فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 92 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد داودآبادی، معصومه صوفیان، نادر زرین فر، آناهیتا باوند، آمیتیس رمضانی* صفحات 1-7
    سابقه و هدف

    با معرفی رژیم دارویی (DAA (antiviral acting Direct علم پزشکی به ریشه کنی عفونت هپاتیتت C نزدیتک شده است. به رغم وجود درمان های موثر عفونت همچنان در بسیاری از مبتالیان باعث کاهش کیفیت زندگی ، مرگ ، انتقال بته ستایر افراد و افزایش شیوع آن در جامعه شده است. وضعیت درمانی نامعلوم و مبهم بیماران از علل اصلی ایجاد چنین شترایطی متی باشتد. لذا بر آن شدیم تا وضعیت درمانی بیماران مبتال به هپاتیت C و همچنتین ررفیتت درمتانی ایتن بیمتاران را درشهرستتان اراک متورد بررسی قرار دهیم .

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که روی بیماران هپاتیتت C متزمن تاییتد شتده بتا PCR یتا ELISA در شهرستان اراک در سال 98-97 انجام گرفته است.

    یافته ها

    در این مطالعه از 429 بیمار که آزمایش PCR یا ELISA آنها در سال های 98-97 مثبتت شتده بتود 152 بیمتار 96 بیمار PCR مثبت و 56 بیمار ELISA مثبت  وارد مطالعه شدند. در بیماران PCR مثبت 70 ٪بیماران درمان را تکمیل نمتوده و ٪30 درمان را شروع نکرده یا ناقص رها کرده اند و در بیماران ELISA مثبت 43 ٪از بیماران درمان را پیگیری کرده ، و 57 ٪پیگیر درمان نبوده اند. در این گروه علت اصلی عدم پیگیری درمان، عدم اطالع از بیماری و در مراتب بعدی به ترتیب اعتیاد و هزینته درمتان بود.

    نتیجه گیری

    روند درمان در بیماران PCR مثبت نسبت به بیماران ELISA مثبت، به نحو مطلوبتری انجام شده است. در گروه اول عدم آگاهی کافی از خطرات بیماری و در گروه دوم عدم اطالع از بیماری دلیل اصلی درمان نشدن ایتن بیمتاران بتود. بنتابراین یکتی از راه های ریشه کنی هپاتیت c در جامعه اطالع رسانی کافی به بیماران است .

    کلیدواژگان: هپاتیت C، درمان، ریشه کنی
  • پگاه نمازی، بهروز علیزاده بهبهانی*، حسن برزگر، محمدامین مهرنی صفحات 8-19
    سابقه و هدف

    امروزه مقاوم شدن سویه های میکروبی بیماریزا در برابر آنتیبیوتیکهای درمانی، سبب بروز نگرانی جوامع بشری شده است، به همین دلیل استفاده از عصاره های گیاهی بهدلیل پتانسیل کنترل و درمان عفونتهای باکتریایی مورد توجه قرار گرفتهاند. فلفل دلمه ای قرمز با نام علمی  L annuum Capsicum  از راسته بادمجانسانان، بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری میباشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی فلفل دلمهای قرمز بر باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس آیروژینوزا، سالمونال تیفی، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا اینوکوآ و باسیلوس سریوس در شرایط برونتنی بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، عصاره فلفل دلمهای قرمز بهکمک حالل اتانول استخراج شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره با 4 روش، دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی  ماکرودایلوشن براث  و حداقل غلظت کشندگی بر سویه های بیماریزا تعیین شد. از میانگین های به دست آمده برای آنالیزهای آماری استفاده گردید. داده ها به کمک نسخه 26 نرم افزار SPSS وآزمون دانکن در سطح معنی داری، 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین هاله عدم رشد عصاره فلفل دلمه ای قرمز به ترتیب مربوط به باکتری سودوموناس آیروژینوزا و کمترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتریهای اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس بود. هاله عدم رشد در باکتریهای سالمونال تیفی و لیستریا اینوکوآ در اثر عصاره اتانولی فلفل دلمهای قرمز، نسبت به هاله عدم رشد در اثر آنتیبیوتیک نالیدیکسیک اسید بزرگتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره برای باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس آیروژینوزا، سالمونال تیفی، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا اینوکوآ و باسیلوس سریوس به ترتیب 400 ،400 ،400 ،400 ،<200 و 400 میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی فلفل دلمهای قرمز برای تمامی باکتریها بیشتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود.

    نتیجه گیری

    عصاره فلفل دلمهای قرمز دارای فعالیت ضدمیکروبی بوده و پتانسیل کاربرد در صنایع دارویی جهت کنترل عفونتهای باکتریایی را دارد. پیشنهاد میشود به منظور تعیین دوز مناسب عصاره، پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: عصاره اتانولی، فلفل دلمهای قرمز، فعالیت ضدمیکروبی، خواص دارویی
  • فاتح رحیمی*، مریم آورزمانی صفحات 20-26
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین واجد طیف وسیعی از عوامل حدت از جمله انتروتوکسینهای مختلف است که باعث ایجاد بیماریهای مختلفی در انسان می شوند. این باکتریها به طور گسترده ای در گوشت و فرآورده های گوشتی آماده مصرف یافت می شوند. هدف از این مطالعه بررسی حضور جدایه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مولد انتروتوکسینهای مختلف در نمونه های ناگت مرغ در شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    در طی ماه های اردیبهشت لغایت مهر 1398 در مجموع 12 نمونه ناگت مرغ از دو شرکت مختلف در شهر اصفهان جمع آوری شدند. نمونه ها پس از آماده سازی بر روی محیط کشت agar Parker-Baird واجد اگزاسیلین کشت داده شدند و کلنیهای سیاه رنگ واجد هاله انتخاب شده و با استفاده از آزمونهای PCR با پرایمرهای nucA و mecA به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مورد شناسایی قرار گرفتند. جهت تایپینگ سویه ها از روش های SCCmec تایپینگ و پروفاژ تایپینگ با آزمونهای PCR-multiplex جدا گانه استفاده گردید. همچنین، جهت تعیین حضور ژنهای رمزکننده انتروتوکسینهای مختلف از دو آزمون PCR-multiplex جداگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    از مجموع 12 نمونه ناگت مرغ جمع آوری شده، 5 نمونه 42 درصد  آلوده به جدایه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین بودند و در مجموع 93 سویه با استفاده از پرایمرهای اختصاصی nucA و mecA مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج حاصل از SCCmec تایپینگ نشان داد که سویه های مقاوم به متی سیلین واجد 3 تایپ II ،III و V بودند و تایپ III فراوانترین تایپ بود. همچنین، 6 پروفاژ تایپ مختلف و 3 الگوی پروفاژی در میان سویه ها شناسایی گردید. عالوه بر این، 13 ژن رمزکننده انتروتوکسینهای مختلف نیز شناسایی گردید که در این میان ژنهای sea ،sek و seq در تمامی سویه ها حضور داشتند.

    نتیجهگیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده شیوع باالی جدایه استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مولد انتروتوکسین در نمونه های ناگت مرغ در کشور می باشد که نشان دهنده اهمیت سیستمهای بهداشتی جهت تولید اینگونه غذاهای آماده مصرف می باشد.

    کلیدواژگان: MRSA، ناگت مرغ، پروفاژ تایپینگ، SCCmec تایپینگ، انتروتوکسین
  • صادق کارگریان مروستی*، اسماعیل اختر، رضا فدایی، سیما افراشته صفحات 27-29
    سابقه و هدف

    واکسن خوراکی فلج اطفال  حاوی ویروس زنده ضعیف شده ، واکسن مورد استفاده در برنامه ایمن ساازی کودکان در کشور ایران است. شدیدترین عارضه ناشی از واکسن خوراکی فلج اطفال، بروز فلج بدلیل تغییر ویروس و ایجاد خصوصیات تهاجم به بافت های عصبی است که این موضوع در افراد مبتال به نقص سیستم عصبی شایع تر است.

    معرفی مورد: 

    کودک شیرخوار با ملیت ایرانی، متولد 02/12/1396 با وزن 2200 گرم، مبتال به نقص سیساتم ایمنای سالولی مای- باشد. تاریخ بروز فلج 97 روز 3 ماه پس از دریافت نوبت دوم واکسن خوراکی فلج اطفال در سن 7 ماهگی بوده (10/07/1397) که به صورت تاکیپنه و فلج عضالت تنفسی همراه با تب رخ داده است. طبق پروتکل کشوری دو نمونه مدفوع از بیمار دریافت و پاس از بررسی توسط آزمایشگاه رفرانس دانشگاه تهران، نتیجه هر دو نمونه با هر دو آزمون L20B وRD ،مثبت و از مادفوع بیماار ویاروس پولیو مشتق از واکسن جدا شده است (+ & RD + .L20B)

    نتیجه گیری

    کاهش درصد پوشش ایمن سازی کودکان موجب به چرخش درآمدن ویروس های پولیو مشتق از واکسن در جامعه و دفع مزمن ویروس در افراد مبتال به نقص سیستم ایمنی میشود. این امر عالوه بر ابتالی این افراد به پولیومیلیات، مایتواناد برناماه ریشه کنی جهانی فلج اطفال را به خطر اندازد.

    کلیدواژگان: ولیو میلیت، واکسن خوراکی فلج اطفال، واکسن تزریقی فلج اطفال، ویروس پولیو مشتق از واکسن، نقص سیساتمایمنی
  • فاتح رحیمی صفحات 30-35
    سابقه و هدف

    انتروکوکهای مقاوم به ونکومایسین معموال در محیط بیمارستانها اندمیک هستند و میزان شیوع کلونیزاسیون آنها نیز همچنان در حال افزایش می باشد. انتروکوکها باکتریهای روده ای هستند که پستانداران، پرندگان، خزندگان و حشرات را کلونیزه می کنند. انتروکوکهای مقاوم به ونکومایسین به عنوان نخستین باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک با منشا اولیه دامی شناخته می شوند. بنابراین، آلودگی غذا به ویژه گوشت و فرآورده های گوشتی با جدایه های انتروکوکوس مقاوم به ونکومایسین بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی حضور جدایه های انتروکوکوس مقاوم به ونکومایسین در نمونه های گوشت مرغ جمع آوری شده از فروشگاه های شهر اصفهان بود.

    روش کار

    در طی ماه های مهر لغایت آذر 1398 در مجموع 12 نمونه گوشت مرغ از دو فروشگاه در شهر اصفهان تهیه شدند. تمامی نمونه های گوشت به صورت تازه و در بسته بندی اصلی جمع آوری شده و پس از فیلتراسیون، فیلترهای غشایی بر روی محیط agar mEnterococcus واجد 8 میکروگرم/میلی لیتر ونکومایسین و سپس محیط بایل اسکولین آگار منقل شدند و کلنیهای سیاه رنگ با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ent به عنوان جنس انتروکوکوس مورد تایید قرار گرفتند. تمامی جدایه های انتروکوکی با استفاده از آزمون PCR-multiplex تا حد گونه مورد شناسایی قرار گرفتند و از آزمون PCR-multiplex دیگری به منظور بررسی حضور ژنوتایپهای vanG-vanA استفاده گردید.

    یافته ها

    در مجموع 319 سویه انتروکوکوس فیسیوم مقاوم به ونکومایسین در میان تمامی نمونه های گوشت مورد شناسایی قرار گرفت. تمامی سویه ها واجد ژنوتایپ vanA بودند و فراوانی ژنهای vanB و vanD در میان سویه ها به ترتیب 13 و 5 درصد بود. عالوه بر این، 2 درصد سویه ها نیز واجد هر 3 ژن مقاومت vanA ،vanB و vanD بودند و ژنهای vanC ،vanE و vanG در میان هیچکدام از سویه ها شناسایی نشدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان دهنده شیوع باالی سویه های انتروکوکوس مقاوم به ونکومایسین در نمونه های گوشت مرغ در شهر اصفهان است که یک نگرانی برای سالمت عمومی محسوب می شود.

  • سیده نرجس سادات، کامران پوشنگ باقری، حسین مقصودی، فاطمه شهبازی، دلاور شهباززاده صفحات 36-45
    سابقه و هدف

    سرطان ریه یکی از شایع ترین سرطان ها است. به رغم روش های درمانی متعدد، هنوز شیمی درمانی روش اصلی به حساب می آید که اغلب بیماران دچار عوارض جانبی شدید می شوند. این امر منجر به تالش جهت دستیابی به داروهای جدید از منابع طبیعی شده است. هدف این پروژه تعیین اثر سمیت سلولی فراکشنهای بدست آمده از زهر مار کبری ایرانی بر سلولهای سرطان ریه رده A549 است.

    روش کار

    ابتدا سم مار به روش ژل فیلتراسیون تخلیص و اثر سمیت فرکشنهای حاصل بر سلولهای سرطان ریه با انجام آزمایش MTTبررسی و فرکشن منتخب به روش تعویض یونی تخلیص گردید سپس اثر سمیت فرکشنها بر سلولها بررسی گردید. اثر سمیت فرکشن منتخب بر سلولهای نرمال بررسی و همچنین آزمایش مربوط به تکثیر سلولی و در نهایت تست Time Real PCR سلولهای تیمار شده انجام شد.

    یافته ها

    فرکشن 6 از کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون بیشترین اثر سمیت سلولی را داشت و برای تخلیص بیشتر توسط کروماتوگرافی تعویض یونی انتخاب شد که فراکشن 5 بیشترین اثر سمیت سلولی را داشت همچنین سمیت فراکشن منتخب بر سلولهای نرمال به مقدار قابل توجهی کاهش و نتایج حاصل از تست تکثیر سلولی نیز با نتایج MTT مطابقت داشت. در نهایت تست Time Real PCR افزایش قابل توجه بیان ژن کاسپاز 9 را در سلولهای تیمار شده نشان داد.

    نتیجه گیری

    در پایان می توان نتیجه گرفت فراکشن 5 حاصل از دو مرحله تخلیص زهر مار کبرای ایرانی اثر سایتوتوکسیک در رده سلولی سرطان ریه A549 دارد و گزینه مناسبی جهت مطالعات دارویی با منشا طبیعی می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان ریه- سم مار- سمیت سلولی- آپوپتوز
|
  • Mehrdad Davoodabadi, Masoomeh Sofian, Nader Zarinfar, Anahita Bavand, Amitis Ramezani* Pages 1-7
    Background & objective

    Today, with the introduction of the interferon-free direct acting antiviral (DDA) drug regimen, as well as the brilliant advances that have been made in the prevention, diagnosis and treatment of hepatitis C, medical science has come closer to eradicating hepatitis C infection. Now the question is why, despite the existence of such very effective treatments that can even eradicate the infection, the infection is still stable in many patients and reduces the quality of life of many people, the death of many patients and also transmission to other people and thus its prevalence has increased in the community. Therefore, in this study, we aimed to examine the treatment status of patients with hepatitis C and also the therapeutic capacity of these patients in Arak city.

    Materials and methods

    In this study, which is a descriptive-analytical study, people with chronic hepatitis C in Arak city in 2018-19, whose disease was confirmed, were included in the study. Then, the information of these patients was collected in a questionnaire that contained demographic information, risk factors, tests and treatment process of the patient, through the information obtained from the laboratory and also during a telephone interview. Finally, the collected data were analyzed using SPSS software version 24.

    Results

    In this study, a total of 429 patients whose PCR or Elisa test were positive in the years 98-97. We were able to conduct a complete telephone interview with 152 patients and prepare a complete questionnaire for them, of which 96 had a positive PCR and 56 had a positive Elisa. After interviewing the first group, it was found that 70% of patients have completed treatment and 30% have not started treatment or left it incompletely. In the second group it was found that only 43% of the patients followed and completed the treatment, and 57% did not follow the treatment. The main reason for not pursuing treatment was lack of knowledge about the disease and then addiction and treatment costs, respectively.

    Conclusions

    The treatment process in PCR-positive patients was more favorable than in ELISA-positive patients. In the first group, lack of knowledge about the dangers of the disease and in the second group, lack of knowledge about the disease was the main reason for not treating these patients. Therefore, one of the ways to eradicate hepatitis C in the community is to provide adequate information to patients.

    Keywords: Hepatitis C, Treatment, Eradication
  • Pegah Namazi, Behrooz Alizadeh Behbahani *, Hassan Barzegar, MohammadAmin Mehrnia Pages 8-19
    Background and objectives

    Nowadays, resistance of pathogenic microbial strains to therapeutic antibiotics has caused concern in human societies, therefore, the use of plant extracts has been considered because of its potential to control and treat bacterial infections. Red bell pepper with scientific name (Capsicum annuum L.) is a genus of Eggplants, native to tropical and subtropical regions. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of red bell pepper ethanolic extract on Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Listeria innocua and Bacillus cereus in vitro.

    Martials and methods

    In this experimental study, red bell pepper extract was extracted with ethanol solvent. The antimicrobial activity of the extract was determined by 4 methods disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (macrodilution broth) and minimum bactericidal concentration on pathogenic strains. The obtained means were used for statistical analysis. Data were analyzed using SPSS software version 26 and Duncan's test at a significance level of 5%.

    Results

    The results of disk diffusion agar and well diffusion agar showed that the highest growth inhibition zone of red bell pepper extract was related to Pseudomonas aeruginosa and the lowest diameter of growth inhibition zone was related to Escherichia coli and Staphylococcus aureus, respectively. The inhibition zone diameter in Salmonella typhi and Listeria innocua compared to red bell pepper ethanolic extract was larger than the inhibition zone diameter nalidixic acid antibiotic. The minimum inhibitory concentrations of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Listeria innocua and Bacillus cereus were 400, 400, 400, >400, 200 and 400 mg/ml, respectively. The minimum bactericidal concentration of red bell pepper ethanolic extract for all bacteria was higher than the minimum inhibitory concentration.

    Conclusion

    The results of this study showed that red bell pepper extract has antimicrobial activity and has the potential to be used in the pharmaceutical industry to control bacterial infections. It is suggested that more research be done in this field in order to determine the appropriate dose of the extract.

    Keywords: Ethanolic extract, Red bell pepper, Antimicrobial activity, Medicinal properties
  • Fateh Rahimi*, Maryam Avarzamani Pages 20-26
    Background and objective

    Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) harbor genes encoding a broad spectrum of virulence factors such as different enterotoxins which enable them to produce a variety of diseases in humans. These bacteria are found extensively in meat and ready to eat (RTE) meat products. The aim of this study was to assess the presence of enterotoxin producing MRSA isolates in chicken nugget samples in Isfahan.

    Materials and methods

    During May and October 2019 a total of 12 chicken nuggets from 2 different companies were collected in Isfahan. Samples were prepared and cultured on Baird-Parker agar supplemented with oxacillin and black colonies with halo were selected and identified as MRSA using specific primers for nucA and mecA genes. For typing of MRSA strains, SCCmec typing and prophage typing methods using the separate multiplex-PCR assays were employed. Moreover, the presence of different enterotoxin genes was tested by the separate multiplex-PCR assays.

    Results

    Out of the 12 chicken nuggets, 5 (42%) samples were contaminated with MRSA isolates and a total of 93 strains were identified using specific primers for nucA and mecA. The results of SCCmec typing showed that 3 different types II, III and V were present among MRSA strains, in which type III was the dominant one. Also, 6 different prophage types and 3 prophage patterns were identified among the strains. Moreover, 13 genes encoding different enterotoxins were also detected in which, sea, sek and seq genes were present among all strains.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the high prevalence of enterotoxin producing MRSA strains in chicken nugget samples indicating the importance of hygiene systems for producing of such RTE products

    Keywords: MRSA, chicken nugget, prophage typing, SCCmec typing, enterotoxin
  • Sadegh Kargarian Marvasti *, Esmaeil Akhtar, Reza Fadayi, Sima Afrashteh Pages 27-29
    Background and objective

    For as long as IRAN uses Oral polio vaccine (OPV; Containing live attenuated viruses), for expanded program on childhood immunization. The most severe complication Caused by OPV is Vaccine-associated paralytic poliomyelitis (VAPP). VAPP is more common in people with Immunodeficiency.

    Case report: 

    The case is an Iranian infant, born on February 21, 2018 and birth weight 2200gr., with cellular immune deficiency. Date of onset of paralysis is 97 days after receiving the second dose of OPV at the age of 7 months on October 2, 2018. Paralysis of the respiratory muscles occurred with tachypnea and fever. According to the world protocol, two stool samples were taken from the patient. The results of both samples with both L20B & RD cell line tests were Positive and vaccine-derived polio virus isolated from the patient's stool. The examinations done by the national referral laboratory of the Tehran University of medical sciences.

    Conclusion

    A decrease in the Percent of children immunization coverage conduces to circulating Vaccine-Derived Polio Virus (cVDPV) as well as, viral excretion by people with immune deficiency in the community. In addition to cause a poliomyelitis infection in these people, It can endangers the global polio eradication Initiative (GPEI).

    Keywords: poliomyelitis, oral polio vaccine, inactivated polio vaccine, vaccine-derived polio virus, Vaccine-Associated Paralytic Polio
  • Fateh Rahimi Pages 30-35
    Background and objective

    Vancomycin-resistant Enterococcus (VRE) are endemic in hospital settings, and the prevalence of colonization is increasing. Enterococci are intestinal bacteria which colonize mammals, birds, reptiles and insects. VRE are among the first documented antibiotic resistant bacteria with primary origin in animals. So, the contamination of food with VRE strains, particularly of meat and meat products, is very important. The aim of the study was to evaluate the occurrence of VRE strains in chicken meat collected from supermarkets in Isfahan.

    Materials and methods

    From September to November 2019, a total of 12 chicken meat samples were collected from 2 different supermarkets in Isfahan. All fresh samples were collected in original packs and after filtration, filter membranes were transferred to mEnterococcus agar plates supplemented with 8 µg/ml vancomycin and bile esculin agar and black colonies were confirmed as enterococci using ent specific primers. All enterococcal isolates were identified at the species level using multiplex-PCR assay and the presence of vanA-vanG genotypes was tested using another multiplex-PCR.

    Results

    A total of 319 vancomycin resistant Enterococcus faecium were identified among all meat samples using specific primers. All strains were positive for vanA genotype and also the frequency of vanB and vanD genes was 13 and 5%, respectively. Moreover, 2% of VRE strains harbored all triple vanA, vanB and vanD genes and none of the strains were positive for vanC, vanE and vanG genes.

    Conclusion

    The results of the present study indicated the high prevalence of VRE strains in chicken meat samples in Isfahan which could be a concern for public health

    Keywords: VRE, E. faecium, vancomycin, chicken meat, resistance genotypes, multiplex-PCR, Isfahan
  • seiedeh narjes sadat, Kamran pooshang bagheri, Hosein Maghsudi, Fatemeh Shahbazi, Delavar Shahbazzadeh Pages 36-45
    Background and objective

    Lung cancer is one of the most common cancer. Despite numerous therapies, chemotherapy is still the primary treatment . however Most patients, develop severe side effects. This has led to efforts to obtain new drugs from natural sources. The aim of this study was to investigate the cytotoxic effect of fractions obtained from Iranian cobra venom on A549 lung cancer cell line.

    Materials and methods

    First, snake venom was purified by gel filtration method and the toxicity effect of the fractions obtained was evaluated by MTT assay on lung cancer cells and the selected fraction was purified by ion exchange method. The toxicity effect of the selected fraction was investigated on normal cells, the cell proliferation test was performed too and finally Real Time PCR test was performed on treated cells.

    Results

    Fraction 6 of the gel filtration chromatography had the greatest cytotoxicity effect and was selected for further purification by ion exchange chromatography. Fraction 5 had the highest cytotoxicity effect. The toxicity of the selected fraction was significantly reduced on normal cells and the results of the cell proliferation test were consistent with the MTT results. Finally, Real Time PCR test was showed a significant increase in expression caspase 9 gene on treated cells.

    Conclusion

    Fraction 5 obtained from two stages of purification of Iranian cobra venom has cytotoxic effect on lung cancer cell line A549 and is a suitable option for drug studies of natural origin.

    Keywords: lung cancer - snake venom - cytotoxicity - apoptosis