فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و دوم شماره 11 (پیاپی 96، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد* صفحات 1084-1085
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده* صفحات 1086-1098

    بیماری های واگیردار نوپدید و بازپدید از جمله چالش های مهم بهداشت عمومی هستند که رعایت اصول مراقبت های اولیه بهداشتی می تواند مانع از افزایش بیماری و مرگ و میر در جوامع شود. این مطالعه به بررسی چالش های بهداشت محیط ایران در دوره همه گیری کووید-19 به عنوان یک بیماری نوپدید واگیردار پرداخته است.عدم آمادگی کافی نظام سلامت، تاخیر در قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی، آماده نبودن دستورالعمل های بهداشتی، کمبود وسایل حفاظت فردی و مواد گندزدا و ضدعفونی کننده، تاخیر در آغاز فعالیت های تحقیقاتی لازم، گندزدایی غیرضروری معابر، ناشناخته بودن مکانیزم های انتقال، ضعف تهویه بیمارستان ها، کم توجهی به کاهش تماس، موازی کاری در تدوین دستورالعمل های بهداشتی، مدیریت نامناسب اجساد و فعالیت سامانه حمل ونقل عمومی از جمله چالش های مهم بهداشت محیطی دوره همه گیری کووید-19 در ایران بودند.علی رغم رشد و توسعه فناوری های درمانی، لازم است خدمات مراقبت های اولیه بهداشتی با تاکید بر بهداشت محیط به عنوان یک راهبرد کلیدی نظام سلامت در مبارزه با همه گیر شدن بیماری ها مورد توجه جدی قرار گیرد. به منظور مقابله موثر با حضور طولانی مدت ویروس کرونا، مسیولین ضمن سیاستگذاری، اقدامات عملی گسترده پیشگیرانه و پایدار در تامین و توسعه زیرساخت های بهداشت محیطی را انجام دهند و مردم نیز در تحقق برنامه های پیشگیرانه مشارکت جدی و آگاهانه داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بهداشت محیط، همه گیری، ایران
  • حمیدرضا غلامی، زهره وفادار* صفحات 1099-1109
    زمینه و هدف

    جهت ارتقا آموزش پرستاری نظامی در ایران، انجام مطالعات تطبیقی و بهره گیری از راهبردهای تجربه شده در دانشگاه های سایر کشورها امری ضروری است. پژوهش حاضر به مقایسه توصیفی و تطبیقی برنامه های آموزش پرستاری نظامی در سه کشور ایران، آمریکا و هندوستان پرداخته است.

    روش ها: 

    مطالعه تطبیقی و توصیفی -تحلیلی در سال 1399 انجام شد. داده ها با جستجوی اینترنتی در دانشگاه های نظامی ایران، آمریکا و هندوستان، با کلیدواژه های پرستاری نظامی، آموزش پرستاری، برنامه درسی و با مروری بر تاریخچه و عناصر برنامه درسی این دانشگاه ها جمع آوری شد. جهت انجام مطالعه تطبیقی از الگوی Beredy استفاده شده و نظام های آموزشی مورد مطالعه در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نظام های آموزشی پرستاری نظامی در هر سه کشور، با اتکا بر دانش پایه ای حرفه پرستاری و با رویکردی نظامی ارایه می شود، ساختار اصلی آن شامل چشم انداز، رسالت، ماموریت، اهداف، ضوابط پذیرش، راهبردهای آموزش و ارزشیابی دانشجویان است. ماموریت برنامه آموزشی در هندوستان و ایران مبتنی بر ارایه خدمات انسانی در موقعیت های بحرانی و سلامت جوامع بشری است، ولی در آمریکا مبتنی بر برتری و رهبری جهانی است. رویکرد غالب در برنامه آموزشی در آمریکا و هندوستان توجه به تفاوتهای فرهنگی، عملکرد تیمی و آموزش تیم محور، ارایه واحدهای اختیاری و منعطف بودن واحدهای آموزشی است ولی در ایران توسعه اخلاق حرفه ای و اسلامی، آموزش فرد محور، آموزش های متمرکز و توسعه توانمندی های سازمانی است. در آمریکا و هندوستان تخصصی سازی در پرستاری نظامی متناسب با نیازهای نیروهای هوایی، دریایی و زمینی انجام می شود ولی در ایران، آموزش پرستاری نظامی به صورت کلی و بیشتر در جهت پاسخگویی به موقعیتهای بحرانی وجنگی است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها، برنامه آموزشی پرستاری نظامی در ایران در بعد نظری کیفیت و اعتبار علمی بالایی دارد، ولی در ضوابط پذیرش دانشجو، نیازسنجی آموزشی، توسعه ابزارهای سنجش شایستگی های فراگیران، اعتبارسنجی محتواهای آموزشی و تخصصی سازی (متناسب با نیازهای یگانهای هوایی، زمینی، دریایی) نیاز به بازنگری، اصلاح و ارتقاء دارد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، پرستاری نظامی، ایران، هندوستان، آمریکا
  • هاله تاج الدینی، محدثه کمالی* صفحات 1110-1120
    زمینه و هدف

    کووید-19 یک بیماری تنفسی جدید ناشی از ویروسSARS-CoV-2  است. در 81 درصد از بیماران علایم خفیف است و در منزل بهبود می یابند و درمان شامل مراقبت های حمایتی است. یکی از درمان های حمایتی ممکن است استفاده از توصیه های طب ایرانی باشد.

    روش ها: 

    در این مطالعه مباحث ذات الریه، سعال، ضیق النفس و همچنین زکام و نزله در کتب طب ایرانی و موتورهای جستجوی گوگل اسکالر، پاب مد و وب آف ساینس مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    به طور کلی در همه بیماری ها از جمله بیماری های تنفسی یکی از نکات مهم در حفظ سلامتی و درمان در طب ایرانی توجه به رژیم غذایی و رفع یبوست، رینیت آلرژیک، سینوزیت و سرماخوردگی های مکرر برای پیشگیری از عوارض آنها است و همچنین تقویت اعضای مهم بدن شامل قلب، مغز، کبد، کلیه، معده و ریه می باشد. در مراحل ابتدایی بیماری باید حجم و تعداد وعده های غذایی بیمار را کاهش داد و بیمار را در شب از خوردن گوشت های غلیظ مانند گوشت گاو و گوساله پرهیز داد.

    نتیجه گیری:

     تقویت ارگان ها با تغذیه مناسب و بهره گرفتن از خواص تقویت کنندگی گیاهان در کاهش ریسک ابتلای افراد به بیماری ها و بهبود سریع تر و کم عارضه تر آنها کمک کننده است. این دستورات سبک زندگی در کنار رعایت توصیه های موکد بهداشت فردی و اجتماعی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های حاد تنفسی مفید هستند.

    کلیدواژگان: طب سنتی، طب ایرانی، کووید-19، کروناویروس، پنومونی
  • لیلا لطفیان، مینو اسدزندی*، مهروز جوادی، مجتبی سپندی صفحات 1121-1129
    زمینه و هدف

    استرس های متعدد شغلی در اساتید نظامی به سلامت معنوی ایشان آسیب می زند و انجام خود مراقبتی معنوی را ضروری می نماید. با توجه به اهمیت توانمندسازی اساتید هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر توانمند سازی معنوی با روش چند رسانه ای مبتنی بر مدل قلب سلیم بر سلامت معنوی اساتید نظامی در یک مطالعه مداخله ای بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده، در سال 1398 در شهر تهران، بر روی 98 نفر (49 نفر گروه آزمون و 49 نفر گروه کنترل) از اساتید نظامی ارتش اجرا شد. نمونه ها به روش تصادفی گروهی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. مداخله برای گروه آزمون، آموزش چند رسانه ای مبتنی بر مدل قلب سلیم با هدف جلب اعتماد، دانش افزایی، توسعه ارتباطات، انگیزش، با اهدای نرم افزار آموزشی و پیگیری آموزش ها در شبکه مجازی، به مدت 15 هفته اجرا شد. گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. قبل و بلافاصله بعد از مداخله، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و آلیسون توسط هر دو گروه تکمیل شد.

    یافته ها

    اختلاف دو گروه از نظر شاخص سلامت معنوی پس از دریافت مداخله و تعدیل اثر مقادیر پایه در دو گروه برابر با (25/49-22/69) 24/09 و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0/001>P). همچنین پس از دریافت مداخله مورد نظر اختلاف دو گروه مورد مطالعه از نظر شاخص سلامت مذهبی (12/83-11/11) 11/97 و سلامت معنوی (12/79-10/99) 11/90 معنی دار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد که مداخله مبتنی بر قلب سلیم تاثیر معنی داری بر بهبود سلامت معنوی اساتید نظامی دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، اساتید، سلامت، پرسنل نظامی، معنویت
  • احسان سعیدی، مصطفی سودمند، مهدی مشهدی اکبر بوجار، صفیه آقاعبداللهیان، علی بهرامی فر، میلاد اصغردوست، مهدی باقری* صفحات 1130-1144

    همه گیری کووید-19 و نشانگان حاد تنفسی ناشی از آن، چالشی بی سابقه برای شناسایی داروهای موثر جهت پیشگیری و درمان آن ایجاد کرده است. با توجه به سرعت بالای همه گیری این بیماری و بالا بودن تعداد افراد در معرض خطر ابتلا، کادر درمانی نیاز به شواهدی دقیق در رابطه با درمان های دارویی موثر این عفونت دارند. درحال حاضر هیچ روش درمانی موثر برای درمان کووید-19 وجود ندارد. ولی سرعت گسترش دانش در مورد ویروس شناسی SARS-CoV-2 تعداد قابل توجهی از اهداف بالقوه دارویی را فراهم می کند. شواهد بدست آمده حاکی از این است که اطلاعات ارایه شده در خصوص میزان اثربخشی هیدروکسی کلروکین ضدو نقیض است ولی به نظر می رسد که داروی Remdesivir اگرچه تا کنون تاییدیه سازمان غذا و داروی ایالات متحده را نگرفته است ولی با فعالیت آزمایشگاهی قدرتمند خود در برابر این ویروس امیدوارکننده ترین درمان دارویی باشد. در کنار این نتایج برخی کارآزمایی های بالینی اثربخشی Oseltamivir را منتفی و مصرف کورتیکواستروییدها را نیز با محدودیت های زیادی روبرو دانسته اند. همچنین شواهد بالینی فعلی، از مصرف مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین یا مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین در بیماران مبتلا به کووید-19 پشتیبانی نمی کنند.همه گیری کووید-19 بزرگترین بحران بهداشت عمومی جهانی عصر حاضر از زمان شیوع آنفولانزای همه گیر در سال 1918 است. سرعت و حجم کارآزمایی های بالینی که برای بررسی روش های درمانی بالقوه برای کووید-19 آغاز شده است نشان دهنده نیاز مبرم به یافتن هرچه سریع تر درمان بهینه برای این معضل است که تاکنون بصورت قطعی موثر نبوده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، کروناویروس، دارودرمانی، عوامل ضدویروسی، عوامل ایمنی شناسی
  • آرزو داوری نیا مطلق قوچان، علی تاج آبادی، فاطمه برزویی، نرجس حشمتی فر، زهره محمدزاده تبریزی*، صدیقه رستاقی صفحات 1145-1152
    زمینه و هدف

     سلامت روان پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 به دلیل شرایط خاص ناشی از محیط کار و بیماران ممکن است در معرض خطر باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه سلامت روان در پرستاران شاغل در بیمارستان های درگیر کووید-19 با سایر بیمارستان ها انجام گرفت.

    روش ها

     این پژوهش توصیفی- مقایسه ای در پرستاران شاغل در بخش های درگیر کووید-19 و غیردرگیر شهر سبزوار، در اردیبهشت سال 1399 انجام شد. با استفاده از نمونه گیری در دسترس 122 پرستار (60 پرستار بخش کووید-19 و 62 پرستار بخش غیر کووید-19) وارد مطالعه شدند. پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ) به صورت اینترنتی در اختیار پرستاران قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز گردید.

    یافته ها

     میانگین نمره کل سلامت روان در پرستاران شاغل در مرکز کووید-19 و سایر مراکز به ترتیب 71/11±68/62 و 07/12±84/65 بود. از نظر آماری بین دو گروه تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (p-value=0.20)

    نتیجه گیری

     سلامت روان در پرستاران در همه گیری بیماری کووید 19 در سطح خیلی پایینی است. پیشنهاد می شود برای ارتقاء سلامت روانی پرستاران که به طور مستقیم در کیفیت مراقبت و بهبود سطح سلامت جامعه موثر است،‌ برنامه ریزی های مناسب از قبیل مشاوره های روان درمانی، برگزاری برنامه های مفرح و روحیه بخش،‌ اعطای موارد انگیزشی در زمینه های مختلف انجام شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت روان، پرستار
  • فیروزه علویان* صفحات 1153-1161

    ظهور کرونا ویروس سندرم تنفسی حاد شدید 2 (SARS‐CoV-2) در دسامبر 2019، به بیماری همه گیر کووید-19 منجر شده است. اخیرا مطالعات بالینی نشان داده اند بخش هایی از سیستم عصبی؛ ازجمله مایع مغزی نخاعی طی عفونت  SARS-CoV-2درگیر می شوند که با تظاهرات عصبی متنوعی مانند سردرد، سرگیجه و اختلال در حواس بویایی و چشایی، همراه است. در این مطالعه مروری از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Google Scholar و Scopus؛ و کلمات کلیدی SARS‐CoV-2، کووید-19، ACE2 و سیستم عصبی برای یافتن مقالات مربوط به داده های بالینی تهاجم SARS‐CoV-2 به سیستم عصبی استفاده شد. مقالات مطالعه شده در این تحقیق مربوط به فاصله زمانی 1992 تا 2020 هستند. یافته ها بیانگر این مطلب است که کرونا ویروس ها به سیستم عصبی انسان حمله می کنند و باعث تغییرات عصبی شدید می شوند. بنابراین، با توجه به اینکه گیرنده اختصاصی SARS-CoV-2؛ یعنی ACE2 در سیستم عصبی مرکزی به تعداد فراوانی وجود دارد و خاصیت عصبی و تهاجمی سایر کرونا ویروس های انسانی به طور گسترده ای گزارش شده اند، شناسایی عوارض احتمالی کووید-19 بر روی سیستم عصبی، ضروری است.

    کلیدواژگان: SARS‐CoV-2، کووید-19، ACE2، سیستم عصبی
  • حسین اسدی، عقیل حبیبی سولا*، مهناز داوری، سولماز ارشادی فرد صفحات 1162-1170
    زمینه و هدف

    ایمنی بیمار یکی از اصول اساسی مراقبت سلامت می باشد و بررسی فرهنگ ایمنی بیمار حرکتی در جهت فراهم کردن شرایط ایمن برای مراقبت از بیماران است. هدف از این مطالعه بررسی فرهنگ ایمنی بیمار در پرستاران شاغل در بخش های مراقبت از بیماران مبتلا به کووید 19، در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که برروی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل حین شیوع بیماری کووید-19 انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار (HSOPSC) مشتمل بر 42 سوال و 12 بعد بود. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین کلی درصد پاسخ های مثبت به 12 بعد فرهنگ ایمنی 33/66 درصد بود که بالاترین امتیاز کسب شده، مربوط به حیطه "کار تیمی درون واحد" (82 درصد) و پایین ترین امتیاز کسب شده مربوط به حیطه های " برخورد غیرتنبیهی در قبال رویداد حادثه "(20 درصد) و "کار تیمی ما بین واحد" (20 درصد) بود. بر اساس آزمون تی مستقل رابطه معنی داری بین تاهل و شیفت کاری با فرهنگ ایمنی بیمار وجود داشت. همچنین بر اساس آزمون انالیز واریانس یک طرفه رابطه معنی داری بین سن، وضعیت استخدامی و سابقه کاری با فرهنگ ایمنی بیمار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در بین پرستاران مورد مطالعه متوسط بود. بهبود فرهنگ ایمنی بیمار برای ارتقا شاخص های مراقبت از بیماران ضروری است. هم چنین می بایست به ابعاد دارای میانگین پایین در این مطالعه به جهت ارتقا و تقویت این ابعاد توجه ویژه داشت.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، پرستار، کووید-19
  • امیر واحدیان عظیمی، سید رضا حسینی، فرشید رحیمی بشر، امیرحسین صاحبکار* صفحات 1171-1185

    بیماری کووید-19 که توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد می شود، با علایم اولیه تب، سرفه، تنگی نفس، میالژی و خستگی شروع می شود، ریه ها را عفونی می کند و باعث سندرم دیسترس حاد تنفسی می شود. همچنین، شروع بیماری ممکن است، با پیشرفت سریع، منجر به اختلال در عملکرد اندام ها شود، مانند آسیب حاد کلیه یا کبد و حتی در موارد شدید منجر به مرگ شود. تلاش های علمی بسیاری در سراسر جهان برای شناسایی روش های درمانی مناسب برای این بیماری در حال انجام است. کورکومین یک ترکیب پلی فنولی طبیعی است که می تواند یک گزینه درمانی بالقوه برای بیماران مبتلا به کووید-19 باشد. در این مطالعه، برخی از اثرات بالقوه کورکومین مانند مهار ورود ویروس به سلول، مهار تکثییر ویروس و پروتیاز ویروسی و همچنین تعدیل برخی مسیرهای پیام رسان درون سلولی را مرور می کنیم. برای مرور جامع متون علمی، اطلاعات حاصل از جستجوی اینترنتی پایگاه های علمی انگلیسی زبان پابمد، اسکوپوس، Web of Science, Science Direct و همچنین پایگاه های فارسی زبان مانند SID با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط براساس MESH مانند کووید-19، SARS-COV-2 ، کورکومین و curcuminoid منتشر شده بین ژانویه 2020 تا ژانویه 2021 جمع آوری شد. این مطالعه مروری، برخی اثرات احتمالی کورکومین و مکانیسم آنها را در درمان کووید-19 ارایه می کند.

    کلیدواژگان: کورکومین، کرونا ویروس، عفونت ویروسی، فیبروز ریوی، سندرم دیسترس تنفسی حاد
|
  • Mohammadreza Firouzkouhi, Abdolghani Abdollahimohammad* Pages 1084-1085
  • Hossein Masoumbeigi, Ghader Ghanizadeh* Pages 1086-1098

    Emerging and communicable infectious diseases are one of the major public health challenges that adherence to the principles of primary health care can prevent the rising of morbidity and mortality in communities. This study investigates the environmental health challenges of Iran in the Covid-19 epidemic as an emerging infectious disease.Insufficient readiness of the health system, delays in quarantine and social distancing, the unpreparedness of health instructions, lack of personal protective equipment and disinfectants, delays in starting necessary research activities, unnecessary disinfection of roads, unknown mechanisms of transmission, poor ventilation of hospitals, lack of attention to reduced contact, parallel work in the development of health instructions, improper management of corpses and the operation of the public transport system were among the major environmental health challenges of the Covid-19 epidemic in Iran.Despite the growth and development of medical technologies, it is necessary to pay serious attention to primary health care services with an emphasis on environmental health as a key strategy of the health system in combating the spread of diseases. In order to effectively deal with the long-term presence of the coronavirus, the authorities, while making policy, take comprehensive preventive and sustainable practical measures in providing and developing environmental health infrastructure, and the people should be seriously and consciously involved in the implementation of prevention programs.

    Keywords: COVID-19, Environmental health, Epidemics, Iran
  • Hamidreza Gholami, Zohreh Vafadar* Pages 1099-1109
    Background and Aim

    In order to promote military nursing education in Iran, it is necessary to conduct comparative studies and use the strategies experienced in universities in other countries. The present study has a descriptive and comparative comparison of military nursing education programs in three countries: Iran, the United States and India.

    Methods

    A comparative and descriptive-analytical study was conducted in 2020. Data were collected by searching the Internet in military universities of Iran, USA and India, with the keywords of military nursing, nursing education, curriculum and reviewing the history and curriculum elements of these universities. Beredy model was used for comparative study and the educational systems were analyzed in four stages of description, interpretation, proximity and comparison.

    Results

    Military nursing education systems in all three countries are based on the basic knowledge of the nursing profession and are presented with a military approach. Its main structure includes vision, mission, goals, admission criteria, training strategies and student evaluation. The mission of the educational program in India and Iran is based on providing humanitarian services in critical situations and the health of human societies, but in the United States it is based on global excellence and leadership. The predominant approach in the curriculum in the United States and India is to pay attention to cultural differences, teamwork and team-based training, providing optional units and flexibility of training units, but in Iran is the development of professional and Islamic ethics, individual-centered training, and development organizational capabilities. In the United States and India, specialization in military nursing is tailored to the needs of the air, naval, and ground forces, but in Iran, military nursing training is more general and more responsive to crisis and war situations.

    Conclusion

    Based on the findings, the military nursing training program in Iran has high quality and scientific validity in the theoretical dimension, but in terms of student admission, educational needs assessment, development of learner competency assessment tools, accreditation of educational content and specialization (appropriate to the needs of air, naval and ground units) needs to be revised, improved and upgraded.

    Keywords: Curriculum, Military Nursing, Iran, India, USA
  • Haleh Tajadini, Mohadese Kamali* Pages 1110-1120
    Background and Aim

    COVID-19 is a new respiratory disease caused by SARS-Co-2. In 81% of patients, the symptoms are mild and improve at home, and treatment includes supportive care. One of the supportive care may be using the recommendations of Persian medicine.

    Methods

    In this study, the topics of pneumonia, salivation, shortness of breath, as well as colds and flu in Persian medical textbooks and search engines Google Scholar, PubMed and Web of Science were examined.

    Results

    In general, in all diseases, including respiratory diseases, one of the important points in maintaining health and treatment in Persian medicine is to pay attention to diet and eliminate constipation, allergic rhinitis, sinusitis and recurrent colds to prevent their complications and also strengthen important organs include the heart, brain, liver, kidneys, stomach and lungs. In the early stages of the disease, the patient should reduce the volume and number of meals and avoid concentrated meats such as beef and veal at night.

    Conclusion

    Strengthening the organs with proper nutrition and taking advantage of the strengthening properties of plants helps to reduce the risk of people suffering from diseases and improve faster and less complication. These lifestyle instructions, along with strictly personal and social health recommendations, are helpful in preventing acute respiratory illness.

    Keywords: Traditional Medicine, Persian Medicine, COVID-19, SARS-CoV-2, Pneumonia
  • Leila Lotfian, Minoo Asadzandi*, Mahrooz Javadi, Mojtaba Sepandi Pages 1121-1129
    Background and Aim

    Numerous job stresses in military instructors damage their spiritual health and necessitate spiritual self-care. Considering the importance of teacher empowerment, the aim of the present study was to investigate the effect of spiritual empowerment with a multimedia method based on the sound heart model on the spiritual health of military teachers in an interventional study.

    Methods

    The present study was a randomized clinical trial, conducted in Tehran in 2019, on 98 military professors (49 in the experimental group and 49 in the control group). The samples were randomly divided into experimental and control groups. Intervention for the experimental group, a multimedia training based on a sound heart model with the aim of gaining trust, knowledge, communication development, motivation, by donating educational software and following the training in the virtual network, was implemented for 15 weeks. The control group did not receive any intervention. Before and immediately after the intervention, Pulotzin and Ellison spiritual health questionnaire was completed by both groups.

    Results

    The difference between the two groups in terms of spiritual health index, after receiving the desired intervention and adjusting the effect of baseline values in the two groups was equal to 24.09 (22.69-25.49) and this difference was statistically significant (p<0.001). Also, after receiving the intervention, the difference between the two groups was significant in terms of religious health index 11.97 (11.11-12.83) and Existential health 11.90 (10.99-12.79) (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that the intervention based on a Sound Heart model has a significant effect on improving the mental health of military teachers.

    Keywords: Empowerment, Faculty, Health, Military Personnel, Spirituality
  • Ehsan Saeedi, Mostafa Soodmand, Mahdi Mashhadi Akbar Boojar, Safieh Aghaabdollahian, Ali Bahramifar, Milad Asghardoust, Mahdi Bagheri* Pages 1130-1144

    The epidemic of COVID-19 and its associated acute respiratory syndrome has posed an unprecedented challenge in identifying effective drugs to prevent and treat it. Due to the high prevalence of this disease and the high number of people at risk, medical staff needs accurate evidence regarding effective drug treatments for this infection. There is currently no effective treatment for COVID-19. But the rapid development of knowledge about the virology of SARS-CoV-2 provides a significant number of potential pharmacological targets. Evidence suggests that the data provided on the efficacy of hydroxychloroquine is contradictory, but it seems that Remdesivir, although not yet approved by the US Food and Drug Administration, has strong laboratory activity against the virus is the most promising drug treatment. In addition to these results, some clinical trials have ruled out the effectiveness of Oseltamivir and limit the use of corticosteroids. Also, current clinical evidence does not support the use of angiotensin-converting enzyme inhibitors or angiotensin receptor blockers in patients with COVID-19.The COVID-19 epidemic is the largest global public health crisis of the present era since the outbreak of the flu pandemic in 1918. The speed and volume of clinical trials that have begun to examine potential treatments for COVID-19 indicate the urgent need to find the optimal treatment for this problem as soon as possible, which has not yet been conclusively effective.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Drug Therapy, Antiviral Agents, Immunologic Factors
  • Arezoo Davarinia Motlagh Quchan, Ali Tajabadi, Fateme Borzoei, Narjes Heshmatifar, Zohreh Mohamadzadeh Tabrizi*, Sedighe Rastaghi Pages 1145-1152
    Background and aim

    Mental health of nurses working in Covid-19 wards may be at risk due to special conditions of the workplace and patients. Therefore, the present study was conducted to compare the mental health of nurses working in Covid-19 hospitals with other hospitals.

    Methods

    This descriptive-comparative study was performed on nurses working in the COVID-19 involved and non-involved wards of Sabzevar, Iran in May 2020. Using available sampling, 122 nurses (60 nurses in the Covid-19 ward and 62 nurses in other wards) enrolled. The online General Health Questionnaire (GHQ) was provided to nurses. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    The mean total mental health scores of nurses working in Covid-19 and other wards were 62.68 ± 11.71 and 65.84 ± 12.07, respectively. There was no statistically significant difference between the two groups (p-value = 0.20)

    Conclusion

    Mental health in nurses is very low in the epidemic of Covid-19. It is recommended promoting the mental health of nurses, which directly affects the quality of care and improves the health of the community, by appropriate planning such as psychotherapy counseling, holding fun and invigorating programs,‌ awarding incentives in various fields.

    Keywords: COVID-19, Mental Health, Nurse
  • Firoozeh Alavian* Pages 1153-1161

    The outbreak of severe acute respiratory syndrome (SARS ‐ CoV-2) in December 2019 has led to the epidemic of Covid-19. Recent clinical studies have shown that parts of the nervous system; Cerebrospinal fluid (CSF) are involved in SARS-CoV-2 infection, which is associated with a variety of neurological manifestations such as headache, dizziness, and olfactory and gustatory disorders. This study provides an overview of the Pubmed, Google Scholar and Scopus databases; and the keywords SARS ‐ CoV-2, Covid-19, ACE2 and the nervous system were used to find articles related to the clinical data of SARS ‐ CoV-2 invasion of the nervous system. The published articles retrieved from 1992 to 2020. The findings suggest that coronaviruses invade the human nervous system and cause severe neurological changes. Therefore, given that the SARS-CoV-2 specific receptor; ACE2 is abundant in the central nervous system, and the neurological and invasive properties of other human coronaviruses have been widely reported, it is essential to identify possible complications of COVID-19 on the nervous system.

    Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, ACE2, Nervous system
  • Hosein Asadi, Aghil Habibi Soola*, Mahnaz Davari, Solmaz Ershadifard Pages 1162-1170
    Background and Aim

    Patient safety is one of the basic principles of health care and the investigation of patient safety culture is a step towards providing safe conditions for patient care. The aim of this study was to evaluate the patient safety culture in nurses working in the care wards of patients with COVID-19 in Imam Khomeini Hospital in Ardabil, Iran.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was performed on 150 nurses working in Imam Khomeini Hospital in Ardabil, Iran during the outbreak of COVID-19 disease. The tool used was the Hospital Survey of Patient Safety Culture Questionnaire (HSOPSC) consisting of 42 questions and 12 dimensions. The sampling method was the census. Data analysis was performed in SPSS software version 22.

    Results

    The overall average percentage of positive responses to 12 dimensions of safety culture was 66.33%, the highest score was related to the field of "teamwork within the unit" (82%) and the lowest score was related to the areas of "Non-Punitive Response to Error" (20%) and "teamwork Across units" (20%). According to the independent t-test, there was a significant relationship between marriage and work shift and patient safety culture. Also, based on one-way analysis of variance, there was a significant relationship between age, employment status and work experience with patient safety culture.

    Conclusion

    The status of patient safety culture was moderate among the nurses. Improving the patientchr('39')s safety culture is essential to improving patient care indicators. Also, special attention should be paid to the dimensions with the low average in this study in order to improve and strengthen these dimensions.

    Keywords: Patient Safety culture, Nurse, COVID-19
  • Amir Vahedian Azimi, Seyed Reza Hosseini, Farshid Rahimibashar, Amirhossein Sahebkar* Pages 1171-1185

    COVID-19, which is caused by the SARS-Cov-2, begins with early symptoms of fever, cough, shortness of breath, myalgia, and fatigue, affecting the lungs with pneumonia and causing acute respiratory distress syndrome (ARDS). Also, the onset of the disease may with rapid progression, lead to organ dysfunction, such as acute kidney or liver damage, and even death in severe cases. Many scientific efforts are underway around the world to identify the appropriate treatment for this disease. Curcumin is a natural polyphenolic compound, which could be a potential treatment option for patients with Covid-19. In this study, we review some of the possible effects of curcumin, such as inhibiting virus entry into the cell, inhibiting virus replication and viral protease, as well as modulating some intracellular messenger pathways. To comprehensive literature review, information from an internet search of English language databases PubMed, Scopus, Web of Science and ScienceDirect as well as Persian language databases such as SID using related keywords based on MESH such as COVID-19, SARS-COV-2 , Curcumin and curcuminoid between January 2020 and January 2021 were collected. This review provides some possible effects of curcumin and its mechanisms for the treatment of COVID-19.

    Keywords: Curcumin, Viral Infection, Pulmonary Fibrosis, Acute Respiratory Distress Syndrome