فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال دهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سولماز عظیمی*، سعیده شاهین، علیرضا علیزاده صفحات 1-16

     گونه های جنس تریکودرما از عوامل مهم بیوکنترل بیمارگرهای گیاهی می باشند. اما پتانسیل گونه های تریکودرما در مدیریت آفات گیاهی ناشناخته باقی مانده است. در این مطالعه تاثیر قارچ Trichderma harzianum TR6 روی فراسنجه های جدول زندگی شته سیاه باقلا Aphis fabae  در مقایسه با شاهد مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان باقلا کاشته شده و جمعیت شته سیاه باقلا در شرایط دمایی 2 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 50% و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی پرورش داده شدند. سپس سوسپانسیون اسپور قارچ با غلظت 106 ×1 در هر میلی لیتر به خاک لیوان های کاشته شده به مقدار پنج میلی لیتر به وسیله سرنگ استریل اضافه شد. نتایج آزمایش تاثیر تیمار قارچ روی گیاه باقلا نشان داد که تیمار با قارچ نسبت به تیمار شاهد اثر معنی داری روی ویژگی های زیستی شته سیاه باقلا داشت. طولانی ترین مدت زمان رشد و نمو (36/20 روز) و کم ترین میزان پوره زایی در تیمار T. harzianum TR6به دست آمد. بین تیمار قارچ و شاهد از نظر نرخ ذاتی افزایش جمعیت تفاوت معنی دار مشاهد گردید (5/0 ≥P). به طوری که بیش ترین میزان این آماره روی تیمار شاهد (01/0± 42/0 روز1-) و کم ترین آن روی تیمار قارچ T. harzianum TR6 (01/0 ± 16/0 روز1-) مشاهده شد. امید به زندگی پوره های شته سیاه باقلا که روی گیاه باقلا تیمار شده با قارچ پرورش یافته اند به طور معنی داری در مقایسه با شاهد کم تر بود. با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار داشت تیمار گیاهان باقلا با قارچ تریکودرما می تواند در کاهش جمعیت شته سیاه باقلا موثر باشد.

    کلیدواژگان: آفت، باقلا، جدول زندگی، شته، مقاومت القایی
  • لاله ابراهیمی*، محمدرضا شیری، علی بدلی صفحات 17-27

     این بررسی به منظور مطالعه تاثیر تاریخ کاشت بر شدت آلودگی و خسارت ساقه خوار اروپایی ذرت روی سه هیبرید ذرت انجام گرفت. بدین منظور دو آزمایش جدا (انجام سمپاشی و عدم سمپاشی بر علیه ساقه خوار اروپایی ذرت) در قالب آزمایش فاکتوریل با دو عامل تاریخ کاشت (شامل پنجم اردیبهشت، 20 اردیبهشت و چهارم خرداد ماه) و رقم (شامل هیبریدهای SC705، SC704 و SC706) بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به مدت دو سال در منطقه مغان اجرا شد. نتایج نشان داد عملکرد دانه هیبریدهای مورد مطالعه در شرایط سمپاشی شده با 28/13 تن در هکتار به طور معنی داری بیش از شرایط سمپاشی نشده با 45/11 تن در هکتار بود. این نشان می دهد که عدم انجام سمپاشی بر علیه این آفت موجب کاهش عملکرد دانه به میزان 1830 کیلوگرم در هر هکتار (80/13 درصد) گردید. نتایج همچنین نشان داد در هر دو شرایط سمپاشی شده و سمپاشی نشده، تاریخ کاشت چهارم خرداد به ترتیب با 57/14 و 98/12 تن در هکتار بالاترین عملکرد دانه را دارا بود. در شرایط سمپاشی نشده هیبرید SC706 با 19/12 تن در هکتار بطور معنی داری عملکرد دانه بالاتری نسبت به دو هیبرید SC704 وSC705 به ترتیب با 38/11 و 78/10 تن در هکتار داشت. هیبرید SC706 بر اساس میانگین دو ساله پایین ترین تعداد سوراخ در ساقه، طول دالان در بوته، درصد بوته های آلوده به آفت و درصد ساقه شکسته شده در اثر خسارت آفت را نیز داشت. بنابراین، هیبرید SC706، هیبریدی پر محصول و نسبتا متحمل به ساقه خوار ذرت می باشد.

    کلیدواژگان: خسارت، تحمل، عملکرد دانه، عدم سمپاشی، شکستگی بوته
  • عذرا نعمتی مندنی پور، رضا فرخی نژاد، مهدی مهرابی کوشکی* صفحات 29-43

     گیاه کلزا میزبان تعداد زیادی عوامل قارچی بیماری‏زا و غیر‏بیماریزا از جمله گونه های جنس Fusarium است. در طول سال های 98-96، 40 نمونه گیاهی کلزا با علایم زردی، پژمردگی و پوسیدگی ریشه در استان خوزستان جمع آوری گردید، از این نمونه‏ ها، 35 جدایه Fusarium روی محیط کشت سیب ‏زمینی دکستروز-آگار (PDA) بدست آمد. ده جدایه از آن ها بر اساس شکل پرگنه و کنیدیوم‏ ها انتخاب و بر اساس تجزیه‏ و ‏تحلیل تبارزایی و ریخت ‏شناسی شناسایی شدند. برای بررسی مولکولی، دو ناحیه ITS دی ان ای ریبوزومی (ITS) و ژن کد کننده فاکتور تداوم ترجمه (tef1) توالی‏ یابی و در جستجوی بلاست و تجزیه ‏و ‏تحلیل تبارزایی با استفاده از الگوریتم درست‏ نمایی بیشینه و استنباط بیژین استفاده شدند. بر اساس تلفیق داده های ریخت شناختی  و داده های مولکولی، در این تحقیق گونه های  Fusarium acuminatum، F. clavum، F. gracilipes، F. incarnatum و F. tanahbumbuense و یک گونه نماینده دودمان جدید شناسایی شدند. بر اساس دانش ما، این اولین گزارش گونه ‏های F. acuminatum، F. clavum، F. gracilipes، F. incarnatum و F. tanahbumbuense روی کلزا در ایران است. همچنین گونه‏ F. gracilipes برای میکوبیوتای ایران جدید است.

    کلیدواژگان: کمپلکس FIESC، ریخت ‏شناسی، تبارزایی مولکولی، دودمان
  • مریم رضایی*، محمدسعید امامی، مریم فروزان، داود شیردل، هاشم کمالی صفحات 45-55

     کنه قرمز اروپایی Panonychus ulmi از مهمترین آفات درختان سیب در برخی نقاط کشور است. این مطالعه جهت بررسی کارایی اسپیرومسیفن و سایفلومتوفن در کنترل کنه قرمز اروپایی در باغ های سیب استان های اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی انجام شد. برای این منظور از غلظت های 4/0 و 5/0 در هزار کنه کش اسپیرومسیفن 24%SC، غلظت های 8/0 و یک در هزار کنه کش سایفلومتوفن 20%SC  در مقایسه با  کنه کش باروک 10% SC(4/0 در هزار)، کنه کش پروپارژیت 57%  EC (1 در هزار)، کنه کش اورتوس 5% SC  (5/0 در هزار)، کنه کش انویدور 24%SC  (5/0 در هزار) و شاهد (آب پاشی) استفاده شد. ارزیابی با شمارش تعداد کنه ای زنده در سطح برگ یک روز قبل و 3، 7، 14، 21 و 28 روز بعد از سم پاشی و تبدیل داده ها به درصد تلفات توسط فرمول هندرسون- تیلتون محاسبه گردید. تجزیه آماری توسط نرم افزار SAS در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چند مکان صورت گرفت. سایفلومتوفن تاثیر مناسبی در کنترل کنه در باغ های سیب هر چهار استان مورد بررسی داشت. اسپیرومسیفن به غیر از استان خراسان رضوی، در بقیه استان ها تاثیر قابل قبولی داشت، گرچه در این استان هم در طولانی مدت کارایی افزایش یافت. با توجه به تاثیر ضرب ه ای مناسب، سه روز بعد از سم پاشی، اسپیرومسیفن بین 99-88 % و سایفلومتوفن بین 99-58 % تلفات ایجاد کردند. در روز بیست و هشتم بعد از سم پاشی کارایی اسپیرومسیفن و سایفلومتوفن تا 99% رسید که دوام این کنه کش ها را نشان می دهد. بکارگیری غلظت مصرفی سایفلومتوفن (8/0 در هزار) و غلظت مصرفی اسپیرومسیفن (4/0 در هزار) برای کنترل کنه قرمز اروپایی در باغات سیب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کنه قرمز اروپایی، درصد تلفات، غلظت مصرفی، کنه کش
  • فرزانه محمدسور، مریم خضری*، ابوالقاسم قاسمی صفحات 57-70

     شانکر باکتریایی  با عامل Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis از بیماری های مهم،  با خسارت اقتصادی گوجه فرنگی در دنیا و  ایران می باشد. مهار این بیماری به دلیل بذربرد بودن و بقای طولانی مدت باکتری روی بذر مشکل است. بهترین روش در کنترل بیماری، استفاده از یک برنامه مدیریتی بر اساس کاربرد بذرهای عاری از باکتری بیماری زا و ارقام مقاوم است. در این تحقیق، اثر تیمار حرارتی (طیف دمایی 44 تا 64 درجه سلسیوس به مدت 15، 25 و 35 دقیقه)، سموم شیمیایی (بردو، نوردوکس، کوپراکسی کلرید و مانکوزب در سه دز مختلف) و آنتی بیوتیک (نالدیکسیک اسید، جنتامایسین، داکسی سیلین، استرپتومایسین، اریترومایسین، کلوگزاسیلین، ریفامپین، سفالکسین و فورازولیدون) بر سالم سازی سطحی بذرهای آلوده به باکتری، در آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد حرارت درمانی، روشی مناسب برای ضدعفونی سطحی بذرها است. تیمار دمایی 56 درجه سلسیوس به مدت 35 دقیقه، بدون تاثیر زیاد روی جوانه زنی بذرها، قادر به حذف 98% باکتری از بذرهای تیمار شده بود. در دماهای پایین تر، عدم آلودگی زدایی موفقیت آمیز بذرها و در دماهای 60 و 64 درجه سلسیوس، تاثیر منفی زیاد روی جوانه زنی بذرها مشاهده شد.  تیمار بذور با آنتی بیوتیک های ریفامپین، نالدیکسیک اسید، داکسی سایکلین و جنتامایسین منجر به به حذف کامل (100 %) باکتری ها، بدون تاثیر منفی روی جوانه زنی گردید. تیمار بذرها با سموم شیمیایی نشان داد، هیچ یک از ترکیبات یاد شده قادر به حذف کامل باکتری از بذرها نبودند و برخی از این سموم  مورد استفاده باعث کاهش قابل توجه جوانه زنی بذرها شدند. به طور کلی، کاربرد آنتی بیوتیک های مورد مطالعه موثرترین روش سالم سازی سطحی بذرهای گوجه فرنگی آلوده به باکتری در سطوح تحقیقاتی می باشد اما جهت کاربرد عملی تیمار حرارتی 56 درجه سلسیوس به مدت 35 دقیقه قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: شانکر، بذربرد، حرارت درمانی، گوجه فرنگی، آلودگی زدایی
  • سید افشین مساوات*، حجت الله مظاهری لقب، حسن سلطانلو، محمدعلی آقاجانی نسب افروزی صفحات 71-81

    پوسیدگی بلال، ناشی از قارچ Fusarium verticillioides، یکی از مهم ترین بیماری های ذرت است که سبب آلودگی دانه به مایکوتوکسین فومونیزین شده  که برای سلامتی انسان و حیوان مصرف کننده مضر می باشد. به منظور تعیین قابلیت ترکیب پذیری عمومی و خصوصی ده لاین این برد ذرت در واکنش به بیماری فوزاریومی بلال ذرت، از یک طرح دای آلل 10×10 در سال 1393 استفاده و 90 ترکیب حاصل از تلاقی دوطرفه 10 لاین مورد نظر در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله گرگان مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفت شدت بیماری بر اساس مقیاس 6-1 بررسی شد. نتایج تجزیه دای آلل نشان داد که اثرات افزایشی و غیرافزایشی همزمان در کنترل این صفت موثر هستند، اما نقش اثرات غالبیت بارزتر می باشد. از بین لاین های مورد بررسی، دو لاین C5 و C53 بالاترین ترکیب پذیری منفی و معنی دار را در واکنش به بیماری نشان دادند. بالاترین میزان هتروزیس نیز در دو تلاقی C7×B73 و C7×C5 مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: شدت بیماری، ترکیب پذیری، مایکوتوکسین فومونیزین، وراثت پذیری
  • علی ویانی*، پروانه جوراب باف، ناصر علی اصغرزاد صفحات 83-96

     در این پژوهش تاثیر باکتری آنتاگونیست Bacillus methylotrophicus در مهار زیستی باکتری Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorumعامل بیماری پوسیدگی نرم سیب ‎ز‎مینی و همچنین تاثیر مواد القا کننده مقاومت سیستمیک اکتسابی شامل سیلیکون و نانوذرات سیلیکون بر هر دو باکتری در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ‎ای مورد بررسی قرار گرفت. در آزمون های حلقه های کاغذی و نشت در چاهک، سیلیکون و نانوذرات سیلیکون هیچ نوع هاله بازداری علیه این دو باکتری ایجاد نکردند اما باکتری آنتاگونیست B. methylotrophicus در هر دو آزمون و همچنین آزمون کلروفرم توانست هاله بازداری از رشد باکتری بیمارگر به‎ ترتیب به شعاع 9، 5/8 و 15میلی متر را ایجاد کند. پس از گذشت 6 و 10 ساعت از کشت در محیط مایع، نانوذرات سیلیکون، جمعیت هر دو باکتری بیمارگر و آنتاگونیست را اندکی کاهش داد اما پس از گذشت 24 ساعت، تفاوت آنها با شاهد معنی دار نبود. سیلیکون در محیط کشت مایع نتوانست از رشد هیچ کدام از باکتری‎ها ممانعت کند. در شرایط گلخانه ‎ای، تیمارهای سیلیکون و نانو ذرات سیلیکون و نیز باکتری آنتاگونیست، وزن تر و خشک ریشه و اندام‎ های هوایی را در مقایسه با تیمار شاهد مثبت به طور معنی‎ داری افزایش دادند و بیشترین تاثیر، درتیمارهای ترکیبی سیلیکون یا نانوذرات سیلیکون با باکتری آنتاگونیست مشاهده شد. تمامی تیمارها در مقایسه با شاهد آلوده توانستند پوسیدگی نرم را در گیاهان سیب زمینی به طور کامل مهار کنند و هیچ علایمی از بیماری در آنها مشاهده نگردید، در حالیکه در تیمار های شاهد، تمامی غده‎های کشت شده، نشانه های لهیدگی و پوسیدگی را بروز داده و از بین رفتند.

    کلیدواژگان: پوسیدگی نرم، مواد القا کننده مقاومت، مقاومت القایی، مقاومت سیستمیک اکتسابی، مهار زیستی
  • هادی گل محمدی، مهدی ارزنلو*، حجت الله ربانی نسب صفحات 97-103

    انار یکی از محصولات مهم اقتصادی در ایران می باشد. به منظور شناسایی عوامل قارچی دخیل در بیماری شانکر و سرخشکیدگی درختان انار، در طول فصول مختلف سال های 1396 و 1397 از انار کاری های دارای علایم از استان های آذربایجان شرقی و گلستان نمونه برداری صورت گرفت. در باغ های نمونه برداری شده عمده علایم بیماری به صورت زردی برگ ها، ریزش برگ های انتهایی تاج پوششی، سرخشکیدگی در شاخه ها، شانکرهای طولی در سطح شاخه ها و تنه، تغییر رنگ در بخش آوندها و پوسته پوسته شدن شاخه ها و تنه اصلی مشاهده گردید. به طور تقریبی در هر باغ حدود 8% از درختان علایم آلودگی را در خود نشان می دادند. در طی نمونه برداری ها، 178 نمونه گیاهی از باغ های انار این دو استان جمع آوری گردید. در نهایت تعداد 171 جدایه قارچی جداسازی شد که گونه Cytospora punicae با فراوانی نسبی 75% بر اساس ترکیبی از ویژگی های ریخت شناختی و اطلاعات مولکولی حاصل از توالی ناحیه ITS به عنوان گونه غالب شناسایی گردید. آزمون بیماری زایی با استفاده از روش شاخه بریده صورت گرفت. نتایج تحقیق حاضر گونه C. punicae  را به عنوان عامل بیماری شانکر و سرخشکیدگی درختان انار در استان های آذربایجان شرقی و گلستان تعیین کرد. با شناسایی و تعیین عامل بیماری امکان اتخاذ استراتژی های مناسب برای مدیریت این بیماری فراهم خواهد گردید.

    کلیدواژگان: روش شاخه بریده، ITS، Punica granatum
|
  • Solmaz Azimi *, Saedeh Shahin, Alireza Alizadeh Pages 1-16

    Trichoderma species are important biocontrol agents of plant pathogens. However, potential of Trichoderma species in insect pest management, remain poorly understood.  In this study, the effect of T. harzianum TR6 on the life table parameters of black bean aphid, Aphis fabae, was evaluated under glasshouse conditions as compared to control. The Vicia faba and black bean aphid were grown in a growth chamber at 25 ± 2 0C, %50 ± 5 RH and a photoperiod of 14 L : 10 D hours. Then, five ml of fungal spore suspension (with concentration of 1 × 106 ml-1) was added into the soil of sown mugs with a sterile syringe. The results obtained in this study revealed that T. harzianum scientifically affected the biological properties of black bean aphid in comparison with the control. Treatment with T. harzianum resulted in the highest developmental time (20.36 days) and the lowest fertility rate in black bean aphid. There was significant differences in terms of inherent rate of population increase (P≤0.5) compared to the control. The highest rate was occurred in control treatment (0.42 ± 0.01 day-1) and the lowest in treatment with T. harzianum (0.16 ± 0.01 day-1). The life expectancy of black bean aphids, which was grown on T. harzianum treated soil, was significantly lower than control. According to the results, it can be stated that treatment of faba bean plant with T. harzianum can be effective in reducing the population of the aphids of the bean.

    Keywords: Aphid, Bean plant, induced resistance, Life table, Pest
  • Ebrahimi Laleh *, MohammadReza Shiri, Ali Badali Pages 17-27

    This research was carried out to evaluate the effect of sowing date on the severity of infestation and damage of European Corn Borrer (ECB) on three maize hybrids. Two separate experiments (with and without insecticide spraying against ECB) were conducted as a factorial experiment with two factors including sowing date at three levels (25th April, 10th May and 25th May) and hybrids at three levels (SC704, SC705- and SC706) based on randomized complete block design with four replications for two years in Moghan region, Iran. The results showed that the grain yield of the studied hybrids under spraying conditions with 13.28 t ha-1 was significantly higher than the no spraying conditions with 11.45 t ha-1. This shows that no spraying against this pest reduced grain yield by 1830 kg ha-1 (13.80%). The results also showed that in both spraying and no spraying conditions, 25th May sowing date had the highest grain yield with 14.57 and 12.98 t ha-1, respectively. In no spraying conditions, SC706 hybrid with 12.19 t ha-1 showed significantly higher grain yield than SC704 and SC705 hybrids with 11.38 and 10.78 t ha-1 grain yield, respectively. Based on the two-year average, the SC706 hybrid also had the lowest number of holes per stem, tunnel length per plant, percentage of plant infestation and percentage of stalk breakage due to the pest damage. Therefore, the SC706 hybrid is a productive hybrid that is relatively tolerant against ECB.

    Keywords: Damage, Tolerance, Grain Yield, No spraying, Stalk breakage
  • Ozra Nemati Mondani Pour, Reza Farokhinejad, Mehdi Mehrabi Koushki * Pages 29-43

    Rapeseed is a host for a large number of pathogenic and non-pathogenic fungi, including Fusarium. During 2018–2020, 40 rapeseed samples showing yellowing, wilting and root rot were collected from different areas in Khuzestan province, which led to the isolation of 35 Fusarium isolates on potato-dextrose-agar (PDA). Ten isolates were selected based on the shape of the colonies and conidia and identified according to phylogenetic analysis and morphology. For molecular study, two regions including the internal transcribed spacer nuclear ribosomal DNA region (ITS) and translation elongation factor 1-α gene (TEF1) were amplified and sequenced. These sequences were analyzed by phylogenetic analysis using maximum likelihood and Bayesian inference algorithms. Accordingly, F. acuminatum, F. clavum, F. gracilipes, F. incarnatum and F. tanahbumbuense,and a representative species of the new lineage were identified. To our knowledge, this is the first report of the species Fusarium acuminatum, F. clavum, F. gracilipes, F. incarnatum and F. tanahbumbuense on rapeseed in Iran. Moreover, the species F. gracilipesis a new record for the Mycobiota of Iran.

    Keywords: FIESC complex, Morphology, Molecular phylogeny, Lineage
  • Maryam Rezaie *, MohammadSaeed Emami, Maryam Frozan, Davod Shirdel, Hashem Kamalie Pages 45-55

    The European red mite, Panonychus ulmi is one of the most important pests of apple orchards in some parts of Iran. This study was conducted in order to evaluate the efficiency of Spiromesifen and Cyflumetofen for the control of European red mite in apple orchards of Isfahan, East, West Azerbaijan and Khorasan-e Razavi provinces of Iran. Towards this aim, two concentrations of Spiromesifen 24% SC (0.5 and 0.4 ml/l) and Cyflumetofen 20% SC (1 and 0.8 ml/l) were compared with Etoxazole 10% SC 0.4 ml/l, Propargite 57% EC 1 ml/l, Fenpyroximate 0.5 ml/L, Spriodiclofen 0.5 ml/l and control (water sprayed). The percentage of efficiency was calculated by the Henderson-Tilton formula. The average number of mites per leaf was counted one day before and 3, 7, 14, 21 and 28 days after spraying. Statistical analysis was conducted using SAS software with randomized complete block design in multiple places. Cyflumetofen was effective on European red mites in apple orchards of the above-mentioned provinces. Spiromesifen was effective; expect in Khorasan-e Razavi provinces. Although in this province, its efficacy increased by increasing time after treatment. The knock down effect of these pesticides was significant. After 3 days, Spiromesifen and Cyflumetofen had caused 88–99% and 58–99% of mortality respectively. The efficacy of the compound was up to 99% for Spiromesifen and Cyflumetofen after 28 days that indicated the persistence of these pesticides. We recommend the 0.8 ml/lit dose of Cyflumetofen and 0.4 ml/lit dose of Spiromesifen for the control of the European red mite in apple orchards.

    Keywords: European red mite, mortality percentage, Acaricide
  • Farzaneh Mohammadsour, Maryam Khezri *, Abolghasem Ghasemi Pages 57-70

     Bacterial canker caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis is one of the most serious and economically important diseases of tomato worldwide, incluing Iran.  Control of this disease is difficult due to seed-borne nature and long term survival of the bacterial agent on seed. A preventive disease management program based on using pathogen-free seeds and resistant cultivars is the best method for the disease control. In this research, effects of thermal treatment (44-64 °C for 15, 25 and 35 minutes), chemical compounds (Bordeaux, Nordox, copper oxychloride and Mancozeb at three different doses), and nine antibiotics (nalidixic acid, gentamicin, doxycycline, streptomycin, erythromycin, cloxacillin, rifampin, cefalexin and furazolidone) were investigated on tomato seeds disinfestation under laboratory conditions. The results showed that thermotherapy is a suitable approach for seed disinfestation as thermal treatment of 56 °C for 35 minutes eliminated 98% of bacterial infestation without any effect on seed germination. In lower temperature, seed disinfestation was unsuccessful, and treatments of 60 and 64 °C showed a significant negative effect on seed germination. Treatments with Rifampin, nalidixic acid, doxycycline and gentamicin were effective in the elimination of 100% bacteria on seeds without any negative effect on seed germination. Treating infested seeds with the copper compounds showed that none of them were able to eliminate the bacteria, and significantly reduced their germination. Overall, the application of the studied antibiotics is the most effective method for tomato seeds disinfestation for research purposes, but heat treatment  at 56 °C for 35 minutes for the practical application is recommended.

    Keywords: Canker, Disinfestation, Seed born, Thermotherapy, Tomato
  • Seyed Afshin Mosavat *, Hojatollah Mazahery Laghab, Hassan Soltanloo, MohammadAli Aghajani Nasab Afroozi Pages 71-81

     Fusarium ear rot disease of maize  caused by Fusarium verticillioides is one of the most important maize diseases that cause grain contamination with fumonisin mycotoxin, which is harmful for  humans and animals. In order to determine the general and specific combining ability of 10 inbred lines of maize in response of fusarium ear rot disease, a 10×10 Diallel Cross design was used in 2014 and 90 combinations resulted from a two-way crosses of 10 interested inbred lines were evaluated  at Golestan Agricultural and Natural Resources Research and EducationCenter, Agricultural Research Station of Araghi-Mohaleh in 2015. Trait of the severity of the disease was assessed on a scale of 1-6. Diallel analysis results based on method one and the mixed model B Griffing showed that additive and non-additive effects are effective in controlling of this trait,but the role of dominance is more pronounced.From the investigated lines two C5 and C53 inbred lines showed the highest significant negative combining ability in response to the disease. The highest heterosis amount was observed in two crossings of C7 × B73 and C7 × C5.

    Keywords: Combining ability, Mycotoxin fumonizine, Heritability, Severity of the disease
  • Ali Viani *, Parvaneh Joorabbaf, Naser Aliasgharzad Pages 83-96

    In this research, the effect of Bacillus methylotrophicus in biological control of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, the causal agent of potato soft rot disease, as well as the effects of silicon and silicon nanoparticles, the two systemic acquired resistance inducing compounds, against both pathogenic and antagonistic bacteria was evaluated in laboratory and glasshouse conditions. In the disc diffusion and well diffusion assays, silicon and silicon nanoparticles did not produce any inhibitory zone around the tested bacteria, but the antagonistic bacterium, B. methylotrophicus, produced an inhibitory zone of growth in the same and chloroform assays with a radius of 9, 8.5 and 15 millimeters, respectively. Although, silicon nanoparticles slightly reduced populations of both pathogenic and antagonistic bacteria after 6 and 10 hours post culturing in liquid medium, but after 24 hours, the differences between them and control treatment were not significant. Silicon did not inhibit the growth of the tested bacteria in liquid medium. At glasshouse conditions, all treatments of silicon and silicon nanoparticles as well as antagonistic bacterium were significantly increased the fresh and dry root and shoot weight in compare to positive control, but the best result was achieved by combined treatments of silicon or silicon nanoparticles with antagonistic bacterium. All the treatments completely inhibited disease development on potato plants in compare to positive control and no disease symptoms were observed whereas in control treatments all the tubers showed maceration and rotting symptoms and were destroyed.

    Keywords: Biological control, induced resistance, Resistance inducer materials, Soft rot, Systemic acquired resistance
  • Hadi Golmohamadi, Mahdi Arzanlou *, HojatAllah Rabani Nasab Pages 97-103

     Pomegranate is one of the economically important products in Iran. In order to identify the fungal agents involved in canker and dieback disease on pomegranate trees, during the different seasons of 2017-2018, samples were taken from pomegranate orchards with these disease symptoms in East Azerbaijan and Golestan provinces. Disease symptoms appeared as leaf chlorosis, dieback, leaf drop, particularly in the upper crown, longitudinal cankers on branches and trunk, bark cracking and vascular discoloration wood. Disease incidence was rated about 8 percent. A total number of 178 symptomatic wood samples were collected from pomegranate orchards in two provinces. Ultimately, 171 fungal isolates were recovered from symptomatic tissues. Cytospora punicae was determined as the dominant fungal agent with the isolation frequency of 75 percent, based on combination of morphological characteristics and sequence data of ITS region. Koch’s postulates were fulfilled using the excised shoot method. The results of pathogenicity assay confirmed C. punicae being pathogenic of pomegranate. The results of present study determined C. punicae as the cause of canker and dieback of pomegranate trees in East Azerbaijan and Golestan provinces. With the identification and determination of the cause of this disease, in future it will be possible to adopt proper disease management strategies.

    Keywords: Excised shoot method, ITS, Punica granatum