فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال هشتم شماره 1 (زمستان 1399)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هشتم شماره 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی مستانی جهرودی، زهرا طاهری خرامه* صفحات 1-2
  • زهرا جلیلی*، زهرا صبوحی، رضا توکلی صفحات 3-9
    اهداف

    با توجه به اینکه بسیاری از بیماری ها غیر واگیر مانند دیابت، پوکی استخوان و فشار خون بالا به عادات غذایی ناسالم و الگوهای شکل گرفته در دوران کودکی و نوجوانی مربوط می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله  آموزشی  مبتنی بر مدل بزنف بر مصرف میان وعده دردانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1398 روی 200 نفر از دانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم شهرستان ساوه انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند(100نفر در هر گروه). ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل بزنف بود. در گروه مداخله 3جلسه آموزشی (50دقیقه ای) برای دانش آموزان، 1جلسه آموزشی(30 دقیقه ای) برای اولیا و 1جلسه آموزشی (30 دقیقه ای) برای مدیران, معلمان ومسیول بوفه مدرسه برگزارشد.پرسش نامه ها قبل و دو ماه بعد از مدخله اموزشی جمع اوری شده و توسط نرم افزار SPSS 24 و با استفاده از آزمون tزوجی، t مستقل و ازمون مجذور کای مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     بین دو گروه قبل از مداخله از نظر میانگین نمرات نگرش، عوامل قادرکننده ، هنجارهای ذهنی و قصد رفتاری و رفتار مصرف میان وعده سالم و ناسالم تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (p>0/05)، در حالی که بعد از مداخله در تمام سازه های نگرش، عوامل قادر کننده، هنجارذهنی، قصد رفتاری و مصرف میان وعده سالم و ناسالم گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشت (5 p< 0/0).

    نتیجه گیری: 

    مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر افزایش مصرف میان وعده سالم وکاهش مصرف میان وعده ناسالم در دانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، مدل بزنف، میان وعده، دانش آموزان ابتدایی
  • سمیه سلیمانپورحسین ابادی، علی مهری، صدیقه رستگار، معصومه هاشمیان، حمید جوینی، محمدحسن رخشانی، رضا شهرآبادی* صفحات 11-19
    اهداف

    تب مالت یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی درکشورهای در حال توسعه به ویژه در مناطق روستاییکه در تماس نزدیک با حیوانات هستند، می باشد. این مطالعه با هدف تعیین اثر بخشی مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری انگیزش محافظت در ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت در دامداران کشاورز انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 110 نفر از دامداران کشاورز (در دو گروه مداخله و کنترل) به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته متشکل از دو بخش، که سوالات بخش اول شامل سوالات دموگرافیک و سوالات بخش دوم، مربوط به آگاهی از کلیات بیماری و سوالات سازه های تیوری انگیزش محافظت بودند. پرسشنامه ها در سه مرحله قبل، بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. داده های به دست آمده در نرم افزار  SPSS16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و آزمون های آماری تحلیلی (من ویتنی، شاپیرو ویلک، کروسکال والیس، رگرسیون، آزمون دقیق فیشر  و کای اسکویر) مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    بعد از مداخله آموزشی میانگین نمرات آگاهی و تمامی سازه های تیوری انگیزش محافظت در گروه مداخله در فواصل مختلف زمانی نسبت به گروه کنترل در مجموع افزایش معناداری داشته اند (0.05>P). همچنین سازه های تیوری انگیزش محافظت، 66% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده را پیش بینی نمودند و از این بین خودکارآمدی و انگیزش مرتبط با رفتار قویترین پیش بینی کننده ها بودند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه اثر بخشی مداخله آموزشی بر اساس تیوری انگیزش محافظت در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از تب مالت را تایید میکند. می توان از تیوری انگیزش محافظت به عنوان چارچوبی جهت طراحی مداخلات آموزشی به منظور پیشگیری بیماری تب مالت در گروه های پرخطر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بروسلوزیس، پیشگیری اولیه، مداخله آموزشی، دامداران، کشاورز
  • نسرین کشاورزی، مرضیه محمودی، همام الدین جوادزاده، مهنوش رئیسی* صفحات 21-28
    اهداف

    اکثر زنان رفتارهای مدیریت استرس را به خوبی انجام نمی دهند. شناخت مهمترین تعیین کننده های رفتاری بر اساس این الگو در طراحی مداخلات آموزشی می تواند سودمند واقع شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت مدیریت استرس در زنان میانسال شهر بوشهر بر اساس سازه های الگوی فرانظری انجام گرفت.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سه ماهه اول سال 1398 بر روی 600 نفر از زنان میانسال تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر بوشهر با نمونه گیری طبقه ای انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های الگوی فرانظری و مراحل تغییر مدیریت استرس بود که پس از انجام روایی-پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS ver.20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    کمترین و بیشترین میانگین نمره مدیریت استرس در زنان مورد مطالعه به ترتیب مربوط به مرحله پیش تفکر (3.79±13.64) و نگهداشت (4.10±22.58) بود. میانگین نمره خودکارآمدی در طی مراحل تغییر از پیش تفکر (6.80±15.71) تا نگهداشت (5.09±33.06) روند صعودی داشت و این میانگین نمره در مراحل پیش تفکر ، تفکر و آمادگی به طور معناداری کمتر از مراحل عمل و نگهداشت بود (0.001>P). منافع درک شده نیز به طور معناداری در مرحله پیش تفکر (4.88±13.18) کمتر از دیگر مراحل و در مرحله نگهداشت (3.46±20.58) بیشتر از مراحل غیر فعال اعم از پیش تفکر، تفکر و آمادگی بود (0.001>P). موانع درک شده به ترتیب در مراحل بالاتر تغییر به طور معناداری کاهش یافت (0.001>P). در خصوص فرایندهای تغییر نیز نتایج حاکی از آن بود که آگاهی افزایی، ارزیابی مجدد محیط، خودارزیابی مجدد، کنترل محرک، شرطی سازی متقابل، آزادی اجتماعی، روابط یاری رسان، مدیریت تقویت و خودرهاسازی به طور معناداری در مراحل پیش تفکر و تفکر کمتر از مراحل عمل و نگهداشت بودند (0.001>P).  

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه دلالت بر اهمیت سازه های الگوی فرانظری در پیشبرد افراد به مراحل بالاتر تغییر دارد. بر این اساس طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر سازه های الگوی فرانظری جهت ارتقاء رفتارهای مدیریت استرس، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: استرس، الگوی فرانظری، میانسالان
  • شکوفه زارعی، پرویز عضدی، طیبه فتاحی، فرزان عضدی، مرضیه محمودی، فائزه جهان پور* صفحات 29-33
    اهداف

    اعتیاد به اینترنت استفاده مفرط از اینترنت (روزانه بیش از سه ساعت) می باشد. این پدیده یک آسیب روانی و اجتماعی با پیامدهای جدی است که بین دانشجویان رو به افزایش می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط اعتیاد اینترنتی با سبک های هویت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام پذیرفت.

    ابزار و روش ها: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و نمونه پژوهش شامل 277 نفر از دانشجویان بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اطلاعات فردی ، پرسش نامه سبک های هویت برزونسکی، پرسشنامه اعتیاد اینترنتی یانگ جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها: 

    مقیاس اعتیاد اینترنتی یانگ نشان داد که 90.2 درصد از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر کاربر معمولی و 9.8 درصد معتاد به اینترنت می باشند. میانگین هویت اطلاعاتی 6.65± 40.29 و هویت اجتنابی 6.21± 27.89 می باشد. همبستگی سبک هویت هنجاری (0.30-) و اطلاعاتی (0.26-) با اعتیاد اینترنتی در جهت منفی از لحاظ آماری معنی دار می باشد (0.001>p).

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر وجود ارتباط میان سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری و اعتیاد اینترنتی را تایید می نماید. با توجه به نتایج این پژوهش لازم است برنامه هایی نظیر آموزش نحوه صحیح استفاده از اینترنت در دانشگاه ها و پر کردن اوقات فراغت دانشجویان تدوین شود. همچنین پیشنهاد می شود به دانشجویان برنامه های مدیریت زمان جهت جلوگیری از گسترش اعتیاد اینترنتی آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنتی، سبک های هویت، دانشجویان
  • مرضیه عربان، محمود کریمی*، مهدی مصری، محمدرضا روحانی، بهرام آرمون، حمیدرضا کوهستانی، محسن شمسی، لار استین صفحات 35-40
    اهداف

    تعداد مبتلایان به COVID-19 به سرعت در سرتاسر جهان در حال افزایش است. مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد مردم در خصوص COVID-19 در یک نمونه ایرانی انجام شد.

    ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی مبتنی بر جمعیت بود که در سال 1399 بر روی افراد بالای 18 سال شهر ساوه که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام گردید. شرکت کنندگان (471 نفر) پرسشنامه ای بی نام مشتمل بر متغیرهای جمعیت شناختی و پرسشنامه KAP را به روش خودگزارش دهی تکمیل نمودند. داده ها توسط نرم افزار SPSS 21 و با استفاده از آزمون ANOVA و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شده بود.

    یافته ها

     طبق نتایج 74.5 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه از نحوه انتشار ویروس کرونا اطلاع دقیقی نداشتند. از نظر نگرشی، بیش از 63.2 درصد از شرکت کنندگان COVID-19 را بیماری خطرناکی می دانستند. حدود 59.6 درصد از آنها در هفته گذشته استفاده منظم از ماسک را گزارش کرده بودند. در مقایسه با مردان، زنان نگرش و عملکردهایشان را مطابق با استانداردهای توصیه شده گزارش نمودند. ارتباط آماری معنی داری بین سطح تحصیلات بالاتر و میانگین نمره KAP مشاهده گردید (0.05>p).

    نتیجه گیری

    اگرچه در نمونه مورد مطالعه نگرش های مطلوب و برخی رفتارهای محافظتی مشاهده گردید ولیکن درصد قابل توجهی از شرکت کنندگان در مطالعه رفتارهای محافظت از COVID-19 را انجام نمی دادند.

  • الهام ابراهیمی درچه، مهین نعمت الهی، احمدعلی اسلامی* صفحات 41-49
    اهداف

    فشارخون بالا هزینه های محسوس و نامحسوس ناشی از مرگ و ناتوانی را در سراسر دنیا به بار می آورد. اتخاذ رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا یکی از موثرترین راه های کنترل فشارخون می باشد. مطالعه حاضر جهت تعیین مداخله ی شناختی رفتاری بر رفتارهای خودمراقبتی و کنترل فشارخون طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که در سال 1398 بر روی 84 بیمار مبتلا به فشار خون بالای اولیه در مرکز بهداشت درچه 1 در شهر اصفهان انجام شد. بیماران به طور تصادفی ساده از بین 200 بیمار مبتلا به فشار خون بالا انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله، علاوه بر دریافت مراقبت های مرسوم، در برنامه مداخله ی آموزشی شناختی رفتاری شرکت کردند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات زمینه ای، شناختی و رفتاری مرتبط با کنترل فشارخون، (با روایی و پایایی مطلوب) قبل و یک ماه پس از مداخله جمع آوری شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آماری  کای اسکویر، تست دقیق فیشر، من ویتنی، آنکوا، تی تست و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    بعد از مداخله، میانگین نمرات متغیرهای شناختی و رفتاری در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل دارای تفاوت معنادار بود. همچنین، فشار خون سیستولیک در گروه آزمون کاهش معنی داری داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    مداخله ی شناختی رفتاری باعث بهبود فشارخون سیستولیک و ارتقاء سطح متغیرهای شناختی و رفتاری مرتبط با کنترل فشارخون در بیماران شد

    کلیدواژگان: فشارخون بالا، درمان شناختی رفتاری، خودمراقبتی، کنترل فشارخون
  • زهرا خزیر*، محمدعلی مروتی شریف آباد، بهناز انجذاب، علی اکبر واعظی، حسین فلاح زاده صفحات 51-57
    اهداف

    سرطان پستان در آسیا و از جمله ایران اولین علت مرگ از سرطان در بین زنان است. ماموگرافی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان توانایی کشف نزدیک به 73 درصد موارد را دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر انجام ماموگرافی در بین زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی با استفاده از تیوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.

     مواد و  روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 140 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد در سال1397 انجام شد که به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه مداخله و کنترل(هر گروه 70 نفر) قرار گرفتند. ابزارگردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه آگاهی و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های  تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. مداخله طی 4 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه مداخله برگزار شد. هر دو گروه پرسش نامه ها را قبل و 3 ماه بعد از مداخله تکمیل نمودند. داده ها در نرم افزار  spss23 و توسط آزمون های آماری کای دو،  تی تست مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل انجام شد.

    یافته ها

    بین دو گروه، قبل از مداخله، از نظر میانگین نمرات آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری و رفتار انجام ماموگرافی تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (05/0>p)، بعد از مداخله آموزشی، میانگین (انحراف معیار) سازه های آگاهی) 5.07 (10.97، نگرش) 4.20 (82/39، هنجارهای انتزاعی (5.35 (26.54، کنترل رفتاری درک شده(4.56 40.23 (و قصدرفتاری (2.78) 8.87بود. همچنین اختلاف میانگین (خطای معیار) سازه های فوق الذکر به ترتیب، 2.02(0.71)، 1.61(0.7), 2.30(0.91), 3.61(0.7) ، 1.56(0.37)بود و همه سازه های ذکر شده از لحاظ آماری معنادار بودند (05/0<p). پس از مداخله، میزان و درصد انجام ماموگرافی در زنان گروه مداخله (3/44)31 نسبت به گروه کنترل (3/4) 3 تفاوت معناداری وجود داشت (p<0.001) . 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده در ارتقاء ماموگرافی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: ماموگرافی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، مداخله آموزشی، ایران
  • طیبه نادی، جلال پورالعجل، امین دوستی ایرانی* صفحات 59-64
    اهداف

    نابرابری های اقتصادی اجتماعی یک چالش مهم در زمینه سلامت عمومی است. هدف از این مطالعه تعیین نابرابری اقتصادی اجتماعی سواد سلامت، سلامت خود ابراز و سلامت عمومی بود.

    ابزار و روش ها:

     این مطالعه مقطعی در شهر  اراک با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی در سال 1398 اجرا شد. شاخص ثروت بر پایه دارایی های افراد و با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مولفه اصلی تعیین گردید. سواد سلامت با استفاده از پرسشنامه استاندارد سواد سلامت سنجیده شد. برای سنجش سلامت عمومی از پرسشنامه سلامت عمومی سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. شاخص تمرکز نسبی برای ارزیابی نابرابری اقتصادی اجتماعی سواد سلامت، سلامت عمومی و سلامت خود ابراز استفاده شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 750 نفر از بزرگسالان با میانگین سنی 9.72±34.76 شرکت کردند. شیوع سلامت خود ابراز نامطلوب  2.93 (95% فاصله اطمینان: 1.94 تا 4.42) بود. در حیطه های سلامت عمومی بالاترین شیوع سلامت ضعیف مربوط به احساس اندوه و افسردگی در 30 روز گذشته 10.80%  (95% فاصله اطمینان: 8.77 تا 13.24) بود. شیوع کلی سواد سلامت ضعیف 25.60% (95% فاصله اطمینان: 22.60 تا 28.82) بود. حیطه های سلامت عمومی ضعیف شامل تحرک، شناخت، فعالیت فردی و اختلال خواب به طور معنی داری در بین افراد محروم جامعه متمرکز شده بودند. سواد بهداشتی ضعیف نیز از نظر شاخص ثروت و تحصیلات در بین طبقه محروم جامعه متمرکز شده بود که به ترتیب شاخص تمرکز نسبی آن برابر 0.21- (95% فاصله اطمینان: 0.27- تا 0.14-) و 0.25- (95% فاصله اطمینان: 0.32-  تا 0.19-) بود.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج این مطالعه شیوع سواد سلامت ناکافی، اختلالات خواب، احساس غم و اندوه یا افسردگی، قابل توجه بود، سلامت ضعیف در حیطه تحرک، شناخت، فعالیتهای فردی، اختلال خواب و سواد بهداشتی ضعیف در بین شرکت کنندگان محروم  جامعه متمرکز شده بود. بنابراین برنامه ریزی برای کاهش نابرابری های اقتصادی اجتماعی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سلامت خود ابراز، سلامت عمومی، سواد سلامت، نابرابری
  • نیلوفر داداشی تنکابنی، نوشین پیمان*، منصوره خنده رو صفحات 65-71
    اهداف

     بارداری دوران مهمی از زندگی یک زن است و رشد جنین و سلامتی او بستگی به سلامت و تغذیه خوب مادر دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی مطالعات انجام شده مبتنی بر الگوها و نظریه های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در مداخلات تغذیه ای بر روی زنان باردار در ایران، به شیوه نظام مند انجام شده است.

    اطلاعات و روش ها

     به منظور دستیابی به مقالات فارسی داخل کشور و مقالات ایرانی چاپ شده در خارج از کشور، بانک های داخلی مرتبط(magiran،، SID،IranDoc)، خارجی(Web of Science، Scopus،Proquest ، PubMed، Medlibe) و همچنین موتور جستجوگر Google Scholar بدون محدودیت زمانی بر اساس بیانیه PRISMA جستجو انجام گردید. برای جلوگیری از سوگیری در مطالعه، جستجو، انتخاب مقالات، ارزیابی کیفی مقالات و استخراج داده ها توسط دو نفر از محققان  به صورت کاملا مستقل از هم انجام شد. هر گونه اختلاف نظر بین  محقق، توسط نفر سوم مورد بررسی قرار گرفت. و در نهایت 8 مقاله دارای معیار ورود به مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     از 8 مطالعه بررسی شده، 4 مطالعه مبتنی بر مدل مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی، 2 مطالعه مبتنی بر نظریه ی شناختی اجتماعی، 1 مطالعه مبتنی بر مدل بزنف و 1 مطالعه مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر انجام شده بود. مدل اعتقاد بهداشتی بیشترین کاربرد و کارایی را در بهبود متغیرهای مورد مطالعه به خود اختصاص داد. پیامد مداخلات طیف گسترده ای از بهبود در وضعیت سازه ها و ارتقای رفتارهای تغذیه ای زنان باردار را شامل می شد.

    نتیجه گیری

     برنامه مداخلات مبتنی بر مدل ها و نظریه های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت نقش بسیار مهمی در ارتقای رفتارهای تغذیه ای زنان باردار از خود نشان می دهند. از این رو، توجه به سایر الگوها و نظریه های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، زنان باردار، مرور نظام مند
|
  • Ali Mastani Jehroodi, Zahra Taheri Kharameh* Pages 1-2
  • Zahra Jalili*, Zahra Saboohi, Reza Tavakoli Pages 3-9
    Aims

    Many non-communicable diseases such as diabetes, osteoporosis, and high blood pressure are related to unhealthy eating habits and patterns formed in childhood and the teenage period. This study investigated the effect of a training program based on the BASNEF model on snack consumption in elementary school girls in the second period.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 200 elementary school girls in Saveh, Iran, in 2019. Samples were selected by random sampling method and randomly assigned into two experimental and control groups (100 people in each group). The data collection tool was a researcher-made questionnaire, including demographic characteristics, BASNEF model constructs that were completed before, and 3 months after the experimental and control groupschr('39') educational intervention. The training program was performed in 3 sessions of education for students, one session for parents, and one session for principals, deputies, teachers, and school buffet officials. Data were analyzed by SPSS 24 software using Chi-square, paired, and independent t-tests.

    Findings

    Results showed that before the intervention, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of attitude, enabling factors, subjective norms, intention, and snack consumption behaviors (p>0.05). After the intervention, the mean score of attitude, subjective norms, enabling factors, intention, and healthy and unhealthy snack consumption behaviors in the experimental group were significantly higher than the control group (p<0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on the BASNEF model has effectively increased the consumption of healthy snacks and reduced the consumption of unhealthy snacks in elementary school girls.

    Keywords: Educational Intervention, BASNEF Model, Snack, Elementary Students
  • Somayeh Soleimanpour Hossein Abadi, Ali Mehri, Sedigheh Rastaghi, Masoumeh Hashemian, Hamid Joveini, MohammadHassan Rakhshani, Reza Shahrabadi* Pages 11-19
    Aims

    Brucellosis is one of the most important public health problems in developing countries, especially in rural areas closely related to animals. This study determines the effectiveness of an educational intervention based on Protection Motivation Theory on promoting preventive behaviors from brucellosis between the farmerchr('39')s ranchers in the comprehensive rural health center.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, 110 ranchers of the farmer (in two groups of intervention and control) were selected by two-stage cluster sampling. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire consisting of two parts; the first part included demographic questions, and the second part related to knowledge of the disease and the Protection Motivation Theory questions. The data were analyzed by SPSS 16 using Mann Whitney, Shapiro-Wilk, Kruskal-Wallis, Regression, Fisherchr('39')s Exact Test, and Chi-Square.

    Findings

    After the educational intervention, awareness and all protection motivation theory structures in the intervention group compared to the control group have increased significantly (p<0.05). Also, the structures of protection motivation theory predicted 0.66% of the variance of preventive behaviors, and among them, self-efficacy and motivation related to behavior were the strongest predictors.

    Conclusion

    This study confirms the effectiveness of an educational intervention based on the Protection Motivation Theory on adopting brucellosischr('39')s preventive behaviors.

    Keywords: Brucellosis, Primary Prevention, Educational Early Intervention, Ranchers, Farmer
  • Nasrin Keshavarzi, Marzieh Mahmoodi, Homamodin Javadzade, Mahnoush Reisi* Pages 21-28
    Aims

    The present study aimed to investigate the relationship between self-efficacy, decision-making balance, and change processes with stress management in middle-aged women.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 600 middle-aged women covered by Bushehr Comprehensive Health Services Centers. The method of sampling was stratified. Data was gathered by demographic questionnaire and TTM based questionnaire, including self-efficacy, decisional balance (perceived barriers and benefits), processes of change, and stage of changes. Data were analyzed using ANOVA and Tukey post hoc test in SPSS 20 software.

    Findings

    The lowest and highest mean stress management scores were in the women in pre-contemplation (13.64±3.79) and maintenance (22.58±4.10), respectively. The mean score of self-efficacy in the women during the stages of change from pre-contemplation (15.71±6.80) to maintenance (33.06±5.09) was upward, and this average score in the stages of pre-contemplation, contemplation, and preparation was significantly lower than the stages of action and maintenance (p<0.001). Regarding processes of change, consciousness-raising, dramatic relief, environmental reevaluation, self-evaluation, social liberation, self-liberation, stimulus control, counter conditioning, helping relationships, and reinforcement management are significantly lower pre-contemplation and contemplation than action and maintenance (p<0.001).

    Conclusion

    The results indicate the importance of TTM constructs in advancing individuals to higher levels of change. Based on this, it is recommended to design and implement educational interventions based on TTM to improve stress management behaviors.

    Keywords: Stress, Transtheorical Model, Middle-aged
  • Shekufe Zarei, Parviz Azodi, Tayebeh Fatahi, Frouzan Azodi, Marzieh Mahmoodi, Faezeh Jahanpour* Pages 29-33
    Aims

    Internet addiction is excessive use of the Internet (daily more than three hours). This is social and psychological damage with severe consequences for young people, especially college students. This study aimed to investigate the relationship between Internet addiction and identity styles in Bushehr University of Medical Sciences students.

    Instrument & Methods

    The present research is a descriptive correlational study. The statistical population was all students of Bushehr University of Medical Sciences. The sample included 277 students studying at Bushehr University of Medical Sciences who were selected using simple random sampling. The data were collected using demographic characteristics, the Berzonsky Identity Style Inventory, and Yangchr('39')s Internet addiction questionnaire. For analyzing data, statistical Pearson correlation, ANOVA, t-test were used by SPSS 23 statistical software.

    Findings

    The result showed that 90.2 percent of students were non-addicted, and 9.8 percent are addicted to the Internet. The average information identity is 40.29±6.65, and the avoidance identity is 27.89±6.21. The correlation between normative identity style (-0.30) and information (-.0.26) with Internet addiction in a negative direction is statistically significant (p<0.001).

    Conclusion

    The present studychr('39')s findings confirm the relationship between informational and normative identity styles and Internet addiction. According to the results of this study, it is necessary to develop programs such as training the Internetchr('39')s correct use at universities and filling studentschr('39') leisure time.

    Keywords: Internet Addiction, Identity styles, Students
  • Marzieh Araban, Mahmood Karimy*, Mehdi Mesri, Mohamadreza Rouhani, Bahram Armoon, HamidReza Koohestani, Mohsen Shamsi, Lar Stein Pages 35-40
    Aims

    There is a rapid increase in the number of people infected with COVID-19 throughout the world. The present study aimed to determine peoplechr('39')s knowledge, attitudes, and practices (KAP) regarding COVID-19 in an Iranian sample.

    Instruments & Methods

    This was a population-based cross-sectional study conducted on people over 18 years of age in Saveh city, of Iran, in 2020. A multiple-stage sampling method was used. Participants (N=471) completed an anonymous and self-report questionnaire assessing socio-demographic variables and KAP. Data were analyzed using ANOVA and independent t-tests by SPSS 21. The significance level was considered to be ≤0.05.

    Findings

    Of participants, 74.5% did not have accurate knowledge of how the coronavirus is spread. In terms of attitudes, more than 63.2% considered COVID-19 to be a dangerous disease. About 59.6% of participants reported regular use of a mask in the past week. As compared to men, women reported attitudes and practices more aligned with recommended safety standards. Higher education level was significantly related to the mean KAP score (p<0.05).

    Conclusion

    Although the sample evidenced appropriate attitudes and some safety practices in general, a significant percentage of individuals did not engage in protective behaviors.

    Keywords: COVID-19, Knowledge, Attitude, General Practice, Behavior
  • Elham Ebrahimidorcheh, Mahin Nematollahi, Ahmadali Eslami* Pages 41-49
    Aims

    Adopting self-care behaviors in patients with hypertension is one of the most effective ways to control blood pressure. The present study was designed to evaluate the effect of the cognitive-behavioral intervention on self-care behaviors and blood pressure control.

    Materials & Methods

    This clinical trial study conducted in 2019 on patients over 30-years with primary hypertension in Dorcheh 1 Health Center in Isfahan, Iran. Patients were randomly selected from 100 people with high blood pressure and divided into two groups, Intervention, and control. In addition to receiving routine care, the intervention group participated in a cognitive-behavioral educational intervention program. The required information was collected using background, cognitive, and behavioral information questionnaires related to blood pressure control, (with optimal validity and reliability) before and one month after the intervention. Data were analyzed by SPSS 25 software using statistical methods of Chi-Square, Fisher exact test, Mann-Whitney, ANCOVA, t-test.

    Findings

    After the intervention, the mean scores of cognitive and behavioral variables in the intervention group were significantly different from the control group. Also, systolic blood pressure decreased significantly in the experimental group (p<0.05).

    Conclusion

    Cognitive-behavioral intervention improves systolic blood pressure and improved the level of cognitive and behavioral variables associated with blood pressure control in patients.

    Keywords: Hypertension, Cognitive Behavioral Therapy, Self-Care, Blood Pressure Control
  • Zahra Khazir*, MohammadAli Morowatisharifabad, Behnaz Enjezab, Aliakbar Vaezi, Hossein Fallahzadeh Pages 51-57
    Aims

    Breast cancer is the leading cause of cancer death among women in Asia, including Iran. Mammography is used for the early detection of breast cancer for about 73% of cases. This study aimed to determine the effect of educational intervention on mammography among women referring to health centers using planned behavior theory.

    Materials & Methods

    This randomized controlled trial study was conducted on 140 women referring to Health Centers in Khorramabad in 2018 who were randomly selected and divided into two experimental and control groups. Data collection tools consisted of a demographic information questionnaire, knowledge, and researcher-made questionnaire based on the TPB structures. The intervention was held in four 45 minute sessions for four weeks. Both groups completed the questionnaires before and three months after the intervention. The data were analyzed by SPSS 23 software using chi-square, independent t-test, and paired t-test.

    Findings

    After the educational intervention, Mean±SD constructs of knowledge, attitude, subjective norms, perceived behavioral control, and the behavioral intention was 10.97±5.07, 41.24±3.44, 26.54±5.3, 47.36±3.91, and 8.87±2.78, respectively. All the mentioned constructs were statistically significant (p<0.05). Moreover, the rate and percentage of mammography in women in the experimental group (31=44.3%) compared to the control group (3= 4.3%) was significantly different (p<0.001).

    Conclusion

    The present studychr('39')s findings confirmed the effectiveness of an educational program based on the TPB in promoting mammography.

    Keywords: Mammography, Theory of Planned Behavior, Education, Iran
  • Tayebeh Nadi, Jalal Poorolajal, Amin Doosti Irani* Pages 59-64
    Aims

    Socioeconomic inequalities are major problems for public health in the communities. This study aimed to determine the socioeconomic inequality of health literacy (HL), self-rated health (SRH), and general health.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was performed in Arak city, Iran, in 2019. The Wealth index was created using the principal component analysis (PCA) based on participantschr('39') assets. HL was evaluated using a validated questionnaire in Iran. The general health was evaluated using the WHO general health questionnaire. The relative concentration index (RCI) was used to assess HLchr('39')s inequality, SRH, and general health. The simple random sampling method was used. The results were reported at a 95% CI. Stata software 14.2 was used for data analysis.

    Findings

    Overall, 750 adults with a mean±SD age of 34.76±9.82 participated in this study. The prevalence of poor SRH was 2.93 (95% CI: 1.94, 4.42). In general health domains, the highest poor prevalence was related to the feelings of sadness or depression in the 30 past days with 10.80% (95% CI: 8.77, 13.24). The total prevalence of poor health literacy was 25.60% (95% CI: 22.60, 28.85). In domains of poor general health, mobility, cognition, individual activities, and sleep disorders were significantly concentered among disadvantaged participants. Also poor health literacy was concentered among disadvantaged participants in term of wealth index and education, RCI=-0.21; 95% CI: -0.27, -0.14 and RCI= -0.25; 95% CI: -0.32, -0.19, respectively.

    Conclusion

    Poor health domains such as mobility, cognition, individual activities, sleep, and poor health literacy were significantly concentrated among disadvantaged participants based on the wealth index and education.

    Keywords: Self-Rated Health, General Health, Health Literacy, Inequality
  • Niloofar Dadashi Tonkaboni, Nooshin Peyman*, Mansoureh Khandehroo Pages 65-71
    Aims

    Pregnancy is an important part of a womanchr('39')s life, and the growth of the fetus and its health depend on the health and well-being of the mother. Therefore, this study aimed to systematically investigate the studies conducted based on models and theories of health education and health promotion in pregnant womenchr('39')s nutritional interventions in Iran.

    Information & Methods

    In order to access Persian articles in Iran and Iranian articles published abroad, related domestic banks (Magiran, SID, IranDoc), foreign (Web of Science, Scopus, Proquest, PubMed, Medlibe) as well as Google Scholar search engine, the search was conducted between 1990 and 2019. The Cochrane checklist was used to evaluate the quality of the articles. To avoid bias in the study, the data were analyzed by two researchers entirely independently. Any disagreement between the researchers was examined by a third party.

    Finding

    Out of 203 articles, finally, eight articles entered the final list. Thus, the final articles were based on the model of Health Belief, Social Cognitive Theory, BASNEF model, and Pender model of health promotion. The Health Belief Model was most used to improve the studied variables.

    Conclusion

    Intervention program based on Models of health education and health promotion has a vital role in promoting the nutritional behaviors of pregnant women. Hence, paying attention to other models and theories of health education and health promotion can be helpful.

    Keywords: Health Education, Pregnant Women, Systematic Review