فهرست مطالب

فصلنامه معرفت فلسفی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فارسیات *، مرتضی رضایی صفحه 7

    نحوه تحقق معانی فلسفی در فلسفه اشراق متاثر از نحوه تحقق معانی فلسفی در فلسفه مشاء است. در فلسفه مشاء نگاه حاکم و رایج در نحوه تحقق این معانی عبارت است از زیادت خارجی این معانی بر هویت معروض؛ ازاین‌رو شیخ اشراق بر این باور است که چون زیادت معانی فلسفی بر هویت معروض منجر به پیدایش تسلسل و اشکال‌های دیگر عقلی می‌شود، لذا حکم به نفی تحقق خارجی این معانی داد و صریحا این معانی را به معانی منطقی ملحق کرد. پس از شیخ اشراق قریب به اتفاق فیلسوفان تا قبل از صدرالمتالهین متاثر از دیدگاه او بوده‌اند، لکن اغلب ایشان بر خلاف شیخ اشراق بر این باورند که هرچند محال است معانی فلسفی در خارج یافت شوند، ولی این معانی برخلاف معانی منطقی، منشاشان و یا اینکه علاوه بر منشا، اتصافشان نیز خارجی است.

    کلیدواژگان: مفاهیم فلسفی، مفاهیم ماهوی، عرض، معروض، هویت، ماهیت
  • سید محمدحسین میردامادی*، محمد بیدهندی، مجید صادقی حسن آبادی صفحه 27

    وجودشناسی به‌ویژه نظریه وجودشناختی زبان و معنا از نظر صدرالمتالهین بر منطق تاویل او موثر است و در مواردی مصحح آن به‌شمار می‌رود. در منظر صدرا، همه چیز و حتی زبان و حروف، دارای حقایق برتر و ملکوتی هستند و زبان، در حقیقت والای خود، امری عینی و نحوه‌ای از وجود است. این ارتباط تا آنجایی است که وجودشناسی و معرفت‌شناسی به هم پیوند می‌خورند و عالم هستی نیز، از منظری عین کلام تلقی می‌شود. صدرالمتالهین از طرفی به زبان نگاه وجودی دارد و از طرفی عالم را متناظر با کلام و زبان می‌داند. انسان با تفسیر و بیان معنای عالم، آن را توسعه و تفصیل می‌دهد، و معانی تاویلی را کشف می‌کند. معنی در فلسفه صدرا، در عین آن که امری مشترک است و قابلیت همگانی شدن دارد، دارای لایه‌های مختلفی است که همه به یک حقیقت متعالی می‌رسند. فهم از معنی نیز دارای مراتب است و عمیق‌ترین مرتبه فهم، فهم حضوری است. در معنی و فهم، مراتب مادون اشارات و معداتی برای مراتب مافوق که همان تاویلند، محسوب می‌شوند. در این مقاله اصول معناشناختی تاویل در حکمت صدرا ، با روش توصیفی تحلیلی استنتاج شده و هدف آن نشان دادن منطق تاویل های صدرا، از بعد زبانی است.

    کلیدواژگان: منطق تاویل، هستی شناسی معنی، زبان، تاویل، صدرالمتالهین
  • رضا گندمی نصرآبادی صفحه 37

    پروفسور توشیهیکو ایزوتسو فیلسوف، زبان‌شناس، شرق‌شناس و قرآن‌پژوه، چندین اثر تطبیقی از خود برجا گذاشته است. او از معدود متفکرانی بود که علاوه بر تطبیق فلسفه‌ها به فلسفه تطبیق و مباحث روش‌شناسی در مطالعات تطبیقی نیز نظر داشت و به‌درستی و با بینشی عمیق به این نکته توجه یافت که مهم‌ترین و اصلی‌ترین علت ناکامی تلاش‌های تطبیقی دوران اخیر فقر روش‌شناختی در انجام چنین مطالعاتی بوده است. در این مقاله برآنیم تا علاوه بر ارایه توصیفی از روش تطبیقی پیشنهادی ایشان، کاستی‌ها و نقاط قوت احتمالی آن را بیان کنیم. ایزوتسو با روش فراتاریخی تلاش کرده بر این مشکل فایق آید. دو مشکل دیگر هم بر سر راه تطبیق وجود دارد که باید قبل از مشکل پیش‌گفته مطرح گردد: یکی مشکل زبان و دیگری مشکل تکثر فلسفه‌های شرقی است که اولی با فراگفت‌وگو یا همدلی وجودی و دومی از طریق دستیابی به فرافلسفه فلسفه‌های شرقی قابل حل است. ایزوتسو در فرایند تطبیق فلسفه‌های شرقی با فلسفه‌های غربی در پاره‌ای از موارد برای کشف مفاهیم کلیدی و کانونی فلسفه‌های شرقی و نیل به یک فرافلسفه فلسفه‌های شرقی به روش سمنتیکی روی آورده است. ارتباط روش فراتاریخی با روش سمنتیکی در زمانی مبتنی بر تاریخ از جمله موضوعاتی است که باید بدان پرداخت.

    کلیدواژگان: ایزوتسو، فلسفه تطبیقی، روش فراتاریخی، فراگفت وگو، فرافلسفه
  • محمد حسین زاده صفحه 47

    در فلسفه اسلامی و فلسفه غرب تبیین‌های مختلفی از سازگاری ضرورت علی و اختیار ارایه شده است. فاعلیت بالتجلی نفس برای اراده‌های سلسله‌مراتبی، که صدرالمتالهین برای تبیین این سازگاری ارایه کرده است، با دیدگاه هری فرانکفورت و گری واتسون که نوع دیگری از رویکردهای سلسله‌مراتبی هستند شباهت‌های قابل‌توجهی دارد که عبارتند از: نقش اراده‌های سلسله‌مراتبی در قوام بخشیدن به هویت انسانی، نقش اراده‌های مراتب بالاتر در کنترل اراده‌های مراتب پایین‌تر و افعال انسان، منتهی شدن تمایلات سلسله‌مراتبی به یک خویشتن عمیق به عنوان کنترل‌کننده اصلی این تمایلات و اراده‌ها، و دخالت نداشتن امکان‌های بدیل (امکان تحقق گزینه‌های پیش‌رو) در حقیقت اختیار. تفاوت مهم رویکرد صدرالمتالهین با دو رویکرد دیگر این است که در رویکرد فرانکفورت و واتسون، خویشتن عمیق انسان که منشا نهایی اراده است حقیقتا یک امر ذاتی نیست و همین امر موجب می‌شود تا رویکرد سلسله‌مراتبی آنها پاسخ قابل قبولی برای اشکال تسلسل اراده‌ها نداشته باشد، اما در رویکرد صدرالمتالهین این خویشتن عمیق، حقیقتا یک امر ذاتی است که موجب می‌شود اراده‌های سلسله‌مراتبی تا بی‌نهایت ادامه پیدا نکنند. بنابراین رویکرد صدرالمتالهین در عین حال که از مزیت‌های رویکرد فرانکفورت و واتسون در تبیین اختیاری بودن اراده و کنترل تمایلات برخوردار است؛ اشکال آنها را ندارد و برای سازگارگرایی رویکرد مناسب‌تری به حساب می‌آید.

    کلیدواژگان: اختیار، سازگارگرایی، فرانکفورت، واتسون، صدرالمتالهین
  • سجاد میرزایی*، رضا حاجی ابراهیم صفحه 59

    چیستی «صراط» و ویژگی‌های آن از مسایل مهم الهیات و معارف دینی است. هر نوع تبیین و تفسیری از آن در مباحث کلامی و شبکه معارف دین تاثیرگذار است. در این تحقیق «معنا و حقیقت صراط»، در سه حوزه تکوین، تشریع و جزا از منظر علامه طباطبایی بررسی شده است. نتیجه تحقیق اینکه ایشان در منظومه فکری و جهان‌بینی خویش به نظام‌های چهارگانه 1. علی و معلولی، 2. حرکت، 3. مولویت و عبودیت و 4. ربوبی پرداخته و در هر کدام تعریفی منطبق با همان نظام، برای صراط ارایه کرده است. «صراط»، در حوزه تکوین، با نظر به دو نظام «علی و معلولی» و «حرکت» (در صورتی که حرکت غیرارادی باشد) تبیین گردیده و در حوزه تشریع با نظر به سه نظام «حرکت» (در قسم حرکت ارادی)، «مولویت و عبودیت» و «ربوبیت» تعریف شده است. در حوزه جزا، تعریفی معطوف به تعریف صراط تشریعی ارایه می‌گردد.

    کلیدواژگان: صراط، تشریع، تکوین، ربوبیت، علامه طباطبائی
  • سید محمد مهدی نبویان*، سید محمود نبویان صفحه 75

    معاد جسمانی یکی از مسایل اصلی و تاثیرگذار در حوزه دین است که حجم وسیعی از منابع دین را به خود اختصاص داده است. بسیاری از اندیشمندان اسلامی درصدد تحلیل و بررسی این موضوع برآمده و برخی از آنها نیز دیدگاه خاصی را درباره آن مطرح کرده‌اند. درباره کیفیت معاد جسمانی اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، اما براساس عقیده صحیح و نیز براساس آیات و روایات، معاد جسمانی در روز قیامت با جسم و بدنی عنصری محقق می‌شود نه با بدن مثالی. با این حال، بر نظریه معاد جسمانی با جسم عنصری، شبهه‌ها و اشکال‌هایی از سوی برخی اندیشمندان مطرح شده است. در این نوشتار، هفت شبهه از شبهات مهم معاد جسمانی با جسم عنصری، بررسی می‌شود و نشان داده خواهد شد که هیچ‌یک از آنها نمی‌توانند ظهور آیات و روایات در عنصری بودن معاد جسمانی را خدشه دار کنند. این شبهات عبارت‌اند از نبود ماده در قیامت، نبود زمان در قیامت، نبود مکان در قیامت، نبود فساد در قیامت، انشایی بودن موجودات اخروی، تکرار دنیا و وحدت فعل الهی.

    کلیدواژگان: معاد، جسم عنصری، جسم مثالی، ماده، زمان و مکان
  • نوید خاکبازان* صفحه 91

    شناخت‌درمانی با استفاده از مجموعه‌ای از تکنیک‌ها، برای بسیاری از مشکلات روان‌شناختی و گستره وسیعی از اختلالات روان‌شناختی به کار می‌رود. اما شناخت‌درمانی به مجموعه‌ای از تکنیک‌ها محدود نمی‌شود، بلکه نظریه‌ای مبتنی بر مبانی فلسفی سازگار با روش‌های علمی می‌باشد. پیشگامان و محققان شناخت‌درمانی با صراحت از همه بنیان‌های فکری شناخت‌درمانی سخن به میان نیاورده‌اند، اما سیری در مباحث شناخت‌درمانگران گویای تاثیر مبانی دین‌شناختی می‌باشد. براین‌اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی مبانی دین‌شناختی در شناخت‌درمانی و نقد این مبانی براساس اندیشه اسلامی با تاکید بر دیدگاه‌های آیت‌الله مصباح صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع اسنادی تحلیلی است. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که عدم قداست دین، غیرمنطقی بودن گزاره‌های دینی، قابل اثبات نبودن وجود خدا، توهم بودن خداباوری، نسبی بودن گزاره‌های دینی، پنداشتن دین و دینداری عامل بیماری روانی، توجه به معنویت بدون خدا و تکثرگرایی دینی از جمله مبانی دین‌شناختی است که پیشگامان شناخت‌درمانی بدان پرداخته‌اند. شناخت‌درمانی مبتنی بر چنین دین‌شناسی، با پاسخ‌گویی به این چرایی‌ها و چالش‌های ذهنی، نشان از درمانی دارد که در چارچوب فکری و اعتقادی نامتناسب با رویکرد اسلامی می‌باشد. ازاین‌رو مبانی چنین درمانی با مبانی اسلامی که حاصل یک پارادایم الهی است ناسازگارست و انسان را به ‌سوی حقیقت وجود خود فرانمی‌خواند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، مبانی دین شناختی، تکثرگرایی، الیس و بک
  • رضا درگاهی فر*، احمد لهراسبی صفحه 111

    بردلی تسلسلی را مطرح می‌کند که طبق آن، هر نظریه‌ای که اشیای خارجی را واحد متشکل از اجزای متکثر بداند، دچار اشکال است. ازآنجاکه بیشتر تروپیست‌ها، شیء جزیی را متشکل از تروپ‌های با‌هم‌موجود می‌دانند، تسلسل بردلی دامان تروپیزم را نیز می‌گیرد. ماورین بر آن است که دیدگاه بردلی درباره نحوه وجود رابطه نادرست است و رابطه امری است که وابستگی وجودی به اطرافش دارد و بر این اساس اشکال تسلسل بردلی را برطرف کرده است. اما براساس برداشتی از بیان و تحلیل علامه طباطبایی در مبحث وجود رابط، می‌توان بر ماورین خرده گرفت و وابستگی میان رابطه و اطرافش را دوسویه دانست. افزون بر این، دیدگاه ماورین هرچند اشکال تسلسل بردلی را برطرف می‌کند، با نظریه تروپیزم ناهمراه به‌ نظر می‌رسد. در این مقاله پس از نگاه کوتاهی به تروپیزم، تسلسل بردلی تقریر، و سپس این مشکل برای نظریه تروپیزم تبیین شده است. در ادامه راه‌حل ماورین مطرح گشته و در پی آن، این راه‌حل نقد و از دیدگاه وابستگی درونی و متقابل میان رابطه و اطرافش دفاع شده است.بردلی تسلسلی را مطرح می‌کند که طبق آن، هر نظریه‌ای که اشیای خارجی را واحد متشکل از اجزای متکثر بداند، دچار اشکال است. ازآنجاکه بیشتر تروپیست‌ها، شیء جزیی را متشکل از تروپ‌های با‌هم‌موجود می‌دانند، تسلسل بردلی دامان تروپیزم را نیز می‌گیرد. ماورین بر آن است که دیدگاه بردلی درباره نحوه وجود رابطه نادرست است و رابطه امری است که وابستگی وجودی به اطرافش دارد و بر این اساس اشکال تسلسل بردلی را برطرف کرده است. اما براساس برداشتی از بیان و تحلیل علامه طباطبایی در مبحث وجود رابط، می‌توان بر ماورین خرده گرفت و وابستگی میان رابطه و اطرافش را دوسویه دانست. افزون بر این، دیدگاه ماورین هرچند اشکال تسلسل بردلی را برطرف می‌کند، با نظریه تروپیزم ناهمراه به‌ نظر می‌رسد. در این مقاله پس از نگاه کوتاهی به تروپیزم، تسلسل بردلی تقریر، و سپس این مشکل برای نظریه تروپیزم تبیین شده است. در ادامه راه‌حل ماورین مطرح گشته و در پی آن، این راه‌حل نقد و از دیدگاه وابستگی درونی و متقابل میان رابطه و اطرافش دفاع شده است.

    کلیدواژگان: تروپیزم، تسلسل بردلی، وجود رابط، وابستگی درونی، آنا سوفیا ماورین، علامه طباطبائی
|
  • Muhammad Farsiyat *, Murteza Reza’ie Page 7

    How the philosophical concepts are realized in illumination philosophy is affected by the way they are realized in peripatetic philosophy. In peripatetic philosophy, the dominant view on the way those concepts are realized is the external superabundance of these concepts to the identity of the object of accident. Thus, Suhravardi maintains that superabundance of the philosophical concepts to the identity of the object of accident leads to origination of vicious circle and other rational drawbacks; thus, he negates the external realization of those concepts, and explicitly incorporates them into the logical concepts. After Suhravardi, nearly all of the philosophers before Mulla Sadra were influenced by his view, but most of them, unlike Suhravardi, maintained that although it is impossible for the philosophical concepts to be found in the external world, those concepts, unlike the logical ones, have their origin or the origin of their attributes in the external world.

    Keywords: philosophical concepts, essential concepts, object of accident, identity, nature
  • Sayyid MuhammadHussein Mir Damadi, Muhammad Bidhendi, Majid Sadeqi Hassan Abadi Page 27

    Ontology, especially the theory of ontology of language and meaning, in Mulla Sadra’s view affects his logic of analogical interpretation, and is, in some cases, modifying it. In Mulla Sadra’s view, everything, even the language and the letters, have higher celestial realities; and the language in its sublime reality is an objective and a mode of existence. This relationship is such that ontology and epistemology are joined and the universe is, from a viewpoint, considered the same as words. Mulla Sadra, on the one hand, has an existential view of language, and regards the universe analogous to words and language. By interpreting and explaining the meanings of the universe, the man expands it and discovers the analogical meanings. In Mulla Sadra’s philosophy, the meaning is a common thing and capable of being universal, and at the same time, has various layers all of which reach a transcendental truth. Understanding the meaning has various orders, and the deepest order of understanding is the intuitive understanding. In meaning and understanding, the lower orders are hints and prologues for higher orders – the very analogical interpretation. In this article, the semantic principles of analogical interpretation in Mulla Sadra’s philosophy have been extracted using a descriptive-analytical method, and the goal is to show the logic of Mulla Sadra’s analogical interpretations from the linguistic aspect.

    Keywords: the logic of analogical interpretation, ontology of meaning, language, analogical interpretation, Mulla Sadra
  • Reza Gandomi Nasr Abadi Page 37

    Professor Toshihiko Izutsu, the philosopher, linguist, orientalist and Quran researcher, has left some comparative works. He was among the few thinkers that, in addition to comparing philosophies, would pay attention to the philosophy of comparison and methodological discussions in comparative studies, and well and with a deep insight, noticed the fact that the most important and the most principal cause of failure in comparative attempts of the recent era is the methodological poverty in doing such studies. In this article, we are going, in addition to describing the comparative method offered by Izutsu, to state its possible deficiencies and strong points. Using the meta-historical method, Izutsu has attempted to overcome this problem. There are two other problems in comparative method that must be resolved before the aforementioned problem: the problem of language and the problem of plurality of eastern philosophies. The former is resolvable through meta-dialogue or existential sympathy, and the latter through accessing meta-philosophy of the eastern philosophies. In the process of comparing the eastern philosophies with the western ones, Izutsu has used the semantic method in some cases to discover the key and focal concepts in eastern philosophies and achieve a meta-philosophy of the eastern philosophies. The relationship of the meta-historical method with the semantic method in a time based on history is among the subjects that must be dealt with.

    Keywords: Izutsu, comparative philosophy, meta-historical method, meta-dialogue, meta-philosophy
  • MuhammadHussein Zada Page 47

    In the Islamic philosophy and western philosophy, there are various explanations of the consistency between causal necessity and free will. The soul’s agency by manifestation for hierarchal willpowers, presented by Mulla Sadra as an explanation for this consistency, has considerable similarity to the view presented by Harry Frankfurt and Gary Watson (as another type of hierarchal approaches). These similarities are as follows: the role of hierarchal willpowers in strengthening human’s identity, the role of higher order willpowers in controlling the willpowers of the lower order and human’s actions, the hierarchal desires leading to a deep self as the main controller of those desires and willpowers, and no interference of the alternative possibilities (the possibility of available options) in the reality of free will. The important difference between Mulla Sadra’s approach and the two other approaches is that in Frankfurt and Watson’s approach, human’s deep self (as the ultimate origin of willpower) is not truly an essential thing; and this causes their hierarchal approach not to offer an acceptable answer for the drawback of vicious circle of willpowers; but in Mulla Sadra’s approach, this deep self is truly an essential thing that causes the hierarchal willpowers not to continue infinitely. Therefore, while Mulla Sadra’s approach enjoys the merits of Frankfurt and Watson’s approach in explaining the optional nature of willpower and controlling the desires, it lacks their drawback and is a more proper approach for consistency.

    Keywords: free will, consistency, Frankfurt, Watson, Mulla Sadra
  • Sajjad Mirza’i*, Reza Haji Ibrahim Page 59

    The nature of “Sirat” (the Path or Bridge which every human must pass on the "Day of Judgment" to enter the Paradise) and its features are among the important issues in theology and religious teachings. Any explanation and interpretation of it is influential in theological discussions and the network of religious teachings. In this study, “the meaning and truth of Sirat” in three spheres of genesis, legislation and punishment in Allamah Tabatabai’s view is investigated. The results show that Allamah deals with the four systems (cause and effect, motion, authority and servitude, and divinity) in his intellectual system and his worldview, and has offered in each system a definition according to that system for Sirat. In the sphere of genesis, Sirat has been explained with a consideration of the two systems of “cause and effect” and “motion” (if it is involuntary); and in the sphere of legislation, it is defined with a consideration of the three systems of “motion” (in voluntary motion), “authority and servitude”, and “divinity”. In the sphere of punishment, a definition related to the definition of legislative Sirat is presented.

    Keywords: Sirat, legislation, genesis, divinity, Allamah Tabatabai
  • Sayyid MuhammadMahdi Nabawiyan*, Sayyid Mahmood Nabawian Page 75

    The corporeal resurrection is one of the main issues influencing the realm of religion, an issue that has dominated a large part of religious sources. Many of the Islamic thinkers have sought to analyze and investigate this subject and some have put forward a certain view about it. Regarding the nature of the corporeal resurrection, there are some disagreements, but according to the right belief and according to the Quranic verses and traditions, the corporeal resurrection is realized in the Doomsday with an elemental body, not an imaginary one. On the theory of corporeal resurrection with the elemental body, however, various doubts and objections have been offered by some thinkers. In this article, seven doubts among the important doubts on the corporeal resurrection with elemental body are investigated, and it is shown that none of them can blemish the verses and traditions asserting the elemental mode of the corporeal resurrection. These doubts are as follows: lack of matter in Doomsday, no time in Doomsday, no place in Doomsday, no corruption in Doomsday, origination of beings in the hereafter, repetition of this world and unity of the divine action.

    Keywords: resurrection, elemental body, ideal body, matter, time, place
  • Nawid Khakbazan* Page 91

    Cognitive-therapy uses a series of techniques to solve many psychological difficulties and a vast area of psychological disorders. However, the cognitive-therapy is not restricted to a series of techniques; rather, it is a theory based on the philosophical foundations consistent with the scientific methods. The pioneers and researchers of cognitive-therapy have not explicitly spoken of all the intellectual foundations of cognitive-therapy; however, a survey of the discussions of the cognitive-therapists reveals the theological foundations. Accordingly, the present study aims at investigating the theological foundations in cognitive-therapy and reviewing these foundations according to the Islamic thought with an emphasis on Ayatollah Mesbah’s views. The present study is of documentary-analytical type. The findings of the study suggest that non-demonstrability of religion, irrationality of theism, relativity of religious propositions, considering religion and piety as the cause for mental disorders, paying attention to spirituality without God, and religious plurality are among theological foundations that pioneers of cognitive-therapy have dealt with. Cognitive-therapy based on such a theology, by answering these questions and mental challenges, shows a treatment inconsistent with Islamic approach in its intellectual and doctrinal framework. Thus, the foundations of such a treatment are inconsistent with Islamic foundations which are the result of a divine paradigm, and do not lead the man to the truth of his own existence.

    Keywords: cognitive-therapy, theological foundations, pluralism, Ellis, Beck
  • Reza Dargahi far *, Ahmad Lohrasbi Page 111

    Bradley mentions a vicious circle according to which any theory that considers external things as units composed of plural components are deficient. Since most tropists maintain that the minute things are composed of coexisting trops, Bradley’s vicious circle covers tropism as well. Mavrin holds that Bradley’s view on how the relationship exists is wrong, and that the relationship is something with an existential dependence on its surroundings; and she has, thus, resolved Bradley’s vicious circle. However, based on a reading of Allama Tabatabai’s analysis in the discussion on existence of a connection, one may criticize Mavrin and consider a mutual dependence between the relationship and its surroundings. Besides, although Mavrin’s view resolves Bradley’s vicious circle, it seems to be inconsistent with tropism theory. In this article, after a brief look at tropism, we mention Bradley’s vicious circle and explain it for the theory of tropism. Then, we mention Mavrin’s solution and review it to defend the view of internal and mutual dependence between the relationship and its surroundings.

    Keywords: tropism, Bradley’s vicious circle, existence of connection, internal dependence, Anna Sofia Mavrin, Allama Tabatabai