فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 55 (بهار 1400)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 55 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا عسکریان، مهناز میراز ابراهیم طهرانی* صفحات 1-15

    امروزه با ارزیابی فنی و اقتصادی می توان نسبت به اقتصادی شدن استراتژی های پاسخ به ریسک به صورت کاملا علمی اظهار نظر کرد. هدف از این مطالعه تحلیل توجیح پذیری اقتصادی استراتژهای کاهش ریسک از بین اقدامات پیشنهادی توسط مدیران با توجه به در نظر گرفتن الزامات، استانداردها و محدودیت های پالایشگاه گاز است. با محاسبه کلی از زیان های توقف واحد پالایشگاه مشخص گردید که میزان آن بسیار سرسام آور می باشد و اگر بتوان حتی بخشی از هزینه های مربوطه را کاهش داد و یا سیر فرسایشی سیستم راکم کرد، می توان سود کلانی را عاید شرکت نمود. در این مطالعه اقتصادی بودن جریان فرآیند مالی استراتژی های کاهش ریسک، به صورت اختلاف عددی حاصل از قبل و بعد انجام اقدامات اصلاحی ریسک به عنوان میزان تاثیر گذاری اقدامات اصلاحی با استفاده از تکنیک های ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی، در ده سال ارزیابی شد است. نتایج حاصل از تحلیل اقتصادی 6 استراتژی کاهش ریسک نشان داد، فرآیند مالی حاصل از پیاده سازی استراتژی های کاهش ریسک در واحد نسبت به پیشگیری از عدم رخداد رویداد و توقف واحد، مثبت و بزرگتر از صفر است که بر ضرورت پیاده سازی از نقطه نظر اقتصادی دلالت می کند. با استفاده از روش های پیشرفته برای تحلیل سرمایه گذاری، می توان اقتصادی بودن و افزایش سودآوری استراتژی کاهش ریسک ها را محاسبه می کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، استراتژی سرمایه گذاری، نرخ بازگشت سرمایه داخلی، ارزش خالص فعلی
  • محمد شریف زادگان، طهمورث سهرابی*، احمد جعفرنژاد چقوشی صفحات 16-33

    در شرایط رقابتی امروز، بهره وری تولید یک موضوع بسیار مهم و کلیدی است. این در حالی است که تمامی بخش های واحد تولیدی به یکدیگر وابسته هستند. پاسخگویی سریع به نیاز مشتریان، تنوع پذیری، اطمینان و اعتماد پذیری و هزینه بر بودن تجهیزات و ماشین آلات با توجه به محدودیت های گسترده در منابع تولیدی به رقابت پذیری و کسب سهم بازار در شرایط عدم قطعیت، نیاز است برای اتخاذ تصمیم های مدیریتی از قالبی یکپارچه که عوامل حیاتی را درخود جای داده است استفاده شود. بر همین اساس، در این تحقیق به یکپارچه سازی سه حوزه مهم در شرکت های تولیدی پرداخته شده است. این حوزه ها شامل برنامه ریزی تولید، نگهداری و تعمیرات و برنامه ریزی نیروی انسانی می باشد. در این خصوص یک مدل ریاضی با هدف استفاده بهینه از نیروی کار و افزایش حجم تولید ارایه شده است. در این مدل تجربه کارگران، نرخ به کارگیری ماشین و نرخ خرابی ماشین آلات به صورت غیر قطعی و با اعداد فازی بیان شده است. برای حل این مدل از الگوریتم فراابتکاری مورچگان استفاده شده است. نتایج عددی حاصل از پیاده سازی در یک شرکت صنعتی نشان می دهد که الگوریتم مورد استفاده، می تواند در یک زمان معقول و منطقی، جواب هایی با حداقل خطای ممکن ارایه کند. همچنین تحلیل حساسیت انجام شده نشان می دهد که نرخ خرابی ماشین قبل و پس از تعمیرات و نگهداری، تاثیر بسیار زیادی روی مقدار تابع هدف مدل ریاضی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید، تعمیرات و نگهداری، برنامه ریزی نیروی انسانی، مدل ریاضی، الگوریتم مورچگان
  • ارسلان ایرجی راد*، فاطمه پارسامهر صفحات 34-49
    هدف پژوهش حاضر، واکاوی تاثیر جهت گیری استراتژیک حلقه بسته بر عملکرد شرکت با تبیین نقش میانجی مدیریت زنجیره تامین سبز در شرکت ایران خودرو می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد که با استفاده از روش پیمایشی انجام گرفته است. مدیران و کارشناسان شرکت ایران خودرو، جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند که تعداد آنها 3050 نفر است. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با توجه به حجم جامعه آماری، تعداد نمونه ها 342 نفر برآورد گردیده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ها انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه ای است که روایی آن با کسب نظرات اساتید و صاحب نظران در حوزه های مدیریت صنعتی به دست آمد. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ آزمون شد و مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد متغیر مستقل جهت گیری استراتژیک حلقه بسته با ضریب مسیر به ترتیب 60/0، 43/0، 27/0 و 59/0 بر متغیرهای عملکرد زیست محیطی، عملکرد اقتصادی مثبت، عملکرد اقتصادی منفی و متغیر اقدامات مدیریت زنجیره تامین سبز تاثیر مثبت و معناداری دارد. متغیر اقدامات مدیریت زنجیره تامین سبز نیز با ضریب مسیر به ترتیب 55/0، 41/0 و 37/0 بر متغیرهای عملکرد زیست محیطی، عملکرد اقتصادی مثبت و عملکرد اقتصادی منفی تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج آزمون سوبل نیز حاکی از نقش میانجی اقدامات مدیریت زنجیره تامین سبز در رابطه بین متغیرهای جهت گیری استراتژیک حلقه بسته با متغیرهای عملکرد زیست محیطی، عملکرد اقتصادی مثبت، عملکرد اقتصادی منفی است.
    کلیدواژگان: جهت گیری استراتژیک حلقه بسته، عملکرد، شرکت ایران خودرو، مدیریت زنجیره تامین سبز، معادلات ساختاری
  • علی حسین گلزار، نازنین پیله وری سلماسی* صفحات 50-66

    هدف تحقیق حاضر، ارایه الگویی جهت ارزیابی تاثیر تکنولوژی بلاکچین بر عملکرد زنجیره تامین در صنعت خودرو با استفاده از طراحی سیستم استنتاج فازی است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق، مدیران 3 شرکت خودروسازی در ایران شامل شرکت ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو است که حجم نمونه آماری تعداد 36 نفر به ترکیبی از دو روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند (قضاوتی) و نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در این تحقیق با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و میدانی عامل ها و زیر عامل های تحقیق انتخاب گردیده که پس از مطالعات کتابخانه ای 17 زیر معیار در 3 معیار اصلی تضعیف کننده، تقویت کننده و امکان پذیری به صورت مدل مفهومی مشخص گردید که پس از فازی سازی گوسین 125 قاعده بر اساس نظر خبرگان تعیین شده است. براساس نتایج، اگر تغییرات بازه ی تضعیف کننده بیشتر از 5/0 باشد، باعت کاهش عملکرد شده و اگر در بازه کمتر از 5/0 باشد تاثیر چندانی بر عملکرد ندارد. تغییرات بازه ی تقویت کننده و امکان پذیری اگر کمتر 5/0 باشد سطح متوسطی از تغییر را در عملکرد ایجاد و اگر بیشتر از 5/0 باشد، خروجی عملکرد را افزایش می دهد. به منظور اعتبار سنجی و حصول اطمینان از کارآیی آن از تست شرایط حدی استفاده شده است. نتایج نشان داد که آزمون برای سه SUB - FIS اجرا شده و تمامی FIS های طراحی شده مذکور رفتار منطقی نسبت به مقادیر حدی ورودی ها از خود ارایه نموده اند که این نشانگر اعتبار مدل طراحی شده است و می توان بیان داشت که سیستم از دقت و اعتبار مطلوبی برای ارزیابی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تکنولوژی بلاکچین، زنجیره تامین، سیستم استنتاج فازی، صنعت خودرو
  • فیروزه حاج علی اکبری* صفحات 67-84

    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی مهم ترین عوامل موثر ناشی از تحریم در تاخیر بهره برداری از طرح های صنعتی می باشد. این پژوهش یک پژوهش اکتشافی است که با استفاده از نظرات کارشناسان و مدیران و خبرگان صنعت و مدیران شرکت های درگیر در بهره برداری طرح های صنعتی استان زنجان سعی در شناسایی این عوامل نموده است. پژوهش به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است. در این پژوهش از تکنیک تحلیل ساختاری استفاده شده است و نمونه انتخاب شده برای شرکت در گروه مصاحبه روش دلفی، کارشناسان و مدیران و خبرگان صنعت و حوزه تجارت بین الملل و مدیران شرکت های درگیر در بهره برداری طرح های صنعتی استان زنجان بودند، تعداد 33 نفر به عنوان گروه دلفی پس از مصاحبه و شناسایی عوامل به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. نتایج نشان داد که اولین عامل تاثیرگذار ناشی از تحریم در تاخیر بهره برداری از طرح های صنعتی، عامل افزایش تمام هزینه های تمام شده محصولات است همچنین افزایش نرخ ارز در ایران به عنوان یک متغیر اساسی از تولیدات گرفته تا واردات و صادرات را به خود اختصاص داده است. همچنین محدودیت گشایش ال سی ها عامل دیگری است که بر افزایش هزینه تمام شده محصولات تاثیر دارد. محدودیت در انتقال ارز عامل دیگری است که در تاخیر بهره برداری از طرح های صنعتی بسیار مهم است چون خریدهای خارجی و واردات کالاهای صنعتی نیازمند ارز بوده و عدم انتقال ارز به داخل موجب تاخیر بهره برداری از طرح های صنعتی می شود.

    کلیدواژگان: تحریم، طرح های اقتصادی و بازرگانی، تحلیل ساختاری، تاخیر در بهره برداری
  • مهدی نظری، حسن مهرمنش*، جلال حقیقت منفرد صفحات 85-99
    هدف این تحقیق ارایه الگوی مقاوم سازی تولید در تکانه های بحرانی می باشد. رویکرد این تحقیق کیفی بوده و از نظر هدف کاربردی و توسعه ای و از نظر روش، توصیفی-اکتشافی و نظریه ای داده بنیاد است. مطابق با روش تیوری داده بنیاد مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان تولید (مورد مطالعه گروه خودرو سازی سایپا) انجام و بر اساس نمونه گیری نظری تا حد اشباع نظری ادامه یافت. پس از احصا 1131 عبارت کلیدی، 841 کد سطح اول، 165 کد سطح دوم و 79 مفهوم در مرحله کد گذاری باز ، 37 مقوله در کد گذاری محوری و در نهایت مدل پارادایمی در مرحله کدگذاری گزینشی حاصل شد. نتایج تحقیق شامل شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر و پیامدها ، مشخص و مهمترین راهبردهای کنش عواملی همچون قرارگیری بینش اقتصاد مقاومتی در جایگاه استراتژی، تولید متناسب با بوم آوری منطقه ای-استانی ، اجرای درونی سازی بجای برونسپاری، تغییر پارادیم های فکری در درونزایی و برونگرایی، ایجاد مرکز تربیت مدیران جهادی و ایجاد مرکز تجمیع دانش فنی- صنعتی کشور به عنوان مهمترین عوامل در ایجاد تاب آوری محسوب می گردند .
    کلیدواژگان: تولید مقاوم، تکانه های بحرانی، نظریه داده بنیاد
  • نوید پیشکار، محمدعلی نسیمی*، مریم رحمتی صفحات 100-116

    هدف پژوهش حاضر واکاوی پیشایندها و پیامدهای زنجیره تامین سبز و اولویت بندی پیشایندهای زنجیره تامین سبز است. جامعه آماری در بخش کیفی تعداد 167 مقاله مستند بود که در نهایت به 23 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب شد و در بخش کمی 5 شرکت در صنعت قطعه سازی منتخب با روش نمونه گیری در دسترس10 نفر به عنوان خبره انتخاب شدند. داده ها با استفاده از هفت گام باروسو و ساندلوسکی در فراترکیب و روش بهترین- بدترین با استفاده نرم افزارهای مکس کیودا، اکسل، اس پی اس اس و لینگو تحلیل شد. پیشایندهای زنجیره تامین سبز در 3 مقوله (عوامل سازمانی، عوامل فرهنگی و عوامل محیطی) و 8 کد محوری (عوامل مدیریتی، توانمندی نیروی انسانی، سیاست های مالی سازمان، ترویج فرهنگ سبز، فعالیت فعالان محیط زیست، تکنولوژی و دانش، دولت، مشتریان و بازار) و 37 کد باز، پیامدهای زنجیره تامین سبز نیز در 3 مقوله (پیامدهای اقتصادی، پیامدهای اجتماعی و پیامدهای زیست محیطی) و 6 کد محوری (مزایای مالی مستقیم، مزایای مالی غیر مستقیم، مزایای سازمانی، حفاظت از سلامت انسان، کنترل آلودگی ها، حفاظت از منابع) و 20 کد باز در استخراج گردید. اولویت بندی پیشایندها به ترتیب عوامل مدیریتی 167/0، سیاست های مالی سازمان 152/0، دولت 147/0، تکنولوژی و دانش 145/0، توانمندی نیروی انسانی 130/0، مشتریان و بازار 114/0، ترویج فرهنگ سبز 101/0 و فعالیت فعالان محیط زیست 044/0 ارایه شد. نتیجه گرفته شد که صنایع قطعه سازی می بایست با حمایت از عوامل سازمانی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی و همچنین پرداختن به مقوله فرهنگی و محیطی، فرایند مدیریت زنجیره تامین سبز را پیاده سازی نمایند.

    کلیدواژگان: پیشایندهای زنجیره تامین سبز، پیامدهای زنجیره تامین سبز، روش بهترین- بدترین، فراترکیب
  • میثم بابایی فارسانی*، رحمت الله اصغریان صفحات 117-136

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی مولفه های تاثیرگذار بر ریسک های HSE با استفاده از رویکرد آمیخته در شرکت گاز خطوط انتقال دوراهان می باشد. برای نیل به این هدف، با استفاده از روش ترکیبی اکتشافی، داده ها در دو مرحله (کیفی و کمی) جمع آوری شد. در ابتدا، ضمن مطالعه ادبیات تحقیق، از طریق مصاحبه ساخت یافته و نیمه ساخت یافته با یازده نفر از مدیران و خبرگان دانشگاهی که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند، بخشی از مولفه ها مورد شناسایی قرار گرفت. در بخش کیفی، با استفاده از روش دلفی، تعداد یازده نفر از پانلیست ها پس از سه راند، در مورد مولفه های تاثیرگذار بر ریسک های HSE، به اتفاق نظر دست یافتند و مدل تحقیق ارایه گردید و اعتبار بخش کیفی نیز، از طریق ضریب هماهنگی کندال (k=0.89)، مورد تایید قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کمی، در دو سطح توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزارهای «SPSS22» و «Lisrel» اجرا شد. پانلیست های تحقیق حاضر، مولفه های کلیدی ریسک های HSE را در قالب 77 مفهوم کلیدی و سه معیار اصلی که شامل: ایمنی (42 مولفه)، بهداشت (15 مولفه) و زیست محیطی (20 مولفه)، مورد شناسایی قرار دادند، که بیشترین امتیاز فریدمن مربوط به معیار «ایمنی» با مقدار 2.82 و کمترین امتیاز مربوط به معیار «بهداشت» با امتیاز 1.27 می باشد؛ بر همین اساس، می توان به این نتیجه دست یافت، که در صورت توجه بیشتر سازمان ها به ایمنی، علاوه بر سلامت جسمانی، سلامت روانی کارکنان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و با کاهش هزینه و زمان، از خسارت هایی که به کارگر و کارفرما وارد می کند، پیشگیری می نماید.

    کلیدواژگان: ریسک های HSE، سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست، رویکرد آمیخته
  • عیسی روغنی ممقانی، جلال حقیقت منفرد*، احمد جعفرنژاد چقوشی صفحات 137-156

    دستیابی به تولید چابک در هر صنعت تولیدی، در ابتدا نیازمند سنجش وضعیت چابکی در آن صنعت است. هدف این مقاله، شناسایی و تبیین عوامل اصلی سنجش چابکی در صنعت خودروسازی به عنوان مهم ترین صنعت غیرنفتی کشور است. این پژوهش، از لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر روش، یک تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) می باشد. جامعه آماری تحقیق را در بخش کیفی، خبرگان دانشگاه و صنعت خودروسازی کشور و در بخش کمی، کارشناسان صنعت مذکور تشکیل می دهد و روش گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بوده است. در بخش کیفی، ابتدا با جستجوی مقالات پژوهشی مرتبط با موضوع به روش فرا ترکیب، 89 منبع انتخاب شده و 27 معیار سنجش چابکی شناسایی گردید. سپس این معیارها با نظرسنجی از 16 نفر از خبرگان صنعت خودروسازی کشور به روش دلفی فازی، مورد تایید قرار گرفته و به صنعت مذکور تعمیم داده شد. در ادامه، معیارها با استفاده از روش نگاشت شناختی و به کمک 5 نفر از خبرگان صنعت و دانشگاه در 4 خوشه کلی محرک های چابکی، توانمندساز های چابکی، راهبرد های چابکی و قابلیت های چابکی دسته بندی شدند. در بخش کمی، با توزیع پرسشنامه و نظرسنجی از 286 نفر از کارشناسان صنعت خودروسازی، عوامل استخراج شده در بخش کیفی به روش تحلیل عاملی تاییدی صحه گذاری گردیدند. این عوامل و معیارها می توانند ابزار مناسبی برای مدیران صنایع تولیدی جهت ارزیابی، سنجش و تحلیل فاصله چابکی سازمان های خود باشند. توانمندساز های چابکی، راهبرد های چابکی و قابلیت های چابکی، سطح چابکی فعلی سازمان را اندازه گیری نموده و محرک های چابکی، سطح چابکی مورد نیاز سازمان را می سنجد.

    کلیدواژگان: سنجش چابکی صنعت خودروسازی، فرا ترکیب، دلفی فازی، نگاشت شناختی، تحلیل عاملی
  • مانی شجاعی، داود ثمری*، روح الله سمیعی، زهرا علیپور درویش صفحات 157-179
    ضرورت نوآوری در محصول برای رقابت در عرصه‏های داخلی و جهانی از یک سو و اهمیت توسعه محصول جدید، به عنوان یکی از حوزه‏ های زایشی درآمد برای شرکت‏ها و نیز کشور از سوی دیگر، و همچنین شناسایی عوامل و بسترهای لازم برای ایجاد توانمندی‏های نوآوری، به الزامی راهبردی در صنایع دانش بنیان تبدیل شده است. در مقاله حاضر، سعی شده است تا ضمن شناسایی عوامل موثر بر ایجاد و تقویت توانمندی‏های نوآوری محصول، مدل ارتباطی میان این عوامل ارزیابی و مطرح گردد تا بر اساس آن بتوان پیشرانهای نوآوری محصول مورد شناسایی قرار بگیرد. بدین منظور، ابتدا از طریق مدل فراتحلیل داده ها از میان 52 پژوهش بین المللی موثر در زمینه نوآوری محصول 15 پژوهش انتخاب شده و پس از آن پیشرانهای شناسایی شده در زمینه نوآوری محصول، شناسایی و در قالب شش عامل دسته‏بندی گردید. در گام بعدی از طریق توزیع پرسشنامه طراحی شده، وضعیت متغیرهای پژوهش مورد سنجش قرار گرفت. در این فرآیند در این راستا 250 پرسشنامه در میان کارکنان، مدیران ارشد و میانی شرکت‏های دانش بنیان در میان توزیع و پس از تکمیل جمع آوری گردیده است. در نهایت، تجزیه و تحلیل داده‏ها به کمک مدلسازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی تاییدی و آزمون همبستگی رگرسیون به اثبات مدل پیشنهادی تحقیق پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری محصول، فراتحلیل داده ها، پیشران، پیشران نوآوری محصول
  • حسن مخدومی، فرهاد نژاد ایرانی*، غلامرضا رحیمی، سید عبدالله حجتی صفحات 180-189
    چکیده علیرغم تمام اقدامات صورت پذیرفته در سال های اخیر در حوزه ارزیابی عملکرد کارکنان و رشد تفکر سیستمی در انجام این فرایند، سازمان ها همچنان از نحوه انجام فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان خود و بازخورد نتایج آن راضی نمی باشند. این تحقیق به آسیب شناسی علل عدم اجرای موفق و کاربردی فرایند ارزیابی عملکرد در دانشگاه علوم پزشکی کردستان می پردازد. جهت تبیین عوامل تاثیرگذار، از مطالعه کیفی با رویکرد داده بنیاد استفاده گردید. نمونه مطالعه با مشارکت بیست نفر از مدیران میانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با حداقل سه سال سابقه مدیریت که به شیوه هدفمند و روش گلوله برفی انتخاب شده بودند، شروع و تا اشباع داده ها و با رعایت محرمانه بودن اطلاعات و امکان ترک مطالعه در هر زمان که مایل بودند، ادامه یافت.داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و بر اساس روش کدگذاری اشتراوس کوربین تحلیل گردیدند. بر اساس یافته های بدست آمده از این مطالعه، بی توجهی به اولویت ها بعنوان مقوله محوری آسیب شناسی فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان شناخته گردید .نتایج حاصل از این پژوهش بر اهمیت مداخلات آموزشی در انجام فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان تاکید دارد و بازآفرینی روش های جاری را با لحاظ نمودن برنامه ریزی آینده نگرانه، توسعه شایستگی های ارتباطی و فن آوری و اهتمام در ایجاد سیستم کارآمد منابع انسانی را در اولویت قرار می دهد. واژگان کلیدی: ارزیابی عملکرد کارکنان، آسیب شناسی، تیوری داده بنیاد
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد کارکنان، آسیب شناسی، تئوری داده بنیاد
  • حبیب الله داداشی*، علی ثریایی، سید علی نبوی چاشمی صفحات 190-211

    محدودیت های منابع آب آشامیدنی، خشک و کم آب بودن کشور، افزایش جمعیت و تقاضا، مصرف نادرست آب طی دهه های اخیر و توزیع نامتوازن زمانی و مکانی منابع آب موضوع بسیار حایز اهمیت است. نیاز به تغییر در شیوه های مدیریت تقاضای آب شرب و پیش بینی تقاضاهای جدید از طریق تحلیل عوامل موثر بر مصرف آب را بیشتر کرده است. هدف مقاله حاضر ارایه الگو جهت اولویت بندی راهبردهای مدیریت مصرف آب در بخش خانگی می باشد. اطلاعات از طریق مطالعه و بررسی کتابخانه ای در این حوزه و مصاحبه با خبرگان صنعت آب گردآوری شد. سپس با نمونه گیری گلوله برفی به تشکیل پانل دلفی با رویکردی فازی، عواملی که از جامعیت بیشتری برخوردار بودند شناسایی شد که در نهایت خبرگان بر 7 معیار اصلی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فنی و مهندسی، قانونی و مدیریتی، مکانی و زمانی با 26 زیر معیار تاثیرگذار اتفاق نظر داشتند. برای بررسی درجه اهمیت و ارتباط بین عوامل و اولویت بندی زیرمعیارها با استفاده از تکنیک DANP فازی اقدام شد. نتایج نشان داد که عوامل اصلی فنی و مهندسی با درجه اهمیت (144/0)، زمان (790/0) و فرهنگی(040/0) به عنوان عامل اثرگذار تاثیر مهمی در مصرف آب داشته است و همچنین زیرمعیارهای اثرگذار شامل تنوع بخشی در عرضه، درآمد سرانه، جمعیت، علایق مصرف کننده، تعرفه و قیمت گذاری، مدت حضور در منزل، انگیزه مصرف، سطح زیر بنا، شاغل بودن زنان، فشار شبکه و برنامه های اصلاح الگوی مصرف می باشند.

    کلیدواژگان: دلفی فازی، DANP فازی، مصرف آب، مدیریت تقاضا
|
  • Alireza Askarian, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani * Pages 1-15

    Technical and economic evaluation is a completely scientific way of being able to comment on the economics of risk response strategies. The purpose of this study is to analys the economic feasibility of the risk mitigation strategy proposed by the unit managers taking into account the requirements, standards and constraints of the gas refinery. By calculation the total stop losses of the refinery unit showed that it was found that its amount is staggering, anf if even a part of the relevant costs erosion course of the system can be reduced, large profit can be made for the company. In this study, the financial process of risk reduction strategies, In the form of numerical differences obtained before and after risk correction measures and The effectiveness of corrective actions over ten years was analyzed using techniques the net present value (NPV) and return on capital investment (IRR). The results of the economic analysis showed six risk reduction strategies showed, the financial process resulting from the implementation of risk reduction strategies in the unit to prevent accident or stop the unit, is positive and greater than zero. According Using advanced methods for investment analysis, it is possible to calculate the economics and increase the profitability of the risk reduction strategy.

    Keywords: Economic Evaluation, investment strategy, Internal Rate of Return, Net Present Value
  • Mohammd Sharifzadegan, Tahmourth Sohrabi *, Ahmad Jafarnejad Chaghoshi Pages 16-33

    In today's competitive environment, production productivity is a very important and key issue. However, all department of the production unit are interdependent. Rapid response to customer needs, diversity, reliability and cost of equipment and machinery due to the widespread limitations in production resources to be competitive and gain market share in conditions of uncertainty, is needed to make management decisions from Use an integrated format that incorporates important elements. Accordingly, in this study, the integration of three important areas in manufacturing companies has been addressed. These areas include production planning, maintenance, and manpower planning. In this way, a mathematical model with the aim of optimal use of labor and increasing production volume is presented. In this model of workers' experience, machine utilization rate and machine failure rate are expressed uncertainly and with fuzzy numbers. To solveing this model, the ants meta-innovation algorithm has been used. Numerical results obtained from the implementation in an industrial company show that the algorithm used can provide answers with the least possible error in a reasonable time. Sensitivity analysis also shows that the failure rate of the machine before and after repairs and maintenance has a great impact on the value of the objective function of the mathematical model.

    Keywords: Production Planning, Maintenance, Manpower Planning, mathematical model, Ants Algorithm
  • Arsalan Iraji Rad *, Fatemeh Parsamehr Pages 34-49
    The purpose of this research was investigating the impact of closed-loop strategic orientation on performance by explaining mediating role of green supply chain management in Iran Khodro Company. The type of research is descriptive-correlative research that is done through survey method. Statistical population of research is the managers and experts of Iran Khodro Company, that they were 3050 persons. The sample size was 342 persons throught using the Krejcie and Morgan table. The sampling method was simple random sampling method.Main tool of this research is a questionnaire that it`s validity is obtained by using panel of experts and masters in the industrial management field. The reliability of the questionnaire is done through pre-test and it is confirmed. Structural equation model is used for analyzing of data by Spss and Lisrel softwares. Hypotheses were investigated by structural equation model and was seen that closed-loop strategic orientation with path coefficients of 0.60, 0.43, 0.27, and 0.59 had a positive and significant effect on environmental performance variables, positive economic performance, negative economic performance, and green supply chain management practices, respectively. Green supply chain management measures with path coefficients of 0.55, 0.41 and 0.37 have positive and significant effects on environmental performance, positive economic performance and negative economic performance, respectively. The Sobel test results also indicate the mediating role of green supply chain management measures in the relationship between closed-loop strategic orientation variables with environmental performance variables, positive economic performance, negative economic performance.
    Keywords: Closed-Loop Strategic Orientation, Green Supply Chain Management, Iran Khodro Company, performance, Structural equation model
  • Ali Hossein Golzar, Nazanin Pilevari Salmasi * Pages 50-66

    The purpose of this study is to provide a model in determining the impact of block-chain technology on supply chain performance in the automobile industry using a fuzzy inference system design. In terms of purpose, this research is considered as applied research. The statistical population is the managers of three automobile industrial companies in Iran, including IranKhodro, Saipa, and ModiranKhodro. The statistical sample size of 36 people was selected by a combination of two methods Nonprobability sampling (Judgmental) and Snowball sampling. Using library and field studies, the factors and sub-factors of the research have been selected. After library studies, seventeen sub-criteria in three main criteria of attenuating, amplifier, and possibility were identified as a conceptual model. After Gaussian fuzzy, 125 rules are set, based on experts' opinions. According to the results, if the changes in the attenuating interval are more than 0.5, it will reduce the performance, and if it is less than 0.5, it will not have much effect on the performance. If the changes in the amplifier and possibility intervals are less than 0,5, it creates a moderate level of change in performance. And if greater than 0.5, it will increase performance output. To validate and ensure its efficiency, Extreme Condition test has been used. The results of test for three SUB-FIS and all the designed FIS, showed reasonable behavior towards the limit’s values of the inputs, which indicates the validity of the designed model and that means the system has good accuracy and validity of the evaluation.

    Keywords: Automotive Industry, block-chain technology, Supply Chain, Fuzzy Inference System
  • Firozeh Haji Ali Akbari * Pages 67-84

    In this research the researcher thought to identify the most important factors resulting projects. This research is an exploratory research which tried to identify these factors using the opinions of experts and managers and experts' industry international trade and managers of companies engaged in industrial project in the province of Zanjan the purpose of this research is to use applied research. In order to implement the research future structural analysis technique was used in this research. In this research the sample selected for participation in the Delphi group, experts and managers and experts in industry and international trade, managers of companies involved in exploiting industrial projects in Zanjan province, 23 respondents as Delphi group responded to the research questionnaires. The result showed that the first effective factor resulting from the sanctions in delaying the use of industrial designs is the increase in the cost of finished products. Also, the increase of the exchange rate in Iran from production to import and export. Also, the limitation of the expansion of LC is another factor affecting the cost products of finished products. Also, the limitation factor in currency transfer is very important in delaying the operation of industrial projects, since foreign purchases and import of industrial goods require currency exchange, and the lack of transfer of currency to the country causes delays in the exploitation of industrial designs

    Keywords: Sanction, industrial, business projects, expense of products
  • MEHDI NAZARI, Hasan Mehrmanesh *, Jala Haghighat Monfared Pages 85-99
    Although there is general agreement on the effect of sanctions on production, so far no model has been proposed for production that meets the conditions of the sanctions. In this research, a model of production resilience in critical shocks was presented. The approach of this research is qualitative and in terms of practical and developmental purpose and in terms of method, descriptive-exploratory and data theory. In accordance with the data theory method of the foundation, semi-structured interviews were conducted with production experts (studied by Saipa Automotive Group) and continued until the theoretical saturation based on the snowball technique. After counting 1131 key phrases, 841 first level code, 165 second level code and 79 concepts in open coding stage, 37 categories in axial coding and finally paradigm model in selective coding stage were obtained. The results of the research include causal, contextual, intervening conditions and consequences, specific and most important strategies for acting on factors such as placing the vision of resistance economy in the position of strategy, production appropriate to regional-provincial ecology, implementation of internalization instead of outsourcing, changing intellectual paradigms. Internalization and extraversion, the establishment of a training center for jihadi leaders and the establishment of a center for the accumulation of technical-industrial knowledge in the country are considered as the most important factors in creating resilience.
    Keywords: Resistant Production, Critical shocks, Grounded Theory
  • Navid Pishkar, MohammadAli Nasimi *, Maryam Rahmaty Pages 100-116

    The purpose of this study is to analyze the antecedents and consequences of green supply chain and prioritize green supply chain antecedents.The statistical population in the qualitative section was 167 documentary articles which were finally selected to 23 articles related to the subject and in the quantitative section 5 companies in the selected parts manufacturing industry were selected as experts by available sampling method. Data were analyzed using Barroso and Sandlowski's seven steps in the meta-combination and the best-worst method in the quantitative part using MaxQuoda, Excel, SPS and Lingo software. Green supply chain precedents in 3 categories (organizational factors, cultural factors and environmental factors) and 8 central codes (management factors, human resource capability, organizational financial policies, promotion of green culture, activities of environmental activists, technology and knowledge, government, Customers and market) And 37 open source, green supply chain implications in 3 categories (economic implications, social implications and environmental implications) and 6 core codes (direct financial benefits, indirect financial benefits, organizational benefits, human health protection, pollution control, Resource protection) and 20 open sources code was extracted. Prioritization of antecedents, respectively, managerial factors 0.167, organizational financial policies 0.152, government 0.147, technology and knowledge 0.145, manpower capability 0.130, customers and market 0.114, promotion of green culture 0.101 and the activity of environmental activists was presented as 0.044. It was concluded that the parts manufacturing industries should implement the green supply chain management process by supporting organizational factors in economic, social and environmental dimensions as well as addressing cultural and environmental issues.

    Keywords: Green supply chain antecedents, green supply chain consequences, best-worst method, meta-combination
  • Meysam Babaee *, Rahmatollah Asgharian Pages 117-136

    The main purpose of this study is to identify the components affecting HSE risks using Delphi technique in Dorahan Transmission Lines Gas Company. To achieve this goal, data were collected in two phases (qualitative and quantitative) using a Mix method approach. At first, due to the research literature, some of the components were identified through structured and semi-structured interviews with 11 academic managers and experts who were selected by theoretical sampling method. 11 panelists (academic and practical fields) after three rounds agreed on the components affecting HSE risks in the qualitative section using the Delphi method and the research model was presented; and the validity of the qualitative part was also confirmed by Kendall's coefficient of concordance (k = 0.89). Data analysis performed at both descriptive and inferential levels (Friedman) in the quantitative part through SPSS 22 software. Panelists were identified the key elements of HSE risks in the form of 77 key concepts and 3 main criteria including safety (42), health (15) and environmental components (20) which the highest Friedman score is related to the "safety" criterion with a value of 2.82 and the lowest score is related to the "health" criterion with a score of 1.27; accordingly, it can be concluded that if more organizations pay attention to safety, in addition to physical health, it also affects the mental health of employees and by reducing the cost and time, it prevents costs incurred by the worker and employer.

    Keywords: HSE risks, Health, safety, environment management system, Mix method
  • Eisa Roghani Mamaghani, Jala Haghighat Monfared *, Ahmad Jafarnejad Pages 137-156

    To achieve agile manufacturing in any manufacturing industry, needed to measure agility in that industry. The purpose of article is to identify and explain the main factors for measuring agility in the automotive industry as the most important non-oil industry. This research is an applied research in terms of purpose and a mixed qualitative-quantitative research in terms of method. The statistical population of the research in qualitative section is the academics and the automotive industry managers, and in the quantitative section is the experts of the mentioned industry. The method of collecting information has been through a questionnaire. In the qualitative section, First, by researching related articles by meta-synthesis method, 89 sources were selected and 27 criteria for measuring agility were identified. Then the criteria were generalized to the automotive industry by surveying 16 experts using fuzzy Delphi method. Then these criteria were categorized into 4 general clusters of agility drivers, agility enablers, agility strategies and agility capabilities using cognitive mapping method and with the help of 5 industry and university experts. In the quantitative part, by distributing questionnaires and surveys of 286 experts in the automotive industry, the extracted factors were validated by confirmatory factor analysis. These factors and criteria can be a good tool for managers of manufacturing industries to assess and gap analysis of the agility of their organizations. Agility enablers, agility strategies and agility capabilities measure the current level of agility of the organization and agility drivers measure the level of agility required by the organization.

    Keywords: Agility Assessment of Automotive Industry, Meta-synthesis, fuzzy Delphi, cognitive mapping, factor analysis
  • Mani Shojaie, Davoud Samari *, Roohalla Samiee, Zahra Alipour Darvish Pages 157-179
    The need for product innovation is necessary to compete in the domestic and global markets. On the other hand, the importance of new product development, as one of the revenues generating areas for companies and the country as well as identification of the necessary factors and contexts for creating innovation capabilities has become a strategic requirement in the knowledge-based industries. In this article, we strived to identify the factors affecting the creation and strengthening of product innovation capabilities, while the relationship model between these factors is evaluated and proposed, which are the drivers of product innovation. For this purpose, we first investigated meta-analysis model among 52 effective international researches in the field of product innovation, among which 15 researches were selected. Then, the identified drivers were classified into six factors. The status of research variables was assessed through distribution of a carefully designed questionnaire among 250 people of the knowledge-based companies include employees, senior managers and middle managers. Their responses were analysed using structural equation modeling, confirmatory factor analysis and regression correlation test to prove the proposed research model. The Findings showed that three components of innovation culture, intra-organizational communication and knowledge management have an effect on product innovation in knowledge-based organizations, while three components of external communication, organizational structure, and intellectual capital have no effect.
    Keywords: Product innovation, meta analysis, enablers, product innovation enablers
  • Hassan Makhdoomi, Farhad Nejad Irani *, Rahimi Gholamreza, Seyedabdolah Hojati Pages 180-189
    Despite all the consequences in recent years in the field of staff exploitation and the growth of systemic thinking, if this process is done, it will not satisfy the organization by using its other performance and feedback on the results. This study investigates the pathology of the causes of non-successful and practical testing at Kurdistan University of Medical Sciences. For an effective and extensive study, a qualitative study with a foundation data approach is used. Sample study with the participation of twenty managers of Kurdistan University of Medical Sciences with at least three years of management experience, which has been selected in a purposeful and snowball method, starting and ending with data saturation and observing the confidentiality of information and the possibility of leaving the study at any time Were willing,Data were collected through semi-structured interviews and analyzed based on Strauss-Corbin coding method. Based on the findings of this study, disregard for priorities was identified as a central category of pathology in the process of employee performance appraisal and the effect of this neglect in relation to adverse organizational culture (reduced employee motivation and lack of positive interactions within the group), negative appraisal performance. Performance (unfairness of the process, impact of factional political forces on the process and adverse consequences of performance appraisal) and lack of meritocracy (lack of attention to innovation, lack of attention to employee needs and lack of recognition of employee competencies)This study emphasizes the importance of educational interventions in the performance appraisal process of employees and
    Keywords: Staff performance appraisal, pathology, Foundation Data Theory
  • Habibollah Dadashi *, Ali Sorayaei, Seyed Ali Nabavi Chashmi Pages 190-211

    Limitations of drinking water resources, the country's dry and water shortage, population growth and demand, improper water consumption in recent decades and unbalanced temporal and spatial distribution of water resources are very important. The need to change the methods of managing drinking water demand and anticipate new demands has increased by analyzing the Effective factors water consumption. The purpose of this article is to provide a model for prioritizing water consumption management strategies in the home sector. Information was collected through library research in this field and interviews with water industry experts. Then, by sampling snowballs to form a Delphi panel with a fuzzy approach, the factors that were more comprehensive were identified that finally They agreed 7 main factors economic, social, cultural, technical and engineering, legal and managerial, Place and Time with 26 effective sub-criteria. To evaluate the degree of importance and relationship between factors and prioritization of sub-criteria using fuzzy DANP technique. The results showed that the main factor technical and engineering factors with the degree of importance (0.144), time (0.790) and cultural (0.040) as an effective have a significant impact on water consumption and the effective sub-criteria are diversification in supply, per capita income, population, consumer interests, tariffs and pricing, length of stay at home, consumption motivation, infrastructure level, female employment, network pressure and modify consumption patterns programs.

    Keywords: Demand Management, water consumption, Fuzzy DANP, fuzzy Delphi