فهرست مطالب

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کامران ندری، محمد مهدی عسکری، محمدهادی زاهدی وفا، علی مصطفوی ثانی* صفحات 9-35

    قراردادی که برخی جنبه های آن تصریح نشده باشد یا اجرای آن بدون هزینه امکان پذیر نیست، ناقص است. در فضای پیچیده و نامطمین اقتصاد، معمولا قراردادهای بانکی و مالی ناقص هستند. ناقص بودن قرارداد سبب کاهش اثربخشی آن می شود. هدف این مطالعه بررسی الزامات قراردادهای بانکی کشور از منظر نقص در قراردادهاست. این مطالعه نقش عوامل مختلف ایجادکننده نقص در قرارداد را بر عملکرد قراردادهای بانکی کشور تحلیل خواهد نمود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که قراردادهای بانکی کشور به دلیل اثبات ناپذیری قراردادها، هزینه مبادله زیاد، نااطمینانی، ابهام و پیچیدگی در قراردادها، ناقص هستند که موجب عدم اجرای کامل تعهدات و شکل گیری شرایط فرصت طلبی و مشکل گرفتاری در قراردادهای بانکی کشور می شود. درنتیجه لازم است مکانیسم هایی برای جبران نقص در قراردادها طراحی شود. با توجه به عدم اجرای کامل غربال گری مشتریان در نظام بانکی کشور به نظر می رسد بهترین مکانیسم جبران نقص در قرارداد افزایش همبستگی بانک و مشتری در قالب الگوی بانکداری رابطه محور است که می تواند مشکلات ناشی از نقص در قراردادها را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: قرارداد ناقص، مشکل گرفتاری، فرصت طلبی، قراردادهای بانکی و بانکداری رابطه محور
  • وحید شقاقی شهری*، سعیده حسن پور صفحات 37-61
    در قانون اساسی ج.ا.ایران اهداف کلان اقتصادی همچون تحقق عدالت اقتصادی و حذف نابرابری‎های درآمدی و تبعیض‎ها، تحقق اشتغال کامل، تامین مسکن، تعاون و مشارکت آحاد جامعه در فعالیت های اقتصادی، کاهش دخالت دولت در اقتصاد و توسعه بخش خصوصی و تعاونی در اصول مختلف آن آورده شده و تحقق این اهداف می‎تواند در راستای تحقق نظریه و اهداف اقتصاد اسلامی نیز تفسیر شود. هدف مقاله حاضر ارزیابی از میزان تحقق اهداف کلان اقتصادی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. بدین منظور براساس محورهای احصاء شده پنجگانه و مبتنی بر ساخت شاخص ترکیبی مشاهده می‎شود در مقایسه بین عملکرد دوره جنگ تحمیلی و برنامه‎های پنج ساله توسعه کشور از منظر جهت‎گیری به سمت تحقق اصول و اهداف کلان اقتصادی مدنظر قانون اساسی، بیشترین هم راستایی با تحقق اهداف کلان اقتصادی قانون اساسی به ترتیب در برنامه‎های سوم توسعه (میانگین: 66/65)، برنامه چهارم توسعه (میانگین: 44/64)، برنامه اول توسعه (میانگین: 74/60)، برنامه پنجم توسعه (میانگین 52/57) و برنامه دوم توسعه (میانگین 23/55) و سرانجام دوره جنگ تحمیلی (میانگین: 46/50) متجلی شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، قانون اساسی، نظریه اقتصاد اسلامی، برنامه های پنج ساله توسعه و شاخص ترکیبی
  • سید رضا نجیبی*، رضا اکبریان، پرویز رستم زاده صفحات 63-90

    پس از بحران مالی جهانی در سال 2008 و آشکار شدن اثرات مخرب مشکل عدم بازپرداخت تسهیلات بانکی بر دیگر بخش‎های اقتصاد جهانی، مسئله ریسک اعتباری در نظام‎های مالی سراسر جهان به عنوان یکی از عوامل اصلی عدم موفقیت بانک‎ها و موسسات مالی مورد توجه جدیتری قرار گرفته است؛ ازاین رو بررسی عوامل موثر بر این ریسک در جهت بهبود روش‎های مدیریت آن اهمیت قابل توجهی دارد.نظر به تحقیقات فراوان، متغیرهای کلان اقتصادی، از عوامل تاثیرگذار بر نرخ نکول تسهیلات بانکی شمرده می شوند. با توجه به مطالب یادشده در این تحقیق که به روش اسنادی و کتابخانه ای انجام می شود، اثر تغییر در متغیرهای کلان اقتصادی بر نرخ نکول تسهیلاتی که براساس عقود اسلامی مشارکت و فروش اقساطی پرداخت شده‎اند، با استفاده از داده‎های سالانه مربوط به بانک‎های منتخب (اقتصاد نوین، انصار، پارسیان، پاسارگاد، تجارت، دی، سامان، سینا، صادرات، کارآفرین و ملت) از سال 1389 تا سال 1395 و از روش گشتاورهای تعمیم یافته بررسی شده است.نتایج نشان می دهد که نرخ نکول تسهیلات پرداخت شده براساس این دو عقد اسلامی، از نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر می‎پذیرند. همچنین، می‎توان گفت که ریسک اعتباری در عقد فروش اقساطی حساسیت بیشتری نسبت به عقد مشارکت در برابر نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی دارد و نیز نوسانات نرخ ارز، بیش از دیگر متغیرها بر ریسک اعتباری این عقود اسلامی اثر می‎گذارد.

    کلیدواژگان: ریسک نکول تسهیلات، گشتاورهای تعمیم یافته، قرارداد مشارکت، متغیرهای کلان اقتصادی، بانک‎های ایران
  • احسان ذاکرنیا*، علی صالح آبادی صفحات 91-119

    تامین مالی و به طورخاص تامین مالی پروژه‎ای همواره از ریسک‎های متعدد مالی و غیرمالی متاثر می‎شود. توفیق در تامین مالی نیازمند بررسی و تبیین تاثیر و تاثرات این ریسک‎ها بر روی یکدیگر و بر تامین مالی می‎باشد تا در گام بعدی بتوان برای پوشش ریسک‎ها راهکار مناسب را اجرا نمود. شرایط خاص و نا اطمینانی‎های مضاعف در کشور ما اهمیت انجام چنین پژوهشی را دوچندان کرده است.بدین منظور ابتدا جهت شناخت بهتر موضوع، مجموعه ریسک‎های موثر بر تامین مالی به صورت عام و تامین مالی پروژه‎ای به صورت خاص با بررسی نسبتا جامع منابع علمی‎ داخلی و خارجی برشماری شده و سپس براساس نظرات خبرگان با استفاده از روش دیمتل در محیط فازی اولویت بندی و ارتباطات درونی عوامل استخراج شده است.براساس تحلیل نظرات خبرگان با روش دیمتل فازی یافته‎ های تحقیق بیانگر این است که ریسک‎های ناشی از شرایط و عدم ثبات اقتصادی، ریسک نرخ ارز، ریسک سیاسی، ریسک قوانین و مقررات از بالاترین درجه اهمیت در بین ریسک‎های موثر بر تامین مالی پروژه برخوردارند و دیگر عوامل در رتبه‎ های بعدی قرار دارند. همچنین، ریسک‎های ناشی از قوانین و مقررات، شرایط و ثبات اقتصادی، ریسک منابع انسانی، ریسک سیاسی، ریسک تورم، ریسک دولت و حاکمیت و ریسک حوادث قهری افزون بر اثر مستقیم خود، به عنوان ریسک‎های مادر و اثرگذار بر دیگر ریسک‎های موثر بر تامین مالی پروژه‎ای هستند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی پروژه‎ای، ریسک، دیمتل فازی
  • محمد سعادت نیا*، فرهاد دهدار صفحات 121-152

    مسئولیت‎ پذیری اجتماعی به‎ عنوان موسسات مالی اسلامی با انتظارات بیشتری روبه‎ رو هستند. بانک‎ها ارایه‎ دهنده خدمات مالی عمومی بوده و در جوامع اسلامی یکی از حساس‎ترین بنگاه ‎های اقتصادی در رابطه با مسئولیت ‎پذیری اجتماعی−اسلامی هستند. بانک‎ها الزام قانونی و اجتماعی نسبت به نیازهای اقتصادی و اجتماعی جامعه دارند؛ ازاین رو صنعت بانکداری اسلامی نقطه اتکای توسعه اجتماعی و اقتصادی هر جامعه اسلامی محسوب می‎شود.  براساس این هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر سطح افشای مسئولیت‎پذیری اجتماعی−اسلامی بر عملکرد مالی بانک‎ها است. در راستای هدف پژوهش، داده‎های 10 بانک پذیرفته‎ شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1390 تا 1397، با استفاده از نرم‎ افزار Eviews تجزیه و تحلیل شد. یافته‎ های پژوهش نشان می‎دهد که سطح افشای مسئولیت ‎پذیری اجتماعی−اسلامی بانک‎ها تاثیر مثبت و معناداری بر حاشیه سود قبل از کسر بهره و مالیات و استهلاک (EBITDA) دارد. همچنین، سطح افشای مسئولیت ‎پذیری اجتماعی−اسلامی بانک‎ها تاثیر منفی و معناداری بر نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام (MTB) دارد. این نتایج لزوم توجه بانک مرکزی برای ایجاد استانداردهای مدون و الزام به گزارشگری یکپارچه برای افشای مسئولیت‎ پذیری اجتماعی−اسلامی در بانک‎ها را مطرح می‎کند.

    کلیدواژگان: مسئولیت‎ پذیری اجتماعی−اسلامی، بانکداری اسلامی، عملکرد مالی، گزارشگری اجتماعی−اسلامی
  • علی محمد حکیمیان*، زینت کریمی صفحات 153-183

    در پژوهش حاضر، حقوق رقابت در بانک‎های دولتی و خصوصی، در صنعت بانکداری ایران، به ‎عنوان رفتار عقلانی قانون‎گذار در فراهم نمودن موازین ناظر به امکان تجمیع عوامل تولید، که سرانجام به تخصیص بهینه منابع می ‎انجامد، موضوع تحلیل اقتصادی قرار گرفته است. رویکرد تحلیل اقتصادی حقوق، با نگاهی متفاوت از رویکرد سنتی، حقوق را با منطق اقتصادی بررسی می‎کند. در این رویکرد «کارایی» مفهوم بنیادی است که اساس بررسی و تحلیل‎های اقتصادی را تشکیل می‎دهد؛ ‎بنابراین در این پژوهش نیز، تحلیل اقتصادی حقوق رقابت در صنعت بانکداری ایران، با تکیه بر علم اقتصاد خرد و به کارگیری نظریه‎ های اقتصادی، به ویژه «کارایی» به‎عنوان مبنای ارزیابی و در صورت لزوم اصلاح قواعد و مقررات حقوقی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، به شیوه توصیفی−تحلیلی با بهره‎ گیری از منابع کتابخانه‎ ای براساس مدل تحلیلی نفع−ضرر و کاربرد ابزار عقلانیت در تیوری‎های اقتصادی، پیامدهای مثبت و منفی مقررات‎ زدایی و به دنبال آن خصوصی‎ سازی و مقررات‎ گرایی، در قواعد و نهادهای سازنده حقوق رقابت در سیستم بانکی کشور بررسی شده و در نتیجه کارایی و کارآمدی قوانین البته با انجام پاره‎ای اصلاحات به دست آمده است.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، حقوق رقابت، صنعت بانکداری، کارایی و بانک خصوصی
  • وحید ارشدی*، جواد غیاثی، رضا توکلی جاغرق، مجید منفرد، طیبه عضدی صفحات 185-204

    انتخاب رشته تحصیلی از نظر فردی یکی از مهمترین تصمیم های زندگی و از منظر نظام آموزشی و بازار کار، یک فرایند مهم اجتماعی و اقتصادی است. با توجه به آثار این تصمیم، مدل‎سازی آن، تشخیص عوامل موثر بر انتخاب رشته و تعیین وزن عوامل مختلف، تعیین میزان بهینگی انتخاب‎ها از منظر نیازهای بازار کار و سرانجام طراحی و ارزیابی روش‎های رفع عدم تطبیق رشته تحصیلی− شغل، یک حوزه بسیار مهم پژوهشی است؛ اما این حوزه پژوهشی در ایران بسیار مغفول بوده و از نظر چارچوب تحلیلی و روش دچار عقب‎ماندگی است. به همین دلیل این سوال که چه چارچوب‎های مدلسازی، روش‎های تحقیق و سیاست‎هایی برای رفع مسئله عدم تطبیق رشته−شغل وجود دارد، به عنوان مسئله محوری پژوهش انتخاب و بر همین اساس مطالعات پیشین دسته ‎بندی و تحلیل شد. به طورکلی سه رویکرد کلان در مدل‎سازی رفتار انتخاب رشته شناسایی شد: رویکرد مدل‎سازی انتخاب، رویکرد سرمایه‎ گذاری در سرمایه انسانی و رویکرد عدم تطبیق. بررسی پژوهش‎های تجربی براساس هر سه رویکرد و تمام روش‎های شناسایی‎ شده نشان می‎دهد که همواره یک انحراف جدی بین برآیند رفتار انتخاب رشته و نیازهای بازار کار وجود دارد. طبق نتایج فراتحلیل، این انحراف، در طول زمان و بین کشورهای مختلف و حتی بین کشورهای توسعه‎ یافته و در حال توسعه به صورت جدی وجود داشته است. به همین دلیل مداخله های سیاستی مختلفی برای رفع این معضل صورت گرفته است که در بخش پایانی این مقاله شناسایی، دسته‎بندی و تحت عنوان روش‎های رفع عدم تطبیق رشته تحصیلی شغل ارایه شده‎اند.

    کلیدواژگان: بازار کار، انتخاب رشته تحصیلی، نظام آموزشی، عدم تطبیق، فراتحلیل
  • سیما تمنایی فر*، سید عزیز آرمن، عبدالمجید آهنگری، سید امین منصوری صفحات 205-233

    افزایش نابرابری دستمزد پدیده مهمی در کشورهای توسعه‎ یافته و در حال توسعه است. با توجه به شرایط بازار کار، دستمزدها در میان مناطق جغرافیایی متفاوت هستند. شناسایی عوامل موثر بر دستمزد صنعتی، در سیاست‎گذاری حداقل دستمزد و عرضه و تقاضای نیروی کار مهم و ضروری است. ازاین‎رو هدف این مطالعه بررسی آثار سرریز عوامل موثر بر دستمزد صنعتی در استان‎های ایران با رویکرد اقتصادسنجی فضایی داده‎ های ترکیبی طی دوره زمانی 1385−1395 است. نتایج بیانگر وجود خودهمبستگی فضایی در بین استان‎های مورد بررسی است. همچنین در این مطالعه متغیرهای درآمد سرانه هزینه ‎های کل خانوار، سرمایه‎ گذاری صنعتی، تمرکز صنعتی، نرخ بیکاری از اصلی‎ترین توضیح‎ دهنده ‎های دستمزد در بین استان‎ های ایران بوده است و دیگر نتایج نشان می‎دهد که همه متغیرها به جز نرخ بیکاری دارای آثار مستقیم و غیرمستقیم (سرریز) مثبت بوده و متغیر نرخ بیکاری دارای آثار مستقیم و غیرمستقیم (سرریز) منفی بوده است.

    کلیدواژگان: دستمزد صنعتی، بیکاری، سرمایه‎گذاری صنعتی، مخارج کل خانوار، سرمایه انسانی، درآمد سرانه، اقتصادسنجی فضایی
  • ستاره رضایی، سید علی پایتختی اسکویی*، پرویز محمدزاده، اژدر کرمی صفحات 235-252

    توسعه صادرات برند حلال یکی از راهبردهای مهمی است که در برنامه‎های اقتصادی کشور حایز اهمیت بوده و نقش مهمی در ارزآوری دارد. در چند سال گذشته تقاضا برای محصولات با برند حلال در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی افزایش قابل توجهی داشته است. با افزایش سطح آگاهی جمعیت مسلمان جهان و غیرمسلمانانی که خواهان ضمانت ‎های بیشتر در مورد ایمنی غذایی و محصولات باکیفیت هستند، تجارت خارجی فرآورده ‎های غذایی حلال رو به افزایش است. ازاین رو مصرف‎کنندگان محصولات غذایی حلال به تهیه محصولات با برند حلال توجه کرده و از روی آگاهی محصول را انتخاب می‎کنند. صادرکنندگان محصولات غذایی با برند حلال نیز نه تنها باید به مشتریان و رقبای بازارهای خارجی توجه داشته، بلکه باید عوامل بهداشتی، عوامل شرعی، عوامل رفتاری و عوامل بازاریابی را نیز مدنظر داشته باشند.بنابراین در این مطالعه سعی می‎شود به بررسی عوامل یادشده پرداخته شود. برای این منظور، ابتدا به طراحی پرسش نامه پرداخته و سپس از طریق مصاحبه با صادرکنندگان محصولات غذایی برند حلال استان آذربایجان‎ شرقی، اطلاعات گردآوری شده و سرانجام با به کارگیری روش معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم‎افزار استتا به تحلیل این عوامل پرداخته شده است.نتایج نشان از آن است که همه عوامل بهداشتی، شرعی، رفتاری و بازاریابی تاثیر معنا‎داری بر صادرات برند حلال محصولات غذایی دارند. از میان چهار عامل موثر بر صادرات برند حلال محصولات غذایی، عوامل بازاریابی نسبت به دیگر عوامل بیشترین تاثیر را بر صادرات محصولات غذایی با برند حلال دارد. همچنین بهداشتی بودن محصول از عوامل بهداشتی، شفاف بودن فرایند تولید از عوامل رفتاری، تبلیغات و معرفی مناسب برند از عوامل بازاریابی و نحوه ارایه محصول حلال و برند حلال از عوامل شرعی بیشترین تاثیر را بر میزان صادرات محصولات غذایی برند حلال دارند.

    کلیدواژگان: برند حلال، صادرات، بازارهای جهانی، رقابت‎پذیری
  • علیرضا طلابی*، سید عباس موسویان، محمدجواد توکلی صفحات 253-276

    بانک مرکزی با اعمال به موقع، مناسب و دقیق سیاست‎های پولی واعتباری، می‎تواند نظارت مداوم و دقیق بر اقتصاد کلان کشور داشته باشد. با عنایت به اسلامی‎ بودن نظام، قوانین و مقررات در نظام بانکی، بانک مرکزی و ابزارهای پولی و بانکی نیز باید براساس احکام و قوانین اسلام باشد. با توجه به شرایط خاص کنونی کشور که در معرض التهابات اقتصادی ناشی از اقتصاد جهانی می‎باشد و افزون بر این در معرض فشارها و تحریم ‎های دشمنان خارجی نیز است، نسخه متعارف و متداول اقتصادی کارآمدی لازم را نداشته و به خوبی اثرگذار نیست.این مقاله، اقتصاد مقاومتی −که تنها نسخه شفابخش اقتصاد در این شرایط می‎باشد− را دارای دو ویژگی مهم اسلامی‎ بودن و تاب ‎آوری دانسته که هرکدام تاثیرات زیادی در وضع و اجرای قوانین و ضوابط بانکداری در کشور دارند. بنابراین، بررسی ابزارهای سیاست‎های پولی ‎و اعتباری بانک مرکزیبا معیارها و مشخصات اقتصاد مقاومتی ضروری است.این مقاله با روش تحلیلی−توصیفی به بررسی ابزارهای متعارف سیاست‎های پولی ‎و اعتباری در مطابقت با این دو معیار اقتصاد مقاومتی پرداخته است. همچنین اولویت ‎بندی، ارزش‎ گذاری و معرفی ابزارهای سیاست‎ های پولی ‎و اعتباری بانک مرکزی براساس خصوصیات و معیارهای ابزارهای سیاست‎های پولی  ‎و اعتباری اقتصادمقاومتی از نتایج این پژوهش می‎باشد. از میان اوراق متعارف، اولویت اول با ابزارهای اوراق مرابحه، اوراق استصناع، صکوک اجاره دولتی، اوراق بیع دین دولتی، اوراق مضاربه، اوراق مشارکت است و اولویت بعد با اوراق صکوک اجاره بانک مرکزی، اوراق بیع دین بانک مرکزی و اوراق ودیعه بانک مرکزی بوده و بقیه ابزارها که دستوری هستند در اولویت سوم می‎باشند.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، اقتصاد مقاومتی، سیاست‎های پولی ‎و اعتباری، ابزارهای پولی، ابزارهای اعتباری
  • مریم حکمت پور، سید رضا صالحی امیری*، عباس عرب مازار، عباسعلی قیومی، علی اکبر رضایی صفحات 277-303

    ایران اسلامی در راستای دستیابی به اهداف انقلابی خود با مشکلات و چالش‎های اقتصادی مواجه بوده که برای حل آنها راهکار اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب ارایه شده است. اولویت‎ بندی شاخص‎های اقتصاد مقاومتی اقدامی است که چنانچه به آن خوب توجه شود موجب خواهد شد که سیاست‎گذار با درک بهتری از شرایط، برنامه ریزی درستی کند و تصمیم مناسبی بگیرد. این مقاله جزء پژوهش ‎های کاربردی است و با هدف شناسایی و اولویت‎ بندی شاخص‎های اقتصاد مقاومتی با استفاده از «تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری» انجام شده است.این روش از جمله روش‎های تجزیه و تحلیل سیستم‎ هاست که به بررسی تعاملات میان عناصر سیستم می‎پردازد. به منظور خوشه ‎بندی شاخص‎های اقتصاد مقاومتی نیز از روش «میک مک» استفاده شده است. ازآنجایی ‎که این روش مبتنی بر نظر خبرگان است، از نظرات افراد خبره و صاحب‎نظر در زمینه اقتصاد استفاده شده است. یافته‎ ها نشان می‎دهد که «مردمی کردن اقتصاد»، «اقتصاد دانش‎بنیان»، و «کاهش وابستگی به نفت و گسترش صادرات غیرنفتی» از اهمیت بالاتری در میان مولفه‎ های اقتصاد مقاومتی برخوردار می‎باشند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مدل‎سازی ساختاری تفسیری، اولویت‎بندی مولفه‎های اقتصاد مقاومتی
  • رضا میرزاخانی*، صادق الهام صفحات 305-326

    امروزه در قراردادهای بانکی در بازار پول، انواع مختلف و متنوعی از تخلفات فقهی و حقوقی دیده می شود. برخی از این تخلفات ناشی از ربوی شدن یا صوری شدن قراردادهاست. از جمله عقود بانکی در راستای تخصیص و تجهیز منابع، عقد مضاربه می باشد که از عقود اسلامی پرکاربرد است و جایگزین مناسبی برای قرض به شمار می‎آید. یکی از مسایل مورد بحث در مورد این قرارداد بانکی، مسئله ضمان عامل (امین) است که در قرارداد مضاربه بانک به عنوان شرط در ضمن عقد لازم دیگر،‎ تصحیح شده است؛ درحالی‎که اشکالاتی بر این شرط از جمله خلاف مقتضای عقد مضاربه بودن، مخالفت با قاعده «بطلان ربح مالم یضمن» و مخالف صریح با روایات باب مضاربه از سوی فقهاء مطرح شده است که به دنبال آنها،‎ شرط یادشده را شرطی فاسد تلقی نموده‎اند. سوال اصلی این تحقیق، امکان‎سنجی فقهی اعمال خیار فسخ در عقد مضاربه بانکی در حالت تخلف از شرط فاسد می‎باشد. در این راستا با بررسی عیوب رضا، لاضرر، حاکمیت اراده، ‎اشتباه و تروی،‎ نظریه حمایتی به عنوان مبانی و ملاک‎های خیارات در عقود، جریان خیار به عنوان راهکاری جبران‎کننده در شرط فاسد عقد مضاربه بررسی شده است. چنانچه مبنای جریان خیار در عقد مضاربه، حاکمیت اراده و شروط صریح و ضمنی اراده طرفین در عقد باشد، می‎توان جریان خیار در عقد مضاربه مشروط به شرط فاسد ضمان عامل را از منظر فقهی و حقوقی تصحیح کرده و قوانین و مقررات اجرایی حاکم بر آن را نهادینه‎ نمود.

    کلیدواژگان: مضاربه، ‎ شرط فاسد، ‎ خیار، ‎ لاضرر، حاکمیت اراده
|
  • Kamran Nadri, MohammadMahdi Askari, MohamadHadi Zahedi Vafa, Ali Mostafavisani * Pages 9-35

    Contractual incompleteness is essentially related to the “unverifiability” condition and “enforceability” condition. In the complex and uncertain economic environment, financial contract is incomplete. Contractual incompleteness decrease contract effectiveness. We analyze banking contracts with respect to incomplete contract theory. The results show that the banking contracts in Iran are incomplete. Because of high transaction cost, uncertainty, ambiguity, complexity and unenforceable contract, lead not to perfect implementation of commitment. The fact that contracts are incomplete allows for opportunistic behavior of entrepreneur and hold-up bank inside credit contract. Some mechanisms needed for gap filling in incomplete contract. In banking contract this mechanism is designed in relationship banking that help to balanced bargaining power between parties and can reduce problems caused by Contractual incompleteness.

    Keywords: incomplete contract, hold-up problem, opportunistic behavior, banking contract, Relationship banking
  • Vahid Shaghaghi Shahri *, Saiede Hasanpour Pages 37-61
    The Constitution of the Islamic Republic of Iran is based on the economic objectives of achieving society's economic independence, uprooting poverty and deprivation, providing the essential needs, achieving full employment, taking the country to a stage of self-sufficiency and providing the circumstances and opportunities for development of private and cooperative sectors. The present article has an attempt by purpose of measuring Iran's five-year development plans in achieving to the economic objectives of the Iran's constitution as well as the goals of Islamic economic theory. For this aim, the paper has been to evaluate and to analyze the policies, goals and the achieved resulting for the five-year development plans by the indicators as economic independence & welfare, economic justice & income distribution, government size, labor market and employment situation and infrastructure development. The results of the calculating the composite index for Five-year Development Plans indicate that the third development plan has the better performance in achieving to the Constitution’s Economic objectives. Also the fourth, first, fifth and second development plans & imposed war period have been to seeing in the next ranking respectively.
    Keywords: Iran economy, Iran’s constitution, Islamic Economic Theory, Five-year development plans, composite index
  • Seyyedreza Najibi *, Reza Akbarian, Parviz Rostamzadeh Pages 63-90

    After the global financial crisis in 2008, and revealing the devastating effects of the problem of non-repayment of banking facilities to other sectors of the global economy various schools of economics and specialy Islamic economic researchers were analyzing and presenting solutions to this crisis. Therefore, it is important to discuss about the factors affecting credit risk in order to improve its management practices. The macroeconomic variables that reflect the macroeconomic conditions of the society influences the default rate of bank facilities and the results of several studies carried out both inside and outside the country support this. On the other hand, considering the differences in risk and its management practices in Islamic banking and conventional banking, studying credit risk in the form of Islamic financial instruments seems to be necessary. Several researches have also been done to identify and manage the risks associated with Islamic financial instruments, in particular profitable financial instruments, such as Musharaka ,Mudaraba, etc. According to the above, in this research, the effect of changes in macroeconomic variables on the rate of non-payment facilities granted on the basis of Musharaka and Installment sale has been investigated in Iran. This analysis uses annual data of selected banks and used GMM model According to the results of this study, it is found that the default rates of granted facilities based on these two Islamic contracts are affected by fluctuations in macroeconomic variables. It can also be said that the credit risk in contract, installment sales is more sensitive to the fluctuations of macroeconomic variables than in contracts, Musharaka. In addition, among the macroeconomic variables discussed in this study, fluctuations of exchange rate, more than other variables, affect the credit risk of these Islamic contracts.

    Keywords: facility default risk, Generalized Method of Moments, Islamic contracts, macroeconomic variables, Iranian banks
  • Ehsan Zakernia *, Ali Salehabadi Pages 91-119

    Financing, and specialy project financing, is always affected by numerous financial and non-financial risks. Success in financing requires examining and explaining the impact of these risks on each other and on financing so that in the next step, an appropriate solution can be implemented to hedge the risks. Special circumstances and much uncertainties in our country have doubled the importance of conducting such research. For this purpose, in order to better understanding the issue, the set of risks affecting financing in general and project financing in particular with a relatively comprehensive review of internal and external scientific resources examined and then based on experts' opinions by using Dematel method in a fuzzy environment were prioritized and internal relationships of factors were extracted.Based on the analysis of experts' opinions by fuzzy dematel method, the research findings indicate that risks due to economic conditions and instability, exchange rate risk, political risk, rules and regulations risk are the highest among the risks affecting project financing. And other factors are in the next ranks. Also, risks arising from laws and regulations, economic conditions and stability, human resource risk, political risk, inflation risk, government and governance risk and the risk of coercive events in addition to their direct effect, as maternal risks and affect other risks.

    Keywords: financing, project financing, risk, Fuzzy Dematel, bank
  • Mohammad Saadatnia *, Farhad Dehdar Pages 121-152

    Islamic banks, as part of the economy, have higher expectations of fulfilling social responsibility as Islamic financial institutions, in line with Islamic principles. Banks provide public financial services and are one of the most sensitive firms in Islamic societies regarding Islamic social accountability. Banks are legally and socially bound to the social and economic needs of society, so the Islamic banking industry is the backbone of the socio-economic development of every Islamic society. Accordingly, the purpose of this study is to evaluate the impact of disclosure of Islamic social responsibility on the financial performance of banks. For the purpose of this study, the data of 10 banks listed in Tehran Stock Exchange during the period 2011-2019 were analyzed using Eviews software. The findings show that the level of disclosure of banks' Islamic social responsibility has a positive and significant effect on EBITDA, as well as the level of disclosure of Islamic social responsibility of the bank. There is a significant negative impact on the market value to equity (MTB) ratio. These results suggest the need for the central bank to establish standardized standards and the need for integrated reporting to expose Islamic social accountability in banks.

    Keywords: Islamic social responsibility, Islamic banking, Financial Performance, Islamic social Reporting, Disclosure
  • Vahid Arshadi *, Javad Ghyasi, Reza Tavakoli Jaghargh, Majid Monfared, Tayyebeh Azodi Pages 185-204

    Choosing an education field is individually one of the most important decisions of life; and from the perspective of the educational system and the labor market is an important social-economic process. Due to the effects of this decision, research in domain of modeling, identifying the factors affecting the choice of field and determining the weight of various factors, determining the optimality of choices from the perspective of labor market needs and finally designing and evaluating methods to eliminate mismatch between the field of study and job is very important. But this field of research in Iran is very neglected and lags behind in terms of analytical framework and method. For this reason, the question that what modeling frameworks, research methods, and policies are in place to address the field-job mismatch was selected as the central issue of the research and based on this, previous studies were categorized and analyzed. In general, three macro approaches were identified in modeling the behavior of the field selection; Modeling approach, investing in human capital approach and the mismatch approach. An examination of empirical research based on all three approaches shows that there is always a serious divergence between the outcome of discipline choice behavior and labor market needs. According to the results of meta-analysis, this gap has existed seriously over time and between different countries, even developed countries. Therefore, based on global experiences, various political interventions have been categorized and suggested to solve this problem.

    Keywords: Labor Market, Choosing A Field, education system, mismatch, meta-analysis
  • Sima Tamannaeifar *, Aziz Arman, Abdolmajid Ahangari, Amin Manosouri Pages 205-233

    Increasing wage inequality is an important phenomenon in developed and developing countries. Depending on the labor market conditions, wages vary across geographic regions. Identifying the factors affecting wage inequality is essential in policymaking minimum wage and labor supply and demand. Therefore, the purpose of this study was to investigate the factors affecting wage inequality in the Iranian provinces with the spatial econometric approach of combined data over the period 1385-1395. The results indicated the existence of spatial autocorrelation among the studied provinces.Also in this study, the variables of per capita income, total household expenditure, industrial investment, industrial concentration, unemployment rate have been the main explanations of wage inequality among the provinces of Iran and other results show that all variables except Unemployment rate has direct and indirect effects positive and variable unemployment rate has direct and indirect effects negative.

    Keywords: Wage inequality, Unemployment, industrial investment, total household expenditure, human capital, per capita income, spatial economics
  • Setareh Rezaei, Seyyed Ali Paytakhti Oskooe *, Parviz Mohamadzadeh, Azhdar Karami Pages 235-252

    The development of halal brand exports is one of the important strategies that is important in the country's economic programs and plays an important role in currency exchange. In the past few years, the demand for halal branded products in Islamic and non-Islamic countries has increased significantly. As the awareness of the Muslim population of the world and non-Muslims who want more guarantees about food safety and quality products increases, the foreign trade of halal food products is increasing. Therefore, consumers of halal food products pay attention to the preparation of products with halal brand and choose the product based on awareness. Exporters of halal-branded food products should not only pay attention to customers and competitors in foreign markets, but should also consider factors such as health factors, religious factors, behavioral factors and marketing factors. Therefore, in this study, we try to examine the factors mentioned above. For this purpose, first a questionnaire was designed and then through interviews with exporters of food products of halal brand in East Azerbaijan province, information was collected and finally using structural equation method (SEM) and stata software these factors are analyzed.The results obtained from the model indicate that all health, religious, behavioral and marketing factors have a significant impact on the export of halal food products. Among the 4 factors affecting the export of halal food products, marketing factors have the greatest impact on the export of halal food products compared to other factors. Also, the hygiene of the product from health factors, the transparency of the production process from behavioral factors, advertising and proper brand introduction in the marketing factors and the way of presenting the halal product and the halal brand from the religious factors have the greatest impact on the export of halal brand food products.

    Keywords: halal brand, export, Food, global markets, competitiveness
  • Alireza Tolabi *, Seeyed Abbas Mosavian, Mohamadjavad Tavakoli Pages 253-276

    The Central Bank can have continuous and accurate supervision of the country's macro-economy by applying timely, appropriate and accurate monetary and credit policies. Considering the Islamic nature of the system; Laws and regulations in the banking system, the central bank, and monetary and banking instruments must also be in accordance with the rules and laws of Islam. Due to the current special conditions of the country, which is exposed to economic inflammation caused by the global economy and is also exposed to pressures and sanctions caused by foreign enemies, the conventional economic version does not have the necessary efficiency and is not effective. In this article, the resistance economy, which is the only healing version of the economy in these conditions, is considered to have two important characteristics of being Islamic and resilient, each of which has a great impact on the formulation and implementation of banking laws and regulations in the country. Therefore, it is necessary to study the monetary and credit policy instruments of the central bank with the criteria and characteristics of a resistance economy. In this article, the analytical-descriptive method of conventional monetary and credit policy instruments in accordance with these two criteria of resistance economics has been studied. Also, prioritization, valuation and introduction of monetary and credit policy instruments of the Central Bank based on the characteristics and criteria of monetary and credit policy instruments in a resistance economy are the results of this study. Among the conventional bonds, the first priority is with the instruments of Murabaha bonds, Istisna bonds, government lease sukuk, government debt sale bonds, Mudaraba bonds, participation bonds, and the second priority is with central bank lease sukuk bonds, central bank debt sale bonds and central bank deposit bonds. Gadgets that are grammatical are the third priority.

    Keywords: CENTRAL BANKING, resistance economy, MONETARY, CREDIT POLICIES, MONETARY INSTRUMENTS, CREDIT INSTRUMENTS
  • Maryam Hekmatpour, Seyed Reza Salehiamiri *, Abbas Arabmazar, Abbasali Ghaiyoomi, AliAkbar Rezaei Pages 277-303

    In order to achieve its revolutionary goals, the Islamic Republic of Iran has faced economic challenges to which the Supreme Leader of the Revolution suggested the resilient economy as a solution.Prioritizing elements of resilient economy , will help the policy makers to have a better understanding of the conditions in order to adopt a proper decision.This research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the constituent elements of resilientEconomy using the technique of interpretive structural modeling.This technique is one of the methods of analizing systems that examines the interactions between the system elements.In order to cluster the elements of resilient economy, the Mic Mac method was used.Given that this method is based on experts opinion, the opinions of the group of economic experts has been used.The findings show that “people based economy”,”knowledge based economy “,”reduction in dependency on oil income” and “ the expansion of non-oil exports”, are of great importance among resilient economy elements

    Keywords: Resistive Economy, Interpretive structural modeling, prioritizing of criteria Resistive Economy, knowledge- based economy, people based economy
  • Reza Mirzakhani *, Sadeqh Elham Pages 305-326

    Stading The Origin of Khiyar (Options) in Mudarabah Contract in Islamic Banking from Point of View of Islamic jurisprudenc & Islamic law.AbstracteNowadays, in the money market banking contracts, we are faced with a wide variety of religious jurisprudence and legal infringement. Some of these violations result from the Ribaw or simulative contracts. Among the banking contracts for the allocation and equipping of resources is Mudarabah contract, which is considered a viable alternative Islamic loan agreement for borrowing. One of the issues discussed in this bank agreement is the issue of agent guarantee (trustee), as amended in the Mudarabah bank contract as a condition of additional contract. However, there are some objections to this condition, such as opposite appropriate to Mudarabah which is opposition to the rule of abolition of Rabbi and narrations about Mudarabah. In this research with regard to vice of consent, no harm rule, autonomy of volition, the mistake and supportive theory as the base of options is investigated.

    Keywords: mudarabah, void condition, option, no harm rule, autonomy of volition