فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 5 (پیاپی 114، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 30
|
  • عاطفه سرادقی توپکانلو، فخری شهیدی*، علی جوادمنش، سید علی مرتضوی، محمدجواد وریدی، سحر روشنک صفحات 1-14

    در حال حاضر یکی از مشکلات مربوط به ماندگاری فراورده های گوشتی، ایجاد لکه زرد ناشی از آلودگی میکروبی در کالباس است. هدف از این پژوهش جداسازی عوامل میکروبی ایجاد کننده لکه زرد از کالباس توسط روش های مبتنی برکشت و مولکولی بوده است. بدین منظور از از نواحی لکه زرد 15 نمونه کالباس مرغ نمونه برداری و جداسازی انجام شد. در مجموع 44 پرگنه که روی محیط های  کشت ,[1] M17 MRS,[2] YGC [3] و PDB [4] رشد کرده بودند، به کالباس های برش خورده قبل از بسته بندی تلقیح و پس از بسته بندی و پدیدار شدن لکه زرد در 9 نمونه، جدایه های مورد نظر با روش مبتنی بر کشت و تعیین توالی دو طرفه ناحیه V3 ژن 16S rRNA و نیز ناحیه ITS4 ژن rRNA  18Sشناسایی شدند. نتایج حاصل از روش مبتنی بر کشت و مولکولی، نشان داد که عامل اصلی ایجاد کننده لکه زرد در کالباس مرغ بسته بندی شده تحت خلاء،   Enterococcus faecium، Enterococcus faecalis ، Streptococcus faecium و  Candida saitoanaبودند. علاوه بر آن یک گونه Enterococcus و یک گونهCandida  نیز در حد جنس شناسایی شدند. همچنین بررسی نمونه های دارای لکه زرد نشان داد که میکروارگانیسم های عامل لکه زرد، باعث تغییر pH ، شاخص های رنگی L* ، a* ، b*  و سینرسیس در مقایسه با نمونه شاهد می گردند، اما میزان تغییرات تنها در  میزان سینرسیس و a* معنی دار بوده است.

    کلیدواژگان: جداسازی، شناسایی، لکه زرد، کالباس، تعیین توالی
  • سیده فاطمه احمدی، محمد حجت الاسلامی*، حسین کیانی، هومان مولوی، سیده خدیجه احمدی صفحات 15-23

    شیر از فرایند تولید تا مصرف در معرض آلودگی های مختلف میکروبی و شیمیایی قرار دارد. یکی از مهم ترین سموم آلوده کننده شیر آفلاتوکسین M1 است که به دلیل سرطان زا بودن و اثرات مخربی که برای مصرف کننده به همراه دارد، همواره موردتوجه بوده است. بنابراین شناسایی سریع، حساس و مقرون به صرفه آفلاتوکسین M1 در شیر امری ضروری است. در پژوهش حاضر، یک آپتاسنسور الکتروشیمیایی مبتنی بر الکترود صفحه-چاپی اصلاح شده با نانو ذرات مغناطیسی و نانو ذرات طلا جهت شناسایی آفلاتوکسین M1 در شیر گاو پیشنهاد گردید. الکترود صفحه-چاپی با اعمال پتانسیل در محدوده 5/1- تا 1+ ولت در مقابل الکترود مرجع با سرعت روبش 200 میلی ولت بر ثانیه در 5 سیکل پیوسته در محلول از اسیدسولفوریک 5/0 مولار و پتاسیم کلرید 1/0 مولار بود فعال شد. به کمک تکنیک ولتامتری چرخه ای تغییرات سطح الکترود در مراحل مختلف آماده سازی ارزیابی شد. تحت شرایط بهینه، با استفاده از ولتامتری چرخه ای مشخص شد که آپتاسنسور محدوده غلظتی 700-100 نانوگرم بر لیتر و حد تشخیص 50 نانوگرم بر لیتر را ارایه می دهد. رابطه تغییرات پیک جریان با غلظت آنالیت خطی بود و از معادله رگرسیونی (R²=0.9897) ∆I=0.0209C+2.14 پیروی نمود. محاسبه انحراف استاندارد نسبی (%2/3=RSD) حاکی از تکرارپذیری قابل قبول آپتاسنسور الکتروشیمیایی بود. برای بررسی تکثیر پذیری انحراف استاندارد نسبی پیک های جریان 4/7 درصد به دست آمد که نشان از تکثیر پذیری خوب آپتاسنسور الکتروشیمیایی داشت. نتایج نشان داد که پاسخ آپتاسنسور بعد از گذشت 8 روز تنها 7 درصد در مقایسه با روز اول، کاهش می یابد که نشان از پایداری مطلوب آپتاسنسور دارد. محدوده درصد ریکاوری برای نمونه های شیر گاو در غلظت های 100 و 200 نانوگرم بر لیتر به ترتیب 5/86 و 93 درصد به دست آمد که نشان از درصد ریکاوری قابل قبول آپتاسنسور الکتروشیمیایی پیشنهادشده داشت.

    کلیدواژگان: آپتاسنسور، بیوسنسور الکتروشیمیایی، نانو ذرات طلا، نانو ذرات مغناطیسی، ولتامتری چرخه ای
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 25-34

    در این پژوهش، فعالیت ضدقارچی اسانس کندر بر قارچ های عامل فساد میوه توت فرنگی (بوتریتیس سینه‏را، آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس استولونیفر) با استفاده از آزمون های ضدمیکروبی انتشار چاهک در آگار، دیسک دیفیوژن آگار، ماکرودایلوشن براث و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید. راندمان استخراج، محتوای فنول و فلاوونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس (ویژگی مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و ABTS) نیز تعیین گردید. راندمان استخراج اسانس کندر برابر با 30/1 درصد وزنی/وزنی بود و میزان فنول و فلاوونویید کل اسانس نیز به ترتیب 37/69 میلی گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک و 40/38 میلی گرم کویرستین در گرم وزن خشک بدست آمد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس کندر با روش های مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 50/57 و 66/48 درصد بود. مطابق نتایج آزمون های انتشار چاهک در آگار و دیسک دیفیوژن آگار، قارچ های بوتریتیس سینه‏را و رایزوپوس استولونیفر به ترتیب حساس ترین (بیشترین قطر هاله عدم رشد) و مقاوم ترین (کمترین قطر هاله عدم رشد) نسبت به اسانس کندر بودند. محدوده غلظت بازدارندگی از رشد و حداقل غلظت کشندگی اسانس کندر به ترتیب 25-50 و 200-400 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد. مطابق نتایج، اسانس کندر دارای ترکیبات زیست فعال با ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مناسبی بوده و قابلیت استفاده بعنوان افزودنی طبیعی جهت افزایش عمر نگهداری انواع مختلف محصولات غذایی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: کندر، اسانس، توت فرنگی، فساد قارچی، ضدقارچ، آنتی اکسیدان
  • فاطمه فاضلی، رضا فرهمندفر*، فرشاد صحبت زاده صفحات 35-44

    در این پژوهش، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی پودر تجاری صمغ گوار پس از تیمار پلاسمای سرد فشار هوای اتمسفر در سه زمان مختلف (5، 10 و 15 دقیقه) بررسی شد. نتایج حاصل از آزمون جریان برشی پایا نشان داد که رفتار هردو نمونه شاهد و نمونه های تیمارشده با پلاسمای سرد شل شونده با برش بود. بین مدل های ریولوژیکی، مدل هرشل بالکلی از ضریب تبیین (R2) بالاتری برخوردار بود. مقدار nH در نمونه شاهد و تیمار کمتر از 1 بود. با افزایش زمان، مقدار KH (به جز 5 دقیقه) به طور معنی داری کاهش یافت. در روبش کرنش، با افزایش زمان تیمار مقدار مدول های ذخیره G′ و افت G′′ با اختلاف معنی داری کاهش یافت. نمونه تیمار شده به مدت 5 دقیقه نقطه برخورد (G′ = G′′) بزرگتری نسبت به نمونه شاهد داشت که با افزایش زمان تیمار کاهش یافت. در محدوده فرکانس پایین آزمون روبش فرکانس نمونه های شاهد و نمونه تیمار، مدول G′′ بالاتر از مدول G′ بود. از فرکانس Hz 1-1/0 مدول G′ و مدول G′′ وابسته به فرکانس بودند. پس از برخورد، مدول G′ به مدول G′′ غالب شد و صمغ گواررفتارژل مانند ضعیف نشان داد. مقدار tanδ در نمونه ها کمتر از 1 و بزرگ تر از 1/0 بود. مقدار ویسکوزیته کمپلکس (η*) با افزایش زمان تیمار با اختلاف معنی داری کاهش یافت. شیب ویسکوزیته کمپلکس با افزایش زمان، کاهش یافت. داده های حاصل از FTIR نشان داد که طیف جذب نمونه های تیمار مشابه نمونه شاهد بود.

    کلیدواژگان: آنالیزFTIR، پلاسمای سرد، صمغ گوار، ویژگی های رئولوژیکی
  • زهرا علیزاده، حمید سرحدی*، فاطمه شهدادی صفحات 45-55

    صنعت غذا امروزه درصدد یافتن فناوری های جدید برای افزایش مدت ماندگاری محصولات مختلف می باشد. علاوه بر این، تقاضای مشتریان برای مواد غذایی سالم تر (فاقد نگهدارنده های شیمیایی مرسوم) در دهه ی اخیر افزایش پیدا کرده است. در این مطالعه فیلم خوراکی نشاسته ساگو حاوی عصاره برگ گیاه پنیرباد (125/0 و 25/0 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب 1 و 2 برابر MIC) به منظور افزایش زمان ماندگاری فیله سینه مرغ در دمای 4 درجه سانتی گراد استفاده شد. بررسی فیله مرغ پوشش داده شده نشان داد که فیلم فعال نشاسته ساگو سبب مهار بار میکروبی (باکتری های هوازی، کلی فرم و استافیلوکوکوس اوریوس) فیله سینه مرغ گردید. نتایج بررسی شیمیایی فیله مرغ نیز نشان داد که نمونه های پوشش داده شده دارای مقادیر ترکیبات ازته فرار، شاخص تیوباربیتوریک اسید و عدد پرکسید کمتری نسبت به نمونه کنترل بودند. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که فیلم خوراکی تولید شده از نشاسته ساگو حاوی عصاره پنیرپاد سبب افزایش زمان ماندگاری فیله مرغ می گردد.

    کلیدواژگان: نشاسته ساگو، پنیرباد، فیلم خوراکی، زمان ماندگاری، فیله مرغ
  • الناز جانقربان، محمد گلی* صفحات 57-71

    فرآورده های لبنی به عنوان یک حامل ترکیبات فراسودمند می تواند نخستین گزینه در جهت غنی سازی به شمار آید. بر همین اساس در پژوهش حاضر نیز فرآورده ای فراسودمند دارای عصاره ی مالت (5، 10 و 15 درصد جایگزینی) و اینولین (5/0، 1 و 2 درصد) از بستنی با استفاده از باکتری لاکتوباسیلوس کازیی تولید شد و آزمون های میکروبی، فیزیکوشیمیایی، ویژگی های بافتی و حسی تیمارها در بازه ی زمانی 28 روزه انجام شد. نتایج ارزیابی ها نشان داد که نگهداری تیمارها تا 28 روز در دمای °C 4، موجب کاهش معنی دار در فعالیت میکروارگانیسم های پروبیوتیک شد (05/0 p≤). همچنین ویژگی های فیزیکوشیمیایی نیز در مدت زمان نگهداری، دستخوش تغییر شد. به گونه ای که مقادیر pH در تمامی تیمارها به صورت معنی دار کاهش پیدا کرد، حال آنکه اسیدیته در تمامی تیمارها افزایش پیدا کرد (05/0 p≤). بررسی پارامترهای رنگ سنجی تیمارهای بستنی نیز نشان داد، افزایش میزان عصاره ی مالت و اینولین موجب تغییر معنی دار در پارامترهای رنگی شد (05/0 p≤). ویژگی های عملکردی بستنی همانند مقاومت به ذوب و افزایش حجم با افزایش اینولین روند افزایشی از خود نشان داد، حال آن که افزایش غلظت عصاره ی مالت به 15 درصد اثر منفی روی افزایش حجم نشان داد (05/0 p≤). ویژگی های بافتی فرآورده نیز متاثر از افزودن این دو ترکیب بوده و این امر عمدتا موجب افزایش سختی و چسبندگی در تیمارها شد، با این حال در غلظت 15 درصد عصاره ی مالت، پارامترهای بافتی عمدتا تضعیف شدند و این موارد در ارزیابی حسی نمود پیدا کرد و سبب شد درنهایت ارزیابان تیمار D (تیمار دارای 5% عصاره مالت-1% اینولین) را به عنوان تیمار بهینه برای غنی سازی نمونه های بستنی پروبیوتیک در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: سیروپ رژیمی، عصاره مالت، اینولین، بستنی پروبیوتیک، خواص فیزیکوشیمیایی، خواص حسی
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 73-82

    اسانس های گیاهی بطور گسترده ای بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت کاهش سمیت قارچ کش های شیمیایی و آلودگی زیست محیطی بکار می روند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت بر کپک های پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم عامل کپک زدگی میوه پرتقال انجام گرفت. اسانس گیاه پنج انگشت با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و راندمان استخراج اسانس 95/0 درصد وزنی/وزنی بود. محتوای فنول و فلاوونویید کل اسانس نیز بررسی شد و نتایج نشان داد که اسانس غنی از ترکیبات فنولی (mg GAE/g 74/91) و فلاوونوییدی (mg QE/g 32/52) می باشد. بررسی فعالیت ضد اکسایشی اسانس پنج انگشت نشان داد که این ترکیب زیست فعال بطور موثری قادر به مهار رادیکال های آزاد DPPH (μg/mL 62/48 IC50 =) و ABTS (μg/mL 50/40 IC50 =) می باشد. فعالیت ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت در برابر کپک های پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم مطابق روش های دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک در آگار و حداقل غلظت مهارکنندگی/کشندگی بررسی شد و پنی سیلیوم دیجیتاتوم نسبت به اسانس حساس تر بود و غلظت پایین تری از این ترکیب زیست فعال قادر به جلوگیری از رشد و یا از بین بردن این کپک بود. بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس گیاه پنج انگشت غنی از ترکیبات زیست فعال با قابلیت ضد اکسایشی و ضدقارچ قابل توجهی می باشد و می توان این ترکیب را بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر انبارمانی محصولات غذایی بکار برد.

    کلیدواژگان: پرتقال، کپک زدگی، اسانس، گیاه پنج انگشت، فعالیت ضد اکسایشی، اثر ضدقارچی
  • سمیه آزاد فلاح، تیوا کفیلی* صفحات 83-94

    هدف از این مطالعه تولید ژله سیب طبیعی غنی شده با جلبک اسپیرولینا و بررسی ویژگی های ریولوژیکی، بافت، رنگ و ویژگی های حسی آن بود. بنابراین چهار فرمول (C, J1, J2, J3)  حاوی 0، 75/0، 5/1، 3% میکروجلبک اسپیرولینا طراحی و ویژگی های ذکر شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کلیه نمونه ها رفتار غالب جامد الاستیک را نشان دادند. همچنین عدم تقاطع منحنی های مدول افت و ذخیره در فرکانس های اعمال شده نیز نشان دهنده رفتار یک ژل معمول بود. اما با این حال مدول ذخیره نمونه ها با افزایش درصد جلبک کاهش یافت. همچنین در نمونه ها وابستگی مدول ذخیره به فرکانس دیده نشد اما با افزایش فرکانس مدول ذخیره خصوصا نمونه حاوی درصد بالاتر جلبک اسپیرولینا کاهش یافت که نشان دهنده رفتار مایع تر است. شاخص های n و m نیز چنین رفتاری را تصدیق کرده و نشان دادند با افزایش غلظت جلبک استحکام ساختار ژل کاهش می یابد. داده های مربوط به منحنی نیرو-زمان نیز اگر چه در محدوده یک ژله معمول هستند اما با این حال با افزایش درصد اسپیرولینا میزان سختی، چسبندگی، الاستیسیته و صمغی بودن کاهش و میزان پیوستگی افزایش نشان داد که روند نتایج مربوط به آزمون نوسانی دینامیک را حمایت کرد. همچنین نتایج مربوط به رنگ نمونه نشان داد با افزودن اسپیرولینا خصوصا در نمونه دارای 3% جلبک متغیرهای L*، b* وC* کاهش قابل توجهی نشان دادند که نشان دهنده تیره تر شدن نمونه است. تفاوت کلی رنگ بین نمونه ها بیشتر از 6 درجه بود که نشان دهنده گروه های رنگی متفاوتی بود. همچنین با افزایش درصد جلبک در نتایج حسی کاهش امتیازات ثبت شد. بطور کلی می توان نتیجه گیری کرد که استفاده از عصاره جلبک در محصول ژله با وجود اثر منفی بر اغلب ویژگی های بافتی، ریولوژیکی و حسی آن نیازمند تحقیقات بیشتر و درک بهتر مکانیسم تشکیل ژل و اعمال تغییرات و بهینه سازی در فرمولاسیون و فرآیند است.

    کلیدواژگان: ژله سیب، بافت، ویژگی های رئولوژیکی، اسپیرولینا
  • نرجس آقاجانی، امیر دارایی گرمه خانی* صفحات 95-107

    با افزایش آگاهی مصرف کنندگان به مضرات مواد شیمیایی و تاثیر فراوری حرارتی در کاهش ارزش تغذیه ای، تقاضای برای تولید و استفاده از مواد غذایی تازه و یا کمتر فرآوری شده افزایش یافته است. در این مطالعه توانایی اسانس های زیره سبز، رازیانه و میخک (غلظت های 50، 75، 100، ppm 200 و فرم خالص(در غیر فعال سازی آنزیم پراکسیداز کدو سبز بررسی شد. نتایج نشان داد که تنها فرم خالص و غلظت ppm 200 اسانس زیره سبز و همچنین فرم خالص و غلظت های بالای (100 و ppm 200) اسانس رازیانه، توانایی کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز کدو سبز را دارا بودند اما استفاده از غلظت های 50 و ppm 75 اسانس رازیانه باعث افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز نیز شده بود. اسانس میخک در کلیه غلظت های مورد مطالعه موجب کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز شد که نشان دهنده توانایی اسانس میخک در واکنش با اکسیژن محیط و ممانعت از واکنش آنزیم پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز (قهوه ای شدن آنزیمی) می باشد. بهترین شرایط برای غیر فعال سازی آنزیم پراکسیداز تحت تاثیر اسانس زیره شامل غلظت اسانس  ppm5/194 و زمان فعالیت آنزیمی 02/0 ثانیه بود در حالیکه شرایط بهینه برای  دست یابی به کم ترین فعالیت آنزیم پراکسیداز شامل استفاده از ppm200 اسانس رازیانه  و زمان فعالیت آنزیمی صفر ثانیه، و ppm 200 اسانس میخک و زمان فعالیت آنزیمی 7/1 ثانیه می باشد.

    کلیدواژگان: کدو سبز، غیر فعال سازی آنزیم پراکسیداز، اسانس زیره، اسانس میخک، اسانس رازیانه
  • لیلا ناطقی*، بهنام صادقیان لودریجه، فاطمه زارعی صفحات 109-120

    هدف از این پژوهش بررسی اثر باکتری های پروبیوتیک و آنزیم تریپسین بر خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی دوغ بود. بدین منظور پپتیدهای زیست فعال به میزان 5/1 و 3 میلی گرم در 100 میلی لیتر به فرمولاسیون دوغ پروبیوتیک که با  cfu/ml 108  لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس به صورت جداگانه تلقیح شده بودند اضافه گردیدند. آزمونهای pH ، شمارش کپک و مخمر، شمارش کلی فرم، زنده مانی باکتری های پروبیوتیک، ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی، اندازه گیری میزان گاما آمینو بوتیریک اسید  و ارزیابی حسی بر روی دوغ انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از باکتری های پروبیوتیک به همراه آنزیم تریپسین و افزایش غلظت آن باعت افزایش زنده باکتری های پروبیوتیک، خاصیت آنتی اکسیدانی، میزان تولید گابا، امتیاز ارزیابی حسی بعد از 60 روز نگهداری شد. همچنین باعث کاهش pH، کپک و کلی فرم در دوغ گردید. با استفاده از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و 3 میلی گرم در 100 میلی لیتر آنزیم تریپسین می توان دوغ فراسودمند حاوی گابا با بار میکروبی کمتر و خواص آنتی اکسیدانی و حسی بالاتر تولید نمود.

    کلیدواژگان: باکتری های پروبیوتیک، پپتیدهای زیست فعال، زنده مانی، دوغ
  • محمدامین اسدنهال، فخرالدین صالحی، مجید رسولی* صفحات 121-131

    هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات پارامترهای رنگی (L*، a*، b* و EΔ) و مساحت برش های بادمجان پوشش دهی شده با غلظت های مختلف صمغ دانه مرو هنگام سرخ شدن عمیق بود. در این پژوهش برش های بادمجان به شکل استوانه ای با ضخامت 1 سانتی متر با استفاده از صمغ دانه مرو در سه غلظت 5/0، 0/1 و 5/1 درصد پوشش دهی شدند. سپس درون سرخ کن قرار گرفته و اثرات دمای سرخ کردن در سه سطح 150، 175 و 200 درجه سلسیوس بر ویژگی های ظاهری نمونه ها بررسی شد. برای بررسی تغییرات شاخص های رنگی شامل روشنایی (L*)، قرمزی (a*)، زردی (b*) و تغییرات رنگ (EΔ) و همچنین تغییرات مساحت نمونه ها، در طی زمان سرخ شدن به صورت پیوسته از نمونه ها عکس تهیه گردید. شاخص L* محاسبه شده برای فرآیند سرخ شدن نمونه های بادمجان نشان داد که از نظر روشنایی نمونه های پوشش داده شده روشن تر بودند و بادمجان های پوشش داده شده با صمغ دانه مرو با غلظت 5/1 درصد مقادیر L* بالاتری داشتند. با افزایش غلظت صمغ دانه مرو از 5/0 به 5/1 درصد، مقدار قرمزی نمونه ها از 77/11 به 38/8 کاهش یافت. از نظر شاخص تغییرات رنگ (EΔ) بادمجان های پوشش داده شده با صمغ دانه مرو کمترین تغییرات رنگ را در طی زمان سرخ کردن از خود نشان دادند. میانگین مقادیر EΔ برای نمونه شاهد، 5/0 درصد، 1 درصد و 5/1 درصد صمغ دانه مرو به ترتیب برابر 66/44، 25/46، 85/45 و 80/39 بود. برای مدل سازی شاخص تغییرات رنگ، مدل ام ام اف در مقایسه با مدل های توانی، درجه دوم، گومپرتز، لجستیک، ریچارد و ویبول خطای کمتری داشت و به خوبی با داده های آزمایشگاهی برازش شد. میانگین تغییرات مساحت محاسبه شده برای نمونه شاهد، 5/0 درصد، 1 درصد و 5/1 درصد صمغ دانه مرو به ترتیب برابر 99/42، 49/40، 70/39 و 53/38 بود.

    کلیدواژگان: روشنایی، سرخ کردن عمیق، شاخص های رنگی، مدل سازی
  • عباس عسگری کفرانی*، محمد فضیلتی، حبیب الله ناظم صفحات 133-145

    گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی هستند که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می روند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر روش های استخراج و اثرحلال های مختلف بر راندمان استخراج، محتوی فنل کل، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ گیاه مورینگا الیفرا بود. بدین منظور برگ ها بعد از خشکاندن آسیاب شد و عصاره با استفاده از حلال های آب مقطر، استون و متانول با روش های خیساندن، سوکسله و امواج غیرمستقیم اولتراسونیک با فرکانس 70 کیلوهرتز استخراج شد. محتوی کل ترکیبات فنلی با روش فولین -سیوکالتیو و محتوی تام ترکیبات فلاونوییدی با روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم اندازه گیری شد. برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها از روش مهار رادیکال های آزاد 2 و 2 دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) استفاده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با اسید آسکوربیک مقایسه گردید. بالاترین راندمان استخراج مربوط به عصاره استحصال شده با حلال استون و روش استخراج سوکسله (0.34±24.40 درصد) بود. متانول در روش استخراج سوکسله بالاترین تاثیر را بر محتوی فنل کل (1.35±24.79 میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره خشک) و فلاونویید کل (1.45±81.14 میلی گرم کویرستین در گرم عصاره خشک) نشان داد. در همه نمونه ها با افزایش غلظت عصاره، میزان مهار رادیکال های آزاد DPPH افزایش یافت و بالاترین قدرت حذف رادیکال های آزاد در عصاره متانولی حاصل از روش استخراج سوکسله (0.65±49.975=50 IC میکروگرم در میلی لیتر) مشاهده شد. در نهایت می توان نتیجه گرفت متانول بهترین حلال و استخراج با سوکسله بهترین روش برای استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوییدی از برگ مورینگا الیفرا می باشد.

    کلیدواژگان: مورینگا الیفرا، فنل، فلاونوئید، DPPH، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مهسا صفی اقدم، آیناز علیزاده*، میترا صوفی صفحات 147-158

    به منظور جلوگیری از رشد باکتری های بیماری زا و عامل فساد در مواد غذایی از نگهدارنده های شیمیایی مختلف استفاده می شود. امروزه به دلیل اثرات نامطلوب این ترکیبات بر سلامتی، اکثر مصرف کنندگان مواد غذایی، خواستار استفاده از نگهدارنده های طبیعی مشتق شده از منابع گیاهی می باشند. این تحقیق با هدف بررسی امکان جایگزینی نگهدارنده های بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم با اسانس نعناع فلفلی و عصاره پنیرک در دو سطح 0/5  و 1  درصد و ترکیب آن دو در دو سطح 0/25: 0/25 درصد و 0/5: 0/5 درصد و مطالعه اثر این ترکیبات بر خصوصیات شیمیایی (عدد پراکسید، اسیدیته)، فعالیت آنتی اکسیدانی، حسی و میکروبی در سس مایونز صورت پذیرفت. مطابق نتایج به دست آمده؛ نمونه های حاوی عصاره پنیرک دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بهتر و نمونه های حاوی اسانس نعناع فلفلی دارای عملکرد ضدمیکروبی بالاتری نسبت به سایر نمونه های سس مایونز بودند. با این حال با افزایش غلظت اسانس نعناع فلفلی به مقادیر 1 درصد میزان نمرات حسی نمونه های سس مایونز کاهش یافت. نتایج به دست آمده همچنین نشانگر فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مطلوب و میزان نمرات حسی بالاتر نمونه های سس مایونز با کاربرد اسانس نعناع فلفلی و عصاره پنیرک به صورت ترکیبی در مقدار 0/5: 0/5درصد بود. در کل باتوجه به نتایج به دست آمده، نمونه سس مایونز حاوی 0/5درصد اسانس نعناع فلفلی و 0/5 درصد عصاره پنیرک به عنوان نمونه بهینه با ویژگی های شیمیایی، آنتی اکسیدانی، حسی و میکروبی مطلوب تعیین گردید.

    کلیدواژگان: بنزوات سدیم، پنیرک، سس مایونز، ضدمیکروبی، نعناع فلفلی
  • آمنه سروش فرد، لیلا روفه گری نژاد*، میترا صوفی صفحات 159-168

    آکریل آمید به عنوان یک ماده سمی برای انسان ها، در محصولات غذایی حرارت دیده، به خصوص در سیب زمینی سرخ کرده در مقادیر بالا یافت می شود. پیشگیری از تشکیل آکریل آمید در مواد غذایی می تواند خطر قرارگیری در معرض این ماده و در نتیجه خطرات سلامتی آن را بر انسان به حداقل برساند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره زردچوبه بر محتوای آکریل آمید و خصوصیات کیفی سیب زمینی سرخ شده می باشد. بدین منظور برش های سیب زمینی آنزیم بری شده، در عصاره زردچوبه (0، 5 و 10 درصد وزنی/ وزنی) به مدت 15 دقیقه غوطه ور شده و سپس در روغن سرخ شدند. میزان رطوبت، جذب روغن، چروکیدگی، رنگ (L*, a*, b*)، محتوای آکریل آمید و ویژگی های حسی اندازه گیری شده و با نمونه شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، درصد رطوبت نمونه ها افزایش و محتوای چربی و چروکیدگی کاهش یافت. هم چنین با افزایش غلظت عصاره زردچوبه، روشنی (L*) و قرمزی (a*) سیب زمینی ها کاهش و زردی (b*) نمونه ها افزایش یافت. افزایش غلظت زردچوبه تا 10 درصد سبب کاهش 47 درصد در میزان آکریل آمید نسبت به نمونه شاهد شده و ویژگی های حسی به استثنای طعم در غلظت 10 درصد عصاره زردچوبه، با افزایش غلظت عصاره زردچوبه، بهبود یافت. نتایج کلی نشان داد که استفاده از 10 درصد عصاره زردچوبه در کنار بهبود خواص کیفی و حسی، منجر به کاهش قابل توجه تشکیل آکریل آمید در سیب زمینی سرخ کرده شده و می تواند به عنوان روشی در جهت کاهش تشکیل این ترکیب سمی پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: آکریل آمید، سیب زمینی سرخ شده، عصاره زرد چوبه
  • شهین شرافت خواه آذری، آیناز علیزاده، لیلا روفه گری نژاد، نارملا آصفی، حامد همیشه کار صفحات 169-180

    با توجه به آثار نامطلوب بسته بندی های بر پایه پلیمرهای نفتی، امروزه مواد بسته بندی زیست تخریب پذیر (بیوپلیمرها) بیشتر مورد توجه مطالعات و صنایع مرتبط قرار گرفته است. البته در مقایسه با بسته بندی های رایج، این نوع از بسته بندی های جدید دارای نقاط ضعفی هستند که البته تا حدی با استفاده از روش تهیه کامپوزیت و بویژه استفاده از فناوری نانو تاحدی مرتفع شده است. از جمله رویکرد های جدید در این زمینه، گنجاندن نانوذرات فلزات و اکسید آن ها جهت بهبود خصوصیات فیلم های بسته بندی مورد استفاده می باشد. از اینرو، در مطالعه حاضر، تاثیر افزودن نانو ذرات اکسیدروی (0، 5/2 و 5 %) و بتاگلوکان (0، 10 و 20%) بر ویژگی های شیمیایی و میکروبی فیلم زیست تخریب پذیر ژلاتین در طی نگهداری فیله مرغ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی فیلم ها نسبت به نمونه شاهد، افزایش بازدارندگی هم نسبت به جذب رطوبت و هم نسبت به نفوذپذیری به بخار آب داشته است که این امر نویدبخش قابلیت بهبود فیلم های زیست تخریب پذیر با استفاده از بتاگلوکان و نانوذرات اکسید روی می باشد. همچنین، با توجه به نتایج آزمون های انجام شده می توان گفت که فیلم های حاوی نانوذرات اکسیدروی خاصیت ضدمیکروبی داشته بطوریکه فیلم حاوی بالاترین سطح نانوذرات (5%)، بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را نسبت به سایر نمونه ها در برابر هر چهار گونه میکروارگانیسم شاخص مورد مطالعه نشان داد از اینرو با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایش های انجام شده، فیلم نانوبیوکامپوزیت با 5 % درصد نانو اکسیدروی و 20 % بتاگلوکان، به عنوان مناسب ترین فیلم، جهت بسته بندی فیله مرغ معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: فیلم نانوبیوکامپوزیت، ژلاتین، نانواکسید روی، بتاگلوکان، فیله مرغ
  • فرناز رضائیان عطار، ناصر صداقت*، سمیرا یگانه زاد، آتنا پاسبان، محمدعلی حصاری نژاد صفحات 181-194

    ماندگاری مدت زمانی است که تحت شرایط خاص با کاهش قابل قبول کیفیت ماده غذایی مطابقت دارد. این ویژگی به عوامل مختلف ذاتی و محیطی نظیر ماهیت ماده غذایی، فرآیندهای نگهداری، پوشش دهی و نوع بسته بندی بستگی دارد و بر پایداری محصول تاثیر می گذارد. توانایی پیش بینی زمان ماندگاری از ارزش تجاری قابل توجهی برخوردار است، اما هیچ روش قابل اتکایی برای این منظور در مورد پسته تازه وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف ایجاد مدل های ریاضی به منظور پیش بینی زمان ماندگاری مواد غذایی، با استفاده از نمونه های پسته تازه رقم بادامی پوشش دهی شده با پوشش خوراکی کیتوزان در غلظت های متفاوت (صفر، 1 و 5/1 درصد) و تحت سه اتمسفر شامل هوای معمولی، مپ غیرفعال و مپ فعال انجام گردید. مطالعه زمان ماندگاری در دمای 5 درجه سانتیگراد انجام گرفت و یک پیش بینی چند متغیره از ویژگی های بافتی دستگاهی و حسی از طریق مدل های سینتیک انجام گرفت. در این پژوهش، پسته تازه پوشش دهی شده با 5/1درصد کیتوزان تحت شرایط بسته بندی مپ فعال، دارای بالاترین زمان ماندگاری پیش بینی شده (86 روز) بود. همچنین، مدل های مختلف بدست آمده توانستند زمان نرم شدن تا پایان مدت زمان ماندگاری را در شرایط مختلف پوشش دهی و بسته بندی پسته تازه به خوبی پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، بسته بندی اتمسفر اصلاح شده، پسته تازه، بافت، ماندگاری
  • مینا رضائیان، صابر امیری* صفحات 195-208

    در این پژوهش اثر افزودن شیر انگور و زمان نگهداری بر زنده مانی لاکتوباسیلوس کازیی و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی ماست قالبی با استفاده از روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. مقدار شیره انگور در محدوده 5-0 درصد و زمان در محدوده 21-1 روز بود. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که با افزایش شیره انگور و گذشت مدت زمان نگهداری تعداد لاکتوباسیلوس کازیی به ترتیب اقزایش و کاهش یافت (p< 0.05). با افزایش مقدارشیره انگور درصد رطوبت و اسیدیته کاهش و مقدار خاکستر، pH و آب اندازی افزایش یافت (p< 0.05). با گذشت زمان نگهداری در ماست مقدار pH نمونه ها کاهش و اسیدیته و آب اندازی افزایش یافت (p< 0.05). نتایج آزمون میکروبی نشان داد با افزایش شیره انگور و زمان نگهداری،  تعداد کپک ها کاهش یافت (p< 0.05). با توجه به نتایج ارزیابی حسی نیز با افزایش مقدار شیره انگور امتیاز رنگ، طعم و بافت افزایش یافت (p< 0.05). بر اساس آزمایشات انجام شده شرایط بهینه برای تولید بیوماست، مقدار شیره انگور 5 درصد و زمان نگهداری حدود 7 روز تعیین گردید.

    کلیدواژگان: بیوماست، شیره انگور، ویژگی های کیفی، لاکتوباسیلوس کازئی LAFTI-L26، زنده مانی
  • صحرا زارع، فریبا نقی پور*، بابک غیاثی طرزی صفحات 209-223

    یکی از راهکارهای عملی و ارزان قیمت در بهبود خصوصیات نانوایی و کاهش دورریز این دسته از محصولات، استفاده از خمیرترش می‏باشد. لذا در پژوهش حاضر امکان استفاده از نوشیدنی کامبوجا و شیر سویا به‏عنوان جایگزین آب موجود در فرمولاسیون خمیرترش تهیه شده از دو باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم و لاکتوباسیلوس پلانتاروم به‏صورت مجزا و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی نمونه‏های نان تست تهیه شده از این خمیرترش‏ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن خمیرترش تهیه شده از  نوشیدنی کامبوجا و شیر سویا، محتوای رطوبت و اسیدیته محصول نهایی افزایش و میزان pH کاهش یافت. از طرفی آغازگر فرمنتوم نسبت به آغازگر پلانتاروم در کاهش pH و افزایش میزان اسیدیته موثرتر بود. همچنین پس از بررسی میزان اسید لاکتیک و اسید استیک در محصول، مشخص شد میزان اسید لاکتیک در نمونه‏های تهیه شده از خمیرترش حاوی نوشیدنی کامبوجا و آغازگر پلانتاروم بیشینه بود در حالی‏که میزان اسید استیک بیشتری در نمونه‏های تهیه شده از خمیرترش حاوی نوشیدنی کامبوجا و آغازگر فرمنتوم گزارش گردید. نمونه‏های حاوی نوشیدنی کامبوجا از کمترین میزان سفتی بافت و بیشترین میزان تخلخل و حجم مخصوص برخوردار بودند و نوع آغازگر مورد استفاده در خمیرترش تاثیری بر میزان این پارامترها نداشت. از طرفی بررسی مولفه‏های رنگی پوسته نان نشان داد با افزودن نوشیدنی کامبوجا و شیر سویا در فرمولاسیون خمیرترش از میزان مولفه L* کاسته و بر میزان مولفه a* نمونه‏های تولیدی افزوده شد. در نهایت ارزیابان حسی بالاترین امتیاز را به دو نمونه تهیه شده از خمیرترش حاوی نوشیدنی کامبوجا در حضور هر دو آغازگر لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس فرمنتوم اختصاص دادند. بنابراین می‏توان از این ترکیبات به منظور تولید خمیرترش با خصوصیات عملکردی بهتر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خمیرترش، نوشیدنی کامبوجا، نان حجیم، شیر سویا، لاکتوباسیلوس
  • سارا خسروشاهی، محمدعلی حصاری نژاد*، زهره دیدار، محسن وظیفه دوست صفحات 225-235

    شیر یخ یک فرآورده لبنی منجمد با چربی کم است که قیمت آن به مراتب کمتر از بستنی می باشد. بافت محصولات کم چرب، یکی از اساسی ترین مسایل در مورد بازارپسندی این محصولات می باشد. پژوهش های زیادی درباره استفاده از سورفکتانت ها در فرمولاسیون بستنی صورت گرفته که نشان دهنده قابلیت این ترکیبات در افزایش قوام و قابلیت همزدن و هوادهی، بهبود مقاومت در برابر ذوب، ایجاد بافت نرمتر و خامه ای تر، افزایش حجم ناشی از مقدار هوای بیشتر و ایجاد کفی پایدارتر می باشد. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر افزودن پودر عصاره ریشه چوبک به شیر یخ بر کیفیت این محصول پرداخته است. آمیخته شیر یخ با غلظت های مختلف پودر عصاره چوبک (0 ، 15/0 ، 30/0 و 45/0 درصد) تولید شد و تغییرات ایجاد شده در ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی شیر یخ بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره در شیر یخ باعث افزایش ضریب قوام، ضریب افزایش حجم، مقاومت به ذوب، خامه ای بودن و پذیرش کلی می شود، درحالی که مقادیر شاخص رفتار جریان، سفتی، چسبندگی، زبری و سردی کاهش می یابد. این نتایج را می توان به افزایش جذب آب، بهبود قابلیت هم زدن، افزایش ناپایداری چربی و کریستال های یخ کوچکتر مرتبط دانست. ارزیابی حسی نشان داد که شیر یخ حاوی 45/0 پودر عصاره ریشه چوبک بیشترین پذیرش کلی را داشت و امتیازات بیشتری کسب کرد. می توان نتیجه گرفت که استفاده از پودر عصاره ریشه چوبک در تهیه شیر یخ می تواند به خوبی ویژگی های عملکردی محصول را بهبود بخشد تا بتواند جایگاه بالاتری در گروه برآورده های لبنی منجمد بدست آورد.

    کلیدواژگان: شیر یخ، عصاره چوبک، ویژگی های فیزیکی، افزایش حجم، ارزیابی حسی
  • نرجس آقاجانی*، امیر دارایی گرمه خانی، امید هدایتی دزفولی صفحات 237-250

    خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری مواد غذایی است که معمولا موجب تغییرات نامطلوبی در خواص فیزیکوشیمیایی و ارزش تغذیه ای محصول نیز می شود. امروزه برای جلوگیری یا کاهش تغییرات نامطلوب ماده غذایی در حین خشک کردن تمایل به استفاده از روش های سریع خشک کردن نظیر استفاده از امواج مایکروویو و پرتوهای فرو سرخ افزایش یافته است. در این تحقیق تاثیر دما و زمان خشک کردن فرو سرخ بر میزان افت وزن، ویتامین ث و خواص رنگی دانه های انار رقم شهسوار یزدی بررسی و با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و دمای خشک کردن میزان افت وزن و فاکتور رنگی L* نمونه های انار دان افزایش یافت در حالیکه مقدار ویتامین ث کاهش یافت. دمای خشک کردن تاثیر بیشتری بر تغییرات افت وزن و ویتامین ث در مقایسه با زمان خشک کردن داشت اما تغییرات فاکتور رنگی L* تحت تاثیر زمان خشک کردن فرو سرخ شدیدتر از دمای خشک کردن می باشد. فاکتورهای رنگی a* و b* با افزایش دمای خشک کردن افزایش یافتند در حالی که با افزایش زمان خشک کردن فرو سرخ کاهش یافتند. بهترین شرایط برای خشک کردن فرو سرخ دانه های انار دان شامل استفاده از دمای 55 درجه سانتی گراد و زمان خشک کردن 600 دقیقه می باشد و با اعمال شرایط بهینه میزان افت وزن، ویتامین ث و اختلاف رنگ کلی (DE) دانه های انار دان تولیدی به ترتیب برابر 5/69، 89/12 و 79/5 می باشد. نتایج اعتبار سنجی شرایط بهینه نشان داد که با اعمال شرایط بدست آمده از بهینه سازی، ویژگی های کیفی انار دان نظیر افت وزن، میزان ویتامین ث، و اختلاف رنگ کلی (DE) نمونه های تولیدی به ترتیب برابر 70، 45/12 و 75/7 به دست آمد که بسیار مشابه با نتایج مربوط به شرایط بهینه پیش بینی شده با روش سطح پاسخ می باشد.

    کلیدواژگان: افت وزن، انار دان، خشک کردن فرو سرخ، روش سطح پاسخ
  • آذر متحدی، ماندانا طایفه*، فاطمه حبیبی صفحات 251-262

    امروزه از صمغ ها در  فرآورده های غلاتی و آردی فاقد گلوتن، به منظور بهینه سازی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ریولوژیکی، استفاده می گردد. در این بررسی با هدف بهبود خصوصیات ریولوژیکی خمیر نسبت به نمونه شاهد، اثر غلظت های مختلف صمغ های گوار، زانتان و پکتین (3/0، 6/0 و 9/0 %) بر حسب درصد وزنی/وزنی بر پایه آرد برنج ارقام نعمت و ندا مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، بیشترین میزان ویسکوزیته حداکثر در رقم نعمت و ندا  با افزودن گوار (9/0%) و کمترین میزان ویسکوزیته حداکثر در رقم نعمت بدون افزودن صمغ یا نمونه شاهد است. همچنین نتایج نشان می دهد با افزایش گوار و بالا بردن غلظت گوار اضافه شده، تمایل به جذب آب بالا رفته و انبساط حجمی خمیر افزایش پیدا خواهد کرد. بیشترین تاثیر بر میزان  ویسکوزیته فروریزش در رقم نعمت با افزودن صمغ زانتان و بشترین میزان ویسکوزیته فروریزش در رقم ندا با افزایش گوار (9/0%) مشاهده شد. با توجه به روند کاهشی میزان ویسکوزیته فروریزش، در می یابیم زانتان هیدروکلویید مناسبی جهت بهبود خواص ریولوژیکی خمیر حاصل از آرد برنج رقم نعمت نمی باشد. بیشترین میزان ویسکوزیته برگشت پذیری در هر دو رقم رقم نعمت و ندا، با افزایش گوار 3/0 درصد و کم ترین میزان آن در نمونه شاهد بود. ویسکوزیته نهایی بر نرمی بافت محصول موثر است. مقایسه میانگین داده های آماری نشان می دهد بیشترین میزان ویسکوزیته نهایی در هر دو رقم نعمت و ندا با افزایش گوار 9/0 درصد و کمترین میزان آن در نمونه شاهد است. بر اساس نتایج این تحقیق می توان نتیجه گرفت که افزایش صمغ های مورد استفاده در این مطالعه، تمایل محصول یا فراورده نهایی به خشک شدن را پس از سرد شدن افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آرد برنج، پکتین، زانتان، گوار، هیدروکلوئید، ویسکوزیته
  • دانیال مقصودلو کمالی، قدیر اسماعیلی، سید احمد شهیدی*، دنیا مقصودلو کمالی صفحات 263-275

    خشک کردن، یک روش مهم نگهداری مواد مرطوب است و برای طیف گسترده ای از محصولات صنعتی و کشاورزی قابل استفاده است. با توجه به فعالیت آبی کم، در فرآورده های خشک شده نرخ فساد محدود است و به دلیل کاهش حجم به راحتی قابل حمل ونقل و نگهداری هستند و نیازی به نگهداری در سردخانه ندارند درنتیجه در این فرآورده ها هزینه مصرف انرژی پایین است. هدف از مطالعه حاضر توسعه یک مدل برای توصیف انتقال جرم و حرارت طی خشک کردن تکه های چغندر لبویی بود. دما، رطوبت و چروکیدگی یک قطعه چغندر لبویی استوانه ای شکل طی خشک کردن در سه دمای مختلف هوا (50، 60 و 70 درجه سانتی گراد) شبیه سازی شدند. معادلات انتشار رطوبت و حرارت همزمان با شرایط مرزی همرفتی با استفاده از یک زبان شبیه سازی (MATLAB) بر اساس روش تفاضل محدود حل شدند. چروکیدگی، ویژگی های حرارتی و نفوذ رطوبت متغیر در شبیه سازی مدنظر قرار گرفتند. نتایج شبیه سازی به شکل رضایت بخشی با درجه حرارت و رطوبت اندازه گیری شده از چغندر لبویی طی خشک شدن توافق داشت.

    کلیدواژگان: انتقال جرم، انتقال حرارت، تفاضل محدود، چروکیدگی، چغندر لبویی
  • فرناز فتوحی، مهناز منافی* صفحات 277-289

    هدف از اجرای این پژوهش تولید ماست قالبی فراسودمند با استفاده از آرد دانه بزرک بود. برای این منظور تاثیر افزودن  آرد دانه بزرک (کتان) درغلظت های مختلف(5/0، 1 و 5/1 درصد) به همراه نمونه کنترل (بدون آوددانه بزرک) در زمان های نگهداری متفاوت (روز 1،  7، 14 و 21) بر ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و حسی نمونه های ماست قالبی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش غلظت آرد دانه بزرک  از 5/0 تا 5/01%، روی مقادیر pH ، اسیدیته و پراکسید تاثیر معنی داری نداشت، اما با با بالا رفتن سطح آرد دانه بزرک مقدار ماده خشک و ویسکوزسته ماست افزایش و میزان آب اندازی آن کاهش یافت. با افزایش زمان نگهداری نمونه های ماست، میزان ماده خشک و اسیدیته افزایش و میزان pH و ویسکوزیته کاهش نشان داد. با گذشت زمان نگهداری، میزان پراکسید نمونه ها نیز افزایش معنی داری را نشان داد. شمارش کپک و مخمر با افزایش غلظت آرد دانه بزرک تا 5/1 %، تغییر قابل توجهی نداشت و با افزایش مدت زمان نگهداری بیشتر شد. از نظر ویژگی های حسی، نمونه های کنترل و نمونه های دارای 5/0% آرد دانه بزرک بالاترین امتیاز را کسب کردند ولی با افزایش زمان نگهداری کاهش معنی داری در امتیازات دریافت شده مشاهده شد. با توجه به خواص تغذیه ای دانه بزرک و حضور اسیدهای چرب ضروری در آن، استفاده از 5/0 درصد آرد دانه بزرک می تواند با حفظ خواص شیمیایی و فیزیکی ماست کم جرب به تولید فراورده ای فراسودمند کمک کند.

    کلیدواژگان: آرد دانه بزرک، ماست کم چرب، فراسودمند، غنی سازی
  • حسن نخچیان، فریده طباطبایی یزدی*، سید علی مرتضوی، محبت محبی صفحات 291-303

    در این پژوهش اثر فعالیت آبی (9/0-65/0) و دما (30-15 درجه سانتیگراد) و اثر متقابل این دو بر کینتیک سرعت جوانه زنی و رشد شعاعی کپک آسپرژیلوس فومیگاتوس جدا شده از کیک روغنی صنعتی در محیط کشت عصاره مخمر گلوکز کلرامفینیکول آگار طی 60 روز و همچنین قابلیت مدل های گومپرتز و لوجستیک برای برازش داده ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. به طوری که افزایش فعالیت آبی در محدوده مورد بررسی و دما (15 تا 25 درجه سانتیگراد) باعث افزایش سرعت جوانه زنی و رشد شعاعی کپک آسپرژیلوس فومیگاتوس شد (05/0 > P). در aw ثابت، افزایش درجه حرارت از دمای 25 تا 30 درجه سانتیگراد باعث کاهش معنی دار این دو پارامتر شد (05/0 > P). کپک آسپرژیلوس فومیگاتوس در فعالیت آبی 65/0 وارد مرحله جوانه زنی نشد. در فعالیت آبی 7/0 و 75/0 نیز تنها در دمای 15 و 25 درجه سانتیگراد جوانه زنی رخ داد اما رشد شعاعی میسلیوم مشاهده نشد. در فعالیت آبی 8/0 نیز با وجود این که سرعت جوانه زنی نسبتا بالا بود اما رشد میسلیوم به مقدار بسیار محدودی مشاهده شد. بیشترین میزان جوانه زنی و همچنین رشد شعاعی مربوط به فعالیت آبی 85/0 و 9/0 و دمای 15 و 25 درجه سانتیگراد بود (05/0 > P). بنابراین بهینه رشد کپک آسپرژیلوس فومیگاتوس در دمای 25 درجه سانتیگراد و فعالیت آبی 9/0 مشاهده شد. با توجه به بسته بندی کیک که نسبت به رطوبت محیط نفوذناپذیر است بهترین زمان ماندگاری کیک در aw برابر 7/0 توصیه می شود. برازش منحنی های رشد نیز نشان داد که پارامترهای به دست آمده از مدل لوجیستیک دقیق تر از پارمترهای مدل گومپرتز است.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، فعالیت آبی، کپک، کیک، مدل سازی
  • فاطمه طیبی راد، حمید بخش آبادی*، شیلان رشیدزاده صفحات 305-317

    در این تحقیق به منظور بهینه سازی فرایند استخراج عصاره اتانولی میوه زرشک، افزایش و بهینه سازی شرایط استخراج آنتوسیانین ها و ترکیبات زیست فعال به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از 3 سطح شدت میدان الکتریکی (5/0، 75/1 و 3 کیلوولت بر سانتی متر) و 3 سطح تعداد پالس (15، 30 و 45) استفاده گردید و میزان فلاونوییدها، آنتوسیانین کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH، میزان ترکیبات فنولی کل، قدرت احیاکنندگی آهن، میزان ویتامین C و اسیدیته در مقایسه با کنترل (فاقد تیمار) موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای فنول کل عصاره با افزایش تعداد پالس و کاهش شدت میدان الکتریکی پالسی اعمال شده به نمونه کاهش یافت. افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس ها در ابتدا منجر به افزایش میزان فلاونویید، DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید ولی با افزایش بیشتر این متغیرها، این سه پارامتر کاهش یافتند. همچنین با افزایش این پارامترها میزان آنتوسیانین و محتوای ویتامین C افزایش یافت. میزان اسیدیته نمونه با افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس اعمال شده ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. با توجه به نتایج بهینه سازی فرایند می توان بیان نمود که شدت میدان الکتریکی 003/2 کیلوولت بر سانتی متر و اعمال 653/28 پالس، موجب افزایش خواص آنتی اکسیدانی در محصول فراوری شده نسبت به نمونه شاهد بود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، استخراج، زرشک، میدان الکتریکی پالسی
  • محدثه نقادیان مقدم، الهه محمودی* صفحات 319-332

    عسل محصولی طبیعی است که از دیرباز علاوه بر تغذیه، برای درمان نیز کاربرد داشته است. در این ارتباط، اثر ضد میکروبی چند عسل ایرانی علیه سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک و ارتباط این اثر با فعالیت آنزیمی نمونه های عسل مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه، محتوای پروتیینی 20 نمونه عسل قبل و بعد از استخراج تعیین و با تکنیک SDS-PAGE بررسی گردید. سپس میزان فعالیت آنزیم های گلوکزاکسیداز، آمیلاز، اینورتاز و کاتالاز هر عسل اندازه گیری شد. مهار سویه های باکتریایی مورد آزمون در حضور عسل با روش انتشار از چاهک بررسی شد و ارتباط فعالیت آنزیمی با اثر ضد باکتریایی و تازگی عسل ارزیابی گردید. محتوای پروتیینی نمونه ها قبل از استخراج در محدوده 06/0±4/0 تا 19/64±0/1 میلی گرم بر گرم عسل قرار داشت و پس از استخراج این میزان حدود 50% یا کمتر کاهش یافت. در نمای پروتیینی همه عسل ها پس از الکتروفورز، 3 باند مربوط به آنزیم های آمیلاز، اینورتاز و گلوکزاکسیداز قابل مشاهده بود. میزان فعالیت آنزیم ها به ترتیب به گلوکزاکسیداز> اینورتاز> آمیلاز> کاتالاز اختصاص داشت. نمونه های عسل منتخب فاقد اثر بر سویه ی Staphylococcus epidermidis و دارای کمترین اثر بر سویه ی Pseudomonas aeruginosa بودند. الگوی مهاری سویه های Escherichia coli و Enterococcus faecalis مشابه بود، اما الگوی مهاری متفاوتی از سویه ی Staphylococcus aureus پس از تلقیح عسل ها مشاهده شد. این بررسی نشان داد که آنزیم گلوکزاکسیداز نقش مهمی در مهار باکتری ها دارد، اما این نقش در سویه های کاتالاز مثبت دچار نوسان است. همچنین آنزیم های آمیلاز و اینورتاز می توانند معیاری از تازگی عسل ها باشند.

    کلیدواژگان: عسل های ایرانی، فعالیت ضد باکتریایی، گلوکزاکسیداز، اینورتاز، آمیلاز
  • حانیه فریدونی، فاطمه حسین مردی، شادی مهدیخانی* صفحات 333-347

    امروزه افزایش آگاهی مصرف کنندگان از نوشیدنی های رژیمی  منجر به تهیه و فرمولاسیون محصولات جدید گردیده است. در تحقیق حاضر تولید کامبوجا با استفاده از سطوح0،1،3،5درصد عصاره چای سبز  و استویا درسطوح 0،2،4،6درصد صورت گرفت. آزمون های کامبوجا  شامل اندازه گیری اسیدیته،pH، ویسکوزیته، شاخص های رنگ سنجی ،پروتئین محلول، اسید لاکتیک و اسیداستیک و فعالیت آنتی اکسیدانی  در طی روزهای صفر،هفتم و چهاردهم پس از تولید انجام شد. نتایج نشان داد که تاثیر استفاده از استویا در pH  و شاخص های رنگ سنجی در سطح 05/0 معنادار بود(p<0.05). همچنین نتایج نشان داد افزودن استویا به طور معنی داری باعث افزایش اسیدیته، افزایش اسید استیک  واسید لاکتیک، افزایش پروتئین محلول وافزایش فعالیت آنتی اکسیدانی در مقایسه با نمونه شاهد گردید. بالاترین امتیاز مطلوبیت نهایی به ترتیب متعلق به نمونه های شاهد محتوی 10% ساکاروز و فاقد استویا و فاقد عصاره چای سبز، تیمار محتوی 10% ساکاروز و فاقداستویا+1% عصاره چای سبز، تیمار محتوی 10% ساکاروز+ 0 % استویا + 3% عصاره چای سبز، تیمار محتوی 8% ساکاروز+ 2% استویا + 3%عصاره چای سبز و  تیمار محتوی 8% ساکاروز+ 2%استویا + 5% عصاره چای سبز تعیین شد. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی متعلق به تیمار محتوی 8% ساکاروز+ 2% استویا+5% عصاره چای سبز وتیمار محتوی6 %ساکارز+4 %استویا+5%عصاره چای سبز تعیین شد. با توجه به نتایج حاصله به منظور افزایش خواص فراسودمندی کامبوجا و کاهش میزان قند ساکاروز در این محصول استفاده از استویا و عصاره چای سبز توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: stevia، ‌ Kumbucha، green tea extract
  • سیمین دخت جوهری، سید حسین حسینی قابوس*، طاهر شاهی صفحات 349-358

    محبوبیت ماست به دلیل میزان بالای کلسیم، ویتامین ها، مواد معدنی و میزان پایین چربی آن و همچنین به دلیل اثر سلامت بخشی و مهار باکتری های مضر و کمک به افزایش طول عمر می باشد. کدوحلوایی یک منبع مناسب از بتاکاروتن، ویتامین های محلول در آب و اسیدهای آمینه است. در این پژوهش آب اندازی، pH، اسیدیته و ویژگی های ریولوژیکی ماست (5/1 درصد چربی) حاوی 0، 5/2، 5 و 5/7 درصد پودر کدوحلوایی بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان اسیدیته (74 دورنیک) مربوط به نمونه شاهد بود. نتایج نشان داد با افزودن 5/2% پودر کدوحلوایی به نمونه شاهد قدرت ژل تشکیل شده کم شد و با افزایش غلظت تا 5/7% این ویژگی افزایش یافت. در بررسی رفتار ویسکوالاستیک نمونه ها مشخص شد که با افزودن غلظت 5/2% پودر به نمونه شاهد نسبت جزء ویسکوز به الاستیک افزایش می یابد، اما با افزایش بیشتر غلظت این نسبت تقریبا یکسان باقی مانده و بنابراین رفتار ویسکوالاستیک متعادل باقی می ماند. مقادیر تانژانت افت در ناحیه ویسکوالاستیک برای نمونه شاهد، 5/2%، 5% و 5/7% به ترتیب 173/،0 308/،0 317/0 و 319/0 بود. لذا با انسجام ساختاری بیشتر، مصرف کننده انعطاف پذیری مشابهی از ژل را مستقل از غلظت ژل احساس می کند. همچنین در تمام نمونه ها در تمام محدوده فرکانس رفتار الاستیک بر رفتار ویسکوز غالب بود که با افزودن 5/2% پودر به نمونه شاهد نوع ساختار ژل (b) افزایش و قدرت ساختار (a) کاهش یافت. این معنی آن است که ژل ماست ضعیف می گردد و با افزایش هرچه بیشتر غلظت پودر، b کاهش و a افزایش یافته است؛ بنابراین قدرت ساختار ماست افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اسیدیته، الاستیک، کدوحلوایی، ماست، ویسکوالاستیک
  • آذین نصرالله زاده، آزاده قربانی حسن سرایی*، ابراهیم امیری، فاطمه حبیبی صفحات 359-370

    برنج قوت غالب مردم ایران است و آلودگی آن با فلزات سنگین خطرات جبران ناپذیری برای مصرف کنندگان دارد. هدف از این مطالعه یافتن راهی برای کاهش جذب فلزات سنگین از برنج است. برای مطالعه تاثیر کود نیتروژن و نیم جوش کردن بر فلزات سنگین، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش، کود نیتروژن در سه سطح (N1:60، N2:80 و KgN/Ha N3:100) و نیم جوش کردن در دو سطح دمای خیساندن (50 C1: و 80 C2: درجه سانتی گراد) و دو سطح زمان بخاردهی (10 T1: و 15: T2 دقیقه) اعمال گردید. جهت تعیین فلزات سنگین از طیف سنج جرمی پلاسمای القایی (ICP-MS) استفاده شد. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی منجر به کاهش کلیه فلزات سنگین می شود اما تغییرات سطوح کود بر فلزات سنگین تاثیر معناداری نداشت. بررسی اثرات متقابل تیمارها نشان داد تیمار N3C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی کروم و نیکل (به ترتیب 99% و 58%) و همچنین تیمار N2C1T1 بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی جیوه و کادمیوم (به ترتیب 11% و 5/9%) را دارند. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی، دریافت هفتگی تمامی فلزات سنگین را به حداقل می رساند بطوریکه تیمار N2C2T2 کمترین دریافت هفتگی از تمامی فلزات سنگین را نشان می دهد. در دما و زمان کمتر، فلزات سنگین باقیمانده قابل چشم پوشی نیستند، بنابراین نیم جوش کردن در دما و زمان بالاتر برای حفظ امنیت و سلامت مصرف کننده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنج، نیتروژن، نیم جوش، فلزات سنگین، خیساندن، بخاردهی
  • محمد مهدی کریمخانی*، هادی باقری ثالث صفحات 371-379

    در این پژوهش، اثر آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی و ضد قارچی 5 تیمار مختلف شامل عصاره درمنه شرقی Artemisia scoparia در غلظت 5 درصد (Asw 0.05) ، پوشش خوراکی ژلاتین و گلیسرول (GG) ، پوشش خوراکی ژلاتین و گلیسرول همراه با 5 درصد از عصاره (GG+Asw 0.05) ، پوشش خوراکی نشاسته و گلیسرول (SG)، پوشش خوراکی نشاسته و گلیسرول همراه با 5 درصد از عصاره (SG+Asw 0.05) در خمیر همبرگر که در دمای 4 درجه سانتی گراد در مدت 8 روز نگهداری شده بود بررسی گردید. در این مدت رطوبت،PH و رنگ تیمارها اندازه گیری شد. در آزمایش آنتی اکسیدانی به روش TBARS میزان مالون آلدهیدها در روزهای شروع آزمایش، چهارم و هشتم اندازه گیری و مشخص گردید که در تمامی تیمارها با افزایش زمان میزان مالون آلدهید افزایش می یابد و قدرت آنتی اکسیدانی تیمارها در این مدت به ترتیب عبارت بودند از(GG+Asw 0.05) ،(SG+Asw 0.05) ، (Asw 0.05) ، (GG) و (SG) . بعلاوه قدرت آنتی باکتریایی و ضدقارچی تیمارها نیز به همین صورت بودند و قدرت آنتی باکتریایی تیمارها نسبت به باکتری های مزوفیل بیشتر از کلی فرمها بودند. رنگ و رطوبت تمامی تیمارها با گذشت زمان روند کاهشی داشتند اما PH، روند افزایشی داشت. بعد از روز هشتم رطوبت تیمارها از بیشترین به کمترین مقدار عبارت بودند از (GG+Asw 0.05) ،(SG+Asw 0.05) ، (GG)، (SG) و (Asw 0.05) و آزمون ها به شکل کاملا تصادفی و در سطح 5 درصد انجام گرفت. در مجموع می توان گفت که عصاره درمنه شرقی به دلیل داشتن ترکیبات فنلی و فلاوونوییدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی و ضد قارچی بالایی می باشد که در ترکیب با پوشش های خوراکی این خاصیت بهبود یافته است وکاربرد آن به تنهایی و همراه با پوشش های خوراکی در همبرگر، خطرات سرطان زایی، جهش زایی، عفونت های حاصل از باکتریهای بیماری زا و عفونت های قارچی خطرناک را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد و باعث افزایش ضریب سلامتی فراورده تولیدی می گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریالی، ضد قارچی، درمنه شرقی، افزایش ضریب سلامتی
|
  • Atefeh Soradeghi Toopkanloo, Fakhri Shahidi*, Ali Javadmanesh, Seyed Ali Mortazavi, MohammadJavad Varidi, Sahar Roshanak Pages 1-14

    One of the problems with the processed meat products shelf life is the formation of yellow spots in sausages. The aim of this study was to isolate and identify the microbial agents causing yellow stain from sausage by molecular- and culture-based methods. For this purpose, 15 samples from yellow spot and separation areas of chicken sausages were sampled. A total of 44 colonies grown on the MRS, M17, YGC, and PDB culture medium were inoculated into pre-packaged cutting sausages to induce the yellow spot. Yellow spots appearance9 samples and they were characterized by both culture-based methods and sequencing of a 350 bp fragment from 16S rRNA V3 region and a 800bp fragment from 18S rRNA ITS4 region. The results of the culture-based and molecular assay showed that the main causes of the yellow spots in the chicken sausage packaged under vacuum were Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Streptococcus faecium and Candida saitoana. In addition, one species of Enterococcus and one species of Candida were also identified at the genus level. Examination of yellow spotted samples also showed that the microorganisms that cause yellow spotting cause changes in pH, color indices L*, a* and b*, and syneresis compared to the control sample but the rate of change is only in the syneresis quantity and a* was significant.

    Keywords: Isolation, Identification, Yellow spots, Sausage, Sequencing
  • Sayede Fateme Ahmadi, Mohammad Hojjatoleslamy*, Hossein Kiani, Homan Molavi, Sayede Khadijeh Ahmadi Pages 15-23

    Milk, from its production to consumption, is exposed to a variety of microbial and chemical contaminants. Aflatoxin M1 (AFM1) is one of the most important contaminants in milk, which has always received attention due to its carcinogenic and destructive effects on the consumer. Accordingly, the rapid, sensitive, and cost-effective identification of AFM1 in milk is essential. In the present paper, an electrochemical aptasensor based on screen printed electrode (SPE) modified with magnetic nanoparticles (MNPs) and gold nanoparticles (AuNPs) was proposed to identify AFM1 in cow milk samples. SPE was activated by applying a potential within the range of -1.5 to +1 V versus the reference electrode at a scan rate of 200 mV/s for 5 continuous cycles in the 0.5 M sulfuric acid and 0.1 M potassium chloride solution. Changes of the electrode surface at different stages of preparation were assessed using cyclic voltammetry (CV) technique. Using CV in optimal conditions, it was found that the aptasensor presents a concentration range of 100-700 ng/l and a limit of detection (LOD) of 50 ng/l.  There was a linear relationship between changes of the current peak (∆I) and analyte concentration. This relationship follows the regression equation of ∆I=0.0209C+2.14 (R²=0.9897). Calculation of the relative standard deviation (RSD=3.2%) indicated the acceptable repeatability of the electrochemical aptasensor. The current peak was obtained to be 7.4% in the investigation of RSD reproducibility, indicating the good reproducibility of the electrochemical aptasensor. The obtained results showed that the aptasensor response after 8 days has only reduced by 7% compared to the first day, indicating the desirable stability of the aptasensor. The recovery percentage range for cow milk samples at concentrations of 100 and 200 ng/l was obtained to be 86.5 and 93%, respectively, showing the acceptable recovery percentage of the electrochemical aptasensor.

    Keywords: Aptasensor, Electrochemical Biosensor, Gold Nanoparticles, Magnetic Nanoparticles, Cyclic Voltammetry
  • Mostafa Rahmati Joneidabad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 25-34

    In this study, the antifungal activity of Boswellia sacra essential oil was evaluated against fungi species causing strawberry rot (Botrytis cinerea, Aspergillus niger, and Rhizopus stolonifer), via well diffusion agar, disk diffusion agar, microdilution broth, and minimum fungicidal concentration methods. Extraction yield, total phenolic and flavonoid contents, and antioxidant activity (DPPH and ABTS radical scavenging methods) of the essential oil were also determined. The extraction yield of the oil was 1.30% w/w and its total phenolic and flavonoid contents were 69.37 mg GAE/g and 38.40 mg QE/g, respectively. The antioxidant activity of B. sacra essential oil, based on the DPPH- and ABTS-radical scavenging activity, were found to be 57.50% and 48.66%, respectively. According to the results of disk/well diffusion agar tests, B. cinerea and R. stolonifer were the most sensitive (the highest inhibition zone) and resistant (the lowest inhibition zone) fungal species to the B. sacra essential oil, respectively. The minimum inhibitory concentration and minimum fungicidal concentration were, respectively, ranged from 25-50 and 200-400 mg/ml. Based on the results, the B. sacra essential oil contains bioactive compounds with appropriate antioxidant and antimicrobial properties, and it could be therefore used as a natural preservative agent to increase the shelf-life of various food products.

    Keywords: Boswellia sacra, Essential oil, Fungal rot, Antifungal, Antioxidant
  • Fatemeh Fazeli, Reza Farahmandfar*, Farshad Sohbatzadeh Pages 35-44

    In this work, the physicochemical properties of commercial guar gum powder were investigated after air atmospheric pressure cold plasma treatment at three different times (5, 10 and 15 min). The results of steady shear flow test showed that behavior of both control and cold plasma treated samples was pseudoplastic. Among the rheological models, the Hershel bulkley model had higher coefficient of determination (R2). The nH in the control and treated samples was less than 1. Also, KH decreased significantly with time (except 5 minutes). In strain sweep, storage module G′ and loss module G″ decreased significantly as the time increased. The crossover point (G′=G″) of 5 minutes treated sample for 5 minutes was higher than the control samples, which decreased with increasing the treatment time. In the low frequency range of frequency sweep, G″ module of the control and treated samples was higher than G′ module. From the frequency of 0.1 to 1 Hz, the G′ and G″ modules depended on the frequency. After crossover, the G″ module prevailed over the G′ module and the guar gum showed weak gel behavior. The value of tanδ in samples was less than 1 and higher than 0.1. The complex viscosity (η*) significantly decreased, as the time of treatment increased. The slope of complex viscosity decreased with the increasing time. The FTIR data demonstrated that the absorption spectrum of the treated samples was similar to the control one.

    Keywords: FTIR analysis, Cold plasma, Guar gum, Rheological properties
  • Zahra Alizadeh, Hamid Sarhadi*, Fatemeh Shahdadi Pages 45-55

    Nowadays, the food industry is looking for new technologies to increase the shelf life of various products. Furthermore, as consumerchr  s demand for more “healthier” meals (free of conventional chemical preservatives) has increased in the last decade. In this study, edible sago starch coating containing leave extract of Withania Somnifera (0.125 and 0.25 mg/ml, 1 and 2 times MIC, respectively) was applied onto chicken fillet to extend its shelf life at 4 ˚C. Examination of coated chicken fillets showed that active film of sago starch inhibited the microbial load (aerobic bacteria, coliform and Staphylococcus aureus bacteria) of chicken fillets. The results of chemical analysis of chicken fillet also showed that the coated samples had less volatile nitrogen compounds, thiobarbituric acid index and peroxide value than control. In general, the results of this study showed that the edible film produced from sago starch containing Withania Somnifera extract increases the shelf life of chicken fillets.

    Keywords: Sago starch, Withania Somnifera, Edible film, Shelf life, Chicken fillet
  • Elnaz Janghorban, Mohammad Goli* Pages 57-71

    Utilization of dairy products assumed to be the first option for the phrmaceutical purposes. Hence, in this project, we have been following to produce a functional product, which is fortified with malt extract (5%, 10% and 15%), and inulin (0.5%, 1% and 2%) and containing Lactobacillus casei. Microbial survival, physicochemical, textural and sensorial properties investigated during 28 days. The results showed that storage of treatments for up to 28 days at 4 °C significantly reduced the activity of probiotic microorganisms (p≤0.05). Physicochemical properties of ice cream, showed an alteration, so that pH of treatments decreased significantly while acidity increased (p≤0.05). Color parameters induced as malt extract and inulin increased (p≤0.05). Functional properties including melting stability and over run also improved dramatically, however, in treatments with 15 percent of malt extract a reverse trend observed (p≤0.05). Increase in inulin and malt extract revealed with an upward trend in hardness and adhesiveness of treatments. In addition treatments with 15 percent of malt extract weakened the textural properties, Eventually end up in  sensorial evaluation of treatments led to selection of sample D (treatment with 5 percent malt extract, 1 percent inulin),  which is recommended for probiotic ice cream fortification.

    Keywords: Dietary syrup, Malt extract, Inulin, Probiotic ice cream, Physico-chemical properties, Sensory properties
  • Mostafa Rahmati Joneidabad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 73-82

    Plant essential oils are frequently used as natural preservatives to decrease the toxicity of synthetic fungicides and environmental pollution. This study was aimed to investigate the antifungal effect of Vitex agnus-castus essential oil on Penicillium digitatum and Penicillium italicum causing orange rot. The essential oil of V. agnus-castus was extracted by the hydrodistillation method and the extraction yield was 0.95% w/w. The total phenol and flavonoids content of the essential oil were also measured and the results showed that the essential oil is rich in phenolics (91.74 mg GAE/g) and flavonoids (52.32 mg QE/g). The evaluation of antioxidant activity of the V. agnus-castus essential oil showed that the bioactive compound is able to effectively scavenge DPPH (IC50 = 48.62 μg/mL) and ABTS (IC50 = 40.50 μg/mL) free radicals. The antifungal activity of the V. agnus-castus essential oil was evaluated against P. digitatum and P. italicum, based on disk diffusion agar, well diffusion agar, and minimum inhibitory/fungicidal concentration methods. And P. digitatum was more sensitive to the essential oil and lower concentration of the bioactive compound was able to inhibit the growth of or kill the species. In general, the results of this study showed that the V. agnus-castus essential oil is rich in bioactive compounds with remarkable antioxidant and antifungal activities, and it could be applied as a natural preservative to increase the shelf-life of food products.

    Keywords: Orange, Rotting, Essential oil, Vitex agnus-castus, Antioxidant activity, Antifungal effect
  • Somaiie Azad Fallah, Tiva Kafili* Pages 83-94

    The aim of this work was to develop an enriched apple jelly with Spirulina sp. Four formulations were developed: C, J1, J2, J3 with 0, 0.75, 1.5 and 3% Spirulina sp. and their rheological, textural, color and sensorial properties were evaluated. The results showed that all samples presented predominant behavior of the elastic solid. Also, the non-intersection of the loss and storage modulus curves at the applied frequencies showed the behavior of a typical gel. Also, in all samples, the dependence of the storage modulus on the frequency was not observed, but in larger frequencies, especially the storage modulus of sample with higher percentage of spirulina algae, decreased, indicating a more liquid behavior. Indicators n and m also confirmed such behavior, decreasing the strength of gel structure with increasing spirulina concentration. The data obtained from the force-time curve showed that even though the variables of all samples were within the range of a typical jelly, but increasing spirulina algae content decreased the hardness, adhesiveness elasticity, gumminess and increased cohesiveness. These results follow the trend of those obtained by dynamic rheology. Also, the results related to the sample color showed that the addition of spirulina in 1.5 and 3% percentages significantly decrease the variables L*, b* and C* especially in the sample with 3% algae, presenting a darker sample. The overall color difference between the samples also was more than 6 degrees, which detected different color groups. Sensorial scores of samples, mainly color and overall acceptance also reduced with increasing the percentage of microalgae.In general, it can be concluded that incorporating of Spirulina in the apple jelly regarding to its negative effect on the most evaluated parameters, requires further research and a better understanding of its gel formation mechanism to optimize the formulation and process treatments.

    Keywords: Apple jelly, texture, rheological properties, spirulina sp
  • Narjes Aghajani, Amir Daraei Garmakhany* Pages 95-107

    Increasing consumer awareness of the dangers of chemicals and the effect of heat treatment on the foods nutritional value, lead to increase of the demand for the production and use of fresh or minimaly processed foods. In this study, the ability of cumin, fennel and clove essential oils (concentrations of 50, 75, 100, 200 ppm and pure form) in non-thermal inactivation of courgette peroxidase enzyme were investigated. The results showed that only pure form and concentration of 200 ppm of cumin essential oil and also pure form and high concentrations (100 and 200 ppm) of fennel essential oil were able to reduce the peroxidase enzyme activity in courgette but using concentrations of 50 and 75 ppm of fennel essential oil leads to increase peroxidase enzyme activity. Clove essential oil in all studied concentrations reduced the peroxidase enzyme activity, which indicates the ability of clove essential oil to react with oxygen and inhibit the reaction of enzyme peroxidase and polyphenol oxidase (enzymatic browning reaction). The best conditions for inactivation of peroxidase enzyme under the influence of cumin essential oil included a concentration of 194.5 ppm essential oil and an enzymatic activity time of 0.02 seconds, while the optimal conditions for achieving the lowest peroxidase activity included using 200 ppm fennel essential oil and enzyme activity time of 0 second, and 200 ppm of clove essential oil and enzymatic activity time of 1.7 second.

    Keywords: Courgette, Peroxidase enzyme inactivation, Cumin essential oil, Clove essential oil, Fennel essential oil
  • Leila Nateghi*, Behnam Sadeghiyan Loderijeh, Fatemeh Zarei Pages 109-120

    The aim of this study was to investigate the effect of probiotic bacteria and trypsin enzyme on the physicochemical, microbial and sensory properties of dough. For this purpose, bioactive peptides of 1.5 and 3 mg /100 ml were added to the probiotic dough formulation, which were inoculated separately with 108 cfu / ml of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus helveticus. PH tests, mold and yeast counts, coliform counting, probiotic bacterial survival, antioxidant activity evaluation, gamma amino butyric acid measurement and sensory evaluation were performed on dough. The results showed that the use of probiotic bacteria with trypsin enzyme and increasing its concentration was maintained viability increase, probiotic bacteria, antioxidant properties, GABA production rate, and sensory evaluation score after 60 days. It also reduced pH, mold and coliforms in dough. Using Lactobacillus acidophilus and the enzyme trypsin 3 mg / 100 ml can produce high-yielding dough containing GABA with lower microbial load and higher antioxidant and sensory properties.

    Keywords: Bioactive peptides, living organisms, probiotic bacteria, Dough
  • Mohammadamin Asadnahal, Fakhreddin Salehi, Majid Rasouli* Pages 121-131

    The aim of this study was to investigate the changes in color parameters (L*, a*, b* and ΔE) and the area of eggplant slices coated with different concentrations of wild sage seed gum during deep fat frying. In this study, eggplant slices in a cylindrical shape with a thickness of 1 cm were coated using wild sage seed gum in three concentrations of 0.5, 0.5 and 1.5%. Then they were placed in the fryer and the effects of frying temperature at three levels of 150, 175 and 200 °C on the appearance characteristics of the samples were investigated. To examine the changes in color indexes including lightness (L*), redness (a*), yellowness (b*) and color changes (ΔE) as well as changes in the area of the samples, images were taken continuously during the frying time. The L* index calculated for the frying process of eggplant samples showed that the coated samples were brighter in terms of lightness and eggplants coated with wild sage seed gum with a concentration of 1.5% had higher L* values. With increasing the concentration of wild sage seed gum from 0.5 to 1.5%, the redness of the samples decreased from 11.77 to 8.38. In terms of color change index (ΔE), eggplants coated with wild sage seed gum showed the least color changes during frying. The mean ΔE values for the control sample, 0.5%, 1% and 1.5% of wild sage seed gum were 44.66, 46.25, 45.85 and 39.80, respectively. For modeling the color change index, the MMF model had less error compared to the Power, Quadratic, Gompertz, Logistic, Richards, and Weibull models and it fitted well with the experimental data. The average area changes calculated for the control sample, 0.5%, 1% and 1.5% of wild sage seed gum were 42.99, 40.49, 39.70 and 38.53, respectively.

    Keywords: Color indexes, Deep fat frying, Lightness, Modeling
  • Abbas Asgari-Kafrani*, Mohammad Fazilati, Habibollah Nazem Pages 133-145

    Plants are rich source of phenolic compounds, which are the most important natural antioxidants. The aim of this study was to investigate the effect of extraction methods and different solvents on extraction yield, total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC) and free radicals scavenging activity of DPPH in Moringa oleifera leaf extract. For this, the leaves were grinding after dried followed by different extraction techniques like soaking, Soxhlet and ultrasound (Frequency: 70 kHz) using distilled water, acetone and methanol as solvent. TPC and TFC were measured using Folin–Ciocalteu method and colorimetric assay. Antioxidant activity of resulted extracts was measured using 2, 2-Diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH). The antioxidant activity of the extracts was compared with ascorbic acid. The highest extraction efficiency was obtained in Soxhlet method use acetone as solvent (24.40±0.34%). Methanol in Soxhlet extraction method showed the highest effect on TPC (24.79±1.35 mg GAE/g dry sample) and TFC (81.14±1.45 mg QU/g dry sample). In all samples, increased DPPH free radical scavenging when increased concentration of the extracts. The highest radical scavenging was observed in methanol extracts obtained by Soxhlet (IC50=49.97±0.65). Finally, it could be concluded that, methanol was the best solvent and Soxhlet was the best method for extraction of phenolic and flavonoid compounds in in the leaves of Moringa oleifera.

    Keywords: Phenol, Flavonoid, DPPH, Moringa oleifera, Antioxidant activity
  • Mahsa Safiaghdam, Ainaz Alizadeh*, Mitra Soofi Pages 147-158

    In order to prevent the growth of pathogenic and spoilage bacteria in food, various chemical preservatives are used. However, due to health problems of these compounds, most food consumers demand the use of natural derived compounds from plant sources as an antimicrobial agent. The aim of this study was to investigate the possibility of replacing sodium benzoate and potassium sorbate preservatives with peppermint essential oil and malva sylvestris extract at two levels of 0.5 and 1% and combination of these compounds at two levels of 0.25:0.25% and 0.5:0.5% as well as study the effect of these compounds on chemical (peroxide value, acidity), sensory and microbial properties of mayonnaise. According to the obtained results; samples containing malva sylvestris extract revealed better antioxidant activity, however, samples containing peppermint had better antimicrobial properties. Additionally, by increasing the concentration of peppermint essential oil up to 1%, the sensory scores of mayonnaise samples decreased. Moreover, the results also showed good antioxidant and antimicrobial activity as well as higher sensory scores of mayonnaise samples containing peppermint essential oil and malva sylvestris extract in combination (0.5: 0.5%). In conclusion, mayonnaise sample containing 0.5% peppermint essential oil and 0.5% malva sylvestris extract was determined as the optimal sample with favorable chemical, antioxidant, sensory and microbial properties.

    Keywords: Antimicrobial, Pepermint, Malva sylvestris, Mayonnaise, Sodium benzoate
  • Amaneh Soroushfard, Leila Roufegarinejad*, Mitra Soofi Pages 159-168

    Due to progressive consumption of fried food products in the country, increase of quality and oil uptake reduction of them is necessary. Acrylamide as a potent human toxicant is present in different heated food products, with unexpectedly high levels in potato products such as french fries. Prevention of acrylamide formation in food could minimize its dietary exposure and therefore decrease its potential health risks to humans. For this purpose, blanched potato slices were immersed in curcumin extracts (0, 5 and 10% w/w) for 15 minutes, followed by friying in oil. Water content, oil uptake, shrinkage, color (L*, a*, b*), acrylamide content and sensory properties were analysed. The results showed that increasing curcumin concentration increased the water content and decreased the oil uptake and shrinkage in all samples. Color parameters indicated that by increasing curcumin extract concentrations, L* and a*of the potatoes decreased, but b* was increased. The immersion in a solution of curcumin extract reduced the content of acrylamide in french fries significantly. As increasing concentration of curcumin up to 10% the amount of acrylamide decreased in 47% compared to control sample. Sensory characteristics (appearance, smell, taste) with the exception of flavor at a concentration of 10% curcumin extract improved with increasing extract concentration. Useing of curcumin extract, along with improving the quality and sensory properties, led to a significant reduction in acrylamide formation in fried potatoes and could be suggested as a method to reduce the formation of this toxic compound.

    Keywords: Acrylamide, curcumin extract, fried potato
  • Mehdi Jalali Jivan*, Shahin Sherafatkhah Azari, Ainaz Alizadeh, Leila Roufegarinejad, Narmela Asefi, Hamed Hamishehkar Pages 169-180

    Owning to drawbacks of synthetic polymers, biodegradable packaging materials (biopolymers) have received more attention both in studies and industrial applications. However, compared to conventional packaging, the biodegradable materials have some limitation must be eliminated either by using composite preparation method or introduction of nanotechnology. Inclusion of metal nanoparticles and their oxides are of the new approaches to improve the properties of packaging films. Therefore, the present study attempted to investigate the effect of ZnO (0, 2.5 and 5%) and β-glucan (0, 10 and 20%) incorporation on chemical and microbial properties of gelatin based biodegradable film over storage of chicken fillet. Results showed that incorporation the both of ZnO and β-glucan have significantly (p<0.01) improved the barrier properties against both of moisture absorption and water vapor permeability and the best properties obtained with film containing 5% of ZnO and 20% β-glucan. In addition, based on microbial tests result, it was obvious that the ZnO loaded films have antimicrobial properties and the highest inhibition activity obtained with 5% of ZnO against the all of studied pathogenic bacteria. Accordingly, the film containing 5% ZnO and 20% β-glucan is introduced as the most effective film for packaging of chicken fillets.

    Keywords: Nanobiocomposite film, Gelatin, Zinc-oxide, β-glucan, Chicken fillet
  • Farnaz Rezaiyan Attar, Nasser Sedaghat*, Samira Yeganehzad, Atena Pasban, MohammadAli Hesarinejad Pages 181-194

    Shelf life is the amount of time that corresponds to an acceptable reduction in food quality under certain conditions. This feature depends on various intrinsic and environmental factors such as the nature of the food, storage processes, coating and the type of packaging, and it affects the stability of the product. The ability to estimate shelf life is of considerable commercial value, but there is no reliable method for this purpose for fresh pistachios. The aim of this study was to create mathematical models to predict the shelf life of food, using Badamichr   fresh pistachio samples coated with chitosan edible coating in different concentrations (0, 1, and 1.5%) under three atmospheres including ambient atmospheric condition, passive MAP, and active MAP. The shelf life study was performed at 5°C and a multivariate prediction of instrumental and sensorial firmness was performed through kinetic models. In this study, fresh pistachios coated with 1.5% chitosan under active MAP had the highest estimated shelf life (86 days). Also, obtained models were able to estimate the softening time to the end-point of shelf life in different conditions of coating and packaging of fresh pistachios.

    Keywords: Sensory evaluation, Modified Atmosphere Packaging, Fresh pistachios, Texture, shelf life
  • Mina Rezaeiyan, Saber Amiri* Pages 195-208

    In this study, the effect of a grape syrup and storage time on the physicochemical, microbial, and sensory properties of yogurt were evaluated using the response surface method. The amount of grape syrup and storage time were in the range of 0-5% and 1-21 days, respectively. The results of the statical analysis showed that with increasing the amount of grape syrup and storage time, the number of Lactobacillus casei were increased and decreased, respectively (p<0.05). With increasing grape syrup, the moisture content and acidity decreased and ash, pH, and syneresis increased (p<0.05). During storage time, pH decreased and acidity and syneresis increased (p<0.05). The results of the microbial test showed that with increasing grape syrup and storage time, the molds count was decreased (p<0.05). The results of sensory evaluation also showed that by increasing the amount of grape syrup, the score of color, flavor, and texture increased (p< 0.05). According to the obtained results, for producing bio-yogurt, grape syrup at 5% and the storage time about 7 days found to be the optimal processing conditions.

    Keywords: Bio-yogurt, Grape syrup, Qualitative properties, Lactobacillus casei LAFTI-L26, Viability
  • Sahra Zare, Fariba Naghipour*, Babak Ghiassi Tarzi Pages 209-223

    One of the practical and inexpensive solutions in improving the characteristics of the bakery and reducing the waste of this category of products is to use sourdough. Therefore, in this study, the possiblity to use kombucha beverage and soybean milk as a water substitute in sourdough formulations prepared from Lactobacillus fermentum and Lactobacillus plantarum separately and to evaluate the physicochemical and sensory properties of toast samples prepared from this Sourdoughs were examined. The results showed that by adding sourdough prepared from kombucha beverage and soybean milk, the moisture content and acidity of the final product increased and the pH decreased. On the other hand, Lactobacillus fermentum was more effective than Lactobacillus plantarum in reducing pH and increasing acidity. In addition, after examining the amount of lactic acid and acetic acid in the product, it was found that the amount of lactic acid in samples prepared from sourdough containing kombucha beverage and kombucha beverage was maximum while the amount of more acetic acid in samples prepared from sourdough containing kombucha beverage and Lactobacillus fermentum was higher. Samples containing kombucha beverage had the lowest amount of firmness and the highest amount of specific volume and porosity, and the type of primer used in the sourdough had no effect on the amount of these parameters. On the other hand, the study of the crust color values showed that by adding kombucha beverage and soybean milk in sourdough formulation, the amount of L* and a* values was decreased and increased respectively. Finally, sensory evaluators gave the highest score to two samples of sourdough containing kombucha beverage in the presence of both Lactobacillus plantarum and Lactobacillus fermentum. Therefore, these compounds can be used to produce sourdough with better performance properties.

    Keywords: Sourdough, Kombucha beverage, Bulk bread, Soy milk, Lactobacillus
  • Sara Khosrow Shahi, MohammadAli Hesarinejad*, Zohreh Didar, Mohsen Vazifedoost Pages 225-235

    Ice milk is a low-fat frozen dairy product, which is much cheaper than ice cream. The texture of low-fat products is one of the most important issues in the marketing of these products. There has been a lot of research on the use of surfactants in ice cream formulations, which shows the ability of these compounds to increase consistency and agitation and aeration, improve melting resistance, create a softer and creamier texture, and increase the overrun. The present study investigated the effect of adding Chubak root extract powder to ice milk on the quality of this product. Ice milk mixture was produced with different concentrations of Chubak extract powder (0, 0.015, 0.030 and 0.045 g/kg) and the changes in physicochemical and sensory properties of ice milk were investigated. The results showed that increasing the concentration of the extract in ice milk increased the consistency coefficient, overrun, melting resistance, creaminess and overall acceptance, while the values ​​of flow behavior index, hardness, adhesiveness, roughness and coldness decreased. These results can be related to increased water absorption, improved agitation, increased fat instability and smaller ice crystals. Sensory evaluation showed that ice milk containing 0.045 g/kg Chubak root extract powder had the highest overall acceptance and gained more scores. It can be concluded that the use of Chubak root extract powder in the preparation of ice milk can improve the functional characteristics of the product so that it can achieve a higher position in the group of frozen dairy products.

    Keywords: Ice milk, Chubak extract, Physical properties, Overrun, Sensory evaluation
  • Narjes Aghajani*, Amir Daraei Garmakhany, Omid Hedayati Dezfouli Pages 237-250

    Drying is one of the oldest methods of food preservation, which usually have adverse effect on the physicochemical properties and nutritional value of the final product too. Today, the demand for application of rapid drying methods such as using microwave and infrared beams has increased to prevent or reduce undesirable changes in foods. In this study, the effect of infrared drying process condition (drying temperature and time) on weight loss, vitamin C and color properties of Shahsavar Yazdi pomegranate arils were investigated and optimized by response surface method. The results showed that the amount of weight loss and L* value of pomegranate samples, increased with increasing drying time and temperature, while the amount of vitamin C decreased. Drying temperature had a greater effect on weight loss and vitamin C changes compared to drying time; however, variation of L* value under the influence of infrared drying time are more severe than the drying temperature. The amount of a* and b* value increased with increasing drying temperature while decreased with increasing infrared drying time. The best conditions for infrared drying of pomegranate arils are using drying temprature of 55 °C for 600 minutes and by applying the optimal conditions, the amount of weight loss, vitamin C and the total color difference (DE) of the produced pomegranate arils are equal to 69.5, 12.89 and 5.79 respectively. The results of the optimal conditions validation test showed that by applying the obtained conditions from the optimization process, the quality attributes of pomegranate such as weight loss, amount of vitamin C and the total color difference (DE) of the produced samples were 70, 12.45 and 7.75 respectively, which are very similar to the obtained results from the optimal conditions predicted by the response surface method.

    Keywords: Weight loss, Pomegranate arils, Infrared drying, Response surface method
  • Azar Mottahedi, Mandana Tayefe*, Fatemeh Habibi Pages 251-262

    Nowadays, gums are used in cereal and flour products to replace gluten by optimizing physicochemical and rheological properties. In this study, with the aim of improving the rheological properties of the dough compared to the control sample, the effect of different concentrations of guar gum, xanthan and pectin gums (0.3, 0.6 and 0.9%) in terms of weight / weight percentage based on rice flour of Nemat  and Neda cultivars was examined. Based on the results of the viscosity properties, the highest Peak viscosity is in Nemat and Neda cultivars with the addition of guar (0.9%) and the lowest Peak viscosity is in Nemat cultivar without adding gum or control sample. The results show that with increasing guar and increasing the concentration of added guar, the tendency to absorb water increases and the volumetric expansion of the dough will increase. The greatest effect on the rate of breakdown viscosity was observed in Nemat cultivar with the addition of xanthan gum and the highest rate of breakdown viscosity was observed in Neda cultivar with increasing guar (0.9%). Due to the decreasing trend on the rate of breakdown, we find that xanthan is not a suitable hydrocolloid to improve the rheological properties of rice flour paste of Nemat cultivar. The highest rate of setback viscosity was observed in both Nemat and Neda cultivars with an increase of 0.3% and the lowest rate was in the control sample. Comparison of the average of statistical data shows that the highest final viscosity in both Nemat and Neda cultivars with an increase in guar 0.9% and the lowest in the control sample. It can be concluded that increasing the gums used in this study increases the tendency of the final product or product to dry after cooling.

    Keywords: Guar, Hydrocolloid, Pectin, Rice flour, Viscosity, Xanthan
  • Danial Maghsoudlou Kamali, Ghadir Esmaeili, Seyed Ahmad Shahidi*, Donya Maghsoudlou Kamali Pages 263-275

    Drying is an important method of preservation of wet materials and is applicable to a wide range of industrial and agricultural products. Dried products have limited deterioration rates, due to the low water activity, are easily transported and stored because of the reduced volume, and have no need of refrigeration, representing energy economy. The purpose of the present study was to develop a model to describe the heat and mass transfer during the drying of beetroot. Temperature, moisture content, and shrinkage of a beetroot disc were simulated during drying at three different air temperatures (50, 60, and 70 °C). Simultaneous heat and moisture diffusion equations were solved along with convective boundary conditions, using a simulation language, MATLAB, based on finite difference technique. Shrinkage, variable thermal properties and moisture diffusivity were considered in the simulation. The simulated results matched satisfactorily with measured temperature and moisture content of the beetroot during drying.

    Keywords: Beetroot, Finite Difference, Heat Transfer, Mass Transfer, Shrinkage
  • Farnaz Foutohi, Mahnaz Manafi Dizaj Yekan* Pages 277-289

    The target of present study was production of functional low-fat yogurt fortified with flaxseed flour. The effect of different concentrations of flaxseed flour (0.5, 1 and 1.5%) during different storage time (1, 7, 14, 21 days) have been studied on physicochemical, microbial and sensory properties of Low fat yogurt. The results showed that increasing in flaxseed flour had no significant effect on pH, acidity and peroxide value while significantly synergies and dry matter increased and pH and viscosity decreased. With increasing in storage time, dry matter and Acidity increased, while pH and viscosity decreased. Peroxide values increased significantly during storage of yogurt samples. Different levels of flaxseed flour had no significant effect on mold and yeast counts, while it has showed significant increase with increasing in storage time. Regarding to sensory properties, the most scores were obtained for control and with 0.5% flaxseed flour samples. while scores were reduced during storage. Regarding to nutritional properties of flaxseed flour and including essential fatty acids, addition of 0.5% flaxseed flour with preserving chemical and physical properties can help to produce functional low fat yogurt.

    Keywords: Flaxseed flour, low fat yogurt, Functional, Fortification
  • Hassan Nakhchian, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Seyed Ali Mortazavi, Mohebbat Mohebbi Pages 291-303

    The impact of aw (0.65-0.9), temperature (15-30°C) and their interaction on the germination and radius growth of Aspergillus fumigatus isolated from cake was surveyed on Yeast Extract Glucose Chloramphenicol Agar (YGC-Agar) during 60 days as well as the capabilities of Gompertz and Logistic models for fitting data were explored. Rising aw (from 0.65 to 0.9) and temperature (from 15 to 25°C) caused significant enhancing of germination and growth rate of A. fumigatus (P < 0.05). However, in constant aws, further increasing of temperature (up to 30°C) led to meaningful decreasing of these parameters (P < 0.05). A. fumigatus did not germinate at aw 0.65. In addition, germination was observed at aw 0.7 and 0.75 only when the temperature was 15 and 25°C while the mycelium growth was not occurred at these conditions. Although the germination rate was relatively high at aw 0.8, the mycelium growth was very limited. The most amount of germination and radius growth was for aw 0.85 -0.9 and temperature 15-25°C (P < 0.05). Consequently, the optimum growth of A. fumigatus was seen at aw 0.9 and temperature 25°C and the best shelf life of cake proved at aw < 0.7. Furthermore, fitting the growth curves demonstrated the more accuracy of Logistic model rather than Gomperts model.

    Keywords: germination, water activity, mold, cake, modelling
  • Fatemeh Tayebi Rad, Hamid Bakhshabadi*, Shilan Rashidzadeh Pages 305-317

    Optimization of extraction of bioactive compounds from seedless barberry fruit using pulsed electric field pretreatmentAbstract In this research, in order to optimize the extraction process of Ethanolic extract of barberry fruit, the increase and optimization of the conditions for the extraction of anthocyaninchr('39')s and bioactive compounds by means of intermittent electric field pre-treatment from three levels of electric field intensity (0.5, 1.75 and 3 kV / cm) and 3 levels of number of pulses (15, 30 and 45); then with ethanol solvent was used to extract their extracts and the amount of flavonoids, total anthocyanin, DPPH, total phenolic compounds, iron regeneration capacity, vitamin C and acidity compared to control (no treatment)  Was studied. The results showed that the total phenol content of the extract decreased by increasing the number of pulses and reducing the intensity of the pulsed electric field applied to the sample. The increase in the electric field strength and the number of pulses initially increased the flavonoid content, DPPH and iron ion recovery capacity, but with the increase of these variables, these three parameters decreased. Also, with increasing of these parameters, the anthocyanin level and vitamin C content increased. The acidity of the sample was reduced and then increased by increasing the electric field strength and applied pulse number. Regarding the results of the process optimization, it can be concluded that the electrical field intensity of 2.003 kV / cm and applying 29 pulses can increases the antioxidant properties of the produced product compared with the control sample.

    Keywords: Anthocyanin, Extraction, Barberry, Pulse electric field
  • Mohadese Naghadian Moghadam, Elahe Mahmoodi* Pages 319-332

    Honey is a natural product that has long been used for treatment in addition to nutrition. In this regard, the antimicrobial effect of some Iranian kinds of honey against antibiotic-resistant bacterial strains and the relationship between this effect and the enzymatic activity of honey samples were evaluated. In this study, the protein content of 20 honey samples before and after extraction was determined and analyzed by SDS-PAGE technique. Then the activity of glucose oxidase, amylase, invertase, and catalase enzymes of each honey was measured. Inhibition of the tested bacterial strains in the presence of honey was investigated by ager well diffusion method and the relationship between enzymatic activity with antibacterial effect and freshness of honey was evaluated. The protein content of the samples before extraction ranged from 0.4 06 0.06 to 1.0 64 64.19 mg/g honey and after extraction this amount decreased by about 50% or less. In the protein profile of all kinds of honey after electrophoresis, 3 bands related to amylase, invertase, and glucosidase enzymes were visible. The activity of enzymes was assigned to glucose oxidase> invertase> amylase> catalase, respectively. The selected honey samples did not affect Staphylococcus epidermidis and had the least effect on Pseudomonas aeruginosa. After honey inoculation, the inhibitory pattern of Escherichia coli and Enterococcus faecalis were similar, but a different inhibitory pattern was observed from Staphylococcus aureus strain. This study showed that glucose oxidase plays an important role in bacterial inhibition, but this role fluctuates in catalase-positive strains. Also, Amylase and invertase enzymes can be a measure of the freshness of honey.

    Keywords: Iranian honeys, Antibacterial activity, Glucose oxidase, Invertase, Amylase
  • Haniyeh Freydooni, F.Hosseinmardi*, SH.Mehdikhani Pages 333-347

    Nowadays, increasing the level of awareness among consumers of dietary drinks has led to the preparation and formulation of new products. The production of Kombucha using 0, 1, 3 and 5 % of green tea extract and stevia in levels 0, 2, 4 and 6% were prepared. Kombucha tests such as acidity, pH, viscosity, colorimetric indices, soluble protein, lactic acid and acetic acid measurements, antioxidant activity were monitored during days zero, seven and fourteen. The use of stevia in pH and colorimetry was significant at 0.05. The results showed that the addition of stevia significantly increased acidity, increased acetic acid and lactic acid, increased soluble protein and increased antioxidant activity compared to the control sample. The highest score of the final overal acceptability belonged to the treatments  blank containing 10%  sucrose,free stevia and free green tea extract, Treatment containing 10%sucrose, free stevia and 1% green tea extract, Treatment containing 10%sucrose, free stevia and 3% green tea extract, Treatment containing 8%sucrose, 2%stevia and of 3% green tea extract, Treatment containing 8% sucrose +2% stevia and 5 % green tea extract . The highest antioxidant activity was determined by treatment with 8% sucrose + 2% stevia + 5% green tea extract and the treatment containing 6% sucrose + 4% stevia + 5% green tea extract. According to the results, in order to increase the functional properties of Kumbucha and reduce the amount of sucrose sugar in this product, the use of stevia and green tea extract is recommended.

    Keywords: Stevia, Kumbucha, Green tee extract
  • Simindokht Johari, Seyyed Hossein Hosseini Ghaboos*, Taher Shahi Pages 349-358

    Yogurt is popular because of its high levels of calcium, vitamins, minerals and low levels of fat, as well as its health-promoting effects and inhibiting harmful bacteria and helping to prolong life. Pumpkin is a good source of β-carotene, water-soluble vitamins and amino acids. In this study, syneresis, pH, acidity and rheological properties of yogurt (1.5% fat) containing 0, 2.5, 5 and 7.5% pumpkin powder were investigated. The results showed that the highest amount of acidity (74° Dornic) was related to the control sample. The results showed that by adding 2.5% pumpkin powder to the control sample, the strength of the formed gel decreased and with increasing concentration up to 7.5%, this property was increased. In the study of the viscoelastic behavior of the samples, it was found that by adding a concentration of 2.5% powder to the control sample, the ratio of viscous to elastic component increases, but with further increase in concentration, this ratio remains almost the same and therefore the viscoelastic behavior remains balanced. The values of loss tangent in the viscoelastic region for the control sample, 2.5%, 5% and 7.5%, were 0.173, 0.308, 0.317 and 0.319, respectively. Therefore, with greater structural cohesion, the consumer feels the same flexibility of the gel regardless of the gel concentration. Also, in all samples, in the whole frequency range, the elastic behavior prevailed over the viscous behavior, which increased by adding 2.5% powder to the control sample, the type of gel structure (b) increased, and the strength of the structure (a) decreased. This means that the yogurt gel becomes weaker and with increasing concentration of the powder, b decreases and a increases; Therefore, the strength of our structure increases.

    Keywords: Acidity, Elasticity, Pumpkin, Viscoelastic, Yogurt
  • Azin Nasrollah Zadeh Masouleh, Azade Ghorbani Hasansaraei*, Ebrahim Amiri, Fatemeh Habibi Pages 359-370

    Rice is the staple food of the Iranian people and its pollution with heavy metals has irreparable dangers for consumers. The aim of this study is to find a way to reduce the absorption of heavy metals from rice. To study the effect of nitrogen fertilizer and parboiling process on heavy metals, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. In this study, nitrogen fertilizer at three levels (N1: 60, N2: 80 and N3:100 KgN /Ha) and parboiling at two levels of soaking temperature (C1:50 and C2:80 °C) and two levels of steaming time (T1:10 And T2:15 min) were applied. Induced plasma mass spectrometry (ICP-MS) was used to determine heavy metals. Increasing the soaking temperature and steaming time reduced all heavy metals, but changes in fertilizer levels had no significant effect on heavy metals. The interaction effects of the treatments showed that N3C1T1 treatment had the highest percentage of weekly allowance for Cr and Ni (99% and 58%, respectively) and N2C1T1 treatment had the highest percentage of weekly allowance for Mg and Cd (11% and 9.5%, respectively). Increasing the soaking temperature and steaming time minimizes the weekly intake of all heavy metals so that the N2C2T2 treatment shows the lowest weekly intake of all heavy metals. In less heat and time, the remaining heavy metals cannot be ignored, so parboiling at higher temperatures and times is recommended to maintain consumer safety and health.

    Keywords: Rice, Nitrogen, parboiling, Heavy metals, soaking, steaming
  • MohammadMahdi Karimkhani*, Hadi Bagheri Sales Pages 371-379

    In this study, anti-oxidant, anti-bacterial and antifungal effects of 5 different treatments including Artemisia scoparia waldst & Kit extract at 5% concentration (Asw 0.05), edible gelatin and glycerol (GG), edible coating of gelatin and glycerol Along with 5% of extract (GG + Asw 0.05), starch and glycerol (SG), edible coating of starch and glycerol with 5% of extract (SG + Asw 0.05) in hamburger paste at 4 ° C Duration of 8 days was investigated. During this period, moisture, pH and color of treatments were measured. In the antioxidant test by TBARS, the levels of malondialdehyde were measured at the start of the experiment, fourth and eighth, and in all treatments the malondialdehyde increased with increasing time, and the antioxidant power of the treatments during this period was respectively Were(GG+Asw 0.05) ،(SG+Asw 0.05) و (SG). n addition, the anti-bacterial and antifungal effects of the treatments were similar, and the anti-bacterial strength of the treatments was higher than the total polymorphisms of mesophilic bacteria. The color and moisture content of all treatments decreased over time, but PH was increasing. After the 8th day, the moisture content of the treatments was the highest to the lowest (GG + Asw 0.05), (SG + Asw 0.05), (GG), (SG) and (Asw 0.05) and tests were done completely randomly at 5% level.

    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Antifungal, Oriental Artemisia, Increase in health factor