فهرست مطالب

نشریه دیدگاه های حقوق قضایی
پیاپی 91 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • کاوه احمدی، محمدرسول آهنگران*، محمد روحانی مقدم صفحات 1-17

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی  فقهی- حقوقی جایگاه ولی فقیه در تقنین به انجام رسیده است . پژوهش از نوع نظری است و به روش استدلالی و استنتاجی تجزیه و تحلیل شده است. در جمهوری اسلامی ایران ، اسلام، محور اصلی همه قوانین است . این اصول و مبانی با حاکمیت اصل 4 قانون اساسی و اصل ولایت مطلقه فقیه به عنوان اسلام شناسی عادل و باتقوا و مدیر و مدبر در راس حکومت و تعبیه شورای نگهبان قانون اساسی با کارویژه انحصاری فقهای شورای نگهبان با اوصاف و شرایط فقاهت ، عدالت و آگاهی به مقتضیات زمان و مسایل روز و برخورداری از صلاحیت تکلیفی برای بررسی ابتناء و انطباق قوانین و برخورداری از حق ابطال قوانین مغایر شریعت اسلامی ، منحصر به فرد است. ولایت فقیه به عنوان مهم ترین و اصلی ترین نهاد نظام جمهوری اسلامی است که مطابق قانون اساسی در اعمال مستقیم و غیر مستقیم تقنین از طریق انتخاب اعضای شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نقش بسیار مهمی دارد.

    کلیدواژگان: ولی فقیه، تقنین، قانون اساسی، رهبری، حکومت
  • سید نصرالله ابراهیمی*، محمدحسن ابوترابی زارچی صفحات 19-43

    با توجه به رشد سریع تجارت الکترونیک و افزایش چشمگیر دعاوی ناشی از آن طی سال های اخیر؛ شناخت فرصت ها و چالش های «حل و فصل اختلافات تجاری به روش های الکترونیکی غیرقضایی» برای دعاوی تجاری و بررسی شرایط مداخله ارکان ذیربط حکومت در آن، امری غیرقابل اجتناب خواهد بود؛ به ویژه تبیین نقش قوه قضاییه در این رابطه؛ به عنوان یکی از مراجع اصلی و ارگانی که دارای تجارب ارزشمند و مشابه در زمینه دادرسی الکترونیکی می باشد. لذا، در مقاله پیش رو، پس از تبیین تاریخچه؛ فرصت ها و چالش های مهم موضوع فوق، در بخش های دوم تا چهارم به ترتیب، به نقش های حمایتی، مشارکتی و نظارتی قوه قضاییه در این زمینه پرداخته خواهد شد. هرگونه دخالت قوه قضاییه در این فرآیند، باید به گونه ای طراحی و در سایه همکاری نزدیک با دستگاه های دولتی ذیربط و سازمان های مردم نهاد غیردولتی به اجرا درآید که از بروز اقدامات موازی میان آنها و فعالیت به صورت جزیره ای و ناهماهنگ اجتناب شود و با عنایت به اختیارات وسیعی که قانونگذار به دادگاه ها برای شناسایی و اجرای آراء داوری آنلاین اعطاء نموده؛ ضمن تبیین شرایط شناسایی و اجرای آراء مزبور و تلاش برای ایجاد وحدت رویه؛ ظرفیت ها و کارکردهای خاص قوه قضاییه در این راستا نیز، شناسایی و توصیه گردد.

    کلیدواژگان: قوه قضاییه، حل وفصل اختلافات تجاری، الکترونیکی غیرقضایی، داوری آنلاین، میانجیگری آنلاین، حکومت
  • حسن گروسی، بابک باصری*، علی فقیه حبیبی، مهدی هداوند صفحات 45-67

    در مطالعات ساختار پارلمانی، معیارهای عینی را باید در نظر گرفت که در عمل به امر قانون گذاری مفهومی انضمامی داده اند و این مفهوم که از همراهی عین و ذهن برخوردار است در قالب و شکل پارلمان تحقق می یابد. در این مقاله به بررسی ضوابط شکلی در پیدایش ساختار تقنینی پرداخته می شود. چرا که ساختار نظام قانونگذاری هم بر ماهیت قانون تاثیرگذار است به طوری که از ساختار غلط، محتوایی درست تولید نمی شود و هم خود متاثر از مولفه های دیگری است. پرسش این تحقیق معیارهای شکلی موثر در پیدایش ساختار قانون گذاری است که با روش توصیفی- تحلیلی سعی شده است این مولفه ها  را که در جریان دولت-ملت سازی در هر کشور نقش بسزایی داشته اند، ابتدا تبیین و تحت سه ضابطه اشکال حقوقی دولت- ملت، تنوع فرهنگی و اقلیت های اجتماعی، سیاسی، نژادی، مذهبی و...  بررسی شوند. همچنین این ضوابط شکلی نقش بسزایی در ساختار قانون گذاری کشورها در قالب نظام های تک مجلسی و دومجلسی دارند.در این مقاله با بهره گیری از روش شناسی تحلیلی که در فلسفه زبان رایج است از هرگونه تعریف اجتناب شده و صرفا به تبیین ضوابط شکلی موثر بر تعیین ساختار نظام های تقنینی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: نظام تقنینی دومجلسی، نظام تقنینی تک مجلسی، تنوع فرهنگی، حقوق اقلیت
  • محمدعلی بهمئی*، محمدامین محمدی صفحات 69-90

    اینترنت و فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی نه تنها نهاد سنتی داوری را تحت تاثیر خود قرار داده اند، بلکه موجب ظهور نهاد "داوری آنلاین" شده است. این ابزارها محیطی را برای برقراری ارتباط صوتی و تصویری در فضای مجازی ایجاد نموده که عمدتا نیاز به جلسات حضوری و ملاقات های فیزیکی بین طرفین دعوی و داوران را مرتفع نموده؛ به گونه ای که این امکان فراهم شده تا کل فرآیند رسیدگی صرفا در فضای مجازی انجام شود و پس از ختم مراحل رسیدگی، داوران در آخرین مرحله اقدام به شور و صدور رای می نمایند. متن رای نیز به صورت الکترونیک صادر  و به طرفین دعوی از طریق ایمیل یا دیگر ابزار های ارتباطی مورد توافق، ابلاغ می گردد. در واقع داوری آنلاین نقطه تلاقی و ترکیب کارکردهای داوری سنتی با امکانات و ابزارهای جدید اینترنتی است. این مقاله ضمن معرفی کلی داوری آنلاین، جریان رسیدگی، صدور، ابلاغ و اجرای رای داوری آنلاین را بررسی می کند و با تلاش به ارایه پاسخهایی به چالش های مربوطه بدین نتیجه می رسد  که داوری آنلاین روشی معتبر و موثر برای حل اختلافات است و رای صادره از این طریق نیز قابل اجرا در چارچوب کنوانسیون نیویورک می باشد.

    کلیدواژگان: اجرای رای، تجارت الکترونیک، داوری آنلاین، صدور رای، فضای مجازی، مقر داوری
  • ناصر قاسمی*، امیرعباس رکنی صفحات 91-114

    به فرایند گزارش یک اتفاق خلاف قانون در یک ساختار، از سوی شخصی در همان ساختار یا خارج از آن اعلان جرم (سوت زنی) گفته می شود. اعلان جرم به تناسب آن که از سوی چه کسی انجام شود به گونه های متفاوتی تقسیم می گردد و ارتباط مستقیم با فساد یا یک عمل متقلبانه دارد. اگرچه کاربرد این اصطلاح در ادبیات حقوقی جهان عمر چندانی ندارد، اما دارای پیشینه غنی در تاریخ مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری، به لحاظ عمل کنشگر آن است. امروزه اعلان جرم موردتوجه بسیاری از قانون گذاران کشورها و نظام های حقوقی داخلی قرارگرفته و درباره آن قوانین متعددی وضع گردیده است. ارایه تعریفی دقیق از اعلان جرم و آشکار نمودن ماهیت آن با توجه به سیر تکوین آن از گذشته تاکنون و هم چنین ارتباط آن با فعالیت های حوزه خبرنگاری نوین و ارزیابی مزیت های اعلان جرم نسبت به سایر روش های پرهزینه کشف مفاسد اقتصادی ضمن بررسی نظام حقوقی کشورهای منتخب و نقاط قوت و ضعف قوانین موجود در حقوق ایران موردتوجه پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: اعلان جرم، تقلب، فساد اقتصادی، مبارزه با فساد
  • محمدباقر پارساپور، رضا ثابت راسخ، حسین اسکندری* صفحات 115-136

    با توجه به فقر منابع نوشتاری در شرح کامل ماده 266 قانون مدنی، نهاد تعهد طبیعی در ادبیات حقوقی ایران جایگاه خود را باز ننموده و همین امر، زمینه ساز عدم شکل گیری رویه قضایی در این خصوص شده است.  با توجه به تجزیه ذات تعهد حقوقی کامل به دو عنصر «دین» و «الزام به تادیه»، مبنای تعهد طبیعی را «تعهد حقوقی ناقص از نوع تغییر ماهیت داده» می دانیم که در آن تعهد طبیعی، تعهدی است که سابقا بر پایه یک رابطه حقوقی کامل شکل گرفته و قانونگذار بنا به مصالحی، عنصر «الزام به تادیه» را از آن سلب نموده است. به عبارتی، علاوه بر آن که فقدان عنصر «الزام به تادیه »را در تعریف ناقص بودن دارد، نمایانگر رابطه حقوقی سابق میان طلبکار و بدهکار تعهد طبیعی بوده و تایید افکار جامعه را نیز در بطن خود داراست. انواع روش‎های ورود یک تعهد طبیعی به دنیای تعهدات حقوقی کامل، از جمله طرق قراردادی همچون التزام به پرداخت دین طبیعی ضمن قرارداد خارجی، تبدیل تعهد طبیعی، تسلیم رهن و دادن ضامن برای دین طبیعی؛ طرق ایقاعی همچون اراده متعهد در اجرای تعهد طبیعی و التزام به پرداخت دین طبیعی با استمرار به تادیه و طرق قهری همچون تهاتر و مالکیت ما فی الذمه را بیان نموده ایم.

    کلیدواژگان: تعهد طبیعی، تعهد اخلاقی، تعهد حقوقی کامل، دین، الزام به تادیه
  • عرفان شمس* صفحات 137-158

    هدف اصلی این مقاله توضیح ابزارهای مختلف حقوقی برای جبران آلودگی زیست محیطی است. با توجه به این که از منظر تیوری منفعت عمومی، ابزارهای سنتی حقوقی، مانند مسئولیت مدنی، برای کنترل خطرات زیست محیطی کافی نیست، به برخی مداخلات تنظیمی دولت برای کنترل کارآمدتر این مخاطرات نیاز است. با این حال، ضرورت مداخله دولت برای کاهش خسارات زیست محیطی، نقش قواعد مسئولیت مدنی را در پیشگیری از بروز این خسارات انکار نمی کند. از این رو، سوالی که مطرح می شود این است که چگونه مقررات مسئولیت و تنظیم می توانند به طور مشترک برای جبران آلودگی های زیست محیطی به کار گرفته شوند و چگونه این دو بر یکدیگر اثر می گذارند؟ نهایتا، این سوال باید مطرح شود که کدام یک از قواعد مسئولیت برای داخلی کردن خطرات زیست محیطی کارآمدتر است؟

    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، مسئولیت مدنی، تنظیم، خسارات زیست محیطی، آلودگیهای زیست محیطی
  • جلال الدین قیاسی*، زهرا سادات مناقب صفحات 159-177

    تعارض ادله قانونی در زمره ی مسایل مبتلابه حقوق می باشد. قانون گذار در هنگام وضع قوانین، علی رغم دقت فراوان، قادر نیست قانون کامل و بدون نقصی ارایه دهد و تمام مسایلی که در آینده اتفاق می افتد را پیش بینی کند؛ پس احتمالا تعارضاتی در  قوانین و مواد آن ها رخ می دهد. تعارض قوانین باعث هرج و مرج، صدور آرای متفاوت، زیر سوال رفتن انصاف و رعایت عدالت و در نتیجه موجب سردرگمی قضات می گردد. تعارض در مرحله ی وضع قانون و بین قوانینی که در یک سطح یا سطوح مختلف هستند رخ می دهد.گونه ای دیگر از صور تعارض، بین شرع و قانون اتفاق می افتد. بنابراین حقوق دانان در مواجهه با مسایل فوق الذکر، در پی راهکاری برای حل تنافی مذکور می باشند. در پژوهش حاضر، پس از تحلیل و بررسی درکتب و مقالات متعدد و همچنین با مطالعه ی دقیق در آرای وحدت رویه، نظریات مشورتی، نشست های قضایی، سعی بر آن است تا صور مختلف تعارض شناسایی و ضوابط حل آن تشریح گردد؛ به ویژه در مورد قوانین کیفری که برای حفظ توازن حقوق فردی و امنیت عمومی است. بنابراین اهمیت این موضوع،  در فراهم کردن موجبات صدورحکم عادلانه و جلوگیری از اعمال سلیقه های متفاوت، واضح و مبرهن است.

    کلیدواژگان: ادله قانونی، تخصیص، صور تعارض، نسخ
  • مجید عزیزیانی* صفحات 179-196

    شرایط صحت قراردادها در شرط و موافقت نامه داوریدر قانون آ.د.م از موافقت نامه داوری تعریفی ارایه نشده است، لیکن بند ج ماده یک قانون داوری تجاری بین المللی آن را تعریف کرده است. موافقت نامه داوری، قرارداد و توافقی فی مابین طرفین است که طی آن شیوه حل و فصل اختلافات آتی یا موجود به داوری اشخاص ثالث غیر از محاکم دادگستری واگذار می گردد.شرط ضمن عقد از این جهت که مورد قصد و توافق طرفین قرار می گیرد و دوطرف با اراده انشایی نسبت به تشکیل آن اقدام می کنند در قلمرو لفظ معامله مندرج درصدر ماده 190 یادشده قرار می گیرد. شرط داوری به عنوان شرط مستقل، علی رغم ظاهر ضمن عقد بودن، دارای هویتی مستقل و دارای اعتبار است و از حیث استقلال، یک عمل حقوقی مستقل محسوب می شود. البته قواعد عمومی قراردادها و شرایط صحت معاملات در ماده 190 ق.م در واقع شرایط صحت اعمال حقوقی است و قواعد عمومی قراردادها، قواعد اعمال حقوقی است که در مورد عقود، به طور خاص تدوین شده است.تمامی شرایط صحت قراردادها در داوری اعم از شرط مستقل یا شرط وابسته یا موافقت نامه داوری قابل تسری است.

    کلیدواژگان: اهلیت، شرط داوری، شرایط صحت، موضوع داوری
  • عباس کریمی*، سپیده راضی صفحات 197-214

    گاهی اشخاص به موجب داشتن حق اولویت در انجام یک عمل حقوقی یا استیفای حق از مال معینی بر دیگران تقدم دارند. منشا این حق، گاه قراردادی است و گاه قانونگذار راسا به دلایلی قایل بر وجود حق اولویت برای بعضی از اشخاص در موقعیت خاص شده است. حق اولویت ایجاد شده برای ذینفع، مورد حمایت قانونگذار قرار گرفته و گاه به طور صریح انجام معامله معارض با آن منع شده است، این در حالی است که ضمانت اجرای این ممنوعیت، جز در بعضی موارد به روشنی بیان نشده است و در موارد بیان شده نیز میان فقها و حقوق دانان اختلاف نظر وجود دارد: عده ای معاملات معارض با حق اولویت را به دلیل اسقاط ضمنی حق انجام معامله منافی با آن، باطل می دانند؛ در مقابل برخی این معاملات را صحیح دانسته و معتقدند صاحب حق اولویت صرفا مستحق جبران خسارت است و در نهایت عده ای دیگر راه حل میانه را برگزیده و قایل به عدم نفوذ معامله معارض شده اند. با دقت در مصادیق حق اولویت این نتیجه کلی حاصل می شود که وضع معامله معارض با این حق، عدم نفوذ مراعی است. پذیرش ضمانت اجرای مذکور نه تنها حقوق صاحب اولویت بلکه حقوق طرفین معامله را نیز بهتر تامین خواهدکرد.

    کلیدواژگان: معامله معارض، عدم نفوذ مرعی، حق اولویت
  • کمال نیک فرجام* صفحات 215-231

    یکی از طرق متداول انتقال مالکیت اسناد تجاری به مفهوم اخص آن، ظهرنویسی است. چنانچه ظهرنویسی مشمول قانون تجارت باشد ظهرنویسی تجاری تلقی می شود در غیر اینصورت باید آن را انتقال عادی مبتنی بر انتقال طلب به حساب آورد. در ظهرنویسی تجاری همه امضاء کنندگان سند و از جمله آخرین ظهرنویس در مقابل دارنده مسیول پرداخت هستند و اصل "عدم توجه ایرادات" نیز اجرا می شود. در حالی که در انتقال طلب، منتقل الیه قایم مقام ناقل می گردد و در صورت عدم پرداخت سند حق مراجعه به او را ندارد. اصل یاد شده نیز قابلیت اجرا پیدا نمی کند. حال سوال این است که ظهرنویسی سند تا چه زمانی تجاری محسوب می شود و در چه صورتی انتقال مزبور عادی به حساب می آید؟اگرچه قانون تجارت ایران در این زمنیه ساکت است اما کنوانسیون های ژنو و آنسیترال حکم مسئله را روشن کرده اند. نتیجه تحقیق آن است که اگر سند تا سر رسید و حتی بعد از آن و تا قبل از انجام واخواست و یا تا انقضای مدت واخواست مورد ظهرنویسی قرار گیرد باید ظهرنویسی را تجاری و مشمول قانون تجارت و کنوانسیون های یاد شده دانست، در غیر این صورت انتقال، عادی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: ظهرنویسی تجاری، انتقال عادی، اسناد تجاری(برات، سفته و چک)، قانون تجارت ایران، کنوانسیون های ژنو و آنسیترال
  • محمد فرجیها*، علی علمداری صفحات 233-255

    جرم انگاری یک رفتار در فضای سایبر، تعیین کننده قلمرو آزادی افراد و محدوده سایر ابزارهای کنترل اجتماعی رسمی و غیررسمی تلقی می گردد لذا می بایست دارای اصول راهبردی مشخص باشد. این اصول جرم انگاری عبارت اند از: اصل تعامل مداخله های کیفری با مداخله های حمایتی، اصل تمایز در تعیین قلمرو و محدوده عناوین مجرمانه و سایر شرایط نامبرده شده در کنوانسیون جرایم سایبر و پروتکل الحاقی مصوب 2001 م که به عنوان الگو و راهنما، نحوه گزینش و کاربست قواعد اخلاقی و چهارچوب معیارها و محدودیت ها را با تکیه بر مبانی نظری معین و ملاحظات هنجاری و ارزشی تعیین می نماید. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در مقام پاسخ به این پرسش است که اصول بین المللی جرم انگاری تا چه اندازه در جرم انگاری در فضای سایبر در دو نظام عدالت کیفری ایران و آلمان مدنظر قرارگرفته است و تجربه نظام کیفری آلمان در این قلمرو چه دستاوردهایی برای نظام کیفری ایران داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد قانون گذار آلمان مطابق کنوانسیون جرایم سایبر و اسناد بین المللی میان قلمرو و محدوده عناوین مجرمانه تفکیک قایل شده است و تا حد امکان، از جزای نقدی مبتنی بر ضمانت اجراهای اداری و مدنی استفاده نموده است. لیکن قانون گذار ایران چنین تفکیکی را قایل نشده است.

    کلیدواژگان: جرایم سایبر، حمایت از داده، جرم انگاری، اصل تمایز، اصل عمدی بودن
  • امین جوادی، داود نصیران* صفحات 257-275

    در قوانین موضوعه ایران، در نکاح موقت امکان توافق راجع به نفقه پیش بینی شده است، در خصوص نکاح دایم علیرغم اینکه ماده 1106 ق.م. نفقه زوجه را بر عهده شوهر قرار داده، ولی موضع قانونگذار در خصوص امکان توافق راجع به اسقاط یا تغییر الزام به انفاق در نکاح دایم روشن نیست و تصریح قانونی در این خصوص وجود ندارد. این در حالی است که قانونگذار انگلیس، سازوکار توافق را در الویت اول برای تنظیم روابط مالی زوجین قرار داده است. در مقاله حاضر، رویکرد دو سیستم حقوقی ایران و انگلستان در خصوص این موضوع مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که تکلیف  یکجانبه انفاق و رویکرد آمرانه قانونگذار ایران در عصر حاضر، منطبق با شرایط خاص همه خانواده های ایرانی نبوده و در وضعیت فعلی، به عنوان نقطه شروع در تغییر رویکرد قانونگذاری پیشنهاد شده است که همانند حقوق انگلیس، قانونگذار ایران در نکاح دایم نیز ضمن تصریح به  امکان توافق راجع به نفقه، در جهت تعدیل تکلیف یکجانبه انفاق اقدام نماید.

    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، توافق، نفقه همسر
  • آیت مولائی*، هادی رستمی صفحات 277-296

    گفته می شود آثار جانبی، پیامد اقدامی است که بر دیگران به شکل سود یا هزینه وارد می شود بدون اینکه در قیمت بازاری کالا محاسبه شده باشد و معمولا غیرعمدی و غیرانتخابی است. در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به این پرسش اصلی پاسخ داده شده است: الگوی نظام حقوقی ایران برای مقابله با آثار جانبی مرتبط با محیط زیست چیست؟ بیشترین تاکید الگوی «مجوزها» بوده است یا الگوی «مجازات ها»؟ یافته های تحقیق آن است: اولا؛ توجه اساسی نظام قانونگذاری ایران به «الگوی مجازات محور» معطوف است و الگوی مجوزها نهادینه نشده است بنابراین الگوی اخیر با موانعی زیادی روبروست. چنین رویکردی با اهداف اصلی قوه قضاییه (بندهای 2 و 5 اصل 156 قانون اساسی) منافات دارد. ثانیا؛ در بکارگیری ابزارهای مقابله با آثار جانبی از همه ابزارها به صورت متوازن استفاده نشده و برخی ابزارها، به ویژه ابزارهای بازارمحور جایگاه بسیار نازلی دارند. ثالثا؛ هرچند ابزارهای «دوستدار محیط زیست» در برخی از اسناد قانونی ذکر شده است اما در مقابل در برخی از اسناد، اصول حقوقی دوستدار محیط زیست به حاشیه رفته است و در نتیجه مالیات های سبز نزد نظام قانونگذاری ما جایگاه شایسته ای را پیدا نکرده است.

    کلیدواژگان: الگوی مقابله با آثار جانبی، مالیات سبز، مسئولیت، نظام حقوقی ایران، هزینه های جانبی
  • سید طه موسوی میرکلائی*، رضا زبیب صفحات 297-321

    مقاله حاضر دربرگیرنده نقد رویکرد روشنفکری دینی به حقوق بشر از زاویه جهان شمولی یا نسبی گرایی است و این نقد را در پرتو مبانی اسلامی سامان می دهد. رویکرد روشنفکری دینی به حقوق بشر با انگاره های ایدیولوژیک این جریان آغاز شده و در میانه رویکردهای اسلامی و غربی تعریف می شود. رویکرد غربی، مدعی جهان شمولی، فرامکانی و فرازمانی حقوق بشر است. رویکرد اسلامی با تاکید بر فطرت انسان، به جهان شمولی، فرامکانی و فرازمانی حقوق بشر باور دارد؛ اما اولا، نسبت به رویکرد غربی، ماهیت متفاوتی برای حقوق بشر قایل است و ثانیا، در کنار جهان شمولی حقوق بشر بعنوان قاعده کلی، نسبیت این حقوق بصورت فرعی و ثانویه را نیز مدنظر دارد. در این میانه «روشنفکری یا نواندیشی دینی» علی رغم تکیه بر مبانی فلسفی نسبی انگارانه، با موضع جهان شمولی حقوق بشر غربی هم سو شده است. مقاله حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و نقد دوگانگی موجود در مواضع عقیدتی این جریان در پرتو دیالکتیک اسلام و حقوق بشر غربی، به این پرسش پاسخ می دهد که بر رویکرد روشنفکری دینی به حقوق بشر در پرتو مبانی اسلامی و در میانه دو رویکرد جهان شمولی و نسبی گرایی چه انتقاداتی وارد است؟

    کلیدواژگان: اسلام، جهانشمولی، حقوق بشر، روشنفکری دینی، نسبی گرایی
|
  • Kaveh Ahmadi, Mohammadrasool Ahangaran*, Mohammad Rohani Moghadam Pages 1-17

    The purpose of this study was to identify the legal-jurisprudential position of the jurist in law. The research is theoretical and has been analyzed by reasoning and deductive method. In the Islamic Republic of Iran, Islam is the core of all laws. These principles and principles are governed by the principle of Article 4 of the Constitution and the principle of the guardianship of the Supreme Leader as a just and truthful Islamist, and the director and leader of the Guardian Council and the embodiment of the Guardian Councilchr('39')s exclusive jurisprudence with the  conditions of poverty, justice and awareness. It is unique in the requirements of the time and the issues of the day and in its competence to examine the origin and conformity of laws and the right to invalidate laws contrary to Islamic law. The Velayat-e Faqih is one of the most important institutions of the Islamic Republic of Iran, which, according to the constitution, plays a vital role in the direct and indirect exercise of law by electing members of the Guardian Council and the Expediency Council.

    Keywords: Valifaqih, Legislation, Leadership, Constitution, Government
  • Sayyed Nasrollah Ebrahimi*, MohammadHassan Abootorabi Zarchi Pages 19-43

    Taking into account of rapid growth of international trade and the dramatic increase of the disputes arisen therefrom, it is indispensable to recognize the opportunities and challenges of "Electronic Alternative Dispute Resolutions (EADR)" for commercial disputes and to identify the conditions of interventions by the relevant governmental entities in the regulation and control of activities of online arbitration or mediation tribunals.This Article, at first, describes the history, opportunities and challenges of “EADR” and prevailing obstacles hindering its development and then, in the following sections, we will endeavor to clarify the roles and function of Judicial Power in its support, contributionand supervision for the development of “EADR”.As a conclusion, any intervention by the Judiciary Power in these activities must be planed and executed in the close cooperation with other relevant governmental and non-governmental entities so that no parallel action occurs in these regards and any inconsistent or insular official program is avoided. In addition, the prerequisites for the recognition and enforcement of online dispute resolutions should be identified in more details. Thus, we must try to provide coherent judicial precedent and realize and introduce the potentials and specific roles that the Judiciary Power can play in these reagrds..

    Keywords: Judiciary, Electronic Alternative Disputes Resolutions, Commercial Disputes, Online Arbitration, Online Mediation, Government
  • Hassan Garousi, Babak Baseri*, Ali Faghih.Habibi, Mehdi Hadavand Pages 45-67

    In the study of parliamentary structure, sub-objective criteria should be considered, which in practice have given a concrete concept to the legislative matter, and this concept, which has the accompaniment of object and subject, is realized in the form of parliament. This paper examines the formal criteria for the emergence of legislative structure. Because the structure of the legislative system affects both the nature of the law so that it is not produced from the wrong form of the right content and is itself influenced by other components. These components are a set of formal rules that are in place during Nation-State building has played a significant role in every country and can be examined under the three criteria of legal forms of nation-state, cultural diversity and social, political, racial, religious and other minorities. Also, these formal criteria play an important role in the structure of countrieschr('39') legislation in the form of single-session and two-session systems. An effective way of determining the structure of legislative systems is discussed.

    Keywords: Bicameral Legislation, Unicameral Legislation, Cultural Diversity, Minority Rights
  • Mohammadali Bahmaei*, Mohammadamin Mohammadi Pages 69-90

    The Internet and new Information and Communication Technologies (ICT) have influenced not only the traditional institution of arbitration but also has led to the emergence of “online arbitration”. These tools have created an environment for audio and video conferences in cyberspace, which mostly removed the need for face-to-face and physical meetings between the parties and arbitrators. It also allows the whole dispute resolution process to be processed solely in cyberspace. The award is also issued electronically and communicated to the parties by e-mail or other communication tools agreed upon. This paper, while introducing online arbitration, examines the arbitration proceedings, issuance, notification and enforcement of awards in the online arbitration. By trying to provide answers to the relevant challenges, it is concluded that online arbitration is a reliable and effective method for solving disputes, and the award issued via this process is also applicable in the framework of the New York Convention.

    Keywords: Enforcement of award, E-commerce, Online arbitration, Issuance of award, Cyberspace, Seat of arbitration
  • Naser Ghasemi*, AmirAbbas Rokni Pages 91-114

    The process of reporting an illegal occurrence in a structure is called whistle-blowing by the person in the same structure or outside it. The whistle-blowing is divided into different types depending on who does it and direct communication with Corruption or a fraudulent act. Although not widely used in the legal literature of the world, it has a rich history in the fight against economic and administrative corruption in terms of the performance of the person doing it. Today, whistle-blowing has received the attention of many lawmakers in the countries. And domestic legal systems and numerous laws have been enacted about that. Providing a precise definition of whistleblowing and revealing its nature regarding its evolution from the past to the present, as well as its relevance to modern journalism activities and evaluating the benefits of whistleblowing compared to other costly methods of discovering economic corruptions while examining the legal systems of selected countries and the strengths and weaknesses of existing laws in Iranian law is The Noteworthy of this Research.

    Keywords: economic corruption, fight against corruption, Fraud, Whistle-blowing
  • MohammadBagher Parsapour, Reza Sabet Rasekh, Hossein Eskandari* Pages 115-136

    Natural Obligation is an Obligation which its Implementation has Conscious Aspect and ignores the Legal Executive Guarantee. Regarding to the Lack of written Resources in the full Description of the Article 266 in Civil Law, The Institution of Natural Obligation has not found its place in the Iranian Legal Literature and this is the reason for the Lack of Judicial Procedure in This Context. In this Article, with Respect to the Decomposition of the Essence of the full Legal Obligation to the two Elements of "Debt" and "Coercion to Payment", We Consider the Basis of Natural Obligation as "Incomplete Legal Obligation of the denatured Type" in which, the Natural Obligation is the Obligation that Formerly was formed based on a Complete Legal Relationship and then, according to the expediency, the Legislator has deprived it of the Element "Coercion to Payment". Successive to the Identification of Basis of this Legal Institution, We have expressed the different Types of Entering Methods of a Natural Obligation into the World of Full Legal Obligations, Including Contractual, Unilateral, and Involuntary Ways.

    Keywords: Natural Obligation, Moral Obligation, Full Legal Obligation, Debt, Coercion to Payment
  • Erfan Shams* Pages 137-158

    The main idea of this paper is to explore different legal instruments in addressing environmental pollution. Given that from the public interest theory, traditional instruments such as tort and liability rules are not sufficient to control environmental damages, we need some forms of government regulation. However, the need for government intervention does not deny the role of private solutions in preventing environmental harms. Therefore, the question arises how liability rules and regulation can jointly deploy to mitigate the environmental risks and how they influence each other? Finally, it should be asked that which of liability rules is more efficient for internalizing environmental externalities.

    Keywords: Environmental Law, Tort, Regulation, Environmental Damages, Environmental Pollutions
  • Jalal Al Din Qiyasi*, Zahra Sadat Managheb Pages 159-177

     Conflict of legal evidence is one of the most serious issues in the law.The legislator is unable to provide a complete rule despite of careful attention and predict all the things that happen in the future;so conflict may occur in their laws and their materials.conflict of laws, leads to chaos issuance of verdicts,absence of  the justice and fairness and confusion of judges.the Conflict of law belong to the process of legislation and it may occur between laws at the one level or at hierarchical orders. Another genus of conflict may happen between common law and canon law. therefore, the jurists have sought to find a solution to solve this problem. in this study,after analyzing multiple books and articles and also with detailed study of the unanimity of policy unity, consultative theories, judicial meetings, are trying to explain different forms of conflict and the criteria to solve it; especially in the case of criminal law that is to balance the balance between individual rights and public security. therefore, the importance of this issue is obvious in creates a fair order and prevents the imposition of different tastes.

    Keywords: Legal evidence, assign, Forms of conflict, cancel
  • Majid Aziziyani* Pages 179-196

    comparing the conditions to match the accuracy of contracts in terms of conditions and the arbitration agreement In the Code of Civil Procedure no definition is offered of arbitration, but paragraph C of article one of the code of arbitration in international commerce has offered a definition if it. Arbitration agreement is contract and agreement by and between parties throughout which the manner of resolving the upcoming or current disputes is bestowed on a third party for arbitration except for judicial courts. Proviso  falls under the category of the term contract which is inserted in the beginning of the article 190 of the mentioned code because it is intended by and is mutually agreed by the parties and the two parties by free will write it to establish this condition. Within the domain of the term transaction which stands at the top of the mentioned article 190.The condition of arbitrations an independent condition, despite its appearance which is a proviso, is that it has an independent essence and is valid and in terms of independence is considered as an independent legal act such as contracts

    Keywords: arbitration condition, conditions to confirm the accuracy, legitimacy, subject of arbitration
  • Abbas Karimi*, Sepideh Razi Pages 197-214

    Sometimes people have priority to others due to having the right of Priority In conducting a legal action or demanding the fulfilment of right of a certain property. Sometimes the legislator has considered it for some reason for some persons in a particular position. The right of priority is protected by the legislator, and sometimes it is explicitly forbidden to opposing contract with it. However, the guarantee of this ban, there are disagreements between jurists and lawyers in the cases stated. Some believe conclusion of opposing contract with priority is void; in contrast, some are considered valid, in the end, others they have chosen the middle solution and they believe that the deal is not affected. In the examples of priority, the overall conclusion is that opposing contract with priority is un enforceability to third party; Because these transactions have all the components of the contract, except that there is a barrier to their influence, and that obstacle is the right of priority of the beneficiary, which, in the event of the subsequent payment of his rights, automatic be valid. Accepting this guarantee solution will not only supply the rights of the rightful owner butalso the rights of the parties.

    Keywords: Priority, Opposing contract, not affected contract
  • Kamal Nikfarjam* Pages 215-231

    One of the common ways of transfer of commercial documents, ownership (bill of exchange, promissory notes and cheque) is endorsement. If the endorsement is subject to Commercial Code, it is considered a commercial endorsement. And if it is out of the scope of this Code, it should be regarded a normal and on the basis of request (claim) transfer. The question that arise here are “how long are the endorsements of commercial documents considered commercial and should its endorsement be considered ordinary or civil?”Although Iran’s Commercial Code is silent on this issue, the Geneva and UNCITRAL conventions have explicitly or implicitly clarified the issue. The result of the study indicates that if the document is endorsed before due date or even after it and before making a protest or until the expiration of the protest, the endorsement should be considered commercial and subject to the rights and obligations set forth in the aforementioned Code and conventions; otherwise, he transfer is regarded normal and justified under the provisions of the Civil Code and the above-mentioned conventions.

    Keywords: Commercial endorsement, Normal transfer, Commercial documents, Iran’s Commercial Code, Geneva, UNCITRAL conventions
  • Mohammad Farajiha*, Ali Alamdari Pages 233-255

    Criminalization of an act in cyberspace, and limits of other formal, and informal control means is considered as a determining factor for liberation scope; so it should have strategic principles. These criminalization principles are: Principle of Criminal Interaction Intervention with Supportive Interventions, the principle of determination of criminal titleschr('39') scope, and other mentioned terms in the Budapest convention on cybercrimes, and additional protocol of 2001, that is a pattern, and guide which determines Selection method, and applying of moral rules, and framework of criteria, and limits based on certain theoretical bases, and normative considerations. In an analytical-descriptive manner, this paper tries to answer this question how much an action is considered in two legal systems of Iran, and Germany to criminalization in cyberspace, and what the useful findings of German criminal system for Iran criminal system are? Findings show that German legislator has made, according to cybercrimeschr('39') convention and some international instruments, a determination between criminal scope and limits, and used of pecuniary based on administrative, and civic enforcements as much as possible. But this determination has been not made by Iranian legislator.

    Keywords: Cybercrimes, The protection of data, Criminalization, The principle of deliberation, The principle of distinction
  • Amin Javadi, Davoud Nassiran* Pages 257-275

    In the law of Iran, it is possible to agree on Maintenance in temporary marriage. On a permanent marriage, despite the fact that article 1106 of the civil code has entrusted the husband with the maintenance of a woman, but the legislatorchr('39')s position about an agreement on abandonment or change in the obligation to maintenance in permanent marriage is not clear and there is no legal provision in this case. On the contrary, English legislator has put the agreement mechanism at the top of the list to regulate coupleschr('39') financial relationships. The present article explains the approach of the two legal systems regarding the issue. It is concluded that The Unilateral duty of maintenance and Compulsory approach of Iranian legislator, in the present era is not consistent with the specific circumstances of all Iranian families. In present situation, it has been suggested that, like the Law of England, the Iranian legislator expresses the possibility of an agreement on maintenance in the permanent marriage as a start in changing the legislative approach and modifying the unilateral duty of maintenance.

    Keywords: agreement, England, Iran, Spouse's maintenance
  • Ayat Mulaee*, Hadii Rostamii Pages 277-296

    It is said that the externality is the consequence of an action being taken on others in the form of profit or expense without being calculated at the market price of the commodity and it is usually unintentional and unelected.In this article with descriptive–analytical method it has been answered: what is the pattern of Iran legal system related to the environment to compare with the externality? It has been more emphasis on “licenses” or “punishment” pattern? The research findings are first; The primary focus of the Iranian legislative system is on the "punitive model" and the pattern of permissions is not institutionalized Therefore, the recent pattern faces many obstacles. This pursuit viewpoint is incompatible even with the main objectives of the judiciary (sections 2 and 5 of article 156 of constitution). Second; it not used the balanced the all of the tools in the use of tools compare with the externality but some of tools, in particular market-oriented tools, has a very low position. Thirdly; however, "Eco-friendly" tools are listed in some legal documents, but in some documents, the principles of environmental friendliness have been marginalized and as a result, green taxes have not been well-positioned in our legislation.

    Keywords: Externalities, Green Tax, Iran legal system, Responsibility, Pattern of Compare with Externality
  • Sayed Taha Mousavi Mirkalayee*, Reza Zabib Pages 297-321

    This article contains a critique of the religious intellectual approach to human rights from the perspective of universality or relativism and organizes this critique in the light of Islamic principles. The intellectual-religious approach to human rights begins with the ideological assumptions of this movement and is defined between Islamic and Western approaches. The Western approach claims the universality and transcendence of human rights. The Islamic approach, while emphasizing on the Human Nature, believes too in universality of human rights; but first, it disagrees with western approach on the nature of the Rights and secondly, it takes into account some sort of relativism as a subsidiary approach to the issue. Meanwhile, Religious Intellectualism, in spite of basically relying on the philosophical foundations of relativism, admires Western universality of human rights. The authors, using Descriptive–Analitical Method, try to provide a critique to this duality under the dialectic between Islam and western human rights and answer to the question that what are the criticisms on the Religious Intellectuals approach to human rifgts in the light of Islamic principles and between the two approaches of universality and relativism?

    Keywords: Human Rights. Islam. Relativism. Religious Intellectualism. Universality