فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال دوازدهم شماره 46 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدرضا آبیار*، ابوالحسن فقیهی، وحید چناری صفحات 3-17

    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل مهم اثرگذار برحکمرانی با رویکرد پایداری شرکتی، متناسب با ماهیت فعالیت های عملیاتی شرکت ملی نفت ایران بود. در ابتدا با انجام مطالعات نظری شامل مقالات، راهنمای گزارش های جهانی جی4 و الگوهای حکمرانی شرکت های بزرگ نفتی دنیا، عوامل اثرگذار بر حکمرانی با رویکرد پایداری شرکتی از منظر مفهومی شناسایی گردید. سپس، با انجام نمونه گیری قضاوتی، پانل دلفی شامل 22 نفر از مدیران ارشد درون و برون سازمانی، تشکیل گردید. در ادامه، با طراحی پرسش نامه دلفی باز و تایید روایی و پایایی، هفت عامل جدید اثرگذار بر حکمرانی شرکتی در پایان دور دوم دلفی شناسایی گردید. درنهایت، 59 عامل اثرگذار بر حکمرانی با رویکرد پایداری شرکتی برای شرکت ملی نفت ایران، با ضریب پایایی مناسب مورد اجماع قرارگرفت. پس از اولویت بندی، چهار عامل شامل: به روزآوری بیانیه های راهبردی با رویکرد پایداری شرکتی، افزایش سطح دانش و آگاهی هییت مدیره از مفاهیم بین المللی پایداری، اعمال ریسک های بلندمدت در برنامه های راهبردی و نیز ارزیابی فرایند رسیدگی به نگرانی های بحرانی جامعه، به عنوان مهم ترین عوامل اثرگذار شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: پایداری شرکتی، حکمرانی، راهنمای گزارش های پایداری جی4
  • شاهرخ قاسمی، نسرین جزنی*، غلامرضا معمارزاده طهران، سعید صیاد شیرکش، علیرضا حسن زاده صفحات 19-35

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای انتخاب مدیران شرکت های دولتی از طریق مشخص کردن ابعاد، مولفه ها و شاخص های سیاسی و غیرسیاسی اثرگذار بر آن بود. در این پژوهش از روش تحقیق آمیخته اکتشافی با استفاده از رویکرد فراترکیب ودلفی استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 46 مقاله از 761 مقاله مرتبط مربوط به بازه زمانی2007 تا 2019 بود که با مرور نظام مند، انتخاب و با تحلیل محتوا کدگذاری شد. در مرحله کمی به منظور بومی سازی مدل، روش دلفی با 18 نفرخبره به کار گرفته شد. در نهایت عوامل موثر بر انتخاب مدیران در قالب هفت بعد، 20 مولفه و 101 شاخص طبقه بندی شد. نتایج پژوهش نشان داد که علاوه بر عوامل غیرسیاسی، مداخله گرهای سیاسی درون سازمانی (مهارت های سیاسی، شبکه های حمایتی درون سازمانی، ایتلاف های درون سازمانی، سیاست زدگی، سابقه فعالیت سیاسی، رفتارهای سیاسی، ادراک کارکنان از سیاست، اراده سیاسی و ملاحظات سیاسی) و مداخله گرهای سیاسی برون سازمانی (اکولوژی سیاسی، فشارهای سیاسی گروه ها، قوم ها و احزاب، شبکه های حمایتی برون سازمانی، تغییرات ریاست جمهوری و نفوذ مقامات دستگاه های حکومتی) در انتخاب مدیران موثر است.

    کلیدواژگان: انتخاب مدیران، مداخله گرهای سیاسی، فراترکیب، دلفی، شرکت ملی نفت ایران
  • حسن رنگریز، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، میرزاعلی صبوری نیا* صفحات 37-55

    با توجه به این نکته که بهروزی سازمانی با اتخاذ رویکرد مثبت نگری بدنبال بهبود شادی و  عملکرد در محیط های کاری است، طراحی الگوی بهروزی سازمانی در شرکت ملی گاز ایران هدف این پژوهش قرار گرفت. این پژوهش ازلحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی و از لحاظ ماهیت، از نوع تحقیقات کیفی-اکتشافی است. داده ها از طریق نمونه گیری گلوله برفی و مصاحبه نیمه عمیق ساختاریافته با  18 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت جمع آوری شدند و با استفاده از رویکرد تیوری داده بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. فضیلت های حرفه ای، فضیلت های اجتماعی کار، و سرمایه روانشناختی افراد عوامل اصلی در شکل دادن بهروزی سازمانی کارکنان بودند. بهروزی سازمانی متشکل از سه لذت حرفه ای، رابطه ای، و انعکاسی است که با ایجاد مالکیت روانشناختی در کارکنان،  به همراه عوامل مداخله گر و زیرساختی، ایجادکننده پیامدهای انتقالی، توسعه ای و عملکردی است.

    کلیدواژگان: بهروزی سازمانی، بهروزی ذهنی، بهروزی کمال جو، تئوری داده بنیاد
  • مجتبی رجب بیگی*، اکبر بهمنی صفحات 57-70

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر استرس ابتلا به کرونا بر حوادث ناشی از کار با نقش میانجی فرسودگی احساسی پرستاران پرداخته است. این پژوهش از لحاظ هدف، بنیادی و از لحاظ نحوه گرد آوری داده ها جزء پژوهش های کاربردی به شمار می رود که به طور مقطعی در سال 1399 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 510 نفر از پرستاران بیمارستان صنعت نفت تهران تشکیل داده است که از بین آنها با  استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 140 نفر انتخاب  شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن  علاوه بر روایی صوری توسط روایی همگرا نیز بررسی و تایید شد. روایی همگرا برای استرس ابتلا به کرونا (63/0)، فرسودگی احساسی (0/54) و حوادث ناشی از کار (0/66) محاسبه شد. پایایی پرسشنامه نیز توسط آلفای کرونباخ برای استرس ابتلا به کرونا (0/89)، فرسودگی احساسی (0/87) و حوادث ناشی از کار (0/85) مورد بررسی و تایید قرار گرفت. در تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد استرس ابتلا به کرونا تاثیر مثبت و معناداری بر فرسودگی احساسی و همچنین، بر حوادث ناشی از کار پرستاران دارد. در نهایت ، فرسودگی احساسی پرستاران تاثیر مثبت و معناداری بر حوادث ناشی از کار نشان داده است.

    کلیدواژگان: فرسودگی احساسی پرستاران، استرس ابتلا به کرونا، حوادث ناشی از کار، بیمارستان صنعت نفت تهران
  • محمد دیراوی*، غلامرضا معمارزاده طهران، ناصر حمیدی، سعید صیاد شیرکش صفحات 71-88

    هدف مقاله ارایه مدل ارتقای مدیران میانی از طریق مشخص کردن عوامل اثرگذار بر آن بود. تحقیق با مرور پیشینه تحقیق 79 مقاله از 189 مقاله علمی مرتبط با موضوع (2010 تا 2018) و عوامل موثر در ارتقای مدیران بر اساس سیاست های کلی نظام اداری ایران انجام پذیرفت. در مرحله بعد، برای تکمیل اطلاعات از 10 نفر از خبرگان وزارت نفت و دانشگاه به روش دلفی- فازی استفاده شد. درنهایت، مدل در قالب چهار بعد، 8 مولفه، 42 شاخص و 77 سنجه طبقه بندی شد. نتایج نشان داد مولفه توانایی فیزیکی و شاخص های توان حرکتی و جسمی، سن، جنسیت، مدرک تحصیلی، مدیریت زمان، تجربه، عیب پوشانی و تحول گرا بودن در ارتقای مدیران میانی اثرگذار تشخیص داده نشد. همچنین مولفه های مهارت های انسانی و ادراکی، ویژگی شخصیتی، توان ذهنی و دانش درون سازمانی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: ارتقای مدیران، سیاست های کلی نظام اداری ایران، وزارت نفت
  • سید مصطفی سیدپور، علی صفری*، علی نصراصفهانی صفحات 89-106

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و آزمون پیشایندها و پیامدهای غرور سازمانی در شرکت ملی نفت ایران بوده و با روش ترکیبی انجام شده است. در بخش کیفی با 19 نفر مصاحبه شد که پس از تحلیل داده ها، الگوی مورد نظر تدوین گردید. در مرحله آزمون کمی مدل پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی و در بین381 نفر اعضای نمونه که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده بودند، توزیع شد. پس از اطمینان از پایایی و روایی سوالات، برازش داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. در نهایت مشخص شد که انگیزش درونی، تصویر سازمانی، تاریخچه موفقیت آمیز سازمان و مهم بودن خروجی سازمان، پیشایندهای غرورسازمانی است و پیامدهای غرور سازمانی عبارتند از: ماندگاری درسازمان، هویت سازمانی و رفتارهای شهروندی سازمانی. همچنین، مشخص شد که دیدگاه مثبت فراسازمانی و تعصب کارمندان و خانواده های آنان نسبت به سازمان در رابطه بین غرور سازمانی و پیامدهای آن نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: غرور سازمانی، پیشایندها، پیامدها، شرکت ملی نفت ایران
  • شیدا برجیان، داریوش غلام زاده*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 107-125

    سازمان های امروزی برای باقی ماندن در عرصه رقابت ناگزیر از اتخاذ رویکردهای نوین برای نگهداری و پرورش منابع انسانی خود به عنوان مهمترین سرمایه های سازمان هستند. در این پژوهش به ارایه الگوی منش مربیگری برای مدیران در صنعت گاز پرداخته شده است. روش پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی و به لحاظ هدف از نوع ‏بنیادی است.‏ مشارکت کنندگان در پژوهش مدیران و خبرگان صنعت گاز  بودند که پس از اشباع نظری و به صورت نمونه گیری هدفمند معیاری، از میان آنان 12 نفر انتخاب گردید. گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت و تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از طریق فن مضمون انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از شناسایی شاخص های عدالت، انسانیت، پاسخگویی، دانش و خردورزی، خدمتگزاری، تواضع، اعتدال، تعالی و برتری و جرات و شهامت به عنوان منش مربیگری مدیران صنعت گاز  است که شاخص های شناسایی شده می تواند برای مدیران به عنوان مربی، در راستای رسیدن به اهداف سازمانی راهگشا و راهنما باشد.

    کلیدواژگان: منش، مربیگری، مدیران، صنعت گاز
  • الگوی پیشایندها، مولفه ها و پیامدهای حسادت کارکنان در محیط کار در شرکت ملی نفت ایران
    اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی، مهدی مهذبی* صفحات 127-145

    هدف پژوهش حاضر یافتن عوامل موثر بر حسادت کارکنان در محیط کار، بررسی دقیق مفهوم حسادت کارکنان در محیط کار و پیامدهای آن بود. این پژوهش، ازلحاظ هدف، کاربردی است که به روش کیفی، مبتنی بر تحلیل مضمون و با به کارگیری ابزار مصاحبه با رویکردی اکتشافی و به صورت نیمه ساختاریافته انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان واحدهای ستادی شرکت ملی نفت ایران بود که حداقل پنج سال سابقه فعالیت در این سازمان را داشتند. برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی استفاده شد که با 19 نفر از کارشناسان مصاحبه صورت گرفت. برای اعتباربخشی، از راهبرد زاویه بندی (همسوسازی) استفاده شد. از دو روش پایایی باز آزمون (شاخص ثبات) و روش توافق درون موضوعی جهت سنجش قابلیت اعتماد استفاده شد که نتایج آن به ترتیب  84%  و 86% به دست آمد. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، عوامل فردی، بی عدالتی سازمانی، عوامل فرهنگی، عوامل اداری و مدیریتی، عوامل سیاسی و عوامل ساختاری به عنوان "عوامل ایجادکننده"؛ عوامل عاطفی، شناختی و رفتاری به عنوان "مولفه ها"؛ و پیامدهای فردی، بین فردی، گروهی و سازمانی نیز به عنوان "پیامدهای حسادت کارکنان" در محیط کار مورد شناسایی و بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حسادت، حسادت کارکنان در محیط کار، پیشایندهای حسادت، پیامدهای حسادت، شرکت ملی نفت ایران
  • حامد محمدی* صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل کارکردهای مدیریت منابع انسانی در شرکت گاز استان مازندران بود. در این پژوهش از روش گراندد تیوری که نوعی شیوه پژوهش کیفی محسوب می گردد، بهره گرفته شد. در این راستا  مصاحبه هایی با نمونه ای برگزیده از 27 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت انجام شد و در این رابطه از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری استفاده گردید. پس از طراحی پروتکل مصاحبه، از فرآیند کدگذاری سه مرحله ای شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای تعیین مقوله ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارکنان ادارات گازرسانی تشکیل داده است. داده ها از 26 اداره گازرسانی در قالب مصاحبه جمع آوری شده و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج مصاحبه ها در قالب سه طبقه، 11 مقوله و 29 مفهوم دسته بندی گردیده و در پایان نیز، الگوی پارادایمی یا نمایای پژوهش در قالب پنج مقوله علی، محوری، محیطی، راهبردی و پیامدی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارکردهای منابع انسانی، گراندد تئوری، شرکت گاز استان مازندران
  • روح الله اخوان دورباش، منیژه ذکریایی*، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 167-184

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل بهینه ی مدیریت استعداد در شرکت ملی نفت ایران انجام شد. این پژوهش از جهت هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده ها، کیفی از نوع داده بنیاد براساس پارادایم استراوس و کوربین است. جامعه آماری تحقیق، خبرگان و متخصصان حوزه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران بودند. نمونه گیری از آن به صورت نظری (هدفمند) انجام شد که 14 نفر را شامل می گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری داده ها در سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و انتخابی با رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل بهینه (مطلوب) مدیریت استعداد متشکل از شرایط علی است که عبارتند از عوامل (درون و برون صنعتی)، شرایط زمینه ای (توسعه سازمانی)، شرایط مداخله ای (یادگیری سازمانی)، پدیده محوری (مدیریت و توسعه استعداد)، راهبرد عمل (استقرار سیستم جامع مدیریت عملکرد) و در نهایت، پیامدها از سه مقوله پیامدهای فردی، سازمانی و فراسازمانی تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت و توسعه استعداد، منابع انسانی، نظریه داده بنیان، شرکت ملی نفت ایران
  • بهادر چنگیزی*، مژگان امیریان زاده، مسلم صالحی، رضا زارعی صفحات 185-201

    هدف پژوهش حاضر طراحی و ارزیابی مدل توانمندسازی نیروی انسانی در راستای بهره وری شرکت ملی گاز ایران بود که با رویکرد ترکیبی  انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت، پیمایشی و از نظر پارادایمی، تحقیق ترکیبی- اکتشافی است. روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است. در بخش کیفی طی مصاحبه با 18 نفر از افراد خبره صنعت، مهم ترین شاخص های موثر بر توانمندسازی نیروی انسانی استخراج گردید که عبارت بودند از: عامل مدیریتی، عامل گروهی، عامل فردی، عامل محیطی، عامل ساختاری، عامل سازمانی و عامل اخلاقی. در بخش کمی برای تعیین میزان اهمیت نسبی متغیرهای مدل، پرسشنامه ای طراحی شد و بین نمونه 337 نفری از کارکنان شرکت ملی گاز ایران توزیع شد و نتایج آن با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل شد که مهم ترین عوامل به مولفه های مدیریتی، گروهی،  سازمانی، محیطی،  اخلاقی، فردی و عامل ساختاری اختصاص  یافت.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، بهره وری، شرکت ملی گاز، رویکرد ترکیبی
  • بیژن جوکار تنگ کرمی، فریبا کریمی*، محمدعلی نادی صفحات 203-217

    هدف از این پژوهش ارایه الگوی عوامل موثر بر ارتقای تاب آوری کارکنان اقماری در شرکت پایانه های نفتی ایران بود. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و با روش تحلیل مضمون به شیوه استقرایی و نیاز محور انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش کارکنان اقماری شرکت پایانه های نفتی ایران به تعداد 2000 نفر بودند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که پس از مصاحبه با 10 نفر به اشباع رسید. روایی محتوایی و اعتبار یابی الگوی تحقیق توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد که چهار عامل خانوادگی، فردی، اجتماعی و سازمانی بر تاب آوری کارکنان اقماری موثر است که از بین آن ها، عوامل فردی بیشترین و عوامل اجتماعی کمترین میزان تاثیرپذیری را داشتند. شناخت این عوامل توسط کارکنان اقماری و افزایش مهارت های موردنیاز برای مواجهه با آن می تواند بر ارتقا تاب آوری آنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کارکنان اقماری، شرکت پایانه های نفتی ایران
  • زهره موسوی، نرجس محبی*، حمیدرضا عریضی، محسن اصغرزاده صفحات 219-239

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش توانمندی روان شناختی، شادی در محیط کار و اشتیاق شغلی در بهره وری کارکنان شرکت گاز استان اصفهان به منظور ارایه الگو بود. این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از لحاظ ماهیت کاربردی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان رسمی و قراردادی این شرکت به تعداد 1150 نفر بودند که از این میان 183 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه هرسی و گلداسمیت (1980)، پرسشنامه توانمندی روان شناختی اسپریتزر (1995)، پرسشنامه شادی در محیط کار کرولف (2007) و پرسشنامه اشتیاق شغلی اوترخت (2001) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS و PLS   تجزیه و تحلیل شدند. یافته های آماری با استفاده از مدل معادلات ساختاری نشان دادند که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار بود. همچنین نشان داده شد که توانمندی روان شناختی در بهره وری به صورت مستقیم تاثیر نداشت، اما وقتی اشتیاق شغلی و شادی در محیط کار به صورت میانجی بین این دو متغیر قرار می گرفتند، اثر توانمندی روان شناختی در بهره وری معنادار بود. در نتیجه می توان این گونه گفت که با وجود توانمند بودن کارکنان لزوما بهره وری آنان تبیین نمی شود و حتما باید به نقش متغیر های انگیزشی همچون اشتیاق شغلی و شادی در محیط کار نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: بهره وری، توانمندی روان شناختی، اشتیاق شغلی، شادی در محیط کار
  • علی اکبر علیزاده، محمدرضا باقرزاده*، مجتبی طبری، مانی آرمان صفحات 241-257

    پژوهش حاضر با استفاده از منابع مختلف که شامل اسناد بالادستی، استراتژی کسب وکار، روندها، مقایسه تطبیقی، مستندات تاریخی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته می باشد، به تدوین جهت گیری های استراتژیک منابع انسانی صنعت نفت در زیربخش های اصلی منابع انسانی پرداخته است. در این پژوهش با روش کیفی تحلیل محتوای جهت دار به تحلیل داده ها پرداخته شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 49 نفر از مدیران ارشد صنعت نفت گردآوری گردید. نتایج پژوهش شامل چهار مقوله اصلی (تامین، آموزش، به کارگیری و نگهداشت نیروی انسانی)،71 مقوله فرعی و 20 مفهوم برای جهت گیری استراتژیک در رابطه با خط مشی های منابع انسانی صنعت نفت بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، خط مشی عمومی، خط مشی عمومی تطبیقی، جهت گیری استراتژیک، صنعت نفت
|
  • Mohammadreza Abyar*, Abolhasan Faghihi, Vahid Chenari Pages 3-17

    The purpose of this study was to identify the modt important factors affecting corporate governance with a corporate sustainability approach, according to the nature of operational activities of the National Iranian Oil Company. Initially, by conducting theoretical studies including articles, G4 Global Reports Guide, and governance patterns of the worldchr('39')s major oil companies, the factors influencing governance with a corporate sustainability approach were identified from a conceptual perspective. Then, by conducting judgmental sampling, the Delphi panel consisting of 22 senior managers inside and outside the organization was formed. Then, by designing an open Delphi questionnaire and confirming its validity and reliability, seven new factors affecting corporate governance were identified at the end of the second round of Delphi method. Finally, 59 factors influencing governance with a corporate sustainability approach for the National Iranian Oil Company were agreed upon with an appropriate reliability coefficient. After prioritization, four factors were identified: updating strategic statements with corporate sustainability approach, increasing the level of knowledge and awareness of the board of international concepts of sustainability, applying long-term risks in strategic plans and evaluating the process of addressing community critical concerns.

    Keywords: corporate governance -corporate sustainability approach- operational activities - National Iranian Oil Company – G4 Global Reports
  • Shahrokh Ghasemi, Nasrin Jazani*, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Saeed Sayad Shirkosh, Alireza Hasanzadeh Pages 19-35

    The aim of this research was to propose a local model for selecting managers of public enterprises by determining affecting political and non political dimensions, concepts and codes. To achieve this goal, mixed-method approach was applied. In the first step, meta-synthesis was carried out with analyzing 46 aricles from 761 articles (2007-2019) targeted for the research subject. For validation of findingd, Delphi method was used. Eighteen experts were selected and Delphi technique was performed in two stages. Finally, seven dimensions, 20 concepts and 101 codes were extracted. The findings suggested that in addition to nonpolitical dimensions, political dimension, comprised of two intra-organizational interventions (e.g., political skills, internal networking, politicization, political background, political behaviors, politics perceptions, political will, and political considerations) and extra-organization political interventions (political ecology, political pressure, external networking, presidential courses, government, and elected officials support) influence the selection of managers.

    Keywords: Selecting Managers, Political Interventions, Meta-synthesis, Delphi, NIOC
  • Hassan Rangriz, Akbar Hassanpour, Saeed Jafarinia, MirzaAli Sabouri Nia* Pages 37-55

    Due to the fact that organizational well-being seeks to improve happiness and performance in the workplace by adopting a positive approach, this study aimed at designing organizational well-being model in the National Iranian Gas Company. This research is developmental and applied in terms of purpose and qualitative-exploratory research in terms of nature. Data were collected through snowball sampling and semi-structured in-depth interviews with 18 managers and experts of the company and were analyzed using the grounded theory approach. Professional virtues, social virtues of work, and psychological capital of individuals were the main factors in shaping the organizational well-being of employees. Organizational well-being consists of three professional, relational, and reflective pleasures that create transitional, developmental, and functional consequences by creating psychological ownership in employees, along with intervening and infrastructural factors.

    Keywords: Organizational Well-Being, Mental Well-Being, Perfectionist Well-Being, Grounded Theory
  • Mojtaba Rajabbaigy*, Akbar Bahmani Pages 57-70

    The present study investigated the effect of coronary stress on work-related accidents with the mediating role of nurseschr('39') emotional burnout. In terms of purpose, this research is fundamental and in terms of data collection is one of the applied research that was conducted cross-sectional in 1399. The statistical population of the study consisted of 510 nurses of Tehran Oil Industry Hospital, from which a sample of 140 people was selected using simple random sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire whose validity was checked and confirmed by convergent validity in addition to face validity. Convergent validity was calculated for coronary stress (0.63), emotional burnout (0.54) and work-related accidents (0.66). The reliability of the questionnaire was evaluated and confirmed by Cronbachchr('39')s alpha for coronary stress (0.89), emotional burnout (0.87) and work-related accidents (0.85). Pearson correlation test and structural equation modeling method were used in data analysis. Findings show that coronary stress has a positive and significant effect on emotional burnout and also on accidents caused by nurseschr('39') work. Finally, nurseschr('39') emotional burnout has shown a positive and significant effect on work-related accidents.

    Keywords: Nurses' emotional burnout, coronary stress, work-related accidents, Tehran Oil Industry Hospital
  • Mohammad Deiravi*, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Naser Hamidi, Saeed Sayad Shikkosh Pages 71-88

    The purpose of this paper was to provide a model for promoting middle managers by identifying influential factors on it. The research was done by reviewing the research background in 79 articles from 189 scientific articles related to the subject (2010 to 2018) and the factors influencing the promotion of general managers according to general policies of the Iranian administrative system. Subsequently, the research data was completed by using fuzzy Delphi method with 10 experts from the Ministry of Petroleum and the University. Finally, the model was classified into four dimensions, 9 components, 42 indices and 77 sub-indices. The results showed that physical ability component and indices of physical and motion ability, age, gender, educational qualification, time management, experience, non blaming and being revolutionary were not effective in promoting middle managers. Also the components of human and perceptual skills, personality traits, mental strength, and intra-organizational knowledge were more important.

    Keywords: Promoting managers, general policies of the Iranian administrative system, fuzzy-delphi
  • Seyed Mostafa Seyedpour, Ali Safari*, Ali Nasr Esfahani Pages 89-106

    The purpose of this research was to design and test the antecedents and consequences of organizational pride in the National Iranian Oil Company and it was done by mixed method. In the qualitative section, 19 individuals were interviewed and after data analysis, a proposed model has been formed. In the quantitative phase of the research, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among 381 members as research samples which had been selected by cluster sampling method. After assuring the reliability and validity, the data were fitted using structural equation modeling. Finally, it was found that intrinsic motivation, organizational image, successful organizational history and the importance of organizational output directly are the antecedents of the organizational pride and the consequences of organizational pride were included: retention in the organization, organizational identity and organizational citizenship behaviors. Also, extra-organizational positive views and employees and their families’ prejudice to the organization mediate the relationship between organizational pride and consequences of organizational pride.

    Keywords: Organizational Pride, Antecedents, Consequences, National Iranian Oil Company (NIOC)
  • Sheyda Borjian, Dariush Gholamzade*, Farideh Haghshenas Kashani Pages 107-125

    Today’s organizations in order to survive in the competitive scene require more modern approaches to maintain and develop their human resources as the most important capitals of the organization.  Therefore, the purpose of this study is to design a coaching character pattern for managers in the gas industry. The research method in terms of data nature is qualitative and in terms of purpose fundamental. The participants of the research consisted of managers and experts of the gas industry, 12 of whom were selected after theoretical saturation and by criterion purposeful sampling. Data collection was semi-structured, and data analysis was conducted using content technique. The findings indicated the recognition of the indexes including justice, humanity, accountability, knowledge and wisdom, serving, modesty, moderation, excellence, transcendence, courage and daring as coaching character of gas industry managers. Therefore, identified indicators can be useful for managers as instructors, guides and guides in achieving organizational goals.

    Keywords: Character, Coaching, Managers, Gas industry
  • Pattern of antecedents, components and consequences of employee envy in the workplace in the National Iranian Oil Company
    Akbar Hasanpour, Saeed Jafarinia, Yousef Vakil, Mehdi Mohazzabi* Pages 127-145

    The purpose of this research was to identify the factors affecting employees envy in the workplace and to examine the concept of employees envy in the workplace and its consequences. The purpose of this study was qualitative, based on thematic analysis and using interviewing tools with an exploratory and semi-structured approach. The statistical population of the study consisted of experts from the staff units of National Iranian Oil Company That had at least five years of experience in the organization. The sampling method was judged by snowball sampling and interviewed by 19 experts. Triangulation strategy was used for accreditation. Two methods of reliability test (stability index) and intra-subject agreement were used to measure reliability, which were 84% and 86%, respectively. After analyzing the data, individual factors, organizational injustice, cultural factors, administrative and managerial factors, political factors and structural factors were identified as the "contributing factors"; emotional, cognitive and behavioral factors were determined as "components" and personal, interpersonal, group, and organizational outcomes have been identified and discussed as "employees envy outcomes" in the workplace.

    Keywords: envy, Employee envy at workplace, envy antecedents, envy consequences, National Iranian Oil Company
  • Hamed Mohammadi* Pages 147-166

    The purpose of this study was to analyze the human resource management functions of Mazandaran Province Gas Company. In the present study grounded theory as a kind of qualitative research method has been used. Accordingly, a sample of 27 managers and experts of the company was interviewed using purposive sampling method and theoretical saturation criterion. After designing the interview protocol, a three-step coding process including open, axial and selective coding was used to determine the categories. The statistical population of this study was staff of gas departments of Mazandaran Province Gas Company. Data was collected and analyzed from 26 interviews in gas department. The results of the interviews were categorized in three category, 11 topic and 29 concepts. Finally, a paradigmatic or exponential model of research was presented in five categories causal, pivotal, environmental, strategic and consequential.

    Keywords: Human Resource Function, Grounded Theory, Mazandaran Gas Company
  • Ruhollah Akhavan Dorbash, Manizeh Zakaraei*, GholamHossein Entesar Foumany Pages 167-184

    The aim of this study was to design the optimal model of talent management in the National Iranian Oil Company. This research is based on the applied data and in terms of the nature of the data, it is a qualitative data based on Grounded theory of the foundation on the Strauss and Corbin paradigm. The statistical population of the study was experts and specialists in the field of human resources of the National Iranian Oil Company, and the sampling was done purposefully and included 14 people. Data were collected through semi-structured interviews. To analyze the data, the data coding method was used in three stages: open, central and selective coding with the Foundationchr('39')s Grounded theory approach. The research findings showed that the optimal model of talent management consists of causal conditions which are factors (internal and external), contextual conditions(organizational development), intervention conditions (organizational learning), pivotal phenomenon (talent management and development), action strategy (establish a comprehensive system of performance management) and ultimately the consequences, consisting of three categories of individual, organizational and extra-organizational consequences.

    Keywords: Talent management, development, Human Resources, Grounded theory, National Iranian Oil Company
  • Bahador Changizi*, Mojgan Amirianzadeh, Moslem Salehi, Reza Zarei Pages 185-201

    The purpose of this study was to design and evaluate a human resource empowerment model for the productivity of the National Iranian Gas Company (NIGC), which was done with a combined approach. This research is a survey in terms of purpose, and applied in terms of its nature, and in terms of paradigm, it is a combined-exploratory research. The data collection method has been library and field study. In the qualitative section, during the interviews with 18 industry experts, the most important indicators affecting human resource empowerment were extracted, including: managerial factor, group factor, individual factor, environmental factor, structural factor, organizational factor and ethical factor. In the quantitative part, to determine the relative importance of the model variables, a questionnaire was designed and distributed among a sample of 337 employees of the National Iranian Gas Company. The important factors were managerial, group, organizational, environmental, ethical, individual and structural factors.

    Keywords: Empowerment, Productivity, National Gas Company, Combined Approach
  • Bijan Jokar Tang Karami, Fariba Karimi*, MohammadAli Nadi Pages 203-217

    The purpose of this research was to suggesting a model of factors affecting on promoting the resilience of rotating staff in Iranian Oil Terminals Company. This research was conducted using qualitative method and thematic analysis based on inductive and need-based method. The statistical population of this research was the rotating staff of Iranian Oil Terminals Company. The statistical population of this study was 2000 people. The data collection tool was a semi-structured interview that was saturated after interviewing with 10 experts in this field. Content validity of research model was confirmed by subject matter experts. Findings showed that four factors including, family factors, individual factors, Social factors and organizational factors affects rotating staff resilience and among these factors, Individual factors have the highest and social factors have the least impact. Understanding these factors by rotating staff and increasing the skills needed to deal with, can improve their resilience.

    Keywords: resiliency, rotating staff (satellite employees), Iranian Oil Terminals Company
  • Zohre Moosavi, Narjes Moheby*, Hamidreza Oreyzi, Mohsen Asgharzadeh Pages 219-239

    Purpose of study was determine of the Role of Psychological Empowering, Happiness at Workplace and Job Engagement in Productivity of Employees of Isfahan Province Gas Company in Order to Provide Related Pattern.This study was fundamental in terms of purpose type, it was also practical nature and it was structural in case of correlation type.The statistical population of this study was all 1150 Official and contractual employees in this company, that 183 employees were selected by convenience sampling method. The Hersey & Goldsmith’s Questionnaire (1980), Spreitzer’s Psychological Empowerment Questionnaire (1998), Kjerulf’s Happiness Questionnaire (2007) and Utrecht Work Engagement Scale (2001) were used. Data were analyzed by SPSS and PLS. Statistical findings were demonstrated using structural equations that the model was well-fitted, also psychological empowering didn’t have direct effect on productivity, but when job engagement and happiness mediated between these two variables, the effect of psychological empowerment on productivity was significant. As a result, even though employees are empowered, their productivity is not necessarily explained, and the role of motivational variables such as job engagement and happiness at workplace must be taken into account.

    Keywords: Productivity, Psychological empowerment, Happiness at workplace, Job engagement
  • AliAkbar Alizadeh, Mohammadreza Bagherzadeh*, Mojataba Tabari, Mani Arman Pages 241-257

    This study has been conducted to the human resource strategic direction in each main sub-section of HR in Iran oil industries, and some sources such as: upstream documents, business strategic, trends, adaptive comparison, historical documents, and half- structured interviews has been used for gathering information. The research method was qualitative and contents analysis was used for data analysis. The research data was collected through semi-structured interviews with 49 superior managers in oil industry. Based on the results, 4 main category (provision, training, employment, and maintenance), 71 secondary category and 20 concept for strategic direction in human resources policy of Iran Oil Industry have been recognized.

    Keywords: Human resources management, General policy, Adaptive general policy, Strategic directions, Oil industry