فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 53 (زمستان 1399)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 53 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امن الله فرید*، امرالله نیکومنش، علی بهرامی نژاد مغویه صفحات 1-16

    برجام که حاصل مذاکرات طولانی بین ایران و 5+1 بود و امید ها برای حل پرونده اتمی ایران پس از حدود 2 دهه را افزایش داده بود با انتخاب دونالد ترامپ و خروج ایالات متحده از آن ، عملا به سندی ناکارآمد تبدیل گشت. مسئله اصلی تحقیق،تحلیل رابطه قاعده نفی سلطه از یک سو و قاعده وفا به عهدوپیمان در موضوع توافقنامه برجام و به تبع آن،تبیین اولویت هریک از قواعد مذکور نسبت به دیگری است. در این مسیر و با بررسی دیدگاه های فقیهان متقدم و متاخر،معلوم شد، اولا) پایبندی به عهود در اسلام مشروط به التزام طرف مقابل است و ثانیا) جان مایه قاعده نفی سبیل کفار،نفی سلطه «ظالمان است» آنچنان که در آرای امام خمینی (ره) و آیت الله خامنه ای بیان گردیده است.بنابراین و با توجه به بد عهدی امریکا در موضوع برجام و مظالم آن نسبت به مردم ایران با تحریم های ظالمانه،قاعده نفی سبیل به قاعده وفا به عهد حاکم است. مقاله به شیوه توصیفی و تحلیلی تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: برجام، قاعده، نفی سبیل، وفا به عهد، حقوق بین الملل
  • امید نوبخت، محمد سمیعیانی*، داود دعاگویان صفحات 17-40
    هدف

    مدیریت اعتراضات اجتماعی با بهره برداری ظرفیت های فرهنگ عمومی همواره مورد توجه بوده است.

    هدف

    شناخت ریشه اعتراضات اجتماعی در ایران، مهمترین آنها و راهکار های مدیریت اعتراضات با شناخت الگوی فرهنگ عمومی جامعه ایران ، مبتنی بر این سوال که الگوی مناسب مدیریت اعتراضات اجتماعی در ایران کدام است ،

    روش

    نوع تحقیق توسعه ای و کاربردی است که در حوزه اعتراضات اجتماعی، با استفاده از مطالعات نظری و کتابخانه ای در بخش ادبیات تحقیق و جلسه خبرگی با بیست نفر ازنخبگان و مدیران در حوزه امنیت و تعدادی ازدانشجویان دانشگاه آزاد به صورت تصادفی، انجام شد. روایی پرسشنامه های این بخش از طریق پنج نفر از نخبگان و مدیران حوزه امنیت حاصل شد .در بخش ارایه الگوی فرهنگ عمومی مناسب برای مدیریت اعتراضات اجتماعی در ایران از نظرات 100 نفراز متخصصین حوزه فرهنگ و امنیت بهره برداری شد.دراین مسیر با توزیع پرسشنامه مبتنی بر اخذ روایی آن از طریق متخصصین و حصول پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ ،الگوی مفهومی پیشنهادی آنان در ابعاد چهار گانه به انضمام مولفه ها و شاخص های آنها بدست آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، ریشه اعتراضات اجتماعی در جامعه ایران با لحاظ مسایل، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، عمدتا فرهنگی است.که با تاکید بر الگوی فرهنگ عمومی و ابعاد ، مولفه ها و شاخص های آن قابل مدیریت می باشد.ارایه الگوی شایسته مدیریت اعتراضات اجتماعی در ایران مبتنی بر فرهنگ عمومی ، است .

    کلیدواژگان: مدیریت، اعتراضات، اجتماعی، فرهنگ عمومی، الگو
  • فیض الله بوشاسب*، اعظم مظفری، علیرضا ابطحی صفحات 41-56

    ادریسیان (778-985 م)نخستین فرقه شیعی بودند که در بلاد اسلامی به قدرت سیاسی رسیدند. آنها موفق شدند حدود سه قرن ابتدا به شکل کاملا مستقل و سپس به عنوان کارگزار خلافت اموی مستقر در اسپانیا تشکیل حکومت دهند. نتایج این استقرار و تثبیت قوای سیاسی به تدریج در حوزه های فرهنگ و تمدن خود را آشکار ساخت تا بدانجا که پژوهش های بسیاری بر مظاهر فرهنگ و تمدن ادریسی شهادت می دهند. اما نکته ناگفته ای که در این زمینه وجود دارد تاثیرگذاری آنها بر همسایگان مسلمان و غیرمسلمانی است که به تدریج شیفته تمدن و اندیشه فرهنگی ادریسیان شدند. جستار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به مهمترین مصادیق و مولفه های تمدن ساز پرداخته است که در زمامداری ادریسیان ظهور و گسترش یافتند و علاوه بر آن به کشورها، بلاد و اقوام دیگر به شکل مستقیم یا غیرمستقیم صادر شدند. بنا بر نتایج اگر تمدن را منبعث از دو عامل وحدت یافتگی و دین بدانیم و آن را بر اساس اصولی مانند معماری، سیستم بوروکراتیک و روابط تجاری-سیاسی بازشناسی کنیم، آنگاه می توان دریافت که چگونه بسیاری از دستاوردهای تمدنی دوران ادریسیان از کشورهای آفریقایی تا اسپانیا و پرتغال گسترش یافته است. هرچند شکل این گسترش متوازن و همگن نبوده، اما نهایتا تاثیرات ژرفی از ساختار تمدن ادریسی در تمامی این حوزه های جغرافیایی و سیاسی دیده می شود.

    کلیدواژگان: تمدن ادریسی، معماری ادریسی، ساختار بوروکراتیک، اثرات تمدنی، توزیع تمدن
  • رضا پریزاد*، فرزاد شعبانی، علیرضا امینی صفحات 57-78

    پدیده مهاجرت نخبگان در دهه های اخیر، یکی از مهم ترین مسایل بحث انگیز کشورهای کمتر توسعه یافته است که به شکل حاد آن فرار مغزها نیز گفته می شود. مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی چالش ها و راهبردهای ارتقاء نظام مقابله با مهاجرت نخبگان در ایران در دوره زمانی 1392-1368 می پردازد. بر اساس تحقیقاتی که درباره مهاجرت نخبگان در این دوره صورت گرفت تعداد 1826 عضو هییت علمی رسمی و تمام وقت در دانشگاه های آمریکا و کانادا مشغول به تحصیل هستند و این در حالی است که تعداد اعضای هییت علمی رسمی و غیررسمی آمریکا و کانادا به بیش از 5000 نفر می رسد. مهم ترین متغیر تاثیرگذار بر عوامل مهاجرت نخبگان دو دسته عوامل رانشی (دافعه های داخلی) و عوامل کششی (جاذبه های خارجی) می باشد. این پژوهش یک مطالعه کیفی و کتابخانه ای است که در این تحقیق از کتاب ها، مجلات علمی و تخصصی، گزارش های وزارتخانه های مرتبط با مهاجرت نخبگان، آمارها و اطلاعات منتشرشده از طرف نهادهای بین المللی نظیر سازمان ملل، صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و غیره استفاده شده است. جامعه آماری این مطالعه مهاجرت نخبگان طی سال های مذکور می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که عواملی مانند: عدم توجه اجتماعی به ارزش فعالیت های علمی، نبود تسهیلات لازم برای پژوهش، پایین بودن حقوق و دستمزد و احساس وجود تبعیض و نابرابری به عنوان عوامل رانشی مهاجرت نخبگان علمی به خارج از کشور موثر هستند. کلمات کلیدی: پژوهش، مهاجرت، نخبگان، توسعه، دانشگاه

    کلیدواژگان: «پژوهش»، «مهاجرت»، «نخبگان»، «توسعه»، «دانشگاه»، «ایران»
  • مهدی مرادی*، مسعود جعفری نژاد، احمد آذین، علیرضا گلشنی صفحات 79-94

    سرمایه اجتماعی که در دهه های اخیر بیشتر مورد توجه اندیشمندان و متفکران حوزه علوم اجتماعی قرار گرفته است، مفهومی کلان بوده و دربردارنده ابعاد متعدد اجتماعی همچون اعتماد و مشارکت اجتماعی، هنجارها و وجوه گوناگون پیوندها، همکاری، اعتماد متقابل و ارتباطات میان اعضای یک شبکه است. با توجه به این مهم، تحقیق حاضر به بررسی نقش سرمایه اجتماعی(با سه بعد ساختاری، شناختی و ارتباطی) در توسعه اجتماعی و سیاسی ایران بعد از انقلاب اسلامی پرداخته است. این تحقیق به روش آمیخته (کمی و کیفی) صورت گرفته است و جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی شامل 600 نفر از دانشگاهیان شهر تهران در سال 1398 و در فاز کیفی شامل 12 نفر از صاحب نظران مسایل توسعه، استادان دانشگاه بود که با استفاده از تکنیک دلفی فازی اطلاعات آنها گردآوری و تحلیل شد. تکنیک دلفی فازی به عنوان تاییدی بر یافته های کمی مورد استفاده قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد توسعه سیاسی جوامع دانشگاهی بر سرمایه اجتماعی اثر گذار بوده است. به عبارتی، بین متغیرهای توسعه سیاسی (متغیر وابسته) و سرمایه اجتماعی (متغیر مستقل) همبستگی معناداری وجود دارد. در کل، می توان اشاره داشت که 3/42% از تغییرات متغیر وابسته یعنی توسعه سیاسی (حق رای و شرکت در انتخابات و اجتماعات) به کمک متغیر مستقل (سرمایه اجتماعی) قابل تبیین است. یافته های تکنیک دلفی فازی حکایت از توافق تقریبا کامل(بالای 70 درصد) خبرگان در مورد تاثیر شاخص های سرمایه اجتماعی بر توسعه سیاسی و اجتماعی در ایران دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه، اجتماعی، توسعه اجتماعی، توسعه سیاسی، دانشگاهیان
  • فریبا فدایی*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 95-114

    تلاش برای قاعده مند کردن رفتار بازیگران در عرصه بین المللی به منظور حفظ صلح و امنیت بین المللی همواره با فراز و نشیب بسیار همراه بوده است. در این میان دسترسی بشر به فناوری هسته ای نیز بر نگرانی بکارگیری آن با اهداف غیر صلح آمیز افزود. لذا آژانس بین المللی انرژی اتمی با هدف توسعه و استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی ایجاد گردید تا عملکرد دولتها در استفاده از این فناوری را نظام مند نماید. با این وصف این سوال مطرح است که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر مبنای چه چارچوب و مکانیزمی مبادرت به حفظ صلح و امنیت بین المللی می نمایند؟ در بررسی اسناد مربوطه مشخص می گردد که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر تعهدات دولتها ذیل معاهدات عدم اشاعه در قالب بازرسی های مختلف نظارت می نماید و در صورت عدم احراز پایبندی یک دولت عضو و رفع ننمودن تخلف در مدت مقتضی، آژانس گزارش تخلف را به شورای امنیت می رساند. اما این مکانیزم صرفا در خصوص دولتهای عضو کارآمدی لازم را دارد و در خصوص دولتهای غیر عضو نمی تواند تامین کننده صلح و امنیت بین المللی باشد.

    کلیدواژگان: آژانس بین المللی انرژی اتمی، صلح و امنیت بین المللی، شورای امنیت، انرژی اتمی، دولتها
  • مهدی اشتری*، علی پور قصاب امیری، فخرالدین ابوئیه صفحات 115-135

    دولت ها استانداردها و قوانین خاص خود را در داخل کشور وضع و در محدوده قلمرو خود آنها را به اجرا می گذارند، اما زمانی که محدوده اجرا یا اثرگذاری تصمیمات به سطح بین المللی رود، در حالی امکان مداخله و اظهارنظر در وضع و تثبیت قوانین و هنجارها را در سطح فراملی نداشته اند، یکجانبه گرایی رخ می دهد. ایالات متحده نیز بعد از جنگ سرد و فروپاشی شوروی به همراه کشورهای اروپای بویژه غربی یکه تاز عرصه بین المللی شده اند که پس از مدتی با بروز حوادث مختلف در نقاط گوناگون دست به مداخلات سیاسی، حقوقی، نظامی و اقتصادی زده، نقض حقوق بین المللی را بطور آشکار سبب شده اند در صورتی که بر اساس اصل عدم مداخل در امور داخلی کشورها که سازمان ملل کشورها را متعهد بدان نمود هیچ کشوری حتی آمریکا که نقش هژمون دارد و یا اتحادیه اروپا نمی تواند در امور سایر نقاط دخالت نماید مگر در یک شرایط استثنایی که بحث حقوق بشردوستانه مطرح باشد و آن هم باید با مجوز شورای امنیت نه بطور یکجانبه گرا و خودسرانه باشد در حالی که آمریکا آشکارا قوانین تجارت بین المللی را نقض می کند، مداخله نظامی را در نقاط مختلف جها خودسرانه رقم می زند، نهادهای سیاسی-حقوقی داخلی کشورها را محکوم می کند

    کلیدواژگان: یکجانبه گرایی، ایالات متحده آمریکا، نقض حقوق بین المللی، اتحادیه اروپا، عرصه سیاسی- نظامی
  • محسن حبیبی، احمد بخشایشی اردستانی*، سید علی طباطبایی نژاد، حمیدرضا شیرزاد صفحات 137-157

    فدراسیون روسیه از دوره دوم پوتین بیش از هر زمان دیگری در تاریخ خود تحت تاثیر تحولات فزاینده منطقه ای و بین الملی قرار گرفت. پوتین با اتخاذ سیاست عمل گرایی و راهبرد قدرت بزرگ مدرن هنجارمند درصدد بازیابی قدرت بر آمد؛ اما مسیر بازیابی قدرت از سال 2014 به این سو، با موانعی در حوزه منطقه ای همراه بوده است که به دو دسته کلی در زمینه های بحران اوکراین و شبه جزیره کریمه و دیگری اهرم صادرات گاز روسیه به اروپا نمود یافته است. در این تحقیق به دنبال درک موانع منطقه ای موجود بر سر راه بازیابی قدرت فدراسیون روسیه در دوره دوم ریاست جمهوری پوتین از سال 2014 تا سال 2019، از منظر نظریه واقع گرایی تدافعی بودیم. روش تحقیق به توصیفی تبیینی و به روش مطالعات کتابخانه ای بود. پس از بررسی نتیجه حاصل شد که روسیه در راستای بازیابی قدرت خود با موانعی هم چون بحران اوکراین، گسترش ناتو به شرق، استقرار سپر دفاع موشکی، اهرم صادرات گاز به اروپا، مبحث امنیت انرژی اتحادیه اروپا روبروست.

    کلیدواژگان: روسیه، بازیابی قدرت، واقع گرایی تدافعی، موانع منطقه ای، دوره دوم پوتین
  • حسین ترکی*، محمدعلی خسروی، علی قربانپور صفحات 159-183

    امنیت ملی شرط اولیه و البته مهم ترین شرط حفظ، بقا، پیشرفت و ترقی هر کشور در همه ی زمینه هاست. برای پیش بینی وضعیت امنیتی کشور در سال های آتی توجه به وضعیت قومی و چالش های قومی کاملا ضروری است. هدف از انجام این تحقیق ترسیم سناریوهای پیش روی فرصت ها و تهدیدات قوم گرایی عربی در ارتباط با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق از نظر ماهیت و هدف، کاربردی و از نظر نوع روش، توصیفی-پیمایشی و با توجه به آینده پژوهانه بودن پژوهش، اکتشافی نیز می باشد. بدین منظور عوامل موثر در حوزه قوم گرایی عربی با استفاده از روش پایش محیطی و مرور مطالعات تخصصی این حوزه شناسایی و در قالب پرسشنامه ماتریس در اختیار 15 نفر از خبرگان قرار گرفت. متغیرهای به دست آمده به روش ماتریس متقاطع و با استفاده از نرم افزار میک مک، طیف بندی گردیده و ضمن اخذ نظرات خبرگان با استفاده از نرم افزار سناریوویزارد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته بود و در نهایت سناریوهای محتمل و سازگار شناسایی و استخراج گردید. یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد سناریوی شماره یک قوی ترین و محتمل ترین سناریوی به دست آمده از نرم افزار سناریو ویزارد است.سناریوی شماره یک از 7 وضعیت تشکیل شده که 6 وضعیت از وضعیت های محتمل وضعیت میانه و ادامه روند موجود و 1 وضعیت یعنی(کاهش ریزگردها) وضعیت مطلوب می باشد.

    کلیدواژگان: سناریو، قوم گرایی، قوم عرب، امنیت ملی، ایران
|
  • Amanollah Farid *, Amrollah Nikomanesh, Ali Bahraminejad Pages 1-16

    Abstract With the coming to power of the Republican government in the United States in 2017, the United States of America created a new challenge for the parties by unilaterally withdrawing from the BRICS agreement. In this article, the researchers, in view of the hostile view of the current US leaders in "normalizing Iran", try to examine the relationship between the rule of denying the mustache with the Barham Treaty and the principle of fidelity to the covenant. This study deals with the views of earlier and later jurists in assuming the issue and considers the adherent to the covenant in Islam conditional on the commitment of the other party, and at the same time interprets the essence of the rule of denying the mustache as denying the tyrant domination as Mousavi Khomeini, Ruhollah and Khamenei, Seyed Ali Iranian leaders agree. 

    Keywords: BARJAM, rule, denial of mustache, fidelity to covenant, International law
  • Omid Nobakht, Mohammad Samieiani *, Da Doagooyan Pages 17-40
    Aim

    The management of social protests by exploiting the capacities of public culture has always been considered.

    Objective

    The purpose of this article is to identify the roots of social protests in Iran, the most important of them and strategies for managing protests by recognizing the pattern of public culture in Iranian society, based on the question of what is the appropriate model for managing social protests in Iran.

    Method

    This is a type of developmental and applied research that was conducted in the field of social protests, using theoretical and library studies in the research literature section and an expert meeting with twenty security elites and administrators and a number of Azad University students. . The validity of the questionnaires in this section was achieved through five elites and managers in the field of security. In the section of providing a model of public culture suitable for managing social protests in Iran, the opinions of 100 experts in the field of culture and security were exploited. On obtaining its validity through experts and achieving its reliability through Cronbach's alpha, their proposed conceptual model in four dimensions including their components and indicators was obtained.

    Findings

    The findings showed that the roots of social protests in Iranian society in terms of issues, economic, political and social, are mainly cultural. Which can be managed by emphasizing the pattern of public culture and its dimensions, components and indicators. Providing a suitable model for managing social protests in Iran is based on public culture.

    Keywords: Management, protests, Social, public culture, pattern
  • Feyzolla Boushasb *, Azam Mozafari, Alireza Abtahi Pages 41-56

    The Idrisians were the first Shiite sect to gain political power in the Islamic world. They managed to rule for about three centuries, first completely independently and then as agents of the remaining Umayyad caliphate based in Spain. The results of this establishment and consolidation of political forces gradually manifested themselves in the fields of culture and civilization to the point that many researches on Idrisi culture and civilization testify. But the unspoken point in this regard is their influence on Muslim and non-Muslim neighbors who gradually became fascinated by the civilization and cultural thought of the Idrisians. The present article has dealt with the most important examples and components of civilization that have emerged and spread during the rule of the Idrisians and in addition to them were exported directly to other countries, countries and tribes directly or indirectly. According to the results, if we consider civilization as a source of two factors of unity and religion and recognize it on the basis of principles such as architecture, bureaucratic system and trade-political relations, then we can see how many achievements of the civilization of the Idrisian period from countries. Africa has spread to Spain and Portugal. Although the form of this expansion has not been balanced and homogeneous, eventually the profound effects of the structure of the Idris civilization can be seen in all these geographical and political spheres.

    Keywords: Idriss civilization, Idriss architecture, bureaucratic structure, effects of civilization, distribution of civilization
  • Reza Parizad *, Farzad Shabani, Alireza Amini Pages 57-78

    The phenomenon of elite migration in recent decades has been one of the most controversial issues in less developed countries, which is also called acute brain drain. The present article reviews and evaluates the challenges and strategies for improving the system of coping with elite migration in Iran in the period 1368-1392. According to research on elite immigration during this period, 1,826 formal and full-time faculty members are studying at US and Canadian universities, while the number of formal and informal faculty members in the United States and Canada is over 5,000. arrives. The most important variables affecting the elite migration factors are two categories of driving factors (internal repulsions) and traction factors (external attractions). This research is a qualitative and library study that includes books, scientific and specialized journals, reports of ministries related to elite migration, statistics and information published by international institutions such as the United Nations, the International Monetary Fund, the Bank. Universal etc. has been used. The statistical population of this study is elite migration during the mentioned years. The results of the research show that factors such as: lack of social attention to the value of scientific activities, lack of necessary facilities for research, low salaries and feelings of discrimination and inequality are effective as driving factors for the migration of scientific elites abroad.

    Keywords: »Research _»Immigration«_»Elite«_»Development«_»university«_»iran«
  • Fariba Fadaee *, Abu Mohammad Asagarkhani, Moradi Maryam Pages 95-114

    Efforts to regulate the behavior of actors in the international arena in order to maintain international peace and security have always been accompanied by many ups and downs. Human access to nuclear technology, meanwhile, has raised concerns about its use for non-peaceful purposes. Therefore, the International Atomic Energy Agency was established with the aim of developing and peaceful use of nuclear energy to systematize the performance of governments in the use of this technology. With this description, the question arises as to what framework and mechanism the International Atomic Energy Agency Seeks to maintain international peace and security? Examination of the relevant documents reveals that the International Atomic Energy Agency monitors the obligations of States under non-proliferation treaties in the form of temporary, routine and special inspections, and if a Member State fails to comply and the breach is not remedied within a reasonable time, the Agency , Reports the relevant violation to the Security Council.

    Keywords: International Atomic Energy Agency, International Peace, Security, Security Council, Atomic Energy, governments
  • Mehdi Ashtari *, Ali Pourghasab Amiri, Fakhrodin Abooye Pages 115-135

    Governments set their own standards and regulations within the country and enforce them within their territory, but when the scope for implementing or influencing decisions goes to the international level, it is possible to intervene and comment on the establishment and enactment of laws and norms. Unilateralism occurs, unilateralism occurs. After the Cold War and the collapse of the Soviet Union, the United States, along with European countries, especially Western Europe, has become a new international arena, which after a while with various events in various places, intervened politically, legally, militarily and economically, violating international law. No country, not even the United States, which has a hegemonic role, or the European Union, can intervene in the affairs of other countries, except in one case, according to the principle of non-interference in the internal affairs of countries, to which the United Nations is committed. The exception is the issue of humanitarian law, which should not be unilateral and arbitrary with the permission of the Security Council, while the United States openly violates international trade laws, arbitrarily intervenes militarily in various parts of the world, and political institutions. - Domestic law condemns countries

    Keywords: Unilateralism, United States of America, Violation of International Law, European Union, Political-Military Arena
  • Mohsen Habibi, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani *, Seye Ali Tabatabaei Nejad, Hamid Reza Shirzad Pages 137-157

    The Russian Federation has been increasingly affected by growing regional and international developments since Putin's second term. Putin sought to regain power by adopting the policy of pragmatism and the strategy of the normative great modern power; However, the path to regaining power since 2014 has been accompanied by regional obstacles, which have manifested themselves in two general categories: the crisis in Ukraine and the Crimean peninsula, and the leverage of Russian gas exports to Europe. In this study, we sought to understand the regional obstacles to regaining power in the Russian Federation during Putin's second term from 2014 to 2019, from the perspective of defensive realism theory. The research method was descriptive and library studies. The study found that Russia was facing obstacles in regaining its power, such as the Ukraine crisis, NATO's expansion to the east, the deployment of a missile defense shield, leverage to export gas to Europe, and the issue of EU energy security.

    Keywords: Russia, the recovery of power, Defensive Realism, regional obstacles, Putin's second term
  • Hossein Torki *, Mohammadali Khosravi, Ali Ghorbanpour Pages 159-183

    National security is the basic condition and, of course, the most important condition for the preservation, survival, progress and development of any country in all fields. In order to predict the security situation of the country in the coming years, it is absolutely necessary to pay attention to the ethnic situation and ethnic challenges. The purpose of this study is to outline scenarios for the opportunities and threats of Arab ethnicity in relation to the national security of the Islamic Republic of Iran.This research is applied in terms of nature and purpose and descriptive-survey in terms of method and due to the futuristic nature of the research, it is also exploratory. For this purpose, the effective factors in the field of Arab ethnocentrism were identified using the method of environmental monitoring and reviewing specialized studies in this field and were provided to 15 experts in the form of a matrix questionnaire. The obtained variables were spectroscopically cross-sectionalized using Mick Mac software and analyzed using scenario wizard software while obtaining expert opinions, and finally possible and compatible scenarios were identified and extracted.The findings of this study showed that scenario number one is the strongest and most probable scenario obtained from Wizard scenario software. Condition means (reduction of fine dust) is the desired condition.

    Keywords: Scenario, Ethnicism, Arab Nation, National Security, Iran