فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال هفدهم شماره 51 (زمستان 1399)

  • ویژه نامه علوم انسانی
  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شبنم بهرامی*، محمد امجد زبردست، جمال سلیمی صفحات 13-25

    اعضای هییت علمی دانشگاه نقشی اساسی در ارتقای کیفیت آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد موردنیاز جامعه و ایجاد بینش در آنان دارند؛ ازاین رو توجه به هویت حرفه ای آنان و تلاش برای شناخت عوامل توسعه هویت حرفه ای، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل مهم در فرایند تشکیل و توسعه هویت حرفه ای آنان بود. روش تحقیق کیفی و راهبرد پدیدارشناسی و جامعه پژوهش استادان دانشگاه کردستان بود. روش نمونه گیری هدفمند بود و حجم نمونه با توجه به اشباع نظرات به 14 نفر رسید. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شدند. نتیجه تحلیل استخراج پنج مضمون اصلی: 1- خلق و تاثیرگذاری، 2- تدریس اثربخش، 3- توجه به محیط، 4- مخاطب طبقه بندی شده و 5- هماهنگی سازمانی، از تجارب استادان بود. این مضامین بیانگر عمق تجارب استادان دانشگاه در ارتباط با موارد مهم در تشکیل هویت حرفه ای بودند و میزان توسعه این موارد معیار موفقیت کاری و حرفه ای آنان بود، توجه به یافته های این پژوهش می تواند به موسسات آموزش عالی بینشی ارایه دهد تا با شناخت بیشتر هویت حرفه ای استادان و ایجاد زمینه برای تقویت موارد بااهمیت در تشکیل و توسعه آن و درنتیجه در تربیت نیروی انسانی کیفی و کارآمد، اثربخش تر عمل کنند.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، پدیدارشناسی، توسعه هویت حرفه ای، هویت حرفه ای، هویت حرفه ای استادان
  • خدیجه عسگری*، فاطمه حمیدی فر، مهدی شریعتمداری، عباس خورشیدی صفحات 27-43

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های موثر بر جذب اعضای هییت علمی و ارایه الگو است. از نظر هدف، کاربردی و داده ها آمیخته تشریحی است. جامعه آماری بخش کمی کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه فنی وحرفه ای می باشد. گروه نمونه از جدول کرجسی و مورگان و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 132 نفر انتخاب شدند. جامعه پژوهش بخش کیفی، خبرگان حوزه جذب هستند، روش نمونه گیری آگاهانه از نوع هدفمند گلوله برفی است که اطلاعات در تعداد 30 نفر به اشباع رسید. در بخش کمی آلفای کرونباخ اندازه گیری شد که آلفای کل برابر 90/0 شد. روایی آن از طریق روایی هم زمان و CVR انجام شد. در بخش کیفی اسناد ملی و بین المللی بررسی و با یافته های بخش کمی تطبیق شد. برای تعیین اعتبار درونی یافته ها، علاوه بر مطالعه مبانی نظری و مصاحبه با افراد کانونی، نظرات گروهی از خبرگان نیز لحاظ شد. برای  اعتبار بیرونی یافته ها از تکنیک های حصول اشباع نظری استفاده شد. یافته های بخش کمی ابعاد شناسایی شده، سازه های الگوی جذب اعضای هیات علمی را حمایت می کنند. یافته های بخش کیفی نیز تاییدکننده یافته های بخش کمی است که نشان داد الگوی مربوطه شامل ابعاد اعتقادی، علمی آموزشی، پژوهشی و فناوری، خدماتی، مشاوره ای، رشد حرفه ای، توانایی های بلوغی و توانایی های رهبری می باشد.

    کلیدواژگان: مولفه، الگو، جذب، اعضای هیئت علمی، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • انیس رستمی زیتونی، رسول عباسی*، جبار باباشاهی، ریحانه عصاریان صفحات 45-66

    با توجه به اهمیت آموزش در سازمان ها برای انطباق با تغییرات محیطی، هدف اصلی این پژوهش، نیازسنجی آموزشی مربیان فنی و حرفه ای است تا بر مبنای آن، دوره های آموزشی مناسب برای مربیان استخراج شود. برای انجام این پژوهش بر مبنای پارادایم تفسیری-نمادین، شیوه کیفی و روش اکتشافی انتخاب گردید. از طریق مصاحبه عمیق با 40 نفر از مربیان، داده های لازم گردآوری شد. با تحلیل محتوای داده ها مبتنی بر تکنیک دیکوم، 23 وظیفه شغلی شامل: تهیه و تدوین سرفصل آموزشی، طراحی و برنامه ریزی، مشارکت در برگزاری و اجرای آزمون دوره ها، ارزیابی دوره، ارزیابی فراگیر، تسلط بر روش ها و فنون تدریس، مدیریت کلاس، الگوبرداری از تجربیات برتر، مطالعه و پژوهش، پاسخگو بودن، مساعدت به اشتغال فراگیران، انتقال دیدگاه ها، انتقادات و پیشنهادها به مسیولان سازمان، مربی گری آموزش، مدیریت خرید اقلام دوره های آموزشی، کنترل کردن ایمنی و بهداشت کارگاه، توسعه رشته، مشاور و راهنما بودن، برقراری ارتباط با خبرگان، توسعه ارتباطات خارج از استان، برگزاری کلاس های فوق العاده، معرفی سازمان و معرفی ابزارها و مدل های جدید استخراج شد. همچنین مربیان برای اجرای این وظایف به 67 مولفه شایستگی نیاز دارند. مبتنی بر این شایستگی ها، 110 پودمان آموزشی مورد نیاز مربیان استخراج شد. در نهایت، تقویت دانش مربیان و مهارت های ارتباطی آنها، مهم ترین نیازهای آموزشی تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: آموزش، نیازسنجی آموزشی، دوره های آموزشی، مربی، سازمان فنی و حرفه ای
  • وجیه باقرصاد، علی داوری*، لیلا سفیدبری صفحات 67-81

    سیاست گذاری کارآفرینانه در راستای افزایش فعالیت های کارآفرینانه مولد می تواند به توسعه اقتصادی کشورها منجر گردد. یکی از انواع کسب و کارهای مولد، شرکت های دانش بنیان هستند. اکوسیستم ها، نقش مهمی در توسعه کسب وکارهای با فناوری پیشرفته دارند. از این رو مقاله حاضر، اکوسیستم کارآفرینی و سیاست گذاری توسعه شرکت های دانش بنیان را با شش بعد سیاست های قانون گذاری، سیاست های دسترسی به تحقیق و توسعه، سیاست های خدمات مشاوره ای، سیاست های مالی، سیاست دسترسی به زیرساخت های کارآمد و سیاست های بازار و مشتریان بر توسعه شرکت های دانش بنیان را بررسی کرده است. این پژوهش، از منظر هدف، کاربردی و روش گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی است. نمونه آماری شامل 142 نفر از کارشناسان و مدیران دانش بنیان است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود. بر اساس یافته های این مطالعه، پنج بعد از سیاست گذاری ها بر توسعه شرکت های دانش بنیان، موثر است. در ادامه پیشنهادهایی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، سیاست گذاری کارآفرینی، شرکت های دانش بنیان
  • محمدرسول الماسی فرد*، میلاد بخشم، حسین کریمی، شهین بهور صفحات 83-104

    امروزه، افزایش سطح تحصیلات نیروهای انسانی و کاهش فرصت های شغلی به دلیل بحران اقتصادی در جهان کنونی، به یکی از معضلات بزرگ جوامع در سراسر جهان تبدیل شده است. کارآفرینی دانشگاهی به منظور یافتن روش های جدید رقابت، افزایش فرصت های شغلی، موفقیت در محیط های نامطمین و غیرقابل پیش بینی و یافتن راه حل مقابله با معضلات متعدد در سطوح محلی و جهانی، از اهمیت روزافزونی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی موانع توسعه کارآفرینی دانشگاهی و تجاری سازی دانش در دانشگاه رازی با استفاده از رویکرد تفسیری ساختاری است. پژوهش حاضر از لحاظ نوع، کمی، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی، به صورت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، استادان دانشگاهی و کارآفرینان دانشگاهی در دانشگاه رازی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به شاخص هایی همچون تجربه، تخصص، تمایل و توانایی مشارکت و در دسترس بودن انتخاب گردید. برای تهیه داده ها ابتدا با مرور مبانی نظری و استفاده از نظرات 19 نفر از استادان و کارآفرینان دانشگاهی در دانشگاه رازی، از طریق روش دلفی، مهم ترین موانع توسعه کارآفرینی و تجاری سازی دانش در دانشگاه رازی شناسایی و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از روش مدل سازی ساختاری- تفسیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که از بین موانع توسعه کارآفرینی دانشگاهی و تجاری سازی دانش، انگیزه متفاوت فعالان صنعت و دانشگاه و نبود ارتباطات و شبکه هایی میان سرمایه گذاران، فعالان صنعت و دانشگاهیان به عنوان کلیدی ترین عوامل این پژوهش شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، کارآفرینی دانشگاهی، دانشگاه کارآفرین، رویکرد تفسیری ساختاری، آسیب شناسی کارافرینی
  • مرتضی فاتحی پور*، فریدون آزما، داود ثمری صفحات 105-121

    هدف این پژوهش، ارایه الگوی توسعه کارآفرینی مبتنی بر ارزش آفرینی شرکت های دانش بنیان داشگاهی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای، از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و از مطالعه میدانی برای توزیع پرسشنامه به منظور اولویت بندی این عوامل با استفاده از روش بهترین بدترین استفاده شده است. به منظور بررسی اعتبار مقایسات مربوطه، از محاسبه نرخ ناسازگاری استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان و متخصصان کسب وکار و مدیران شرکت های دانش بنیان دانشگاهی سراسر کشور می باشد و برای محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران محدود استفاده شد. نمونه شامل 215 نفر از متخصصان و سپس 138 شرکت دانش بنیان بود که با روش دلفی فازی مشخص گردید. برای تعیین اولویت معیارها و شاخص های تحقیق، از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره فازی ANP استفاده شد. محاسبات مربوط به تکنیک ANP با استفاده از نرم افزار Super Decision انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که در رتبه اول (خودباوری کارآفرینانه)، رتبه دوم (بهره گیری از نظرات کارشناسان)، رتبه سوم (تخصیص و اعطای وام)، رتبه چهارم (هدایت وام ها و تسهیلات به سمت تولید)، رتبه پنجم (مدیریت سرمایه فکری)، رتبه ششم (مدیریت منابع انسانی)، رتبه هفتم (الگوی ارزش آفرینی به منظور توسعه کارآفرینی) و رتبه هشتم (جذب دانش) قرار دارد.

    کلیدواژگان: ارزش آفرینی، توسعه کارآفرینی، خودباوری کارافرینانه، دانش بنیان، کارآفرینی
  • سید علی حسینی*، علی بدیع زاده، سید رسول حسینی، علی اکبر قهرمانی صفحات 123-144

    رفتار کارآفرینانه، انگیزه و اقدامی است که کارآفرین را قادر به ایجاد و بهره برداری از فرصت ها می کند. دانشگاه کارآفرین، منجر به بهبود رفتار کارآفرینی دانشجویان می شود؛ لذا هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین ابعاد دانشگاه کارآفرین موثر بر رفتار کارآفرینی دانشجویان (موردمطالعه دانشگاه جامع علمی کاربردی استان البرز) است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش گردآوری، توصیفی- پیمایشی است. روش تحقیق از نوع آمیخته- اکتشافی (کمی- کیفی) است. در بخش کیفی 28 مصاحبه با خبرگان با روش نمونه گیری گلوله برفی و در بخش کمی376 نفر از استادان کارآفرینی با نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های بخش کیفی از طریق کدگذاری باز و محوری تحلیل شدند و منجر به استخراج 224 کد اولیه، 29 مولفه در 8 بعد (شامل شرایط اقتصادی و اجتماعی، بسترسازی درون دانشگاهی، محیط دانشگاهی و ارزش آفرینی، نهادینه کردن کارآفرینی، تغییرات ساختاری، بهینه سازی مدیریت، پذیرش رسالت کارآفرینی و شبکه سازی) شد. بعد از دستیابی به ابعاد پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با الهام از مطالعات مرتبط، طراحی شد. لذا ابزار گردآوری داده های کمی، پرسشنامه بود. داده ها از طریق نرم افزارهایSPSS  و smartPLS3 تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که تمام ابعاد احصاشده بر رفتار کارآفرینی دانشجویان، تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینانه، دانشگاه کارآفرین، دانشگاه جامع علمی کاربردی، آموزش کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینانه
  • آذرچهر صحت، الهام هادی زاده، علی عبدی جمایران* صفحات 145-156

    خوش بینی، از عواملی است که بر اشتیاق کارآفرینانه افراد تاثیر می گذارد. ایجاد خوش بینی، هم افزایی های مثبت را بین فرد و کسب وکار به دنبال دارد و در نهایت ارتقای اشتیاق کارآفرینانه افراد را به همراه می آورد. خوش بینی، یکی از ویژگی های درونی تمام انسان هاست که در روانشناسی مثبت بر آن تکیه می شود. روانشناسی مثبت، در عین حال که به توانمندی های افراد می پردازد به گرایش ها و چگونگی تاثیرگذاری تمایلات آنها بر کارایی و موثر بودن نیز توجه دارد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر خوش بینی بر اشتیاق کارآفرینانه کارآفرینان انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه کارآفرینان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران که با محاسبه فرمول کوکران تعداد 120 نفر با ابزار پرسشنامه محقق ساخته با روش نمونه گیری تصادفی ساده به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار PLS بهره برداری شد. نتایج پژوهش نشان می دهد خوش بینی بر اشتیاق کارآفرینانه، تاثیر مثبت می گذارد و از بین ابعاد خوش بینی که شامل تداوم، فراگیر بودن و شخصی سازی می باشد؛ شخصی سازی، بیشترین تاثیرگذاری را بر اشتیاق کارآفرینانه دارد. روانشناسی مثبت در عین حال که به توانمندی های افراد می پردازد به گرایش ها و چگونگی تاثیرگذاری تمایلات آنها بر کارایی و موثر بودن نیز توجه دارد. سلیگمن، خوش بینی را یک حالت شناختی می داند که به تفکر افراد درباره علت ها برمی گردد.

    کلیدواژگان: اشتیاق کارآفرینانه، خوش بینی، تداوم، فراگیر بودن، شخصی سازی
  • علی محمد مبصر آزاد*، علیرضا اخلاقی نیا صفحات 157-176

    هدف از این پژوهش، بررسی و آسیب شناسی سامانه مدیریت آموزش دانشگاه فنی و حرفه ای یا سمیاد در آموزش مجازی، زمان همه گیری ویروس کووید-19 است. با توجه به محدودبودن داده های موردنیاز مراکز مختلف در این هنگامه شیوع و نوپابودن عرصه آموزش های مجازی، سعی شده است تا در این دوره، میان تاثیر آموزش حضوری و مجازی روی استادان و دانشجویان، مقایسه ای انجام شود. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است که از طریق ایجاد پرسش نامه و بررسی 21 متغیر صورت گرفته است. مواردی از قبیل دسترسی دانشجویان به اینترنت پرسرعت، قابلیت انطباق پذیری استادان و استفاده از سامانه آموزشی برخط مناسب، شناسایی و پرسش هایی براساس مقیاس بندی و اندازه این فاکتورها طی یک پرسش نامه بررسی شده است. همچنین در محاسبه عدد آلفای کرونباخ، میزان 0/962 برای تمامی 21 سوال به دست آمده است. در این پژوهش از میان تمامی محاسبات آماری مورد نیاز برای نشان دادن میزان تمایل ادامه تحصیل دانشجویان در کلاس های مجازی یا حضوری، از آزمون های همبستگی پارامتری و ناپارامتری هم زمان استفاده شده است و جامعه آماری، شامل 642 تن از دانشجویان دانشکده شمسی پور تهران در تمامی گرایش ها است.

    کلیدواژگان: کووید-19، مدیریت آموزشی، دانشگاه فنی و حرفه ای، سمیاد، آموزش مجازی
  • مهدی حسین پور*، محمدجواد جمشیدی، یوسف محمدی فر، شهین بهور صفحات 177-194

    امروزه با افزایش پیچیدگی محیط رقابتی کسب وکارها، آنها تلاش می کنند در این محیط پویا و متلاطم، فعالیت های خود را ادامه دهند. یکی از عوامل مهم برای رقابت کسب وکارهای کوچک و متوسط، نوآوری است. نوآوری همچنین منجر به کاهش هزینه ها و افزایش بهروری کسب وکارها می شود. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نوآوری استراتژیک بر عملکرد نوآورانه با نقش تعدیل گر محیطی در کسب وکارهای کوچک و متوسط واقع در شهرک های صنعتی در استان کرمانشاه انجام پذیرفته است. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های کوچک و متوسط صنعتی فعال در شهر کرمانشاه می باشد (567 =N) که با توجه به جدول کرجسی و مورگان (1970) 234 شرکت به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS انجام گرفت. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که نوآوری استراتژیک بر عملکرد کسب وکارهای کوچک و متوسط به صورت مثبت و معنادار (263/0) در ارتباط است و در محیط های رقابتی (251/0) با درصد کمی اختلاف نسبت به محیط پویا (247/0)، نوآوری استراتژیک بر عملکرد نوآورانه تاثیر بیش تری را نشان می دهد؛ به گونه ای که هرچه رقابت بیشتر باشد تاثیر نوآوری استراتژیک بر عملکرد نوآورانه قوی تر می شود.

    کلیدواژگان: نوآوری استراتژیک، عملکرد نوآورانه، کسب وکارهای کوچک و متوسط، محیط تجاری
  • سید محمدرضا داودی*، سپیده علی اکبر سیچانی صفحات 195-216

    هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر توانمندسازی آموزشگاه های آزاد فنی وحرفه ای با استفاده از تکنیک های FAHP و FTOPSIS است. جامعه آماری این پژوهش، کارشناسان و مدیران سازمان فنی وحرفه ای 14آموزشگاه آزاد استان اصفهان به تعداد 35 نفر است. برای شناسایی عوامل موثر با استفاده از روش دلفی پس از بررسی پیشینه، با تعداد 14 نفر از خبرگان مصاحبه گردید و شاخص هایی مستخرج از ادبیات پژوهش به بررسی و تایید خبرگان رسید. درنهایت 4 معیار اصلی و 14 زیرمعیار موثر بر عملکرد آموزشگاه های آزاد فنی وحرفه ای و نیز 13 راه حل برای توانمندسازی آموزشگاه ها شناسایی شد. از پرسشنامه برای انجام مقایسات زوجی استفاده گردید. از رویکرد ترکیبی FAHP برای وزن دهی معیارها و از FTOPSIS برای شناسایی و اولویت بندی توانمندسازهای آموزشگاه های آزاد فنی وحرفه ای استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که در رتبه بندی راه حل ها، توانمندساز «اجرای آموزش های مهارتی متناسب با نیازمندی های محلی و منطقه ای» در رتبه اول و«حذف ممنوعیت به کارگیری شاغلان دولت به عنوان موسس آموزشگاه ها» در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: سازمان فنی و حرفه ای، آموزشگاه های آزاد فنی و حرفه ای، توانمندسازی آموزشگاه های آزاد فنی و حرفه ای، FAHP، FTOPSIS
  • رضا مهدی*، احمد کیخا صفحات 217-231

    با هدف موفقیت در بازار کار و ارتقای سطح اشتغال پذیری، توسعه مهارت ها و شایستگی های دانشجویان و دانش آموختگان، یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت نهادهای آموزش عالی به ویژه دانشگاه های جامعه محور و کارآفرین است. با توجه به اهمیت اشتغال پذیری دانش آموختگان این پژوهش با هدف بررسی سطح اشتغال پذیری دانش آموختگان آموزشکده ها و دانشکده های فنی وحرفه ای از دیدگاه معاونان فرهنگی و دانشجویی به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی معاونان تشکیل می دهند که از این بین 107 نفر به روش سرشماری کامل انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته اقتباس شده از پرسشنامه دی وس و سوینز استفاده شده است. روایی محتوایی این پرسشنامه به تایید خبرگان این حوزه رسیده و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0.87 تایید شده است. از دیدگاه معاونان که بیشترین ارتباط اجتماعی- سیاسی با دانشجویان و دانش آموختگان دارند، اشتغال پذیری دانش آموختگان در سطح مطلوبی ارزیابی می شود. نتایج آزمون های آماری نشان می دهد که میان نظرات معاونان، تفاوت معناداری در زمینه اشتغال پذیری وجود دارد و سطح اشتغال پذیری دانش آموختگان همه دانشکده ها و آموزشکده ها یکسان نبود و در مقام مقایسه، برخی، عملکرد بهتری داشتند و شانس بیشتری برای کسب شغل مناسب برای دانش آموختگان خود فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، اشتغال پذیری، دانش آموختگان فنی، مهارت آموزی، آموزش فنی وحرفه ای
  • سمیرا زنگویی* صفحات 233-246

    رمز موفقیت هر آموزش آنلاین، اختصاص دادن توجه به رضایت دانشجویان است. رضایت دانشجویان از نحوه یادگیری آنها در کلاسهای آنلاین، متغیر مهمی است و می تواند به مدرسان و طراحان درس کمک کند تا محیطی متناسب با نیاز دانشجویان ایجاد کنند. ارایه درس باید به گونه ای باشد که تاثیر مثبتی در تجربه یادگیری آنلاین دانشجویان گذارد. تفاوت های فردی دانشجویان مانند میزان خودکارآمدی فناوری، خصیت و مشارکت، بر رضایت آنها از درس تاثیر می گذارد. تاکنون تحقیقات زیادی برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان رضایت دانشجویان صورت گرفته ولی توجه خاصی به نوع ارایه دروس نشده است. در این مقاله علاوه بر بررسی عوامل موثر بر رضایت دانشجویان در یادگیری آنلاین به تاثیر دو نوع ارایه دروس تیوری و کارگاهی در دانشگاه فنی وحرفه ای پرداخته شده است. تجزیه و تحلیل پرسشنامه ای برای تعیین میزان تاثیر هر یک از عوامل در رضایت دانشجویان در این دو نوع دروس انجام شد. نتایج نشان داد اگرچه عوامل تعامل یادگیرنده- مدرس، تعامل یادگیرنده- محتوا و خودکارآمدی اینترنتی، تاثیرگذارترین عوامل برای رضایت دانشجویان است ولی نوع ارایه دروس با توجه به تیوری یا کارگاهی بودن درس ترتیب اهمیت این عوامل را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: تعامل، خودکارآمدی اینترنتی، یادگیری آنلاین، رضایت دانشجویان، تئوری و کارگاهی
  • مهدیه دوروباف*، آسیه سادات مدرسی سریزدی صفحات 247-259

    ریاضیات می تواند شیرین ترین درس برای فراگیران تلقی شود، به شرطی که در عینی کردن مفاهیم انتزاعی و قاعده و قوانین خاصی که در ریاضیات موجود است، از فنون مختلف تکنولوژی آموزشی استفاده شود. با توجه به اینکه ایران درصدد یک جهش علمی است؛ بنابراین استفاده از روش های نوین تدریس برای دست یابی به پیشرفت و یادگیری و ایجاد انگیزه در دانش آموزان امری ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، تعیین اثربخشی تدریس ریاضی به شیوه قصه و داستان بر بهبود انگیزش تحصیلی دانش آموزان بود. نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته که ابزار مورداستفاده در روش میدانی، پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی هارتر بوده است. جامعه موردنظر کلیه دانش آموزان پسر پایه اول شهرستان یزد در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از بین نمونه های انتخابی به روش خوشه ای چند مرحله ای 32 نفر که انگیزش تحصیلی پایین تری داشتند برای تحقیق انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که روش تدریس طراحی شده به شیوه قصه باعث بهبود انگیزش درونی دانش آموزان می شود ولی بر انگیزش بیرونی دانش آموزان تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: روش تدریس، انگیزش، پیشرفت تحصیلی، قصه، ریاضی
|
  • Shabnam Bahrami *, Mohammad Amjad Zabardast, Jamal Salimi Pages 13-25

    The faculty members of the universities have a key role in training the professional and efficient human resources needed by the society and creating insight in them, so it is very important to pay attention to their professional identity. The present study sought to identify important factors in the process of formation and development of their professional identity by studying the lived experience of faculty members and used qualitative research method and phenomenological strategy. Study population was faculties of Kurdistan University who were selected by purposive sampling method and the sample size reached 14 people due to saturation of opinions. The data collection tool was a semi-structured interview and using the data coding, the relevant findings were categorized and placed in the main and sub-categories and themes. Data were analyzed by using the seven-step Colizzi method. The result of the analysis was the extraction of semantic units embedded in the experiences of faculty members that were important in the formation and development of their professional identity and included five main themes "creation and effectiveness", "effective teaching", "Attention to environment", "classified audience" and "organizational coordination". These topics expressed the depth of experiences of university professors in relation to the phenomenon of professional identity and the extent of development of these cases was a measure of their work success. Attention to the findings of this study can provide insights to higher education institutions to better understand professional identity of faculties and create the ground to strengthen the important issues in its formation and development and thus in training quality and efficient human resources to be more effective.

    Keywords: Faculty Members, Phenomenology, Professional identity Professional identity of faculties
  • Khadijeh Asgari *, Fatemeh Hamidifar, Mehdi Shariatmadari, Abass Khorshidi Pages 27-43

    The purpose of this study was to identify the components affecting the recruitment of faculty members and provide a model. In terms of practical purpose and data, a mixed descriptive approach was used. The statistical population consisted of a small number of all faculty members of the Technical and Vocational University. The sample group was selected from Krejcie and Morgan Table and 132 people were selected by stratified random sampling method. The research community of the qualitative sector included experts in the field of recruitment. The method used was conscious sampling which is a targeted type of snowball sampling method where information was saturated in 30 people. For the quantitative aspect of the research, Cronbach's alpha was measured and the total alpha was 0.90. Its validity was performed through simultaneous validity and CVR. In the qualitative section of the research, national and international documents were reviewed and matched with the findings of the quantitative section. In order to determine the internal validity of the findings, in addition to studying the theoretical foundations and interviewing focal individuals, the opinions of a group of experts were also taken into account. To obtain the external validity of the findings, theoretical saturation techniques were used. The findings of the quantitatively identified part of the study support the structures of the faculty recruitment model. The findings of the qualitative aspect of the research also confirm the findings of the quantitative sector, which showed that the relevant model includes the doctrinal, scientific, educational, research and technology dimensions, services, counseling, professional development, maturity and leadership abilities.

    Keywords: Component, model, Recruitment, Faculty Members, Technical, Vocational University
  • Anis Rostami Zeitooni, Rasoul Abbasi *, Jabbar Babashahi, Reyhane Assarian Pages 45-66

    Given the importance of training in organizations to adapt to environmental change, the main purpose of this study was training needs assessment of technical and vocational instructors in order to extract appropriate training courses for instructors. The research was selected based on the symbolic interpretive-paradigm, qualitative method and exploratory strategy. Necessary data was collected through in-depth interviews with 40 instructors. By content analyzing the data based on DACUM technic, 23 job tasks including preparation and compilation of educational topics, design and planning, participation in exams, course evaluation, comprehensive assessment, mastery of teaching methods and techniques, classroom management, modeling best practices, research and study, being responsive, helping to engage learners, transferring views, criticisms and suggestions to organization officials, training coaching, managing the purchase of training course items, managing workshop safety and health, field development, consulting and expertise, communicating with experts, development of communications outside the province, holding excellent classes, introducing organization and new tools and models, were extracted. In addition, instructors need 67 components of competence to perform these tasks. Based on these competencies, 110 training modules required by instructors were extracted. Finally, strengthening coaches' knowledge and communication skills were identified as the most important training needs.

    Keywords: Training, Educational needs assessment, Training Courses, instructor, Technical, Vocational Education Organization
  • Vajihe Baghersad, Ali Davari *, Leila Sefidbari Pages 67-81

    Entrepreneurial policy to increase productive entrepreneurial activities can lead to the economic development of countries. One of the most productive businesses is knowledge-based companies. Ecosystems play an important role in the development of high-tech businesses. Therefore, this article examines the entrepreneurial ecosystem and development policies of knowledge-based companies with six dimensions: legislative policies, access to research and development policies, consulting services policies, financial policies, and access to infrastructure policies. Efficient and examines market and customer policies on the development of knowledge-based companies. This research is applied from the perspective of purpose and the data collection method is descriptive-correlation. The statistical sample includes 142 knowledge-based experts and managers. The data collection tool was a questionnaire. According to the findings of this study, five dimensions of policies affect the development of knowledge-based companies. Here are some suggestions.

    Keywords: Entrepreneurship ecosystem, entrepreneurship development, Entrepreneurship Policy, Knowledge-based companies
  • Mohammadrasol Almasifard *, Milad Bakhsham, Hossein Karimi, Shahin Behvar Pages 83-104

    Today increasing the level of education of human resources and reducing job opportunities due to the economic crisis in the current world, has become one of the major challenges of societies around the world. Academic entrepreneurship is increasingly important in order to find new ways to compete, increase job opportunities, succeed in uncertain and unpredictable environments, and find solutions to many challenges at the local and global levels. The purpose of this study is to identify barriers to the development of academic entrepreneurship and commercialization of knowledge in Razi university using a structural interpretive approach. The research method is a quantitative method, in terms of applied purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. the statistical population of the study was university professors and university entrepreneurs at Razi university that who were selected by purposive sampling method according to indicators such as experience, expertise, willingness and ability to participate and availability. in order to prepare the data, first by reviewing the theoretical foundations and using the opinions of 19 university professors and entrepreneurs at Razi university, the most important obstacles to entrepreneurship development and knowledge commercialization in Razi university were identified through delphi method and structural-interpretive modeling method was used for data analysis. the results show that among barriers to entrepreneurship development and commercialization of knowledge, different motivation of industry activists and university and lack of communication and networks between investors, industry activists and academics as the key factors in this study were recognized.

    Keywords: commercialization of knowledge, academic entrepreneurship, Entrepreneurial University, Structural Interpretive Approach, Entrepreneurship pathology
  • Morteza Fatehipour *, Fereydoon Azma, Davood Samari Pages 105-121

    This study aims to design an appropriate model of entrepreneurship development based on value creation of academic knowledge-based companies. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection, and the field study will be used to distribute the questionnaire in order to prioritize these factors using the best-worst method. Finally, a formula is used to calculate the incompatibility rate in order to verify the validity of the relevant comparisons. The statistical population of this research is experts and business specialists and managers of university knowledge-based companies across the country. ANP fuzzy multi-criteria decision making models were used to determine the priority of research criteria and indicators. The results of the present study show that, in the first rank (entrepreneurial self-confidence), in the second rank (using the opinions of experts), in the third rank (allocation and lending), in the fourth rank (directing loans and facilities to production), in rank fifth (intellectual capital management), sixth (human resource management), seventh (value creation model for the development of startup entrepreneurship) and eighth (knowledge acquisition).

    Keywords: Value creation Entrepreneurship development, Entrepreneurship self-confidence, knowledge base companies, Entrepreneurship
  • Seyed Ali Hosseini *, Ali Badizadeh, Seyed Rasoul Hosseini, Ali Akbar Ghahremani Pages 123-144

    Entrepreneurial behaviour is a motivation and action that enables the entrepreneur to create and take advantage of opportunities. An Entrepreneurial University improves students' entrepreneurial behaviour. Therefore, the purpose of this study was to identify and explain the dimensions of the entrepreneurial university affecting the entrepreneurial behaviour of students at the Alborz University of Applied Sciences. This research was applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection method. The research method was mixed-exploratory (quantitative-qualitative). For the qualitative part, 28 interviews were carried out with experts selected through snowball sampling method and for the quantitative part, 376 entrepreneurship professors were selected and studied by random sampling. The findings of the qualitative section were analysed through open and axial coding and led to the extraction of 224 primary codes, 29 components in 8 dimensions (including economic and social conditions, in-university context, university environment and value creation, institutionalization of entrepreneurship, structural changes, management optimization, acceptance of entrepreneurial mission and networking). After obtaining the dimensions of the research, a researcher-made questionnaire was designed inspired by related studies. Therefore, the data collection tool was a questionnaire. Data were analysed using SPSS and smartPLS3 software. Findings showed that all the dimensions had a significant effect on students' entrepreneurial behaviour.

    Keywords: Entrepreneurial behavior, Entrepreneurial University, comprehensive University of Applied Sciences, Entrepreneurship Education.Entrepreneurial culture
  • Azarchehr Sehat, Elham Hadizadeh, Ali Abdi Jamayran * Pages 145-156

    Optimism is one of the factors that affect people's entrepreneurial Passion. Creating optimism leads to positive interactions between the individual and the business, and ultimately promotes entrepreneurial Passion. Optimism is one of the inner characteristics of all human beings that is relied on in positive psychology. Positive psychology while addressing the capabilities of individuals; It also looks at tendencies and how their tendencies affect efficiency and effectiveness. The present study aimed to investigate the effect of optimism on entrepreneurial of Passion entrepreneurs. The research method in this research is descriptive-correlational and the statistical population including all entrepreneurs located in the Science and Technology Park of the University of Tehran, which by calculating the Cochran's formula of 120 people with a researcher-made questionnaire using simple random sampling method to analyze the data, PLS software was used. The research results show; Optimism has a positive effect on entrepreneurial Passion and is one of the dimensions of optimism that includes continuity, inclusiveness and personalization; Personalization has the greatest impact on entrepreneurial passion. Positive psychology while addressing the capabilities of individuals; It also pays attention to their tendencies and how their tendencies affect their efficiency and effectiveness. Seligman sees optimism as a cognitive state that goes back to how people think about causes.

    Keywords: entrepreneurial passion, optimism, perseverance, inclusiveness, Personalization
  • Ali Mohammad Mobaser Azad *, Alireza Akhlaghi Nia Pages 157-176

    The purpose of this study was to investigate the education management system of the Technical and Vocational University or Samyad in virtual education during the Covid-19 pandemic and to study its harmful effects. Due to the limited data required by different centers during this pandemic and the nascent field of virtual education, an attempt was made to make a comparison between the impact of face-to-face and virtual education on faculty staff and students. The present research used a descriptive research method in the form of a survey carried out by creating a questionnaire and reviewing 21 variables. Issues such as students' access to high-speed internet, the adaptability of professors and the use of an appropriate online education system were identified and questions based on the scaling and size of these factors were examined in a questionnaire. In addition, in calculating Cronbach's alpha number, the value of 0.962 was obtained for all 21 questions. In this study, both parametric and non-parametric correlation tests were used for all statistical calculations required to show the willingness of students to continue their education in virtual or face-to-face classes. The statistical population included 642 students of all disciplines at Shamsipour University in Tehran.

    Keywords: COVID-19, Educational Management, Technical, Vocational University, Samyad, Virtual Education
  • Mahdi Hosseinpour *, Mohammad Javad Jamshidi, Yousef Mohamadifar, Shahin Behvar Pages 177-194

    Nowadays, as the competitive environment of businesses increases, they try to continue their activities in this dynamic and turbulent environment. One of the important factors for competition in the small and medium sized enterprises is innovation. Innovation also reduces costs and increases business productivity. As a consequence, this study was conducted to investigate the effect of strategic innovation on innovative performance with the role of environmental moderator in small and medium sized enterprises located in industrial towns in Kermanshah province. The method used in this research is a descriptive- Survey method. The statistical population of the study includes small and medium sized industrial companies operating in Kermanshah (N = 567) which according to the table of Krejcie and Morgan (1970) 234 companies were randomly selected as a sample. Data analysis was performed using structural equation modeling with Smart PLS software. The results show that strategic innovation is positively and significantly (0.263) related to the performance of small and medium sized enterprises and in competitive environments (0.251) with a small percentage difference compared to the dynamic environment (0.247), strategic innovation has a greater impact on innovative performance. The more competition there is, the stronger the impact of strategic innovation on innovative performance.

    Keywords: Strategic Innovation, Innovative performance, Small, Medium Businesses, business environment
  • Sayyed Mohammad Reza Davoodi *, Sepideh Ali Akbar Sichani Pages 195-216

    The purpose of this study was to identify and prioritize the factors affecting the empowerment of Free Technical and Vocational Schools using FAHP and FTOPSIS techniques. The statistical population of this research included the experts and managers of the Technical and Professional Organization of 14 Free Technical and Vocational Schools in Isfahan Province, numbering 35 people. To identify the effective factors affecting empowerment of these schools using the Delphi method, after reviewing the background, 14 experts were interviewed. Indicators were extracted from the research literature reviewed and approved by experts. Finally, 4 main criteria and 14 sub-criteria affecting the performance of Free Technical and Vocational Schools as well as 13 solutions for empowering schools were identified. A questionnaire was used to make pairwise comparisons. The combined approach of FAHP was used to weight the criteria and FTOPSIS was used to identify and prioritize the enablers of Free Technical and Vocational Schools. The results indicate that in the ranking of solutions, the empowerment criteria of "implementation of skills training tailored to local and regional needs" and "removal of the ban on employing government employees as the founder of schools" were respectively ranked in first and last places.

    Keywords: Technical, vocational organizations, Free technical, vocational schools, Empowerment of free technical, FAHP, FTOPSIS
  • Reza Mahdi *, Ahmad Keykha Pages 217-231

    With the aim of success in the labor market and improving the level of employability, developing the skills and competencies of students and graduates is one of the criteria for evaluating the quality of higher education institutions, especially community-based and entrepreneurial universities. Due to the importance of employability of graduates, this study was conducted with the aim of investigating the level of employability of graduates of technical and vocational colleges from the perspective of cultural and student deputies by survey method. The statistical population of the study consists of all deputies, from which 107 people selected by full census method. A researcher-made questionnaire adapted from the De Vos & Soens questionnaire used to data gathering. The Content Validity of this questionnaire confirmed by experts and its reliability confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.87. From the perspective of the deputies who have the most socio-political relations with students and graduates, the employability of graduates evaluated at a desirable level. The results of statistical tests show that there is a significant difference between the opinions of deputies in the field of employability and the level of employability of graduates of all colleges is not the same and in comparison, some have better performance and provide more chances for their graduates to get a suitable job.

    Keywords: Entrepreneurial University, Employability, Technical Graduates, Skill Training, Technical, Vocational Education, Training (TVET)
  • Samira Zangoei * Pages 233-246

    The key to the success of any online education is to pay attention to student satisfaction. Students 'satisfaction with how they learn in online classes is an important variable and can help instructors and lesson planners to create an environment tailored to students' needs. Lessons should be presented in a way that has a positive impact on students' online learning experience. Students' individual differences, such as technology self-efficacy, personality, and participation, affect their satisfaction with the course. So far, a lot of research has been done to investigate the factors affecting student satisfaction, but no special attention has been paid to the type of courses offered. In this article, in addition to examining the factors affecting students' satisfaction in online learning, the effect of offering two types of theoretical and workshop courses in technical and vocational universities has been discussed. It was done in these two types of courses. The results showed that although the factors of learner-teacher interaction, learner-content interaction and Internet self-efficacy are the most effective factors for student satisfaction, but the type of course presentation changes the importance of these factors according to the theory or workshop.

    Keywords: Interaction, Internet self-efficacy, Online Learning, student satisfaction, Theory, workshop
  • Mahdieh Dorobaf *, Asiyeh. S Modaressi Saryazdi Pages 247-259

    Mathematics can be considered as the sweetest lesson for learners, provided that various techniques of educational technology are used to objectify the abstract concepts and special rules and regulations that exist in mathematics. Considering that Iran is seeking a scientific jump, Therefore, it is necessary to use new teaching methods to achieve progress and learning and motivate students. The main purpose of this study was to determine the effectiveness of mathematics teaching in the manner of on improving student's academic motivation. Type of research, applied and research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The data collection method was library and field method which in the field method the Harter academic achievement motivation questionnaire was used. The population of the study was all boy students of first-grade on primary school in Yazd city in the academic year of 2018-2019. Among the selected sample, a multistage cluster sampling method, 32 subjects with lower educational motivation were selected for research. And randomly assigned to two experimental and control groups. The results of data analysis using covariance analysis showed that teaching methods designed in the manner of story, improve the internal motivation of students but has no effect on the external motivation of students.

    Keywords: Teaching, Motivation, Achievement, stories, math