فهرست مطالب

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفورا یاسبلاغی شراهی، بیژن یوسفی یگانه*، سکینه عارفی فرد، محمد مهدی فرهپور صفحات 1-22

    به منظور شناسایی و درک تاریخچه بعد از رسوب گذاری در سنگ های کربناته سازند باغ ونگ، دو برش چینه شناسی باغ ونگ و شش انگشت در شمال طبس (خاور ایران مرکزی) انتخاب شده است. سازند باغ ونگ در برش باغ ونگ به ضخامت 5/58 که مرز زیرین آن با سازند سردر به صورت ناپیوستگی فرسایشی و مرز بالایی آن با سازند جمال تدریجی است. در برش شش انگشت ضخامت این سازند 62 متر که با ناپیوستگی فرسایشی برروی سازند سردر قرار می گیرد و مرز آن با سازند جمال تدریجی می باشد. نمونه های گردآوری شده در دو برش (74 نمونه از برش باغ ونگ و 70 نمونه از برش شش انگشت) از لحاظ فرآیند های دیاژنزی مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج مطالعه برش ها منجر به شناسایی چندین فرآیند دیاژنزی مانند میکریتی شدن، نوریختی (افزایشی و کاهشی)، سیمانی شدن (سیمان هم محور، برمحور، دروزی، پویی کیلوتوپیک، هلاله ای، آویزه ای، هم بعد و بلوکی)، فشردگی (مکانیکی و شیمیایی)، انحلال (وابسته به فابریک و غیروابسته به فابریک)، جانشینی (پیریتی شدن، سیلیسی شدن و دولومیتی شدن) و تعیین مدل دیاژنزی شده است. براساس شواهد پتروگرافی، توالی پاراژنتیکی نهشته های پرمین زیرین در این دو برش در چهار محیط دریایی، آب شیرین، تدفینی و بالاآمدگی تفسیر و طی سه مرحله دیاژنزی یعنی دیاژنز اولیه (ایوژنز) و دیاژنز میانی (مزوژنز) و دیاژنز نهایی (تلوژنز) تعیین شده است.

    کلیدواژگان: فرآیندهای دیاژنزی، سازند باغ ونگ، شمال طبس
  • بهزاد سلطانی، بیژن بیرانوند*، سید رضا موسوی حرمی، جواد هنرمند، فرید طاعتی صفحات 23-45

    نهشته های پلیوسن در شمال ایران شامل واحدهای چینه ای چلکن و آقچاگیل از مهم ترین عناصر سیستم نفتی در حوضه خزر هستند. واحد چلکن دارای رخساره قاره ای و عمدتا درشت دانه با سن پلیوسن پیشین- میانی و واحد آقچاگیل شامل رخساره کربناته- تخریبی سفیدرنگ و سن پلیوسن پسین می باشد. در این مطالعه، سه رخنمون آق بند، سوملی دره و یلی بدراق به عنوان بیش ترین ضخامت و قدیمی ترین توالی های ترشیاری در شمال شرقی گنبد کاووس (جنوب شرق حوضه خزر) برداشت شده اند. هدف اصلی این پژوهش، تعیین کانی شناسی اولیه و تحلیل شرایط محیطی سازند آقچاگیل با استفاده از نتایج ژیوشیمی عنصری در منطقه مورد مطالعه می باشد. تغییرات مقادیر عناصر اصلی و فرعی نمونه های آهکی سازند آقچاگیل و مقایسه آن با نتایج ارایه شده توسط مطالعات مشابه، بیانگر کانی شناسی اولیه آراگونیتی و کلسیت پرمنیزیم است. تغییرات نمودار Sr/Ca  در برابرMn  حاکی از وجود یک سیستم دیاژنتیکی نیمه بسته در زمان رسوب گذاری سازند آقچاگیل در حوضه می باشد. مقادیر بالای Mn در نمونه های گل غالب نشان دهنده شرایط نیمه احیایی و مقدار پایین Mn و میزان بالای Sr در نمونه های دانه غالب برش های مورد مطالعه بیانگر تاثیر دیاژنز جوی (انحلال زیاد) در حوضه رسوبی می باشند. مقایسه مقادیر عناصر اصلی و فرعی با مقادیر استاندارد و میانگین آن ها در حوضه های رسوبی مختلف، بیانگر نیمه بسته بودن حوضه رسوبی در زمان رسوب گذاری سازند آقچاگیل بوده و شوری کمتر حوضه به سمت بالای توالی ناشی از ورود آب شیرین و ارتباط آن با دریاهای باز در برخی از مقاطع زمانی پلیوسن می باشد.

    کلیدواژگان: جنوب شرق حوضه خزر، سازند آقچاگیل، ژئوشیمی رسوبی، دیاژنز، محیط رسوبی
  • کیامرث حسینی، پیمان رضایی*، سجاد کاظم شیرودی صفحات 46-64
    سازند میشریف یکی از مهم ترین مخازن نفتی حوضه خلیج فارس است. در این پژوهش از داده های تخلخل، تراوایی و لاگ های پتروفیزیکی به ترتیب به منظور تعیین واحدهای جریانی و رخساره های الکتریکی مخزن میشریف در دو چاه میدان نفتی اسفند استفاده گردیده است. با استفاده از تحلیل داده های پتروفیزیکی با روش MRGC، سه رخساره الکتریکی (EF) تشخیص داده شد. رخساره EF1 بهترین خصوصیات مخزنی را نشان می دهد و به طور عمده دارای نهشته های پشته کربناته است، در صورتی که رخساره EF3 با ضعیف ترین خصوصیات مخزنی دارای نهشته های دریای باز و لاگون است. تحلیل داده های تخلخل- تراوایی نیز منجر به شناسایی 4 واحد هیدرولیکی با استفاده از شاخص FZI گردید. واحد HFU1 با ضعیف ترین وضعیت مخزنی به طور عمده با رخساره های محیط پشته کربناته، لاگون و پهنه جزرومدی مشخص می شود، اما واحد HFU4 با بهترین وضعیت مخزنی دارای رخساره های محیط های لاگون، پشته کربناته و دریای باز است. رخساره الکتریکی EF1 معادل واحد جریانی HFU2،  HFU3و رخساره الکتریکی EF3 نیز معادل واحد جریانی HFU1 است.  هم چنین واحد جریانی HFU4 معادل رخساره الکتریکی EF1 و EF2 می باشد. مطالعه توان مخزنی سازند میشریف بر مبنای شاخص RPI نیز نشان از وضعیت پیچیده مخزنی آن دارد. بر مبنای این شاخص، مخزن میشریف در دو چاه تحت بررسی به طور میانگین در رده متوسط و ضعیف قرار می گیرد. فرآیندهای رسوبی و دیاژنزی اثرهای پیچیده ای بر روی توالی مخزن و پارامترهای مخزنی آن داشته است؛ مطالعه رخساره های الکتریکی در کنار واحدهای جریانی توانایی تفکیک افق های مخزنی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: رخساره الکتریکی، واحد جریانی، توان مخزنی، سازند میشریف، میدان نفتی اسفند
  • آیسان قاسملو، افشین زهدی*، حسین کوهستانی، میر علی اصغر مختاری صفحات 65-78

    در این پژوهش، ماسه سنگ های بخش میانی سازند قرمز بالایی در فاصله 70 کیلومتری شمال باختر زنجان مورد مطالعه قرار گرفته است. بخش میانی سازند قرمز بالایی 945 متر ستبرا داشته و به 4 بخش تقسیم می گردد. این بخش‎ها شامل تناوب واحدهای تبخیری و مارن‏های سبز با میان لایه‎ های ژیپس‎دار با ستبرای 300 متر، تناوب مارن‎های قرمز با میان‏لایه ‏های ماسه‏ سنگی قرمز و خاکستری رنگ و میکروکنگلومرا (با فراوانی ناچیز) با ستبرای 355 متر، تناوب مارن‏های قرمز و سبز با میان لایه ‏های ماسه‏ سنگی خاکستری و قرمز رنگ با ستبرای 150 متر و تناوب مارن‎های سبز- خاکستری با میان‏لایه‏ های ژیپس با ستبرای 140 متر می باشند. ماسه سنگ ها عمدتا دربرگیرنده انواع خرده سنگ های رسوبی، دگرگونی و آتشفشانی، کوارتزهای عمدتا تک بلوری با خاموشی مستقیم و به میزان کمتر فلدسپات عمدتا از نوع ارتوز می باشد و در فضای بین این ذرات، سیمان کربناته و به میزان کمتر ماتریکس شناسایی شده است. ماسه سنگ ها از نوع فلدسپاتیک لیت آرنایت و به میزان کمتر لیت آرنایت (عمدتا چرت آرنایت) بوده و بلوغ بافتی، این ماسه‏ سنگ‏ها عمدتا به ‏صورت نیمه ‏بالغ تا بالغ می‏باشند. لایه های میکروکنگلومرایی نیز از نظر ترکیب سنگ شناسی مشابه با ماسه سنگ ها بوده و به صورت کنگلومرای خارج سازندی، ارتوکنگلومرا (زمینه کمتر از 15 درصد) و از نوع چند منشایی تقسیم بندی می شوند. براساس اجزای اصلی تشکیل دهنده و نتایج آنالیزهای ژیوشیمیایی عناصر کمیاب، جایگاه تکتونیکی این ماسه سنگ ها مناطق برخوردی و کوهزایی با چرخه مجدد است. هم چنین با توجه به داده ‎های به‎ دست آمده در این تحقیق، سنگ مادر ماسه سنگ ها بیش تر مربوط به سنگ های آذرین حدواسط تا فلسیک بوده و تحت تاثیر آب و هوای نیمه خشک قرار داشته اند.

    کلیدواژگان: چینه نگاری سنگی، زمین شیمی، جایگاه تکتونیکی، بخش میانی سازند قرمز بالایی، زنجان
  • علی حسین جلیلیان* صفحات 79-94
    مطالعه چیدمان رخساره ها و محیط رسوب گذاری توالی های ژوراسیک منطقه فارس، گویای تحولات مهمی در تاریخچه تکامل این قسمت از حوضه ی رسوبی زاگرس از جمله خروج از آب تا غرق شدن پلاتفرم کربناته در آن دوره است. به منظور بررسی جنبه های مختلف این رویدادهای زمین شناسی، دو برش از نهشته سنگ های ژوراسیک در کوه گدون و میدان نفتی کوه سیاه از نظر رسوب شناسی، چینه نگاری و چاه نگاری مطالعه شدند. یافته های این تحقیق نشان داد که توالی رسوبی ژوراسیک زیرین منطقه فارس عمدتا شامل سنگ های کربناته و شیل هایی است که در بخش داخلی یک رمپ هموکلینال نهشته شده است. این توالی به یک افق خاک آهکی (کالکریت) منتهی می شود که همزمان با ناپیوستگی آلنین و خروج پلاتفرم از آب تشکیل شده است. پیشروی دریا و برقراری دوباره پلاتفرم در اوایل ژوراسیک میانی منجر به پوشانده شدن سطح ناپیوستگی با کربنات های پیراکشندی، شیل های دریایی عمیق و سنگ آهک های پلاژیک است. پوشانده شدن بدون واسطه نهشته های پلاتفرمی با رخساره های دریایی عمیق باژوسین، نشانه افزایش ناگهانی فضای رسوب گذاری و غرق شدن سکوی کربناته فارس است. چنین شرایطی، نتیجه عمیق شدن سریع حوضه ناشی از فرونشینی تکتونیکی همزمان با بالابودن سطح جهانی آب دریاها در باژوسین است. در این زمان، تغییر محیطی بارزی در حوضه زاگرس روی داد که طی آن پلاتفرم وسیع و پیوسته (اپیریک) ژوراسیک پیشین از هم تفکیک و سامانه رسوبی تازه ای ایجاد شد. این سامانه متشکل از دریاهای عمیق و پلاتفرم های کربناته در بین آن ها بود و توسعه بیش تر دریاهای باز را نشان می دهد. تشابه محیط رسوبی نهشته های باژوسین در فارس و حوضه گوتنیا (لرستان و شمال عراق) نشانه گسترش دریاهای عمیق در بیش تر مناطق زاگرس است. با این اوصاف، غرق شدن پلاتفرم کربناته ژوراسیک یک رویداد فراگیر و نقطه عطف در تاریخ رسوب گذاری و تکامل ساختاری زاگرس است که رژیم رسوبی پس از آن کاملا متفاوت شده است.
    کلیدواژگان: غرق شدن پلاتفرم، ژوراسیک، منطقه فارس، حوضه زاگرس
  • بهروز رفیعی*، حسن محسنی، سعیده رحمانی، سمیه غضنفری صفحات 95-117
    نهشته تراورتنی بی آب و پل اروان در محل تاقدیس آران، شمال شهرستان آوج و در جنوب استان قزوین قرار دارند. یک برش از توده تراورتنی در حال ساخت پل اروان و دو برش از تراورتن بی آب مورد بررسی قرار گرفت. ریخت شناسی نهشته ها در هر دو منطقه از نوع آبشاری بوده که تحت تاثیر گسل های منطقه قرار دارند. بر پایه ویژگی های ظاهری چهار لیتوتایپ لامینه ای، حباب پوشش دار، گیاهی و درختواره ای (دندریتی) در منطقه شناسایی شد. فابریک میکریتی با آلوکم های پلوییدی مهم ترین فابریک بوده و انحلال و سیمانی شدن از مهم ترین فرایندهای دیاژنزی تراورتن در منطقه می باشد. بر پایه یافته های آزمایش XRD از 5 نمونه تراورتنی منطقه، کلسیت در منطقه بی آب، و کلسیت و آرگونیت در پل اروان کانی اصلی تشکیل دهنده می باشند. کانی های آواری ایلیت، کلریت و هماتیت نیز به مقدار کمی مشاهده می شود که خاستگاه آن ها از لایه های میوسن بالایی و پلیوسن موجود در زیر توده تراورتن می باشد. با توجه به یافته های ICP-OES از 16 نمونه تراورتنی، کلسیم دارای بیش ترین غلظت و منیزیم، سدیم، آهن و استرانسیم به مقدار کمتر در نمونه های تراورتن وجود دارند. مقدار این عناصر در تراورتن پل اروان بیش تر از منطقه بی آب است و به حضور سیانوباکتری ها، فعال بودن چشمه تراورتن ساز و رسوب آراگونیت مرتبط است. یافته های هیدروژیوشیمی آب چشمه ها نشان از عبور آب چشمه از لایه های نمکی در منطقه و نهشته شدن کربنات کلسیم از آب شور می باشد. گسل ها و شکستگی ها نقش مهمی در نفوذ آب به اعماق بیش تر و تعامل آب با لایه های زیرزمینی منطقه ایفا می کنند. تیپ آب هر دو چشمه از نوع کلرورکلسیک می باشد، این موضوع اختلاط آب های بی کربناته و آب شور و تبادل کاتیونی معکوس بین آب های شور و کربنات سنگ های اطراف را نشان می دهد. هدف این پژوهش مقایسه نهشته تراورتنی بی آب و پل اروان در دو سوی تاقدیس آران و نقش محیط رسوبی در تعیین ویژگی های نهشته تراورتنی می باشد.
    کلیدواژگان: تراورتن، لیتوتایپ، هیدروژئوشیمی، منطقه آوج، استان قزوین
  • علیرضا رستمی، محمدحسین آدابی*، عباس صادقی، سید علی معلمی صفحات 118-130
    سازند داریان (سن آپسین) با سنگ شناسی بطور عمده آهکی بیش تر بعنوان سازند مخرنی شناخته می شود. این سازند در منطقه دزفول جنوبی به سه بخش پایینی، میانی (زبانه کژدمی) و بالایی تقسیم می شود. سنگ شناسی بخش میانی شامل لایه های شیل، مارن و میان لایه های آهک رسی می باشد. تاکنون به ارزیابی توان تولید هیدروکربن این بخش پرداخته نشده است. در این مطالعه نتایج آنالیز راک ایول 67  نمونه از لایه های شیلی و مارنی  بخش میانی سازند داریان (سن آپسین) از سه برش سطحی و نه چاه در ناحیه دزفول جنوبی به منظور تعیین نوع کروژن، محتوای TOC و بلوغ حرارتی، مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده مقادیر TOC بخش میانی داریان  از 2/0 تا 5/2 درصد وزنی با میانگین 1/1 درصد وزنی است. عمده لایه های انتخابی بویژه در بخش مرکزی و غربی ناحیه از نظر حرارتی بالغ بوده و به پنجره نفت زایی رسیده است نمونه های مطالعه شده دارای کروژن تیپ II تا II/III و III بوده و توان زایش هیدروکربور (پتانسیل متوسط تا عالی) را دارند.  بررسی میزان بلوغ حرارتی نمونه ها با توجه به پارامتر Tmax در بخش میانی داریان حاکی از آن است که تقریبا تمامی نمونه ها وارد پنجره نفتی گردیده اند ارزیابی نمونه های مطالعه شده نشان می دهد که توان هیدروکربن زایی لایه های شیلی و مارنی بخش میانی داریان (زبانه کژدمی) در یک روند از  شرق به غرب افزایش می یابد و این بخش بعنوان سنگ منشاء می تواند نقش مهمی در سیستم نفتی داریان بالایی و و افق های مخزنی بالاتر داشته باشد.
    کلیدواژگان: سازند داریان، نوع کروژن، غنای ماده آلی، بلوغ حرارتی، توان هیدروکربن زایی
  • محمد گودرزی*، حسن امیری بختیار، محمدرضا نورایی نژاد، یدالله عظام پناه صفحات 131-160

    در این پژوهش براساس مطالعات پتروگرافی تعداد 12 ریزرخساره متعلق به محیط های رمپ خارجی، رمپ میانی، شول و رمپ درونی شناسایی گردید و بر مبنای آن ها پارامترهای دیرینه بوم شناسی بررسی شدند. سازند آسماری در چاه مورد مطالعه در شوری عادی تا فوق شور، محدوده نوری الیگوفوتیک تا یوفوتیک و مواد غذایی در محدوده الیگوتروف تا یوتروف نهشته شده است. در بخش های عمیق انرژی هیدرودینامیکی پایین، بستر نرم و پایدار بوده و فرامینیفرها دارای پوسته نازک و کشیده و در بخش های کم عمق رمپ میانی (بخش نزدیک به منشا) و شول انرژی هیدرودینامیکی بالا، بستر سخت و ناپایدار بوده و فرامینفرهای هیالین عدسی و لنزی شکل با دیواره ضخیم و در محیط لاگون فرامینیفرهای پورسلانوز با دیواره ضخیم قرار دارند. حضور فراوان فرامینیفرهای کف زی بزرگ با جلبک های قرمز کورالیناسه آ و قطعاتی از مرجان ها نشانگر آب های گرم و محیط های گرمسیری و نیمه گرمسیری در زمان تشکیل سازند آسماری بوده است و فراوانی بالای فرامینیفرهای سطح زی نسبت به درون زی در چاه مورد مطالعه نشان دهنده یک محیط دریایی اکسیژن دار می باشد. هم چنین در این پژوهش چهار اجتماع کربناته نانوفر، فورآلگال، رودآلگال و فوارمول شناسایی گردید. در نهایت پس از بررسی و شناسایی سطوح مرزی، چهار سطح مرزی مثبت (PB) و پنج سطح مرزی منفی (NB) شناسایی شد که بعضی از این سطوح مرزی با مرز آشکوب ها مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: میدان نفتی مارون، سازند آسماری، دیرینه بوم شناسی، ریزرخساره ها، سیکلولاگ
  • زینب کرمی، سعیده سنماری*، بیژن ملکی صفحات 161-173

    میدان نفتی مارون دربخش میانی پهنه ساختاری زاگرس چین خورده،در فرو افتادگی دزفول قرار دارد. دراین مطالعه با بهره گیری از داده های زیر سطحی و نر م افزار ژیولاگ،زون های تفکیکی اینتاقدیس مخزنی از لحاظ لیتولوژیکی تعیین شد. در تعیین زون های مخزنی، فاکتورهایی مانند تخلخل و حجم شیل مدنظر قرار گرفت. بررسی های پتروفیزیکی با استفاده از کراس پلات های نوترون- چگالی، نوترون - صوتی، چگالی- صوتی و M-N  نشان می دهد که در این مخزن لیتولوژی غالب کربناته است. بر اساس آنالیز داده های چاه پیمایی و با استفاده از کراس پلات نوترون- چگالی، سازند آسماری از نظر تخلخل از وضعیت مناسبی به ویژه در بخش های بالایی سازند برخوردار بوده که به همین جهت بخش های بالایی نسبت به پایینی از کیفیت مخزنی بهتری برخوردار است. هم چنین درستی ارزیابی انجام شده در چاه مورد مطالعه با تخلخل محاسبه شده از مغزه از تطابق قابل قبولی برخوردار بود. در مطالعه حاضر میانگین حجم شیل بر اساس لاگ CGR برابر 33/25 درصد است که از این مقدار، بیش ترین میزان حجم شیل در قسمت پایینی سازند متمرکز است. از آنجا که هر توالی رسوبی می تواند از یک یا چند زون مخزنی با ویژگی های لیتولوژی و پتروفیزیکی مخصوص به خود تشکیل شود، لذا 5 زون مخزنی A, B, C, D,E در چاه مورد مطالعه شناسایی شد که در زون بندی توالی رسوبی سنگ مخزن آسماری جای گرفتند. در این مطالعه، زون A مربوط به قسمت بالایی و زون E متعلق به قسمت پایینی از توالی آسماری است. تحلیل داده های در دسترس، تخلخل مناسب در کل سازند و میزان حجم شیل پایین خصوصا در زون های  A, B, C, D بیانگر آن است که تقریبا کل سازند در میدان مارون از استعداد مخزنی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نرم افزار ژئولاگ، اشباع شدگی، تخلخل، زون مخزنی
  • محمد بهره ور*، حسین رحیم پور بناب، نجمه جعفرزاده صفحات 174-190
    سازند داریان (شعیبا) به دیرینگی آپتین- آلبین یکی از مخارن مهم نفتی در زاگرس و خلیج فارس به شمار می رود. این سازند در میدان مورد مطالعه قابل تقسیم به چهار بخش کربناته زیرین با لیتولوژی آهک کرم تا تیره رنگ با وجود حفرات انحلالی، بخش زبانه کژدمی با لیتولوژی مارنی به رنگ خاکستری تیره و بدون ساخت رسوبی، بخش کربناته بالایی آهک به رنگ خاکستری تیره تا روشن و بخش آواری های راس با لیتولوژی ماسه ای سیلتستونی و شیل می باشد. بررسی ریزرخساره های سازند داریان در این میدان منجر به شناسایی 3 رخساره آواری و 8 رخساره کربناته شد که در 5 کمربند رخساره ای شامل دلتا، رمپ داخلی، رمپ میانی، رمپ خارجی و حوضه ژرف رسوب کرده اند. آنالیز و تفسیر رخساره ای با توجه به فونای موجود در میدان مورد نظر انجام شد که عمدتا نشانگر محیط کم عمق دریایی می باشد. عدم نقطه عطف و تغیبرات یکنواخت در رخساره ها و عدم وجود موجودات ریف ساز مانند مرجان ها و رودیست ها و جایگزین شدن جلبک های لیتوکودیوم- باسینلا که این موجودات توانایی کمتری در ساختن ریف های بزرگ دارند، بنابراین این محیط رسوبی به صورت یک رمپ کربناته پیش بینی شد که دارای ریف های کومه ای و پشته ای می باشد. تعداد سه توالی رسوبی رده ی سوم کربناته در میدان مورد مطالعه شناسایی شد این سکانس ها به ترتیب در آپتین پیشین، میانی و پسین بر اساس سن نسبی قرار گرفتند. در سکانس اول و سوم مرزهای سکانسی توسط ناپیوستگی ها و عوارض مربوط به آن ها شناخته می شود و در سکانس دوم پسروی آب و تبدیل شدن رخساره های حوضه ی اینتراشلفی (حوضه ی کژدمی)  به رخساره های کم عمق تر قابل تشخیص است. بیشینه سطح غرقابی نیز در این سکانس ها توسط بیش ترین پیشروی سطح دریا در خشکی و توسط رخساره های عمیق رمپ خارجی و حوضه و افزایش نسبی در میزان ایزوتوپ کربن و اکسیژن، شناخته می شود. در انتها یک سکانس آواری حاصل از وارد شدن رسوبات تخریبی به حوضه رسوبی شناسایی گردیده است.
    کلیدواژگان: آپتین- آلبین، رمپ کربناته، چینه نگاری سکانسی، زاگرس
  • محسن رنحبران*، ندا بشیری، مهناز حسین زاده صفحات 191-207
    چشمه تراورتن ساز شوراب در فاصله ی 140 کیلومتری شرق تهران و در ابتدای گردنه گدوک در مرز استان های تهران و مازندران قراردارد. این چشمه از شکستگی ها و زهکشی های موجود از سازند باروت از تونل قطار منشا می گیرد. با توجه به زمان تشکیل نهشته ها، دو گروه تفکیک گردید: گروه اول نهشته های که امروزه در حال تشکیل و شکل گیری هستند و اکثرا دارای رنگ های متنوع بوده و گروه دوم نهشته های قدیمی و فسیل شده که عمدتا در مجاورت مسیر راه آهن و در کنار نهشته های جدید در غرب روستا قرار دارد و بیش تر کرم رنگ می باشد. سن تشکیل این نهشته های جدید کمتر از صدسال می باشد. مورفولوژی و نهشته های رسوبی به فرم های آبشاری و لایه ای می باشد. براساس ویژگی های ظاهری دو لیتوتایپ از نوع 1- تراورتن لامینه ای (Laminated travertine) و 2- توفای آهکی یا فریم ستون فیتوهرمی (Calcareous Tufa or Framestone phytoherm) شناسایی شد. نتایج پتروگرافی برش های نازک میکروسکوپی منجر به شناسایی  چهار نوع میکروفاسیس شامل: 1- میکروفاسیس باندستون رفتی: Microfacies raft boundstone؛ 2- میکروفاسیس جلبکی؛ 3- میکروفاسیس باندستون لامینه Microfacies Crystalline crusts و 4- میکروفاسیس باندستون بوته ای گردید. انحلال و سیمانی شدن از مهم ترین فرآیندهای دیاژنزی توفا و تراورتن در فاسیس های کربناته منطقه می باشد. بر اساس غلظت یون های محلول، تیپ آب چشمه شوراب تقریبا خنثی تا کمی قلیایی و از نوع کلرورسدیک می باشد.
    کلیدواژگان: لیتوتایپ، گردنه گدوک، چشمه شوراب، تراورتن، توفا، البرز
  • عباس ده کار، ولی احمد سجادیان*، محمدرضا نورا، کاظم شعبانی گورجی، عباسعلی امرایی صفحات 208-223

    هدف از این تحقیق، بررسی فرایندهای دیاژنزی و تاثیر آن بر کیفیت مخزنی سازند کربناته فهلیان، به سن کرتاسه پیشین در برش زیرسطحی چاه 1 و 2 میدان نفتی اروند واقع در دشت آبادان است که بر پایه مطالعات پتروگرافی و پتروفیزیکی انجام گرفته است و این مطالعه شامل 229 برش نازک سنگی و هم چنین نگاره های چاه پیمایی می باشد. بررسی رویدادهای دیاژنزی نشان داد که انحلال و سیمان شدگی، دولومیتی شدن و میکرایتی شدن، انحلال فشاری و تراکم، رایج ترین فرایندهای دیاژنزی موثر بر سازند فهلیان در میدان اروند هستند. از میان فرایندهای یاد شده، سیمان شدگی و تراکم فیزیکی باعث از بین رفتن تخلخل و انحلال موجب افزایش آن شده است. استیلولیتی شدن در پاره ای موارد به خاطر دولومیتی شدن و انحلال در امتداد آن باعث افزایش کیفیت مخزن و در پاره ای موارد به دلیل تمرکز بقایای ناشی از انحلال، باعث ایجاد سدهای تراوایی شده است. مطالعه برش نازک سنگی مطالعه شده نشان می دهد تخلخل ها از نوع قالبی، حفره ای بین دانه ای و شکستگی است. مطالعات پتروفیزیکی مخزن مورد مطالعه بیانگر رخساره کربناته به همراه میان لایه هایی از رخساره شیلی سازند فهلیان است. تخلخل سنگ بین 3 تا 8 درصد و حجم شیل کمتر از 5 درصد بوده، درصد اشباع آب بین 10 تا 40 درصد و سیال موجود در مخزن آب به همراه نفت با درصد اشباع آب بالا می باشد. با توجه به مطالعه ریزرخساره ها، مدل رسوبی ارایه شده، رمپ کربناته است و به دلیل گسترش محدود فرآیندهای دیاژنزی موثر در کیفیت مخزنی و حجم گل آهکی متاثر از محیط رسوبی، کیفیت مخزنی سازند فهلیان در میدان اروند، متوسط ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: سازند فهلیان، دیاژنز، میدان نفتی اروند، کیفیت مخزنی، کرتاسه پیشین
|
  • S. Yasbolaghi Sharahi, B. Yosefi Yegane *, S. Arefifard, M. M. Farahpor Pages 1-22

    In order to identify and understand the post-depositional history of carbonate rocks in Bagh-e Vang Formation, tow stratigraphy sections of Bagh-e Vang and Shesh Angosht  have been selected in north Tabas (East Central Iran). Bagh–e Vang Formation in the Bagh-e Vang section is 58/5 m thick, its lower boundry with the Sardar Formation is disconformity and the upper boundry with the Jamal Formation is gradual. This formation in the Shesh Angosht section is 62 m thick, it overlies on Sardar Formation with disconformity and its boundry with Jamal Formation is gradual. Diagenetic investigation leads to the identification of several diagenesis processes such as micritization, neomorphism (aggrading and degrading), cementation (syntaxial, epitaxial, drusy, poikilotopic, meniscus, pendant, equant and blocky), compaction ( mechanical and chemical), dissolution (fabric selective and non fabric selective), replacment (pyritization, silicification, and dolomitization). Based on the evidence of petrography, the paragenetic sequence of the Lower Permian deposits in these two sections are interpreted in four environments, marine, metoric, burial, and uplift, and into three stages including: early diagenetic (eogenentic) and middle diagenetic (mesogenetic) and late diagenetic (telogenetic).

    Keywords: Diagenetic processes, Bagh- e Vang Formation, north Tabas
  • B. Soltani, B. Beiranvand *, S. R. Moussavi Harami, J. Honarmand, F. Taati Pages 23-45

    The Pliocene deposits in northern Iran including Cheleken and Akchagyl stratigraphic units are considered as the most important elements of petroleum system in the Caspian Basin. The Cheleken stratigraphic unit is mainly composed of the coarse-grained red-coloured continental facies with the age of Early to Middle Pliocene, and the Akchagyl unit mainly consists of white-coloured carbonate-clastic facies with the Late Pliocene age. In the present research, three outcrops (Aghband, Somli Darreh and Yelli Badragh) in the northeastern part of the Gonbad-e Kavous area were measured as the thickest and oldest Tertiary sequences. The main purpose of the study is to determine original mineralogy and depositional conditions of the Akchagyl Formation using elemental geochemistry analysis in the measured surface sections.Variations of the major and minor elements in the Akchagyl carbonate samples indicate the aragonite and high-Mg calcite mineralogical composition. Sr/Ca versus Mn variations represents the presence of semi-closed diagenetic system during formation of the Akchagyl unit in the basin. The high Mn-values in mud-dominated samples indicates the sub-anoxic condition whereas the low values of Mn and high Sr contents in grain-dominated samples represent the effect of meteoric diagenesis (dissolution) in the depositional basin. Comparison of the major/minor elements values with the standard mean values in other sedimentary basins indicates a semi-closed basin during deposition of the Akchagyl in the Late Pliocene, and the upward salinity decreasing of the basin is due to the fresh water input and its connection to the global oceans in some time intervals of the Pliocene.

    Keywords: Southeastern Caspian Basin, Akchagyl Formation, Sedimentary geochemistry, Diagenesis, Depositional environment
  • K. Hosseini, P. Rezaee *, S. Kazem Shiroodi Pages 46-64
    The Mishrif Formation is one of the most important oil reservoirs in the Persian Gulf Basin. In this research, the porosity and permeability data as well as the petro-physical logs are used respectively to determine the flow units and electrofacies of the Mishrif Formation in two wells of the Esfand oil field. Using petrophysical data, three electrofacies (EF) were detected by the MRGG method. The EF1 facies, which is consisted of predominantly carbonate shoal deposits, show the best reservoir characteristics, whereas the EF3 facies  with the weakest reservoir parameters, is composed of lagoonal and marine deposits. Analysis of the porosity and permeability data also lead to identification of four hydraulic units by using FZI index. The HFU1 unit with the least reservoir quality is characterized by the carbonate shoal, lagoon and tidal flat deposits but the HFU4 unit with the best reservoir quality is consisted of the lagoon, carbonate shoal and open marine deposits. In addition, the EF1 is equivalent to the HFU2 and HFU3 as the EF3 to the HFU1. The flow unit of HFU4 that is equivalent to the EF1 and EF2 electrofacies. The study of reservoir potential of the Mishrif Formation, based on RPI index, suggest its complicated reservoir quality. According to this index, the Mishrif reservoir is classified as the fair and poor classes in the studied wells. The sedimentary and diagenetic processes were associated with complicated effects on the reservoir sequence and its parameters. Thus, assessment of the electrofacies along with the flow units increases possibility of the reservoir horizons separation.
    Keywords: Electrofacies, flow zone, Reservoir Potential, Mishrif Formation, Esfand Oil Field
  • A. Ghasemlou, A. Zohdi *, H. Kouhestani, M. A. Mokhtari Pages 65-78

    In this reaserch for the first time, the sandstones of the middle parts of the Upper Red Formation in the Hamzelou region, 70 Km NW of Zanjan, has been studied based on sedimentology and elemental geochemistary. The studied section is 945 m thick and is divided into four parts. These parts from button to top of the formation consist of  alteration of evaporite beds; green-marl with interbedded of the gypsum (300 m); alternation of red-marl with the layers of red and grey-sandstone and micro-conglomerate (with less frequency) (355 m); the alternation of red and green-marl with interbedded of the grey and red-sandstone (150 m); the alternation of green-grey marls with interbedded of the layers of gypsum (140 m). Based on petrographic studies, these sandstones manily contain different types of the rock fragmensts such as sedimentary, metamorphic and minor amount of volcanic, monocrystalline quartz with straight extinction and finally feldspar manily orthoclase types with a less frequency. Carbonate cements and matrix are also visible between the grains. These sandstones represent manily a feldspathic-litharenite and litharenite (mainly chertarenite) composition with submature to mature in terms of textural maturity. The micro-conglomerate layers are similar in composition to sandstones and classified as an extra-formational conglomerate, ortho-conglomerate (less than 15% matrix) and polymictic conglomerate. Based on the main components of the studied sandstone and results of chemical analysis of the trace elements, the tectonic setting of these sandstones is related to collision and recycled orogenic. Also, according to the obtained data in this research, the source rocks of these sandstones are intermediate to felsic igneous rocks, which were influenced by semi-arid climates in the source area.

    Keywords: Lithostratigraphy, geochemistary, tectonic setting, Upper Red Formation, Zanjan
  • A. H. Jalilian * Pages 79-94
    The study of facies stacking and depositional environment of the Jurassic successions in the Fars region indicates important changes in the evolution history of the Zagros Basin, including subaerial exposure and drowning of the platform during that period. To investigate the different aspects of these geological events, two sections of the Jurassic sedimentary rocks in Gadvan anticline and Kuh-e Siah oilfield have been studied by sedimentology, stratigraphy and well logging. The results indicate that the Lower Jurassic sedimentary sequence is composed mainly of carbonate rocks and shales deposited in the inner part of a homoclinal ramp. This sequence terminated by a calcareous soil horizon (calcrete) which formed simultaneously with the Aalenian unconformity and related platform emergence. Subsequent marine transgression and re-establishment of the platform during early Middle Jurassic resulted in the discontinuity surface covered by peritidal carbonates, deep-marine shales and pelagic limestones. Immediate overlap of the platform deposits with the Bajocian deep-marine facies indicates a sudden increase in accommodation space and drowning of the Fars carbonate platform. The drowning was the result of rapid deepening of the basin caused by tectonic subsidence and a coeval global sea-level rise. This time slice represents a significant environmental change across the Zagros Basin during which the Early Jurassic undifferentiated platform (epeiric shelf) evolved into a new sedimentary system. This system containing deep-marine basins separated by platform areas reflects a change to more open marine conditions. Similar sedimentary environment of the Bajocian deposits in Fars and Gotnia Basin (Lurestan and northern Iraq) indicates the extension of deep-marine environment in most areas of the Zagros. Therefore, drowning of the Jurassic carbonate platform is a pervasive event and turning point in sedimentation history and structural evolution of the Zagros Basin that the sedimentary regime has since been quite different.
    Keywords: Platform drowning, Jurassic, Fars region, Zagros basin
  • B. Rafie *, H. Mohseni, S. Rahmani, S. Ghazanfari Pages 95-117
    Biab travertine and the Pole-Arvan travertine deposits are located in anticline Aran, north of Avaj city and in the south of Qazvin Province. One section of the Pole-Arvan travertine the forming quarry body and two sections of the Biab travertine were examined. The deposits morphologically are cascading in both regions, which is affected by faults in the region.  According to the physical characteristics, four lithotypes have been identified, including laminar, coated bubbles, vegetative and dendritic. Micritic fabric with Peloidal allochems has been the most important fabric, and also dissolution and cementation are among the most important diagenetic processes in the region's travertine. Based on the results of XRD analysis, calcite in Biab region, and calcite and aragonite in the Pole-Arvan are the main minerals. It also contains small amounts of illite, chlorite, and hematite minerals, which are originated of layers of upper Miocene and Pliocene under travertine. According to the results of ICP-OES analysis, there is the highest concentration of calcium and lower amounts of magnesium, sodium, iron and strontium in travertine samples. The amount of these elements in the Pole-Arvan travertine is higher than in the Biab region and is related to the presence of cyanobacteria, the activation of the travertine springs and the deposition of aragonite. The hydrogeochemical results of this water indicate the passage of spring water through the salt layers of the region and the deposition of travertine from saline water. The water type is both Chlorocalcite, which is the result of a mixture of bicarbonate and salt water, reverse cation exchange between saline water and carbonate surrounding rocks.
    Keywords: travertine, lithotypes, hydrogeochemy, Avaj region, Qazvin Province
  • A. Rostami, M. H. Adabi *, A. Sadeghi, S. A. Moalemi Pages 118-130
    The Dezful Embayment is a depressed area within the Zagros Folded Belt. This embayment represents a foreland basin where subsidence at the foot of the uplifting mountain front fault has resulted in the deposition of thick post-Oligocene sediments. It has been one of the most productive areas where several potential source rock units with different geological ages were deposited in this tectonically developed depression making this area as the most prolific region in the Middle East. It is divided into northern and southern parts. The South Dezful Embayment at the foreland part of the Zagros Fold-Thrust Belt is a post-Oligocene subsiding basin. To the southeast, the South Dezful Embayment is bounded to the Kazerun Fault Zone and to the west, it bounded by the hendijan Fault zone, which is an N-S trending paleo-structure. Due to its vast oil resources, it has attracted the attention of researchers during time. The Dariyan Formation-Aptian age- is known as a carbonate reservoir in the Zagros Basin. It overlies the Gadvan Formation conformably and is overlain unconformably by Kazhdumi Formation. In the studied area, the Dariyan Formation has a thickness ranging from 195 to 45 m and can be divided into three members that are as follows: Lower Dariyan, Middle Dariyan, and Upper Dariyan. The Lower Dariyan consists of thick to medium-bedded limestone. The middle part of the Dariyan Formation is the so-called Kazhdumi Tongue. This part consists of thick black to greenish-grey shale and marl layers associated with a high abundance of planktonic foraminifers. In the East-West trend thickness of this part changes from 100 To 0 m where middle Dariyan and also Upper Dariyan change to Kazhdumi facies toward Kazhdumi intra-shelf basin in central part of Dezful embayment. The upper Dariyan Formation is composed of buff to grey medium, thick-bedded limestone. Many studies have been focused on Reservoir properties of Dariyan Carbonates in Zagros basin and Arabian plate but this is the first time that hydrocarbon source rock of the Middle part of Dariyan potential is going to be evaluated. The result may help to define new Petroleum systems that middle Dariyan will important role as a source rock for Upper Dariyan and above reservoirs.
    Keywords: Dariyan formation, kerogen type, source-rock richness, Thermal Maturity, source quality
  • M. Goodarzi *, H. Amiribakhtia, M. R. Noraeinejad, Y. Ezampanah Pages 131-160

    In this research based on the petrographic analysis 12 microfacies belonging to outer ramp, middle ramp, shoal and inner ramp were introduced, which led to recognition of some paleoeological parameters. In the studied well, the Asmari Formation sediments have been deposited from normal to hypersaline, oligophotic to euphotic and oligotrophic to eutrophic conditions. Deep parts of the basin with low hydrodynamic energy, soft and stable substrate contain foraminifera with thin and elongate tests; the shallow parts of the middle ramp (proximal) and shoal with high hydrodynamic energy, hard and unstable substrate including thick-wall,  lenticular hyaline benthic foraminifera and porcelaneous forams with thick walls are distributed in the lagoon facies belt. The high abundance of the large benthic foraminifera, coralinacea red algae and coral fragments indicate warm and tropical to subtropical environments during the deposition of the Asmari Formation. High proportion of the epifaunal to infaunal benthic foraminifera in the studied well suggest an oxygenated marine environment. In adition in this research 4 carbonate associations including Nanofer, Rhodalgal, Foralgal and Foramo were recognized. Finally, 4 positive- and 5 negative- boundary surfaces (PB and NB, respectively) were introduced; some of which are well correlated with stage boundaries.

    Keywords: Marun oilfields, Asmari Formation, paleoecology, microfacies, Cyclolog
  • Z. Karami, S. Senemari *, B. Maleki Pages 161-173

    The Marun oilfield is located in the middle part of the folded Zagros structural zone, in the Dezful embayment. In this study, using subsurface data and Geolag software, the separation zones of the reservoir anticline were determined lithologically. Factors such as porosity and shale volume were considered in determining the reservoir zones. Petrophysical studies using neutron-density, neutron-sonic, density- sonic and M-N cross plots show that the predominant lithology in this reservoir is carbonate. Based on the analysis of well log data and using neutron-density cross-plot, the Asmari Formation has a good porosity especially in the upper parts of the formation. For this reason, these parts have better reservoir quality than the lower parts. Also, the accuracy of the evaluation performed in the studied borehole had an acceptable correlation with the calculated porosity of the core. In the present study, the average shale volume based on the CGR log is 25.33%, of which the highest shale amount is concentrated in the lower part of the formation. Since each sedimentary sequence can be composed of one or more reservoir zones with their own lithological and petrophysical characteristics, so 5 reservoir zones (A, B, C, D, E) were identified in the studied borehole. In this study, zone A belongs to the upper part and zone E belongs to the lower part of the Asmari Formation sequence. Analysis of available data, appropriate porosity in the whole formation and low shale volume, especially in zones A, B, C and D indicate that almost the entire formation in the Marun oilfield has a suitable reservoir potential.

    Keywords: Geolag software, Saturation, porosity, reservoir zone
  • M. Bahrehvar *, H. Rahimpour‑Bonab, N. Jafarzadeh Pages 174-190
    The Dariyan formation (Shuaiba equivalent) with aptian-albian in age is one of significant reservoirs in the Zagros and the Persian Gulf. This formation in the study field (western Persian Gulf) include sequence of 185 orbitolinaid shallow and deep carbonate facies. The Dariyan formation in this area is divisible into four zones: Lower Dariyan with gray Limestone and dissolution cavities, Kazhdumi Toungue with dark gray Marl and without structure, Upper Dariyan dark to light clean Limestone and Upper clastics with Sandy Siltstone and Shale. Microfacies study of the Dariyan led to recognition of 8 microfacies and 3 petrofacies in 5 facies belt inclusive Delta, Inner ramp, Mid-ramp, Outer ramp and Basin. Microfacies interpretation which is done based on the fauna mainly indicates shallow marine environment. Also uniform variation of microfacies and absence of rim and buildup faunas, and replacement of corals and rudists by the Lithocodium-Bacinella is coeval with the Oceanic Anoxic Event 1a, that Lithocodium-Bacinella had fewer abilities to build huge reefs so this depositional environment predicted as carbonate ramp with patch reefs and mounds. The three sequences were recognized in the study field. These sequences belong to Early, Middle and Late Aptian, respectively. In the first and third sequences, the sequence boundaries were identified by the unconformities and their related features, while in the second sequence, the retrogradation and alteration of the intrashelf basin facies (Kazhdumi) to shallower fscies were recognized. The maximum flooding surface was also identified by the maximum transgrassion and deep outer ramp and basin facies in addition to rather increase in oxygen and carbon isotope values. Finally, a siliciclastic sequence, due to the entrance of siliciclastic sediments to the basin, was recognized.
    Keywords: Aptian-Albian, Carbonate ramp, Sequence Stratigraphy, Zagros
  • M. Ranjaran *, N. Bashiri, M. Hosseinzadeh Pages 191-207
    Shurab travertine spring is located 140 km the east of Tehran and at the beginning of the Gadook Gorge on the border of Tehran and Mazandaran provinces. This spring originates from the fractures and drainage of the Barut Formation in the train tunnel. The carbonate deposits are divided into two main categories: the first group of deposits that are forming at present time (active): and mostly of different colors such as red, yellow and orange, the second group of old (fossilized) deposits mainly adjacent to the railway line and are mostly cream-colored. The age of these deposits is less than 100 years old. The morphology of the carbonate deposits are layeres and Cascade form. Types of travertines and tufas based on morphology and environment in the stack include 1- waterfall travertine 2- travertine with layered morphology and 3- calcareous tufa or framestone phytoherm. Also, according to the petrographic results of four types of lithofacies, according to the characteristic morphologies on the ground scale and hand specimens in the travertine deposits of the saltwater travertine were identified which include: 1- lithofacies raft boundstone; 2- lithofacies algae; 3- lithofacies crystalline crusts and 4- lithofacies Bandstone shrubs. Dissolution and cementation are the most important diagenetic processes of tufa and travertine in the carbonate fascia of the region.  Hydrochemical data the water in Shurab spring is near neutral to slightly alkaline and of sodium chloride type.
    Keywords: lithotype, Gadook Gorge, Shurab spring, travertine, Tufa, Alborz
  • A. Dehkar, V. A. Sajjadian *, M. R. Noora, K. Shaebani Goorji, A. A. Amraee Pages 208-223

    The purpose of this study is to investigate the diagenetic processes and their influenceimpact on the reservoir quality of Early Cretaceous Fahliyan Formation in subsurface section of wells 1 and 2 of Arvand oil field located in Abadan plain. This study based on petrographic and petrophysical studies including 229 thin sections and well logging. Diagenesis events showed that dissolution and cementation, dolomitization, and micritization, bioaccumulation, compressive pressure dissolution and compaction are the most common diagenetic processes affecting the studied formation. Among these processes, cementation and physical compaction cause porosity to dissolve, and desroy but dissolution and dolomitization have increased porosity. Styloliticity stylolitization in some cases due to dolomitization and dissolution along it increases Reservoir quality and in some cases due to the concentration of nondisolved residues, permeability barriers are created Thin sections studied show that the porosity are intergranular, voggy and fractures types. Petrophysical studies of the studied reservoir indicate that calcareous facies of the Fahliyan Formation, is associated with inter layers of shale. Rock porosity is between 3 to 8 percent and shale volume is less than 5percent, water saturation is between 10 to 40 percent, and oil and water content is high with high water saturation. According to the microfacies study, the proposed sedimentary model is carbonate ramp and due to the limited expansion of effective diagenetic processes in reservoir quality and value of lime mud, the reservoir quality of Fahliyan Formation in Arvand field is moderate.

    Keywords: Fahliyan Formation, Diagenesis, Arvand Oil Field, reservoir quality, early Cretaceous