فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 85، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود غریب، مسعود شایسته آذر، روشنک وامقی، سید علی حسینی، زهرا نوبخت، حمید دالوندی* صفحات 422-435
    اهداف

     اختلال طیف فلج مغزی، شایع ترین ناتوانی حرکتی دوران کودکی و یک وضعیت رشدی عصبی است که در مراحل اولیه زندگی شروع شده و در تمام طول زندگی ادامه دارد. علاوه بر مشکلات حرکتی که بر میزان مشارکت کودک دارای اختلال طیف فلج مغزی تاثیرگذار است، محیط نیز می تواند میزان این مشارکت را کاهش یا افزایش دهد. هدف این مطالعه بررسی رابطه و نقش پیش بینی کننده عوامل محیطی بر میزان مشارکت کودکان دارای اختلال طیف فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش مقطعی، جامعه مورد مطالعه کودکان دارای اختلال طیف فلج مغزی و والدین آنان بودند که از میان آن ها، 116 کودک دایپلژی اسپاستیک و والدین آن ها به روش نمونه گیری در دسترس در سال های 1396-1397 در کلینیک های کاردرمانی استان های تهران، مازندران و البرز انتخاب شدند. از والدین خواسته شد پرسش نامه اروپایی محیط کودک و پرسش نامه عادات زندگی که به ترتیب به منظور سنجش عوامل محیطی و مشارکت کودکشان بود را تکمیل کنند. از سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت برای سطح بندی عملکرد حرکتی درشت و توانایی راه رفتن و از مقیاس سطح شناختی اسپارکل، برای تخمین سطح هوشی استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی نرم افزار SPSS نسخه 22 به منظور تحلیل نتایج استفاده شد.

    یافته ها: 

    3/23درصد از این کودکان در سطح یک، 27/6 درصد در سطح دو، 31/9 در سطح سه و 17/2 درصد در سطح چهار سیستم طبقه بندی حرکات درشت قرار داشتند. 89/7 درصد کودکان دارای سطح هوشی بالای 75 و 85/3 درصد این کودکان فاقد تشنج بودند. تمامی بخش ها و خرده مقیاس های عوامل محیطی با مشارکت، همبستگی معناداری داشتند (0/01> P). بخش محیط فیزیکی دارای بالاترین همبستگی با مشارکت بود (0/01>r=-0/811 ، P). در مدل رگرسیونی خطی، بخش محیط فیزیکی (0/01>B=-0/475 ، P) و نگرش (0/05>B=-0/285 ، P) در پیش بینی مشارکت نقش داشتند (0/71=R2).

    نتیجه گیری: 

    محیط فیزیکی علاوه بر همبستگی خوب با مشارکت اجتماعی در کودکان دارای اختلال طیف فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک به همراه نگرش، جزو عوامل پیش بینی کننده میزان مشارکت نیز هستند؛ بنابراین با انجام تطابقات محیطی در خانه، جامعه، مدرسه و خصوصا حمل و نقل می توان بر میزان مشارکت کودکان دایپلژی اسپاستیک افزود.

    کلیدواژگان: کودک، فلج مغزی، مشارکت، عوامل محیطی، نگرش
  • سید مهدی حسینی، سعید فطوره چی*، سید علی حسینی، حجت الله حقگو، سمانه حسین زاده صفحات 436-453
    اهداف

    این مطالعه به منظور طراحی و و بررسی تاثیر استفاده از Gait Enhancer بر توانایی ایستادن و سرعت راه رفتن کودکان فلج مغزی صورت گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش یک گیت ترینر جدید بر اساس مکانیسم تیو جانسون طراحی شد. دو زنجیره حرکتی مجزای جانسون در دو طرف بدنه گیت ترینر قرار داده شد و توسط صفحه ای برای قرارگیری کف پا، به اندام های تحتانی وصل شد. جهت بررسی تاثیر وسیله طراحی شده، مطالعه تجربی به صورت تک موردی با طرح خط پایه، درمان و نگهداری (ABA) روی چهار کودک فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک در دسترس انجام شد. این کودکان جلسات کاردرمانی رایج را در طول مدت پژوهش دریافت می کردند. 

    یافته ها:

     تحلیل چشمی روند تغییرات و شیب نمودار ها، بیانگر تاثیر وسیله طراحی شده در افزایش توانایی ایستادن و سرعت راه رفتن در هر چهار شرکت کننده بود. شاخص های غیرهم پوشانی نیز همین نتایج را تایید کردند. اندازه اثر مداخله روی افزایش توانایی ایستادن، توسط d کوهن محاسبه شد و مقادیر آن برای چهار کودک شرکت کننده به ترتیب 1/95، 2/29، 1/83 و 2/3 بود. در خصوص سرعت راه رفتن این مقادیر برابر با 1/13، 3/37، 2/15 و 2/21 به دست آمد. مقدار d کوهن در تمامی موارد بالاتر از 8/0 بود که بیانگر اثر مناسب مداخله است. با توجه به کوچک بودن حجم نمونه، g هدگز نیز اندازه گیری شد که باز هم در همه موارد بالاتر از 0/8 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     به دنبال استفاده از Gait Enhancer در کنار کاردرمانی رایج، شاهد افزایش توانایی ایستادن و سرعت راه رفتن در کودکان فلج مغزی بودیم. یافته های پژوهش نشان داد که تغییر در توانایی ایستادن و سرعت راه رفتن در طول دوره استفاده از وسیله طراحی شده نسبت به سایر مراحل به میزان بیشتری روی داد که این امر می تواند پیامد استفاده از Gait Enhancer همراه با جلسات کاردرمانی معمول در این مرحله از پژوهش باشد. البته باید توجه داشت که این مطالعه فقط یک پژوهش تک موردی بود و برای اثبات دقیق اثربخشی این ابزار در کودکان فلج مغزی، نیاز به انجام مطالعات کارآزمایی بالینی است.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، تمرین راه رفتن، توانایی ایستادن و سرعت راه رفتن
  • علی اخوان بهبهانی، ایروان مسعودی اصل*، سمیه حسام، محسن نجفی خواه صفحات 454-469
    اهداف

     هدف این مطالعه شناسایی چالش های مشارکت مردم در قانون گذاری در بخش سلامت در ایران است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نظر هدف، اکتشافی و از نظر فرایند اجرا، کیفی بود. روش گردآوری داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختارمند و هدف دار با شرکت کنندگان، انتخابی بود.جامعه پژوهش مشتمل بر افراد آگاه و کلیدی (شامل استادان دانشگاه، نمایندگان مجلس، وزرای سابق بهداشت،کارشناسان معاونت قوانین مجلس، کارشناسان حوزه سلامت و حقوقی مرکز پژوهش های مجلس، صاحب نظران و مدیران شاغل در حوزه قانون گذاری سلامت با حداقل ده سال سابقه کار بود.این افراد در زمینه قانون گذاری تجربه داشته و همچنین در خصوص نظام سلامت کشور نیز آگاهی کافی داشتند. تمامی مصاحبه ها ضبط و سپس به صورت متن بازنویسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تماتیک انجام گرفت.

    یافته ها:

     بر اساس بیست مصاحبه انجام شده در این مطالعه پنج درون مایه اصلی و 26 درون مایه فرعی (طبقه) ایجاد شد. گروه اصلی مشتمل بر عوامل قانونی، عوامل زیرساختی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، عوامل مربوط به مشارکت کنندگان (مردم) و عوامل مربوط به مشارکت پذیران (قانون گذاران) بود. در عوامل قانونی سه زیرطبقه ساختار پارلمان، الزامات قوانین برای نظرخواهی و تسهیلات قوانین؛ در عوامل زیرساختی هفت زیرطبقه شبکه ارتباطات وجود وسایل ارتباط جمعی، اطلاع رسانی، امکان دسته بندی نظرات، امکان مشارکت الکترونیک، امکانات مالی، امکانات ساختاری و امکان دسترسی / ملاقات با قانون گذاران؛ در عوامل فرهنگی و اجتماعی سه زیرطبقه مشارکت جویی مردم، اعتقاد به کار گروهی و سرمایه اجتماعی؛ در عوامل مربوط به مشارکت کنندگان دسترسی به اطلاعات، دسترسی به قانون گذاران،دریافت پاسخ یا بازخورد از قانون گذاران، احساس امنیت پس از ارایه مشورت، میزان آگاهی مردم از حقوق خود، آموزش، امکان تبادل نظر و وجود تیم کارشناسی قوی و در عوامل مربوط به مشارکت پذیران نه زیرطبقه میل به استفاده از نظرات دیگران، ظرفیت پذیرش نظرات متفاوت، عوامل حزبی، عوامل و مصالح منطقه ای، سلامت اداری،آموزش، فرصت کافی، اولویت ها و عوامل انگیزشی ایجاد شد.

    نتیجه گیری:

     چالش های متعددی در مشارکت شهروندان در فرایندهای قانون گذاری در بخش سلامت وجود دارد. در حوزه قوانین لازم است حق مشارکت شهروندان در سیستم حقوقی مشخص شود. برای رفع چالش های فرهنگی و اجتماعی باید شفافیت و تبلیغات حداکثری برای مشارکت مردم صورت پذیرد. در این بین نمایندگان نیز نیاز به آموزش دارند تا بتوانند از ظرفیت مشارکت جامعه استفاده کنند. از طرفی مشارکت کنندگان نیز علاوه بر تسلط بر دانش در حوزه سلامت باید بتوانند به زبان سیاست گذاران نیز سخن بگویند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، مشارکت، قانون گذاری، ایران
  • جاوید مستمند، زهره شفیع زادگان، محمدجواد طراحی، زینب سادات حسینی* صفحات 470-487
    اهداف

     سندرم درد کشککی رانی یکی از شایع ترین مشکلات مفصل زانوست. کاهش حس عمقی، درد و تغییر در الگوی فعالیت عضلات واستوس داخلی و واستوس خارجی در این گروه از بیماران دیده شده است. هرکدام از این عوامل به نحوی در توانایی حفظ تعادل موثر هستند. تعادل یکی از فاکتورهای کلیدی در انجام فعالیت های روزمره مثل راه رفتن و دویدن است. یکی از روش های درمانی که باعث کاهش درد و بهبود تعادل در افراد مبتلا به سندرم درد کشککی رانی می شود، چسب کینزیولوژی است. با توجه به تفاوت های فیزیولوژیکی و آناتومیکی موجود بین زانوی زنان و مردان و اهمیت بررسی تاثیر چسب کینزیولوژی روی تعادل پویا در مردان مبتلا به سندرم درد کشککی رانی، انجام پژوهشی در این راستا ضروری است. همچنین مطالعه ای که کاربرد و تاثیر چسب کینزیولوژی را در دو گروه زنان و مردان مبتلا به سندرم درد کشککی رانی، روی تعادل پویا و درد مقایسه کرده باشد، یافت نشد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه تاثیر چسب کینزیولوژی روی تعادل پویا و درد، بین زنان و مردان مبتلا به سندرم درد کشککی رانی یک طرفه است.

    روش بررسی

    30 مرد و 31 زن در گروه سنی 18 تا 40 سال با درگیری یک طرفه سندرم درد کشککی رانی و با روش نمونه گیری آسان در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی غیرتصادفی شرکت کردند. اندازه گیری تعادل قبل و بعد از اعمال چسب کینزیولوژی روی کشکک، توسط تست تعادل Y انجام شد. در مرحله اول، آزمودنی تست تعادل Y را با سه بار تکرار در هر جهت، انجام می داد؛ بیشترین مقدار عددی حاصل از سه بار اجرای حرکت مزبور در هر جهت، بر طول اندام تحتانی تقسیم شده و به عنوان نمره تعادل پویا و به صورت درصد در آن جهت ثبت می شد. در مرحله دوم پس از 5 دقیقه استراحت و انجام آزمون های اولیه، مرحله مداخله صورت می گرفت. در این مرحله، کشکک اندام درگیر، با هدف ایجاد لغزش داخلی به وسیله چسب کینزیولوژی با کشش 50 الی 75 درصد نسبت به طول اولیه آن، چسب زنی می شد. ملاک موثر بودن روش چسب زنی، با تست single leg squat سنجیده می شد. به این منظور قبل و بعد از چسب زدن، فرد به مدت 10 ثانیه روی پای درگیر و با 45 درجه خمیدگی زانو، چمباتمه می زد و میزان شدت درد، توسط مقیاس دیداری درد (VAS)، با استفاده از این تست ثبت و مقایسه می شد. در صورت کاهش تقریبی 50 درصد در میزان شدت درد، افراد وارد مرحله نهایی می شدند. در غیر این صورت، چسب زنی دوباره تکرار می شد تا میزان کاهش درد مورد نظر، به دست آید. در مرحله نهایی، افراد مورد مطالعه، تست Ybalance را مانند مرحله اول انجام می دادند.

    یافته ها:

     مقایسه درون گروهی پارامترهای تعادل قبل و بعد از کاربرد چسب کینزیولوژی در افراد مبتلا، با استفاده از آزمون تی زوجی نشان دهنده افزایش مقدار عددی فاصله دست یابی روی خطوط رسم شده بر روی زمین در جهت قدامی، خلفی خارجی و خلفی داخلی تست تعادل Y بود که تاثیر چسب زنی کشکک در بهبود تعادل در آزمون Y balance را نشان داد (0/05>P). در مقایسه بین دو گروه قبل و بعد از مداخله، بر اساس آزمون تی مستقل، بین زنان و مردان تفاوت معنا دار در پارامترهای تعادلی استاندارد شده، مشاهده نشد (0/05<P). همچنین در هر دو گروه زنان و مردان، با استفاده از آزمون تی زوجی، میزان شدت درد به صورت معناداری نسبت به قبل از چسب زنی کاهش یافت (0/05>P)، در حالی که در مقایسه بین دو جنس کاهش شدت درد، معنا دار به دست نیامد (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    یافته های تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از چسب کینزیولوژی می تواند باعث بهبود تعادل پویا و درد در بیماران مبتلا به سندرم کشککی رانی شود، هرچند به نظر می رسد میزان تاثیرگذاری این روش در زنان و مردان یکسان است و تفاوتی ندارد.

    کلیدواژگان: سندرم درد کشککی رانی، چسب کینزیولوژی، تعادل پویا، تست تعادل Y
  • عبدالله معروف*، علی اصغر نورسته، حسن دانشمندی، احمد ابراهیمی عطری صفحات 488-507
    اهداف

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر یک برنامه تمرینی اصلاحی مبتنی بر ثبات اسکاپولا بر چرخش رو به بالای اسکاپولا و ریتم اسکاپولاهومرال در ورزشکاران بسکتبال با ویلچر با سندرم چرخش پایینی دوطرفه اسکاپولا بود.

    روش بررسی

    با توجه به شرایط تحقیق 24 ورزشکار بسکتبالیست با ویلچر و دارای ضایعه نخاعی به طور هدفمند در این مطالعه شرکت کردند. ابتدا هشت بازیکن از هر کلاس ورزشی (کلاس ورزشی 1تا 1/5، کلاس ورزشی 2 تا 2/5 و کلاس ورزشی 3 تا 4/5) انتخاب شدند. سپس از هر کلاس ورزشی به طور تصادفی چهار نفر در هر گروه (دوازده نفر کنترل با میانگین و انحراف استاندارد سن± 11 43/23 سال و 12 نفر آزمایش با میانگین و انحراف استاندارد سن 5/08±39/08 سال) قرار گرفتند. بدین ترتیب در گروه کنترل و آزمایش به تعداد مساوی از سه کلاس ورزشی حضور داشتند. ورزشکاران بسکتبال با ویلچر، بازیکنان حرفه ای در لیگ شهر مشهد بودند. شرکت کنندگان بر اساس کلاس بندی فدراسیون بین المللی بسکتبال با ویلچر (IWBF) و همچنین کلاس بندی ورزشی مربوطه از فدراسیون ورزشی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی ایران (IRISFD) طبقه بندی شده بودند. از دو اینکلاینومتر دیجیتال برای اندازه گیری چرخش رو به بالای اسکاپولا و ریتم اسکاپولوهومرال در وضعیت های استراحت و زوایای 45، 90 و 135 درجه آبداکشن شانه در سطح اسکاپشن اسکاپولا، استفاده شد. گروه آزمایش، تمرینات مبتنی بر ثبات اسکاپولا را بر اساس اصول تمرینات Gym و مطابق با دستورالعمل های ACSM به مدت هشت هفته انجام دادند. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس آنووا و آنالیز کوواریانس آنکووا در سطح معناداری P≤%5 استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که در چرخش رو به بالای اسکاپولا در زوایای مختلف آبداکشن شانه، عدم تقارن معناداری بین شانه برتر و غیربرتر وجود نداشت. اگرچه در شانه برتر نسبت به شانه غیربرتر، اسکاپولا دارای چرخش پایینی بیشتر در وضعیت استراحت و چرخش رو به بالای بیشتر در زاویه 45 درجه آبداکشن شانه بود. همچنین در زاویه 45 درجه آبداکشن شانه، نسبت ریتم اسکاپولوهومرال در شانه برتر کمتر از شانه غیربرتر بود. در شانه برتر ورزشکاران بسکتبال با ویلچر دارای کلاس های ورزشی پایین تر(2 تا 2/5 و 3 تا 4/5) اسکاپولا دارای چرخش پایینی کمتری در حالت استراحت و چرخش رو به بالای بیشتر در زوایای 45، 90 و 135 درجه آبداکشن شانه بود. تفاوت معناداری در نسبت ریتم اسکاپولوهومرال در ورزشکاران بسکتبال با ویلچر با کلاس های ورزشی مختلف وجود نداشت. چرخش رو به بالای اسکاپولا پس از هشت هفته تمرینات اصلاحی مبتنی برثبات اسکاپولا افزایش یافت. بعد از هشت هفته تمرین، کاهش معناداری در چرخش رو به بالای اسکاپولا در وضعیت استراحت (0/001=P) و افزایش معناداری در زوایای 45 (0/01=P)، 90 (P=0/001) و 135 (0/001=P) درجه آبداکشن شانه در شانه برتر و غیربرتر در مقایسه با قبل از تمرین مشاهده شد. اما در نسبت ریتم اسکاپولوهومرال در شانه برتر، بهبود معناداری حاصل نشد و در شانه غیربرتر نسبت ریتم در زوایای 90 و 135درجه بهبود یافت.

    نتیجه گیری: 

    تمرینات اصلاحی مبتنی بر ثبات اسکاپولا می تواند به عنوان یکی از روش های تمرینی برای بازگرداندن تعادل عضلانی مورد استفاده قرارگرفته و سبب جلوگیری و تصحیح چرخش رو به بالای اسکاپولا و ریتم اسکاپولوهومرال در ورزشکاران بسکتبال با ویلچر شود. درمانگران باید توجه کنند که در این ورزشکاران، درجه ای از عدم تقارن در چرخش رو به بالای اسکاپولا و ریتم اسکاپولوهومرال، می تواند شایع باشد. این عدم تقارن نباید همیشه به عنوان یک نشانه پاتولوژیک در نظر گرفته شود، بلکه ممکن است یک سازگاری به تمرین ورزشی و استفاده مکرر از اندام فوقانی باشد.

    کلیدواژگان: ویلچر، بسکتبال، اسکاپولا، ضایعه نخاعی، چرخش رو به بالای اسکاپولا، تمرین اسکاپولا
  • مهری درخشان نژاد*، مسعود نیکبخت، محسن قنبرزاده، روح الله رنجبر صفحات 508-525
    اهداف

     سالمندی یکی از مراحل زندگی است که به دلیل شرایط ویژه این دوره از زندگی، نیاز به توجه ویژه دارد. کم تحرکی و ضعف عضلانی ناشی از سالخوردگی از عوامل مهم کاهش آمادگی جسمانی و عملکردی سالمندان هستند که می توانند کیفیت زندگی آن ها را کاهش دهد. از طرفی تحریک الکتریکی عضلانی (EMS) یکی از شیوه های مدرن تمرینی است که می تواند برای افراد کم توان مانند سالمندان مناسب باشد. همچنین ترتیب تمرین در تمرینات موازی یکی از متغیرهای تمرین است که می تواند بر سازگاری های ایجادشده در اثر تمرین موثر باشد. هدف تحقیق حاضر مقایسه اثر ترتیب تمرین در تمرینات موازی به همراه EMS بر عملکرد حرکتی زنان سالمند است.

    روش بررسی

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر که به صورت یک سوکور انجام شد، پنجاه زن سالمند سالم داوطلب با دامنه سنی 70-60 سال به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی به گروه های (هر گروه ده نفر) تمرین هوازی مقاومتی به همراه EMS، تمرین مقاومتی هوازی به همراه EMS، تمرین چرخشی (تغییر اولیت به صورت تناوبی در جلسات تمرین) به همراه EMS، چرخشی و کنترل (بدون تمرین) تقسیم شدند. پروتکل تمرین شامل دوازده هفته تمرین و سه جلسه تمرین در هفته بود. هر جلسه تمرین شامل سه مرحله گرم کردن (15-10 دقیقه، تمرینات اصلی (20 دقیقه) و سرد کردن (10 دقیقه) بود. برنامه تمرین اصلی شامل 20 دقیقه تمرینات ترکیبی موازی بود که به صورت دو مرحله 10دقیقه ای با استراحت 5-3 دقیقه ای بین مراحل تمرین اجرا شد. تمرینات ایروبیک با شدت 70-50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی و تمرینات مقاومتی با استفاده از تمرینات با وزن بدن و کش های الاستیک برای گروه های عضلانی مختلف انجام شد. برنامه تمرین از نظر حجم و شدت برای همه گروه ها یکسان بود، تنها تفاوت در ترتیب تمرین و ارایه EMS بود. قدرت عضلات بالاتنه و پایین تنه به ترتیب با آزمون پرس سینه و اکستنشن زانو نشسته، حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) با آزمون یک مایل پیاده روی راکپورت، استقامت عضلانی با آزمون 2 دقیقه گام برداشتن درپجا و توان پایین تنه با آزمون راه رفتن روی سطح شیب دار در دو مرحله قبل و پس از مداخله تحقیق اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های های تی وابسته و تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و سطح معنی داری (0/05≥ P) انجام شد.

    یافته ها: 

    پس از دوره تمرین، افزایش معنی داری در همه متغیرهای وابسته اندازه گیری شده نسبت به مقادیر پایه مشاهده شد (0/001>P). افزایش معنی داری نیز در سطح VO2max، قدرت بالاتنه و پایین تنه و استقامت عضلانی در همه گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (0/001>P). اما توان پایین تنه فقط در گروه های آزمایش به همراه EMS نسبت به گروه کنترل معنی دار بود (0/01> P). تغییرات VO2max و قدرت پایین تنه در گروه های آزمایش به همراه EMS به صورت معنی داری نسبت به گروه بدون EMS بیشتر بود (0/01>P). همچنین قدرت بالاتنه و استقامت عضلات پایین تنه در گروه با اولویت تمرین مقاومتی به همراه EMS نسبت به گروه ترکیبی بدون EMS بیشتر بود (0/01>P). 

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج می توان گفت که تمرینات ترکیبی موازی روش مفیدی در ارتقای آمادگی جسمانی و عملکرد جسمانی زنان سالمند است و استفاده از EMS می تواند موجب افزایش اثر سازگاری های حاصل از تمرین به خصوص توان پایین تنه در سالمندان باشد و می تواند از عوارض مرتبط با ضعف عضلانی جلوگیری کند. از طرفی ترتیب تمرین با اولویت تمرین مقاومتی می تواند بر افزایش اثر تمرین بر متغیرهای قدرت عضلات بالاتنه و استقامت عضلانی موثر باشد، ولی بر قدرت عضلات پایین تنه، استقامت قلبی تنفسی و توان پایین تنه اثر معنی داری ندارد.

    کلیدواژگان: زنان، سالمند، تمرین ورزشی، تحریک الکتریکی عضلانی، عملکرد جسمانی
  • مهرداد سعیدی بروجنی، سید علی حسینی، نازیلا اکبرفهیمی*، محسن واحدی، الهه ابراهیمی صفحات 526-543
    اهداف

     جمعیت سالمند در ایران رو به افزایش است. افزایش سن پدیده ای طبیعی است که موجب تغییرات در ساختارهای مغز از جمله لوب پیشانی و ارتباطات آن می شود که مسیول عملکردهای اجرایی در مغز هستند. این تغییرات ساختاری موجب بروز مشکلاتی در عملکردهای شناختی و جسمانی می شود و فرد سالمند را با مشکلاتی چون کاهش عملکرد در فعالیت های روزمره زندگی و مشارکت در فعالیت های اجتماعی روبه رو می کند. در رویکرد شناخت گرا به عملکرد کاری روزمره افراد می آموزند که با استفاده از استراتژی های شناختی عملکرد حرکتی خود را بهبود ببخشند. اثربخشی این رویکرد در سکته مغزی، ضربه مغزی و برخی اختلالات کودکان گزارش شده است. در مطالعه حاضر هدف بررسی امکان اجرای این رویکرد و تاثیر آن در سالمندان ایرانی بدون مشکلات شناختی است.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی تک موردی از نوع A-B با دوره ی پیگیری اجرا شد. شرکت کنندگان دو نفر از سالمندان مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهر رامسر بودند. پیش از شروع مداخله، به منظور بررسی وضعیت شناختی شرکت کنندگان از خرده مقیاس های حافظه عددی مستقیم برای سنجش توجه و حافظه ی عددی معکوس و تداعی نمادها برای سنجش حافظه کاری استفاده شد. همچنین عملکرد اجرایی شرکت کنندگان با آزمون مرتب کردن کارت ها ویسکانسین و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی با Functional Independent Measure (FIM) بررسی شد. سپس با استفاده از ابزار Canadian Occupational Performance Measure (COPM) هر شرکت کننده سه هدف را به منظور اجرای مداخله انتخاب کرد. پس از دو هفته بررسی عملکرد شرکت کنندگان در اهداف انتخابی با استفاده از ابزار Performance Quality Rating Scale (PQRS) به منظور تعیین عملکرد پایه، دوره مداخله شروع شد. در طی این دوره مجموعا هشت الی ده جلسه برای هرکدام از شرکت کنندگان تشکیل داده شد. در طی این جلسات، نخست استراتژی کلی حل مسئله (هدف گذاری، طراحی نقشه، اجرا، وارسی) به شرکت کنندگان آموزش داده شد و همچنین شرکت کنندگان با استراتژی های خاص حوزه و اهمیت آن ها در اجرای فعالیت ها آشنا شدند و سپس در حین اجرا از طریق کشف هدایت شده به سمت استفاده از این استراتژی ها راهنمایی شدند. در طی این دوره عملکرد شرکت کنندگان در اهداف انتخابی در پنج نوبت از طریق ابزار PQRS مورد بررسی قرار گرفت. پس از پایان مداخله، به منظور بررسی تاثیر بلند مدت مداخله، در سه نوبت به فاصله یک هفته از هم، عملکرد شرکت کنندگان در اهداف انتخابی مجددا با ابزار PQRS مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از ابزار PQRS نشان داد که عملکرد شرکت کننده اول در هر سه فعالیت انتخابی بهبود یافته است. نتایج حاصل از ابزار PQRS برای شرکت کننده دوم نشان دهنده بهبود معنادار عملکرد در دو هدف انتخابی بود. با این حال، یکی از اهداف انتخابی تغییر معناداری را نشان نداد که این مورد می تواند به ماهیت هدف انتخابی مربوط باشد. نمرات خالص شرکت کنندگان در آزمون های FIM و COPM بهبود در عملکرد و رضایت از عملکردشان در اهداف انتخابی و ثابت ماندن استقلال عملکردی را نشان دادند.

    نتیجه گیری: 

    رویکرد شناخت گرا به عملکرد کاری روزمره، در جمعیت سالمند ایرانی قابل استفاده است و نتایج مقدماتی بیانگر تاثیر مثبت این رویکرد بر بهبود عملکرد سالمندان در اهداف انتخابی است. با این حال با توجه به محدودیت های این مطالعه در تفسیر نتایج، توصیه می شود در آینده مطالعات با حجم نمونه بالاتر به منظور بررسی تاثیر این رویکرد اجرا شوند. همچنین توصیه می شود جهت بررسی نتایج، با توجه به بستر فرهنگی متفاوت، از ابزارهای جایگزین PQRS استفاده شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، فعالیت، مشارکت، رویکرد شناخت گرا به عملکرد کاری روزمره
  • محسن ایروانی، لیلا ریاحی*، کیانوش عبدی، سید جمال الدین طبیبی صفحات 544-563
    اهداف

     ارایه خدمات توان بخشی مطلوب به معلولان همواره از دغدغه های مهم نظام سلامت در جهان محسوب می شود. شناسایی نظام های توان بخشی معلولان برای سیاست گذاران و متولیان سلامت و توان بخشی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. در این میان پرداختن به مطالعات تطبیقی و بهره مندی از تجارب کشورهای موفق بسیار مفید خواهد بود. این مطالعه با هدف مقایسه تحلیلی نظام های ارایه خدمات توان بخشی به معلولان در ایران با سایر کشورهای مطرح در زمینه توان بخشی طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت تطبیقی در سال 1399 انجام شد. جهت تعیین چارچوب مقایسه جامعه پژوهش، از چهار بعد عملکرد نظام های سلامت بر مبنای گزارش سال 2000 سازمان جهانی بهداشت به عنوان الگو استفاده شد و نه کشور در ابعاد تولیت، تولید منابع، تامین مالی و تدارک خدمات، مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته ها از هر کشور به تفکیک ابعاد مذکور در جداول تطبیقی ارایه شد. الگوی مورد استفاده در این مطالعه، الگوی بردی و هیلکر بود که چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه را در مطالعات تطبیقی مشخص می کند. در پژوهش حاضر، نمونه گیری هدفمند مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری شامل نظام های توان بخشی در جهان بود و نمونه های پژوهش نظام توان بخشی کشورهای ایران، چین، ترکیه، هندوستان، آمریکا، مکزیک، آلمان، انگلیس و آفریقای جنوبی بودند. ملاک های ورود بر حسب دسته بندی جغرافیایی، انتخاب حداقل یک کشور از قار ه های آمریکا، اروپا، آسیا و آفریقا و بر حسب مدل کارکردی سازمان جهانی بهداشت و قابل دسترس بودن داده های مربوط به ابعاد چهارگانه عملکرد نظام های سلامت بود. 

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد، تولیت توان بخشی معلولان در نظام ارایه خدمات توان بخشی در ایران با سازمان بهزیستی بوده، ولی در اغلب کشورها وزارت سلامت متولی توان بخشی معلولان بود. از نظر تولید منابع، تمامی کشورهای مورد مطالعه در زمینه تربیت نیروی انسانی متخصص از طریق نظام دانشگاهی اقدام می کردند. همچنین در ایران، هندوستان و مکزیک دسترسی به داده های ملی جامع به طور کامل وجود نداشت، ولی در آمریکا، آلمان، چین، آفریقای جنوبی و ترکیه این بستر جهت برنامه ریزی و سیاست گذاری فراهم بود. تامین مالی در کشورهای آلمان، آمریکا، چین و ترکیه بیشتر از طریق نظام بیمه ای، در انگلیس بیشتر از محل مالیات، ولی در ایران از طریق پرداخت یارانه از محل درآمدهای عمومی و مالیات صورت می گرفت و درنهایت تدارک خدمات در ایران علاوه بر فعالیت بخش خصوصی، در بخش دولتی به صورت غیرمنسجم توسط نهادهای مختلف از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان آموزش و پرورش استثنایی، هلال احمر، سازمان بهزیستی و بنیاد شهید و امور ایثارگران و در سایر کشورها اغلب از طریق بیمارستان ها و بخش خصوصی ارایه می شد. در اغلب کشورهای مورد مطالعه توان بخشی معلولان با بخش بهداشت و درمان دارای پیوستگی قابل ملاحظه ای بود.

    نتیجه گیری:

     علی رغم نقاط قوت متعدد در نظام ارایه خدمات توان بخشی به معلولان در ایران، ادغام بخش توان بخشی سازمان های موازی در ایران در وزارت بهداشت و درمان، علاوه بر افزایش هماهنگی های درون و برون بخشی و انسجام مدیریت و سیاست گذاری واحد، می تواند موجب کاهش هزینه ها، تخصیص صحیح و افزایش منابع مالی این بخش شود. علاوه بر این، می تواند منجر به کاهش هم پوشانی وظایف و مسئولیت ها و جلوگیری از دوباره کاری، تربیت نیروی متخصص متناسب با نیاز و نهایتا ارایه خدمات مطلوب تر شود؛ بنابراین ضروری است سیاست گذاران و برنامه ریزان این حوزه با دید وسیع تری نسبت به بازنگری و اصلاح ساختار، قوانین و فرایندها در راستای حرکت به سوی شکل گیری نظام ارایه خدمات توان بخشی به معلولان در ایران اقدام کنند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، نظام سلامت، توان بخشی، معلولان
|
  • Masoud Gharib, Masoud Shayesteh Azar, Roshanak Vameghi, Seyed Ali Hosseini, Zahra Nobakht, Hamid Dalvand* Pages 422-435
    Objective

     Cerebral palsy Spastic Diplegia (CPSD) is the most common motor disability in childhood. It is a neurodevelopmental condition beginning early in life and continues throughout life. In addition to mobility problems, the environment can also affect the CPSD children’s social participation. This study aims to investigate the relationship of environmental factors with the social participation of children with CPSD.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 116 parents of children with CPSD referred to the occupational therapy clinics in Tehran, Mazandaran, and Alborz provinces of Iran in 2018-2019. They were recruited using a convenience sampling method. Parents completed the European Child Environment Questionnaire (ECEQ) and the life habit questionnaire to assess their perception of the environmental factors and their children’s participation, respectively. The Gross Motor Function Classification System-Expanded and Revised (GMFCS-E&R) was initially used to classify the gross motor function (walking ability) of the children with cerebral palsy living in Europe (The SPARCLE project). We used it to estimate cognitive levels in children. The Pearson correlation coefficient and linear regression of SPSS version 22 were used to analyze the results.

    Results

     Based on the GMFCS-E&R classification, 23.3% of children were at level I, 27.6% at level II, 31.9% at level III, and 17.2% at level IV. Moreover, 89.7% of the children had an IQ>75, and 85.3% had no seizures. All domains and sub-domains of ECEQ had significantly correlated with social participation (P<0.01), where the physical environment had the highest correlation (r=-0.811, P<0.01). Based on the linear regression model, physical environment (β=-0.475, P<0.01) and attitudinal environment (β=-0.285, P<0.05) were the predictors of social participation (adjusted R2=0.71).

    Conclusion

     Physical and attitudinal environments are predictors of social participation in children with CPSD. Environmental modifications and adaptations at home, community, school, and especially transportation system can increase the social participation of these children.

    Keywords: Children, Cerebral palsy, Participation, Environmental factor, Attitude
  • Seyed Mehdi Hosseini, Saeid Fatorehchy*, Seyed Ali Hosseini, HojjatAllah Haghgoo, Samaneh Hosseinzadeh Pages 436-453
    Objective

     This study aimed to design a “gait enhancer” and investigate its effect on standing ability and gait speed of children with cerebral palsy spastic diplegia.

    Materials & Methods

    A new gate trainer was designed based on Theo Johnson mechanism. Johnsonchr('39')s two separate movement chains were placed on either side of the gate trainer body and attached to the lower limbs by a foot plate. To investigate the effect of the designed device, a single-item experimental study with baseline design, treatment and maintenance (ABA) was performed on four children with available spastic diplegia cerebral palsy. These children received routine occupational therapy sessions.

    Results

     The designed “gait enhancer” increased standing ability and gait speed scores in all subjects. Non-overlapping measures also indicated the improvement in both variables. Measured by Cohen’s d, the effect size for standing ability were 1.95, 2.29, 1.83, and 2.3 for the child No. 1, 2, 3, and 4, respectively. Regarding walking speed, the effect size for these children, No. 1 to 4, were 1.13, 3.37, 2.15, and 2.21, respectively. Cohen’s d values were greater than 0.8, indicating the considerable effect of the intervention. Hedges’ g was also calculated due to the small sample size, which was greater than 0.8 for all subjects in standing ability and gait speed.

    Conclusion

     Following the use of Gait Enhancer along with conventional occupational therapy, we observed an increase in the ability to stand and walk at children with cerebral palsy. Findings showed that the change in standing ability and walking speed occurred more during the period of using the designed device than other stages, which could be a consequence of using Gait Enhancer along with routine occupational therapy sessions at this stage of the study. However, it should be noted that this study was only a single case study and to prove the effectiveness of this tool in children with cerebral palsy, it is necessary to conduct clinical trial studies.

    Keywords: Cerebral palsy, Gait training, Standing ability, Gait speed
  • Ali Akhavan Behbahani, Irvan Masoudi Asl*, Somayeh Hesam, Mohsen Najafikhah Pages 454-469
    Objective

     This study aims to identify the challenges for public participation in health legislation in Iran.

    Materials & Methods

    This is an exploratory and qualitative study. The study data were collected by using semi-structured interviews. The participants were experts in the field of health law with at least ten years of work experience. They had both experience and enough knowledge about the country’s health system. All interviews were transcribed verbatim after recording and then analyzed using thematic analysis.

    Results

     We identified five main categories (themes) and 26 subcategories related to challenges. The main themes included legal barriers, infrastructure barriers, sociocultural barriers, people’s barriers, and legislators’ barriers. The legal barriers had three subcategories of parliament’s structure, legal requirements for participation, and facilitating laws. The infrastructure barriers had seven subcategories of the existence of mass media and communication networks, informing, ability to access to/meet the legislators, ability to categorize opinions, the possibility of electronic participation, financial resources, and structural facilities. The sociocultural barriers had three subcategories of people’s desire to participate, belief in teamwork, and social capital. Barriers related to people included eight subcategories of access to information, access to legislators, getting answers or feedback from legislators, feeling safe after participation, people’s awareness of their rights, education, ability to exchange views, and the existence of a highly-skilled expert team. Barriers related to legislators had nine subcategories of the desire to use others’ opinions, capacity to accept different opinions, party-related factors, regional factors, administrative health, education, opportunity, priorities, and motivational factors.

    Conclusion

     Iranian citizens have several challenges to participate in health legislation. Regarding legal challenges, it is necessary to determine the participation right of citizens in the legal system. Besides, members of parliament should be educated to use the capacity of public participation. On the other hand, people should speak freely with the legislators and gain health knowledge as well.

    Keywords: Health system, Legislation, Participation, Iran
  • Javid Mostamand, Zohreh Shafizadegan, MohammadJavad Tarrahi, Zeinab Sadat Hosseini* Pages 470-487
    Objective

     Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS) is one of the most common disorders of the knee joint. It is characterized by pain, reduced proprioception, and altered pattern of vastus muscle activation, which effectively maintain the balance needed for performing daily living activities such as walking and running. One treatment method that can reduce pain and improve balance in people with PFPS is Kinesiology Taping (KT). Considering the physiological and anatomical differences in the knee structure of men and women and the importance of studying the effect of KT on the dynamic balance of men with PFPS, this study aims to compare the effect of KT on dynamic balance and pain of men and women with unilateral PFPS.

    Materials & Methods

    This is a quasi-experimental and non-randomized clinical trial. The participants were 30 males and 31 females aged 18-40 years suffering from unilateral PFPS. They were recruited using a convenience sampling method. First, the subjects performed the Y-balance test three times in each of the anterior, posteromedial, and posterolateral directions. The maximum score obtained from the three repetitions in each direction was divided by the limb length and recorded in percentage as a dynamic balance score. After 5 minutes of rest and performing initial tests, the subjects performed the intervention. In this stage, KT with a tension equal to 50%-75% of its initial length was applied on the patella of the involved limb to cause medial glide. The effectiveness of KT was examined under a single-leg squat-test. For this purpose, all subjects performed unilateral squatting on their affected leg for 10 seconds with 45 degrees of knee flexion before and after KT, while their pain level was recorded using the visual analog scale. In case of a 50% reduction in pain, the subjects were allowed to enter the final stage (performing the Y-balance test); otherwise, patellar taping was repeated to obtain the appropriate pain reduction.

    Results

     Within-group comparison of balance parameters before and after KT using the paired t-test showed an increase in the reach distance at three directions in the Y-balance test, revealing a significant improvement in the dynamic balance following KT (P<0.05). According to the independent t-test results, there was no significant difference in balance parameters between males and females before and after the intervention (P>0.05). Moreover, the pain was significantly reduced in both genders after KT (P<0.05), but its difference between men and women was not statistically significant (P>0.05).

    Conclusion

     KT is an appropriate therapeutic intervention for improving dynamic balance and reducing pain in people with PFPS. It seems that KT has the same effect on dynamic balance and pain of women and men with PFPS.

    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Kinesio tape, Postural balance, Patellofemoral syndrome
  • Abdollah Maarouf*, AliAsghar Norasteh, Hasan Daneshmandi, Ahmad Ebrahimi Atri Pages 488-507

    Objective :

    The present study aimed to investigate the effect of scapular stability-based corrective exercise program on scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm in Wheelchair Basketball (WB) players with bilateral scapular downward rotation syndrome.

    Materials & Methods

    According to the research conditions, 24 wheelchair basketball athletes with spinal cord injury voluntarily participated in this study. Initially, eight players were selected from each sport class (1 to 1.5 class, 2 to 2.5 class, and 3 to 4.5 class). Then, four subjects in each group were randomly assigned to each group (12 control subjects with Mean±SD age of 43.23±11.0 years and 12 experimental subjects with Mean±SD age of 39.08±5.08 years). Thus, the control and experimental groups were present in an equal number of three sport classes. WB athletes were professional players in Mashhad City league, Iran. The participants were classified according to the Classification Committee of the IWBF, as well as the corresponding national classification from the Islamic Republic of Iran Sports Federation for the Disabled (IRISFD). Two digital inclinometers were used to measure the humeral range of motion and scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm in resting position, 45°, 90°, and 135° shoulder abduction in scaption plane. The exercise group performed scapular stability-based corrective exercises based on the Gym training principles and following ACSM guidelines for eight weeks. The independent t-test, analysis of variance, and analysis of covariance were used for statistical analysis at the significant level of less or equal to 0.05. 

    Results

     The results showed no significant asymmetry between dominant and non-dominant shoulders in the scapula’s upward rotation at different angles of shoulder abduction. Contrary to the non-dominant shoulder, the dominant shoulder’s scapula had a less downward rotation at the resting position and a higher upward rotation at 45° of shoulder abduction. Also, in 45° humeral abduction, the dominant shoulder has a less scapulohumeral rhythm ratio than the non-dominant shoulder. WB athletes’ dominant shoulders in lower classes (2-2.5 and 3-4.5) have less scapular downward rotation in scapular resting position and more scapular upward rotation in 45°, 90° 135° humeral abduction. There was no significant difference in scapulohumeral rhythm ratio between WB players with different classes. Scapular upward rotation increased significantly after eight weeks of scapular stability-based corrective exercise program (P≤0.05). Also, a significant decrease in the scapular upward rotation was observed at post-program in resting position (P=0.001) and significantly increased in 45° (P=0.01), 90° (P=0.001), and 135° (P=0.001) humeral abduction compared with pre-program in dominant and non-dominant shoulders. However, the ratio of scapulohumeral rhythm in the dominant shoulder did not improve significantly, and the ratio of scapulohumeral rhythm in the non-dominant shoulder improved at 90° and 135°.

    Conclusion

     Scapular stability-based corrective exercises can be used as one of the training methods to restore muscle balance, prevent and correct scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm in wheelchair basketball athletes. Therapists should know that some degrees of scapular upward rotation and scapulohumeral rhythm asymmetry may be common in WB players. This asymmetry should not always be considered a pathological symptom but may be an adaptation to exercise training and frequent use of the upper extremity.

    Keywords: Wheelchair, Basketball, Scapula, Spinal cord injury, Exercises
  • Mehri Derakhshan Nejad*, Masoud Nikbakht, Mohsen Ghanbarzadeh, Rouhollah Ranjbar Pages 508-525
    Objective

     Aging is one of the stages of life that needs special attention due to the special conditions of this period of life. Inactivity and myasthenia due to aging are important factors in reducing the physical and functional activities in the elderly, which can affect their quality of life. On the other hand, electromyostimulation (EMS) is one of the modern training methods that can be suitable for disabilities in the elderly. Also, the training sequence in concurrent training is one of the variables of training that can affect its adaptations. This study aimed to compare the effect of exercise sequence in concurrent training with EMS on the motor performance of elderly women.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental single-blinded study, 50 healthy elderly female volunteers, age range of 60-70 years, were selected by random sampling divided randomly into the following groups (each group of 10 people): Aerobic-resistance training with EMS, resistance-aerobic exercise with EMS, rotational exercise (change of priority periodically in training sessions) with EMS, and rotational and control (without training) groups. The training protocol consisted of twelve weeks of exercise, three sessions per week, and each session three stages of warm-up (10-15 minutes), main exercises (20 minutes) and cooling (10 minutes). The main training program consisted of 20 minutes of parallel combination exercises, which were two 10-minute steps with a 3-5 minute intervals. Aerobic exercises were performed with the intensity of 70%-50% of maximum oxygen consumption and resistance exercises using body weight and elastic bands for different muscle groups. The training schedule was the same for all groups in terms of volume and intensity, with the only difference being in the exercise sequence and EMS presentation. Strength of the upper and lower torso muscles were measured with chest press and seated leg extension, respectively, maximum oxygen consumption (VO2 max) with a one-mile Rockport walking test, muscular endurance with a 2-minute marching on a spot-test and lower torso strength with a walking test on the slope in two stages before and after the intervention. Statistical analysis was performed using dependent t-tests and Covariance Analysis (ANCOVA) and Bonferroni post hoc test using SPSS software V. 22 and P≥0.05 was considered statistically significant.

    Results

     Significant increase was observed in all measured dependent variables relative to the baseline values (P<0.001). In the study of intergroup changes, a significant increase was observed in VO2 max level, upper and lower torso strength, and muscular endurance in all of the intervention groups compared to the control group (P<0.001), but lower torso strength was significant only in the intervention groups with EMS compared to the control group (P<0.001). VO2 max changes and the lower torso strength in training groups with EMS were significantly higher than the groups without EMS (P<0.01). Also, the upper torso strength and the endurance of the lower torso muscles in the group with the priority of resistance training with EMS were higher than the combination group without EMS (P<0.01).

    Conclusion

     Based on the results, it can be said that combined concurrent exercises are a useful method in promoting physical fitness and physical performance of elderly women, and the use of EMS can increase the effectiveness of adaptations resulting from exercise, especially lower torso strength in the elderly and can prevent complications associated with myasthenia. On the other hand, the training sequence with the priority of resistance training can be effective in increasing the effect of exercise on the variables of upper torso muscle strength and muscular endurance, but it does not have a significant effect on lower torso strength, cardiorespiratory endurance and lower torso strength.

    Keywords: Elderly, Women, Exercise training, Electromyostimulation, Physical performance
  • Mehrdad Saeidi Borujeni, Seyed Ali Hosseini, Nazila Akbarfahimi*, Mohsen Vahedi, Elaheh Ebrahimi Pages 526-543
    Objective

     The elderly population in Iran is growing. Aging is a natural phenomenon that causes changes in brain structures, including the frontal lobe and its connections, which are responsible for the brain’s executive functions. These structural changes lead to problems in cognitive and physical functioning. Older people face problems such as decreased performance in daily activities of life and participation in social activities. In cognitive orientation to the daily occupational performance approach, the participants learn to improve their motor performance using cognitive strategies. The effectiveness of this approach has been reported in stroke, Traumatic Brain Injury (TBI), and some childhood disorders. This study aimed to investigate this approach’s feasibility and its effect on the Iranian elderly without cognitive problems.

    Materials & Methods

    A single-subject study A-B design with follow-up was conducted. The participants were two older adults referred to Ramsar Health Center, Ramsar City, Iran. Before the intervention, to examine the participants’ cognitive status, we used Digit Span Forward to measure attention and Digit Span Backwards and Digit Symbol to measure working memory. The participants’ executive function was also assessed by the Wisconsin Card Sorting Test and Independence in Activity of Daily Living (ADL) with Functional Independent Measure (FIM). Each participant selected three functional goals by Canadian Occupational Performance Measure (COPM) for the focus of the Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) intervention. After two weeks of evaluating participants’ performance on selected goals using the Performance Quality Rating Scale (PQRS) to determine baseline performance, the intervention period began. During this period, a total of 8 to 10 sessions were held for each participant. In these sessions, the participants were first taught global problem-solving strategies (Goal, Plan, Do, Check), and then they were introduced to domain-specific strategies and their importance in executing activities. Afterward, through guided discovery during implementation, they were directed to use these strategies in their execution by guided discovery. During this period, the participant’s performance on the selected goals was assessed five times by the PQRS. At the end of the intervention, to evaluate the long-term impact of the intervention, the participant’s performance on the selected goals was re-evaluated by the PQRS three times.

    Results

     The PQRS results showed that the performance of the first participant in each of the three selected activities improved. The results of the PQRS for the second participant showed a significant improvement in performance on the two selected goals. However, one of the selected goals did not show a significant change, which may be related to this goal’s nature. Participants’ net scores in FIM and COPM showed improved performance and satisfaction on selective goals, and performance independence remained constant.

    Conclusion

     The CO-OP approach is feasible in the Iranian elderly population, and the preliminary results indicate the positive impact of this approach on improving the performance in the trained goals. However, given the study limitations in interpreting the results, it is recommended that future studies with a larger sample size be conducted to evaluate the effectiveness and efficacy of this approach. It is also recommended to use alternative tools instead of PQRS to evaluate the results, given the different cultural contexts.

    Keywords: Elderly, Activity, Participation, Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP)
  • Mohsen Iravani, Leila Riahi*, Kianoush Abdi, Seyed Jamaledin Tabibi Pages 544-563
    Objective

     Providing desirable rehabilitation services to people with disabilities has always been one of the most critical concerns of the health system in all countries. Today, it is crucial for policymakers and health care providers to recognize the different systems for providing rehabilitation services to people with disabilities. In this regard, it is beneficial to conduct comparative studies and use successful countries’ experiences in this subject. This comparison-analytical study aimed to compare the systems for providing rehabilitation services to people with disabilities.

    Materials & Methods

    This comparative study was conducted in nine countries in 2020. To determine the comparison framework in this research, four dimensions of health systems’ functions were used based on the 2000 report of the World Health Organization. The countries were compared in dimensions of stewardship, resource production, financing, and service provision. Findings obtained from each country were presented separately in the comparative tables. The model used in this comparative study was based on the Beredy Model that contains four stages of description, interpretation, proximity, and comparison. In the present study, the purposive sampling method was used. The statistical population included rehabilitation systems globally, and the research examples were Iran, China, Turkey, India, the USA, Mexico, Germany, England, and South Africa. Criteria for entering the research according to the functional model of the World Health Organization were the availability of data and selecting at least one country from each continent of America, Europe, Asia, and Africa.

    Results

     The findings showed that in Iran, the Welfare Organization was responsible for providing rehabilitation services for people with disabilities, while in other countries, it was the Ministry of Health. Also, to compare resource production, two staff training indicators and access to comprehensive national data were used. In all countries studied, the training of specialized human resources is done through the university system. Iran, India, and Mexico did not have full access to comprehensive national data, but the United States, Germany, China, South Africa, and Turkey provided the platform for planning and policy-making. Moreover, funding in Germany, the United States, China, and Turkey is mainly provided through the insurance system. In the United Kingdom, it is mainly provided through tax, but in Iran, it is provided through subsidies from the public revenues and taxes. Finally, besides the private sector, rehabilitation services in Iran’s public sector were provided incoherently by various organizations. Some of these organizations are the Ministry of Health and Medical Education, the Exceptional Education Organization, the Red Crescent, the State Welfare Organization, and the Martyrs and Veterans Affairs Foundation, while in other countries, these services are often provided through hospitals and the private sectors.

    Conclusion

     Despite the numerous strengths in the system of providing rehabilitation services to the disabled in Iran, the integration of the rehabilitation sectors of various organizations within the Ministry of Health not only increases the inter-sectoral and intra-sectoral coordination, the coherence of management, and unified policy, but also leads to reduced costs, proper allocation of resources and increased financial resources in this sector. Besides, it leads to a reduction in overlapping tasks and responsibilities and prevention of duplication of work, training of specialized personnel based on the needs, and finally providing more desirable services. Therefore, policymakers and planners must review and reform the laws and processes to form a system for providing rehabilitation services to the disabled in Iran.

    Keywords: Comparative study, Health system, Rehabilitation, Disabled