فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 41 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 41 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیرمسعود کروبی*، ناصر پورصادق، جمشید صالحی صدقیانی، بهروز رضایی منش صفحات 7-38

    لزوم انطباق سازمان ها با تحولات محیطی و پاسخگو بودن به آنها چنان اهمیتی یافته که سبب شده مفاهیم استراتژی و مدیریت استراتژیک از موضوعات مهم محافل علمی شود.مساله اصلی در این تحقیق جاری سازی استراتژی ها و اجرای استراتژی های تدوین شده سازمان میباشد. هدف این تحقیق شناسایی شاخص های جاری سازی استراتژی های منابع انسانی بوده است. اجرای استراتژی به معنای بسترسازی و مقدمه سازی برای انتقال از مرحله تدوین به مرحله عملیات است. روش استفاده شده در این تحقیق به صورت کیفی بوده است. در بخش کیفی از روش تحلیل تم استفاده شده است. در این تحقیق اطلاعات از 8 نفر از خبرگان شهرداری های تهران از طریق روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) جمع آوری گردید. در این تحقیق از نرم افزار MAXQDA برای استخراج مضامین استفاده شده است . نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد مقوله فضا سازی با تعداد 51 کد تخصیص یافته در رتبه اول می باشد، اجرا پذیرسازی استراتژی با تعداد کد 33 در رتبه دوم می باشد. محرک های استراتژی با 30 کد در رتبه سوم قرار دارد. بر اساس یافته های مرحله پژوهش کیفی و الگوی فرآیندی به دست آمده، مقوله های انتخابی در سه مرحله فرآیندی شناسایی شده است. مرحله اول آماده سازی ، مرحله دوم عملیاتی سازی ، مرحله سوم مدیریت تحول،نتایج مدل نشان میدهد که مقوله های تعریف شده در مدل فرآیندی بدست آمده از بخش کیفی، معنادار بوده و متغیرهای در نظر گرفته شده در هر بخش نیز، تاثیر معناداری داشته اند.

    کلیدواژگان: استراتژی، استراتژی منابع انسانی، اجرایی کردن استراتژی
  • عظیم کریمی*، علیرضا سلطانی، احمد بخشایشی اردستانی صفحات 39-64

    امروزه کمتر کسی است که به نقش اندیشکده های معتبر در روند سیاستگذاری خارجی کشورها واقف نباشد. این مراکز در واقع پلی میان دانش و سیاستگذاری هستند، اندیشکده هایی همچون کارنگی، رند، چاتم هاوس ، مراکز مطالعاتی و نظری صرف نیستند بلکه محل تصمیم سازی برای سیاست مدارن ارشد کشورهای متبوعشان هستند به حساب می روند. در این پژوهش به بررسی نحوه تاثیر گذاری و نقش اندیشکده ها در سیاست گذاری خارجی با بررسی و تبیین نقش اندیشکده ها در مراحل مختلف سیاستگذاری خارجی با تاکید بر مطالعه موردی اندیشکده های انگلستان پرداخته میشود. اندیشکده ها در حوزه سیاستگذاری خارجی به مثابه مخازن در ایده سازی، تولید علم، آموزش نیروی انسانی و مشروعیت بخشیدن به سیاست های کشورهای یا مشروعیت زدایی از سیاست های بازیگران رقیب و تخریب پرستیژ آن نقش مهمی را ایفا می کنند. این مراکز بخش جدایی ناپذیر سیاستگذاری خارجی در کشورهای توسعه یافته محسوب می شوند که با تدوین و طراحی سناریوهای متعدد برای موضوعات مختلف، کنش گران و نخبگان سیاسی را از مزیت ها و هزینه های هر سناریو آگاه می کنند.

    کلیدواژگان: اندیشکده ها، سیاست گذاری خارجی، تصمیم سازی، تولید فکر
  • مهدی نیکنام، حسین علی احمدی جشفقانی* صفحات 65-84

    این مقاله به بررسی و آسیب شناسی بودجه ریزی از نگاه کارشناسان و خبرگان می پردازد. آسیب شناسی هایی که هرساله در بودجه ریزی تکرار شده و همچنین بدون توجه به آن، شاید نتوانسته ایم بهره برداری مفیدی داشته باشیم. این پژوهش با رویکردی اکتشافی در پی پاسخ به این سوال است که مهمترین آسیب های بودجه ریزی در جمهوری اسلامی ایران از نگاه خبرگان چیست؟ این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن به صورت کیفی و به سبک تحلیل تم می باشد که مولفه ها، کدهای محوری و فراوانی های آن از طریق مصاحبه به دست آمده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مشاهده، مصاحبه نیمه ساختاریافته کیفی به همراه منابع کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان و کارشناسانی است که در خصوص بودجه ریزی در ایران دارای نظراتی هستند که در مجلات، کتب و سایت های معتبر به چاپ رسیده است. نمونه آماری 29 نفره از جامعه آماری انتخاب گردید. یافته ها بیانگر آن است که خبرگان به ترتیب مقوله های مدیریتی، مالی، قانونی، مقرراتی، فنی، مطالعاتی، ساختاری، نظارتی، مبارزه با فساد، برنامه ای، آماری و اطلاعاتی، برقراری عدالت، اقتصادی، سیاسی، گروه های ذی نفوذ، تصدی گری و منطقه ای را چالش های اصلی بودجه ریزی عنوان می نمایند. این مقاله برای اولین بار با روش تحلیل تم، آسیب های بودجه ریزی در ایران را استخراج و دسته بندی می کند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، بودجه ریزی، مدل های بودجه، تحلیل کیفی تم
  • امیرحسین الهامی*، وحید ریاضی صفحات 85-120

    دولت، برآیند نیروهای موجود در ساخت قدرت سیاسی جوامع است و در جایگاه کارگزار نظام سیاسی، بازیگر کلیدی امور اجتماعی، ازجمله توسعه جوامع است. بعد اجتماعی ساخت قدرت سیاسی سبب می شود تا دولت ها متناسب با منشا اجتماعی و منافع طبقاتی خود، رویکرد خاصی نسبت به توسعه اقتصادی اتخاذ کنند و در راستای نیل به اهداف توسعه، سیاست های اجتماعی مشخصی را در پیش بگیرند. فراگرد برهم کنش «وجوه اجتماعی ساخت قدرت دولت»، «سیاست گذاری اجتماعی» و «توسعه اقتصادی»، تعیین کننده جهت گیری، اهداف و بازتاب های توسعه ای ساخت قدرت سیاسی است. هدف این پژوهش تبیین رابطه وجوه اجتماعی دولت و توسعه اقتصادی در ایران از طریق سیاست گذاری اجتماعی است. این تحقیق با رویکرد کمی و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و پیمایش خبرگی گردآوری شده و در تحلیل از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه های تهران در تخصص های مربوط به موضوع مقاله است. در این تحقیق مولفه های اجتماعی به صورت مجزا احصا شده و شاخص های آن در رابطه با سیاستگذاری اجتماعی توسعه اقتصادی بررسی و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های وجوه اجتماعی ساخت قدرت سیاسی در هفت مولفه «سرمایه اجتماعی»، «ساخت اجتماعی جمعیت»، «فقر و توزیع درآمد»، «حمایت و تامین اجتماعی»، «وجوه اجتماعی حکومت»، «حقوق اجتماعی» و «رسانه و ارتباطات اجتماعی» با سیاستگذاری اجتماعی توسعه اقتصادی در ایران ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: بعد اجتماعی ساخت قدرت سیاسی، سیاستگذاری اجتماعی، توسعه اقتصادی، ایران
  • سید سعید حسن زاده*، محمودرضا رهبرقاضی، مهناز گودرزی صفحات 121-144

    محافظه کاری همان سنت گرایی است و از سنت های اجتماعی و ارزش های جامعه دفاع می کند. محافظه کاران خود را هوادار عقل سلیم می دانند و با هرگونه طرح و اندیشه خیالی برای ایجاد دگرگونی عمیق در جامعه و سیاست مخالف اند. آن ها استدلال های خود را بر تجارب تاریخی بنیان می نهند و خود را عمل گرا یا پراگماتیست می نامند. در این راستا در حالی که برخی از محققان از وجود نوعی گروه های سیاسی محافظه کار در ایران بحث می کنند اما اندیشمندان دیگری از جمله وجود احزاب محافظه کار در ایران را رد می کنند. با این حال حتی اگر در ایران احزاب محافظه کار نیز موجود نباشد، گرایش های مردم به ابعاد مختلف محافظه کاری در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را در ایران نمی توان به طور کلی انکار کرد. به نظر می رسد بر اساس نظریات موجود یکی از عواملی که می تواند بر روی گرایش مردم به محافظه کاری تاثیر گذارد، هویت دینی است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر دینداری بر روی محافظه کاری است که به شیوه پیمایشی در بین دانشجویان دانشگاه های مختلف شهر اصفهان صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد درحالیکه هویت دینی تاثیر معنی داری بر روی محافظه کاری اقتصادی نداشته است، اما این هویت دینی با شدت بالایی بر روی محافظه کاری فرهنگی و با توان متوسطی بر روی محافظه کاری سیاسی تاثیر مثبتی گذاشته است. همچنین نتایج نشان می دهد در جامعه مورد پژوهش ابعاد محافظه کاری اقتصادی، فرهنگی و سیاسی همبستگی کمی باهم دارند و نمی توان از یک نوع محافظه کاری خالص در آن سخن گفت.

    کلیدواژگان: هویت، هویت دینی، محافظه کاری اقتصادی، محافظه کاری فرهنگی، محافظه کاری سیاسی
  • علی خزاعی*، محمود یقینی صفحات 145-172

    چکیدهبا توجه به زیربنایی بودن فرهنگ و تاثیرآن به عنوان خاستگاه دیدگاه ها ورفتارهای افراد بر کلیه نظام های جامعه و بروز برخی رفتارهای متعارض یا متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی (فرهنگ رسمی و ملی) در شیوع ومدیریت بیماری کرونا، مفروض پژوهشگران این است که این موضوعات ریشه در ارزش های فرهنگی جامعه دارد.پژوهش حاضر باهدف آسیب شناسی فرهنگی بحران ایجاد شده از نظر روش توصیفی - پیمایشی و از حیث هدف کاربردی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان 40تا16سال شهر بیرجند در سال 1398 با حجم نمونه 250 نفر بوده اند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی تعیین گردیده اند.نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشانگر آن است که سه بعد ازابعاد فرهنگی هافستد مشتمل بر مردگرایی، جمع گرایی و فاصله قدرت و سه بعد شناسایی شده توسط محققین(هویت ملی، تاثیر پذیری منفی از فضای مجازی و تفکر ومدیریت جهادی) برمدیریت بحران ذکر شده اثر مستقیم داشته اند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی فرهنگی، ارزش های فرهنگی، فرهنگ، مدیریت بحران و بیماری کرونا
  • رحمان نجفی سیار*، ایوب نیکونهاد صفحات 173-200

    یکی از اهداف متعالی انقلاب اسلامی ایران، نظریه‏پردازی در راستای تحقق «تمدن نوین اسلامی» است. بنابر نظریه‏‏های ارایه‎شده که مرجعیت علمی و پرچمدار اصلی آن رهبری معظم انقلاب هستند؛ فرآیندهایی (شکل‏گیری انقلاب اسلامی، تشکیل نظام اسلامی، برپایی دولت اسلامی، تشکیل جامعه اسلامی و برپایی تمدن نوین اسلامی) برای دست‏یابی به این هدف مهم تعریف شده است. علی‏رغم پیشرفت‏های قابل توجهی که در چهار دهه اولیه عمر انقلاب رخ داده اما این فرآیند رو به پیشرفت، در سومین مرحله آن یعنی «برپایی دولت اسلامی» با موانع و مشکل‏های جدی روبه رو بوده است. به تصریح رهبر انقلاب،گام اصلی حرکت تمدنی انقلاب اسلامی در مقطع کنونی، ایجاد دولت اسلامی است که بدون تحقق آن، دست‏یابی به دو مرحله بعدی میسر نخواهد شد. بنابراین، در پژوهش پیش رو به دنبال پاسخگویی به این دغدغه و پرسش هستیم که دولت مطلوب و تراز انقلاب اسلامی باید دارای چه ویژگی‎ها و شاخصه‎هایی باشد تا بتواند در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی نقش محوری ایفا کند؟ در این راستا، در پژوهش حاضر شاخص‎ها و ویژگی‎های دولت تراز انقلاب منبطق برمتن بیانیه گام دوم مورد بررسی قرار گرفته است. طبق بررسی‎ها و نتایج این پژوهش که با استفاده از روش‎های توصیفی-تحلیلی و ابزارهای کتابخانه‏ای انجام شد، مهم‎ترین شاخص‎های دولت تراز انقلاب را می‎توان شامل مواردی همانند معنویت‎گرایی، علم‎گرایی، شایسته‎سالاری، عقلانیت‎محوری، مشارکت‏جویی، قانون‎محوری، شفافیت‎گرایی، و بوم‎گرایی اقتصادی برشمرد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم، دولت تراز اسلامی، تمدن نوین اسلامی
  • جواد رفیعی راد* صفحات 201-220

    فضای مجازی بستری برای تعاملات و کنش های متقابل برای ابراز احساسات میان کاربران است که قابلیت های متفاوتی را برای نقش ها و مناسبات اجتماعی آن ها فراهم می کند. جاذبه های این فضا منجر شده کاربران زمان قابل توجهی را در این فضا گذرانده و تعاملات در این فضا را جایگزین تعاملات نزدیک با اعضای خانواده و همسالان خود کنند. فضای مجازی نوعی از بحران هویت را در میان طیف گسترده ای از نوجوانان به وجود آورده و این بحران هویت در زمینه های فردی، ضعف باورهای اعتقادی افراد را سبب می شود. افراد در مواجهه با تکثر منابع در فضای مذکور باورهای دینی خود را متزلزل و دچار تردید و اضطراب می بینند. در این تحقیق هدف اصلی بررسی تاثیر فضای مجازی بر باورها و اعتقادات می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش آمیخته اجرا گردیده است. جامعه مورد مطالعه کاربران فضای مجازی بوده و روش گردآوری اطلاعات، ضمن استفاده از پرسشنامه، به صورت کتابخانه ای و میدانی می باشد که با استفاده از اسناد و مدارک و منابع مطالعاتی سعی در تدوین داده ها گردید. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش شبکه های اجتماعی مجازی در فرایند ارتباطات تاثیرگذار بوده و بین مدت زمان عضویت و میزان استفاده از شبکه های مجازی رابطه معکوس و بین واقعی تلقی-کردن محتوای شبکه های مذکور و هویت دینی کاربران رابطه مثبتی وجود دارد. یعنی هرچه مدت زمان عضویت و میزان استفاده از اینستاگرام و تلگرام افزایش پیدا کند، هویت دینی کاربران ضعیف تر می شود. در پایان محقق پیشنهادهای کاربردی را ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: اعتقادات، باورها، فرهنگ، فضای مجازی
  • حسین طالبی*، امید آسیابان صفحات 221-242

    در تعاملات بین المللی عوامل ذهنی، روانی، فرهنگی، اقتصادی و همچنین مسایل دیگری مانند منافع ملی، شرایط زمانی و جغرافیایی، ماهیت نظام بین المللی، فرهنگ و مذهب و غیره نقش مهمی را ایفا می نمایند به گونه ای که به سطح، نوع و ماهیت روابط بین کشورها و تا حد زیادی الگوهای دوستی و دشمنی شکل می دهند. مجموعه ی این عوامل باعث شده است مسایل حوزه روابط بین الملل و انتخاب شریک راهبردی به شدت پیچیده باشند. بنابراین سوالی که مطرح می شود این است که چگونه در این محیط پیچیده و در هم تنیده شده امروزی می توان تصمیمی بهینه بر مبنای منافع ملی در انتخاب شریک راهبردی در روابط بین الملل جمهوری اسلامی ایران در بستر اقتصاد مقاومتی اتخاذ نمود؟ پژوهش حاضر تحت عنوان "اولویت بندی و انتخاب شریک راهبردی ایران در بستر اقتصاد مقاومتی" درصدد است تا با در نظر گرفتن مجموعه ای از شاخص ها با استفاده از روش های تصمیم گیری به رتبه بندی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای به منظور توسعه تعاملات بپردازد تا تصمیم گیرندگان کشور به گونه ای شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران را انتخاب نماید که حداکثر منافع ملی حاصل شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بر اساس شاخص های بررسی شده کشور چین در اولویت توسعه روابط قرار دارد.

    کلیدواژگان: شریک راهبردی، اقتصاد مقاومتی، اولویت بندی، تصمیم گیری، توسعه روابط
  • حمیدرضا کاکایی، حمیدرضا لشکریان*، مجید شیخ محمدی صفحات 243-272

    جنگ های عصر جدید، متناسب با زندگی بشر امروزی تغییرات بسیاری نموده و پیچیدگی آن ها بسیار بیشتر از جنگ های گذشته گردیده است. عملیات تمام طیف که جدیدترین دکترین عملیات نظامی آمریکاست، با بکارگیری همزمان تمام ابعاد اقتصادی، نظامی، سیاسی و اجتماعی محیط درگیری، یک عرصه بسیار پیچیده از درگیری را مدنظر قرار می دهد. در چنین محیط پیچیده ای، داشتن ارزیابی دقیق از محیط درگیری، پیشبینی پیامدهای مطلوب و نامطلوب هر اقدام و در نتیجه اتخاذ تصمیم درست و بموقع، برای فرماندهان مسئله ای بسیار حیاتی است. روش های مدلسازی و شبیه سازی گزینه مناسبی برای حل این مشکل هستند و به سهولت تصمیم گیری در محیط های پیچیده کمک بسیاری می نمایند. اما طراحی و بکارگیری صحیح این روش ها کار ساده ای نیست. هدف این تحقیق که از نوع کاربردی است، پرداختن به چگونگی استفاده از این قابلیت در صحنه درگیری عملیات تمام طیف است. در این تحقیق بر اساس روش مدلسازی ساختار قدرت، یک مدل کمی برای عملیات تمام طیف آمریکا در شهرک صدر عراق ارایه گردیده است. مدل بدست آمده به این روش توسط نرم افزار MATLAB شبیه سازی گردیده و کارایی آنرا مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عملیات تمام طیف، مدلسازی و شبیه سازی، مدل ساختار قدرت، عملیات آزادسازی عراق
  • حسن کاویانی، ناصر میرسپاسی*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 273-298

    در دهه های اخیر و هم زمان با افزایش ضریب نفوذ اینترنت و فضای سایبری، طیف وسیعی از دولت ها به منظور محافظت از زیرساخت ها و شهروندان خود در مقابل تهدیدات بالقوه و بالفعل سایبری اقدام به بازطراحی و بازنگری در سیاست ها، ساختارها و راهبردهای خود در عرصه های امنیتی و نظامی نموده اند. یکی از مهم ترین این اقدامات طراحی مدل های شایستگی جهت تامین، پرورش و به کارگیری اثربخش و کارآمد منابع انسانی در این حوزه است. ازاین رو در این تحقیق به طراحی مدل شایستگی کارکنان در حوزه امنیت سایبری به عنوان هدف اصلی تحقیق مبادرت نموده ایم. پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی- توسعه ای و از جنبه گردآوری و تحلیل داده ها، کمی می باشد. به منظور تحقق اهداف تحقیق در مرحله اول پس از استخراج 24 شاخص از مطالعات اکتشافی مدل مفهومی تحقیق در قالب و ساختار مدل کوه یخی طراحی گردید. در مرحله دوم بر اساس اجزاء مدل، پرسشنامه ای تنظیم گردید. روایی صوری و پایایی این پرسشنامه با نظرخواهی از تعداد8 نفر از خبرگان موردبررسی قرار گرفت. در مرحله سوم بر اساس نظریات 43 نفر از خبرگان علمی و اجرایی حوزه امنیت سایبری کشور، مطلوبیت اجزاء مدل با استفاده از نرم افزارهای spss و pls مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج تحقیق مدل شایستگی کارکنان شامل دو بعد شایستگی های فنی و تخصصی و شایستگی های عمومی است. شایستگی های فنی و تخصصی متشکل از دانش و مهارت است. شایستگی های عمومی نیز مولفه های خود مفهومی، ویژگی های شخصیتی و انگیزه ها را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: شایستگی، امنیت سایبری، مدل کوه یخی
  • عینقی لزگی*، حجت الله عبادی زاده، یعقوب یوسفوند صفحات 299-319

    کاربرد علم ریاضیات را می توان در همه علوم مشاهده کرد. علوم نظامی نیز از این قاعده مستثنی نیستند، استفاده از ریاضیات در جنگ ها سابقه ای طولانی دارد. از پارامترهای جنگی، ایجاد شایعه و انتشار آن است که به عنوان یکی از حربه های جنگ روانی مطرح است، اسلام چنان به امنیت روانی جامعه اهمیت می دهد که در آیه 60 سوره احزاب فرمان اخراج کسانی را که با پخش شایعه در زمان جنگدر میان مردم مرکز حکومت اسلامی ناامنی ایجاد می‏کنند، صادر نموده است. در این مقاله مدلی جدید از انتشار شایعه ارایه شده است. در این پژوهش با توصیف مدل انتشار شایعه به کمک یک دستگاه معادلات دیفرانسیل به تحلیل و بررسی این مدل از منظر سیستم های دینامیکی خواهیم پرداخت و جامعه در معرض شایعه را به سه دسته مجزای، ناآگاه، پخش کننده و متوقف کننده تقسیم کرده و با تشریح سیستم مورد نظر حالت های پایداری سیستم را مطالعه می نماییم، سپس به کمک آن به تحلیل و ترسیم مدل تحت شرایط متفاوت می پردازیم.

    کلیدواژگان: مدل سازی، انتشار شایعه، ناآگاه، ‎ پخش کننده
  • حسن محجوب*، علیرضا تنهایی، داریوش مالک پور، مهرداد احمدی صفحات 321-354

    هدف پژوهش حاضرشناسایی عوامل موثر بر انتقال یادگیری به سازمان های لجستیکی بوده است.این پژوهش از نظر روش تحقیق، توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی می باشد. محقق جهت جمع آوری داده از پرسشنامه ی محقق ساخته که بر پایه پرسشنامه هولتون بوده استفاده نمود، که روایی و پایایی آن با استفاده فنون آماری مورد تایید قرار گرفت، جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان یکی از سازمان های لجستیکی بوده که تعداد آنها 90 نفر می باشد که بر اساس جدول مورگان 73 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که 71 پرسشنامه شرایط تحلیل را داشتند و وارد نرم افزار 22SPSS گردیدند. یافته ها و نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل اصلی موثر بر انتقال یادگیری شامل عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل آموزشی و عوامل فرا سازمانی می باشد و هر کدام از این مولفه های اصلی دارای زیر مولفه های موثر دیگر بر انتقال یادگیری در سازمانهای لجستیکی می باشد. به طور کلی نتایج پژوهش با توجه به تجزیه و تحلیل های انجام شده نشان داد ضرایب استاندارد شده بارهای عاملی میان متغیرهای عوامل سازمانی، فردی، آموزشی و فراسازمانی به ترتیب (374/0، 253/0، 287/0 و 033/0) می باشد و بیانگر این مطلب است که درصد تغییرات مربوط به متغیر انتقال یادگیری را به ترتیب بالا تبیین می کنند و به همان میزان بر متغیر انتقال یادگیری تاثیر می گذارندکه در میان عوامل اثر گذار عوامل فراسازمانی کمترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، کارکنان، انتقال یادگیری، سازمان های لجستیکی
  • محمود مدیری* صفحات 355-386

    شهرهای بزرگ در کشور ایران با خطرات مانند سیل و رانش زمین، مشکلات ناشی از آب و غذا و جامعه مواجه هستند. چالش هایی در چرخه مدیریت بلایا وجود دارد که مانع از آمادگی و پاسخ عملیاتی مناسب در خطرات می شود که درک آن برای مدیران بسیار مهم است. هدف مقاله، طراحی مدل ساختاری-تفسیری برای شناسایی و تحلیل روابط میان چالش های اثرگذار در مدیریت بلایا است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی-اکتشافی است. مدیران سازمان مدیریت بحران شهر تهران و اساتید دانشگاهی به تعداد 15 خبره جامعه تحقیق را تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. چالش ها با مطالعه ی اسنادی و مصاحبه با خبرگان، شناسایی و سپس با روش دلفی فازی بومی سازی شد. سپس با طراحی پرسش نامه ای، میزان تاثیر چالش ها بر یکدیگر توسط خبره ها مشخص و مدل ساختاری-تفسیری طراحی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که چالش های مدیریت بلایا به طور کلی در هفت دسته اصلی عوامل فناوری، عوامل اجتماعی، عوامل محیطی، عوامل سیاسی، عوامل قانونی، عوامل اقتصادی، عوامل عملیاتی/مدیریتی، و عوامل نهادی مربوط می شوند. نتایج مدل ISM نشان داد که چالش های «توجه نکردن به عوامل اجتماعی هنگام ایجاد قوانین» از عوامل قانونی و «درک ضعیف عوامل مرتبط با محیط» از عوامل محیطی بیشترین قدرت هدایت را دارند و بسیار تاثیرگذار هستند. بنابراین، مدیران باید حل این چالش ها را برای برنامه ریزی بهبود فرآیند چرخه مدیریت بلایا در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: بلایا، مدیریت بلایا، چالش های مدیریت بلایا، مدل ساختاری-تفسیری
  • سجاد شمسی گوشکی، حمیدرضا یزدانی*، بهمن حاجی پور، مرتضی سلطانی صفحات 387-414

    چابکی راهبردی به شناخت و درک تغییرات محیطی و پاسخ به این تغییرات کمک می کند. هدف پژوهش توسعه چارچوب چابکی راهبردی با رویکرد قابلیت های پویا در صنعت فولاد استان کرمان است. این پژوهش از نوع ترکیبی است. در بخش کیفی با فراترکیب به ارایه چارچوب چابکی راهبردی پرداخته شد. تعداد نمونه 44 مقاله است که در سال های 2000 تا 2018 در مجلات معتبر خارجی پیرامون چابکی راهبردی چاپ شده است. در بخش کمی مطالعه موردی 2 شرکت فعال درصنعت فولاد استان کرمان مطالعه شد. ابتدا از طریق مصاحبه با 5 نفر از خبرگان صنعت فولاد استان کرمان شاخص های چابکی راهبردی تدوین وسپس این شاخص ها دراختیار 10 نفر از خبرگان هرشرکت قرار گرفت تا وضعیت چابکی این شرکت ها مشخص شود. در بخش کیفی مطالعه موردی با یکی از مدیران هرشرکت مصاحبه شد. نتایج فراترکیب نشان داد محرک های چابکی راهبردی، (سطح1) مدل چابکی راهبردی را تشکیل می دهند. توانمندسازهای چابکی راهبردی، (سطح2) شامل قابلیت فناوری اطلاعات، یادگیری راهبردی و تفکر راهبردی می شود. ابعاد چابکی راهبردی، (سطح3) شامل حساسیت راهبردی، سیالی منابع، وحدت رهبری، پاسخگویی راهبردی و قابلیت جمعی می شود. نتایج مطالعه موردی نشان داد که شرکت های فولاد کرمان و سیرجان ایرانیان چابک هستند. در این شرکت ها عوامل داخلی و خارجی محرک های چابکی راهبردی و توانمندسازهای چابکی راهبردی شامل قابلیت فناوری اطلاعات، قابلیت تفکر راهبردی و قابلیت یادگیری راهبردی می شود.

    کلیدواژگان: چابکی راهبردی، قابلیت فناوری اطلاعات، تفکر و یادگیری راهبردی، قابلیت های پویا، صنعت فولاد
|
  • AMIR MASOUD KAROUBI *, Naser Poursadeq, JAMSHID SALEHI SEDGHIANI, Behrooz Rezaee Manesh Pages 7-38

    The necessity and importance of organizations “compliance with environmental changes and their accountability towards the said changes has been increased in a way that the concepts of strategy and strategic management have become the major issues of the scientific gatherings.The main problem in this research is the internationalization of strategies and the implementation of codified strategies. The purpose behind this research is to identify the current indicators of human resource strategies implementation. .Implementing the strategy means to make the ground and prepare the requirements for transmitting from preparation to operation stage. The method used in this study is qualitative. In the qualitative part, the theme analysis method is used. The ideas of 8 skilled persons of Tehran Municipality have been collected through purposive sampling (snowball sampling). In this article. The theme analysis method was used for identifying the factors. MAXQDA software program was used to extract themes. The outcome indicates that setting with code 51 is ranked first. The strategy executable with code 33 is ranked second and strategy drivers with code 30 is ranked third. According to the findings of quality research and procedure sample, the identified issues are formed in 3 procedure stages. The first stage, preparation. The second stage, the operation. The third stage, the transformation management. The results show that the categories defined in the process model obtained from the qualitative section are meaningful and the variables considered in each sector have a significant effect.

    Keywords: strategy, human resource strategy, making the strategy executable
  • Azim Karimi *, Alireza Soltani, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani Pages 39-64

    Nowadays, each and every researcher knows/understands the role of credible thinkers in the foreign policy process of countries. These centers are, in fact, a bridge between knowledge and politics, think tanks like Carnegie, Rand, Chatham House, and so on. Not just research centers, but decision-makers for senior policy makers in their respective countries are of fundamental significance. Thinkers play an important role in the field of foreign policy as a reservoir of ideas, science production, human resource training, legitimization of countries' policies, or the legitimization of rival rival politics and the destruction of its prestige. These centers are an integral part of foreign policy in developed countries, which, by designing and redesigning multiple scenarios for various issues, inform the activists and political elites of the benefits and costs of each scenario. In this paper, we try to investigate and explain the role of think tanks in different stages of foreign policy, with an emphasis on the case study of think tanks in England, to the main question of the present research, in which think tanks play a role in the foreign policy process?

    Keywords: think tanks, Foreign Policy, Decision making, thought generation
  • Mehdi Niknam, Hosein Aliahmadi Jeshfaghan * Pages 65-84

    This article examines the pathology of budgeting from the standpoint of experts and experts. The pathologies that are repeated every year in budgeting, and also without regard to it, may not have been useful. This research seeks to answer the question of what are the most important budgetary damages in the Islamic Republic of Iran from the experts' point of view? This research is an applied type and its method is qualitative and in the style of theme analysis that its components, axial codes and frequencies are obtained through interview. Data collection tools included observation, semi-structured qualitative interviews with library and field resources. The statistical population of this study is experts and experts who have opinions about budgeting in Iran which have been published in journals, books and reputable websites. The statistical sample of 29 individuals was selected from the statistical population. The findings indicate that the experts, in the order of management, finance, legal, regulatory, technical, study, structural, regulatory, anti-corruption, programmatic, statistical and information, justice, economic, political, stakeholder, governance and regional challenges, respectively. The main ones are budgeting. This article for the first time extracts and classifies budgetary losses in Iran by using thematic analysis method.

    Keywords: Pathology, Budgeting, Budgeting Models
  • Amir Hosein Elhami *, Vahid Riazi Pages 85-120

    The social dimension of the political power construction causes that governments to take a particular approach to economic development in accordance with their social origins and class interests and pursue specific social policies in accordance with their development goals. The interaction process of "social aspects of state power construct", "social policy making" and "economic development" determines the direction, goals and reflections of the development of political power construct. The purpose of this study is to explain the relationship between the social dimensions of government and economic development in Iran through social policy making. this research has been done with a quantitative approach and descriptive- analytical method. Data were obtained applying two ways of library and expert survey. The co-occurrence analysis has been used to analyzed the obtained data. The statistical population includes professors of Tehran universities with specialties relevant to the subject of the current study. In this research, social components have been counted separately and its indicators in relation to social policy of economic development have been studied and analyzed. The results show that the indicators of social aspects of political power construction in seven components: "social capital", "social structure of population", "poverty and income distribution", "social support and security", "social aspects of government", "Social rights" and "Social Media and Communications" are related to the social policy of economic development in Iran.

    Keywords: Social Dimension of Political Power Construct, Social Policy Making, Economic Development, Iran
  • Seyed Saied Hassanzadeh *, Mahmoodreza Rahbar Ghazi, Mahnaz Goudarzi Pages 121-144

    As a traditionalist conservatism and social traditions and social values defended. In this regard, while some researchers there-that's a conservative political groups virgin debate, but scholars such as Assyrians in Iran's conservative parties addressing. However, even if Iran is also available conservative parties, tendencies of the various dimensions of conservatism in the areas of economic, cultural and political life in Iran can not generally be denied. It seems that based on the comments on one of the factors that can affect people's tendency to conservatism, religious identity. Therefore, the main objective of this study was to evaluate the effect of religiosity on the conservative-something that the survey among students of different universities of Isfahan has been made. The results show that while religious identity has not had a significant impact on economic conservatism, but conservatism on cultural and religious identity with high intensity with average power has a positive impact on political conservatism. The results also show that in the sample population conservatism of economic, political, cultural and little correlation with each other, and can not speak of a pure conservatism

    Keywords: identity, Scientific identity, Political conservatism, Economic conservatism, Cultural Conservatism
  • Khazaea Ali *, Mahmood Yaghini Pages 145-172

    AbstractConsidering the underlying nature of culture and its effects as the origin of people's views and behaviors on all systems of society and the occurrence of some conflicting behaviors or in accordance with Iranian Islamic culture (official and national culture) in the prevalence, management, etc Corona disease, the assumption of researchers is that, these issues are rooted in the cultural values of society.The aim of this study was the cultural pathology of Corona crisis and this study was descriptive in terms of survey method and applied in terms of purpose and The statistical population of the study included all citizens aged 16 to 40 years in Birjand (working in cultural organizations) in 1398 with a sample size of 248 people who were determined using the Cochran's formula through cluster sampling.The results obtained from the data analysis confirm that the three dimensions of hofstede cultural dimensions include masculinity, collectivism, and power distance, and three dimensions identified by researchers (national identity, Negative impact of cyberspace, and jihadi thinking and management) they had a direct effect on the management of the mentioned crisis .

    Keywords: Cultural Pathology, Cultural Values, culture, Crisis Management, Corona disease
  • Ayub Nikunahad Pages 173-200

    One of the noble aims of the Islamic Revolution of Iran is to theorize the realization of the "new Islamic civilization". According to the theories presented, the main scientific authority of which is the supreme leader of the revolution, the processes (formation of Islamic revolution, formation of Islamic system, establishment of Islamic state, formation of Islamic society and establishment of modern Islamic civilization) to achieve this goal. Important is defined. Despite the advances that have taken place in the first four decades of the revolution, this process has faced serious problems in its third phase, the "establishment of the Islamic State". According to the leader of the revolution, the main step of the civilization movement of the Islamic Revolution at the present moment is the creation of an Islamic state, without which it will not be possible to reach the next two stages. Therefore, in the present study we seek to answer the question and what are the characteristics of a desirable state and the balance of the Islamic Revolution in order to play a central role in the realization of modern Islamic civilization? In this regard, the indicators and characteristics of the relevant balance-sheet state are discussed in the second step statement. According to the researches of this study, using descriptive-analytical methods and library tools, the most important indicators of the state of the balance of the revolution can include such things as spirituality, scholarship, and merit. It listed theocracy, rationalism, participatoryism, rule of law, transparency, and economic ecology.

    Keywords: Islamic Revolution, Declaration of Second Step, Decent Islamic State, Modern Islamic Civilization
  • Javad Rafeie Rad * Pages 201-220

    Cyberspace is a platform for interactions and interactions to express feelings among users that provides different capabilities to their roles and social relationships. Spreading the use of cyberspace in daily interactions has led to a change in the lifestyle of individuals. The attraction of this space has led users to spend considerable time in this space and interact in this space to replace close interactions with family members and peers. People encounter this space and plenty of resources in creating religious beliefs, suspended, and believe their beliefs are shaky and open to doubt and anxiety. Each society has the values that derive from its culture, but some of the progressive values in societies are influenced by culture, and the West's fading is dimming. This research was applied in a descriptive-analytical manner. The population of the study is cyberspace users. The information gathering method is library and field research, which tried to compile the data using documentation and documents. Based on the results of this study, virtual social networks have been affected by the process in communication and can have a crisis and positive aspects.

    Keywords: beliefs, culture, Cyberspace
  • Hossein Talebi *, Omid Asiaban Pages 221-242

    In international interactions, mental, psychological, cultural, economic factors, as well as other issues such as national interests, temporal and geographical conditions, the nature of the international system, culture and religion play an important role in the level, type and The nature of relations between countries and to a large extent form patterns of friendship and hostility. The combination of these factors has made international relations issues and strategic partner selection extremely complex. So the question is how in today's complex and intertwined environment can an optimal decision be made on the basis of national interest in choosing a strategic partner in the international relations of the Islamic Republic of Iran in the context of a resistive economy? The present study, "Prioritizing and Selecting Iran's Strategic Partner in the context of Resistance Economics" seeks to rank regional and transnational countries in order to develop interactions by considering a set of indicators using decision making methods. So that the decision-makers of the country can select the strategic partner of the Islamic Republic of Iran to achieve the maximum national interest. The results of this study show that according to the indices reviewed by China, priority is given to the development of relations.

    Keywords: Strategic Partner, Resistance Economy, Prioritization, Decision making, Relationship Development
  • Hamidreza Kakaei Motlagh, Hamidreza Lashkarian *, Majid Sheikhmohammadi Pages 243-272

    New age wars have changed much, proportional with today's human life, and their complexity is far more than the past wars. The full spectrum operations, the latest US military doctrine, takes into account a very complex area of conflict by simultaneously applying all the economic, military, political, and social dimensions of the conflict environment. In this complex condition, it is vital for the commanders that having an evaluating and predicting the desired and undesired effects of each decision in operations and so take the correct and timely decisions. Modeling and simulations methods are very useful for solving this problem and simplfing decision making in complex conditions. But correct designing and application of this methods are not simple. The goal of this research, that type is applied research, is attention to utility of this ability in full spectrum operations conflict environment. biased on power structure modeling, in this research is proposed a quantitive model for evaluation of  U.S. full spectrum operations in Sadr city. By MATLAB software, computed model is simulated and  its efficiency has been investigated.

    Keywords: full spectrum operations, modeling, simulation, power structure model, operation Iraq freedom
  • Hassan Kavyani, Nasser Mirsepassi *, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 273-298

    In recent decades, as the Internet and cyberspace have increased, a range of governments have redesigned and revised policies to protect their infrastructure and citizens from potential and actual cyber threats. They have developed their structures and strategies in the military and security fieldsCompetency models are leverage points of effective and efficient human resources management in the field of cyber security. Therefore, in this research, we have designed the cyber security personnel competency model as the main goal of the research. From the objective point of view, the present study is applied-developmental and is also a quantitative research in terms of data collection and analysis. In In order to achieve the research objectives in the first stage after extracting 24 indicators from exploratory studies a conceptual model of research was designed in the form and structure of the iceberg model. In the second stage, a questionnaire was developed based on the model components. The validity and reliability of this questionnaire were evaluated by a survey of 8 experts. In the third stage, according to the opinions of 43 experts in the field of cyber security, the utility and relationships of model components were evaluated using SPSS and PLS software. Based on the results of the research, the model of personnel competence includes two dimensions of technical and professional competencies and general competencies. Technical and professional competencies consist of knowledge and skills. General competencies include self-conceptual components, personality traits, and motivations.

    Keywords: competencey, Cyber Security, iceberg model
  • Alinaghi Lezgi *, Hujjatullah Ebadi Zade, Jacob Josephbed Pages 299-319

    The application of mathematical science can be seen in all sciences. Military sciences are no exception to this, the use of mathematics in wars has a long history. From the parameters of the war, the rumor and publication that is posited as a weapon of psychological warfare, Islam is so important to the psychological security of the community that, in verse 60 of the surah al-Ahzāb, the decree dismissed those who were broadcast by rumors during the war between the people The Islamic State Islamic Center is creating insecurity. This paper presents a new model of rumor distribution. In this paper, by describing the rumor distribution model with the help of a differential equation system, we will analyze and analyze this model from the standpoint of dynamic systems, and divide the society into three distinct categories: ignorant, distribute and stop. By describing the system, we study the stability states of the system, then we can analyze the model under different conditions.

    Keywords: Modeling, rumor distribution, unknowing, player
  • Hassan Mahjub *, Alireza Tanhaie, Dayroosh Malekpoor, Mehrdad Ahmadi Pages 321-354

    the aim of this study is to identifies factors that impacts transfer of learning to logistic agencies. in order to collect data questionnaire was applied ، which was based on Holton questionnaire and validity and reliability were approved using statistical techniques ، content validity was considered and the reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach 's alpha that showed high reliability . the statistical population of this study included employees of one of the logistics organizations in which selected based on the Morgan table .questionnaires were analyzed byPLS and spss software . the results show that the main factors affecting the transfer of learning include organizational factors ، individual factors ، educational factors and meta - organizational factors and each of these core elements has other effective elements on the transfer of learning in logistic organizations and finally some suggestions were offered. . key word: education, learning, transfer of learning, logistic organization.

    Keywords: Education, learning, transfer of learning, logistic organization
  • Mahmoud Modiri * Pages 355-386

    Large cities in Iran face dangers such as floods and landslides, water and food and community problems. There are challenges in the disaster management cycle which obstacle Proper operation response and readiness to hazards that understanding is very important for managers. The aim of this paper is to design a interpretative-structural model for identifying and analyzing the relationship between effective challenges in disaster management. Research is applied in terms of purpose and in terms of information collection id descriptive- exploratory. TEHRAN crisis management organization managers and university professors the number 15 experts make up the research community who were selected by snowball method. Challenges were identified by documentary study and interviews with experts, and then localized using fuzzy Delphi method. Then, by designing a questionnaire, the effect of the challenges on each other was determined by the experts and the structural-interpretation model was designed. The results of this study showed that disaster management challenges are generally relating to the seven main categories of technological factors, social factors, environmental factors, political factors, legal factors, economical factors, operational / managerial factors, and institutional factors. The results of the ISM model showed that the challenges of "not paying attention to social factors when creating laws" from legal factors and "poor understanding of environmental factors" from environmental factors have the most driving power and are very effective. Therefore, managers should prioritize solving these challenges for planning a disaster management cycle process improvement.

    Keywords: : Disasters, Disaster Management, Disaster Management Challenges, Structural-Interpretative Model
  • Sajjad Shamsi Gooshki, Hamid Reza Yazdani *, Bahman Hajipour, Morteza Soltani Pages 387-414

    Strategic agility helps the company to recognizing and understanding environmental changes and respond to these changes. The objective of this research is designing a strategic agility framework with dynamic capabilities approach in steel industry in Kerman province. This research is a mixed methods research. In qualitative section, strategic agility framework developed using meta-synthesis. In this research, sample number includes 44 articles published in foreign journals on strategic agility in 2000-2018. In quantitative section of case study, 2 companies in steel industry of Kerman province studied. At first, strategic agility indicators developed through interview with 5experts from steel industry in Kerman province. Then, these indicators provided to 10experts from each companies to determine agility. In qualitative part of case study, one of the top managers of each company selected as interviewed person. The meta-synthesis results showed that strategic agility drivers (level1) constitute strategic agility model. The results showed that strategic agility enables (level 2) include information technology capability, strategic learning and strategic thinking. The results showed that strategic agility dimensions (level3) include strategic sensitivity, resource fluidity, leadership unity, strategic response and collective capabilities. The results showed that Kerman steel corporation and Sirjan Iranian steel corporation have agility. The results showed that internal and external factors are strategic agility drivers and strategic agility enables includes IT capability, strategic thinking and learning capability.

    Keywords: Strategic Agility, Information Technology Capability, Strategic Thinking, Learning, dynamic capabilities, Steel Industry