از این کاربری مهم شهری تحت تاثیر نابرابری های اجتماعی قرار می گیرد که در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی برای شهرهای امروزی به حساب می آید. در این میان آنچه مهم است، کیفیت فضاهای سبز و تاسیسات و خدمات ارایه شده در آن ها است. در این پژوهش رابطه بین سطح اجتماعی شهروندان و کیفیت فضای سبز در شهر کاشان مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به صورت میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق را کلیه ساکنان شهر کاشان یعنی 304487 نفر تشکیل می دهند و حجم نمونه با استفاده از نرم افزار Sample Power 200 پرسش نامه محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از آزمون های آماری T-Test و Anova در نرم افزار Spss و جهت تبیین و مدل سازی تاثیر نابرابری های اجتماعی در کیفیت فضای سبز از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون T بیانگر کیفیت نامناسب فضای سبز در پارک های شهر کاشان است؛ همچنین نتایج آزمون Anova نشان داد که بین شاخص های کیفیت فضای سبز در مناطق مختلف شهر کاشان به لحاظ آماری تفاوت میانگین وجود دارد. تحلیل یافته های منتج از مدل سازی معادلات ساختاری نیز بیانگر این مطلب است که بین وضعیت اجتماعی مناطق و کیفیت فضای سبز در شهر کاشان رابطه معناداری وجود دارد، همچنین در بین متغیرهای مربوط به شاخص کیفیت فضای سبز عامل منظر، بیشترین بار عاملی را با 98/0 به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: نابرابری اجتماعی، پارک ها و فضای سبز، مبلمان فضای سبز شهری، منظر فضای سبز شهری، شهر کاشان، مدل سازی معادلات ساختاری
  • علی محمدپور*، بهلول علیجانی، مهری اکبری، پرویز ضیائیان فیروزآبادی صفحات 157-172
    شهرنشینی نمایانگرترین تغییر بشر در سطح زمین است که به طور معمول منجر به تشکیل جزایر گرمای شهری می شود. دمای سطح زمین یک پارامتر مهم برای تعادل انرژی سطح و مطالعات آب و هوای شهری است.آگاهی از پراکندگی مکانی دما، زمینه ساز برنامه ریزی و سیاستگذاری های درست محیطی است. دراین پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 7 در دو دوره زمانی سال پایه (2017-2010) و بازه دوم (2005-2000) به صورت میانگین در سه ماه گرم سال مورد استفاده قرار گرفته است. بعد بر روی این تصاویر، اول تصحیح هندسی انجام گرفت سپس از این تصاویر جهت محاسبه پارامترهای مربوط به استخراج دما به روش تک پنجره ای شهر گرگان استفاده گردید و در ادامه برای بالا بردن دقت کار با استفاده از داده های ساعتی دمای ایستگاه مورد نظر در تحلیل جزایر حرارتی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد تغییرات زمانی و مکانی جزایر حرارتی در شهر گرگان، الگوی خوشه ای بالایی دارد. درحالی که شاخص موران محلی و لکه های داغ در قسمت های شمالی، شمال غربی و شرقی و مرکز شهر همبستگی فضایی مثبت(لکه های داغ) دارند و همچنین لکه های سرد در مناطق جنوبی شهر وجود دارد.این درحالی است که قسمت های زیادی از شهر گرگان هیچ گونه الگوی معنی داری یا خود همبستگی فضایی در طی دوره مطالعه در آن دیده نمی شود. می توان گفت جزایر حرارتی شهر گرگان به دو عامل بستگی دارد:یک شرایط اقلیمی حاکم در دوره مورد مطالعه و دوم شرایط انسایی حاکم بر شهر.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، جزایر حرارتی، خودهمبستگی فضایی، گرگان، موران
  • محمد احمدی*، حسین حاتمی نژاد، احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، سعید زنگنه شهرکی، حسن پارسی پور صفحات 173-196

    سلامت شهری تنها به معنای نبود بیماری در شهر نیست، بلکه به معنای تندرستی کامل جسمی، روانی و اجتماعی همه ساکنان شهر و همچنین محیط فیزیکی و فضای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی سالم در شهر است. هدف اصلی برنامه ریزی سلامت شهری دستیابی عادلانه همه ساکنان به سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی و همچنین دستیابی عادلانه به عوامل تعیین کننده سلامت شهری می باشد. امروزه موضوع عدالت در سلامت شهری، به یکی از مهم‎ترین و با اولویت ترین موضوع های جهان و کشورها تبدیل شده است. عدالت در سلامت شهری به معنای نبود تفاوت های سیستماتیک در یک یا چند جنبه از وضعیت سلامت شهروندان یا گروه های جمعیتی از نظر اجتماعی، اقتصادی و محیط فیزیکی است. با توجه به اهمیت موضوع عدالت در سلامت شهری، در این پژوهش به بررسی عدالت در سلامت در شهر بجنورد پرداخته می شود. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش انجام تحقیق، توصیفی-تحلیلی، از نظر گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و پیمایشی و از نظر تجزیه و تحلیل اطلاعات، کمی می باشد. نتایج شاخص های عدالت در سلامت شهری در شهر بجنورد نشان داد که ساکنان شهر بجنورد به هیچ یک از عوامل تعیین کننده سلامت شهری (عوامل اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی-کالبدی و خدمات بهداشتی-درمانی) دسترسی عادلانه ندارند. طبق نتایج، با فاصله گرفتن از مرکز شهر، میزان دستیابی به تعیین کننده های سلامت شهری دشوارتر می شود؛ بنابراین، حاشیه نشینان شهر بجنورد کمترین میزان دسترسی به عوامل تعیین کننده سلامت را دارند. از نظر سرانه خدمات بهداشتی-درمانی محله 12 و 2-9 با چیرگی 9 و محله 4-7 با چیرگی 38، از نظر شاخص های اجتماعی محله 12 با میانگین 44 و محله 3-8 با میانگین 61، از نظر قابلیت پیاده روی محله 12 با میانگین 35 و محله 3-8 با میانگین 42، به ترتیب دارای کمترین و بیشترین سطح دسترسی به عوامل تعیین کننده سلامت می باشند. به طورکلی می توان گفت، سلامت شهری یک مفهوم پیچیده است که عوامل گوناگون مانند عوامل اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، محیط فیزیکی، نظام سلامت شهری و ساختار سیاسی بر آن تاثیر می گذارند؛ بنابراین تامین سلامت شهروندان موضوعی نیست که بتوان آن را از طریق برنامه ریزی و اقدامات بخشی به دست آورد. تامین سلامت شهروندان، نیازمند برنامه ریزی بلندمدت، بین بخشی و یکپارچه است که همه افراد و سازمان ها باید برای دستیابی به آن تلاش کنند.

    کلیدواژگان: سلامت شهری، عدالت در سلامت شهری، شهر بجنورد
  • جابر علی زاده*، جمال محمدی صفحات 197-218

    کیفیت زندگی به عنوان مفهومی برای نشان دادن میزان رضایت فرد از زندگی است که از ابعاد مختلف شکل گرفته که متغیرهای رضایت از کیفیت کالبدی- محیطی محلات از مهم ترین مولفه های آن می باشد. محلات واقع در هسته اولیه و مرکزی شهر اردبیل به فراخور فضای کالبدی شکل یافته که غالبا بر حسب زمان خود طراحی شده بود و ناتوانی آن در پاسخ به نیازهای ایجاد شده جدید ساکنان، زمینه های نارضایتی و یا کم رضایتی ساکنان از محیط شهری و کیفیت زندگی شان را به وجود آورده است. از این رو پژوهش حاضر به بررسی تاثیر پایداری کالبدی- محیطی محلات شهری بر رضایت از مجموع کیفیت زندگی پرداخته و همچنین در ادامه سهم اثرگذاری هر یک از مولفه های کیفیت زندگی (کالبدی- محیطی، اجتماعی، اقتصادی، سلامت فردی و زیست محیطی) بر مجموعه کیفیت زندگی را از نگاه ساکنان تعیین خواهد کرد. برای این منظور ساکنان محلات شش گانه اولیه و مرکزی شهر اردبیل (شامل محله اوچدکان، طوی، گازران، عالی قاپو، سرچشمه و پیرعبدالملک) مورد بررسی و مطالعه قرار خواهند گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و توسعه ای و از لحاظ روش انجام پژوهش، توصیفی- تحلیلی به همراه کاوش های میدانی است. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران و برای کل شهر اردبیل، 384 نفر برآورد شده که برای تعیین نمونه های پرسشنامه از روش خوشهبندی چند مرحله ای استفاده گردید. ابزار گردآوری دادها، پرسش نامه است که داده های گردآمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. برای این منظور از تحلیل های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، به ازای یک واحد تغییر در مولفه کالبدی- محیطی، رضایتمندی از کیفیت زندگی 351/0 واحد تغییر می یابد و از این رو شاخص های رضایت از بعد کالبدی- محیطی کیفیت زندگی مهم ترین و اثرگذارترین بعد نسبت به سایر ابعاد می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مولفه های کالبدی- محیطی، رضایتمندی ساکنان، محلات شهری، شهر اردبیل
  • فریبا اسفندیاری درآباد، مهناز حمزه ای، نازیلا علائی، رئوف مصطفی زاده* صفحات 219-234
    فعالیت های طبیعی و مخرب بر رودخانه ها باعث تخریب پوشش گیاهی و فرسایش کناره های آن شده و ممکن است پیامدی جبران ناپذیری داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات مکانی پوشش گیاهی جوامع حاشیه رودخانه قره سو استان اردبیل براساس سنجه های سیمای سرزمین و با در نظر گرفتن معیارهای مربوط به الگو و ویژگی های سیمای سرزمین در سطح سیما و لکه انجام شد. در ابتدا مقایسه میانگین بین سنجه های مختلف سیمای سرزمین در چهار کاربری اراضی مختلف با استفاده از آنالیز واریانس انجام گردید، سپس برای تعیین تفاوت معنی داری بین مقادیر سنجه ها، از تحلیل واریانس یک طرفه به روش دانت استفاده شد. براساس نتایج، مقادیر میانگین تغییرات سنجه CONTAG در بازه های مختلف مطالعاتی و کاربری های اراضی مختلف بین 00/0 تا 80/69 به دست آمد. حداقل و حداکثر مقادیر میانگین مربوط به بازه با کاربری مسکونی و مرتع (00/0) و باغ با مقدار (80/69) است. میانگین تغییرات شاخص (SPLIT) در بازه با کاربری اراضی مختلف بین 93/9 تا 97/27 به دست آمد، که اگرچه لکه های حاشیه رودخانه در بازه با کاربری اراضی باغ دارای بیشترین پیوستگی است اما به حالت تکه درآمده و گسستگی بین لکه های حاشیه رودخانه افزایش یافته است؛ همچنین نتایج شاخص تجمع (AI) نشان داد که لکه ها در بازه های مختلف مطالعاتی و کاربری های اراضی مختلف پیوستگی بالایی دارند. در سطح لکه میانگین مقدار سنجه AREA_CPS برای رودخانه قره سو استان اردبیل بین 75/25 تا 96/36 به دست آمد. مقادیر سنجه ENN از 75/25 (بازه با کاربری کشاورزی) تا 96/39 (بازه با کاربری باغ) متغیر است. در مجموع بین کاربری باغ با سایر کاربری ها تفاوت معنی داری در سطح لکه و سیما وجود دارد. وجود و پیوستگی جوامع حاشیه رودخانه از عوامل ایجاد پیچیدگی و تنوع بخشیدن به اکوسیستم رودخانه است، لذا حفظ و احیای پوشش گیاهی حاشیه رودخانه می تواند علاوه بر حفظ و تقویت ارزش های محیط زیستی، از شدت خسارت های ناشی از تغییر مسیر رودخانه و نیز وقوع سیلاب بکاهد. پیشنهاد می شود برای جلوگیری از تخریب بیشتر از طریق لکه های انسان ساخت و کشاورزی، حریم جوامع حاشیه رودانه رعایت شود.
    کلیدواژگان: اندازه لکه، پیوستگی، نوار حاشیه رودخانه، تکه تکه شدگی، FRAGSTATS
  • احمد کیا، شهریار خالدی*، غلامرضا جانبازقبادی صفحات 235-258

    در سال های اخیر به دلیل وقوع سیلاب های مکرر در حوضه آبخیز رودخانه های سه هزار و دوهزار تنکابن (چشمه کیله) و متعاقب آن ایجاد خسارات ناشی از سیل در محدوده شهری تنکابن، لزوم توجه به پهنه بندی خطر سیل خیزی را به ویژه در زمین های حاشیه رودخانه های اصلی حوضه مورد بررسی بیش از پیش نمایان ساخته است. در این پژوهش، با رویکردی مبتنی بر دیدگاه سیستمی در یک حوضه آبخیز، در ابتدای کار بر اساس ویژگی های توپوگرافی، زمین شناسی، فیزیوگرافی، پوشش اراضی و هیدرواقلیمی، با استفاده از تحلیل خوشه ای اقدام به شناسایی مناطق همگن هیدرولوژیک گردید؛ با انجام این مرحله، سه منطق همگن هیدرولوژیکی در حوضه آبخیز تعیین شد. در گام دوم، با بهره گیری از 4 معیار توپوگرافی، زمین شناسی، پوشش اراضی و هیدرواقلیم و به کار بردن روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، اقدام به پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی در مناطق همگن هیدرولوژیک شد. نقشه پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی در منطقه مطالعاتی نشان داد که بیشترین مساحت از منطقه مطالعاتی در طبقه سیل خیزی متوسط قرار دارند؛ در نهایت، به منظور تعیین مهم ترین عوامل موثر در پتانسیل سیل خیزی حوضه از تحلیل عاملی استفاده گردید. یافته های تحلیل عاملی بیانگر آن است که در مناطق همگن هیدرولوژیک، بر اساس 2 عامل و 20 متغیر، 100 درصد واریانس داده ها توجیه شده است که عامل دوم با بار عاملی 995/0، 1/51 درصد از واریانس کل را توجیه می کند. در عامل دوم پارامترهای مساحت، طول آبراهه اصلی، تراکم شبکه زهکشی، نسبت انشعاب، ضریب شکل هورتن، زمان تمرکز، درصد اراضی جنگل، درصد اراضی مرتع و درصد اراضی با نفوذپذیری زیاد، همبستگی بالایی (بیشتر از 75/0) را با پتانسیل سیل خیزی نشان داده اند که در این میان مهم ترین پارامتر موثر در سیل خیزی مناطق همگن هیدرولوژیک مورد بررسی، عامل مساحت با بار عاملی 997/0 است.

    کلیدواژگان: مناطق همگن هیدرولوژیک، پتانسیل سیل خیزی، تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی، حوضه های آبخیز سه هزار و دوهزار
  • کیومرث خداپناه* صفحات 259-270
    برنامه ریزی گردشگری نیازمند درک تعامل میان عرضه و تقاضا و تاثیر و تاثر هریک در ارتباط با دیگری است؛ از این رو، برنامه ریزی مقصد گردشگری از عوامل مهم برنامه ریزی توسعه است. در این بین، تحلیل شبکه از جمله به روزترین و کارآمدترین تحلیل هاست که از طریق پیوند کانون های کوچک، قدرت آنها را در برابر مراکز برتر افزایش می دهد. با توجه به ضعف قدرت جاذبه و پراکندگی بسیاری از مقاصد گردشگری، ساماندهی آنها در قالب شبکه به هم افزایی توان این مقاصد کمک می کند؛ از این رو، تحلیل شبکه ای و کاربردهای آن در توسعه گردشگری منطقه ای ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل شبکه گردشگری در کانون های گردشگری ناحیه اردبیل انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است و داده های پژوهش با روش پیمایش میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق را 79 روستای پیرامون 5 کانون گردشگری ناحیه اردبیل تشکیل می دهد که داده های لازم به صورت تمام شماری از مدیران محلی جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  NodeXLو GIS انجام گردیده است. با توجه به بررسی شبکه گردشگری و ارایه الگوی فضایی در ناحیه اردبیل یافته های تحقیق نشان می دهد که اغلب روستاهای تک سلولی در قسمت های جنوبشرقی و جنوبغربی ناحیه مورد مطالعه قرار داشته، تراکم روستاهای چند سلولی کوچک، اغلب در قسمت های مرکزی و غرب ناحیه، روستاهای چند سلولی بزرگ، در قسمت های مرکزی، غرب و شمالشرقی ناحیه واقع شده اند. با استفاده از نتایج بدست آمده و با تقویت ارتباط بین جاذبه های منطقه و برقراری شبکه کامل و هم پیوند، زمینه برای استفاده بهینه از جاذبه های منطقه فراهم می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، کانون های گردشگری، نظریه شبکه، ناحیه اردبیل
  • عبدالرضا دادبود*، علی زنگی آبادی صفحات 271-284
    مهم ترین عامل در آسیب پذیری بافت های شهری در هنگام زلزله به مشخصه های کالبدی نظیر قدمت ابنیه، مصالح، تعداد طبقات، عرض معبر و درجه آسیب پذیری بر می گردد. بر همین مبنا هدف پژوهش حاضر تحلیل آسیب پذیری بافت کالبدی مناطق مرکزی شهر گرگان نسبت به نواحی پیرامونی در برابر زلزله است. در این پژوهش از روش خوشه ای و رایو (R.H.C) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مشخصات 400 مورد از ساختمان های شهر گرگان است که براساس فرمول کوکران تعیین شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بر اساس نتایج آزمون همبستگی رگرسیون، رابطه متغیر آسیب پذیری با عرض معتبر مستقیم و متوسط، با قدمت ساختمان مستقیم متوسط، با نوع مصالح مستقیم قوی، با تعداد طبقات مستقیم قوی و در نهایت با تعداد واحد در ساختمان مستقیم و ضعیف است. بر اساس نتایج رگرسیون، به ترتیب مصالح ساختمانی و تعداد طبقات بیشترین تاثیر را در آسیب پذیری بافت کالبدی مناطق شهری دارند و پس از آن قدمت ابنیه، دسترسی به معبر و در نهایت تعداد واحد مسکونی در ساختمان در رده های بعدی قرار دارند. نتایج حاصل از مقایسه میزان آسیب پذیری کالبدی بافت مرکزی و پیرامونی شهر گرگان نشان دهنده آن است که میانگین تراکم واحدهای مسکونی (معادل 92/1) در بافت مرکزی کمتر است. قدمت ابنیه بافت مرکزی (برابر با 31/2) بیشتر است. طبقات ساختمان های بافت پیرامونی (برابر با 29/1) از ارتفاع بیشتری  برخوردار هستند. در زمینه شاخص دسترسی واحد ها به معبر (معادل 33/2)، ساختمان های بافت پیرامونی از دسترسی مناسب تری به معابر عریض تر برخوردار هستند. شاخص نهایی مربوط به میزان آسیب پذیری ساختمان ها در منطقه مرکزی و پیرامونی نشان می دهد که میانگین بافت پیرامونی برابر با 42/2 است و در نتیجه، ساختمان های این بخش از آسیب پذیری کمتری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، بافت مرکزی، بافت پیرامونی، شهر گرگان
|
  • Hadi Movludian *, Hossin Balocuhi, Majid Nematolahi Pages 1-22
    By review of Iranian tourism literature, it can be understand that religious has recognized as an important factor for tourism development in tourism destinations. Regarding this issue and in this way, the purpose of this paper is examine the important factors affecting rural tourism development from tourist's perspective by the role of religious and destination image. In the present study, Statistical population was the tourists of ZebarKhan county city during Spring and Summer of 2017. According to Morgan table, and Stratified Random Sampling method, 385 tourists were selected. In order to collect data, we used questionnaire. Reliability were measured by internal consistency. Validity were measured by convergent and divergent validity. Convergent validity measured by Average Variance Extracted and divergent validity measured by Fornell- Larcker criterion. To test modifier impact of religious, we first divided the sample into 2 separated groups. For this purpose, the participants were divided into two groups of high (more than 3) and lower (less than 3) based on religiosity variable. There were 147 patients in the first group (low) and 238 in the second group (high). Then we used group comparison approach of Structural Equation Modeling (LISREL). Results show without modifier role of religiousness, attractions, infrastructures and local people behaving have most impact factor to rural tourism development. By considering role of religiousness as a modifier role, religious could modifier the relationship between local people behaving and tourism development. It also modifier the relationship between attractions and rural tourism development. Moreover, destination image has played his moderating role.
    Keywords: Rural tourism, destination image, religiousness, structural equation modeling
  • Alireza Salehipour Milani *, Razyeh Lak, Mojtaba Yamani Pages 23-38
    Marine and lake terraces are the base for Climate Geomorphology Investigations Especially in Quaternary. These Terraces are important not only for climatic aspects but also, they can show a lot of truth in earth and environment evolutions History, Archeology and Human History. .The Urmia Lake because of unstable development and climate change, faced to serious roughness. In order to analysis water level fluctuation of this lake, we need comprehensive study in Urmia paleolimnolgy and investigation other factors such as Human, Climate, Geomorphology, sedimentology and geology that affected this lake.Quaternary sediment boundaries in coastal plain Paleo Lake Coastline was mapped using GIS and RS. for study area. Probability location of Plaeo Lake terraces was drowning using satellite images. In field work besides sampling, lake terraces were investigated in aspect of material, granolometry, color and specially fossils.. Finally paleo lake level reconstructed on satellite images and area that affected by increase paleo lake level was determined One of the most important evidence to reconstruction of the Urmia lake palogeomorphology and paleo limnology is lake terraces; This research was done with focus on identification and determination ages of Urmia paleo lake level in order to achieve changes in eustatic and water volume in Late Pleistocene Sedimentological and geomorphological studies of terraces around Lake Van provided a preliminary framework for lake-level variations. In field studies, 24 lake terraces were found in Quaternary sediments. Lowest terraces are located in Islami Island in elevation of 1297 meters and the highest terraces in Damirchi with elevation of 1366 meters Available data suggest that the long-term lake-level changes responded mainly to climate oscillations. Keyword: 14C Dating, Lake Terraces, Late Pleistocene, Urmia Lake
    Keywords: Lake Level Fluctuation, Urmia Lake, 14C Dating, Late Pleistocene, Wurm Period
  • Zahra Hajikarimi *, Siavosh Shayan, Mojtaba Yamani, Reza Khoshraftar, Hazhir Mohamadi Pages 39-58

    One of the effective factors on coastal geomorphology is sea level fluctuations. In addition to sea level fluctuations, the excistence of Khazar fault causes uplifting Alborze Mountains and subsidence of Khazar trench floor. Because of heterogeneous morphology in coastal areas, the influence of sea level fluctuations is not equall in the whole of coastal areas. The study area is located in Gilan province, between eastern longitudes 37°-25ʹ to 38° and northern latitudes 48°- 35ʹ to 49° - 10ʹ The problem of this research is that the floor bed of channels of the west coastlines Caspian Sea show significant river incision(deepening). Rivers hydrodynamic data such as sediment and water discharge, data related to short, medium and long terms changes of sea level Caspian Sea, topography and geology maps, and satellite images are used. Geomorphic indices were used for Analysis of Cross and Longitudinal Profiles and evaluation of the region neotectonic. The aim of this research is identification of geomorphic evidences of sea level changes in the western plain of Caspian sea, survey of relation between incision rivers with sea level oscillations, Alborz morphotectonic and human activities.The result of geomorphic indices, field observation, and cross profiles indicated in some of the profiles in addition to Alborz uplifting, other factors (human activities ,south Caspian basin tectonic subsidence and sea level fluctuations) have an important role in incision of bed rivers. The results would be helpful in coastal management in future. Keywords: Coastal Geomorphology, Caspian Sea level changes, Morphotectonic, River Incision (Lisar,Karkanrod and Shafarod).

    Keywords: Coastal geomorphology, Sea level change, Morph-tectonic, River Incision
  • Ghasem Lorestani *, Reza Esmaili Pages 59-70
    The rip currents are a strong and narrow stream that forms in the surf zone and is approximately perpendicular to the coast. The study area is the coastline of the southwestern part of the Caspian Sea in the Base of Sefidroud River Delta. The purpose of this study is to identify rip current and to investigate the causes of this phenomenon. The main tools and data of this research are Hydrographic map of kiashar sea chart to scale 1/10000 and GPS device with ArcGIS software. The method of this work is based on the recognition of rip current in field observations. In the next step, transferring the points to the software environment and adding it to the geomorphic parameters (sea bed topography, slope, coastline geometry, particle diameter and direction of the waves) to analyze the reasons for the occurrence of rip current in the base of the Sefidroud River Delta. The results show that the diameter of sand particles is smaller in the areas of rip current and the slope of these regions is less than adjacent regions. The coastline geometry also shows a large amount of curvature and indentation in the presence of rip currents that can be helpful in identifying this risk. In areas where there are small ridges between the sea stacks, conditions are created to create and strengthen these currents. Therefore, it can be concluded that because of the close connection between the occurrence of this phenomenon and the presence of stacks and troughs in the Wave Breakdown Zone, It is possible to identify the location of the currents and even assess the accuracy of the depth maps.
    Keywords: Caspian Sea, rip current, Marine chart, Sefidroud Delta
  • Shamsi Sadat Mirasadollahi *, Sadrden Motvale, Gholamreza Janbazghobadi Pages 71-88

    Natural hazards as a repeatable , phenomenon in the absent of degrading system can become catastrophic and have destructive effects and consequences . The present paper aims of identify , the role of urban alleviation components in reducing flood damage in Gorgan City . The research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical and field nature . . Pearson correlation test and " T- test " were used to analyzed the data. The finding showed that Gorgan ' s resilience in updating information creating a rapid alert system , the reconstruction center of disaster population needs , allocating budge , applying statutory construction laws and investing in creating a risk - reducing infrastructure , in general , the infrastructure situation on the periphery of Ziyarat river is not in a good condition . Also , the component of rapid warning system had a highest correlation ( 0 ,749 ) and the index of organization and coordination had the lowest correlation with the index of persistence . Based on these finding , it can be concluded that strengthening popular participation and social components , organizational and institutional support , supporting poor and marginalized populations , the allocation of large budgets and finally , the restoration of existing infrastructure can greatly increase the urban alleviation and ultimately reducing the financial and human losses caused by the flood in the city of Gorgan . Key words : Resilient , Reduce Damage , flood , Gorgan city .

    Keywords: Resilient, Reduce Damage, flood, gorgan city
  • Ali Mahdi * Pages 89-106
    Human health is influenced by the environmental indicators, the basis and the basis of all advances and the underlying principle of sustainable development. On this basis, there will be plenty of effort, planning, and investment in order to get better and better access to health indicators. The increasing trend in the arrival and use of vehicles is one of the most contaminated cases, which, along with its positive role in the comfort of life, the problem of noise pollution, is one of the most important contaminants affecting the quality and health of residents of urban areas. Therefore, due to the effect of noise pollution on various aspects of human health and its high cost of treatment, more studies are needed in this regard. Therefore, the present study, with the knowledge of the importance of the subject, has evaluated the pollution caused by urban traffic and its impact on the general and psychological health of citizens of the metropolis. The study method in this study is based on library studies and studies. Data obtained during the three months of studying the main streets of this metropolis using the B & K-2230, Quest-2900 Is achieved. In sum, the results of this study by comparison in two groups of experiment and control show that in almost all studied streets, the amount of pollution is higher than standard. In the meantime, the share of Imam Khomeini streets on December 19th, Eram and Revolution is more than that, reflecting this pollution based on field studies and the results of analyzing distributive questionnaires among residents adjacent to the streets, the emergence of some Mild to severe illnesses and ultimately reducing the general and psychological health of its inhabitants. These are very common in the neighborhoods such as Amariasar, the western and eastern control streets, Ayatollah Qodousi, Lavasani, Ganjavi, Loghman Hakim and Bui Sina. Less observed.
    Keywords: Voice Pollution, urban traffic, Urban Health, Mental Health-General, Qom Metropolis
  • Amirmohim Mohimi, Maryam Fadaei Qotbi *, Ali Esmaeily, Hossein Ghazanfarpour Pages 107-126

    Over the past decades, the increase of world’s urban population has resulted in uncontrolled urban expansions and especially sprawl of the major cities. Accordingly, analysis of such phenomena and determining urban development and sprawl patterns should be taken into consideration as a necessity. This research aims at evaluating 28 physical-spatial indices divided into 4 distinctive groups (Area-Edge, Shape, Aggregation, and Diversity) and 3 levels (Patch, Class, Landscape) in determination of urban sprawl patterns of the city of Kerman using remote sensing data from the period of 1984 to 2018. For this purpose, 8 temporal satellite images were selected with an acquisition date interval of 5 years. Pre-processing, Processing and classification methods were applied to the RS images using ENVI software. Output data from ENVI were imported to ArcGIS software for further preparation of GeoTIFF file. Afterwards, The GeoTIFF file were imported to Fragstats software in order to calculate the 28 indices of this research. Setting weights to the matrix of indices by Shannon’s Entropy Method and application of MATLAB, we calculated the sprawl of the case study for the years of interest. The findings demonstrates that in the year 1984, the city of Kerman had shown the most proportion of sprawl, and in contrary, in the year 2018, the amount of sprawl was at its minimum extent. In the final stage, Friedman’s test were conducted via SPSS software, resulting in calculation of the Mean-Ranks of 4 group-indices where they illustrate that sprawl pattern of the city of Kerman is mainly resultant of Area-Edge indices.

    Keywords: Urban Sprawl, Physical-Spatial Indices, Remote Sensing, Kerman
  • Mansour Baghersad Renani, Hamidreza Varesi *, Masoud Taghvaei Pages 127-140

    Establishing municipal space in spatial situation subordinates especial principles. Respecting principles can increase success and function of discussing elements in located areas; otherwise, it can cause their vulnerabilities. Applying urban planning principles, like planning of using municipal lots، municipal zoning, decentralization, suitable locating, and preventing development of districts adjacent to dangerous lot using can decrease ratio of vulnerability against threats in cities. Commercial buildings as one of the most important elements of the city have a significant role in facilitating crisis management against urban threats and risks in emergency situation. Therefore, in addition to structural and architectural axes, location is one of the most important and principled axis for assessing the vulnerability of large-scale commercial buildings. This research investigates the subject in large scale commercial buildings with developing- practical nature and descriptive method. In this research, evaluating location of huge commercial buildings uses two spatial criteria, skeletal and geographic and natural and environmental. Using swara and smart methods, this research investigates the subject. The results of evaluation of location indicators shows that criteria occurance are urban threats stand (geography and natural) in the first place with 0/5238 scores to crisis management facilitators criteria (skeletal and spatial) with weighing 0/4762. Using the proposed model, large scale commercial building against the threats and municipal hazards can be evaluated vulnerability and each indicator and criterion of these building vulnerability and weaknesses. Indicator of location in evaluating the vulnerability of the studied building equals to 64/9% that, according to adaptability of passive defense aspect, it is categorized as average building.

    Keywords: Location, Urban planning, Adaptability, vulnerability, large scale commercial building
  • Elnaz Tadayon, Mohsen Shaterian *, Rasoul Heidary Pages 141-156

    Urban green landscape is considered as one of the most important uses of services and one of the developmental indicators of societies and it is very important in sustainable urban development. Having this important urban user is affected by social inequalities, which is currently considered one of the main problems for today's cities. What matters is that the quality of the green land spaces and the facilities and services provided there. In this research, the relationship between the social status of citizens and the quality of green land space in Kashan city has been investigated. The research method is descriptive-analytic and data collection is done in a field. The statistical population of the study consisted of all residents of Kashan city, 304487 people. A sample size of 200 questionnaires was used to calculate the sample size. Descriptive and inferential statistics were used to analyze and analyze the effects of social inequalities on the quality of green land space using T-test and ANOVA tests in SPSS software. Structural equation modeling in Amos software was used. The results of T-test indicate the inappropriate quality of green space in Kashan parks. Also, the results of ANOVA showed that there is a statistically significant difference between the quality indices of green space in different regions of Kashan. Analysis of the results from structural equation modeling also indicates that there is a significant relationship between the social status of areas and the quality of green space in Kashan. Also, among the variables related to the landscape quality index, the factor with the highest factor load was 0.98.

    Keywords: Social Inequality, urban green land space furniture, urban green landscaping, Kashan City, structural equation modeling
  • Ali Mohammadpour *, Bohloul Alijani, Mehry Akbary, Parviz Zeaiean Firouzabadi Pages 157-172
    Urbanization represents the most dramatic human alteration of the land surface, typically resulting in the formation of urban heat islands . Land surface temperature (LST) is a key parameter for surface energy balance and urban climatology studies. Understanding the spatial distribution of temperature is the basis for proper planning and environmental policy making. In this study, using Landsat 7 satellite imagery in two time periods of base year (2017-2010) and second interval (2000-2005) were used on average in three warm months of the year Then these images were first geometrically corrected; then these images were used to calculate temperature-related parameters using a single-window method in Gorgan. It was then used to improve the accuracy of the work using the hourly temperature data of the thermal islands analyzed. The results show that temporal and spatial variations of thermal islands in Gorgan have a high cluster pattern. However, the local Moran index and hot spots in the north, northwest and east and downtown have a positive spatial correlation (hot spots). However, there are cold spots in the southern areas of the city. However, many parts of the city of Gorgan have no significant patterns or spatial autocorrelation during the study period. It can be said that the thermal islands of Gorgan depend on two factors: one is the prevailing climatic conditions in the period under study and the second is the prevailing humanitarian conditions in the city. climatic conditions in the period under study and the second is the prevailing humanitarian conditions in the city.
    Keywords: spatial analysis, Heat islands, Spatial Autocorrelation, Gorgan, Moran
  • Mohammad Ahmadi *, Hossein Hataminejad, Ahmad Pourahmad, Keramatollah Ziari, Saeed Zanganeh Shahraki, Hasan Parsi Pour Pages 173-196

    Urban health is not merely the absence of illness in a given city. Rather, it is the complete physical, mental and social well-being of all the citizens as well as a healthy physical, social, cultural, economic and political urban environment. The main purpose of urban health planning is to achieve equitable access for all citizens to full physical, mental and social wellbeing and to the determinants of urban health. Today, the issue of urban health equity has become one of the most pressing issues in different countries around world. Urban health equity means the absence of systematic differences in one or more aspects of the health status of people or of demographic groups in terms of socio-economic factors and the physical environment. Given the importance of the issue, this study made an attempt to investigate urban health equity in Bojnourd city. The present study uses a quantitative, exploratory, applied-developmental, descriptive-analytical design in terms of data analysis, data collection, objectives, methods and procedures, respectively. According to the results, the residents of Bojnourd do not have equitable access to any of the factors that define urban health, including economic, social, physical-spatial and health care related factors. Access to the determinants of health equity becomes more and more difficult as we move away from downtown Bojnourd. As a result, people living in the suburbs of Bojnourd have the least access to health determinants. In general, urban health is a complex concept that is affected by various factors such as social, cultural and economic factors; the physical environment; the urban health system; and, the political structure. Therefore, citizen health is not something that can be achieved through sectoral planning or measures. Citizen health requires long-term, inter-sectoral and integrated planning with the involvement of all individuals and organizations.

    Keywords: urban health, Equity in Urban Health, Bojnourd City
  • Jaber Alizadeh *, Jamal Mohammadi Pages 197-218

    Quality of life as a concept to show the level of satisfaction inhabitants is from the level of their life which is formed from different dimensions and the variables of satisfaction with the physical quality of neighborhoods are among them. It seems that the primary and old neighborhoods of Ardebil, due to the history and the old physical space and the inability of the traditional environment to respond to the newly created needs of residents in the present era causes of dissatisfaction or low level of satisfaction with the The physical space of the cityhave created low quality of life and related problems. Therefore, the present research to the study of the sustainability of the physical space of urban neighborhoods in terms of residents and the extent of its impact on satisfaction with the quality of life of the inhabitants determines the contribution of each of the dimensions of the quality of life. For this purpose, residents of the six old neighborhoods of Ardebil (Urban neighborhoods of the Aliqapu or Darvazeh, Sarcheshmeh, Tova, Gazaran, Ochdukan and Pir Abdol-Malek) are studied. This is an applied and developmental research and also descriptive-analytical with field studies. The sample size was estimated to be 384 people based on Cochran formula. Multi-stage clustering method was used to determine the sample of the questionnaire. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed by SPSS software Were analyzed and analyzed. For this purpose, descriptive statistical analyzes including central indices and inferential statistics including correlation coefficient, single-sample T-test, one-way ANOVA and regression method were used. results show that based on the stepwise regression model, in contrast to a unit of change in the physical implications of the urban neighborhoods, the satisfaction rate of life quality is 0.351 units and Therefore, the indicators of satisfaction from the physical dimension of quality of life are the most important and most effective than other dimensions.

    Keywords: Quality of Life, physical-space components, residents' satisfaction, Urban Neighborhoods, Ardebil City
  • Fariba Esfandiyari Darabad, Mahnaz Hamzeei, Nazila Alaei, Raoof Mostafazadeh * Pages 219-234
    The buffer strips along the river ecosystems createa permeable zone with high hydraulic roughness that enters the surface flow into the hypothetic zone and is permitted to penetrate through its roughness. The metrics were then extracted and the text results converted to the spreadsheets. It should be noted that the landscapes metrics with high inter-correlations amounts were excluded from based on the study objective and expert judgment. Therefore, the difference between the values of different landscape metric in four land uses classes were analyzed by using the SPSS software. At first, the variance homogeneity of the landscape metrics were tested and the differences among different land use classes were explored using the Analysis of Variance test. The significant differences in the values of landscape metrics were determined using the Dunnett test. According to the results, the mean changes of the CONTAG metric in different land uses was ranged from 0.00 to 69.80. The minimum and maximum mean values of the mentioned metric were calculated in the residential and rangeland land uses, with the values of 0.00 and 69.80, respectively. The mean value of changes in the SPLIT metric ranged from 9.93 to 27.97. However, the connectivity of the riparian areas have the highest amount in orchard land use, they have been fragmented due to human interference and fermentation has been occurred in the riparian area patches. Also, the results of accumulation index (AI) showed that the riparian area patches had a high connectivity in the studied reaches with different land uses. At the patch level, the mean value of AREA_CPS metric were between 25.75 to 36.96 in the studied reaches of the Gharasso River. The value of ENN landscape metric values ranges from 25.75 (agricultural land use) to 39.96 (orchard land use). In conclusion, the results showed that in some reaches located in the upstream parts of the study area which passes through Ardebil city, the riparian area vegetation had high amount of connectivity. Therefore, preserving and restoring vegetation along the river margin can preserve and enhance the environmental values and reduces the severity of damages caused by river flooding.
    Keywords: Patch Size, fragmentation, connectivity, Riparian areas, FRAGSTATS
  • Ahmad Kia, Shahryar Khaledi *, Gholamreza Janbazghobadi Pages 235-258

    In recent years, due to the frequent floods in the Se-Hezar and Do-Hezar watersheds of Tonekabon (Cheshmehkileh) and subsequent flood damage in the Tonekabon urban area, it is necessary to pay attention to the zoning of flood hazards especially in the main river surrounding lands at studied area. In the present study, using a system-based approach in a watershed (interconnection of all elements present in the watershed), hydrological homologous regions were identified using cluster analysis based on topographic, geological, physiographic, land cover and hydroclimate features. By doing this step, three hydrological homogeneous regions were determined in the watershed. In the second step, flood potential was zoned in hydrological homogeneous regions using the criteria of topography, geology, land cover and hydro-climate and applying fuzzy hierarchical analysis method. According to the flood potential zoning map, the most extent of study area has a moderate flood level. Finally, factor analysis was used to determine the most important factors affecting the flood potential of the watershed. The results of factor analysis indicate that 100% of the variance is justified in hydrological homogeneous regions based on 2 factors and 20 variables, while the second factor with eigenvalues 0.995 justifies 51.1% of the total variance. In the second factor, the parameters of area, main river length, drainage network density, branching ratio, Horton coefficient, concentration time and forest, range, and high permeability lands percentage have shown high correlation (more than 0.75) with flood potential of the watershed which the parameter of area is the most important effective factor in the flood potential of hydrological homogenous regions.

    Keywords: Hydrologic homogenous regions, Flood Potential, Cluster analysis, Factor analysis, Se-Hezar, Do-Hezar Watersheds
  • Kuomars Khodapanah * Pages 259-270
    Tourism planning requires understanding the interaction between supply and demand and the impact of each in relation to the other; Therefore, planning the destination of tourism is one of the important factors of development planning. In the meantime, network analysis is one of the most up-to-date and efficient analytics that enhances their power over superior centers by linking small centers. Given the weakness of the attraction and the diffusion of many tourism destinations, their arrangement in the form of a network helps to synchronize the potential of these destinations; Therefore, network analysis and its applications in regional tourism development are essential. This study aimed to increase the competitiveness of these attractions within the framework of network theory by using a descriptive-analytical method, and the research data were collected by field survey method. The statistical population of the study consisted of 79 villages around 5 tourism centers of Ardebil district. Data are analyzed using NODEXL software, and density, degree, contrast, self-centered computational networks and gravity relations graph. According to the study of tourism network and presenting the spatial pattern in Ardebil area, the research findings show that most single cell villages were studied in south east and southwest part of the region. The central and western part of the region, large multicellular villages, are located in the central, western and northeastern parts of the region. The region's multi-celled villages are located around the tourist centers of the region (Ardebil and Sareen). Therefore, regional development and tourism management should strive to strengthen the link between the region's attractions, and establish a complete network and linkage for optimal use of the region's attractions.
    Keywords: Network analysis, Tourism Centers, Ardabil District
  • Abdolreza Dadbood *, Ali Zangi Abadi Pages 271-284
    The most important factor in the urban textures vulnerability during an earthquake is the physical characteristics such as the age of the building, materials, number of floors, width and the degree of vulnerability. Accordingly, the purpose of this study is the vulnerability analysis of Gorgan texture in terms of physical indices and comparison of the its central and peripheral regions against the earthquake. In this research, cluster and Rao method (R.H.C) was used. The research statistical population consisted of 400 buildings in Gorgan which is determined by the Cochran formula. The findings of the research show that Based on the results of regression correlation test, the relationship between the vulnerability variable and width of the passageway is direct and medium, with type of materials is strong direct, with the number of floors is strong direct. Finally, the relationship between the variable of vulnerability with the number of units in buildings is the direct and poor. Based on regression method, the building materials and number of floors, the age of the building, access to the passageway, and finally the number of residential units in the building have the greatest impact on physical texture vulnerability of the urban areas respectively. The results of the physical vulnerability comparison of Gorgan city the central and peripheral textures indicate that the density average of residential units (equivalent to 1.92) is lower in the central texture. The age of the central texture building (more than 2/31) is higher. The floors of peripheral texture building (up to 1/29) are higher. In terms of unit’s accessibility index, the peripheral texture average is 2.33, so the buildings of this section have more accessible access to wider passages. The final index of the buildings vulnerability in the central and peripheral area indicates that the peripheral texture average is 2.42 and, consequently, the buildings of this section are less vulnerable.
    Keywords: vulnerability, earthquake, central texture, peripheral texture, City of Gorgan