فهرست مطالب

فصلنامه یافته
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 87، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • افسانه بدری زاده، حسن رضایی جمالویی*، مصطفی خانزاده، سعید فروغی، ماندانا ساکی صفحات 1-10
    مقدمه

    یکی از چالش های بهداشت عمومی در سراسر جهان دیابت است و پایبندی به درمان در آن بسیار مهم است. تبعیت از درمان می تواند به کاهش عوارض ناشی از بیماری کمک کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تبعیت از درمان در بین بیماران دیابت نوع 2 در شهر خرم آباد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 392 نفر از زنان و مردان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر خرم آباد بین اردیبهشت تا مرداد 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی (دموگرافیک) و پرسشنامه نسخه فارسی تبعیت از درمان موریسکی Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نسخه Version 22 SPSS و آنالیزهای توصیفی استفاده شد. سطح معنی داری در مطالعه حاضر کمتر از 05/0 بود. از آزمون های توصیفی، کای اسکویر، تست دقیق فیشر، و تی تست مستقل، استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 91/10±03/56 بود. 9/68 % (270 نفر) زن و 1/31 %(122 نفر) مرد بودند. بر اساس نمره کسب شده از پرسشنامه موریسکی در مجموع 219 نفر (9/55%) از افراد تبعیت از درمان مطلوب و 173 نفر (1/44%) تبعیت از درمان نامطلوب داشتند. ارتباط معناداری بین تبعیت از درمان بیماران با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلات و درآمد ماهیانه آنها مشاهده شد. در خصوص متغیرهای سن و وضعیت اشتغال با تبعیت از درمان ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که تبعیت از درمان در بین بیماران دیابت نوع 2 در خرم آباد در سطح خوبی می باشد. سیاست گذاران سلامت باید تلاش کنند تا با دسترسی آسان به خدمات و کاهش هزینه ها، شرایطی فراهم شود تا همه بیماران از روند درمانی خود تبعیت کنند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تبعیت از درمان، پرسشنامه موریسکی، درمان دارویی
  • اسماعیل کرمی*، مهرداد بابایی، محمدرضا دهخدا، خدایار قربان صفحات 11-20
    مقدمه

    فعالیت ورزشی در شرایط خاص می تواند باعث ایجاد سندرم بیش تمرینی شود که با بروز یک پاسخ التهابی و ضدالتهابی توسط سایتوکاین ها در افراد همراه است. تعادل سایتوکاین های التهابی و ضدالتهابی می تواند بیانگر قدرت سیستم ایمنی در برابر عوامل بیماری زا باشد. هدف از پژوهش بررسی اثر 6 هفته محلول عسل بر تعادل اینترفرون گاما و اینترلوکین چهار بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه دارونما و محلول عسل انجام شد. بدین منظور از میان جامعه در دسترس شامل دانش آموختگان نظامی برای تایید اولیه، تعداد70 نفر، با استفاده از پرسشنامه روانی بیش تمرینی بررسی شدند و در نهایت با استفاده از نشانگرهای خونی (کورتیزول و تستوسترون) بیش تمرینی تعداد 38 نفر با دامنه سنی (75/1±75/20) سال و شاخص توده بدنی (kg/m2 7/1±4/19) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 19 نفره دارونما و محلول عسل تقسیم شدند. به منظور سنجش سطوح سرمی اینترفرون گاما و اینترلوکین چهار، قبل و بعد از 6 هفته مصرف محلول عسل، میزان 5 سی سی خون از ورید بازویی اشخاص گرفته و سطح سرمی آنها با روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تغییرات سطوح این سایتوکاین ها با استفاده از آزمون تی مستقل در نرم افزار spss نسخه 22 بررسی شد. به دنبال مصرف محلول عسل، افزایش سطوح اینترفرون گاما و کاهش اینترلوکین چهار در مقایسه با گروه دارونما مشاهده شد، که این اختلاف معنادار بود  (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    مصرف 6 هفته محلول عسل تعادل سایتوکاین های اینترفرون گاما و اینترلوکین چهار را در جهت کاهش عوارض ناشی از  بیش تمرینی بر دستگاه ایمنی پیش برد.

    کلیدواژگان: بیش تمرینی، اینترفرون گاما، اینترلوکین چهار
  • آرش کریمی، مصطفی چراغی، مهرنوش صدیقی، پژمان هاشم زاده* صفحات 21-34
    مقدمه

     امروزه مصرف مواد مخدر یکی از بزرگترین معضلات بسیاری از کشورهای جهان است. به علت برخی باورهای غلط در جامعه، متاسفانه توصیه به مصرف مواد مخدر در مورد کنترل و پیشگیری بیماریهای قلبی و عوامل خطر آن وجود دارد. این بررسی مروری، با توجه به تحقیقات انجام شده مبنی بر ارتباط بین اعتیاد و بیماری های قلب و به منظور آشنایی با اعتیاد و بیماری های مرتبط قلبی و درمان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری برای جستجوی مقالات، از پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex, SID, Pubmed, ISI و Scopus طی سال های  1980تا 2017 با تاکید بر مقالات 10 سال اخیر استفاده شد. کلید واژه های مورد استفاده در این بررسی مروری استناد به 20 مقاله، اعتیاد، پراکسیداسیون لیپیدی، چربی و قند خون، آترواسکلروز، سایز انفارکت، آریتمی ها در افراد انجام شده است.

    یافته ها

    اطلاعات موجود با تاکید بر مقالات 10 سال اخیر با استناد به 20 مقاله، اطلاعات موجود رابطه مهمی بین اعتیاد و پراکسیداسیون لیپیدی، چربی و قندخون، آترواسکلروز، سایز انفارکت قلبی، اریتمی ها و بیماریهای قلب در افراد معتاد به تریاک و شاخص مالون دی آلدیید را نشان میدهد. در مطالعات مختلف اثرهای متفاوتی مشاهده شده است. این تفاوت می تواند به علت اثر بیهوشی، دوز دارو، محل اثر در مغز، تغییرات تنفسی و ویژگی گیرنده ها باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    اعتیاد به مواد مخدر با اثرات متفاوتی بر چربی خون، قندخون، فشارخون، آترواسکلروز، سایز سکته قلبی و آریتمی ها، با بیماری های قلبی همراه است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، تریاک، چربی خون و قند، بیماری های قلبی
  • مریم وهاب زاده شهری، خدیجه شاهرخ آبادی*، جواد بهارآرا صفحات 35-45
    مقدمه

    در پیشرفت سرطان پروستات نقش ژن های سرکوبگر تومور به خوبی شناخته شده است. کاهش یا فقدان بیان این ژن ها باعث گسترش تومور از طریق متاستاز به بافت های دیگر بدن می شود. با توجه به اینکه گیاه گزنه دارای اثرات ضد سرطانی می باشد، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی ساقه و ریشه گیاه گزنه بر تغییرات بیان ژن های PTEN و MAGI-2 و SMAD-2 در تومور القا شده پروستات موش انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، عصاره هیدروالکلی گیاه گزنه با دستگاه سوکسله تهیه شد. موش ها بعد از تزریق ماده سرطانی DMBA به ترتیب با دوزهای 75 و 250 میلی گرم برکیلوگرم عصاره ساقه و ریشه گزنه به صورت زیر جلدی طی 28 روز تیمار شدند. همچنین گروه کنترل (شاهد) هیچ ماده ای دریافت نکرد و به گروه شاهد آزمایشگاهی فقط عصاره تزریق شد. تغییرات بیان ژن های مورد نظر توسط Real time PCR  مورد بررسی و نتایج، مورد آنالیز آزمون آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیان ژن PTEN در تیمار با عصاره ریشه دوز 250، نسبت به توموری روز 14 افزایش دارد. بیان ژن MAGI-2 در تیمار با عصاره ریشه دوز 75، در روز 28 نسبت به توموری روز 28، افزایش داشته است. بررسی تغییرات ژن SMAD-2 نشان داد که بیان این ژن در گروه تیمار با عصاره ریشه دوز 250، در روز 21 نسبت به توموری روز 21 افزایش داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق بررسی های انجام شده روی ژن های PTEN، MAGI-2 و SMAD-2 مشخص گردید که غیرفعال شدن این سه ژن بعنوان عامل خطر برای پیشرفت سرطان در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: سرطان پروستات، گیاه گزنه، PTEN، MAGI-2، SMAD-2
  • مرضیه مومن نسب، راضیه نوذری، سید سعید نجفی* صفحات 46-58
    مقدمه

    تشخیص سرطان تجربه ای ناخوشایند است. اما بیماران ممکن است تجربیات مثبتی نیز داشته باشند که به آن رشد پس از سانحه می گویند. این مطالعه با هدف تعیین میزان رشد پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان و ارتباط آن با امید و حمایت اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان گوارشی مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به علوم پزشکی شیراز بود. نمونه پژوهش شامل 112 بیمار مبتلا به سرطان گوارشی بودند که در ماه های اردیبهشت تا مرداد 1397 به مراکز درمانی انکولوژی امیر، درمانگاه شهید مطهری و درمانگاه امام رضا (ع) مراجعه نمودند و به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها با چهار پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک، مقیاس رشد پس از سانحه، پرسشنامه حمایت اجتماعی و مقیاس امید میلر جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS 23  و با استفاده از آمار استنباطی شامل آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و مدل رگرسیون خطی و در مواردی که متغیرها از توزیع نرمان برخوردار نبودند، از معادل ناپارامتری آزمون های فوق انجام شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره رشد پس از سانحه 64/15±37/81 بود. میانگین و انحراف معیار نمره امید و حمایت اجتماعی نیز به ترتیب 92/24±20/195 و 73/11±39/97 بود. رشد پس از سانحه ارتباط مستقیم و معنا داری با حمایت اجتماعی (636/0=r) و امید (687/0=r) داشت (001/0>p). امید (613/0=ß) نسبت به حمایت اجتماعی (192/0=ß) تاثیر بیشتری بر رشد پس از سانحه داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    بیماران مبتلا به سرطان، از رشد پس از سانحه در سطح خوب برخوردار بودند. با توجه به ارتباط رشد پس از سانحه با حمایت اجتماعی و امید، ارایه دهندگان خدمات سلامت می توانند با القای امید و فراهم نمودن حمایت اجتماعی به بیماران مبتلا به سرطان کمک کنند.

    کلیدواژگان: سرطان گوارشی، رشد پس از سانحه، امید، حمایت اجتماعی
  • سارینا پاشاپور، ساناز پاشاپور، سید حمیدرضا معزی، سیده زهرا موسوی*، داریوش طالعی صفحات 59-70
    مقدمه

    صنایع نجاری یکی از مهمترین صنایع کشور است که افراد بسیاری در آن اشتغال به کار دارند. هدف این مطالعه بررسی شاخص های اسپیرومتری و علایم تنفسی در میان کارگران نجاری، رنگ کار و اداری در کارخانه چوب در سال 1398 است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی و از نوع مورد-شاهدی می باشد. جمعیت تحت مطالعه را 100 نفر (70 نفر مواجهه یافته و 30 نفر مواجهه نیافته) تشکیل می داد. اطلاعات دموگرافیک افراد توسط پرسشنامه بالینی و نیز تست های عملکرد ریوی شامل 1FEV، FVC، FEV1/FVC، در کارگران انجام شد. تجزیه داده ها به روش آزمون های آماری  one way ANOVA  و Chi-Square Test انجام شد.

    یافته ها

    متوسط گرد و غبار چوب قابل استنشاق برای کارگران شاغل در کارخانه، برابر 01/2 ± 49/4 برحسب mg / m3بود که در مقایسه با استاندارد (1TLV:) نشان داده شد. همچنین همه علایم تنفسی شامل سرفه، خلط، تنگی نفس و خس خس سینه در گروه مواجهه داشته بیشتر از گروه بدون مواجهه بود. درصد میانگین شاخص های اسپیرومتری, FVC, FEV1/FVC FEV1 افراد مواجهه داشته، به طور معناداری کمتر از افراد غیر مواجهه بود (05/0≤ P). بیشترین و کمترین درصد افراد در شغل نجاری، از نظر تست شاخص های اسپیرومتری دارای الگوی اسپیرومتری به ترتیب تحدیدی خفیف Mild)) و شدید بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    مواجهه با گرد و غبار چوب بعنوان یک عامل تعیین کننده شیوع علایم اختلالات تنفسی و کاهش ظرفیت های ریه می باشد. گرد و غبار چوب می تواند باعث کاهش حجم های ریوی و ایجاد مشکلات تنفسی در کارگران کارخانه صنعت چوب بشود.

    کلیدواژگان: اسپیرومتری، سیستم تنفسی، عملکرد ریه، گرد و غبار چوب
  • سعید پیرمرادی*، هدیه جعفری صفحات 71-90

    مقدمه  MicroRNAها (miRNA ها) یک زیر کلاس از RNA های تنظیمی کوچک هستند که تقریبا توسط همه متازواها و تک یاخته ها بیان می شوند. آنها بیان ژنها را یا با شکافت مستقیم و یا با سرکوب ترجمه mRNA های هدف و از طریق جفت شدن پایه مکمل جزیی انجام می دهند. واحد فعال و کاربردی miRNA یک مجموعه از پروتئین های ارگونات معروف به کمپلکس خاموش کننده ناشی ازmicroRNA (miRISC) است. عملکرد آن ها تنظیم فرآیندهای مختلف رشد و فیزیولوژیک می باشد. اختلال بیان miRNA در سلول های انسانی عوارضی مانند سرطان، اختلالات عملکرد قلب و عروق، آسیب کبدی، اختلال عملکرد ایمنی، سندرم های متابولیک و عفونت های بیماری زا را به همراه دارد. تعداد فزاینده ای از مطالعات نشان داده است که miRNA ها در واقع یکی از اجزای اصلی تعاملات میزبان و عوامل بیماری زا هستند و نقش مهمی در پاسخ های ایمنی میزبان نسبت به میکروارگانیسم ها دارند miRNA  در حال ظهور به عنوان ابزاری مهم برای مطالعه ژنتیکی، توسعه درمانی و تشخیص عفونت های بیماری زای انسانی ناشی از ارگانیسم های مختلف بیماریزا مانند ویروس ها، باکتری ها، انگل ها و قارچ های شناخته شده اند. بسیاری از عوامل بیماری زا از سیستم miRNA میزبان برای منافع خود، از جمله پاتوژنز، بقا در داخل سلول میزبان و عبور برخی از موانع ایمنی میزبان استفاده می کنند. سایر عوامل بیماری زا، miRNA خود را در داخل میزبان بیان می کنند و به تکثیر، بقا و یا تاخیر آنها کمک می کنند. این مقاله با هدف بررسی و مروری بر برجسته سازی نقش و اهمیت miRNA در رابطه با برخی از بیماری های انگلی مهم انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: MicroRNA، بیماریهای انگلی، تنظیم سیگنالینگ بیان ژنی، تنظیم متابولیسم
  • سیده فرزانه حسینی، زهرا تنها*، جواد کریمی، عزت الله قدم پور صفحات 91-110
    مقدمه

    دستگاه گوارش، به عنوان یکی از مهم ترین دستگاه های بدن، بیماری های مربوط به خود را دارد که گریبان گیر بسیاری از افراد است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری شناختی بیماران گوارشی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نامعادل بود و جامعه آماری این تحقیق کلیه بیماران گوارشی شهر ساری بودند که در سال 1399 به مرکز درمانی بیمارستان امام خمینی مراجعه کردند و نمونه آنها شامل 30 نفر (15 نفر برای گروه آزمایشی و 15 نفر برای گروه کنترل)، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، اعضای گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل نیز هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل، پرسش نامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) و انعطاف پذیری شناختی (دنای و ونادروال، 2010) و نوع روش آماری این پژوهش، تحلیل کوواریانس چند متغیری بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری شناختی اثربخش بوده است و به شکل معناداری موجب بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری شناختی بیماران گوارشی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان روش موثر برای ارتقاء راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری شناختی بیماران گوارشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، هیجان، شناخت، بیماران گوارشی
  • نجمه حمید*، شکوفه رضایی منش، رضا رستمی صفحات 111-124
    مقدمه

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان با تحریک مغناطیسی مکرر فراجمجمه ای (r TMS) با فرکانس بالا  (20هرتز) بر توهمات شنیداری، گفتگوی درون و حافظه کاری در بیماران اسکیزوفرن بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک طرح آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران اسکیزوفرن مراجعه کننده به بخش سرپایی اورژانس بیمارستان امام حسین تهران در سال 1398 بودند که از میان آن ها 12 نفر به روش نمونه گیری در دسترس بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و در دو گروه 6 نفر تقسیم بندی شدند. گروه آزمایش به طور انفرادی طی 10 جلسه تحت درمان تحریک مکرر مغناطیسی فرا جمجمه ای (r TMS) با فرکانس بالا (20 هرتز) قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای در طی پژوهش دریافت نکردند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس نشانگان مثبت و منفی در اسکیزوفرنی، پرسش نامه انواع گفتگوی درون و پرسشنامه حافظه فعال دانیمن و کارپنتر پیش و پس از درمان ارزیابی شدند. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس یک متغیری (آنکوا) و تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میان گروه آزمایش و کنترل از لحاظ توهمات شنیداری، گفتگوی درون و حافظه فعال تفاوت معنی داری وجود دارد (0.05> P). میزان توهمات شنیداری و گفتگوی درون در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود، اما حافظه فعال افزایش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    تحریک مکرر مغناطیسی فرا جمجمه ای (r TMS) به طور معنی داری سبب کاهش توهمات شنیداری، گفتگوی درون و بهبود حافظه فعال شده است.

    کلیدواژگان: تحریک مکرر مغناطیسی فرا جمجمه ای (r TMS)، توهمات شنیداری، گفتگوی درون، حافظه فعال، اسکیزوفرن
  • شبنم خرازی، هادی تابش* صفحات 125-141
    مقدمه

     زیولیت ها زیست ماده کریستالی فعال با تخلخل زیاد هستند که در سال های اخیر پژوهش های زیادی روی خواص آنتی باکتریالی آن ها انجام شده است. در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر خاصیت ضد میکروبی زیولیت های طبیعی و سنتزی پرداخته شده است. در این مطالعه به مرور و بررسی مقاله های منتشر شده در زمینه خواص آنتی باکتریالی پرکاربردترین زیولیت های طبیعی و سنتزی تبادل یونی شده پرداخته شده است. با بررسی تحقیقات انجام شده مشخص شد که زیولیت ها در حالتی که با یون های مختلف تبادل یونی انجام می دهند، دارای خاصیت آنتی باکتریالی بسیار مناسب می باشند. قویترین خاصیت آنتی باکتریال در نمونه های مختلف بررسی شده در این مقاله در زیولیت های  Aو X تبادل شده با یون نقره علیه باکتری های Bacillus cereus  وEscherichia coli  با MIC به مقدارμg.ml-1  16 گزارش شده است. با توجه به نتایج گزارش شده از مقالات مختلف می توان گفت که زیولیت ها با دارا بودن خاصیت زیست سازگاری و ظرفیت بالای تبادل یونی می توانند به عنوان مواد آنتی باکتریال موثر استفاده شوند. زیولیت های خالص در غلظت های بالا دارای خاصیت آنتی باکتریال می باشند. در حالیکه تمام زیولیت های سنتزی و طبیعی تبادل شده با کاتیون های فلزی بررسی شده در این مقاله در غلظت های پایین فعالیت آنتی باکتریالی مناسبی از خود نشان می دهند که عموما به علت رهایش طولانی مدت و پیوسته کاتیون فلزی از زیولیت می باشد.

    کلیدواژگان: تبادل یون، زئولیت، آنتی باکتریال، کاتیون فلزی
  • اسرا ملکشاهی، صیاد خانی زاده* صفحات 142-168
    مقدمه

    بیماری (COVID-2019) ناشی از (SARS-CoV-2) به سرعت در سراسر جهان انتشار پیدا کرد. این ویروس جدید یکی از اعضای خانواده کروناویریده است و در پرندگان و پستانداران مختلف شناسایی شده است. طیف بیماری با SARS-CoV-2 از عفونت بدون علامت تا بیماری شدید و اغلب کشنده متغیر است. گفته شده است که یک تعامل نزدیک بین ویروس SARS-CoV-2 و سیستم ایمنی بدن یک فرد وجود دارد که منجر به بروز تظاهرات بالینی متنوعی از بیماری می شود. پاسخ های ایمنی علیه این ویروس توسط سیستم ایمنی ذاتی و با تولید سیتوکین های پیش التهابی و کموکاین ها آغازمی شود. پس از آن، پاسخ های ایمنی اکتسابی آغاز می شود که شامل ایمنی سلولی و همورال است. طول عمر پاسخ آنتی بادی به SARS-CoV-2 به طور دقیق مشخص نشده است. قابل توجه است که یک ارتباط قوی بین تیتر آنتی بادی خنثی سازی و تعداد سلولهای T اختصاصی ویروس وجود دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد هر دو سلول B و T در محافظت با واسطه ایمنی از عفونت ویروسی شرکت می کنند. درک رفتار SARS-CoV-2 در سلول های میزبان بدن انسان و تاثیر آن بر سیستم ایمنی بدن می تواند به درک بهتر ماهیت و بیماری زایی ناشی از این ویروس کمک کند. همچنین درک پیچیدگی عملکرد سیستم ایمنی در برابر ویروس برای توسعه پروتکل های درمانی جدید ضروری است. اما در هر حال بحث و جدل های زیادی در زمینه پاسخ های ایمنی به این عفونت ویروسی و چالش های آن مطرح است. زیرا که پاسخ های ایمنی علیه ویروس SARS-CoV-2 از بسیاری جهات با دیگر عفونت های کرونا ویروس متفاوت است. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله ضمن بیان ویژگی های ساختاری، ویروس شناسی SARS-CoV-2 و بیماری زایی ناشی از آن، پاسخ های ایمونولوژیکی در برابر این ویروس و چالش های موجود در این زمینه بررسی می شوند. برای این کار مقالات مروری و اصلی با استفاده از کلید واژگانی از جمله COVID-19 ، Coronavirus،SARS-CoV-2 ، Pathogenesis ، Clinical features ، Immune system، Antibody responses، B cell ، T cell از پایگا ه های داده ای PubMed ، Scopus ، Google Scholar، و دیگر پایگا ه های داده ای معتبر گردآوری شد.

    کلیدواژگان: سارس-کروناویروس-2، پاسخ ایمنی، ایمنی همورال، ایمنی سلولی، کووید-19
  • زهره خدارحمی، نسرین گله دار* صفحات 169-181
    مقدمه

    جراحی یکی از روش های رایج درمان بسیاری از بیماری هاست که به عنوان یک تجربه ی اضطراب آور برای بیماران شناخته می شود. درمان اضطراب به علت پیامدهای نامطلوب در بیماران کاندید جراحی حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اقدامات غیردارویی بر میزان اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی انجام شد.

    مواد و روش ها

    اطلاعات مورد نظر در این مطالعه مرور سیستماتیک از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed,Iranmedex, Civilica, SID, Magiran, GoogleScholar, Science Direct  با کلمات کلیدی اضطراب، اضطراب قبل از جراحی، موسیقی درمانی، ماساژ درمانی، آموزش، مشاوره، آرماتراپی و مداخلات غیر دارویی از سال 2000 تا 2020 جستجو شد.

    عناوین مورد بررسی: 

    از بین 338 مقاله بدست آمده 41 مقاله انتخاب شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این مطالعات روش هایی شامل آموزش و آگاهی دادن به بیمار، آروماتراپی، ماساژ درمانی، گوش دادن به موسیقی و انجام مشاوره قبل از جراحی را به عنوان روش های موثر درمان غیر دارویی اضطراب قبل از جراحی معرفی کرده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد، بکارگیری روش های مختلف غیر دارویی به خصوص ماساژ، گوش دادن به موسیقی و آروماتراپی برای درمان اضطراب قبل از جراحی در بیماران بسیار موثر و کارآمد است و تاثیر قابل توجهی در کاهش اضطراب بیماران کاندید جراحی دارد. همچنین بکارگیری این روش ها، کاهش مصرف داروهای آرام بخش و عوارض ناشی از مصرف آنها را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب قبل از جراحی، مداخلات غیردارویی، جراحی
  • معصومه محمدخانی، فرشاد غزالیان* صفحات 182-195
    مقدمه

    سلول های اندوتلیال عروق بوسیله تولید مواد فعال عروق از قبیل اندوتلین-1 و نیتریک اکساید نقش مهمی در تنظیم فعالیت عروق ایفا می نمایند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی در آب همراه با مصرف شکلات تلخ بر سطوح پلاسمایی اندوتلین-1، نیتریک اکساید و کیفیت زندگی زنان سالمند بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، 37 زن سالمند به صورت هدفمند در چهار گروه مکمل، مکمل و تمرین، تمرین و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرینی به مدت هشت هفته تمرین مقاومتی در آب اجرا شد. مصرف مکمل به صورت روزانه 30 گرم شکلات تلخ 83 درصد به مدت 8 هفته صورت گرفت. کیفیت زندگی از طریق پرسشنامه SF-36 و سطوح اندولین-1 پلاسما، به روش الایزا و سطوح پلاسمایی نیتریت به عنوان یک متابولیت اصلی نیتریک اکساید اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد میانگین شاخص کیفیت زندگی در گروه تمرین مقاومتی در آب نسبت به گروه کنترل در زنان سالمند به طور معنا داری بالاتر بود (036/0=P). همچنین میانگین سطوح نیتریک اکساید در گروه ترکیبی نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری بالا تر بود (001/0=P). اما میانگین سطوح اندوتلین-1 در گروه ترکیبی نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری پایین تر بود (012/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

     بر اساس نتایج حاضر می توان نتیجه گیری کرد که احتمالا تمرین مقاومتی در آب همراه با مصرف شکلات تلخ از طریق کاهش غلظت سطوح اندوتلین-1 و افزایش سطوح NO منجر به بهبود علمکرد اندوتلیالی و افزایش کیفیت زندگی در زنان سالمند می شود.

    کلیدواژگان: شکلات تلخ، تمرین مقاومتی در آب، اندوتلیال، کیفیت زندگی، سالمندان
  • محمد درویشی، شریفه شاهی*، محمد گلی، زهرا مقصودی، سید محسن رنجبران، پروانه ممیزان مارنانی صفحات 196-208
    مقدمه

    استقبال روز افزون از محصولات بهداشتی و درمانی بر پایه میوه ها وگیاهان دارویی، سبب شد تا تولیدکنندگان محصولات بهداشتی دهان و دندان، توجه خود را بر روی میوه ها و تولید محصولات گیاهی معطوف سازند که جایگزینی آن با محصولات رایج شیمیایی می تواند سبب ارتقای روش های درمانی و توجه به مقوله دندانپزشکی پیشگیرانه گردد.

    مواد و روش ها

    خواص نوری دمنوش میوه کرنبری و زغال اخته با چشمه نوری بیناب نگاری پهن باند Avantes در بازه 300-1100 نانومتر مقایسه و بررسی شد. روش آزمون طیف عبوری با سل کوارتزی شامل  4cc از حدود  7/1 گرم میوه خشک این دو دمنوش در 40 میلی لیتر آب معمولی 60 درجه سانتیگراد به مدت 15 دقیقه، استفاده شد. تشابه خواص شیمیایی این دو میوه در پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان نیز، به روش Usage Research  با 36 مقاله از پایگاه های PubMed، Scopus و Google از سال 1994 تا 2020 بررسی گردید.

    یافته ها

    هر دو دمنوش کرنبری و زغال اخته دارای بیشینه قله طیف عبوری پیرامون طول موج 8/759  نانومتر و کمینه طیف عبوری پیرامون 439 نانومتر می باشند. همخوانی قابل قبولی در مقایسه نتایج طیف عبوری (در بازه 300-1100 نانومتر) با طیف جذبی (در بازه 400-750 نانومتر) وجود دارد. کرنبری همانند زغال اخته از لحاظ شیمیایی منبعی غنی از آنتوسیانین ها و  پلی فنول ها محسوب می گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی های طیف سنجی نشان داد که از نظر ویژگی های بیناب نگاری اپتیکی تفاوت اساسی وجود نداشته است. بررسی مطالعات پیرامون خواص شیمیایی کرنبری و زغال اخته تاکید می کند که آنتوسیانین ها با مهار اینترلوکین ها جهت بهبود بیماری های پریودنتال و جلوگیری از مقاوم شدن باکتری ها در مقابل درمان با آنتی بیوتیک ها موثر هستند. به علت عدم تفاوت قابل ملاحظه در خواص نوری و شیمیایی، این دو میوه می توانند جایگزین مناسبی برای یکدیگر جهت کاربری های بهداشتی و درمانی در مصارف دهان و دندان باشند.

    کلیدواژگان: بیناب نگاری، بیماریهای دهان، پلاک دندانی، پلی فنول ها، زغال اخته، کرنبری
|
  • Afsaneh Badrizadeh, Hasan Rezaii Jamaloi*, Mostafa Khanzadeh, Saeid Foroughi, Mandana Saki Pages 1-10
    Background

    One of the public health challenges in the worldwide is diabetes, and adherence to treatment is crucial. Adherence to treatment can help reduce the complications of the disease. Therefore, this study was performed to evaluate the status of adherence to treatment among patients with type 2 diabetes in Khorramabad.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 392 men and women with type 2 diabetes referred to comprehensive health centers in Khorramabad between May and August 2016 were studied. Demographic questionnaire and Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8) were used to collect data. Version 22 SPSS and descriptive analysis were used to analyze the data. Significance level in the present study was less than 0.05. Descriptive tests, Chi-square, Fisherchr('39')s exact test, and independent t-test were used.

    Results

    The mean age of study participants was 56.03 ± 10.91. 68.9% (270 people) were women and 31/1% (122 people) were men. According to the score obtained from the Morisky questionnaire, a total of 219 patients (55/9%) followed the desired treatment and 173 (44/1%) followed the unfavorable treatment. There was a significant relationship between patientschr('39') adherence to treatment with the variables of gender, marital status, educational status, and their monthly income. No statistically significant between age and employment status with adherence to treatment were observed.

    Conclusion

    Findings of this study showed that adherence to treatment among patients with type 2 diabetes in Khorramabad is in a good level. Health policy makers should strive to ensure that all patients adhere to their treatment process with easy access to services and reduced costs.

    Keywords: Type 2 diabetes, Adherence to treatment, Morisky Scale, Medication
  • Esmail Karami*, Mehrdad Babai, MohammadReza Dehkhoda, Khodayar Gorban Pages 11-20
    Background

    Physical exercise in certain conditions can cause over-training syndrome in individuals, which is associated with inflammatory and anti-inflammatory responses by cytokines. The balance of inflammatory and anti-inflammatory cytokines can indicate the strength of the immune system against pathogens. The aim of this study was to investigate the effects of 6 weeks of honey solution on the balance consumption of interferon-gamma and interleukin4.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study has been performed by pre-test-post-test with two groups of placebo and honey syrup. For investigation, 70 individuals from the available population, including military graduates, have been examined using an over-training psychological questionnaire and finally, using blood markers (cortisol and testosterone), an over-training test of 38 people with age range of (75/1±75/20) years, and body mass index of (19/4±1/7 kg/m2) have been selected and randomly divided into two groups of 19 individuals: placebo and honey syrup. In order to measure serum levels of interferon-gamma and interleukin-4, before and after 6 weeks of consuming honey solution, 5 cc of blood has been taken from the arm vein and measured by ELISA.

    Results

    The changes in cytokines levels have been investigated using the independent t-test in the SPSS software version 22. Following the use of honey syrup, compared with the placebo group, an increase in interferon-gamma levels and a decrease in interleukin-4 have been observed, which was a significant difference (P <0.05).

    Conclusion

    6 weeks consumption of honey syrup promoted the balance of interferon-gamma and interleukin cytokines to reduce the side effects of over-training on the immune system.

    Keywords: Overtraining, Gamma interferon, Interleukin4
  • Arash Karimi, Mostafa Cheraghi, Mehrnoosh Sedighi, Pejman Hashemzadeh* Pages 21-34
    Background

    Nowadays opium addiction is most important problem in most countries. There are some false beliefs about role of opium in prevention and control of heart disease in society, thus suggestion about opium usage is common in this regard. This review is written based on studies that were performed about relation between opium addiction and heart disease.

    Materials and Methods

    In this review study, relevant articles indexed in Information Sciences Institute, PubMed, Scientific Information Database, IranMedex, SID, PubMed and Scopus were used to search between 1980 and 2017, with further emphasis on those indexed from 2008 to 2019. We used these keywords to search: opium addiction, lipid peroxidation, blood sugar, blood fat, atherosclerosis, infarct size, arrhythmia and heart disease done in people opium addiction.

    Results

    Data showed the relation between opium addiction and lipid peroxidation, blood sugar, infarct size, arrhythmia and Malondialdehyde index. Different effects have been observed in different studies. This difference may be due to the effect of anesthesia, the dose of the drug, the site of action in the brain, respiratory changes, and the characteristics of the receptors.

    Conclusion

    Opium addiction associated with different effects on blood sugar, blood fat, blood pressure, atherosclerosis, infarct size, arrhythmia and heart disease.

    Keywords: Opium, Addicted, Blood fat & sugar, Heart disease
  • Maryam Vahabzade Shahri, Khadije Shahrokhabadi*, Javad Baharara Pages 35-45
    Background

    The role of tumor suppressor genes in the development of prostate cancer is well known. Decrease or lack of expression of these genes causes the tumor to spread through metastasis to other tissues of the body. Since nettle has anti-cancer effects, the aim of this study was to investigate the effects of hydroalcoholic extract of nettle stem and root on the expression changes of PTEN, MAGI-2 and SMAD-2 genes in mouse prostate induced tumor.

    Materials and Methods

    In this experimental study, hydroalcoholic extract of nettle was prepared by Soxhlet apparatus. The mice were injected subcutaneously for 28 days after injection of DMBA carcinoma with doses of 75 and 250 mg/kg, respectively. Also, the control group received no drug and the sham group received only the extract. The expression changes of the target genes were analyzed by Real Time PCR and the results were analyzed statistically.

    Results

    The results showed that PTEN gene expression was increased in treatment with 250 root extract compared to day 14 turmeric. Expression of MAGI-2 gene was increased in treatment with root extract of 75 dose on day 28 compared to day 28 tumor. Evaluation of SMAD-2 gene expression showed that expression of this gene in treatment group with 250 root extract increased on day 21 compared to day 21 tumor.

    Conclusion

    According to studies on PTEN, MAGI-2 and SMAD-2 have revealed that inactivation of these three genes is considered a risk for cancer progression.

    Keywords: Prostate Cancer, Urtica dioica, PTEN, MAGI-2, SMAD-2
  • Marzieh Momennasab, Razieh Nouzari Pages 46-58
    Background

    Diagnosis of cancer is a traumatic experience. But cancer patients may have some positive experiences that are called post traumatic growth (PTG). The aim of this study was to determine the rate of post-traumatic growth in cancer patients and its relationship with social support and hope.

    Materials and Methods

    The present descriptive correlational study was conducted during May-August 2018 in Shiraz, Iran. Population included of 112 all adult patients with gastrointestinal cancer who referred to medical centers affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. Data collection instruments included a demographic information form, post-traumatic growth inventory, social support appraisals scale, and Miller hope scale. The data were analyzed by SPSS software (version 23.0). P<0.05 was considered statistically significant. Analytical data were analyzed using the Pearson correlation coefficient, sample t test, one-way analysis of variance independent and multiple regression analysis. In the case of non-normal distribution, the equivalent nonparametric analysis was used.

    Results

    The mean score (SD (for PTG was 81.37)15.64(which is considered as high level. The mean score (SD) for hope, and SS was 195.20 (24.92), and 97.39 (11.37), respectively. A significant positive correlation was found between PTG and both hope (r=0.687, P˂0.05) and SS (r=0.636, P˂0.05). The results of the multiple regression analysis showed a significant relationship between PTG, SS, and hope (P˂0.05). According to multiple regression analysis hope had a higher effect on PTG (ẞ=0.613) compared to SS (ẞ=0.192).

    Conclusion

    The results showed a good level of PTG among the cancer patients. Regarding the association between PTG with the perceived SS and hope, health care providers can help their patient by hope instillation and providing social support.

    Keywords: Gastrointestinal cancer, Post-traumatic growth, Social support, Hope
  • Sarina Pashapour, Sanaz Pashapour, Hamidreza Moezi, Seyed Zahra Mousavi*, Daryosh Talei Pages 59-70
    Background

    Carpentry is one of the most important industries in Iran, where many people are employed. The aim of this study was to investigate spirometric indices and respiratory symptoms among carpentry, paint and office workers in wood factory in 2019.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional case-control study. Population included of 100 people (70 exposed and 30 non-exposed). Demographic information of individuals was assessed by clinical questionnaire and pulmonary function tests including 1FEV, FVC, FEV1 / FVC in workers. Data were analyzed using one way ANOVA and Chi-Square Test.

    Results

    The average of respirable wood dust for factory workers were 4.49 2 2.01 in terms of mg / m3, which was shown in comparison with the standard (1TLV :). Also, all respiratory symptoms including cough, sputum, shortness of breath, and wheezing were higher in the exposed group than in the non-exposed group. (P≤0/05) The highest and lowest percentages of people in the carpentry profession, in terms of testing spirometric indices with spirometry pattern were mildly restrictive (Mild) and severe, respectively.

    Conclusion

    Exposure to wood dust as a factor determines the prevalence of symptoms of respiratory disorders and decreased lung capacity. Wood dust can reduce lung volumes and cause respiratory problems in wood industry workers.

    Keywords: Lung function, Respiratory symptoms, Spirometric, Wood dust
  • Saeed Pirmoradi*, Hedieh Jafari Pages 71-90
    Background MicroRNAs (miRNAs) are a subset of small regulatory RNAs that are expressed by almost all metazoans and protozoans. They express genes either by direct cleavage or by suppressing the translation of target mRNAs by partial complementary base pairing. The active and functional unit of miRNA is a complex of Argonaute proteins known as microRNA-induced silencing complex (miRISC). They are known to regulate various growth and physiological processes. Irregular expression of miRNA in human cells is associated with a variety of disorders such as cancer, cardiovascular dysfunction, liver damage, immune dysfunction, metabolic syndromes, and pathogenic infections.A growing number of studies have shown that miRNAs are in fact a major component of host interactions and pathogens and play an important role in host immune responses to microorganisms. Emerging miRNAs are recognized as important tools for the genetic study, therapeutic development, and diagnosis of human pathogenic infections caused by various pathogenic organisms such as viruses, bacteria, parasites, and fungi. Many pathogens use the host miRNA system for their own benefits, including pathogenesis, survival within the host cell, and crossing some host immune barriers. Other pathogens express their miRNA within the host and contribute to their replication, survival, or delay. This article aims to review the role and importance of miRNA in relation to some important parasitic diseases.
    Keywords: MicroRNA, Parasitic diseases, Regulation of gene expression signaling, Regulation of metabolism
  • Seyedeh Farzaneh Hosseini, Zahra Tanha*, Javad Karimi, Ezatolah Ghadampour Pages 91-110
    Background

    The gastrointestinal tract, as one of the most important organs of the body, has its own diseases that involved many people. Therefore, the present study seeks to investigate the effectiveness acceptance and commitment therapy based on cognitive-emotional regulation and cognitive flexibility among gastrointestinal patients.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group was unbalanced and the statistical population of this study was all gastrointestinal patients in Sari who referred to Imam Khomeini Hospital in 2020 and its sample included 30 people (15 people for the experimental group and 15 people for the control group), who were selected using the available sampling method. Then, the members of the experimental group were treated for 8 sessions based on acceptance and commitment and the control group did not receive any treatment. Research instruments included the Cognitive-Emotional Regulation Questionnaire (Garnowski et al, 2001) and Cognitive Flexibility (Dena and Venedrwal, 2010). And the statistical method of this research was multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariable covariance analysis showed that acceptance and commitment therapy was effective on cognitive-emotional regulation and cognitive flexibility and significantly improved cognitive-emotional regulation and cognitive flexibility in gastrointestinal patients.

    Conclusion

    According to the research findings, acceptance and commitment therapy can be used as an effective method to promote cognitive-emotional regulation and cognitive flexibility in gastrointestinal patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotion, Cognition, Gastrointestinal patients
  • Najmeh Hamid*, Shekofe Rezaeemanesh, Reza Rostami Pages 111-124
    Background

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of high frequency transcranial magnetic stimulation (rTMS) treatment (20 Hz) on auditory hallucinations, inner speech and working memory in schizophrenic patients.

    Materials and Methods

    This study was a pretest-posttest experimental design with control group. The statistical population of this study consisted of all schizophrenic patients referring to the outpatient department of Imam Hossein hospital in 2019, 12 of whom were selected by available sampling based on inclusion and exclusion criteria then were assigned randomly into two groups of 6 each. High frequency transcranial magnetic stimulation (r TMS) treatment (20 Hz) was used for experimental group but the control group received no intervention during the study. The instruments were the positive and negative syndrome scale in schizophrenia, the inner speech questionnaire, and the Daneman and Carpenter working memory questionnaire before and after the intervention. The data were analyzed by descriptive statistics, and one-way covariance analysis (ANCOVA) and multivariate covariance analysis (MANCOVA) were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there were significant differences between experimental and control group (p<0.005). The rate of auditory hallucinations and inner speech significantly decreased in comparison with pretest and control group, but the rate of active memory increased.

    Conclusion

    Repetitive transcranial magnetic stimulation (r TMS) treatment (20 Hz) significantly reduced auditory hallucinations, inner speech and improved active memory.

    Keywords: Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) auditory hallucinations, Inner speech, Working memory
  • Shabnam Kharrazi, Hadi Tabesh* Pages 125-141

    Zeolites are high-porous active crystalline biomaterials. Recently many studies have been done on their antibacterial properties especially on zeolites exchanged with metallic cations. In this paper, we investigate the effective factors on the antimicrobial activity of natural and synthetic zeolites exchanged with silver, zinc, copper nickel, and bromide cations. This study reviews the published articles on the antibacterial properties of the natural and synthetic pure zeolites as well as the ion exchange ones. The results of our investigation show that ion exchange zeolites exhibit a very good antibacterial effects even in comparison with other conventional antibacterial materials. The strongest antibacterial activity was reported in silver exchanged zeolites against Bacillus cereus and Escherichia coli with MIC of 16 μg/ml. According to the results reported derived from different articles, it can be concluded that zeolites with biocompatibility and high ion exchange capacity can be used as efficient antibacterial materials. Pure zeolites have antibacterial activity at high concentrations, whereas all synthetic and natural zeolites exchanged with metal cations investigated in this paper exhibit good antibacterial activity at very low concentrations generally due to sustained and prolong release of metal cations.

    Keywords: Ion exchange, Zeolite, Antibacterial, Metal Cation
  • Asra Malekshahi, Sayyad Khanizadeh* Pages 142-168
    Background

    The disease (COVID-2019) caused by (SARS-CoV-2) spread around the world. The new virus is a member of the Coronaviridae family and has been detected in various birds and mammals. The Spectrum of SARS-CoV-2 disease varies from asymptomatic infection to severe and often fatal disease. Immune responses against this SARS-CoV-2 are initiated by the innate immune system by the production of proinflammatory cytokines and chemokines. After that acquired immune responses begin, including cellular and hemoral immunity, are activated. The persistence of the antibody response to SARS-CoV-2 has not been determined precisely. There is a strong correlation between the neutralization antibody titer and the number of virus-specific T cells. The findings also show that both B and T cells participate in Immunological protection against viral infection. Understanding the behavior of SARS-CoV-2 in human host cells and its effect on the immune system can help to better understand the nature and pathogenesis of the virus. Furthermore, understanding the complexity of the function of immune system against the virus is necessary to developing new treatment protocols. However, there is a lot of controversy about the immune responses to this viral infection and its challenges, because the immune response against the SARS-CoV-2 virus is different from other coronavirus infections in many ways. According to the importance of this issue in this paper, while mentioning the structural features, virology of SARS-CoV-2 and its pathogenesis, immunological responses to this virus and the challenges are reviewed. For this purpose, review and original articles were collected from PubMed, Scopus, Google Scholar, and other reputable databases by using keywords such as COVID-19, Coronavirus, SARS-CoV-2, Pathogenesis, clinical features, Immune system, Antibody responses, B cell, T cell.

    Keywords: SARS-CoV-2, Immune response, Humoral immunity, Cellular immunity, COVID-19
  • Zohreh Khodarahmi, Nasrin Galehdar* Pages 169-181
    Background

    Surgery is one of the most common methods of treating many diseases which is known as an anxious experience for patients. Treatment of anxiety is important due adverse consequences in patients undergoing surgery. The aim of this study was to investigate the effect of non-pharmacological measures on patientschr('39') anxiety before surgery.

    Materials and Methods

    In this study, systematic review of information from databases, PubMed, Science Direct, Google Scholar, Magiran, SID, Civilica, Iranmedex, with keywords anxiety, music therapy, massage therapy, education, counseling, aromatherapy, and non-pharmacological interventions from 2000-2020.

    Results

    Out of 338 articles, 41 articles were selected and analyzed. These studies have introduced methods including educating and informing the patient, aromatherapy, massage therapy, listening to music and performing preoperative counseling as effective methods of non-pharmacological treatments for preoperative anxiety.

    Conclusion

    The findings show that the use of various non-pharmacological methods, especially massage, listening to music and aromatherapy to treat preoperative anxiety in patients is very effective and efficient and has a significant effect on reducing the anxiety of patients who are candidates for surgery. Also, the use of these methods reduces the use of sedatives and the side effects of their use.

    Keywords: Anxiety, Anxiety before surgery, Non-pharmacological interventions, Surgery
  • Masoumeh Mohamadkhani, Farshad Ghazalian* Pages 182-195
    Background

    Vascular endothelial cells play an important role in regulating vascular activity by producing vascular active substances such as endothelin-1 and nitric oxide. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of water resistance training with dark chocolate consumption on plasma levels of endothelin-1, nitric oxide and quality of life in elderly women.

    Materials and Methods

     In this semi-experimental study, 37 elderly women (mean ± standard deviation; age, 65.6 ± 3.1 years; weight 75.71 ± 7.7 kg) were purposefully divided into four complementary groups. Supplementation and exercise, exercise and control were included. The training protocol was performed for eight weeks of water resistance training. Supplementation of 30 grams of 83% dark chocolate daily was used for 8 weeks. Quality of life index was measured by SF-36 evaluation and plasma endolin-1 levels by ELISA and serum nitrite levels as the main metabolite of NO. One-way analysis of variance and Bonferroni’s post hoc test were used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that the mean quality of life index in the water resistance training group was significantly higher than the control group in elderly women (p = 0.036). Also, the mean NO levels in the combined group were significantly higher than the control group (p = 0.001). But the mean levels of endothelin-1 in the combined group were significantly lower than the control group (p = 0.012).

    Conclusion

    Based on the present results, it can be concluded that resistance training in water along with consumption of dark chocolate may reduce endothelin-1 levels and increase NO levels to improve endothelial function and increase quality of life in elderly women.

    Keywords: Dark chocolate, Water resistance training, Endothelial, Quality of life, Elderly
  • Mohammad Darvishi, Sarifeh Shahi*, Mohammad Goli, Zahra Maghsoudi, Seyed Mohsen Ranjbaran, Parvaneh Momayezan Marnani Pages 196-208
    Background

    The growing interest of health products based on fruits and herbs has led manufacturers of oral health products to focus on fruits and plant products, which can be replaced by conventional chemical products to improve treatment methods and pay attention to the category of preventive dentistry.

    Materials and Methods

    In this study, the optical properties of cranberry and Cornus mas tea with Avantes broadband light source in the range of 300-1100 nm were investigated. The quasi-optical light spectroscopy test method includes 4cc of two cranberry and Cornus mas tea, which were prepared from about 1.7 g of dried fruit of these two fruits in 40 ml of 60oC water for 15 minutes. A review of 36 articles from PubMed, Scopus, and Google has been conducted by Usage Research from 1994 to 2020 to introduce the use of this fruit in the prevention and treatment of oral diseases.

    Results

    Cranberry and Cornus mas tea, both have a maximum peak spectrum around 759.8 nm and a minimum transmission spectrum around 439 nm. There is an acceptable agreement between the results of the transmission spectrum (in the range of 300-1100 nm) and the absorption spectrum (in the range of 400-750 nm). Cranberries, like Cornus mas, are chemically rich sources of antioxidants and anthocyanins.

    Conclusion

    Spectroscopic studies in terms of optical interpolation features showed that the two fruits were not significantly different. Studies of chemical properties also suggest that polyphenols with anticariogenic properties and anthocyanins by inhibiting interleukins, reduce the use of antibiotics to prevent and treat periodontal disease, prevent bacterial resistance in they oppose dental treatments using antibiotics. Therefore, there is no significant difference between these two fruits in terms of photochemical properties, which shows that these two fruits can be a good alternative for each other in terms of health and treatment in oral use.

    Keywords: Spectrophotometry, Oral Diseases, Dental Plaque, Polyphenols, Cornus mas, Cranberry