فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال دوازدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال دوازدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید قاسمی، کرم الله دانش فرد*، عبدالخالق غلامی صفحات 13-41

    امروزه توانمندسازی کارکنان سبب واگذاری اختیار به پایین ترین سطوح سازمانی می گردد و احتمال می رود که شناسایی و تعیین اهمیت عوامل اثرگذار بر توانمندسازی کارکنان در بهبود اثربخشی سازمانی نقش داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و تعیین اهمیت عوامل موثر بر ارزیابی اثربخشی توانمندسازی کارکنان است. جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد ادارات دولتی شهر اصفهان بودند که10 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در بخش اول، تعداد9 مقوله اصلی شامل منابع توانمندسازی، رهبران و مدیران، ابعاد روان شناختی، محیط سازمانی، آموزش، جو سازمان، ساختار سازمان، روش های توانمندسازی و متغیرهای میانجی، با توجه به ادبیات پژوهش به دست آمد. در ادامه و با استفاده از روش دلفی،44 متغیر فرعی مربوط به9 مقوله شناسایی شد. به منظور تعیین وزن مقوله ها از روش تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان داد که مقوله رهبران و مدیران دارای بالاترین وزن و مقوله جوسازمانی دارای کمترین وزن بوده است. درنهایت الگوی عوامل اثرگذار بر ارزیابی اثربخشی دوره های توانمندسازی بر اساس نتایج به دست آمده ارایه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که ارزیابی اثربخشی دوره های توانمندسازی مقوله پیچیده ای است که تحت تاثیر متغیرهای فراوانی قرار می گیرد و توجه و تمرکز بر این متغیرها به مدیران سازمان های دولتی شهر اصفهان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثربخشی، دوره های توانمندسازی، دلفی، تجزیه وتحلیل، اصفهان
  • احمد رمضانپور نصیرمحله، مهدی همایون فر* صفحات 43-69
    با وجود اینکه 85 درصد از کل موسسات تجاری در ایران را شرکت های کوچک و متوسط تشکیل می دهند، بسیاری از مطالعات حوزه مدیریت دانش بر روی شرکت های بزرگ متمرکز می باشند. در این راستا، مطالعه حاضر به بررسی رابطه مدیریت دانش، نوآوری (فناوری و بازاریابی) و مزیت رقابتی در شرکت های کوچک و متوسط پرداخته است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های کوچک و متوسط شهرک های صنعتی رشت تشکیل می دهند که از میان آنها 124 شرکت با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در ادامه، داده های جمع آوری شده توسط پرسشنامه های توزیع شده با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و شبکه عصبی مصنوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش از طریق تجزیه و تحلیل حداقل مربعات جزیی (PLS) نشان می دهد که مدیریت دانش دارای رابطه مثبت با نوآوری فناوری، نوآوری بازاریابی و مزیت رقابتی است و بواسطه نوآوری فناوری، بیشترین رابطه را با مزیت رقابتی دارد، بنابراین، نوآوری فناوری واسطه قوی میان مدیریت دانش و مزیت رقابتی است. از سوی دیگر، نتایج رویکرد شبکه عصبی (NN) نیز نشان دهنده آن است که نوآوری فناوری، مهمترین پیش بینی کننده مزیت رقابتی است که این نتیجه با حداقل مربعات جزیی همسو می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری فناوری، نوآوری بازاریابی، مزیت رقابتی، شرکت های کوچک و متوسط
  • چنگیز محمدی زاده، مجتبی طبری*، اسدالله مهرارا، محمدرضا باقرزاده صفحات 71-102

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی و تعیین شاخص ها و مولفه های اثربخشی تعدیل کارکنان و اعضای هییت علمی در دانشگاه (مطالعه موردی در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران) و روش های مناسب در تعدیل منابع انسانی می باشد. روش انجام این پژوهش به لحاظ هدف، توصیفی و به لحاظ روش از نوع پیمایشی است. در این تحقیق، برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. در مرحله اول، با استفاده از نظر خبرگان و مبانی نظری ، پنج شاخص و مولفه های وابسته شامل چابکی سازمانی (4 مولفه)، توانمندسازی منابع انسانی (16 مولفه)، پیامدهای تعدیل (5 مولفه)، قابلیت اجرای روش (4 مولفه) و پیامدهای حقوقی و قانونی (3 مولفه) و 11 روش تعدیل بر اساس مدل اولیه انتخاب و پرسشنامه هایی طراحی گردید. در این مرحله، نمونه آماری شامل 35 نفر از خبرگان از دو رسته اساتید و کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد استان مازندران بود. سوالات پرسشنامه های این تحقیق ، جهت تعیین معنی دار بودن، مورد تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار PLS-SEM قرار گرفتند. جامعه آماری درمرحله نهایی ، شامل کلیه اساتید وکارکنان واحدهای دانشگاه آزاد مازندران درسال 1396 بود. در این مرحله از نرم افزار SPSS 20 استفاده شد. مدل نهایی پژوهش شامل 5 شاخص، 13 مولفه و 3 روش تعدیل در هر رسته است.

    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد، تعدیل کارکنان، مولفه اثربخشی، تحلیل عاملی تاییدی، منابع انسانی
  • مهدی یزدان شناس*، سیده سارا مدنی صفحات 103-132
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیرپذیری عملکرد شرکت های بیمه از مدیریت استراتژیک منابع انسانی با درنظر گرفتن نقش میانجی گرایش به کارآفرینی انجام گرفت. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی است. متخصصان ارشد منابع انسانی، مدیران و سرپرستان شرکت های بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه های استاندارد و از میان 117 نفر از اعضای جامعه تحقیق و به روش تصادفی طبقه ای جمع آوری شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی و تایید شد. مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای  SPSS و XLSTATE PLS  انجام گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ارتباط مثبت و معناداری میان مدیریت استراتژیک منابع انسانی با عملکرد شرکت های بیمه در ابعاد عملکرد داخلی، عملکرد نسبت به رقبا و عملکرد شغلی وجود دارد و در این رابطه، گرایش به کارآفرینی نیز نقش میانجی ایفا می کند. ضمن اینکه تاثیر مثبت و معنی دار گرایش به کارآفرینی بر ابعاد عملکرد تایید شد.
    کلیدواژگان: عملکرد، مدیریت منابع انسانی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، گرایش به کارآفرینی، شرکت های بیمه
  • ندا رمضان پناه، سید محسن علامه*، حسین سماواتیان، مریم قانع نیا صفحات 133-155

    هدف از این پژوهش شناسایی شایستگی ها و طراحی مدل شایستگی مدیران سطوح عالی و میانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران می باشد. روش پژوهش ترکیبی بصورت کیفی و کمی می باشد. برای جمع آوری داده های بخش کیفی از ابزار مصاحبه استفاده شده است. داده های حاصل، با روش تحلیل تماتیک تحلیل شده است. از مطالعه اسناد بالادستی، تحلیل تماتیک داده های حاصل از مصاحبه و بررسی پیشینه، مدل اولیه پژوهش استخراج شده سپس مدل اولیه با استفاده از روش دلفی مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش کمی برای جمع آوری داده ها از روش پرسشنامه استفاده شده است و داده های حاصل با استفاده از نرم افزار spss25 تحت تحلیل عاملی اکتشافی قرار گرفتند تا شاخص های مدل حاصل از بخش کیفی مورد بررسی قرار بگیرد.  با توجه به نتایج مشاهده شده در آزمون ها،  یافته های تحلیل عاملی اکتشافیبا مدل اولیه پژوهش مطابقت دارد. مدل شایستگی مدیران در سه بعد فردی، میان فردی و اجرایی، 11 مولفه و 46 شاخص طراحی گردیده است.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، مدیران عالی، مدیران میانی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
  • رضا کاظمی، مجید فتاحی*، نیلوفر ایمان خان صفحات 157-179
    شرکت های بزرگ امروزه به دنبال روش ها و کانال های متنوعی هستند که با تمام ظرفیت خود از شیوه های نوین بازاریابی استفاده کنند تا بتوانند در فضای جدید و بدون ارتباط یک طرفه و از طریق به کارگیری روش های جدید به جذب مشتریان شان اقدام کنند. بدین منظور هدف تحقیق حاضر، ارایه مدل ارزیابی نقش بازاریابی حسی بر خرید آنی در فروشگاه های زنجیره ای می باشد که همزمان به اغلب مولفه های موثر بازاریابی حسی توجه نموده است. بدین منظور 15 نفر از خبرگان حوزه بازاریابی با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند و با آن ها تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه های عمیق صورت گرفت. برای تحلیل مصاحبه ها از نظریه داده بنیاد با رهیافت نظام مند و تکنیک کدگذاری سه سطحی استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بوده است که عوامل محصول و عوامل طراحی، شرایط علی و عوامل جمعیت شناسی و عوامل محیطی شرایط مداخله گر را تشکیل دادند. همچنین، عوامل اجتماعی و میل به خرید آنی جزء شرایط زمینه ای دسته بندی شدند. بنابراین به صاحبان مشاغل پیشنهاد می شود که از استراتژی های خدمات بهینه، مشتری مداری، برندسازی و شبکه سازی به عنوان راهبرد های عملی که می تواند منجر به وفاداری در خریدهای آنی مصرف کنندگان شود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: بازاریابی حسی، خرید آنی، نظریه داده بنیاد
  • صبا امیری، نادر نادری*، یوسف محمدی فر، بیژن رضایی صفحات 181-207
    بنگاه های صنعتی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی در ایجاد فرصت های شغلی هستند که رشد آنها پدیده ای چندبعدی است. هر زمان کاهش منابع و خروجی بنگاه های صنعتی به همراه کاهش اندازه یا مقیاس عملیات آنها همراه گردد، رشد متوقف شده و بنگاه، راکد می گردد. لذا در پژوهش حاضر، تحلیل سلسله مراتبی اجزای مدل رکود بنگاه های صنعتی که قلمرو مکانی آن استان کرمانشاه است، انجام شد. مدل پژوهش براساس رویکرد آمیخته اکتشافی تدوین شد. جهت گردآوری داده ها در بخش کیفی از روش های نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی تا دستیابی به اشباع نظری داد ه ها؛ از طریق مصاحبه عمیق با 31 نفر از خبرگان استفاده گردید. داده ها در بخش کمی نیز از طریق تدوین پرسشنامه محقق ساخته با 20 نفر از اعضای جامعه آماری، گردآوری شدند. بررسی ها نشان می دهد مدل رکود بنگاه های صنعتی متاثر از عوامل گوناگونی است. اولویت بندی اجزای مدل، نشان داد "مشکلات حقوقی و اختلاف شرکاء" بالاترین اولویت شرایط علی؛ "تامین منابع مالی" بالاترین اولویت شرایط مداخله گر؛ "چالش های اقتصادی" بالاترین اولویت "شرایط زمینه ای"؛ "چالش های ارتباطی در حوزه فروش" بالاترین اولویت راهبردها/ کنش ها؛ "بی انگیزگی فعالان بنگاه های صنعتی" بالاترین اولویت پیامدهای سطح کلان؛ و در نهایت "تشدید اختلاف بین شرکای کلیدی" بالاترین اولویت پیامدهای سطح بنگاه در نرخ ناسازگاری کمتر از 1/0 هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی، رکود، بنگاه صنعتی، راهبرد
  • مهدی دهقانی سلطانی، عادل آذر* صفحات 209-239
    امروزه دستیابی به مزیت رقابتی به عنوان یکی از مهم ترین گام های اولیه شرکت ها برای ورود به بازارها و گسترش فعالیت های خود و موفقیت در این بازارها محسوب می شود. از طرفی، با افزایش رقابت پذیری بین شرکت ها، توجه به مزیت رقابتی به ویژه در کسب کارهای کوچک افزایش پیدا کرده است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تاثیر مکان بر مزیت رقابتی از طریق نقش میانجی سرمایه فکری (سرمایه انسانی، ساختاری و ارتباطی) در میان کسب و کارهای کوچک پوشاک انجام پذیرفته است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق و نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری مشتمل بر کسب وکارهای کوچک پوشاک بود که تعداد 400 پرسشنامه استاندارد که برای روایی آن از روایی صوری و همچنین برای پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده بود، به شیوه نمونه گیری در دسترس در میان شرکت ها توزیع شد که از این تعداد تنها 363 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر کواریانس برای بررسی فرضیه ها و تایید مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، مکان بر سرمایه انسانی، ساختاری، ارتباطی و مزیت رقابتی تاثیر مثبت معناداری دارد، همچنین ابعاد سرمایه فکری نیز تاثیر مثبت معناداری بر مزیت رقابتی دارد.
    کلیدواژگان: مکان، مزیت رقابتی، سرمایه فکری، کسب وکارهای کوچک، برنامه راهبردی صنعت پوشاک
  • علیرضا بستانی، محمدرضا زالی*، نظام الدین فقیه، اسدالله کردنائیج صفحات 241-267

    جوان سازی سازمانی به عنوان یک پدیده کارآفرینانه استراتژیک، مفهومی قدیمی ولی تقریبا ناشناخته است. در این پژوهش مرور سیستماتیک مبتنی بر روش علم سنجی، تعداد 1004 مقاله منتخب (از میان 61385 مقاله) در پایگاه های علمی Scopus و WOS، در زمینه جوان سازی سازمانی و حوزه های علمی نزدیک به این موضوع و با استفاده از تکنیک های هم رخدادی و هم استنادی به کمک نرم افزار VOSviewer، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. براساس نتایج تکنیک هم رخدادی، هفت خوشه به عنوان ابعاد مفهوم جوان سازی سازمانی شناسایی شد: توسعه قابلیت های سازمانی، اصلاح فرآیند های کسب وکار، ساختار دهی مجدد سازمانی، استراتژی های چرخش تحولی کسب وکار، توسعه رهبری کارآفرینانه، نوآوری و نوبرند سازی کسب وکار که چهار بعد آخری، جزء مشارکت نظری این پژوهش محسوب می شود. همچنین بر اساس نتایج تکنیک هم استنادی، تعداد 8 خوشه نویسندگان (به عنوان جامعه علمی) شناسایی گردید و عملا سه بعد از ابعاد جدید مفهوم جوان سازی سازمانی (استراتژی های چرخش تحولی کسب وکار، توسعه رهبری کارآفرینانه، و نوبرند سازی کسب وکار)، در نتایج هر دو تکنیک مشاهده می شود. سرانجام در پایان مقاله، تعدادی شکاف های پژوهشی برای پژوهش های آتی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: جوان سازی سازمانی، استراتژی های چرخش تحولی کسب وکار، رهبری کارآفرینانه، نوبرندسازی، نوآوری
  • سرور سفیدگر، علیرضا علی احمدی*، حسین علی احمدی جشفقانی صفحات 269-294
    سیاست گذاران برای رشد نیروی انسانی ماهر، نیازمند تحول در برنامه ها می باشند. بدین منظور، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در ایران تصویب گردید ولی تعیین مصادیق آن نیاز به تبیین و برآورد دارد. تحلیل محتوای سند تحول از منظر اقتصادی-حرفه ای و علمی-فناوری است. روش؛ مصادیق و مولفه های ساحت های اقتصادی -حرفه ای و علمی - فناوری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تحلیل محتوا گردیدند و از نرم افزار اتلس تی ای استفاده شد و با پرسشنامه، نظر هنرآموزان در باره اهداف تربیتی سند تحول در کتاب های تخصصی نظام جدید، برآورد گردید و آزمون نمونه های دوگانه، بر روی داده های کمی در نرم افزار SPSS اجرا شد. پژوهش برای اولین بار، به کشف معانی، اولویت ها، نگرش ها، شیوه های درک و سازمان یافتگی مفاهیم دست یافت و نشان داد که ازنظر خبرگان آموزشی هدف های ساحت های اقتصادی -حرفه ای و علمی - فناوری، در کتاب های تخصصی نظام جدید تا حد قابل قبولی برآورد می شود. مفاهیم حاصل از این پژوهش، نظیر کشف معانی، اولویت ها، نگرش ها، سازمان یافتگی، رشد و شایستگی های فنی و علمی، به مدیران فنی و حرفه ای کمک می کند تا زیر نظام های برنامه درسی در همه سطوح آموزش عمومی، فنی و مهارتی را طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت تحول، ساحت اقتصادی -حرفه ای، ساحت علمی -فناوری، سند تحول بنیادین، آموزش فنی و حرفه ای
  • عباسعلی رستگار*، احسان دهقان، هوشمند باقری قره بلاغ صفحات 295-320
    مدیریت منابع انسانی در سازمان های پروژه محور موضوع جدیدی است که به دلیل تاثیر در چگونگی جذب و به کارگیری نیروی انسانی نقش محوری در فرآیندهای سازمانی دارد. تغییر فضای کسب وکار در جهان امروز، سازمان ها را مجاب می کند تا به منظور پاسخگویی به تقاضای مشتریان خود، استراتژی ها و ساختار خود را به نحوی پیاده سازی کنند تا بتوانند با این تغییرات مقابله و در راستای چابک سازی سازمانی گام بردارند. به همین جهت چابکی از دغدغه های مهم سازمان ها است و شناسایی عوامل موثر بر آن ضروری است. ازاین رو، سیزده عامل که تناسب بیشتری با جامعه آماری داشتند و بیشتر مدنظر مدیران و کارشناسان بودند، انتخاب شدند. برای این منظور، دو رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری و فرآیند رتبه بندی تفسیری جهت شناسایی و رتبه بندی موانع کلیدی دستیابی به چابکی منابع انسانی در سازمان های پروژه محور بکار گرفته شده است. نتایج حاصل از رویکرد مدل سازی ساختاری بیانگر آن است که چهار عامل تشویق و پشتیبانی مدیریت، مشارکت، همدلی و احساس نیاز به چابکی زیربنای دستیابی به چابکی منابع انسانی می باشند. سپس با استفاده از روش فرآیند رتبه بندی تفسیری؛ رتبه هر یک از عوامل نیز مشخص می شود. همچنین مقایسه ای میان دو روش مدل سازی ساختاری تفسیری و فرآیند رتبه بندی تفسیری انجام و به مزایا و معایب هریک پرداخته شد.
    کلیدواژگان: چابکی منابع انسانی، سازمان های، پروژه محور، مشارکت، همدلی
  • محمدرضا اردلان*، حسین معجونی صفحات 321-352

    هدف پژوهش بررسی نقش مدیریت استعداد در عملکرد شغلی با میانجی گری سرمایه اجتماعی می باشد. جامعه پژوهش کلیه معلمان ابتدایی ناحیه 1 شیراز به تعداد 3000 نفر، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان نمونه ای به حجم 341 نفر انتخاب شد. روش پژوهش مطالعات همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری است. از پرسشنامه مدیریت استعداد اوهلی (2007)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (2005)، استفاده شد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار، از تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد، جهت تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی و تحلیل مسیر تاییدی با استفاده از نرم افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که: متغیر مدیریت استعداد دارای اثر مستقیم مثبت (36/0)، اثرغیر مستقیم مثبت (157/0) و اثر کل مثبت (517/0) و معنادار بر متغیر عملکرد شغلی در سطح 05/0 می باشد. متغیر سرمایه اجتماعی دارای اثر مستقیم مثبت (21/0) و معنادار بر متغیر عملکرد شغلی در سطح 05/0 می باشد. متغیر مدیریت استعداد با ضریب مسیر غیر مستقیم بواسطه سرمایه اجتماعی (157/0) و مقدار تی (63/4) دارای اثر  غیرمستقیم، مثبت و معنادار بر متغیر عملکرد شغلی در سطح 05/0 می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، سرمایه اجتماعی، عملکرد شغلی، آموزش و پرورش، معلمان
|
  • Saeid Ghasemi, KaramAllah Daneshfard *, Abdolkhalegh Gholami Pages 13-41

    Today, human resources are the first factor in the development of societies and empowered employees have the ability to make independent decisions. In fact, organizations empower employees to delegate authority to the lowest organizational levels. Therefore, it is likely that identifying and determining the importance of factors affecting employee empowerment has a considerable role in improving organizational effectiveness. To this end, the main purpose of this study was the identification and determining the importance of the factors affecting the evaluation of the effectiveness of employee empowerment. The current study was based on a qualitative and quantitative approach. The statistical population of this study was the organizational managers of the governmental organization of Esfahan city which according to the impossibility of access to all members, a sample of 10 members was used. In the first step, the 9 variables consist of empowerment resources, leaders and managers, Psychological dimensions, organizational environment, training, organizational climate, organizational structure, empowerment methods, and mediators variables were obtained via literature. Then, using the 5 main rounds of the Delphi method, 44 sub-variables related to the 9 mentioned categories were identified. T Quantitative data analysis was performed to determine the weight and importance of categories using hierarchical analysis. The results of this section showed that the category of leaders and managers had the highest weight and the category of organizational climate had the lowest weight. Finally, the model of factors affecting the evaluation of the effectiveness of employee empowerment based on the obtained results was presented. The results of this study showed that evaluating the effectiveness of empowerment courses is a complex matter that is affected by many variables and attention and focuses on these variables is recommended to managers of government organizations in Isfahan.

    Keywords: Effectiveness Evaluation, Empowerment Programs, Delphi, AHP, Isfahan
  • Ahmad Ramezanpour Nasirmahalleh, Mahdi Homayounfar * Pages 43-69
    Although small and medium-size enterprises (SMEs) constitute more than 85 percent of total business enterprises in Iran, most of the knowledge management studies concentrated on large enterprises. In this way, this study investigated the relationship between knowledge management, innovation (technology and marketing), and competitive advantage in SMEs. The statistical population of the study consists of SMEs in Rasht industrial parks which 124 out of them were selected based on the random sampling method. The collected data by a designed questionnaire were analyzed using structural equation modeling (SEM) and artificial neural network techniques. The results of data analysis based on Partial Least Square (PLS) indicate that knowledge management has positive and significant relationships with technological innovation and marketing innovation. In addition, knowledge management has a positive and significant relationship with a competitive advantage and its strongest relationship with competitive advantage mediated by technological innovation, So, technology innovation is a strong mediator between knowledge management and competitive advantage. On the other hand, the results of the neural network approach show that technology development is the most important predictor of a competitive advantage which this finding is consistent with the output of PLS analysis. Some suggestions also are provided for further researches and application in a statistical population.
    Keywords: knowledge management, Technology innovation, Marketing innovation, Competitive advantage, SMEs
  • Changiz Mohammadizadeh, Mojtaba Tabari *, Asadollah Mehrara, Mohammadreza Bagherzadeh Pages 71-102

    This study aims to provide a model for the employee adjustment of the faculty members and staffs in the Islamic Azad University of Iran (a case study in Mazandaran province) and to examine the dimensions of the effectiveness indicators and procedures applicable to human resource adjustment. This study is purposefully a descriptive study and methodologically a survey research. In this research, data were collected from the interview with the university experts and the questionnaire. Five factors of effectiveness and related factors including organizational agility (4 components), human resource empowerment (16 components), adjustment effects (5 components), the ability to implement of the method (4 components) and legal contexts (3 components) and 11 methods were used in the first stage of the research. The adjustment of power was based on the initial selection model and the questionnaires were designed. In the next stage, the sample consisted of 35 faculty members and staffs from different branches of Azad University of Mazandaran province. All questionnaires of this research were designed using valid scientific questionnaires to determine the significant levels by PLS-SEM software. The statistical population in the final stage of the study included employees and faculty members of all Azad University of Mazandaran Branch in 2018. The final model of the research consists of 5 indicators, 13 components and 3 methods of human resource adjustment in each case.

    Keywords: Azad University, Employee Adjustment, Effectiveness Index, Verifiable Factor Analysis, human resources
  • Mehdi Yazdanshenas *, Sayedeh Sara Madani Pages 103-132
    This research aims to investigate the relationship between strategic human resource management and firms’ performance with the mediating role of entrepreneurial orientation in insurance firms listed in the Tehran stock exchange. By purpose, this research is an applied survey and methodologically is a descriptive study. The statistical population consists of the senior human resource experts, managers, and supervisors of insurance firms listed in the Tehran stock exchange. Research data was collected through standard questionnaires distributed straight- randomly among a sample of 117 respondents. The reliability of research tools was examined according to the Cronbach coefficient and composite reliability coefficients for each construct. Also, the construct validity of the research tool was tested through confirmatory factor analysis. Research conceptual framework and hypotheses were analyzed according to structural equation modeling via XLSTATE PLS. Findings indicate that there is a positive and significant relationship between strategic human resource management and insurance firms’ performance in its three dimensions as internal performance, job performance, and performance against competitors. Also, the mediating role of entrepreneurial orientation in the relationship between strategic human resource management and insurance firms’ performance in all of the three dimensions was confirmed. Meanwhile, the positive and significant effect of entrepreneurial orientation on performance dimensions was confirmed as well.
    Keywords: Performance, Human resource management, Strategic Human Resource Management, entrepreneurial orientation, Insurance Firms
  • Neda Ramezanpanah, Sayyed mohsen Allameh *, Hossein Samavatyan, Maryam Ghanenia Pages 133-155

    This study intends to identify and design a competency model of top and middle-level managers of the National Iranian Petrochemical Company. The methodology adopted is of the mixed qualitative and quantitative type. Ten interviews with top and middle managers of the National Iranian  Petrochemical Company were performed to collect qualitative data which was analyzed using the thematic analytical method thereafter with MAXQDA. The primary model of research was extracted from a study of high-level documents, a thematic analysis of the data provided by the interview, and a literature review. The resulting model was then studied using the Delphi method. On the quantitative side, a Questionnaire was used to collect data. In order to check the indices of the model, these data analyzed by SPSS25 and Exploratory Factor Analysis method. According to the results, the findings of exploratory factor analysis are in line with the qualitative research model. The competency model for the top and middle managers do not differ in dimensions, components, or indices and only the importance of the competencies was different in the top and middle management levels. The competency model of research for both top and middle managers was designed in three dimensions, personal competencies, interpersonal competencies and administrative competencies, eleven components, and forty-six indices.

    Keywords: Competency, Competency model, Top managers, Middle managers, National Iranian Petrochemical Company
  • Reza Kazemi, Majid Fattahi *, Niloofar Imankhan Pages 157-179
    Large companies today are looking for a variety of methods and channels to use new marketing methods to their full potential in order to attract their customers in a new space without one-way communication and through the use of new methods. For this purpose, The purpose of the present study is to Provide a role evaluation of sensory marketing on the impulse buying model of chain stores, which has simultaneously focused on most of the effective components of sensory marketing. For this purpose, 15 marketing experts were selected by the theoretical sampling method and conducted in-depth interviews until the theoretical saturation. The data analysis was conducted using systematic approach theory and three-level coding technique. The findings indicated that product factors and design factors were causal factors, demographic and environmental factors constituted the confounding conditions. Also, social factors and the desire to impulse buying were categorized as contextual. Therefore, business owners are advised to use optimal service strategies, customer orientation, branding, and networking as practical strategies that can lead to loyalty in impulse consumer buying.
    Keywords: Sensory Marketing, Impulse buying, Foundation Data Theory
  • Saba Amiri, Nader Naderi *, Yousef Mohamadifar, Bijan Rezaee Pages 181-207
    Industrial enterprises are one of the most important economic sectors in creating job opportunities, the growth of which is a multidimensional phenomenon. Whenever the decline in resources and output of industrial firms is accompanied by a reduction in the size or scale of their operations, growth stops and the firm stagnates. So that, an analytic hierarchy of the stagnant model components of industrial enterprises, whose spatial domain is Kermanshah province has performed in the present study. The research model was developed based on a mixed exploration approach. For data gathering in the qualitative section, sampling and judging methods were used to achieve theoretical data saturation through in-depth semi-structured interviews with 31 experts. In the quantitative section, data were collected with questionnaires with 20 statistical populations. Analyzes show that the stagnant model of industrial enterprises is affected by various factors. In summary, prioritization of model components showed that "legal problems and partners' differences" were the highest priority of causal conditions; "financing" was the highest priority of intervening conditions; "economic challenges" were the highest priority "contextual conditions"; In terms of sales, "the highest priority of strategies/actions;" inactivity of industrial enterprise activists "are the highest priority of macro-level outcomes at the inconsistency of less than 0.1. Finally, suggestions were made to improve the status of stagnant industrial enterprises.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Prioritizing, Stagnant, Industrial Enterprise, Strategy
  • Mahdi Dehghani Soltani, Adel Azar * Pages 209-239
    Today, achieving competitive advantage is considered as one of the most important initial steps for companies to enter the markets and expand their activities and success in these markets. On the other hand, with increasing competitiveness among companies, attention to competitive advantage has increased, especially in small businesses. The aim of this study was to investigate the effect of place on competitive advantage through the mediating role of intellectual capital (human, structural and communication capital) among small clothing businesses. The research is applied in terms of purpose and is descriptive - survey in terms of the method of research and the method of data collection. The statistical population consisted of small scale clothing businesses that 400 standard questionnaire, used for its validity of formal validity as well as Cronbach's alpha coefficient was used for its reliability, and it was distributed among the companies using the available sampling method, of which only 363 questionnaires were analyzed A covariance-based structural equation modeling approach has been used to test the hypotheses and validate the conceptual model of the research. The results show that Place has a significant positive effect on human capital, structural; communication and competitive advantage, as well as intellectual capital dimensions have a significant positive effect on competitive advantage.
    Keywords: place, Competitive advantage, Intellectual Capital, Small Business, Strategic Plan of Clothing Industry
  • Alireza Bostani, MohammadReza Zali *, Nezameddin Faghih, Asadollah Kordnaeij Pages 241-267

    Organizational rejuvenation as a strategic entrepreneurial phenomenon is an old but almost unknown concept. In this research, a systematic review based on bibliometric method has been performed. A total of 1004 selected articles (out of 61385 articles) obtained from Scopus and WOS scientific databases in the field of organizational rejuvenation and related scientific fields (Such as Business Turnaround, organizational Revitalization, Restructuring, Business Process Reengineering) have been used. These articles have been analyzed by Co-occurrence and Co-citation techniques using VOSviewer software. Based on the results of the Co-occurrence technique, seven clusters were identified as dimensions of the concept of organizational rejuvenation: 1-Development of organizational capabilities 2- Business Process Improvement 3-Organizational restructuring 4-Business turnaround strategies 5-Entrepreneurial leadership development 6-Innovation 7-Business rebranding. The last four dimensions of which are part of the theoretical contribution of this research. Also, based on the results of the co-citation technique, 8 clusters of authors (as a scientific community) were identified and practically three dimensions of the new dimensions of organizational rejuvenation concept(Business turnaround strategies, Entrepreneurial leadership development, and Business rebranding) can be seen in the results of both techniques. According to the proposed systematic model, businesses can achieve competitive advantage by responding to environmental uncertainty, to maintain a competitive position, or to address issues of declining performance by aligning the seven clusters of organizational rejuvenation. Finally, at the end of the article, a number of research gaps are suggested for future research.

    Keywords: Organizational rejuvenation, Business turnaround strategies, Entrepreneurial leadership, re-branding, Innovation
  • Sorur Sefidgar, Alireza Ali Ahmadi *, Hosein Aliahmadi Jeshfaghani Pages 269-294
    Background; Policymakers need to change plans to grow skilled manpower. For this purpose, the document of the fundamental transformation of education in Iran was approved, but determining its examples needs to be explained and estimated. Purpose of the research; Content analysis of the transformation document is from an economic-professional and scientific-technological perspective. Method; Examples and components of economic-professional and scientific-technology fields of the document of fundamental change in education and training were analyzed, the content was used, and ATLAS.TI software was used. The dual sample test was performed on quantitative data in SPSS software. findings; For the first time, the research revealed the meanings, priorities, attitudes, methods of understanding, and organization of concepts and showed that according to educational experts, the goals of economic-professional and scientific-technological fields in the specialized books of the new system are estimated to an acceptable level. Be. Result; The concepts of this research, such as: discovering meanings, priorities, attitudes, organization, growth, and technical and scientific competencies, help technical and professional managers to design curriculum subsystems at all levels of general, technical, and skill education.
    Keywords: Curriculum Management, Fundamental Transformation Document Content Analysis, Policymakers, Technical, Vocational Education
  • Abbasali Rastgar *, Ehsan Dehghan, Hooshmand Bagheri Garbollagh Pages 295-320
    Human resource management in project-oriented organizations is a new issue that has a pivotal role in organizational processes due to the impact on how human resources are absorbed and used. Changing the business environment in today's world persuades organizations to implement their strategies and structures in a way that meets the needs of their customers so that they can deal with these changes and take steps toward organizational agility. Therefore, agility is one of the important concerns of organizations and it is necessary to identify the factors affecting employee agility. Therefore, thirteen factors that were more in line with the statistical population and were more considered by managers and experts were selected. For this purpose, two approaches of interpretive structural modeling and interpretive ranking process have been used to identify and rank key barriers to access to human resource mobility in project-based organizations. The results of the structural modeling approach show that the four factors of encouragement and support for management, participation, empathy and sense of need are the infrastructure for achieving human resource agility. Then, using the method of interpretive ranking process, the ranking of each factor is determined. Also, a comparison was made between the two methods of interpretive structural modeling and the process of interpretive ranking and the advantages and disadvantages of each were discussed.
    Keywords: Human Resource Agility, Project-Oriented, Organizations, Partnerships, Empathy
  • MohammadReza Ardalan *, Hosein Majooni Pages 321-352

    The purpose of this study was to investigate the role of talent management in job performance mediated by social capital. The research population was all 3000 elementary teachers of Shiraz District 1 who were selected by simple random sampling method based on Morgan table with a sample size of 341. The research method is correlation studies and in particular structural equation modeling. The Early Talent Management Questionnaire (2007), the Nahapit & Goshal Social Capital Questionnaire (1998) and the Paterson Job Performance Questionnaire (2005) were used. Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis were used to determine the reliability and validity of the tool. The results showed that: talent management had positive direct effect (0.36), indirect positive effect (0.157) and positive total effect (0.517) and significant effect on job performance variable at 0.05 level. The social capital variable has a positive direct effect (0.21) and significant on the job performance variable at the 0.05 level. Talent management variable with indirect path coefficient through social capital (0.157) and t value (4.63) have indirect, positive and significant effect on job performance variable at 0.05 level.

    Keywords: Talent management, social capital, Job Performance, education, Teachers