فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و سوم شماره 5 (پیاپی 173، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 37
|
  • نگین بابازاده، محمد نصیری* صفحات 2506-2516
    مقدمه
    دنیا گرایی به سبب اثر گذاری در حوزه اعتقاد و باور انسان به خداوند، قیامت و دیگر امور معنوی می تواند سلامت انسان را در حوزه های گوناگون فردی و اجتماعی به خطر افکند. هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط دنیاگرایی با اعتقادات مذهبی و سلامت روان دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی می باشد.
    روش کار
     پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. 400 نفر از دانشجویان در دو گروه ورزشکار و غیرورزشکار به طور تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه دنیاگرایی اکبری (1382)، سلامت روان گلدبرگ (1972) و نگرش مذهبی سراج زاده (1377) استفاده گردید. پایایی پرسشنامه دنیاگرایی 89/0، سلامت روان 83/0 و نگرش مذهبی 78/0 از طریق آلفای کرونباخ برآورد شد. داده ها توسط نرم افزار spss22 و از طریق آزمون پیرسون وآزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین دنیا گرایی با اعتقادات مذهبی و سلامت روان دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار رابطه ی معکوس و معنی داری وجود دارد. همچنین تفاوت معنی داری بین دنیاگرایی دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار مشاهده نشد درحالیکه بین سلامت روان و  اعتقادات مذهبی دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    افرادی که به طور منظم و مداوم ورزش میکنند، همواره احساس سلامت و تندرستی کرده و اغلب به دور از هرگونه بیماری، ضعف و سستی اند و اینگونه فعالیت ها به کاهش هیجانات روحی و افزایش کیفیت زندگی منجر می شود.
    کلیدواژگان: دنیا گرایی، اعتقادات مذهبی، سلامت روان، دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار
  • علیرضا صفرنژاد، مقصود پیری*، حسن متین همایی صفحات 2517-2530
    مقدمه

    هدف از این مطالعه مقایسه اثر 8 هفته تمرین تداومی و تناوبی شدید بر بیان ژن های Bcl-2،Bax  و سنتز پروتیین P-53 در بافت بطن چپ موش صحرایی نرمبتلا به دیابت نوع2 بود.

    روش کار

    24 سر موش نر دیابتی به سه گروه 8 تایی؛  تمرین تدوامی (CT)، تناوبی شدید (HIIT) و کنترل (C) تقسیم شدند. القاء دیابت به صورت پلت با رژیم غذایی پر چرب به مدت 24 هفته انجام شد. برای سنجش گلوکز پلاسما از روش گلوکز اکسیداز، اندازه گیری مقادیر انسولین از روش الایزا و شاخص مقاومت به انسولین از روش HOMA-IR استفاده شد. همچنین جهت تعیین بیان ژن های Bax،Bcl-2  و سنتز پروتیین P-53 از روش PCRReal time- استفاده شد.

    نتایج

    بیان ژن Bcl-2  در گروه HIIT نسبت به گروه تمرین  CT (002/0=P) و کنترل (000/0=P) و در گروه CT نسبت به گروه کنترل (033/0=P) افزایش معناداری نشان داد. ژن Bax نیز در هر دو گروه تمرین  HIIT (000/0=P) و CT (009/0=P) نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد. سنتز پروتیین p-53 در گروه HIIT نسبت به گروه تمرین CT (012/0=P) و کنترل (000/0=P) کاهش معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده 8 هفته تمرین تناوبی شدید با تاثیر بالاتر بر افزایش بیان ژن Bcl-2 و کاهش سنتز پروتیین P-53 احتمالا می تواند آپوپتوز را در بطن چپ موش های مبتلا به دیابت بهبود بخشد که  فیبروز و اختلال  عملکردی را در بافت قلب کاهش داده و احتمالا می تواند عامل موثری در کاهش کاردیومیوپاتی ناشی از دیابت باشد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، کاردیومیوسیت، Bax، Bcl2، P-53
  • مهناز فدایی، فرحناز مسچی*، عباس صالحی عمران، بیوک تاجری، مانیا اصغرپور صفحات 2619-2631
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای رفتارهای خودمراقبتی در تبیین رابطه ی بین تیپ شخصیتی D و سبک های حل مساله با سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت در بیماران کرونر قلبی بود.
    روش کار
    به همین منظور، 400 نفر از  کلیه بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی قلب تهران در طی تیر تا مهرماه در سال 1397 به روش در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه ی سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت والکر، پرسشنامه تیپ شخصیتی D دنولت، پرسشنامه ی سبک های حل مساله کسیدی و لانگ و شاخص مراقبت از خود در بیماران قلبی و عروقی ریگل و همکاران پاسخ دادند و از روش رگرسیون چندگانه برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تیپ شخصیتی D از طریق خود مراقبتی بر سبک زندگی اثر غیرمستقیم دارد. نتایج همچنین نشان داد که، خود مراقبتی نقش واسطه ای بین حل مساله سازنده و سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بیانگر ایفای نقش واسطه ای توسط رفتارهای مراقبتی بین تیپ شخصیتی D و سبک های حل مساله با سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامت بود.
    کلیدواژگان: رفتارهای خودمراقبتی، تیپ شخصیتی D، سبک های حل مساله، سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت
  • حمیدرضا قربانی، امیر جعفرپیشه، پرهام ابوفاضلی، پدرام برهانی خباز، عیسی نظر، علیرضا قدسی، عباسعلی زراعتی صفحات 2655-2661
    هدف

    سرطان کلیه فراوانی 3 درصدی میان کل سرطانها داشته و همچنان رو به افزایش است. در این مطالعه به بررسی شیوع، stage و نوع تومورهای کلیه طی 15 سال در مشهد پرداختیم.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی میباشد که در آن پاتولوژی های بیماران نفرکتومی شده در سالهای (1380-1381) و (1395-1396) در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد به دنبال تشخیص تومور، مورد بررسی قرار گرفت. کلیه پرونده های بیماران در دو بازه زمانی ذکر شده بررسی گردید و اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به توده، شامل تعداد، سایز و نوع پاتولوژی نیز جمع آوری شد.

    یافته ها

    میان 145 بیمار مورد مطالعه، 45 (31%) مورد درسال های 80-81 ثبت شده بودند و 100 (69%) مورد درسال های 95-96 ثبت شده بودند. 71% موارد جدید و 55.56% موارد قدیمی مرد بودند و در هردو گروه، اکثر بیماران در Grade 2 بودند. تفاوت معنی داری در توزیع فراوانی متغیرهای جنسیت (P=0.07)، Grade بیماری (P=0.75)، محل توده (P=0.24)، نوع رزکشن (P=0.89)، تهاجم لنفوواسکولار (P=0.74) و خارج کپسولی (P=0.84) بین دو گروه وجود نداشت. تشخیص نهایی 95% موارد جدید و 84.4% موارد قدیمی کارسینوم سلول کلیوی (RCC) بود و تفاوت معنی داری در توزیع فراوانی تشخیص نهایی بین موارد قدیمی و جدید نبود (P=0.02).

    نتیجه گیری

    این مطالعه، الگوی کلی و افزایش میزان بروز کانسر سلول کلیوی (RCC) در مشهد را نشان می دهد که نیاز به مطالعات بیشتری جهت بررسی اتیولوژی و فاکتورهای خطر بیماری و حتی المقدور برطرف کردن آنها می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان کلیه، شیوع، اپیدمیولوژی، مشهد
  • ابوالفضل احسانی، فرامرز سهرابی اسمرود*، رضا قربان جهرمی صفحات 2656-2666
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که فرسودگی تحصیلی متاثر از فرزندپروری می باشد و مداخله های روان شناختی می تواند در جهت رفع فرسودگی کمک کننده باشد؛ بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری مثبت و مدیریت استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود که در آن  45  نفر از والدین دانش آموزان دوره اول متوسطه  شهر تهران  به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده  و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه تجربی و یک گروه کنترل) قرار گرفتند و اعضای  تمام گروه ها، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی  برسو و همکاران (1997) را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش فرزندپروری مثبت و مدیریت استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه کنترل موجب بهبود نمرات فرسودگی تحصیلی و مولفه ناکارآمدی تحصیلی شد (05/0≤p). بین میزان اثر بخشی آموزش فرزندپروری مثبت و مدیریت استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در فرسودگی تحصیلی در مرحله پس آزمون و پیگیری از نظر آماری تفاوت معنادار بود (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که آموزش فرزندپروری مثبت و مدیریت استرس مبتنی بر ذهن آگاهی یک روش موثر در فرسودگی تحصیلی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مثبت، مدیریت استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، فرسودگی تحصیلی
  • سیما افسری راد، مژگان عارفی*، محسن گلپرور صفحات 2658-2668
    مقدمه
    ترغیب افراد به ازدواج و پایداری نظام خانواده، از الویت های هر جامعه ای به شمار می رود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه غنی سازی ازدواج اولسون بر مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج انجام گرفت.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد داوطلب ازدواج بود که از مهرماه تا آذرماه 1398 به منظور مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی در سطح شهر اصفهان مراجعه نموده بودند. در این پژوهش تعداد 30 زوج با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). گروه آزمایش برنامه غنی سازی ازدواج اولسون (7 جلسه) را طی دو ماه دریافت نمود. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا (1987) و پرسشنامه همدلی (جولیف و فارینگتون، 2006) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که برنامه غنی سازی ازدواج اولسون بر مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج تاثیر دارد (0001/0>p). بدین صورت که این بسته توانسته منجر به بهبود مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج شود.
    نتیجه گیری
    بر این اساس برنامه غنی سازی ازدواج اولسون با بهره گیری از مفاهیمی همچون مهارت های ابراز کردن و گوش دادن فعال، آموزش حل تعارض، آموزش حل مسیله و بهبود ارتباط جنسی می تواند به عنوان روشی کارآمد در جهت بهبود مسیولیت پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: افراد داوطلب ازدواج، برنامه غنی سازی ازدواج اولسون، مسئولیت پذیری، همدلی
  • الناز وفادار مرادی*، طاهره قاسمی، سید محمد موسوی صفحات 2662-2666
    مقدمه

    یکی از علل کاهش سطح هوشیاری که همیشه باید مد نظر باشد ، مسمومیت هاست. مونواکسید کرین گازی است بدون بو، رنگ و مزه که به شدت سمی است. اگر به فکر این مسمومیت نباشیم ، تشخیصش دشوار است و ممکن است با سایر مسمومیت ها اشتباه شود.

    معرفی بیمار:

     اورژانس پیش بیمارستانی پس از اعلام ماموریت ، سه بیمار را در محل های مختلف و در وضعیت های مختلف در منزل یافته اند. مادر خانواده در کنار بخاری با تنفس های بریده بریده و سیانوتیک در حالی که سه قوطی کنسرو خالی در کنارش بوده است، یافت شده است. پدر خانواده را گیج در کنار توالت یافت شده بود. دختر 15 ساله خانواده را فاقد علایم بالینی در کنار مادرش پیدا کرده بودند. در اتوپسی دختر خانواده علت مرگ مسمومیت با مونواکسیدکربن با سطح کربوکسی هموگلوبین 50 گزارش شد. مسمومیت اتفاقی با مونو اکسید کربن در مقالات متعددی گزارش شده است، با توجه به علایم گمراه کننده بیماری در 3/1موارد ممکن است بیماری تشخیص داده نشود. تشخیص قطعی بیماری با اندازه گیری سطح کربوکسی هموگلوبین خون می باشد که در افراد غیر سیگاری سطح 2-3% و در افراد سیگاری سطح بالای 9% مطرح کننده مسمومیت با مونواکسید کربن است.

    نتیجه گیری

    مسمومیت با مونواکسید کربن شرایطی است که می تواند برای بیمار کشند ه باشد، این مسمومیت ممکن است تشخیص داده نشود و یا اشتباه تشخیص داده شود. در ابتدای شروع فصل سرد حتما باید به فکر این تشخیص باشیم.

    کلیدواژگان: مونواکسید کربن، مسمومیت، هموگلوبین
  • محمدصادق مسچی، شیدا سوداگر*، فرهاد جمهری، مرجان حسین زاده تقوی، مژگان فروتن صفحات 2663-2676
    مقدمه

    بیماری های روان تنی به بیماری های جسمی گفته می شود که عوامل روانی در شروع یا تشدید آنها موثر باشند که از مهمترین آنها می توان به زخم های دستگاه گوارش اشاره نمود. هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان تعهد و پذیرش  بر شدت درد و سبک های مقابله با استرس در بیمارن مبتلا به زخم معده بود.

    روش کار

    جامعه آماری، کلیه بیماران مبتلا به زخم معده مراجعه کننده به مراکز درمانی دولتی شهر تهران (بیمارستان الغدیر، بیمارستان خاتم الانبیاء، بیمارستان امام خمینی و بیمارستان شریعتی) در زمستان 1397 بود. از بین آنها 45 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه شدت درد مک کیل (2000) و سبکهای مقابله اندلر و پارکر (1990) بود. آزمودنی های گروه آزمایش اول در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان تعهد و پذیرش شرکت کردند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. تحلیل داده ها، از روش تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر و آزمون های تعقیبی استفاده شد.

    یافته ها

    نشان دادند بین دو گروه آزمایش وگواه، پس از اجرای درمان تفاوت معناداری وجود دارد. بطوریکه، میانگین نمره شدت درد و بهبود سبک های مقابله با استرس گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت درمان تعهد و پذیرش بر شدت درد و سبک های مقابله با استرس در بیمارن مبتلا به زخم معده موثر می باشد.

    کلیدواژگان: درمان تعهد و پذیرش، شدت درد، سبک های مقابله با استرس، بیمارن مبتلا به زخم معده
  • محمد مطبوع، فریبرز رضائی طلب، رامبد خواجه ای، محمدرضا رمضان پور* صفحات 2677-2682
    مقدمه

    آپنه انسدادی خواب را می توان به عنوان خواب آلودگی بدون توجیه در طول روز همراه با حداقل پنج رویداد انسدادی تنفسی (آپنه یا هایپوآپنه) در طول ساعت خواب تعریف نمود. خواب آلودگی ناشی از آپنه انسدادی خواب می تواند تبعات پزشکی و اجتماعی مضر بر سلامتی ایجاد کند لذا کنترل آن مورد توجه است. با توجه به نقش بی حرکتی، افزایش BMI و کاهش تون پایه عضلات حلق  در بروز آپنه انسدادی خواب، در این مطالعه تاثیر تمرین هوازی تداومی بر شاخص آپنه-هایپوپنه (AHI) وBMI  بررسی شده است.

    روش کار

    در این پژوهش شبه تجربی تعداد 24 مرد میانسال با معیارهای سن 41 تا 55 سال، 30- 25 = BMI و 10 AHI> در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه تمرین هوازی تداومی، هشت هفته تمرین را  هفته ای سه جلسه، هر جلسه به مدت 40 تا 45 دقیقه با شدت 55 تا 60 درصد حداکثر ضربان قلب شروع کردند و با 75 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب در هفته آخر  به پایان رساندند.گروه کنترل، برنامه تمرین ورزشی نداشتند. در ابتدا و انتهای پژوهش متغیرهای AHI به وسیله پلی سومنوگرافی و BMI اندازه گیری شد. برای بررسی داده ها از آزمون t مستقل در نرم افزار spss نسخه 26 استفاده شد.

    نتایج

      در ارزیابی اختلاف میانگین ها  برای AHI  مقدار 028/0= P به دست آمد که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود داشت (05/0 > P). همچنین برای BMI ، 11/0 P= به دست آمد که تفاوت معناداری بین دو گروه مورد مطالعه دیده نشد. (05/0 <P)

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد با انجام تمرینات هوازی تداومی کاهش معناداری در تعداد آپنه انسدادی خواب در مبتلایان به وجود آمد ولی در BMI  تغییر معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی تداومی، شاخص آپنه-هایپوپنه، آپنه انسدادی خواب
  • سارا نداف، طیبه شریفی*، احمد غضنفری، مریم چرامی صفحات 2696-2707
    مقدمه

    اختلال افسردگی از آن دست اختلالاتی است که پردازش های شناختی، روان شناختی و هیجانی مبتلایان را تحت تاثیر منفی خود قرار می دهد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر افکار خودآیند منفی و انعطاف پذیری روان شناختی مراجعین افسرده مراکز مشاوره انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مراجعان دارای اختلال افسردگی بودند که در فصول پاییز و زمستان سال 1398 به مراکز مشاوره شهر اهواز مراجعه کرده بودند. در این پژوهش تعداد 40 فرد دارای افسردگی از بین جامعه آماری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (در هر گروه 20 فرد). گروه آزمایش مداخله واقعیت درمانی (گلاسر، 2013) را طی دو ماه و نیم در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1996)، پرسشنامه افکارخودآیند منفی (کندال و هولون، 1980) و پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی (دنیس و وندروال، 2010) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که واقعیت درمانی گروهی بر افکار خودآیند منفی و انعطاف پذیری روان شناختی مراجعین افسرده مراکز مشاوره تاثیر معنادار دارد (p <0/001). بدین صورت که این درمان توانسته بود منجر به بهبود کاهش افکار خودآیند منفی و بهبود انعطاف پذیری روان شناختی مراجعین افسرده مراکز مشاوره شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، افکار خودآیند منفی، انعطاف پذیری روان شناختی، واقعیت درمانی گروهی پی نوشت: این مطالعه فاقد تضاد منافع می‎‎باشد
  • فاطمه دیناروند، سعید بختیارپور*، علیرضا حیدرئی صفحات 2707-2718
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که تشخیص و دخالت زودهنگام اختلال اضطراب فراگیر می تواند به حداقل شدن علایم و کند شدن پیشرفت آن کمک شایان توجهی کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان نوروفیدبک بر کاهش نشانه های اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شهرستان دزفول انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر دزفول تشکیل دادند. تعداد 30 نفر از جامعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. در هر سه گروه ، اختلال اضطراب بیماران از طریق مقیاس 7 سوالی اضطراب فراگیر (GAD-7) مورد ارزیابی قرار گرفتند، هردو تجربی گروه 8 جلسه و هر جلسه یک ساعت تحت درمان قرار گرفتند. با توجه به عدم رعایت مفروضه های تحلیل کواریانس داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان های شناختی - رفتاری و نوروفیدبک توانستند نشانه های اضطراب فراگیر را نسبت به گروه کنترل کاهش دهند (01/0 <p) و نیز اثر درمان نوروفیدبک بر کاهش علایم اضطراب فراگیر بیشتر بوده است (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، می توان از درمان های شناختی - رفتاری و نوروفیدبک در جهت کاهش علایم اضطراب فراگیر بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، نوروفیدبک، اختلال اضطراب فراگیر
  • شیدا خلیلیان، فریبا دهقانیان، زهره حجتی* صفحات 2730-2744

    مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری خود ایمنی التهابی بوده که منجر به تخریب میلین و تحلیل آکسونی می‏گردد. از آن جا که ام اس از شایع ترین بیماری های نورولوژیک، بویژه در جوانان است، به عنوان یکی از نگرانی های اصلی در سلامت عمومی مطرح می شود. بنابراین، شناخت مکانیسم های مولکولی که در ایجاد و پیشرفت ام اس نقش دارند از اهمیت به سزایی برخوردار است. مکانیسم های مولکولی فراوانی فرآیند میلیناسیون در سیستم عصبی را کنترل نموده و هرگونه تغییر در این مکانیسم های تنظیمی منجر به اختلال در فرآیند میلیناسیون می‎شود. درمان های فعلی مکانیسم ایمنی دخیل در روند بیماری را کنترل نموده و بنابراین فقط در مراحل اولیه بیماری موثر هستند و هیچ تاثیری در میلیناسیون مجدد آکسون ها ندارند. اما درمان هایی که میلیناسیون مجدد را تقویت می کنند، امکان تاخیر یا جلوگیری از ناتوانی را فراهم می کنند. مطالعات اخیر به بررسی نقش ژن های کلیدی مسیر هیپو در میلیناسیون سلول های گلیال میلینه کننده پرداخته اند. طبق این مطالعات، فعالیت YAP1 / TAZ و تنظیم منفی آن در مسیر هیپو از طریق CRB3 که یک فاکتور قطبیت سلولی است، سنتز غلاف میلین را تنظیم می کند. بنابراین، عدم تنظیم این ژن ها می تواند در بیماری زایی بسیاری از بیماری های مرتبط با سیستم عصبی نقش بسزایی داشته باشد. از آنجا که تا کنون مرور جامعی از ارتباط مسیر سیگنالینگ هیپو با بیماری ام اس انجام نشده است؛ در این مطالعه ضمن مروری غیر سیستماتیک و کلی بر بیماری ام اس و فاکتورهای استعداد ابتلا به این بیماری، به بررسی مسیر پیام رسانی هیپو به عنوان یک مسیر دخیل در نقص فرآیند میلیناسیون در بیماری ام اس پرداخته می‎شود.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، مسیر پیام رسانی هیپو، میلین، قطبیت سلولی
  • عاطفه عباسی، اصغر آقایی جشوقانی*، حسین ابراهیمی مقدم صفحات 2745-2756
    مقدمه

    اختلال اضطراب فراگیر زندگی فردی، اجتماعی و شغلی بیماران را با آسیب مواجه می سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی فراشناخت درمانی بر اضطراب و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمام افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند و گمارش تصادفی استفاده شد. پس از انتخاب حجم نمونه و گمارش آنها در گروه های آزمایش و گواه، گروه آزمایش مداخلات درمانی را طی سه ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر (اسپیتزر و همکاران، 2006)، پرسشنامه اضطراب (بک، اپستین، براون و استیر، 1988)، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1980) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که فراشناخت درمانی بر اضطراب و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر بوده است (p <0.001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش اضطراب و بهبود بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شود.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که فراشناخت درمانی روشی کارآمد در جهت کاهش اضطراب و بهبود بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به شمار می رود و می توان از این درمان برای بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بهره برد.

    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، اضطراب، بهزیستی روان شناختی، اضطراب فراگیر
  • هدی کریمی، حسن احدی*، احمد برجعلی، محمد حاتمی صفحات 2757-2767
    مقدمه
    مبتلا شدن به بیماری های مزمن نظیر ام اس می تواند به نومیدی و ایجاد احساسات و افکار منفی منجر شوند و باعث کاهش کیفیت زندگی فرد شود. تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثربخشی معنویت درمانی و آموزش ذهن آگاهی بر سطح کورتیزول و تاب آوری بیماران مبتلا به ام اس انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی بیماران مراجعه کننده به انجمن ام اس تهران که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 60 بیمار انتخاب شد و به صورت تصادفی به سه گروه جایگزین شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کورایانس نشان داد که مداخله معنویت درمانی و ذهن آگاهی بر سطح کورتیزول و تاب-آوری موثر بود (001/0 ≥p). نتایج مقایسه نیز نشان داد که معنویت درمانی تاثیر بیشتری بر سطح کورتیزول و تاب آوری بیماران دارد (001/0 ≥p).
    نتیجه گیری
    هر دو روش معنویت درمانی و ذهن آگاهی بر بیماران ام اس مفید بود اما معنویت درمانی بر بهبود کورتیزول و تاب آوری بیماران ام اس تاثیر بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، ذهن آگاهی، کورتیزول، تاب آوری، مولتیپل اسکلروزیس
  • مجید یوسفی افراشته*، فرناز گل محمدی، نرگس تمجیدی صفحات 2768-2778
    زمینه و هدف

    ام.اس از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است که عوارض آن تمام جنبه های زندگی فرد مبتلا را در بر می گیرد و در نتیجه اضطراب مرگ را افزایش می دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی امید به زندگی در رابطه بین سرسختی روانشناختی و قدرت تحمل ابهام با اضطراب مرگ بیماران مبتلا به ام اس صورت گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری، تمامی بیماران مبتلا به ام اس استان زنجان بودند که از بین آنها 135 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. چهار ابزار اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه سرسختی اهواز (AHI)، امید اشنایدر و مقیاس تحمل ابهام مک لین و همکاران، اجرا شد و داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر به کمک نرم افزار smart-pls تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ضریب مسیر اضطراب مرگ با هر سه متغیر سرسختی روانشناختی (38/0-)، قدرت تحمل ابهام (36/0-) و امید به زندگی (45/0-) منفی و معنی دار است. ضریب مسیر قدرت سرسختی روانشناختی (26/0) و تحمل ابهام (40/0) با امید به زندگی مثبت و معنی دار بود. به این ترتیب فرضیه های پژوهش تایید شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند در بهبود و مشاوره درمانی این بیماران ام اس مورد استفاده قرار گیرد و با مداخله در سرسختی روانشناختی و قدرت تحمل ابهام این بیماران می توان امید به زندگی آنها را افزایش و اضطراب مرگ را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ام.اس، اضطراب مرگ، امید به زندگی، سرسختی روانشناختی، قدرت تحمل ابهام
  • اکرم ریاحی نیا*، یدالله صفری صفحات 2892-2901

    مقدمه:

    اعتیاد به عنوان یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی ، اقتصادی و بهداشتی قرن حاضر شناخته شده است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب می شود و ضرورت توجه به آن بیش از پیش احساس می شود لذا پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر سبک دلبستگی ، سازگاری زناشویی و سازگاری اجتماعی در مردان سوء مصرف کنندگان مواد مخدر  پرداخته است .

    روش کار:

    پژوهش حاضر به روش  نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود . جامعه آماری این پژوهش ، کلیه مردان مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر بودند . نمونه  شامل 30  نفر از مردان سوء مصرف کننده مواد مخدر بود که  به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای گرفتند . گروه آزمایش ، درمان متمرکز بر شفقت را دریافت کردند ولی گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند . ابزار گرد آوری داده ها ، پرسشنامه سبک دلبستگی هازن و شاور (1987) ، سازگاری زناشویی اسپانیر DAS  (1976) و سازگاری اجتماعی کالیفرنیا CPI (1953) بود  و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23    و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    نتایج:

    نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به طور معناداری بر سبک دلبستگی ، سازگاری زناشویی و سازگاری اجتماعی در سوء مصرف کنندگان مواد مخدر موثر بوده است.

    نتیجه گیری 

    بر اساس یافته های این پژوهش  ، درمان متمرکز بر شفقت درمان موثری برای رفع مشکلات فردی و اجتماعی سوء مصرف کنندگان مواد مخدر است و انجام مداخلات بر اساس این رویکرد می تواند در بهبود روابط آنها با خانواده و دیگر ارتباطات اجتماعی شان موثر باشد لذا  استفاده از این درمان در مراکز درمانی برای اینگونه بیماران   و بیمارانی با دیگر انواع بیماری و اختلالات روان می تواند در بهبود و ارتقای سلامت و بهزیستی جامعه موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، سبک دلبستگی، سازگاری زناشویی، سازگاری اجتماعی
  • نازنین فاتحی، محسن کچویی* صفحات 2902-2913
    مقدمه

    یکی ازعواملی که سبب کاهش ثبات وکیفیت زندگی زناشویی می شود، وقوع پدیده دلزدگی زناشویی است.ازاین رو، هرگونه تلاش برای حفاظت از روابط زوجین در برابر آسیب های احتمالی لازم و ارزشمند است. براین اساس، هدف از پژوهشحاضر، بررسی نقش میانجی گر راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین باورهای ارتباطی غیرمنطقی و دلزدگی زناشویی بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و از منظر هدف، بنیادی بود.حجم نمونه شامل300 نفر از زنان متاهل شهرتهران بودکه به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.جهت گردآوری داده های پژوهش ازپرسشنامه های دلزدگی زناشویی پاینز (CBM)، باورهای ارتباطی ایدلسون و اپشتاین (IRB) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهون (CERQ) استفاده شد.درنهایت، داده ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل میانجی نشان داد که اثر مستقیم باورهای ارتباطی غیرمنطقی بر دلزدگی زناشویی (396/0 β=؛ 05/0>p) معنادار بود. اثر غیرمستقیم باورهای ارتباطی غیرمنطقی بر دلزدگی زناشویی از طریق راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان نیز معنادار بود (061/0= β ؛05/0>p). بنابراین راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین دلزدگی و باور ارتباطی نقش میانجی گری جزیی را ایفا می نماید.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش می توان اذعان نمودکه باورهای ارتباطی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان برکیفیت و ثبات زندگی زوج ها نقش مهم و تاثیرگذاری دارند؛چراکه کمبودهای موجود درکفایت های عاطفی و هیجانی زوجین درکنار باورهای نادرست می تواند مانعی برای برقراری روابط صمیمی و درک صحیح احساسات وکاهش رضایتمندی زوجین شود، لذامی توان از نتایج این پژوهش درجهت تشخیص زودهنگام دلزدگی زناشویی و پیشگیری از بروزآن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، باورهای ارتباطی غیرمنطقی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، زنان متاهل
  • راضیه کیانی زاده، مهناز استکی*، فریبا حسنی صفحات 2913-2923
    زمینه و هدف

    اختلال نقص توجه و بیش فعالی سبب نقص در پردازش های روان شناختی، هیجانی و شناختی کودکان می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوروفیدبک آلفا بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان پسر دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی در سال 1398 بودند که به کلینیک های روان پزشکی و روان شناسی مشهد مراجعه کرده بودند. در این پژوهش تعداد 14 کودک دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 7 کودک). کودکان حاضر در گروه آزمایش به مدت 30 جلسه طی دو ماه و نیم تحت درمان نوروفیدبک قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه های اختلال نقص توجه و بیش فعالی کانرز فرم والدین و آزمون عملکرد مداوم استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نوروفیدبک آلفا بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی تاثیر معنادار دارد (p <0/001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به بهبود کارکردهای اجرایی این کودکان شود. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمان نوروفیدبک با ارایه بازخوردهای زیستی و آگاهی افراد نسبت به پردازش های ذهنی و شناختی، می تواند یک درمان کارآمد جهت بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی به شمار رود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه و بیش فعالی، کارکردهای اجرایی، نوروفیدبک آلفا
  • سارا مالکی، زهرا محمدی نیا، ندا محمدی نیا، سعیده فتاحی صفحات 2914-2923
    مقدمه

    مطالعات نشان دهنده تاثیر اختالل یادگیری بر اضطراب مدرسه و کمرویی دانش آموزان است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بازی درمانی شناختی رفتاری بر اضطراب مدرسه و کم رویی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بود.

    روش کار

    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل دانش آموزان دختر و پسر پایه چهارم و پنجم دبستان شهر تهران بود که دارای اختلال یادگیری هستند و به مراکز توانبخشی اختلال های یادگیری ارجاع داده شده اند. از این جامعه، 30 نفر بصورت هدفمند انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دوگروه  15 تایی  آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. پرسشنامه های اضطراب مدرسه  فیلیپس، 1978  و کمرویی  کروزیر، 1995 ابزار پژوهش بودند. یافته های پژوهش در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون کواریانس در سطح 0/05 تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته های توصیفی نشان داد که نمرات گروه آزمایش نسبت به نمرات گروه کنترل کاهش محسوسی هم در اضطراب مدرسه و هم در کمرویی دارد. نتیجه تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از حذف اثر پیش آزمون، میانگین نمرات پس آزمون دو گروه اختالف آماری معناداری داشتند (0/001>p).

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج حاصل، این مطالعه نشان می دهد که بازی درمانی شناختی رفتاری بر کاهش اضطراب مدرسه و کم رویی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی رفتاری، اضطراب مدرسه، کم رویی، اختلال یادگیری
  • مینا کفایی کیوی، هاییده صابری*، بیتا نصرالهی صفحات 2923-2938

    مقدمهاین پژوهش با هدف تبیین روابط ساختاری رفتارهای حفظ همسر بر اساس صفات پاتولوژیک شخصیت: نقش میانجیگر نظام ارزشی همسر و عملکرد زوج انجام شد.روش کارروش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با رویکرد مدل ساختاری بود. از جامعه آماری زوجین دانشجو در دانشگاه های آزاد اسلامی‎واحد علوم تحقیقات و واحد رودهن، با استفاده از روش دردسترس، 378 نمونه انتخاب شد و به پرسشنامه های رفتارهای حفظ همسر، صفات پاتولوژیک شخصیت، نظام ارزشی همسر و عملکرد زوج پاسخ دادند. داده-های پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر و مدل ساختاری تحلیل شد.نتایجضریب مسیر کل بین صفات پاتولوژیک شخصیت با رفتارهای مثبت حفظ همسر منفی و با رفتارهای منفی حفظ همسر مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد که نظام ارزشی همسر و عملکرد زوج ها، ارتباط بین رفتارهای حفظ همسر و صفات پاتولوژیک شخصیت را بطور معنی داری میانجی گری می کند.نتیجه گیریبا تقویت نظام ارزشی همسر و عملکرد زوجین می توان رفتارهای حفظ همسر و در نتیجه رضایت زناشویی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: رفتارهای حفظ همسر، صفات پاتولوژیک شخصیت، نظام ارزشی همسر، عملکرد زوج
  • ایرج رشیدی، قنبر امیرنژاد*، کرم الله دانشفرد صفحات 2924-2936
    مقدمه

    منابع انسانی سبز یکی از مباحث مرتبط و زیرمجموعه موضوع توسعه پایدار و مدیریت محیط زیست دوستانه است که تقریبا از اوایل قرن حاضر موردتوجه محققان، نهادهای بین المللی و دیگر سازمان ها قرارگرفته است و نادیده انگاشتن آن، ضررهای زیادی به سازمان ها و جامعه به بار آورده است. این تحقیق باهدف طراحی الگوی مدیریت منابع انسانی سبز در دانشگاه آزاد اسلامی و با استفاده از روش آمیخته (کمی و کیفی) اجراشده است.

    روش کار

     در بخش کیفی از روش دلفی استفاده شد در این بخش مدل تحقیق با انجام سه دور روش دلفی تدوین شد.در بخش کمی با استفاده از روش سناریوسازی و در محیط نرم افزارهای اس پی اس اس و ونسیم مدل پیشنهادی و سوالات ارایه شده در مرحله کیفی موردبررسی قرار گرفتند. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 15 نفر از خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی بودند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تحلیل و طراحی سبز، برنامه ریزی منابع انسانی سبز، استخدام سبز، انتخاب سبز، جامعه پذیری سبز، ارتباط کارکنان سبز، توسعه و پرورش سبز، مدیریت پاداش سبز، مدیریت بهداشت و سلامت سبز، مدیریت نظم و انضباط سبز و ارزیابی عملکرد سبز ابعاد اکتشاف شده مدیریت منابع انسانی سبز می باشند و به کمک سناریونویسی الگوی مدیریت منابع انسانی سبز در دانشگاه آزاد اسلامی طراحی و تدوین شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد الگوی منابع انسانی سبز می تواند بر سلامت و بهداشت جامعه اثرگذار باشد در این راستا پیشنهاد می گردد که تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، سلامت، توسعه پایدار، مدیریت محیط زیست
  • بررسی تاثیر عوامل عاطفی بر تعهد کارکنان در خدمت رسانی به مشتریان
    منیره عسگری نژاد صفحات 2925-2935
    مقدمه

    امروزه با افزایش رقابت برای ارایه کالا و خدمات مطلوبتر، ضرورت دارد سازمان ها هرچه بیشتر با رفتار متعهدانه جهت کسب رضایت مشتریان خود خدمات ارایه نمایند. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر عوامل عاطفی بر تعهد خدمت رسانی به مشتریان می باشد.

    روش کار

     در این تحقیق که مطالعه ای توصیفی پیمایشی است، 110 نفر از فروشندگان یکی از فروشگاه‎های زنجیره ای که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند به پرسشنامه‎های استاندارد تحقیق پاسخ دادند و در نهایت، داده‎های پرسشنامه از طریق آزمون معادلات ساختاری با نرم افزار پی ال اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که عوامل عاطفی همچون؛ ارزیابی عواطف خود و دیگران، تعدیل عواطف، بکارگیری عواطف و کارعاطفی بر تعهد خدمت رسانی به مشتری تاثیرگذار می باشند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که کار عاطفی و تعهد خدمت رسانی به مشتریان می توانند سبب کاهش خستگی عاطفی کارکنان گردند.

    کلیدواژگان: هوش عاطفی، کار عاطفی، خستگی عاطفی، تعهد خدمت رسانی به مشتریان
  • یگانه حشمتی، نازیاسادات ناصری*، محمود قربانی صفحات 2926-2937
    زمینه و هدف

    با عنایت به این مهم که دانشگاه کانون تولید سرمایه های اجتماعی است و دانشگاه علوم پزشکی به لحاظ اهمیت ارایه خدمت در شرایط بحرانی، بسیار حایز اهمیت است و از آنجا که تا به حال رابطه سرمایه اجتماعی با رفتار شهروندی در این دانشگاه بررسی نشده است، هدف این پژوهش در پی آزمون تجربی مدل طراحی شده توسعه سرمایه اجتماعی با رویکرد رفتار شهروندی است.

    روش

    مطالعه حاضر از بعد هدف در دسته تحقیقات توسعه ای- کاربردی قرار دارد و به روش دلفی در  نیم سال  دوم تحصیلی 99-98 انجام گرفت. تعداد 25 نفر صاحب نظر شامل اعضای هیات علمی و مدیران و متخصصان از دانشگاه علوم پزشکی مشهد با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. در ابتدا ابعاد و مولفه های مرتبط با توسعه سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی از طریق مرور گسترده پایگاه های اطلاعاتی و پیشینه تحقیق استخراج گردید. سپس با تشکیل چند جلسه در سه دور، ابعاد و مولفه های نهایی بر اساس اتفاق نظر تدوین شد.

    نتایج

    در نهایت مدل مناسب توسعه سرمایه اجتماعی با رویکرد رفتار شهروندی با تعداد 9 بعد و 42 مولفه نهایی شد. این ابعاد در متغیر رفتار شهروندی شامل بعد فردی و سازمانی و در متغیر سرمایه اجتماعی شامل ابعاد ساختاری، ارتباطی، شناختی،  مدیریتی،  سازمانی، گروهی و فردی  می باشد. آمار حاصل از ضریب توافق یا هماهنگی کندال برای ابعاد شناسایی شده حاکی از اتفاق نظر قوی و قابل قبول اعضای پانل در رابطه با ابعاد مدل مفهومی تحقیق می باشد. همچنین ابعاد مدیریتی، سازمانی و شناختی در متغیر سرمایه اجتماعی همبستگی قوی تری را با دیگر ابعاد دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از اجرای سه مرحله تکنیک دلفی، عوامل موثر شناسایی شده برای طراحی مدل توسعه سرمایه اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با رویکرد رفتار شهروندی ؛ ابعاد نه گانه مذکور می باشد که با تبیین و شناخت وضعیت موجود آنها می توان گام موثری در جهت طراحی مدل توسعه سرمایه اجتماعی با رویکرد رفتار شهروندی در این دانشگاه عظیم کشور برداشتو از نتایج آن برای سایر دانشگاه های علوم پزشکی کشور نیز بهره مند شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی، تکنیک دلفی، دانشگاه، تحقیقات کیفی
  • سیاوش خداپرست، علی پرویزرام، محمدابراهیم واژبخت لنگرودی، سانا رضاوندی، حسن عبدی* صفحات 2936-2943
    مقدمه

    استرس یکی از عوامل مهم بر اجرای ورزشکاران می باشد و تحقیقات نشان داده است که هوش هیجانی متغیری مهم در ارتباط با عملکرد می باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف ارتباط بین هوش هیجانی با عملکرد ورزشی و استرس در بازیکنان والیبال انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تمامی بازیکنان والیبال زن و مرد شهرستان لاهیجان در سال 1399 تشکیل دادند که از میان آن ها 78 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ (1996)، مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و پرسشنامه عملکرد ورزشکاران چاربونیو (2001) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین هوش هیجانی با عملکرد ورزشی ارتباط مثبت و معنی دار و با استرس ارتباط منفی و معنی داری در والیبالیست ها شهرستان لاهیجان وجود دارد (001/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که هوش هیجانی می تواند بر استرس و عملکرد اثر بهینه ای داشته باشد و پیشنهاد می گردد که مربیان ورزشی در جهت بالا بردن اجرای ورزشکاران و کاهش استرس نسبت به تقویت هوش هیجانی ورزشکاران اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد ورزشی، استرس، ورزشکاران
  • خسرو نوری، حسن فراتی*، هادی همتیان، فرشاد فائزی رازی صفحات 2937-2981
    مقدمه

    با توجه به تدوین سیاستهای کلی نظام اداری، برنامه‎ های توسعه و...، و همچنین انطباق این سیاست‎ها در نهادهایی که با سلامت جامعه در ارتباطند، هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی مفهومی ‎از ابعاد، مقولات کلان و پایه از ارزیابی  برنامه‎ های اصلاح نظام اداری اجرا شده در دانشگاه های علوم پزشکی استان سمنان می‎باشد.

    روش کار

     پارادایم تحقیق تفسیری است که با رویکردی استقرایی از استراتژی نظریه داده بنیاداستفاده شد تاعلاوه برداده ‎های حاصل از بررسی متون مربوطه، از نظرات مجریان، ناظران و سیاستگذاران نیز استفاده شود؛ بدین ترتیب که ضمن تحلیل محتوای متون مرتبط با ارزیابی سیاست، برنامه‎ های اصلاح نظام اداری و اسناد مرتبط با برنامه اصلاح نظام اداری، جهت دستیابی به نظرات دست اندر کاران از نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد.در این پژوهش پس از مصاحبه با 12 تن در 37 جلسه و اشباع نظری به وجود آمده است.

    نتایج

    استخراج الگوی مفهومی‎ منظومه‎ ای از برنامه‎ های اصلاح نظام اداری دوره اول و دوم اجرا شده در دستگاه ‎های اجرایی دانشگاه‎ های علوم پزشکی استان سمنان شامل 280 مفهوم پایه،71 مقوله  پایه، 9 مقوله کلان و شش بعد می‎باشد.

    نتیجه گیری

    ارزیابی فعلی خط مشی اداری در دستگاه‎های اجرایی استان سمنان دارای خصوصیات؛ روش محور، هدفگرا، گذشته نگر و متمرکز بر مرحله اجرای فرآیند خط مشی گذاری است که این نتایج می‎تواند در طراحی نظام جامع ارزیابی خطی مشی اداری دانشگاه‎ های علوم پزشکی استان سمنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، نظام اداری، نظریه داده بنیاد، سلامت
  • پژمان جنود، شهرام محمدخانی*، فاطمه محمدی شیرمحله، مرجان حسین زاده تقوایی، پریسا پیوندی صفحات 2940-2953
    مقدمه

    هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشانه های اعتیاد و هیجان های منفی در مردان وابسته به داروهای محرک (شیشه) بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش و پس آزمون و پیگیری، با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل کلیه مردان وابسته به مواد محرک (شیشه) مراجعه کننده به مرکز تی سی استان کرج در پاییز 1397 بودند. روش نمونه گیری بصورت دردسترس (40مرد) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (n=20) و گواه (n=20) قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، مقیاس پرسشنامه نیمرخ اعتیاد مادزلی و فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (21- DASS) اجرا شد. سپس گروه آزمایش 8 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند و در پایان هر دو گروه تحت پس آزمون و دوره پیگیری (3 ماه) قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان دادند بین دو گروه آزمایش وگواه، پس از اجرای درمان تفاوت معناداری وجود دارد. بطوریکه، میانگین نمره نشانه های اعتیاد و هیجان های منفی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج درمان پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی رویکرد درمانی موثری برای معتادان وابسته به داروهای محرک به نظر می رسد و می توان از این پروتکل در مداخلات درمانی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی، داروهای محرک (شیشه)، نشانه های اعتیاد
  • محمد شمشیری، امیر بیات ترک*، طهمورث سهرابی، نازنین پیله وری صفحات 2945-2959
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که شرکت های باید جهت افزایش فروش و میزان بهره وری خود راه هایی بیابند که بتوانند استراتژی متمایزی را نسبت به دیگر شرکت ها به ویژه در دوران بحران های جهانی برای ارایه خدمات بهتر به مشتریان اتخاذ کنند  که در این راستا تصمیمات سرمایه گذاری در حوزه تحقیق و توسعه می تواند نقش مهمی داشته باشد.  بنابراین هدف از این پژوهش بررسی نقش سرمایه گذاری در حوزه تحقیق و توسعه و ایجاد بهره وری در دوران بحران اپیدمی کووید 19می باشد.

    روش کار

     جامعه آماری این پژوهش ، مدیران ارشد کلیه خطوط تولیدی و سازمانی، شرکت خودروسازی زامیاد (223 مدیر) بودند، که از این تعداد، 210 مدیر انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون فرضیات این پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاکی از این بود که سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه نقش معناداری بر بهره وری دارد و همچنین نقش سرمایه فکری، هزینه های مالی و پروفایل ریسک مدیر بر سرمایه گذاری مدیران در حوزه تحقیق و توسعه تایید شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در نظر گرفتن شرایط محیطی و در نظر گرفتن بحران های ایجاد شده با توجه به منابع و مستندات علمی و تحقیقات مورد نظر می تواند بر روی بهره وری و سرمایه گذاری اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری، تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری، کووید 19
  • رضا زارع، علیرضا فتحی زاده*، سید احمد هاشمی، مختار رنجبر، علی اصغر ماشینچی، مهدی نوروزی صفحات 2952-2966
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین کار احساسی و تعارض کار- خانواده با نقش میانجی تنش شغلی و تعدیل کننده های حمایت اجتماعی و استقلال در کار پرستاران زن بیمارستان ایران شهر ایرانشهر انجام گرفته است.

    روش کار

    جامعه پژوهش شامل 150 نفر از پرستاران زن بیمارستان ایرانشهر بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش از پرسشنامه کار احساسی دیفندورف و همکاران (2005)، پرسشنامه تعارض کار -خانواده کارلسون (2000)، پرسشنامه تنش شغلی HSE (1990)، پرسشنامه حمایت اجتماعی فلیپس (1986) و اسقلال شغلی جانگ (1995) استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویایی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS ویراست 22 انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق  نشان داد: 1. بین کار احساسی و تعارض کار- خانواده با نقش میانجی تنش شغلی رابطه معنادار وجود دارد. 2. بین کار احساسی و تنش شغلی  رابطه معنادار وجود دارد. 3. بین تنش شغلی  و تعارض کار -خانواده رابطه معنادار وجود دارد. 4. بین کار احساسی و تنش شغلی با نقش تعدیل کنندگی حمایت اجتماعی رابطه معنادار وجود دارد. 5. بین کار احساسی و تنش شغلی با نقش تعدیل کنندگی استقلال در کار رابطه معنادار وجود دارد. 6. بین کار احساسی و تنش شغلی با نقش تعدیل کنندگی حمایت اجتماعی و استقلال در کار رابطه معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، پرستاران زن در مسیر شغلی و شخصی خود با مشکلات متعددی برخورد می‎کنند بر این اساس لازم است مدیران در این مواقع حساس از آن ها حمایت کنند. رعایت سلسله مراتب شغلی، توجه به عوامل ایجاد احساس عدم امنیت شغلی، ایجاد ساعات کاری انعطاف پذیر، تلاش برای کاهش خطرات احتمالی در محیط کار که علاوه بر تاثیر بر تعارض کار- خانواده می تواند بر جنبه های دیگری مانند سلامت روان، سلامت جسم و انگیزش برای انجام وظایف و... تاثیر گذارد.

    کلیدواژگان: کار احساسی، تعارض کار- خانواده، تنش شغلی، حمایت اجتماعی، استقلال کاری
  • جواد دیهیم، محمود قربانی*، احمد زنده دل، احمد اکبری صفحات 2955-2971
    مقدمه

    این مطالعه با هدف طراحی مدل تغییر فرهنگ سازمانی ادارات آموزش و پرورش با رویکرد تحول سازمانی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش آمیخته و جامعه آماری کیفی 25 متخصص دانشگاهی و آموزش و پرورش بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی طبقه ای با تخصیص مناسب بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه دلفی (بخش کیفی) استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش روایی صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل و اعتبارسنجی کیفی مدل تغییر فرهنگ سازمانی از تکنیک دلفی و اعتبارسنجی کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد مدل تغییر فرهنگ سازمانی شامل 8 بعد خلاقیت و نوآوری، ارزشهای سازمانی، همبستگی سازمانی، نظارت و کنترل، مشارکت گرایی، هویت سازمانی، تحول گرایی، حمایت و پشتیبانی مدیریت و 27 مولفه می باشد. ابعاد کنترل و نظارت و مشارکت گرایی به عنوان مهمترین ابعاد شناسایی شدند. مدل تحول سازمانی تایید شده شامل 7 بعد رسالت، سبک رهبری، سرمایه انسانی، ارتباطات سازمانی، ساختار سازمان، فناوری اطلاعات و سیستم پاداش با 17 مولفه است. همچنین بعد سبک رهبری و مولفه های رهبری تحول آفرین و پاداش درونی به عنوان مهمترین ابعاد و مولفه ها شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت که این تحقیق علاوه بر اینکه از تکیه گاه نظری بسیار غنی است، به توسعه قلمرو شناخت نیز کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تغییر فرهنگ سازمانی، آموزش و پرورش، تحول سازمان، روش آمیخته
  • محجوبه زنگنه قشلاقی، زهرا شایگان منش*، نسرین بنکداری صفحات 2967-2974
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سرطان سینه بود.
    روش کار
     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه  مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تهران در نیمه دوم سال 1398 تشکیل داد. در روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بوده است، سپس از بین زنان مبتلا به سرطان سینه، 40 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر استفاده شد.
    نتایج
     یافته های پژوهش نشان داد میانگین نمرات متغیرهای اضطراب و افسردگی گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین درمان شناختی رفتاری بر اضطراب و افسردگی زنان مبتلا به سرطان معنادار است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، افسردگی، اضطراب، سرطان سینه
  • فاطمه امیری، حسنعلی ویسکرمی*، محمدعلی سپهوندی صفحات 2972-2982
    مقدمه و هدف

    تکالیف زیاد و انتظارات غیرواقع بینانه اطرافیان، ممکن است دانش آموزان تیزهوش را مضطرب نماید. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر اضطراب دانش آموزان تیزهوش دوره اول متوسطهانجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه اول شهر خرم آباد در سال تحصیلی 97-1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. بدین صورت که از بین دانش آموزان تیزهوش دوره متوسطه اول شهر خرم آباد، تعداد 30 دانش آموز به صورت تصادفی ساده انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله آموزش تنظیم هیجان (گروس، 2007) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی بود که افراد حاضر در گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکردند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر اضطراب دانش آموزان تیزهوش تاثیر معناداری داشته است (0001/0>p). علاوه بر این نتایج نشان داد که این مداخله توانسته تاثیر خود را در طول زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (0001/0>p). میزان تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر اضطراب دانش آموزان تیزهوش 69 درصد بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش تنظیم هیجان می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش اضطراب دانش آموزان تیزهوش مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، اضطراب، تیزهوش
  • راضیه دیدنی، مصطفی تبریزی*، مژگان مردانی راد، ابوالفضل کرمی صفحات 2975-2985
    مقدمه

    دشواری تنظیم هیجانی یکی از مسایل زنان است که اثربخشی رویکردهای مختلف بر آن نشان داده شده است؛ اما بین رویکرد مثبت نگر و معنادرمانی بر آن چه تفاوتی وجود دارد؟ هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان تاثیر درمان مثبت نگر و معنادرمانی بر تنظیم هیجانی در زنان متاهل بود.

    روش کار

    پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد.جامعه آماری شامل والدین مونث و متاهل مدارس ابتدایی منطقه 8 شهر تهران در سال 1398 بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، تعداد 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری جای داده شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (گرتز  و رویمر، 2004) بود. جلسات درمان مثبت نگر شامل 8 جلسه 90 دقیقه ای مبتنی بر پروتکل چان (2018) و کافمن و سیلبرمن (2009) بود و جلسات معنادرمانی شامل 8 جلسه 90 دقیقه ای مبتنی بر پروتکل اسچلنبرگ و همکاران (2010) بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس و مقایسه زوجی بن فرونی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مثبت نگر بر تمامی مولفه های تنظیم هیجانی تاثیر معناداری دارد (05/0>sig) ولی معنادرمانی فقط بر مولفه های عدم پذیرش پاسخ هیجانی، دشواری در انجام رفتار هدفمند، دشواری در کنترل تکانه و عدم وضوح هیجانی تاثیر معناداری داشت (05/0>sig) ولی بر فقدان آگاهی هیجانی و  دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان تاثر معناداری نداشت (05/0<sig)، با این حال تفاوت بین گروهی دو درمان در هیچ کدام از موارد معنادار نبود (05/0<sig).

    نتیجه گیری

    در مجموعه نتایج نشان داد هر دو درمان گزینه مناسبی برای بهبود تنظیم هیجانی در زنان متاهل می باشد که می تواند مورد توجه و استفاده مشاوران و روان شناسان گردد.

    کلیدواژگان: درمان مثبت نگر، معنا درمانی، تنظیم هیجانی، زنان متاهل
  • معصومه بهمدی، یونس وکیل الرعایا*، فرشاد فائزی رازی صفحات 2989-3000
    مقدمه

    در سال های اخیر شاهد توجه زیاد پژوهشگران به حوزه های بازار محوری، کارآفرینی و نوآوری هستیم. همچنین در سال های متمادی افکار جامعی مبنی بر اینکه استمرار در نوآور بودن و بازار محوری توسعه یافته و اعتقاد بر این است که این عوامل به طور موفقیت آمیزی در افزایش عملکرد شرکت ها تاثیر دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل بازار محوری با تاکید بر نوآوری و کارآفرین محوری ، نقش میانجی مدیریت دانش در دوران شیوع کووید 19 انجام گرفته است.

    روش کار

    روش تحقیق آمیخته کمی و کیفی و از نظر هدف ااکتشافی می باشد .ابعاد و شاخص های مطالعه  توسط خبرگان و متخصصان بازاریابی شناسایی و پرسشنامه پژوهش طراحی گردیده است. مدیران بازاریابی و فروش شرکت های تولیدی واقع شده در شهرک صنعتی شهر مشهد بوده که بر اساس فرمول کوکراین 193 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند.

    نتایج

    بر اساس یافته های دیمتل فازی نوآوری اثر گذارترین،کارآفرین محوری اثر گذار و مدیریت دانش اثر پذیر می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه ترکیباتی که منجر به بهبود فروش در SME ها می شود را نشان می دهد. همچنین با نشان دادن ترکیبی از عواملی که در آن ها نوآوری و کارآفرین محوری و مدیریت دانش می تواند به طور مثبت یا منفی بر قابلیت های بازار محوری شرکت تاثیر بگذارد به تحقیقات نوآوری کمک می کند. سهم مهم دیگر این مطالعه مربوط به SMEها است. ترکیبات عواملی که می تواند منجر به موفقیت شرکت های کوچک و متوسط ​​ در شرایط کرونا شود در این مطالعه شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: بازار محوری، نوآوری، کارآفرینی محوری و دیمتل فازی، کووید 19
  • سیما نوید بخش، مسلم چرابین*، احمد اکبری، احمد زنده دل صفحات 3001-3016
    مقدمه

    امروزه مقوله زنان و به ویژه مشارکت آنها در تصمیم گیری ها و مشاغل سطوح عالی، موردتوجه قرار گرفته است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف عوامل توانمندسازی و ارتقاء جایگاه مدیریتی زنان در دوران شیوع کرونا انجام گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف اکتشافی و از نظر روش تحقیق آمیخته بوده است.  نمونه آماری 18 نفر از خبرگان جامعه علمی و متخصصان آموزش وپرورش هستند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. به منظور تحلیل داده های کیفی از روش داده بنیاد انجام شده است.

    نتایج

    نتایج کلی تحقیق حاکی از آن است که ابعاد توانمندسازی و ارتقاء جایگاه مدیریتی زنان شامل عوامل علی، زمینه ای، راهبردی، پدیده محوری، مداخله گر، پیامدها و نتایج  بعد  و مشتمل بر  نه مولفه می باشد که  مدل نهایی بر اساس آن ارایه گردیده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان عنوان نمود که تمرکز بر متغیرهای توانمندسازی می تواند جایگاه مدیریتی زنان را ارتقاء بخشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان، شیوع کرونا
  • محمدرضا اخوان، سید مجتبی سجادی*، کمال سخدری صفحات 3016-3033
    مقدمه

    کسب و کارهای خانوادگی می توانند فعالیت های تجاری را با تعهدات عاطفی حاکم بر خانواده تلفیق نموده و بستری مناسب برای رشد مالی خانواده و اشتغال آفرینی ایجاد نمایند. پژوهش حاضر درصدد شناسایی و تبیین راهکار بهره گیری از خروج کارآفرینانه برای احیا کسب و کارهای خانوادگی در ایران در دوران شیوع کووید-19 است.

    روش کار

    روش تحقیق کیفی می باشد برای انتخاب نمونه و شناسایی موارد مطالعه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده و چهل بنگاه خانوادگی که در مقوله خروج تجربه داشته اند شناسایی که در نهایت بیست و هشت مصاحبه با مالکین آنها به سرانجام رسید.

    نتایج

    نتایج این پژوهش شواهد بارزی از نقش عمده و موثر خروج کارآفرینانه در احیای مجدد کسب و کار در میان شرکت های خانوادگی در ایران ارایه می دهد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کسب و کارهای خانوادگی به ویژه در دوران شیوع کرونا می تواند نقش موثری در کسب و کرهای جدید برای خانواده ها داشته باشد، با این وجود برای بالا بردن اعتبار بیرونی پژوهش نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرین، خروج کارآفرینانه، کسب و کارهای خانوادگی، اقتصاد، کووید-19
  • بابک گنجه ای فر*، آیدین شاکری صفحات 3035-3039

    مقدمه:

    کیاری مالفورماسیون نوع یک ، نزول بیشتر از 5 میلی متر تونسیلهای مخچه به داخل کانال نخاعی گردنی از سطح فورامن مگنوم است.

    روش کار

    در یک مطالعه گذشته نگر از فروردین 1388 تا اسفند 1394 پرونده 46 بیمار بالغ (20 مرد و 16زن) با نشانه های بالینی و رادیولوژیک کیاری مالفورماسیون نوع یک که در بیمارستان قایم (عج) مشهد تحت جراحی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.تماس و ویزیت مجدد در 24 بیمار میسر شد. در این بیماران ، سیر بیماری و بهبودی علایم ونشانه های عصبی بررسی شد.

    نتایج

    طیف سنی بیماران 18 تا 52 سال (سن متوسط 36.4 سال) بود.مدت علایم قبل از بستری 50.12±63.04 ماه (متوسط 39 ماه) بود.سردرد و درد گردن و نقص حسی شایع ترین تظاهرات بالینی بودند.از بیست و چهار بیماری که تحت ویزیت مجدد قرار گرفتند، 83 درصد (بیست بیمار) دارای نتایج خوب بعد از عمل بودند. نتایج جراحی در بیماران با دکامپرسیون حفره خلفی و دوراپلاستی ، اختلاف معناداری با بیماران بادکامپرسیون حفره خلفی بدون دوراپلاستی نداشت. (P=.82) بیشترین میزان بهبودی در سردرد و دردگردن و نیز اختلال در صحبت کردن مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    گرچه کیاری مالفورماسیون تیپ یک بیماری شایعی نمی باشد ولی باید در تشخیص افتراقی های بیماران با درد گردن و سردرد غیراختصاصی قرار گیرد. نتایج بالینی عمل جراحی در بیماران علامت دار دچار کیاری مالفورماسیون خوب می باشد.

    کلیدواژگان: کیاری مالفورماسیون تیپ یک، دکامپرسیون حفره خلفی، نتیجه درمان، عوارض
  • محمد خلخال، محمدرضا اسمعیلی* صفحات 3049-3055
    مقدمه

    مناطق محل زندگی افراد و نوع طراحی فضا و همچنین فضاهای ورزشی موجود می تواند در جهت فعالیت افراد ترغیب کننده و انگیزه بخش باشد؛ بنابراین هدف از این تحقیق ارتباط بین فضاهای ورزشی با سلامت افراد بود.

    روش کار

    جامعه آماری تحقیق کلیه شهروندان تهرانی بالای 20 سال بودند و نمونه تحقیق ازطریق جدول مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقاتی 500 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه اطلاعات فردی ،پرسشنامه فعالیت بدنی بین المللی (IPAQ) و پرسشنامه 12 سوالی سلامت عمومی (GHQ-12) بود. از آزمون آماری پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که بین دسترسی به فضاهای ورزشی با سلامت روان و اختلال روانی ارتباط معنی داری وجود دارد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که دسترسی به فضاهای ورزشی و نزدیکی به مجموعه های ورزشی می تواند عاملی در جهت استفاده بیشتر و ترغیب در جهت ورزش کردن باشد و در این راستا سلامت روانی افراد نسبت به زمانی که دسترسی کمتر است بیشتر باشد.

    کلیدواژگان: فضای ورزشی، سلامت روانی، اختلال روانی
|
  • Negin Babazadeh, Mohammad Nasiri * Pages 2506-2516
    Introduction
    Injury behavior is one of the most common problems among adolescents today.The aim of this study was to predict self-injurious behaviors based on parent-child relationship and emotional regulation with the mediating role of early maladaptive schemas and coping styles.
    Methods
    The method of the present study was correlation of structural equations. The statistical population of this study consisted of high school students in Tehran in the academic year 2020-2021,of which 300 samples were selected by cluster random sampling. Samplers completed the Intentional Self-harm Scale (DSHI), Lazarus Coping Strategies (WOCQ), Young Schema (YSQ), Cognitive Emotion Regulation (CERQ), and Parent-Child Relationship Assessment (PCRS).
    Results
     Findings showed that the structural model of the study based on the mediating role of early maladaptive schemas and coping styles with stress between parent-child relationship and emotional regulation with self-harming behaviors fits with the collected data. Emotional coping style in a positive way and problematizing coping style in a negative and significant way, initial maladaptive schemas in a positive and significant way, adaptive cognitive emotion regulation strategies in a negative and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies in a positive and significant way The parent / child relationship negatively and significantly predicts self-harming behaviors.
    Conclusion
    Based on the results, it can be concluded that in order to prevent and control adolescents' self-harming behaviors, it is necessary to pay attention to the parent-child relationship and early maladaptive schemas, coping styles and stress regulation.
    Keywords: self-injurious behaviors, Parent-child relationship, Emotional regulation, Early maladaptive schemas, Coping styles
  • Alireza Safar Nezhad, Maghsoud Peeri *, Hasan Matin Homaee Pages 2517-2530
    Background

    The purpose of this study was the Effect of High-Intensity Interval Training and Continous Training on the Gene Expression of Bcl2, Bax and  P-53 Protein in the Left Ventricle type 2 diabetes of Male Rats

    Material and Methods

    24 male diabetic rats were divided into 3 groups of 8; High-intensity intensity interval training (HIIT), Moderate training (CT), and Control (C). Diabetes was induced in a pellet with a high-fat diet (30% fat and 25% fructose) for 24 weeks. Glucose oxidase was used to measure glucose in plasma using and the HOMA-IR method was used to measure insulin resistance index. PCR-Real time was used to determine the expression of BAX and BCL-2 genes and P-53 Protein Synthesis.

    Results

    geneexperision of Bcl-2 was significantly increased in the HIIT group compared to the CT (P=0/002) and control groups (p=0/000) and in the CT group compared to the Control group (p=0/033). Bax gene was significantly decreased in both groups HIIT(p=0/000) and CT(p=0/009) compared to the Control group (P=0/0001). P-53 protein synthesis was significantly in HIIT compared to CT (p=0/012) and control group (p=0/000).

    Conclusion

    Based on the findings, 8 weeks of intensity interval training with a higher effect on increasing Bcl-2 gene expression and decreased P-53 protein synthesis may improve left ventricular apoptosis in diabetic rats which reduces fibrosis and dysfunction in the heart tissue and may be an effective factor in reducing diabetic cardiomyopathy.

    Keywords: Cardiomyocyte, Apoptosis, Bax, Bcl2, P-53
  • Mahnaz Fadaei, FARAHNAZ MESCHI *, Abbas Salehi Omran, Biouk Tajeri, Mania Asgharpour Pages 2619-2631
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of self-care behaviors in explaining the relationship between personality type D and problem-solving styles with health-promoting lifestyle in coronary heart disease patients.
    Methods
    For this purpose, 400 patients with coronary heart disease who referred to Tehran Cardiovascular Hospital during July to October of 2019 were selected by convenience sampling method and Walker's Health Lifestyle Questionnaire, The D-Denolt personality type questionnaire, Cassidy and Lang problem solving styles questionnaire, and self-care index in Rigel et al. Cardiovascular patients were answered and multiple regression was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that type D personality has a direct effect on lifestyle through self-care. The results also showed that self-care plays a mediating role between problem-solving and health-promoting lifestyle.
    Conclusion
    The results of the present study indicate the mediating role played by caring behaviors between personality type D and problem solving styles with health promoting lifestyle.
    Keywords: Self-care behaviors, personality type D, problem solving styles, Health promoting lifestyle
  • Hamidreza Ghorbani, Amir Jafarpisheh, Parham Aboofazeli, Pedram Borhani-Khabaz, Eisa Nazar, Alireza Ghodsi, Zeraati Abbas Ali Pages 2655-2661
    Objective

    kidney cancer has a frequency of 3% in all cancers and this frequence has increased recently. We tried to investigate the prevalence, stage and type of renal tumors within 15 years in Mashhad.  

    Methods & Materials: 

    In this cross-sectional study, the pathologie of patients undergone nephrectomy due to tumor in previous (2001-2002) and recent(2016-2017)years in Imam Reza Hospital in Mashhad, were examined. All records of both groups were reviewed including demographic information and  mass informations such as number, size and type of pathology.  

    Results

    Among 145 patients, 45 (31%) were prevoiusly registered in 2001-2002 and 100 (69%) were recently registered in 2016-2017. 71% of new cases and 55.56% of prevoius cases were male and both groups were in second group. There was no significant differences in the frequency distribution of gender (P = 0.07), disease grade (P = 0.75), mass location (P = 0.24), resection type (P = 0.89), lymphovascular invasion (P = 0.74) and extracapsular (P = 0.84) between old and new cases. The final diagnosis in 95% of new cases and 84.4% of old cases was renal cell carcinoma (RCC) and there was a significant difference in the frequency distribution of the final diagnosis between old and new cases (P = 0.02).  

    Conclusion

    This study shows the general pattern and increasing incidence of RCC in Mashhad, which requires further studies to investigate the etiology and risk factors and even eliminate them if possible.

    Keywords: Kidney cancer, Prevalence, Epidemiology, Mashhad
  • Abolfazl Ehsani, Faramarz Sohrabi Asamrood *, Reza Ghorban Jahromi Pages 2656-2666
    Introduction

    Research has shown that academic burnout is affected by parenting and psychological interventions can help to eliminate burnout; Therefore, this study was conducted to compare the effectiveness of positive parenting education and mindfulness-based stress management on students' academic burnout.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and control group. In which 45 parents of junior high school students in Tehran were selected by convenience sampling and based on purpose and multi-stage cluster sampling method and randomly divided into three control groups (15 people), control group. (15 people) were in the control group (15 people) and members of all groups, in two stages of pre-test and post-test, had completed the Barso et al. (1997) burnout questionnaire. For statistical analysis of the data, repeated measures analysis of variance was used using SPSS software.

    Results

    The results showed that positive parenting education and mindfulness-based stress management improved academic burnout scores and academic inefficiency component compared to the control group (P≤0.05). There was a statistically significant difference between the effectiveness of positive parenting education and mindfulness-based stress management in post-test burnout and follow-up (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results, it seems that positive parenting education and mindfulness-based stress management is an effective method in academic burnout of students.

    Keywords: Positive parenting, Mindfulness-based stress management, Academic burnout
  • Sima Afsari Rad, Mojgan Arefi *, Mohsen Golparvar Pages 2658-2668
    Introduction
    Encouraging people to get married and maintaining a family system is one of the priorities of any society. according to this the present study was conducted with the purpose of Olson's marriage enrichment program on the responsibility and empathy of the marriage volunteers.
    Materials and methods
    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population included all marriage volunteers who attended consultation and psychological service centers for pre-marriage consultation in the city of Isfahan in the third quarter of 2019. 30 couples were selected through multi-stage clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 couples). The experimental group received seven sessions of Olson's marriage enrichment program during two months. The applied questionnaires included California personality questionnaire (1987) and empathy questionnaire (Jolif and Farington, 2006). The data from the study were analyzed through ANCOVA method via SPSS23 software.
    Results
    The results showed that Olson's marriage enrichment program is effective on the responsibility and empathy in marriage volunteers (p<0.0001) in a way that it succeeded in responsibility and empathy in marriage volunteers.
    Conclusion
    Therefore, Olson's marriage enrichment program can be employed as an efficient method to improve responsibility and empathy in marriage volunteers through applying concepts such as Active expression and listening skills, conflict resolution training, problem solving training and improving sexuality.
    Keywords: Marriage volunteers, Olson's marriage enrichment program, responsibility, Empathy
  • Elnaz Vafadar Moradi *, Tahereh Ghasemi, Seyed Mohammad Mousavi Pages 2662-2666
    Introduction

    Poisoning is one of the causes of loss l of consciousness that should always be considered .This gas is a no-smelling, color and taste that is highly toxic. If we do not think of this poisoning, the diagnosis is difficult and may be mistaken.

    Case reports: 

    Emergency reported when arrived to patient’s home, found 3 patients in different areas. The family's mother, along with the stove, while cyanotic and having pulse and also found 3 canned fish near her .The father was found next to the toil while he was confused. The 15-year-old daughter was found along with her moth without pulse. The family girl autopsy have shown carboxy- hemoglobin level 50. Accidental poisoning with carbon monoxide has been reported in several articles. Due to the variable symptoms lead to misdiagnosis in 1/3 cases. The diagnosis is made by carboxy- hemoglobin measurement, in non- smoker patients level of carboxy- hemoglobin level of 2-3% and greater than 9% in smoker patients.

    Conclusion

    Carbon monoxide poisoning is a lethal condition, such poisoning may be miss-diagnosed or not diagnosis. At the beginning of the cold season, we must think about this diagnosis.

  • MohammadSadegh Meschi, Sheyda Sodagar *, Farhad Jomehri, Marjan Hossein-Zadeh Taqvaei, Mojgan Forootan Pages 2663-2676
    Introduction

    Mental illnesses are physical illnesses that are effective in initiating or exacerbating mental illnesses, the most important of which are gastrointestinal ulcers. The aim of this study was to determine the effectiveness of commitment and acceptance therapy on pain severity and stress coping styles in patients with gastric ulcer.

    Method:

    The statistical population was all patients with gastric ulcer referring to public health centers in Tehran (Al-Ghadir Hospital, Khatam Al-Anbia Hospital, Imam Khomeini Hospital and Shariati Hospital) in winter of 1977. 45 patients were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 in each group). Measurement tools included the McKill Pain Intensity Questionnaire (2000) and Endler and Parker Coping Styles (1990). Subjects in the first experimental group participated in 8 90-minute sessions of commitment and acceptance therapy. The control group did not receive any psychological treatment during this period. Data analysis was performed using mixed analysis of variance with repeated measures and post hoc tests.

    Results

    There was a significant difference between experimental and control groups after treatment. The mean score of pain severity and improvement of stress coping styles decreased in the experimental group compared to the control group (P <0.001).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that commitment and acceptance therapy are effective on pain severity and stress coping styles in patients with gastric ulcer.

    Keywords: Commitment, Acceptance Therapy, pain intensity, stress coping styles, Patients with Gastric Wound
  • Mohammad Matboo, Fariborz Rezaitalab, Rambod Khajeie, Mohahhad Reza Ramezanpour * Pages 2677-2682
    Introduction

    Obstructive sleep apnea(OSA) can be defined as a daily unjustified drowsiness with at least five obstructive breathing events during sleep time. Drowsiness  related to OSA can causes harmful medical and social consequences, so controlling it should be regarded. Concerning the role of being motionless, increasing BMI and decreasing the tone of the throat muscles base in causing OSA, the effect of continuous aerobic exercise on apnea/hypopnea index(AHI) and BMI has been surveyed in this study.  

    Materials and method

    In this quasi-experimental research, 24 middle aged men among the ages of 41-55, BMI=25-30 and AHI>10 were studied in two groups. Continuous aerobic exercise group started doing exercises for eight weeks, three sessions weekly and each session for 40 or 45 minutes with the intensity of 55 to 60 percent of the maximum heart rate and ended it with the 75 to 80 percent of MHR in the last week.control group had no exercise program. AHI was measured by polysomnography and BMI at the beginning and the end of the research. Comparing the data was done by independent T test in SPSS  software, version 26.

    Results

    Evaluating differences among the averages for AHI, p= 0.028 was found so that there was meaningful difference between two groups (p < 0.05).besides for BMI, p= 0.11 was found so that there was no meaningful difference between two groups (p>0.05).

    Conclusion

    This research proved that a meaningful decrease in the amount of obstructive sleep apnea in affected  men occurred by doing continuous aerobic exercises while no meaningful change in BMI was observed.

    Keywords: continuous aerobic exercise, AHI, Obstructive Sleep Apnea
  • Sara Nadaf, Tayebe Sharifi *, Ahmad Ghazanfari, Maryam Charami Pages 2696-2707
    Introduction and purpose

    depression is among those disorders that negatively influence cognitive, psychological and emotional process of the patients. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of group reality therapy on the negative automatic thoughts and psychological flexibility of depressed clients at consultation centers.

    Material and methods

    the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group design and two-month follow-up stage. The statistical population of the present study included clients with depression who referred to consultation centers in the autumn and winter of 2019-2020 in the city of Ahvaz. 40 people with depression were selected from the statistical population through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control group (each group of 20). The experimental group received ten ninety-minute sessions of reality therapy (Glasser, 2013) during two and half months. The applied questionnaires in this study included depression questionnaire (Beck et.al, 1996), negative automatic thoughts questionnaire (Kendal and Holon, 1980) and psychological flexibility questionnaire (Denis and Wanderwal, 2010). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    the results showed that group reality therapy has significant effect on the negative automatic thoughts and psychological flexibility of the depressed clients at consultation centers (p < 0.001) in a way that this therapy succeeded in improving the decrease of negative automatic thoughts and improving psychological flexibility of depressed client at consultation centers.

    Keywords: Depression, negative automatic thoughts, psychological flexibility, Group Reality Therapy
  • Fatemeh Dinarvand, Saeed Bakhtiarpour *, Alireza Heydarei Pages 2707-2718
    Introduction

    Research has shown that early detection and intervention of generalized anxiety disorder can help to minimize symptoms and slow its progression. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and neurofeedback therapy on reducing anxiety symptoms in patients with generalized anxiety disorder in Dezful.

    Methods

    The research method was experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with generalized anxiety disorder referred to counseling centers in Dezful. Thirty people from the community were selected by purposive sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. In all three groups, patients' anxiety disorders were assessed through the 7-item General Anxiety Scale (GAD-7), both experimental groups were treated for 8 sessions and each session for one hour. Due to non-observance of the assumptions of analysis of covariance, the data were analyzed using one-way analysis of variance and SPSS software.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral and neurofeedback therapies were able to reduce the symptoms of generalized anxiety compared to the control group (p <0.01) and also the effect of neurofeedback therapy on reducing the symptoms of generalized anxiety was greater (p <0.01).

    Conclusion

    According to the obtained results, cognitive-behavioral and neurofeedback therapies can be used to reduce the symptoms of generalized anxiety disorder.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Neurofeedback, Generalized anxiety disorder
  • Sheyda Khalilian, Fariba Dehghanian, Zohreh Hojati * Pages 2730-2744

    Multiple sclerosis is an autoimmune inflammatory disease that causes the destruction of myelin and axonal degeneration. Given that multiple sclerosis is one of the most common neurological diseases, especially in young people, this disease is one of the main public health concerns. Therefore, it is important to understand the molecular mechanisms involved in the development of MS. Many molecular mechanisms control the process of myelination in the nervous system, and any changes in these regulatory mechanisms lead to impaired myelination. Current therapies have focus on controling the immune mechanisms involved in the disease process and are therefore only effective in the early stages of the disease and have no effect on axonal remyelination. But, therapies that reinforce the remyelination process may delay or prevent disability. Some recent studies have investigated the role of key genes of the Hippo signaling pathway in the myelination process of myelinating glial cells. According to these studies, the activity of YAP1/TAZ and its negative regulation in the Hippo pathway via CRB3, a cellular polarization factor, regulates myelin sheath synthesis. Thus, dysregulation of these genes can play a major role in the pathogenesis of many diseases related to the nervous system. Because there is no comprehensive review of the relationship between the hippo signaling pathway and multiple sclerosis; in this study, in addition to a narrative review of MS and its predisposing factors, the Hippo pathway as a pathway implicated in the defect of the myelination process in MS was investigated.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Hippo Pathway, Myelin, Cell Polarity
  • Atefe Abbasi, Asghar Aghaei Jeshvaghani *, Hosein Ebrahimi Moghasam Pages 2745-2756
    Introduction

    generalized anxiety affects patients' personal, social and occupational life anxiety. according to this the present study was to investigate the effectiveness metacognition therapy on the anxiety and psychological wellbeing of the patients with generalized anxiety.

    Methodology

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest, control group design and two-month follow-up period. The statistical population of the current study was all the patients with social anxiety referring to consultation centers in the city of Tehran in 2017. Non-probable available and random replacement were used in the present study. After selecting the sample size and replacing them in the experimental and control groups, the experimental group received ninety-minute teaching interventions during three months once a week. The applied questionnaires in the current study included generalized anxiety disorder (Spitner, et.al, 2006), anxiety questionnaire (Beck, Epstein, Brown and Steer, 1988), psychological wellbeing questionnaire (Ryff, 1980). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results of data analysis showed that metacognition therapy have been effective on the anxiety and psychological wellbeing of the patients with generalized anxiety (p < 0.001). This treatment has been shown to reduce anxiety and improve the psychological well-being of patients with generalized anxiety disorder.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that metacognitive therapy is an effective way to reduce anxiety and improve the psychological well-being of patients with generalized anxiety disorder and can be used for patients with generalized anxiety disorder.

    Keywords: metacognition therapy, Anxiety, psychological wellbeing, Generalized Anxiety
  • Hoda Karimi, Hasan Ahadi *, Ahmad Borjali, Mohammad Hatami Pages 2757-2767
    Introduction
    Chronic diseases such as MS can lead to despair, negative emotions and thoughts, and decrease the quality of life. The purpose of this study was to compare the effectiveness of spirituality therapy and mindfulness training on cortisol levels and resiliency in patients with MS.
    Methods
    The present study was a quasi-experimental and pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study included all patients referring to MS Association of Tehran who were selected using available sampling method and 60 patients were randomly divided into three groups.
    Results
    The results of covariance analysis showed that spirituality and mindfulness intervention were effective on cortisol level and resiliency (p < 0.001). Comparison results also showed that spirituality therapy had more effect on cortisol level and resiliency (p < 0.001).
    Conclusion
    Both mindfulness and mindfulness methods were useful in MS patients, but spirituality had more effect on cortisol improvement and resiliency in MS patients.
    Keywords: spirituality therapy, Mindfulness, Cortisol, Resiliency, Multiple Sclerosis
  • Majid Yousefi Afrashteh *, Farnaz Golmohammadi, Narges Tmjidi Pages 2768-2778
    Background and aim

    MS is one of the most common chronic diseases of the central nervous that affects all aspects of a person's life and consequently increases the anxiety of death. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of life expectancy in the relationship between psychological hardiness and the power to tolerate ambiguity with anxiety of death in patients with MS.

    Methods

    This research was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of all patients with MS in Zanjan province, out of which 135 persion were selected by convenience sampling. Four tools including death anxiety instruments, Ahwaz hardiness questionnaire(AHI), Schneider's hope questionnaire and Mclean et al tolerance of ambiguity scale were implemented and data were analyzed using the path analysis method with the help of smart-pls software.

    Results

    The results showed that the death anxiety coefficient was negative and significant with all three variables of psychological hardiness (-0.38), power to tolerate ambiguity (-0.36) and life expectancy (-0.45). Path coefficients of psychological hardiness (0.26) and tolerance of ambiguity (0.40) were positive and significant with life expectancy. Then the research hypotheses were confirmed.

    Conclusion

    The results of this study can be used in the improvement and therapeutic counseling of MS patients. Intervention with psychological hardiness and the power to tolerate ambiguity of this patients can increase their life expectancy and reduce anxiety of death.

    Keywords: MS, Death anxiety, Life expectancy, Psychological Hardiness, the power to tolerate ambiguity
  • Akram Riahi Nia *, Yadollah Safari Pages 2892-2901
    Introduction

    Addiction has been recognized as one of the most important social, economic and health problems of the present century, that its consequences are considered as serious threat to human society and the need to pay more attention is felt. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the effectiveness of compassion-focused therapy on attachment style, marital adjustment, and social adjustment in drug abusive men.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population was all men with drug abuse. The sample consisted of 30 men with drug abuse who were selected by available sampling method and were placed in two groups of experimental and control (n=15 in each group). The experimental group received compassion-focused therapy, but the control group did not receive any treatment. Data collection tools were Hazen & Shaver Attachment Style Questionnaire (1987), Spaniard DAS Marital Adaptation (1976) and California Social Compatibility CPI (1953). Data were analyzed by SPSS-23 statistical software and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that compassion-focused therapy had a significant effect on attachment style, marital adjustment and social adjustment in drug abusers (p <0.001) and the effect size in this study was 0.453, which indicates that 45.7% of the difference in the posttest scores of the variables of attachment style, marital adjustment and social adjustment of the subjects in the experimental group was related to the effectiveness of compassion-focused treatment.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, compassion-focused therapy is an effective treatment to remove the individual and social problems of drug abusers, and performing the interventions based on this approach can be effective in improving their relationships with their families and other social relationships. Therefore, using this treatment in medical centers for such patients and the patients with other types of diseases and mental disorders can be effective in improving the health and well-being of the community.

    Keywords: compassion-focused therapy, Attachment style, Marital adjustment, Social adjustment
  • Nazanin Fatehi, Mohsen Kachooei * Pages 2902-2913
    Introduction

    One of the factors leading to the reduction of the stability and quality of marital life is couple burnout. Hence, any endeavor for protecting the couples’ relationship against possible damages is necessary and valuable .Accordingly,the present study was aimed to investigate the mediating role of non-adaptive strategies of cognitive emotion regulation in the relationship between irrational Relationship beliefs and couple burnout.

    Materials and methods

    The method of the present study was descriptive-correlational, and was basic regarding its purpose.The sample size included 300 married women living in Tehran that were selected through the accessible sampling method.To collect data, Pines’s couple burnout (CBM;1996), Eidelson and Epstein’s Relationship beliefs (IRB;1982),and Garnefski, kraaij, and Spinhoven’s cognitive emotion regulation(CERQ;2006)questionnaires were used.Finally,Data were analyzed with the Pearson correlation and path analysis.

    Results

    The results of the mediation analysis indicated that the direct effect of irrational Relationship beliefs on couple burnout was significant (β=0.396;p < 0.05).The indirect effect of irrational Relationship beliefs on couple burnout through non-adaptive strategies of cognitive emotion regulation was also significant (β=0.061; p < 0.05).Therefore, non- adaptive strategies of cognitive emotion regulation had a partial mediating role in the relationship between irrational Relationship beliefs and couple burnout.

    Conclusion

    According to the result of the present study, it can be acknowledged that the relationship beliefs and strategies of cognitive emotion regulation have an important and influential role in the stability and quality of couples’ life because the shortcomings related to the couples’affective and emotional capabilities along with the dysfunctional beliefs can become an obstacle for building the intimate relationships and perceiving the feelings correctively that leads to the reduction of couples’ satisfaction.So the results of the present study can be used for early detection of couple burnout and preventing its occurrence.

    Keywords: Couple burnout, irrational Relationship beliefs, non-adaptive strategies of cognitive emotion regulation, married women
  • Razieh Kiani Zadeh, Manaz Estaki *, Fariba Hasani Pages 2913-2923
    Background and purpose

    Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) causes defect in the children’s psychological, emotional and cognitive processes. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effect of alpha neurofeedback on the executive functions of the children with ADHD.

    Material and methods

    the research method was quasi-experimental in pretest, posttest design with control group and two-month follow-up stage. The statistical population of the study included male children with ADHD in 2020 who referred to psychiatry and psychology clinics in Mashhad. 14 primary school children with ADHD were selected through purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 7). The children in the experimental group took 30 sessions of neurofeedback therapy during two-and-a-half months. Conners’ ADHDH questionnaires, parents form, and continuous performance test were used in the current study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 statistical software.

    Findings

    the results showed that alpha neurofeedback has significant effect on the executive function of the children with ADHD (p < 0.001) in a way that this therapy was able to lead to the improvement of the executive functions in these children.

    Conclusion

    according to the results of the present study, neurofeedback can be considered an efficient therapy to improve executive functions of the children with ADHD through offering biologic feedbacks and the people’s knowledge in mental and cognitive processes.

    Keywords: ADHD, Executive functions, alpha neurofeedback
  • Sara Maleki, Zahra Mohammadinia, Neda Mohammadinia, Saeedeh Fattahi Pages 2914-2923
    Introduction

    Studies show the effect of learning disability on school anxiety and students' shyness. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on school anxiety and shyness in students with learning disabilities.

    Methods

    In this study, quasi-experimental method and pre-test and post-test design with control group were used. The statistical population of this study included fourth and fifth grade male and female students of elementary school in Tehran who have math learning disabilities and have been referred to learning disability rehabilitation centers. From this population, 30 people were purposefully selected and randomly assigned to two experimental and control groups (15 each). School Anxiety Inventory (Phillips, 1978) and Shyness Questionnaire (Cruiser, 1995) were the research tools. The research findings were finally analyzed using SPSS software version 23 and covariance test at the level of 0.05.

    Results

    Descriptive findings showed that the scores of the experimental group compared to the scores of the control group had a significant decrease in both school anxiety and shyness. The result of analysis of covariance showed that after removing the pre-test effect, the mean post-test scores of the two groups had a statistically significant difference (p <0.001).

    Conclusion

    According to the results, this study shows that cognitive-behavioral play therapy has a positive effect on reducing school anxiety and shyness in students with learning disabilities.

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, School anxiety, shyness, Learning disability
  • Mina Kefaei Kivi, Hayideh Saberi *, Bita Nasrollahi Pages 2923-2938
    Introduction

    This study was conducted with the aim of explaining the structural relationships of spouse-based behaviors based on the pathological traits of personality: the mediating role of the spouse's value system and the couple's performance.

    Method

    The present study method was correlational with the structural model approach. From the statistical population of student couples in Islamic Azad Universities, Research Sciences Branch and Roudehen Branch, 378 samples were selected using the available method. The couple responded. The research data were analyzed using path analysis and structural model.

    Results

    The overall path coefficient between the pathological traits of personality with positive behaviors of maintaining a negative spouse and with negative behaviors of maintaining a positive spouse was significant at the level of 0.01. The results also showed that the spouse's value system and the couple's performance mediate the relationship between Spouse Preservation Behaviors and the character's pathological traits.

    Conclusion

    By strengthening the value system of the spouse and the performance of the spouse, the behaviors of maintaining the spouse and thus marital satisfaction can be improved.

    Keywords: Spouse Preservation Behaviors, Pathological personality traits, Spouse value system, Couple performance
  • Iraj Rashidi, Ghanbar Amirnezhad *, Karamollah Daneshfard Pages 2924-2936
    Introduction

    Green human resources is also one of the relevant topics and a subset of the topic of sustainable development and friendly environmental management, which has been considered by researchers, international institutions and other organizations since the beginning of this century. Ignoring it causes irreparable damage to organizations. This research has been conducted with the aim of designing a green human resource management model in Islamic Azad University and using a mixed method (quantitative and qualitative).

    Methods

    In the qualitative part, Delphi method was used. In this part, the research model was compiled by performing three rounds of Delphi method. In the quantitative part, using the scenario method and in SPSS and Vansim software environment, the proposed model and questions Presented in the qualitative stage were examined. The statistical population in the qualitative section included 15 experts in the field of human resource management who were selected by snowball method.

    Results

     The results showed that green analysis and design, green human resource planning, green employment, green selection, green socialization, green staff communication, green development, green reward management, green health management, discipline management Green and green performance evaluation are the explored dimensions of green human resource management. In this research, with the help of scenario writing, the green human resource management model was designed and compiled in Islamic Azad University.

    Conclusion

    It seems that the pattern of green human resources can affect the health of the community. In this regard, it is suggested that more research be done.

    Keywords: Green Human Resource Management, health, Sustainable Development, Environmental Management
  • Investigating the effect of emotional factors on employee commitment in customer service
    Monireh Askarinejad Pages 2925-2935
    Introduction

    Today, with increasing competition for better products and services, it is necessary for organizations to provide services with more committed behavior to achieve customer satisfaction. The purpose of this study is to investigate the effect of emotional factors on customer service commitment.

    Methods

    In this study, which is a descriptive survey study, 110 vendors from one of the chain stores who were selected using random sampling method answered the standard questionnaires and finally, the questionnaire data through structural equation testing Were analyzed by PLS software.

    Results

     The results showed that emotional factors such as; The dimensions of emotional intelligence (evaluating one's own and others' emotions, modifying emotions and applying emotions) and emotional work affect the customer service commitment.

    Conclusion

    It seems that emotional work and commitment to customer service can reduce employees' emotional fatigue.

    Keywords: Emotional intelligence, Emotional Work, Emotional Fatigue, Customer Service Commitment
  • Yeganeh Heshmati, Naziasadat Nasseri *, Mahmoud Ghorbani Pages 2926-2937
    Objective

    Due to the importance of the university as a center of production of social capital, the University of Medical Sciences is more important partiqurarly in providing services in crisis situations.The aim of the present study is to test the designed model of social capital development with the citizenship behavior approach in Mashhad University of Medical Sciences.

    Method

    The present study is an applied developmental research, which is performed on the basis of Delphi method in the second semester of 2019-2020 in Mashhad University of medical sciences. A panel of experts consisting of 25 academics and university administrators were selected using target sampling method. Different dimensions of social capital and citizenship behavior which were extracted from the data web services and the earlier related studies, were considered through several meetings in the three major sessions and ultimately the final dimensions were confirmed.

    Findings

    The appropriate social capital developmental model based on citizenship behavior with 9 dimensions and 42 components were finalized. In citizenship behavior variable, the dimensions were included individual and organizational and in social capital variable, the dimensions were included structural, communicational, cognitive, management, organizational, group and individual. The statistics resulted from Kendall rank correlation coefficient for the identified dimensions, showing the intense agreement of panel members on the perceptional model of research. Also, management, cognitive and organizational dimensions in social capital variable shows stronger correlation with other dimensions.  

    Conclusion

     According to the findings of the implementation of three stages of Delphi technique, the effective factors identified for designing a social capital development model in Mashhad University of Medical Sciences with a citizenship behavior approach; These nine dimensions are mentioned that by explaining and recognizing their current situation, an effective step can be taken to design a model of social capital development with a citizenship behavior approach in this great university of the country and its results can be used for other universities of medical sciences.

    Keywords: Social capital, Citizenship behavior, Delphi technique, University, Qualitative research
  • Siavash Khodaparast, Ali Parvizram, Mohammad Ebrahim Vazhbakht Langeroodi, Sana Rezavandi, Hassan Abdi * Pages 2936-2943
    Introduction

    Stress is an important factor in athletes' performance and research has shown that emotional intelligence is an important variable in relation to performance; therefore, the present study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and sport performance and stress in volleyball players.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the present study consisted of all male and female volleyball players in Lahijan in 2020, from which 78 people were selected as a sample by random sampling. Research instruments included Schering (1996) Emotional Intelligence Questionnaire, Cohen et al. (1983) Perceived Stress Scale and Charbonio Sports Performance questionnaire (2001). Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    Findings showed that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and sports performance and a negative and significant relationship with stress in volleyball players in Lahijan (P≤0.001).

    Conclusion

    It seems that emotional intelligence can have an optimal effect on stress and performance and it is suggested that sports coaches to increase athletes 'performance and reduce stress to strengthen athletes' emotional intelligence.

    Keywords: Emotional intelligence, Sports Performance, stress
  • Khosrow Nouri, Hassan Foraty *, Hadi Hemtian, Farshad Faezy Razi Pages 2937-2981
    Introduction

    Considering the formulation of general policies of the administrative system, development programs, etc., in the eleventh and twelfth governments, as well as the adaptation of these policies in institutions related to public health, the purpose of this study is to provide a conceptual model of dimensions, categories. Macro and basic is the evaluation of administrative system reform programs implemented in medical universities in Semnan province.

    Methods

    The research paradigm is an interpretation that was used with an inductive approach of the data theory theory strategy, in addition to the data obtained from the review of relevant texts, the opinions of presenters, observers and policy makers are also used; Thus, while analyzing the content of texts related to policy evaluation, administrative reform programs and documents related to the administrative reform program, snowball sampling was used to obtain the opinions of stakeholders. In this study, after interviewing 12 people in 37 sessions No new data appeared and theoretical saturation occurred.

    Results

     Extracting a systemic conceptual model from the administrative system reform programs of the first and second periods implemented in the executive bodies of Semnan University of Medical Sciences includes 280 basic concepts, 71 basic categories, 9 macro categories and six dimensions.

    Conclusion

    Current evaluation of administrative policy in the executive organs of Semnan province with characteristics; Method-oriented, goal-oriented, retrospective and focused on the implementation of the policy-making process that these results can be used in designing a comprehensive system of administrative policy evaluation of medical universities in Semnan province.

    Keywords: General Policy, Administrative System, Data Foundation Theory, health
  • Pejman Jnod, Shahram Mohammadkhani *, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Marjan Hossein-Zadeh Tagvaei, Parisa Peyvandi Pages 2940-2953
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention treatment on the symptoms of addiction and negative emotions in men dependent on stimulant drugs (glass).

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test and follow-up with the control group. The statistical population included all men addicted to stimulants (glass) who referred to the TC center of Karaj province in the fall of 1397. The available sampling method (40 men) were selected and randomly divided into experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. In the pre-test stage, the Madzley Addiction Profile Scale and the short form of Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21) were administered. Then the experimental group was treated for 8 sessions and the control group did not receive any intervention and at the end both groups underwent post-test and follow-up period (3 months). Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups after the treatment. Thus, the mean score of addiction symptoms and negative emotions in the experimental group decreased compared to the control group (P <0.001).

    Conclusion

    According to these results, mindfulness-based relapse prevention treatment seems to be an effective treatment approach for addicts dependent on stimulant drugs and this protocol can be used in therapeutic interventions.

    Keywords: stress, Anxiety, Depression, Mindfulness-Based Relapse Prevention (MBRP), Methamphetamine, Symptoms of Addiction
  • Mohammad Shamshiri, Amir Bayat Tork *, Tahmoures Sohrabi, Nazanin Pilevari Pages 2945-2959
    Introduction

    Research has shown that companies need to find ways to increase their sales and productivity that can adopt a different strategy from other companies, especially in times of global crisis to provide better customer service, in this regard. Investment decisions in R&D can play an important role. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of investment in research and development and productivity during the Covid 19 epidemic crisis.

    Methods

    The statistical population of this study was the senior managers of all production and organizational lines, Zamyad Automotive Company (223 managers), of which 210 managers were selected and tested. The results of testing the hypotheses of this research were analyzed using structural equations and LISREL software.

    Results

     The results showed that investment in research and development has a significant role on productivity and also the role of intellectual capital, financial costs and manager's risk profile on managers' investment in research and development was confirmed.

    Conclusion

    It seems that considering the environmental conditions and considering the crises created according to scientific sources and documents and research can affect productivity and investment.

    Keywords: Productivity, Research, Development, Investment, COVID 19
  • Reza Zare, Alireza Fathizadeh *, Seyed Ahmad Hashemi, Mokhtar Ranjbar, Aliasghar Mashinchi, Mahdi Norozi Pages 2952-2966
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between emotional work and work-family conflict with the mediating role of job stress and modifiers of social support and independence in the work of female nurses in Iranshahr Hospital.

    Methods

    The study population consisted of 150 female nurses of Iranshahr Hospital who were selected by simple random sampling. To measure the variables studied in this study, Difendorf et al. (2005) Emotional Work Questionnaire, Carlson-Family Conflict Questionnaire (2000), HSE Job Stress Questionnaire (1990), Phillips Social Support Questionnaire (1986) and Jang Job 1995 (1995) ) used. The proposed model was evaluated through structural equation modeling (SEM) using SPSS and AMOS software version 22.

    Results

    The results of the study showed: 1. There is a significant relationship between emotional work and work-family conflict with the mediating role of job stress. 2. There is a significant relationship between emotional work and job stress. 3. There is a significant relationship between job stress and work-family conflict. 4. There is a significant relationship between emotional work and job stress with the moderating role of social support. 5. There is a significant relationship between emotional work and job stress with the moderating role of independence in work. 6. There is a significant relationship between emotional work and job stress with the moderating role of social support and independence in work.

    Conclusion

    According to the results, female nurses face many problems in their career and personal path, so it is necessary for managers to support them in these critical situations. Observing the job hierarchy, paying attention to the factors that create job insecurity, creating flexible working hours, trying to reduce potential risks in the workplace that in addition to affecting work-family conflict can affect other aspects such as mental health, physical health and motivation for Perform tasks and ... affect.

    Keywords: Emotional work, work-family conflict, job stress, social support, job independence
  • Javad Deihim, Mahmood Ghorbani *, Ahmad Zendehdel, Ahmad Akbari Pages 2955-2971
    Introduction

    This study was conducted to design a model for changing the organizational culture of education departments with an organizational transformation approach.

    Methods

    The research method was mixed and the statistical population was qualitative 25 university and education specialists. The sampling method was purposeful in the qualitative part and stratified in the quantitative part with appropriate allocation. Delphi questionnaire (qualitative section) was used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed using face validity method and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze and qualitatively validate the organizational culture change model, the Delphi technique and quantitative validation of the confirmatory factor analysis method were used.

    Results

    The results showed that the organizational culture change model includes 8 dimensions of creativity and innovation, organizational values, organizational solidarity, supervision and control, participatory orientation, organizational identity, transformation, management support and 27 components. The dimensions of control and supervision and participators were identified as the most important dimensions. The approved organizational transformation model includes 7 dimensions of mission, leadership style, human capital, organizational communication, organizational structure, information technology and reward system with 17 components. Also, the dimension of leadership style and components of leadership, transformational and internal reward were identified as the most important dimensions and components.

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that this research, in addition to being very rich in theoretical support, will also help to develop the realm of cognition.

    Keywords: Organizational Culture Change, Education, Organizational Transformation, Mixed Methods
  • Mahbobeh Zangane Gheshlaghi, Zahra Shayegan Manesh *, Nasrin Bankdari Pages 2967-2974
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on depression and anxiety in women with breast cancer. The present study was quantitative in terms of practical purpose, quantitative in terms of data collection method and semi-experimental in terms of methodology and post-test pre-test design with control group. The statistical population of this study included all women with breast cancer. The client went to the medical centers of Tehran in the second half of 1398. In the cluster random sampling method, three areas were randomly selected from among the areas of Tehran, three from among the medical centers of these areas, and then 40 women were randomly selected from among women with breast cancer. It was randomly assigned to two experimental groups (20 subjects) and control subjects (20 subjects). The Beck Depression Inventory and Spielberg Anxiety Questionnaire were used to collect research data and the Multivariate Covariance Analysis Test (MANCOVA) was used to analyze the research data. Findings showed that the mean scores of the variables of anxiety and depression of the experimental group in the posttest were lower than the pretest. As a result, cognitive-behavioral therapy is significant for anxiety and depression in women with cancer.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Depression, Anxiety, Breast Cancer
  • Fatemeh Amiri, Hasanali Veiskarami *, Mahammadali Sepahvandi Pages 2972-2982
    Introduction and purpose

    Excessive homework and unrealistic expectations of those around you may make gifted students anxious. according to this the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of emotion regulation trainingon anxiety of high school gifted students.

    Material and methods

    The research method of the present study was experimental with pretest, posttest control group, two-month follow-up research design. The statistical population of present study included all high-school gifted students in the city of Khorram Abad in academic year 2017-18. Simple random sampling method were used in the current study in a way that 30 students were selected through simple random sampling method from high school gifted ones in the city of Khorram Abad and they were randomly replaced into experimental and control groups. The experimental group received teaching intervention (Gross, 2007) during ten seventy-five sessions during two months while the control group didn't receive such intervention during research. The applied questionnaire in the present study included anxiety questionnaire. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The results showed that the intervention of emotion regulation traininghas significantly influenced gifted students' anxiety (p<0.001). Moreover, the results showed that this intervention could significantly maintain its effect in time (p<0.001). The effect of emotion regulation trainingon anxiety of gifted students was 69% respectively.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that emotion regulation trainingcan be used as an efficient treatment in order to decrease anxiety of gifted students.

    Keywords: Emotion regulation training, Anxiety, Gifted
  • Raziyeh Didani, Mostafa Tabrizi *, Mozhgan Mardanirad, Abolfazl Karami Pages 2975-2985
    Introduction

    Decreased emotional regulation is one of the issues of women and the effectiveness of different approaches has been shown on it; But what is the difference between a positive and Logo Therapy approach to it? The aim of the present study was to compare the effect of positive and Logo Therapy on emotional regulation in married women.

    Methods

    The research was conducted on a quasi-experimental basis with pre-test, post-test and follow-up with the control group. The statistical population included all female and married parents of primary schools in District 8 of Tehran in 2019. Using multi-stage cluster sampling, 60 people were selected as a sample and randomly assigned to three groups of 20 Subjects. The research instruments included Difficulty Emotion Regulation scale (Gartz and Roemer, 2004. Positive therapy intervention included 8 sessions 90-minute were based on positive therapy presented by Chan (2018), Kaufman, and Silberman (2009), and meaningful therapy included 8 sessions 90 minute sessions based on the Schellenberg et al. (2010) protocol. The control group did not receive any intervention during the research. In addition to descriptive statistics, covariance analysis and Ben Ferroni pair were used to analyze the data using SPSS statistical software version 25.

    Findings

    The results showed that positive therapy had a significant effect on all components of emotional regulation (sig> 0.05), but Logo therapy had a significant effect only on the components of lack accepting emotional response, difficulty in purposeful behavior, difficulty in controlling impulse and lack of emotional clarity (sig< 0.05) but not significant effect on lack of emotional awareness and limited access to emotion regulation strategies (sig >0.05), However, the difference between the two treatment groups was not significant in any of the cases (sig >0.05).

    Conclusion

    The results showed that both treatments are a good option for improving emotional regulation in married women, which can be considered and used by counselors and psychologists.

    Keywords: Positive Therapy, Logo Therapy, Emotional regulation, married women
  • Masomeh Behmadi, Younos Vakil Alroaia *, Farshad Faezi Razi Pages 2989-3000
    Introduction

    In recent years, we have seen a lot of attention of researchers to the fields of market orientation, entrepreneurship and innovation. Also, in many years, comprehensive thoughts have been developed that the continuity in being innovative and market-oriented, and it is believed that these factors have a successful effect on increasing the performance of companies. Therefore, the current research has been carried out with the aim of providing a market-oriented model with an emphasis on innovation and entrepreneur-oriented, the mediating role of knowledge management during the outbreak of Covid-19.

    Methods

    The research method is a combination of quantitative and qualitative and is exploratory in terms of purpose. The dimensions and indicators of the study have been identified by marketing experts and experts and the research questionnaire has been designed. The marketing and sales managers of manufacturing companies located in the industrial town of Mashhad were selected as a sample based on the Cochrane formula.

    Results

    Based on the findings of Dimtel, innovation phase is the most effective, entrepreneur-centered is effective, and knowledge management is effective.

    Conclusion

    This study shows the combinations that lead to sales improvement in SMEs. It also contributes to innovation research by showing the combination of factors in which innovation and entrepreneur-centricity and knowledge management can positively or negatively affect a firm's market-centric capabilities. Another important contribution of this study is related to SMEs. The combinations of factors that can lead to the success of small and medium-sized companies in Corona conditions have been identified in this study.

    Keywords: Market-Oriented, Innovation, Entrepreneurship-Oriented, Dim Metal, COVID-19
  • Sima Navid Bakhsh, Moslem Cherabin *, Ahmad Akbari, Ahmad Zendedel Pages 3001-3016
    Introduction

    Today, the category of women and especially their participation in decision-making and high-level occupations has been taken into consideration; therefore, the current research has been carried out with the aim of empowering factors and improving the managerial status of women.

    Methods

    This research has been mixed in terms of exploratory purpose and research method. The statistical sample is 18 experts from the scientific community and education specialists. Data collection tool including semi-structured interview was used. In order to analyze qualitative data, it has been done using the foundation data method.

    Results

    The general results of the research indicate that the dimensions of empowering and improving the managerial position of women include causal factors, contextual factors, strategic factors, central phenomena, intervenors, consequences and later results, and include nine components, on the basis of which the final model is presented.

    Conclusion

    According to the research results, it can be said that focusing on empowerment variables can improve the managerial position of women and especially their health.

    Keywords: Empowerment, Women, in the Period of COVID-19 Prevalence
  • MohammadReza Akhavan, Seyed Mojtaba Sajjadi *, Kamal Sakhdari Pages 3016-3033
    Introduction

    Family businesses can combine commercial activities with emotional obligations governing the family and create a suitable platform for the financial growth of the family and job creation. The present study seeks to identify and explain the strategy of taking advantage of entrepreneurial exit to revive family businesses in Iran during of COVID-19 Prevalence.

    Methods

    The method of qualitative research is to select the sample and identify the study cases, using the purposeful sampling method and identifying forty family businesses that have experience in the exit category, and finally twenty-eight interviews with their owners were completed.

    Results

    The results of this research provide clear evidence of the major and effective role of entrepreneurial exit in reviving business among family companies in Iran.

    Conclusion

    It seems that family businesses can play an effective role in new businesses for families, especially during the Corona epidemic, however, more research is needed to increase the external validity of the research.

    Keywords: Entrepreneur, Entrepreneurial Exit, Family Businesses, Economy, COVID-19
  • Babak Ganjeifar *, Aidin Shakeri Pages 3035-3039
    Introduction

    Chiari malformation type 1 is characterized by more than 5 millimeter downward displacement of the cerebellar tonsils from foramen magnum.

    Materials and Methods

    In a retrospective study, 46 adult patients (16 female and 20 men) with clinical and radiologic signs of Chiari malformation type 1 were entered to our registry between April 2009 and March 2015. They were all examined, diagnosed and operated (suboccipital decompression with or without duraplasty) in Ghaem hospital, Mashhad, Iran. Primary presentation and clinical outcome were reviewed in 24 patients that were subsequently followed.

    Results

    Mean age of our patients were 36.4 years (range 18-52 years).Median duration of symptoms before the surgery was 50.12±63.6 months. Headache and neck pain and sensory deficit were the most common clinical presentations. At follow up, 83 percent of patients (18/24) have good clinical outcome. Statistical analysis revealed no statistical difference between suboccipital decompression surgery with duraplasty and without duraplasty. (P=0.82) Postoperatively, headache and neck pain and voice abnormality showed highest improvement.

    Conclusion

    Although Chiari Malformation is not common, the disease should be consider in the differential diagnosis in patients with nonspecific headache and neck pain. Clinical outcome in the patients is favorable.

    Keywords: Chiari malformation type 1, suboccipital decompression, outcomes, Complications
  • Mohammad Khalkhal, MohammadReza Esmaeili * Pages 3049-3055
    Introduction

    The areas where people live and the type of space design as well as the existing sports places can be encouraging and motivating for people's activities; Therefore, the purpose of this research was the relationship between sports spaces and people's health.

    Methods

    The statistical population of the research was all Tehrani citizens over 20 years of age, and the research sample was determined by Morgan's table and stratified random sampling of 500 people. Research tools included personal information questionnaire, international physical activity questionnaire (IPAQ) and 12-question general health questionnaire (GHQ-12). Pearson's statistical test using SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The research results showed that there is a significant relationship between access to sports spaces with mental health and mental disorders (P<0.001)..

    Conclusion

    It seems that access to sports spaces and proximity to sports complexes can be a factor in the direction of more use and motivation to exercise, and in this regard, people's mental health is higher than when access is less.

    Keywords: Sports Atmosphere, Mental health, Mental disorder