فهرست مطالب

مدیریت منابع در نیروی انتظامی - پیاپی 33 (بهار 1400)

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 33 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ندا کاوند، یوسف محمدی مقدم*، امیر بابک مرجانی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    انگیزه خدمت عمومی در چند دهه اخیر به علت اثر مثبت آن بر روی عملکرد فردی و سازمانی مورد تاکید اندیشمندان مدیریت دولتی نوین بوده است . هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی انگیزه خدمت عمومی مطابق با ارزش های ایرانی- اسلامی می باشد.

    روش شناسی 

    این پژوهش از نوع کیفی بوده و جامعه آماری پژوهش بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) از سال 1368 تا 1398 و 21 نفر از خبرگان دارای سابقه مدیریت هستند. برای گردآوری داده ها نمونه گیری تمام شماری و مصاحبه نیمه ساختار یافته و برای تجزیه و تحلیل داده ها نظریه پردازی داده بنیاد با استفاده از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد

    یافته ها

    مبتنی بر عوامل علی، انگیزه خدمت عمومی با محوریت شاخص های ازخودگذشتگی، نوع دوستی ، خدمتگذاری و پایبندی به منافع عمومی شکل خواهد گرفت. همچنین عوامل مداخله گر، زمینه ای، راهبردها و پیامدهای انگیزه خدمت عمومی نیز با استفاده از روش داده بنیاد استخراج شدند .

    نتایج

    سازمان ها با توجه به عوامل مداخله گر و زمینه ای شناسایی شده و ارتقا مسئولیت اجتماعی ، ارتقا نظام مدیریت منابع انسانی و مدیریت و کار جهادی می تواند به پیامدها و نتایج ارزشمندی در سطح فردی و سازمانی دست یافته و در سطح اجتماعی- ملی ایفاگر نقش های حیاتی باشد.

    کلیدواژگان: انگیزه خدمت عمومی، ارزش های ایرانی-اسلامی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • خدایار ابیلی، فاطمه نارنجی ثانی*، سارا رحمتی صفحات 29-66

    هدف از این پژوهش، ارایه الگوی مدیریت استعداد بر اساس فرآیندهای استعدادیابی و استعدادپروری می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها کمی از نوع پژوهش های توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان واحد منابع انسانی شرکت خودروسازی سایپا به تعداد 260 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ، تعداد 155 نفر از آنان انتخاب شدند. به منظور تحقق اهداف تحقیق، ابتدا ادبیات موجود درباره موضوع مورد بحث بررسی قرارگرفته است و بدون این که نظریه خاصی مبنای کار قرار داده شود، بامطالعه و تلفیق مدل های موجود در زمینه مدیریت استعداد از یک سو و انتخاب که بیش تر پژوهشگران به آن ها اشاره داشته اند، از سوی دیگر ، الگوی مدیریت استعداد انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته شامل 40 سوال بسته پاسخ استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید دانشگاهی بررسی و مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 5/94% محاسبه شده است. پس از جمع آوری و تلخیص، داده‏های کمی از طریق تکنیک مدل یابی معادله ساختاری و با کمک نرم افزار آماری لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل یافته ها نشان می دهد که دو فرایند استعدادپروری و استعدادیابی می تواند مدیریت استعداد را مورد تبیین قرار دهد. مولفه های جلب مشارکت استعدادها، آموزش و بهسازی استعدادها و توسعه روابط استعداد به ترتیب بیشترین تاثیر را بر فرایند استعدادپروری دارد و از سوی دیگر انتخاب استعدادها، استقرار و به کارگماری استعدادها، جذب و کسب استعدادها به ترتیب بیشتر تاثیر را بر فرایند استعدادیابی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، استعدادیابی، استعدادپروری
  • رحمت الله قلی پور*، محمد ابویی، علی پیران نژاد، محمد فاضلی، مهدی علی زاده صفحات 67-90
    زمینه و هدف

    کشور ایران از جمله کشورهایی است که همواره با تحریم مواجه بوده و تحریم های مختلف برروی صنایع آن تاثیرگذار بوده است. همچنین موفقیت هر صنعتی وابسته به شرایط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ای است که در آن قرار گرفته است. هدف این پژوهش طراحی سازوکارهای حکمرانی در شرایط تحریم در صنعت برق کشور است.

    روش شناسی

    روش این تحقیق کیفی از نوع تحلیل تم است. گردآوری داده ها به روش میدانی و کتابخانه ای و با ابزار مصاحبه و بررسی اسنادی است. مشارکت کنندگان پژوهش خبرگان صنعت برق بوده که با روش نمونه گیری غیرتصادفی-گلوله برفی انتخاب و به تعداد 15 نفر بوده اند. تحلیل داده ها با روش کلارک و برون انجام شد. پس از احصا سازوکار حکمرانی در شرایط تحریم از خبرگان، با روش های تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس اولویت بندی انجام گرفت.

    یافته ها

    . یافته های پژوهش نشان داد صنعت برق در شرایط تحریم در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و ساختاری دچار چالش بوده و در این مسیر باید از ساز و کارهای مختلف در چهار حوزه سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ساختاری استفاده کند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش، با توجه به اهمیت مساله اقتصادی در صنعت برق در شرایط تحریم و نبود نگرش اقتصادی به این صنعت، اصلاح قیمت فروش برق به عنوان اولویت اول شناسایی شده و می توان سازوکار مناسبی جهت مواجهه با مساله تحریم باشد.

    کلیدواژگان: تحریم، صنعت، ساز و کارهای حکمرانی
  • علیرضا جلالی فراهانی، مرتضی موسی خانی*، سید مهدی الوانی، ابوالفضل کاظمی صفحات 91-128
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر با هدف طراحی الگوی مدیریت منابع انسانی پایدار در نظام اداری ایران در راستای حکمرانی مطلوب با تاکید بر رویکرد ارزشی نگاشته شده است.

    روش شناسی

    پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و به روش آمیخته می باشد. بخش کیفی با روش تحلیل مضمون با تاکید بر اسناد بالادستی و بخش کمی با روش توصیفی- پیمایشی انجام و برای اعتباربخشی، از راهبرد زاویه بندی و برای محاسبه پایایی، از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده شد که پایایی بین کدگذاران برابر 0.87 بدست آمد.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل، شناسایی 39 مضمون پایه، 8 مضمون سازمان دهنده 3 مضمون فراگیر بود که در قالب الگو ارایه شد. برای تصمیم گیری در مورد حذف احتمالی مضامین، از آزمون میانگین T تک نمونه ای و پرسشنامه با مشارکت 25 نفر از مدیران منابع انسانی و نظام اداری سازمانهای دولتی استفاده شد. میانگین تمامی نشانگرها بالای 66/3 می باشد، لذا از نظر خبرگان، تمامی مضامین شناسایی شده با الگوی مربوطه مرتبط بودند.

    نتیجه گیری

    در کل نتیجه پژوهش حاکی از آن است که نگاه فعلی در ادبیات و پیشینه به مدیریت منابع انسانی پایدار نگاه همه جانبه و ارزشی نیست. از این رو الگوی جامع با توجه به اسناد بالادستی کشور در راستای حکمرانی مطلوب ارایه شد.

    کلیدواژگان: پایداری، مدیریت منابع انسانی پایدار، نظام اداری ایران، حکمرانی مطلوب
  • یدالله شکوهی*، محمد موسوی، محمدجواد حضوری صفحات 129-158
    زمینه و هدف

    تلاش برای بهبود و استفاده موثر و کارآمد از منابع گوناگون همچون نیروی کار، سرمایه، مواد، انرژی و اطلاعات، هدف تمامی مدیران سازمانهای و موسسات خدماتی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین ارتقای بهره وری منابع انسانی در بخش دولتی انجام گرفته است.

    روش شناسی

    این پژوهش با روش تحقیق ترکیبی با رویکردهای کیفی و کمی (آمیخته) انجام شده است. در روش کیفی از تحلیل داده بنیاد جهت استخراج مولفه ها و نیز سنجه های پژوهش استفاده شد. در روش کمی برای تایید و آزمون الگو مفهومی با نرم افزار مدل سازی اسمارت پی ال اس استفاده شد. نمونه آماری،بخش کیفی 20 نفر ازکارکنان نمونه دستگاه های دولتی منتخب در جشنواره شهید رجایی بودند . نمونه بخش کمی نیز 384 نفر از کارکنان منتخب سازمان های دولتی و کارشناسان مطلع سازمان های دولتی کشور بودند..

    یافته ها

    در مرحله اول با استفاده از مصاحبه (روش کیفی) با کارکنان منتخب به واکاوی تاثیرگذارها بر بهره وری منابع انسانی پرداخته شد. و با روش تجزیه وتحلیل داده بنیاد مورد بررسی قرار گرفت . 25 مقوله های اصلی شناسایی و براساس آن ها مدل مفهومی شکل گرفت. در مرحله دوم با ترکیب عوامل موثر بهره وری منابع انسانی حاصل از ادبیات تحقیق، مصاحبه ها پرسشنامه ای در 25 حوزه طراحی شد.

    نتیجه گیری

    عوامل ویژگی های شخصیتی، خلاقیت فردی، نگرش های فردی، رسالت سازمانی و سیاست های سازمانی و آزادی عمل، اشتیاق شغلی، ارتباطات فردی، فرهنگ سازمانی، ارتباطات سازمانی، شایسته سالاری شایستگی حرفه ایی مقوله محوری، ساختار سازمانی، نظام جبران خدمت، تاب آوری شغلی، رهبری، توانمندسازی، حمایت سازمانی، آموزش، ارزیابی عملکرد، ارتقای بهره وری فردی و بهره وری سازمانی تاثیرگذار در ارتقای بهره وری منابع انسانی شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: ارتقاء بهره وری، منابع انسانی، بخش دولتی
  • ناصر پورصادق*، آذر اسلامی، مسعود حقیقی صفحات 159-206
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش واکاوی خط مشی ها، برنامه ها، طرح های جمهوری اسلامی ایران برای مدیریت استعداد در کشور است.

    روش شناسی

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوا، جهت بررسی اسنادی استفاده شد. جامعه پژوهش اسناد سیاستی جمهوری اسلامی ایران بوده و20 سند به صورت نمونه هدفمند و در دسترس انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست و فرم های محقق ساخته بود.

    یافته ها

    از 20 سند سیاستی، تعداد 14 طبقه اصلی و 187 طبقه فرعی (با فراوانی 1711 مورد) استخراج شد که نهایتا، 14 طبقه اصلی و 77 طبقه فرعی به عنوان سیاست های استنتاجی پیشنهادی معرفی گردید. مهم ترین سیاست های محوری در رابطه با مدیریت استعداد، در حوزه فرهنگ، تسهیلات اعتباری، آموزش، پژوهش، فناوری، روابط بین المللی، توسعه زیر ساخت ها، توانمندسازی، عدالت، تشویق، جذب و استخدام، آزادی، سمن ها و ارزیابی اراوه شده است. سند راهبردی کشور در امور نخبگان جامع ترین سند در یحث مدیریت استعداد و عدالت پر تکرارترین شاخص در میان اسناد می باشد.

    نتیجه گیری

    عدالت و ثبات اجتماعی، باز طراحی مشاغل، نهادینه سازی کرسی های نظریه پردازی، حمایت های مالی و توجه به تعاملات علمی بین المللی از جمله مهمترین موضوع های مطرح در برنامه های بلند مدت و میان مدت سیاستی بوده است. در تدوین اسناد سیاستی گرایش بیشتر به رویکرد فراگیر در بحث مدیریت استعداد می باشد لذا، در صورتی که سیاست های محوری پیشنهاد شده در سند برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد برنامه از اعتبار بالایی برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نخبگان، استعداد برتر، اسناد سیاستی جمهوری اسلامی ایران، تحلیل محتوا
  • علیرضا کوشکی جهرمی* صفحات 207-238
    زمینه و هدف

    شکل گیری عصر دیجیتال سبب تغییرات بسیار زیادی شده است، تا آن جا که برخی پژوهش گران معتقدند، 65 درصد کودکان در مشاغلی مشغول به کار خواهند شد که امروزه وجود ندارد و این نشان دهنده اهمیت مدیران منابع انسانی در آینده است. بروز بحران ناشی از ویروس کرونا شرایطی را برای سازمان ها ایجاد کرده که نقش فناوری را به مراتب بیش از پیش آشکار کرده و این یعنی توسعه شتابان دیجیتال و افزایش اهمیت به کسب و کارهای دیجیتال. بنابراین هدف این پژوهش شناسایی شایستگی های مدیران منابع انسانی در عصر دیجیتال به عنوان پدیده ای که می تواند بحران ناشی از همه گیری ویروس کرونا را تلطیف کند در نظر گرفته شده است.

    روش شناسی

    این مطالعه به لحاظ هدف، تبیینی و به لحاظ روش در زمره پژوهش های کیفی است و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تم استفاده شده است. داده ها از طریق 21 مصاحبه های نیمه ساختاریافته به دست آمده و مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    منابع انسانی دیجیتال از مهم ترین عوامل توسعه کسب و کارهای دیجیتال است و برای موفقیت در حوزه دیجیتال، مدیران منابع انسانی نیازمند تجهیز خود با شایستگی هایی هستند که به دو بخش نرم و سخت قابل تقسیم است.

    نتیجه گیری

    برای موفقیت درحوزه مدیریت منابع انسانی دیجیتال تغییراتی در زیر سیستم های مدیریت منابع انسانی شامل استخدام، ارزیابی عملکرد، توسعه و جبران خدمت نیز بایستی ایجاد شود تا بتوان الگوی هماهنگ مدیریت منابع انسانی دیجیتال را به بهترین شکل مستقر کرد و توسعه داد و به کمک فناوری بحران ناشی از کرونا را با حداکثر بهره وری مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران منابع انسانی، همه گیری ویروس کرونا، کسب و کار دیجیتال، منابع انسانی دیجیتال
  • غلامرضا امینی خیابانی، عظیم آله زارعی*، داود فیض صفحات 239-268

    نوآوری ابزاری برای تمایز است و اگر نتایج آن جذاب باشد عامل بهبود عملکرد سازمان در شرایط رقابتی خواهد بود. اما علی رغم این که نوآوری به عنوان منبع خلق ارزش شناخته شده است همواره از برخی تبعات منفی ناشی از آن به ویژه در حوزه موضوعات محیطی و اجتماعی غفلت می گردد. بنابراین در این مطالعه کوشش شد نقش نوآوری در دستیابی به نتایج عملی و تحقق پایداری با تکیه بر ملاحظات محیطی، اجتماعی و اقتصادی تبیین گردد. به منظور طراحی مدل و توسعه فرضیات از مطالعات کتابخانه ای و برای سنجش اعتبار مدل و آزمون فرضیات از رویکرد کمی مبتنی بر تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار Smart PLS استفاده شد. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شدند. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران اجرایی صنایع می باشد و نمونه گیری به روش هدفمند در دسترس انجام شد و 267 نفر پرسشنامه را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد نوآوری با بهبود ویژگی های عملکرد در سه حوزه اجتماعی، محیطی و اقتصادی به پایداری منجر می شود. همچنین نقش میانجی گر قابلیت دو سو توانی سازمانی در رابطه نوآوری و پایداری و رابطه نوآوری و نتایج عملی اثبات گردید.

    کلیدواژگان: پایداری، خلق ارزش، قابلیت دو سو توانی، نتایج عملی، نوآوری
  • مهدی همایون فر، مهدی فدایی اشکیکی، فریبا صلاحی، علی شایان* صفحات 269-296

    چکیده

    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین عوامل سازمانی (عدالت سازمانی و جو اخلاقی) و فرسودگی شغلی کارکنان در فرماندهی انتظامی استان گیلان انجام گرفته است.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نظر روش، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل: کلیه ی کارکنان اداری فرماندهی انتظامی استان گیلان است که با توجه به قواعد نمونه گیری مدل سازی معادلات ساختاری، حجم نمونه 150 نفر برآورد شد. پیش از توزیع پرسشنامه تحقیق، روایی آن از طریق روایی محتوا و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. در مرحله جمع آوری داده ها پس از توزیع 180 پرسشنامه با روش نمونه گیری در دسترس، 169 پرسشنامه کامل جمع آوری گردیده و از طریق نرم افزارهای SPSS و PLS SMART مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که هر سه بعد عدالت سازمانی (رویه ای، توزیعی و تعاملی) با خستگی عاطفی و مسخ شخصیت رابطه معناداری دارند. بعلاوه، جو اخلاقی رابطه عدالت رویه ای، عدالت توزیعی و تعاملی را با خستگی عاطفی و مسخ شخصیت، میانجی-گری می کند.

    نتایج

    افزایش هر سه بعد عدالت سازمانی موجب کاهش فشارها و استرس های کاری، بروز احساسات مثبت و تقویت روحیه کاری در کارکنان خواهد شد و در این میان عدالت تعاملی از قوت بالاتری برخوردار است. با توجه به نقش معنادار جو اخلاقی، تقویت جو اخلاقی در جهت بهبود وضعیت روحی و جسمی کارکنان و بهبود تمرکز کاری آنها مفید می باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، عدالت سازمانی، جو اخلاقی، فرماندهی انتظامی
  • سید رسول معصومی*، سید حسن محمدی اوات صفحات 297-320
    زمینه و هدف

    عدم تقارن اطلاعاتی در بازار سرمایه سبب غیر شفاف شدن روند معاملات شده و پیامدهای نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی ‌‌‌تاثیر گزارشگری مالی تحت وب بر عدم تقارن اطلاعاتی است.

    روش‌شناسی

    پژوهش حاضر از نظر نوع توصیفی-هم‌بستگی، بر اساس ماهیت داده‌ها پژوهشی کمی و از نظر بعد زمانی، علی پس رویدادی است. برای اندازه‌گیری عدم تقارن اطلاعاتی، از مدل چیانگ و ونکاتش (1986) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1397-1393 تشکیل می‌دهد و برای آزمون فرضیه‌ پژوهش، از الگوی رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.

    یافته‌ها

    نتیجه تجزیه و تحلیل نشان داد گزارشگری مالی تحت وب ‌‌تاثیر منفی و ‌‌معنی‌داری بر عدم تقارن اطلاعاتی دارد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به آن چه که بر اساس نتایج به‌دست آمد، افزایش توجه به گزارشگری مالی تحت وب منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، افزایش دقت پیش‌بینی مدیران‌‌ می‌‌‌شود. این بدان معنا است که‌‌ می‌‌‌توان در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، ‌به‌منظور کاهش عدم تقارن اطلاعاتی توجه بیشتری به گزارشگری مالی تحت وب کرد.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی تحت وب، عدم تقارن اطلاعاتی، بورس
  • حسن خورشیدی، مریم ادیب زاده* صفحات 321-360

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درک سیاست های سازمانی بر انگیزه خود مختاری با نقش واسطه ای خلق و خوی کار کارمندان بانک مهر اقتصاد انجام شده است. روش تحقیق پژوهش، از منظر گردآوری داده ها از نوع تحقیقات پیمایشی بوده، و جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارمندان شعب مختلف بانک مهر اقتصاد در شهر تهران تشکیل می دهند. از آنجایی که امکان بررسی همه شعبه های بانک مهر اقتصاد وجود ندارد، بنابراین شعبه ای که محقق در آن مشغول به کار است برای جمع آوری داده ها انتخاب گردید. تعداد کارمندان این شعبه 80 نفر بود که نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد ادراک از سیاست سازمانی کاچمر و کارلسون (1997)، پرسش نامه انگیزش موقعیتی گای و همکاران (2007)، پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه استرس شغلی سازمان اجرای ایمنی و بهداشت انگلستان (1998)، استفاده شده است. داده های جمع آوری شده در نرم افزار PLS و روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که است درک سیاست های سازمانی توانسته است 0.54درصد از تغییرات انگیزه خودمختاری کارمندان را تبیین کند. همچنین افسردگی توانسته 0.645 و اضطراب 0.464 درصد از تغییرات انگیزه خودمختاری را تبیین کنند. نتایج پژوهش نشان داد که درک از سیاست های سازمانی می تواند سبب افزایش میزان استرس و افسردگی در بین کارمندان گردد و در نهایت این افسردگی و استرس نیز می تواند بر انگیزه خودمختاری اثرات منفی بر جای گذارد.

    کلیدواژگان: درک سیاست های سازمانی، انگیزه خودمختاری، خلق و خوی کاری، بانک مهر اقتصاد
  • تقی بختیاری*، اکبر رضا زاده صفحات 361-386
    زمینه و هدف

    مراکز خدمات رفاهی سازمانی از جمله هتل‌ها و مجموعه‌های رستورانی از جمله صنایع خدماتی هستند که برای رسیدن به موفقیت بلندمدت، مدیریت نام‌نما در آن‌ها ضروری است. زمانی که مدیران به فکر تقویت موقعیت رقابتی بلندمدت خود هستند، ارزش ویژه نام‌نما نمود پیدا می‌کند. صاحبان نام‌نما مزایای اصلی آن را به‌دست آوردن سهم بازار بیش‌تر و توانایی حفظ می‌دانند.

    روش‌شناسی

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان مجموعه باغ پردیس ناجا در طول بازه زمانی 1/7/95 تا 15/10/95 به تعداد 77 هزار نفر بوده است. جامعه نمونه آماری پژوهش به تعداد 384 نفر که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و تعیین شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه استاندارد نم، اکینسی و وایت (2011) استفاده شده است. که برای تایید روایی آن از نظر اساتید و صاحب‌نظران حوزه نام‌نما و برای تعیین پایایی آن از آزمون ضریب آلفای کرونباخ (87/0) استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که ارزش ویژه نام‌نما بر رضایت مشتری تاثیر مستقیم و معناداری دارد و از بین متغیرهای مورد مطالعه بیش‌ترین تاثیر را متغیر سبک زندگی (71/0) بر رضایت مشتریان داشته است و در میان عوامل مورد مطالعه از نظر میزان تاثیر بر رضایت مشتریان، اختلاف آماری به‌دست نیامد.

    نتایج

    نشان داد که متغیرهای مورد مطالعه یعنی کیفیت ارایه خدمات فیزیکی، نحوه رفتارکارکنان، خودهم‌سانی ایده‌آل، آگاهی مشتریان از نام‌نما و تناسب نام‌نما با سبک زندگی آنان بر میزان رضایت‌مندی مشتریان مجموعه باغ پردیس ناجا و افزایش احتمال استفاده مجدد ازاین نام‌نما تاثیر‌گذار می‌باشد.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه نام نما، کیفیت فیزیکی، رفتار کارکنان، خودهم سانی ایده آل، آگاهی نما، تناسب سبک زندگی، رضایت مشتری
|
  • Neda Kavand, Yousef Mohammadi Moghadam *, Amir Babak Marjani Pages 1-28
    Background and Purpose

    Public service motivation in the last few decades due to its positive effect on individual and organizational performance was stressed by scholars of modern state management scholars. the aim of this study is to present a pattern of public service motivation in accordance with the iranian - islamic values.

    Methodology

    This research is qualitative and the statistical population of this research consists of ayatollah khamenei , ayatollah khamenei , from 1368 to 1398 and21 of the experts had a history of management .for data collection , a number of interviews and semi -structured interviews were used to analyze Grounded Theor by using Maxquda software.In order to validate the results of the Delphi method was used .

    Findings

    based on causal factors , public service motivation will be formed based on altruism , type of friendship , loyalty and adherence to public interest . Also, intervention , background , strategies and consequences of public service motivation were extracted using grounded theory method

    Results

    organizations with regard to meddler factors and enhancing social responsibility, enhancing the system of human resources management and management and jihad work can achieve valuable consequences at the individual and organizational level and contribute to the socio - national level of performer roles.

    Keywords: Public Service Motivation, iranian - islamic values, Grounded Theory
  • Khodayar Abili, FATEMEH Thani *, Sara Rahmati Pages 29-66

    The aim of this study was to provide model of talent management based on recruitment and development processes. In terms of purpose this study is an applied research, and descriptive for data collection. Statistical society was staff of Saipa Company's human resources department to 260 people using the random sampling method, 155 of them were selected and questioned. The questionnaire consisted of 40 closed questions was used to collect data. The validity of this was reviewed and approved by using the view point of university professors and its reliability was calculated 94/5% by using Cronbach's alpha. After gathering and summarizing data, quantitative data through structural equation modeling and partial least square method and with the use of software PLs were analyzed. Finally, the proposed model in order to optimize talent management system talent to recruitment and development talents were presented. The aim of this study was to provide model of talent management based on recruitment and development processes.

    Keywords: Talent Management, Talent based on Recruitment, Talent based Development, Saipa Automobile Manufacturing Company
  • Rahmatallah Gholipour *, Mohammad Abooyee, Ali Prirannejad, Mohammad Fazeli, Mahdi Alizadeh Pages 67-90
    Objective

    Iran is one of the countries that has always faced sanctions and various sanctions have affected its industries. Also, the success of any industry depends on the economic, political and cultural conditions in which it is located. The purpose of this study is to design governance mechanisms in the context of sanctions in the country's electricity industry.

    Methods

    The method of this qualitative research is theme analysis. Data collection is field and library and with the tools of interview and documentary review. The participants of the study were electrical industry experts who were selected by non-random snow-sampling method and numbered 15 people. Data analysis was performed by Clark and Brun method. After enumerating the governance mechanism in the conditions of sanctions from experts, prioritization was done by hierarchical analysis and TOPSIS methods.

    Results

    The findings showed that the electricity industry is facing challenges in the economic, cultural and structural fields in the context of sanctions, and in this direction must use different mechanisms in four areas: political, cultural, economic and structural.

    Conclusion

    Based on the results of the research, considering the importance of the economic issue in the electricity industry in the context of sanctions and the lack of economic attitude towards this industry, reforming the selling price of electricity has been identified as the first priority and can be a good mechanism to deal with the issue of sanctions.

    Keywords: sanctions, Industry, governance mechanisms
  • Alireza Jalali Farahani, Morteza Mousakhani *, Seyed Mahdi Alvani, Abolfazl Kazemi Pages 91-128
    Background and Aim

    This research has been conducted to design a model for Sustainable Human Resources Management (SHRM) aligned with sustainable good goverance in Iran’s administrative system.

    Methodology

    This research is an applied one which was done using a mixed method. The intended strategy for this research method was a sequential-heuristic one. The qualitative part of the study was done through theme analysis method, and the quantitative part was conducted using descriptive-survey method. In this research, triangulation strategy was used for validation. The method of intrasubject agreement of two encoders (raters) was used to calculate the reliability. The reliability of the encoders for the articles in this study was 0.87.

    Results

    The analysis of qualitative data resulted in the identification of 39 basic themes, 8 organizing themes and 3 global themes that were presented in the format of a model. Also, one-sample T-test was used to decide on elimination of the themes that are not well connected to the model. Since the mean of all indexes was above 3.66, it can be concluded that according to the experts’ view, all identified themes are related to SHRM model in Iranian administrative system and there is a consensus on their importance among all HRM and administrative managers.

    Conclusion

    The study showed that the current view in SHRM is not inclusive and value driven. Therefore the the desired model is presented based on the Upstream policies of Iranian Administrative System to achieve good goverance.

    Keywords: Sustainability, Sustainable Human Resource Management, Iranian Administrative System, Theme analysis, Good Goverance
  • Yadolla Shpkohi *, Muhammad Mousavi, Mohammad Javad Hozoori Pages 129-158
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of designing and explaining the promotion of human resource productivity in the public sector.

    Methodology

    The research was conducted by a combined method and an exploratory approach. The statistical population was informed about the selected employees of government organizations, elites and experts.

    Results

    In the first stage, by using interviews (qualitative method) with selected employees, the effects of human resource productivity were analyzed. The data were analyzed by the foundation and 25 main categories were identified and a conceptual model was formed based on them. In the second stage, by combining the effective factors of human resource productivity obtained from the research literature, interviews and questionnaires were designed in 25 areas. The normality of the research data distribution was investigated using Kolmogorov-Smirnov test and the analysis was performed by modeling using Smart PLS statistical software.

    Conclusion

    Factors of personality traits, individual creativity, individual attitudes, organizational mission and organizational policies and freedom of action, job enthusiasm, personal communication, organizational culture, organizational communication, professional merit, central competence, organizational structure, compensation system, job accounting, leadership, Empowerment, organizational support, training, performance appraisal, individual productivity promotion and organizational productivity are known to be effective in promoting human resource productivity.

    Keywords: productivity promotion, Human Resources, Public Sector
  • Naser Poursadegh *, Azar Eslami, Masoud Haghighi Pages 159-206
    Background and Purpose

    The purpose of the present study is to analyze the policies, programs, plans, and projects of the Islamic Republic of Iran for managing the talent of the country's human resources.

    Methodology

    The method used is descriptive-analytical in terms of nature and the methodology applied was content analysis of 20 documents which were selected as a purposeful and accessible sample for the study. The required information and data collection tools were researcher-made checklists and forms.

    Findings

    "Talent Management" was the main theme in national documents. Core policies were extracted from Policy documents based on 14 defined categories and 77 sub-categories. The most important core policies concerning talent management are provided in the fields of culture, credit facilities, education, research, technology, international relations, infrastructure development, empowerment, justice, encouragement, recruitment and employment, freedom, SMANs (NGOs) and appraisal. The national strategic document on elites’ affairs is the most comprehensive document with regard to talent management, and “justice” is the most recurring indicator in the documents. In compiling policy documents, there is a greater inclination of governance policies towards inclusive subject approach for talent management.

    Conclusion

    It requires a coherent structure with systematic studies in the planning system in order to create a suitable platform for establishing talent management and planning to identify, grow, maintain and promote talents as the main and effective capitals. Accordingly, the 7th 5-year development plan will be highly credible if the core policies proposed in the plan are taken into account.

    Keywords: Talent Management, Policy Documents of Islamic Republic of Iran, Elites, Content Analysis
  • Alireza Koushki * Pages 207-238

    The development of technology and the shaping of the digital age is expanding so rapidly that some researchers believe that, 65% of children today experience jobs that do not exist today, and this shows the dynamism of human resources in the digital age and reveals the role of human resource managers. The corona virus has created an environment for organizations to emphasize the role of technology, which means paying attention to digital businesses. The purpose of this study is to identify the competencies of human resource managers in the digital age to deal with the corona virus and what changes will occur in human resource subsystems. This study was performed by qualitative method and themetic analysis and the data were obtained through semi-structured interviews. The statistical population is managers and human resources specialists of companies that are technology-oriented and 21 of them were interviewed and analyzed. The results show that digital human resources cause the development of businesses in the digital field in a significant way. Also, for this form of development, human resource managers need to equip themselves with soft and hard competencies in this field. And that changes to human resource management subsystems, including recruitment, performance appraisal, development, and total compensation, must be made to better integrate and develop a harmonized digital human resource management model.

  • Gholamreza Amini Khiabani, Azim Allah Zarei *, Davoud Feiz Pages 239-268

    Innovation can be used for differentiation as the first feature through which organizational performance can be enhanced if attractive. Although the innovation is regarded as the main value resource ,its negative impacts have been always neglected. In this study, we tried to explain the role of innovation in the sustainability based on environment, social and economic consideration. To design model and develop hypothesizes we used in library study and to assess the model and test the hypothesizes we utilized a quantitative approach of structural equation modelling with partial least squares using Smart PLS. Data was collected by means of a questionnaire. Industrial managers were targeted as the statistical population of the study. 267 people were sampled through a simple purposeful method. All hypothesizes confirmed. Results showed that innovation leads to the sustainable with an improvement in sustainability features (i.e. social, environmental and economic). Furthermore, the value caused by innovation triggers the actual innovation outcome. Additionally, the mediating role of ambidexterity was confirmed in the relation between innovation and sustainability as well as between innovation and actual outcome.

    Keywords: Actual outcomes, ambidexterity, Innovation, Sustainability, value creation
  • Mahdi Homayounfar, Mehdi Fadaei Eshkiki, Fariba Salahi, Ali Shayan * Pages 269-296
    Aim and Scope

    This research aims at investigating the relationship between organizational factors (organizational justice and ethical climate) and job burnout of NAJA employees in Guilan province.

    Methodology

    The method of the research is descriptive- correlational and from the objective point of view, it's a practical research. The statistical population includes all of the staff members of NAJA organization in Guilan province, which according to the sampling rules in structural equation modeling, sample size is estimated 150 persons, which after distribution of 180 questionnaires, 169 out of them were collected and then, analyzed using SPSS and SMART PLS softwares.

    Findings

    the results showed that three dimensions of organizational justice (procedural, distributive and interactive) have significant relationship with emotional exhaustion and depersonalization. In addition, ethical climate mediates the relationship among distributive, procedural and interactive justice with emotional exhaustion and depersonalization.

    Results

    The increase in all three dimensions of organizational justice will led to decrease in work pressures and stresses, emerge of positive emotions and strengthen of work spirit in employees and among these, interactive justice has a stronger effect. According to the significant role of ethical climate, the improvement of ethical climate is useful for improvement of employees’ mental and physical conditions and their work concentration.

    Keywords: Job Burnout, Organizational Justice, Ethical Climate, NAjA organization
  • Seyed Rasool Masoumi *, Seyed Hasan Mohammadi Avat Pages 297-320
    Background and Aim

    Information asymmetry in the capital market causes opacity in the trading process and will have undesirable consequences. The purpose of this study is to investigate the effect of web financial reporting on information asymmetry.

    Methodology

    In terms of descriptive-correlation type, the present study is a quantitative research based on the nature of the data and causal in terms of temporal dimension. To measure information asymmetry, the model of Chiang and Venkatesh (1986) was used. The statistical population of the research consists of companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2013-2018 and to test the research hypothesis, a multivariate regression model has been used.

    Results

    The results of the analysis showed that web-based financial reporting has a negative and significant effect on information asymmetry.

    Conclusion

    According to the results, in companies listed on the Tehran Stock Exchange, in order to reduce information asymmetry, more attention can be paid to web financial reporting.

    Keywords: Web financial reporting, information asymmetry, Exchange
  • Hasan Khorshidi, Maryam Adibzadeh * Pages 321-360

    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived organizational policies on the motivation of autonomy with the mediating role of mood of employees of Mehr Economics Bank. The research method of the study was survey research from the perspective of data collection, and data collection was done using questionnaire. The statistical population of this research is composed of all employees of different branches of Mehr Economics Bank in Tehran. Since it is not possible to examine all branches of Mehr Economics Bank, the branch where the researcher is working was selected for data collection. The number of employees in this branch was 80 persons. The whole sample was selected. Kachmer & Carlson's (1997) Organizational Policy Questionnaire, Guy et al.'s (2007) Situational Motivation Questionnaire, Beck Depression Inventory, UK Health and Safety Executive's Job Stress Questionnaire (1998) were used to collect data. Is. The collected data were analyzed in PLS software and structural equation method. The results showed that the perception of organizational policies was able to explain 0.54% of the changes in motivation of employees' autonomy.The results of this study showed that understanding of organizational policies can increase the level of stress and depression among employees and ultimately this depression and stress can have negative effects on self- Governance motivation.

    Keywords: Understanding Organizational Policies, Self-Governance Motivation, Working Mood, Mehr Economics Bank
  • Taghi Bakhtiari *, Akbar Reza Zadeh Pages 361-386
    Background and Aim

    Hotel management and restaurant complex management are among the industries in which services prevail and in order to achieve long-term success in these industries, name management is essential. When managers think about strengthening their competitive position in the long run, the special value of the name becomes apparent. According to the owners of the brand, the main advantages include gaining more market share against competitors and the ability to retain customers. In this study, views on the impact of brand equity on customer satisfaction are examined and explained.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. The statistical population of the study included all customers of the NAJA campus garden complex during the time period of 1/7/95 to 10/15/95. The statistical sample of the study was 384 people who were selected by simple random sampling. To collect data, the standard questionnaire of Nam , Ekinci and White (2011) was used.

    Findings

    Their findings show the special value of the facade name and its dimensions, which include the variables of physical quality, employee behavior, ideal self-matching, lifestyle fit and name facade awareness, have a direct and meaningful effect on customer satisfaction.

    Results

    showed that the greatest effect is related to lifestyle variables in customer satisfaction and there was no statistical difference between the studied factors in terms of the effect on customer satisfaction.

    Keywords: Physical Quality, Employee Behavior, Awareness, Lifestyle Fit, Customer Satisfaction