فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1400)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا رحمتی کرهرودی، غلامرضا شمس مورکانی*، مهدی شامی زنجانی، محمود ابولقاسمی صفحات 9-42
    تحول دیجیتال، اساسا ماهیت کار، مرزهای سازمانی و مسئولیت های رهبران کسب و کار را تغییر داده است. وجود رهبرانی که نیاز به تغییر دیجیتال، دامنه و جهت آن را برای کارکنان تصریح کنند و نقشه راه روشنی برای کارکنان خود فراهم آورند، ضرورتی انکارناپذیر است. یکی از الزامات اساسی درجهت تحقق اثربخشی رهبران دیجیتال، تعیین و تعریف مجموعه ای از شایستگی ها برای این نقش است. پژوهش حاضر کوشیده است با استفاده از روش فراترکیب، شایستگی های رهبران دیجیتال را شناسایی و چارچوب مفهومی برای آن تبیین کند. جامعه پژوهش را پایگاه های داده و مجلات معتبر بین المللی در این حوزه تشکیل داد که با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند ملاک مدار، 40 نمونه براساس معیارهای ازقبل تعیین شده مربوط به سوال ویژه پژوهش انتخاب شد. طی فرایند تحلیل، تفسیر و ترکیب یافته ها، چارچوب شایستگی های رهبران دیجیتال با استخراج 8 بعد، 21 مقوله، 86 مفهوم (کدهای باز) و 259 ارجاع شکل گرفت. ابعاد شناسایی شده عبارتند از: «هوش هیجانی، هوش اجتماعی، همنواسازی منابع فنی اجتماعی، بینش رقابتی، رهبری یادگیری سازمانی و نوآوری، هوشمندی فناورانه، کاربرمحوری و بینش فرهنگی». یافته ها می تواند به متولیان سازمانی و پژوهشگران این حوزه کمک کند تا زوایای مختلف شایستگی های رهبران دیجیتال را درک کنند و بستری برای پرورش و بهسازی آنها و تجهیزشان به شایستگی های جدید فراهم سازند.
    کلیدواژگان: شایستگی، رهبر دیجیتال، فراترکیب
  • هادی عارف، سید عباس مرادی شیرازی* صفحات 43-65
    عملکرد فردی را می توان مفهومی محوری در مدیریت منابع انسانی به شمار آورد. این تحقیق کنکاشی پدیدارشناختی حول این مفهوم است تا ماهیت و جوهره آن کشف و توصیف شود. دراین راستا از روش پدیدارشناسی که هدفش کشف ماهیت پدیده ها است، استفاده شد. بدین منظور، مصاحبه پدیدارشناختی با 16 نفر از کارکنان شاغل در 4 سازمان مختلف انجام شد تا دریابیم برای این افراد مفهوم عملکرد فردی به چه معناست؟ تحلیل داده های به دست آمده نشان داد مفهوم عملکرد فردی نزد مصاحبه شوندگان دارای شش معنا و برساخته ذهنی مختلف بود: عملکرد یعنی نتیجه، عملکرد یعنی کنش فنی، عملکرد یعنی کنش اجتماعی، عملکرد یعنی تلاش، عملکرد یعنی توان ذهنی و عملکرد یعنی شخصیت. توجه به این امر که عملکرد فردی دارای معنای واحد نبوده و نسبیت معنایی بر آن حاکم است، می تواند کارشناسان منابع انسانی را در افزایش اثربخشی ارتباطات یاری رساند. همچنین باتوجه به اینکه بسیاری از تصمیمات پرسنلی درمورد افراد، براساس برداشتی از عملکرد آنها اتخاذ می شود، یافته های این تحقیق می تواند خوانندگان را در درک چرایی تصمیمات پرسنلی یاری رساند. تحقیق حاضر نیز می تواند مبنایی برای یک برنامه پژوهشی پدیدارشناختی درجهت کشف ماهیت پدیده های مهم در مدیریت منابع انسانی باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد فردی، پدیدارشناسی، نتیجه، کنش فنی، کنش اجتماعی، تلاش، توان ذهنی، شخصیت
  • حمیدرضا محمدی*، حمیدرضا قائدعلی صفحات 67-99

    دوران دفاع مقدس، عرصه تبلور استعدادهایی بود که از متن آن، فرماندهان جوانی رشد یافتند که امروز اسوه و الگوی فرماندهی و مدیریت جهادی در دوران ما به شمار می روند. سوال این است که این افراد براساس چه مولفه هایی برای جایگاه فرماندهی انتخاب شدند؟ ازاین رو، هدف از انجام این تحقیق، شناسایی مولفه های انتخاب فرمانده با استفاده از تجارب دوران دفاع مقدس است. به منظور دستیابی به این هدف، با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با 17 نفر از فرماندهان عالی رتبه دوران دفاع مقدس، پژوهش حاضر صورت پذیرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد، انتخاب فرماندهان در دوران دفاع مقدس براساس 5 مولفه: «سابقه، جهادی بودن، قدرت تحلیل، مهارت ارتباطی و وضعیت جسمانی» بوده است و هرکدام از این مولفه ها دارای ابعادی هستند که درقالب 32 مضمون سازمان دهنده در این پژوهش شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: انتخاب فرمانده، شایستگی های فرمانده نظامی، دفاع مقدس، مدیریت استعداد، روش تحلیل مضمون
  • مجتبی امیری*، عباس نرگسیان، علی فرهی، بهمن غلامی صفحات 101-129
    این پژوهش با هدف ارایه مدل سرمایه معنوی در سازمان های مردم نهاد شهر تهران انجام پذیرفت. انتخاب روش از سنت پژوهش های کیفی بوده است و از روش داده بنیاد استراوس و کوربین (1998) استفاده شده است. جامعه پژوهش متخصصین حوزه سلامت در سازمان های مردم نهاد بودند که جهت روش نمونه گیری در طرح کیفی حاضر  از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شد. نمونه گیری از خبرگان در این مطالعه تا زمانی که روند اکتشاف و تجزیه وتحلیل به نقطه اشباع نظری در تعداد 27 نفر به اشباع رسید، ادامه داشت. نتایج تحقیق نشان داد که عناصر مدل سرمایه معنوی در سازمان های مردم نهاد شامل مقولات عوامل سازمانی، عوامل گروهی، ارزش محوری، فرهنگ جامعه، محیط خانواده، محیط مذهبی، محیط اجتماعی، فرهنگ کار، پایداری سازمانی، رضایت شغلی، بازخورد رسانه، افزایش بهره وری، کارآیی کارکنان، تعهد سازمانی و آرامش خاطر  می شود. براساس کدگذاری انتخابی و الگوی سرمایه معنوی در سازمان های مردم نهاد عوامل سازمانی و عوامل گروهی به عنوان شرایط علی ازطریق ارزش محوری به عنوان پدیده محوری و با درنظرگرفتن فرهنگ جامعه، محیط خانواده، محیط مذهبی و محیط اجتماعی به عنوان بستر پدیده ازطریق فرهنگ کار به عنوان راهبرد منجر به پیامدهای پایداری سازمانی، رضایت شغلی، بازخورد رسانه، افزایش بهره وری، کارآیی کارکنان، تعهد سازمانی و آرامش خاطر می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه معنوی، فرهنگ کار، سازمان مردم نهاد
  • سید رضا سید جوادین، طهمورث حسنقلی پور یاسوری، امیر مانیان، سامان آسترکی* صفحات 131-170
    عمده دلیل توجه به شرکت های نوپا، تاثیر مثبت آنها بر شاخص های اقتصادی و افزایش نرخ اشتغال در جوامع مختلف است. بااین وجود، مشکل بزرگ این حوزه از کسب وکار، نرخ بالای شکست است و عدم مدیریت مناسب منابع انسانی از علل عمده این شکست محسوب می شود. به همین سبب، این سوال مطرح است که مدل مناسب مدیریت منابع انسانی در این شرکت ها چگونه باید باشد؟ برای یافتن پاسخ، پژوهشی توسعه ای، با رویکردی کیفی و بهره مند از راهبرد داده بنیاد طراحی شد. داده های برگرفته از مصاحبه های عمیق انجام شده با 22 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد شرکت های نوپا که براساس نمونه گیری هدف مند انتخاب و تا رسیدن به اشباع نظری این فرایند ادامه داشت، به کمک نرم افزار MaxQda نسخه 2018 و براساس روش نظام مند کوربین و استراوس، مورد تجزیه وتحلیل و کدگذاری قرار گرفتند. در مرحله کدگذاری باز، 1273 کد اولیه شناسایی شد که پس از پالایش و ادغام کدهای مشابه، 188 کد یکتا با درصد فراوانی متفاوت مشخص شد که درنهایت در 55 مقوله فرعی، طبقه بندی و با مشخص شدن روابط بین مولفه ها، مدل هدف، طراحی شد. یافته های پژوهش، مبین آن است که پیاده سازی مدل مدیریت منابع انسانی خاص شرکت های نوپا، باعث بیشینه شدن سرعت رشد استارت آپ ها و توسعه ویژگی های تعاملی شاغلین این شرکت ها شده و مزیت رقابتی مناسبی برای آنها در زیست بوم شرکت های نوپا ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: شرکت نوپا، مدل مدیریت منابع انسانی، نظریه داده بنیاد
  • زهره شرعی*، سید عباس ابراهیمی صفحات 171-199
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر برندسازی ملی در حوزه نخبگان و استعدادهای برتر و رتبه بندی آنان مبتنی بر مطالعه ای توصیفی  اکتشافی و با رویکردی توسعه ای- کاربردی است. جامعه آماری شامل نخبگان، مدیران بنیاد ملی نخبگان و اساتید مربوطه در حوزه برندسازی ملی می باشند. نمونه آماری به روش هدف مند قضاوتی به تعداد 15 نفر انتخاب شده اند. گردآوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و پرسشنامه خبره مبنا) بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها در مرحله کیفی از روش تحلیل تم و در مرحله کمی، از روش نظریه اعداد خاکستری بهره گرفته شده است. درنهایت، نتایج تحلیل تم منتج به شناسایی عوامل موثر بر برندسازی ملی در حوزه نخبگان و استعدادهای برتر شد که از شش عامل اصلی و 13 زیرمعیار تشکیل یافته است. همچنین نتایج بخش کمی نشان داد که اولویت عوامل موثر بر برندسازی ملی در حوزه نخبگان به ترتیب شامل، مشارکت و همکاری ذی نفعان (با وزن 186/0)، سیاست زدایی فرایند برندسازی (با وزن 179/0)، تعهد ذی نفعان (با وزن 170/0)، فرهنگ سازی (با وزن 167/0)، پشتیبانی دولتی (با وزن 155/0) و تغییر ساختار دولتی و نهادها (با وزن 140/0) است.
    کلیدواژگان: برندسازی ملی، نخبگان و استعدادهای برتر، برندسازی نخبگان
  • زهرا افتخاری، محمدعلی نادی* صفحات 201-224

    مدیریت منابع انسانی دربرگیرنده مجموعه منسجمی از فرایندها برای شناسایی، جذب، نگهداشت و بهسازی و آموزش برترین افراد است. پژوهش حاضر به صورت کیفی  با هدف ارایه مدل جذب و آموزش نیروی انسانی درنظام پیش دبستانی مبتنی بر مدل های مدارس کسب وکار در کشورهای منتخب ازطریق نظریه داده بنیاد طراحی و با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 نفر از اعضای هییت مدیره این مدارس گردآوری شده است. مولفه های جذب و آموزش نیروی انسانی در سه مرحله کدگذاری، شناسایی، استخراج و درنهایت مدل تحقیق ارایه شده است. پایایی و قابلیت اعتماد مصاحبه ها از روش پایایی بازآزمایی و توافق درون موضوعی تایید شده است. نتایج تحلیل داده ها، حاکی است که جذب و آموزش نیروی انسانی ازطریق مدل های مدارس کسب وکار شامل: شرایط علی که به عوامل فردی، عوامل شغلی و سازمانی و شرایط انگیزشی به سطح علمی مربیان، سیاست های جذب و نگهداشت، زیرساخت فناوری و تعادل کار و مسئولیت های خانوادگی و سطح علمی اولیا اشاره دارند. سرمایه اجتماعی، افزایش دانش واطلاعات، ارتباطات سازمانی، حمایت هییت مدیره و... شرایط زمینه ای را به وجود آورده اند. راهبردها، روش های مبتنی بر تعاملی و جمعی، مبتنی بر فناوری و روش های همکاری و کمک رسانی را شامل می شوند. پیامدهای تقویت یادگیری مادام العمر، خودکارآمدی مربی، بهبود زندگی کارکنان دارای دامنه اثرگذاری محتمل محدود و ارتقای شایستگی های فردی و حرفه ای، افزایش اعتماد اجتماعی پیامدهایی با دامنه اثرگذاری محتمل وسیع هستند.

    کلیدواژگان: جذب و آموزش نیروی انسانی، مدل مدارس کسب وکار، آموزش پیش دبستانی
  • علی رمضانی لیمائی، عبدالرضا سبحانی*، امیرحسین محمد داودی، علی تقی پور ظهیر صفحات 225-260

    این پژوهش به شناسایی ملزومات موردنیاز برای ارتقای اثربخشی آموزش های ضمن خدمت کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی و ارایه الگویی مفهومی در این زمینه می پردازد که در دو مرحله با رویکرد آمیخته انجام شد. ابتدا ازطریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 10 نفر از متخصصان آموزش ضمن خدمت دانشگاه آزاد، ملزومات موردنیاز برای ارتقای اثربخشی آموزش های ضمن خدمت در چهار مرحله نیازسنجی، طراحی، ارایه و ارزشیابی این برنامه ها شناسایی و با روش سه مرحله ای گراندد تیوری، تحلیل و مفهوم سازی شدند. سپس ازطریق پرسشنامه طیف لیکرت، دیدگاه 354  نفر از کارکنان اداری این دانشگاه درباره این ملزومات مورد بررسی قرار گرفت.  درمجموع 14 عامل به عنوان ملزومات مورنیاز برای ارتقای اثربخشی آموزش ها شناسایی و در سه دسته ملزومات: ساختاری، رفتاری و محیطی تبیین شدند و ازنظر کارکنان اداری دانشگاه مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت کارکنان، ملزومات نیازسنجی، طراحی و ارائه برنامه های آموزشی، توسعه حرفه ای کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Sara Rahmati Karahroodi, Gholamreza Shams Mourkani *, Mehdi Shamizanjani, Mahmood Abolghasemi Pages 9-42
    Digital revolution has fundamentally changed the nature of work, organizational boundaries, and the responsibilities of business leaders. In this regard, having leaders who are able to explain the need for digital change, define its scope and direction for employees, and provide a clear vision and roadmap for their employees, seems an undisputable necessity. However, one of the fundamental requirements for giving an effective role to digital leaders is to identify and define a set of competencies for this role on which they may design and develop their competency profiles. Hence, this study intends to identify the competencies of digital leaders using the meta-synthesis method, and provide a conceptual framework for explaining them. Accordingly, the research population consists of databases and sound international journals in this field. 40 subjects were selected based on pre-determined criteria related to the research question through criterion-oriented purposive sampling method. In the next steps, while analyzing, interpreting and combining the findings, the competency framework of digital leaders was formed by identifying 8 dimensions, 21 categories, 86 concepts (open codes) and 259 references. The related identified dimensions included emotional intelligence, social intelligence, coordination of socio-technical resources, competitive insight, organizational learning leadership and innovation, technological intelligence, user-orientation and cultural insight. The findings of this study can help organizational managers and researchers in this field understand the different aspects of the competencies of digital leaders, and provide a situation for cultivating and improving and equipping them with new competencies.
    Keywords: competency, digital leader, meta-synthesis
  • Hadi Aref, Sayyed Abbas Moradi Shirazi * Pages 43-65
    Individual performance can be considered as a central concept in human resource management. This research is a phenomenological exploration of this concept in order to discover and describe its nature and essence. To this end, a phenomenological method, which is aimed at discovering the nature of phenomena, is used. In this regard, phenomenological interviews were conducted with 16 employees working in 4 different organizations to find out what the concept of individual performance mean to them. Analysis of the data revealed that the concept of individual performance conveyed six different meanings and mental conformation for the interviewees. They perceived performance as result, technical action, social action, effort, mental capacity, and personality. Consideration of the fact that individual performance did not mean the same for the interviewees, and that a semantic relativity is dominant, can help human resource experts increase the effectiveness of communication. Furthermore, since several personnel decisions on individuals are affected by their perceptions of the individual’s performance, the findings of this study can help readers understand why the employees’ decisions are made. The present study can also serve as a basis for a phenomenological research program to discover the nature of important phenomena in human resource management.
    Keywords: Individual performance, Phenomenology, result, technical action, social action, effort, mental capacity, Personality
  • HamidReza Muhammadi *, HamidReza Ghaedali Pages 67-99

    The era of the Holy Defense was such a brilliant one that paved the way for the emergence of talents from whom young commanders grew up, who are now considered as the model of Jihadi commanding and management. The question raising here involves the constituents according to which these people were appointed as commanders. Hence, considering the experience of the Holy Defense era, this study is aimed at identify the components according to which they were appointed as commanders. To achieve this goal, this research is conducted using content analysis method and semi-structured interviews with 17 high-ranking commanders of the Holy Defense era. The results indicated that the selection of the commanders during the Holy Defense was according to 5 components: background, Jihadi morale, power of analysis, communication skills, and physical fitness. Each of these components contain dimensions categorized in 32 organizing themes identified in this study.

    Keywords: Commanders appointment, competencies of military commanders, the Holy defense, Talent management, content analysis method
  • Mojtaba Amiri *, Abbas Narguesian, Ali Farrahi, Bahman Gholami Pages 101-129
    This research is intended to present the model of spiritual capital in non-governmental organizations in Tehran. It has followed qualitative research method, and has used Strauss and Corbin (1998) method for data collection. The population included health professionals in non-governmental organizations for whose sampling a purposeful method was used for the present qualitative design. Selection of the sample members from the experts was conducted through theoretical saturation method in the processes of  exploration and analysis including 27 experts. The results revealed that the components of the spiritual capital model in non-governmental organizations include organizational factors, group factors, value-orientation, culture of the society, family atmosphere, religious environment, social environment, work culture, organizational sustainability, job satisfaction, media feedback, productivity increase, employees efficiency, organizational commitment and mental peace. On the basis of the selective coding and the model of spiritual capital in non-governmental organizations, organizational and group factors were considered as causal conditions of values by way of a central phenomenon. In view of the culture of society, family atmosphere, religious environment and social environment, as a foundation of the phenomenon through work culture as a strategy, lead to organizational sustainability, job satisfaction, media feedback, increased productivity, employee efficiency, organizational commitment and mental peace.
    Keywords: Spiritual capital, work culture, non-governmental organization
  • Seyed Reza Seyed Javadin, Tahmoures Hasangholipour Yasori, Amir Manian, Saman Astaraki * Pages 131-170
    The main reason underlying attention to startup companies is due to their positive impact on economic indicators and their role in increasing employment rates in different communities. However, the great problem confronting this business field ​​ relates to the high failure rate. The absence of proper management of human resource is one of the main causes of this failure. Therefore, the question is “How can an appropriate model of human resource management be achieved for such companies?” To find an answer, a developmental research was designed through a qualitative approach using the grounded theory. Data collected by in-depth interviews with 22 academic experts and senior executives of start-up companies, selected on the basis of purposeful sampling method through theoretical saturation, were analyzed by MAXQDA 2018 based on Carbin and Strauss systematic method and were coded. 1273 primary codes were identified in the open coding stage, from which 188 unique codes, with different frequencies, were obtained after screening and merging similar codes. They were finally classified into 55 subcategories and the final model was designed by formulating the relationships between the components. The findings indicated that carrying out human resource management model specific to startups, maximizes their growth rate and enhances interactive characteristics of the employees and creates a great competitive advantage for them in the startup ecosystem
    Keywords: startup companies, Human Resource Management Model, Grounded Theory
  • Zohre Sharei *, Sayyed Abbas Ebrahimi Pages 171-199
    This descriptive-exploratory research is intended to identify the factors affecting national branding in the field of elites and top talents and their ranking through a developmental-applied approach. The statistical population comprise the elites and directors of the National Elite Foundation and related professors in the field of national branding. The statistical sample was selected by a purposeful judgment of 15 people. The data were collected through library and field methods by semi-structured interviews with experts and expert-based questionnaire. Data analysis included thematic analysis method in the qualitative stage, and the gray-number theory method in the quantitative stage. In the end, the results of the thematic analysis led to the identification of factors affecting national branding in the field of elites and top talents consisting of six main criteria and 13 sub-criteria. Furthermore, the results of the quantitative section showed that the priorities of the factors affecting national branding in the field of elites included stakeholder participation and cooperation (0.186), depoliticizing the branding process (0.179), stakeholder commitment (0.170), culture building (0.167), governmental support (0.155), and changing the structure of government and institutions (0.140) respectively.
    Keywords: National branding, elites, top talents, elite branding
  • Zahra Eftekhari, MuhammadAli Nadi * Pages 201-224

    Human resource management contains a coherent set of processes for identifying, recruiting, retaining, optimizing and educating top people of the organizations. This qualitative study aims at modeling the recruitment and training of human resources in the preschool system on the basis of business schools models in selected countries through grounded theory framework. First, the primary factors were identified by reviewing the literature. Then, data were collected by conducting semi-structured interviews with thirty members of the board of directors of business schools having a preschool data center. Having organized the data conceptually, the components of human resource recruitment and training in the preschool course of business schools were identified by coding, identification, and extraction, and finally the research model were presented. The validity and reliability of the interviews were confirmed by the reliability method of test-retest and intra-rater agreement. The results indicated that recruitment and training of human resources through business school models refer to: causal conditions including individual factors, job factors, and organizational factors, motivational conditions including the level of educators, recruitment and retention policies, technology infrastructures, work balance, family responsibilities and parents' academic levels. Social capital, improvement of knowledge and information, organizational communication, support of the board of directors, and so on, create the contextual conditions. The strategies include interactive and collective approaches, technology-based approaches, and collaboration and assistance methods. The outcome of strengthening lifelong learning, instructors’ self-efficacy, improving the lives of employees result in limited possible effects. Promoting individual and professional competencies, increasing social trust lead to a wide range of possible effects.

    Keywords: human resource recruitment, training, business school model, preschool education
  • Ali Ramezani Limaei, Abdolreza Sobhani *, AmirHussein Mohammad Davoodi, Ali Taghipoor Zahir Pages 225-260

    This research is intended to identify the requirements of improving the effectiveness of in-service training of administrative employees of the Islamic Azad University, and to design a conceptual model in this regard. It is a mixed research conducted in two stages. In the first stage, the requirements of improving the effectiveness of in-service training were identified in four stages of needs analysis, designing, presentation and evaluation of these programs were identified through semi-structured interviews with 10 in-service training specialists of Azad University. The data were analyzed and conceptualized in three stages. Afterwards, using the Likert scale questionnaire, the views of 354 administrative employees of the university were explored regarding these requirements. All in all, 14 factors were identified as the necessary requirements for improving the effectiveness of training. They were explained in three categories of requirements: structural, behavioral and environmental. They were confirmed by the administrative employees of the university.

    Keywords: In-service training of employees, needs analysis requirements, designing, presenting educational programs, professional development of employees, Islamic Azad University