فهرست مطالب

دین و دنیای معاصر - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1398)

نشریه دین و دنیای معاصر
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدعلی ایازی صفحات 1-24

    طبق روایاتی در منابع حدیثی فریقین، امیرالمومنین علی (ع) اصلع و بطین (الانزع البطین)، یعنی دارای شکمی بزرگ توصیف شده است. در برخی از این روایات در قالب زیارت به آن حضرت خطاب شده است: «سلام به کسی که اصلع و بطین هستی.» این روایات در مصادر مهم شیعه مانند کتب اربعه نقل نشده؛ ولی در مصادر قرن چهارم و پنجم به بعد، این وصف در ضمن فضایل آن حضرت فراوان نقل شده و با گذر زمان، دامنه آن در کتبی که با موضوع کرامات، معجزات و ادعیه شیعی تدوین شده است، گسترده تر شده است؛ اما به این نکته هم توجه شده که این صفت خود نمی تواند فضیلت باشد. بنابراین ضمن تغییر لغت، برای توجیه، تاویل و تصحیح معنای آن به منقولاتی روی آورده شده که قابل نقد است. در حقیقت، مشکل این گروه از محدثان، شیفتگی در برابر روایات به ظاهر فضایل به هر قیمت است؛ هرچند مفاد غیرعقلی و یا مشکل سندی و استنادی داشته باشد، یا مباین با سیره و تاریخ حیات معنوی امام باشد. به نظر می رسد واضعان حدیث با این انگیزه که در مقابل حضرت، فردی با صفت تن پروری و کاخ نشینی وجود داشته، صفت بطین را برای حضرت ساخته اند تا برای رقیب نیز چنین فضایلی را توصیف و تطهیر نسبی برای او فراهم کنند. در این پژوهش هدف آن است که نخست، همه مصادر حدیثی با مضامین مختلف این تعبیرها بررسی و به مسایل مختلف بیانی آن توجه شود، سپس به بررسی مصدر، سند و متن بپردازیم. از مشکلات اصلی این روایات، آشفتگی در نقل و منسجم نبودن محتوا، مشخص نبودن مسیله، نقل به اشکال مختلف صفت در خبرها، ضعف راویان و مشکلات محتوایی، تعارض با روایات قطعی صادر از خود امام و سبک و سیره زندگی امیرالمومنین علی (ع) و همچنین تعارض با عقل است که در این پژوهش به آن ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: صفات امیرالمومنین علی (ع)، فربهی امام علی (ع)، انزع بطین، نقد متنی احادیث
  • محمود شفیعی* صفحات 25-48
    تحولات انقلابی و غیر انقلابی گسترده در واپسین دهه های پایانی قرن بیستم در اقصی نقاط جهان، ازجمله پیدایش الاهیات رهایی بخش در ضمن انقلاب های آمریکای لاتین و اروپای شرقی، پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ظهور انقلاب های رنگی در آسیای میانه، پیدایش شبه انقلاب های عربی در خاورمیانه، گسترش فرهنگ های غیر مسیحی در اروپای غربی و پیدا شدن حادثه تروریستی یازدهم سپتامبر در ایالات متحده، شرایط جدیدی را برای جهانیان رقم زد. شرایط نوین پیچیده و فراگیر آموزه های بنیادین تجدد، ازجمله سکولاریسم را با مشکلات جدی مواجه ساخت. در پاسخ به چنین وضعیت بحرانی جدید، ایده «پست سکولار» در آغاز قرن بیست ویکم تولد یافت. متفکران پست سکولار با تجدیدنظرطلبی جدی در سکولاریسم، می کوشند پذیرش نقش مذهب در حوزه عمومی را با شرایط ویژه ای به رسمیت بشناسند. شبیه سازی وارونه این شرایط در جهان سوم می تواند تجدیدنظرطلبی در جامعه اسلامی جدید را در پی داشته باشد. این نوشتار از طریق بازخوانی این تحولات به عنوان زمینه پیدایش عصر پست سکولار و بازفهمی چنین عصری، درنهایت می کوشد با الهام از دستاوردهای چنین عصری، برای حل معضلات فرهنگی-سیاسی جوامع اسلامی نیز در شرایط جدید تاریخی، راه حلی جدید جستجو کند.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، سکولاریزاسیون، الاهیات رهایی بخش، پست سکولار، دین، بنیاد گرایی
  • محسن قمرزاده*، خدیجه احمدی بیغش صفحات 49-70
    مسئله امامت در تاریخ اندیشه اسلامی و نیز رویکردهای مختلف این موضوع، پیشینه ای طولانی دارد. امامت، به معنای رهبری و ریاست امت است که طبعا نوعی تبعیت و پیروی گروهی را به همراه دارد. اما سیوال این است این پشوایی و پیروی، که موجب تفاوتهایی میان مذاهب مختلف اسلامی نیز،گردیده، شامل چه قلمروی، و چه بعدی از ابعاد زندگی دنیوی و اخروی انسان می گردد.  مذاهب امامیه، معتزله و اشاعره علی رغم شباهت در بعضی ویژگی های امام، تفاوتهایی اساسی در مسئله امامت با یکدیگر دارند. این امر موجب گردیده همواره بین علما و متفکران این سه مذهب تضارب آرا  در این مورد وجود داشته باشد. تحلیل و نقد آرا کلامی و دیدگاه های این متکلمان اسلامی، موجب تبیین راه حق وجایگاه امام میشود. این پژوهش باروش توصیف وتحلیل متن و به شیوه کتابخانه ای، درصدد واکاوی فلسفه وجود و ویژگی های امام ازمنظر سه متفکر برجسته اسلامی:علامه طباطبایی شیعی، قاضی عبدالجبارمعتزلی و قاضی باقلانی اشعری، است. علامه حقیقت امامت را از سنخ ولایت تکوینی و هدایت باطنی و معنوی و وجوب عقلی علی الله بیان می کند، قاضی عبدالجبار آن را مسئله ای اجرایی و عقلی و ضرورتی اجتماعی به منظور حفظ کیان اسلامی می داند. باقلانی نیز آن را فرعی فقهی و شرعی به منظور اداره امور جامعه اسلامی معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: امامت، علامه طباطبایی، عبدالجبار، باقلانی، کلام تطبیقی
  • مریم صبری* صفحات 71-90

    عفو از مهم ترین مکارم اخلاقی است که در قرآن به آن توجه و توصیه مکرر شده است. این صفت پسندیده ابعاد گوناگون و پردامنه ای در قرآن و ادبیات دینی دارد. در قرآن در کنار آیات بسیاری که به عفو توصیه کرده، در شمار قابل توجهی از آیات درخواست و طلب عفو از پروردگار «در قالب دعا» مورد تاکید قرار گرفته است. طبق آیات قرآن، هرگونه نومیدی از غفران خداوند مذموم است و انسان همواره به درخواست مغفرت از خداوند و تلاش برای رستگاری تشویق شده است. با توجه به اهمیت دعا و طلب عفو در قرآن، این پژوهش به طور مشخص می کوشد آیاتی را که به این مسئله در قالب دعا اشاره دارند بررسی معنایی و تفسیری کند؛ بنابراین پرسش اصلی پژوهش، ناظر بر این مسئله اساسی است که کدام یک از آیات قرآن به صورت دعایی به مفهوم عفو و بخشش اشاره دارند و در چه دسته بندی های معنایی قابل تقسیم و تفسیر هستند؟ در پاسخ به این پرسش ها می توان آیات دعایی قرآن در خصوص طلب عفو را در چهار دسته معنایی دسته بندی کرد. در همه این آیات، طلب عفو به عنوان مقدمه غفران و رحمت خداوند است و فواید فردی و اجتماعی قابل توجهی بر آن مترتب شده است. روش این پژوهش توصیفی- تفسیری و با تکیه بر داده های کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: اخلاق در قرآن، عفو در قرآن، دعاهای قرآنی، آیات دعایی، مکارم اخلاق
  • مهدیه رئیس زاده کاشانی* صفحات 91-112

    یکی از مهم ترین و کلیدی ترین واژ ه های قرآن «موت» است. موت یا مرگ در منطق قرآن دارای معنا و مفهومی خاص است که برخی از علوم را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این واژه در بافت قرآن کریم ضمن حفظ معنای لغوی خود، با برخی مفاهیم دیگر دارای یک پیوند عمیق معنایی است. این پژوهش ضمن بررسی لغوی این واژه در قرآن، به بررسی واژگانی می پردازد که از مولفه های معنایی موت به شمار می روند. نفس، وصیت، احتضار، سکرات و غمرات، اجل، ملایکه و دنیا از واژگانی هستند که با موت پیوند عمیق معنایی دارند. ازاین رو، به بررسی این واژگان و ارتباط معنایی آن ها با واژه موت پرداخته می شود. نتیجه پژوهش نشان خواهد داد که ارتباط معنایی میان موت و مولفه های آن سبب شده تا این واژه کاملا تحت تاثیر این واژگان و نظام معنایی مستقر در آن قرار گیرد و دارای مفهومی متمایز و متعالی در قرآن گردد.

    کلیدواژگان: معناشناسی و قرآن، مفردات قرآن، مولفه های معنایی موت، موت در قرآن، قرآن، مساله مرگ
  • احمد تابنده* صفحات 113-139

    بحث محکم و متشابه از مباحث مهمی است که قرن ها مورد توجه مفسران و محققان مسلمان بوده است. سرآغاز این مبحث در آیه هفتم سوره آل عمران است. بااین همه، در قرآن صریحا ذکر نشده کدام آیات محکم و کدام آیات متشابه است، اما هشدار مهمی را در رابطه با به کارگیری آیات متشابه یادآور می شود؛ بنابراین لازم است برای اجتناب از فتنه های حاصل از تفسیرها و تاویل هایی که به کج فهمی ها و انحرافات و درگیری های جمعی و اجتماعی و به ویژه سیاسی می انجامد، دو مفهوم یادشده و موضوعات وابسته، واکاوی و بازشناسی شوند. در این پژوهش سعی خواهد شد به اندازه توان و به صورت مطالعه موردی متن قرآن، به دو مفهوم محکم و متشابه پرداخته، رابطه آن ها با یکدیگر بررسی شود، نقش آن ها در فهم قرآن ترسیم و رابطه آن ها با زیست قرآن مدارانه بررسی شود.

    کلیدواژگان: محکم، متشابه، ام الکتاب، راسخون، فتنه، تاویل، تمثیل
|
  • Seyed MuhammadAli Ayazi Pages 1-24

    According to some narratives from both divisions of Islam, imam ali (a.s) was “Asla’a” and “Bateen” which means that he was overweight. In some parts of these narratives in forms of ziyarat, he was addressed as: “praise be upon you, O, the hairless and overweight.” These narratives haven’t been mentioned in the important sources of Shia such as the four books. But in the sources after five and sixth century, this trait has been mentioned between his other qualities. And after a while the extent of this trait got larger in Shia books that are about greatness, miracles and prayers of infallibles. But it was pointed out that this trait cannot be a virtue itself so for the sake of changing the meaning of the word, justifying and interpreting it, some looked to a few narrated quotes which can be criticized. In fact, the problem with these narrators is that they are eager to agree at any cost with every hadiths that are about the virtues of imams. However substance of that hadith is irrational or has a problem in it’s source or it’s citation. Or maybe it is even in contradiction with the manner and spiritual history of that imam. It seems that narrators of hadiths with the intention that there was someone against imam who was overweight and living lordly, they made this trait for him to say that the opponent had the same trait and virtue as well. In this article, our intention at first try to review every sources of hadiths with this content with concentration on every recitative aspect of it. Then we study the source, document and context. The main problems of these narratives are disarrangement in narration, incoherence in context, unclarified issue, narrating with different forms of adjectives in hadiths, weakness of narrators, context problems, being in contradiction with certain narrations from imam himself and his lifestyle and also contradiction with reason that this article discussed them all.

    Keywords: Traits of Amir al Muminin Ali (As), Overweightness of Imam Ali (as), Anaza’a, Bateen, Contextual Critiques of Hadiths
  • Mahmoud Shafiee * Pages 25-48
    In the late decade of twentieth century in all over the world, revolutionary and none-revolutionary developments, including: raising of emancipatory theology in the time of Latin America and Eastern Europe revolutions, victory of Islamic revolution in Iran, the collapse of the Soviet Union and, consequently, the emergence of color revolutions in the Middle Asia, appearance of Arabic Refolutions in the Middle East, spread of none-Cristian cultures in the Western Europe and the terroristic event of September  11, created a new condition of the world. Complex and pervasive new conditions have seriously challenged the fundamental teachings of modernity, including secularism. To reply to this new critical situation, the idea of postsecular, in the beginning of the twenty first century, appeared. The postsecular thinkers, by serious revision on secularism, on the special conditions, try to officially approve the role of the religion in the public hemisphere. In an inverted way, Similarizing these conditions in the Islamic world, it would require a revisionism in the Islamic societies. The present research, rereading these developments, as a context for arising postsecular age, and reunderstanding the requirements of such an age and inspiring from of the achievements of this new age, try to find a new solution to the current politico-cultural challenges of the Islamic societies.
    Keywords: Secularism, secularization, Emancipatory Theology, Postsecular, Religion, fundamentalism
  • Mohsen Qamarzadeh *, Khadijeh Ahmadi Pages 49-70
    The issue of Imamate has a long history in the history of Islamic thought as well as various approaches to this issue. Imamate means the leadership and leadership of the ummah, which brings with it a kind of group obedience. but the question is, what is the scope and following of this dimension, which has caused differences between different Islamic religions, and which dimension of the dimensions of human life in this world and the hereafter. The religions of the Imams, Mu'tazilites and Ash'arites, despite the similarity in some characteristics of the Imam, have fundamental differences in the issue of Imamate. This has caused a constant conflict of opinion between the scholars and thinkers of these three religions in this regard. Analysis and critique of theological opinions and views of these Islamic theologians will explain the path of the Imam's right and position. This research, by describing and analyzing the text and in a library manner, seeks to analyze the philosophy of existence and characteristics of the Imam from the perspective of three prominent Islamic thinkers: Allameh Tabatabai Shiite, Judge Abdul Jabbar Mutazli and Judge Baqalani Ash'ari. Allameh expresses the truth of Imamate from the type of creational guardianship and esoteric and spiritual guidance and intellectual obligation of God, Judge Abdul Jabbar considers it as an executive and intellectual issue and a social necessity in order to preserve Islamic unity. Baqalani has also introduced it as a jurisprudential and religious branch in order to manage the affairs of the Islamic society.
    Keywords: Imamate, Allameh Tabatabai, Abdul Jabbar, Baqalani, Comparative Theology
  • Maryam Sabri * Pages 71-90

    Forgiveness is one of the most important moral virtues which holly Quran has a great attention to it. This virtue has good sides both in the religious literature and holly Quran itself. According to Holly Quran verses, hopelessness of god and its gifts are condemned and men are to always have faith and are encouraged to hope forgiveness from god for salvation. In science also they proved that prayers have good effects on the mind and body of the people which has a lot to think about. Though the main question of this thesis is about, which verses of Holly Quran are mentioning the forgiveness itself and in this verses are categorized in which section of meaningfulness? To answer these question we can say that, we can categorize the verses talking about forgiveness in to 4 main sections whether praying to others or to yourself. In all the verses about this, begging for forgiveness is the main concept in being forgiven by the god. The main way of this thesis is based on library and descriptive-interpretive data.

    Keywords: Ethics in Quran, Remission in Quran, Quranic Prayers, Prayers Verses, Greatnesses Moral
  • Mahdieh Raiszadeh Kashani * Pages 91-112

    One of the most important and key words in the [Holy] Qur’an is “mowt”. ‘Mowt’ or death has a special meaning in the logic of Qur’an which affects some other sciences as well. While this term has its literal meaning in the context of the Holy Qur’an, it has a deep semantic relation with some other concepts. Investigating the literal meaning of this term in the Holy Qur’an, this research studies the words which are considered as the semantic components of ‘mowt’. Nafs (soul), vasiyyah (last will and testament), ehtezār (agony of death), sakarāt and gamarāt (the throes of death), ajal (the time of death), malā’ek and donyā (angels and the world) are the terms which have a deep semantic relationship with ‘mowt’. Therefore these terms are studied and their relationship with ‘mowt’ are discussed. This research shows that the semantic relation between ‘mowt’ and its components has led this word to be deeply affected by those words and their settled semantic system; it also has a distinct and transcendental concept in the [holy] Qur’an.

    Keywords: Semantics, the Qur'an, Quranic Words, Semantic Components of Mowt (Death), Mowt (Death) in the Qur'an, Quran, the Issue of Mowt (Death)
  • Ahmad Tabandeh * Pages 113-139

    The subjects of “fundamental” and “allegoric” have been in the focus of the Islamic commentators and researches for centuries. The seventh verse of the third Sura (Al-i-Imran) initiates the discussion. However it is not explicitly discussed which verses are fundamental and which ones allegorical. Nevertheless The Quran gives an important warning to be catious about using (misusing) allegorical verses. Avoiding the discords resulting from misinterpretations and hidden meanings that could lead to misunderstandings, diversions, social, and specially political conflicts, requires the mentioned concepts to be further scrutinized. This paper seeks to deal with the concepts themselves, study their mutual relations, point to their roles in understanding the Quran, and draw some light on their relations to the Quranic – based living.

    Keywords: Fundamental (basic), allegory, Foundation of the book (Umm –ul- kitab), Firmly grounded in knowledge (Al rasikhun), discord, Interpretation, Similitude