فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 61 (بهار 1400)

فصلنامه سالمند
پیاپی 61 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میلاد مرادی*، الهام نواب، فرشاد شریفی، بهاره نمدی، مهزیار رحیمی دوست صفحات 2-29
    اهداف

     مطالعه حاضر با هدف مروری بر اثرات پاندمی کووید 19 بر سالمندان انجام شد. در این مطالعه مروری به مباحثی همچون علل شدت کووید 19 در سالمندان، مشکلات روان شناختی سالمندان، ارتباط بیماری های زمینه ای با شدت کووید 19 و مقایسه کووید 19 با سایر پاندمی ها پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری نظام مند در سال 2020 با جست وجو در پایگاه های بین المللی جست وجوی اینترنتی انجام شد. برای جست وجوی ترکیبی از Boolean Operator (AND, OR) بدون محدودیت زمانی استفاده شد. استراتژی جست وجو به مقالات فارسی و انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های سالمندان، کووید 19، مشکلات روان شناختی، انزوای اجتماعی، سوء رفتار، تبعیض سنی و کلیدواژه های انگلیسی covid-19, older adult, ageism, social isolation, Elder abuse, Psychological problems محدود شد. درنهایت براساس معیارهای ورود و خروج 58 مقاله وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعات استخراج شد و اثرات پاندمی کووید 19 بر سالمندان در هشت قسمت شامل «چرا بیماری کووید 19 بیشتر در سالمندان دیده می شود و عوارض بیشتری دارد؟»، «مرگ ومیر و عوارض کووید 19 در سالمندان چگونه است؟»، «کووید 19 و بیماری های زمینه ای»، «مشکلات روان شناختی ناشی از کووید 19 در سالمندان»، «سوء رفتار در سالمندان و کووید 19»، «کووید 19 و تبعیض سنی در سالمندان»، «مقایسه کووید 19 با سارس، مرس و آنفولانزا در سالمندان» و «مراقبت از سالمندان در دوران کووید 19» مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید 19 باعث چالش های جدی برای سالمندان در سراسر جهان شده است. برای مدیریت این چالش ها همه باید دست به کار شوند، از مسیولین دولتی گرفته تا مردم و خانواده ها. دولت ها باید قوانینی در نظر بگیرند که احتمال سوء رفتار و تبعیض سنی به حداقل برسد و امکانات به مساوات در اختیار همه افراد جامعه بدون در نظر گرفتن سن و جنسیت قرار گیرند. خانواده ها نیز باید نسبت به افزایش انزوای اجتماعی در سالمندان هوشیار باشند و ارتباط خود را با آن ها حفظ کنند.

    کلیدواژگان: سالمندان، کووید 19، مشکلات روان شناختی، انزوای اجتماعی، سوء رفتار، تبعیض سنی
  • شکیبا غلامزاد، نرگس سعیدی، شیوا دانش، هادی رنجبر، مهسا زارعی* صفحات 30-45
    اهداف

     پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب زیسته سالمندان از قرنطینه در دوران پاندمی بیماری کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش، کیفی و به روش تحلیل محتوا بود. نمونه گیری در یک نمونه ده نفری به روش مبتنی بر هدف انجام شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت. برای گردآوری داده ها از مصاحبه حضوری نیمه ساختاریافته استفاده شد. متن های حاصل از مصاحبه ها به وسیله روش کیفی تحلیل محتوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    در نتیجه مصاحبه ها، دو مضمون اصلی پیامدهای منفی با مضمون های فرعی اضطراب بیماری، خلق پایین، اضطراب مرگ، تعارضات بین فردی، انزوای اجتماعی، محدودیت های درمانی و کاهش فعالیت های جسمانی و مضمون اصلی پیامدهای مثبت با مضمون های فرعی غنیمت شمردن فرصت های زندگی، رشد معنوی و بهبود سبک زندگی کشف شدند. هریک از مضمون های مذکور دارای چندین واحد معنایی حمایت کننده بودند.

    نتیجه گیری

    مضامین کشف شده بر اساس تجربه زیسته سالمندان، اطلاعات مفیدی در خصوص اثرات دوران قرنطینه بر سلامت جسمانی و روانی و کیفیت زندگی سالمندان به دست آورد که می تواند در برنامه ریزی ها و اقدامات درمانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندان، قرنطینه، پاندمی بیماری کووید 19، تجارب، تحلیل محتوا
  • رسول نوروزی سید حسینی* صفحات 46-61
    اهداف

     اپیدمی ها تغییرات رفتاری و اجتماعی زیادی را در تمامی عرصه ها به وجود می آورند، ورزش نیز از این قاعده مستثنا نیست. هدف از این تحقیق واکاوی تجربه زیسته سالمندان ورزشکار تهرانی از همه گیری کووید 19 بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از طریق روش کیفی و با استفاده از استراتژی پدیدارشناسی انجام شد. شانزده سالمند ورزشکار تهرانی با استفاده از نمونه گیری هدفمند به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و بدون ساختار جمع آوری شده و با استفاده از رویکرد هفت مرحله ای دیکلمن (1989) تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده چهار دسته معانی برای تجربه زیسته سالمندان ورزشکار تهرانی از همه گیری کووید 19شناسایی شد که عبارت بودند از: تجربه انزوای روانی اجتماعی و مرگ اندیشی فزاینده؛ به حاشیه رانده شدن ورزش سالمندی؛ تغییر ناخواسته سبک زندگی و درهم ریختگی خلق و خو؛ کنشگری فعال و خلاقانه ورزشی.

    نتیجه گیری

    سالمندان ورزشکار در شرایط همه گیری کووید 19 مضامین متعددی را تجربه کرده اند که در صورت تحلیل صحیح، مدنظر قرار دادن و به کارگیری آن ها می توان مدیریت بهتری را در ورزش سالمندی در شرایط اپیدمی ها شاهد بود.

    کلیدواژگان: همه گیری، تجربه زیسته، انزوای روانی اجتماعی، کرونا، ورزش سالمندان
  • سمیرا علیانی، نوشین پیمان* صفحات 62-73
    اهداف

     پاندمی بیماری کووید 19 را می توان به عنوان یک بحران بهداشت عمومی استرس زا و غیر قابل کنترل در نظر گرفت. هدف این مطالعه، ارزیابی بهزیستی روانی سالمندان در دوران همه گیری بیماری کووید 19 در شهر مشهد بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، چهارصد نفر از افراد بالای 60 سال مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه نمونه گیری به صورت چند مرحله ای انجام شد. بهزیستی روانی سالمندان با استفاده از نسخه فارسی شاخص بهزیستی روانی سازمان بهداشت جهانی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های آماری کای دو و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سن سالمندان شرکت کننده در مطالعه 5/80±66/77 سال بود. از کل شرکت کنندگان در مطالعه 224 (56 درصد) نفر زن و 176 (44 درصد) نفر مرد بودند. میانگین نمره بهزیستی روانی در سالمندان 24/7±44/8 گزارش شد. بر اساس نتایج این مطالعه، نمره بهزیستی روانی در 285 نفر (71/2 درصد) از سالمندان کمتر از 50 بود که نشانگر بهزیستی روانی ناکافی است. به منظور بررسی ارتباط بین بهزیستی روانی و متغیرهای زمینه ای از مدل رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. بر اساس نتایج مطالعه، تنهایی (14/31-4/79=CI 95 درصد؛ 8/28=OR)، ابتلا به بیماری مزمن (42/08-13/42=CI 95 درصد؛ 23/77=OR)، ماندن در منزل (17/30-2/98=95CIدرصد؛ 03/8=OR) و عدم فعالیت فیزیکی (18/18-2/98=25CI درصد؛ 7/377=OR) بهزیستی روانی کمتر را پیشگویی کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، بهزیستی روانی سالمندان در شرایط بحران کووید 19 مطلوب نبوده است. بنابراین اتخاذ استراتژی های تطابقی به منظور حفظ و بهبود بهزیستی روانی سالمندان در شرایط بحران ها و تهدید هایی نظیر جهان گیری بیماری کووید 19 ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، سالمند، کووید 19
  • مژگان نگارستانی، وحید راشدی، مرضیه محمدزاده، وحیدرضا برهانی نژاد* صفحات 74-85
    اهداف

     پایین بودن سواد رسانه ای و مواجهه با محتوای تولیدشده توسط رسانه ها در جریان همه گیری کووید 19 می تواند سلامت افراد جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین این مطالعه به منظور بررسی آثار روان شناختی دنبال کردن رسانه ها بر سلامت روان سالمندان مقیم جامعه صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده که به صورت مقطعی در سال 1399 و در شهر کرمان انجام گرفت. 200 سالمند به روش نمونه گیری در دسترس از سالمندان تحت پوشش مراکز روزانه توانبخشی وکانون بازنشستگان انتخاب شدند. سوالات پرسش نامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی (شامل سن، جنسیت، تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل و درآمد) و سوالاتی در خصوص وضعیت استفاده از رسانه ها بود. جهت سنجش سلامت روان نیز از نسخه دوازده سوالی پرسش نامه GHQ که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف مورد تایید قرار گرفته است (آلفای کرونباخ 0/8)، استفاده شد. 

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 5/08± 66/60 سال بود. بیش از سه چهارم افراد مورد مطالعه اخبار کووید 19 را از طریق رسانه ها دنبال می کردند و رادیو و تلویزیون داخلی مهم ترین منبع دریافت این اخبار معرفی شدند. از نظر سلامت روان، 77/4 درصد از وضعیت مطلوبی برخوردار نبودند. یافته های حاصل از رگرسیون لجستیک حاکی از این بود که تحصیلات بالاتر (0/003>P)، شاغل بودن (0/001=P) و عدم دنبال کردن اخبار کووید 19 از طریق رسانه ها (0/001>P) به عنوان عامل حفاظتی سلامت روان و افزایش میزان استفاده از رسانه ، عامل خطری برای سلامت روان سالمندان در دوران کووید 19 بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر سلامت روان سالمندان در دوران پاندمی کووید 19 تحت تاثیر نوع و میزان استفاده از رسانه های مختلف قرار دارد. به سالمندان توصیه می شود از پیگیری مستمر اخبار مرتبط با کووید به ویژه اخبار از منابع غیرموثق اجتناب کنند. مدیران رسانه ای هم بایستی نظارت بیشتری بر محتوای تولیدشده در ارتباط با بیماری کووید 19 داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سالمند، کووید 19، رسانه
  • حامد اخوی زادگان، محمود آقازیارتی، محمدقاسم روشنفکر بلالمی، زهرا آرمان بروجنی، فاطمه تقی زاده، عیسی اکبرزاده عرب، مجید جنانی* صفحات 86-101
    اهداف

     ارتباط برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون با شدت بیماری کرونا مکررا بررسی و اثبات شده است. ولی پژوهش در مورد این ارتباط در دوران سالمندی به طور اختصاصی کمتر انجام شده است. با افزایش سن امکان دارد اثر بیماری های زمینه ای در بروز پیامد ثاثیرگذار باشد. از طرفی سالمندی، خود به اندازه قابل توجهی دستگاه های بدن را دستخوش تغییر می کند. از این رو هدف از این مطالعه، توصیف خصوصیات جمعیت شناختی و بالینی و بررسی همراهی بیماری های زمینه ای و ارتباط آن با افزایش درصد بستری در آی سی یو و مرگ ناشی از کووید 19 در سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت گذشته نگر در سالمندان مبتلا به کووید 19 بستری شده در بیمارستان بهارلو انجام شد. اطلاعات بیماران بستری شده شامل اطلاعات جمعیت شناختی، انواع بیماری های زمینه ای و همراه، نیاز به بستری در بخش مراقبت های ویژه یا عدم نیاز به آن و ترخیص با حال عمومی رضایت بخش یا فوت در بیمارستان از اسفند 1398 تا تیر 1399 از بانک اطلاعاتی کووید بیمارستان به صورت بدون نام استخراج شد. از رگرسیون لجستیک نیز به منظور برآورد نسبت شانس به عنوان اندازه ارتباط متغیرها با پیامدهای مرگ و بستری در آی سی یو به صورت جداگانه استفاده شد.

    یافته ها

    مجموعا 522 سالمند که در بیمارستان بهارلو بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند. حدود 77 درصد (422 نفر) سالمندان نجات یافته بودند و 23 درصد آن ها فوت کرده بودند. میانگین سن شرکت کنندگان 44/8± 55/72 سال بود و حدود 54 درصد (281 نفر) آن ها مرد بودند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد شانس مرگ در شرکت کنندگانی که دو یا چند بیماری زمینه ای داشتند، 69/1 برابر (69/1=OR، 91/2-97/0=CI%95، 04/0=P) و شانس بستری در آی سی یو 26/2 برابر (26/2=OR، 81/3-34/1=CI 95 درصد، 002/0=P) سالمندانی بود که بیماری زمینه ای نداشتند که این مقدار از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    انتظار می رود نتایج ما تاثیری در مداخلات پیشگیرانه داشته باشد و به جای اتخاذ سیاست هایی که از سن تقویمی به عنوان یک شاخص کلی برای برآورد خطر استفاده می کنند، رویکرد هدفمندتری برای اولویت بندی افراد مسن با عوامل خطر اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: هم ابتلایی، سالمندان، کووید 19، کشندگی، میرایی
  • علی دادگری، سید محمد میررضایی، سیده سولماز طالبی، یاسمن علاقه مند قشلاقی، مرضیه روحانی رصاف* صفحات 102-111
    اهداف

     اگرچه بروز بیماری کووید 19 در تمام رده های سنی مشاهده می شود، اما با افزایش سن، خطر مرگ ومیر افزایش می یابد. عوامل مختلفی در بروز این بیماری نقش دارند. این تحقیق با هدف تعیین ارتباط برخی ریسک فاکتورها در ابتلای سالمندان به بیماری کووید   19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی روی افراد بالای 50 سال شامل میانسال و سالمند مشکوک به کووید 19 مراجعه کننده به مراکز ثبت در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود از تاریخ 1398/12/1 تا 1399/3/31 انجام شد. در این تحقیق مبنای تشخیص کووید 19 در مراجعین، مثبت بودن نتیجه آزمایش  RT-PCRبر اساس سواپ بینی یا نازوفارنژیال یا تست سی تی اسکن بود. داده های مورد استفاده شامل اطلاعات جمعیت شناختی، سابقه مصرف سیگار و داشتن بیماری زمینه ای بود. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کای دو، مقایسه میانگین دو جامعه مستقل و رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    در چهار ماه ابتدای همه گیری، 3945 مورد مشکوک به مراکز بهداشتی شاهرود مراجعه کردند. بعد از حذف موارد گمشده، از 3119 مراجعه کننده در این تحقیق، 1348 نفر در سنین بالاتر از پنجاه سال بودند. از این تعداد 602 نفر مبتلا به کووید 19 تشخیص داده شدند. میانگین سن سالمندان شرکت کننده در تحقیق 11/33± 66/62سال بود. داشتن بیماری دیابت (0/014=P) و نیز داشتن هریک از بیماری های زمینه ای همچون آسم، بیماری حاد تنفسی، کبدی، کلیوی و سرطان به طور مرزی معنی دار شانس بیماری را به ترتیب 38 و 32 درصد افزایش دادند. علاوه بر این، افزایش یک واحد در شاخص توده بدنی 4 درصد شانس ابتلا را افزایش داد (0/002=P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج رگرسیون لجستیک چندمتغیره در این پژوهش، شاخص توده بدنی بالا و دیابت نقش خطرزای واضحی در ابتلا به بیماری کووید 19 در سالمندان دارند. این نتیجه به اهمیت ارزیابی این دو متغیر در بیماران در دوره میانسالی و سالمندی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: کووید 19، سالمندی، عوامل خطر، دیابت، شاخص توده بدنی
  • نرجس حشمتی فر، داوری نیا مطلق قوچان، زهره محمدزاده تبریزی، لیلا موید، سجاد مرادی، صدیقه رستاقی، فاطمه برزویی* صفحات 112-127
    اهداف

     بحران کووید 19 و پیامدهای مرتبط با سلامتی یکی از مهم ترین وقایع اجتماعی بشر در قرن 21 است. ناشناخته بودن این بیماری و ترس از ابتلا، باعث ایجاد واکنش های احساسی از جمله مصرف خودسرانه دارو در سالمندان شده است. بنابراین این مطالعه به بررسی عوامل مرتبط با مصرف خودسرانه داروها در پیشگیری از کووید 19 در سالمندان شهر سبزوار پرداخت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی روی 342 سالمند در شهر سبزوار در سال 1399 انجام شد. واحدهای پژوهش به صورت خوشه ای از شانزده پایگاه بهداشتی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه خوددرمانی آنلاین صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 5/67± 66/2 سال بود. فراوانی مصرف خودسرانه دارو به منظور پیشگیری از ابتلا به کووید 19، در سالمندان 193 نفر (55/5 درصد) بود که مسکن ها، ویتامین ها، ضد سرماخوردگی و آنتی بیوتیک ها شایع ترین داروهای مورد استفاده بودند. مهم ترین عوامل مرتبط با خوددرمانی، پیشگیری از ابتلا به بیماری، قرنطینه خانگی، عدم استطاعت مالی، تجربه قبلی در استفاده از دارو و توصیه دیگران تعیین شدند. ارتباط آماری معنی داری بین خوددرمانی با میزان تحصیلات و پوشش بیمه ای وجود داشت، اما بین جنسیت، شغل و وضعیت تاهل با خوددرمانی رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    خوددرمانی در همه گیری کووید 19 به عنوان یک بحران تهدیدکننده سلامتی سالمندان قابل توجه است. کنترل و نظارت بر چگونگی مصرف دارو از ملزومات حفاظت و ارتقای سلامت در سالمندان جامعه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: دارو، سالمندان، شیوع، کووید 19، خوددرمانی
  • زویا هادی نژاد، یحیی صالح طبری، سیده زینب سجادی، حسن طالبی قادیکلائی* صفحات 128-138
    سابقه و هدف

    افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به COVID-19 قرار دارند و در صورت بیماری، خطر مرگ آنها بیشتر است. به منظور پیشگیری از مرگ و میر در بیماری های عفونی مشابه، شناخت یافته های بالینی و عوامل خطر در ابتلا و مرگ افراد سالمند مورد نیاز است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، اطلاعات دموگرافیک، علایم و تظاهرات بالینی تمامی بیماران سالمند بالای 60 سال بستری شده  با تشخیص COVID19 در مراکز درمانی زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران که در بازه زمانی 1 ساله، 1 اسفند ماه سال 1398 الی اسفند سال 1399 پذیرفته شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. سپس اطلاعات در نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از تعداد کل 54523 بیمار بستری شده در بازه زمانی 1 ساله ، 12875 سالمند زن (51/05%) و مابقی (12343) نفر مرد بودند. تعداد 3512 سالمند فوت شدند، از این تعداد  (51/65٪) 1814 سالمند مرد و مابقی زن بوده اند. تعداد 16203 سالمند مبتلا در گروه سنی 60 الی 75 سال (سالمند جوان)، 8270 نفر در گروه سنی 76 الی 90 سال (سالمند پیر) و مابقی به تعداد 745 نفر در گروه سنی 90 سال به بالا (سالمند کهنسال) قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    انجام اقدامات پیشگیرانه برای حمایت از سالمندان برای مقابله با همه گیری COVID-19، با تمرکز بر نیازهای ویژه سلامتی سالمندان، مانند: تغذیه مناسب، بهزیستی و ارتقای سلامت روان این گروه آسیب پذیر ضروری است.

    کلیدواژگان: یافته های بالینی، کووید-19، سالمند، عوامل خطر
  • فاطمه حسینی مقدم، معصومه امیری دلوئی، لیلا صادق مقدم، فاطمه کاملی، مریم مرادی*، نسیم خواجویان، رضا قربانی نوقابی، عطا جلاری صفحات 140-150
    اهداف

    گسترش بیماری کووید-19 به دلیل سرعت انتقال آن باعث ایجاد یک وضیعت اورژانس در بهداشت جهانی طی کمتر از چند ماه در سراسر کشورهای جهان شد. این بیماری نه تنها سبب نگرانی های سلامت همگانی می گردد بلکه سبب بروز تعدادی از بیماری های روانشناختی از جمله افسردگی می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شیوع افسردگی در دوران قرنطینه کووید-19 در سالمندان شهرستان گناباد طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی - مقطعی حاضر بر روی 432  سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای دو بخشی شامل بخش اول پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه افسردگی GDS بود. نمونه ها به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به صورت تلفنی (به علت سرایط بیماری)  از مراکز سلامت جامعه و پایگاه های بهداشتی انجام شد. داده ها با کمک نرم افزار (SPSS) با استفاده از آمار توصیفی واستنباطی و با سطح معنی داری کمتر از0/05 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر شیوع افسردگی 55/8% بود. یافته ها حاکی از آن بود بین تاهل (0/001 > p) ، همراه زندگی (0/001 >p)، وضعیت اقتصادی (0/001 >p)، سابقه خانوادگی به افسردگی (0/001 >p)، سابقه بیماری مزمن (0/003 >p)، سطح تحصیلات (0/001 >p) و کیفیت خواب (0/001 >p) با شیوع افسردگی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.

    نتایج

    بر اساس یافته های پژوهش افسردگی در سالمندان در دوران قرنطینه بیماری کووید-19 شیوع بالا دارد. با توجه به شیوع بالای افسردگی سالمندان در دوران همگیری بیماری هایی مانند شرایط کووید 19، مداخلات مرتبط و توجهات به این گروه از سالمندان  در برنامه ریزی های مراقبین سلامت لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: سالمند، افسردگی، شیوع، عوامل مرتبط، کووید-19، قرنطینه
|
  • Milad Moradi*, Elham Navab, Farshad Sharifi, Bahareh Namadi, Mahziyar Rahimidoost Pages 2-29
    Objectives

     The present study aimed to review the effects of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic on the elderly. In this study, we reviewed topics, such as the causes of COVID-19severity in the elderly; the psychological problems of the elderly; the relationship between comorbidities and COVID-19 severity, and the comparison of COVID-19 with other pandemics.

    Methods & Materials: 

    This systematic review study was conducted in 2020 by searching in international Internet search databases. Boolean Operator (AND, OR) was used for a combined search without a time limit. The search strategy was limited to Persian and English articles using the following keywords: “older adults, COVID-19, psychological problems, social isolation, elderly abuse, ageism”. Finally, based on the inclusion and exclusion criteria of the study, the remaining 58 studies were included in the study. 

    Results

     The results of the studies were extracted and the effects of the COVID-19 pandemic on the elderly were examined in 8 parts, as follows: Why COVID-19 is more common in the elderly and has more complications; what are the mortality and complications of COVID-19 in the elderly; COVID-19 and underlying diseases; psychological problems caused by COVID-19 in the elderly; COVID-19 and abuse in the elderly; COVID-19and ageism in the elderly; the comparison of COVID-19 with Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), Middle East Respiratory Syndrome (MERS), and influenza epidemics in the elderly, and care for the elderly during the COVID-19 pandemic.

    Conclusion

     The COVID-19 pandemic poses serious challenges for the elderly globally. To address these challenges, everyone must work, from government officials to individuals and families. Governments should enact laws that minimize the potential age-related abuse and discrimination and provide equal opportunities for all society members, regardless of age or gender. Families should also be aware of the increasing social isolation of the elderly and keep in touch with them.

    Keywords: Elderly, Covid-19, Psychological problems, Social isolation, Elder abuse, Ageism
  • Shakiba Gholamzad, Narges Saeidi, Shiva Danesh, Hadi Ranjbar, Mahsa Zarei* Pages 30-45
    Objectives

     The present study aimed to discover the lived experiences of the older adults from quarantine during the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic.

    Methods & Materials: 

    This qualitative study employed a content analysis method. Sampling was performed in 10 subjects using a purposive sampling method and continued until data saturation. Semi-Structured face-to-face interviews were used to collect the necessary data. The texts of the interviews were analyzed by qualitative method.

    Results

     As a result of the interviews, the two main themes of negative outcomes with the sub-themes of illness anxiety, low mood, death anxiety, interpersonal conflicts, social isolation, treatment limitations, and reduced physical activity as well as the main themes of positive outcomes with the sub-theme of lifestyle improvements were discovered. Each of the above-mentioned themes had several supporting semantic units.

    Conclusion

     The themes discovered based on lived experience provided useful information about the effects of quarantine on biopsychological health and quality of life of the elderly; these characteristics can be considered in treatment planning and measures for this group.

    Keywords: Covid-19 pandemic, Experiences, Quarantine, Older Adult Elderly, Content analysis
  • Rasoul Norouzi Seyed Hosseini* Pages 46-61
    Objectives

     Epidemics create extensive socio-behavioral changes in all areas, sport is no exception. The current study aimed at understanding the lived experience of athletic older adults from the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic. 

    Methods & Materials: 

    The present qualitative research applied a phenomenological approach. The study participants were 16 athletic older adults in Tehran City, Iran who were selected by the purposive sampling method. Through in-depth and unstructured interviews, the required data were collected. The obtained data were analyzed using the seven-step Diekelman’s (1993) approach. 

    Results

    According to the obtained data, 4 categories of meanings were identified about the lived experiences of the explored elderly from the COVID-19 pandemic. These categories included the experiences of psychosocial isolation and thinking about death; the marginalization of older adultchr('39')s sports; mood swings and lifestyle changes, and finding opportunities for sports activism.

    Conclusion

     These concepts of experiences in the life-world of athletic older adults in Tehran from the COVID-19 pandemic were the constitutions of their social action. In the case of proper analysis and application, they can be helpful in better managing professional sports in epidemics.

    Keywords: Pandemic, Lived experience, Corona, Psychosocial isolation, Older adult's sports
  • Samira Olyani, Nooshin Peyman* Pages 62-73
    Objectives

     The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)pandemic could be considered as an uncontrollable stressful public health crisis. The ease of transmission of COVID-19 and its potential to kill older adults could affect older adultschr('39') Subjective Wellbeing (SWB). This study aimed to assess SWB, and investigate the risk factors associated with declined SWB in the elderly during the COVID -19 outbreak. 

    Methods & Materials: 

    In this cross-sectional study, a total of 400 older adults (age: >60 years) were studied from April 4 to June 20, 2020, in Mashhad City, Iran. In this study, the multistage sampling method was used. In the first stage, 5 healthcare networks were considered as 5 clusters. Next, from each healthcare network, one healthcare center was randomly selected and considered as a cluster. Then, to reach the desired number of samples, 80 subjects were randomly selected per healthcare center and entered into the study. After obtaining permission for entrance to the healthcare centers from the Vice-Chancellor of Mashhad University of Medical Sciences, the researcher in charge of research referred to the healthcare centers; after obtaining permission from the center officials, the researcher collected the telephone numbers of the elderly from their records and completed the demographic and main questionnaire used by telephone for all study participants. The questionnaires were completed in June 2020. Each day, 20 elderly were examined; accordingly, except for the 10 days off in June 2020, the questionnaires were completed in the remaining 20 days of the month. The SWB of the elderly was assessed using the Persian version of The 5-item World Health Organization Well-Being Index (WHO-5). The obtained data were analyzed in SPSS using descriptive statistics, Chi-squared, and logistic regression tests at the significance level of 0.05.

    Results

     The Mean±SD age of the study participants was 66.7±5.8 years. Of the total research participants, 224(56%) were females and 176(44%) were males. The mean±SD SWB scores in the explored elderly were 44.8±24.7. Furthermore, the SWB score in 285(71.2%) of the study sample was <50, indicating low an SWB. Multivariable logistic regressions were used to identify associations between the SWB and contextual variables. Loneliness (OR=8.28, 95%CI: 4.79-14.31), chronic illness (OR=23.77, 95%CI: 13.42-42.08), isolation (OR=8.03, 95%CI: 3.72-17.30) ,and physical inactivity (OR=7.37, 95%CI: 2.98-18.18) predicted lower SWB in the study subjects. 

    Conclusion

     The present research results indicated that the SWB of the examined elderly was undesirable concerning the COVID-19 crisis. Thus, to maintain and improve the SWB of older adults at times of major life events and threats, like the COVID-19 pandemic, the adoption of coping strategies should be considered.

    Keywords: Subjective wellbeing, Elderly, COVID-19
  • Mozhgan Negarestani, Vahid Rashedi, Marzieh Mohamadzadeh, Vahidreza Borhaninejad* Pages 74-85
    Objectives

     Low media literacy and exposure to media-produced content during the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic can affect the health of people in the community. This study aims to investigate the psychological effects of media use on the mental health of community-dwelling older adults.

    Methods & Materials:

     In this descriptive-analytical study with a cross-sectional design, 200 elderly people aged ≥60 years participated who were selected from daycare rehabilitation centers and retirement centers in Kerman, Iran in 2020 using a convenience sampling method. Data were collected using a demographic form (Surveying age, gender, education, occupation, marital status, income, and media use), and the 12-item General Health Questionnaire.

    Results

     The mean age of participants was 66.60 ± 5.08 years. More than three-quarters of them were following the latest COVID-19 news via media (Local radio and television). Most of them (77.4%) had poor mental health status. Higher educational level (P<0.001), employment (p=0.003), and low frequency of media use (P<0.001) were the protective factors against poor mental health. High-frequency media use was a risk factor for the mental health of older adults during the COVID-19 outbreak.

    Conclusion

     The mental health of community-dwelling older adults during the COVID-19 pandemic is affected by media use and its frequency. It is recommended that older adults should avoid following the latest COVID-19 news, especially those from unreliable sources. Moreover, media managers should have more control over the news related to the COVID-19.

    Keywords: Mental health, Older adults, COVID-19, Media
  • Hamed Akhavizadegan, Mahmood Aghaziarati, MohammadGhasem Roshanfekr Balalemi, Zahra Arman Broujeni, Fatemeh Taghizadeh, Isa Akbarzadeh Arab, Majid Janani* Pages 86-101
    Objectives

     The association of comorbidity diseases, such as diabetes and hypertension with the severity of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has been repeatedly assessed. However, less research has specifically addressed the elderly. This study aimed to describe the demographic and clinical characteristics and evaluate the relationship between comorbidities, and the rates of Intensive Care Unit (ICU) hospitalization and death due to COVID-19 in the elderly.

    Methods & Materials: 

    This retrospective study was conducted in elderly patients with COVID-19 admitted to Baharloo Hospital. Demographic information, types of underlying diseases, and need for hospitalization in the ICU or death in hospital among the hospitalized patients from March 2020 to July 2020 was extracted from the COVID-19 hospital database. The logistic regression model was used to estimate the Odds Ratio (OR), as a separate measure of the association between the research variables’ outcomes (death & hospitalization outcomes in the ICU).

    Results

     A total of 522 elderly patients were included in the study. Approximately 77% (n=422) of the elderly survived and 23% (n=100) died. The study participants’ mean±SD age was 72.55±8.44 years. besides, and about 54%(n=281) were males. Logistic regression model results suggested that the odds of death in the study participants with ≥2 underlying diseases equaled 1.69 (OR=1.69, 95%CI: 0.97-2.91, P=0.04). Moreover, the odds of ICU hospitalization in them was 2.26 (OR=2.26, 95%CI: 1.34-3.81, P=0.002) time higher than their counterparts who did not have underlying diseases, i.e., statistically significant.

    Conclusion

     Our results are expected to impact preventive interventions and take a more targeted approach to prioritize older patients with risk factors, rather than adopting calendar age policies as a general indicator for risk assessment.

    Keywords: Comorbidity, Elderly, Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Mortality, Fatality
  • Ali Dadgari, Seyed Mohammad Mirrezaei, Seyedeh Solmaz Talebi, Yasaman Alaghemand Gheshlaghi, Marzieh Rohani Rasaf* Pages 102-111
    Objectives

     The outbreak of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has influenced all age groups; however, the risk of mortality increases with age. Several factors impact the development of this disease. This study aimed to determine the relationship between some risk factors in the development of COVID-19 among community dwellers of ≥50 years of age.This cross-sectional study was performed at Shahroud University of Medical Sciences from April 1, 2019, to June 20, 2020. 

    Methods & Materials:

     This cross-sectional study was conducted on individuals aged ≥50 years, including middle-aged and aging suspected of COVID-19 referring to registration centers in Shahroud University of Medical Sciences from Feb. 20th to Jun. 20th, 2020. The basis for diagnosing COVID-19 in suspected cases was a positive Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) test based on a nasopharyngeal swab or Computed Tomography (CT) scan. The data used included demographic information, a history of smoking, and comorbidities. Data analysis was performed in SPSS by descriptive statistics, Chi-squared test, Independent Samples t-test, and logistic regression model.

    Results

     In the first 4 months of the COVID-19 outbreak, 3945 suspicious cases were referred to Shahroud healthcare centers. After removing the missing cases, of the 3119 registered cases, 1348 participants were aged ≥50 years. Of all eligible participants, 602 cases were diagnosed with COVID-19, and 303 were males. The obtained data suggested that the Mean±SD age of the study subjects was 66.62±11.33 years. Diabetes (P=0.014) and other comorbidities, such as asthma, acute respiratory, hepatic and kidney diseases, and cancer in borderline significantly increased the incidence of COVID-19 by 38% and 32%, respectively. An increase of one unit in Body Mass Index (BMI) (P=0.002) enhanced the odds of infection by 4%.

    Conclusion

     Based on the multivariate logistic regression results, high BMI and diabetes were significant risk factors in the development of COVID-19 among aged subjects. This conclusion emphasizes the importance of BMI and diabetes in the assessment of patients in middle-aged and aging groups.

    Keywords: Aging, COVID-19, Risk factor, Diabetes, Body Mass Index (BMI)
  • Narjes Heshmatifar, Arezoo Davarinia Motlagh Quchan, Zohreh Mohammadzadeh Tabrizi, Leila Moayed, Sajad Moradi, Sedighe Rastagi, Fatemeh Borzooei* Pages 112-127
    Objectives

     The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) crisis and health outcomes are among the major human social events of the 21st century. The unknown nature of the disease and the fear of contagion have caused emotional reactions, including the self-consumption of drugs in the elderly. Therefore, this study investigated factors affecting the self-consumption of drugs for COVID-19 prevention in the elderly.

    Methods & Materials:

     This descriptive and cross-sectional study was performed on 342 elderly in Sabzevar City, Iran, in 2020. The research units were selected as clusters from 16 health centers. The necessary data were collected by an online self-medication questionnaire. Data analysis was performed in SPSS.

    Results

     The Mean±SD age of the study participants was 66.2±5.67 years. The frequency of self-medication to prevent COVID-19 was 190(55.5%); analgesics, vitamins, anti-cold, and antibiotics were the most common drugs used. The major factors associated with self-medication in the COVID-19 pandemic were disease prevention, home quarantine, financial problems, experiencing previous self-medication, and others’ advice. There was a significant relationship between self-medication and education and insurance coverage. No significant relationship was observed between gender, occupation, and marital status, and self-medication.

    Conclusion

     Self-Medication in the COVID-19 epidemic is notable as a crisis threatening the elderly’s health. Controlling and monitoring how the drug is used is among the requirements for protection and health promotion in the elderly.

    Keywords: Drug, Elderly, Prevalence, COVID-19, Self-medication
  • Zoya Hadinejad, Yahya Saleh Tabari, Zeinab Sajadi, Hassan Talebi Ghadicolaei* Pages 128-138
    Background and purpose

    the older adults are at higher risk in being infected with COVID-19 and if they get ill, they have a higher risk of death.Recognition of clinical findings and risk factors in morbidity and mortality in the elderly is needed to prevention of mortality in similar infectious diseases.

    Materials and methods

    In this descriptive research, the data of all geriatrics admitted following COVID-19 in the medical centers affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences was extracted and examined. These data were collected in an 12-month period from February 20, 2020, to February 20, 2021 . Data were statistically analyzed in SPSS statistical software after being collected.

    Results

    According to the total number of 54523 patients admitted to the medical centers affiliated to in the 12-month period ,25218 patients were elderlies. female (51.05%) and 12343 patients were male. A total of 3512 elderlies died. The death included (51.65%) 1814 male and the rest were female. 16203 patients were in the age group of youngest-old, ages 60 to 75 years; 8270 patients were middle-old, 76 to 90 years; and oldest-old, were 745 patients in the age group of 90 years and over.

    Conclusion

    Preventive measures to support the elderly are essential to combat the COVID-19 pandemic and focusing on the specific health needs of the elderly, such as proper nutrition, well-being and mental health promotion of this vulnerable group is important.

    Keywords: Clinical findings, COVID-19, Elderly, Risk factors
  • Fatemeh Hosseini Moghaddam, Masumeh Amiridelui, Leila Sadeghmoghadam, Fateme Kameli, Maryam Moradi*, Nasim Khajavian, Reza Ghorbani Noghabi, Ata Jabbary Pages 140-150
    Objectives

    The spread of Covid-19 disease due to its rapid transmission has created an emergency situation in global health in less than a few months around the world. This disease not only causes public health concerns but also causes a number of psychological illnesses including depression. Therefore, the present study was designed with the aim of the prevalence of depression during the quarantine period of Covid-19 in the elderly of Gonabad city.

    Methods & Materials: 

    The present descriptive cross-sectional study was performed on 432 elderly who met the inclusion criteria. Data collection tools were a two-part questionnaire including the first part of the Demographic Information Questionnaire and the second part of the GDS Depression Inventory. Samples were selected as random clusters. Data were collected by telephone (Disease transmission) from community health centers and health centers. Data were analyzed using software (SPSS) using descriptive and inferential statistics with a significance level of less than 0.05.

    Results

    In the present study, the prevalence of depression was 55.8%. Findings indicated that between marriage (p <0.001), cohabitation (p <0.001), economic status (p <0.001), family history of depression (p <0.001), There was a statistically significant relationship between the history of chronic disease (p <0.003), level of education (p <0.001) and sleep quality (p <0.001) with the prevalence of depression.

    Conclusion

    In the present study, depression is more prevalent in the elderly during the quarantine period of Covid-19 disease. Due to the high prevalence of depression in the elderly during the onset of diseases such as Covid 19, interventions related to this group of the elderly should be considered in the plans of health care providers.

    Keywords: Elderly, Depression, Prevalence, Associ atedfactors, COVID – 19, Quarantine