فهرست مطالب

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، بهناز خوش طینت، امیرعلی اصغرنژاد، علی مرادی صفحات 3-29

    گسترش تجارت دوجانبه با کشورهای توسعه یافته از طریق ایجاد دسترسی به بازارهای بزرگتر و نهاده های جدید موجب افزایش رشد اقتصادی می شود. از سویی، افزایش کارایی بازارهای اقتصادی با ایجاد صرفه جویی های خارجی و استفاده کاراتر از منابع موجود به رشد بهره وری کل عوامل و کاهش بهای تمام شده تولیدات داخلی کمک نموده و با تقویت رقابت پذیری آنها موجب رشد تجارت دوجانبه با کشورهای توسعه یافته می شود. در این راستا، مطالعه حاضر سعی نموده تاثیر کارایی بازارهای اقتصادی شامل بازار کالا، بازار کار و بازار مالی را بر تجارت دوجانبه ایران و 20 کشور منتخب عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه طی دوره زمانی 2017 2011 بررسی نماید. به همین منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و در قالب مدل جاذبه به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآوردگردیده است. نتایج نشان داد کارایی بازار کالا، کارایی بازار کار و توسعه بازار مالی بر تجارت دوجانبه ایران و کشورهای منتخب توسعه یافته مثبت و معنادار است که در این بین، ضریب تخمینی کارایی بازار کالا از دو بازار دیگر بزرگتر است. همچنین تاثیر متغیرهای تولید ناخالص داخلی و نرخ برابری ارز واقعی ایران و کشورهای منتخب بر تجارت دوجانبه آنها مثبت و معنادار و تاثیر فاصله جغرافیایی و تفاضل درآمدسرانه ایران و کشورهای منتخب بر تجارت دوجانبه آنها منفی و معنادار است.

    کلیدواژگان: تجارت دوجانبه، کارایی بازارهای اقتصادی، داده های تابلویی
  • کرم جعفری پرویزخانلو، خلیل سعیدی*، محمد خضری، کامبیز هژبر کیانی، فاطمه زندی صفحات 31-72
    سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری داخلی را در ابعاد مختلفی تحت تاثیر قرار می دهد. ویژگی خاص تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی مربوط به تاثیر مکملی یا جانشینی آن بر سرمایه گذاری داخلی است. در ارزیابی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی سوال کلیدی این است که آیا سرمایه گذاری مستقیم خارجی منجر به افزایش یا کاهش سرمایه گذاری داخلی می شود؟ بنابراین، هدف این تحقیق مطالعه تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر سرمایه گذاری داخلی در ایران با تمرکز بر سیکل های تجاری ایران در طول دوره 2017 1984 می باشد. بدین منظور با استفاده از مدل مارکف سوییچینک دوره های رونق و رکود اقتصادی برآورد شده است. سپس با استفاده از روش ARDL تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و اثر متقاطع آن با رونق و رکود اقتصادی بر سرمایه گذاری داخلی بررسی شد. نتایج نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دوره رونق و رکود تاثیر مستقیم و معناداری بر سرمایه گذاری داخلی دارد. اما تاثیر مجموع سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تقاطع سرمایه گذاری مستقیم خارجی و دوره رکود اقتصادی، بسیار قوی تر از مجموع تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و دوره رونق اقتصادی بر سرمایه گذاری داخلی بود. بنابراین سرمایه گذاری مستقیم خارجی، در دوره رکود، تاثیر درون رانی قوی تری بر سرمایه گذاری داخلی در مقایسه با دوران رونق دارد. همچنین ثبات دولت تاثیر مستقیم و نرخ بهره، شاخص قیمت مصرف کننده و تجارت تاثیر منفی بر سرمایه گذاری داخلی ایران داشتند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری داخلی، رونق اقتصادی، رکود اقتصادی، مارکف-سوئیچینگ
  • سید ضیاءالدین کیاالحسینی*، حسین آقازاده، راضیه بنی هاشمی صفحات 73-93

    بازار بیمه عموما با کژگزینی و کژمنشی ناشی از اطلاعات ناقص و یا نامتقارن همراه است که سبب ناکارآمدی این بازار گشته و تحقق کارایی پارتویی را با مشکل مواجه می کند. آگاهی بیشتر از مشخصات طرف تقاضا می تواند در حرکت بازار بیمه به سوی تعادل کارا مفید باشد. مطالعه حاضر با این هدف و با استفاده از مدل لاجیت درصدد برآورد تقاضای بیمه بدنه خودرو در شهر شیراز با استفاده از اطلاعات 15707 تن از مشتریان بیمه پاسارگاد می باشد. متغیرهای مورد بررسی به سه بخش کلی مشخصات بیمه-گذار (متقاضی بیمه) شامل: درآمد، سن و میزان تحصیلات صاحب خودرو؛ مشخصات خودرو شامل: قیمت اتومبیل، عمر وسیله نقلیه، نحوه تامین مالی برای خرید خودرو و سابقه ی تصادف و در نهایت تخفیفات بیمه گر به عنوان خصوصیت بیمه گر تقسیم می شوند. نتایج مقاله نشان می دهد ضرایب کلیه متغیرهای توضیحی مدل به استثنای عمر اتومبیل در سطح احتمال (1) درصد معنی دار می باشد. همچنین کشش-های به دست آمده از الگو، حاکی از آن است که متغیرهای تخفیفات بیمه ‏گر، سن صاحب وسیله نقلیه، قیمت وسیله نقلیه، سطح تحصیلات بیمه‏ گذار، تامین مالی خرید وسیله نقلیه توسط وام، سطح درآمد بیمه گذار و سابقه تصادف بیمه‏ گذار به ترتیب از عوامل مهم موثر در تقاضا برای بیمه ی بدنه ی اتومبیل می باشند که به جز سن صاحب وسیله نقلیه، بقیه متغیرها اثر مثبت بر تقاضای بیمه بدنه دارند.

    کلیدواژگان: بیمه بدنه خودرو، الگوی لاجیت، کشش تقاضا، شرکت بیمه پاسارگاد، شهر شیراز
  • رضا الهیاری، محمدرضا یوسفی شیخ رباط، ناصر الهی* صفحات 95-119
    هدف مطالعه حاضر بررسی موانع ساختاری در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران بوده است. برای این منظور از روش خودهمبسته با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شد. دوره زمانی مطالعه حاضر بر اساس فراوانی سالیانه در بازه 1396 1338 قرار داشته است. استخراج مولفه های مورد استفاده در این مطالعه از روش تحلیل مولفه های اساسی (PCA) انجام شده است. مولفه های مورد استفاده در این مطالعه شامل کیفیت نهادی و حکمرانی خوب، توسعه اقتصادی و سرمایه انسانی، دستمزد، آزادسازی اقتصادی، درجه باز بودن اقتصاد، نرخ ارز و نرخ بهره بود. نتایج به دست آمده بیانگر این موضوع بود که شاخص های حکمرانی تاثیر معناداری بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی داشته است. در بین متغیرهای اقتصادی نرخ ارز و نرخ بهره جهانی مهم ترین و بیشترین تاثیرگذاری را بر جذب سرمایه گذاری در کشور داشته است. همچنین نتایج حاصله از مدل تصحیح خطا بیانگر سرعت 68 درصدی تعدیل خطا در حرکت به سمت تعادل بلندمدت بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، موانع ساختاری، راهکارهای بهبود سرمایه گذاری، تحلیل مولفه های اساسی (PCA)
  • سید صهیب مدنی تنکابنی، مهدی ادیب پور*، محمود محمودزاده، صالح قویدل صفحات 121-152
    هدف این مقاله برآورد اثر متغیرهای تاب آوری اقتصاد کلان بر ریسک اعتباری نظام بانکی با استفاده از داده های سالیانه (2016 2005) برای 125 کشور در قالب مدل رگرسیون گشتاور تعمیم یافته (Generalized Method of Moments (GMM)) است. نتایج نشان می دهد مولفه های حکمرانی خوب، انعطاف پذیری بازار و همچنین توسعه انسانی بر ریسک اعتباری تاثیر منفی و معنادار داشته است. تاثیر متغیرهای بی ثباتی اقتصاد کلان و هزینه های شروع کسب وکار بر ریسک اعتباری، موافق انتظار مثبت و معنادار است. افزون بر این فلاکت (مجموع نرخ های تورم و بیکاری)، توسعه انسانی، مطالبات غیرجاری بانکی در سال گذشته و ثبات سیاسی بیشترین درجه اثرگذاری را داشته اند. در ضمن اثر متقاطع ثبات سیاسی و حکمرانی خوب با بی ثباتی اقتصاد کلان، ریسک اعتباری نظام بانکی را کاهش داده است. اثر مطالبات غیرجاری در دوره قبل و نسبت حاشیه سود به درآمد ناخالص، مثبت و اثر نسبت کفایت سرمایه نیز منفی و معنا دار برآورد شده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، حکمرانی خوب، ریسک اعتباری، مطالبات غیرجاری بانکی، مدل گشتاورتعمیم یافته
  • مصطفی سراج*، رضا تهرانی، سعید فلاح پور صفحات 153-175
    بازار بین بانکی و فعالیت بانک ها در بازارهای مالی باعث به هم پیوسته شدن بانک ها شده است. این به هم ‎پیوستگی در شرایط عادی باعث پایدارتر شدن سیستم می شود اما در شرایط بحرانی به تسریع سرایت بحران به کل شبکه بانکی منجر می شود. برای سیاست‎گذاری اثربخش در خصوص حفظ ثبات مالی، اندازه گیری و پایش مداوم سطح سرایت در شبکه بانکی و مطالعه مکانیسم اثرگذاری آن بر اقتصاد کلان ضرورت دارد. این مقاله، به سنجش ریسک سرایت، با استفاده از شاخص آماری علیت پویا (DCI) پرداخته و بر آن اساس بانک های دارای اهمیت سیستمی از نظر سرایت یا اصطلاحا بسیار پیوسته برای شکست (TCTF) را شناسایی کرده است. رابطه بین تغییرات تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده بخش مالی با تغییرات شاخص DCI بخش بانکی ایران با استفاده از علیت گرنجری نیز ارزیابی شده است که نشان از وجود رابطه منفی تا افق زمانی 12 ماه دارد. سیاست گذار می بایست به منظور انجام اقدامات به موقع برای کاهش آثار نامطلوب ریسک سیستمی، شاخص DCI را پایش کند.
    کلیدواژگان: سرایت، شاخص علیت پویا (DCI)، علیت گرنجری، بانک های بسیار متصل برای شکست (TCTF)
  • محسن رحیم زاده نامور*، منصور خلیلی عراقی صفحات 177-202
    تحقیق حاضر به بررسی ناسازگاری زمانی (Time Inconsistency) سیاست پولی در ایران با استفاده از رویکرد هدف گذاری نرخ ارز پرداخته است. با توجه به اینکه لنگر اسمی اعلام شده برای سیاست پولی در ایران نرخ رشد نقدینگی است؛ میزان انطباق این نرخ با مقادیر واقعی در اقتصاد ایران، حاکی از اعتبار اندک سیاست گذار پولی و در نتیجه ناکارآمدی ابزارهای مورد استفاده در اجرای سیاست های اعلام شده است. جهت آزمون مدل تجربی تحقیق از اطلاعات دوره زمانی 1396 1368 بر اساس داده های فصلی و روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که اثرگذاری شکاف تولید بر کاهش انحراف نرخ ارز در نظام ارزی شناور بازه ای (Crawling Bands) بیشتر از نظام ارزی ثابت (Crawling Peg) می باشد. از سوی دیگر بر اساس ضریب برآوردشده، مشاهده شد که برخلاف اثر انحراف تولید، اثر انحراف نرخ تورم بر انحراف نرخ ارز در نظام ارزی شناور بازه ای کمتر از نظام ارزی ثابت است. این موضوع بیانگر آن است که در شرایط هدف گذاری نرخ ارز، الزام سیاست گذار به نرخ رشد پول قاعده مند به انحراف شدیدتر نرخ تورم در نظام نرخ ارز ثابت نسبت به نظام نرخ ارز شناور بازه ای منجر خواهد شد. بنابراین با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان از ابزار هدف گذاری نرخ ارز به عنوان لنگر اسمی سیاست پولی به صورت رژیم شناور بازه ای استفاده و از نتایج رفاهی آن بهره برد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز حقیقی، نرخ تورم، ناسازگاری زمانی، سیاست تعهد، صلاحدید
  • هادی عربی*، مهدیه شاه جمالی صفحات 203-232
    سالمندی جمعیت، پدیده قرن بیست و یکم است. کاهش باروری، افزایش طول عمر و امید به زندگی در دوره سالمندی باعث می شود سهم سالمندان از جمعیت در سراسر جهان افزایش یابد. پدیده سالمندی جمعیت، که در تاریخ بشر بی سابقه است؛ با تغییرات زیادی در جمعیت و ظرفیت ها، سبب ایجاد تغییرات اساسی در زمینه مصرف و پس انداز، رشد اقتصادی، هزینه های دولت، ارزش دارایی ها و بازار نیروی کار شده است. بنابراین، نیاز به آموزش و تدبیراندیشی در حوزه اقتصادی تغییرات ساختار سنی جمعیت است. برای نیل به این هدف، تجربیات موجود در خصوص آموزش اقتصاد سالمندی در موسسات و دانشگاه های آمریکا بررسی و گردآوری شده است. همچنین جهت بومی سازی تجربیات و تطبیق آن ها با شرایط ایران، با استفاده از روش پرسشنامه ای به نظرسنجی در خصوص ضرورت و نحوه آموزش اقتصاد سالمندی در ایران از محققین و پژوهشگران حوزه سالمندی و اقتصاد پرداخته شده است. در این مطالعه پس از بررسی تجربه موسسات جمعیت شناسی و سالمندی در آمریکا و همچنین نظرسنجی از محققین حوزه سالمندی و اقتصاد در دانشگاه های ایران، طرح درس مربوط به واحد درسی اقتصاد سالمندی به منظور آموزش در مراکز آموزش عالی مطرح می شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ارایه 2 یا 3 واحد درس اقتصاد سالمندی در رشته های مدیریت، اقتصاد، و جامعه شناسی درمقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از ضرورت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: جمعیت، سالمند، اقتصاد، اقتصاد سالمندی، آموزش
  • بهروز ناظمی، حسین شریفی رنانی*، سعید دائی کریم زاده صفحات 233-256
    از آنجا که نوسانات نرخ ارز هم بخش تقاضای کل اقتصاد (از طریق کانال خالص صادرات) و هم بخش عرضه را (از طریق کانال کالاهای واسطه ای وارداتی) تحت تاثیر قرار می دهد؛ بررسی اثرات آن بر تولید بسیار حایز اهمیت بوده و می تواند توصیه های سیاستی مناسبی برای مدیریت تقاضای اقتصاد کشور ارایه نماید. هدف مقاله حاضر بررسی اثرات نامتقارن کوتاه مدت و بلندمدت نرخ ارز بر تولید ناخالص داخلی کشورهای منتخب با استفاده از رویکرد NARDL-PMG بود. برای این منظور از اطلاعات آماری کشورهای منتخب برای دوره زمانی 2018 1990 استفاده گردید. در این مطالعه با استفاده از روش خودهمبسته با وقفه های توزیعی غیرخطی شوک های مثبت و منفی نرخ ارز استخراج شده و در قالب روش داده های پانلی اثرات آن بر تولید ناخالص داخلی کشورهای منتخب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده بیانگر این بود که شوک های مثبت و منفی نرخ ارز اثرات نامتقارن و متفاوتی بر تولید ناخالص داخلی کشورها داشته است. نتایج نشان داد که شوک های مثبت نرخ ارز و افزایش در آن به کاهش در تولید ناخالص داخلی و نیز شوک های منفی و کاهش در نرخ ارز به افزایش در تولید ناخالص داخلی کشورها منجر شده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، تولید ناخالص داخلی، شوک نامتقارن، رویکرد NARDL-PMG
  • حسینعلی رجایی، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی*، محسن زاینده رودی صفحات 257-279

    محاسبه شکاف تولید و بررسی مهم ترین عوامل موثر برآن نقش مهمی در شناسایی عارضه های اقتصادی دارد و به عنوان معیاری مناسب جهت برنامه ریزی های صحیح اقتصادی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تکانه های موقت و دایم نرخ ارز بر شکاف تولید در ایران طی سال های 1354 تا 1396 می باشد. از این رو در ابتدا شکاف تولید با استفاده از فیلتر هادریک پرسکات (Hadrick-Prescott filter) محاسبه شده و سپس با استفاده از مدل خود رگرسیو برداری ساختاری (SVAR)  و با اعمال قید بلانچارد کوا تاثیر تکانه های موقت و دایم نرخ ارز بر شکاف تولید مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تکانه های موقت نرخ ارز دارای اثری کوتاه مدت بر شکاف تولید می باشند به طوری که اثرات آن ها فقط در چهار دوره ادامه دارد و پس از آن اثرات آنی آن ها از بین می رود و فقط اثرات انباشته آنها تا بلندمدت ادامه دارد؛ در حالی که تکانه دایم نرخ ارز در ابتدا دارای اثر کاهشی خفیفی بر شکاف تولید می باشد و پس از آن واکنش انباشته آن دارای روندی بلندمدت مثبت و افزایشی است. تجزیه واریانس شکاف تولید نیز نشان می دهد که در کوتاه مدت تکانه های موقت نرخ ارز و در بلندمدت تکانه های دایم آن نقش عمده ای در ایجاد نوسانات شکاف تولید ایفا می کنند. از این رو پیشنهاد می شود برای کنترل نوسانات کوتاه مدت و برنامه ریزی های بلند مدت تولید به نقش تکانه های ارزی به عنوان متغیری کلیدی توجه شود.

    کلیدواژگان: شکاف تولید، تکانه های نرخ ارز، قید بلانچارد - کوا، مدل خود رگرسیو برداری ساختاری
  • کامران ندری* صفحات 281-300
    دیدگاه رایج در بانکداری اسلامی، بهره را معادل ربا تعریف می کند. این مقاله به ارزیابی مجدد گزاره «بهره همان ربا است» اختصاص دارد. یافته های مقاله نشان می دهد که بهره یک مفهوم اصیل، طبیعی و فراگیر است و به دو شکل «بهره طبیعی» و «بهره بانکی» در اقتصاد اثرگذار است. علاوه بر این، در دنیای واقعی و در عمل، بهره در اغلب قراردادهای منعقد شده میان اشخاص، به ویژه در قراردادهایی که به نوعی در آن منبع حاضر با منبع آتی مبادله می شود؛ وجود دارد؛ که می توان از آن به «بهره قراردادی» تعبیر کرد. بهره در ذات خود ربا محسوب نمی شود؛ بلکه آنچه از دقت در آیات و روایات می توان به دست آورد نشان می دهد که بر خلاف دیدگاه رایج مطلق، بهره ربا نیست و مفهوم ربا مرتبط با «بهره قراردادی ناعادلانه» و «انباشت غیرطبیعی بدهی» در طول زمان است؛ که شناسایی آن تنها از طرق دقت نظر در نحوه توزیع ریسک میان طرفین قرارداد میسر می باشد. بر این اساس، ربا نه فقط در قرارداد قرض؛ بلکه در تمام انواع قراردادهای اسلامی احتمال وقوع دارد.
    کلیدواژگان: بهره، قرض، بدهی، ربا، بانکداری اسلامی، اقتصاد اسلامی
  • علی صادقی همدانی*، محمد صادقی همدانی صفحات 301-331
    ممنوعیت ربا و ماهیت متفاوت بهره در سیستم پولی اسلامی نسبت به سیستم متداول، موجب نیاز به ابزارهای جایگزین سیاست پولی می شود. یکی از ابزارهای معرفی شده در ادبیات، نرخ مشارکت بانک ها با متقاضیان تسهیلات در قراردادهای مشارکت در سود و زیان است. هدف این مقاله بررسی نظری نرخ مشارکت به مثابه یک ابزار سیاست پولی و شناسایی محدودیت ها و فرصت های تاثیرگذاری آن می باشد. در این راستا یک الگوی نظری برای بازار تسهیلات مشارکتی طراحی و با استخراج عرضه و تقاضای تسهیلات مشارکتی در شرایط عدم اطمینان حل شده است. نتایج بیانگر آن است که امکان سقوط بازار تسهیلات مشارکتی وجود دارد و هر چه هزینه فرصت عرضه تسهیلات مشارکتی برای صاحبان وجوه افزایش پیدا کند؛ احتمال سقوط و عدم تعادل این بازار بیشتر می شود. این مقاله یک سطح آستانه ای از بازدهی انتظاری را معرفی می نماید که به ازای مقادیر کمتر از آن، صاحبان وجوه حاضر به عرضه تسهیلات خود نیستند. این سطح آستانه ای تابعی از ذهنیت و انتظار عرضه کننده تسهیلات از بازدهی پروژه در شرایط رونق و رکود، نرخ مشارکت و احتمال رونق است. طبیعی است که در چنین شرایطی نرخ مشارکت به عنوان یک ابزار سیاستی، کارایی خود را در جهت تاثیرگذاری بر اشتغال و عرضه کل از کانال سرمایه گذاری از دست بدهد و باید به فکر استفاده از سایر ابزارهای سیاستی بود. همچنین نرخ مشارکت، تاثیر معکوسی بر تورم انتظاری و تورم دارد و اگر تغییرات نرخ مشارکت بصورت درون زا در نظر گرفته شود؛ رفتاری مانا (Stationary) از خود بروز می دهد که این به پایداری هر چه بیشتر سیستم مالی اسلامی کمک می کند. سیاست گذار پولی بایستی در بکارگیری نرخ مشارکت این نکته را مدنظر خود قرار دهد که نرخ مشارکت همواره کارآمد نبوده و تاثیرگذاری آن به متغیرهایی مانند نرخ بازدهی در شرایط رونق، نرخ بازدهی در شرایط رکود، سهم مشارکت و بازدهی انتظاری بستگی دارد.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت، سیاستگذاری پولی، بهره، اقتصاد اسلامی، تسهیلات مشارکتی
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Behnaz Khoshtinat, AmirAli Asgharnezhad, Ali Moradi Pages 3-29

    Expansion of bilateral trade with developed countries increasing economic growth through access to larger markets and new entrants. On the one hand, increasing the efficiency of the economic markets by creating foreign savings and making more efficient use of existing resources contributes to the growth of total factor productivity, lowering the cost of domestic products and strengthening their competitiveness, and boosts bilateral trade with developed countries. In this regard, the present study uses panel data from 2011 to 2017 to examine the effect of economic markets efficiency, including goods market, labor market and financial market on bilateral trade between Iran and the 20 selected countries of the Organization for Economic Co-operation and Development. The research model is estimated using gravity model and generalized moment's method. The results showed that the goods market efficiency; labor market efficiency and financial market development on the bilateral trade between Iran and selected developed countries are positive and significant, while the estimated coefficient of goods market efficiency is larger than the other two markets. Also the effect of GDP variables and the real exchange rate of Iran and selected countries on their bilateral trade are positive and significant and the effects of geographical distance and difference in per capita income between Iran and selected countries on their bilateral trade are negative and significant.

    Keywords: bilateral trade, Economic Market Efficiency, Panel Data
  • Karam Jafari Parvizkhanlou, Khalil Saeidi *, Mohammad Khezri, Kambiz Hozhabr Kiani, Fatemeh Zandi Pages 31-72
    Foreign direct investment flows affect domestic investment in various dimensions. The specific feature of the effect of FDI on domestic investment relates to its complementary or substitution effect on domestic investment. In assessing the impact of FDI on domestic investment the key question is whether the FDI flow will lead to an increase or decrease in domestic investment?. So that the aim of this paper is to investigate the effects of foreign direct investment on domestic investment in Iran with a focus on business cycles during the period 1984- 2017. The boom and stagnation periods were estimated using the Markov-switching model. Then, using the ARDL method, the impact of boom times and recession on the effect of FDI on domestic investment was investigated. The results showed that FDI had a significant negative impact on domestic investment in both periods of boom and recession. But the impact of FDI and the cross-cutting effect of FDI during the recession are much stronger than the total impact of FDI and the period of economic boom on domestic investment. FDI, therefore, has a stronger crowding in effects on domestic investment during the recession compared to the boom period. Government stability also had a direct impact on domestic investment, While Interest rates, consumer price indices and trade had a negative impact on Iran's domestic investment.
    Keywords: foreign direct investment, Domestic Investment, Boom, Recession, Markov-Switching model
  • Sayed Zia Aldin Kiaalhoseini *, Hosein Aghazadeh, Raziyeh Banihashemi Pages 73-93

    The insurance market generally involves adverse selection and moral hazards due to its asymmetric information, which imposes serious limitations to estimate demand for insurance. Applying probit model with a sample included of 15707 clients of Pasargad Insurance Company, this study aims to estimate effects of eight variables on demand for car insurance in Shiraz. The variables are classified into three parts; client characteristics including income, age and education, car characteristics including its price, its model (year), the way to finance its purchase as well as car accidents data and finally contract characteristic including only car insurance discounts. The results show that all of coefficients are statistically significant at the level of %1 except its model (year). According to this model, the elasticities of car insurance discounts, age, price, education, the way of finance to purchase, income and car accident data are respectively: 21.01, -12.27, 7.15, 1.77, 0.59, 0.45 and 0.11, which indicate that these variables are very important in this regard. As it is obvious, all variables except age have direct effect on demand for car insurance.

    Keywords: car insurance, Probit model, demand elasticity, Pasargad Insurance Company, Shiraz
  • Reza Allahyari, Mohammadreza Yousefi Sheikhrobat, Naser Elahi * Pages 95-119
    The purpose of this study was to investigate the structural barriers to attracting foreign direct investment in Iran. For this purpose, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method was used. The time period of this study was based on annual frequency in 1396-1386. The purpose of foreign investment in the country is to promote economic growth and development, increase job opportunities, obtain and develop technology and management skills, improve product quality, and increase the country's export potential. Investment has a multiplier effect, too, in an economy whose potential and capacity are increased through increasing economic growth in the short - term and following increasing the production and profitability of firms, the tendency of businesses to grow and thus increasing the employment resulting from new investments, increasing households ' incomes and more consumption. To extract the components used in this study was done using principal component analysis method (pca). The components used in this study included institutional quality and good governance, economic development and human capital, wages, economic liberalization, rate of openness.
    Keywords: foreign direct investment, structural barriers, Investment Improvement Strategies, Principal Component Analysis (PCA)
  • Sayed Soheib Madani Tonekaboni, Mehdi Adibpour *, Mahmood Mahmoodzadeh, Saleh Ghavidel Pages 121-152
    The purpose of this paper is to estimate the effect of macroeconomic resilience on credit risk of the banking system using annual data (2005-2016) for 125 countries in the form of GMM Model. The results show that the components of Good Governance, Market Flexibility and Human Development on credit risk is negative and significant. The effects of macroec-onomic instability variables and the cost of starting a business on credit risk is positive and significant. In addition, the misery index (the sum of inflation and unemployment rates), human development, Nonperformance loan in the past year, and political stability have had the highest degree of impact on the credit risk of the banking system. Also the cross effect of political stability and good governance with macroeconomic imbalances has reduced the credit risk of the banking system. The effect of nonperformance loan in the previous period and the ratio of profit margin to gross income, and the effect of capital adequacy ratios are negative and significant.
    Keywords: economic resilience, good governance, Credit Risk, Nonperformance loan, Generalized Method of Moments Model
  • Mostafa Seraj *, Reza Tehrani, Saeed Fallahpour Pages 153-175
    The interbank market and the activity of banks in financial markets have led to the interconnectedness of banking system. In the normal situation, the interconnectedness will make the system more stable, but in a turbulent condition, the crisis will quickly spread to the entire banking network. In order to effective policy making in financial stability, continuous measurement and monitoring of the level of contagion in the banking network and studying the mechanism of its impact on macroeconomics is required. This paper evaluates the risk of contagion by using Dynamic causality statistics (DCI), and has identified the banks that have a systemic importance in terms of contagion or so-called too-connected-to-fail (TCTF). The relationship between GDP changes and the value added of the financial sector with changes in the DCI index of Iran's banking sector has been evaluated using Granger causality, which indicates a negative relationship up to 12-month time horizon. In order to take a timely measure for decreasing the adverse effects of systemic risks, Policy-makers should monitor DCI index continuously.
    Keywords: Contagion, Dynamic Causality Index (DCI), Granger Causality, Too-connected-to-Fail (TCTF) banks
  • Mohsen Rahimzadeh Namvar *, Mansour Khalili Araghi Pages 177-202
    This research assesses the time inconsistency of monetary policy in Iran using the exchange rate targeting approach. The level of alignment of Nominal anchor (money growth) with the actual values of the economy indicates weak credibility of monetary policy. The empirical model uses seasonal data for the period of 1989-2017 based on generalized method of moments (GMM). The results show that the effect of the output gap on the reduction of the exchange rate deviation in the floating exchange rate is more than the fixed system. It is observed that, contrary to the output, the effect of the inflation rate gap on the exchange rate deviation in the floating exchange rate system is less than the fixed exchange rate system. This suggests that in terms of exchange rate targeting and commitment to a ruled monetary policy, the impact of the inflation gap is higher on the exchange rate gap in the fixed exchange rate system compare to floating one.
    Keywords: Exchange Rate, inflation rate, Time inconsistency, Commitment Policy, Discretion
  • Hadi Arabi *, Mahdie Shahjamali Pages 203-232
    Objective
    Population aging is a 21st century phenomenon. Decreased fertility, increased life expectancy and life expectancy in old age increase the share of the elderly in the population worldwide. The phenomenon of population aging, which is unprecedented in human history, with large changes in population and capacity, has led to fundamental changes in consumption and savings, economic growth, government spending, the value of assets and the labor market. It has been done. Therefore, there is a need for training and deliberation in the economic field of changes in the age structure of the population.
    Methodology
    To achieve this goal, the existing experiences regarding the education of geriatric economics in American institutions and universities have been reviewed and collected. Also, in order to localize the experiences and adapt them to the conditions of Iran, using a questionnaire method, a survey on the necessity and method of teaching aging economics in Iran has been conducted by researchers and researchers in the field of aging and economics.
    Results
    In this study, after examining the experience of demographic and aging institutions in the United States and also a survey of researchers in the field of aging and economics in Iranian universities, the lesson plan related to the course of aging economics for education in higher education centers is proposed.
    Conclusion
    The results of this study indicate that it is very necessary to provide 2 or 3 units of geriatric economics courses in the fields of management, economics, insurance and sociology at the undergraduate and graduate levels.
    Keywords: population, Elderly, Economics, Economics of Aging, education
  • Behroz Nazemi, Hossein Sharifi Renani *, Saeid Daei Karimzade Pages 233-256
    The exchange rate fluctuations has both effect on the demand side of the economy as a whole (the net export channel) and the supply side (through the import of intermediate goods channel), it is important to examine its effects on production. It can provide appropriate policy recommendations for managing the country's economic demand. The purpose of this paper was to investigate the asymmetric short-run and long-run effects of the exchange rate on the GDP of selected countries using the NARDL-PMG approach. For this purpose, statistical information of selected countries for the period of 1990-2018 was used. In this study, using ARDL method with non-linear distribution interruptions, positive and negative exchange rate shocks have been extracted and in the form of panel data method, its effects on GDP of selected countries have been investigated. The results showed that the positive and negative shocks of the exchange rate had asymmetric and different effects on the GDP of the countries. The results showed that positive shocks in the exchange rate and an increase in it led to a decrease in GDP and negative shocks and a decrease in the exchange rate led to an increase in the GDP of countries.
    Keywords: Exchange Rate, GDP, asymmetric shock, NARDL-PMG approach
  • Hosseinali Rajae, Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi *, Mohsen Zayandehroodi Pages 257-279

    Measurement and investigate most important factors effective on output gap has important role in identification of disturbances economy and used as measure in the proper economic planning. The aim of this study investigate of permanent and temporary exchange rate shocks on output gap in IRAN economy in during of 1974 until 2017.In the first calculated output gap withwith use Hodrick– Prescott filter and then investigated effect of permanent and temporary exchange rate shocks on output gap in IRAN economy with use a Structural Vector Autoregressive Model. We used Blanchard and Quah Technique for decomposition of exchange rate shock to permanent and temporary. The results show that the temporary exchange rate shock has a short-run effect on the output gap and effects continue for four periods and then immediate effects vanish and only cumulative effects continue in the long run. Permanent exchange rate shock in the short run has negative effects on output gap and in the long run accumulated response has a positive effect. Also results of variance decomposition of output gap in the short run show that the temporary exchange rate shock has a major role and in the long run permanent exchange rate shock has dominant role in created of fluctuation of output gap.

    Keywords: output gap, exchane rate shock, Blanchard, Quah technique, SVAR
  • Kamran Nadri * Pages 281-300
    The conventional Islamic Banking mainstream defines the Interest as being conceptually the exact equivalence of Riba. This paper is about to reexamine this premise that "Interest is exactly equivalent to Riba." The arguments elaborates that Interest is a fundamental, pervasive as well as a natural concept which affects the economic life in two distinct forms known as "Natural Rate of Interest" and "Banking Rate of Interest". Moreover, in the real world and practice, interest is present in every exchange contract signed among parties, particularly, in the contracts embracing the exchange of a present certain resource against a future uncertain one. This kind of interest rate that is prevailing in the daily life can be viewed as "Contractual Interest Rate". Therefore, interest in its very essence must not generally be regarded as equivalent to Riba. What could be obtained from diving into the holy verses of Quran and delving into the narrations (Ahadith), guides us to the conclusion that Interest in general is not and should not be viewed as being considered the same as Riba, It is concluded that the concept of Riba is related with the "unjust contractual interest rate" and "the unlimited accumulation of debts over time". The realization of very instances of Riba is only possible under a critical scrutiny in the way that risk is distributed among the parties in a legal contracts, Based on this argument, Riba could not be confined to only Qarz contracts and it could occur in all contracts including those vastly used in Islamic banking.
    Keywords: Interest, riba, Qarz, debt, Islamic Banking, Islamic economics
  • Ali Sadeghi Hamedani *, Mohammad Sadeghi Hamedani Pages 301-331
    Essence of interest is different between Islamic and conventional monetary systems. This difference as well as prohibition of Riba require an alternate monetary policy tool as substitute. Participation rate in Profit-Loss Sharing (PLS) contracts is one of such substitutes. This paper aims to investigate the participation rate as a monetary policy tool and also identifying its restrictions and capabilities within a theoretical framework. For this purpose, extracting demand and supply functions of PLS funds, we developed a theoretical model for PLS funds market. The results show that the PLS funds market may collapse under certain conditions. The more opportunity cost of supply of PLS funds is, the more probability of dis-equilibrium and collapse is. This paper introduces a threshold level of expected return that suppliers are not willing to supply their funds for less than that amount. This expected return is a function of expectation of suppliers from return of the project in boom and recession, participation rate and probability of boom. Under this condition, it is obvious that participation rate is no longer efficient as a monetary policy tool in order to influence on employment and aggregate output through investment channel and a new one has to be found. Furthermore, the results indicate that the participation rate has an opposite impact on both expected inflation and inflation and if considered as an endogenous variable, it shows a stationary behavior which leads Islamic financial system to be more stable. The monetary policy maker should be aware that participation rate is not always efficient and its efficiency depends on variables and parameters like rate of return in boom and recession, participation rate and expected return
    Keywords: Participation Rate, Monetary policy, Interest, Islamic economy, Participation facilities