فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 93 (بهار 1400)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 93 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید مصطفی محقق داماد، مهدی نیازآبادی* صفحات 11-34

    حوزه حقوق، فقه و اصول، عرصه تحقق تعارضات میان امور مختلف است؛ از جمله تعارضاتی که در حوزه حقوق و شعب زیرمجموعه آن مطرح می شود، «تعارض قوانین» در حقوق بین الملل خصوصی است که محدود به رسیدگی در مراجع قضایی نبوده و در مراجع داوری نیز، مبتلی به است و به فراخور مراجعه روزافزون به داوری، از حیث مباحث نظری و عملی، از پیشرفت و عمق فراوانی نیز برخوردار گردیده است. در حوزه فقه و به طور خاص اصول فقه نیز، مبحثی تحت عنوان «تنافی ادله» وجود دارد که به نحو ویژه به تعارضات مستحدث در این حوزه می پردازد. تعارضات موجود، ضرورتا باید حل گردد و این مهم جز از طریق شناخت منطق حاکم بر آن ها ممکن نخواهد شد. وجه اشتراک تعارض قوانین و تنافی ادله، وجود عنصر «تنافی» یا «ناسازگاری» میان امور مختلف است؛ با بررسی منطق حاکم بر «تعارض قوانین در داوری های تجاری بین المللی» و «تنافی ادله در اصول فقه»، به نظر می توان وجوه اشتراک و هماهنگی هایی را میان تعارضات مستحدث در این دو حوزه یافت؛ حال ممکن است وجوه اشتراک مزبور با الگوگیری و به نحوی عامدانه پدید آمده یا به طور تصادفی ایجاد شده باشد.

    کلیدواژگان: تعارض قوانین، داوری تجاری بین المللی، تنافی ادله، تعادل، تراجیح
  • محمدعلی اردبیلی، یاسمن سعیدی نژاد* صفحات 35-60

    رویکرد بالینی به جرم، مجرم، بزه دیده و عدالت کیفری به عنوان یک مدل سیاست جنایی نزد اغلب جرم شناسان جایگاه بی بدیل و خدشه ناپذیری دارد. در ادبیات جرم شناختی گذشته و امروز، رویکرد بالینی مترادف با مفاهیم و موازین حقوق بشری همچون پیشگیری از تکرار جرم و کژروی های اجتماعی، رعایت کرامت انسانی بز ه کاران، حمایت از حقوق بزه دیدگان، بازپروری محکومان کیفری، دادرسی عادلانه، کارکرد اصلاحی کیفر و هم سویی منافع بز ه کار با مصالح حمایتی از جامعه بازشناخته شده است. این مقاله ضمن به چالش کشیدن رویکرد بالینی در حوزه بزه کاری از طریق بازتعریف آن با استفاده از مفهوم پزشکی شدن ، می کوشد نشان دهد فرآیند پزشکی شدن جرم و انحراف کجا و چه زمانی، توسط چه کسانی ، با چه طریقی و قواعدی و با چه طرح ادعاهایی انجام شده یا می شود و این فرآیند چه نتایج یا بازدهی را برای حرفه پزشکی، بزه کاران، بزه دیدگان، جرم شناسان، سیاست گذاران جنایی، دولت ها و مردم که جملگی کارگزاران آن می باشند، به ارمغان آورده یا خواهد آورد. نتیجه ی فرآیند پزشکی سازی ، قدرت اداره عرصه ی جرم شناسی و سیاست جنایی به نفع گروه ادعاساز است. پاداشی که تا به امروز نصیب حرفه پزشکی شده است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، سیاست جنایی، پزشکی شدن، جرم، انحراف
  • عبدالله شمس، زیور دواشی* صفحات 61-86
    امروزه هزینه های بالای دادخواهی (حق الوکاله وکلا، حق الزحمه کارشناسان و هزینه های دادگاه و...) که به عنوان چالشی در مسیر دسترسی به عدالت و دادگستری شناخته می شود، طرفین را بر آن داشته تا در جستجوی عدالت و حقیقت برای تامین این هزینه ها، به استفاده از شیوه های مختلف همچون تامین مالی هزینه های دادخواهی توسط ثالث روی آورند. در این شیوه، سرمایه گذار که از طرفین دعوی نیست، تامین هزینه های دادخواهی یک طرف دعوی را در برابر سهمی از وصولی های ناشی از حکم دادگاه یا سازش بر عهده می گیرد. علی رغم مزایایی که طرفداران این نهاد از آن سخن رانده اند، شناسایی چالش های ناشی از آن که سیستم قضایی و بازیگران این صنعت را درگیر نموده ضروری است. فقدان مقررات گذاری مناسب، افزایش تعداد دعاوی و بویژه دعاوی واهی، ایده آل و نه واقعیت بودن «توسعه دسترسی به دادگستری» به عنوان دستاورد مهم این نهاد، کالا سازی عدالت و دادگستری، تهدید یکپارچگی سیستم قضایی از جمله چالشهای این نهاد در سیستم قضایی امریکا و انگلستان هستند. در ایران مجاز بودن تامین مالی هزینه های دادخواهی قبل از بستر سازی، علاوه بر ایجاد برخی مشکلات فوق می تواند منجر به افزایش معضلات سیستم قضایی شود.
    کلیدواژگان: تامین مالی توسط ثالث»، هزینه های دادخواهی»، دسترسی به دادگستری»، قرارداد تامین مالی»
  • ابراهیم بیگزاده، محمدحسین رمضانی قوام آبادی* صفحات 87-118

    ارجاع وضعیت توسط دولت عضو یکی از شیوه های مندرج در ماده 13 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری است. دولت عضو می تواند وضعیتی را که به نظر یک یا چند جنایت تحت صلاحیت دیوان ارتکاب یافته است را به دادستان ارجاع دهد. با وجود این لازم به ذکر است که شروع به رسیدگی توسط دولت ذیربط از اولویت زیادی برخوردار می باشد و به همین جهت نیز تدوین کنندگان اساسنامه دیوان با درج صلاحیت تکمیلی در صدد ممانعت از بی کیفرماندن مرتکبان جنایات بین المللی برآمدند. ارجاع وضعیت توسط دولت عضو به دادستان دیوان دارای محاسن زیادی است و بی تردید با این روش به کارآمدی دیوان کمک شایانی خواهد شد.تمرکز اصلی این تحقیق بر ارجاع وضعیت توسط دولت است و سایر شیوه های ارجاع مورد تجزیه و تحلیل قرار نمی گیرد. برای داشتن تحلیلی جامع از ارجاع دولت بررسی مسایل شکلی و ماهوی مرتبط با آن گریز ناپذیر است. بدین منظور مسایل اساسی چون ارجاع، ارجاعدهنده،آیین ارجاع،آثار ارجاع و درنهایت امکان بازپس گیری وضعیت ارجاع شده مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.این تحقیق بخشی از زوایای موضوع ارجاع وضعیت توسط دولت در اساسنامه دیوان را در پرتو رویه عملی آن مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. رویکرد اصلی و اولویت دیوان بر تعقیب جنایات بین المللی توسط محاکم ملی است. پیش بینی اصل صلاحیت تکمیلی در اساسنامه دیوان دلالت بر صحت چنین اولویتی می باشد. آمار مربوط به وضعیت های ارجاع شده به دیوان توسط دولتها حکایت از اقبال این شیوه نسبت به سایر شیوه های ارجاع مندرج در اساسنامه است.

    کلیدواژگان: ارجاع دولت، دادستان، دیوان بین المللی کیفری، همکاری
  • عباس قاسمی حامد، یوسف براری چناری* صفحات 119-142
    مصرف کننده به علت قدرت اقتصادی و چانه زنی کمتر نیازمند حمایت ویژه ای در برابر قدرتمندان می باشد و صرف توجه به اصل آزادی قراردادی، حقوق او را تضمین نمی کند. مصرف کنندگان بورس اوراق بهادار هم که بخشی از بازار مالی در برابر بازار واقعی هستند، مستثنی از این امر نبوده و حتی به علت تخصصی تر بودن بازارهای مالی، توجه به قشر ضعیف از فعالان این بازار اهمیت بیشتری دارد. لذا باید مصرف کنندگان موردنظر شناسایی و مشمول حمایت های خاص قرار گیرند. اشخاصی که در بورس سرمایه گذاری می کنند، دو دسته اند که برخی از آنها مبتدی و غیرحرفه ای و بعضی دیگر متخصص می باشند و بدیهی است که دسته اول نیازمند حمایت ویژه می باشند. اگرچه برخی، معتقد به عدم امکان اجرای قواعد حقوق مصرف در بورس اوراق بهادار هستند، اما بنظر می رسد علیرغم سکوت قانونگذار، باید سرمایه گذاران خرد این بازار که شغل اصلی آنها معامله اوراق بهادار نبوده بلکه حرفه فرعی و مکمل محسوب شده و دارای ضعف اطلاعاتی می باشند، را مصرف کننده نامیده و محق استفاده از مزایای خاص قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان مصوب 1388 کشورمان و سایر مقررات مرتبط دانست. در مقابل؛ سرمایه گذاران نهادی، که اشخاصی هستند متخصص و معامله اوراق بهادار در بورس حرفه اصلی آنها بوده و به علت قدرت اقتصادی و اطلاعاتی نیازمند حمایت ویژه قانونی نمی باشند. همانطور که ملاحظه می گردد، مفهوم مصرف کننده در بورس تا حدودی با تعریف مرسوم آن در قوانین مربوطه متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: مصرف کننده، بورس اوراق بهادار، سرمایه گذار خرد، سرمایه گذار نهادی، اوراق بهادار
  • نادر مردانی*، حسین تقی ملا صفحات 143-168
    از جمله شناورهایی که در دریا به ویژه در حوزه خلیج فارس فعالیت دارند یدک کش و بارج می باشند. یدک کش ها در زمینه حمل و نقل کالا به همراه بارج به عنوان یک واحد کاربرد دارند و در ارتباط با ارایه خدمات به ویژه در صنعت نفت نیز نقش غیر قابل انکاری را بازی می کنند از آنجا که غالبا قراردادهای حمل و نقل کالا با این وسیله در حوزه خلیج فارس بر مبنای حقوق داخلی می باشد در عمل در آرای محاکم تشتت زیادی وجود داشته و محاکم اغلب با استناد به مواد 377 و386 قانون تجارت اتخاذ تصمیم می نمایند. هدف از پژوهش حاضر این است که با توجه به قوانین دریایی موجود و کنوانسیون هایی که ایران در آن عضو می باشد مسئولیت مالک یدک کش و بارج را در فروض مختلف بررسی نموده و تبیین نماید که فعالیت مالکان یدک کش و بارج به خصوص در زمینه یدک کشی تجاری و حمل و نقل دریایی مشمول قانون دریایی بوده و مالکان می توانند از مزایای قانون مزبور از جمله تحدید مسئولیت مالکان یدک کش با رعایت کنوانسیون 1976 که ایران درسال 1393 به آن ملحق گردیده، استفاده نمایند و اینکه قانون دریایی بر غیر مفروض بودن خطای مالکان بارج و یدک کش در تصادمات دریایی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: شناور، یدک کش، مسئولیت مالک، قانون دریایی
  • پرویز ساورایی* صفحات 169-192
    ”انتساب داده پیام“یکی از مهم ترین موضوعات قانون تجارت الکترونیک ایران است. به دلیل جدید بودن موضوع و ضعیف بودن ادبیات حقوقی و فنی مربوط٬ ممکن است درک و تفسیر صحیحی از قانون به عمل نیاید. در این مقاله کوشش می شود تا ضمن تحلیل مواد 18 تا 21 قانون تجارت الکترونیک ایران و ارایه پیشنهاد در مورد اصلاح مفاد ماده 19، ابهامات مربوط به آن ها نیز رفع گردد. مفهوم دقیق٬ عناصر٬ جنبه های ثبوتی و اثباتی»انتساب داده پیام«٬ روش های مطرح در اثبات انتساب٬ مفهوم و مصادیق شخص ثالث که در بند ب ماده 19 مستتر و به نحو بسیار مبهمی در قانون آمده است؛ مورد تجزیه و تحلیل و بحث قرار گرفته است. جنبه های اثباتی انتساب داده پیام در سه فرض یعنی روش معرفی٬ توافقی و اقدامات شخص ثالث مطرح و تفسیر گردیده است. مباحث مهم دیگری چون روش های مطمین و عادی و رویه ایمن در انتساب داده پیام مورد بحث قرار گرفته است: رویه ایمن و اقسام آن در انتساب داده پیام از لحاظ فنی می تواند خیلی پیچیده باشد؛ مانند سیستم رمزنگاری نامتقارن (استفاده از کلید عمومی و خصوصی) و یا می تواند ساده باشد؛ مانند تایید هویت ارسال کننده از طریق خط تلفن.
    کلیدواژگان: انتساب داده پیام، جنبه های ثبوتی و اثباتی، رویه ایمن
  • مصطفی فضائلی*، وحید کوثری صفحات 193-214
    حقوق از دیرباز همواره به عنوان ابزار صلح و انتظام بخش روابط افراد و جوامع بشری مطرح بوده است. قلم فیلسوفان و متفکران مختلفی که به حوزه ی جنگ و صلح پرداخته اند، در نهایت بر واژه ی «صلح» از حرکت باز ایستاده و تلاش نویسندگان برجسته ای چون هوگو گروسیوس نیز در کتاب حقوق جنگ و صلح و کوشش وی برای تبیین دلایل مشروع جنگ، غایتی جز رسیدن به صلح از رهگذر واقعیت جنگ نداشته است. دکترین نوظهوری که روابط بین المللی برخی کشورها را دستخوش تغییرات تازه ای ساخته و در حال سایه افکنی بر غایت مندی حقوق به عنوان ابزار صلح می باشد، عبارت از دکترین جنگ حقوقی یا نظریه ی استفاده از حقوق به مثابه ابزار جنگی است؛ پژوهش حاضر ضمن توصیف و تحلیل این دکترین جدید با بهره گیری از داده های کتابخانه ای، با نقدی فلسفی و نگاهی آینده پژوهانه، در صدد تبیین مسیر احتمالی آینده ی حقوق بین الملل از نگاه دولت ها به آن خواهد بود و در پایان نتیجه می گیرد که به منظور مقابله با هرگونه انحراف و تغییر مسیر تکاملی حیات حقوق بین الملل، ضروری است با تاکید بر وحدت و یکپارچگی حقوق بین-الملل و جلوگیری از تجزیه و چندپارگی آن، مجال توسعه ی دکترین «جنگ حقوقی» را فراهم نکرده، بلکه مفهوم صلح حقوقی را در مقابل آن تقویت کرد.
    کلیدواژگان: جنگ حقوقی، صلح حقوقی، تجزیه ی حقوق بین الملل، غایت مندی حقوق، آینده ی حقوق بین الملل
  • جلیل قنواتی* صفحات 215-246

    نویسندگان قانون مدنی ایران تلاش کردند تا این قانون را مبتنی بر فقه امامیه یا منطبق با آن تنظیم و نگارش کنند. بسیاری از قواعد عمومی قراردادها و تعهدات ترجمه و اقتباسی از حقوق فرانسه است -که اساس آن را نظریه تعهدات تشکیل می دهد-، در حالی که در عقود معین عمدتا از فقه امامیه اقتباس شده است. مبانی متفاوت این دو منبع که یکی بر مبنای نظریه تعهدات و دیگری بر مبنای نظریه تملیک شکل گرفته اند، سبب ایجاد تعارض در موارد متعددی از قانون مدنی شده است. حقوق دانان ایرانی نیز در تحلیل مقررات قانون مدنی از جهت ابتنا بر نظریه عمومی تعهدات یا نظریه تملیک دیدگاه یکسانی ندارند. برخی با استناد به برخی روایات و تعابیر فقیهان بر این باور بودند که فقه امامیه در مقابل فقه اهل سنت بر اساس نظریه تعهدات تنظیم یافته است. پاره ای دیگر با تصریح به بیگانه بودن نظریه عمومی تعهدات، تعهد و التزام را در فقه امامیه امری فرعی تلقی می کنند. به نظر می رسد فقه امامیه و بخش عمده ای از مقررات قانون مدنی بر مبنای نظریه تملیک تنظیم شده اند. تعارض موجود در مقررات مختلف قانون مدنی ناشی از خلط بین این دو نظریه است. در این تحقیق به چند پرسش در خصوص این موضوعات پاسخ داده می شود .

    کلیدواژگان: : نظریه تعهدات، نظریه تملیک، ضمان قهری، حق عینی و دینی
  • پیمان نمامیان*، منوچهر توسلی نائینی صفحات 247-272

    جنایات ارتکابی میان نیروهای دولتی اوکراین و تجزیه طلبان طرفدار روسیه یکی از مرگبارترین مخاصمات و درگیری های جنگی در دهه اخیر است. «هیات نظارت ملل متحد بر حقوق بشر در اوکراین» گزارش هایی را در مورد افزایش آمار تلفات در اثر این درگیری ها و تصرف «کریمه» ارایه و مشارکت در درگیری های شرق اوکراین را به عنوان نقض شدید قواعد آمره حقوق بین الملل شامل قتل عام، اذیت و آزار، بدرفتاری، خشونت، بازداشت غیرقانونی و انواع دیگر آنچه اغلب نقض حقوق بشر فردی و جمعی به عنوان جنایت جنگی بوده را مطرح نموده است. از اینرو، می توان صلاحیت قضایی دیوان کیفری بین المللی را در رسیدگی به جنایات مزبور را احراز کرد. هرچند که جنایات جنگی در بستر مخاصمات مسلحانه بین المللی و غیربین المللی قابل ارتکاب هستند، اما به رغم وجوه اشتراک در ماهیت، اذعان می شود که برخی از جنایات جنگی در مخاصمات مسلحانه بین المللی جرم انگاری شده، ارتکاب آن ها به طور کلی در چارچوب مخاصمات مسلحانه غیربین المللی به مثابه جنایات جنگی قلمداد نمی شوند. این مقاله سعی بر آن خواهد داشت تا ضمن تایید ارتباط جنایات جنگی با مخاصمات مسلحانه در اوکراین که ابزاری برای تشخیص معیارهای مفید برای دیوان کیفری بین المللی است، مسئولیت کیفری مرتکبین بالفعل و بالقوه اقدام های دهشتناک در هر دو طرف مخاصمه از حیث تناسب با صلاحیت قضایی دیوان را مورد سنجش قرار دهد.

    کلیدواژگان: جنایات جنگی، اوکراین، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه بین المللی، دیوان کیفری بین المللی
  • فردین مرادخانی* صفحات 273-302
    تغییر غیر رسمی قانون اساسی یکی از موضوعات مطرح در تیوری حقوق اساسی است، که ذیل بحث اصلاح قانون اساسی مطرح می شود. در قوانین اساسی راه هایی برای اصلاح و بازنگری قانون اساسی پیش بینی می شود که در حقوق اساسی به عنوان راه های اصلاح رسمی قانون اساسی شناخته می شوند. اما قانون اساسی از طرق دیگری نیز تغییر می کند که به آن تغییر غیر رسمی قانون اساسی گفته می شود. در این شیوه متن قانون اساسی ثابت می ماند، اما محتوا و معنای آن تغییر می یابد. این شیوه در قوانین اساسی وجود دارد اما به راحتی قابل تشخیص نمی باشد. در میان شیوه های غیر رسمی تغییر قانون اساسی تفسیر قانون اساسی و رویه های اساسی از دیگر شیوه ها معروف تر هستند. این تحقیق از نوع تحلیلی و توصیفی می باشد و در آن کوشش شده است به این سوال پاسخ داده شود که دلایل تغییر غیر رسمی، رویکردها و شیوه های تغییر غیر رسمی و نیز حد و مرزهای تغییر غیر رسمی قانون اساسی چه می باشد و از این طریق به دنبال مشخص کردن مبانی و روش های تغییر غیر رسمی قانون اساسی است.
    کلیدواژگان: تغییر غیر رسمی، تغییر رسمی، تفسیر، رویه های اساسی، قانون اساسی
  • هوشنگ آبروشن*، علیرضا سایبانی، حسین غلامی، بهزاد رضوی فرد صفحات 303-324
    احراز برخی شرایط مقدمات مسئولیت کیفری در ماده 91 ق.م.ا شرط اعمال این مجازات هاست. بر خلاف تبصره 2 ماده 88، ماده 91 قانون مجازات اسلامی 1392 تحولی جدی در واکنش کیفری نسبت به نوجوانان مرتکب جرایم مستوجب حد یا قصاص ایجاد کرده است .این ماده، سه وضعیت را به عنوان عوامل سقوط حد یا قصاص معرفی کرده و قاضی را مکلف کرده است که در این موارد، مرتکب را به جای حد یا قصاص، بر اساس گروه سنی وی، به یکی از مجازات های تعزیری مذکور در این فصل محکوم نماید. در عین حال معیار احراز رشد و کمال عقل معین نشده و همین امر می تواند مشکلات و ابهامات زیادی را در عمل به وجود آورد. در این قالب چالش های مختلف، اختلاف نظرهای عمده ای را بوجود آورده است، از یک سو این سوال قابلیت طرح دارد که در چه جرایم، مرتکبان و چه حالت هایی می توان شبهه در رشد نوجوان را زایل کننده مسئولیت کیفری به مجازات حد و قصاص دانست و از سوی دیگر، در قالب تقنینی و قضایی کدام چالش ها رشد نوجوانان در فرآیند دادرسی را با ابهام روبه رو می سازد. بر این اساس این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی و با بررسی کلی رویه قضایی و اظهارنظر قضات مختلف، به این امر منتهی شده است که رشد نوجوانان در جرایم میتوجب حد و قصاص، رویکردی نوین ولی در عین حال با وجود چالش های مختلف،چندان به شکل صحیح در رویه قضایی تجلی نیافته است.
    کلیدواژگان: رشد نوجوان، شبهات موضوعی و حکمی، مسئولیت کیفری. حدود و قصاص، اقدامات تامینی و تربیتی
  • سمانه رحمتی فر* صفحات 325-346
    برقراری برابری جنسیتی پروژه درازمدتی است که در فرض تبدیل شدن به جریان اصلی، از طریق تغییرات همه جانبه در نظام حقوقی و نیز اصلاح نظامات غیرحقوقی با واسطه نظام حقوقی محقق می شود. گام نخست برای برنامه ریزی بلندمدت، شناسایی ابعادی از وضع موجود است که نیاز به تغییر دارد، گام دوم انتخاب یک الگو، به مثابه تابلوهای راهنمای مسیر اعمال تغییرات و گام سوم یافتن شاخصهایی برای سنجش میزان پیشرفت پروژه است. در این پژوهش چهار بعد برای برابری جنسیتی شناسایی شده است: جبران فرودستی زنان، مبارزه با تعصب، تحقیر و خشونت مبتنی بر جنیست، تغییر و تطبیق هنجارها، تسهیل عاملیت و نفوذ زنان. الگوی پیشنهادی، برای حرکت به سمت برابری جنسیتی، حکمرانی خوب است. نتیجه نشان می دهد حکمرانی خوب فرایند محور است و به جای صرف اصلاح قوانین، از طریق اعمال هم زمان مولفه هایش، شامل مشارکت پذیری، تضمین و رعایت حقوق بشر، حاکمیت قانون و پاسخ گویی، فرایند و بستر ایجاد قاعده را به نفع برابری تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، برابری جنسیتی، حکمرانی خوب، حاکمیت قانون، پاسخ گویی
  • مجید عزیزیانی* صفحات 347-368
    تعیین ماهیت داوری از جوانب گوناگون مفید فایده است. تعریف داوری با رعایت چهار ویژگی: الزام آور بودن، حل و فصل اختلاف توسط شخص ثالث،حقوقی بودن و قراردادی بودن بدین عبارت ارجح است:«داوری عبارت است از حل و فصل حقوقی و لازم الاجرای اختلاف و منازعه موجود یا آتی طرفین قرارداد، توسط شخص یا اشخاص ثالث انتخابی طرفین یا انتصابی دادگاه یا ثالث است».در خصوص ماهیت شرط داوری چندین نظریه شرط مستقل، شرط نتیجه و شرط فعل و شخصی بودن مطرح است ولی باید گفت که اول بحث دایر مدار احراز اراده طرفین شرط داوری است. اگر از مفاد شرط داوری چه به صورت صریح و چه به صورت ضمنی استنباط گردد که اراده و قصد طرفین بر این است که با انتفای قرارداد اصلی، شرط داوری نیز از بین برود، در این صورت در تبعی بودن و عدم استقلال شرط داوری شکی نیست. تصریح مقنن به استقلال شرط داوری در داوری های تجاری بین المللی مندرج در بند 1ماده 16 قانون داوری تجاری بین المللی از قوانین تکمیلی، نه امری است. در داوری های داخلی به جهت نبود صراحت قانونی و در صورت عدم کشف اراده طرفین از مفاد قرارداد پیرامون استقلال یا وابسته بودن شرط داوری و در حالت اطلاق، چنین نتیجه می گیریم که شرط داوری به این صورت نوعی شرط مستقل می باشد که ماهیت این شرط بدین نحو است که طرفین در خصوص شیوه، نحوه و مرجع حل اختلاف قرارداد، توافق می کنند.
    کلیدواژگان: داوری، قرارداد، تکمیلی بودن، شرط داوری
  • رضا یعقوبی* صفحات 369-392
    قانون مدنی ستون فقرات نظام حقوقی هر کشور است. هرچقدر مفاد این قانون برآمده از سنت های ملی و تاریخی جاری و حاکم بر جامعه و به تعبیر ثقه الاسلام تبریزی منطبق با «مذاق مملکت» باشد، قوام و دوام و کارآمدی آن بیشتر است. قانون مدنی ایران نیز از این جهت ، توسط هیات تدوین کنندگان قانون مدنی، که از علماء و اساتید مبرز حقوق بودند، بر مبنای فقه شیعه تدوین و به تصویب مجلس شورای ملی رسید. از آنجا که این قانون در زمان وزارت عدلیه علی اکبر داور تصویب شد ، برخی ادعا کرده اند که داور درصدد تدوین قانون مدنی براساس قوانین غربی و با استفاده از نظرات مستشاران خارجی بود ولی با مخالفت مصدق و تحت تاثیر سخنان وی در مجلس ششم مشروطه، از این نظر عدول کرد و قانون مدنی را براساس فقه شیعه و توسط هیاتی ایرانی تدوین نمود. این تحقیق با مطالعه و تطبیق اسناد تاریخی مرتبط با این موضوع، اصالت این ادعا را بررسی نموده و به این نتیجه رسیده است که نه داور درصدد تدوین قانون مدنی براساس قوانین غربی بوده است و نه مصدق در آن مقطع چنین ادعایی داشته است.
    کلیدواژگان: قانون مدنی، داور، عدلیه، تجدد، کاپیتولاسیون
  • علی اکبر سیاپوش* صفحات 393-415

    اگر سامانه ی حقوق بین الملل به عنوان مجموعه ی قواعدی معرفی شود که حاکم بر شکل گیری و تحول قواعد جاری در جامعه ی بین المللی است، آنگاه بررسی جایگاه هر مولفه در این سامانه متاثر از شناخت جایگاه آن در جامعه خواهد بود. نوشتار حاضر در ابتدا به بررسی ماهیت جامعه ی بین المللی و تاثیر عنصر گوهری شناخت ماهیت آن در تعیین کارکرد هنجارین محاکم پرداخته و پس از آن تلاش دارد عناصر توجیه کننده ی منزلت محاکم بین المللی در جامعه ی بین المللی را تبیین نماید. تعبیر هنجارین از مفهوم جامعه ی بین المللی از طریق مفهوم «مرجعیت حقوقی» قابل توجیه است، لذا شناخت مرجعیت در حقوق بین الملل کلید شناخت جامعه ی بین المللی و فهم کارکرد نهادهای قضایی در این مرجعیت است. ازآن جاکه تعاملی دایمی میان ساختار و کارکرد نهادها وجود دارد، این تعامل مستمر به واسطه ی گردش «معنی» در نظام های اجتماعی محقق و تضمین می شود. درنتیجه نقش دادگاه های بین المللی در مرجعیت حقوقی تابعی است از مشارکت آن ها در توسعه ی معنایی قواعد حقوق بین الملل.به همین دلیل سلسله مراتبی میان دادگاه های بین المللی ایجاد می شود که بازتابی از سلسله مراتبی نظام معنایی خواهد بود

    کلیدواژگان: مرجعیت حقوقی، مرجعیت معنایی، اساسی گرایی، توسعه قضایی، دادگاه های بین المللی
|
  • Mdamad Mdamad, Mahdi Niazabadi * Pages 11-34

    The area of Law, Fiqh and Usul Al Fiqh, is the field of conflict of different matters. Among the conflict occurring in the area of Law and its branches, there’ll be “Conflict of Laws” in Private International Law, that is not limited to judiciary review or hearing and is prevalent in arbitral tribunals too, and its topics has been had a great development and depth, due to increasing references to arbitration. There is a topic in the area of Fiqh and especially Usul Al Fiqh, that is named “Conflict of Sources”,which in particular deal with conflicts occurring in these areas. Existing mentioned conflicts have to be dissolved and this important matter would be possible just through recognition of the “Logic” governing them. The resemblance of “Conflict of Laws” and “Conflict of Sources” is the element of “conflict”. Through the study of the “Logic” governing Conflict of Laws in International Commercial Arbitration and Conflict of Sources in Usul Al Fiqh, some resemblances and coordination between the conflicts occurring in these two areas, might be found. These resemblances might be arose, intentionally and by patterning or unintentionally and by accident.

    Keywords: Conflict of Laws, International Commercial Arbitration, Conflict of Sources, Ta’adol (Equalization), Tarajih (Preference)
  • MohammadAli Ardebili, Yasaman Saeedinejad * Pages 35-60

    A clinical approach to crime, offender, victim, and criminal justice as a model of criminal policy has a unique and impeccable position before most of the criminologists. In the past and present criminology literature, the clinical approach is recognized to have the same meaning as the concepts and standards of human rights such as preventing recidivism and social deviations, observing the human dignity of offenders, supporting the victims’ rights, rehabilitation of criminal convicts, fair trial,corrective function of punishment and aligning the offender’s interests with the supportive benefits of the society.While challenging the clinical approach in delinquency field through redefining it, using medicalization concept, this essay tries to show when, where, by whom, with which methods and principles and through what claims-making, the process of medicalization of crime and deviance has been done, and what results or outcomes have been or will be brought by this process for the medical profession, offenders, victims, criminologists, those who lay down criminal policies, the government and the people, who all are the claims makers.The result of medicalization process is the power to manage the criminology and criminal policy grounds in the favor of claim-making group – the reward which the medical profession has been benefited so far.

    Keywords: Criminology, Criminal policy, medicalization, crime, deviance
  • Abdullah Shams, Zivar Davashi * Pages 61-86
    Nowadays, the high costs of litigation (attorney's fees, expert's fees and court costs, etc.), known as a challenge to access to justice, have encouraged the parties to seek justice and truth by using a variety of methods, such as third-party litigation funding to finance these costs. In this way, the investor, who is not originally a party to the suit, finances the party’s litigation costs in return for a share of the proceeds of the court verdict or settlement. Despite the benefits of third party litigation funding mentioned by proponents, it is essential to identify the challenges that have involved the judiciary and players in this industry. The lack of proper regulation, overall increase in litigation and particular frivolous suits, ideal rather than the reality of the "development of access to justice" as an important achievement of this entity, commoditization of justice, threat to the integrity of the judicial system, are the challenges of this entity in US and UK judicial system. In Iran, in addition to some of the above problems, authorizing the third-party litigation funding before preparation may lead to increase in the problems in the justice system.
    Keywords: Third Party Funding, Litigation Costs, Access to Justice, Litigation Funding Agreement
  • Ebrahim Beigzadeh, MohammadHossein Ramezani * Pages 87-118

    Referral by a State Party is one of the methods set forth in Article 13 of the Statute of the ICC. The State Party may refer the situation to a prosecutor who has appeared to have committed one or more crimes under the jurisdiction of the Court. It should be noted, however, that the initiation of the investigation by the relevant government is a high priority, and therefore the drafters of the Divine Statute sought to prevent the perpetrators of international crimes from being included. The referral of the situation by the State party to the Court Prosecutor is of great merit and will undoubtedly contribute to the efficiency of the Court.The main focus of this research is on state referrals and not other methods of referral. In order to have a comprehensive analysis of government referrals, it is inevitable to examine the formal and substantive issues associated with it. For this purpose, basic issues such as referral, referrer, referral rituals, reference works, and finally the possibility of returning the referenced status will be studied.This research will analyze state's referral of status in the Divine Statute in the light of its practical application. The Court's main approach and priority is to prosecute international crimes by national courts. The foreseeable principle of supplementary jurisdiction in the Divisional Statute implies the validity of such a priority. State statistics on cases referred to the Court indicate that this method is favorable to other methods of referral in the Statute.

    Keywords: referral, State, prosecutor, International Criminal Court, cooperation
  • Abbas Ghasemi Hamed Pages 119-142
    Due to economic power and less bargaining, the consumer needs special support from the powerful, and he does not guarantee his rights solely on the basis of the principle of contractual freedom. The consumers of the stock market, which are part of the financial market and are, in contrast, the real market, are no exception and even due to more specialized financial markets, paying attention to the weak stratum of the activists of this market is more important. Therefore, Consumers should be identified and eligible for special protection. Persons investing in stock exchange, are two categories some of them are beginner and non-professional and some others are specialist and obviously the first category needs special support. Although some believes that it is impossible to enforce the rules of consumer rights in the stock market, but it seems, despite the silence of the legislator, must the retail investors of this market, whose main occupation is not securities trading but also a subsidiary and complementary profession and their information is weak, called consumer and the right to use the special benefits of the Consumer Protection Act of 1388 in our country and other related regulations. . In contrast, institutional investors, who are specialist people and securities trading in their main job and due to economic and information power, they do not require special legal protection. As you can see, The concept of consumer in the exchange is somewhat different from the traditional definition in the relevant laws.
    Keywords: Consumer, Stock Exchange, retail investor, Institutional Investor, Securities
  • Nader Mardani *, Hossein Taghimola Pages 143-168
    Tug-boat and barge are among the marine vessels operating in the sea, especially in the Persian Gulf. Tug-boats in the field of transportation of goods along with the barge can be used as a unit, and also play an undeniable role in field of providing services, especially in the oil industry. Because transportation contracts using this device in the Persian Gulf based on domestic law, in practice, there is a great divergence of opinions, and courts often decide, based on Articles 377 and 386 of the Commercial Code of Iran. This study was carried out aimed to investigate the responsibility of the owner of the tug-boat in various assumptions in accordance with existing maritime laws and conventions which Iran is one of their member, and to explain that the activities of tug-boat and barge owners, especially in the field of commercial twage and maritime transportation are subject to maritime law, and the owners can use the benefits of the Act, including limiting the liability of tug-boat owners in compliance with the 1976 Convention, which Iran has joined it in 2014. Another point is that the maritime law emphasizes the unpredictability of the owner's mistakes in barge and tug-boat owners in collisions at sea.
    Keywords: Vessels, Tug-boat, Owner's Responsibility, Maritime Law
  • Parviz Savrai * Pages 169-192
    “Attribution of data message” is one of the most important issues in Iran's e-commerce law. Due to the novelty of the subject and the weakness of the relevant legal and technical literature, the subject could be improperly interpreted and understood. In this article, while analyzing articles 18 to 21 of the Electronic Commerce Law of Iran as well as proposing an amendment to the provisions of Article 19, an attempt is made to remove the ambiguities related to them. The precise concept, elements and factual and evidential aspects of “attribution of data message”, proposed methods in proving attribution, the concept and instances of the third party which have been impliedly and very vaguely provided in paragraph b of article 19, have been analyzed and discussed. Factual and evidential aspects of attribution of data message in the form of three assumptions; namely a method introduced by or agreed with the originator and the actions of the third party; have been explained and interpreted. Other important topics such as secure and insecure methods and secure procedure have been discussed: a secure procedure and its instances in proving attribution of data message could be technologically very sophisticated such as an asymmetric cryptographic system (using public key and private key) or could be as simple as a telephone call to confirm the identity of the sender through another channel of communication.
    Keywords: Attribution of Data Message, Factual, Evidential Aspects, Secure Method
  • Mostafa Fazaeli *, Vahid Kosary Pages 193-214
    From a long time ago, law has always been considered as a means of peace and regulator of the relations between individuals and human societies. The pen of the various philosophers and thinkers involved in the field of war and peace has been ultimately stopped on the word "peace" and attempts by prominent writers such as Hugo Grotius in his book The Rights of War and Peace in order to explain the legitimate reasons of war had no purpose except to reach “peace” via the reality of “war”. The new doctrine that is changing the international relations of countries and that will extend its shadow on the purpose of law as a means of peace is the doctrine of “lawfare”. The present article, through a descriptive-analytic method and by means of content analysis, with a philosophical critique and a futuristic look, aims to illustrate the possible future of international law influenced by this doctrine. This article will conclude that in order to cope with any diversion and change in international law, by emphasizing the unity and integrity of international law; preventing its fragmentation and strengthening the concept of legal peace (Lawpeace), the theory of legal war or lawfare won’t materialize more than this.
    Keywords: Lawfare, legal peace (lawpeace), fragmentation of international law, finality (purpose) of law, the future of international law
  • Jalil ghanavaty* Pages 215-246

    The authors of the Iranian Civil Code tried to codify and write the code based on or in accordance with Imamiyeh jurisprudence. . In the general rules of contracts and obligations, translation and adaptation of French law - which is based on the theory of obligations - has taken place, while in certain contracts it has been mainly adapted from Imamiyeh jurisprudence. The different foundations of these two sources, one based on the theory of obligations and the other based on the theory of property transferring, have caused conflicts in several cases of civil coded. Iranian jurists do not have the same view in analyzing the provisions of civil code: based on the general theory of obligations or the theory of property transferring. Citing some narrations (ahadis) and interpretations of some Islamic jurists, some believed that Imamiyeh jurisprudence as opposed to Sunni jurisprudence was based on the theory of obligations. Others, by specifying the alienation of the general theory of obligations, consider the theory of obligation as a secondary matter in Imamiyeh jurisprudence. It seems that Imamiyeh jurisprudence and most of the provisions of Iranian civil code are based on the theory of property transferring. This research answers several questions about the above mentioned matters .

    Keywords: theory of obligation, theory of property transferring, zemmeh institute
  • Peyman Namamian*, Manuchehr Tavassoli Naini Pages 247-272

    The atrocities committed by Ukrainian government forces and pro-Russian separatists are one of the deadliest in a decade. The United Nations Human Rights Monitoring Mission in Ukraine(UNHRMMU) reports on the escalation of casualties in the conflict and the occupation of Crimes, and its participation in the conflict in eastern Ukraine as a serious violation of the international law, including massacre, harassment. abuse, violence, unlawful detention, and other forms of what has often been described as individual and collective human rights violations as war crimes. Therefore, the jurisdiction of the International Criminal Court can be established in dealing with such crimes. Although war crimes can be committed in the context of international and non-international armed conflicts, despite the commonalities in nature, it is acknowledged that some war crimes are not criminalized in international armed conflicts. This article seeks to confirm the link between war crimes and armed conflict in Ukraine, which is a tool for identifying useful criteria for the International Criminal Court, and the criminal responsibility of actual and potential perpetrators of horrific acts on both sides of the conflict in accordance with the Court's jurisdiction to measure.

    Keywords: War Crimes, Ukraine, Armed Conflict, International Humanitarian Law, International Criminal Court
  • Fardin Moradkhani * Pages 273-302
    Informal constitutional change (Foundations, Cases and Approaches)Informal constitutional change is one of the issues raised in the constitutional theory that is under discussion in the constitutional reform. In constitution there are ways to reform and revise the constitution that recognized as formal constitutional change. But the constitution changes in other ways, which is called the Informal constitutional change. In this way the constitutional text remains constant, but its content and meaning change. This method exists in the constitutions, but it is not easily detected. Among the Informal constitutional change the interpretation of the constitution and the constitutional convention are more famous than other methods. In this paper attempts to examine the foundation and reasons for Informal constitutional change, approaches and practices, as well as the limits of Informal constitutional change. The research is analytical and descriptive, and seeks to identify the foundation and methods of informal change in the constitutions.
    Keywords: informal change, formal change, interpretation, constitutional convention, Constitution
  • Alireza Sayebani, Hosein Gholami, Behzad Razavifard Pages 303-324
    Provision of certain conditions of the penal liability provisions of Article 91 BC is subject to the application of these penalties. Contrary to note 2 of article 88, article 91 of the Islamic Penal Code of 2013, there has been a serious change in the criminal response to juveniles who have committed the crimes punishable by Had or Retribution Sanctions. This article identifies the three situations as factors for the punishment of retribution or retribution. In these cases, he has been sentenced to one of the punishments mentioned in this chapter, rather than punishment or retribution, according to his age group. At the same time, the criterion for growth and perfection of reason has not been determined and this can cause many problems and ambiguities in practice. In this context of various challenges, it has generated a great deal of controversy, on the one hand it raises the question as to what crimes, perpetrators, and in what ways can juvenile delinquency alleviate juvenile criminal liability to punishment of retribution and retribution? He knew, and on the other hand, which challenges faced in the legal and judicial frameworks would make the development of juvenile delinquency in the process ambiguous. Accordingly, this paper, with a descriptive-analytical approach and an overview of the various jurisprudence and opinions of different judges, has led to the conclusion that juvenile delinquency in adultery and retribution offenses is a new but at the same time very different challenge. It has not been properly expressed in judicial procedure.
    Keywords: Adolescent development, Subjective, judgmental doubts, criminal responsibility, security measures
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 325-346
    Achieving gender equality is a long-term project that is required gender mainstreaming and comprehensive reforms inside of legal system and outside of it via legal measures. Completing such a project requires long-term perspective that includes these steps: first determining dimensions of necessary changes as goals of project; second choosing a model for reforming as tools of project, and third recognizing indicators to evaluate achievements of project. In this article four dimensions are recognized as gender equality: redressing disadvantage, stigma, stereotyping, humiliation and violence, accommodation and transformation norms, and agency and voice; and good governance is presented as a model. Results show good governance, as a procedure-oriented method, focuses on process and context of lawmaking instead of content of rules. If its element, namely Participation, Rule of law, Accountability and promotion and protection of human rights are fulfilled simultaneously, the process and context of lawmaking will be changed in favor of gender equality.
    Keywords: Women’s Rights, Gender Equality, participation, Rule of law, Accountability
  • Majid Aziziyani * Pages 347-368
    Determine the arbitrary nature from various aspects is very useful. Definition of arbitration by considering four specifications: being binding, settle the dispute by a third person, being legal and being contractual are preferable as follows: arbitration is legal and enforceable settlement of the available or future dispute by the contract’s parties, by the third person or persons whom are elected by the parties or are appointed by a court or third person. Regarding the nature of arbitration condition some independent condition theories, result condition and the condition of being action are stated, but it should to be mentioned that the first discussion about the acquisition of the will power of the parties is the condition of arbitration. If it is deduced from the contents of arbitration condition whether explicitly or implicitly that the parties’ will and intension implies that by termination of main contract, arbitration condition is cancelled, in this case, there is no doubt about subordinate nature and non-dependence of arbitration condition. In domestic arbitrations, because of the absence of legal precision and in case of finding no will power from the parties, We conclude from the contents of the contract regarding the independence or the dependence of the condition of arbitration and in the attribution state e conclude that the arbitration condition in this manner is a type of independent condition whose nature indicates that the parties agree on the method, manner and the authority of dispute settlement in a contract.
    Keywords: arbitration, contract, complementariness, arbitration clause
  • Reza Yaghoubi * Pages 369-392
    AbstractCivil code is the central pin of legal systems in every country. The more the terms of the code are based on popular, present national and historical traditions of the country and, as Seqat-ol-Eslam Tabrizi calls, are congruent with “the taste of the Country,” the more its consistency, durability, and efficiency will be. Iranian Civil Code was likewise compiled by Civil Code Compilers Assembly based on Shia jurisprudence and was legislated by the Legislative Assembly of Iran. With respect to the fact that the code was legislated at the ministerial period of Ali Akbar Davar as the Minister of Justice, some have asserted that he was to compile civil code based on Western communities laws and by utilizing foreigner consultants, an idea which was confronted by Mohammad Mosaddegh; and backtracking from his former idea as a result of Mosaddegh’s speeches in Sixth Constitutional Parliament, Davar decided to compile civil code based on Shia jurisprudence by aid of an Iranian assembly. Investigating and comparing related historical documents, the present study aims to investigate such a hypothesis, and the results indicate that neither Davar was to compile the Civil Code based on Western laws nor Mosaddegh claimed the same posit.
    Keywords: Civil Code, Davar, Justice Ministry, modernity, capitulations
  • AliAkbar Siapoush * Pages 393-415

    If one can define the International Law System as the legal regime governing the creation and evolution of applicable rules in International Community, the study of position and functioning of each individual factor in this system is derived from its position in the Community. Present paper tries to find the essential element in the definition of Community and its effect on the functions of international courts and tribunals to justify their position within the system and community. a Normative approach to Community puts the concept of Legal Authority at the heart of any argument; therefore, position and functioning of system’s factors is a derivative of our understanding of this Authority. Since the permanent mutual interdependence between a structure and functioning of its factors is guaranteed by the Circulation of Meaning in a Social Systems, contribution of international courts to international legal authority is subject to their contribution to generation and evolution of meaning on international rules.Therefore, there is a hierarchy among (quasi)judicial institution in international law that reflects the hierarchy of meaning in international community.

    Keywords: Legal Authority, Semantic Authority, Constitutionalization, Judicial Development, International Courts