فهرست مطالب

مجله تاریخ علم
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 29، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی گلچین عارفی*، یعقوب آژند صفحات 329-350
    نظام دیوانی حاکم بر ایران از راه های گوناگون با عمارت و آبادانی نسبت می یافت. از اجزای این رابطه جز اندکی نمی دانیم. اما یکی از مجراهای ارتباط دیوان با عالم معماری مفهوم خراج و ضوابط حاکم بر خراج ستانی بود. خراج نسبتی با درآمد ملک داشت و درآمد ملک وابسته به میزان آبادی و ویرانی آن بود. اصولا از ویرانه ها خراج نمی ستانده اند. اجرای این قانون ساده ملزومات فنی و مقدماتی داشت. باید آماری از املاک کشور می داشتند که در آن آباد و ویران از هم تفکیک شده باشد. اما در ایران اوضاع املاک متغیر و عوامل ویرانی پیوسته در کار بود. آبادی به ویرانی می افتاد و ویرانه ها آباد می شد. پس پیمایش های پی درپی و دیوان مساحی عریض و طویلی لازم بود با کثیری مساحان آموخته. عده ای به هوای معافیت و تخفیف، ملک خود را ویرانه نشان می دادند. از این رو تشخیص آبادانی و ویرانی از مسایل کلیدی نظام دیوانی بود. حکومت باید خبرگانی تربیت می کرد تا ویرانه ها را بشناسند و حساب ها را نو کنند. گذشته از این حکومت برای تشویق مردم به آباد کردن ویرانه ها، خراج را از ویرانه ای که آباد می شد بر می داشت. این معافیت ها هم ضوابط دقیق و محاسبات ویژه ای داشت. نو کردن حساب ویران و آبادان و اعمال معافیت از اصلاحات مهم نظام دیوانی به حساب می آمد؛ اصلاحاتی که در اسطوره و تاریخ ایران سابقه دارد. در دوره های تنگی، خراج عامل ویرانی بود و طلب خراج از زمین های بی محصول مردم را از آبادی ها می راند. رابطه خراج و ویرانی و نسبت مستقیم زندگی مردم با آن سبب شده است این دوگانه در فرهنگ ایرانی جایی باز کند و به آثار سخن گویان فرهنگ ایرانی راه یابد؛ آن چنان که تمثیل «خراج و ده ویران» بارها برای انتقال مفاهیم تغزلی و عرفانی به کار رفته است. در این مقاله با تکیه بر متون سده های چهارم تا هشتم هجری در پی یافتن صورت های مختلف رابطه دو مفهوم خراج و ویرانی و الزامات فنی آن خواهیم بود. اخباری که از این متون به دست می آید در شناخت نظام حقوقی معماری در ایران سده های میانه اسلامی به کار خواهد آمد؛ عرصه ای که تا کنون بیش وکم تاریک مانده است.
    کلیدواژگان: آبادانی، تاریخ اقتصادی ایران، خراج، معماری ایران، نظام حقوقی آبادانی، ویرانی
  • شمامه محمدی فر* صفحات 351-379

    دانشمندان گذشته بر این عقیده بودند که طبقه بندی علوم که بر اساس موضوع علوم و تشابه و تفاوت آنها با یکدیگر انجام می شود، تعلیم و تعلم آنها را آسان تر می کند. طبقه بندی علوم در تمدن های باستان به صورت عمومی، از جمله رده بندی کتاب ها، جانداران و پدیده های طبیعی، و در تمدن یونان باستان، به صورتی تخصصی، مورد توجه بوده است. در دوره اسلامی نیز که به تببین، آموزش و طبقه بندی انواع علوم توجه ویژه ای شد، این موضوع را تعریف کرده اند و اهدافی نیز برای آن برشمرده اند و حتی طبقه بندی علوم را در شمار علوم دوره اسلامی آورده و منابعی نیز در این باره تالیف شده است. با توجه به اهمیت علوم طبیعی در نزد دانشمندان و حکم389ای دوره اسلامی، آنها جایگاه این علوم در میان سلسله مراتب طبقه بندی علوم و نیز تقسیمات فرعی انواع آن را تعریف و تبیین کردند؛ منابعی که به این موضوع پرداخته اند فقط منحصر به منابع مربوط به طبیعیات نیست، بلکه آثار گوناگونی از فلسفه گرفته تا عجایب نامه ها و دایرهالمعارف های عمومی تالیف شده در دوره اسلامی، به این موضوع پرداخته اند. البته عوامل گوناگونی بر نوع طبقه بندی ها تاثیرگذار بود؛ برای نمونه حکمای دوره اسلامی، به ویژه مشاییان، ملاک هایی را که ارسطو برای طبقه بندی علوم در نظر داشت، پیروی می کردند. در رسایل اخوان الصفا، آثار ابن سینا و خواجه نصیرالدین طوسی و حتی حکمای پیش تر در دوره اسلامی از جمله ابن مقفع و ابن بهریز، این تاثیرگذاری مشهود است. دیدگاه های دینی که گاه با افکار فلسفی و عرفانی نیز در می آمیخت، عامل تاثیرگذار دیگری بود. این موضوع در آثار غزالی و نصیرالدین طوسی نمود آشکار دارد. گاه نیز شرایط محیطی زندگی مولفان و یا تخصص و اشتغال آنها در مناصب حکومتی، بر معیارهای آنها در طبقه بندی علوم موثر بود. برای نمونه، ابن سینا و انطاکی، به دلیل آنکه پزشک و داروشناس بودند، دقیق تر از دیگر حکما، علوم طبیعی را طبقه بندی کرده اند. ابن فریغون و قلقشندی نیز به دلیل نیاز حاکمان وقت و منصبشان در دستگاه حکومتی، رویکردی عمومی و کاربردی برای درباریان در تالیفاتشان داشتند. رویکرد کاربردی، ساده و حتی مایل به خرافات در آثار دایره المعارفی و عجایب نامه ها باعث شد تا تقسیمات علوم در این آثار، از اصول خاصی پیروی نکند.

    کلیدواژگان: دوره اسلامی، طبقه بندی علوم، علوم طبیعی
  • مریم کشمیری* صفحات 381-418
    آموزش های مدرسه دارالفنون افزون بر گسترش علوم و فنون جدید، بر نگرش به نقاشی و آموزش آن در ایران تاثیر نهاد. نقاشی ایرانی در روند گذار از شیوه های سنتی به بازنمایی واقع گرایانه مانند شیوه کمال الملک با آموزش های مدرسه دارالفنون پیوند دارد. در بازخوانی فعالیت های دارالفنون به ویژه در سال های آغازین به گونه ای کم رنگ و گذرا با نقاشی روبرو می شویم؛ اما دانسته نیست که آموزش نقاشی در دارالفنون چه نقشی داشت، و چرا در مدرسه ای که برای تعلیم علوم و صنایع بدیعه بازگشایی شده بود، نقاشی را نیز آموزش می دادند؟ دانستن این که نقاشی بر پایه روایت های هم روزگار از دارالفنون، مرحله و بخشی از درس هندسه عالیه بود، به اهمیت این پرسش می افزاید. پژوهش پیش رو بر پایه گزارش های پراکنده از آموزش نقاشی در دارالفنون، به این پرسش ها راه می برد: دانسته های برآمده از دارالفنون چه تصویری از نقاشی به دست می دهد؟ جایگاه نقاشی در میان شاخه های علوم و فنون چه بود؟ و مفهوم نقاشی در روند کاری دارالفنون چه دگرگونی هایی را از سر گذراند؟ جستجوی پاسخ ها در منابع علمی هم روزگار و در همبستگی نقاشی با علوم، شالوده پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. پژوهش به روش تاریخی از راه تامل در دگرگونی معانی واژگان و کاربرد علوم پیش می‎رود و با جستجو در گرایش ها و آموزش های معلمان و درس آموختگان دارالفنون به ویژه با درنگ در مفاهیم هندسه، نقشه‎کشی، مناظر و مرایا و نقاشی به این پرسش‎ها پاسخ می‎دهد، وجه مشترک این شاخه ها سروکار داشتن با اندازه ها، خط ها، سطوح و اجسام است. یافته های پژوهش نشان می دهد مراد از صنعت نقاشی در درس هندسه، مباحث مناظر و مرایا بوده است. مناظر و مرایا در روند گذار به پرسپکتیو جدید ابتدا بخشی از هندسه بود و سپس با جدا شدن از هندسه و نیز اپتیک کهن، به شالوده مطالعات علمی در نقاشی تبدیل شد. دگرگونی های اپتیک در اروپا و برآمدن پرسپکتیو هم چون قواعد هندسی بازنمایی، پایه آموزش های دارالفنون در رویکرد به علوم و هم چنین شکل یابی نقاشی واقع گرا در ایران بوده است.
    کلیدواژگان: پرسپکتیو، دارالفنون، دورنماسازی، علم نقاشی، مناظر و مرایا
  • پویان رضوانی* صفحات 419-446
    در مقاله حاضر به معرفی و بررسی کتاب فی إخراج ما فی قوه الاسطرلاب إلی الفعل و مقاله فی التطریق إلی استعمال فنون الاسطرلابات از ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (362- ح 442ق) پرداخته ایم. بیرونی در اثر نخست به کاربرد اسطرلاب های معیار و در دیگری، که فنی تر از رساله اول است و برای مخاطبان با سطح علمی بالاتر نوشته شده، به کاربرد اسطرلاب های معیار و ساختار و کاربرد برخی اسطرلاب های غیر معیار پرداخته است. هر دو اثر شامل مطالب تاریخی و فنی متعددی هستند که در آثار دیگر با موضوع مشابه نیامده اند. در این مقاله پس از اشاره ای گذرا به سرگذشت بیرونی، مطالبی در باره تسطیح گنج نگاشتی به عنوان اصول طراحی اسطرلاب آورده ایم و پس از آن تفاوت ساختاری اسطرلاب های معیار و غیر معیار (شامل اسطرلاب های مرکب) را، با اشاره به اسطرلاب های غیر معیاری که بیرونی در تطریق به آنها پرداخته است، شرح داده ایم. در ادامه، ضمن اشاره به مهم ترین موضوعاتی که در رساله ها آمده است، این دو رساله را به اجمال معرفی کرده ایم. در بخش بعدی مقاله، «اسطرلاب هلالی» را بر اساس توضیحات بیرونی در تطریق بازسازی کرده ایم. اسطرلاب هلالی یکی از اسطرلاب های غیر معیار است که به جز تطریق و کتاب فی عمل الاسطرلاب سجزی (که شامل مطالبی بسیار مختصر در باره ساختار این اسطرلاب است) در هیچ رساله اسطرلاب دیگری به آن پرداخته نشده است. سپس به تشریح مطالبی پرداخته ایم که بیرونی در تطریق درباره «اسطرلاب زورقی» آورده است. اسطرلاب زورقی نیز نمونه ای دیگر از اسطرلاب های غیر معیار است که بر خلاف اسطرلاب های معیار، تصویر دایره البروج بر آن ثابت است، و به جای عنکبوت شامل قطعه ای به شکل قایق است که نقش افق متحرک را ایفا می کند. در ادامه به شواهدی که بیرونی را مولف دو رساله مذکور نشان می دهند، تاریخ تالیف رساله ها، ویژگی های متنی و نسخه های موجود از آنها پرداخته ایم. در پایان مقاله، جایگاه دو رساله مذکور در مقایسه با آثار دیگر بیرونی در اسطرلاب را بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: ابوریحان بیرونی، اسطرلاب زورقی، اسطرلاب غیر معیار، اسطرلاب معیار، اسطرلاب هلالی
  • نرگس عصارزادگان، حسن امینی* صفحات 447-485
    مجموعه نسخه خطی شماره 772 کتابخانه ملی پاریس حاوی رساله های متعدد علمی است که هر کدام از ارزش خاصی برخوردارند. از میان رساله های این مجموعه، ترجمه فارسی رساله مایحتاج الیها الصناع من العمال الهندسیه یا کتاب النجاره  از بوزجانی و رساله فی تداخل الشکال المتشابهه والمتوافقه از مولفی ناشناخته، مورد توجه پژوهشگران تاریخ علم دوره اسلامی بوده اند. به نظر می رسد تمامی رساله های این مجموعه به کتابت ابواسحاق بن عبدالله کوبنانی یزدی و برخی نیز ترجمه یا تالیف او باشد. با توجه به آثار کوبنانی تاریخ فعالیت علمی او بین سال های 845 تا 886 هجری قمری تخمین زده می شود، با این حال آراء متعددی در باره زمان نوشته شدن این مجموعه وجود دارد که در مقاله به آن ها اشاره شده است. اهمیت رساله های ریاضی این مجموعه از این نظر است که گزارشی از رسالات ریاضی فارسی تالیف شده یا ترجمه شده از عربی تا آن دوران به دست می دهد. در مقاله پیش رو محتوای سه رساله هندسی فارسی از این مجموعه بررسی می شود که از لحاظ مطالعه تاریخ رساله های هندسی فارسی اهمیت دارد. سه رساله متوالی با موضوع هندسه در این مجموعه وجود دارد که نحوه نگارش آنها به گونه ای است که مستقل به نظر می رسند. این سه رساله پیاپی فاقد عنوان اند و در این مقاله با این عناوین معرفی می شوند: مختصر در علم مساحت (برگ های 65پ-69پ)؛ کتاب مساحت (برگ های 70پ-89پ)؛ رساله در اصلاح اهل مساحت (برگ های 90پ-100ر). متن مصحح رساله اول با عنوان «مختصر در مساحت» ارایه شده است و دشواری های ریاضی او بیان شده است. تلاش نویسندگان برای پیدا کردن اصل یا نسخه ای مشابه «مختصر در مساحت» به نتیجه ای نرسید، اما در باره دو رساله دیگر مشخص شد که آن ها با لب الحساب از علی بن یوسف، منازل السبع از بوزجانی، البدیع فی الحساب از کرجی و غنیه الحساب فی علم الحساب از احمد بن ثبات همامی واسطی پیوندهایی دارند؛ لذا با بررسی  شباهت ها و تفاوت های این رسالات سعی شده تا نظریه ای درباره ارتباط میان آن ها و چگونگی راه یافتن آن ها به نسخه پاریس ارایه شود.
    کلیدواژگان: بوزجانی، تاریخ هندسه، رساله های ریاضی فارسی، کرجی، کوبنانی، نسخه خطی شماره 772 کتابخانه ملی پاریس
  • صادق حجتی* صفحات 487-519
    بررسی میراث فلاحتی دوره اسلامی با تمرکز بر دو موضوع خاک و شیوه های بارورسازی آن و ردیابی و مقایسه آن با ریشه های کلاسیک یونانی و رومی، نمودار تلاش دانشوران و علمای کشاورزی اسلامی برای تکمیل و تنوع بخشی در حوزه «علوم خاک» است. چه در کنار تکرار بخش بزرگی از آثار متقدمان، نگاشته های فلاحتی دوره اسلامی در این سرفصل ها، حاوی داده هایی جدید مرکب از توضیحات استقرایی و نظری، به همراه تجارب زراعی و مشاهدات شخصی است. چندان که این بخش را می توان یکی از مهم ترین محورهای نوآوری متون فلاحتی دوره اسلامی قلمداد کرد. از آن میان رساله های تدوین شده در اندلس و به طور مشخص آثار ابن بصال و ابن عوام زمینه ساز تعریف معیارهای جدیدی برای تشخیص کیفیت و مرغوبیت خاک و معرفی دسته بندی های جدیدی از آن گردید. به طوری که دسته بندی ده گانه مرسوم در متون رومی برای انواع خاک ها، به دست کم 25 نوع ارتقاء یافت. در گام بعدی این معیارها در ایران و در فلاحت نامه های فارسی با رویکردی کاملا بدیع و اجتهادی و ناظر به کاربرد عملی آن ها تدوین و ارایه شد. با این حال این تلقی های متفاوت ابتر بود و در قلمرو جهان اسلام و حتی در غرب لاتین پی گیری نشد و حتی برای پژوهشگران امروزی تاریخ علم دوره اسلامی نیز ناشناخته باقی مانده است. بررسی تطور متون فلاحتی با تمرکز بر این موضوع جزیی و ردیابی دلایل احتمالی تغییرات آن هدف این مقاله است.
    کلیدواژگان: خاک شناسی، فلاحت دوره اسلامی، فلاحت نامه های اندلسی و فارسی، میراث رومی در علوم اسلامی
  • امیرحسین دائمی*، حسین نامدار، مجید خلیلی صفحات 521-538
    سده های چهار و پنج هجری، مقارن با عصر استیلای خاندان بویه بر دستگاه خلافت بغداد است. این خاندان شیعی علاقه زاید الوصفی به نشر دانش در ممالک تحت سلطه خود داشتند و تمام تلاش خویش را مصروف حمایت از دانشمندان و ترویج علوم کردند. مهم ترین نمود این رفتار را در بغداد -به عنوان مرکز خلافت اسلامی- می توان دید، امیران و وزرای این دولت با توجه ویژه به ارتقای دانش در تمام زمینه ها و حوزه های شناخته شده آن روزگار توانستند با شدتی بیشتر، تکاپوی علمی صورت گرفته در عصر هارون و مامون عباسی را تجدید نمایند و با روحیه رواداری علمی و اعتقادی، دارالعلم ها را به عنوان ادامه تاریخی بیت الحکمه و خزانه الحکمه، به مکانی امن برای پژوهش و تحصیل و تدریس دانشمندان مبدل کنند. در این میان برخی از مراکز همچون «دارالعلم شاپور» به همت بانی فاضل و متولیان دانشمندش به مکان مناسبی برای گردهمایی مهم ترین دانشمندان آن روزگار مبدل شد که علاوه بر بحث و مناظرات علمی، ارزشمندترین تالیفات خویش را در کتابخانه مفصل آن مرکز، در دسترس جویندگان علم و دانش قرار داده بودند. از جمله دانش هایی که توانست به مدد ساختار اداری و علمی دارالعلم شاپور مجالی برای ارتقا و تکامل بیابد دانش پزشکی است که کثرت کتاب های محفوظ در آن مرکز و به ویژه وقف آثار مهم طبی پزشکان بزرگ آن روزگار اهمیتی مضاعف بدان بخشیده بود. پژوهش حاضر، تلاشی است جهت بازنمایاندن نقش پررنگ کتابخانه «دارالعلم شاپور» در گسترش دانش ها، به ویژه علم طب در سده های چهار و پنج هجری.
    کلیدواژگان: آل بویه، بغداد، دارالعلم شاپور، طب اسلامی، کتابخانه
  • می چیو یانو* صفحات 539-547
  • فاطمه مهری صفحات 549-553

    برخی حوزه های پژوهشی هستند که در وضعیت «مرزی» به سر می برند و تنها به یک حوزه دانش اختصاص ندارند، ما امروزه چنین پژوهش هایی را «میان رشته ای» می خوانیم و دست کم در عالم نظر، بر اهمیت و لزوم انجامشان تاکید می کنیم. اما واقعیت آن است که این وضعیت مرزی، موجد نوعی وضعیت «حاشیه ای» نیز هست و کم نیستند پژوهش هایی که چون نمی توان تنها در یک حوزه تخصصی جایشان داد و سرراست معرفی شان کرد، کمتر دیده و خوانده می شوند و قدر و قیمتشان چنان که باید شناخته نمی شود.

|
  • Mohsen Qosi, Younes Karamati* Pages 9-39

    The treatise called “Kitāb al-Ṭīb” is a work composed by Muḥammad b. al-Ḥasan b. Ibrāhīm al-Khāzin (living in 421/1030), dealing with aromatic substances. There are four known copies of this work, the oldest one (Princeton, Garrett, 174B) dated 590/1194 is incomplete and disorderly in its present situation. Rearranging this manuscript and clarifying the relationship between all extant manuscripts of the work seem necessary for a critical edition of it. Based on the repetition of a note referring to the contents and order of treatises in three codices, similarities in the colophon of them, different readings of same words in each of these manuscripts, as well as the text conflations, the most probable explanation is that the Princeton manuscript has been the basis of copying the other three manuscripts

    Keywords: Jawāhir al-Ṭīb, Kitāb al-Ṭīb, Muḥammad b. al-Ḥasan b. Ibrāhīm al-Khāzin
  • Maryam Zamani * Pages 41-82

    Planets occasionally quit their prograde motions and go against their normal direction, said retrogression. Happening for differences in orbital velocities of planets and earth, retrogression loops not only are unequal at forms and scales but appear everywhere in the sky. Applying the concentric epicycle-deferent model makes the similar regular loops, but it does not correspond to observations; thus, employing eccentre deferent is needed. Description of the phenomenon is the subject of Book XII of the Almagest. Ptolemy explained some necessary lemmas for his geometrical explanations and examined his justifications by few specified positions for every planet. This paper studies contents of a treatise note on retrogression attributed to Muʾayyad al‐Dīn al‐ʿUrḍī, one of the invited scholars to founding Maragha observatory. Apart from his skills and achievements in designing and manufacturing astronomical instruments, he was a proficient theorist astronomer with educational experiences. The present treatise is an informative text similar to other known works of ʿUrḍī in precision and consideration of the matter’s geometrical aspects.He has attempted to encounter the phenomenon holistically instead of checking parameters in the case studies to present regulation using Apollonius’ theorem

    Keywords: Almagest, Apollonius, eccentric model, epicycle-deferent model, Muʾayyad al‐Dīn al‐‘Urḍī, prograde motion, Ptolemy, retrograde motion
  • Reza Kiani Movahed * Pages 83-101

    The stick method is a common and easy way to estimate the object size or its distance to an observer. Today, painters, scouts, artillery observers, woodchoppers, etc. use this method when they have no special rangefinder instrument. We don’t know the exact origin of this method but Euclid has described a similar way in proposition 22 of his optics. Great astronomer of the 12th century, cAbd al-Raḥmān al-Khāzinī, has explained the stick method in his treatise named about the marvelous instruments (fī Ālāt al-cAjība). He dedicated his treatise to explain observatory instruments and amplified how to use these instruments and the information gathered by them. al-Khāzinī described 7 instruments used for observing the stars in 7 independent books and added their application as the surveying tools. He presented the geometrical arguments to show us why and how we can use his formulas to gain mathematical information about subjects from data gathered by these instruments. al-Khāzinī talked about the stick method in an appendix without the geometrical arguments. His main goal was to describe a simple way for soldiers and horsemen to calculate their distance from their enemies or estimate the strength of foes armies. Furthermore, he explained estimating the distance from an object by knowing its diameter or vice versa and finally estimating the distance and diameter of the object when they were both unknown. His method was easy and practical for anyone in the military campaign who didn’t know complicated mathematical relations. He used a wooden stick about 80 c.m long to do this job. In this paper, I briefly presented al-Khāzinī’s original treatise and four manuscripts available in the libraries and talked about how amended al-Khāzinī’s treatise in the first step. Secondly, I introduced the English translation of al-Khāzinī’s appendix about the stick method with its main Arabic text. Finally, I described his method by modern mathematics symbols and notations and then I tried to rebuild the geometrical arguments according to his previous book about the triquetrum.

    Keywords: About the Marvelous Instruments treatise, Euclid’s optics, estimating the distance, geometry, al-Khāzinī, stick method
  • Yaghoub Azhand Pages 329-350
    The administrational body of Iranian governments affected the Architecture in various ways. We do not know much about the details of this relationship. But one of the channels of this relationship was the concept of Kharādj, the land tax, and its regulations. Kharadj was depended on the income of the property and the income of the property depended on the balance between prosperity and destruction. Basically they did not collect Kharadj from the ruins at all. The implementation of this simple law had technical and preliminary requirements. They should have had statistics on the country's properties in which the prosperous and ruinous part of each settlement was dealt with separately. But in Iran, the situation of properties was changing over time and the factors of destruction were constantly in place. The settlements were destroyed and the ruins were settled over and over again. Consecutive surveys and a broad surveying office were necessary with many learned surveyors. Some people showed their property in ruins to escape the tax. Hence, the recognition of prosperous and ruinous was one of the key issues of the Divān-e Kharādj. The government should train experts to identify and measure the ruins and update the accounts. In addition, the government exempted newly farmed lands in order to encourage the people to farm the barren lands. These exemptions had precise rules and special implications. Rewriting the tax books and considering barrens and ruined in the accounts were among the most important reforms of the governments. The accounts of these reforms are found in Iranian history and even in Iranian myths. But In times of hardship, Kharādj itself could be the cause of destruction, and the demand for taxes from barren lands drove people out of settlements. The relationship between kharādj and destruction and the direct impact it had on people's everyday life has caused this duality to find a lasting place in Iranian culture and mind. This duality found its way into the works of the speakers of Iranian culture; as they say "Kharādj on the ruins" like a proverb and used it to convey lyrical and mystical concepts. In this article, relying on the Persian texts from tenth to fourteenth centuries, we will explore different aspects of the relationship between Kharādj and ruins and its technical requirements. The insights obtained from these texts will be used in understanding the legal system of architecture in medieval Islamic Iran; an area that has been more or less neglected so far
    Keywords: Iranian Architecture, Kharādj, Legal Systems of Architecture, PROSPER, Ruins
  • sh.mohammadifar* Pages 351-379

    The classification of sciences based on the subject of sciences and their similarities and differences with each other makes their teaching and learning easier. This science has been considered in ancient civilizations in general terms, including the classification of books, living things and natural phenomena, and in ancient Greek civilization, in a specialized way. In the Islamic period, that special attention was paid to the explanation, education and classification of various sciences, this science was defined and its goals were enumerated, and even the classification of sciences among the sciences of the Islamic period was mentioned and sources have also been written in this regard. Given the importance of the natural sciences to scientists and scholars of the Islamic period, they defined and explained the place of these sciences in the hierarchy of the classification of sciences as well as the subdivisions of its types; The sources that have dealt with this science are not limited to the sources related to natural phenomena, but have also dealt with various works, from philosophy to cosmographical texts including wonders of creation and general encyclopedias written in the Islamic period. Of course, various factors influenced the type of classifications; For example, Aristotle's criteria for classifying the sciences were followed more or less by the scholars of the Islamic period, especially the Peripatetics. This influence is evident in the treatises of Ikhwān Al-Ṣafā', the works of Ibn Sina, Naṣīr al-dīn Ṭūsī, and even earlier scholars of the Islamic period, including Ibn al-Muqaffa' and Ibn Behrīz. Religious views, sometimes mixed with philosophical and mystical thought, were another influential factor. This issue is evident in the works of Ġazzālī and Naṣīr al-dīn Ṭūsī. Sometimes the environmental conditions of the authors or their expertise and employment in government positions influenced their criteria in the classification of sciences. Ibn Sina and Anṭākī, for example, classified the natural sciences more accurately than other scholars because they were physicians and pharmacists. Ibn Farīġūn and Qalqashandī also had a general and practical approach to the courtiers in their writings due to the need of the rulers of the time and their position in the government apparatus. The practical, simple and even superstitious approach in encyclopedias and texts related to the wonders of creation caused the divisions of science in these works not to follow certain principles

    Keywords: Classification of sciences, Islamic peiod, natural sciences
  • Maryam Keshmiri * Pages 381-418
    In addition to the development of new sciences and technologies, the teachings of the Dār al-Funūn School influenced the attitude towards painting and its teaching in Iran. Iranian painting in the process of transition from traditional methods to realistic representation such as the Kamāl al-Mulk method is linked to the teachings of the Dār al-Funūn school. In re-reading the activities of the school, especially in the early years, we encounter painting in a faint and transient way; but it is not known what role painting was taught in the Dār al-Funūn, and why painting was also taught in a school that had opened to teach sciences and thechnology? Knowing that painting, based on contemporary narratives from the Dār al-Funūn, was a stage and part of the study of higher geometry adds to the importance of this question. The forthcoming research, based on scattered reports from the teaching of painting at the Dār al-Funūn, leads to the following questions: What is the painting in Dār al-Funūn? And what was the position of painting among the branches of science and technology? And what changes has the concept of painting undergone in its work process? The search for answers in contemporary scientific sources and in the correlation of painting with science, forms the basis of the present study. The research is carried out in a historical way by reflecting on the transformation of the meanings of words and the application of sciences, and by searching the tendencies and teachings of teachers and graduates of Dār al-Funūn, especially with a delay in the concepts of geometry, cartography and optics. This article answers that the common denominator of these branches is dealing with sizes, lines, surfaces, and objects. Findings show that the meaning of painting art in geometry is optics. Optics in the process of transition to a new perspective were first part of geometry and then, separating from geometry and old optics, became the basis of scientific studies in painting. The transformations of optics in Europe and the emergence of perspective as well as the geometric rules of representation have been the basis of the Dār al-Funūn's teachings on the approach to science as well as the formation of realistic painting in Iran.
    Keywords: Dār al-Funūn, Optics, Painting, Perspective, The Royal College at Tehran
  • Puyan Rezvani * Pages 419-446
    This article concerns two treatises by Abū al-Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad al-Bīrūnī (973 - ca. 1050 A.D.) entitled the Book on Bringing what is in the Potentiality of the Astrolabe into Actuality (Arabic: Kitāb Ikhrāj mā fī Quwwat al-Usṭurlāb ilā al-Fiʿl) and the Treatise on Opening the Way towards Using the Different Kinds of Astrolabes (Arabic: Maqāla fī al-Taṭrīq ilā Istiʿmāl Funūn al-Usṭurlābāt). The two treatises are user manuals for the astrolabe. In the first treatise, al-Bīrūnī deals with the applications of the standard astrolabe and in the second one, which is more advanced than the first one and was written for the readers with a higher level of knowledge in this field, treats the applications and structure of standard as well as some non-standard astrolabes. Both treatises contain technical and historical information some of which cannot be found in any other work with the same subject. In this article, after a glance at al-Bīrūnī՚s biography, I give some explanations on the stereographic projection as the principle of the astrolabe, then explain the difference between the standard and non-standard astrolabes (including mixed ones) mentioning those non-standard astrolabes which are discussed in the Taṭrīq by al-Bīrūnī. After that I give an overview of both treatises. This part is followed by a special attention to the reconstruction of the “crescent-shaped” astrolabe based on al-Bīrūnī՚s explanations in the Taṭrīq. The crescent-shaped astrolabe is a non-standard astrolabe and was discussed only in the Taṭrīq and al-Sijzī՚s Book on the Operation of the Astrolabe (Arabic: Kitāb fī ʿAmal al-Usṭurlāb; which contains brief explanations on the construction of this astrolabe) among the medieval sources. Then, I analyze what al-Bīrūnī wrote on the “boat-shaped astrolabe” in the Taṭrīq. The boat-shaped astrolabe is another example of non-standard astrolabes on which, unlike the standard astrolabes, the projected image of the ecliptic doesn՚t move, but it is equipped with a movable boat-shaped piece simulating the movement of the horizon. I then discuss al-Bīrūnīʼs authorship and the dates of these two texts, as well as the place of these two treatises among the other astrolabe works by al-Bīrūnī. I also describe the available manuscripts of these two texts.
    Keywords: Abū al-Rayḥān al-Bīrūnī, Boat-shaped astrolabe, Crescent-shaped astrolabe, Mixed astrolabe, Non-standard astrolabe, Standard astrolabe
  • Narges Assarzadegn, Hassan Amini * Pages 447-485
    The manuscript collection number 772 of La Bibliothèque Nationale de France mostly known for its geometric content. This collection includes several mathematical treatises written in Persian, among them the treatise titled Tarjuma-i Kitāb al-Aʿmāl al-Handasiyya (Translation of the Book on Geometrical Constructions), the translation of the famous book of Abū al-Wafā Būzjānī on practical geometry, and Fī tadākhul al-ashkāl al-mutashābiha aw al-mutawāfiqa (On Similar and Complementary Interlocking Figures) are already studied by different scholars. There are three anonymous Persian geometrical treatises in this collection: The treatise A (we mention it under the title Mukhtaṣar fī al-Handasa) (fols. 71r -81v); The treatise B (fols. 81r -89r); The treatise C (fols. 90v-100r). The treatise A is a single distinguish one and the survey to find some similar treatise to it or its origin was not successful. In this paper, the critical edition of this treatise is included, and its mathematical problems are discussed. On the other hand, The studies showed that treatises A and B are similar partly to four other mathematical treatises: Lubb al-Ḥisāb (the Gist of Arithmetic) by ʿAlī ibn Yūsuf Munshī from 12th century, Ghunyat al-Ḥussāb fī ʿIlm al-Ḥisāb by Qāḍī al-Himāmīyya Abū al-ʿAbbās Jamāl al-Dīn Aḥmad ibn Thābit, Manāzil al-Sabʿ by Būzjānī and al-Badiʿ fi al-hisāb by Karajī. The study of these treatises and detecting their origins is crucial to identify the history of Persian mathematical texts.
    Keywords: Būzjānī, History of Geometry, Karajī, Kūbanānī, Persian mathematical texts, Paris Codex 772
  • Sadegh Hojjati * Pages 487-519
    The study of agronomy heritage of the Islamic period, focusing on the two issues of soil and the methods of soil fertilization and tracing it to find classical Greek and Roman roots, illuminates the efforts of Islamic agricultural scholars to promote and diversify the pedology. In addition to repeating a large part of the earlier works, the Filāḥa texts in those chapters contain new data consisting of inductive and theoretical explanations, along with agricultural experiences and personal observations. As that field can be considered one of the most important aspects of innovation in the Filāḥa texts of Islamic period. Among them, the treatises compiled in Al-Andalus and specifically the works of Ibn Baṣṣāl and Ibn al-ʿAwwām paved the way for defining new criteria for determining soil quality and the introduction of new categories of it. So that the decuple common classifications in Roman texts for different types of soils were upgraded to at least 25 types. In the next step, these criteria were developed and presented in Iran in Persian agronomy with a completely innovative approach and focused on their practical application. However, these different interpretations were incomplete and were not followed in the Islamic world and even in the Latin West, and even for contemporary researchers of the history of Islamic science remains unknown. The purpose of this article is to study the evolution of agricultural texts by focusing on that minor issue and to trace the possible reasons for its changes.
    Keywords: Andalusian, Persian Filāḥa texts, Fertilize, Islamic agronomy (Filāḥa text), Pedology, Roman heritage in Islamic sciences
  • Amirhossein Daemi *, Hossein Namdar, Majid Khalili Pages 521-538
    The fourth and fifth centuries AH is the period of the domination of the Buwayhīd dynasty over the caliphate of Baghdad. This dynasty of Shiites was very interested in spreading knowledge in the countries under their control and devoted all their efforts to supporting scientists and promoting science. The most important examples of their support for science can be seen in Baghdad, as the center of the Islamic Caliphate. The kings and ministers of this government were very interested in promoting knowledge in all the known fields and areas of that time and were able to accelerate the scientific endeavors made in the time of Hārūn and Maʾmūn with more power. With the spirit of religious and scientific tolerance, to turn the “Dār al-ʿIlm”s as a historical continuation of the House of Wisdom (Bayt al-Ḥikma), into a safe place for research, study and teaching of scientists. In the meantime, some centers such as “Dār al-ʿIlm Shāpūr” became a suitable place for gathering the most important scientists of that time due to the efforts of the honorable founder and the trustees of its scientists. In addition to scientific discussions and debates, valuable works by scientists were made available to science seekers in the center’s extensive library. One of the sciences that was able to develop with the help of the administrative and scientific structure of “Dār al-ʿIlm Shāpūr” is medical knowledge. The large number of books preserved in that center, and especially the dedication of the important medical works of the great physicians of that time, had given it double importance. The present study is an attempt to analyze the prominent role of the library of “Dār al-ʿIlm Shāpūr” in the spread of knowledge -especially medicine- in the fourth and fifth centuries AH.
    Keywords: Baghdad, Buwayhīd dynasty, Dār al-ʿIlm Shāpūr, Islamic medicine, Library
  • Michio Yano * Pages 539-547