فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 60، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رویا احمدی، ستاره قادری، هانیه محمدی زاده*، ساسان امیری، علی اکبر فروغی صفحات 1-10

    اضطراب مرتبط با کرونا تاثیرات نافذی برجنبه های مختلف افراد جامعه گذاشته است. بعضی افراد نسبت به این اوضاع پذیرش بهتری دارند و سایرین هیجان های منفی زیادی را تجربه می کنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مطالعه ارتباط بین اجتناب تجربه ای و دشواری در تنظیم هیجان با میزان اضطراب از کرونا در جامعه شهر کرمانشاه بود.  در این مطالعه 317 نفر به صورت آنلاین از طریق شبکه های مجازی به پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان  گراتز و رویمر (2004)، نسخه دوم پذیرش و عمل بوند و همکاران (2007) و مقیاس اضطراب کرونا لی (2020) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.  نتایج نشان داد که اضطراب کرونا با دشواری در تنظیم هیجان همبستگی مثبت معناداری دارد اما با اجتناب تجربه ای همسبتگی منفی دارد)01/0(p< . نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که اجتناب تجربه ای و دشواری در تنظیم هیجان 305/0 از واریانس اضطراب کرونا را پیش بینی می کنند.  این نتایج نشان داد افرادی که انعطاف پذیری کمتری دارند؛ نسبت به رویدادهای زندگی پذیرش کمتری نشان می دهند و کسانی که در تنظیم هیجانات خود با مشکل روبرو هستند، حوادثی مثل کرونا تاثیرات منفی بر آنها خواهد گذاشت. بنابراین برگزاری کارگاه های آموزشی آنلاین و طراحی مداخلات روان شناختی مناسب ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب از کرونا، دشواری درتنظیم هیجان، پذیرش و عمل، اجتناب تجربه ای، کرونا ویروس
  • زهرا حیدری لاکه*، ابراهیم نعیمی، کامران شیوندی صفحات 11-20

    این پژوهش با هدف شناسایی ادراک دانش آموزان از نقش خانواده در سازگاری تحصیلی آنان با شرایط قرنطینه در زمان شیوع کرونا به انجام رسید. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام شد جامعه مورد پژوهش دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی پایه پنجم شهر تهران که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل هستند بود روش نمونه گیری هدفمند می باشد و مصاحبه ها تا زمان اشباع نظری ادامه یافت و در مجموع 13 مشارکت کننده مصاحبه شدند. گردآوری داده ها، از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته بر روی نوار ضبط و تمامی محتوا (کلمه به کلمه) بر روی کاغذ آورده شد و نهایتا داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل واقع شد. تحلیل داده ها نشان داد  نقش خانواده در سازگاری تحصیلی فرزندان در دوران کرونا منجر به استخراج چهار مضمون فراگیر گردید که شامل موارد زیر بوده است: حمایت آموزشی، حمایت عاطفی- روانی، حمایت رفتاری، حمایت مالی- ابزاری. نتایج این پژوهش حاکی از اهمیت خانواده در سازگاری تحصیلی فرزندان در دوران بیماری های همه گیر از جمله کرونا می باشد پیشنهاد می شود مشاوران مدارس از یافته های این پژوهش در آموزش خانواده ها برای سازگاری هر چه بیشتر دانش آموزان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، نقش خانواده، کروناویروس
  • مهدیه کلبادی نژاد، جوانشیر اسدی*، مهدی پوراصغرعربی، مهرداد آقایی صفحات 21-34

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری (CBH) بر تاب آوری و کیفیت خواب  بیماران مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا شهر گرگان بود. در این پژوهش از طرح های تک آزمودنی (A-A-B) استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا می باشد که به مراکز درمانی شهر گرگان مراجعه کرده اند. با توجه به طرح پژوهش حاضر از تعداد 9 مراجع استفاده شد. از این تعداد 3 بیمار درمان شناختی رفتاری و 3 بیمار درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری دریافت کردند. سه بیمار نیز در گروه گواه جای گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و  پرسشنامه کیفیت خواب یتزبورگ (بویس، 1989) استفاده شد. مداخلات درمانی برای گروه های آزمایشی به مدت 8 جلسه برگزار شد، گروه گواه هیچ گونه مداخلات درماتی دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا، معناداری بالینی و درصد بهبودی استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت در رابطه با اختلال خواب بیشترین اثربخشی مربوط به درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری با درصد بهبودی 22/61 میباشد که در سطح 05/0 درصد معنی دار بوده است (05/0p<) و در رابطه با تاب آوری نیز بیشترین اثربخشی مربوط به درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری با درصد بهبودی 88/59 میباشد که در سطح 05/0 درصد معنی دار بوده است (05/0p<). بطور کلی بر اساس یافته های به دست آمده می توان گفت هردو درمان نسبت به گروه بدون مداخله توانسته اند بر متغیرهای پژوهش تاثیر بگذارند. بنابراین توصیه می شود تا  پزشکان در درمان این سندرم به درمانهای شناختی رفتاری و هیپنوترابی شناختی رفتاری نیز توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: فیبرومیالژیا، تاب آوری، کیفیت خواب، هیپنوتراپی شناختی رفتاری، درمان شناختی رفتاری
  • محمد ستایشی اظهری، سما سادات*، حسن میرزاحسینی صفحات 35-46

    این پژوهش با هدف اعتباریابی مقیاس رضایت تحصیلی در دانش آموزان ایرانی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع اعتباریابی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان متوسطه دوره اول ناحیه دو قم در سال تحصیلی 96-1395 بودند که از بین آنها 310 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های رضایت تحصیلی (لنت و همکاران، 2005) و جهت گیری اهداف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که این مقیاس دارای یک عامل است. ضریب آلفای کرونباخ برابر با 81/0 محاسبه گردید. نتایج همبستگی بین مولفه های رضایت تحصیلی با جهت گیری اهداف پیشرفت نشان داد که بین رضایت تحصیلی با تمام مولفه های جهت گیری اهداف پیشرفت رابطه معناداری وجود دارد)01/0 .(p< با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که مقیاس رضایت تحصیلی لنت در جامعه ایرانی از روایی و پایایی کافی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزار پژوهشی در مطالعات روانشناسی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس رضایت تحصیلی لنت، دانش آموزان
  • مهدی شریفی*، دانا محمد امین زاده، شفیق مهربان صفحات 47-54

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری (CBT) بر کاهش اضطراب جدایی در کودکان کم شنوا بود. روش پژوهش مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه ی آماری شامل کلیه کودکان کم شنوا 6 تا 12 ساله تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان کامیاران در سال 1397 بود. 26 نفر از کودکانی که نمره بالاتر از نقطه برش را در زیرمقیاس اختلال اضطرابی جدایی در پرسشنامه علایم مرضی کودکان کسب کرده بودند، به صورت تصادفی در گروه آزمایش (13 نفر) و گروه گواه (13 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه تحت آموزش مهارت های مبتنی بر CBT قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تفاوت معنی داری بین گروه آزمایش و گواه در نمرات اضطراب جدایی در پیش آزمون و پس آزمون را نشان داد (001/0p<). بنابراین می توان گفت که آموزش مهارت های مبتنی بر CBT موجب کاهش اضطراب جدایی در کودکان کم شنوا می شود و به عنوان یک مداخله درمانی سودمند برای کودکان کم شنوا در مراکز بهزیستی و درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، اضطراب جدایی، کودکان، کم شنوایی
  • مهرنوش پورسعید اصفهانی، حمیده شریفی، ناهید اکرمی* صفحات 55-64

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رفتار های پرخطر بر اساس تمایز یافتگی خود و مشکلات بین فردی در دانشجویان دختر است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان بودند که از آن میان 100 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خطرپذیری (زادهمحمدی و همکاران، 2011)، پرسشنامه تمایز یافتگی خود- فرم کوتاه (درک، 2011) و پرسشنامه مشکلات بین فردی (بارخام و همکاران، 1996) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام انجام گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که پرخاشگری به طور مثبت و معنادار قادر به پیش بینی رانندگی پرخطر، خشونت و مصرف الکل است. صراحت و مردم آمیزی به طور مثبت و معنادار قادر به پیش بینی روابط جنسی است. گشودگی به طور منفی و معنادار قادر به پیش بینی مصرف مواد مخدر و مصرف الکل است. از بین ابعاد تمایزیافتگی خود، جایگاه من به طور منفی و معنادار قادر به پیش بینی خشونت است و گریز عاطفی به طور منفی و معنادار قادر به پیش بینی دوستی با جنس مخالف است. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که تمایز یافتگی خود و مشکلات بین فردی باید برای برنامه ریزی جهت کاهش و یا جلوگیری از بروز رفتارهای پرخطر مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، تمایز یافتگی خود، مشکلات بین فردی، دانشجویان دختر
  • محمدرضا عبدلی بیدهندی، پروین رفیعی نیا*، رضا پورحسین، پرویز صباحی، نازیلا شاه منصوری صفحات 65-76

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی دو روش درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد و شمارش پیشرونده بر اضطراب، استرس و افسردگی بیماران جراحی بای پس عروق کرونر بود. طرح پژوهشی نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران جراحی بای پس عروق کرونر مراجعه کننده به کلینیک بازتوانی مرکز قلب تهران بود، که نمونه ای به تعداد 36 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در گروه های آزمایشی، هر بیمار در 6 جلسه 45 دقیقه ای به صورت انفرادی تحت درمان قرار گرفت و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر سه گروه مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویداد (ویس و مارمار، 1997) و مقیاس 21 سوالی افسردگی، اضطراب و استرس (لاویباند و لاویباند، 1995) را در قبل و بعد از مداخله و در پیگیری تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد. نتایج مقایسه های زوجی بین گروه ها هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری نشانگر تفاوت معنادار بین گروه درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد و گروه کنترل، و گروه شمارش پیشرونده و گروه کنترل در متغیرهای افسردگی (فقط در مرحله پیگیری) و استرس (در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری) بود و این تفاوت بین گروه ها در متغیر اضطراب مشاهده نشد. همچنین نتایج هیچ گونه تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش نشان نداد (01/0 p<). بنابراین، روش درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد و روش شمارش پیشرونده در کاهش افسردگی و استرس در بیماران جراحی بای پس عروق کرونر موثر می باشند.

    کلیدواژگان: جراحی بای پس عروق کرونر، حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد، شمارش پیشرونده، اضطراب، استرس و افسردگی
  • عاطفه درویشی، طاهره سادات میرقائمی*، محبوبه طاهر صفحات 77-88

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی موسیقی درمانی بر توجه پایدار و توجه انتخابی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز روان شناختی شهر گرگان در بهار 1399 بود. از بین آنها 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل آزمون رنگ - واژه استروپ (مک لیود، 1996) و آزمون عملکرد مداوم (رازولد و همکاران، 1956) بود. برای گروه آزمایش 12 جلسه 60 دقیقه ای برنامه موسیقی درمانی ارایه شد ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری نشان داد موسیقی درمانی بر بهبود توجه پایدار و توجه انتخابی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی موثر است. بنابراین می توان نتیجه گرفت موسیقی درمانی از طریق تحریکات ریتمیک منجر به افزایش توجه پایدار و توجه انتخابی در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی شده است.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، توجه پایدار، توجه انتخابی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • قباد حق محمدی شراهی*، زهره استوار، حامد برماس صفحات 89-100

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی اهمال کاری از طریق خطاهای شناختی و کمال گرایی است. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی شرق شهر تهران در سال تحصیلی 94- 1393 بودند. 280 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خطا های شناختی منفی  (لیتنبرگ  و همکاران، 1985)، مقیاس چندبعدی کمال گرایی (هویت و فلت، 1991) و پرسشنامه اهمال کاری رفتاری (لی، 1986) استفاده شد. نتایج با روش تحلیل همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد اهمال کاری با انواع خطاهای شناختی رابطه مثبت معنادار دارد. همچنین اهمال کاری با کمال گرایی خودمدار و جامعه مدار به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار دارد (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که خطاهای شناختی و کمال گرایی خودمدار می توانند 5/15 درصد از واریانس اهمال کاری را پیش بینی کنند (01/0>p).   نتایج آزمون تی مستقل هم نشان داد که نمرات دختران و پسران در هیچ یک از متغیرها تفاوت معناداری ندارد (05/0<p). این نتایج اهمیت خطاهای شناختی و کمال گرایی را در اهمال کاری روشن می سازد و درمانگران و طراحان کارگاه ها و برنامه های آموزشی مبتنی بر شناخت درمانی می توانند از این یافته ها جهت غنی تر کردن مداخلات خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، خطا های شناختی، کمال گرایی
  • سامان قاسمی*، محمد مهدی آزادی، مرضیه چاقوساز، مهسا اصغری صفحات 101-110

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر سبک های حل مسئله و یادگیری خودراهبر دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان پسر پایه سوم دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه در نیم سال تحصیلی دوم  98-1397 تشکیل دادند. از بین آنها، 30 نفر دانش آموزان پسر پایه سوم به صورت هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، برنامه آموزش راهبردهای خودتنظیمی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته یک جلسه به صورت گروهی دریافت کردند؛ گروه کنترل به مدت 2 ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سبک های حل مسئله را کسیدی و لانگ (1996) و یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001)، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای سبک های حل مسئله و یادگیری خودراهبر، تفاوت معناداری وجود داشت. در مجموع، با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر افزایش سبک های حل مسئله و یادگیری خودراهبری دانش آموزان موثر بود.

    کلیدواژگان: راهبردهای خودتنظیمی، سبک های حل مسئله، یادگیری خودراهبر، دانش آموزان
  • مریم مردانی*، نجمه حمید صفحات 111-120

    نشخوار فکری به عنوان یک راهبرد شناختی ناسازگار در اختلالات مختلف همچون افسردگی تاثیرگذار است. هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی نشخوار فکری در رابطه دلبستگی ناایمن اضطرابی و اجتنابی با افسردگی است. در پژوهش 120 نفر افراد مبتلا به اختلالات افسردگی، وسواس-اجبار و اضطرابی از بیمارستان مهر به صورت هدفمند انتخاب شدند. افراد به مقیاس نشخوار فکری (نولن هوکسما و مارو، 1991)، پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران، 1961) و پرسشنامه تجربیات در روابط نزدیک (برنن و همکاران، 1998) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که نشخوار فکری به طور معناداری در رابطه دلبستگی ناایمن اضطرابی و افسردگی نقش میانجی را ایفا می کند. در این پژوهش رابطه بین نشخوار فکری و دلبستگی اجتنابی تایید نشد. بر اساس نتایج پژوهش سبک دلبستگی اضطرابی می تواند با تاثیر بر میزان نشخوار فکری در شکل گیری افسردگی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: نشخوار فکری، دلبستگی ناایمن، دلبستگی اضطرابی، دلبستگی اجتنابی، افسردگی
  • سمیرا غضنفریان پور*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 121-134

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی کوتاه مدت شفقت به خود بر عاطفه مثبت و منفی و رضایت از زندگی صورت گرفته است. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز تشکیل می دادند که از میان آن ها 40 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (20 نفر در هر گروه) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش حاضر، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلگن، 1988) ، مقیاس رضایت از زندگی (دینر و همکاران، 1985)، پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003)بودند. گروه مداخله، دوره آموزشی شفقت را در طی 5 جلسه به شیوه جلسات هفتگی 90 دقیقه ای دریافت کرد و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که بین نمرات شفقت به خود، عاطفه مثبت و عاطفه منفی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥ p). افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون نمرات بیشتری در شفقت به خود و عاطفه مثبت و نمرات کمتری در عاطفه منفی کسب کردند. بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش شفقت به خود می تواند به عنوان گزینه مناسبی جهت افزایش شفقت به خود و عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی افراد باشد.

    کلیدواژگان: آموزش شفقت به خود، عواطف مثبت و منفی، رضایت از زندگی
  • محمود امیربیگی*، نیما قربانی صفحات 135-148

    نظریه مدیریت وحشت (TMT، گرینبرگ، پیزینسکی و سولومون، 1986) میل به بقا را انگیزه زیربنایی برای رفتارهای انسان در نظر می گیرد. انسان با توجه به ظرفیت شناختی و قابلیت تفکر انتزاعی در مورد آینده، متوجه است که مرگش اجتناب ناپذیر است. همین امر وحشتی فلج کننده به وجود می آورد. انسان برای محافظت از خود در مقابل این وحشت، ساختاهای روانشناختی خاصی را گسترش داده است. جهان بینی فرهنگی و حرمت خود برآمده از آن، مهمترین ساختارهای دفاعی روانشناختی هستند. نظریه مدیریت وحشت با شکل دادن سه مفروضه بنیادی، این نظریه را به بوته ی آزمون نهاده است که عبارتند از: فرضیه برجستگی مرگ، دسترسی پذیری افکار مرتبط با مرگ و سپر اضطرابی. با وجود پشتوانه پژوهشی قوی، به این نظریه انتقادهایی نیز وارد است از جمله ابطال ناپذیری، یافته های مغایر، تبیین های جایگزین و عدم حساسیت به زبان و فرهنگ های غیرغربی. در نهایت بنظر می رسد، نظریه مدیریت وحشت، به نکته مهمی در رفتارشناسی انسان اشاره کرده است، که با رفع کاستی ها، یک نظریه ی قوی و جذاب در روانشناسی خواهد بود.

    کلیدواژگان: نظریه ی مدیریت وحشت، اضطراب مرگ، حرمت خود، جهان بینی فرهنگی، انتقادات
  • مهرزاد محسنی*، معصومه اسمعیلی، سمیه کاظمیان صفحات 149-160

    این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های گفتمان امید در نوجوانانی با هویت موفق پس از عبور از بحران نوجوانی انجام شده است. روش پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی بوده است. جامعه آماری شامل نوجوانان در دسترسی بوده که مایل به شرکت در این تحقیق بوده اند، نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفته و نمونه افرادی بوده اند که ملاک ورود را داشتند. ابزار گردآوری داده ها شامل؛ نسخه دوم پرسشنامه عینی گسترش یافته منزلت هویت من (بنیون و آدامز 1986)، و همچنین مصاحبه عمیق بوده است، جمع آوری داده ها تا حصول اشباع داده ها ادامه یافت، در پایان تعداد شرکت کنندگان در پژوهش به 12 نفر رسید و تجزیه تحلیل داده ها طی سه مرحله کد گذاری شد، که بر اساس آن مولفه های گفتمان امید شامل دو مولفه؛ شناسایی و شکوفایی هدف و همچنین پنج زیر مولفه شامل؛ پویایی، جهت دهی، توانمندی راهبرد، توانمندی عمل و نیک بینی بوده است. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان می دهد که گفتمان امید، مقدمه یا زمینه ساز هویت موفق است، چرا که نوجوانان با تجربه فضای گفتمانی امید، کاوشی پویا را آغاز می کنند و با تعهد نسبت به آن کاوش شکوفایی هدف را به عمل می رسانند.

    کلیدواژگان: گفتمان امید، هویت موفق، روانشناسی گفتمانی
  • سوسن بلالی، محبوبه سلیمان پور عمران*، رویا افراسیابی، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 161-170

    یکی از تغییرات مهم در طول زندگی، رشد جنسی است و لازمه ی هدایت آن، برخورداری از اخلاق جنسی است. هدف این پژوهش، شناسایی، طراحی و اعتباریابی مولفه های آموزشی مبتنی بر تربیت اخلاق جنسی در دوره متوسطه دوم بود. پژوهش حاضر با استفاده از طرح پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی، از روش تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. سپس بر اساس مولفه های دست آمده، پرسشنامه 73 گویه ای ساخته شد. نمونه آماری در بخش کمی شامل 375 نفر از متخصصان حوزه برنامه درسی و اساتید علوم تربیتی، معاونان و مدیران آموزش و پرورش استان خراسان رضوی و همچنین اعضای هیات علمی و متخصصین حیطه اخلاق بودند. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل عاملی تاییدی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل مضمون منجر به طراحی مدل آموزشی مبتنی بر تربیت اخلاق جنسی با چهار مضمون سازمان دهنده اهداف، محتوا، روش های یادهی-یادگیری و ارزشیابی و 19 مضمون پایه گردید.  یافته ها نشان داد که ابزار سنجش از اعتبار عاملی برخوردار بود. همچنین مقادیر مربوط به برآورد ضریب آلفای کرونباخ، به منظور سنجش همبستگی درونی مضامین پایه بالاتر از 7/0 شد، در نتیجه ابزار سنجش مربوط به این مفاهیم از دقت اندازه گیری کافی برخوردار بود. بر اساس یافته های حاضر می توان بیان نمود که گنجاندن مولفه های آموزشی مبتنی بر تربیت اخلاق جنسی می تواند در تربیت اخلاق جنسی در بین دانش آموزان دوره متوسطه دوم مفید فایده واقع گردد.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، اخلاق جنسی، دانش آموزان، متوسطه دوم
  • ویدا دهناد* صفحات 171-182

    خودتعیین گری از مفاهیم مهم برگرفته شده از رویکرد انسان گرایانه است که نقش مهمی در بهزیستی روانشناختی فرد ایفا می نماید. اینکه چه عوامل و یا انگیزش های درونی و بیرونی به تقویت و یا بازداری خودتعیین گری می پردازند، از جنبه های مورد توجه روانشناسان در حیطه های متفاوت است. مطالعه حاضر، با اهمیت بخشیدن به خودتعیین گری به عنوان یک فرانظریه و با رویکردی تحلیلی، ابتدا به بررسی نظریه های منشعب از آن همچون نظریه نیازهای اصلی، ارزیابی شناختی، یکپارچگی ارگانیسمی و جهت گیری علی می پردازد و سپس مصادیق بیرونی خودتعیین گری نظیر بروز تیپ های شخصیتی مطیع، فرافکن و استقلال محور را با نگاه به عوامل اجتماعی بازدارنده یا کنترل گر تبیین می نماید. از سویی، با ملاحظه سطح کیفی-بهزیستی اهداف و انگیزش های مرتبط با خودتعیین گری، به بررسی دو گرایش عمده هدف گذاری در افراد یعنی گرایش به تسلط و گرایش به عملکرد و میزان انطباق آن دو با ویژگی های خودتعیین گری می پردازد. در این قیاس، گرایش به تسلط در افراد بیش از گرایش به عملکرد به فراخوانی خودتعیین گری در فرد می انجامد، زیرا به توسعه توانش فردی، تقویت انگیزش های درونی و خودمختار و بروز رابطه سالم در یک بافت اجتماعی کمک می نماید. در پایان، به قابلیت کاربردی-مشاوره‎ای نظریه خودتعیین گری در کشف عوامل کنترل گر بیرونی که باعث ایجاد تنش های روانی در فرد هستند، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: خودتعیین گری، ارزشگذاری ارگانیسمی، نیاز، انگیزش درونی، گرایش به تسلط
|
  • Roya Ahmadi, Setareh Ghaderi, Hanieh Mohammadizadeh*, Sasan Amiri, Aliakbar Foroughi Pages 1-10

    Corona-related anxiety has pervasive effects on various aspects of society. Some people are more receptive to this condition and others experience a lot of negative emotions. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between experiential avoidance and difficulty in emotional regulation with coronary anxiety in Kermanshah. In this study, 317 people answered online through virtual networks to The Difficulties in Emotion Regulation Scale (Gratz & Roemer, 2004), Acceptance and Action Questionnaire-II (Bond et al. 2007), and the coronavirus anxiety Scale (Lee, 2020). Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data. The results showed that coronary anxiety had a significant positive correlation with difficulty in regulating emotion but had a negative correlation with experience avoidance (p< .0/01). The results of the regression analysis also showed that experimental avoidance and difficulty in emotion regulation predict 0.305 of the variance of coronary anxiety. These results showed that people who have less flexibility show less acceptance of life events and for those who have difficulty controlling their emotions, events like Corona will have a negative effect on them. Therefore, it is necessary to hold online workshops and design appropriate psychological interventions.

    Keywords: Corona Anxiety, Difficulty in emotion regulation, Acceptance, action, experiential avoidance, Corona virus
  • Zahra Heydari-Lakeh*, Ebrahim Naeimi, Kamran Sheivandi Pages 11-20

    The current study intended to identify the studentschr('39') perceptions of the role of the family in their academic adjustment to quarantine conditions during the COVID-19 outbreak. The present study was conducted with a qualitative approach and with a phenomenological research design. The study population was male elementary school students in the fifth grade in Tehran, who are studying in the academic year 1300-1400. A purposeful sampling method was used and the interviews continued until the theoretical saturation and a total of 13 participants were interviewed. Data were collected through semi-structured interviews on tape and all Content (word for word) was recorded on paper and finally, the data were analyzed using the thematic analysis method. Data analysis showed that the role of the family in the educational adjustment of children in the time of the COVID-19 pandemic led to the extraction of four comprehensive themes, which included the following: educational support, emotional-psychological support, behavioral support, and financial-instrumental support. The results of the study indicate the importance of the family in the educational adjustment of support, behavioral support, and financial-instrumental support.

    Keywords: academic adjustment, family role, coronavirus
  • Mahdieh Kolbadi Nejad, Javanshir Asadi*, Mehdi Pourasghar Arabi, Mehrdad Aghaei Pages 21-34

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) and cognitive-behavioral hypnotherapy (CBH) on resilience and sleep quality in patients with fibromyalgia syndrome in Gorgan. In this study, single-subject designs (A-B-A) were used. The statistical population includes all women with fibromyalgia syndrome who have referred to medical centers in Gorgan. According to the present research design, 9 references were used. Of these, 3 patients received cognitive-behavioral therapy and 3 patients received cognitive behavioral hypnotherapy. 3 patients were included in the control group. In order to collect data, Connor & Davidsonchr('39')s (2003) Resiliency Questionnaire and Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (Boyce, 1989) were used. Therapeutic interventions for experimental groups were held for 8 sessions, the control group did not receive any dermatological interventions. To analyze the data, graph analysis methods, stable change index, clinical significance, recovery percentage were used. According to the obtained results, it can be said that in relation to sleep disorder, was most effective related to cognitive-behavioral hypnotherapy with a recovery rate of 61.22 which was significant at the level of rate 0.05 (P<0.05) and in the resilience variable, the most effective was related to cognitive-behavioral hypnotherapy with a recovery rate 59/88 which was significant at the level of rate 0.05 (P<0.05). In general, based on the findings, it can be said that both treatments were able to affect the research variables compared to the non-intervention group. Therefore, it is recommended that physicians pay attention to cognitive-behavioral therapies and cognitive-behavioral hypnotherapy in the treatment of this syndrome.

    Keywords: Fibromyalgia, Resiliency, sleep quality, Cognitive Behavioral Hypnotherapy, Cognitive Behavioral therapy
  • Mohamad Setayeshi Azhari, Sama Sadat*, Hasan Mirzahoseini Pages 35-46

    The aim of this study was to validate the academic satisfaction scale in Iranian students. The present study was descriptive and validation type. The statistical population of the study included first-year high school students in District 2 of Qom in the academic year 2016-2017. 310 students selected by convenience methods and answered Academic Satisfaction Scale (ASS, Lent, et al, 2005) and Achievement Goal Orientation Questionnaire (AGO, Elliot & McGregor, 2001). Exploratory and confirmatory factor analysis and Pearson correlation were used to analyze the data.  The results of the factor analysis showed that this scale has one factor. Cronbachchr('39')s alpha coefficient was 0.81.  There was a significant relationship between all the components of Achievement Goal Orientation and academic satisfaction (p<0.01). Based on the results, it can be concluded that ASS in Iranian students has sufficient validity and reliability and can be used as a research tool in psychological and educational studies.

    Keywords: validation, Lent academic satisfaction scale, students
  • Mehdi Sharifi*, Dana Mohammad Aminzadeh, Shafigh Mehraban Pages 47-54

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) on reducing separation anxiety in children with hearing impairment. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population composed of all 6-12-years-old children with hearing impairment, covered by the Kamyaran Welfare Office in 2018. 26 Children who had earned a Score above the cut-off point in the separation anxiety disorder scale in the Child Abnormal Symptoms Inventory were selected and randomly assigned to the experimental group (n=13) and the control group (n=13). The experimental group received CBT skills training in 12 weekly sessions. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed a significant difference between experimental and control groups in pre-test and post-test (p <0.001). Therefore, cognitive-behavioral therapy can reduce separation anxiety in children with hearing impairment and is recommended as a beneficial treatment intervention for hearing-impaired children in Welfare and medical centers.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, separation anxiety, children, Hearing impairment
  • Mehrnoosh Poursaeid Esfahani, Hamideh Sharifi, Nahid Akrami* Pages 55-64

    The purpose of this study is to predict High-risk behavior based on self-differentiation and interpersonal problems. The research population consisted of female students of Isfahan University. 100 students were selected by multistage cluster sampling. The research method is a descriptive correlation. The research tools include of Risk-Taking Scale (Zadehmohamady et al, 2011), Differentiation of Self Inventory-Short Form (Drake, 2011), and Inventory of Interpersonal Problems (Barkham et al, 1996). The Data analysis was performed using stepwise regression analysis. The results of the regression analysis showed that aggression can positively and significantly predict high-risk driving, violence, and alcohol consumption. Assertiveness and sociability are able to positively and significantly predict sexual relations. Openness can negatively and significantly predict using drugs and alcohol. Among the dimensions of self-differentiation, I-position is negatively and significantly able to predict violence and the emotional cut-off is negatively and significantly able to predict cross-sex friendship. Based on the results, it can be concluded that self-differentiation and interpersonal problems should be considered for planning to reduce or prevention of high-risk behaviors.

    Keywords: High-risk behavior, Self-differentiation, Interpersonal problems, Female Students
  • Mohammadreza Abdoli Bidhendi, Parvin Rafieinia*, Reza Pourhosein, Parviz Sabahi, Nazila Shahmansouri Pages 65-76

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) and Progressive Counting (PC) on anxiety, stress, and depression in patients with coronary artery bypass graft surgery (CABG). A quasi-experimental design was used to analyze the data which included a pre-test, post-test, and follow-up. The statistical population included all patients with coronary artery bypass graft surgery referred to the rehabilitation clinic of Tehran Heart Center and were selected using available sampling based on the inclusion and exclusion criteria. Thirty-six randomly selected patients were divided into two experimental groups and one control group (N=12 in each group). In the experimental group of EMDR, each patient underwent this treatment individually in six 45- minute sessions and the same was carried out for PC. The control group received no treatment. The research instruments included a revised version of the Impact of Event Scale (IES-R, Weiss & Marmar, 1997), Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21, Lovibond and Lovibond, 1995), which were performed on patients in all three groups in the pre-test, post-test, and follow-up. Data analyzed using MANCOVA. The results showed that EMDR and PC were both effective in reducing depression and stress symptoms. Also, the results did not show any significant differences between the two experimental groups (P<0,01).

    Keywords: CABG, EMDR, PC, Anxiety, Stress, Depression
  • Atefe Darvishi, Taherehalsadat Mirghaemi*, Mahboobe Taher Pages 77-88

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of music therapy on sustained attention and selective attention in children with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all children with attention deficit-hyperactivity disorder who referred to psychological centers in Gorgan in the 2020 year. 30 people were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Measurement tools included the Stroop Color-Word Test (Mc Leod, 1996) and the Continuous Performance Test (Razold et al, 1956). The experimental group received 12 60-minute sessions of music therapy, but the control group did not receive any intervention. The results of univariate and multivariate analysis of covariance showed that music therapy is effective in improving sustained attention and selective attention in children with attention deficit-hyperactivity disorder. Therefore, it can be concluded that music therapy through rhythmic stimulation has led to an increase in sustained attention, selective attention, and auditory sensitivity in children with attention deficit- hyperactivity disorder.

    Keywords: Music Therapy, Sustained Attention, Selective Attention, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Ghobad Haghmohamadisharahi*, Zohreh Ostovar, Hamed Bermas Pages 89-100

    The present study aims to predict procrastination through cognitive errors and perfectionism. The present research method is a descriptive correlation. The statistical population included all high school students in the east of Tehran in the academic year 1393-94, among whom 280 were selected by Simple Random Sampling. To collect data, the negative cognitive errors questionnaire (Leitenberg et al., 1985), Multidimensional Perfectionism Scale (Hewitt & Flett, 1991), and behavioral procrastination questionnaire (Lay, 1986) was used. The results were analyzed using Pearson correlation analysis, multiple regression, and independent t-test. The results showed that there was a positive and significant relationship between all cognitive errors and procrastination (p<0.01). Also, procrastination has a positive significant relationship with self-oriented perfectionism and a negative significant relationship with social-oriented perfectionism (p<0.01). The regression analysis results showed that cognitive errors and self-oriented perfectionism can predict 15.5% of procrastination variance. Independent T-test showed that there was no significant difference between girlschr('39') and boyschr('39') scores in any of the variables (p>0.05).  These results clarify the importance of cognitive errors and perfectionism in procrastination, and therapists and designers of workshops and cognitive-based training programs can use these findings to enrich their interventions.

    Keywords: Procrastination, Cognitive errors, Perfectionism
  • Saman Qasemi*, Mohammad Mehdi Azadi, Marzieh Chagosaz, Mahsa Asgari Pages 101-110

    The aim of this study was to investigate the effect of self-regulatory strategies training on problem-solving styles and self-directed learning students. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test and control group. The statistical population of the study consisted of all third-grade male students in the second year of high school in Kermanshah in the second semester of 2018-19. Among them, 30 third-grade male students were randomly selected as the research sample and randomly assigned to two experimental groups (15 people) and a control (15 people). The experimental group received a group self-regulatory training program in eight 90-minute sessions per week as a group; the control group was on the waiting list for 2 months. In order to gather information, the problem-solving style questionnaires were shortened and Lang (1996) and self-learning for Fisher et al. (2001) were used. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The findings showed that there was a significant difference between the mean of post-test scores of the experimental and control groups in the variables of problem-solving styles and self-directed learning by controlling the effect of the pretest. Generally, based on the results of this study, it can be said that self-regulatory strategies training was effective in increasing problem-solving styles and studentschr('39') self-directed learning.

    Keywords: self-regulated strategies, problem-solving styles, self-directed learning, students
  • Maryam Mardani*, Najmeh Hamid Pages 111-120

    Rumination, as a maladaptive cognitive strategy, is effective in various disorders such as depression. The aim of this study was to investigate the effect of rumination as a mediator in the relationship between anxious and avoidant insecure attachment with depression. In the study, 120 people with depressive disorders, obsessive-compulsive disorder, and anxiety were selected Purposefully from Mehr Hospital. The respondents answered the Rumination Response Scale (Nolen-Hoeksema, & Morrow, 1991), Beck Depression Inventory (Beck et al., 1961), and the Experiences in Close Relationship Questionnaire (Brennan et al., 1998). Data analysis was performed using structural equation modeling. The results showed that rumination significantly mediated the relationship between anxious attachment and depression. In this study, the relationship between rumination and avoidant attachment was not confirmed. Based on the results of the study, anxious attachment style can play a role in the formation of depression by affecting the amount of rumination.

    Keywords: Rumination, Anxious attachment, Avoidant attachment, Insecure attachment, Depression
  • Samira Ghazanfariyan Pour*, Gholamreza Chalabianloo Pages 121-134

    This study aimed to evaluate the effectiveness of short-term self-compassion training programs on positive and negative affect and life satisfaction. The research design was a quasi-experimental pretest and posttest with a control group. The studychr('39')s statistical population consisted of all students of the University of Tabriz, from which 40 people were selected by convenience sampling method and randomly assigned into two experimental and control groups (20 subjects in each group). The instruments of the study were the Positive and Negative Affect Schedule (Watson, Clark, & Tellegen, 1988), Satisfaction With Life Scale (Diner et al, 1985), and the Self-Compassion Questionnaire(Neff, 2003). The intervention group received the compassion training course in 5 sessions of 90-minute weekly sessions and the control group did not receive any intervention. The results of multiple analyses of covariance showed that there was a significant difference between the scores of self-compassion, positive affect, and negative affect of the experimental and control groups in the post-test stage (P≤0.001). The experimental group received higher self-compassion and positive affect scores and lower scores in negative affect compared to the control group in the post-test phase. Based on the findings of this study, self-compassion training can be a good option to increase self-compassion and positive affect and reduce negative affect.

    Keywords: Self-Compassion training, Positive, Negative Affect, Life Satisfaction
  • Mahmood Amirbeigi*, Nima Ghorbani Pages 135-148

    Terror management theory (Greenberg, Pyszczynski & Solomon, 1986) considers the desire for survival as the underlying motivation for human behavior. Given his cognitive capacity and ability to think abstractly about the future, man realizes that his death is inevitable, which causes Paralysing terror. Man has developed certain psychological structures to protect himself from this terror. A cultural worldview can create self-esteem which together constitutes the most important psychological defense structures. Terror management theory has tested this notion by making three hypotheses: mortality salience, Death thought accessibility, and anxiety buffer. Against strong research supports, this theory has been criticized. Unfalsifiablity, conflicting findings, alternative explanations, and insensitivity to non-Western languages and cultures are among those criticisms. Finally, it looks like the theory of terror management has pointed to an important matter in human behavior, which will be a strong and attractive theory in psychology after eliminating its shortcomings.

    Keywords: Terror Management Theory, Death Anxiety, Self-Esteem, Cultural Worldview, Critics
  • Mehrzad Mohseni*, Ma’Soumeh Esmaeili, Somayeh Kazemiyan Pages 149-160

    The purpose of this study was to identify the components of hope discourse in adolescents with identity achievement after passing through the adolescent crisis. The present research has been conducted with a qualitative approach and the descriptive phenomenology of data collection. The statistical population included accessible adolescents who wished to participate in this study, also sampling was done purposefully and the sample was adolescents who met the inclusion criteria. Data collection tools include; the second version of the Extended Objective Measure of Ego Identity Status (Bennion and Adams, 1986), as well as in-depth interview, data collection continued until data saturation, in the end, the number of participants in the study reached 12, the data analysis was coded in three steps. The findings of this research show that hope discourse components consist of two components; identify purpose and actualization purpose, also five sub-components include dynamism, orientation, strategy capability, action capability, and optimism. According to the results of this research, can say that the discourse of hope is the background or predisposing of identity achievement because adolescents with the experience of the space of hope discourse, begin a dynamic exploration and with a commitment to it explore the actualization of the goal.

    Keywords: Hope Discourse, Identity Achievement, Discursive Psychology
  • Sousan Balali, Mahboube Soleimanpouromran*, Roya Afrasyabi, Behrang Esmaeeli Shad Pages 161-170

    One of the most important life changes is sexual development and the need for its guidance is sexual morality. This study aimed to identify, design, and validate educational components based on sexual ethics training in secondary high school. The present study was conducted using a mixed exploratory research design. In the qualitative part, the thematic analysis method was used with an inductive approach, and in the quantitative part, the descriptive survey method was used. Then, a 73-item questionnaire was constructed based on the obtained components. The statistical sample in the quantitative section included 375 specialists in the field of curriculum and professors of educational sciences, deputies, and directors of education in Khorasan Razavi province, and faculty members and experts in the field of ethics. To analyze the data, a confirmatory factor analysis method was used. Findings from content analysis led to the design of an educational model based on sexual ethics training with four main themes (targets, content, teaching-learning methods, and evaluation) and 19 basic themes. Findings showed that the measurement tool had factor validity. Also, the values related to estimating Cronbachchr('39')s alpha coefficient to measure the internal correlation of basic themes were higher than 0.7, so the measuring tool related to these concepts had sufficient measurement accuracy. Based on the present findings, it can be stated that the inclusion of educational components based on sexual ethics education can be useful in sexual ethics education among high school students.

    Keywords: Sex education, sexual ethics, students, high school
  • Vida Dehnad* Pages 171-182

    Self-determination, as an important concept derived from the humanistic approach, plays an important role in psychological well-being. That what internal or external factors or motivations reinforce or inhibit self-determination is an aspect favored by psychologists in different fields. The present study, giving importance to self-determination as a meta-theory, adopts an analytical approach to first examine the theories derived from it, such as the theory of basic needs, cognitive evaluation, organismic integration, and causal orientation, and then explains its external examples such as the emergence of obedient, projective and independence-oriented personality type through looking at deterrent or controlling social factors. On the other hand, considering the qualitative welfare level of goals and motivations, related to self-determination, the study takes into account the two main tendencies of goal setting in individuals, namely the orientation to mastery and to performance, and the degree of their congruence with the features of self-determination. In this analogy, the orientation to mastery in individuals calls more for self-determination than the orientation to performance because mastery helps in developing individual ability, strengthening internal and autonomous motivations, and developing a healthy relationship in a social context. Finally, the practical-consultative capacity of self-determination theory in discovering the external controlling factors that cause psychological stress in the individual has been pointed out.

    Keywords: Self-determination, organismic evaluation, need, intrinsic motivation, orientation to mastery