فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 77، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 18
|
  • نصرت الله سلیمانی، معصومه حبیبیان* صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    کمبود ویتامینD در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بسیار رایج است و یکی از عوامل خطرزای مهم برای بیماری های مزمن کلیوی محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر یک دوره تمرینات ثبات دهنده مرکزی و مصرف ویتامین D بر برخی از شاخص های عملکرد کلیوی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 48 زن مبتلا به کمردرد مزمن با تخصیص تصادفی در 4 گروه 12 نفری شامل گروه کنترل، گروه تمرین، گروه ویتامین D و گروه ترکیبی انجام شد. گروه های تمرین و ترکیبی، 8 هفته تمرینات ثبات دهنده مرکزی با سطوح مختلف را انجام دادند. گروه های ویتامینD و ترکیبی، هفتگی 50000 واحد ویتامین D دریافت نمودند. سطوح کراتینین، اوره و اسیداوریک قبل و پس از مداخله ها سنجیده شد.

    یافته ها:

     74.26% و 25.64% از بیماران به ترتیب دارای نقص و سطوح ناکافی ویتامینD بودند. پس از 8 هفته کاهش معنی داری در شاخص های کراتینین، اوره و اسید اوریک گروه های تمرین، ویتامین D و ترکیبی مشاهده شد. به علاوه مداخله ترکیبی به  کاهش بیشتری در سطوح اسیداوریک و اوره در مقایسه با دو مداخله دیگر منجر شد؛ اما اثر فعالیت ورزشی بر کاهش اسیداوریک نسبت به ویتامین D بیشتر بود (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    هر دو شیوه تمرینات ثبات دهنده مرکزی و مصرف ویتامین D می تواند در بهبود عملکرد کلیوی در بیماران کمردرد مزمن با سطوح پایین ویتامین D ، اثرگذار باشد؛ اما به نظر می رسد مداخله ترکیبی با اثربخشی بیشتری همراه است.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، ویتامین D، کلیه، کمر درد مزمن
  • مهلا رمضانی اوزینه*، امیر لطافت کار، ملیحه حدادنژاد صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    آسیب رباط صلیبی قدامی (Anterior Cruciate Ligament: ACL) از جدیترین ضایعات زانو بوده و به صورت مکرر در حین فعالیتهای ورزشی اتفاق میافتد. برای تامین ثبات مفصل و پیشگیری از آسیب ACL ، فعالیت به موقع و مناسب عضلانی ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین اثر دستورالعمل های تمرکز بیرونی و تمرینات عملکردی بر زمانبندی فعالیت عضلات ثبات دهنده زانوی بسکتبالیست ها انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی یک سویه کور روی 48 نفر از مردان سالم بسکتبالیست لیگ استانی ایران در محدوده سنی 19 تا 25 سال انجام شد. بسکتبالیست ها به صورت تصادفی در 3 گروه 16 نفری شامل گروه کنترل، گروه تمرینات عملکردی با فیدبک و گروه بدون فیدبک تقسیم شدند. زمانبندی شروع فعالیت الکتریکی عضلات چهارسررانی و همسترینگ و سرینی افراد قبل و بعد از هشت هفته در تکلیف فرود تک پا (توسط دستگاه الکترومایوگرافی) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بین گروه ها در زمان شروع فعالیت عضلات رکتوس فموریس، وستوس لترالیس، وستوس مدیالیس، گلتیوس مدیوس، گلتیوس ماگزیموس، بایسپس فموریس و همسترینگ مدیال تفاوت آماری معنی داری وجود داشت. بین گروه های عملکردی با فیدبک و بدون فیدبک در مقایسه با گروه کنترل کاهش آماری معنی داری در زمان شروع فعالیت عضلات وجود داشت (P<0.05). در شروع فعالیت عضلات مذکور بین گروه های تمرینی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     تمرینات عملکردی بسکتبال با و بدون فیدبک می تواند با بهینه کردن زمان فعالیت عضلات ثبات دهنده زانو، هنگام تمریناتی مانند پرش - فرود، افزایش ثبات مفصل زانو و احتمالا کاهش آسیب دیدگی ACL را در ورزشکاران را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: توجه تمرکز، الکترومایوگرافی، آسیب رباط صلیبی قدامی
  • نرگس زادسر، حسن مروتی*، زهرا طوطیان، محمدتقی شیبانی، محمد طاهری، حجت عنبرا صفحات 22-30
    زمینه و هدف

    آسپارتام نوعی شیرین کننده مصنوعی و غیرقندی است که به عنوان جایگزین قند در برخی از غذاها و نوشابه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور تعیین اثر آسپارتام بر تغییرات هیستومورفومتریک، عملکرد کلیه و بیان ژن های Bcl2 ، Bax ، Caspase 3 و P53 در موش سوری انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی تعداد 36 سر موش نر بالغ نژاد NMRI در 4 گروه 9 تایی، یک گروه کنترل و سه گروه آزمایشی قرار گرفتند. موش ها در گروه کنترل به مدت 90 روز 0.3 ml آب مقطر به روش گاواژ و به صورت خوراکی دریافت نمودند و گروه های تجربی به ترتیب 40، 80 و 160 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن آسپارتام را به روش گاواژ و خوراکی دریافت کردند. یک روز پس از دوره تیمار، نمونه های خون و هیستولوژی برای ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی، هیستومورفومتری و بیان ژن اخذ گردید.

    یافته ها: 

    قطر جسمک کلیوی، قطر کلافه مویرگی و ارتفاع لایه اپیتلیوم لوله های پیچیده دور و نزدیک با افزایش دوز مصرفی آسپارتام در مقایسه با گروه کنترل به صورت چشمگیری کاهش داشت (P<0.05)؛ اما اندازه فضای ادراری و قطر دهانه داخلی لوله های پیچیده دور و نزدیک در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی دار افزایش یافت (P<0.05). با افزایش دوز مصرفی آسپارتام، میزان نیتروژن اوره و کراتینین خون در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (P<0.05). با افزایش دوز مصرفی آسپارتام میزان بیان ژن Bcl2 در مقایسه با گروه کنترل به صورت چشمگیری کاهش یافت (P<0.05). درحالی که میزان بیان ژن هایBax ، Caspase 3 و P53 در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی دار افزایش یافتند (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     آسپارتام می تواند سبب تغییرات بیوشیمیایی، تغییرات هیستومورفومتریک کلیه و بیان ژن های Bcl2 ، Bax ، Caspase 3 و P53 در موش سوری گردد.

    کلیدواژگان: آسپارتام، کلیه، Bcl2، Bax، ژن Caspase 3، ژن P53، موش سوری
  • راضیه متحدزاده، سعید خاتم ساز*، محمدجواد مختاری صفحات 31-37
    زمینه و هدف

    ارزیابی عوامل موثر در بروز لوسمی به خصوص مواد آلاینده مانند استات سرب و سولفیدسدیم می توانند کمک شایانی به درمان سرطان و همچنین پیشگیری از این بیماری نماید. Npm1 یک فسفوپروتیین چند منظوره است که شامل چندین domain عملکردی است. ژن Npm1 بین هسته و سیتوپلاسم رمزگذاری شده و چندین عملکرد شامل انتقال ریبوزوم پروتیینی و کنترل تکثیر سانتروزوم را انجام می دهد. جهش های Npm1 از هسته به سیتوپلاسم منتقل می شود. این مطالعه به منظور مقایسه اثر مسمومیت با استات سرب و سولفید سدیم در میزان بیان ژن Npm1 موش های صحرایی بالغ انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 48 سر موش صحرایی نر بالغ به 6 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل، گروه های تجربی اول و دوم دریافت کننده سولفید سدیم به ترتیب با دوزهای 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، گروه های تجربی سوم و چهارم دریافت کننده استات سرب به ترتیب با دوزهای 30 و 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و گروه تجربی پنجم دریافت کننده دوز حداکثری سولفید سدیم و استات سرب بودند. استات سرب و سولفیدسدیم روزانه به مدت 4 ماه گاواژ شد. بعد از آن خونگیری از موش ها انجام و استخراج RNA صورت گرفت. سپس CDNA سنتز و میزان بیان ژن Npm1 نسبت به ژنYwhaz با استفاده از Real Time PCR کمی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     میزان بیان ژن Npm1 در گروه های دریافت کننده سولفید سدیم با دوزهای 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، کاهش یافت. میزان بیان ژن Npm1 در گروه های دریافت کننده استات سرب با دوزهای 30 و 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که با افزایش میزان بیان ژن Npm1 مقدار Threshold Cycle کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: لوسمی لنفوئید حاد، سرب، ژن Npm1، موش صحرایی
  • هدی رادمنش، مریم طهرانی پور*، آمنه سازگارنیا صفحات 38-46
    زمینه و هدف

    سرطان می تواند به قسمت های دورتری از بدن از طریق سیستم لنفاتیک یا جریان خون گسترش یابد. آنژیوژنز یک گام اساسی در انتقال تومور ها از حالت خفته به بدخیم است. گیاه مریم گلی آذربایجانی متعلق به خانواده نعنا است. گونه های Salvia در طب سنتی ایران علیه عفونت های مختلف، درمان بیماری های التهابی و سرطان به کار رفته است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره آبی برگ گیاه مریم گلی (Salvia atropatana) روی مدل تومور زیرجلدی کارسینومای کولون CT26 موش نر نژاد BALB/c انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 18 سر موش نر نژاد BALB/c انجام شد. به منظور القای کارسینومای کولون سلول های CT26 به صورت زیرجلدی در ناحیه لومبار راست موش ها تزریق شد. زمانی که اندازه تومور به 50±350 میلی مترمکعب رسید؛ 18 سر موش به طور تصادفی به 3 گروه 6 تایی (یک گروه کنترل و دو گروه تیمار) تقسیم شدند. برای گروه کنترل تیماری صورت نگرفت. به گروه های تیمار اول و دوم به ترتیب روزانه 50 و 100 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن عصاره آبی گیاه مریم گلی آذربایجانی به مدت 14 روز تزریق شد. برای پیگیری اثرات درمانی، پارامترهای میزان توقف در رشد تومور، تغییرات حجم نسبی و زمان دوبرابر شدن حجم تومورها ارزیابی گردید. پس از قربانی شدن حیوانات در پایان روز چهاردهم، تومورها برای ارزیابی بافت شناسی اتوپسی شدند.

    یافته ها: 

    حجم نسبی تومور در گروه تیمار اول 14.7±216.3 ، تیمار دوم 7.5±174.9 در مقایسه با گروه کنترل 5.2±322.5 کاهش آماری معنی داری یافت (P<0.05). کاهش آماری معنی داری در میانگین دانسیته تعداد عروق در واحد سطح در دو گروه تیمار نسبت به نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (P<0.05). همچنین نتایج هیستولوژیک کاهش تراکم سلول ها و مقاطع عروق در دو گروه تیمار را نسبت به گروه کنترل نشان داد.

    نتیجه گیری: 

    عصاره های آبی گیاه مریم گلی آذربایجانی در دوزهای 50 و 100 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن فعالیت آنتی آنژیوژنز و اثرات مهارکنندگی قابل توجهی علیه رشد سلول های کارسینومای کولون رده CT26 نشان دادند.

    کلیدواژگان: مریم گلی، سلول های CT26، آنژیوژنز، رشد تومور، عصاره آبی
  • محمد پرستش*، شهین امیدی، اسفندیار خسروی زاده، عباس صارمی صفحات 47-54
    زمینه و هدف

    افزایش سطح فریتین در پاتوژنز دیابت می تواند نقش داشته باشد. این مطالعه به منظور مقایسه تمرینات هوازی به دو روش تناوبی و تداومی بر سطح سرمی فریتین و آهن موش های صحرایی نر دیابتیک انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 28 سر موش صحرایی نژاد ویستار در محدوده وزنی 54±205 گرم به صورت تصادفی در 4 گروه شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی توام با تمرین هوازی تناوبی و دیابتی توام با تمرین هوازی تداومی تقسیم شدند. گروه‏های دیابتی تمرین هوازی تناوبی و هوازی تداومی را یک هفته بعد از القاء دیابت توسط استرپتوزوتوسین و نیکوتین‏آمید، به مدت 10 هفته به وسیله تردمیل انجام دادند. 24 ساعت بعد از آخرین جلسه سرم خون موش‎های صحرایی برای بررسی متغیرهای خونی (فریتین ،آهن و گلوکز سرم) جمع‏آوری شد و شاخص مقاومت به انسولین برای هر حیوان تعیین گردید.

    یافته ها:

     القاء دیابت موجب افزایش آماری معنی دار سطح سرمی فریتین و آهن در گروه‏ دیابتی کنترل نسبت به گروه کنترل سالم شد (P<0.05). تمرین هوازی تناوبی و هوازی تداومی موجب کاهش معنی دار گلوکز سرم ناشتا، سطح سرمی فریتین، آهن و شاخص مقاومت به انسولین در گروه‏های تمرینی دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی شد (P<0.05). بین تغییرات حاصل شده در دو روش تمرینی تناوبی و تداومی تفاوت آماری معنی داری در متغیرهای وابسته مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     دو روش تمرینی هوازی تناوبی و تداومی در موش‏های صحرای دیابتیک با کاهش سطح سرمی فریتین و آهن و همچنین بهبود گلوکز سرم ناشتا و انسولین سرمی، موجب کاهش شاخص مقاومت به انسولین و بهبود وضعیت گلیسمی موش‎های صحرایی دیابتی می گردد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، فریتین، آهن، دیابت تیپ II، موش صحرایی
  • معصومه نوبهار، معرفت سیاه کوهیان*، شادمهر میردار صفحات 55-63
    زمینه و هدف

    افراد مبتلا به آسم در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و خطر افزایش مرگ و میر هستند. آسم با ساختار و عملکرد تغییرات رگ در ارتباط است. در همین راستا میکروRNA ها، AKT و VCAM نقش مهمی در عملکرد اندوتلیال دارند. این مطالعه به منظور پایش یک دوره تمرین تناوبی شدت متوسط بر بیان ژن های mir-126 ، mir-1185 ، AKT و VCAM در بافت قلب موش های صحرایی مبتلا به آسم آلرژیک انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 15 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار پنج هفته ای به صورت تصادفی در 3 گروه 5 تایی شامل گروه های کنترل، آسم و آسم توام با تمرین تناوبی تقسیم شدند. محلول اووالبومین 3 بار در هفته به صورت زیرصفاقی به گروه های آسم تزریق و از طریق مقدار IgE مبتلا به آسم شدن تایید گردید. گروه آسم توام با تمرین تناوبی در 8 هفته تمرین شرکت کردند. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین ابتدا حیوانات بیهوش و سپس با استفاده از وسایل جراحی، بافت قلب آنها جداسازی و بلافاصله در مایع نیتروژن قرار داده شد. سپس بیان mir-126 ، mir-1185 ، AKT و VCAM بررسی گردید.

    یافته ها:

     بیان ژن های AKT و VCAM در گروه آسم در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (P<0.05). میزان mir-126 و AKT و VCAM در گروه آسم توام با تمرین تناوبی در مقایسه با گروه کنترل افزایش آماری معنی دار و میزان mir-1185 کاهش آماری معنی دار نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    تمرین تناوبی از طریق افزایش mir-126 و کاهش بیان ژن های mir-1185 ، AKT و VCAM خطر آترواسکلروز را در موش های صحرایی مبتلا به آسم کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آسم، تمرین تناوبی، mir-126، mir-1185، AKT، VCAM
  • عارفه مختاری ملک آبادی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، محسن برغمدی، عباس معمارباشی صفحات 64-72
    زمینه و هدف

    گیرنده های حس عمقی در کف پای سالمندان کارایی کمتری دارند و تقویت و تحریک این بخش می تواند منجر به کاهش خطر افتادن در آنان گردد. یکی از شیوه های تقویت گیرنده های حسی-عمقی در این افراد استفاده از کفی بافت دار است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر ارتزهای بافت دار پا بر فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی، زمان اتکا و راحتی افراد بالای 55 سال حین راه رفتن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی 14 زن و 14 مرد در محدوده سنی 56 تا 70 سال که دارای توانایی راه رفتن به صورت مستقل و سلامت جسمی و ذهنی بودند؛ انجام شد. آزمودنی ها در پنج وضعیت بدون ارتز و استفاده از چهار نوع ارتز (شامل کفی های پا از نوع بافت دار ریز و درشت در دو نوع منعطف و سخت) مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور ثبت فعالیت الکتریکی، 8 الکترود بر روی عضلات درشت نی قدامی، دوقلو داخلی، پهن داخلی، پهن خارجی، دو سر رانی، نیم وتری، سرینی و راست کننده ستون فقرات در محل مهره 3 کمری قرار داده شدند.

    یافته ها: 

    میزان طیف فرکانس فعالیت عضلات درشت نی قدامی و پهن داخلی در مردان نسب به زنان افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). فرکانس عضله پهن داخلی در شرایط راه رفتن با ارتز بافت دار درشت نسبت به شرایط راه رفتن بدون کفی افزایش آماری معنی داری داشت (P<0.05). ارتز بافت دار درشت منعطف نسبت به ارتز بافت دار ریز از نظر راحتی، معنی دار بود (P<0.05). زمان اتکا در هیچیک از شرایط از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری:

     افزایش فرکانس الکترومایوگرافی عضله پهن داخلی هنگام استفاده از ارتز درشت منعطف می تواند در افزایش جذب شک و کاهش نرخ بارگذاری عمودی وارد بر پا موثر باشد که این به خودی خود سبب کاهش خطر آسیب در اندام تحتانی افراد بالای 55 سال می گردد.

    کلیدواژگان: ارتز، الکترومایوگرافی، عضلات اندام تحتانی
  • مایا بهمرام، فریده باباخانی*، رحمان شیخ حسینی صفحات 73-80
    زمینه و هدف

    نواقص پاسچر ناشی از کم تحرکی بین دانش آموزان در حال افزایش است. عدم تمایل آنان نسبت به انجام فعالیت های سنتی، یافتن روش های مناسب برای افزایش فعالیت بدنی را ایجاب می کند. این مطالعه به منظور مقایسه اثر بازی های منتخب ایکس باکس کینکت با فعالیت های بدنی معمولی بر پاسچر استاتیک دانش آموزان کم تحرک انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه شبه تجربی 26 دانش آموز کم تحرک مقطع چهارم و پنجم دبستان به صورت غیرتصادفی در دو گروه 13 نفری قرار گرفتند. طی دوره 6 هفته ای، یک گروه، 3 جلسه در هفته بازی های منتخب ایکس باکس کینکت را انجام داد و گروه دیگر مشغول فعالیت های ورزشی معمولی ساعات تربیت بدنی مدرسه شدند. بررسی زوایای مفاصل در پاسچر استاتیک با روش فتوگرامتری و نرم افزار کینوویا صورت گرفت.

    یافته ها: 

    در پاسچر استاتیک زاویه پوزیشن سر، توراسیک اروو، الاینمنت افقی کتف، الاینمنت افقی لگن و الایمنت بدن در گروه ایکس باکس کینکت در مقایسه با گروه کنترل با فعالیت های بدنی معمولی بهبود معنی داری حاصل شد (P<0.05). در لومبار اروو، لومبار آنگل، تیلت لگن، پوزیشن زانو، زاویه کوادریسپس و پرونیشن پا تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     بازی های ایکس باکس کینکت روشی مناسب برای اصلاح انحرافات پاسچر در دانش آموزان کم تحرک است.

    کلیدواژگان: پاسچر، دانش آموزان، فتوگرامتری، بازی، ایکس باکس کینکت
  • سعید نوری نسب، امیرعلی جعفرنژادگرو*، معرفت سیاهکوهیان، آیدین ولی زاده اورنج صفحات 81-89
    زمینه و هدف

    عارضه زانوی پرانتزی با تغییرات الگوی هم انقباضی عضلات اندام تحتانی و اقصاد دویدن همراه است. این مطالعه به منظور تعیین اثر استفاده از بریس در سه زاویه مختلف فلکشن زانو بر اقتصاد دویدن و هم انقباضی عضلات اندام تحتانی در افراد دارای زانوی پرانتزی انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی پسران فعال فوتبالیست دانشجو شامل 15 نفر سالم (میانگین سنی 1.55±22.86 سال) و 15 نفر دارای زانوی پرانتزی (میانگین سنی 1.80±22.13 سال) انجام شد. مقادیر فعالیت الکتریکی عضلات (درشت نیی قدامی، دوقلوی داخلی، پهن داخلی، پهن خارجی، راست رانی، دوسررانی، و نیم وتری) با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی طی چهار شرایط با و بدون استفاده از بریس ثبت شد. سپس مقادیر هم انقباضی عمومی و جهت دار طی دویدن محاسبه گردید. زوایای بریس بر روی زوایای 15، 30 و60 درجه تنظیم شد. سپس مقادیر حداکثر اکسیژن مصرفی از طریق دستگاه گازآنالایزر ثبت و برای محاسبه اقتصاد دویدن استفاده گردید.

    یافته ها:

     میزان نسبت تبادل تنفسی در گروه پرانتزی نسبت به گروه سالم به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). استفاده آنی از بریس بر مقادیر اقتصاد دویدن و نسبت تبادل تنفسی اثرگذار نبود. اثر عامل بریس بر هم انقباضی عضلات عمومی زانو طی فاز پاسخ بارگیری به لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). مقایسه جفتی نشان داد که هنگام استفاده از بریس مقادیر هم انقباضی عمومی مفصل زانو به لحاظ آماری در مجموع افزایش پیدا می نماید. با وجود این هنگام استفاده از بریس 15 مقادیر هم انقباضی عمومی مفصل زانو طی فاز پاسخ بارگیری کاهش پیدا نمود. اثر عامل بریس بر هم انقباضی عضلات عمومی مچ پا طی فاز هل دادن به لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). مقایسه جفتی نشان داد که مقادیر هم انقباضی عمومی مچ پا طی فاز هل دادن در مجموع هنگام استفاده از بریس افزایش پیدا کرده است.

    نتیجه گیری:

    استفاده از بریس 15 هم انقباضی عمومی در مفصل زانو را طی فاز پاسخ بارگیری بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: زانوی پرانتزی، بریس، انقباض عضلانی، اکسیژن مصرفی
  • رسول نصیری کالمرزی، حسین محمدزاده، فاطمه کشاورزی* صفحات 90-95
    زمینه و هدف

    دیابت تیپ II در کشورهای پیشرفته و در حال رشد یک معضل بزرگ بهداشتی در حال گسترش است که منجر به ناتوانی و مرگ زودرس می گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی همراهی پلی مورفیسم rs7903146 ژن TCF7L2 با دیابت تیپ II انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 100 بیمار مبتلا به دیابت تیپ II (گروه مورد) و 100 فرد سالم (گروه شاهد) انجام شد. بعد از استخراج DNA ، ژنوتیپ TCF7L2 rs7903146 با روش Tetra- Arms PCR در افراد تعیین و مقایسه گردید.

    یافته ها:

     فراوانی ژنوتیپ CT در گروه شاهد 25 درصد و در گروه مورد 56 درصد تعیین شد (P<0.05). فراوانی ژنوتیپ TT در گروه شاهد 2 درصد و در گروه مورد 6 درصد تعیین شد. در مدل هم غالب، rs7903146 وابسته به دیابت تیپ II بود.

    نتیجه گیری: 

    افراد هتروزیگوت برای لوکوس TCF7L2 (rs7903146) که دارای الل T هستند؛ در معرض خطرپذیری بیشتری در ابتلا به دیابت تیپ II قرار دارند.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، دیابت تیپ II، TCF7L2
  • سارا مقدسی، مهرداد عنبریان*، سید حسین حسینی مهر، مهردخت مزده صفحات 96-102
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis: MS) یکی از شایع ترین بیماری های سیستم عصبی بوده و میزان ابتلا در زنان شایع تر است. اختلال در الگوی راه رفتن از شایع ترین اختلالات حرکتی در این بیماران است. این مطالعه به منظور مقایسه فعالیت عضلات منتخب اندام تحتانی و سطح حرکتی مرکز فشار پا حین پایان غیرارادی راه رفتن در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و افراد سالم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 10 زن مبتلا به MS (براساس طبقه بندی EDSS) و 10 سالم همتاسازی شده از نظر قد، سن و وزن انجام شد. فعالیت الکترومایوگرافی عضلات راست رانی (RF)، پهن داخلی (VM)، پهن خارجی (VL)، دوسررانی (BF)، نیمه وتری (SM)، دوقلوی داخلی (GM)، درشت نیی قدامی (TA) و جابجایی مرکز فشار پا (COP) با سیستم اندازه گیری فشار کف پایی حین پایان غیرارادی راه رفتن ثبت شد. آزمودنی ها در پاسخ به یک سیگنال صوتی که برای توقف (مرحله انتهایی راه رفتن) در زمان ضربه پاشنه پا ارایه می شد؛ سعی می کردند به سرعت توقف کنند.

    یافته ها:

     فعالیت عضله پهن خارجی گروه شاهد نسبت به گروه مورد به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05)؛ در حالی که در گروه مورد فعالیت عضله دوقلو داخلی به میزان قابل توجهی افزایش یافت (P<0.05). همچنین، سطح حرکتی مرکز فشار پاها در گروه مورد کاهش آماری معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    افزایش فعالیت عضله دوقلو در گروه مبتلا به MS ممکن است ناشی از تلاش آنان برای آهسته کردن حرکت مرکز جرم به منظور پیشگیری از پیشروی استخوان درشت نی به سمت جلو و در نتیجه سعی در کنترل تعادل به عنوان یک استراتژی برای محدود کردن حرکات مرکز فشار پاها برای پیشگیری از سقوط باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، انتهای گام برداری، الکترومایوگرافی، عضلات اندام تحتانی
  • منیره محجوب، فرخنده شهری* صفحات 103-107
    زمینه و هدف

    کاتاراکت وابسته به سن یکی از مهم ترین دلایل نابینایی در جهان است. تشخیص زودهنگام کاتاراکت می تواند در برطرف کردن مشکلات ناشی از این بیماری کمک کننده باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی تیزبینی و حساسیت کانتراست در بیماران با مراحل اولیه کاتاراکت در شهرستان زاهدان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 54 بیمار (108 چشم) در محدوده سنی 35 تا 50 سال با کاتاراکت مراحل اولیه مراجعه کننده به بیمارستان چشم پزشکی الزهرا زاهدان (جنوب شرق ایران) انجام شد. قومیت تمامی افراد شرکت کننده بلوچ و سیستانی بود. پس از اصلاح عیوب انکساری در صورت داشتن معیارهای ورود، تیزبینی با چارت تیزبینی E در فاصله 6 متر و حساسیت کانتراست پیلی رابسون در فاصله سه متر به صورت تک چشمی ارزیابی گردید.

    یافته ها:

     همبستگی معنی داری بین تیزبینی و حساسیت کانتراست وجود داشت (r2 = 0.205, P=0.033). میانگین تیزبینی و حساسیت کانتراست در دو قومیت بلوچ و سیستانی تفاوت آماری معنی داری نداشت؛ ولی تیزبینی و حساسیت کانتراست به طور معنی داری در دو گروه جنسی زن و مرد متفاوت بود (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     مراحل اولیه کاتاراکت با وجود تاثیر جزیی بر روی تیزبینی، می تواند باعث کاهش حساسیت کانتراست شود. لذا اندازه گیری حساسیت کانتراست در شرایط نوری طبیعی در بیماران در مراحل اولیه کاتاراکت که شکایت از کاهش دید با وجود تیزبینی نرمال دارند؛ می تواند عملکرد بینایی آنان را به طور دقیق تری ارزیابی کند.

    کلیدواژگان: تیزبینی، حساسیت کانتراست، کاتاراکت
  • محمد مهدی سلطان دلال*، ام البنین بیگلری، زهرا رجبی، محمدکاظم شریفی یزدی، عباس رحیمی فروشانی، شبنم حقیقت خواجوی صفحات 108-115
    زمینه و هدف

    شایع ترین سویه اشریشیاکلی انتروهموراژیک، سروتیپ O157:H7 است که از مهم ترین پاتوژن های روده ای محسوب شده و عوارضی مانند کولیت هموراژیک، سندرم اورمی همولیتیک و نارسایی حاد کلیوی را ایجاد می کنند. این مطالعه به منظور ارزیابی اشریشیاکلی انتروهموراژیک ایجاد کننده طغیان های ناشی از بیماری های منتقله از غذا به روش مولکولی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 189 نمونه اسهال از 50 طغیان ارسال شده از مراکز بهداشتی درمانی برخی شهرستان های ایران طی فروردین لغایت شهریور 1397 انجام شد. همه جدایه های مشکوک از نظر تست های بیوشیمیایی مورد آزمایش قرار گرفتند. هویت جدایه ها به روش مولکولی PCR تایید گردید و با آزمون های حساسیت ضدمیکروبی ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     از 189 نمونه سوآپ مدفوع مورد مطالعه، 98 جدایه اشریشیاکلی بر اساس تست های فنوتیپی جداسازی گردید. بیشترین میزان طغیان در فصل تابستان رخ داده بود و میزان فراوانی پاتوتایپ اشریشیاکلی انتروهموراژیک 24 جدایه (24.5%) بود که 4 درصد آن non O157H7 تعیین شد. بیشترین مبتلایان بین سنین 1 تا 12 ساله بودند و بیشترین میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های کوتریموکسازول و کلرامفنیکل به ترتیب با فراوانی 80 درصد و 79 درصد مشاهده گردید.

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه بر اساس مقایسه با مطالعات قبلی افزایش اشریشیاکلی انتروهموراژیک و همچنین افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به آنتی بیوتیک های خانواده کلرامفنیکل و کوتریموکسازول و کارباپنم ها مشاهده شد. افزایش مقاومت به آنتی بیوتیک های ایمی پنم و مروپنم درمان سویه های مقاوم به بتالاکتامازها را با مشکل مواجه می کند.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی انتروهموراژیک، طغیان غذایی، بیماری های منتقله از غذا
  • ازاده علی عرب، بهرام یغمائی، سید محمدحسین قادریان، مرگن کلوی، مسعود خوش نیا، غلامرضا روشندل، زهرا حصاری، حمیدرضا جوشقانی* صفحات 116-120
    زمینه و هدف

    سندرم ژیلبرت اختلال ژنتیکی نسبتا شایع در متابولیسم بیلی روبین است. در این سندرم با وجود ساختار و عملکرد نرمال کبد، میزان آنزیم یوریدین دی فسفات گلوکورونوزیل ترانسفراز، کاهش یافته و در نتیجه بیلی روبین غیرکنژوگه سرم افزایش می یابد. سندرم ژیلبرت در 3 تا 10 درصد جمعیت ها دیده می شود. این مطالعه به منظور تعیین شیوع موارد مشکوک به ابتلا سندرم ژیلبرت استان گلستان انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی بر روی 1664 از مراجعین به مراکز بهداشت روستایی و شهرستان های استان گلستان در محدوده سنی 18 تا 45 سال با آنزیم های کبدی نرمال طی سال 1393 انجام شد. براساس پراکندگی جمعیتی، به صورت ناشتا از این افراد خون تام تهیه شد. سپس بیلی روبین توتال آنها اندازه گیری گردید. برای افراد دارای بیلی روبین توتال بیشتر از 1.5 میلی گرم بر دسی لیتر، تک دوز خوراکی 600 میلی گرم ریفامپین به صورت ناشتا تجویز شد. افرادی که پس از مصرف ریفامپین بیلی روبین غیرمستقیم بالای 1.3 میلی گرم بر دسی لیتر داشتند؛ به عنوان افراد مشکوک به ابتلا سندرم ژیلبرت در نظر گرفته شدند.

    یافته ها: 

    شیوع موارد مشکوک به ابتلا سندرم ژیلبرت (97 نفر) در سطح استان گلستان 5.8% به دست آمد. سندرم ژیلبرت در مردان (10%) شایع تر از زنان (4.3%) بود (P<0.05). فراوانی سندرم ژیلبرت در قومیت سیستانی 5.4%، قومیت فارس 5.4% و در قومیت ترکمن 6.7% تعیین شد و این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. فراوانی سندرم ژیلبرت در هرسه قومیت در مردان بیشتر از زنان بود که نتایج در دو قومیت سیستانی و فارس معنی دار بود (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    موارد مشکوک به ابتلا سندرم ژیلبرت در مردان شایع تر از زنان بود و این شیوع در قومیت ترکمن بیشتر بود.

    کلیدواژگان: شیوع، سندرم ژیلبرت، بیلی روبین
  • محمد قلی زاده*، بهروز محمدزاده، علی کاظمی صفحات 121-128
    زمینه و هدف

    ماهیان از جمله موجوداتی هستند که قابلیت تجمع زیستی فلزات سنگین را دارا هستند. ماهی گمگام (Terapon puta) از راسته سوف ماهیان، گونه ای کفزی در آب های خلیج فارس است. این مطالعه به منظور ارزیابی تجمع زیستی فلزات آهن و نیکل در عضله ماهی گمگام انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 30 قطعه ماهی گمگام صید شده در محدوده اسکله جفره بوشهر (شمال خلیج فارس) طی تابستان 1398 انجام گردید. طول (میلی متر) و وزن کل (گرم) ماهی ها اندازه گیری شد. میزان غلظت عناصر آهن و نیکل در بافت عضله ماهی به منظور مصارف انسانی با استانداردهای جهانی مقایسه و طبق روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (USEPA) برای مصرف ماهی، برآورد جذب روزانه (EDI) و شاخص خطر سرطان زایی آلاینده (CR) محاسبه گردید. به طوری که پس از عملیات آماده سازی، زیست سنجی و هضم عضله ماهی توسط اسید نیتریک غلیظ، اندازه گیری غلظت عناصر آهن و نیکل (میلی گرم بر کیلوگرم) بافت عضله با دستگاه ICP-OES انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین غلظت آهن و نیکل در بافت عضله نمونه های ماهی به ترتیب به میزان 15.72±36.08 و 0.13±0.39 میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد. اختلاف آماری معنی داری بین غلظت آهن و نیکل در بافت عضله ماهی گمگام در منطقه نمونه برداری مشاهده شد (P<0.05) و این مقادیر در مقایسه با استاندارد FDA کمتر از حد استاندارد بود. بیشترین میزان غلظت عناصر در کلاسه طولی 20 تا 25 سانتی متر و کلاسه وزنی 160 تا 230 گرم مشاهده شد. آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که رابطه افزایشی قوی (R2=0.9) بین میزان غلظت عناصر آهن و نیکل با طول و وزن کل ماهی ها مشاهده شد. میزان جذب روزانه در هر دو فلز از طریق مصرف بافت عضله ماهی گمگام، برای مصرف کنندگان پایین تر از دوز مرجع USEPA به دست آمد. میزان غلظت آهن در بافت عضله ماهی گمگام در مقایسه با استانداردهای بین المللی پایین تر و غلظت نیکل در مقایسه با استانداردها سازمان بهداشت جهانی بیش از حد مجاز تعیین شد. شاخص خطر سرطان زایی آلاینده برای فلز نیکل، در محدوده قابل قبول بود.

    نتیجه گیری: 

    غلظت فلزات آهن و نیکل در ماهی گمگام از نظر مسمومیت، برای مصارف انسان قابل قبول ارزیابی شد. شاخص خطر در ماهی گمگام کمتر از یک بود؛ بنابراین مصرف ماهی گمگام سبب بروز عوارض سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان نخواهد شد.

    کلیدواژگان: ماهی گمگام، فلزات سنگین، مسمومیت
  • کوروش کاردر، محمد خادملو، مریم سفیدگرنیا امیری*، مریم زرین کمر صفحات 129-134
    زمینه و هدف

    اختلال وسواسی- جبری (Obsessive - Compulsive Disorder: OCD) یک بیماری عصبی - روانی است که این وسواس های فکری یا عملی سبب اتلاف وقت شده و اختلال قابل ملاحظه ای در روند معمولی و طبیعی زندگی، کارکرد شغلی، فعالیت های معمول اجتماعی و یا روابط فرد با دیگران ایجاد می کنند. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی اختلال وسواسی- جبری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان آمل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 342 دانش آموز دختر مقطع متوسطه با دامنه سنی 12 تا 17 سال مدارس شهرستان آمل در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای و انتخاب تصادفی نمونه ها بود. پرسشنامه وسواس فکری - عملی مادزلی (Maudsley) برای غربالگری و معیار تشخیصی وسواس عملی ، فکری یل - براون (Yale-Brown) برای تایید اختلال وسواسی- جبری استفاده شد.

    یافته ها: 

    غربالگری دانش آموزان نشان داد که 98 نفر (28.65%) دارای وسواس فکری - عملی بودند. بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به وسواس کندی و تکرار (37 مورد)، تردید - وظیفه شناسی (36 مورد)، بازبینی (35 مورد)، شست و شو (31 مورد) و در نهایت نشخوار فکری (12 مورد) بودند. از بین 98 دانش آموز غربال شده، با توجه به نمرات برمبنای پرسشنامه Yale-Brown، تعداد 67 دانش آموز مثبت بودند. شدت اختلال وسواسی - جبری در 37 مورد (55.22%) خفیف، 21 مورد (31.34%) متوسط و 9 مورد (13.43%) شدید تعیین گردید.

    نتیجه گیری: 

    در حدود یک سوم از دانش آموزان دختر دچار اختلال وسواسی - جبری بودند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - جبری، دانش آموزان، دختر
  • محمدامین شایگان*، زهرا مولودی صفحات 135-147
    زمینه و هدف

    روش های تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر، به دلیل هزینه های زیاد مراقبتی و درمانی، غیرقطعی بودن روش های موجود درمانی و همچنین آینده نگران کننده بیمار، امری ضروری به نظر می رسد. این مطالعه به منظور تشخیص بیماری آلزایمر از روی تصاویر MRI با استفاده از هوش مصنوعی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، یک سیستم کامپیوتری تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر به کمک الگوریتم های یادگیری ماشین، در چهارچوب فرآیند تشخیص به کمک کامپیوتر ارایه شده است. میدان تصادفی شرطی و شبکه عصبی عمیق Inception برای تشخیص این بیماری بر روی تصاویر MRI مغزی وفق داده شده اند. از آنجا که بافت هیپوکامپوس، جزء اولین بافت هایی است که تحت تاثیر بیماری آلزایمر قرار می گیرد؛ لذا برای تشخیص زودهنگام این بیماری، ابتدا به تعیین محدوده هیپوکامپوس بین سایر بافت های مغزی اقدام و سپس با توجه به میزان تحت تاثیر قرار گرفتن این بافت، به تشخیص بیماری مبادرت گردید. میدان تصادفی شرطی توانست با دقت زیاد، قطعه های هیپوکامپوس با اشکال مختلف را از هر سه مقطع مغزی استخراج کند. این قطعات، مبنایی برای استخراج ویژگی توسط شبکه عمیق قرار می گیرند. این روش بر روی داده های استاندارد ADNI آزمایش و کارایی آن نشان داده شد. شبکه Inception استفاده شده، شبکه ای است که از پیش، بر روی مجموعه داده بسیار بزرگ ImageNet آموزش داده شده است. یکی از مراحل مهم، انتقال دانش به مساله در دست بررسی است. برای تسهیل این امر، از افزون سازی داده ها که مطابق با شکل و ساختار هیپوکامپوس طراحی شده، استفاده گردید.

    یافته ها: 

    روش اجرا شده در این مطالعه، در حالت دوکلاسه آلزایمر در مقابل کنترل سلامت به دقت 98.51% و برای حالت دوکلاسه اختلال شناختی خفیف در مقابل کنترل سلامت به دقت 93.41%  دست یافت که به ترتیب 2.56% و 8.41% افزایش دقت در مقایسه با روش های رقیب معرفی شده در سایر مقالات است.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از هوش مصنوعی با توجه به تصاویر MRI در تشخیص بیماری آلزایمر دقت بالایی دارد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، هیپوکامپوس، میدان تصادفی شرطی، شبکه عصبی عمیق، Inception
|
  • Nosratollah Solymani, Masoumeh Habibian* Pages 1-10
    Background and Objective

    Vitamin deficiency is common in patients with chronic low back pain and is one of the most important risk factors for chronic kidney disease. The aim of this study was to evaluate the effect of one course of core stabilization exercise and vitamin D intake on some of renal function biomarkers in patients with chronic back pain.

    Methods

    This single-blind clinical trial study was done on 48 women with chronic low back pain with random assignment in 4 groups of 12 people including control, exercise, vitamin D and combined groups. The exercise and combined groups performed 8 weeks of core stabilizing exercises with different levels. The vitamin D and combined groups received 50,000 IU vitamin D/week. Creatinine, urea and uric acid levels were measured before and after the interventions.

    Results

    The results showed that 74.26% and 25.64% of the patients had deficiency and insufficiency of vitamin D, respectively. After 8 weeks, significant reduction was observed in creatinine, urea and uric acid indicators of the exercise, vitamin D and combined groups (P˂0.05). In addition, combined intervention induced more reduction in mean of urea, and uric acid levels in compared to the two other interventions but the effect of exercise on the reduction of uric acid was more than vitamin D intake (P˂0.05).

    Conclusion

    Both core stabilization exercises and vitamin D intake intervention can be effective in improving renal function in chronic low back pain patients having abnormal low vitamin D levels. On the other hand the combined intervention seems to have more effectiveness.

    Keywords: Exercise, Vitamin D, Kidney, Low Back Pain
  • Mahla Ramezani Ozineh*, Amir Letafatkar, Malihe Hadadnezhad Pages 11-21
    Background and Objective

    Anterior cruciate ligament (ACL) injury is one of the most serious knee injuries and it happens frequently during sports activities. Appropriate muscle activity is essential to provide joint stability and prevention of ACL injury. This study was performed to determine the effect of external focus instructions and functional training on basketball knee stabilization muscle activity timing.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 48 healthy male basketball players of the Iranian Provincial League in the age range of 19-25 years. The basketball players were randomly divided into 3 groups of 16 people including control group, functional training group with feedback and group without feedback. The timing of the onset of electrical activity in the quadriceps, hamstrings, and Gluteus medius muscles of individuals before and after eight weeks in the single-leg landing task was examined by electromyography.

    Results

    There was a significant difference between the groups at the onset of Biceps Femoris, Gluteus Maximus, Gluteus Medius, Vastus Medialis, Vastus Lateralis, Rectus Femoris and Medial Hamstring muscles. There was a significant decrease in muscle activity onset between functional groups with and without feedback in compared to control group (P<0.05). There was no significant difference between the training groups at the beginning of the activity of the mentioned muscles.

    Conclusion

    Functional basketball training with and without feedback can optimize the activity time of the knee stabilizing muscles, during exercises such as jump-landing, increase the stability of the knee joint and possibly reduce ACL injury in athletes.

    Keywords: Focus of Attention, Electromyography, Anterior Cruciate Ligament Injury
  • Narges Zadsar, Hassan Morovvati*, Zahra Tootian, Mohammadtaghi Sheybani, Mohammad Taheri, Hojat Anbara Pages 22-30
    Background and Objective

    Aspartame is a kind of artifical and non-sugar sweetener that is used as a sugar substitute in some foods and beverages. This study was done to determine effect of Aspartam on histomorphometric alterations, kidney function and expression of Bcl2, Bax, Caspase 3, P53 Genes in Mice.

    Methods

    In this experimental study, 36 adult male NMRI mice were allocated into four groups including control group and three experimental groups. The mice in the control group received 0.3 ml of distilled water by oral gavage for 90 days and the experimental groups received 40, 80 and 160 mg/kg aspartame, respectively orally and daily. One day after treatment, blood and kidney tissue samples were taken to evaluate biochemical, histomorphometric alterations and gene expression.

    Results

    Renal capsule diameter, glomerulus diameter and height of the epithelial layer of distal and proximal tubules were significantly reduced in treated groups compared to control group with increasing dosage of aspartame (P<0.05). However, the size of the urinary space and the diameter of the lumen of distal and proximal tubules were significantly increased in treated groups in compared to control group (P<0.05). The level of blood nitrogen urea (BUN) and creatinine significantly increased treated groups in compared to the control group with increasing dosage of aspartame (P<0.05). Also, with increasing dosage of aspartame, Bcl2 gene expression significantly reduced in treated groups in compared to the control group (P<0.05) however expression of Bax, Caspase 3 and p53 genes were significantly increased in treated groups compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Aspartame can cause changes in biochemical, histomorphometric indices, expression of Bcl2, Bax, Caspase 3 and P53 genes in mice kidney.

    Keywords: Aspartame, Kidney, Bcl2 Gene, Bax, Caspase 3, P53 Gene, Mice
  • Razieh Mottahedzadeh, Saeed Khatamsaz*, MohammadJavad Mokhtari Pages 31-37
    Background and Objective

    Evaluation of effective factors in the incidence of leukemia, especially pollutants, such as Sodium Sulfide and lead acetate, can contribute to the treatment of cancer and prevention of disease. Npm1 gene is a multiple Phosphoprotein that contains several action domains. Npm1 gene is encoded between nucleus and cytoplasm and performs several functions including protein ribosome transfer and control of centrosome proliferation. Npm1 mutations are transferred from the nucleus to the cytoplasm. This study was conducted to compare the effect of lead static poisoning and sodium sulfide on Npm1 gene expression in adult male rats.

    Methods

    In this experimental study, 48 adult male rats were allocated into 6 groups. The experimental groups include control, the first and second experimental groups were received sodium sulfide with doses of 300 mg/kg/bw and 600 mg/kg/bw, respectively. The third and fourth experimental groups were received lead acetate with doses of 30 mg/kg/bw and 60 mg/kg/bw, respectively. The fifth experimental groups were received maximum doses of sodium sulfide and lead acetate, respectively. Lead acetate and sodium sulfide were gavaged daily for 4 months. After that, blood was taken from the mice and RNA was extracted. Then, CDNA synthesis and Npm1 gene expression compared to Ywhaz gene were evaluated quantitatively using Real Time PCR.

    Results

    Npm1 gene expression reduced in groups were received sodium sulfide at doses of 300 and 600 mg/kg body weight. Npm1 expression increased in lead static groups with doses of 30 and 60 mg/kg body weight.

    Conclusion

    This study showed that by increasing the expression of Npm1 gene expression, Threshold Cycle value decreases.

    Keywords: Acute Myeloid Leukemia, Lead, Nucleophosmin Gene, Rats
  • Hoda Radmanesh, Maryam Tehranipour*, Ameneh Sazgarnia Pages 38-46
    Background and Objective

    Cancer can spread to distant parts of the body through the lymphatic system or bloodstream. Angiogenesis is a fundamental step in the transition of tumors from a dormant state to a malignant. Some changes in cancerous cells can be improved and treated using herbal extracts. Salvia species in Iranian traditional medicine were used against various infections, inflammatory diseases.This study was done to evaluate the effect of aqueous extract of Salvia atropatana leaf on subcutaneous tumor model of CT26 colon carcinoma in Mice.

    Methods

    In this experimental study, for the induction of colon carcinoma, 26CT cells were injected into 18 BALB/c male Mice. Subcutaneous injection was done in the right side of the animal. When the size of the tumor was 50±350 mm3, 18 Mice were randomly allocated into 3 groups, including controls, aqueous extracts a breakdown of each dose 50 and 100 mg/kg/bw. The group containing the aqueous extracts of Salvia atropatana leaf was injected for 14 days, daily. To monitor the therapeutic effects, the parameters of the stopping rate in the growth of the tumor, the relative volume changes and the doubling of tumor volume were evaluated. After sacrificed the animals at the end the fourteenth day of the study, tumors were dissected for histological study.

    Results

    The volume of tumors and the mean density of the number of vessels was significantly reduced in treated group 1 (50 mg/kg/bw of aqueous extracts of Salvia atropatana leaf) and treated group 2 (100 mg/kg/bw of aqueous extracts of Salvia atropatana leaf) in compared to control group (P<0.05). Reduction in density of cells and vascular sections was significantly reduced in treated group 1 (50 mg/kg/bw of aqueous extracts of Salvia atropatana leaf) and treated group 2 (100 mg/kg/bw of aqueous extracts of Salvia atropatana leaf) in compared to control group (P<0.05).

    Conclusion

    Aqueous extracts of Salvia atropatana leaf has anti-angiogenesis activity and significant inhibitory effects on tumor growth in animal model.

    Keywords: Salvia atropatana, Cells CT26, Angiogenesis, Tumor Growth, Aqueous Extract
  • Mohammad Parastesh*, Shahin Omidi, Esfandiar Khosravi Zadeh, Abbas Saremi Pages 47-54
    Background and Objective

    Increased ferritin levels have been implicated in the pathogenesis of diabetes. This study was done to determine the effect of continuous and interval aerobic exercise training on serum ferritin and iron level of induced diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 wistar rats weighing 205±54 g were randomly allocated into four groups including healthy control, diabetic control, diabetic interval training and diabetic continuous training. The diabetic training groups were received 10 weeks of training following one week after the induction of diabetes by streptozotocin and nicotinamide. Fasting blood sugar ferritin and iron level was measured in each animal.

    Results

    Induction of diabetes significantly increased serum ferritin and iron levels in diabetic control group compared to healthy control group (P<0.05). Serum ferritin and iron levels and fasting blood sugar significantly reduced in interval aerobic exercise and continuous aerobic training groups compared to diabetic control group (P<0.05). There was not any significant difference in the dependent variables between interval aerobic exercise and continuous aerobic training.

    Conclusion

    In conclusion, it seems the training of two methods of aerobic interval and continuous training in induced diabetic rats with reduction of serum ferritin and iron levels, as well as improving fasting blood glucose and serum insulin seems to reduce insulin resistance index and improve glycemic status in induced diabetic rats.

    Keywords: Exercise, Ferritin, Iron, Diabetes Mellitus Type 2, Rats
  • Masoumeh Nobahar, Marefat Siahkouhian*, Shadmehr Mirdar Pages 55-63
    Background and Objective

    People with asthma are at increased risk for cardiovascular disease and increased risk of death. Asthma is associated with the structure and function of vessel changes. In this regard, MicroRNAs, AKT and VCAM play an important role in endothelial function. So, the aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks of interval training on expression of mir-126, mir-1185 AKT and VCAM in cardiac tissue rats with allergic asthma.

    Methods

    This experimental study was performed on 15 Wistar rats. Animals were randomly allocated into three groups (n=5) including healthy control, asthma control and asthmatic interval training. Ovalbumin solution was injected subcutaneously 3 times per week to asthma groups, and suffering from asthma was confirmed by increasing the amount of IgE. The asthma group participated in 8-week exercise training. The rats were anesthetized at the end of 8 weeks and then their heart tissue was isolated by surgical instrument and immediately placed in nitrogen fluid. Expression of mir-126, mir-1185, AKT and VCAM in rats cardiac tissue were evaluated.

    Results

    AKT and VCAM expression was significantly increased in asthma control group compared to healthy control group (P<0.05). mir-126, AKT and VCAM expression were significantly increased in asthmatic interval training group in compared to asthma control group (P<0.05) while Mir-1185 was significantly reduced in asthmatic interval training group in compared to asthma control group (P<0.05).

    Conclusion

    Interval training by increasing mir-126, by reducing the expression of mir-1185, AKT, and VCAM reduces the risk of atherosclerosis in rats affected with asthma.

    Keywords: Asthma, Interval Training, mir-126, mir-1185, AKT, VCAM
  • Arefeh Mokhtari Malekabadi, AmirAli Jafarnezhadgero*, Mohsen Barghamadi, Abbas Memarbashi Pages 64-72
    Background and Objective

    Proprioceptors of the plantar surfaces of the foot have less efficiency and the stimulation and reinforcement of them may be lead to reduction of falling risk. One of the methods to reinforce proprioceptor receptors in these individuals is using textured foot orthoses. The aim of this study was to evaluate the effect of textured foot orthoses on frequency spectrum of lower extremity muscles, stance time and comfort in individuals over age of 55 years during walking.

    Methods

    This quasi-experimental study was done on the 14 females and 14 males age ranged of 56-70 years with the ability to walk independently and with physical and mental health status. Subjects were compared during five conditions including without foot orthoses and using four foot orthoses (including small and large foot orthoses with two types of flexible and rigid), flexible and rigid large textured foot orthoses. The 8 electrodes were located on tibialis anterior, medial gastrocnemius, vastus medialis, vastus lateralis, biceps femoris, semitendinisus, gluteus, and erector spinae in 3 lumbar vertebrae region muscles.

    Results

    Frequency content of tibialis anterior and vastus medialis was significantly increased in males than female (P<0.05). Vastus medialis frequency during walking with large foot orthoses was more than walking without foot orthoses (P<0.05). The comfort level was different during flexible large textured foot orthoses condition compared with flexible small textured foot orthoses condition (P<0.05). The stance time was not significant between all conditions.

    Conclusion

    Increased frequency content of the vastus medialis muscle can increase the absorption and decrease the vertical loading rate imposed on the foot, which in turn reduces the risk of injury of the lower limb in older adults.

    Keywords: Orthoses, Electromyography, Lower Limb Muscles
  • Maya Behmaram, Farideh Babakhani*, Rahman Sheikh Hoseini Pages 73-80
    Background and Objective

    Postural defects are increased among students due to inactivity. Their unwillingness to perform traditional activities, requires finding appropriate ways to increase physical activity. This study was done to compare the effect of selected Xbox Kinect games and normal on the posture in low activity students.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 26 sedentary fourth and fifth grade students were non-randomly divided into two groups. During the 6-week period, one group engaged in 3 sessions per week of selected Xbox Kinect games and the other group engaged in routine school physical education activities during school hours. The photogrammetry and Kinovea software was used to study the posture of the joint angles.

    Results

    In static posture, head position angle, thoracic arrow, horizontal scapula alignment, horizontal pelvic alignment, and body alignment were found positive effect in Xbox Kinect group in compared to  normal physical activity (P<0.05). There was not any significant difference between the two groups in Lumbar Arrow, Lumbar Angle, pelvic Tilt Pelvis, Knee Position, Quadriceps Angle and Foot Pronation.

    Conclusion

    Xbox Kinect games are a good way to correct postural deviations in sedentary students in low activity student.

    Keywords: Posture, Students, Photogrammetry, Games, Xbox Kinect
  • Saeed Norinasab, AmirAli Jafarnezhadgero*, Marefat Siahkouhian, Aydin Valizadeh Orang Pages 81-89
    Background and Objective

    Genu varus deformity is associated with changes of lower limb muscle co-contraction and running economy. This study was done to evaluate the effect of using of brace in three different knee flexion angles on running economy and lower limb muscular co-contraction in individuals with genu varus.

    Methods

    This quasi-experimental study was done on active soccer male students including 15 healthy subjects (average age of 22.86±1.55 years) and 15 subjects with genu varus (average age of 22.13±1.80 years). The amount of electrical activity of the muscles (tibialis anterior, medial gastrocnemius, vastus medialis, vastus lateralis, rectus femoris, biceps femoris, semi-tendinosus) were recorded by electromyography system during four conditions of with and without using knee brace. After that, directed and general co-contraction was computed during running. The angles of brace were 15, 30, and 60 degrees. The values of VO2 max were recorded using of gas analyzer system to compute running economy.

    Results

    The ratio of respiratory exchange was significantly more in the genu varus group than healthy group (P<0.05). However, the acute effect of brace was not significant on running economy and ratio of respiratory exchange. The main effect of brace was significant for general co-contraction of knee joint during the loading phase (P<0.05). Paired wise comparison revealed significant greater general knee co-contraction during brace conditions (P<0.05). However, the general knee co-contraction during loading phase reduced while using brace 15 degree. The main effect of “brace” for ankle joint general co-contraction during the push-off phase was significant (P<0.05). Paired wise comparison revealed significant greater general ankle co-contraction during brace conditions at push-off phase (P<0.05).

    Conclusion

    Knee brace did not change running economy. However, the using of brace 15 degree improved general knee joint co-contraction during loading phase.

    Keywords: Genu Varum, Brace, Muscle Contraction, Oxygen Consumption
  • Rasoul Nasiri Kalmarzi, Hossein Mohammadzadea, Fatemeh Keshavarzi* Pages 90-95
    Background and Objective

    Type II diabetes is a major globle health problem that can lead to disability and early death. This study was performed to evaluate the association of TCF7L2 (rs7903146) polymorphism with type II diabetes.

    Methods

    This case - control study was done on 100 patients with type II diabetes and 100 healthy subjects. Following DNA extraction, TCF7L2 (rs7903146) genotype was determined and compared between two groups by Tetra-Arms PCR method.

    Results

    The frequency of CT genotype was 25% and 56% in healthy subjects and patients, respectively (P<0.05). The frequency of TT genotype was 2% and 6% in control and patient groups, respectively. In the co-dominant model, rs7903146 was dependent on type II diabetes.

    Conclusion

    Human heterozygote for Lucos TCF7L2 (rs7903146), which contains T alleles, are high risk for developing diabetes mellitus.

    Keywords: Polymorphism, Diabetes Mellitus Type 2, TCF7L2
  • Sara Moghadasi, Mehrdad Anbarian*, Seyed Hossein Hosseinimehr, Mehrdokht Mazdeh Pages 96-102
    Background and Objective

    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common diseases of the central nervous system. MS is more common among women. Gait pattern dysfunction is a relevant symptom in these patients. This study was conducted to compare the electromyography activity of selected lower extremity muscles and the ellipse area of center of pressure during unplanned gait termination in female patients with multiple sclerosis and healthy individuals.

    Methods

    This case-control study was performed on 10 female patients with MS (classified based on the EDSS scale) and 10 healthy subjects matched for height, age and weight. Electromyography activity of rectus femoris (RF), vastus medialis (VM), vastus lateralis (VL), biceps femoris (BF), semitendinosus (SM), gastrocnemius medius (GM) and tibialis anterior (TA) and center of pressure (CoP) recorded using foot pressure system during unplanned gait termination. Subjects were instructed to stop, as soon as possible, in response to an auditory cue delivered when the heel strike phase accidentally.

    Results

    Vastus Lateralis muscle activity was significantly higher in able-bodied group than patients (P<0.05), whereas in the patient group gastrocnemius medius muscle activity increased significantly (P<0.05). Also, the ellipse area of center of pressure significantly reduced in MS group in compered to able-bodied group (P<0.05).

    Conclusion

    Increased gastrocnemius medius muscle activity in MS patients may be due to their attempt to slow down the displacement of the center of mass to limit the tibia forward translation consequently, attempting to control balance as a strategy to limit the ellipse area of center of pressure to prevent fall.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Gait termination, Electromyography, Lower Limb Muscles
  • Monireh Mahjoob, Farkhonde Shahri* Pages 103-107
    Background and Objective

    Age-related cataract is one of the most important causes of blindness. Early detection of cataracts can help alleviate the problems caused by this disease. This study was performed to evaluate the visual acuity and contrast sensitivity of patients with early cataract.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 54 patients (108 eyes) in the age range of 35 to 50 years with early stage cataract referred to Alzahra Ophthalmology Hospital in Zahedan, souh-west of Iran. The ethnicity of all the participants was Baluchi and Sistani. After correcting the refractive errors if the inclusion criteria were met, visual acuity with E chart at 6 m and Pelli Robson contrast sensitivity chart at 3 m were measured as monocular.

    Results

    There was a significant correlation between visual acuity and contrast sensitivity (P=0.033, r2=0.205). The mean of visual acuity and contrast sensitivity were not significantly different in the two Baluchi and Sistani ethnicities. But visual acuity and contrast sensitivity were significantly different in the two genders (P<0.05).

    Conclusion

    Early cataract, although having a minor effect on visual acuity, can reduce contrast sensitivity. Therefore, measuring of contrast sensitivity in normal light condition in patients with early cataract who complain of blurred vision despite normal visual acuity can more accurately assess their visual function.

    Keywords: Visual Acuity, Contrast Sensitivity, Cataract
  • MohammadMehdi Soltan Dallal*, Omolbanin Biglari, Zahra Rajabi, MohammadKazem Sharifi Yazdi, Abbas Rahimi Foroushani, Shabnam Haghighat Khajavi Pages 108-115
    Background and Objective

    The most common enterohemorrhagic Escherichia coli strain is the O157: H7 serotype, which is one of the most important intestinal pathogens and can cause complications such as hemorrhagic colitis, hemolytic uremic syndrome and acute renal failure. The aim of this study was to evaluate the enterohemorrhagic Escherichia coli causing molecular outbreaks of foodborne illness in Iran.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 189 fecal swab specimens were examined during April to September 2018. All suspected isolates were tested for biochemical tests. The isolates were confirmed by molecular PCR and evaluated by antimicrobial susceptibility tests.

    Results

    From 189 stool swab samples studied, 98 Escherichia coli isolates were detected based on phenotypic tests. Most of the outbreaks occurred in summer and the prevalence of enterohemorrhagic Escherichia coli was 24.5%, which 4% of them were non-O157H7. Most patients were between 1 and 12 years of age and the highest antibiotic resistance to cotrimoxazole and chloramphenicol was observed at 80% and 79%, respectively.

    Conclusion

    This study showed an increase in enterohemorrhagic Escherichia coli with 24.5% and an increase in antibiotic resistance to the antibiotics of chloramphenicol, cotrimoxazole and carbapenems. Increased resistance to imipenem and meropenem antibiotics makes it difficult to treat beta-lactamase-resistant strains.

    Keywords: Enterohemorrhagic Escherichia coli, Disease Outbreaks, Foodborne Disease
  • Azadeh Aliarab, Bahram Yaghmaei, Sayyed MohammadHossein Ghaderian, Mergen Kalavi, Masoud Khoshnia, Gholamreza Roshandel, Zahra Hesari, HamidReza Joshagani* Pages 116-120
    Background and Objective

    Gilbertchr('39')s syndrome is a relatively common genetic disorder, which is caused by defection in uridine diphosphate glucuronosyl transferase enzyme. The indirect bilirubin increases in this syndrome, although the function of the liver is normal. Gilbertchr('39')s syndrome can be seen in 3 to 10% of different populations. According to the differences in ethnic groups in Golestan Province, no studies have been conducted on the prevalence of the syndrome in the province, so far.This study was conducted to determine the prevalence of suspected Gilbertʼs syndrome in Golestan province in north of Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 1664 subjects with 18-45 years old referring to rural and urban health centers in Golestan province, North of Iran during 2014. Liver function tests were normal in subjects. Fasting blood samples were taken from each subject and total bilirubin was tested. People with a total bilirubin of more than 1.5 mg/dl were treated with a single oral dose of rifampin 600 mg. After taking rifampicin, the individuals with an indirect bilirubin level of more than 1.3 mg/dl were found suspected of Gilbert’s syndrome.

    Results

    The prevalence of suspected Gilbertchr('39')s syndrome was 5.8%. Moreover, suspected Gilbert’s syndrome was more common in males than females (10% in males and 4.3% in females) (P<0.05). According to ethnicity, the prevalence of suspected Gilbertchr('39')s syndrome was 5.4%, 5.4%, and 6.8% in Sistani, Fars and Turkmen subjects, respectively. This difference was not significant. The prevalence of suspected Gilbertchr('39')s syndrome in three ethnicities was higher in males than females and it was statistically significant in Sistani and Fars ethnicities (P<0.05) but not significant in Turkmen ethnicity.

    Conclusion

    Suspected cases of Gilbertchr('39')s syndrome were more common in men than women, and more prevalent in the Turkmen ethnic group.

    Keywords: Prevalence, Gilbert's Syndrome, Bilirubin
  • Mohammad Gholizadeh*, Behroz Mohammadzadeh, Ali Kazemi Pages 121-128
    Background and Objective

    Fish is one of the creatures which have the bio-accumulation of heavy metals. Terapon puta belongs to the order of Perciformes, is a benthic species in the waters of the Persian Gulf. This study was performed to evaluate the bio-accumulation of iron and nickel metals in the muscle of Terapon puta.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 30 pieces of Terapon puta caught in the Jefreh pier area of Bushehr, north of the Persian Gulf during the summer of 2019. Length (mm) and total weight (g) of fish were measured. The concentrations of iron and nickel in fish muscle tissue for human consumption were compared with international standards and calculated according to the US Environmental Protection Agency (USEPA) method for fish consumption, estimated daily uptake (EDI), and pollutant risk index (CR). After preparation, bioassay and, digestion of fish muscle with concentrated nitric acid, the concentration of iron and nickel (mg/kg) in muscle tissue was measured with ICP-OES.

    Results

    The mean concentrations of iron and nickel in muscle tissue of fish samples were calculated 36.08±15.72 and 0.39±0.13 mg/kg, respectively. There was a significant difference between the concentrations of iron and nickel in the muscle tissue of the Terapon puta in the sampling area (P<0.05) and these values were lower than the standard and meaningless the muscle tissue of the Terapon puta in the sampling area compared to the FDA standard. The highest concentration of metals was observed in the length class of 20-25 cm and weight class of 230-260 g. Linear regression analysis showed that a strong increase (R2=0.9) between the concentration of iron and nickel with the length and total weight of fish. The daily uptake of both metals was obtained by consuming Terapon puta muscle tissue for consumers below the USEPA reference dose. The concentration of iron in the muscle tissue of Terapon puta was lower than the international standards. Nickel concentration was more than allowable limit according to WHO standards. The carcinogenicity risk index for nickel was acceptable.

    Conclusion

    Concentrations of iron and nickel in Terapon puta were considered acceptable for human consumption in terms of toxicity. The risk index for Terapon puta was less than one; therefore, the consumption of Terapon puta will not cause adverse health effects for consumers.

    Keywords: Terapon puta, Heavy Metals, Poisoning
  • Koroush Kardar, Mohammad Khademloo, Maryam Sefidgarnia Amiri*, Maryam Zarrinkamar Pages 129-134
    Background and Objective

    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a neuropsychiatric disorder that can be time-consuming and cause considerable disruption to routine activities, occupational functioning, social activities, and relationships with others. This study aimed to determine the prevalence of obsessive-compulsive disorder among high school girl students.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was done on 342 high school female students in Amol city, northern Iran in the academic year of 2018-19. Cluster random sampling mehod was applied in this study. The Maudsley OCD Questionnaire was used for screening and the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Questionnaire was used to confirm obsessive-compulsive disorder.

    Results

    98 students (28.7 %) had positive symptoms. The highest frequency was related to slowness and repetition (37 cases), followed by doubting (36 cases), repetitive checking (35 cases), cleaning (31 cases), and finally rumination (12 cases). Among the 98 screened individuals, 67 were positive based on the Yale-Brown questionnaire. Severity of the obsessive compulsive disorder was mild in 37 cases (55.2 %), moderate in 21 cases (31.34%) and severe in 9 cases (13.43%).

    Conclusion

    The prevalence of obsessive-compulsive disorder observed in one-third of high school students in the area.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Students, Female
  • MohammadAmin Shayegan*, Zahra Moloudi Pages 135-147
    Background and Objective

    Early diagnosis of Alzheimerchr('39')s disease (AD) seems necessary due to the high cost of care and treatment, the uncertainty of existing therapies, as well as the worrying future of the patient. This study was conducted to AD diagnosis by MRI images using artificial intelligence methods.

    Methods

    In this research, a computer system for early detection of AD with using machine learning algorithms is presented in the framework of computer-aided process. Conditional random field and Inception deep neural network have been adapted for brain MR images to detect AD. Since hippocampal tissue is one of the first tissues to be affected by AD, hence for the early detection of this disease, the hippocampus was located from other brain tissues firstly and then due to the extent to which this tissue is affected, the diagnosis was made. Conditional random field could accurately extract hippocampal fragments of different shapes in all three brain planes. These components serve as the basis for feature extraction by the deep network. The proposed method was tested on standard ADNI dataset images and its performance was demonstrated. The used Inception network has been trained on the huge ImageNet dataset. One of the important steps is knowledge transfer of the problem under consideration. To facilitate this, data augmentation process was applied according to the shape and structure of the hippocampus.

    Results

    The implemented method in this research, achieved to 98.51% accuracy for two-class classification of "Alzheimer" versus "Normal control" and achieved to 93.41% accuracy for two-class classification of "Mild cognitive impairment" versus "Normal control", which increased by 2.56% and 8.41%, compared with the rival methods, respectively.

    Conclusion

    The achieved results of this study showed that the using of artificial intelligence techniques has highly accurate in diagnosing AD according to MRI images.

    Keywords: Alzheimer Disease, Hippocampus, Conditional Random Field, Deep Neural Network, Inception