فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 40 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 40 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیما خالقیان*، ابوذر صالحی صفحات 1-25

    امروزه جوامع پیوسته شاهد ساختمان های در حال تخریب اند. در این باره به دلایلی متعدد، ازجمله پیشرفت تکنولوژی و بیماری فرهنگی، مصیبت تخریب بی رویه و حمل ونقل نخاله های بنا گریبان جامعه ایران را گرفته است. به نظر می رسد ضرورت طولانی بودن عمر مفید بناها پس از ورود ایران به دوره ی تجدد، به دست فراموشی سپرده شده است. حال آنکه ماندگاری معماری در جامعه ی سنتی ایران، همواره موردتوجه و الگوهای این معماری ضامن تداوم حیات بناها در طول زمان بوده است. بناهایی در بافت های تاریخی ایران وجود دارد که عمر مفید چندصدساله دارند. در این راستا، هدف این پژوهش شناخت تاثیر تداوم کارکرد در ماندگاری بافت تاریخی شهر زواره است. نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد بقای کالبد در گرو استفاده ی عملکردی متداوم از بناست. معماری برای آنکه زنده بماند، باید به نیازهای روز جامعه پاسخ دهد. تداوم کارکرد یکی از اصول ماندگاری بافت تاریخی شهر زواره است و «حضورپذیری» و «انعطاف پذیری» معماری سنتی آن را تضمین می کند.

    کلیدواژگان: تداوم کارکرد، ماندگاری بنا، بافت تاریخی زواره
  • مهدی رفعتی پناه مهرآبادی*، حمیدرضا خادمی صفحات 27-46

    رابطه ی دین و محیط زیست طی چند دهه ی اخیر و به خصوص پس از انتشار مقاله لین وایت در مورد ریشه های تاریخی بحران محیط زیستی و نقد او بر دیدگاه یهودی- مسیحی، وارد مباحثات دانشمندان به ویژه اندیشمندان علوم انسانی گردید. طی این چند دهه دیدگاه های گوناگونی در مورد فواید نگاه های دینی (پیشامدرن) و ظرفیت های آن برای حفاظت محیط زیست ابراز شده است. این دیدگاه ها در ایران به صورتی یکجانبه به دفاع از نگاه های پیشامدرن در حفاظت محیط زیست پرداخته اند و جای هر گونه نقد را بر نگاه های پیشامدرن بسته اند. همین امر منجر به تحسین یکجانبه نگاه های پیشامدرن و چشم پوشی از نقاط ضعف آن ها در امر حفاظت محیط زیست شده است. به همین جهت حداقل در ایران نمی توان آثار و مقالاتی را یافت که به نقد این نگاه ها پرداخته باشند. لذا برای درک ظرفیت های واقعی نگاه های پیشامدرن در حفاظت از محیط زیست و امکان مراجعه به سنت های دینی، فکری و فرهنگیمان برای رویارویی با بحران های محیط زیستی، نقد این نگاه ها ضرورت دارد. این مقاله جهت پوشش بخشی از این ضرورت، با استفاده از روش واسازی و تمرکز بر دو متن دینی بندهشن و ارداویرافنامه نشان می دهد که بخشی از جهان بینی زرتشتی، به عنوان نمونه ای از نگاه های پیشامدرن، چگونه با ایجاد تقابل های دوجزیی و اتخاذ مدلول استعلایی «نیکی» یا «خیر» همه ی پدیده ها و از جمله محیط زیست را ذیل این مدلول رده بندی و به دوگانه مقدس و نامقدس، نیک و بد تبدیل می کند و با انجام چنین کاری امکان حفظ و توجه به بخشی از محیط زیست و عدم توجه به بخش دیگر را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: جهان بینی مزدیسنی، حفاظت محیط زیست، واسازی، مدلول استعلائی
  • محمداسحاق قهستانی*، علیرضا ملایی توانی، عبدالرحمن حسنی فر، شهرام یوسفی فر صفحات 47-73

    تاریخ نگاری نظامی پهلوی دوم با ظهور مورخانی چون جهانگیر قایم مقامی دچار تحول و دگرگونی شد. در این نوع تاریخ نگاری افزون بر تاریخ نهادها و واحدهای نظامی، بر کشف علل نظامی رخدادهای تاریخی در همبستگی با آگاهی از روح ملی و شرح توانمندی ها و قابلیت های نظامی ایران تاکید می شد. در مقاله ی حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با هدف شناخت مولفه های تاریخ نگاری نظامی این دوره، به ارزیابی تاثیر تاریخ نگاری قایم مقامی در دگرگونی تاریخ نگاری نظامی این دوره می پردازیم و در این مسیر نوآوری ها، دستاوردها و ابتکارات جهانگیر قایم مقامی را بررسی می کنیم و می کوشیم به این مسئله پاسخ دهیم که مبانی و مولفه های اصلی تاریخ نگاری قایم مقامی چیست. یافته های پژوهش حاضر حاکی از این است که قایم مقامی متاثر از تحصیلات دانشگاهی و حضور طولانی در ساختار ارتش ایران، به عنوان یکی از نمایندگان نسل نظامی مورخ این دوره، توانسته است آثار بااهمیتی در ارتباط با تحولات نظامی ایران، نقش سازمان ها و نهادهای نظامی در این رویدادها و سیر تحول تاریخ نگاری آنها بیافریند. به همین سبب در مقاله ی حاضر این موضوع را با بررسی پیشینه ی تاریخ نگاری نظامی، روند تطور، تکامل و ارتباط این فرایندها با تاریخ معاصر ایران، آغاز کرده ایم.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری نظامی، معرفت شناسی تاریخی، تاریخ ارتش، نهادهای نظامی، منافع ملی
  • احد نژادابراهیمی*، نسرین محسن حقیقی، عباس غفاری صفحات 75-102

    میراث شنیداری شهرهای تاریخی از جمله مواردی است که به رغم اهمیت بسیارش، چندان بررسی نشده است. بر اساس مطالعات انجام یافته در دنیا، فضای شنیداری در ادوار مختلف تاریخی، نمایانگر بافت و ساخت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دوران خود است. هدف پژوهش حاضر، بررسی فضای شنیداری دوره ی تاریخی آغاز قاجار تا مشروطه، در شهر تبریز به عنوان مطالعه ی موردی بود. بر اساس این هدف، با داده کاوی و تحلیل محتوای اسناد و مدارک تاریخی، ازجمله سفرنامه ها و نقشه های تاریخی، اطلاعات لازم گردآوری و تحلیل شد. نتایج نشان داد ترکیب صوتی تبریز دوره ی قاجار، به علت وجود نشانه ها و سیگنال ها و حوادث صوتی ناشی از جنب وجوش فعالیت های تجاری بازار، اتفاقات صوتی رخ داده در میادین و کوی ها، اصوات مذهبی و حکومتی مانند صدای مساجد و صدای خبررسانان ارگ، تحرکات و گفت وشنود عادی مردم، از سرزندگی شنیداری بالایی برخوردار بوده که اصوات طبیعی جاندار و غیرجاندار نیز این سرزندگی را تقویت می کرده است. تبریز دوره ی قاجار مجموعه ی ارزشمندی از تکه های صوتی بوده است؛ چیزی که کمتر در شهرهای مشابه آن زمان ممکن بوده شنیده شود.

    کلیدواژگان: میراث شنیداری، سفرنامه، نشانه های صوتی، تبریز دوره ی قاجار
  • ذکرالله محمدی، آمنه شاهمرادی* صفحات 103-131

    دوران رضاشاه را شاید بتوان نقطه ی عطفی در وضعیت کلیمیان ایران دانست. با روی کارآمدن رضاشاه، وضعیت زندگی اجتماعی کلیمیان تغییر یافت. بعد از پیروزی مشروطه طبق اصل برابری که در قانون اساسی گنجانده شده بود، تمام ایرانیان فارغ از مذهبشان، در برابر قانون یکسان بودند و این مسئله در ایجاد تحول در لایه های جامعه ی ایران، به خصوص اقلیت ها، مسئله ای مهم بود. پژوهش حاضر درصدد است با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اسناد، به این پرسش پاسخ دهد که اصلاحات و اقدامات رضاشاه چه تاثیری در وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کلیمیان داشت؟ دستاورد این پژوهش نشان می دهد که اقدامات رضاشاه، پیامدهای مثبت و منفی در روند مدرن سازی برای کلیمیان داشت. اقدامات رضاشاه امکان جابه جایی طبقات جامعه ی کلیمی را از فرودستان شهری به طبقه ی متوسط فراهم کرد. در این دوره با آزادی نسبی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کلیمیان متحول شد.

    کلیدواژگان: کلیمیان، جایگاه اجتماعی، وضعیت اقتصادی، وضعیت فرهنگی، رضاشاه
  • یاسمن یاری*، علی محمد ولوی صفحات 133-154

    این پژوهش سعی دارد بازتولید مبانی مسیحیت پروتستانی در دوره ی استعماری عصر ویکتوریایی، با انگاره سازی از شخصیت پیامبر اسلام(ص) در کتاب زندگانی محمد نگاشته ی ویلیام مویر را بررسی کند. در این نوشتار، به این سوال پاسخ داده می شود که چرا کتاب مویر با آنکه از متون آغازینی است که در قرن نوزدهم با صورتی نزدیک به پژوهش های آکادمیک و روشمند نوین نوشته شده، ولی هنوز ایستارهای مذهبی مسیحیت پروتستانی را بازتاب می دهد؟ و اصولا این بازتاب به چه شکلی قابل شناسایی است؟ مویر به عنوان یک کارمند دولت استعماری و همچنین یک میسیونر پروتستان، نمونه ی خوبی برای فضای اندیشگانی زمانه ی خود به حساب می آید. او با وجود بهره گیری وسیع از منابع اسلامی در پردازش انگاره هایی درباره ی پیامبر اسلام، هنوز ایستارهای مذهبی پروتستانی را بازتولید می کرد. مویر با روش در قیاس قراردادن پیامبر اسلام(ص) با حضرت مسیح(ع)، انگاره هایی را بازتاب داد که اسلام را خشن و ضدتمدن و دروغین جلوه دهد. بررسی متونی از این دست نشان می دهد که چرا با وجود تحولات علمی چشمگیر در جهان غرب، تا نیمه ی قرن بیستم هنوز ایستارهای مذهبی قوی ترین تاثیر را در انگاره های تولیدشده از پیامبر داشتند.

    کلیدواژگان: ویلیام مویر، کتاب زندگانی محمد، تبشیر، استعمار انگلیس، اسلام شناسی غربی
|
  • Sima Khaleghian*, Abouzar Salehi Pages 1-25

    Today, communities are constantly witnessing buildings being demolished. In this regard, for various reasons, including the advancement of technology and cultural disease, the tragedy of unbridled destruction and transportation of garbage has gripped Iranian society. It seems that the necessity of a long useful life of the building has been forgotten after the entry of Iran into the modern period. However, the permanence of architecture in the traditional Iranian society has always been considered and the patterns of this architecture have guaranteed the continuity of the building over time. There are monuments in the historical context of Iran that have a useful life of several hundred years. In this regard, the purpose of this study is to identify the effect of continuity of function on the survival of the historical context of the city of Zavareh. The results of this study show that the survival of the body depends on the continuous functional use of the building. In order for architecture to survive, it must meet the needs of todaychr('39')s society. Continuity of function is one of the principles of preservation of the historical context of the city of Zavareh and is guaranteed by the "presence" and "flexibility" of its traditional architecture.

    Keywords: Continuity of Function, Permanence of the Building, Historical Context of the Zavareh
  • Mahdi Rafati Panah*, Hamid Reza Khademi Pages 27-46

    The Relationship between Religion and Environment Protection Over the past few decades, especially after the publication of  Lyyn White᾿s article on the historical roots of the environmental crisis and its critique of the Jewish-Christian viewpoint, has entered into discussions with scientists, especially thinkers of humanities. During these decades, various views have been expressed about the benefits of religious (pre-modern) view and its capacity for environmental protection. These views in Iran, especially after publishing the book" Religion and the order of Nature" by Hossein Nasr, have unilaterally addressed defending the religious and pre-modern views on environmental protection, and while doing that, put the end on any criticism of pre-modern views. This has led to the blind admiration of pre-modern views and the neglect of their weaknesses in environmental protection. Therefore this article by using deconstruction approach is trying to show how MAZD YASNI (Zoroastrian) worldview divides all phenomena to holy and unholy categories and by doing that, while sacrificing what is in the good, provides some excuses for unbearable damages to other part of the environment which is in the bad.

    Keywords: Zoroastrian view, protection of environment, deconstruction, Transcendental signified
  • Mohamadeshagh Ghahestani*, Alireza Mollaiy Pages 47-73

    The military historiography of Pahlavi the second was transformed by the emergence of historians such as Jahangir Ghaem Maghami. In addition to the history of military institutions and units, this type of historiography emphasized the discovery of military causes of historical events in solidarity with the awareness of the national spirit and the description of Iranchr('39')s military capacities. The present article, based on descriptive-analytical method and with the aim of recognizing the components of military historiography of this period, will evaluate the impact of Ghaem Maghami’s historiography on the transformation of military historiography of this period and try to answer this question that what are the principles and main components of Ghaem Maghamichr('39')s historiography? The findings of the present study indicate that Ghaem Maghami, influenced by his university education and long presence in the structure of the Iranian army, as one of the representatives of the military generation of this period, has been able to create important works on military developments, the role of military organizations and institutions in these events, and the evolution of their historiography. For this reason, in this article, we have begun this issue by examining the background of military historiography, the process of evolution and the relationship between these processes and the contemporary history of Iran.

    Keywords: Military Historiography, Historical Epistemology, History of the Army, Military Institutions, National Interests
  • Ahad Nejhadebrahimi*, Nasrin Mohsen Haghighi Pages 75-102

    Despite its great importance, the audio heritage of historical cities is the one that has not been studied much. According to worldwide studies, the auditory space in different historical periods, reflects the social, cultural and political context and structure of its time. The aim of the present study was to investigate the auditory space of the historical period from the beginning of Qajar to the Constitution in the city of Tabriz as a case study. Based on this goal, the necessary information was collected and analyzed by data mining and content analysis of historical documents, including travelogues and historical maps. The results showed that due to the presence of signs and signals and sound events caused by the dynamics of commercial activities, sound events in squares and alleys, religious and governmental sounds such as mosques and citadel reporters, movements and speeches, the sound composition of Tabriz during the Qajar period had a high level of auditory vitality, which was also enhanced by natural living and nonliving sounds. Tabriz of the Qajar period was a valuable collection of audio pieces; something that was rarely heard in similar cities at the time.

    Keywords: Audio Heritage, Travelogue, Audio Signs, Tabriz, Qajar Period
  • Zekrollah Mohammadi, Ameneh Shahmoradi* Pages 103-131

    Reza Shahchr('39')s era may be considered a turning point in the situation of the Iranian Jews. With the advent of Reza Shah, the social life of the Jews changed. After the victory of the constitution, according to the principle of equality enshrined in the constitution, all Iranians, regardless of their religion, were equal before the law, and this was an important issue in bringing about change in the layers of Iranian society, especially minorities. With a descriptive-analytical method and based on documents, the present study seeks to answer the question that what effect did Reza Shahchr('39')s reforms and actions have on the social, economic and cultural situation of the Jews? The result of this study shows that Reza Shahchr('39')s actions had positive and negative consequences in the process of modernization for the Jews. Reza Shahchr('39')s actions made it possible to move the classes of the Jewish community from the urban lower to the middle class. During this period, with relative freedom, the economic, social and cultural situation of the Jews changed.

    Keywords: Jews, Social Status, Economic Status, Cultural Status, Reza Shah
  • Yasaman Yari*, Alimohammad Valavi Pages 133-154

    This study attempts to reproduce the principles of Protestant Christianity in the Victorian colonial period by imagining the character of the Prophet of Islam (PBUH) in the book “The Life of Muhammad” by William Muir. This article answers the question that as one of the earliest texts written in the nineteenth century in a form close to modern academic and methodological research, why Muir’s book still reflects the religious attitude of Protestant Christianity? And basically, how is this reflection recognizable? As an employee of the colonial government as well as a Protestant missionary, Muir is a good example of the intellectual atmosphere of his time. Despite the extensive use of Islamic sources in the processing of ideas about the Prophet of Islam, he still reproduced Protestant religious traditions. By comparing the Prophet of Islam (PBUH) with Jesus (PBUH), Muir reflected ideas that make Islam harsh, anti-civilized, and false. A study of such texts shows why, despite dramatic scientific developments in the Western world, until the middle of the twentieth century, religious attitude still had the strongest influence on the ideas developed about the Prophet.

    Keywords: William Muir, Life of Muhammad Book, Evangelism, British Colonialism, Western Islamology