فهرست مطالب

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان کریمی ترشیزی، احمدعلی حیدری* صفحات 7-33

    گرایش به یک انسان شناسی فلسفی در اوایل قرن بیستم، وجه غالب در فضای فکر آلمانی بوده، و تاثیر آن چندان عمیق و گسترده بوده که پدیدارشناسی، از همان آغاز لازم دانسته است که موضع خود را در برابر آن روشن کند. این موضع گیری اولیه تا حد زیادی به صورت یک تعارض ذاتی نمود کرده، تا آنجا که بلومنبرگ از آن به «ممنوعیت انسان شناختی» در پدیدارشناسی هوسرل و هایدگر تعبیر می کند. ما در این نوشتار به نسبت میان پدیدارشناسی هوسرل و هایدگر با انسان شناسی فلسفی پرداخته ایم و کوشیده ایم نشان دهیم که برخلاف برخی اظهارات صریح این دو، این تعارض نه ذاتی است و نه مطلق. از این رو، می توانیم از امکان یک انسان شناسی فلسفی بر پایه ی پدیدارشناسی این دو سخن بگوییم. پیرنگ و مختصات کلی یک انسان شناسی پدیدارشناختی را بر وفق تحلیل اگزیستنسیال دازاین بدست داده ایم، و نشان داده ایم که انسان شناسی پدیدارشناختی از جهت اسلوب و الگو با انسان شناسی سنتی از اساس متفاوت است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی فلسفی، پدیدارشناسی، ممنوعیت انسان شناختی، هایدگر، هوسرل
  • امیر مازیار، محدثه ربانی نیا* صفحات 35-64
    تراژدی آنتیگونه در نظر هگل نه تنها آشکار کننده روح قومی یونان، بلکه برترین اثر هنری تمامی ادوار بود. نقش حیاتی که هگل برای این اثر ادبی در پدیدارشناسی روح قایل بود آشکار کردن «منطق تاریخ» بود. مقاله پیش رو در پی پاسخ به این پرسش است که هگل چه خوانشی از تراژدی آنتیگونه ارایه می دهد و چگونه «منطق تاریخ» را در این اثر درمی یابد؟ هگل جامعه یونان باستان را الگوی «وحدت زندگانی» می دانست با وجوداین معتقد بود در مقطعی از تاریخ این وحدت و وضعیت شادمانه حیات اخلاقیاتی (Sittlichkeit) یونان از هم می پاشد. از آنجا که او آثار ادبی و در کل هنر را دارای دلالت فرهنگی تاریخی و نخستین واسطه ای می داند که روح در ظرف آن به خودآگاهی می رسد، در بخش «روح حقیقی، حیات اخلاقیاتی» از کتاب پدیدارشناسی روح فرو پاشی وضعیت شادمانه حیات اخلاقیاتی یونان را با خوانش «تراژدی آنتیگونه» توضیح می دهد. آنچه هگل در تراژدی آنتیگونه دریافت، سلسله ای از تعارضات دردناک بود که حاصل تقابل قوای اخلاقیاتی جامعه بود؛ قوایی که پیش از این در وحدتی نیندیشیده بودند اما اکنون که تقابل آنها آشکار شده، حیات اخلاقیاتی جامعه فرو می پاشد و روح به مرحله ای عقلانی تر و آزادتر گذار می کند؛ این مراحل همانا منطق جریان غایت مند تاریخ به سوی تحقق آزادی است.
    کلیدواژگان: هگل، پدیدارشناسی روح، حیات اخلاقیاتی، آنتیگونه، قانون الهی، قانون بشری
  • عطیه زندیه* صفحات 65-89
    از آنجا که ویتگنشتاین دارای دو فلسفه است، یکی از دغدغه های مفسران او، درک ارتباط بین دو فلسفه اوست. هوتو از جمله مفسرانی است که تلاش کرده ارتباطی وثیق میان فلسفه های او برقرار کند تا تفسیری منسجم و سازگار از آن ها ارایه دهد. به اعتقاد او، چنین دیدگاهی منجر به رفع اختلافات سطحی و عمیق در فلسفه های ویتگنشتاین می شود. به بیان هوتو، بستر یکپارچه ای که فلسفه های ویتگنشتاین را به هم مرتبط می کند «غایت فلسفه» از نظر او، و رویکردش نسبت به «ماهیت و معنای زبان» است. بنابر تفسیر هوتو، غایت فلسفه در دو دوره فکری ویتگنشتاین توصیف بوده است. اما رویکرد فلسفی او در مورد ماهیت زبان دچار تحول شده است: تحول از صورت منطقی به صورت زندگی. همت هوتو بر این است که نشان دهد این تحول خواست اصلی ویتگنشتاین نبوده، و در اثر روشی که برای ارایه تفکر خود برگزیده، پیش آمده است. او رویکرد ویتگنشتاین در فلسفه دوم را که برمبنای نگرش کارکردی است صحیح می داند، اما رویکرد او در فلسفه اول را بر مبنای نظریه تصویری و ناصحیح می خواند، و معتقد است سردرگمی ویتگنشتاین باعث وقوع این رویکرد ناصحیح شده است. هوتو قصد دارد روش فلسفه دوم را به فلسفه اول تسری دهد تا کل فلسفه او با یک غایت و یک رویکرد مورد تفسیر قرار گیرد. گرچه نتیجه ای که هوتو می گیرد بدیع است، اما به این امر می انجامد که در رساله، نکته قابل ملاحظه ای وجود ندارد که ارزش حفظ کردن داشته باشد.
    کلیدواژگان: صورت منطقی، صورت زندگی، توصیف، غایت، کارکرد
  • احمد عبادی*، محمد امدادی ماسوله صفحات 91-118
    در این نوشتار با مرور مولفه های اصلی فلسفه تامس کوهن خواهیم دید که او منتقد تمایز میان مقام گردآوری/داوری در روش شناسی علم است. دلایل کوهن عبارتند از: 1. موافقان صرفا به تبیین جایگاه تمایز گردآوری/داوری در بستر آموزشی آن پرداخته اند که بر اساس آن تنها شواهد در جهت داوری یک فرضیه موثر تلقی می شوند. و در دیگر زمینه های مهم داوری مورد غفلت قرار می گیرد. 2. تمایز دو مقام مبتنی بر نگاه ساده انگارانه به روند تولید علم است که صرفا به بیان نقاط قوت و نه ضعف نظریه ها می پردازد. 3. هیچ گونه تعیین کنندگی تجربی در مقام داوری وجود ندارد. 4. در فرآیند تولید علم، جنبه های توصیفی و تجویزی فرضیه ها انفکاک ناپذیر و درهم تنیده اند. 5. برخلاف موافقان این تمایز، واژگان ساختاریافته در مقام داوری، دارای پیامدهای ثابت و قطعی نیست بلکه، تحت تاثیر اصول پیشین نسبیت شده کانتی، همواره دچار تغییر، تعدیل و اصلاح قرار می گیرند. کوهن پس از بیان این اشکالات، از سوی موافقان تمایز گردآوری/داوری از چند جهت مورد نقد قرار گرفت: 1. اخذ تعمدی سبک مبهم نویسی در آثارش. 2. کاربست رویکرد دورگونه در ارایه فهرستی از معیارهای معرفتی-واقع گرایانه و بازگشت دوباره به معیارهای غیرمعرفتی. 3. خلط میان «مقام تصمیم» و «مقام داوری» و توجه به «علت» به جای «دلیل». او برای فرار از این نقدها به دو نکته اشاره می کند: نخست، فهم نادرست دیدگاه هایش توسط این موافقان. دوم، ارایه معیارهایی در جهت حفظ عینیت علم متفاوت با موافقان این تمایز.
    هدف این نوشتار، تحلیل، تکمیل و نقد اندیشه های کوهن درباره ی تمایز گردآوری/داوری است.
    کلیدواژگان: مقام گردآوری، مقام داوری، بازسازی عقلانی، نسبی گرایی، تامس کوهن
  • سعیده کوکب* صفحات 119-146
    مقاله حاضر در صدد طرح رویکرد و ایده پراگماتیستی ریچارد رورتی درباره مسئله ذهن-بدن است. این طرح دارای دو محور اصلی است: رویکرد انتقادی رورتی نسبت به تلقی دکارتی از ذهن به عنوان آیینه طبیعت و ایده پراگماتیستی او درباره انسان تحت عنوان ماتریالیسم بدون این همانی ذهن و بدن. او برمبنای تاریخ باوری، از طرفی گسست معرفتی بین پارادایم های فلسفی و وابستگی آنها را به شرایط تاریخی و لذا انتخابی بودن آن ها و مسایل ناشی از آن ها را نشان می دهد. و ازطرف دیگر آشکار می سازد که مسئله ذهن نتیجه مسلم دانستن فرض هایی در پس فلسفه مدرن است که منشا تاریخی دارند و در همان دوره تاریخی خاص نیز به علل غیرمعرفتی انتخاب شده اند. لذا این تلقی سنتی به شناخت و ذهن، قابل جایگزینی با رویکرد پراگماتیستی به شناخت، به عنوان امری مستلزم گفت وگو و فعالیت اجتماعی و ایده پراگماتیستی درمورد انسان، یعنی ماتریالیسم بدون این همانی ذهن و بدن است.
    کلیدواژگان: مسئله ذهن-بدن، رویکرد پراگماتیستی، تاریخ باوری، انتخاب، ماتریالیسم بدون این همانی ذهن و بدن
  • مهدی معین زاده* صفحات 147-176
    قول به تقدم رویکرد عملی (پراتیک) بر رویکرد نظری (تیوریک) به عالم را می توان یکی از مولفه های بنیادین اندیشه هایدگر در «وجود و زمان» دانست؛ چه از نظر وی، نخستین گشایش دازاین به عالم، نه گشایشی نظرورزانه که گشایشی مبتنی بر عمل است و بلکه دازاین خود چیزی نیست جز همان پراکسیس. از این منظر، تیوری صرفا اشتقاقی از پراکسیس خواهد بود. در«وجود و زمان»، هایدگر البته به تصریح از «فرونسیس ارسطو» سخن به میان نمی آورد. لیکن محتوای کتاب چنان است که به محققین شهیری چون «ولپی» این مجال را می دهد که وجود و زمان را ترجمه ای از اخلاق نیکوماخوس ارسطو بدانند. این مقاله تلاش خواهد کرد چهار ظهور ضمنی مفهوم فرونسیس در وجود و زمان را مستخرج و مدلل سازد که این هر چهار ظهور، خود بر مفهوم کایروس که هایدگر در درسگفتار پدیدار شناسی حیات دینی مورد تاکید بلیغ قرار داده، ابتناء دارند.
    کلیدواژگان: فرونسیس، ارسطو، هایدگر، وجود و زمان، کایروس.
  • سیده معصومه موسوی* صفحات 177-206
    مفهوم آزادی یکی از محوری ترین مفاهیم در فلسفه کانت است که هم در عقل نظری و هم عقل عملی نقشی تعیین کننده دارد. به این معنا که از منظر برخی مفسران، فاعلیت و خودانگیختگی عقل در شناخت نظری، در حقیقت تعبیری دیگر از خودقانون گذاری و آزادی است. از سوی دیگر، در عقل عملی، مفهوم آزادی نقشی محوری دارد. به این معنا که عقل عملی به عنوان امکان تعین بخشی به اراده فارغ از نظام علی طبیعی، در حقیقت همان آزادی است. اما چالشی مهم پیش روی این مفهوم بنیادین در فلسفه کانت وجود دارد. این چالش به بیان هگل این است که این آزادی «استعلایی» است؛ به این معنا که منتزع و بریده از واقعیت است و کانت هرگز نتوانست این بنیادین ترین مفهوم فلسفه خویش را اثبات کند و صرفا آن را به عنوان مفروضی برای برپا کردن نظام اندیشه خویش به نحو استعلایی فرض گرفت. در این مقاله می کوشیم ضمن تقریر این چالش، امکان پاسخ گویی به آن را از مسیر خوانش آثار تاریخی کانت به محک آزمون بگذاریم. در این راستا در مقدمه، به تقریر نقد استعلایی بودن مفهوم آزادی می پردازیم. در گام بعد می کوشیم نشان دهیم که چگونه کانت در فلسفه تاریخ خود کوشید نشان دهد آزادی نه ایده ای مفروض، که واقعیتی است که در دل تاریخ به ظهور می رسد. در بخش نتیجه گیری کفایت این خوانش را به سنجش می گذاریم.
    کلیدواژگان: آزادی استعلایی، عقل نظری، عقل عملی، تاریخ
|
  • Ehsan Karimi Torshizi, AhmadAli Heidari * Pages 7-33

    In early 20th century, a widespread tendency toward a philosophical anthropology was dominant over the intellectual space in Germany, and it was so deep and extensive in its influence that phenomenology had to react and take a stance against it. This initial stance appeared be an essential conflict of a sort, so that Blumenberg coined the term “anthropological ban” regarding Husserl’s and Heidegger’s Phenomenologies. In this paper, we have tried to illustrate that such a confliction is neither essential nor absolute, meaning that it is quite legitimate to talk about a philosophical anthropology of a sort based on Husserl’s and Heidegger’s Phenomenologies. Thus, the plot and general characteristics of such a phenomenological anthropology, in terms of Heidegger's existential analysis of Dasein as a Fundamental ontology in his Sein und Zeit, has been depicted, and its fundamentally different anthropological pattern comparing with that of a traditional anthropology has also been demonstrated.

    Keywords: Philosophical Anthropology, Phenomenology, Anthropological Ban, Heidegger, Husserl
  • Amir Maziar, Mohaddeseh Rabbaninia * Pages 35-64
    Hegel believed the Antigone tragedy not only revealed the national spirit of ancient Greece but was indeed the greatest artwork of all time. displaying the “Logic of History”, was the critical role Antigone tragedy played in the phenomenology of spirit from the standpoint of Hegel. This article will attempt to answer how Hegel reads Antigone's tragedy and how he observes the “Logic of History” in it. Ancient Greek society, In Hegel’s point of view, has constantly been the symbol of “unity of life”. however, Hegel believes that at certain times in history, this unity of ethical life and its state of joy in Greece has been destroyed. Since Hegel believes literary works have historical-cultural implications and considers art and literature as the first medium by which the spirit becomes self-conscious, in the section “True Spirit, ethical Life” from the book Phenomenology of Spirit, he describes the fall of the ethical life of Greek society by reading of the Antigone tragedy. What Hegel understood from the Antigone tragedy was a series of painful conflicts that ensued as a consequence of a contradiction between ethical powers within Greek society. powers that had heretofore been in unreflected unity, but now that their contradictions revealed, the ethical life of society collapsed and the spirit moved to a more rational and liberated stage. These stages are in fact very much the irreversible final course of history toward achieving freedom.
    Keywords: Hegel, Phenomenology of Spirit, Ethical life, Antigone, Divine law, Human law
  • Atieh Zandieh * Pages 65-89
    Since Wittgenstein is known for his two philosophies, one of the concerns of interpreters of his thoughts is to understand the relation between his two philosophies. Hutto is one of the interpreters who have endeavored to identify a reliable relation between Wittgenstein’s philosophies in order to present a coherent and consistent interpretation of these philosophies. In his view, this approach results in resolving superficial and profound conflicts in Wittgenstein’s philosophies. In Hutto’s words, an integrated basis that relates Wittgenstein’s two philosophies is Wittgenstein’s “end of philosophy”, and his attitude towards “nature and meaning of language”. Based on Hutto’s interpretation, in two of Wittgenstein’s intellectual periods, the end of philosophy was ‘description’, but Wittgenstein’s philosophical attitude towards the nature of language was evolved: an evolution from logical form to form of life. Hutto attempts to show that this evolution was not Wittgenstein’s main intention and it emerged through the method he applied for offering his thoughts. In Hutto’s view, Wittgenstein’s attitude in his second philosophy is correct, based on the ‘functional attitude’ and his attitude in his first philosophy is faulty, based on the ‘picture theory’, and this fault results from Wittgenstein’s confusion. He intends to extend the second philosophy method to the first philosophy in order to interpret the whole philosophy by one end and attitude. Although his conclusion is exquisite, it results in the conclusion that in Tractatus, there is no substantial point worth keeping.
    Keywords: Logical Form, Form of Life, Description, end, Function
  • Ahmad Ebadi *, Mohammad Emdadi Masouleh Pages 91-118
    In this paper, by reviewing the main components of Thomas Kuhn’s philosophy it will become evident that he is a critic on the distinction between the context of discovery/justification in the methodology of science. His reasoning consists of: 1. his proponents have merely dealt with the context of discovery/justification in the educational realm, according to which only the evidence regarding the justification of a hypothesis is considered effective, and the other aspects of justification are ignored. 2. the distinction of two contents is based on oversimplification in process of producing science, which merely refers to the strong point of the theories, not the weakness. 3. there exists no empirical determination in the context of justification. 4. in the process of producing science the descriptive and prescriptive aspects, of the hypotheses, are inseparable and intertwined. 5. unlike the proponents of this distinction the structured lexicon in the context of justification has no fixed and definite consequences but is subject to Kant’s relativized a priori principles facing constant change, modification, and reparation. After pronouncing these problems, Kuhn was criticized by his proponents of distinction of discovery/justification in a few contexts: 1. adopting intention on ambiguous writing style in his works, 2. applying the cyclic approach in providing an epistemic-realistic criteria list and retrieval to the non-epistemic criteria, 3. confusion between the context of decision and context of justification and concerning cause instead of reason. To escape from these criticisms, he points to the following two issues: 1. misunderstanding of his views by sympathizers of the distinction and 2. providing criteria as to preserve the objectivity of science different from the proponents of the distinction. The objective of this paper is to analyze, complete, and criticize Kuhn’s thoughts regarding the distinction of discovery/justification.
    Keywords: Rational reconstruction, Methodology of Science, Relativism, Thomas Kuhn
  • Saeedeh Kowkab * Pages 119-146
    The present article studies Rorty’s pragmatic attitude to the mind-body problem. This project expresses itself along two axes: his critical attitude to the Cartesian conception of the mind as mirror of nature, and his pragmatic idea of the man named non-reductive physicalism. Based on historicism, he shows that there is an epistemic gap between philosophical paradigms, and each of them and the problems arising from them depend on the historical conditions and are optional. In addition, he makes it clear that the problem of mind is the result of presupposing the assumptions of historical origin, which have been chosen for non-epistemic causes in the same particular historic period. Therefore, the traditional conception of knowledge and mind may be replaced by a pragmatic conception of knowledge, which is a matter of conversation, of social practice, and a pragmatic idea of the man, that is, materialism without mind and body identity.
    Keywords: Mind-Body Problem, Pragmatic Attitude, historicism, Optional, Materialism without Mind-Body Identity
  • Mehdi Moinzadeh * Pages 147-176
    The Priority of the practical approach toward the world to theoretical approach is one of the most fundamental components of Heidegger’s “Being and Time”. In fact, Heidegger believes that the first disclosure of Dasein to the world is based on practice rather than speculation and even Dasein is the same practice. Thus, according to Heidegger, the theory is only a derivative form of Praxis. Heidegger doesn’t refer to “Aristotle’s Phronesis” explicitly in “BT”. However, we can find the implicit presence of this concept all over the book to the extent that researchers like Volpi consider “BT” as a translation of Aristotle’s “Nichomachean Ethics”. I Will try, in this article, to present four tacit presences of Phronesis in “Being and Time” and to show that these four presences have founded on KAIROS that Heidegger emphasizes on it especially in the “Phenomenology of Religious Life” Lecture course.
    Keywords: Phronesis, Aristotle, Heidegger, Being, Time, Kairos
  • Seyedeh Massoumeh Mousavi * Pages 177-206
    The concept of freedom is one of the most central concepts in Kant’s Philosophy which has a critical role in both theoretical and practical reason. Some interpreters believe that agency and spontaneity of reason in theoretical knowledge is another expression of autonomy and freedom. In another hand, freedom plays a central part in practical reason too. In fact, practical reason as a will that determines itself abstracted from the casual system of nature is nothing but freedom. But there is a challenge that this fundamental concept in Kant’s philosophy encounter. This challenge in Hegelian terms is that this freedom is just “Transcendental”; it means this freedom is abstracted and cut of reality and Kant never succeed in proving this fundamental concept of his philosophy and just supposed it Transcendentally, as something needed for establishing his philosophy. In this article, we first try to explain the challenge and then critique the possibility of solving it by focusing on Kant’s writings on History. So, in the introduction part, we explain the critique of Transcendentalism in the concept of freedom. Then, we try to show how Kant in the philosophy of history tried to find a way out of the Transcendental grasp of freedom and shows that freedom is an actuality that appears in history. In conclusion, we critique the sufficiency of our reading and this suggested solution.
    Keywords: Transcendental Freedom, understanding, Theoretical Reason, Practical Reason, history