فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1400)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین آئینه نگینی* صفحات 1-18

    اصل 157 قانون اساسی مسئولیت تمامی امور «قضایی»، «اداری» و «اجرایی» قوه قضاییه را بر عهده رییس قوه قضاییه قرار داده است. بنابر دلالت عبارت ذیل اصل 160 قانون اساسی نیز «اختیارات تام مالی و اداری و نیز اختیارات استخدامی [قوه قضاییه]» برای رییس قوه قضاییه پیش بینی شده است. در کنار اصول اشاره شده، به دلالت اصول 126 و 52 قانون اساسی که رییس جمهور «مستقیما» به عنوان مسیول امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی «کشور» معرفی شده و از طرفی تهیه «بودجه سالانه کل کشور» در صلاحیت دولت (قوه مجریه) قرار داده شده است. با توجه به اصول اشاره شده، رفع ابهامات موجود در خصوص حدود صلاحیت اداری و مالی رییس قوه قضاییه و تبیین نحوه ارتباط آن مقام با صلاحیت های اداری و مالی رییس جمهور رسالت این پژوهش بوده است. بررسی این موضوع در قالبی توصیفی-تحلیلی نشان داد که با تفسیری جامع از اصول قانون اساسی هرچند صلاحیت اداری و استخدامی قوه قضاییه با رییس آن قوه است، اما به اقتضای هماهنگی امور و توزیع و تقسیم هماهنگ منابع مالی و اداری، اعمال این صلاحیت باید با هماهنگی و جلب موافقت رییس جمهور باشد.

    کلیدواژگان: اصل 157، اصل 126، رئیس قوه قضائیه، رئیس جمهور، مسئولیت اداری و مالی قوه قضائیه
  • هادی طحان نظیف، سجاد قلیچ پور* صفحات 19-42

    نمایندگی مجلس، امری خطیر و نیازمند متخصصان و کارشناسانی باتجربه است و ازاین رو وضع شرایطی برای داوطلبان ضروری است. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که چه راهکارهایی برای ارتقای شایسته گزینی نمایندگان مجلس در حوزه تعیین شرایط داوطلبان انتخابات، مبتنی بر قانون اساسی و سیاست های کلی انتخابات وجود دارد. حقوقدانان در خصوص موضع قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در تعیین شرایط داوطلبان نمایندگی مجلس اختلاف نظر دارند؛ برخی معتقدند براساس اصل 62 تعیین شرایط متناسب با مقتضیات زمان به قانون گذار عادی واگذار شده و در مقابل عده ای معتقدند که قانون اساسی در کنار اعطای اختیار تعیین شرایط به قانون گذار عادی برخی شرایط اساسی را به نحو ضمنی تعیین کرده است. این پژوهش با اختیار نظر دوم و با روش توصیفی و تحلیلی به ارزیابی شرایط کنونی داوطلبان انتخابات مجلس هم از حیث تعیین و هم از حیث نحوه احراز آن ها پرداخته و با تاکید بر مبانی این مسئله در قانون اساسی و سیاست های کلی انتخابات، راهکارهایی را برای ارتقای این شرایط ارایه کرده است. رفع ابهام از شرایط کیفی با استفاده از روش های مبتنی بر مبانی مانند تعریف و احصای مصادیق سلبی و همچنین اصلاح و تکمیل برخی شرایط عینی نظیر افزودن تابعیت مضاعف ارادی یا محکومیت در خصوص تمامی جرایم اقتصادی و اخلاقی به موارد محرومیت از انتخاب شدن از اهم پیشنهاد های پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی انتخابات، شرایط کیفی، شرایط داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی، شرایط عینی، قانون اساسی
  • جعفر براتی، بیژن عباسی* صفحات 43-66

    سازمان بازرسی کل کشور معادل نهاد آمبودزمان در سایر کشور است که سابقه تاریخی طولانی دارد. آمبودزمان به شکل مدرن ریشه سویدی دارد که صد سال است در اروپا و آمریکا و سایر مناطق دنیا به منظور کشف فساد و بازرسی از ادارات دولتی استفاده می شود. سازمان بازرسی کل کشور بعد از تصویب قانون اساسی 1358 در مجموعه تشکیلات قضایی قرار گرفت.  نظارت و بازرسی موثر و کارامد از سوی نهاد آمبودزمان نیازمند ابزار ویژه است. آمبودزمان باید از استقلال مالی و تشکیلاتی در خصوص سازمان مورد بازرسی برخوردار باشد و باید بتواند از نیروهای متخصص در رشته های مختلف استفاده کند. مقررات دقیقی باید به منظور تضمین استقلال، بی طرفی و کارامدی گزارش بازرسی وجود داشته باشد. سوال این است که سازمان بازرسی کل کشور در مقایسه با استانداردهای یک نهاد آمبودزمان چه وضعیتی دارد؟ در تحلیل این پرسش ابتدا در مورد نهاد آمبودزمان بحث شده و سپس با قوانین و مقررات سازمان بازرسی کل کشور مقایسه می شود. روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: آمبودزمان، بازرسی، سازمان بازرسی کل کشور، نظارت
  • سید احمد حبیب نژاد، فاطمه سادات نقوی* صفحات 67-88

    شاخه های علوم انسانی و علوم اجتماعی از جمله حقوق، ناگزیر بر دیدگاهی خاص از سرشت و ماهیت انسان بنا شده اند و این رویکردها در منابع حقوق جاری و ساری شده است. قانون اساسی نیز به مثابه منبع سترگ سیاسی ترین شاخه حقوق (حقوق عمومی) حامل دیدگاهی ناظر بر سرشت و ماهیت آدمی است که می توان آن را از لابه لای اصول آن به مدد مقدمه و مشروح مذاکرات مجلس موسسان استنباط کرد. نتیجه چنین تلاشی می تواند یاریگر محققان در درک بیش از پیش نسبت به نظام حقوقی-سیاسی حاکم، فهم مبنای هنجارهای تجویزشده و نهادهای پیش بینی شده در قانون اساسی باشد. این مقاله با روش تحلیلی و استنتاجی می کوشد تا به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که «سرشت انسان» در منظر قانون اساسی چگونه است و جامعه سیاسی متشکل از انسان ها در این قانون چه مختصاتی دارد و پاسخ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به چیستی و کیستی انسان کدام است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که انسان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در جایگاه مخلوق خداوند، حاکمیت و تشریع را مختص او می داند و تسلیم در برابر امر اوست و رابطه خود را با دیگر انسان ها و طبیعت براساس وظیفه الهی اش تنظیم می کند. انسان قانون اساسی ذاتا شخصی در حال رشد، مختار، دارای کرامت ذاتی اعطایی و برابر با همنوعان خود است. از منظر این قانون، جامعه سیاسی ایران، بر مدار اعتقاد متحد شده و بر سرنوشت اجتماعی خود حاکم و به سوی غایت خود در حال رشد است. قانون اساسی به طبیعت بشر خوش بین است، اگرچه امکان ارتکاب جرم و خطا او را از نظر دور نداشته است، اما بنابر شان تشریعی خود در راستای فراهم آوردن زمینه رشد، به امکان حرکت قهقرایی انسان اشاره ای نمی کند.

    کلیدواژگان: انسان، انسان شناسی، سرشت انسان، حقوق عمومی، قانون اساسی
  • محمدامین ابریشمی راد، حمید نظریان* صفحات 89-112

    مستنبط از اصول متعدد قانون اساسی (مانند اصول 58، 71 و 85)، برخی فرایندهای مقرر در آیین نامه داخلی مجلس و نظرهای متعدد شورای نگهبان در این زمینه، رویکرد غالب نظام حقوقی کشور را باید مبتنی بر مشارکت حداکثری و فعال نمایندگان مجلس در فرایند قانون گذاری معرفی کرد. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی، در پی پاسخگویی به این پرسش است که کیفیت مشارکت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در فرایند قانون گذاری باید چگونه باشد؟ در این پژوهش ضمن اثبات ضرورت مشارکت حداکثری و فعال نمایندگان مجلس در فرایند قانون گذاری، رویه های ناقض این رویکرد شناسایی و تحلیل شده است. مبتنی بر یافته های تحقیق، برخی فرایندها و رویه های قانون گذاری ایران از نظر منوط بودن بررسی مواد و اجزای طرح ها و لوایح به اعلام مخالفت نمایندگان، تصویب برخی طرح ها و لوایح از جمله در زمینه دایمی ساختن قوانین آزمایشی و تصویب طرح های تنقیحی به صورت مجموعی و همچنین عدم مشارکت حداکثری و فعال نمایندگان در بررسی پیوست ها و ضمایم طرح ها و لوایح -به خصوص پیوست های لوایح بودجه و موافقت نامه های بین المللی، با رویکرد غالب نظام حقوقی ایران انطباق ندارد. ازاین رو اصلاح فرایندها و رویه های مذکور به منظور انطباق با این رویکرد مورد انتظار است.

    کلیدواژگان: تصویب مجموعی، تصویب انحلالی، فرایند قانون گذاری، مشارکت حداکثری نمایندگان، مشارکت فعال نمایندگان، مشارکت آگاهانه نمایندگان
  • غلامرضا مولابیگی، ولی الله حیدرنژاد* صفحات 113-136

    مطابق قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب 1363 هر فرد ذکور ایرانی در ماهی که طی آن، به سن هجده سال تمام می رسد، مشمول مقررات خدمت وظیفه عمومی قرار می گیرد. با عنایت به اینکه پس از سپری شدن مدت خدمت وظیفه، افراد در بخش خصوصی یا دولتی مشغول به کار می شوند، از مسایل مهم در خصوص خدمت وظیفه، امکان و نحوه محاسبه خدمت دوساله سربازی جزء سنوات خدمت و بیمه پردازی است که با توجه به نوع اشتغال افراد، بعد از انجام خدمت وظیفه، به منظور احتساب سابقه خدمت وظیفه در سوابق بیمه پردازی ضوابط قانونی متفاوتی حاکم است. با توجه به صلاحیت دیوان عدالت اداری در رسیدگی به دعاوی استخدامی کارکنان دولت و شکایات مشمولان قانون تامین اجتماعی، مطابق ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مطالعه و بررسی رویه قضایی دیوان عدالت اداری در خصوص کیفیت و ضوابط احتساب سابقه ایام خدمت وظیفه به عنوان سنوات خدمت و سوابق بیمه پردازی ضروری به نظر می رسد. مطابق رویه قضایی دیوان عدالت اداری، احتساب سابقه خدمت به عنوان سنوات خدمت و بیمه پردازی به تفکیک کارکنان نیروهای مسلح، بیمه پردازان صندوق بازنشستگی کشوری و مشمولان قانون تامین اجتماعی قابل مطالعه است که در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، کیفیت احتساب سابقه خدمت وظیفه در سوابق بیمه پردازی با نقد و تحلیل آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری و قوانین و مقررات مربوط، بررسی شده است.

    کلیدواژگان: احتساب سابقه، دیوان عدالت اداری، سخت و زیان آور، خدمت وظیفه، کسورات بازنشستگی
|
  • Hossein Ayenenegini * Pages 1-18

    The Article 157 of the Constitution places the responsibility for all "judicial", "administrative" and "executive" affairs of the judiciary on the head of the judiciary. According to the Article 160 of the Constitution, "full financial and administrative powers as well as employment powers [of the judiciary]" are provided for the head of the judiciary. In addition to the mentioned Articles, according to the Articles 126 and 52 of the Constitution, the President is "directly" introduced as the person in charge of program and budget affairs and administrative and employment affairs of the "country", and on the other hand preparing the "annual budget of the whole country" is vested in the government (the executive branch). Therefore, resolving the existing ambiguities regarding the limits of the administrative and financial competence of the head of the judiciary and explaining the manner in which it relates to the administrative and financial competencies of the president has been the mission of this research. Examining this issue in a descriptive-analytical format showed that according to the interpretation of the Articles of the Constitution, although the administrative and employment competence of the judiciary is with the head of that body, but due to coordination of affairs and suitable distribution of financial and administrative resources, this competence should be exercised with the coordination and approval of the president.

    Keywords: Head of the Judiciary, Administrative, Financial Responsibility of the Judiciary, President, Article 157, Article 126
  • Hadi Tahan Nazif, Sajjad Ghelichpour * Pages 19-42

    Representation in the parliament is a serious matter that requires experienced specialists and experts, and therefore it is necessary to set conditions for the candidates. The main issue of this research is what strategies are available to promote the qualifications of MPs in the field of determining the conditions of candidates based on the constitution and General Policies of the Elections. There is disagreement among jurists regarding the position of the Constitution of the Islamic Republic of Iran in determining the conditions for candidates for parliament. Some believe that according to the Article 62 of the constitution, determination of conditions commensurate with the requirements of the time has been left to the ordinary legislator, while others believe that the constitution, in addition to giving the legislature the power to determine the conditions, implicitly sets some basic conditions. By selecting the second opinion and using a descriptive and analytical method, this study evaluates the current conditions of the parliamentary election candidates, both in terms of determination and in terms of how to achieve them, and by emphasizing the principles of this issue in the constitution and general policies of elections, strategies to improve these conditions are provided. Removing ambiguity from qualitative conditions using methods based on principles such as defining and counting negative instances and also, modification and completion of some objective conditions such as adding dual voluntary citizenship or conviction for all economic and moral crimes to be deprived of being selected are of the most important suggestions of the present study.

    Keywords: Election Candidates Qualifications for the Islamic Consultative Assembly, General Policies of the Election, Constitution of the Islamic Republic of Iran, Qualitative qualifications, Objective qualifications
  • Jafar Barati, Bizhan Abbasi * Pages 43-66

    The General Inspection Organization is the equivalent of the Ombudsman in other countries which has a long history. Use of the term in its modern use began in Sweden that has been used for hundreds of years in Europe, the United States and other parts of the world to detect corruption and inspect government departments. The General Inspection Organization after ratification of the Constitution in 1979 has been placed under the judicial branch. To carry out effective and operative supervision, the ombudsman should entail special tools. The ombudsman must have the financial and organizational independence of the institutions that are being inspected. It is necessary to use specialists in different fields. There should be precise rules to ensure the independence, impartiality and effectiveness of the inspection report. The main question of this article is: What is the status of the General Inspection Organization in comparison with the standards of the institution of ombudsman? To analyze this question, first, the institution of ombudsman is examined and then it is compared with the laws and regulations of the General Inspection Organization. The research method in this article is descriptive and the method for collecting data is based on library research.

    Keywords: Ombudsman, Supervision, inspection, General Inspection Organization
  • Seyed Ahmad Habibnejad, Fateme Sadat Naghavi * Pages 67-88

    The branches of humanities and social sciences, including law, are inevitably based on a particular view of human nature. The Constitution, as the largest source of the most political branch of law - public law - carries a view of the nature of man, which can be deduced from its principles with the help of the introduction and detailed discussions of the Constituent Assembly. The result of such an effort can help researchers to better understand the ruling legal-political system and the basis of the norms prescribed and the institutions provided for in the constitution. This article tries to answer the fundamental question of what human nature in the perspective of the constitution is, and what the characteristics of a political society composed of human beings in this law are, and the answer of the Constitution of the Islamic Republic of Iran to what and who is human? The findings of this study show that the human being of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, in the position of God's creature, considers sovereignty and legislation as his own and submits to his command and regulates his relationship with other human beings and nature according to his divine duty. The Constitution man is inherently a growing person, free and endowed with inherent dignity, and equal to his own kind. The view of the Constitution is that the political society of Iran is united in the circle of belief and governs its social destiny and is growing towards its goal. The Constitution is optimistic about human nature, although it has not ruled out the possibility of crime and error.

    Keywords: human, human nature, Constitution, anthropology, Public Law, Constitution man
  • Mohammad Amin Abrishami Rad, Hamidnazarian Hamidnazarian * Pages 89-112

    Based on various Articles of the Constitution (such as Articles 58, 71 and 85), some processes determined in the Rules of Procedure of parliament and the various decisions of the Guardian Council in this regard, the dominant approach of the legal system should be introduced as maximum and active participation of MPs in the legislative process. The present study, through a descriptive-analytical method, while proving the need for maximum and active participation of MPs in the legislative process, has identified and analyzed the procedures that violate this approach. Based on the findings of this study, some of the procedures of legislation in terms of dependence of some of the proposals and bills on declaration by the opposition representatives, approval of some proposals and bills, including those in the field perpetuating the experimental laws and approval of consolidated proposals as a whole, and also lack of maximum and active participation of the delegates in the debate of the annexes to the proposals and bills - especially the annexes to the budget bills and international agreements - are not in line with the dominant approach of the Iranian legal system. Therefore, modification of the mentioned processes and procedures is expected in order to comply with this approach.

    Keywords: Maximum participation of representatives, active participation of representatives, informed participation of representatives, Legislative Process, collective approval, Dissolutive Approval
  • Gholamreza Mowlabeigi, Valiyollah Heidarnezhad * Pages 113-136

    According to the Civil Service Law adopted in 1984, every Iranian male under the age of 18 is subject to the rules of military service. Considering that after the end of military service, people are employed in the private or public sector, one of the important issues regarding the military service is the possibility and method of counting two years of military service as a part of the insurance record. Noteworthy to say that according to the type of employment, there are different legal rules for counting military service in insurance records after completing the military service. Considering the jurisdiction of the Court of Administrative Justice in handling employment claims of government employees and complaints of persons subject to the Social Security Law in accordance with Article 10 of the Law on Organization and Procedure of the Court of Administrative Justice, it seems essential to study and review the judicial procedure of the Court of Administrative Justice regarding the quality and criteria for counting the insurance record. Based on the jurisprudence of the Court of Administrative Justice, counting the military service record as years of service and insurance records. In accordance with the judicial precedent of the Court of Administrative Justice, this issue can be studied separately for Armed Forces personnel, the insurers of the State Pension Fund and those covered by the Social Security Law. In this research, using a descriptive-analytical method, the quality of caounting the military service record as the insurance records has been examined by reviewing and analyzing the opinions of the General Assembly of the Court of Administrative Justice and related laws and regulations. Considering the jurisdiction of the Court of Administrative Justice in handling employment claims of government employees and complaints of persons subject to the Social Security Law in accordance with Article 10 of the Law on Organization and Procedure of the Court of Administrative Justice, study and review the judicial procedure of the Court of Administrative Justice regarding the quality and criteria A history of insurance seems essential.According to the jurisprudence of the Court of Administrative Justice, the calculation of military service history as years of service and insurance can be studied separately for Armed Forces personnel, insurers of the State Pension Fund and those covered by the Social Security Law. In this research, using descriptive-analytical method, the quality of calculation of military service record in insurance records has been examined by reviewing and analyzing the opinions of the General Assembly of the Court of Administrative Justice and related laws and regulations.

    Keywords: military service, Insurance Record Counting, Administrative Justice Court, retirement deductions, hazardous jobs