فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و دوم شماره 12 (پیاپی 97، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرمحسن راه نجات، سید حسین سلیمی*، علی فتحی آشتیانی، بهنوش صبایان، پرویز دباغی، مهدی ربیعی، ارسیا تقوا، وحید دنیوی، هاله شاهد حق قدم صفحات 1186-1198
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای علایم اضطراب و افسردگی در جانبازان، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی به عنوان یک روش درمانی جدید با مواجهه درمانی طولانی مدت به عنوان یک روش درمانی پیشنهادی و معمولی در درمان جانبازان جنگ با اختلال PTSD مزمن و علایم اضطراب و افسردگی آن ها به عنوان اختلالات همراه انجام شد.

    روش ها: 

    این مطالعه به روش نیمه تجربی با گروه کنترل (در انتظار درمان) به صورت پیش آزمون و پس آزمون با پیگیری 3 ماه روی 57 نفر از جانبازان مراجعه کننده به برخی بخش های روان پزشکی بیمارستان های نظامی شهر تهران اجرا شد. جهت انجام مطالعه، 17 نفر به گروه آزمایش 1 (دریافت کننده درمان فراشناختی)، 17 نفر به گروه آزمایش 2 (دریافت کننده مواجهه درمانی طولانی مدت) و تعداد 23 نفر به گروه کنترل به صورت تصادفی تخصیص داده شدند. ابزارهای پژوهش شامل: فهرست اختلال استرس پس از ضربه (PCL-M - ویرایش نظامی)، سیاهه افسردگی بک (BDI-II)، سیاهه اضطراب بک (BAI-II) و پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته بود.

    یافته ها:

     با در نظر گرفتن همسانی گروه ها، نتایج پژوهش نشان داد که اثربخشی هر دو مداخله روی کاهش نشانه های افسردگی و اضطراب یکسان بوده است. اما بین گروه های دریافت کننده درمان فراشناختی و مواجهه درمانی طولانی مدت با گروه کنترل در انتظار درمان در زمینه متغیرها تفاوت معناداری وجود داشت که این موضوع نشان دهنده اثربخشی هر دو مداخله درمانی روی متغیرها است (001/0=P).

    نتیجه گیری: 

    یافته های حاضر نشان داد که درمان فراشناختی هم می تواند به عنوان یکی از مداخلات درمانی اثربخش جدید در حوزه PTSD مزمن ناشی از جنگ در کنار سایر درمان های روان شناختی PTSD (مواجهه درمانی طولانی مدت) همچنین خود به تنهایی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: PTSD، نشانه های اضطراب، نشانه های افسردگی، درمان فراشناختی
  • محسن عباسی فرج زاده، حسین باباتبار درزی، علیرضا شهریاری، هادی اسمعیلی گورچین قلعه، علی علی اکبر اصفهانی، محمدصادق باقری باغدشت، میلاد اصغردوست رضایی، علی رحمانی، امیر واحدیان عظیمی، لیلا کریمی* صفحات 1199-1208
    زمینه و هدف

    نظرات بیماران به عنوان یک منبع قابل اطمینان می تواند برای ارزیابی خدمات بهداشتی درمانی مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه تعیین رضایت مندی بیماران مبتلا به کووید-19 از خدمات ارایه شده در نقاهتگاه بیمارستان بقیه الله اعظم (عج) در سال 1399 بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی 73 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان بقیه الله (عج) به روش نمونه گیری در دسترس، در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه رضایتمندی بیماران مشتمل بر 48 سوال بود که براساس طیف لیکرت تنظیم و روایی و پایایی آن تایید شده بود. این پرسشنامه رضایت بیماران را در دو بخش بهداشتی-درمانی در ابعاد بهداشت و نظافت، خدمات پرستاری و خدمات پزشکان و بخش غیر درمانی با ابعاد پذیرش، برخورد کارکنان، تغذیه، رفاهی، تسهیلاتی، مسایل شرعی- اعتقادی و ترخیص مورد ارزشیابی قرار داد. داده ها با نرم افزارSPSS  نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    به طور کلی رضایت بیماران از بخش های درمانی 86 درصد و در بخش غیردرمانی 15/84 درصد بود (سطح عالی). بین متغیرهای جمعیت شناختی مانند سن، جنسیت، وضعیت تاهل، دفعات بستری، نوع بیمه و علت انتخاب بیمارستان با رضایت مندی بیماران ارتباط معنادار آماری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به بالا بودن رضایت بیماران در بیمارستان مورد مطالعه به خصوص در بخش درمان می توان با تقویت نکات مثبت و همچنین تحلیل موارد نارضایتی بیماران به خصوص در بخش غیردرمان در جهت ارتقا خدمات و عملکرد بیمارستان و رضایت بیشتر بیماران گام برداشت.

    کلیدواژگان: بیمار، رضایت مندی، خدمات پرستاری، بیمارستان نظامی، کووید-19
  • مینو اسدزندی*، لیلا لطفیان، سید مجید حسینی، حسن ابولقاسمی صفحات 1209-1221
    زمینه و هدف

    ارزیابی سلامت معنوی اساتید (افسران جنگ نرم) برای تعمیق معنویت محیط دانشگاه و مقابله با تهاجم فرهنگی ضروری است. سنجش سلامت معنوی حرفه ای باید بدون سنجش دینداری و تفتیش عقاید انجام شود. هدف این مطالعه طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه خود ارزیابی سلامت معنوی حرفه ای اساتید (افسران جنگ نرم) بود.

    روش ها:

     این مطالعه اکتشافی تسلسلی از نوع مطالعات ترکیبی ساخت ابزار بود. داده ها با ترتیب زمانی تسلسلی جمع آوری شدند. در مرحله تفسیر نتایج، ارتباط دهی داده ها، انجام شد. در مرحله کیفی به روش تحلیل مفهوم مدل هیبرید شوارتز و کیم با رویکرد تحلیل قیاسی/استقرایی، در سه مرحله: مرور نظری شواهد دینی و علمی، کار در عرصه با مصاحبه انفرادی عمیق و بحث در گروه های متمرکز، تحلیل نهایی داده ها بر اساس روش تحلیل محتوای قراردادی، نسخه ابتدایی پرسشنامه در قالب 73 گویه اولیه قابل سنجش تدوین شد. جهت تعیین اعتبار پرسشنامه، روایی صوری، محتوا کیفی و کمی (CVR و CVI) روایی سازه، برای تعیین پایایی همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و تعیین ثبات انجام شد.

    یافته ها: 

    امتیازCVR  در67 گویه، از عدد جدول لاوشه (33/0) بزرگتر بود. 5 گویه فاقد امتیاز لازم از پرسشنامه حذف شدند. نتایج محاسبه CVI حاکی از آن بود که تمامی آیتم ها نمره CVI بالاتر از 79/0را کسب کردند. پرسشنامه نهایی واجد 67 گویه بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود مدل 7 عاملی (الگوی معنویت، شجاعت، مهروزی، حکمت، حیا، کرامت نفس، عدالت خواهی) را در ساختار گویه ها نشان داد. همسانی درونی پرسشنامه (با آلفای کرونباخ 9/0) نشان داد تمام گویه ها همبستگی بالایی دارند و در سطح p<0.05 معنی دار بودند.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از این پرسشنامه، به اساتید (افسران جنگ نرم) امکان بررسی دیسترس های معنوی حرفه ای و تشخیص مشکلات معنوی را می دهد. استفاده از دستورالعمل های مراقبت معنوی، محاسبه نفس روزانه، تزکیه را میسر می کند تا ایشان در جایگاه مرشدان معنوی، بتوانند اسلامی شدن دانشگاه و مقابله با جنگ نرم را محقق سازند.

    کلیدواژگان: سلامت، معنویت، پرسنل نظامی، پرسشنامه، پایایی، روایی
  • عباس عبادی، علی طیبی، عفت آفاقی* صفحات 1222-1230
    زمینه و هدف

    سوء تغذیه از مشکلات شایع مددجویان همودیالیزی است که کاهش کیفیت زندگی، افزایش بستری شدن در بیمارستان و افزایش مرگ و میر را به دنبال دارد. ارزیابی وضعیت تغذیه ای یکی از تعیین کننده های اصلی وضعیت بالینی این مددجویان است. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر مکمل تغذیه ای خوراکی پر پروتئین ایزووی (Iso Whey) بر وضعیت تغذیه ای مددجویان تحت همودیالیز بوده است.

    روش ها: 

    در این کارآزمایی بالینی، 44 مددجو تحت همودیالیز طی تخصیص تصادفی در دو گروه ایزووی و کنترل تحت مطالعه قرار گرفتند. در گروه ایزووی، طبق تجویز و تحت نظر متخصص تغذیه و نفرولوژیست، از پودر پروتئین ایزووی به مدت دو ماه استفاده شد. گروه کنترل هم رژیم غذایی روتین خود را ادامه دادند. برای هر دو گروه قبل و بعد از انجام مداخله، وضعیت تغذیه ای بر اساس مقیاسهای DMS  و MIS ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    هر دو گروه، در متغیرهای کمی، کیفی و وضعیت تغذیه ای قبل از انجام مداخله همگن بودند (05/0<P). بعد از اتمام مداخله، بررسی وضعیت تغذیه ای بر اساس مقیاس های DMS و MIS در دو گروه، قبل و بعد مداخله تفاوت آماری معناداری نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری: 

    استفاده از مکمل های تغذیه ای خوراکی باعث بهبود وضعیت تغذیه ای مددجویان همودیالیزی می شود. لذا استفاده از مکمل های تغذیه ای خوراکی تحت نظر متخصص تغذیه به همراه برنامه آموزشی متناسب با شدت بیماری و ارزیابی منظم وضعیت تغذیه در راستای بهبود وضعیت تغذیه ای پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مکمل تغذیه ای خوراکی، سوء تغذیه، همودیالیز، مقیاس دیالیز- سوء تغذیه، مقیاس سوء تغذیه- التهاب
  • آراسب دباغ مقدم، مریم مرادی* صفحات 1231-1241
    زمینه و هدف

    بحران آوارگان مسلمان روهینگیا به یکی از مخاطرات دهه اخیر تبدیل شده است. کشتار سازمان یافته مردم روهینگیا در میانمار منجر به کوچ اجباری آنها از محل زندگی خود به بنگلادش شده است و بزرگترین کمپ آوارگان جهان را وجود آورده است. هدف از این مطالعه برآورد وضعیت سلامت این آوارگان است.

     روش ها : 

    مطالعه حاضر به روش مرور ساختاریافته صورت پذیرفته است. کلیدواژه های میانمار، روهینگیا، بندگلادش، بروما و ترکیب آنها در داده پایگاه های بین المللی بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی مورد جستجو قرار گرفته است. در نهایت تعداد 40 مقاله با توجه به معیارهای مختلف ورود و خروج مقاله انتخاب گردید.

    یافته ها:

     ارزیابی مقالات مرتبط با وضعیت سلامت مسلمانان روهینگیا نشان داد که این پناهجویان در کمپ Cox’s Bazar دارای وضعیت نامناسبی از نظر بهداشتی هستند. کمبود تجهیزات و منابع اولیه بهداشتی مانند آب شرب سالم، گسترش بالای بیماری های واگیر، نبود امنیت غذایی، محدودیت های اجتماعی، آسیب های روانی، بالا بودن نرخ خشونت های رفتاری و همچنین وضعیت نامناسب وضعیت زنان باردار از مشکلات مسلمانان روهینگیا هستند.

    نتیجه گیری:

     مشکلات مختلف مربوط به وضعیت سلامت مسلمانان روهینگیا در کمپ های کشور بنگلادش، ضرورت تسریع و گسترش کمک های انسانی به این مردم جهت جلوگیری از یک فاجعه انسانی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سلامت، پناهجویان، روهینگیا، میانمار
  • یوخابه محمدیان، اسماعیل موسوی اصل، سجاد خانجانی، بهزاد مهکی، پرویز دباغی* صفحات 1242-1250
    زمینه و هدف

    رفتار خودجرحی غیرخودکشی گرا پیش بین قوی اقدام به خودکشی در آینده محسوب می شود. رفتارهای خودجرحی غیرخودکشی گرا در نمونه های نظامی بیشتر است. به منظور فهم بهتر این رفتار و عوامل مرتبط و میانجی آن پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای شفقت به خود در رابطه بین ناگویی هیجانی و علایم شخصیت مرزی با اقدام به رفتار خودجرحی غیرخودکشی گرا در سربازان انجام شد.

    روش ها: 

    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی از طریق الگویابی مدل معادلات ساختاری بود. تعداد 254 سرباز از ارتش در شهر تهران در سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های خود آسیبی عمدی، ناگویی هیجانی، علایم شخصیت مرزی و شفقت به خود را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق مدل معادلات ساختاری با استفاده از نسخه 23 نرم افزار SPSS و Liserl-8.80 انجام شد.

    یافته ها:

     رفتارهای خودجرحی با نمره کلی ناگویی هیجانی (39/0r=،01/0>p) و علایم مرزی (64/0r=،01/0>p) رابطه مثبت و معنی دار دارد، در حالی که با شفقت به خود (69/0-r=،01/0>p) رابطه منفی و معنی دار دارد. همچنین شفقت به خود با نمره کلی ناگویی هیجانی (41/0r=-،01/0>p) و علایم مرزی (60/0r=-،01/0>p) رابطه منفی و معنی دار دارد. علاوه بر این، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که شفقت به خود نقش میانجی را در رابطه بین ناگویی هیجانی و علایم شخصیت مرزی با اقدام به رفتارخودجرحی غیرخودکشی گرا ایفا می کند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت شفقت به خود به عنوان عامل محافظت کننده در برابر اثرات منفی ناگویی هیجانی و علایم شخصیت مرزی عمل می کند. ناگویی هیجانی و علایم شخصیت مرزی عامل موثری در اقدام به رفتارهای خودجرحی است که می تواند به واسطه سازه شفقت به خود میانجی گری شود؛ بنابراین این عامل را می توان در تدوین برنامه های پیشگیری و درمانی برای رفتارهای خودجرحی غیرخودکشی گرا در سربازان مدنظر قرارداد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، ناگویی هیجانی، رفتارهای خود جرحی غیر خودکشی گرا، علایم شخصیت مرزی، سربازان
  • محمدابراهیم حکم آبادی*، فائزه بهمنی، نسرین گودرزی، محمود بهنامی نیا، جواد غفوری نسب، محمد مهدی صادقی خباز صفحات 1251-1259
    زمینه و هدف

    سربازی دوره ای است که می تواند برای برخی از سربازان، بستری برای تنش و آسیب های روانی باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر راهبردهای مثبتن تنظیم هیجان و کنش های اجرایی سرباز دانشجویان انجام شد.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل سرباز دانشجویان حاضر در مرکز پدافند هوایی شمال شرق امام رضا (ع) در شهر مشهد بود. 40 سرباز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و ضمن دارا بودن ملاک های ورود، به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان و نرم افزار آزمون برج لندن بود که در پیش آزمون و پس آزمون بر روی نمونه پژوهش اجرا شدند.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد که مداخلات ذهن آگاهی توانسته تاثیر معناداری بر افزایش میانگین اعضای گروه آزمایش در کنش های اجرایی (001/0>P) و بهبود سطح راهبردهای تنظیم هیجان (001/0>P) داشته باشد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثربخشی معنادار ذهن آگاهی بر متغیرهای پژوهش، به نظر می رسد اجرای این روش درمانی در سطوح گسترده جامعه سربازان، می تواند سلامت روان این قشر از جامعه را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم هیجان، کنش های اجرایی، سربازان
  • ابوالفضل شکیبائی، وحید سبحانی*، حمید رجبی، محسن صابری اسفیدوجانی صفحات 1260-1272
    زمینه و هدف

    آمادگی جسمانی سهم عمده ای در آمادگی رزم دارد و آزمون های فعلی، آمادگی جسمانی مورد نیاز در رزم را نمی سنجند. هدف از مطالعه حاضر طراحی و اعتبار سنجی آزمون آمادگی جسمانی عملیاتی، جهت تعیین حدنصاب قابل قبول از نظر جسمانی برای اعزام به عملیات های معاصر بود.

    روش ها: 

    آزمودنی های این مطالعه را مردان نظامی با میانگین سنی 14/4±5/30 سال تشکیل دادند. پس از طراحی آزمون، از روایی محتوا، ملاک و تمایز برای سنجش روایی و از روش آزمون-آزمون مجدد برای سنجش پایایی آزمون استفاده شد. شاخص های فیزیولوژیک ضربان قلب، لاکتات خون و میزان درک فشار بورگ (RPE)، برای تعیین شدت آزمون طراحی شده بکار رفتند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS-18  استفاده شد.

    یافته ها: 

    آزمون به صورت چرخه ای و متشکل از 11 ماده پشت سر هم طراحی شد. در بررسی روایی محتوایی، اجزایی از آزمون که شاخص روایی محتوایی آنها کمتر از حد مورد قبول بود، اصلاح و تغییرات لازم در آن‏ها انجام شد. سپس مراحل روایی آنها تکرار شد تا مقدار مطلوب، یعنی نسبت روایی محتوا بیش از 56/0 و شاخص روایی محتوا بیشتر از 79/0 بدست آمد. بین زمان آزمون طراحی شده با زمان آزمون آمادگی رزم آمریکا (ACRT) همبستگی مثبت و با میانگین مجموع سه آزمون استقامتی و با مسافت طی شده در آزمون کوپر همبستگی منفی و معنادار مشاهده شد. زمان انجام آزمون در تکاوران نخبه و غیرنخبه اختلاف معنادار داشت. بین زمان آزمون و زمان آزمون مجدد همبستگی معنادار مشاهده شد.

     نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که آزمون طراحی شده از روایی محتوایی، ملاکی و تمایز و همچنین پایایی قابل قبولی برخوردار است. همچنین متغیرهای فیزیولوژیک ضربان قلب و غلظت لاکتات خون و RPE قبل و بعد از آزمون نشان دادند که شدت آزمون، بیشینه است.

    کلیدواژگان: آزمون آمادگی جسمانی عملیاتی، روایی، پایایی، مردان نظامی
  • محمدحسن گل ریحان، سید علی جوزی*، مژگان زعیم دار، سحر رضایان صفحات 1273-1279
    زمینه و هدف

    پسماندهای بیمارستانی به دلیل دارا بودن پتانسیل آلودگی محیط زیست و مخاطراتی که بر روی سلامت دارند جزء پسماندهای خطرناک محسوب می گردند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت کمی پسماندهای بیمارستانی و رعایت استقرار مدل اعتباربخشی نسل چهارم در بیمارستان های منتخب نیروهای مسلح انجام شد.

    روش ها

    در یک مطالعه مقطعی میزان زباله های تولیدی به تفکیک در 8 بیمارستان نیروهای مسلح به صورت روزانه و به مدت یکسال در سال 1398 توزین گردید. گردآوری داده های مربوط به اعتباربخشی با استفاده از چک لیست استاندارد نسل چهارم اعتباربخشی و با روش مشاهده انجام گرفت. تعیین ساعات آموزش کارکنان با مراجعه به اسناد بیمارستان صورت گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین کل پسماندهای تولیدی روزانه به ازای هر تخت فعال در بیمارستان های مورد مطالعه به میزان 6/06 کیلوگرم تعیین گردید. تفاوت میانگین های پسماندهای عفونی، غیرعفونی، تیز و برنده و شیمیایی در بیمارستان های مورد مطالعه و نیز تفاوت میانگین زباله روزانه بیمارستان دارای اتاق عمل قلب باز با سایر بیمارستان ها معنی دار بود (P<0.001). نتایج استانداردهای نسل چهارم اعتباربخشی نشان داد که بیمارستان ها 89 % امتیازات شاخص های تولید پسماند را کسب کرده بودند. در این مطالعه ارتباط بین آموزش و میزان زباله های تولیدی، معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    فاصله چهار برابری بین حداقل و حداکثر پسماندهای تولیدی روزانه به ازای هر تخت فعال در بیمارستان های مورد مطالعه حاکی از عدم رعایت استانداردهای تولید پسماند در برخی از بیمارستان ها است. با آموزش صحیح و نظارت مستمر می توان تولید زباله را به حداقل ممکن کاهش داد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، آنالیز کمی، پسماند بیمارستانی، نیروهای مسلح
  • تکتم سعیدی تفت، فاطمه کشمیری، سید جلیل میرحسینی ده آبادی، فاطمه آقایی، سارا جام برسنگ، حسینعلی صادقیان* صفحات 1280-1287
    زمینه و هدف

    پرستاری یکی از حرفه های پراسترس است که رشد مهارت های مدیریت استرس در آنها برای کاهش استرس ضرورت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر روش های مشارکتی بر مدیریت استرس در پرستاران جراحی قلب انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی با طرح قبل از مداخله و یک ماه پس از مداخله با جایگزینی تصادفی است. جامعه آماری، شامل 42 پرستار شاغل در بخش های جراحی قلب، اتاق عمل و ICU قلب بیمارستان افشار یزد در سال 1398 بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی و اجتماعی و پرسشنامه استرس پرستاری (NSS) صورت گرفت. مداخله آموزشی بر روی گروه آزمون در طی 2 جلسه به مدت 8 ساعت به صورت کارگاه آموزشی انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل شد..

    یافته ها

    میانگین نمره ابعاد استرس شغلی پرستاران بعد از مداخله نسبت به قبل از آن در گروه مداخله 2/36±6/88 نسبت به گروه کنترل 5/13±11/65کاهش معناداری داشته است (0/004˂p). به عبارت دیگر پرستارانی که در برنامه های آموزشی مدیریت استرس قرار گرفتند، استرس شغلی کمتری را گزارش دادند.

    نتیجه گیری

    شرکت پرستاران در برنامه های آموزشی مدیریت استرس، موجب کاهش استرس شغلی آنها در بخش های جراحی قلب شد. لذا پیشنهاد می شود که مدیران پرستاری نسبت به برگزاری برنامه های مدیریت استرس در جهت ارتقاء کیفیت خدمات پرستاری در محیط کار اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، استرس شغلی، پرستاران، جراحی قلب
|
  • Amir Mohsen Rahnejat, Seyed Hossein Salimi*, Ali Fathi Ashtiani, Behnoush Sabayan, Parviz Dabaghi, Mehdi Rabiei, Arsia Taghva, Vahid Donyavi, Haleh Shahed Hagh Ghadam Pages 1186-1198
    Background and Aim

    Due to the high prevalence of anxiety and depression symptoms in veterans, the present study aimed to compare the effectiveness of metacognitive therapy as a new treatment with long-term exposure therapy as a recommended and conventional treatment in the treatment of war veterans with chronic PTSD and symptoms of anxiety and depression as comorbidity.

    Methods

    This quasi-experimental study with a control group (waiting for treatment) was performed as a pre-test and post-test with a follow-up of 3 months on 57 veterans referring to some psychiatric wards of military hospitals in Tehran, Iran. Seventeen people were randomly assigned to the experimental group 1 (receiving metacognitive therapy), 17 to the experimental group 2 (receiving long-term exposure therapy) and 23 to the control group. Research tolls included, Post Traumatic Stress Disorder Index (PCL-M - Military Edition), Beck Depression Inventory (BDI-II), Beck Anxiety Inventory (BAI-II), and a demographic Researcher-made questionnaire.

    Results

    By considering the matching of the groups, the findings showed that the effectiveness of both interventions on reducing depression and anxiety symptoms was the same. However, there was a significant difference between the groups receiving metacognitive therapy and long-term exposure therapy with the control group in the field of variables, which indicates the effectiveness of both therapeutic interventions on the variables (P=0.001).

    Conclusion

    The current findings showed that metacognitive therapy can also be considered one of the most effective new therapeutic interventions in the field of chronic PTSD caused by war along with other psychological therapies of PTSD (long-term exposure therapy).

    Keywords: PTSD, Anxiety Symptoms, Depression Symptoms, Metacognitive Therapy
  • Mohsen Abbasi Farajzadeh, Hossein Hossein Babatabar Darzi, Alireza Shahriary, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh, Ail Aliakbar Esfahani, MohamadSadegh Bagheri Baghdasht, Milad Asghardoust Rezaei, Ail Rahmani, Amir Vahedianazimi, Leila Karimi* Pages 1199-1208
    Background and Aim

    Patientschr('39') perspectives as a reliable source can be considered for the evaluation of health services. The purpose of this study was to evaluate the satisfaction of patients with COVID-19 from the services provided in Baqiyatallah Hospital, Tehran, Iran in 2020.

    Methods

    In this cross-sectional study, 73 patients with COVID-19 discharged from Baqiyatallah Hospital, Tehran, Iran were selected by the available sampling method. The data collection tool was a patient satisfaction questionnaire consisting of 48 questions which were adjusted based on the Likert scale and its validity and reliability were confirmed. The questionnaire assessed patient satisfaction in two aspects of medical (nursing, physician, health and hygiene) and non-medical services including nutritional status, welfare facilities, admission services, staff behavior, discharge and religious observance. Data were analyzed using SPSS software version 18.

    Results

    Patientschr('39') satisfaction with the medical aspect was 86% and in the non-therapeutic aspect was 84.15% (excellent level). There was no statistically significant relationship between demographic variables such as age, sex, marital status, hospitalization, type of insurance and the reason for hospital selection with patient satisfaction. (p>0.05).

    Conclusion

    Due to the high satisfaction of patients in the hospital, especially in the medical aspect, it is possible to strengthen the positive points and also analyze the reasons for patient dissatisfaction, especially in the non-medical aspect, to improve hospital services and performance and increase patient satisfaction.

    Keywords: Patient, Satisfaction, Nursing Services, Military Hospital, COVID-19
  • Minoo Asadzandi*, Leila Lotfian, Seyed Majid Hosseini, Hasan Abolghasemi Pages 1209-1221
    Background and Aim

    Assessing the spiritual health of professors (soft war officers) is essential to deepen the spirituality of the university environment and counteract cultural invasion. The professional spiritual health assessment should be done without measuring religiosity and inquisition. The purpose of this study was to design and validate a self-assessment questionnaire for the professional spiritual health of professors (soft war officers).

    Methods

    This was a sequential exploratory study of instrument making. Data were collected in sequential chronological order. In the results interpretation part, data correlation was performed. In qualitative phase using the concept analysis method of Schwartz and Kim hybrid model with deductive/inductive analysis approach was done in three stages: a theoretical review of religious and scientific evidence, fieldwork with in-depth individual interviews and discussion in focus groups, final data analysis based on "Contractual Content Analysis Method", the initial version of the questionnaire was developed in the form of 73 initial measurable items. To determine the validity of the questionnaire, face validity, qualitative and quantitative content (CVR and CVI), structural validity, to determine reliability of internal consistency (Cronbachchr('39')s alpha) and stability were performed.

    Results

    The CVR score in 67 items was higher than the Lewsheh table number (0.33). Five items without the required score were removed from the questionnaire. The results of CVI calculation showed that all items received a CVI score higher than 0.79. The final questionnaire had 67 items. The results of exploratory factor analysis showed the existence of a 7-factor model (model of spirituality, courage, kindness, wisdom, modesty, self-respect, justice) in the structure of items. Internal consistency of the questionnaire (with Cronbachchr('39')s alpha of 0.9) showed that all items had a high correlation and were significant at the level of p <0.05.

    Conclusion

    Using this questionnaire allows professors (soft war officers) to examine professional spiritual distress and diagnose spiritual problems. The use of spiritual care guidelines, daily self-calculation, enables cultivation so that they, in the position of spiritual mentors, can achieve the Islamization of the university and the fight against soft war.

    Keywords: Spirituality, Health, Military Personnel, Questionnaire, Reliability, Validity
  • Abbas Ebadi, Ali Tayebi, Effat Afaghi* Pages 1222-1230
    Background and Aim

    Malnutrition is a common problem for hemodialysis patients, leading to reduced quality of life, increased hospitalization, and increased mortality. Evaluation of nutritional status is one of the main determinants of the clinical status. The aim of this study was to investigate the effect of oral nutritional supplements (Iso Whey) on the nutritional status of hemodialysis patients.

    Methods

    In this clinical trial, 44 hemodialysis patients during random allocation divided into two Iso-whey and control groups. In intervention groups, Iso Whey protein powder was consumed for two months. The control group continued their routine diet. In all groups, before and after the intervention, nutritional status was evaluated based on Dialysis Malnutrition Score (DMS) and Malnutrition-Inflammation Score (MIS) scale.

    Results

    Both groups were matched in demographic variables and nutritional status before intervention (P>0.05). After the intervention, there was a significant difference between the groups in nutritional status based on DMS and MIS scale (P<0.05).

    Conclusion

    The findings showed that the intake of oral nutritional supplements resulted in improving hemodialysis patientschr('39') nutritional status. Therefore, using oral nutritional supplements under the supervision of a nutritionist with an educational program and regular assessment of nutritional status can be recommended to improve the nutritional status.

    Keywords: Oral Nutritional Supplements, Malnutrition, Hemodialysis, Dialysis Malnutrition Score (DMS), Malnutrition-Inflammation Score (MIS)
  • Arasb Dabbadgmoghadam, Maryam Moradi* Pages 1231-1241
    Background and Aims

    The crisis of Rohingya Muslim refugees has become one of the challenging issues of the last decade. The organized massacre of Rohingya people in Myanmar has forced them to relocate to Bangladesh, creating the worldchr('39')s largest refugee camp. The purpose of this study is to assess the health status of these refugees.

    Methods

    The present study was conducted using a systematic review method. The keywords Rohingya, Bangladesh, Myanmar, Bruma, and their combinations have been searched in international databases regardless of the time period. Finally, 42 papers were selected according to the inclusion and exclusion criteria.

    Results

    An evaluation of papers related to the health status of Rohingya Muslims showed that these refuge facing different types of health problems at Cox’s Bazar camp. Lack of basic health equipment and resources such as safe drinking water, high prevalence of infectious diseases, lack of food security, social constraints, mental issue, high rates of behavioral violence, as well as poor health conditions of pregnant women are some of the Rohingya Muslims health difficulties.

    Conclusion

    The various health problems of Rohingya refugees in Bangladesh indicate the emergency need of accelerating humanitarian aid delivery to these people in order to prevent a humanitarian catastrophe.

    Keywords: Health, Refugee, Rohingya, Myanmar
  • Youkhabeh Mohammadian, Esmaeil Mousavi Asl, Sajad Khanjani, Behzad Mahaki, Parviz Dabaghi* Pages 1242-1250
    Background and Aim

    Non-suicidal self-injurious behaviors could strongly predict future suicide attempts. To better understand this behavior and related and mediating factors, this study was conducted to determine the mediating role of self-compassion in the relationship of Alexithymia and symptoms of Borderline Personality with non-suicidal self-injury behaviors in soldiers.

    Methods

    The study design was descriptive-correlational through structural equation modeling. The sample of the study (n=254) was selected by convenience sampling method among all the army soldiers in Tehran, Iran in 2019. The soldiers completed the scales including the Deliberate Self-harm Inventory (DSHI), Borderline Personality Scale (STB), Self-Compassion Scale (SCS) Short-Form, Cognitive Flexibility Inventory (CFI), and The Perth Alexithymia Questionnaire. Data were analyzed via Pearson correlation coefficient and the path analysis of structural equation modeling using SPSS-20 and Lisrel-8.80.

    Results

    The NNSI is significantly correlated with a general score of Alexithymia (p=0.01, r=0.39) and borderline symptoms (p=0.01, r=0.64). However, it has a negative correlation with self-compassion score (p=0.01, r=-0.60). The self-compassion score is also negatively correlated with the general score of Alexithymia (p=0.01, r=-0.41) and borderline symptoms (p=0.01, r=-0.60). Moreover, the results of the path analysis showed that self-compassion acts as a mediator between the relation of NSSI with Alexithymia and borderline symptoms.

    Conclusion

    Self-compassion could be a protective factor against the negative effects of Alexithymia and borderline symptoms. In other words, the critical Alexithymia and borderline symptoms leading to NNSI behaviors are mediated by self-compassion. Thus, including this protective factor in preventive and therapeutic programs for NNSI in soldiers is highly recommended.

    Keywords: Self-compassion, Alexithymia, Non-suicidal Self-Injury Behaviors, Symptoms of Borderline Personality, Soldiers
  • MohammadEbrahim Hokmabadi*, Faezeh Bahmani, Nasrin Goodarzi, Mahmood Bahnaminia, Javad Ghafoorinasab, MohammadMahdi Sadeghi Khabbaz Pages 1251-1259
    Background and Aim

    Military service is a period that can be a source of tension and psychological trauma for some soldiers. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness therapy on positive emotion regulation strategies and executive function.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre- and post-test with control and post-test groups. The study population consisted of soldiers in Imam Reza (AS) Northeast Air Defense Center in Mashhad. Forty soldiers were selected by convenience sampling and were assigned randomly into two groups. The tools used in this study were the Emotional Adjustment Strategies Questionnaire and the Tower of London Questionnaire.

    Results

    The mindfulness interventions had a significant effect on increasing the mean score of the experimental group in executive function (P<0.001) and improving the level of emotion regulation strategies (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the significant effect of mindfulness on research variables, it seems that implementation of this treatment at the broader levels of the community of soldiers can improve the mental health of this community.

    Keywords: Mindfulness, Emotion Regulation Strategies, Executive Behaviors, Soldiers
  • Abolfazl Shakibaee, Vahid Sobhani*, Hamid Rajabi, Mohsen Saberi Pages 1260-1272
    Background and Aim

    Physical fitness is a major contributor to combat readiness, and current military tests do not measure it appropriately. The purpose of this study was to design a combat readiness test that could reliably and consistently determine the level of physical fitness distinctly required prior to deployment into the battlefield.

    Methods

    The subjects of this study were military personnel with an average age of 30.5±4.14 years. After the initial design of the test, content, criterion and discriminant validity were assessed. The reliability was evaluated through the test-retest method. Physiological parameters such as heart rate and blood lactate as well as Borg Rating of Perceived Exertion (RPE) were used to determine the severity of the designed test. Data analysis was done by SPSS-18.

    Results

    The test was designed in a circuit and consisted of 11 items. After validity assessment, questions with CVI (content validity index) and CVR (content validity ratio) of less than the limit were modified and corrected. The validation process was repeated until the desired amount of CVR of 0.56 and the CVI greater than 0.79 were obtained. There was a positive correlation between the time of the designed test and the time of the American army combat readiness Test (ACRT). The time taken to complete the test was significantly different between elite and non-elite volunteers was significantly different. A significant correlation was found between test and retest results.

    Conclusion

    Results indicate that the test has acceptable content validity, criterion, discriminant validity, and reliability. The physiological variables of heart rate and blood lactate concentration and RPE before and after the test showed that the severity of the test was maximal.

    Keywords: Combat Readiness Test, Validity, Reliability, Military Personnel
  • MohamadHassan Golrayhan, Deyed Ali Jozi*, Mojgan Zaeimdar, Sahar Rezayan Pages 1273-1279
    Background and Aim

    Hospital wastes are considered hazardous wastes due to their potential impact on environmental pollution and health hazards. The aim of this study was to determine the quantitative status of hospital wastes in selected hospitals of the Armed Forces in Iran and examine the adaptability of the current waste management practice with the fourth-generation accreditation model.

    Methods

    In this cross-sectional study, the amount of waste generated in eight hospitals of the Iranian Armed Forces were weighed daily for each hospital in 2019. The accreditation data were collected using the observation method following the standard fourth-generation accreditation checklist. Staff training time was determined by referring to hospital documents. The data were analyzed using the SPSS software (Version16.0).

    Results

    The total daily waste production per active bed in the Iranian army hospitals was on average at 6.06 kg. There was a significant difference between various waste types (i.e., infectious, non-infectious, sharp, and chemical wastes) in the studied hospitals. The mean daily waste generated in hospitals with the open-heart operating rooms was also significantly different from the other hospitals (P<0.001). Evaluation of these results based on the fourth-generation accreditation standards revealed that the examined hospitals achieved 89% of the scores of waste generation indicators. In this study, there was no significant relationship between the training and the amount of waste.

    Conclusions

    The fourfold difference between the minimum and maximum daily waste production per active bed in the Iranian army hospitals indicates that there has been non-compliance with waste production standards in some hospitals. With proper training and continuous monitoring, waste generation can be reduced to a minimum.

    Keywords: Accreditation, Quantitative Analysis, Hospital Waste, Armed Forces
  • Toktam Saeedi Taft, Fateme Keshmiri, Seyed Jalil Mirhosseini Deh Abadi, Fateme Aghaie, Sara Jambarsang, HosseinAli Sadeghian* Pages 1280-1287
    Background and Aim

    Nursing is one of the stressful professions in which the development of stress management skills is necessary to reduce stress. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention based on participatory methods on stress management in cardiac surgery nurses.

    Methods

    The present study is a randomized controlled trial with a pre-test and one-month post-test follow-up. The statistical population included 42 nurses working in the departments of cardiac surgery, operating room, and heart ICU of Afshar Hospital in Yazd in 2019, who were randomly assigned to two tests and control groups. Data were collected using demographic and the Nursing Stress Scale (NSS) questionnaires. Consultation with the test problem-solving approach was conducted during 2 sessions in 8 hours as a workshop with the test group. Data were analyzed by SPSS software version 16.

    Results

    The mean score of nursing job stress dimensions in the test group was 6.88 ± 2.36 and in the control group was 11.65 ± 5.13, which showed a statistically significant decrease compared to the control group in one month after the intervention (P ˂ 0.004). Indeed, nurses involved in stress management training programs reported lower job stress.

    Conclusion

    The nurseschr('39') participation in stress management training programs reduced the job stress of nurses working in the cardiac surgery departments. Therefore, it is recommended that nursing managers hold stress management programs in the workplace and thereby improve the quality of nursing services.

    Keywords: Stress Management, Job Stress, Nurses, Cardiac Surgery