فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 47 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین اسمعیلی کمارعلیا، بهمن بنی مهد*، سینا خردیار صفحات 1-12
    این تحقیق تاثیر متغیرهای روانشناختی ماکیاولیسم و دستکاری هیجانی بر اجتناب مالیاتی در دو گروه از زنان و مردان حسابدار را  مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور ، نمونه ای از 428 نفر از حسابداران و مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار انتخاب شدند. مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و داده های تحقیق نیز از طریق پرسش نامه جمع آوری شده است. آزمون فرضیه های تحقیق نیز بر اساس رگرسیون چند متغیره انجام گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در نمونه آماری زنان ، ماکیاولیسم رابطه ای معنی دار با اجتناب مالیاتی ندارد. اما دستکاری هیجانی رابطه ای معنی دار و مثبت با اجتناب مالیاتی دارد. هم چنین در نمونه مردان ،  نتایج عکس است. در این نمونه ، ماکیاولیسم رابطه ای مستقیم و معنی دار با اجتناب مالیاتی دارد. اما دستکاری هیجانی رابطه ای معنی دار با اجتناب مالیاتی ندارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در هر دو گروه زنان و مردان حسابدار، تمایل به اجتناب مالیاتی وجود دارد. اما عوامل روانشناختی متفاوتی در ایجاد آن تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: ماکیاولیسم، دستکاری هیجانی، اجتناب مالیاتی و جنسیت
  • جواد بختیاری، زهرا پورزمانی*، رمضانعلی رویایی صفحات 13-36
    امروزه حسابرسان شان و منزلت اجتماعی دارند. زیرا وظیفه اجتماعی حمایت از صاحبکاران خود و سایر افراد ذینفع درمقابل هرگونه عملکرد نادرست و تحریف به وسیله مدیران را به عهده دارند. برای آن که این منزلت حسابرسان دچار لطمه نشود از آن ها انتظار می رود که از نظر اقتصادی برای نفع شخصی خود تلاش نکنند بلکه همواره در جهت ارتقای منافع عموم، استقلال، صداقت و درستکاری را رعایت نمایند. این پژوهش به بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی با استقلال حسابرس می پردازد. بدین منظور تعداد 249 پرسشنامه میان حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی ایران به شیوه تصادفی توزیع و جمع آوری و داده های بدست آمده از آنها با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفته است. در این تحقیق متغیر مستقل، سرمایه اجتماعی و متغیر وابسته، استقلال حسابرس می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت بر استقلال حسابرس دارد. این موضوع باعث ارتقاء و بهبود ارزشهای اخلاقی مثبت خواهد شد. از آنجاییکه وظیفه اصلی حسابرسی اطمینان بخشی به استفاده کنندگان از صورتهای مالی می باشد، لذا هر چه سطح سرمایه اجتماعی حسابرسان بیشتر باشد، این مولفه اجتماعی بر رفتار حسابرس در رعایت استقلال و در نتیجه ارتقای کیفیت حسابرسی اثرگذار خواهد بود. این موضوع باعث خواهد شد تا شهرت حسابرسان بهبود یافته و ریسک دعاوی حقوقی بر علیه آنها کاهش یابد لذا عاملی برای مشروعیت اجتماعی حسابرس خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام و همبستگی جمعی، هویت جمعی، استقلال حسابرس
  • عبدالله تاکی، سعید علی احمدی*، مهدی آقا بیک زاده صفحات 37-52

    تمایل شرکت برای پذیرش ریسک و مدیریت آن که به عنوان میل به ریسک شناخته می شود و فشار ناشی از نفوذ افراد بر یکدیگر که فشار اجتماعی نامیده می شود، می تواند گزارشگری مالی شرکت را گمراه کننده سازد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر میل به ریسک شرکت و فشار اجتماعی بر گزارشگری مالی غیر محافظه کارانه است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از پرسش نامه مبتنی بر سناریو، بر گرفته از پژوهش برینک و همکاران (2018)، استفاده شد. قلمرو زمانی پژوهش سال 1398 است. تعداد 160 مدیر مالی بر اساس جدول کوهن و همکاران (2000) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد،  زمانی که میل به ریسک شرکت جسورانه باشد، فشار اجتماعی دستوری (فشار اجتماعی همرنگی) موجب تمایل بیشتر (کمتر) مدیران مالی به گزارشگری مالی غیر محافظه کارانه می شود. همچنین، هنگامی که میل به ریسک شرکت محافظه کارانه یا جسورانه باشد، فشار اجتماعی دستوری (فشار اجتماعی همرنگی) موجب تمایل بیشتر (کمتر) مدیران مالی به گزارشگری مالی غیر محافظه کارانه می شود.

    کلیدواژگان: میل به ریسک، فشار اجتماعی، گزارشگری مالی غیر محافظه کارانه
  • زهرا حسینی زاده هرات، محمود معین الدین*، فروغ حیرانی صفحات 53-70
    نظر به اهمیت هتلداری سبز در چشم انداز صنعت گردشگری، هتلداران باید اطمینان یابند که تدوین و اجرای استراتژی های سبز، ضمن مشروعیت بخشی به فعالیت آن ها در جامعه، باعث بهبود عملکرد مالی و سودآوری نیز خواهد شد. در این پژوهش سعی گردیده که با بهره گیری از رویکرد کیفی و نظریه داده بنیاد، اجزا و عناصر رفتارهای سبز و عملکرد مالی هتل ها و ارتباط بین آن ها شناسایی، ساختاربندی و مدلسازی شود و در بخش کمی، مدل پارادایمی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری آزمون شود. بر این اساس با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با خبرگان صنعت هتلداری و دانشگاه تعداد 485 کد اولیه احصاء گردیده و طبق دستورالعمل کدگذاری باز، محوری و انتخابی، داده ها در قالب 15 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی مدلسازی شده و الزامات مربوط به روایی و پایایی پژوهش کیفی بررسی و تایید گردیده است. در بخش کمی نیز با طراحی پرسشنامه و بررسی و تایید روایی صوری، محتوا، سازه و پایایی آلفای کرونباخ، اطلاعات جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزار spss24 و lisrel8.8 تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بیانگر ارتباط مثبت و معنی دار بین متغیرهای بستر محیطی (شرایط علی) و ابعاد رفتارهای سبز (پدیده محوری) بوده است؛ همچنین سه مولفه ابعاد رفتارهای سبز، عوامل درون سازمانی (مداخله گر) و ثبات نسبی (شرایط زمینه ای) با توانمندی های سبز (مقوله کنش و واکنش) و در نهایت توانمندی های سبز با عملکرد مالی (پیامدها) دارای رابطه مثبت و معنی دار است.
    کلیدواژگان: مدل رفتارهای سبز، عملکردمالی، سودآوری، نظریه داده بنیاد
  • یاسر رضایی پیته نوئی*، مهدی صفری گرایلی، محمد غلامرضاپور صفحات 71-86

    نظریه مبتنی بر منابع بیان می کند کارکنان به عنوان یک سرمایه انسانی ارزشمند، نقش بسیار مهمی در فعالیت های نوآورانه شرکت ایفا می کنند. لذا در دنیای پر از تحول امروزی و با توجه به رقابت فزاینده سازمان ها، حمایت کارکنان بیش از پیش موردتوجه قرارگرفته است. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین حمایت کارکنان با نوآوری شرکت ها و مطالعه نقش تعدیلی ارتباطات سیاسی بر این رابطه می پردازد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 55 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 انتخاب گردید و فرضیه های پژوهش با بهره گیری از مدل های  رگرسیون چند متغیره مبتنی بر تکنیک داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. مطابق با پیش بینی نظریه مبتنی بر منابع، یافته های پژوهش حاکی از آن است که حمایت مطلوب از کارکنان، نوآوری شرکت را بهبود می بخشد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که در شرکت های دارای ارتباطات سیاسی، حمایت کارکنان تاثیر بیشتری بر نوآوری شرکت دارد. همچنین، نتایج آزمون تحلیل حساسیت نیز نشان دادکهاستفاده از معیار جایگزین برای سنجش حمایت کارکنان نیز تاثیری بر نتایج اصلی پژوهش ندارد و نتایج تحقیق از استحکام برخوردار است.

    کلیدواژگان: حمایت کارکنان، نوآوری، نظریه مبتنی بر منابع، ارتباطات سیاسی
  • شهرزاد احمدی*، منصور گرکز صفحات 87-104
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی سبک های مدیریت تعارض (رقابت، مصالحه و اجتناب) و هویت حسابداران مدیریت با اصالت وجود در مکتب اگزیستانسیالیسم می باشد. انسان ها با توجه محیط زندگی خود می توانند هویت های گوناگونی داشته باشند که هم راستا یا در تضاد با یکدیگر قرار گیرند. برای رفع تعارضات در سازمان می توان از سبک های مدیریت تعارض استفاده کرد. فلاسفه مکتب اگزیستانسیالیست که به مکتب اصالت وجود معروف است، سعی دارند جایگاه ویژه ای برای انسان قایل شوند و برای نجات انسان از بحران های پیش گفته شده چاره ای بیابند. این پژوهش کمی و  از نظر هدف، کاربردی بوده و توصیفی- پیمایشی می باشد. جمع آوری دادها با پرسش نامه می باشد که نمونه آماری در استان مازندران در شرکت های تولیدی فعال در سال 1398 صورت گرفته است. به این منظور 210 پرسش نامه توزیع گردید که در نهایت 118 پرسشنامه دریافت گردید. نتایج تجزیه و تحلیل دادها  با نرم افراز SPSS و SMART PLS نشان داد که بین سبک رقابت در مدیرت تعارض و هویت حسابداران مدیریت رابطه ای وجود ندارد. و بین سبک مصالحه و اجتناب در مدیریت تعارض و هویت حسابداران مدیریت رابطه مثبت وجود دارد. و همچنین بین  اصالت وجود طبق تعریف فلاسفه اگزیستانسیالیست وهویت حسابداران مدیریت رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، مدیریت تعارض، هویت، پدیدار شناسی، اگزیستانسیالیست
  • علیرضا آقا قلیزاده سیار*، حسین شیرازی، مهدی ایزدیار، محمد مهدی فتاح دماوندی صفحات 105-124

    ازآنجا که مدیریت هزینه ها  یکی از مهمترین وظایف سازمان ها هستند ، مدیریت هزینه های سیستم کنترل موجودی دستگاه های خود پرداز نیز  یکی از اساسی ترین وظایف بانکها بشمار میروند.  این مقاله به دنبال ارایه مدلی پویا و بهینه برای کنترل هزینه های  موجودی دستگاه های خودپرداز، با توجه به شرایط زمانی و مکانی هر دستگاه میباشد .بنابر این از داده های کل جامعه آماری، مربوط به بانک متبوع در شهر تهران که شامل 368 دستگاه خودپرداز می گردد استفاده شد . بررسی رفتار دستگاه ها در بازه زمانی سه ماهه در سال 1396 انجام شده است. این مدل با خوشه بندی داده های آماری در ابعاد زمانی و مکانی موفق به یادگیری الگوی موجود در کلان داده ها شده و بر همین مبنا درخت تصمیم ارایه شده قادر به پیش بینی تعداد مراجعه کننده به هر دستگاه می باشد . سپس با استفاده از تابع هزینه ها برای سناریوهای بدست آمده  هزینه های سیستم مشخص میگردند.هزینه ی کل سیستم شامل مجموع هزینه های نگهداری پول ، کمبود پول و سفارش دهی پول برای هر دستگاه میباشد .  در نهایت با ارایه الگوی  بهینه سازی شده کنترل موجودی برای هر سناریو، هزینه های کل سیستم به طور میانگین  5/16 درصد ، یعنی به مقدار 38 میلیون تومان در ماه کاهش پیدا میکند.

    کلیدواژگان: کنترل موجودی، مدلسازی، دستگاه خودپرداز، داده کاوی
  • سید علی حسینی*، فاطمه گرامی راد، طیبه زارع زردینی صفحات 125-142

    تحلیل جریان علمی نقش اساسی در شناسایی حوزه‎های پژوهشی مهم ایفا می‎کند که بیانگر تحولات، چالش‎ها و راهکارها در یک حوزه علمی است. در این راستا هدف این پژوهش شناسایی جریان و حوزه‎های پژوهشی مطرح در حسابداری مدیریت در پژوهش‎های جهانی است. این پژوهش از نوع کاربردی توصیفی بوده که به روش تحلیل محتوا و علم سنجی انجام گرفته است. نمونه این پژوهش 6305 مقاله در حوزه حسابداری مدیریت است که در پایگاه وب آو ساینس [i] از ابتدا تا 2019 میلادی نمایه شده اند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Vosviewer و overview انجام شد. یافته ‎ها حاکی از آن است که پژوهش‎های این حوزه در 9 خوشه قابل طبقه ‎بندی هستند، تیوری نمایندگی، حاکمیت شرکتی، ارزیابی عملکرد، تیوری نهادی، تیوری بازی‎ها، سیستم‎های کنترل مدیریت و بودجه ‎بندی سرمایه‎ای بیشترین محورهای پژوهش در این حوزه است. همچنین سیر تحول تیوری‎ های کلیدی را می‎توان در هفت مرحله طبقه بندی نمود: (1) تیوری کارگزاری (مباشرت) (2) تیوری ساختاردهی (3) تیوری اقتضایی (4) تیوری نمایندگی (5) تیوری نهادی (6) تیوری هزینه معاملات (7) تیوری بازی ها  (8) تیوری نوین نهادی  (9) تیوری تکاملی بازی‎ها (10) تیوری شبکه کنش

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، بیبلیومتریک، پایگاه های کتابشناختی، نقشه علمی
  • محمد نمازی، بهنام کرمشاهی* صفحات 143-156
    هدف این پژوهشتعیین نقش میانجی فن های حسابداری مدیریت بر رابطه بین کنشگران اقتصادی کلیدی و عملکرد مالی شرکت های تولیدی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش به وسیله پرسشنامه از مدیران سطوح میانی و سطوح بالای 194شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 جمع آوری شده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. جهت بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که به علت بزرگتر بودن میزان آلفای کرونباخ از 7/0 نتایج دارای پایایی مطلوبی هستند. به منظور بررسی نقش میانجی فن های حسابداری مدیریت در رابطه کنشگران اقتصادی و عملکرد مالی نیز از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد، کنشگران اقتصادی کلیدی، تاثیر مثبت و معناداری بر روی عملکرد مالی شرکت های تولیدی دارند و تقریبا 47 درصد از اثر کل کنشگران اقتصادی بر عملکرد مالی از طریق غیر مستقیم توسط متغیر میانجی فن های حسابداری مدیریت تبیین می شود.
    کلیدواژگان: کنشگران اقتصادی کلیدی، فن های حسابداری مدیریت، عملکرد مالی، معادلات ساختاری
  • فریدون رهنمای رودپشتی، اناهیتا زندی* صفحات 157-174
    در این پژوهش  نحوه تاثیر عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) بر ساختار پاداش مدیر ارشد اجرایی (CEO) مورد بررسی قرار گرفت . نظریه سنتی نمایندگی پیشنهاد می دهد که مدیران ارشد اجرایی به دلیل سود (منافع) خودشان در هزینه های سهامداران در مسئولیت اجتماعی شرکتی مشارکت می کنند. یکی از مباحث رقابتی در این زمینه این است که این مدیران، عملکرد اجتماعی شرکت ها را به عنوان یکی از استراتژی های کسب و کار جهت افزایش ارزش شرکت و هم تراز کردن سود خودشان با سود سهامداران در نظر می گیرند. نتایج این پژوهش ، پیش بینی دوم را مورد حمایت و تایید قرار می دهد. نتایج نشان داد که عملکرد اجتماعی شرکت با نسبت پاداش مبتنی بر پول نقد ارتباط منفی دارد در حالی که با نسبت پاداش مبتنی بر سهام ارتباط مثبت دارد. در مجموع، یافته های این پژوهش ، بر تاثیر مثبت عملکرد مسئولیت اجتماعی شرکتی در بسته های پاداشی مدیران ارشد اجرایی تاکید داشته و این امر نشان می دهد که رفتار اطمینان بخش مدیران ارشد اجرایی در خصوص مشارکت در مسئولیت اجتماعی شرکتی، منجر به کم شدن مشکلات نمایندگی و به حداکثر رساندن ارزش شرکت می شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، پاداش مدیر ارشد اجرایی، ساختار پاداش مدیر ارشد اجرایی، پاداش مبتنی بر سهام، پاداش مبتنی بر پول نقد (پاداش نقدی)
  • پیمان نیایش نیا، مرتضی رعیتی دماوندی*، سیروس غلامپور صفحات 175-188

    در اغلب پروژه های اجرایی ، تغییرات و دوباره کاریها به یکی از اصلی ترین ریسک های این عرصه تبدیل گردیده است، بدین سبب ارایه مدل مدیریت هزینه جهت ثبت ، ارزیابی کنترل و مدیریت تغییرات می تواند نقشی مهم در تحقق اهداف پروژه به وجود آورد. در این تحقیق با انجام مطالعات میدانی و تنظیم پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان خبره، اطلاعات و سوابق مربوطه جمع آوری گردیده که نتیجه آن یافتن 16 مورد از تاثیرگذار ترین تغییرات موثر بر هزینه پروژه هایEC  حوزه صنعت نفت می باشد. سپس بر اساس الگو مدیریت هرینه تغییرات ارایه شده در این تحقیق ، با استفاده از روش ترکیبی تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل رابطه خاکستری (GRA) ، نسبت به ارایه ساختار مدیریت هزینه تغییرات در پروژه های EC حوزه صنعت نفت اقدام گردیده است. این پژوهش می تواند برای کاهش ریسک بودجه بندی و مدیریت هزینه تغییرات و به حداقل رساندن تاثیر آنها در پروژه های EC حوزه صنعت نفت مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: هزینه، تغییر، مدیریت، تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل رابطه خاکستری
  • سمیرا هنربخش، محمدحسین رنجبر*، علی امیری، داوود خدادادی صفحات 189-206

    در این پژوهش به بررسی تطبیقی رابطه ی بین مولفه های راهبری شرکتی، عوامل حسابرسی و عدم تقارن اطلاعاتی با محافظه کاری مشروط و نامشروط حسابداری طبق مدل های خان و واتس (2009)، و گیولی و هاین (2000) پرداخته ایم. دوره ی زمانی پژوهش شامل دوره ی یازده ساله از ابتدای سال 1387 تا انتهای سال 1397 می باشد. روش نمونه گیری بصورت حذفی است که در نهایت 156 شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردیده و برای تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرهای پژوهش از داده های تابلویی و مدل اثرات ثابت استفاده شده است. نتایج آزمون مدل های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای استقلال هییت مدیره، دوره تصدی حسابرس و نسبت هزینه های اختیاری (به عنوان شاخص هزینه های نمایندگی) دارای رابطه ی مثبت و معنی دار با هر دو محافظه کاری مشروط و نامشروط می باشند. متغیرهای دوگانگی مدیرعامل و تمرکز مالکیت دارای رابطه ی منفی و معنی دار با محافظه کاری مشروط و فاقد رابطه ی معنی دار با محافظه کاری نامشروط هستند. همچنین متغیرهای اندازه ی هییت مدیره، درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی، تغییر حسابرس، استقلال کمیته حسابرسی، عدم تقارن اطلاعاتی و رشد فروش رابطه ی معنی داری با هر دو نوع محافظه کاری حسابداری ندارند. از جمله تفاوت عمده این دو مدل در متغیرهای سن شرکت و بازده دارایی هاست که نتیجه ی عکس در هر دو مدل محافظه کاری دارد؛ بدین گونه که شرکت های مسن تر و پربازده از لحاظ دارایی، دارای سطح محافظه کاری مشروط بیشتری هستند و بالعکس شرکت های جوان تر و کم بازده از لحاظ دارایی، سطح محافظه کاری نامشروط بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط و نامشروط حسابداری، مدل خان و واتس، مدل گیولی و هاین، راهبری شرکتی، عوامل حسابرسی
  • زهرا اکبری*، محمدرضا مهربان پور، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 207-220
    در خصوص عوامل مرتبط با مدیریت سود، پژوهش های متعددی با نتایجی متناقض به صورت جداگانه منتشر شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی جامع، تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های پیشین درخصوص رابطه محافظه کاری و قابلیت مقایسه با مدیریت سود در ایران است. جامعه پژوهش شامل کلیه پژوهش های موجود در گستره رابطه محافظه کاری و قابلیت مقایسه با مدیریت سود شامل مقالات معتبر طی سال های 1392 تا 1398است. روش پژوهش فراتحلیل با استفاده از نرم افزارCMA2  است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که محافظه کاری با مدیریت سود تعهدی و نقدی رابطه معناداری نداشته، اما با مدیریت سود کل، رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین قابلیت مقایسه با مدیریت سود تعهدی رابطه مثبت و معنادار و با مدیریت سودنقدی رابطه منفی و معنادار دارد. دانش افزایی این یافته ها، ادبیات پژوهش در حوزه مدیریت سود و عوامل مرتبط با آن را غنی بخشیده و خلاء مطالعاتی موجود را رفع می کنند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، قابلیت مقایسه، مدیریت سود، فراتحلیل
|
  • Hossein Esmaeli Komar Olia, Bahman Banimahd *, Sina Kheradyar Pages 1-12
    This study investigate the effect of psychology variables such as Machiavellianism and emotional manipulation on tax evasion in two groups of men and women of accountants. For this purpose, We selected  428 of accountants and financial managers of the Tehran stock exchange listed firms . The theoretical foundations of this research collected by the archival research, also, research data collected through the questionnaire. The hypothesis test is conducted by multivariable regression. The results show that , in women sample, there is no significant relation between Machiavellianism and tax evasion. But, emotional manipulation has a positive and significant  relation with tax evasion. Also in men sample, the research results is the opposite. In this sample, Machiavellianism  has a direct and significant relation with tax evasion, however, emotional manipulation has no any significant  relation with tax evasion. So, We conclude  that tax avoidance is observed among two groups of males and females. However, different  psychological factors could affect it.
    Keywords: Machiavellianism, Emotional Manipulation, Tax Evasion, Gender
  • Javad Bakhtiari, Zahra Pourzamani *, Ramazanali Royaee Pages 13-36
    Today, auditors have dignity and social status. Because the social duty of protecting their own owners and other stakeholders is against any misconduct and distortion by the managers. In order to avoid damaging the auditors' privilege, they are expected to be economically unsuccessful in their personal interest but always to respect the interests of the public, independence, integrity and righteousness. This research examines the relationship between social capital and the independence of the auditor. For this purpose, 249 questionnaires distribute and collect between auditors working in an audit organization and Institutions of Iranian Association of Certified Public Accountants randomly and the data obtained from them has been analyzed using the structural equation modeling. In this research independent variable is social capital and dependent variable is auditor's independence. The results of the research show that social capital has a positive impact on the independence of the auditor. This will promote and improve positive moral values. Since the main task of audit is assurance to users of financial statements, therefore, the higher the level of social capital of auditors, the greater this social component will affect the auditor's behavior in respect of independence and thus improve the quality of audit. This will improve the reputation of auditors and reduce the risk of legal actions against them, therefore, it will be a factor to the auditor's social legitimacy
    Keywords: Social Capital, social trust, collective cohesion, collective identity, Auditor's Independence
  • Abdollah Taki, Saeed Ali Ahmadi *, Mehdi Aghabeikzadeh Pages 37-52

    The company's willingness to accept and manage risk, known as risk appetite, and the pressure to influence people over what is called social pressure, can mislead a company's financial reporting. The purpose of this study is to investigate the impact of corporate risk appetite and social pressure on aggressive financial reporting. A scenario-based questionnaire adapted from Brink et al. (2018) research was used to test the research hypotheses. For the present experimental study, 160 financial managers were selected according to the Cohen et al. (2000) research sample. Analysis of variance was used to test the research hypotheses. The results show that when the risk appetite of the firm is aggressive, the obedience social pressure (conformity social pressure) causes financial managers to be more (less) inclined to aggressive financial reporting. Also, the results showed that when the risk appetite of the company is conservative or aggressive, obedience social pressure (conformity social pressure) leads to more (less) financial managers' tendency to aggressive financial reporting. In addition, the results indicate that the interaction of corporate risk appetite and social pressure does not influence financial managers' willingness to aggressive financial reporting.

    Keywords: Social Pressure, Risk Appetite, Aggressive Financial Reporting
  • Zahra Hoseini Zadeh Harat, Mahmoud Moeinadin *, Forough Heirani Pages 53-70
    Considering the importance of green hospitality in the tourism  industry perspective, hoteliers need to ensure that the formulation and implementation of environmental strategies, while legitimizing their business activities in the Society, also improves financial performance and profitability. In this study, is tried to identify, structure and model using the qualitative approach and Granded theory components and elements of green behaviors and financial performance of hotels and the relationship between them  And in the quantitative section, the paradigm model is tested using Structural Equation Modeling. Based on this, 485 initial codes have been Extracted by conducting in-depth and semi-structured interviews with experts in the hotel industry and the university And according to the open, central and selective coding instructions, the data are modeled in the form of 15 sub-categories and 6 main categories And the requirements related to the validity and reliability of qualitative research have been reviewed and approved. In Quantitative section, information has been collected by designing a questionnaire and reviewing and approving the Formal validity, content, structure and reliability of Cronbach's alpha And analyzed using spss24 and lisrel8.8 software. The results showed a positive and significant relationship between environmental context variables (causal) and dimensions of green behaviors (Axial phenomenon); Also, the three components of dimensions of green behaviors, intra-organizational factors (interfering) and relative stability (contextual) with green capabilities (action and reaction) and finally green capabilities have a positive and significant relationship with financial performance.
    Keywords: Model of Green Behaviors, Financial Performance, Profitability. Grounded Theory
  • Yasser Rezaei Pitenoei *, Mehdi Safari Gerayli, Mohammad Gholamrezapoor Pages 71-86

    Resource-based theory states that employees as a valuable human capital play a very important role in the company's innovative activities. In today's evolving world and with the increasing competition of organizations, employee protections are becoming more and more important. Therefore, the present study investigates the relationship between employee protection and corporate innovation and studies the moderating effect of political connections on this relationship.The research hypothesis was tested using a sample of 55 companies listed in Tehran Stock Exchange during the year's 2014 to 2018 using multivariate regression model based on panel data.The findings of the study indicate that employee protection improves company innovation. In addition, the results show that in companies with political connections, employee protection has a greater impact on company innovation. Also, the results of sensitivity analysis showed that the use of alternative proxy for measuring the employee protection does not affect the main results of the study, thereby confirming the robustness of our findings.

    Keywords: Employee Protection, innovation, Resource-Based Theory, Political connections
  • Shahrzad Ahmadi *, Mansur Garkaz Pages 87-104
    The main purpose of this study is to examine the management styles of conflict (competition, compromise and avoidance) and the identity of management accountants with the originality of existence in the school of existentialism. Depending on their living environment, humans can have different identities that are aligned or in conflict with each other. Conflict management styles can be used to resolve conflicts in the organization. Philosophers of the existentialist school, known as the school of originality of existence, try to give a special place to man and find a way to save man from the aforementioned crises. This research is quantitative and purposeful, applied and descriptive-survey. Data collection with questionnaires is a statistical sample in Mazandaran province in active manufacturing companies in 1398. For this purpose, 210 questionnaires were distributed and finally 118 questionnaires were received. The results of data analysis with SPSS and SMART PLS software separators showed that there is no relationship between competition style in conflict management and identity of management accountants. And there is a positive relationship between compromise style and avoidance in conflict management and identity of management accountants. And there is also a positive relationship between the originality of existence according to the definition of existentialist philosophers and the identity of management accountants.
    Keywords: management accounting, Conflict Management, Identity, phenomenology, Existentialist
  • Alireza Agha Gholizade Sayar *, Hossein Shirazi, Mahdi Izadyar, MohamadMahdi Fattah Damavandi Pages 105-124

    Since cost management is one of the most important tasks of organizations, cost management of inventory control system of ATMs is also one of the most basic tasks of banks. This article seeks to provide a dynamic and optimal model for controlling inventory costs of ATMs, according to the time and place of each device. Therefore, all data, related to the relevant bank in Tehran, which includes 368 ATMs, was used. Investigating the behavior of devices in the three-month period in 1396 has been done. This model has succeeded in learning the existing pattern in big data by clustering statistical data in place and time dimensions, and based on this, the proposed decision tree is able to predict the number of customers to each device. Then, using the cost function for the obtained scenarios, the system costs are determined. The total cost of the system includes the total hold cost of money, shortage cost and orderig cost  for each device. Finally, by providing an optimized inventory control model for each scenario, the total system costs are reduced by an average of 16.5 percent, or 38 million tomans per month.

    Keywords: Inventory management, Modeling, ATM, data mining
  • Seyed Ali Hosseini *, Fatemeh Geramirad, Tayyebeh Zare Zardeini Pages 125-142

    The Scientific flow analysis plays a key role in identifying important research areas that reflect developments, challenges and solutions in a scientific field. In this regard, the purpose of this study is to identify the current research areas in management accounting in global research. This is a descriptive applied research that has been done by content analysis and scientometric method. The sample of this study is 6305 articles in the field of management accounting that are indexed on  Web of Science database from beginning to 2019. Data analysis was performed using Vosviewer and overview softwares. The findings indicate that research in this field can be classified into 9 clusters: agency theory, corporate governance, performance evaluation, institutional theory, game theory, management control systems and capital budgeting. The evolution of key theories can also be classified into seven stages: (1) stewardship theory (2) structuration theory (3) contingency theory (4) representation theory (5) institutional theory (6) Transaction costs (7) Game theory (8) New institutional theory (9) Evolutionary game theory (10) Actor network theory.

    Keywords: accounting management, bibliometric, bibliographic database, scientific map
  • Mohammad Namazi, Behnam Karamshahi * Pages 143-156
    The purpose of this study is to determine the mediating role of management accounting techniques on the relationship between key economic actors and the financial performance of manufacturing companies. The required information for the research was collected by a questionnaire from middle and high level managers of 194 manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange in 1398 and Smart PLS software was used to analyze the data. Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability, which due to the larger Cronbach's alpha value of 0.7, the results have a good reliability. The Sobel test was also used to examine the mediating role of management accounting techniques in the relationship between economic actors and financial performance. The results showed that key economic actors have a positive and significant effect on the financial performance of manufacturing companies, and approximately 47% of the total effect of economic actors on financial performance is indirectly explained by the mediating variable of management accounting techniques.
    Keywords: key economic actors, management accounting techniques, financial performance, structural equations
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Anahita Zandi * Pages 157-174
    In this research, how firms' corporate social responsibility (CSR) performance affects CEO compensation structure officer was examined. Traditional agency theory suggests that CEOs engage in CSR for their own interests at the expense of shareholders. A competing argument is that CEOs consider firms' social performance as a business strategy to increase firm value and align their interests with those of shareholders. Our results support the latter prediction. We find that a firm's social performance is negatively associated with the proportion of cash-based compensation, while it is positively associated with the proportion of equity-based compensation. Overall, our findings highlight the positive impact of CSR performance on CEO compensation packages, implying that CEOs' fiduciary behavior of engaging in CSR leads to mitigating agency problems and maximizing firm value.
    Keywords: Corporate social responsibility(CSR), CEO Compensation, CEO compensation structure, Equity-based compensation, cash-based compensation
  • Peyman Niayeshnia, Morteza Rayati Damavandi *, Sirous Gholampour Pages 175-188

    In most executive projects, changes and rework have become one of the main risks in this area, so providing a cost management model for registering, evaluating, controlling, and managing change can play an important role in achieving project goals.In this study, field studies and questionnaires and interviews with experts, information and relevant records were collected, which resulted in finding 16 of the most effective changes in the cost of executive EC projects in the oil industry. Then, based on the management model of each of the changes presented in this research, using a hybrid method of multi-criteria decision making of hierarchical analysis (AHP) and gray relationship analysis (GRA), to provide management structure to change the cost of EC projects in the field of EC industry. This research could be useful in reducing the risk of budgeting and managing the cost of change and minimizing its impact on EC projects in the oil industry.

    Keywords: Cost, Chang, Management, AHP, GRA
  • Samira Honarbakhsh, MohammadHossein Ranjbar *, Ali Amiri, Davood Khodadadi Pages 189-206

    In this study,we conducted a comparative study of the relationship between corporate governance components, audit factors and information asymmetry with conditionaland unconditional accounting conservatism according to the models presented by Khan and Watts (2009), and Givoly and Hayn (2000). The research period consists of eleven years from 2009 until 2019. Sampling method was Elimination methodand finally 156 companies were selected as sample, and panel data and fixed effects model  were used to analyze the relationship between research variables. The results of the research models test show that the variables of board independence, auditor's tenure and the ratio of voluntary expenses (as an indicator of agency costs) have a positive and significant relationship with both conditional and unconditionalaccounting conservatism. The variables of CEO duality and Concentration of ownership have a negative and significant relationship with conditional conservatism and no significant relationship with unconditional conservatism. Also, variables of board’s size, the percentage of ownership of institutional investors, change of auditor, audit committee independence, information asymmetry and sale’s growth have no significant relationship with both types of accounting conservatism. The main difference between the two models is in the Age of firm and return of assets variables, which have the opposite effect on both models of conservatism. In this way, older companies and high return of assets have a higher level of conditional conservatism, and vice versa, younger companies and less return of assets have a higher level of unconditional conservatism.

    Keywords: Conditionaland Unconditional Accounting Conservatism, Khan & Watts Model, Givoly, Hayn Model, Corporate Governance, Audit Factors
  • Zahra Akbary *, Mohammadreza Mehrabanpour, Hossein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani Pages 207-220
    There have been numerous studies on the factors related to earnings management that with contradictory results have been published separately. The purpose of the present study is to examine, analyze and combine the results of previous researches on the relationship between conservatism and comparability with earnings management in Iran. The research population includes all existing research in the area of relationship between conservatism and comparability with earnings management including, including valid articles from 2013 to 2019. The research method is meta-analysis using CMA2 software. The findings of the study indicate that conservatism has no significant relationship with accrual and cash earnings management, but it has a negative and significant relationship with total earnings management. Comparability has a positive and significant relationship with accrual and has a significant negative relationship with cash earnings management. Contribution of findings enriches the literature on earnings management and its related factors and fill existing research gap.
    Keywords: Conservatism, Comparability, earnings management, meta-analysis