فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 57 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تحلیل جامعه شناختی اندیشه های نخبگان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران از سنت به مدرنیته در دوره قاجار به روایت سفرنامه های اتباع خارجی
    کامران حدادی*، مصطفی ازکیا، منصور وثوقی صفحات 0-0
    هدف از انجام این تحقیق دستیابی به برخی از زوایای پنهان تاریخ معاصر ایران در دوره قاجار با استفاده از متون سفرنامه های اتباع خارجی بر پایه نگاهی جامعه شناختی است. این مقاله بر پایه روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است و تلاش گردیده تا با بررسی متون سفرنامه های اتباع خارجی که در دوره قاجار به ایران سفر کرده اند، استخراج داده ها، مفاهیم، مقولات و گزاره های جدیدی ، در تفسیر رویدادهای این دوره به دست آید. بر اساس یافته های این مقاله، نخبگان قاجار به روایت سفرنامه نویسان، کسانی بودند که به دنبال ایجاد تغییراتی برای پیشرفت کشور بوده اما این تلاش ها یا به واسطه ناکارآمدی حکومت و دسیسه های دربار یا به واسطه دخالت های دول بیگانه به شکست می انجامید. علاوه بر این، آنچه در این متون مشاهده می شود این است که نخبگان قاجار هرگز تصویر درست و مطابق واقعی از پیشرفت در غرب و مبانی آن نداشتند. واژگان کلیدی: سنت، مدرنیته، تغییر، ، نخبگان سیاسی و فرهنگی، پیشرفت، غرب، استعمار.
    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، نخبگان سیاسی و فرهنگی، پیشرفت، استعمار
  • رضا قلی میرزا و سنت گرایی بازتابی
    کرامت اله راسخ* صفحات 0-0
    هدف مقاله بررسی امکان کاربرد مفهوم «سنت گرایی بازتابی» با مطالعه سفرنامه رضا قلی میرزا است. منظور از سنت گرایی بازتابی واکنش سنت در ایران در مقابل خود سنت ناشی از برخورد با مدرنیسم غربی است. روش تحقیق کتاب خانه ای و با استفاده از اسناد تاریخی انجام شد. فتحعلی شاه جمادی الثانی 1250ق 1834 از دنیا رفت. پس از مرگ او بین فرزندانش در باره جانشینی او اختلاف افتاد. حسینعلی میرزا فرمانروای فارس جانشین محمد میرزا فرزند عباس میرزا را نپذیرفت و با نام «علی شاه» خود را «پادشاه» خواند. محمدشاه به شیراز لشگر کشی کرد، او را دستگیر و به تهران فرستاد. حسینعلی میرزا یک سال بعد ربیع الاول 1251ق (1835) در تهران از دنیا رفت. فرزندان او رضا قلی میرزا، تیمور میرزا و نجف قلی میرزا فرار کردند و به عراق رفتند و از راه سوریه و لبنان عازم انگلستان شدند. آن ها یک سال در انگلستان ماندند و جمادی الاول 1252 ق (3 سپتامبر 1836) از لندن خارج و از راه فرانسه، بلژیک، بایرن، پروس، اتریش و عثمانی محرم 1253ق (11 آوریل 1837) به بغداد رسیدند. رضا قلی میرزا تجربه این سفر را در سفرنامه ای نوشته است. سفرنامه رضا قلی میرزا را در چند محور بررسی می کنیم: 1) مناسبات اجتماعی و سیاسی انگلستان؛ 2) انگلیسی ها از دیدگاه او؛ 3) در باره و خود زندگی نامه او.
    کلیدواژگان: «سنت گرایی بازتابی»، «سفرنامه»، «رضا قلی میرزا»، «سلسله قاجار»
  • ساختار و شیوه های جنگی ارتش هخامنشیان در زمان شاهنشاهی کوروش
    افسانه گلی، ناصر جدیدی*، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 0-0
    امپراتوری هخامنشی بی شک بزرگ ترین امپراتوری باستان بود و 220 سال بر تمام خاورمیانه و ماوراء آن حکومت کرد. به گفته مورخان و همچنین اسناد تاریخی ارتش هخامنشی یکی از بزرگترین و پیچیده ترین ارتش های دوران باستان بود. بی شک رویارویی با حکومت های قدرتمندی همانند بابل و یونان که دارای تمام امکانات نظامی برای ایجاد قدرت و حفظ قلمرو بودند، نیازمند برخورداری از سپاهی منظم و سازماندهی شده و تاکتیک های جنگی ویژه ای بود. از اینرو در صددیم در مقاله حاضر به چگونگی شکل گیری ارتش هخامنشیان و تاکتیک و شیوه های جنگی در زمان شاهنشاهی کوروش بپردازیم. یافته های تحقیق نشان می دهد که کوروش با بهره گیری از فنون نظامی ملل مغلوب توانست ارتشی نیرومند و عظیم تشکیل دهد. در واقع یکی از ویژگی های سپاه هخامنشی که به خصوص در اوایل فرمانروایی از نقاط قوت آنها محسوب می شد، گردآوری نیرو از تمام سرزمین های تحت تسلط بود. این ارتش شامل نیروهای منظم آموزش دیده پیاده و سواره ایرانی، عمدتا مادی و پارسی بوده که از دسته های مختلف تشکیل می شد و بعدها سربازانی از ملل تابع به آن افزوده شد. ایجاد یک سواره نظام کارآمد و حرفه ای از دیگر اقدامات نظامی کوروش هخامنشی است. علاوه بر این موارد، می توان به آلات و ادوات نظامی مثل ارابه های داس دار و گردونه یا برج های چوبی که از ابداعات نظامی کوروش هخامنشی است اشاره کرد.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، کوروش، ارتش هخامنشی، تاکتیک جنگی، ادوات جنگی
  • مطالعه ای در باره تحولات آموزشی و تاسیس مدارس جدید در شهر ساری در عصر قاجار
    بهرنگ اسماعیلی شاد* صفحات 0-0
    هدف از این پژوهش، مطالعه تحولات آموزشی و تاریخ تاسیس اولین مدارس به سبک جدید در شهر ساری در عصر قاجار می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش تاریخی-تحلیلی و با تکیه بر منابع تاریخی بهره گرفته شده است. بررسی سرگذشت نظام آموزشی امروز ایران موید آن است که نظام آموزشی مدرن ایران نشات گرفته از یک فرآیند تاریخی است که شروع آن همزمان با تحولات دوره قاجار در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. بزرگانی چون میرزا ابوالقاسم قایم مقام فراهانی و میرزا تقی خان امیر کبیر با پی بردن به عقب ماندگی کشور، سعی در جبران این عقب ماندگی نمودند که مهم ترین تلاش در این عرصه، تاسیس مدرسه دارالفنون می باشد. اگرچه تاسیس مدارس جدید در عصر قاجار با مشکلات زیادی روبرو بوده است که می توان آنها را به موانع سیاسی، مالی، اجتماعی و فرهنگی تقسیم بندی کرد اما تاسیس و شکل گیری این مدارس در ایران مسبب کمک به توسعه نظام آموزشی و فرهنگ در دوره های بعدی بود. در سال های پس از انقلاب مشروطه، تاسیس مدارس به سبک جدید، روند سریع تری پیدا کرد و در تهران و شهرهای مهم ایران، مدارس جدیدی تاسیس شد. در استان مازندران نخستین بار در سال 1324 ه.ق / 1285 ه.ش مقارن با انقلاب مشروطه در شهرهای ساری، بابل و آمل مدارس جدیدی تاسیس شد. پژوهش حاضر به مطالعه درباره مدارس جدید شهر ساری می پردازد.
    کلیدواژگان: مدارس جدید، دوره قاجار، ساری، مدرسه سالاریه، مدرسه حقیقت
  • گفتمان و امر سیاسی در ایران عصر مشروطه
    جواد جمالی* صفحات 0-0
    چکیده امر سیاسی در درون یک گفتمان ، براساس دوگانه ی ضدیت و همدلی و یا رابطه ی متضاد و خصمانه با گفتمان های "دگر" شکل می گیرد.گفتمان ها با تعریفی که از امر سیاسی ارایه می دهند از یک سو مرزهای هویتی میان نیروهای "خودی" و "دیگری" و از سوی دیگر به نزاع های سیاسی در یک جامعه معنا می بخشند. زوال گفتمان مشروطه و در نهایت برچیده شدن آن ، نتیجه ی منازعه با گفتمان هایی بود که در راس آن گفتمان مشروعه خواه قرار داشت.نزاع هایی که کشور را به مسیر گذشته بازگرداند و منجر به بازگشت استبداد در قالب گفتمان پهلوی شد. با مقدمات فوق پژوهش حاضر به بررسی مفهوم امر سیاسی در در ایران دوره انقلاب مشروطه می پردازد.در این پژوهش محقق برآن است تا با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی تیون ای ون دایک و استخراج مفاهیم و مقولات مرتبط با این روش نشان دهد که صورت بندی مفهوم امر سیاسی در این دوره چه تاثیری بر سقوط گفتمان مشروطه و شکل گیری و هژمونیک شدن گفتمان پهلوی داشته است.؟ برای دستیابی به پاسخ پرسش فوق ، نخست نحوه صورت بندی امر سیاسی و سپس تاثیر آن بر سقوط گفتمان مشروطه و تفوق گفتمان پهلوی را مورد بررسی قرار دادیم. متونی که برای این تحقیق انتخاب شد، استخراج شده از 4 روزنامه ی حبل المتین، کاوه ، ایرانشهر و نامه ی فرنگستان است. این روزنامه ها گفتمان حاکم در این دوره را نمایندگی می کنند.
    کلیدواژگان: امر سیاسی، آنتاگونیسم، تحلیل گفتمان، پهلوی، اسلام سیاسی
  • «میرزا علی اکبر ارداقی از مشروطیت تا کمیته مجازات»
    محمد رضا علم، علی توکلیان* صفحات 0-0
    انقلاب مشروطیت را می توان مهمترین رویداد سیاسی تاریخ معاصر ایران نامید. افراد ، گروه ها و طیف های گوناگون اجتماعی در برپایی نظام جدید سیاسی ، کاهش خودکامگی و استقرار نظم و قانون نقش داشتند. اما بعد از پیروزی انقلاب مشروطه و پیش آمدن استبداد صغیر و به دنبال آن فتح تهران و اعاده مشروطیت بعضی از این افراد و گروه ها دچار تندروی شدند ، چرا که انقلاب را در رسیدن به اهدافش ناکام می دانستند به همین دلیل با تشکیل کمیته مجازات به اقداماتی علیه عوامل داخلی و به زعم خودشان سرسپردگان خارجی دست زدند. از جمله این افراد میرزا علی اکبر ارداقی بود که به همراه دوست خود عمادالکتاب بعد از تشکیل این کمیته به عضویت آن درآمدند. هدف از این پژوهش بررسی روند سیر مبارزات سیاسی و آزادیخواهی میرزا علی اکبرارداقی بر اساس اسناد و منابع تاریخی است که به روش توصیفی- تحلیلی تبیین می گردد تا بتوان به سوالات زیر پاسخ گفت : میرزا علی اکبر ارداقی چرا به انقلاب مشروطه پیوست؟ در روند پیروزی و اعاده مشروطیت چه نقشی داشت؟ میرزا علی اکبر ارداقی بر اساس چه اعتقاد و مبانی فکری به کمیته مجازات پیوست؟
    کلیدواژگان: میرزا علی اکبر ارداقی، مشروطیت، کمیته مجازات، ترور، بیانیه
  • تبین و تحلیل اسطوره ی آب در ایران باستان
    فرزانه خوش اخلاق ورنوسفادرانی، احمد کامرانی فر*، محمد کریم یوسف جمالی صفحات 0-0
    اساطیر روایاتی با رگه های واقعی هستند که بازگوکننده ی تلاش انسان برای گذراز مراحل سخت زندگی است . خلاقیت، جهان بینی، آرزوها، تکاپوی انسان برای حفظ خود ، در اساطیر انعکاس یافته است .از این رو شناخت اساطیر دریچه ای به روی شناخت اقوام است . مردم ایران از جمله اقوامی هستند که دارای تاریخ اسطوره ای مکتوب می باشند.آفرینش انسان برروی زمین داستانی است نامکرر چه با شکل گیری زمین و آسمان باشد چه با آفرینش نیرو های اولیه ی طبیعت اما همگی پاسخ این سوالند که:" از کجا آمده ام ؟".از هنگامی که بشر پا برکره ی خاکی نهاد با طبیعت، برای رفع حوایج اولیه ی خود ، دست و پنجه نرم کرد . .آب چه نقشی در اسطوره های ایرانی ایفا می کندوچگونه توانسته در فرهنگ ایرانی -ازتولد تا مرگ - را بپیماید ودر امرشهریاری موثر واقع شود. عنصرآب دراساطیر ایرانی،ازنظر هدف جزء تحقیقات نظری وبه لحاظ ماهیت وروش کارجزء تحقیقات تاریخی است که به شیوه توصیفی تحلیلی به نگارش در آمده است.در واکاوی ارزش نفوذ ،آب درفرهنگ اساطیری ایرانی ،آب جزء ارکان آفرینش واز همراهان اورمزد در نبرد با اهریمن است.در گذرمردمان ازجهان فانی به جهان باقی ،در یافتن شهریاری فرهمندودر شناسایی پاکی و ناپاکی وحتی در فرهنگ اجتماعی نقشی قوی داردو متحول کنند ی تمدن ایرانی ست.در این مقاله به مطالبی همچون ،نماد آب در اسطوره های ایرانی،اهمیت آب از دید اساطیری-آفرینش،نبرد با اهریمن ،خویشکاری(وظیفه)، آیین،گاهنباره (جشن ها)،تاثیرآب برحماسه های شهریاری و پهلوانی و فرهنگ جامعه باستانی،پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: اسطوره، آب، ایران، آفرینش، آناهیتا
  • بازنمایی فرهنگ عامه خراسان با توجه به آراء سیاحان اروپایی در عصر قاجاریه
    رضا موسی آبادی*، بتول فخراسلام صفحات 1-32

    در حوزه مطالعات تاریخی، سفرنامه ها به دلیل محتوای اجتماعی و فرهنگی خود از اهمیت بسیاری برخوردار هستند، لذا مقاله حاضر در پی تبیین چگونگی و چرایی نگاه سفرنامه نویسان و سیاحان اروپایی به فرهنگ عامه مردم خراسان و وضعیت اجتماعی آنان در عصر قاجار میباشد. این مقاله با استفاده از شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به سفرنامه های سیاحان اروپایی و با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و نقد آراء این سیاحان درباره انعکاس اوضاع اجتماعی و فرهنگی جامعه خراسان در عصر قاجار پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در یک برآیند کلی، ویژگیهایی مانند سطحی نگری، اروپامحوری، نگاه استعماری و تحقیرآمیز که بر بیشتر آراء سفرنامه نویسان غربی حاکم بوده است، باعث شده در برخی از موارد، وضعیت اجتماعی و فرهنگی خراسان، توسط سیاحان غربی وارونه و دور از واقعیت نشان داده شود. همچنین آن ها گاه کارکردهای چندگانه اوضاع اجتماعی و فرهنگی را در خراسان نادیده گرفته و تنها نقاط ضعف آنها را بزرگنمایی کرده اند.

    کلیدواژگان: سفرنامه، فرهنگ عامه، اجتماع، خراسان
|
  • Sociological analysis of thoughts of political, social and cultural elites of Iran From tradition to modernity in the Qajar period As Narrated in Travel Memoirs of Foreigners
    Kamran Hadadi *, Mostafa Azkia, Mansour Vosooghi Pages 0-0
    The purpose of this research is to achieve some of the hidden angles of contemporary Iranian history during the Qajar period, based on the reports that have been given in travel memoirs of foreigners. This article is based on the method of qualitative text analysis and it attempts to review the texts of foreign travel memoirs and extract data, concepts, topics, and ideas for interpreting the events of this period. According to the findings of this paper, Qajar elites were those who tried to make changes in the country's progress, but failed because of the government's ineffectiveness or the influence of the state or foreign intervention. In addition to what is seen in this text, The political, social, and cultural elites of the Qajar era never had a true and true picture of progress in the West and its foundations Key words: tradition, modernity, change, political and cultural elite, progress, west, colonialism.
    Keywords: tradition, modernity, political, cultural elite, progress, Colonialism
  • Reza Qoli Mirza and reflexive traditionalism
    Keramatollah Rasekh * Pages 0-0
    The aim of the study is to explore the application possibility “reflexive traditionalism” concept with the empirical study of the travel book of Reza Qoli Mirza. The research method is bibliographic and has been carried out with the help of historical documents. “Reflexive Traditionalism” is an expression of the reaction of tradition to modernity. Fathali Shah, the second Shah of the Qajars (1796-1925), died in October 1834. After his death his sons argued for the succession. One who was entitled to the throne was his son Hosyen Ali Mirza, governor of Fars. He did not submit to the Crown Prince Mohammed Shah, the son of Abbas Mirzas and the grandson of Fathali Shah, and was crowned in Shiraz as “Ali Shah”. Mohammed Shah sent his army to Shiraz, defeated, sent to Tehran, and died in June 1835 in Tehran when he was 47 years old. His sons Reza Quli Mirza, Taymur Mirza and Najaf Qoli Mirza fled and left Iran in April 1835 and traveled to England via Iraq, Syria and Lebanon. They stayed in England for almost a year, on September 3, 1836, and arrived in Baghdad on April 11, 1837, through France, Belgium, Bavaria, Prussia, Austria, and the Ottoman Empire. Reza Qoli Mirza summarized the events of this journey as a travel book. The travel book Reza Qoli Mirza is examined with emphasis on the following aspects: 1) England from his point of view; 2) The English from the perspective of Reza Qoli Mirza; 3) About his person.
    Keywords: “Reflexive Traditionalism”, “Travel Book”, “Reza Qoli Mirza”, “Qajar Dynasty”
  • The military structure and practices of the Achaemenid Army during the reign of the Cyrus imperial
    Afsane Goli, Naser Jadidi *, Feizollah Boushasb Gousheh Pages 0-0
    The Achaemenid Empire was undoubtedly the greatest ancient empire and governed 220 years on the whole of the Middle East and beyond it. According to historians and also historical documents ,the Achaemenid Army was also one of the largest and most complex armies of ancient times. Achaemenid in two centuries dominated the vast empire that covered the old civilized world of Asia and Europe. No doubt that coping with strong powers like Babylon and Greece, that had all the military capabilities to build power and protect and maintain the territory required organized and regulated troops and special war and military tactics. Therefore, we intend to address in this paper the way of formation of the Achaemenid army and military tactics and practices at the time of the Cyrus monarchy. The findings of the research show that Cyrus was able to form strong and massive army using defeated Nation's military techniques. Indeed, one of the characteristics of the Achaemenid corps and army, which was considered especially as one of their strength points in the early years of the reign was collection forces of all dominant territories.
    Keywords: Achaemenid, Cyrus, army, military tactics, military weapons
  • A study on educational developments and the establishment of new schools in the city of Sari during the Qajar era
    Behrang Esmaeili Shad * Pages 0-0
    The purpose of this study is to study the educational developments and the history of the establishment of the first modern schools in the city of Sari during the Qajar era. To achieve this goal, the historical-analytical method has been used and relying on historical sources. The study of the history of today's educational system in Iran confirms that the modern educational system of Iran originates from a historical process that begins with the developments of the Qajar period in the political, social and cultural spheres. Majors such as Mirza Abulqasem, Qa'im Farahani and Mirza Taghi Khan Amir Kabir, tried to compensate for the backwardness of the country, the most important effort in this field being the establishment of the Dar Al-Fonoun School. Although the establishment of new schools in the Qajar era has faced many problems that can be categorized as political, financial, social and cultural barriers, the establishment and formation of these schools in Iran has contributed to the development of the educational system and culture in periods was next. In the years after the Constitutional Revolution, the establishment of new-style schools grew faster, and new schools were established in Tehran and major cities of Iran. In Mazandaran province, the first time in 1324 AH / 1285 AD, it was founded in conjunction with the Constitutional Revolution in the cities of Sari, Babil and Amol. The present study studies the new schools in Sari.
    Keywords: New schools, Qajar period, Sari, Salariya School, Haghighat School
  • Discourse and The Political in Iran Constitutional Revolution
    Javad Jamali * Pages 0-0
    The Political is formed within a discourse, based on a dual antithesis and sympathy or an opposing and hostile relationship with the "discourse" discourses. Concepts with the definition of politics provide, on the one hand, the identity frontiers between forces \ "Insider \" and \ "another \", and on the other hand, give meaning to political conflicts in a society. The collapse of the constitutional discourse and, eventually, its dismantling, was the outcome of the conflict with the discourses that were at the head of the catholic discourse. The conflicts that brought the country back to the path and led to the return of tyranny in the form of Pahlavi discourse. With the preliminaries of this article, the present article examines the concept of political affairs in Iran during the Constitutional Revolution. In this research, the researcher is to show that by using the method of analyzing the critical discourse of Theon Van Dyke and extracting the concepts and categories related to this method, what does the concept of the political concept in this period have had on the collapse of constitutional discourse and the formation and hegemony of Pahlavi discourse? To answer the above question, we first examined the formulation of the political and then its impact on the collapse of constitutional discourse and the supremacy of Pahlavi discourse. The texts selected for this research are extracted from four newspapers Hable al-Matin, Kaveh, Iranshahr and Farhangestan letters. These newspapers represent the ruling discourse in this period
    Keywords: The Political, antagonism, Discourse Analysis, Pahlavi, Political Islam
  • Mirza Ali Akbar Ardaghi, since constitutionalism to Punishment Committee
    Mohamad Reza Alam, Ali Tavakolian * Pages 0-0
    Constitutional revolution can be regarded as one of the most important political events in Iran’s contemporary history. Various people, groups, and social spectrums had role in setting up a new political regime, decreasing despotism, and establishing law and discipline. However, after victory of constitutional revolution and occurrence of minor tyranny, followed by conquer of Tehran and Constitutionalism restoration, some of these people and groups became extremists, as they considered the revolution to fail in getting its aims; therefore, they formed a punishment committee to act out against interior factors and – in their idea – exterior agents. Among these people was Mirza Ali Akbar Ardaghi, who became a member of the committee with his companion, Emadolketab. The aim of this study is to investigate the procedure of Mirza Ali Akbar Ardaghi’s political and liberalistic battles according to historical documents and sources. This study is expressed in a descriptive-analytical method to answer the following questions: why did Mirza Ali Akbar Ardaghi join the Constitutional revolution? What was his role in the victory and restoration of Constitutionalism? According to what beliefs and intellectual foundations did Mirza Ali Akbar Ardaghi join punishment committee?
    Keywords: : Mirza Ali Akbar Ardaghi, Constitutionalism, punishment committee, terror, statement
  • Analyze and explain the water in Asatyrayrany
    Farzanh Khoshakhlagh, Ahmad Kamranifar *, Mohammed Karim Yousef Jamali Pages 0-0
  • Representation of popular culture in Khorasan, according to the views of European travelers in the Qajar era
    Reza Musabadi *, Batool Fakhreslam Pages 1-32

    In the context of historical studies, travel logs are important because of their social and cultural content. Therefore, the present article seeks to explain how and why travel writers and European tourists look at the social and cultural status of Khorasan in the Qajar era. Using librarianship method, this article reviews and criticizes the opinions of these travelers about the reflection of the social and cultural situation of the Khorasan community in the Qajar era by referring to European travelogues and descriptive-analytical methods. The results of this research show that in a general outcome, features such as superficiality, Europeanism, colonial and humiliation, dominated by the majority of Western travel journalists, have led, in some cases, to the social and cultural situation of Khorasan by travelers The west is reversed and away from reality. Also, they sometimes ignored the multiple functions of social and cultural conditions in Khorasan and magnified their weaknesses.

    Keywords: Travelogue, folklore, Community, Khorasan