فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 61 (خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید جواهریان، حسین آذرپیوند* صفحات 1-17
    زمینه و هدف

     انواع سوزوگدازها، نیازها، دعاها، شادیها، غم‌ها و سوگها، مستقیم یا غیرمستقیم با گریه ارتباط دارند. حالات‌ عرفانی قبض و بسط و تحیر و فنا که بررسی آنها یکی از دغدغه‌های ادیبان و جستجو‌گران حیطه ادبیات عرفانی است، همه در این مقال میگنجند؛ لذا شایسته است که این موضوع با تحقیق و بررسی بیشتری به انجام برسد و نه آنچه تا کنون فقط به برشمردن تعداد رقمی این ابیات مختص شده است. در مقاله حاضر ضمن برشمردن برخی از انواع مهم و قابل ذکر «گریستن» در جهان‌بینی سه شاعر جریانساز تصوف یعنی سنایی، عطار و مولانا، طبقه‌بندی و تحلیل و تشریح اشعار به گونه‌ای موجز ارایه شده است. به عبارت دیگر، این مقاله به تبیین این موضوع میپردازد که: طبقه‌بندی گریه در متون نظم عارفانه سنایی، عطار و مولوی به چه صورت است و تفاوتهای بارز تفکر و بینش معنوی آنها در این حیطه در کجاست؟

    روش مطالعه

     این مقاله بر اساس روش توصیفی – تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

     اندوه یا شادی آنگاه که مربوط به این دنیا بوده‌اند، در نزد این شعرا غم‌‌نما یا شادی‌نما تلقی میگردند و آنگاه که فرد از تعلقات زمان و مکان خود را رها کرد، گریه و خنده‌اش، قبض و بسطش، فرح و ملالش و غم و شادیش از جنس دیگری میشود.

    نتیجه‌گیری: 

    تشویق به گریه در آثار سنایی بیشتر به زهدگرایی این شاعر باز میگردد؛ در عطار یکسره مربوط به فراق و دوری از معشوق اصلی است، درحالی‌که در آثار مولانا حال و زیست شاعر ورای خنده و گریه است و این گریه نزد مولانا مبارک حالتی از حالت تحیر و بیخویشی است.

    کلیدواژگان: عرفان، سنایی، عطار، مولوی، گریه
  • محسن رستمی، محمدحسن رازنهان*، حسین مفتخری، ناصرقلی سارلی صفحات 19-38
    زمینه و هدف

     آثار شاعران عصر صفوی بدلیل پیوستگی با توده مردم آیینه تمام‌نمای اوضاع اجتماعی این عصر است. این جستار بر‌آن است با بررسی اشعار شاعران این عهد، به این پرسش پاسخ دهد که جامعه صفوی با چه معضلاتی دست به گریبان بوده و برخورد مردم دربرابر این مسایل چگونه بوده است؟

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است.

    یافته‌ها: 

    مطالعه و مرور آثار مورخان این عصر و نوشته‌های جهانگردان غربی و از همه مهمتر اشعار شاعران مضمون‌پرداز عصر صفوی که بر اوضاع دربار اشراف داشتند، حاکی از آن است که بدلیل اشتغال طولانی‌مدت صفویان به جنگ با دشمنان خارجی و ضعف برخی از فرمانروایان جوان و بیتجربه این دودمان در اداره قلمرو گسترده تحت حاکمیتشان، متاسفانه بتدریج انواع ناهنجاریهای اخلاقی در جامعه آن روزگار شایع گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    انواع ناهنجاریها از ابتلا به مواد مخدر و شرابخواری تا رواج دریوزه‌گری، دزدی، بی‌بندوباری و انحرافات جنسی، اوضاع جامعه عصر صفوی را پریشان ساخته بود. در این میان شاعران مشهور این عصر که خود نیز از این آسیبها برکنار نبودند، میکوشیدند اقشار جامعه را نسبت‌به این امور آگاه سازند و در کنار آن راه حلی برای رهایی از این مصایب بیابند.

    کلیدواژگان: شاعران، صفویان، اعتیاد، معضلات اجتماعی
  • رحیم سلامت آذر، حسین نوین*، عسگر صلاحی صفحات 39-61
    زمینه و هدف

     نسخه های خطی، گنجینه های ناشناخته و ذخایر فرهنگی هر ملتی است که اهتمام به شناساندن و بررسی همه‌جانبه این آثار از وظایف اصلی محققان و پژوهشگران است. یکی از این میراث ماندگار، حماسه تاریخی دینی دلگشانامه است که میرزا ارجمند آزاد کشمیری، آن را در موضوع قیام مختار در نیمه اول قرن دوازدهم هجری قمری در بحر متقارب و در 15450 بیت سروده است. هدف از این پژوهش، معرفی نسخه های خطی و بررسی ویژگیهای سبک شناسانه دلگشانامه از منظر زبانی، ادبی و فکری است.

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه، نسخ خطی دلگشانامه است که در کتابخانه های ایران و جهان موجود است.

    یافته ها

     محتوای این اثر دارای ویژگیهای سبک خراسانی از قبیل لغات و ترکیبات قدیمی، کاربرد افعال در شکل کهن، استفاده از آرایه های ادبی، تشبیهات مفرد و حسی، و کنایات قابل درک است. شاعر با ابتکار و نوآوری در بهره گیری از شگردهای بدیعی و بیانی، داشتن برخی ویژگیهای زبانی و ادبی نسبتا بدیع و استعمال وسیع لغات و ترکیبات حماسی توانسته است امکانات زبانی را در خدمت اندیشه های دینی و موضوع حماسی اثر بکار گیرد.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق و بررسی نشانگر آن است که «آزاد» با ذوقی سرشار در سرودن این اثر خوش درخشیده و در پیروی از شاعران سبکهای پیش از خود بویژه فردوسی، سعدی و نظامی موفق بوده است. انتخاب بحر متقارب در این اثر بعلت زیادی هجاهای بلند و ختم شدن به رکن مقصور، باعث نزدیکی به اسلوب زبان حماسی شده است، توصیف قهرمانان، میدانهای جنگ، مبالغه های خیال‌انگیز و خوارق عادات و کرامات در این منظومه کاملا مشهود است. در بخشهایی از این مثنوی بویژه ساقی نامه ها و ذکر اصطلاحات حکمی و غنایی در پند و اندرز و بیوفایی دنیا، زبان حماسی و غنایی درآمیخته است.

    کلیدواژگان: ویژگیهای سبکی، نسخه خطی، دلگشانامه، آزاد، حماسه دینی
  • امید روستا، علی محمد پشتدار*، علی پدرام میرزایی، مرتضی حاجی مزدارانی صفحات 63-82
    زمینه و هدف

     نسخه های خطی منابع ارزشمندی برای شناخت و بررسی سیر تحول اندیشه و احساس در ادب فارسی است. نسخه های خطی شاعران بسیاری همچون خموشی دهلوی هنوز تصحیح و چاپ نشده است. هدف این پژوهش، بررسی و نقد سطح فکری، زبانی و بلاغی قصاید و غزلیات این شاعر است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش تحلیل محتوا با ابزار کتابخانه‌ای، نسخه های خطی دیوان خموشی دهلوی و اندیشه و سبک شعر او را بررسی میکند.

    یافته ها

    زمان حیات شاعر، پشت جلد نسخه کتابخانه ملک، «قاجاریه، صفر 1193 قمری» قید شده است. از مطالعه و بررسی دو نسخه دیوان این شاعر، هیچ اطلاعاتی بدست نمی‌آید. در فرهنگ سخنوران، فقط از یک نسخه خطی شاعر سخن بمیان آمده و از چند خاموش و خموشی نام رفته و شاعر دیوان حاضر ظاهرا علی حسن خموشی یا خاموش دهلوی شاعر قرن یازدهم است، به مناسبت اشعاری که درباره هند دارد. شعر خموشی دهلوی دارای رگه های مضمون یابی سبک هندی است و توجه به اشعار سعدی، خاقانی، عطار، حافظ، مولوی و عرفی شیرازی خصوصیت دیگر آن است. سبک شعر این شاعر مانند سبک عراقی و هندی است و قصاید وی در منقبت پیامبر و بیشتر از آن در مدح حضرت امیر (ع) است. غزلیات وی نیز عارفانه و عاشقانه است.

    نتیجه گیری

    صور خیال و بدیع لفظی و معنوی شعر او از دو بعد سنن ادبی و ابداع و نوآوری استفاده کرده است؛ گاه نیز در شعرهایش ضعف تالیف هست که دربرابر ارزشهای شعری او بسیار کمرنگند. اوزان قصایدش همان اوزان پرکاربرد شعر فارسی بوده و ردیف و قوافی اشعار او ساده و بیشتر ردیفهای قصایدش فعلی است. قصاید خموشی ارزش هنری و تنوع بلاغی و سبک-شناسی بیشتری نسبت‌به غزلیات وی دارد.

    کلیدواژگان: خموشی دهلوی، سبک شناسی شعر، مضمون و محتوای شعر، بیان و بدیع
  • فاطمه حاجی آقابزرگی، عباسعلی وفایی*، رضا فهیمی صفحات 83-101
    زمینه و هدف

     یکی از مباحث متداول در دستور زبان فارسی، مبحث «اتباع» است. میتوان گفت این موضوع از مواردی است که خارج از تسلط و اختیار زبانشناسان و کاملا با دخالت مستقیم مردم در زبان ایجاد میشود و قانون و قاعده آن نیز نه به انتخاب کارشناسی صورت گرفته و نه نظام و اسلوبی کلیشه‌ای، آن را ایجاد کرده است. مقاله حاضر پژوهشی برای شناخت روند شکلگیری و رواج اتباع در زبان و ادبیات فارسی بعنوان سبکی جدید در گفتار مردم است. در این تحقیق آثار ادبی پس از انقلاب مشروطه (که زمان اوجگیری و رواج اتباع است) مورد بررسی قرار گرفته و پس از مقایسه بکارگیری اتباع در سبک قدیم، تقسیمبندی تازه‌ای برای اتباع انجام و نامگذاری شده است؛ همچنین تاثیر احساس انسان در کاربرد اینگونه ترکیبها برای اولین بار بررسی شده و همراه با استخراج موارد اتباع در آثار نویسندگان و شاعران معاصر، نحوه شکلگیری و خلق این سبک زبانی و رواج آن بیان گردیده است.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است.

    یافته‌ها: 

    اتباع پیش از آنکه یک نوع ترکیب در دستورزبان باشد، سبکی خاص در گفتار است که در عصر حاضر از زبان محاوره مردم وارد سبکهای زبانی و ادبی شده است.

    نتیجه‌گیری:

     تاثیرپذیری مردم از داستانها و مقاله‌های اجتماعی –خصوصا در دوره مشروطه که مردم بسیار در امور سیاست و خواندن مقاله‌ها و داستانهای آن روز شرکت داشتند- تاثیر زیادی بر رواج بکارگیری ترکیب مهمل داشته است و همچنین تاثیر زبان محاوره نیز بر این آثار متقابلا مشهود است. آثاری که زبان محاوره و نقل قول از زبان مردم کوچه و بازار را در متن خود داشته‌اند مانند: سیاحت‌نامه ابراهیم بیک، مقالات چرند و پرند دهخدا، آثار جمال‌زاده و دیگر نویسندگان، از ترکیبهای اتباعی خصوصا مهمل بهره بیشتری برده‌اند و نقش بسیاری در رواج این سبک زبانی داشته اند.

    کلیدواژگان: اتباع، ترکیب، اسم مهمل، سبک زبانی، دستور زبان
  • لیلا سیاحتگر، فرزانه مظفریان *، احمد طحان صفحات 103-122
    زمینه و هدف

     نسخه خطی و منحصربه‌فرد سلیمان‌نامه در قالب مثنوی و بحر متقارب، توسط یوسف‌بن سراج‌بن محمد ملقب به معلم در سال 739 ه. ق. در 8352 بیت سروده و به خط نسخ تحریر شده است. نام این شاعر گمنام در هیچ تذکره و تاریخ ادبیاتی دیده نمیشود. مثنوی مذکور حماسه‌ای دینی است که داستانهای انبیاء قوم بنی‌اسراییل، از جمله سلیمان، الیاس، الیسع، ارمیا، اشعیا، ذوالکفل، یونس، و دانیال را بیان میکند. نوشتار حاضر به معرفی نسخه خطی این منظومه حماسی - تعلیمی میپردازد. پرسش اصلی پژوهش اینست که چه مولفه‌های ادبی، زبانی، فرهنگی، اخلاقی، اجتماعی، و مذهبی در این نسخه وجود دارد و به چه اطلاعاتی از عصر نویسنده، دست میتوان یافت؟ این مقاله ویژگیهای سبکی و زیبایی‌شناسی نسخه را نیز بررسی میکند و از آنجاکه این نسخه منحصربه‌فرد است، ضبط ابیات مخدوش بر اساس قرینه های سبک‌شناسانه و البته با حفظ امانت انجام گرفته است.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است.

    یافته‌ها: 

    نسخه خطی سلیمان‌نامه در بحر متقارب مثمن محذوف سروده شده است و داستانهایی از پیامبران بنی اسراییل را بیان میدارد. شاعر در نظم این داستانها از تشخص سبکی برخوردار نیست، اما نمونه‌های سبک خراسانی در این منظومه مشهود است. در این مثنوی برای اولین بار داستانهای انبیاء بنی اسراییل به نظم کشیده شده است؛ داستانهایی که تا کنون در کتب تفاسیر قرآن، قصص‌الانبیاء، تواریخ و داستانهای پیامبران تورات بطور پراکنده دیده میشود و بسیاری از آنها برای خوانندگان مسلمان ناآشناست.

    نتیجه‌گیری: 

    در این منظومه سخن از شهری که شاعر در آن زندگی میکرده، نیامده و از متن داستان، مکان سرودن منظومه را نمیتوان یافت، اما کاربرد برخی واژه‌ها بیانگر لهجه خاص منطقه است؛ آنچنانکه در نیشابور اینگونه محاورات رایج است. در ارتباط با ویژگیهای سبکی و واژگانی متن نیز باید گفت که تمام ویژگیهای ذکرشده به استثنای دو مورد از جمله استعمال افعال «دانستمانی» و «آوردمان» و رعایت قاعده دال و ذال،که به قرن ششم و هفتم مربوط میشود، یادآور سبک متون قرن چهارم و پنجم بویژه شاهنامه است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، سلیمان نامه، یوسف بن سراج، تصحیح، ویژگیهای سبکی، بنی اسراییل
  • سمایه پروائیان، احمدرضا نظری چروده*، حمید نگارش صفحات 123-141
    زمینه و هدف

     مرثیه دراصطلاح بمعنای سرودن شعر در رثای شخص است و از نخستین ادوار شعر فارسی وجود داشته است. این گونه ادبی در عصر صفوی با حادثه کربلا پیوند خورد و رفته‌رفته بصورت یک فرهنگ استوار درآمد. از آن زمان شاعران شیعی به سرودن اشعار مذهبی، بویژه اشعار عاشورایی و شرح جزییات وقایع آن پرداختند. اهلی شیرازی، بابافغانی شیرازی و فضولی بغدادی، ازجمله شاعران بزرگ عصر صفوی هستند که در رثای امام‌حسین (ع) و شهیدان کربلا اشعار شورانگیزی سروده‌اند. در این پژوهش 318 بیت از اشعار عاشورایی شاعران مذکور از دیدگاه سبک‌شناسی بررسی و سبک آنها، با تحلیل آماری داده‌ها، در سه سطح ادبی، زبانی و فکری پژوهیده شده است.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است. با مراجعه به دواوین سه شاعر، ده شعر رثایی در سوگ امام‌حسین (ع) و یارانش بعنوان جامعه آماری این پژوهش گردآوری شد که مجموعا بالغ بر سیصدوهجده بیت است؛ نگارنده پس از جمع‌آوری اطلاعات به توصیف سبک‌شناسانه ابیات مرثیه‌ها در سه سطح زبانی، ادبی و فکری دست یازیده و درنهایت نیز تحلیل براساس یافته‌های استخراج‌شده صورت گرفته است.

    یافته‌ها: 

    هرچند در این مرثیه‌ها شاعران به صناعات شعری چندان وقعی نمینهند، اهلی شیرازی نسبت‌ به دو شاعر دیگر کاربردهای هنریتری دارد.

    نتیجه‌گیری:

     در سطح زبانی، اغلب مرثیه‌ها اوزان سنگین و لحنی آرام و غم‌انگیز دارند. بسامد واژگان عربی و نیز واژه‌هایی با گفتمان عزاداری عاشورا (مانند کربلا، خون، شهید، غم) در همه مرثیه‌ها چشمگیر است. ساختار نحوی بسیاری از جمله‌ها بضرورت شعر بهم ریخته، ولی این دگرگونیها در شعر متداول بوده و برجستگی محسوب نمیشود. در سطح فکری نیز همه مرثیه‌ها موید شیعی‌ بودن شاعران است؛ نسبت‌دادن حادثه عاشورا به فلک که نوعی جبرگرایی است، در این اشعار چشمگیر است. مهمترین برآیند پژوهش حاضر آشکار کردن شباهتها و تفاوتهای سبکی مرثیه‌های این سه شاعر و شناخت دیدگاه آنان درمورد سیدالشهدا (ع) است که تزکیه روح در چشمه زلال سوگواری عاشورا را درپی دارد.

    کلیدواژگان: مرثیه، امام حسین(ع)، سبک شناسی، اهلی شیرازی، بابافغانی شیرازی، فضولی بغدادی
  • سهراب یوسفی، محمدعلی خالدیان*، حسنعلی عباسپور اسفدن صفحات 143-163
    زمینه و هدف

     یکی از واژه‌هایی که بسامد قابل توجهی در دو اثر مهم عرفانی، حدیقه سنایی و مثنوی معنوی، دارد واژه عقل است. در واقع سنایی و مولوی سعی کرده‌اند با درهم آمیختن این اصطلاح عرفانی و فلسفی و دینی با زبان شاعرانه و هنرمندانه خویش، به تبیین و توصیف هرچه روشنتر و بهتر آن بپردازند. این پژوهش کوشیده است به مقایسه و تحلیل نحوه تصویرپردازی از انواع عقل در حدیقه سنایی و مثنوی معنوی بپردازد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که تصاویر هنری درمورد انواع عقل چه تفاوتی با یکدیگر دارند و در هر اثر دارای چه ویژگیهای مشترک یا متفاوتی هستند؟ در این راستا تصاویر شعری درمورد انواع عقل از منظر بلاغی در این دو اثر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته‌اند.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و روش تجزیه‌وتحلیل اطلاعات، اسنادی (کتابخانه‌ای) است.

    یافته‌ ها: 

    تصویرپردازی درمورد انواع عقل ازلحاظ ترتیب فراوانی در کاربرد تصاویر مجازی و آرایه های بلاغی از جمله تشبیه و استعاره اغلب مشابه است؛ اما مولانا با توجه به جایگاه علمی، فرهنگی و اجتماعی خود، هنگام سخن گفتن از عقل در مثنوی، نسبت‌به سنایی در حدیقه، کمتر از تصاویر شعری بهره برده است.

    نتیجه‌گیری: 

    هر دو شاعر بیشترین تصویرپردازی را درمورد «عقل کل» به‌کار پرده‌اند، عقل ایمانی و عقل جزوی نیز در مراتب بعدی قرار دارند؛ چراکه در نظر ایشان عارف درطی گذراندن مراحل سیروسلوک عرفانی میتواند عقل جزوی خود را با استفاده از عقل ایمانی به عقل کلی پیوند بزند. همچنین در هر دو اثر حجم تصاویر مثبت و ممدوح درمورد عقل بیشتر از تصاویر منفی و مذموم است.

    کلیدواژگان: عقل، سنایی، مولوی، حدیقه، مثنوی، تصویرپردازی، بلاغت
  • یعقوب اسعدی، نوازالله فرهادی *، حسین اسماعیلی صفحات 165-179
    زمینه و هدف

     هر گفتار و نوشتاری بمنظور انتقال پیام به مخاطب و برقراری ارتباط با اوست که به انجام میرسد، اما مولانا گاه پیامش را بصورت طبیعی و بر پایه ساختاری مبتنی بر عادتهای زبانی و نظام فکری صوفیانه بیان نمیکند. او شالوده انتظارات و تصورات خواننده را با در‌هم ریختن اساس تعاریف عرفانی برهم میریزد، در نگرش سیال و قاعده‌گریز مولانا هر واژه میتواند برخلاف مصطلاحات و مفاهیم تثبیت‌شده و صوفیانه، رنگ و مفهومی تازه به خود بگیرد. خواب نیز در ذهن مولانا با نگرشی چندوجهی درهم تنیده و هر لحظه نمود دیگر مییابد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای داده‌‌های کتابخانه‌ای به بررسی سبک فکری مولانا در مسئله خواب و تفاوت بنیادین آن با اندیشه‌های عارفانه رایج پرداخته میشود.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این مقاله بصورت تحلیلی - توصیفی است.

    یافته‌ها:

     مولانا جهتگیری متفاوتی درخصوص خواب و رویا دارد. وی در عین توجه به این کارکرد عرفانی و روحانی خواب، بیداری را سبب فراآگاهی میداند. «فراآگاهی» از مهمترین جنبه‌های دیدگاه عرفانی مولانا درمورد پدیده خواب است که او را در نهایت بسمت «خدا آگاهی» سوق میدهد؛ به تعبیر دیگر مولانا ازطریق فرایند خواب و هم ازطریق گریز از خواب به آگاهی نایل میگردد و همین مسئله در تبدیل شدن «من» وجودی شاعر به «فرامن» یا «من» جدید و گسترده و متصل به ملکوت تاثیر‌گذار است.

    نتیجه‌گیری: 

    عنصر بیداری در اندیشه مولانا نقش کلیدی و مهمی ایفا میکند. او برخلاف شیوه رایج در بین دیگر عرفا، «بیداری حقیقی» دل را دارای ارزشی همپایه رویا که دریچه‌ای برای حصول معرفت در سالک واقعی است، میداند. مولانا به‌نوعی در این مسئله به نوآوری و ساختار‌شکنی در معنا روی آورده است. پدیده خواب‌ برای مولانا از یک‌سو گریز و دوری از خواب مجازی و غفلت ناشی از آن است و از دیگر سو عین بیداری است. شمس برای مولانا عاملی است که او را از خواب باز میدارد، خواب‌هراسش مینماید و او را به «وجه انسانی»‌اش نزدیک میسازد.

    کلیدواژگان: سبک فکری، مولانا، خواب، ساختار شکنی، مثنوی، غزلیات شمس
  • زهره خزاعی، علی گراوند *، حسن سلطانی کوهبنانی صفحات 181-197
    زمینه و هدف

    بررسی شیوه بازنمایی چهره زن در رمانهای معاصر از رویکردهای مهم نقد ادبی در آثار روایی و داستانی است. پژوهش حاضر درپی چگونگی نمود جایگاه زنان در سه رمان از آثار ادبی کرمانشاه است.

    روش مطالعه

    این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی، جایگاه و شخصیت زنان را در داستانهای پیش رو تحلیل نموده است.

    یافته‌ها:

     نویسندگان این داستانها با ارایه منش و دیدگاه شخصیتهای زنانه، ازطریق عملکردهای داستانی و چگونگی عبور آنان از تنشهای پیش‌آمده، این شخصیتها را پردازش میکنند.

    نتیجه‌گیری: 

    نویسندگان نگاه تک‌بعدی به زنان را نادیده میگیرند و علاوه بر دور کردن شخصیتهای خود از نقش کلیشه‌‌ای و سنتی، آنان را وارد عرصه رویدادهای سیاسی و اجتماعی میکنند تا روایتگر بخشی از تاریخ منطقه و ساختار فرهنگی حاکم باشند. نقطه مشترک هر سه رمان، انتخاب شخصیت زن برای انتقال درونمایه و محتوای داستان است. شباهت رمانها از نظر نوع نگاه نویسنده و پردازش شخصیتها در انتخاب عملکردهای مردانه، نشان‌دهنده وضعیت ساختار فرهنگی جامعه بوجودآورنده آنهاست. ‌‌با توجه به اینکه رمانها از دو نویسنده مرد و یک زن انتخاب‌شده تفاوتهایی در پردازش شخصیتها بچشم میخورد.

    کلیدواژگان: رمان کرمانشاه، شگردهای شخصیت پردازی، زن، کنش
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 199-214
    زمینه و هدف

    در مطالعات ادبی، سبک‌شناسی از جایگاه والایی برخوردار است. سبک‌شناسی میتواند بیان‌کننده ویژگیهای زبانی، فکری و ادبی هر اثر باشد. این تحقیق یکی از شاعران سبک هندی به نام جویا تبریزی را معرفی میکند و به بررسی ویژگیهای سبکی در اشعار وی میپردازد.

    روش مطالعه

    در پژوهش حاضر برای دستیابی بهتر و مفیدتر به اطلاعات، سعی شده است که از روش کتابخانه‌ای استفاده شود. در این روش، پژوهشگر با مراجعه به منابع و مآخذ نوشتاری و کتابخانه‌ای، اعم از کتاب، مقاله و پایان‌نامه، اطلاعات و داده‌های موردنیاز را جمع‌آوری میکند. روش انجام تحقیق نیز توصیفی – تحلیلی است.

    یافته‌ها: 

    داراب بیگ جویا، متخلص به «جویا» و معروف به «جویا تبریزی» از شاعران قرن یازدهم هجری است، اجداد او تبریزی بودند و پدرش«ملا سامری» به همراه پدربزرگش، پیش از تولد جویا به هند مهاجرت کرده‌ بودند. جویا به دو همراه برادرش که آنها نیز شاعر بودند در کشمیر متولد شدند. جویا از شاعران سبک هندی است و ویژگیهای این سبک در اشعار او نمود یافته است.

    نتیجه‌گیری: 

    دو موضوع عشق و مدح پیامبر اکرم (ص) و امامان که به ترتیب در غزلیات و قصاید او جلوه‌گر شده ‌است، بیشترین بسامد را در اشعار جویا از منظر فکری دارا هستند. موضوعات دیگری مانند دین و مذهب، پند و ادبیات اندرزی، مبارزه با ریا نیز در اشعار وی دیده میشوند. از منظر سطح زبانی، کاربرد لغات عامیانه برجستگی خاصی به اشعارش بخشیده است، همچنین وی از اوزان نرم و ملایم در اشعارش استفاده کرده ‌است و بحر رمل بیشترین بسامد را در اشعارش داراست. در سطح ادبی نیز کاربرد انواع تشبیه و استعاره، تضمین اشعار همعصران و تمثیل در اشعار وی بیشترین کاربرد را دارند.

    کلیدواژگان: جویا تبریزی، سبک شناسی، سبک هندی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • کامران کسایی صفحات 215-231
    زمینه و هدف

     شناسنامه ادبی هر ملتی، نسخ خطی آن است. بدین منظور برای احیای تاریخ و فرهنگ گذشته هر مرزوبوم، شایسته است به تصحیح، معرفی و تحقیق درباره این گنجینه‌های پرارزش اقدام کرد. یکی از این نسخه‌ها، دیوانی است موسوم به دیوان «حیرت لاهوری» که درکتابخانه گنج‌بخش مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان به شماره 870 نگهداری میشود.

    روش مطالعه

     این مقاله براساس مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته‌ها:

     حیرت لاهوری از نظر زمانی همدوره با رواج و اوج سبک هندی است؛ از همین رو در اشعار او میتوان ویژگیهای این سبک (مانند کاربرد حس‌آمیزی، وابسته‌های عددی، اسلوب معادله) را مشاهده کرد. همچنین از نظر اعتقادی وی پیرو طریقه نقشبندیه است و مبانی و اصول این طریقت در اشعار او قابل مشاهده است. عشق به خدا، وحدت وجود و عشق به پیامبر بنمایه‌های فکری اشعار او را تشکیل میدهد.

    نتیجه‌گیری: 

    در سطح فکری، بدلیل آنکه مشرب فکری حیرت برگرفته از تصوف نقشبندیه است، به عرفان و سلسله صوفیانه خود که همان سلسله نقشبندیه است اشاره داشته است. عشق به خدا، وحدت وجود و عشق به پیامبر از دیگر بنمایه‌های فکری اوست. در سطح ادبی حیرت لاهوری از بین آرایه ها بیشتر به صنایع معنوی علاقه دارد و بیشتر به تشبیه و تلمیح دلبسته است. همچنین ویژگیهای خاص سبک ‌هندی مانند حس‌آمیزی، وابسته‌های عددی، تشخیص، و اسلوب معادله در اشعار وی بسامد بالایی دارند. در سطح زبانی بسامد بحر رمل و هزج در دیوان حیرت بسیار است و این امر خود نشانگر علاقه و توجه ویژه وی به اوزان جویباری است. تمایل او به استفاده از ردیفهای فعلی بیشتر از ردیفهای اسمی ا‌ست. یکی از ویژگیهای شعری دیوان حیرت، وجود اصطلاحات و تعابیر عامیانه زمان شاعر است که در سراسر دیوان او پراکنده است.

    کلیدواژگان: حیرت لاهوری، سبک شناسی، سبک هندی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
|
  • H. Javaherian, H. Azar Payvand* Pages 1-17
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Types of heartburn, needs, prayers, joys, sorrows and griefs are directly or indirectly related to crying. The mystical states of contraction and expansion and perdition, the study of which is one of the concerns of writers and researchers in the field of mystical literature, are all included in this article; Therefore, it is worthwhile to do this with more research and study, and not what has so far been limited to enumerating the numerical number of these verses. In the present article, while enumerating some important and noteworthy types of "crying" in the worldview of three current Sufi poets, namely Sanai, Attar and Mulav, the classification, analysis and description of poems are briefly presented. In other words, this article explains the question: What is the classification of crying in the texts of the mystical order of Sanai, Attar and Mulav and what are the obvious differences between their thinking and spiritual insight in this area?

    METHODOLOGY

    This article is based on descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Sadness or joy, when they are related to this world, are considered sad or happy by these poets, and when a person gives up his belongings of time and place, he cries and laughs, he expands, his joy and sorrow, and sadness and Happiness comes from another gender.

    CONCLUSION

    Encouragement to cry in Sanai works is more due to the asceticism of this poet; In Attar, it is completely related to separation and distance from the main lover, while in Mulav's works, the poet's life is beyond laughter and crying, and this crying is a state of bewilderment and numbness for Mulavi Mubarak.

    Keywords: Erfan, Sanai, Attar, Mulavi, Cry
  • M. Rostami, M.H. Raznahan*, H. Moftakhri, N.Gh. Sarli Pages 19-38
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The works of Safavid poets are a mirror of the social situation of this era due to their connection with the masses. This article seeks to answer the question of what problems the Safavid society was facing and how the people reacted to these issues by examining the poems of the poets of this era.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection method is documentary (library).

    FINDINGS

    A study of the works of historians of this era and the writings of Western tourists and most importantly the poems of Safavid thematic poets who were in charge of the court situation, indicates that due to the Safavids' long occupation to fight foreign enemies and the weakness of some young rulers and The inexperience of this dynasty in the administration of the vast territory under their rule, unfortunately, gradually spread all kinds of moral anomalies in the society of that time.

    CONCLUSION

    All kinds of anomalies from drugs and alcoholism to the prevalence of seasickness, theft, promiscuity and sexual perversions, had disturbed the situation of Safavid society. In the meantime, the famous poets of this era, who themselves were not immune from these harms, tried to inform the sections of the society about these matters and find a solution to get rid of these sufferings.

    Keywords: Poets, Safavids, addiction, social problems
  • R. Salamatazar, .H. Novin*, A. Salahi Pages 39-61
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Manuscripts are the unknown treasures and cultural reserves of any nations, which the main tasks of researchers and scholars are to try to identify and study these works.One of these enduring heritags is the historical-religious epic of Delgoshanameh, which was composed by Mirza Arjmand Azad Kashmiri , on the subject of Mukhtar Uprising in the first half of the twelfth century A.H. in Motagareb rhythm in 15450 verses.In this article, we have introduced the work and studied the stylistic style of Delgoshanameh from the linguistic, literary and intellectual perspectives.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that has been done by library method and descriptive-analytical method. The study area and population is a manuscript of Delgoshanameh that is available in libraries in Iran and the world.

    FINDINGS

    The content of this work has the characteristics of Khorasani style such as: old words and compounds, the use of verbs in the ancient form, the use of literary arrays, singular and sensory similes, understandable allusions, and so on. With initiative and innovation in using novel and expressive techniques, having some relatively original linguistic and literary features and extensive use of epic words and combinations, the poet has been able to use linguistic possibilities in the service of religious ideas and the subject of epic work.

    CONCLUSION

    The results of the research show that 《Azad》 has shown with great taste in composing this work and has been successful in following the poets of her predecessors, especially Ferdowsi, Saadi and Nezami.The choice of Motagareb rhthym in this work, due to the many long syllables and ending in the culprit, has brought it closer to the epic language style. The description of battlefield heroes, imaginative exaggerations, and transcendence of habits and virtues is quite evident in this poem. Bringing of Saghi letters and legal and lyrical terms has caused the combination of Ghanaian or epic language in parts of this poem.

    Keywords: style features, Delgoshanameh, Manuscript, Religious epic
  • O. Rousta*, A.M. Poshtdar, A.P. Mirzaei, M. Haji Mazdarani Pages 63-82
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Manuscripts are valuable resources recognizing and for examining the evolution of thought and feeling in Persian literature.Manuscripts of many poets, such as Dehlavi's silence, have not yet been corrected and published.The purpose of this research is to study and critique the intellectual, linguistic and rhetorical level of the poems and lyric poems of this poet.

    METHODOLOGY

    This research examines the content of Dehlavi Khamooshi Divan and her thought and poetry style by analyzing the content with the help of library tools.

    FINDINGS

    The time of the poet's life is mentioned on the back cover of the King's library version, "Qajariyya, zero 1193 lunar".No information can be obtained from studying the two versions of this poet's divan. In the culture of orators, only one manuscript of the poet is mentioned and several silences are mentioned, and the poet of the present court is apparently Ali Hassan Khamoushi or Khamoosh Dehlavi, the poet of the 11th century, on the occasion of his poems about India. The results show that Dehlavi's silent poem has Indian style themes and attention to the poems of Saadi, Khaghani, Attar, Hafez, Rumi and Orfi Shirazi is another feature of it. This poet's style of poetry is similar to the Iraqi and Indian style, and his poems are in praise of the Prophet and more than that in praise of the Amir (AS). His lyric poems are also mystical and romantic.

    CONCLUSION

    The verbal and spiritual forms of her poetry have used the two dimensions of literary tradition, innovation and innovation;Sometimes there are weaknesses in her poems that are very weak against her poetic values. The weights of her poems are the most widely used weights of Persian poetry, and the rows and rhymes of her poems are simple, and most of the rows of her poems are current.Silence poems have more artistic value and variety of rhetoric and stylistics than her sonnets.

    Keywords: Dehlavi's Khamooshi, the style of poetry, the content of poetry, expression, novelty
  • F. Haji Aghabzargi, A.A. Vafaei*, R. Fahimi Pages 83-101
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the common topics in Persian grammar is the topic of "citizens". It can be said that this issue is one of the cases that arises outside the control of linguists and completely with the direct involvement of people in the language, and its law and rule have not been chosen by experts and have not created a stereotyped system and style. The present article is a research to understand the process of formation and prevalence of citizens in Persian language and literature as a new style in people's speech. In this research, literary works after the Constitutional Revolution (which is the time of the rise and prevalence of citizens) have been examined and after comparing the use of citizens in the old style, a new division has been made and named for citizens; Also, the effect of human feeling in the use of such combinations has been studied for the first time and along with extracting the cases of nationalities in the works of contemporary writers and poets, the formation and creation of this language style and its prevalence have been stated.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection method is documentary (library).

    FINDINGS

    Citizens, before being a kind of compound in grammar, is a special style of speech that has entered the linguistic and literary styles from the colloquial language of the people in the present age.

    CONCLUSION

    The influence of people on social stories and articles - especially in the constitutional period when people were very involved in politics and reading articles and stories of that day - had a great impact on the prevalence of the use of negligent composition and also the effect of colloquial language on these works. Is. Works that have colloquial language and quotations from the language of the people of the street and the bazaar in their text, such as: Ebrahim Beyk's travelogue, Dehkhoda's nonsense articles, Jamalzadeh's works and other authors, have benefited more from national compositions, especially negligent ones. They had a language style.

    Keywords: Citizens, Composition, Noun, Linguistic Style, Grammar
  • L. Siyahatgar, F. Mozaffarian*, A. Tahan Pages 103-122
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    A unique manuscript of Suleimannameh in the form of Masnavi and the convergent sea, by Yusuf ibn Siraj ibn Muhammad, nicknamed the teacher in 1339. It was composed in 8352 bits and written in Naskh script. The name of this anonymous poet does not appear in any literary memoir. This Masnavi is a religious epic that tells the stories of the prophets of the nation of BaniIsaiah, including Soliman, Elias, Elisha, Jeremiah, Dhu'l-Kufl, Yones, and Daniel. The present article introduces the manuscript of this epic-educational system. The main question of the research is what literary, linguistic, cultural, moral, social, and religious components are in this version and what information can be obtained from the author's time? This article also examines the stylistic and aesthetic features of the version, and since this version is unique, the recording of distorted verses has been done on the basis of stylistic symmetries and, of course, with the preservation of fidelity.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection method is documentary (library).

    FINDINGS

    The manuscript of Suleiman the Magnificent was written in the convergent sea of the deleted Muthanna and tells the stories of the prophets of Israel. The poet does not have a stylistic personality in the order of these stories, but examples of Khorasani style are evident in this poem. In this Masnavi, for the first time, the stories of the prophets of Israel are arranged; The stories that are still scattered in the books of commentaries on the Qur'an, the stories of the prophets, the chronicles and the stories of the prophets of the Torah, and many of them are unfamiliar to Muslim readers.

    CONCLUSION

    In this poem, there is no mention of the city in which the poet lived, and the place of the poem can not be found in the text of the story, but the use of some words indicates the specific dialect of the region; As in Neishabour, such conversations are common. Regarding the stylistic and lexical features of the text, it should be said that all the mentioned features, except for two cases, including the use of the verbs "Danstmani" and "Avrdman" and the observance of the rule of signifier, which is related to the sixth and seventh centuries, The fourth and fifth are especially Shahnameh.

    Keywords: Manuscript, Suleimannameh, Yusuf Ibn Siraj, Correction, Stylistic features, BaniIsaiah
  • S. Parvaeian, A.R. Nazari Chroudeh *, H. Negaresh Pages 123-141
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Lamentation in the term means composing poetry in a person's mourning and has existed since the first periods of Persian poetry. This literary genre was associated with the Karbala incident in the Safavid era and became a well-established culture. Since then, Shiite poets have written religious poems, especially Ashura poems, detailing their events. Ahli Shirazi, Babafghani Shirazi and Fuzuli Baghdadi are among the great poets of the Safavid era who wrote exhilarating poems in the mourning of Imam Hussein (AS) and the martyrs of Karbala. In this research, 318 verses of Ashura poems of the mentioned poets have been studied from the stylistic point of view and their style has been studied in three levels of literature, language and thought by statistical analysis of the data.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection method is documentary (library). Referring to the three poets, ten mourning poems in mourning for Imam Hussein (AS) and his companions were collected as the statistical population of this study, which totals three hundred and eighteen verses; After collecting the information, the author has achieved a stylistic description of the verses of the elegies at three linguistic, literary and intellectual levels, and finally the analysis has been done based on the extracted findings.

    FINDINGS

    Although in these elegies, poets do not pay much attention to poetic industries, Ahli Shirazi has more artistic uses than the other two poets.

    CONCLUSION

    At the linguistic level, most of the laments have heavy weights and a calm and sad tone. The frequency of Arabic words as well as words with the mourning discourse of Ashura (such as Karbala, blood, martyr, grief) is significant in all elegies. The syntactic structure of many sentences is necessarily confused with poetry, but these changes are common in poetry and are not considered prominence. At the intellectual level, all the elegies confirm that the poets are Shiites; Attributing the incident of Ashura to the sky, which is a kind of determinism, is significant in these poems. The most important result of the present study is to reveal the similarities and stylistic differences of the laments of these three poets and to know their views about the martyrs, which cultivates the soul in the clear source of mourning for Ashura.

    Keywords: elegy, Imam Hussein(AS), Stylistics, AhliShirazi, Babafghani Shirazi, Fuzuli Baghdadi
  • S. Yousefi, M.A. Khaledian *, H.A. Abbaspour Esfadan Pages 143-163
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the words that has a significant frequency in two important mystical works, Hadith of Sanai and spiritual Masnavi, is the word intellect. In fact, Sanai and Rumi have tried to explain and describe this mystical, philosophical and religious term with their poetic and artistic language as clearly and better as possible. This research has tried to compare and analyze the way of depicting the types of intellect in the spiritual Sanai and Masnavi. The main question of the present study is what is the difference between artistic images about different types of intellect and what are the common or different features in each work? In this regard, poetic images about different types of intellect from a rhetorical perspective have been studied and evaluated in these two works.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical and the method of information analysis is documentary (library).

    FINDINGS

    The imagery of the types of intellect is often similar in terms of the frequency of use of virtual images and rhetorical arrays, including similes and metaphors; However, due to his scientific, cultural and social status, Rumi has used less poetic images than Sanai in Hadith when speaking about reason in Masnavi.

    CONCLUSION

    Both poets have used the most imagery about "total intellect", faith intellect and partial intellect are also in the next ranks; Because in his view, the mystic can connect his partial intellect to the general intellect by using the faith intellect during the stages of mystical cirrhosis. Also, in both works, the volume of positive and praiseworthy images about reason is more than negative and reprehensible images

    Keywords: wisdom, Sana'ee, Mulavi, Hadiqhe, Masnavi, depicting, eloquence
  • Y. Asadi, N. Farhadi*, H. Ismaili Pages 165-179
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Every speech and writing is done in order to convey a message to the audience and to communicate with him, but Rumi sometimes does not express his message naturally and based on a structure based on Sufi language habits and system of thought. He shatters the foundation of the reader's expectations and imaginations by disrupting the basis of mystical definitions. The dream is also intertwined in Rumi's mind with a multifaceted attitude and every moment is manifested differently. In this research, a descriptive-analytical method based on library data examines Rumi's thought style on the issue of sleep and its fundamental difference with common mystical ideas.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is analytical-descriptive.

    FINDINGS

    Rumi has a different orientation regarding sleep and dreaming. While paying attention to this mystical and spiritual function of sleep, he considers awakening to be the cause of transcendence. "Transcendence" is one of the most important aspects of Rumi's mystical view of the phenomenon of sleep, which ultimately leads him to "God consciousness"; In other words, Rumi achieves consciousness through the process of sleep as well as through escape from sleep, and this issue is effective in transforming the poet's existential "I" into a new and extensive "I" or "I" connected to the kingdom.

    CONCLUSION

    The element of awakening plays a key and important role in Rumi's thought. Contrary to the common practice among other mystics, he considers the "true awakening" of the heart to have the same value as the dream, which is the gateway to knowledge in the true seeker. Rumi has somehow resorted to innovation and deconstruction of meaning in this matter. For Rumi, the phenomenon of sleep is on the one hand an escape from virtual sleep and the neglect caused by it, and on the other hand it is the same as awakening. For Rumi, the sun is a factor that keeps him from sleeping, frightens him from sleep, and brings him closer to his "human face."

    Keywords: School of Thought, Rumi, Sleep, deconstruction, Masnavi, Shams lyric poems
  • Z. Khazaei, A. Ground*, H. Soltani Kouhbanani Pages 181-197
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The study of the representation of the female face in contemporary novels is one of the important approaches of literary criticism in narrative and fiction works. The present study seeks to show the position of women in three novels of Kermanshah literary works.

    METHODOLOGY

    This article has descriptively-analytically analyzed the position and personality of women in the stories ahead.

    FINDINGS

    The authors of these stories process these characters by presenting the character and perspective of female characters, through narrative actions and how they overcome the tensions that have arisen.

    CONCLUSION

    The writers ignore the one-dimensional view of women and in addition to moving their characters away from stereotypical and traditional roles, they enter the field of political and social events to narrate a part of the region's history and ruling cultural structure. The common denominator of all three novels is the choice of the female character to convey the theme and content of the story. The similarity of the novels in terms of the author's point of view and the processing of characters in the choice of masculine actions, indicates the state of the cultural structure of the society that created them. Considering that the novels are selected from two male and one female authors, I notice differences in the processing of the characters.

    Keywords: Kermanshah novel, Characterization techniques, Woman, Act
  • Hedayatullah Taghizadeh Pages 199-214
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In literary studies, stylistics has a high status. Stylistics can express the linguistic, intellectual and literary characteristics of each work. This research introduces one of the poets of Indian style named Joya Tabrizi and examines the stylistic features in his poems.

    METHODOLOGY

    In the present study, for better and more useful access to information, an attempt has been made to use the library method. In this method, the researcher collects the required information and data by referring to written and library sources and references, including books, articles and dissertations. The research method is descriptive-analytical.

    FINDINGS

    Darab Beg Joya, nicknamed "Joya" and known as "Joya Tabrizi" is one of the poets of the 11th century AH, his ancestors were Tabrizi and his father "Mullah Samari" and his grandfather had immigrated to India before the birth of Joya. Joya was born in Kashmir with her two brothers, who were also poets. Joya is one of the poets of Indian style and the characteristics of this style are reflected in his poems.

    CONCLUSION

    The two subjects of love and praise of the Holy Prophet (PBUH) and the Imams, which are reflected in his sonnets and poems, respectively, have the highest frequency in Joya's poems from an intellectual point of view. Other subjects such as religion, advice and literature, the fight against hypocrisy are also seen in his poems. From the point of view of linguistic level, the use of slang words has given a special prominence to his poems, he has also used soft and gentle weights in his poems and Bahr-e-Ramal has the highest frequency in his poems. At the literary level, the use of all kinds of similes and metaphors, guaranteeing the poems of contemporaries and allegories are the most used in his poems.

    Keywords: Joya Tabrizi, Stylistics, Indian style, Linguistic level, Literary level, Intellectual level
  • Kamran Kasaei Pages 215-231
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The literary identity of any nation is its manuscript. To this end, in order to revive the past history and culture of each region, it is worthwhile to correct, introduce and research these valuable treasures. One of these manuscripts is a divan called "Hairat Lahori" divan which is kept in the treasure library of the Persian Research Center of Iran and Pakistan No. 870.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    Lahore wonder is contemporary with the prevalence and peak of Indian style; Therefore, in his poems, one can see the characteristics of this style (such as sensory application, numerical dependencies, equation style, etc.). He is also believed to follow the Naqshbandiyya method, and the principles of this method can be seen in his poems. Love of God, unity of being, and love of the Prophet are the intellectual foundations of his poems.

    CONCLUSION

    At the intellectual level, because the intellectual is astonished by Naqshbandiyya Sufism, he has referred to his Sufism and Sufi dynasty, which is the Naqshbandiyya dynasty. Love of God, unity of existence and love of the Prophet are among his other intellectual principles. At the literary level, Hairat Lahori is more interested in spiritual industries than arrays, and among them he is more interested in similes and allusions. Also, special features of Indian style such as sensibility, numerical dependencies, recognition, equation style, etc. have a high frequency in his poems. At the linguistic level, the frequency of the sea of sand and mud is very high in the court of wonder, and this shows his special interest and attention to the weights of the river. He is more inclined to use current rows than nominal rows. One of the poetic features of Divan-e Hairat is the existence of slang terms and interpretations of the poet's time that are scattered throughout his divan.

    Keywords: Lahore wonder, stylistics, Indian style, linguistic level, literary level, intellectual level