فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرحناز حائری، سید پیام شریعت پناهی، رویا خواجه مهریزی، سید شهاب الدین حسینی، مرضیه کافشانی* صفحات 1-6
    مقدمه

    چاقی در کودکی می تواند پیش بینی کننده بروز انواع اختلالات در بزرگسالی باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین وزن هنگام تولد و الگوی تغذیه با شیر مادر با چاقی در کودکان بدو ورود به دبستان بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه مورد- شاهدی، 84 کودک پایه اول دبستان مبتلا به چاقی در گروه مورد قرار گرفتند. 84 کودک با وزن طبیعی نیز به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. داده ها در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    ارتباط معنی داری بین چاقی در دوران کودکی با وزن هنگام تولد و الگوی تغذیه با شیر مادر مشاهده نشد. با این وجود، بین شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) پدر و چاقی کودک ارتباط معنی داری وجود داشت (011/0 = P).

    نتیجه گیری: 

    بین چاقی کودکان با وزن هنگام تولد و الگوی تغذیه با شیر مادر ارتباطی مشاهده نگردید. از آن جا که چاقی ارتباط بسیار پیچیده ای با عوامل محیطی، ژنتیکی، فرهنگی و سبک زندگی از جمله عادات تغذیه ای و فعالیت فیزیکی در سال های پس از تولد دارد، وزن هنگام تولد و نوع الگوی تغذیه در سال اول زندگی، نمی تواند پیشگویی کننده قوی به منظور سنجش میزان بروز و شیوع چاقی در این دوران باشد. بنابراین، انجام تحقیقات بیشتر جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار بر چاقی کودکان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: چاقی، وزن تولد، الگوی تغذیه با شیر مادر
  • پرستو اسدی، معراج پورحسین*، محمدرضا مرآثی، زهرا اسفندیاری صفحات 7-15
    مقدمه

    آموزش مبتنی بر شواهد علمی، می تواند در کاهش نگرانی مصرف کنندگان نسبت به مواد غذایی جدید مانند تراریخته تاثیرگذار باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نسبت به مواد غذایی تراریخته بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه ، 298 نفر از دانشجویان شش دانشکده مستقر در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابتدا آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان در ارتباط با مواد غذایی تراریخته بر اساس تکمیل پرسش نامه محقق ساخته بررسی شد. سپس آموزش با ارایه پمفلت به صورت حضوری و گروهی صورت گرفت. جهت بررسی تاثیر آموزش، پرسش نامه مجدد توسط دانشجویان در فاصله زمانی یک ماهه تکمیل گردید. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد گروه آموزش طی مراحل قبل و بعد از مداخله به ترتیب از 97/1 ± 83/4 به 28/1 ± 97/7، از 68/2 ± 50/28 به 59/2 ± 01/31 و از 57/3 ± 97/6 به 09/3 ± 21/10 ارتقا یافت. در گروه شاهد، میانگین نمرات آگاهی از 46/2 ± 47/5 به 37/2 ± 69/5، نگرش از 44/3 ± 50/28 به 39/3 ± 73/28 و عملکرد از 64/4 ± 40/6 به 55/4 ± 95/6 افزایش نشان داد. تفاوت معنی داری در میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان گروه های آموزش و شاهد پس از آموزش مشاهده گردید (05/0 > P).

    نتیجه گیری:

     آموزش دانشجویان در خصوص مواد غذایی تراریخته، منجر به ارتقای آگاهی و نگرش آن ها می شود. همچنین، تاثیرات مثبتی بر عملکرد آن ها در انتخاب این گروه از مواد غذایی می گذارد.

    کلیدواژگان: مواد غذایی تراریخت، آموزش، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • مهین سادات شهیدی، مریم عمیدی مظاهری*، اکبر حسن زاده، الهه سادات شهیدی صفحات 16-21
    مقدمه

    خودکارامدی زایمان، نقش مهمی در افزایش توانایی سازگاری مادر با زایمان طبیعی و کاهش تمایل به انجام سزارین دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت خودکارامدی زایمان طبیعی و متغیرهای جمعیت شناختی مرتبط با آن در زنان باردار شهرستان لنجان انجام شد.

    روش ها: 

    جامعه این مطالعه را کلیه زنان باردار شهرستان لنجان در هفته های 20 تا 37 بارداری تشکیل داد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با توجه به معیارهای ورود و خروج به تحقیق و همچنین، ملاحظات اخلاقی، 87 نفر از میان مراجعه کنندگان به مراکز سلامت جامع شهرستان لنجان انتخاب شدند. تمام شرکت کنندگان پرسش نامه خودکارامدی زایمان و پرسش نامه سنجش متغیرهای دموگرافیک را تکمیل کردند. در نهایت، داده ها با استفاده از آمار توصیفی، روش همبستگی و آزمون رگرسیون در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     میانگین خودکارامدی زایمان طبیعی در زنان باردار شهرستان لنجان، 8/101 با دامنه 170-17 بود که این میزان در حد مطلوبی قرار داشت. نتایج تحلیل آزمون همبستگی و رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای جمعیت شناختی، تنها کلاس های آمادگی برای زایمان توانست میزان خودکارامدی زایمان طبیعی را به طور معنی داری تبیین نماید (001/0 > P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، نقش مهمی در تدوین محتوای آموزش ویژه زنان باردار و افزایش توانمندی و سازگاری آن ها با زایمان دارد.

    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، خودکارامدی زایمان
  • بهاره آقابیگی، سحر خانجانی وشکی* صفحات 22-28
    مقدمه

    سلامت زنان، تضمین کننده سلامت خانواده و جامعه می باشد. سلامت جسمی و روانی زنان پس از زایمان تحت تاثیر قرار می گیرد و صمیمیت زناشویی آنان کاهش می یابد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر فراشناخت بر صمیمیت زناشویی زنان پس از زایمان انجام شد.

    روش ها: 

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه زنان زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1397 تشکیل دادند. روش نمونه گیری از نوع داوطلبانه بود و 30  نفر به صورت تصادفی در دو گروه شاهد (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه صمیمیت زوجین اولیا و همکاران بود. برای گروه آزمایش، 8 جلسه مداخله مبتنی بر فراشناخت به مدت 90 دقیقه اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که مداخلات فراشناختی بر صمیمیت زناشویی زنان پس از زایمان موثر بود. به عبارت دیگر، میانگین نمرات صمیمیت زناشویی زنان پس از زایمان در مرحله پس آزمون در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد پس از کنترل اثر پیش آزمون، افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری: 

    مداخلات فراشناختی تاثیر مثبتی بر صمیمیت دارد و منجر به افزایش صمیمیت زناشویی زنان پس از زایمان می گردد. بنابراین، پیشنهاد می شود که با همکاری مراکز مشاوره و بهداشت به منظور ارتقای سلامت جسمی و روانی زنان پس از زایمان، تسهیلاتی جهت برگزاری دوره های مذکور اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: مداخله مبتنی بر فراشناخت، صمیمیت زناشویی، پس از زایمان
  • زهره همدانی، فریبا حقانی*، رویا کلیشادی صفحات 29-35
    مقدمه

    آموزش های مدرسه ای، تاثیر بسزایی در ارتقای آموزش های سلامت ایفا می کنند. هدف از انجام پژوهش حاضر، تحلیل عوامل تاثیرگذار بر آموزش های پیشگیری از بیماری های غیر واگیر از نگاه شاغلین در مدارس شهر اصفهان بود.

    روش ها: 

    این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای مرسوم انجام شد. مشارکت کنندگان را 19 نفر از شاغلین مدارس شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند و تنوع حداکثری انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای استقرایی بود.

    یافته ها: 

    کدهای به دست آمده در 8 طبقه اصلی و 23 طبقه فرعی قرار داده شد. طبقات اصلی شامل «تاثیر سیاست گذاری های کلان سلامت بر کارامدی آموزش ها، نظام سلامت استراتژیک، نقش نظام آموزشی در ارتقای سلامت، یادگیری غیر رسمی، نقش مدارس در الگوی تغذیه ای سالم و توسعه فعالیت جسمانی، استراتژی های پیشگیرانه در ارتقای سلامت، سبک زندگی؛ پدیده ای چند عاملی با برهم کنش متقابل و تاثیر استرس و افسردگی بر سلامت» بود.

    نتیجه گیری:

     شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آموزش های مدرسه ای و به روز کردن آن ها، عوامل موثری در کارامدی برنامه های آموزش پیشگیری از بیماری های غیر واگیر می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری های غیر واگیر، سبک زندگی، عوامل خطر
  • محمد مطلبی، حسین نظامی، مصطفی امیری، فرشته پورشافعی*، مریم صابری، مجتبی روشندل صفحات 36-43
    مقدمه

    تغذیه از عوامل موثر بر سلامتی کودکان است و توانمند سازی مادران، مهم ترین راهکار پیشگیرانه از کم وزنی محسوب می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مدل اعتقاد بهداشتی (Health Belief Model یا HBM) و تیوری رفتار برنامه ریزی شده (Theory of planned behavior یا TPB) بر آموزش تغذیه مادران کودکان کم وزن 6 تا 36 ماهه شهر گناباد بود.

    روش ها: 

    این مطالعه به صورت کارآزمایی در عرصه، با مشارکت 93 مادر دارای کودک کم وزن 6 تا 36 ماهه انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی ساده، در دو گروه آزمون و یک گروه شاهد قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله دو پرسش نامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شده بود، جمع آوری گردید و مداخله آموزشی بر اساس مدل های مذکور اجرا شد. بلافاصله و سه ماه پس از مداخله آموزشی، اطلاعات جمع آوری گردید و داده ها با استفاده از آزمون های ANOVA، 2c، Fisherchr('39')s exact، Bonferroni، t، Kolmogorov-Smirnov و Shapiro-Wilk در نرم افزارSPSS  و سطح معنی داری 050/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین سن مادران در سه گروه مورد بررسی، 24/31 سال بود و از لحاظ متغیرهای دموگرافیک همگن بودند. بعد از مداخله، سازه های هر دو مدل به جزء سازه موانع درک شده، در دو گروه آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری: 

    مداخله آموزشی بر اساس تیوری و مدل، در ارتقای دانش تغذیه ای مادران و عوامل موثر بر کم وزنی تاثیر بسزایی دارد. با توجه به تاثیر سازه های TPB، توجه بیشتر به سازه های این تیوری جهت بهبود مداخله آموزشی مورد تاکید می باشد.

    کلیدواژگان: کودک کم وزن، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، مدل اعتقاد بهداشتی، تغذیه
  • حسین معینی، ابوالفضل حاتمی ورزنه، شکوفه نیک پور* صفحات 44-52
    مقدمه

    در سال های اخیر، تعداد رو به رشدی از زنان جوان به سمت سیگار کشیدن سوق پیداکرده اند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی اعتیاد به سیگار انجام شد.

    روش ها:

     نمونه های این مطالعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در نهایت، 20 نفر مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند و داده ها منطبق با روش گراندد تیوری تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    شرایط زمینه ای شامل «سابقه مصرف سیگار در خانواده، توزیع گسترده، دسترسی آسان و عدم نظارت خانواده» و شرایط علی شامل «شروع سیگار با ترغیب دوستان، همراهی سیگار با سایر تخلفات، جایگاه ویژه برندهای سیگار نزد زنان، جذابیت ظاهری سیگار، فقدان تفریحات مناسب، ملاک انتخاب دوست، داشتن تنش در زندگی، کسب پرستیژ و سیگار ابزاری برای تفریح» بود. از جمله علل میانجی می توان به «تاثیر تجربه رفتارهای پرخطر در کودکی، اختلال در صفات شخصیتی و بی توجهی به دیدگاه های اجتماعی منفی در مورد سیگار کشیدن زنان» اشاره نمود. «سیگار به عنوان تکیه گاه، سیگار ابزاری برای رهایی از تنهایی و سیگار ابزاری آرامش بخش» نیز به عنوان راهبردها و مشکلات جسمی ناشی از عوارض سیگار به عنوان پیامدهای اعتیاد به سیگار در زنان گزارش گردید.

    نتیجه گیری:

     علاوه بر نقش قابل توجه بازاریابی و تبلیغات در اعتیاد زنان به سیگار، عوامل روان شناختی همچون تنهایی، روابط خانواده و عوامل اجتماعی، فشار گروه همسالان، متاثر نشدن از دیدگاه های منفی اجتماعی به سیگار کشیدن نیز در اعتیاد زنان به سیگار تاثیر می گذارد. بنابراین، در راستای پیشگیری از اعتیاد زنان جوان به سیگار، نگاه و برنامه ای چند بعدی لازم است.

    کلیدواژگان: مصرف سیگار، زنان، مطالعه کیفی
  • زهرا رضایی قهرودی*، هلیا صفرخانلو، عسل خلیل زاده، یدالله محرابی، علی رحیمی صفحات 53-62
    مقدمه

    بررسی تاثیر برخی عوامل محیطی از جمله تربیت بر رشد افراد در دوران طفولیت و نوجوانی، نیازمند انجام مطالعه طولی بلندمدت است؛ به طوری که نمی توان بلافاصله پس از انجام یک مداخله آموزشی یا روان شناسی، تاثیر آن را در انسان جستجو کرد. در پژوهش حاضر، پروتکل طراحی شده جهت بررسی طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی تشریح شد.

    روش ها: 

    پس از انجام مطالعه تطبیقی و مرور تجربیات مشابه جهانی در طراحی چنین آمارگیری هایی، آمارگیری طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی برای 5 موج با فاصله زمانی دو ساله طراحی گردید. سن کودکان مورد بررسی در شروع تحقیق، صفر تا 11 سال در نظر گرفته شد و پرسش نامه های متعددی برای خانوار، والدین، کودکان، نوجوانان و جوانان، معلمان و مدیران مدارسی که کودک در آن ها تحصیل می کند و همچنین، مراقبان در منزل و مهدکودک تدوین گردید. در این آمارگیری، روش نمونه گیری احتمالی سه مرحله ای با طبقه بندی در سطح کل کشور و استان ها با دو رویکرد متفاوت پیشنهاد شد.

    یافته ها:

     نقشه راه مطالعه طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی طراحی و ارایه شد. بدین ترتیب، 13 پرسش نامه تهیه و همچنین، شیوه نمونه گیری و نحوه اجرای آمارگیری در موج های مختلف تعیین گردید.  

    نتیجه گیری: 

    در پژوهش حاضر، برای اولین بار به طراحی مطالعات طولی رشد و تحول کودکان و نوجوانان ایرانی پرداخته شد که با هدف بررسی عمیق و همه جانبه فرایند رشد کودکان و نوجوانان و چگونگی تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و آموزشی بر رشد و تکامل آن ها صورت گرفت.

    کلیدواژگان: مطالعات طولی، رشد کودکان، نوجوانان، مطالعات نمونه گیری، آمارگیری ها و پرسش نامه ها
  • محمدتقی بادله شموشکی*، هاجر صالحی یانسری، الهه صادقی، عبدالرحمان چرکزی صفحات 63-69
    مقدمه

    سالمندی یکی از مراحل مهم زندگی است و با پیشرفت علم و بهبود شرایط بهداشتی، آمار سالمندان در جوامع مختلف رو به افزایش است. به منظور افزایش سازگاری سالمندان، توجه به رضایت زندگی آنان ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش رضایت از زندگی زنان سالمند انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد و جامعه آماری شامل کلیه زنان سالمند مرکز روزانه سالمندان شهر گرگان بود. از بین 142 زن سالمند بالای 60 سال که به پرسش نامه رضایت زندگی پاسخ دادند، 50 نفر با پایین ترین نمره رضایت زندگی انتخاب شدند و در نهایت، 40 نفر با همگن سازی و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه رضایت از زندگی Neugarten و Havighurst جمع آوری گردید. مداخله شامل 8 جلسه مشاوره گروهی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات رضایت از زندگی سالمندان در دو سطح پیش آزمون (16/9) و پس آزمون (09/14) در گروه آزمایش وجود داشت؛ در حالی که این تفاوت در گروه شاهد مشاهده نشد. یافته ها نشان دهنده تاثیر مثبت مشاوره گروهی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت از زندگی زنان سالمند بود.

    نتیجه گیری: 

    به کار بردن روش های درمانی کوتاه مدت و کم هزینه و گروهی به منظور افزایش رضایت زندگی سالمندان، امری ضروری است. با توجه به نتایج پژوهش، درمان گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند گزینه مناسبی برای افزایش رضایت از زندگی سالمندان باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، رضایت از زندگی، مشاوره گروهی شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • نجمه اکبری، رسول عاشقی، مریم نصیریان* صفحات 70-79
    مقدمه

    بیماری های عفونی از جمله ایدز، امروزه جوامع بشری را درگیر کرده و کماکان هیچ درمانی برای آن یافت نشده است. این بیماری توسط ویروس Human immunodeficiency virus (HIV) ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن را درگیر می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر، ایجاد رابطه بین علم ریاضی و تاثیر ویروس بر سیستم ایمنی بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه، چندین مدل ریاضی از نوع قطعی یا ایستا (بدون در نظر گرفتن شانس و تصادف در مقادیر پارامترهای ورودی) شرح داده شد و ارتباط آن با عملکرد ویروس HIV بررسی گردید. در این مدل ها، به نوعی آلوده کردن سلول های ایمنی، تکثیر ویروس، تولید سلول های آلوده و نقش سیستم ایمنی سلولی و هومورال در کاهش تکثیر سلول مورد توجه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    روند آلوده شدن سلول های ایمنی و ماکروفاژ با ویروس و حتی درمان برای کنترل این بیماری را نیز می توان به فرم ریاضی به تصویر کشید. پس از نوشتن مدل ریاضی و تحلیل مدل به فرم دستی و کامپیوتری، می توان شاخص های مهم در کاهش یا افزایش سرعت این بیماری را یافت و با کنترل آن، سطح گسترش بیماری را کاهش داد و منجر به مرگ دیرهنگام شخص شد.

    نتیجه گیری:

     به منظور تحلیل هرچه بهتر این بیماری، می توان تمامی عوامل موثر را در مدل وارد و به صورت یک مدل ریاضی گسترده بیان نمود، اما با افزایش آن عوامل، به مراتب تحلیل آن ها مشکل تر خواهد شد که با ثابت فرض کردن برخی عوامل، مدل ساده تر می شود. هدف تحقیق، ساده سازی فرایند و مدل سازی ریاضی بیماری ایدز و فهم کلی از آن برای علاقمندان به مدل سازی می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس HIV، سیستم ایمنی، بیماری عفونی، مدل ریاضی، درمان
|
  • Farahnaz Haeri, Seyyed Payam Shariatpanahi, Roya Khajeh Mehrizy, Seyyed Shahabodin Hosseini, Marzieh Kafeshani* Pages 1-6
    Background

    Obesity in childhood can be a predictor of a variety of disorders in adulthood. The aim of this study was to determine the relationship between birth weight and breastfeeding pattern with obesity in children at the beginning of elementary school.

    Methods

    This case-control study was conducted with 84 obese children as control group and 84 children with normal weight as case group. Data were analyzed by SPSS software.

    Findings

    There was no significant relationship between obesity in childhood with birth weight and breastfeeding pattern. However, there was a significant relationship between the father’s body mass index (BMI) and the child obesity (P = 0.011).

    Conclusion

    There was no relationship between the obesity of children with birth weight and breastfeeding pattern. Since obesity has a very complex relationship with environmental, genetic, cultural, and lifestyle factors including nutritional habits and physical activity in the years after birth, birth weight and type of feeding pattern in the first year of life cannot be a strong predictor for assessing the incidence and prevalence of obesity during this period. Therefore, further studies are recommended to identify the factors influencing childrenchr('39')s obesity.

    Keywords: Obesity, Birth weight, Breastfeeding
  • Parastoo Asadi, Meraj Pourhossein*, MohammadReza Marasi, Zahra Esfandiari Pages 7-15
    Background

    Education on scientific evidence can decrease the consumerschr('39') concerns toward new foods such as genetically modified foods (GMF). In the present study, the effect of education on knowledge, attitude, and practices of students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, toward GMF was evaluated.

    Methods

    In this study, 298 students from 6 schools of Isfahan University of Medical Sciences were randomly selected. Knowledge, attitude, and practices of students toward GMF were examined based on completion of the researcher-made questionnaire. Afterwards, the education was performed in person and in group with presentation of pamphlet. In the period of one month, questionnaires were refilled out by students to determine the effect of education. Statistical analysis was done in SPSS software.

    Findings

    Before education, the mean scores of knowledge, attitude, and practice in case group of education were 4.83 ± 1.97, 28.50 ± 2.68, and 6.97 ± 3.57, respectively. In parallel, these scores increased to 7.97± 1.28, 31.01 ± 2.59, and 10.21 ± 3.09 after education. These scores were evaluated in group of control, too. Before education, mean scores of knowledge, attitude, and practice of control group were 5.47 ± 2.46, 28.50 ± 3.44, and 6.40 ± 4.64, respectively. The scores improved to 5.69 ± 2.37, 28.73 ± 3.39, and 6.95 ± 4.55 after education. Significant differences in the mean scores of knowledge, attitude, and practice of students of education and control groups were observed after education (P < 0.05).

    Conclusion

    Education of students about GMF leads to improvement of their scores of knowledge and attitude. In addition, it has positive effects on their practices in choosing these groups of products.

    Keywords: Genetically modified food, Education, Knowledge, Attitude, Practice
  • Mahin Sadat Shahidi, Maryam Amidi Mazaheri*, Akbar Hasanzadeh, Elaheh Sadat Shahidi Pages 16-21
    Background

    Self-efficacy of childbirth has an important role in increasing the ability of the mother to adapt to normal childbirth and decreasing the tendency for cesarean section. The aim of the present study was determining the self-efficacy status of normal vaginal delivery and related demographic variables in pregnant women in Lenjan City, Iran.

    Methods

    The study population consisted of all pregnant women in Lenjan City at 20 to 37 weeks of gestation. Using simple random sampling method and considering the inclusion and exclusion criteria of the study as well as ethical considerations, 87 people were selected from Lenjan comprehensive health centers. All participants completed the Maternal Self-efficacy Questionnaire (MSQ) and demographic variables assessment questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics as well as correlation and regression tests in SPSS software.

    Findings

    The mean self-efficacy of normal vaginal delivery in pregnant women in Lenjan City was 101.8 with a range of 17-170, that was in the desired range. In addition, results of correlation analysis and regression analysis showed that among demographic variables, only preparation classes for childbirth could significantly explain self-efficacy of normal delivery (P < 0.001).

    Conclusion

    The results of this study play an important role in formulating the content of special education for pregnant women and increasing their empowerment and adjustment to childbirth.

    Keywords: Cesarean section, Childbirth, Childbirth self-efficacy
  • Bahareh Aghabeygi, Sahar Khanjani Veshki* Pages 22-28
    Background

    The women’s health guarantees the health of the family and the society. The physical and mental health of the postpartum women is affected and their marital intimacy decreases. Therefore, the present study aimed to determine the effectiveness of metacognitive-based intervention on the marital intimacy of the postpartum women in Isfahan, Iran.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest and control group design. The statistical population of this study consisted of all postpartum women referring to counseling centers in Isfahan in 2019. The sampling method was voluntary and 30 people were randomly assigned to two groups of control (n = 15) and experimental (n = 15). The research instrument was the couples, parents, and colleagues’ intimacy questionnaire (2010). Eight ninety-minute sessions of metacognition intervention were administered for the experimental group. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS software.

    Findings

    The results of data analysis through ANCOVA method showed that metacognitive-based interventions were effective in postpartum women’s marital intimacy. In other words, the mean scores of postpartum marital intimacy in the posttest phase in the experimental group increased significantly compared to the control group after controlling the pretest effect.

    Conclusion

    Metacognitive-based interventions have positive effect on the intimacy and lead to the increase of the marital intimacy in the postpartum women. Therefore, it is suggested to provide facilities for holding the mentioned courses with the cooperation of hygiene and counseling centers to improve postpartum women’s physical and
    mental health.

    Keywords: Metacognitive-based intervention, Marital intimacy, Postpartum
  • Zohre Hamedani, Fariba Haghani*, Roya Kelishadi Pages 29-35
    Background

    Schools play a key role in promotion of health education. This article analyzed the factors affecting the education to prevent non-communicable diseases from the viewpoints of educational and executive factors in schools of Isfahan City, Iran.

    Methods

    This study was conducted using qualitative approach with conventional content analysis. Participants were 19 staff working in schools of Isfahan City in educational year of 2017-2018, who were selected through purposive sampling with the highest variation. Data were collected by semi-structured interviews, and analyzed using deductive content analysis.

    Findings

    Obtained codes were placed in 8 main categories and 23 subcategories. The main categories included "the effect of macro health policymaking on the efficacy of education", "strategic health system", "the role of the educational system in promoting health", "informal learning", "the role of schools in healthy nutrition models and physical activity development", "preventive strategies in health promotion", "lifestyle as a multi-factorial phenomenon with mutual interaction", and "the effect of stress and depression on health".

    Conclusion

    Life style modification and updating school educations are effective factors in the efficacy of education to prevent non-communicable diseases.

    Keywords: Noncommunicable diseases, Life style, Risk factors
  • Mohammad Matlabi, Hossein Nezami, Mostafa Amiri, Fereshteh Poorshafei*, Maryam Saberi, Mojtaba Roshandel Pages 36-43
    Background

    Nutrition is one of the factors affecting children’s health and empowering mothers is the most important way to prevent underweight. This study is conducted to compare the effectiveness of health belief model (HBM) and the theory of planned behavior on the nutritional education of mothers with underweight children aged 6-36 months in Gonabad City, Iran.

    Methods

    The study was of a field trial type carried out on 93 mothers with underweight children aged 6-36 months. The mothers were randomly assigned into two experimental groups and one control group. The data collection instruments included two researcher-made questionnaires whose validity and reliability were established and were self-administered. The intervention was performed based on the above-mentioned models. The data were collected immediately and three months after the intervention and were analyzed through SPSS software (version 22, IBM Corporation, Armonk, NY, USA), using analysis of variance (ANOVA), chi-square, Fisher’s exact test, Bonferroni test, Kolmogorov-Smirnov (KS) test, and Shapiro Wilk test at 0.050 level of significance.

    Findings

    The mothers’ mean age was 31.24 years old in the three groups and they were homogeneous with regard to other demographic variables. After the intervention, all the constructs of both models, except for the perceived barrier construct, in the two experimental groups showed a significant increase in comparison with those of the control group.

    Conclusion

    The educational intervention based on the theory and model had a considerable effect on increasing mothers’ nutritional knowledge and the factors affecting underweight. The results also showed that the theory of planned behavior was more effective than the health belief model.

    Keywords: Underweight children, Theory of planned behavior, Health belief model, Nutrition
  • Hossein Moeini, Abolfazl Hatami Varzaneh, Shokoofeh Nikpoor* Pages 44-52
    Background

    In recent years, an increasing number of young women have tended to smoking. Current study aimed to find the smoking addiction pattern.

    Methods

    To achieve the pattern of smoking addiction, the participants were selected through purposeful sampling method. Finally, 20 people were interviewed by structured interview method, and the data were analyzed based on the Grand Theory method.

    Findings

    The context conditions included family history of smoking, widespread distribution, easy access, and lack of family surveillance, and the causal conditions included start smoking by friendschr('39') persuading, accompanying cigarettes with other violations, the distinguished position of cigarette brands for women, the apparent attractiveness of cigarettes, lack of proper recreation, criterion of choosing friends, having tension in life, and gaining prestige by smoking cigarettes for fun, and mediating causes included experiences of high-level behaviors in childhood, disrupting personality traits, neglecting negative social views on smoking by women. Smoking as support, cigarette as tool for getting rid of loneliness, and cigarette as relaxing tool recorded as problems and consequences of cigarette smoking.

    Conclusion

    The results show that in addition to the effects of marketing and advertising on being drawn young women to smoking, psychological factors such as loneliness, personality disorders, and family relationships, and also social factors such as peer pressure and lack of influence from negative social perspectives on smoking are effective too. So, in order to prevent young women from becoming addicted to cigarettes, multidimensional look and applications are required.

    Keywords: Cigarette smoking, Women, Qualitative research
  • Zahra Rezaei-Ghahroodi, Helia Safarkhanloo, Asal Khalilzadeh Pages 53-62
    Background

    Investigating the effect of environmental factors, such as parental guidance and upbringing during their childhood and adolescence, requires a long-term longitudinal study. In such research studies, we cannot come to a firm conclusion or result after a short-term education or psychological development program. This article describes the designed protocol to the longitudinal survey on the personal development of Iranian children and adolescents.

    Methods

    After reviewing similar global experiences in designing such surveys, the Iranian longitudinal survey on the personal development of children and adolescents was designed. The study has been designed for five waves and is performed every two years. The longitudinal sample at the beginning of the study comprises children aged 0 to 11. Several questionnaires were designed for families, parents, children, adolescents and young people, teachers and principals of schools in which the child is studying, as well as caregivers at home and kindergarten. In this survey, a three-stage probability sampling method with stratum at the provincial and national levels with two different scenarios is proposed.

    Findings

    A roadmap for longitudinal study on the development of Iranian children and adolescents was designed and presented. Thirteen questionnaires were designed. Also, the sampling method and the method of implementing survey was determined in different waves.

    Conclusion

    In this article, for the first time, Iranian longitudinal survey of children and adolescents have been designed. The aim of in-depth and comprehensive study of the children and adolescents is to analyze how individual, family and educational factors affect children's growth and development.

    Keywords: Longitudinal studies, Child development, Adolescents, Sampling studies, Surveys, Questionnaires
  • MohammadTaghi Badeleh Shamooshaki*, Hajar Salehi Yansari, Elaheh Sadeghi, Abdolrahman Charakzi Pages 63-69
    Background

    The aim of this pre-experimental study with control group was to assess the effect of group mindfulness-based cognitive counselling on life satisfaction of the elder women referring to a Senior Adult Day Care Center in Gorgan, Iran.

    Methods

    The study population of this quasi-experimental pretest-posttest design was the older women referring to a Senior Adult Day Care Center in Gorgan, Iran. In order to select the study sample, the life satisfaction of 142 old women over 60 years was evaluated and the ones with the lowest life satisfaction (n = 50) were selected and finally 40 women randomly divided into equal groups of intervention and control. The instruments were a demographic data sheet and the life satisfaction questionnaire compiled by Neugarten BJ and Havighurst RJ. The intervention was eight sessions of group mindfulness-based cognitive counselling. The data was analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS (version 16.0, SPSS Inc., Chicago, IL, USA) (P ≤ 0.0500).  

    Findings

    The results showed that the mean of life satisfaction between the pretest (9.16) and posttest (14.09) stages in the intervention group was significantly different (P ≤ 0.0001) while it was not the case for the control group.

    Conclusion

    Thus, in addition to enough medical and welfare facilities, we recommend holding group mindfulness-based cognitive counselling workshop to prevent elder women from rumination and finally to improve their life satisfaction.

    Keywords: Elderly, Life satisfaction, Group mindfulness-based cognitive counselling
  • Najmeh Akbari, Rasoul Asheghi, Maryam Nasirian* Pages 70-79
    Background

    Infectious diseases, including acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), have affected human societies today, and no cure has yet been found. The disease is caused by a virus that infects the immune system. Our goal is to establish a relationship between mathematics and the impact of the virus on the immune system.

    Methods

    In this study, several mathematical models have been studied and their relationship with the function of the HIV virus has been investigated. In these models, the contamination of immune cells, virus proliferation, production of infected cells, and the role of cellular and humoral immune systems in reducing cell proliferation have been considered.

    Findings

    Studies show that the process of infection of immune cells and macrophages with the virus and even treatment to control the disease can also be mathematically illustrated. After writing the mathematical model and analyzing the model in manual and computer forms, one could find important parameters in reducing or increasing the speed of this disease and controlling it, in addition to reducing the spread of the disease and delaying the deaths.

    Conclusion

    In order to better analyze this disease, all the effective factors in the model can be introduced and expressed as a broad mathematical model, but with the increase of these factors, it will be much more difficult to analyze them. However, by assuming some factors of the model to be constant, it will be easier. The purpose of this article is to simplify the process and mathematical modeling of AIDS and its general understanding for those interested in modeling.

    Keywords: HIV virus, Immune system, Infectious diseases, Mathematical model treatment