فهرست مطالب

Analytical Chemistry - Volume:7 Issue: 2, Summer and Autumn 2020

Iranian Journal of Analytical Chemistry
Volume:7 Issue: 2, Summer and Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی حسینی*، آرمان نادری، زینب فضلی صفحات 1-11

    در تحقیق حاضر، کاربرد یک مایع یونی عامل دار با نقش ویژه برای استخراج و پیش تغلیظ همزمان یون های کادمیم و سرب در محیط های آبی با استفاده از تکنیک ریز استخراج تشکیل حلال درجا تشریح شده است. مایع یونی عامل دار با عملکرد ویژه 3-(2-(بیس(2-(ترشیو بوتوکسی)-2-اکسو اتیل)آمینو)اتیل)-1-متیل ایمیدازولیوم کلرید ([Tamim][Cl]) به عنوان عامل کمپلکس دهنده برای تشکیل کی لیت با یون های کادمیم و سرب در فاز آبی استفاده شده است. تعیین مقدار یون های فلزی جداسازی و تغلیظ شده بعد از مرحله رقیق سازی با استفاده از دستگاه طیف سنج شعله ایی (FAAS) انجام شد. بمنظور بدست آوردن شرایط استخراجی بهینه، پارامترهای تجزیه ایی شامل مقادیر مختلفی از pH محلول نمونه، مقدار عامل کی لیت کننده، قدرت یونی محلول، دمای محلول و دز یون مخالف بررسی شدند. علاوه بر این، پارامتر های نشان دهنده ارقام شایستگی روش مانند حد تشخیص (LOD)، انحراف استاندارد نسبی (RSD)، گستره دینامیکی خطی (LDR) و فاکتور تغلیظ (EF) به ترتیب برای کادمیم و سرب برابر با µg L-1 64/0; 76/0، 5/1; 8/%1، µg L-1 2500-50; 200-50 و 85; 80 بدست آمدند. توانایی روش برای آنالیز نمونه های آب حقیقی و محلول های نمکی بررسی شد و نتایج خوب و رضایتبخشی حاصل شد.

    کلیدواژگان: مایعات یونی عامل دار با عملکرد ویژه، تکنیک ریز استخراج تشکیل حلال درجا، کادمیم، سرب، نمونه های نمکی
  • آذر سعدی، جواد شعبانی شایه، زرین اسحاقی* صفحات 12-21

    الکترواکسیداسیون آسیکلوویر با استفاده از الکترودخمیری کربن اصلاح شده با نانو ذرات مس سنتزی تثبیت شده بر روی اکسیدگرافن احیاشده (Cu/RGO) مطالعه شد. در این مطالعه، از عصاره برگ رزماری به عنوان عامل کاهنده و تثبیت کننده برای بیوسنتز نانوذرات مس استفاده شد. برای شناسایی ساختار نانوذرات و نانو کامپوزیت سنتز شده از XRD، FT-IR،SEM  و  TEMاستفاده شد. عملکرد الکتروشیمیایی Cu/RGO در محلول قلیایی بررسی شد و پس از آن برای اصلاح الکترود خمیری کربن برای مطالعه اکسیداسیون الکتروکاتالیتیکی آسیکلوویر استفاده گردید و با اصلاح گر مس به تنهایی مقایسه شد. از روش های ولتامتری چرخه ای و کرونوآمپرومتری برای مطالعه مکانیسم اکسیداسیون و تعیین ثابت سرعت الکتروکاتالیتیکی و ضریب نفوذ آسیکلوویر استفاده شد. حد تشخیص الکترود اصلاح شده 63/0 میکرومولار بود. علاوه برآن، ثابت سرعت اکسیداسیون الکتروکاتالیتیکی آسیکلوویر cm3 mol-1s-1105× (03/0 ± 8/1) و ضریب انتقال الکترون، cm2s-16-10× (05/0 ± 4) محاسبه شد.

    کلیدواژگان: نانو ذره مس، اکسید گرافن احیا شده، عصاره رزماری، الکتروکاتالیز، الکترود خمیری کربن اصلاح شده، آسیکلوویر
  • الهه سالاری، مسعود نجاتی یزدی نژاد*، حمید احمر، لاله عدل نسب صفحات 22-29

    دراینجا یک روش ساده، سریع و کارآمد بر پایه میکرواستخراج مایع-مایع همگن یاری شده با pH ترکیب شده با کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) برای تعیین مقادیر ناچیز پلی کلروبی فنیل ها شده (PCBs) در نمونه های آبی، بکار گرفته شده است. تری اتیل آمین (TEA) بعنوان یک حلال دارای آب دوستی قابل تغییر استفاده شده که می تواند با تغییر pH  محلول نمونه، قابل اختلاط یا غیرقابل اختلاط با نمونه های آبی باشد. در این بررسی، اثرات پارامترهای مختلف در کارایی استخراج PCB ها بررسی شده است. حدود تشخیص، حدود اندازه گیری کمی و محدوده خطی دینامیکی به ترتیب برابرند با 0.15 و 0.5 و 150-0.5 میکروگرم بر لیتر و همچنین درصد RSD% (n=3) در محدوده ی 6.4-5.2 و 7.2-5.6 برای سنجش در یک روز و روزهای مختلف بدست آمد. در نهایت، این روش برای تعیین PCB  ها در نمونه های آبی به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: پلی کلروبی فنیل ها، حلال دارای آبدوستی قابل تغییر، میکرواستخراج مایع-مایع همگن، آنالیز کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی
  • احسان ذوالفنون*، سید رضا یوسفی صفحات 30-36

    یک روش استخراج با فاز جامد آنلاین و بدون لیگاند برای پیش تغلیظ سرب پیش از اندازه گیری با روش طیف سنجی نشری اتمی-پلاسمای جفت شده القایی توسعه داده شد. در این روش محلول نمونه از یک فیلتر غشایی سرسرنگی که بر روی آن کربن نیترید گرافیتی نشانده شده است عبور داده شده و یونهای سرب مستقیما بر روی سطح آن جذب می شوند. سپس یونهای جذب شده بوسیله محلول اسید نیتریک واجذب شده و مستقیما به داخل مه پاش طیف سنج وارد می شوند. تحت شرایط بهینه و پیش تغلیظ 25 میلی لیتر نمونه، فاکتور تغلیظ 110 و حد تشخیص 0.12 میکروگرم بر لیتر بدست آمدند. این روش برای پیش تغلیظ و اندازه گیری سرب در نمونه های آب زیست محیطی به کار برده شد.

    کلیدواژگان: پیش تغلیظ آنلاین، استخراج با فاز جامد، کربن نیترید گرافیتی، سرب، ICP-OES
  • علیرضا محدثی زرندی*، سمیه پرورش، زرین اسحاقی، محمدعلی کریمی صفحات 37-46

    یک الکترود کربن شیشه ای توسط نانولوله های کربنی چند دیواره عامل دار شده با 2و6 دی کلروفنولیندوفنول اصلاح گردید. تثبیت این ماده بر روی نانولوله های کربنی توسط اسپکتروسکوپی جذبی UV-vis و FT-IR تایید و به روش ولتامتری چرخه ای اندازه گیری شد. پاسخ الکترود اصلاح شده دلالت بر پیشرفت فرایند الکتروکاتالیتیکی، حساسیت و پایداری و تعیین یون های سولفید داشت. ضمن اینکه وابستگی جریان به غلظت سولفید بررسی و گستره خطی 1.8 میکرو مولار تا 2.5 میلی مولار بدست آمد. حد تشخیص سولفید 1.1 میکرومولار و RSD برای سولفید با غلظت های 10 و 100 میکرومولار به ترتیب 1.8 و 1.3 درصد بدست آمد. یون های مزاحم کم تاثیر و یا بدون تاثیر بر روی یون سولفید بودند. روش رای تعیین سولفید در نمونه های آبی بکاربرده شد.

    کلیدواژگان: 2و6 دی کلروفنولیندوفنول، نانو لوله های کربنی، الکتروکاتالیست، عامل دار کردن
  • شیرین برومند، فرزانه مراحل*، فریدون خضعلی صفحات 47-56

    حسگرهای شیمیایی فلویورسانس کننده برای شناسایی داروها، از طریق افزایش نشر فلویورسانس و جذب و یا از طریق عمل خاموش کردن، به دلیل غیر مخرب بودن آن ها، توانایی نشان دادن غلظت های مورد تجزیه، پاسخ سریع، دقت و صحت بالا بسیار مورد توجه و استفاده قرار گرفته اند. در این تحقیق، حسگر شیمیایی با روشی آسان و کم هزینه از نانو ذرات کوانتومی سولفید سرب با پوششی از ژلاتین در حضور گلوتارالدیید برای تعیین میزان داروی مترونیدازول سنتز گردید. منحنی کالیبراسیون در محدوده (0.1 تا 10.0 میکروگرم در لیتر) خطی بود. انحراف استاندارد روش(3.5٪) و حد تشخیص روش (2.2 میکروگرم در لیتر، در مدت زمان 50 ثانیه، در طول موج 285 نانومتر) برای داروی مترونیدازول محاسبه گردید. و ارزیابی زمان پاسخ دهی دارو در طول موج 285 نانو متر در حضور حسگر شیمیایی نانوذرات سولفید سرب پوشش داده شده با ژلاتین در مدت زمان 50 ثانیه با در صد اطمینان 95درصد حاصل گردید. نتایج مشاهده شده بهبود مناسب بودن و حد تشخیص بسیار کم برای اندازه گیری دارو (MNZ) را تایید کرد. از روش فلویورسنجی برای اندازه گیری دارو (MNZ) در نمونه های حقیقی مانند ادرار و خون استفاده شد و می تواند برای دیگر نمونه داروها و همچنین نمونه های بیمارستانی مورد استفاده قرار گیرد. حسگر شیمیایی نانو ذرات کوانتومی سولفید سرب با پوششی از ژلاتین این امکان را به عنوان یک سنسور عالی با قابلیت تکرارپذیری خوب فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: داروی مترونیدازول، فلوئورسانس، حسگر سنتزی سولفید سرب با پوشش ژلاتین، اتصالات کوانتومی عرضی
  • محمد وحیدیفر، زرین اسحاقی *، رامین رضایی صفحات 56-65

    در این مقاله، یک روش جدید سریع و حساس مبتنی بر نانوکامپوزیت α-لینولنیک اسید Fe3O4 @ روکش دار با سدیم دودسیل سولفات همراه با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا -آشکارساز آرایه دیودی (HPLC-PDA) برای استخراج و تعیین ترامادول (TRA) در نمونه های آب ارایه شده است. نانوذرات α -لینولنیک اسید  Fe3O4 @ توسط طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) ، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش اشعه ایکس (XRD) مشخص یابی شد. عوامل اصلی موثر بر استخراج و واجذب بهینه سازی شدند. در شرایط مطلوب ، روش با موفقیت برای تعیین TRA در نمونه های محیطی اعمال شد و خطی بودن خوب در محدوده 0.1-500 نانوگرم بر میلی لیتر  (R2> 0.99) بدست آمد. حد تشخیص (LOD) و انحراف استاندارد نسبی (RSD) به ترتیب 0.074نانوگرم بر میلی لیتر و 2.89٪ بود. سرانجام، روش پیشنهادی برای استخراج و تعیین ترامادول در نمونه های آبی با درصد بازیابی نسبی از 94 تا 103.97٪ با موفقیت اعمال شد.

    کلیدواژگان: ترامادول، نانو ذره مغناطیسی، استخراج فاز جامد، HPLC-DAD
  • محمود پایه قدر *، سید ابراهیم هاشمی، زرین اسحاقی، هادی کارگر صفحات 66-73

    واکنش کمپلکس شدن لیگاند باز شیف N-N'- بیس(5-برومو-2-هیدروکسی بنزیلیدن)- 2،2- دی متیل پروپان-1، 3- دی آمین، با یون های فلزی Ag+، Cd2+، Co2+، Cu2+، Hg2+، Ni2+ و Zn2+ در حلال های استونیتریل، دی متیل فرمامید، اتانول و متانول در دماهای 5، 10، 15 و 25 درجه سانتیگراد، به روش هدایت سنجی بررسی شده است. ثابت های پایداری کمپلکس های ML و M2L حاصل، از برازش رایانه ای داده های هدایت مولار برحسب نسبت مولی لیگاند به یون فلزی، در دماهای مختلف برآورد شد. گزینش پذیری لیگاند باز شیف برای کاتیون ها به ماهیت حلال بستگی دارد. در 25 درجه سانتیگراد و در حلال استونیتریل، ترتیب پایداری کمپلکس های حاصل با یون های فلزی به تریب Hg2+> Ag+> Cd2+> Cu2+> Co2+> Zn2+> Ni2+ است. نتایج نشان داد که پایداری کمپلکس های حاصل با توانایی حلال پوشی حلال، کاهش می یابد. مقادیر پارامترهای ترمودینامیکی (∆H0، ∆S0 و ∆G0) برای واکنش های کمپلکس شدن از وابستگی ثابت های پایداری (به دما، با استفاده از نمودارهای وانت هوف، برآورد شد. نتایج نشان داد که در بیشتر حالت ها، کمپلکس ها از نظر آنتالپی و آنتروپی پایدار می شوند.

    کلیدواژگان: کمپلکس شدن، هدایت سنجی، ثابت های پایداری، بازهای شیف، پرامترهای ترمودینامیکی
  • حسین توللی*، گوهر دیلمی راد، محمدعلی کریمی، الهه شریفی، زهرا توللی، آرشیدا نجفی نژاد صفحات 74-84

    رنگ بروموپیروگالول قرمز (BPR) (دی بروموپیروگالول سولفو نفتالن)، به عنوان یک حسگر شیمیایی رنگ سنجی بسیار گزینش پذیر برای کاتیون قلع(II) و آنیون سیترات مورد ارزیابی قرار گرفت. پاسخ سریع، عملکرد اختصاصی، تعیین چشمی و گزینش پذیری مناسب برای کاتیون قلع(II) و آنیون سیترات نسبت به سایر کاتیون ها و آنیون های رقیب را در محیط دی متیل سولفوکسید/آب (v/v 1:1) نشان داد. مکانیسم شناسایی این روش به وسیله تکنیک های اسپکتروفتومتری فرابنفش-مریی، تیتراسیون و یک مطالعه مقایسه ای مورد بحث قرار گرفت. در محدوده خطی وسیعی از 4/0 تا 8/153 میکرومول بر لیترو 02/0 تا 08/1 میکرومول لیتر با یک رابطه خطی خوب بین جذب و غلظت به ترتیب برای یون های قلع(II) و سیترات بدست آمد. حد تشخیص تخمین زده می شود برای یون قلع(II) و سیترات به ترتیب 06/0 و 003/0 میکرومول بر لیتر (S/N = 3)اندازه گیری شد. این حسگر شیمیایی پیشنهادی همچنین برای تعیین سیترات در نمونه های حقیقی که ارزش کاربردهای عملی آن را در سیستم های غذایی و بیولوژیکی نشان می دهد، با موفقیت به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: حسگر رنگ سنجی شیمیایی، بروموپیروگالول قرمز، یون قلع (II)، یون سیترات
  • طاهره روحانی *، سید ضیا محمدی، امیرخسرو بهشتی، هزشنگ حمیدیان، نسرین غلامحسین زاده صفحات 85-91

    درکار حاضر، الکترو اکسیداسیون اسید اسکوربیک و اسید فولیک، به عنوان دو ویتامین ضروری، در سطح الکترود کربن سرامیک اصلاح شده توسط پلی دوپامین و مس (Cu/PDA/CCE) بررسی شد. پلی دوپامین با استفاده از شرایط رسوبگذاری الکتروشیمیایی تهیه گردید. مشخصه یابی مقدماتی الکتروشیمیایی برای مطالعه رفتار الکترود ساخته شده برای اندازه گیری همزمان این دو مولکول زیستی انجام شد. با مطالعات ولتامتری الکترود تهیه شده، دو پیک آندی مجزا برای اسید فولیک و اسید اسکوربیک برای تشخیص همزمان ترکیبات پیدا شد. از رسم نمودارهای کالیبراسیون محدوده های خطی به ترتیب در دامنه 0.5 تا 360 میکرومولار و 0.83 تا 380 میکرومولار با حد تشخیص های به ترتیب 0.031 و 0.057 میکرومولاربرای اسیدفولیک و اسید اسکوربیک بدست آمدند. از کاربرد الکتروداصلاح شده نتایج رضایت بخشی در آنالیزنمونه ادرار حاصل شد.

    کلیدواژگان: فولیک اسید، آسکوربیک اسید، کربن سرامیک، اندازه گیری همزمان، پلی دوپامین
  • ریحانه راهنما *، سید فاطمه شفیعی دارابی، محمد رضا جمالی صفحات 92-99

    در این تحقیق یک روش سریع، کاربردی و حساس برای پیش تغلیظ و جداسازی کبالت از نمونه های حقیقی مختلف بر اساس استفاده از  روش میکرواستخراج مایع – مایع پخشی بر پایه حلال های اتکتیک عمیق ارایه شده است که در آن از حلال اتکتیک عمیق، متانول و 1-(2-پیریدیل آزو)-2-نفتول به ترتیب به عنوان حلال استخراج کننده، حلال پخش کننده و عامل کمپلکس دهنده استفاده شده است. غلظت کبالت  به وسیله دستگاه جذب اتمی شعله ای اندازه گیری شده است. پارامترهای موثر بر کارایی استخراج (مانند نوع و حجم حلال استخراج کننده و پخش کننده،  pH، غلظت عامل کمپلکس دهنده و غلظت نمک) مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفتند. تحت شرایط بهینه حد تشخیص برای کبالت 5/1 میکروگرم بر لیتر با فاکتور پیش تغلیظ 40 بدست آمد. انحراف استاندارد نسبی برای 10 بار اندازه گیری غلظت 20 میکروگرم بر لیتر کبالت 0/3 درصد بدست آمد. صحت و کاربرد روش توسط اندازه گیری مقدار کبالت در نمونه های مرجع آبی و نمونه های آبی و محصولات کشاورزی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بر اساس کاربرد حلال اتکتیک عمیق، 1-(2-پیریدیل آزو)-2-نفتول، کبالت نمونه های آبی، محصولات کشاورزی
  • سیما پوربیرام *، صغرا فتحعلی پور صفحات 100-110

    نانوکامپوزیت نقره-اکسید گرافن کاهش یافته، از طریق هسته زایی درجای نانوذرات نقره درسطح گرافن اکسید کاهش یافته و اصلاح شده تهیه شد. گلیسین به عنوان کاهنده سبز و همچنین عامل اصلاح کننده‌ی گرافن اکسید در تهیه‌ی نانوکامپوزیت استفاده شد. هسته شدن نانودرات نقره در دمای 80 درجه سانتیگراد در محیط های آبی انجام می شود. کاهش، اصلاح و سنتز نانو ذرات توسط تکنیک های UV-Vis ، FT-IR و XRD تایید شد. در همین حال، مورفولوژی نانوکامپوزیت با تصاویر SEM و TEM مورد مطالعه قرار گرفت. نانوکامپوزیت سنتز شده در کاهش 4-نیتروفنول توسط سدیم بوروهیدرید رفتار کاتالیزوری عالی نشان داد. رفتار الکتروکاتالیستی الکترود مغز مداد اصلاح شده با نانوکامپوریت برای کاهش الکتریکی هیدروژن پراکسید توسط ولتامتری چرخه ای بررسی شد. در شرایط مطلوب هیدروژن پراکسید با حد تشخیص 9.4 میکرومولار و حساسیت 0.52 میکروآمپر بر میکرو مولار تعیین شد. علاوه بر این، با بررسی داده های MIC نانوکامپوزیت ، مشخص شد که این ترکیب دارای فعالیت ضد باکتری عالی است.

    کلیدواژگان: گرافن اکسید، نانوذرات نقره، سنتز سبز، الکتروکاتالیزوری، ضد میکروبی
|
  • Mehdi Hosseini *, Arman Naderi, Zeinab Fazli Pages 1-11

    In the present research, the application of a functionalized ionic liquid with a specific role to simultaneous extraction and preconcentration of cadmium and lead ions in aqueous media by in-situ solvent formation microextraction (ISFME) technique was developed. The task-specific functionalized ionic liquid of 3-(2-(bis(2-(tert-butoxy)-2-oxoethyl)amino)ethyl)-1-methylimidazolium chloride ([Tamim][Cl]) as a complexing agent utilized for the formation of metal chelates with Cd(II) and Pb(II) ions in aqueous solutions. Finally, determination of concentrated or separated metal ions contents after dilution step was carried out by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). To obtain optimum extraction conditions, analytical parameters including the various range of sample solution pH, chelating agent amount, ionic strength of solution, solution temperature and counter ion dosage were investigated. Furthermore, parameters represent figures of merit of the method such as limit of detection (LOD), relative standard deviation (RSD), linear dynamic range (LDR) and the enhancement factor (EF) were 0.64;0.76 µg L-1, 1.5;1.8%, 50-2500;50-2000 µg L-1 and 85;80 for cadmium and lead, respectively. The ability of the method for analyzing of real water and saline samples were evaluated and good results were obtained.

    Keywords: Task-specific functionalized ionic liquids, in-situ solvent formation microextraction technique, Cd, Pb, saline samples
  • Azar Sa&#, Adi, Javad Shabani-Shayeh, Zarrin Eshaghi * Pages 12-21

    The electro-oxidation of acyclovir (ACV) was studied using synthesized Cu nanoparticles stabilized by reduced graphene oxide (Cu/RGO) modified carbon paste electrodes. In this work, leaf extract of rosemary (Rosmarinus officinalis) used as a reducing and stabilizing agent for biosynthesis of copper nanoparticles. The Cu/RGO nanocomposite was authorized by X-ray diffraction (XRD), Fourier transformed infrared (FT-IR) spectroscopy, [1]Scanning electron microscopy (SEM), and Transmission electron microscopy (TEM). In an alkaline solution, the electrochemical performance of Cu/RGO was checked and afterward utilized to make a modified carbon paste electrode to study the electrocatalytic oxidation of acyclovir, compared to copper modifier only. Two used methods for surveying of the oxidation reaction were cyclic voltammetry and chronoamperometry. The limit of detection for modified electrode was obtained 0.63 µM. Furthermore, the rate constant of the electrocatalytic oxidation of acyclovir was (1.80 ± 0.03) ×105 cm3mol−1s−1 and the electron-transfer coefficient was (4.00 ± 0.05) ×10–6 Cm2 s–1.

    Keywords: Copper Nanoparticles, Reduced graphene oxide, Rosemary Extract, Electrocatalysis, Modified carbon paste electrode, Acyclovir
  • Elahe Salari, Massoud Nejati-Yazdinejad *, Hamid Ahmar, Laleh Adlnasab Pages 22-29

    Herein, a simple, rapid, and efficient method based on pH assisted homogenous liquid-liquid microextraction was combined with gas chromatography- mass spectrometry (GC-MS) to do trace analysis of polychlorinated biphenyls (PCBs) in water samples. Triethylamine (TEA) was used as a switchable hydrophilicity solvent which can be miscible/immiscible with aqueous sample by varying the pH of the sample solution. In this regard, the effects of various parameters were explored on the extraction performance of PCBs. Detection limits, quantification limits and linear dynamic ranges were equal to 0.15 µg L-1, 0.5 µg L-1 and 0.5-150 µg L-1 respectively. The RSDs% (n = 3) were in the range of 5.2-6.4 and 5.6-7.2 for intra-day and inter-day assays, respectively. Ultimately, the method was employed for determination of PCBs in water samples.

    Keywords: Polychlorinated Biphenyls, Switchable Hydrophilicity Solvent, Homogenous Liquid-Liquid Microextraction, GC-MS Analysis
  • Ehsan Zolfonoun *, Seyed Reza Yousefi Pages 30-36

    A ligandless on-line solid phase extraction method was developed for the preconcentration of lead prior to quantitation by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry. In this method, the sample solution was passed through a syringe membrane filter coated with graphitic carbon nitride and Pb(II) ions were directly adsorbed on the surface of g-C3N4 particles. The adsorbed Pb(II) ions were subsequently eluted from the membrane and transferred directly into the ICP-OES nebulizer with nitric acid solution. Under the optimized conditions and preconcentration of 25 mL of sample, the enhancement factor of 110 and the detection limit of 0.12 μg L-1 were obtained. The proposed procedure was applied for the preconcentration and determination of lead in environmental water samples.

    Keywords: On-Line Preconcentration, solid phase extraction, Graphitic Carbon Nitride, lead, ICP-OES
  • Alireza Mohadesi *, Somayeh Parvaresh, Zarrin Eshaghi, Mohammad Ali Karimi Pages 37-46

    A chemically modified glassy carbon electrode was developed using multi-walled carbon nanotubes covalently immobilized with 2,6-dichlorophenolindophenol. The immobilization of 2,6-dichlorophenolindophenol with multi-walled carbon nanotubes was characterized by UV–visible absorption spectroscopy and Fourier transform infrared spectroscopy, and was determined using cyclic voltammetry. The cyclic voltammetric response of 2,6-dichlorophenolindophenol grafted onto multi-walled carbon nanotubes indicated that it promoted the electrocatalytic, sensitive and stable determination of sulfide ions. Meanwhile, the dependence of response currents on the concentration of sulfide was also examined and was linear in the range of 1.8 µM – 2.5 mM. The detection limit of sulfide was 1.1 µM, and RSD for 10 and 1000 µM sulfide was 1.8 and 1.3 %, respectively. Many interfering species had little or no effect on the determination of sulfide. This procedure was applied for determination of sulfide in water samples.

    Keywords: 2, 6-Dichlorophenolindophenol, Sulfide, Carbon Nanotubes, Electrocatalysis, functionalization
  • Shirin Bouroumand, Farzane Marahel *, Fereydoon Khazali Pages 47-56

    Fluorescent chemical sensors to detect drugs, by increasing fluorescence emission and absorption or by shutting down, because they are non-destructive, the ability to show decomposed concentrations, fast response, high accuracy have been considered and used. In this research, a chemical sensor was synthesized PbS functionalized with gelatin quantum dots for (MNZ) drug. The calibration curve was linear in the range of (0.1 to 10.0 µg L−1). The standard deviation of (3.5%), and detection limit of the method (2.2 µg L−1 in time 50 sec, 285 nm) were obtained for sensor level response PbS Quantum Dot–Gelatin Nano composites sensor with (95%) confidence evaluated. The observed outcomes confirmed the suitability recovery and a very low detection limit for measuring the (MNZ) drug. The method fluorometric introduced to measure (MNZ) drug in real samples such as urine and blood was used and can be used for hospital samples. The chemical PbS Quantum Dot–Gelatin Nano composites sensor made it possible as an excellent sensor with good reproducibility.

    Keywords: Metronidazole Drug, Fluorescence, Sensor, PbS with Gelatin Synthesis, Quantum Dots
  • Mohammad Vahidifar, Zarrin Eshaghi *, Ramin Rezaee Pages 56-65

    In this paper, a new rapid and sensitive method based on sodium dodecyl sulfate modified Fe3O4@α–Linolenic acid nanocomposite combined with high-performance liquid chromatography-photo diode array detection (HPLC–PDA) has been proposed for the extraction and determination of tramadol (TRA) in water samples. The Fe3O4@α–Linolenic acid NPs were synthesized and then characterized by Fourier transform-infrared spectroscopy (FT−IR), scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD). The main factors influencing extraction and desorption efficiency were optimized. Under optimum conditions, the method was successfully applied to the determination of TRA in the environmental samples and good linearity in the range of 0.1–500ng.mL-1(𝑅2> 0.99) obtained. The detection limit (LOD) and relative standard deviation (RSD) were0.074ng.mL-1 and 2.89 %( n=5) respectively. Finally, the proposed method was successfully applied with the relative recoveries percentages from 94–103.97% for the extraction and determination of tramadol in aqueous samples.

    Keywords: Tramadol, Magnetic Nanoparticle, Solid Phase Extraction, HPLC-DAD
  • Mahmood Payehghadr *, Seied Ebrahim Hashemi, Zarin Eshaghi, Hadi Kargar Pages 66-73

    The complexation reactions between N-N′-Bis(5-bromo-2-hydroxybenzylidene)-2,2-dimethylpropane-1,3-diamine Schiff base ligand and Ag+, Cd2+, Co2+, Cu2+, Hg2+, Ni2+, and Zn2+ ions were studied conductometrically in acetonitrile, dimethylformamide, ethanol, and methanol solvents at 5, 10, 15, and 25ºC. The formation constants of the resulting ML and M2L complexes were calculated from the computer fitting of the molar conductance-mole ratio data at different temperatures. The selectivity of the Schiff base ligand to the cations is depended the nature of the solvent. At 25ºC in acetonitrile solvent, the stability of the resulting complexes varied in the order Hg2+ > Ag+ > Cd2+ > Cu2+ > Co2+ > Zn2+ > Ni2+. It was found that the stability of the resulting complexes decreased with increasing the solvation ability of the solvent. The values of the thermodynamic parameters (ΔH°, ΔS° and ΔG°) for complexation reactions were obtained from the temperature dependence of the stability constants values (log Kf) using the Van’t Hoff plots. In most cases, the complexes were found to be an enthalpy and entropy stabilized.

    Keywords: Complexation, Conductometric, Formation Constants, Schiff Bases, Thermodynamic Parameters
  • Hossein Tavallali*, Gohar Deilamy-Rad, MohammadAli Karimi, Elaheh Sharifi, Zahra Tavallali, Arshida Najafi Nejad Pages 74-84

    Bromopyrogallol Red (BPR) dye (Dibromopyrogallolsulfonphthalein), was evaluated as a highly selective colorimetric chemosensor for tin and citrate ion. BPR displayed rapid response, high specificity, visual determination and good selectivity toward tin and citrate ion over other competing cations and anions in DMSO/H2O (1:1 v/v) media. The sensing mechanism was discussed by UV–Vis, titration, and a comparison study. Over a wide range from 0.4 µmol L-1 to 153.8 µmol L-1 and 0.02 µmol L-1 to 1.08 µmol L-1, a good linear relationship between the absorbance and the concentration of tin and citrate ion was found respectively and the detection limit was estimated to be as low as 0.06 and 0.003 µmol L-1 (S/N = 3) for tin and citrate ion. This proposed chemosensor has also been successfully applied for the determination of citrate in real samples which demonstrates its value of practical applications in food and biological systems.

    Keywords: Colorimetric Chemosensor, Bomopyrogallol Red Dye, Tin(II) Ion, Citrate Ion
  • Tahereh Rohani *, Sayed Zia Mohammadi, Amirkhosro Beheshti, Hooshang Hamidian, Nasrin Gholamhosein Zadeh Pages 85-91

    Herein, the electrooxidation of ascorbic acid and folic acid, as two essential vitamins, on the surface of the carbon ceramic electrode modified by polydopamine and copper (Cu/PDA/CCE) was investigated. Poly dopamine was fabricated by applying electro deposition conditions. Initial electrochemical characteristics were performed to study the behavior of the fabricated electrode for simultaneous detection of two biomolecules. From voltametric studies using the developed electrode, two separated anodic peaks for folic acid and ascorbic acid were found promisingly for concurrent detection of the compounds. Linear calibration diagrams were obtained in the range of 0.5 to 360 μM and 0.83 to 380 μM with detection limits of about 0.031 and 0.057 μM for folic acid and ascorbic acid, respectively. The developed electrode was applied in human urine sample analysis with satisfying results.

    Keywords: Folic acid, Ascorbic acid, Carbon ceramic, Concurrent determination, Polydopamine
  • Reyhaneh Rahnama*, Saideh Fatemeh Shafeii Darabi, Mohammad Reza Jamali Pages 92-99

    This work presents a fast, feasible, and sensitive method for the preconcentration and separation of cobalt in various real samples through the use of deep eutectic solvent-based dispersive liquid-liquid microextraction (DESDLLME) in which deep eutectic solvent, methanol, and 1-(2-pyridylazo)-2-naphthole (PAN) were employed as extraction solvent, dispersive solvent, and complexing agent, respectively. Co concentration was measured by flame atomic absorption spectrometer. Effective parameters which may influence the extraction efficiencies (like type and volume of the dispersive and extraction solvent, pH, PAN concentration, and salt concentration) were examined and the optimal values were determined. The use of optimal conditions resulted in a limit of detection equal to 1.5 μg/L with a preconcentration factor of 40. RSD value, after measuring 20.0 μg/L of cobalt for 10 times, resulted in a value of 3.0 %. The methodʼ s accuracy and applicability were assessed through the evaluation of Co content in water certified reference materials and different agricultural and water specimen.

    Keywords: Deep Eutectic Solvent Based Dispersive Liquid-Liquid Microextraction, 1-(2-pyridylazo)-2-Naphthole, Cobalt, Water samples, Agricultural Products
  • sima pourbeyram *, soghra fathalipour, sanaz lotfi, Rasul bulgar Pages 100-110

    Silver nanoparticles (Ag NPs)-reduced graphene oxide was prepared through the in situ nucleation of Ag NPs on reduced, modified GO (rMGO). Glycine was used as a green reducing as well as modifier agent for GO to obtain rMGO. Nucleation of Ag NPs on rMGO was carried out at 80 ◦C at aqueous media. UV-Vis, FT-IR, and XRD techniques confirmed the reduction, modification, and synthesis of Ag NPs. Meanwhile, the morphology of rMGO and rMGO-Ag nanocomposite was investigated with SEM and TEM images. The synthesized nanocomposite showed excellent catalytic behavior for the reduction of 4-nitrophenol (4-NP) by NaBH4. The electrocatalytic behavior of Ag NPs on rMGO for electroreduction of H2O2 was investigated by cyclic voltammetry (CV). In the optimum condition, H2O2 was determined with a detection limit of 9.4 µM and sensitivity of 0.52 µAµM-1. In addition, with the investigation of MIC data of nanocomposite, it was distinguished that this compound has excellent antibacterial activity.

    Keywords: graphene oxide, Silver nanoparticles, Green preparation, electrocatalytic, antibacterial