فهرست مطالب

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 12 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پاکزاد آزادخانی، علی میرزایی صفحات 4-19

    ساخت مجتمع های مسکونی برای تامین مسکن شهری، با توجه به افزایش روزافزون جمعیت امری اجتناب ناپذیر است. اما چگونگی ساخت این مجتمع ها و هماهنگی آن با روان، احساسات و هویت افراد و به دنبال آن تامین کیفیت زندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است که چندان موردتوجه مسئولان امر قرار نگرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش معماری در ارتقاء کیفیت زندگی با تاکید بر روانشناسی محیط در مجتمع های مسکونی به روش توصیفی – پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان مجتمع های مسکونی شهر ایالم تشکیل میدهد که تعداد 383 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین و به روش تصادفی خوشهای انتخاب شدند. پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و پایایی آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای، همبستگی و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS انجام شد. یافته ها حاکی از آن داشت که سطح کیفیت زندگی در مجتمع های مسکونی در حد متوسط است 38/3 و معماری مجتمع های مسکونی متناسب با استانداردها نیست 32/2 .بین متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت، سن، تاهل، تحصیالت و درآمد با کیفیت زندگی مجتمعهای مسکونی رابطه معنادار یافت شد. همچین بین مولفه های معماری استاندارد مکانیابی، زمین، زیربنای واحد مسکونی، طراحی و فناوری ساخت با ارتقاء کیفیت زندگی مجتمعهای مسکونی رابطه معنادار یافت شد. در نهایت مشخص شد که مولفه فناوری ساخت، تحصیلات و تاهل 44 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین مینمایند.

    کلیدواژگان: معماری، کیفیت زندگی، مجتمع مسکونی، روانشناسی محیط، شهر ایلام
  • علی اسکوئی ارس*، هادی حکیمی صفحات 20-35

    مقوله ی تعلق به مکان، از جمله ی مفاهیمی است که در میان ساکنان سکونتگاه های غیررسمی، از درجه اهمیت باالیی برخوردار میباشد. چرا که عدم پرداختن به مولفه های تاثیرگذار در اقناع حس تعلق شهروندان این نوع از سکونتگاه ها و به دنبال آن بروز مشکل مهاجرت های بیرویه، آسیبهای اجتماعی همچون افسردگی و... برای آنان، ضرورت توجه به حس تعلق مکانی را بیش از پیش روشن میسازد. هدف از پژوهش حاضر، سنجش میزان اهمیت مولفه های تعلق مکانی میباشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و از لحاظ ماهیت توسعهای – کاربردی است. داده های مورد نیاز برای پژوهش، از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق 35000 نفر بوده و حجم نمونه هم طبق فرمول کوکران معادل 380 نفر برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای پیرسون و فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان میدهد که اولویت اهمیت مولفه های تعلق مکانی برای ساکنین محلهی حکمآباد تبریز بدین ترتیب است: رتبه ی اول مربوط به شاخص کیفیت محیطی، رتبه ی دوم مربوط به تعلق اجتماعی و رتبهی سوم مربوط به هویت مکانی میباشد. نتایج حاصل از تحلیل پیرسون نیز نشان میدهد که بین مولفه های »تعلق اجتماعی و کیفیت محیطی«، »کیفیت محیطی و هویت مکانی« و »تعلق اجتماعی و هویت مکانی« همبستگی مثبت وجود داشته ولی به لحاظ آماری از سطح معناداری مطلوبی برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: تعلق مکانی، سکونتگاه های غیررسمی، کیفیت محیطی، تعلق اجتماعی، حکم آباد تبریز
  • محمد اکبری، داود اکبری، حامد زنگانه صفحات 35-47

    بسیاری از پروژه های تعمیر و نگهداری روسازی راه ها با هزینه های بسیار سنگین اجرا میشوند، هدف از این تحقیق ارایه مدلی به صورت نرم افزاری برای اولویت بندی بهسازی پروژه های روسازی راه با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی است. معیارهای انتخاب شده در این تحقیق شامل: طول مسیر، وضعیت فعلی معبر، شیب عرضی، زهکشی راه، حجم ترافیک، ترکیب ترافیک، عرض مسیر و دو طرفه یا یک طرفه بودن آن است. معابر انتخابی حدود 18 خیابان هستند که در شهر آق قال انتخاب گردیده اند. پس از وارد کردن معیارها و گزینه ها، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی بهسازی برای پروژه های روسازی انجام گرفت. نتایج حاصله حاکی از آن است که خیابان امام خمینی شمالی، در اولویت اول و خیابان استقلال، در اولویت آخر بهسازی قراردارد. در ادامه با توجه به معیارهای انتخابی که از نوع کمی و کیفی هستند و با توجه به نظرات کارشناسان خبره و نیز مقایسه دو به دو آنها وزن دهی شدند. نتیجه به دست آمده بدین صورت است که معیار وضعیت فعلی راه دارای بیشترین وزن و معیار شیب عرضی دارای کمترین اهمیت است. معیارها به دو دسته توصیفی-تحلیلی و مکانی تقسیم شده و میزان ناسازگاری برای این معیارها به ترتیب 03/0 و 02/0 است. میزان ناسازگاری کلی نیز مقدار 03/0 است که از حد مجاز کمتر میباشد.

    کلیدواژگان: شبکه معابر، بهسازی، نوسازی، سیستم اطالعات مکانی، شهرآق قا
  • رعنا ایرجی صفحات 48-60

    روش های معمول ریاضی بر مقیاسهای مشخصی استواراست، این درحالی است که شکل شهری به دلیل داشتن جنبه های مختلفش، دارای مقیاس مشخصی نیست. شهر مفهومی وابسته به مقیاسهای درون خود دارد، که در آن میتوان توزیع بدون الگوی مقیاس های مختلف را دید. بر همین اساس، توصیف خصوصیات شهر، باید براساس مقیاس بندیهای مشخص باشد. هندسه ی فراکتال یکی از ابزارهای قدرتمند، برای تجزیه و تحلیل مقیاس، در شهرها، میباشد. بنابراین مفهوم شهرهای فراکتال پدیدار شد. با این حال، چگونگی درک فراکتال در مقیاس شهری یک سوال است. با استفاده از استنباط منطق و ایده های فراکتال، در این مقاله به بحث در مورد فراکتالها و ابعاد فراکتالی در مقیاس شهری پرداخته شده است. ابعاد فراکتالی در محله ی تاریخی خاماچیالر خوی مورد بررسی قرار گرفته است. بلوک اصلی یک در فرمول فراکتال، عدد 26.1 را بدست آورده است. بلوک اصلی دو، در فرمول فراکتال، عدد 32.1 را بدست آورده است. بلوک اصلی دو، نسبت به بلوک اصلی یک، فراکتالتر میباشد. درحقیقت یکی از اصلیترین کارها در تحقیقات علمی، ایجاد همین الگوهاست. تعین ابعاد فراکتالی بلوکها، راهی برای رسیدن به این الگوها می باشد. بابررسی های انجام شده در هر دو بلوک یک و دو با توجه به روش های شمارش و جعبه و خود متشابه، بلوک یک نسبت به بلوک دو از درجه ی پرشدگی بالاتری برخوردار است. بلوک دو نسبت به بلوک یک پیچیده تر و بلوک یک نسبت به بلوک دو، یکنواختتر میباشد.

    کلیدواژگان: فراکتال، مورفولوژی شهری، شهر، فراکتال شهری، شهرهای فراکتالی
  • محمدمسعود غیابی صفحات 61-67

    رشد سریع پدیده شهرنشینی در دهه های اخیر به ویژه در کشورهای در حال توسعه مناظر شهری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و منظر شهری را در معرض تهدید قرار داده است. شهرهایی که امروزه به دلیل گستردگی و پیچیدگی نیازها و بکارگیری راه حلهای نامانوس به فرمی نازیبا آراسته گشته و نابسامانی و آشفتگی حاکم شده بر منظر شهرها را به مرز آزاردهندهای رسانده است. این مقاله بر اساس تحقیقی توصیفی – پیمایشی و با بهره مندی از مطالعات اسنادی تهیه شده است. در جمع آوری اطالعات لازم در مورد متغیرها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شهروندان ایلامی میباشند و نمونه آماری این تحقیق به روش کوکران نمونه گیری مورگان به تعداد 384 نفر انتخاب شد به این ترتیب با حضور در خیابان طالقانی با عابرین پیاده که تمایل به پاسخگویی پرسشنامه داشتند تعداد 384 پرسشنامه بین آنها توزیع شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. شاخصهای زیبایی شناسی در جداره ها شامل دو دسته عینی خط آسمان، خط زمین، خط ساختمان، زمینه جداره، کنترل ارتفاع، کنسول و... و ذهنی همجواری، تداوم، تناسب، سادگی و تقارن، رنگ، فرم، نظم و... بود. نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان داد از دیدگاه شهروندان ایلامی عناصر زیبایی شناسی بر منظر شهری ایلام تاثیرگذار است. همچنین تاثیر عناصر عینی 29 درصد و عناصر ذهنی 33 درصد بر منظر شهری محدوده موردنظر تاثیرگذار است

    کلیدواژگان: نما، جداره شهری، منظر شهری، زیبایی شناسی
  • حسن محمودزاده، داود حاتمی صفحات 77-93

    یکی از پدیده های جهان امروز، افزایش سن و پیر شدن جمعیت است. در حال حاضر کشور ایران مرحله ی انتقال ساختار سنی جمعیت از جوانی به بزرگسالی و سالخوردگی را تجربه میکند. با این که جمعیت سالمند سهم کمی از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است، اما آهنگ پرشتاب کاهش باروری ایران طی دو دههی اخیر، فزونی سرعت رشد جمعیت سالمند در مقایسه با رشد کل کشور و پیشبینی افزایش تعداد سهم سالخوردگان در سالهای آتی، لزوم برنامه ریزی آینده نگر برای کنترل مسایل مربوط به این گروه از جمعیت را مورد تاکید قرار میدهد. با توجه به اینکه این گروه به عنوان یک گروه ویژه، نیازهای ویژه و خاص خود رادارند ضروری است که سکونتگاه ها به ویژه شهرها با این نیازها تطبیق یابند. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت سالمندی جمعیت شهری استان خوزستان میباشد. روش تحقیق در این مقاله ترکیبی است از روش های توصیفی تحلیلی، اسنادی، کتابخانه ای و تحلیل ثانویه میباشد. نتایج نشان میدهد از بین 27 شهرستان استان 22 شهرستان دارای سالمندی زنانگی جمعیت غالب سالمند زنان هستند، 4 شهرستان دارای سالمندی مردانگی جمعیت غالب سالمند مردان هستند و در شهرستان اللی تعداد سالمندان زن و مرد برابر هستند. بیشترین تعداد سالمند را در بهبهان داریم با 23/6 درصد جمعیت پیرترین شهرستان استان و کمترین میزان سالمند را در کارون جوانترین شهرستان استان داریم. بیشترین سالمند زن را در شهر آغاجاری داریم با 66/57 درصد و بیشترین سالمند مرد را در شهر اندیکا داریم با 13/53 درصد. طبق شاخص سه سطحی سازمان ملل از 27 شهرستان استان 9 شهرستان دشت، 3/67 شادگان، 3/36 امیدیه، 3/55 باوی، 3/51 ماهشهر، 3/48 هویزه، 3/42 حمیدیه، 3/32 با کارون آزادگان 76/3 ،باغملک 89/3 درصد، جوان، 17 شهرستان شهرستان رامشیر با 12/4 ،رامهرمز با 22/4 ، شوش با 26/4 ،خرمشهر با 37/4 ،ایذه با 37/4 ،اهواز با 38/4 ،آبادان با 5/4 ،شوشتر با 66/4 ،گتوند با 8/4 ، اندیمشک با 94/4 ،هندیجان با 04/5 ،دزفول با 14/5 ،آغاجاری با 31/5 ،هفتکل با 31/5 ،اللی با 33/5 ، اندیکا با 49/5 و مسجدسلیمان با 54/5 ،درصد بزرگسال و یک شهرستان بهبهان با23/6 ، سالخورده است.

    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، جمعیت شهری، استان خوزستان
|
  • Pakzad Azadkhani*, Ali Mirzaee Pages 4-19

    The construction of residential complexes to provide urban housing is inevitable due to the growing population. However, how to build these complexes and coordinate them with the psyche, emotions, and identity of individuals, and consequently, ensuring life quality are more important factors that have not received much attention from relevant authorities. Therefore, the present study aims to investigate the role of architecture in improving the quality of life with an emphasis on environmental psychology in residential complexes by descriptive-survey method. The statistical population of the study consists of residents of residential complexes in Ilam, of which 383 people are selected by cluster random sampling. It should be noted that sample size is determined using the Cochran's formula. The research questionnaire has been confirmed through content validity and Cronbach's alpha reliability of higher than 0.7. Data analysis is performed using one-sample t-test, correlation and multiple regression in SPSS software. Findings indicate that the level of life quality in residential complexes is moderate (3.38) and the architecture of these residential complexes does not meet the standards (2.32). There is also a significant relationship between demographic variables (gender, age, marital status, education and income) with the quality of life of residential complexes. In addition, there exists a significant relationship between the components of standard architecture (location, land, built area, design, and construction technology) and improving the quality of life of residential complexes. Finally, it is found that the components of construction technology, education and marital status explain 44% of changes in the dependent variable.

    Keywords: Architecture, Quality of life, Residential complex, Environmental psychology, Ilamcity
  • Ali Oskouee Aras*, Hadi Hakim Pages 20-35

    The issue of spatial belonging is one of the concepts that are of great importance among the residents of informal settlements. This is because not addressing the components affecting the persuasion of the sense of belonging among citizens of these settlements, followed by improvident migration and social harms such as depression emphasizes the necessity of paying more attention to the sense of belonging. Accordingly, the present study aims to assess the importance of spatial belonging components. The research method is descriptive-analytical and it is developmental-applied in nature. The required data are collected through library and field studies. The statistical population of the study includes 35,000 people, and the sample size is estimated to be 380 according to the Cochran’s formula. SPSS software and Pearson and Friedman tests are used to analyze the data. The results of Friedman test show that the priority of the importance of spatial belonging components for residents of Hokmabad neighborhood of Tabriz is as follows: environmental quality index is ranked first, with social belonging and spatial identity placed next. The results of Pearson analysis also show that there is a positive correlation between the components of "social belonging and environmental quality", "environmental quality and spatial identity" and "social belonging and spatial identity", but not statically significant.

    Keywords: Spatial belonging, Informal settlements, Environmental quality, Social belonging, Hokmabad Tabriz
  • Mohammad Akbari, Davood Akbari*, Hamed Zanganeh Pages 35-47

    Many road pavement maintenance projects are carried out at very high costs. Accordingly, the present study aims to provide a software model for prioritizing road pavement improvement projects using fuzzy hierarchical analysis. The criteria selected in this study include route length, current condition of the road, transverse slope, road drainage, traffic volume, traffic composition, route width and whether it is two-way or one-way. There are about 18 selected streets in Aq Qala city. After entering the criteria and options, improvement prioritization is done for pavement projects using hierarchical analysis method. The results indicate that North Khomeini Street is in the first priority and Esteghlal Street is in the last priority of improvement. Then, they are weighted according to the selected criteria, which are of quantitative and qualitative type, experts’ opinion, and pairwise comparisons. The results show that the current road condition criterion has the highest weight and the transverse slope criterion has the least importance. The criteria are divided into two descriptive-analytical and spatial categories, and their discrepancy rate is 0.03 and 0.02, respectively. The overall discrepancy rate is 0.03, which is less than the allowable limit.

    Keywords: road network, improvement, renovation, geographic information system (GIS), AqQala City
  • Raana Iraji* Pages 48-60

    The usual mathematical methods are based on certain scales, while the urban form does not have a certain scale due to its various aspects. The city has a concept related to scales within it, where distribution can be seen without the pattern of different scales. Accordingly, the description of the city's characteristics should be based on specific scales. Fractal geometry is one of the most powerful tools for scale analysis in cities, leading to the emergence of fractal cities. However, how to understand fractal on an urban scale is under question. Using the inference of fractal logic and ideas, this paper discusses fractals and fractal dimensions on an urban scale. Fractal dimensions have been studied in the historical neighborhood of Khamachilar in Khoy city. The main block one in the fractal formula is 1.26. The main block two in the fractal formula is 1.32. The main block two is more fractal than the main block one. In fact, one of the main tasks in scientific research is to create these patterns. Determining the fractal dimensions of blocks is one way to achieve these patterns. According to the studies performed in both blocks one and two, according to the counting, box, and self-similarity methods, block one has a higher degree of filling than block two. Block two is more complex than block one and block one is more uniform than block two.

    Keywords: Fractal, Urban Morphology, City, Urban Fractal, Fractal Cities
  • MohammadMasoud Gheyabi* Pages 61-67

    The rapid growth of urbanization in recent decades, especially in developing countries, has severely affected and threatened the urban landscape. Cities today are adorned with ugly forms due to the breadth and complexity of needs and the use of unfamiliar solutions, and the chaos and turmoil in the landscape of cities has increased as such. The present study is descriptivesurvey conducted through documentary studies. A researcher-made questionnaire has been used to collect the necessary information about the variables. The statistical population of the study is Ilami citizens and the statistical sample size is determined by Cochran method (Morgan sampling), turning out to be 384 people. By attending Taleghani Street, 384 questionnaires are distributed among pedestrians who want to answer the questionnaire. The collected data is then analyzed using SPSS software. Aesthetic indicators in walls include two objective (sky line, ground line, building line, wall background, height control, console, etc.) and subjective categories (proximity, continuity, fit, simplicity and symmetry, color, form, order and etc.). Findings show that aesthetic elements affect the urban landscape of Ilam from the perspective of Ilami citizens. Also, the impact of objective and subjective elements on the urban landscape of the area is 29% and 33%, respectively.

    Keywords: facade, urban wall, urban landscape, aesthetics
  • Hassan Mahmoudzadeh, Davood Hatami* Pages 77-93

    One of the phenomena of today's world is the aging of the population. Iran is currently experiencing the stage of transition of the age structure of the population from youth to adulthood and elderly. Although the elderly population has a small share of the Iranian population, but the rapid pace of declining fertility in Iran over the past two decades, the growth rate of the elderly population compared to the growth of the whole country, and prediction of an increase in the number of elderly population in the coming years emphasize forward-looking planning to control issues related to this group of the population. Given that this group, as a special group, has its own special needs, it is necessary to adapt settlements, especially cities, to these needs. Accordingly, the present study aims to investigate the aging status of the urban population of Khuzestan province. The research method is a combination of descriptiveanalytical, documentary, library and secondary analysis methods. The results show that out of 27 cities in the province, 22 cities have femininity elderly (predominantly elderly population of women), 4 cities have masculinity elderly (predominantly elderly population of men), and in Lali city, the number of elderly men and women is equal. The highest number of elderly is observed in Behbahan with 6.23% of the population (the oldest city in the province) and the lowest number of elderly is observed in Karun (the youngest city in the province). The highest number of elderly women lives in Aghajari with 57.66 percent and the highest number of elderly men lives in Indika with 53.13 percent. According to the UN three-level index, out of 27 cities in the province, 9 cities are young (including Karun with 3.32, Hamidiyeh with 3.42, Hoveyzeh with 3.48, Mahshahr with 3.51, Bavi with 3.55, Omidieh with 3.36, Shadegan with 3.67, Dasht Azadegan 3.76, Baghmalek 3.89%), 17 cities are adults (including Ramshir city with 4.12, Ramhormoz city with 4.22, Shoush with 4.26, Khorramshahr with 4.37, Izeh with 4.37, Ahvaz with 4.38, Abadan with 4.5, Shushtar with 4.66, Gotvand with 4.8, Andimeshk with 4.94, Hindijan with 05.04, Dezful with 5.14, Aghajari with 5.31, Haftkol with 31. 5, Lali with 5.33, Indika with 5.49 and Masjed Soleiman with 5.54 percent), and one city is old (Behbahan with 6.23).

    Keywords: population aging, urban population, Khuzestan province