فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 72 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • تحلیل نقش ویژگی های مورفولوژیکی ساختار در توسعه کالبدی شهر به روش نحو فضا
    بیتا باقری*، حمید ماجدی، فرح حبیب صفحات 1-18

    ساختار شهر، مترادف با استخوان بندی و شالوده یک شهر بوده و به معنی ویژگی های کالبدی ای است که یک شهر را یگانه، متمایز و متفاوت از سایر شهرها می کند. نظریه مورفولوژی شهری که بر مطالعات کالبدی شهر متمرکز است، چارچوب نظری لازم برای مطالعه ساختار شهرها را فراهم می کند. مورفولوژی شهری بررسی نظام مند فرم، شکل، نقشه، ساختار و کارکردهای بافت مصنوع شهرها و منشاء و شیوه ی تکامل این بافت در طول زمان است. نظریه ی طراحی بر مبنای تحلیل شهرهای سنتی برای حصول به فرآیند ساخت و روش تحلیل آن ها براساس دسته بندی بناها و فضاهای بازمربوط به آن ها، از وضعیت اولیه ی آنها تا دگرگونی های بعدی شان، در طول زمان، روش «نحو فضا» نام دارد. با این تفکر که شهر تبلورکالبدی توسعه های فرهنگی است، تاریخ فعال شهر بر مبنای آنچه ساخته شده ، مطالعه می شود. روش برداشت از بافت های شهری که به معنای سازمان خیابان ها و بلوک هاست، در حوزه این رویکرد شکل گرفته و ابزار کاربردی آن به شمار می رود .این روش که ترکیبی از مکاتب مورفولوژی شهری (آلمانی و ایتالیایی) است، یک رویکرد درونی/ شناختاری محسوب می شود. ساختار اصلی، رویکردی است که دیدگاهی کلان نسبت به بافت شهری اتخاذ کرده و به کلیت آن نظر دارد. این رویکرد می تواند به عنوان مکمل مطالعات شناخت بافت های شهری بکار رفته و ارتباط میان اجزاء در شکل دهی به یک کل را بیان کند. در این مقاله پیشنهاد می شود به منظور حصول به فرآیندی جامع برای مطالعه توسعه کالبدی شهرها، با توجه به روش برداشت از بافت شهری، آن را با نظریه ساختاراصلی ترکیب نمود. فرآیند حاصل را می توان به منظور انتخاب بخشی از شهر که دارای اکثر صفات و خصوصیات کالبدی موجود در کل شهر است بکار برد. با مطالعه این بخش از شهر، می توان به شناخت عمومی نسبت به خصوصیات کالبدی کل آن دست یافت.

    کلیدواژگان: مورفولوژی شهری، ساختار اصلی، بافت شهری، توسعه کالبدی، نحو فضا
  • حسن عاطفی*، ابراهیم رومینا، ریباز قربانی نژاد صفحات 19-37

    مرزهای مشترک بین کشورها بعنوان فرصت های مختلف تعاملی در ارتباط با کنشهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی هستند و در گسترش تعاملات تجارت ایجاد اشتغال، ثبات، امنیت، رفاه و توسعه اقتصادی بین سیستم های سیاسی تاثیرگذارند. مرزها انواع مختلفی دارند: مرزهای خشکی، دریایی و یا تلفیقی. مناطق مرزی تلفیقی، مناطقی هستند که از کرانه های آبی، پس کرانه های جلگه ای و همچنین مناطق کوهستانی و جنگلی برخوردارند. این مناطق می تواند بیشترین منافع را برای کشورهای دارنده آن داشته باشد. وجود منطقه مرزی با چنین ویژگیهای طبیعی و محیطی دارای توانها و قابلیتهایی نظیر گمرک، پایانه و بازاچه مرزی، خط راه آهن ریلی قابلیت ایجاد بندر جهت حمل و نقل دریایی، توسعه توریسم ساحلی، بهره برداری زراعی، باغی ، دامداری و همچنین توریسم کوهستانی و جنگلی باشد.تحقیق حاضر با بررسی الگوی نظری توسعه فضا در مناطق مرزی تلفیقی پرداخته است. از اینرو پژوهشی نظری است که با اتکا بر مطالعات کتابخانه ای و سپس استخراج دیدگاه متخصصان مربوطه به روش پرسشنامه بسته موارد و داده های مورد نظر را استخراج و تحلیل کرده است. در بخش کتابخانه ای از منابعی مانند کتاب ها، مجله ها، مقاله ها و پژوهشهای انجام شده در خصوص برنامه ریزی های توسعه منطقه ای و مرزی استفاده شده و داده های بدست آمده از مطالعات کتابخانه ای از طریق تکمیل پرسشنامه توسط کارشناسان و نخبگان در زمینه پتانسیل های مناطق مرزی تلفیقی مورد ارزیابی قرار گرفته است.نتایج تحقیق نشان می دهد مناطق تلفیقی طبیعت پایه ساحلی با پس کرانه های جلگه ای و کوهستانی که هر کدام دارای پتانسیلهای ویژه هستند می تواند در توسعه منطقه ای و همچنین ملی تاثیرگذار باشد. چنین مناطقی به دلیل تنوع فضایی از پتانسیلهای متنوعی در امر توسعه برخوردارند و در صورت گسترش تعاملات فراملی از تنوع کارکردی در زمینه اقتصاد برخوردار خواهند شد.

    کلیدواژگان: استراتژی توسعه، مناطق مرزی تلفیقی، دریا، فضای جلگه ای و دشتی، ارتفاعات
  • علی حسینقلی زاده*، پرویز ضیائیان فیروزآبادی، پریسا بیرانوند صفحات 39-56

    دمای سطح زمین فاکتور اصلی در تعادل انرژی کره زمین بوده و به عنوان ورودی مدل های تغییرات آب وهوایی و محیطی به کار می رود. در گذشته و حتی در حال حاضر بدلیل فقدان و یا کمبود ایستگاه های کافی هواشناسی در بسیاری از مناطق کشور، اندازه گیری و ثبت دما انجام نگرفته است بطوربکه اطلاع دقیقی از تغییرات دمایی در آن مناطق در دست نیست، لذا وجود روشی که بتواند سریع، دقیق و کم هزینه و آن هم در مقیاس وسیع دما را اندازه گیری نماید لازم و ضروری است. استفاده از فناوری سنجش از دور به دلیل دید وسیع و یکپارچه، در دسترس بودن بسیاری از تصاویر و آرشیو غنی گزینه مناسبی در برآورد این پارامتر به شمار می رود. در این تحقیق روش های مختلف استخراج دمای سطح زمین ازجمله Mono-window،Artis و Stefan-Boltzman مورد بررسی قرار گرفت بطوریکه در هر روش، گسیلمندی از راه های مختلفی از جمله  NDVI، Classification  و MODIS Product محاسبه و سپس وارد معادلات گردید. همچنین از تصاویر متنوع سری لندست شامل TM,ETM+,OLI و محصول گسیلمندی MODIS استفاده گردید. برای تبدیل دمای سطح به ارتفاع یک و نیم متری نیز از یک دماسنج دقیق محیطی با دقت 0.2 درجه سانتی گراد و رابطه خطی (=0.44×LST + 8/8دمای هوا)  استفاده شد سپس نتایج بدست آمده با استفاده از داده های ایستگاه های هواشناسی، محاسبه RMSE و آزمون آماری T مورد راستی آزمایی قرار گرفت. نتایج نهایی نشان داد که  بهترین روش با RMSE 1.09 مربوط به  تصویر ETM+ و روش Stefan-Boltzman و بدترین روش نیز با   RMSE 2.64 مربوط به استفاده از تصویر MODIS و روش Mono-Window است. لذا پیشنهاد می گردد برای سایر مناطق که از لحاظ پارامترهای جغرافیایی به منطقه مورد مطالعه شباهت دارند روش Stefan-Boltzman. بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، تهران، Artis، Stefan، Boltzman، Mono، Window
  • سید جابر علویون، احمد تقدیسی* صفحات 57-84

    هدف مطالعه حاضر، مدل یابی تصمیم روستاییان به پذیرش بازاریابی الکترونیک و خوشه بندی مناطق روستایی بوده است. داده ها از 988 روستای دارای دفتر ICT از 31 استان ایران جمع آوری گردید. نتایج نشان داد در روستاهای دارای دفاتر ICT، میزان درآمد کشاورزی وضعیت مطلوبی داشت، اما میانگین درآمد صنایع دستی و گردشگری پایین تر از متوسط بود. همچنین دسترسی روستا به شهر و جمعیت کاربران ICT نیز قابل قبول بود. مدل پژوهش این گونه طراحی گردید که "مدل رفتار برنامه ریزی شده" (TPB) توسعه داده شد. بدین صورت که فاکتور جدیدی بنام جغرافیای اقتصاد روستایی اضافه گردید که دارای پنج متغیر جدید (دسترسی روستایی، گردشگری روستایی، کشاورزی، صنایع دستی روستایی، جمعیت روستایی) بود. بنابراین "مدل جغرافیایی رفتار برنامه ریزی شده" ارایه گردید. در مدل جدید، با رویکرد معادلات ساختاری، تاثیر فاکتور جغرافیایی بر فاکتور رفتاری بررسی شد. در مجموع، فاکتور جغرافیای اقتصاد روستایی، ابتدا تاثیر مستقیم (64درصد) بر فاکتور رفتاری داشت و در مرحله بعد، فاکتور رفتاری، (به عنوان میانجی کامل) بر تصمیم تاثیر گذاشت. مدل جغرافیایی رفتار برنامه ریزی شده تا 75 درصد، تصمیم روستاییان به پذیرش بازاریابی الکترونیک را پیش بینی نمود. همچنین نتایج خوشه بندی K- میانگین نشان داد با توجه به دو فاکتور اقتصادی و رفتاری، مناطق روستایی ایران در 6 خوشه قرار می گیرند و در اکثر خوشه ها، فاکتور جغرافیای اقتصاد روستایی بر فاکتور رفتاری موثر بوده است. یافته جالب توجه این که استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان در خوشه 1، به عنوان مناطق پیشرو در پذیرش بازاریابی الکترونیک بودند. این مناطق در گزارش مرکز آمار، به عنوان روستاهای کمتر توسعه یافته ثبت شده اند و این نشان می دهد، گسترش فناوری بر سواد دیجیتال ساکنین این مناطق به خوبی تاثیرگذار بوده است. یافته ها بر ضرورت درنظرگرفتن فاکتورهای رفتاری در پژوهش های جغرافیایی تاکید می کند که در نتیجه آن، راهکارهای واقع بینانه ای برای توسعه روستایی ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: تحلیل معادلات ساختاری، خوشه بندی K- میانگین، بازاریابی الکترونیک روستایی، تصمیم به پذیرش، دفاتر ICT روستایی، ایران
  • مهدی خزایی*، حسین محمدی صفحات 85-102

    تبخیر و تعرق یکی از پارامترهای حیاتی در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب، بویژه در بخش کشاورزی است. در این پژوهش به بررسی تبخیر و تعرق گیاه مرجع از منظر عوامل اصلی تشدید کننده آن، با تاکید بر سامانه های فشاری در فصل گرم سال طی دوره آماری 2014 1985 در جنوب غرب کشور پرداخته شده است. بدین منظور در ابتدا تبخیر و تعرق گیاه مرجع محاسبه و سپس مقادیر همبستگی آن با پارامترهای دما، تابش، رطوبت و باد محاسبه گردید و در نهایت ارتباط آن با الگوهای فشاری و جریانات جوی تشدید کننده آن در سطح زمین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بیشینه همبستگی تبخیر و تعرق گیاه مرجع با پارامتر باد، بدست آمده است به طوری که در بیش از نیمی از ایستگاه های منطقه مورد مطالعه، مقدار ضریب همبستگی بیش از 90/0 و تقریبا در تمامی ایستگاه ها(به استثنای ایستگاه بوشهر و بوشهر دریایی) بیش از 80/0 بوده است. از بین پارامترهای مورد بررسی، رطوبت در بسیاری از ایستگاه ها همبستگی منفی با مقادیر تبخیر و تعرق داشته است. پارامتر تابش همبستگی مثبت بیشتری نسبت به پارامتر دما با تبخیر و تعرق گیاه مرجع در بیشتر ایستگاه ها تجربه کرده است. بررسی سامانه های فشاری تابستانه در فشار تراز دریا نیز نشان می دهد که برهمکنش زبانه های غرب سوی سامانه کم فشار موسمی و زبانه های شرق سوی واچرخند جنب حاره ای آزور، در شرق دریای مدیترانه، به عنوان عامل اصلی شیو فشار بر روی خاورمیانه از جمله جنوب غرب کشور است که سبب شده، جریان باد غالب شمال غربی از مدیترانه شرقی به سمت منطقه مورد مطالعه در سه ماه ژوین، ژولای و آگوست هدایت شود. همچنین افت فشار در سامانه موسمی و افزایش فشار در پرفشار جنب حاره ای در ماه های ژولای و آگوست سبب تشدید سرعت باد و بتبع افزایش تبخیر و تعرق شده است که همین امر به عنوان مخاطره ای جدی بویژه در افزایش نیاز آبی گیاهان با توجه به محدودیت آب قابل دسترس، مطرح است.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق گیاه مرجع، سامانه های فشاری، فصل تابستان، جنوب غرب کشور
  • محمد شریفی پیچون* صفحات 103-122

    کوهریگ یکی از انواع تپه های ماسه ای است که بر روی دامنه برخی کوه های مناطق خشک و نیمه خشک قابل مشاهده است. این رسوبات اغلب توسط باد حمل و پس از برخورد با موانع توپوگرافی محلی بر جای گذاشته می شوند. بر خلاف تپه های ماسه ای بیابانی که تنها توسط فرایند بادی بوجود می آیند، فرایندهای آبی و دامنه ای نیز در شکل گیری و تحول کوهریگ ها نقش دارند. هدف این پژوهش بررسی منشا کوهریگ های واقع در دامنه کوه های تنگ حوضکی و تنگ چنار در حاشیه دغ ارنان است. برای انجام این پژوهش از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، نقشه رقومی ارتفاعی و مشاهدات میدانی استفاده شده است. در بازدید میدانی چند نمونه رسوب برداشت و مطالعات دانه سنجی، کانی شناسی و مورفوسکپی روی آنها انجام شد. یافته ها نشان داد که دانه های رسوبات کوهریگ از ماسه های درشت دانه و کانی های تشکیل دهنده آنها منطبق بر مونزوگرانیت های دامنه های شرقی شیرکوه هستند. مورفوسکپی آنها نشان داد که دانه های رسوبی زاویه دار و گردنشده بوده و خردگی و ساییدگی سطح آنها بسیار ناچیز است. نتایج نشان داد که گرانیت های شیرکوه در شرایط جنب یخچالی پلییستوسن به شدت هوازده و این مواد همراه زبانه های یخی و یا جریان آب رودخانه تنگ چنار به سمت سطح اساس، دریاچه ارنان انتقال پیدا کرده و در ساحل رودخانه و دریاچه ته نشست پیدا کرده و توسط بادهای جنوب و جنوب شرقی دوره گذشته بر روی کوه های تنگ حوضکی و تنگ چنار پاشیده شده و از دامنه کوه ها بالا رفته اند. در برخی موارد آنها از قله عبور و در دامنه بادپناه پایین آمده اند.

    کلیدواژگان: کوهریگ، دغ ارنان، مناطق خشک، شیرکوه، فرایند بادی
  • ابوالفضل رحمانی*، ابوالقاسم امیراحمدی، علی محمدخورشیددوست صفحات 123-137

    رشد روز افزون جمعیت و استفاده بیش از اندازه و غیر اصولی از منابع طبیعی به ویژه خاک باعث به وجود آمدن مشکلات  بسیاری گردیده است که مهم ترین آن مربوط به فرسایش خاک و تولید رسوب می باشد. که می تواند لطمات جبران ناپذیری بر جوامع طبیعی و بشری داشته باشد. برای انجام این تحقیق نقشه واحدهای همگن با استفاده از نقشه های شیب، کاربری اراضی و زمین شناسی تهیه گردید. هر یک از عوامل موثر در فرسایش و پارامترهای موجود در مدل ها به طور جداگانه در هر واحد کاری اندازه گیری و در نهایت برای هر یک از زیرحوضه ها میزان فرسایش و تولید رسوب سالانه محاسبه شد. نقشه ی کاربری اراضی با استفاده از تصاویر سنجنده ETM  ماهواره لندست بعد از کلاس بندی تهیه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق میزان رسوب تولیدی سالیانه با روش MPSIAC در زیرحوضه واحد A حوضه ی مورد مطالعه به ترتیب 34/126متر مکعب بر کیلومتر مربع ، 6106  تن بر هکتار، در زیرحوضه واحد B به ترتیب 74/ متر مکعب بر کیلومتر مربع 167 ، 1804 تن بر هکتار و زیر حوضه واحد C به ترتیب 36/150متر مکعب بر کیلومتر مربع ،  9659 تن بر هکتار برآورد گردید. نتایج حاصل از مقایسه میزان فرسایش ، در تعیین صحت روش ها نشان داد که روش MPSIAC برای برآورد میزان فرسایش و تولید رسوب سالیانه در شرایط طبیعی و خاکی حوضه مورد مطالعه نسبت به دو روش دیگر مناسب تر می باشد.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، آجی چای، مدل MPSIAC، GIS
  • میثم مطهری، عباس ستوده نیا*، بیژن نظری، محمدرضا یزدانی صفحات 139-157

    بهره وری آب کشاورزی از جمله معیارهای اصلی در سنجش کارایی و عملکرد مدیریت سامانه های آبی با مصرف بالای آب کشاورزی بوده و انتخاب شاخص های مناسب لازمه انجام ارزیابی واقعی از این معیار در یک حوضه می باشد. در این راستا استفاده از حجم تبخیروتعرق واقعی محصولات کشاورزی می تواند در محاسبه بهره وری آب مدنظر قرار گیرد. برای بررسی این مهم، حوضه سفیدرود به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب گردیده و علاوه بر حجم آب آبیاری، از حجم تبخیروتعرق واقعی صورت گرفته برای ارزیابی بهره وری آب در مقیاس حوضه ای استفاده گردید. برای این ارزیابی از دو شاخص CPDIP (میزان محصول تولیدی به ازای واحد آب آبیاری و بارندگی موثر مصرفی) و CPDET (میزان محصول تولیدی به ازای واحد تبخیروتعرق واقعی) استفاده شد. برای برآورد تبخیروتعرق واقعی و عملکرد در مقیاس حوضه ای ، از مدل جامع ارزیابی آب وخاک (SWAT) استفاده شد. بدین منظور ابتدا مدل مذکور با استفاده از ابزار SWAT-CUP و با توجه به داده های ایستگاه آب سنجی در سطح حوضه واسنجی و اعتبارسنجی گردید که مقادیر R2 بین برای این دو مرحله به ترتیب بین 61/0 تا 75/0 و 51/0 تا 72/0 به دست آمد. در ادامه مقادیر شاخص های بهره وری آب، برای محصول برنج محاسبه گردید. براساس نتایج تحقیق حاضر، مقادیر متوسط شاخص های CPDIP و CPDET برای دوره مورد مطالعه در حوضه سفیدرود به ترتیب 40/0 و 99/0 (کیلوگرم بر مترمکعب) به دست آمد. لذا مقادیر شاخص های بهره وری براساس تبخیروتعرق واقعی تقریبا 5/2 برابر مقادیر شاخص ها بر مبنای حجم آب آبیاری و بارندگی موثر می باشند. بر مبنای یافته های این پژوهش، شاخص CPDET به علت در نظر گرفتن استفاده چندین باره از تلفات نفوذ عمقی و سطحی آب در بخش ‎های مختلف، معیار مناسبی برای ارزیابی بهره وری آب کشاورزی در سطح یک حوضه می باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری آب کشاورزی، تبخیر و تعرق واقعی، آب آبیاری، مقیاس حوضه ای، SWAT
  • محمد خلیل نژاد*، رضا برنا، منوچهر فرج زاده صفحات 159-183

    در پژوهش حاضر به مطالعه داده های سه ساعته سمت و سرعت باد ایستگاه فرودگاهی تبریز در دو دوره آماری 1990-1951 و 2017-1991 پرداخته شده است و با استفاده از نرم افزار WRPLOT برای هر یک از این دوره ها، در ساعات همدید 00، 03، 06، 09، 12، 15، 18 و 21 گلبادهای شانزده جهتی ترسیم گردید. با بررسی این گلبادها؛ ویژگی های باد غالب در هر یک از ساعات همدید، مشخص گردید و با مقایسه نتایج دو دوره مزبور، میزان تغییرات باد غالب بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که سمت وزش باد غالب فرودگاه تبریز در این دو دوره، به استثناء ساعت همدید 09، فاقد تغییرات است و شرقی محسوب می شود. ولی از میزان وزش آن حدود 9/0% کاسته شده است. از طرفی، سرعت وزش باد غالب این فرودگاه در محدوده ی سرعت 13-5 نات با 5/1% افزایش و در محدوده ی سرعت های 5-1 نات، 20-13 نات ، 25-20 نات و بیش از 25 نات به ترتیب با 3/0%، 8/1%، 2/0% و 1/0% کاهش مواجه شده است. تغییرات موصوف، باعث افزایش 66/0 درصدی ضریب استفاده از باند موجود این فرودگاه(باند30-12) شده است. با توجه به این که ضریب مزبور در دوره آماری 2017-1991 برابر با 56/94% و در دوره آماری 1990-1951 برابر با 9/93% است و در هر دو دوره از حداقل مورد نیاز(95%)، کمتر است؛ در نتیجه ساخت باند جدید در امتداد 25-07 در جهت باد نایب غالب، برای فرودگاه تبریز پیشنهاد می گردد. در صورت ساخت باند مزبور، ضریب استفاده از باندهای این فرودگاه به 68/98% افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: باد، گلباد، ضریب استفاده از باند پرواز، فرودگاه تبریز، ایمنی هوانوردی
  • روح الله رضایی، جمال قدوسی*، امیرحسام حسنی، رضا ارجمندی، علیرضا وفایی نژاد صفحات 185-204

    تغییرات کاربری اراضی بر اثر فعالیت های انسانی از موضوعات مهم در برنامه ریزی های منطقه ای و توسعه ای است. برای استفاده مناسب از زمین، آگاهی از تغییرات کاربری اراضی و نوع استفاده انسان از سرزمین لازم و ضروری است، این امر با آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی میسر می شود. از اینرو بررسی تغییرات کاربری اراضی نقش اساسی در مطالعات زیست محیطی ایفا می کند. امروزه فن آوری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، به طور موثر جهت شناسایی و تعیین مقدار تغییرات کاربری اراضی و اثرات آن بر محیط زیست استفاده می شوند. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات تبدیل کاربری ها با استفاده از فن آوری سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای برای چهار دوره زمانی 5 ساله، از سال 1378 تا 1398 در سطح آبخوان دشت قزوین که بخشی از حوزه آبخیز قزوین می باشد انجام شده است. جهت تهیه نقشه های کاربری اراضی سال های 1378، 1383، 1388، 1393 و 1398 از تصاویر ماهواره ای  TM و OLI ماهوارهای لندست 5 و 8 استفاده شد. در ادامه تصاویر ماهواره ای به روش طبقه بندی نظارت شده و با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال تشابه با دقت بسیا خوبی در پنج کلاس کاربری طبقه بندی شدند. در نهایت نقشه های کاربری اراضی حاصله مورد مقایسه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل تغییرات نشان داد که مساحت اراضی مرتعی در طول سال های مورد مطالعه روند کاهشی و سایر کاربری ها روند افزایشی را طی نموده است، بطوریکه وسعت اراضی با کاربری زراعی آبی، مناطق مسکونی و صنعتی، اراضی دیم و رها شده و اراضی شوره زار و بایر به ترتیب به میزان 24/14درصد، 8/38درصد، 37/25درصد و 37/8 درصد افزایش یافته ولی اراضی با کاربری مرتع به میزان 16/21 درصد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، الگوریتم حداکثر احتمال همسایگی، طبقه بندی نظارت شده، کاربری اراضی، آبخوان دشت قزوین
|
  • Role of the Morphological Characteristics of Urban Structure in Urban physical Development
    Bita Bagheri*, Hamid Majedi, Farah Habib Pages 1-18

    A cities main structure is equal to its basement and makes it unique and different. Theoretical framework of studying urban structure is concentrated on the theory of urban morphology. Urban morphology is a systematic consideration of frame, shape, map, structure and functions of urban built texture and its origin and style of development, in pass of time. The theory of planning based on analyzing traditional cities, to obtain manufacturing process according to buildings and open areas classification, form their primary position to present changes, is call "space syntax". According to this fact that, a city reflects cultural developments, a citieschr('39') active history is considered based on what is built. The method of urban textures withdraw contains streets and blocks, and is the main tool of it. This method is a combination of German and Italian morphology classes, and is considered as an interior/ recognition approach. The main structure is an approach with holistic view to urban texture and takes its generality. This approach completes studies of urban texture and clears relationship between parts and their role in forming a whole. In this article, we propose to combine the study of urban structure development, with the theory of main structure, to obtain a holistic process. The outcome process can be used, in a part of city that has most of identities and characters of whole city through studying this part of city. We can obtain a general recognition of whole structural characters, of the cities.

    Keywords: Urban Morphology, Main Structure, Urban Texture, Physical Development, space syntax
  • Ebrahim Romina*, Hassan Atefi, Rebaz Ghorbaninejad Pages 19-37

    Common borders between countries are as various interactive opportunities in relation to economic, political, cultural and social activities and affect the development of business interactions, employment creation, stability, security and prosperity and economic development between political systems. Borders have different types; land, sea, or combinatorial borders. compilation borders are areas that have blue shores, plain hinterland, and mountainous and forest areas. These areas can have the greatest benefits for the countries that hold it. The existence of a border zone with such natural and environmental features can have the power and capabilities of customs, border terminal, border market and railroads, and the ability to create a port for sea transport, exploitation of beaches in the field of coastal tourism, agro-exploitation and Garden and farm(animal husbandry) as well as mountain and forest tourism. The present research studies theoretical model of space development in compilation border regions. Therefore, a research is a theory which has been extracted and analyzed by using a questionnaire package based on library studies and then extracting the views of relevant experts. In the library section, resources such as books, magazines, articles and researches on regional and border development planning have been used. Data obtained from library studies have been evaluated by completing a questionnaire by experts and elites on the potential of compilation border regions. The results of the research show that the compilation nature of the coastal basin nature, with the backside plains and mountains, each of which has special potential, can be effective both in regional and national development.Such spaces, due to spatial diversity, have diverse potentialities for development, and in the event of expanding transnational interactions, they will enjoy a variety of functional economics.

    Keywords: Development strategy, compilation border areas, sea, plain, flatland space, height
  • Ali Hossingholizade*, Parviz Zeaiean, Parisa Beyranvand Pages 39-56

    Land surface temperature (LST) is the main factor in the energy balance of the Earth, and is used as input for climate and environmental changes models. In the past and even now, due to the lack or insufficient number meteorological stations, temperature has not been measured and recorded in many parts of the country, therefore, there is no accurate information on temperature changes in these regions. So there is a need for a method to measure this parameter that is fast and accurate as well as being the low cost and covering a wide area. Using remote sensing data due to its wide coverage, the availability of many images and rich archives is a good option for estimating this parameter. In this research, various methods for extracting land surface temperature including Mono-window, Artis and Stefan-Boltzman were investigated. In each method, emissivity was calculated from different ways, including NDVI, Classification and MODIS Product, and then entered into their equations. Landsat series including TM, ETM +, OLI and MODIS emissivity products were also used. To convert the surface temperature to  one and half meters height temperature, a precise environmental thermometer with a precision of 0.2 ° C and a linear relationship (air temperature= 0.44 × LST + 8.8) were used. Then, the results were tested using weather station data  via RMSE and t-test. The final results showed that the best method with RMSE 1.09 is using the ETM + image and the Stefan-Boltzman method, and the worst method with RMSE 2.64 is belonging to the use the MODIS image and the Mono-Window method. Therefore, it is recommended to use Stefan-Boltzman method for other regions which are geographically similar to this studied area.

    Keywords: Artis, Stefan, Boltzman, Mono, Window, Tehran, LST
  • Seyed Jaber Alavion, Ahmad Taghdisi* Pages 57-84

    The purpose of the present study was modeling villagers’ intention to adopt e-marketing and rural provincial clustering. The data was collected from 988 villages with ICT offices from 31 provinces of Iran. The results showed that the rate of agricultural income in villages with ICT offices was desirable but income of handicrafts and tourism was lower than the average. Also, rural access to city and ICT users were acceptable. In designing the research model, the “theory of planned behavior” (TPB) was developed. In this regard, a new factor called rural economic geography was added having five new variables such as rural access, rural tourism, agriculture, rural handicrafts, and population. Thus, the “Geographic Model of Planned Behavior” (GeoTPB) was presented. In the new model, the impact of geographic factor on behavioral factor was examined using structural equation modeling approach. In general, the rural economic geography had a direct impact (64%) on behavioral factors and in the next step, the behavioral factor (as full mediation) affected the intention. The Geographic Model of Planned Behavior predicted villagerschr('39') intention to e-marketing adoption up to 75%. In addition, the K-means clustering indicated that Iran rural regions can be placed in six clusters due to economical and behavioral factors. In most clusters, rural economic geography was effective on behavioral factor. The interesting finding was that Sistan and Baluchestan, Hormozgan, and Khuzestan provinces in cluster 1 were the leading regions in e-marketing adoptions. These regions were recorded as less-developed villages in the reports of the statistics center indicating that the development of technology was significantly effective on the digital literacy of the inhabitants of these regions. The findings emphasized the significance of considering behavioral factors in geographic studies to provide realistic solutions for rural development.

    Keywords: Structural equation modeling, K-means clustering, Rural E-marketing, Intention to adopt, Rural ICT offices, Iran
  • Mahdi Khazaei*, Hossein Mohammadi Pages 85-102

    Evapotranspiration is one of the critical parameters in the planning and management of water resources, especially in the agricultural sector. In this study have been discussed to review the reference evapotranspiration from the perspective of main factors its aggravating, with an emphasis on pressure systems in the warm season over the period 2014 1985 in the South West of the country. For this purpose at first, reference evapotranspiration calculated and then correlation values with the parameters of temperature, radiation, humidity and wind were calculated and finally to review of pressure systems, the average data of sea level pressure, zonal and meridional wind from the June to August in the period of 1985 - 2014 provided and maps were drawn. The results show that the correlation maximum of the reference evapotranspiration with wind parameter obtained So that in more than half of the studied stations, correlation coefficient has been more than 0.90 and almost at all stations (except station in Bushehr and coastal Bushehr) was more than 0.80. Among the parameters, moisture in many stations has had negative correlation with evapotranspiration. The radiation parameter than temperature parameter the more positive correlation has experienced in most stations. Review of pressure systems summer at sea level pressure indicates that the interaction of the western tongues monsoon low pressure system and eastern tongues Azores subtropical high pressure on the East Mediterranean sea is as the main factor of pressure gradient on the Middle East, including the South West of the country. That resulted northwest prevailing wind flow from the eastern Mediterranean conduct to the study area. As well as the prevailing wind flow in the study area from June to August, has been the Northwest. Cause of Strengthen and increase the wind speed and the result has been an increase in evapotranspiration, which would be a serious risk, especially in enhancing crop water requirement is due to the limited available water.

    Keywords: Reference evapotranspiration, pressure systems, summer season, South West of Iran
  • Mohamad Sharifi Paichoon* Pages 103-122
    Introduction

    Sand ramp is one of a kind of sand dunes which is visible on the slopes of some mountains of arid and semi-arid regions. These sediments are often carried by the wind and are deposited after encountering with local topographic barriers. Unlike desert sand dunes, which are created only by the wind process, fluvial and colluvial processes also play a large role in the formation and evolution of sand ramps. In according to, there are fluvial and colluvial sediments amongst sand ramps and grain size of sands are greater. Therefore, these landforms are more complex in terms of structure, processes, genesis, sediments and evolution than desert sand dunes. The main goal of the research is to investigate sand ramps genesis located on the slopes of Tange Chenar and Tange Hozaki Mountains in the around of Ernan Playa. These sand ramps located around the Tange Chenar River after Tange Caehnar Village in the Southern of Mehriz City in the Yazd province and also around the Yazd-Marvast road. After Sand ramp, there is Ernan plain and in the lowest altitude of the plain, Ernan Playa has located.

    Materials and methods

    For doing the research, we have used topographic (1:50000), geologic (1:100000) and DEM (with 5 meter resolution) maps and field observations as well. In field observations, one of the large sand ramp of the area with 34 meters height was selected. It is located in the 54˚17´ 55" eastern longitude and 31˚ 23 ́ 6" northern latitude. From this case, 18 sedimentary samples were taken along the vertical and horizontal profiles. Also, three sediment samples were taken from one of the developing sand ramp at altitudes of 2400-2500 meters. To ensure the results of the work, a granite sample was taken from the area as well. Then. granolumetry, mineralogy and morphoscopy analysis were performed on them. In granolumetry analysis, grain size diameter were determined and displayed using normal and cumulative distribution graphs. In mineralogy, using XRD method, minerals of sediments were determined. Further, Thin section of a number of samples were provided and analyzed by polarizing microscope for observation many characteristics of minerals including volume, composition, weathering and sediments transport rates analyzed. In the morphoscopy test, sphericity and roundness of grains were analyzed using scanning transmission electron microscope.

    Discussion and Results

    Findings showed that the size of the sedimentary grains of the sand ramps are much larger than the sand dunes in arid and semi-arid region, so that the average of grains diameter were about 1 millimeter.Nevertheless, the analysis of vertical and horizontal profiles of the sand ramp sediments showed that they have sorted and transferred by winds alone. Even though, the volume of the very coarse sands is very high, but alluvial and colluvial deposits are not observed inside them. Mineralogical analysis of sand ramp sediments and granite stone as well showed that sand ramps sedimentary minerals correspond to the monzogranites of the eastern slopes of Shirkouh Mountain. In addition, the high volume of feldspar minerals and unweathered biotite and amphibole minerals suggest that sand ramps sediments are not far from their origins. Also, morphoscopy analysis suggest that Sediments are not rounded and have sharp angles. Therefore, they have not been transferred long distance by winds. Also, the surface of grains have not been eroded. However, the sand ramp sediments were not the same. Some have sharper angels. Others, however, show some roundness.

    Conclusions

    Results showed that the origin of the sand ramp sediments have been monzogranites in the eastern slopes of the Shirkouh Mountain. The granites have been weathered strongly in the preglacier condition of Pleistocene. Then, weathered sediments have been transferred by glacial lobe and fluvial processes to the base level, which had been Ernan Lake. After transition, they have deposited on the shore of the lake as well as on the Tange Chenar river bank. Further, these sediments have been moved by southeastern winds and after encountering with the mountains have ascended from windward slopes and created sand ramps. Because of intense winds or low altitude of the mountains, sometimes, they have descended from leeward. In that case, sand ramps are smaller with finer grains.

    Keywords: Sand ramp, Arid Regions, Ernan Playa, Shirkouh, Wind process
  • Abolfazl Rahmani*, Abolghasem Amiraahmadi, Ali M.KH.Doust Pages 123-137

    The growing population and the excessive and unconditional use of natural resources, especially in the soil, have caused many problems, most notably due to soil erosion and sediment production. To do this research, homogeneous unit maps were prepared using slope mapping, land use and geology maps. Each of the effective factors in erosion and parameters in the models were measured separately in each unit of operation, and finally, for each sub-area, the erosion and annual sediment production were calculated. Land use map was prepared using Landsat satellite ETM sensor images after classifying. Based on the results of this study, annual production sediment yield by MPSIAC method in the sub-basin of Unit A of the studied basin was 126.33 cubic meters per square kilometer, 6106 tons per hectare, in unit B sub-basin, respectively 74 cubic meters per cubic meter Kilometers square 167, 1804 t / ha and sub unit C were 150.36 m 3 / km, 9659 t / ha, respectively. The results of the comparison of erosion rates in determining the accuracy of the methods showed that the MPSIAC method is more suitable for estimating erosion and annual precipitation production in the natural and climatic conditions of the studied basin than the other two methods.

    Keywords: Soil Erosion, Aji Chai, MPSIAC Model, GIS
  • Meysam Motahari, Abbas Sotoodeh Nia*, Bizhan Nazari, Mohamadreza Yazdani Pages 139-157

    Evaluation of the agricultural water productivity is one of the essential indices to measure the efficiency and performance of management in irrigation systems that they have high agricultural water consumption and it is necessary to determine appropriate indices to conduct actual evaluation of this standard in a basin. In this regard, the use of actual evapotranspiration of agricultural products can be considered in calculating water productivity. To investigate this issue, the Sefidrood basin was selected as the study area and the actual evapotranspiration in addition of the irrigation water, was used to evaluate water productivity at the basin scale. For this evaluation, two indices were used: CPDIP (amount of product per unit of irrigation water and effective rainfall) and CPDET (amount of product per unit of actual evapotranspiration). The Comprehensive Water and Soil Assessment Model (SWAT) was used to estimate actual evapotranspiration and yield at the basin scale. For this purpose, at first the model was calibrated and validated using the SWAT-CUP tool according to the data of the hydrometric station at the basin level. The calculated R2 values for these two stages were between 0.61 to 0.75 and 0.51 to 0.72, respectively. Then the values of water productivity indices were calculated for the rice crop. According the results, the mean values of CPDIP and CPDET indices in the study period in the Sefidrood basin were 0.40 and 0.99 (kg /m3), respectively. As a result, the value of productivity index based on actual evapotranspiration is approximately 2.5 times of the value of index based on the irrigation water and effective rainfall. According to the findings in this study, CPDET is a suitable index to evaluate the agricultural water productivity at the basin scale; because it considers the repeated use of water percolation losses and surface water losses in the different sectors.

    Keywords: Agricultural Water Productivity, Actual Evapotranspiration, Irrigation Water, Basin Scale, SWAT
  • Reza Borna*, Manoucher Farajzadeh, Mohammad Khalilnejad Pages 159-183

    The study of air accidents recorded 2007-2016 for all variety of present aircraft shows that 29.2% of all aviation accidents occurred due to unfavorable climate. between the climatic elements, wind conditions have the greatest impact on the safety of airplanes, especially during takeoff and landing. So that unfavorable wind conditions for flying, the main cause or at least a contributing factor in 47% of all aviation accidents related to climate. Also the contribution of various wind conditions in aviation accidents caused by this element are respectively: crosswind: 55%, tailwind: 22%, gusty wind(Sudden change in wind speed): 8%, wind shear(Sudden change in wind direction and speed): 8%, variable wind(Sudden change in wind direction): 5% and dust devil or whirl wind: 2%. generally, it can be said that various climatic elements have impact on aviation safety, and between these elements the greatest impact is the wind conditions and in particular the crosswind effects on aviation safety. As a result of changes in winds, it can be considered a hazard to the aircraft and it can increase the status of the aircraft in-flight loss of balance. As we know, runways are made in the prevailing wind direction of the area; as a result, a change in the prevailing wind direction of an airport can increase the amount of crosswind relative to the runway, thereby negatively affecting during takeoff and landing. Therefore, the impact of change on wind conditions and in particular on the direction or speed of prevailing winds are important and in this study the impact of their changes at the usability factor of the current runway of Tabriz airport, is discussed.

    Keywords: Wind, Wind Rose, Usability Factor of Runway, Tabriz Airport, Aviation Safety
  • Rohollah Rezaee, Jamal Qodusi*, Amirhesam Hasani, Reza Arjmandi, Alireza Vafaeinejad Pages 185-204
    Introduction

    One of the main issues in regional planning and development is land use change by human activities. It can be argued that human actions can lead to significant changes in current state of earth’s surface. Changes in surface cover (land cover change) may in turn lead to alternations in balance of energy, water, and geochemical fluctuations at local, regional or global levels. Land use mapping using remote-sensing data is one of the newest and most widely used methods for the provision of land use map, and making a comparison between the existent usages.Therefore, Considering the benefits and potentials of satellite data, this technology can be of great help in identifying and detecting these changes.

    Materials and Methods

    Processing satellite images and performing supervised classification helps to extract information from these images. This study was carried out for assess changes in  land-use from 1999 to 2019 in the Qazvin plan’s Aquifer. Qazvin plan’s Aquifer is located at the North West part of Iran and the Qazvin province. The land uses observed in visit the area included: 1-irrigated agricultural lands, 2-residential and industrial areas, 3-rangelands, 4-dry and abandoned lands and 5-salt-marsh and barren lands. In this study, ENVI 5.3 software was used for processing five selected imageries in this project (1999,2004,2009,2014 and 2019).For this purpose, Landsat-5 Thematic Mapper (1999, 2004, and 2009) and Landsat-8 Operation Land Imager Sensor (2014, and 2019) satellite images were used for the land use change analysis with 30-m spatial resolution, which were taken from the United States Geological Survey (USGS; https://glovis.usgs.gov/), and after correcting geometric and radiometric in the pre-processing stage, Maximum Likelihood Classification (MLC) algorithm as a supervised classification method has been used to identify and detect land use changes. Also, The overall accuracy test used to determine the accuracy of produced maps.

    Results and Discussion

    Detection of land use change is one of the most important applications of remote sensing data. The ability to periodically repeat over time, this data can be used to identify and investigate variable and dynamic phenomena in the environment. Different land use classes had been recognized and used as the base map. The result showed that, the area of rangeland lands has decreased from 1999 to 2019 and other uses have increased. so that the area of irrigated agricultural lands, residential and industrial areas, dry and abandoned lands and salt-marsh and barren lands have increased by 14.24%, 38.8%, 25.37% and 8.37%, respectively, but rangelands decreased by 21.16%. Overall accuracy and Kappa statistics were extracted from the error matrix. supervised classification accuracy for the 5 different time frames (1999,2004,2009,2014 and 2019) found from accuracy assessment showed that the highest accuracy was found for 2019 supervised classification (96.28% accuracy). Kappa value is also used to check accuracy in classification and having a Kappa value (0.81–1.00) denotes almost perfect match between the classified and referenced data. The Kappa coefficient for land use in 1999, 2004, 2009, 2014 and 2019 were 87%, 86%, 91%, 89%, and 94%, respectively. Also,The results showed that the extraction of adequate samples from different classes of land use would increase the possibility of correct distinction of image pixels received from the satellite and accurate extraction of land use classes. Thus, obtaining accurate results from the classification of images via the maximum likelihood method is depending on adequate and appropriate training samples.

    Conclusion

    The present study confirm that remote sensing is an important technology for extracting land use maps and detecting land use changes. Changes detection is made possible by this technology in less time and with better accuracy. Land use changes is one of the most important factors of environmental changes. Such changes is often the result of human intervention, in addition to the negative effects on the environment, will increase the damage to natural disasters. The quantification of land use changes is very useful for environmental management groups, policy makers and for public to better understand the surrounding. Hence, the researchers emphasize the need for the planning to managing natural resources and monitoring environmental changes.

    Keywords: Sattelite imagery, maximum likelihood algorithm, Supervised Classification, Land use, Qazvin plan’s Aquifer