فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود کهنسال، زینب حسینی، محمود شمشیری، مهدی اجری خامسلو* صفحات 185-198
    زمینه و هدف

    آزمون‫های علمی به صورت مکرر در آموزش و ارزیابی دانشجویان علوم پزشکی مورد استفاده قرار می‫گیرد. یکی از این آزمون‫ها آزمون ساختارمند بالینی عینی می‫باشد. هدف از این مطالعه تبیین عوامل موثر بر موفقیت در آزمون آسکی دانشجویان پرستاری بود.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام گرفته است. در این پژوهش 11 دانشجویی کارشناسی پرستاری با میانگین سنی 3/5±24 سال شرکت داشتند. جهت آنالیز داده‫ها از روش ایلو و کینگاز 2008 استفاده شد. جهت کمک به آنالیز داده ها از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده منجر به استخراج دو طبقه اصلی و 8 طبقه عمومی: تسهیل‫کننده‫ها موفقیت در آزمون با زیرطبقات (تجارب قبلی، یادگیری همتا، ویژگی‫های شخصی و آمادگی مدیریتی)، موانع موفقیت در آزمون با زیرطبقات (عدم قطعیت در اجرا آزمون، غول بودن آزمون، نحوه اموزش بالینی و بی توجهی و نداشتن انگیزه) شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر یکی از اولین مطالعاتی است که به تبیین عوامل موثر بر موفقیت در آزمون آسکی دانشجویان پرستاری پرداخت. با توجه به نتایج این مطالعه عوامل بسیار زیادی از جمله شرایط فردی، گروهی و شرایط آموزشی حاکم در دانشکده و بیمارستان در موفقیت در آزمون آسکی تاثیرگذار می‫باشد. با توجه به نتایج مطالعه باید مسیولین دانشکده پرستاری سعی کنند موانع موفقیت در آزمون را در سال‫های بعدی به حداقل برسانند و از طرف دیگر تسهیل‫کننده‫ها را تقویت کنند تا دانشجویان و دانشکده‫ها بیشترین استفاده را از برگزاری آزمون آسکی داشته باشند.

    کلیدواژگان: موانع، تسهیل کننده، دانشجوی پرستاری، آزمون آسکی، مطالعه کیفی
  • فاضله اکبرنیا، معصومه حبیبیان*، سید جعفر موسوی صفحات 199-212
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر شیوع کمردرد مزمن در جهان رو به افرایش است و کمبود ویتامین D با اختلال در عملکرد عصبی- عضلانی و دردهای مزمن اسکلتی- عضلانی همراه است. بعلاوه ورزش درمانی و انتخاب مداخله های تمرینات ثبات دهنده مرکزی، نقش مهمی در توانبخشی این بیماران دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات ثبات‫دهنده مرکزی و مصرف ویتامین D بر میزان درد، ناتوانی عملکردی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی با طرح پیش و پس آزمون انجام شد. 48 زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، سپس بطور تصادفی به گروه‫های شاهد، تمرین، ویتامین Dو تمرین+ ویتامین D (ترکیبی) تقسیم شدند (12 نفر در هر گروه). گروه‫های تمرین و ترکیبی، 8 هفته ثبات دهنده مرکزی انجام دادند. گروه‫های ویتامینD و ترکیبی، 50000 واحد ویتامین D در هفته و طی 8 هفته دریافت نمودند. شدت درد با مقیاس دیداری درد، میزان ناتوانی عملکردی با پرسشنامه اوسوستری قبل و پس از مداخله ها سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون‫های تی زوجی و ANOVA در سطح معناداری کمتر از 0/05انجام شد.

    یافته ها

    8 هفته تمرینات ثبات دهنده مرکزی، مصرف ویتامینD و مداخله ترکیبی با کاهش معنادار میزان درد (به ترتیب 20/15، 18/60 و 34/20 درصد) و شدت ناتوانی عملکردی (به ترتیب 48/35، 44/26 و 51/81 درصد) در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی همراه بود (0/001>p). بعلاوه مداخله ترکیبی به کاهش بیشتر میزان درد در مقایسه با دو مداخله دیگر منجر شد(0/001>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات ثبات دهنده مرکزی، مصرف ویتامینD و مداخله ترکیبی می تواند منجر به کاهش درد و بهبود عملکرد جسمانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با سطوح پایین ویتامین D شود، اما مداخله ترکیبی با اثربخشی بیشتری بر کاهش درد همراه می باشد.

    کلیدواژگان: اثر بخشی، ناتوانی عملکردی، کمبود ویتامین D، کمردرد مزمن، تمرینات ثبات دهنده مرکزی
  • فیروزه اسدزاده منیر، توران سلیمانی*، صدرالدین ستاری، معصومه خیرخواه صفحات 213-223
    زمینه و هدف

    مقوله رهبری در علوم پزشکی و آموزش پرستاری، به ویژه در ارتباط با یادگیری بالینی از اهمیت بسیاری برخوردار است و می تواند به میزان قابل توجهی اثربخشی آموزش بالینی را پیش بینی کند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی مطلوب شایستگی رهبری آموزش در گروه‫های بالینی دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش کیفی آمیخته (کیفی- کمی) انجام شد. برای اجرای پژوهش با 15 نفر از معاونین و مدیران گروه در برخی ازدانشگاه‫های شمال غرب کشور مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت و به شیوه تحلیل محتوا مورد ارزیابی قرار گرفت و در مرحله کمی با استفاده از روش دلفی فازی و بکارگیری معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    متغیر شایستگی رهبران آموزشی از منظر مدیران و معاونین آموزشی در مرحله کیفی و تحلیل مقوله‫ ها شامل50 شایستگی در پنج دسته شایستگی‫های رهبری در آموزش بالینی، ارزیابی خود و ارزشیابی عملکرد آموزشی، توسعه مهارت‫های بالینی دانشجو، شایستگی فردی، منابع انسانی بود که الگوی طراحی شده در مرحله کمی با تکنیک معادلات ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت سازمان‫های آموزشی و همچنین شایستگی‫های مدیران در علوم پزشکی برای موفقیت بالینی، مدل مذکور برای تصمیم گیرندگان و مشاوران به منظور انتخاب رهبران آموزش بالینی دانشگاه‫ها و هدایت و راهنمایی مدیران کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: شایستگی، رهبری آموزشی، گروه‫های بالینی
  • ندا سپاسی، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده، سمیه تکلوی صفحات 224-235
    زمینه و هدف

    معنویت درمانی به معنای کاربست باورهای فرهنگی مذهبی افراد در فرآیند روان درمانی و درنظرگرفتن بعد متعالی درمانجویان می‫باشد که آنها را به سوی منبع متعالی هدایت می‫کند. اهمیت معنویت در زندگی انسان‫ها، در چند دهه گذشته به طور فزاینده ای مورد توجه روان درمانگران و متخصصان سلامت روان قرار گرفته است. پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر معنویت درمانی در بهبود علایم اعتیاد به اینترنت و ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی) بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دارای اعتیاد به اینترنت شاغل به تحصیل در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال‫تحصیلی 98- 1397 بوده و نمونه گیری به صورت در دسترس (30 نفر) انجام گرفت. نمونه ها در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اعتیاد به اینترنت و کیفیت زندگی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون از گروه ها در نرم افزار spss-21 جمع آوری گردید و به روش آماری کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک طرفه (آنکووا) نشان داد که اندازه گیری‫های نمره کیفیت زندگی و اعتیاد به اینترنت در دو گروه پیش و پس آزمون تفاوت معناداری با هم داشتند (0/001>p). تحلیل مانکووا (با کنترل نمره‫های پیش آزمون) نشان داد برنامه معنویت درمانی در مرحله پس آزمون بر میانگین متغیرهای کیفیت زندگی و اعتیاد به اینترنت معنی‫دار بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به نظر می‫رسد که معنویت درمانی در کاهش علایم اعتیاد به اینترنت و افزایش کیفیت زندگی دانشجویان تاثیر دارند. بنابراین پیشنهاد می شود روان درمانگران در کنار دیگر اقدامات روانی و اجتماعی از این شیوه درمانی در سراسر کشور برای افزایش تاب آوری و به تبع آن کنترل علایم اعتیاد به اینترنت و ارتقاء کیفیت زندگی مراجعان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، اعتیاد به اینترنت، کیفیت زندگی
  • مازیار کلاشی، سیاوش خداپرست، وحید بخشعلی پور* صفحات 236-244
    زمینه و هدف

    سرمایه اجتماعی با فراهم آوردن حمایت‫های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت و سطح کیفیت زندگی سالمندان ایفا می‫کند. از این رو، این مطالعه به بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی سالمندان غیرفعال پرداخت.

    روش کار

    پژوهش به‫روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 200 سالمند غیرفعال در سال 1399 در شهرستان لاهیجان انجام شد. ابزار جمع‫آوری داده ها، پرسشنامه های سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده ها با استفاده از آزمون های K-S، همبستگی اسپیرمن، دوربین واتسون و رگرسیون چندمتغیره توسط نرم افزارSPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق نتایج بدست آمده، شدت همبستگی بین بعد ارتباطی با کیفیت زندگی (0/531)، بعد ساختاری با کیفیت زندگی (0/569)، بعد شناختی با کیفیت زندگی (0/512) و سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی (0/537) بدست آمد و نتایج آماری نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی سالمندان غیرفعال ارتباط معنی داری (0/001) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه‫گیری می‫گردد که ابعاد سرمایه اجتماعی می‫توانند در پیش‫بینی‫کنندگی کیفیت زندگی سالمندان غیرفعال مثمرثمر باشند و توجه به هر یک از ابعاد سرمایه اجتماعی می‫تواند نقش موثری در میزان سطح کیفیت زندگی آنان داشته باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی
  • شیوا رضایی، جواد خلعتبری*، مریم کلهرنیا گلکار، بیوک تاجری صفحات 245-256
    زمینه و هدف

    ویروس نقص ایمنی (HIV)، یکی از بزرگترین چالش های زندگی انسان است که مبتلایان به آن، نیازمند حمایت جسمی و روانی می‫باشند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان متمرکز بر شفقت بر بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی مبتلایان به ویروس نقص ایمنی صورت گرفت.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی و از طرح های پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. از بین تمامی مبتلایان به +HIV که در بازه زمانی مهر تا بهمن 1397 به مرکز بیماری های رفتاری تهران مراجعه کرده بودند، تعداد 45 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل هر کدام 15 نفر) جایگزین شدند. یکی از گروه های آزمایش تحت 8 جلسه درمان 120 دقیقه ای پذیرش و تعهد و گروه دیگر تحت 8 جلسه درمان 120 دقیقه ای درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و کیفیت زندگی (ویر و شربون، 1992) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و  استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و متمرکز بر شفقت بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مبتلایان به ویروس نقص سیستم ایمنی بدن تاثیر داشته است (0/05>p)، اما درمان متمرکز بر شفقت در بعد روانی کیفیت زندگی، تاثیر بیشتری نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد داشت (0/05>p). در خصوص سایر متغیرها، تفاوت معناداری بین این دو روش درمانی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    هر دو مدل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان متمرکز بر شفقت می توانند باعث افزایش بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مبتلایان به ویروس نقص ایمنی شوند.بر این اساس به مراکز بیماری های رفتاری پیشنهاد می شود از روش های فوق برای افزایش بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مبتلایان به ویروس نقص سیستم ایمنی بدن، استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، HIV+
  • مریم قربانی نهوجی، شیرین کوشکی*، آمنه سادات کاظمی، افسانه خواجه وند خوشلی صفحات 257-266
    زمینه و هدف

    کیفیت زندگی، یکی از مهمترین شاخص های سلامت جسمی و روانی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می‫باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی ساختاری کیفیت زندگی بر اساس سواد سلامت و خودکارآمدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با در نظرگرفتن نقش واسطه ای رفتارهای مراقبت از خود بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش همبستگی بود که روی 300. نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز دولتی و خصوصی شهرهای تهران و مشهد انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های کیفیت زندگی (SF-36)، سواد سلامت (HLS)، خودکارآمدی مرتبط با دیابت (DMSES) و فعالیت های خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت (SDSCA) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی همبستگی پیرسون) و با کمک نرم افزارهای SPSS-25 و LISREL 8.80 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سواد سلامت، خودکارآمدی مرتبط با دیابت و فعالیت های خودمراقبتی با کیفیت زندگی وابسته به سلامت رابطه معنی دار دارند (0/05≤p). بر اساس نتایج تحلیل مسیر، متغیرهای سواد سلامت و خودکارآمدی مرتبط با دیابت تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت نداشتند، ولی تاثیر معنی دار خود را روی کیفیت زندگی وابسته به سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به شکل غیرمستقیم و از طریق فعالیت های خودمراقبتی، اعمال می‫کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، براساس سواد سلامت و خودکارآمدی قابل پیش بینی است و همچنین مراقبت از خود نیز از طریق نقش میانجی اثر خود را اعمال می کند. سواد سلامت و خودکارآمدی می‫تواند نقش موثری در بهبود و همچنین پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 داشته باشد، همچنین فعالیت های مراقبت از خود، از عوامل مهم در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بشمار می‫رود. علاوه بر این، پرداختن به فعالیت های مراقبت از خود می تواند زمینه را برای کاهش نشانگان روان شناختی ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به دیابت فراهم کند که در نهایت می تواند منجر به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت شود. پزشکان و روان‫درمانگران برای افزایش سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت، می‫توانند سواد سلامت و خودکارآمدی این بیماران را بهبود ببخشند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودکارآمدی، فعالیت های مراقبت از خود، کیفیت زندگی، دیابت نوع 2
  • منیره مشهدی، آرمین محمدی پارسا، پگاه شریفیان* صفحات 267-276
    زمینه و هدف

    اضطراب، یکی از شایع‫ترین مشکلات روانشناختی قبل از انجام پروسیجرهای تهاجمی مانند کولونوسکوپی است. امروزه ارایه آموزش قبل از  پروسیجرهای تهاجمی در جهت کنترل اضطراب و درد بیماران بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش چهره به چهره و فیلم آموزشی بر میزان اضطراب و شاخص ‫های فیزیولوژیک بیماران کاندید کولونوسکوپی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 105 بیمار کاندید کولونوسکوپی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی شهر همدان از بهمن ماه سال 1398 تا شهریور 1399، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه 52 نفره آموزش چهره به چهره و 53 نفره فیلم آموزشی تقسیم شدند.آموزش چهره به چهره شب قبل از کولونوسکوپی به مدت 15 دقیقه انجام شد. فیلم آموزشی نیز شب قبل از کولونوسکوپی به مدت 15 دقیقه برای بیماران پخش شد. اضطراب بیماران قبل و بعد از آموزش توسط پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر اندازه گیری شد. شاخص های فیزیولوژیک توسط جدول ثبت شاخص های فیزیولوژیک 5 دقیقه قبل، حین و 5 دقیقه بعد از کولونوسکوپی ثبت شد. داده ها با نرم افزار SPSS-16 و آزمون های کای دو، تی، تی زوجی و آنالیز واریانس با اندازه گیری‫ های تکراری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در هر دو گروه آموزش چهره به چهره و فیلم آموزشی، میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان بعد از مداخله به طور معنی ‫داری کمتر بود (0/001>p). بین میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان دو گروه قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. اما بعد از مداخله میانگین نمرات اضطراب گروه فیلم آموزشی به طور معنی‫ داری کمتر از گروه آموزش چهره به چهره بود (0/05>p). از شاخص های فیزیولوژیک، تنها فشارخون سیستولیک در همه زمان‫ های اندازه گیری بین دو گروه تفاوت آماری معنی‫ دار داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتیجه مطالعه نشان داد که آموزش از طریق فیلم آموزشی در مقایسه با آموزش چهره به چهره تاثیر بیشتری بر کنترل اضطراب بیماران کاندید کولونوسکوپی دارد. لذا با توجه به شرایط بیمار و وقت پرستاران می‫توان از این روش به جای روش متداول آموزش چهره به چهره جهت آموزش و کنترل بهتر اضطراب بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش چهره به چهره، فیلم آموزشی، اضطراب، شاخص‫های فیزیولوژیک، کولونوسکوپی
|
  • M Kohansal, Z Hosseini, M Shamshiri, M Ajri-Khameslou* Pages 185-198
    Background & aim

    Practical exams are frequently used in the training and evaluation of medical students. One of these exams is Objective structured clinical examination (OSCE). The present study aimed to explaining the factors affecting the success of the nursing students in OSCE exam.

    Method

    This research was designed to pursue a qualitative approach following content Analysis. 11 undergraduate nursing students participated in this study with mean age of 24±3.5 years. Elo & Kyngas (2008) method was used to analyze the data. To help the data analysis, the MAXQDA 10 software was used.

    Results

    Data analysis led to the extraction of two main categories and 8 general categories: facilitators of success in the exam with general categories (previous experiences, peer learning, personal characteristics and managerial readiness) and barriers to success in the exam with general categories (uncertainty in running exam, test giant, clinical training method and Inattention and lack of motivation).

    Conclusion

    The present study is one of the first studies to explain the factors affecting the success of nursing studentschr('39') in OSCE exam. According to the results of this study, many factors, including individual, group and educational conditions in the faculty and hospital are effective in the success in OSCE exam. According to the results of the study, the officials of nursing schools should try to minimize the obstacles to the success in OSCE exam in the next years, and on the other hand, strengthen the facilitators, so that the students and colleges benefit the most from OSCE exam.

    Keywords: Barrier, Facilitator, Nursing Student, OSCE Exam, Qualitative Study
  • F Akbarnya, M Habibian*, Moosavi Pages 199-212
    Background & aim

    Nowadays, the prevalence of chronic low back pain is increasing in the world and vitamin D deficiency is associated with impaired neuromuscular function and chronic musculoskeletal pain. In addition, exercise therapy and selection of core stabilization exercise interventions have main roles in rehabilitation of these patients. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of core stabilization exercises and vitamin D intake on the pain and functional disability levels in women with chronic non-specific low back pain.

    Methods

    This clinical trial study was performed by pre-test and post-test design. Initially, 48 women with chronic non-specific low back pain were selected by available sampling method and then randomly divided into control, exercise, vitamin D and exercise+vitamin D (combined) groups (12 subjects in each group). The exercise and combined groups performed 8 weeks of core stabilizing exercises. The vitamin D and combined groups received 50,000 IU vitamin D/week for 8 weeks. The severity of the pain and functional disability, before and after the interventions, were determined by visual analog scale of pain and Oswestry questionnaire, respectively. Data analysis was performed using Paired T-Test and ANOVA with the significance level of less than 0.05.

    Results

    Eight weeks of core stabilizing exercises, vitamin D intake and the combined intervention were associated with a significant reduction (p<0.001) in pain (20.15%, 18.60% and 34.20%, respectively) and functional disability (48.35%, 44.26% and 51.81%, respectively) in women with chronic non-specific low back pain. In addition, combined intervention induced more reduction in the pain compared with two other interventions (p<0.001)

    Conclusion

    It seems that core stabilizing exercises, vitamin D intake, and the combination intervention can reduce the pain and improve the physical function in patients with chronic low back who have low levels of vitamin D. But combined intervention is associated with greater effectiveness in reducing the pain.

    Keywords: Effectiveness, Functional Disability, Low Back Pain, Core Stabilization Exercise, Vitamin D Deficiency
  • F Asadzadeh Monir, T Soleimani*, S Sattari, M Kheirkhah Pages 213-223
    Background & aim

    Leadership in medical sciences and nursing education, especially in relation to clinical learning, is very important, and can significantly predict the effectiveness of clinical education. The aim of this study was to design an optimal model for educational leadership competency in clinical departments of medical universities.

    Methods

    This research was conducted by a mixed qualitative (qualitative-quantitative) method. To conduct the research, a semi-structured interview was conducted with 15 deputies and group managers in some universities in the northwest of the country. It was evaluated by content analysis method and, in the qualitative stage, approved by fuzzy Delphi method and application of structural equations.

    Results

    The competency variable of educational leaders from the perspective of educational administrators and deputies in the qualitative stage and category analysis included 50 competencies in five categories of leadership competencies in clinical education, self-assessment and evaluation of educational performance, development of student clinical skills and individual competence, human resources. The designed model was evaluated in a quantitative step with the structural equation technique.

    Conclusion

    Considering the importance of educational organizations as well as the competencies of managers in medical sciences for clinical success, this model can be used by decision makers and consultants in order to select clinical education leaders in universities and to guide managers.

    Keywords: Competence, Educational Leadership, Clinical Groups
  • Neda Sepasi, M Narimani*, T Mousazadeh, S Taklavi Pages 224-235
    Background & aim

    Spirituality therapy means using the religious and cultural beliefs of individuals in the process of psychotherapy and considering the transcendent dimension of the clients that leads them to the transcendent source. The present study was conducted to compare the effect of spirituality therapy in improving the symptoms of internet addiction and quality of life among students.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study (multi-group with pretest-posttest). The statistical population of the study included all students with internet addiction, studying in the faculties of Ardabil University of Medical Sciences in academic year of 1997-98. Samples were selected by available sampling (30 people) and assigned to experimental and control groups. Data were collected from groups using Internet Addiction and Quality of Life Scale in pre-test and post-test and analyzed by covariance statistical method in SPSS-21 software.

    Results

    The results of one-way analysis of covariance (ANKOVA) showed that there was a significant difference between internet addiction and quality of life between pre-test and post-test (p<0.001). Mankova analysis (with control of pre-test scores) showed that the spirituality therapy program was significant on variable means of quality of life and internet addiction.

    Conclusion

    Based on the results, it seems that spiritualty therapy is significantly effective in reducing the symptoms of internet addiction and increasing the quality of life in students. Therefore, it is suggested that psychotherapists use this treatment throughout the country to increase resilience and consequently, to control the symptoms of internet addiction and improve the quality of life of clients.

    Keywords: Spirituality Therapy, Internet Addiction, Quality of Life
  • M Kalashi, S Khodaparast, V Bakhshalipour* Pages 236-244
    Background & aim

    Social capital plays an effective role in promoting the health and quality of life of the elderly by providing emotional and psychological support. Therefore, this study investigated the relationship between social capital and quality of life of inactive elderly.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed on 200 inactive elderly in Lahijan, in 1399. Data collection tools were Onyx and Bolen Social Capital Questionnaire and WHO Quality of Life Questionnaire. Data were analyzed using K-S, Spearman correlation, Watson camera and multivariate regression using SPSS23 software.

    Results

    According to the results, the intensity of the correlation between the relationship dimension with quality of life (0.531), structural dimension with quality of life (0.569), cognitive dimension with quality of life (0.512) and social capital with quality of life (0.5377) and statistical results showed that there is a significant relationship (0.001) between social capital and quality of life of inactive elderly.

    Conclusion

    It is concluded that the dimensions of social capital can be effective in predicting the quality of life of inactive elderly and attention to each dimension of social capital can play an effective role in their quality of life.

    Keywords: Elderly, Quality of Life, Social Capital
  • Sh Rezaei, J Khalatbari*, M Kalhorniagolkar, B Tajeri Pages 245-256
    Background & aim

    Human immunodeficiency virus (HIV) is one of the biggest challenges in human life that requires a variety of psychological support. The aim of this research was to compare the effect of acceptance and commitment therapy (ACT) and compassion focused therapy (CFT) on psychological well-being and quality of life in individuals diagnosed with HIV.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with two experimental groups and one control group. The statistical population included all HIV positive patients referred to Tehran center of behavioral disorders between October and February 2018, among which 45 patients were selected by convenience sampling method and randomly assigned into three groups (two experimental groups and one control group, n=15). One of the experimental groups underwent ACT for 8 session of 120 minutes and another received CFT for 8 sessions of 120 minutes. The control group receivedno intervention. To collect data, Ryff Psychological well-being (1989) and Ware & Sherbourne (1992) quality of life scales were used. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics (analysis of covariance).

    Results

    The results showed that both acceptance and commitment therapyand compassion focused therapyhad effects on psychological well-being and quality of life in patients with HIV (p<0.05), however, the effect of compassion focused therapy was more noticeable on the psychological dimension of quality of life (p<0.05). Regarding other variables, no significant difference was found between two treatments.

    Conclusion

    Both acceptance and commitment therapy models and compassion-focused therapy can increase the psychological well-being and quality of life of people with HIV. Therefore, it is recommended to behavioral disease centers to use this protocol to increase the psychological well-being and quality of life of patients with HIV.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-focused Therapy, Psychological Well-Being, Quality of Life, HIV
  • M Ghorbani Nohouji, SH Kooshki*, A.S Kazemi, A Khajevand Khoshli Pages 257-266
    Background & aim

    Quality of life of patients with type 2 diabetes is one of the most important indicators of physical and mental health in these people. The aim of this study was to determine the structural pattern of health-related quality of life in patients with type 2 diabetes based on health-related literacy and self-efficacy by considering the mediating role of self-care activity.

    Methods

    The present study was a correlational study using path analysis method performed on 300 patients with type 2 diabetes referred to public and private medical centers in Tehran and Mashhad. Samples were selected using available sampling method and questionnaires of Quality of Life (SF-36), Health Literacy (HLS), Diabetes-Related Self-Efficacy (DMSES) and Diabetes Self-Care Activities (SDSCA) were completed by them. Data were analyzed using descriptive statistics (central and dispersion indices) and inferential (Pearson correlation) using SPSS-25 and LISREL 8.80 software.

    Results

    The results of Pearson correlation test indicated that health literacy, diabetes- related self-efficacy, and self-care activities were significantly (p≤ 0.05) correlated to health-related quality of life. Furthermore, the results of path analysis revealed that diabetes-related health literacy and self-efficacy had no direct effects on health-related quality of life, but had a significant indirect effect on the quality of health-related life of type 2 diabetes patients through self-care activities.

    Conclusion

    The results showed that the quality of life of patients with type 2 diabetes can be predicted based on health literacy and self-efficacy and also self-care exerts its effect through a mediating role. Health literacy and self-efficacy can play an effective role in improving and also predicting the quality of life of patients with type 2 diabetes. Also, self-care activities are important factors in patients with type 2 diabetes. In addition, engaging in self-care activities can help reduce the psychological symptoms of diabetes in patients with diabetes, which can ultimately improve the quality of life of patients with diabetes. Physicians and psychotherapists can improve the health literacy and self-efficacy of patients with diabetes to increase their quality of life.

    Keywords: Health Literacy, Self-Efficacy, Self-Care Activities, Quality of Life, Type 2 Diabetes
  • M Mashhadi, A Mohammadi Parsa, P Sharifian* Pages 267-276
    Background & aim

    Anxiety before invasive procedures such as colonoscopy is one of the most common psychological problems in patients. Nowadays, providing education using different methods before invasive procedures to control patientschr('39') anxiety and pain has received a lot of attention. The aim of this study was to compare the effect of face-to-face training and educational videos on anxiety and physiological parameters of patients undergoing colonoscopy.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 105 candidates for colonoscopy referred to Shahid Beheshti Hospital of Hamadan were selected by available sampling method from February 2019 to September 2020 and assigned to two groups of face to face (n=52) and educational videos (n=53). Face-to-face training was performed for 15 minutes the night before the colonoscopy. The training video was broadcast to patients for 15 minutes the night before the colonoscopy. Patientschr('39') anxiety before and after training was measured by Spielberger Anxiety Questionnaire. Physiological indices were recorded by physiological index table, 5 minutes before, during and 5 minutes after colonoscopy. Data were analyzedby chi-square tests, T-test, Paired t-testand analysis of variance with repeated measuresin SPSS 16 software.

    Results

    In both groups of face-to-face training and educational video, the mean score of overt and covert anxiety after the intervention was significantly lower (p<0.001). There was no statistically significant difference between the mean scores of overt and covert anxieties in two groups before the intervention. However, after the intervention the mean score of anxiety in the educational film group was significantly lower than the face-to-face training group (p<0.05). From physiological indicators, only systolic blood pressure was statistically different between two groups at all times of measurement (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the study showed that training through educational videos has a greater effect on controlling anxiety in patients undergoing colonoscopy than face-to-face training. Therefore, according to the patientchr('39')s condition, this method can be used instead of the usual method of face-to-face training to better train and control patientschr('39') anxiety.

    Keywords: Face to Face Education, Educational Film, Anxiety, Physiological Indicators, Colonoscopy