فهرست مطالب

مجله رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی
پیاپی 32 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم محمدزاده*، محمود گودرزی، سید نصرالله سجادی، مجید جلالی فراهانی صفحات 9-23

    تفریح در محل کار می تواند هر فعالیت اجتماعی، بین فردی یا وظیفه ای تلقی شود که ماهیت بازیگوشی و فکاهی دارد و برای فرد سرگرمی، لذت و خوشی را فراهم می سازد. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل ایجادکننده تفریح در محل کار در سازمان تربیت بدنی ارتش بود. نوع پژوهش، توسعه ای به صورت ترکیبی است و برای استخراج عوامل از روش کیفی به شیوه مردم نگاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان سازمان تربیت بدنی ارتش بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه گیری مدلسازی معادلات ساختاری (5q≤n≤15q) تعیین شد. در بخش کمی پژوهش به منظور تایید مدل حاصل از بخش کیفی پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی شد. با توجه به تعداد پرسش های پرسشنامه، 377 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد و به همین میزان، پرسشنامه ها توزیع و تکمیل شد. پایایی پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ و روایی به دو روش محتوایی و سازه با استفاده از الگوی معادلات ساختاری تایید شد. تحلیل داده ها در بخش کیفی با رویکرد تحلیل تماتیک انجام گرفت. نتایج بخش کیفی پژوهش نشان دهنده آن است که تفریح در محل کار دارای پنج بعد (فعالیت های تفریحی رسمی، حمایت مدیریت از تفریح، مسئولیت های شغلی مفرح، آزادی های فردی و معاشرت با همکاران) است و سه دسته از عوامل فردی، سازمانی و برون سازمانی در ایجاد تفریح در محل کار نقش دارند. نتایج بخش کمی پژوهش نیز نشان می دهد که عوامل فردی به میزان 60/0، عوامل سازمانی به میزان 77/0 و عوامل برون سازمانی به میزان 25/0 بر تفریح در محل کار تاثیرگذارند. براساس نتایج می توان گفت که تاثیر مثبت حاصل از تجربه تفریح در محل کار می تواند مزایای بلندمدت در پی داشته باشد و محیط های سرگرم کننده کلید رشد انگیزه و بهره وری کارکنان هستند.

    کلیدواژگان: ارتش، تفریح، مردم نگاری، ورزش
  • یعقوب بدری آذرین*، فاطمه عبدوی، ماهرخ دهقانی، ایوب بهتاج صفحات 25-38

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط استراتژی های بازاریابی بر وفاداری به برند کالاهای ورزشی بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع تحقیقات همبستگی بود که به صورت پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی مصرف کنندگان کالاهای ورزشی ایرانی در فروشگاه های ورزشی شهر تبریز بود. از آنجا که حجم جامعه آماری مشخص نبود، حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان برای جوامع نامعلوم 384 نفر در نظر گرفته شد. در این مطالعه از پرسشنامه های استاندارد به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد. پرسشنامه استراتژی پورتر (1378)، حاوی 27 سوال درباره سه استراتژی رقابتی پورتر (تمایز، تمرکز و رهبری در هزینه) و پرسشنامه استاندارد وفاداری به برند (محمودی و همکاران، 1394) که شامل دو مولفه وفاداری رفتاری و وفاداری نگرشی و در مجموع دارای 15 سوال است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر یازده تن از استادان متخصص در حوزه های مدیریت ورزشی و مدیریت بازرگانی تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در متغیر استراتژی های بازاریابی 0.87 و برای وفاداری به برند 0.85 به دست آمد. نتایج نشان داد که استراتژی های تمرکز (CR=13.96) و رهبری در هزینه ها (CR=7.21)، با شدت زیاد  و استراتژی تمایز (CR=8.11) با شدت متوسط، بر وفاداری به برند تاثیرگذار است. با توجه به نتایج تحقیق مدیران شرکت های ایرانی می توانند با ایجاد تمایل بین محصولات خود و برندهای خارجی و با استفاده از ظرفیت های فرهنگی و ملی کشور و همچنین رهبری در هزینه ها و استفاده از روش های نوین قیمت گذاری و غیره نسبت به جذب و حفظ مصرف کنندگان خود به صورت موثرتری اقدام کنند.

    کلیدواژگان: استراتژی، بازاریابی، برند، کالای ورزشی، وفاداری
  • شهروز فرج زاده*، سید محمد کاشف، محسن بهنام صفحات 39-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل زمینه ای، محیطی و راهبردهای ظرفیت سازی ورزش کشور انجام گرفت. روش تحقیق آمیخته (کیفی - کمی) بود. در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی و در بخش کمی از روش توصیفی- پیمایشی بهره گرفته شد. نمونه آماری در بخش کیفی 11 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه مدیریت ورزشی در کشور بود و جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی مدیران و نخبگان مدیریت ورزشی کشور اعم از مدیران کل، روسای فدراسیون ها و اعضای هیات علمی مدیریت ورزشی دانشکده های تربیت بدنی کشور بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی غیرتصادفی هدفمند بود که 270 نفر به عنوان نمونه آماری به منظور بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی به روش تحلیل تم مبتنی بر کدگذاری باز و در بخش کمی از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در نرم افزار اس پی اس اس21 و لیزرل 8 انجام گرفت. نتایج نشان داد که عوامل زمینه ای (منابع انسانی، امور مالی، روابط و شبکه های خارجی، برنامه ریزی و توسعه و توسعه بازار)، محیطی (آمادگی، فناوری اطلاعات، نوآوری و مدیریت دانش) و راهبردها (توسعه بسترها و توسعه ساختارها) در ظرفیت سازی ورزش کشور نقش موثری دارند. در نتیجه می توان با تمرکز بر عوامل زمینه ای، محیطی و راهبردها در راستای ظرفیت سازی ورزش کشور گام های موثری برداشت.

    کلیدواژگان: راهبردها.ظرفیت سازی ورزش، عوامل زمینه ای، عوامل محیطی
  • محمد زارع آبندانسری*، سید محمدحسین رضوی، مرتضی دوستی صفحات 51-68

    خصوصی سازی را می توان مشارکت عموم مردم در تمامی سطوح اقتصادی کشور و نظارت غیرمستقیم دولت در کارها دانست. در پژوهش حاضر چالش ها و فرصت های خصوصی سازی باشگاه استقلال و پرسپولیس بررسی شد. روش پژوهش آمیخته کیفی و رتبه بندی مولفه ها روش کمی بود. برای جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران، داوران، بازیکنان، حقوقدانان، مربیان، استادان دانشگاه، مسیولان اداره ورزش و جوانان، مسیولان وزارت اقتصاد و دارایی، اهالی رسانه، پیشکسوتان، هواداران که در عرصه فوتبال و بخش خصوصی به نوعی فعالیت می کنند، انتخاب شدند و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. بعد از رسیدن به اشباع نظری مصاحبه متوقف و در بخش کمی به تعداد 384 نفر پرسشنامه ارسال شد. روایی صوری این پژوهش توسط 8 نفر از استادان مدیریت ورزشی تایید شد و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 86% به دست آمد. برای محاسبه آماری از آمار توصیفی و برای رتبه بندی مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شد. در قسمت چالش ها مدیریت با 04/4 درصد مهم ترین بخش و در قسمت فرصت ها بخش مدیریت و اقتصادی با 3 درصد تاثیرگذارترین موارد برای واگذاری این دو باشگاه به بخش خصوصی تعیین شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با تامین منابع مالی لازم، توجه مدیران به بخش خصوصی برای ورود به بورس و رقابت تجاری مثبت بین باشگاه ها برای جذب بخش های خصوصی کارامد باید گامی موثر در جهت خارج شدن این دو باشگاه از انحصار دولت برداشت.

    کلیدواژگان: استقلال، پرسپولیس، چالش، خصوصی سازی، فرصت
  • محبوبه چمن پیرا، عباس خدایاری*، حبیب هنری، علیمحمد امیرتاش، فریده اشرف گنجویی صفحات 69-87

    هدف این تحقیق طراحی مدل انگیزه مشارکت ورزشی در بهره وری کارکنان دانشگاه های دولتی شهر تهران با نقش میانجی دگرگون سازی شغلی بود. تحقیق کمی، کاربردی از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری کارکنان دانشگاه های دولتی شهر تهران بودند که به استناد تعیین حجم نمونه در معادلات ساختاری 538 نفر از طریق نمونه گیری احتمالی به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های بهره وری هرسی و گلداسمیت (26 گویه)، دگرگونی شغلی اسلمپ و ولابرودریک (15 گویه) و انگیزه مشارکت ورزشی کارکنان (محقق ساخته 22 گویه) بود. روایی صوری و محتوایی با نظر خبرگان و روایی سازه با تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ همگی بالای 70/0 بود. یافته ها نشان داد 46 درصد از اثر کل انگیزه مشارکت ورزشی بر بهره وری از طریق متغیر میانجی دگرگون سازی شغلی تبیین می شود و شاخص برازش مدل GOF با 307/0 حاکی از برازش متوسط مدل بود. بنابراین با توجه به تایید رابطه انگیزه مشارکت ورزشی و دگرگون سازی شغلی بر بهره وری تاکید بر روی نقش این دو متغیر، توسط مسیولان سازمان ها به منظور ارتقای بهره وری کارکنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دانشگاه، دگرگون سازی شغلی، کارکنان، مدل، معادلات ساختاری
  • راضیه صفایی، وحید شجاعی*، محمد حامی صفحات 89-103

    عوامل ارزش آفرین در سازمان و به تبع آن به کارگیری مهندسی ارزش از عوامل پایه ای خدمات باکیفیت به شمار می روند و از راه های مفید، به منظور استفاده مدیران از مهندسی ارزش، شناسایی عوامل موفقیت پیاده سازی مهندسی ارزش در سازمان هاست. هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی عوامل موثر بر استقرار مهندسی ارزش در ورزش بود. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری شامل مدیران بخش ورزش شهرداری، عمران و شهرسازی و مجموعه های ورزشی همچنین کارشناسان بخش ورزش، عمران و شهرسازی و پیمانکاران مجموعه های ورزشی شهرداری تهران به تعداد 600 نفر بودند. روش نمونه گیری تصادفی ساده که تعداد طبق جدول کرجسی-مورگان 234 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته استقرار مهندسی ارزش بود که پس از تایید روایی صوری، محتوا (نظرهای 9 متخصص) و سازه (تحلیل عاملی تاییدی) و پایایی (آلفای کرونباخ) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش توصیفی و استنباطی از نرم افزار SPSS 22.0 و Smart PLS 3  استفاده شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان دهنده 6 عامل (پیروی از برنامه ریزی، کیفیت اطلاعات، تدوین راهبرد، انتخاب محدوده، حمایت مدیران ارشد و خصوصیات تیم مهندسی ارزش) با تبیین 942/76 درصد واریانس و شاخص کیس مایر الکین 943/0 درصد بود که عامل پیروی از برنامه زمانی بیشترین اثر را داشت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی از برازش قابل قبول داده ها حکایت داشت. همچنین روایی محتوا، واگرا و همگرا بیانگر روایی خوب مقیاس بود. مهندسی ارزش با توجه به ماهیتی که دارد، به عنوان ابزاری قوی برای حل مسئله و تصمیم گیری می تواند در سازمان های ورزشی به کار رود.

    کلیدواژگان: استقرار، الگو، شهرداری، مهندسی ارزش، ورزش
  • سیده شیرین درخشنده قهفرخی، حسن فهیم دوین*، حسین پیمانی زاد، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری صفحات 105-120

    با توجه به جایگاه والای ورزش در جامعه؛، انتظار می رود که مبحث اخلاق و مدیریت اخلاقی در سازمان های ورزشی مورد تاکید باشد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تبیین عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت اخلاقی در ورزش کشور براساس نظریه داده بنیاد و ارایه مدل بود. هدف تحقیق حاضر از نوع کاربردی و جست وجوی داده ها از نوع کیفی و براساس نظریه داده بنیان و روش تجزیه وتحلیل داده ها از نوع تحلیلی-اکتشافی و زمان انجام تحقیق از نوع حال نگر است که جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش کلیه خبرگان ورزش کشور را شامل می شود و نمونه آماری با توجه به حجم جامعه در سال 1398، به صورت هدفمند انتخاب و در نهایت با 35 نفر مصاحبه نیمه سازمان یافته و اکتشافی انجام گرفت و از روش تحلیل داده بنیاد استفاده شد. نتایج نشان داد که مفاهیم به دست آمده از کدگذاری نشانه ها در مقوله های پدیده، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای پیاده سازی مدیریت اخلاقی در ورزش کشور تقسیم شدند. مدیران ورزش کشور می توانند مدل به دست آمده را در جهت پیاده سازی مدیریت اخلاقی در ورزش به کار گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت اخلاقی، نظریه داده بنیاد، ورزش کشور
  • سیروس احمدی، مهدی سوادی*، حمیدرضا سایبانی صفحات 121-137

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد ادارات کل ورزش و جوانان استان های کشور بود. روش تحقیق توصیفی است و به روش میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری مطالعه شامل کارشناسان دفاتر ارزیابی عملکرد و بازرسی و نظارت ستاد و ادارات کل ورزش و جوانان سراسر کشور (439 نفر) بود. روش نمونه گیری در این مطالعه، روش تصادفی ساده بود و برای تعیین حجم نمونه (205) از جدول مورگان استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز نیز با ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شد. پرسشنامه دارای 7 بعد بود و روایی آن توسط محققان تایید شد. از طرفی به منظور سنجش پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ 819/0 بود و برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل مسیر و فریدمن استفاده شد. با توجه به نتایج تحقیق، برای ارزیابی عملکرد ادارات کل ورزش و جوانان باید از هفت بعد ورزش قهرمانی، همگانی، بانوان، جوانان، مالی، منابع انسانی و فناوری اطلاعات استفاده کرد. تحلیل داده ها همچنین نشان داد که ورزش قهرمانی به علت ملموس بودن نتایج آن مانند مقام های کسب شده در اولویت قرار دارد. از طرفی ورزش موضوعی است که هم خودش می تواند درآمدزا باشد و هم نیاز زیادی به منابع مالی دارد و بر همین اساس بعد مالی بعد از بعد ورزش قهرمانی و قبل از ابعاد ورزش همگانی، ورزش بانوان و حتی امور جوانان در اولویت دوم قرار دارد. ابعاد ورزش همگانی، ساماندهی امور جوانان، ورزش بانوان، منابع انسانی و فناوری اطلاعات در رتبه های بعدی این فهرست قرار دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بعد ورزش قهرمانی، پول و منابع مالی، منابع انسانی و فناوری اطلاعات و تحول اداری، جوانان، ورزش همگانی، ورزش بانوان
  • علیرضا زمانی، شهرام عروف زاد*، رسول نظری، احمدرضا موحدی صفحات 139-152

    هدف تحقیق حاضر، ارایه مدل پارادایمی مربیگری حرفه ای ورزش ایران بود. روش تحقیق از نوع داده بنیاد، و مشارکت کنندگان، بیست نفر از مربیان و ورزشکاران رشته های فوتبال، فوتسال، والیبال، هندبال، دوومیدانی، بدمینتون، بدنسازی، پرورش اندام، ژیمناستیک، کاراته و شنا بودند. مربیان دارای مدارک بین المللی و از نظر هم ردیفان سرآمد بودند و ورزشکارانی انتخاب شدند که در سطح ملی و بین المللی فعالیت داشتند. آنها به صورت هدفمند و گلوله برفی برای مصاحبه های عمیق و اکتشافی انتخاب شدند. مصاحبه ها تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه پیدا کرد. اعتبار یافته ها از طریق استفاده از افراد آگاه و منابع مکتوب، انتقال پذیری نتایج پژوهش، استخراج حداکثری و غیرتکراری داده ها انجام گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که تعداد 590 کد مفهومی با تعداد 153 مولفه و 45 مقوله اصلی در قالب ابعاد شش گانه شامل عوامل علی (9)، عوامل زمینه ای (8)، مقوله مرکزی (1)، راهبردها (7)، شرایط مداخله گر (13) و پیامدها (7) استخراج شد. می توان نتیجه گرفت مربی باید علاوه بر توسعه عوامل فردی، به عوامل بین فردی و بافتی هم توجه کند و از دانش و هنر خود برای اجرای نقش ها، وظایف و فعالیت های متعددی که به عهده دارد، به نحو مطلوب استفاده کند.

    کلیدواژگان: ایران، داده بنیاد، مدل پارادایمی، مربیگری، ورزش
  • سجاد جابری، محمد کشتی دار*، مهدی طالب پور، سید مرتضی غیور صفحات 153-167

    تحقیق حاضر با هدف تدوین راهبرد و توسعه ورزش قهرمانی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از تکنیک متاسوات، به شناسایی منابع، توانایی ها و قابلیت های دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از رویکرد مبتنی بر منبع می پردازد. این تحقیق از حیث هدف کاربردی بوده و روش انجام آن توصیفی- پیمایشی است. داده ها و اطلاعات موردنظر در دو بخش ابتدا از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای سپس به صورت میدانی و نظرخواهی از 10 نفر از استادان، خبرگان و مدیران حاضر و سابق در حوزه ورزش در شهر مشهد- به روش هدفمند- جمع آوری شد. نتایج حاکی از آن است کیفیت مناسب اماکن ورزشی سرپوشیده و تعداد مکفی اماکن ورزشی سرپوشیده و روباز جزو مهم ترین منابع، توانایی ها و قابلیت ها دانشگاه فردوسی مشهد به شمار می آید. سرانه یا بودجه کم ورزش دانشگاهی و استعدادهای موجود در ورزش دانشگاهی دارای بیشترین میزان اثرگذاری بر توسعه ورزش قهرمانی دانشگاه فردوسی مشهد هستند. همچنین با توجه به نتایج  پژوهش، در بین رقبا دانشگاه تهران به عنوان اولین و مهم ترین رقیب، دانشگاه خوارزمی دومین رقیب و دانشگاه فنی و حرفه ای مازندران به عنوان سومین رقیب دانشگاه فردوسی مشهد با توجه به نقشه رقابتی شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: دانشگاه فردوسی مشهد، راهبرد، رقابت پذیری متاسوات، ورزش قهرمانی
|
  • Ebrahim Mohammadzadeh*, Mahmood Goodarzi, Seyed Nasrollah Sajjadi, Majid Jalali Farahani Pages 9-23

    Fun in Workplace means "any social, interpersonal, or task activities at work of a playful or humorous nature which provide an individual with amusement, enjoyment, or pleasure". The purpose of this study is to identifying factors affecting Fun in Workplace in Army Physical Training Corps.The study type is developmental and mix method and to extract factors, ethnography methodology that is a qualitative method was used. To extract factors, ethnography methodology was used. Statistical population in this study consists of Army Physical Training Corps. In quantitative section of this study, to approve the extracted model from qualitative section, researcher-made questionnaire was used. To identifying sample size, the structural equation modelling (5q≤ n≤ 15q) formula was used. With regard of questions of the questionnaire, 377 individual were selected for sample size and questionnaires were distributed among them. Questionnaire validity was approved with content and structural method with structural equation pattern and its reliability was approved through Cronbach alpha. The result of qualitative section shows that Facets of fun include such elements as fun activities, coworker socializing, manager support for fun, personal freedoms, and fun job responsibilities and individual, organizational and ultra-organizational factors affecting Fun in Workplace. The result of quantitative section shows that individual factors with 0.60, organizational factors with 0.77 and ultra-organizational factors with 0.25 percent affecting Fun in Workplace. Based on these results, experiencing positive affect from engaging in fun in the workplace can have long-term benefits and fun environments are the key to enhanced employee motivation and productivity.

    Keywords: Army, Fun, Ethnography, Sport
  • Yagoub Badri Azarin*, Fatemeh Abdavi, Mahrokh Dehghani, Ayoub Behtaj Pages 25-38

    The purpose of this study was to investigate the impact of marketing strategies on brand loyalty in sporting goods. This study in terms of purpose was applied and in terms of the nature was correlation research that was conducted through a survey. The statistical population of this study included all consumers of Iranian sports goods in Tabriz sport shops. Since the size of population was not known, the sample size was 384 for unknown communities based on Krejcie and Morgan table. In this study, standard questionnaires were used as data collection tool. Porterchr('39')s Strategy Questionnaire (1999), containing 27 questions about Porterchr('39')s three competing strategies (differentiation, focus, and cost leadership) and the standard Brand Loyalty Questionnaire (Mahmoudi Et al, 2015), which includes two components of behavioral and attitude loyalty, with a total of 15 questions. The face and content validity of the questionnaire was verified by the opinion of eleven experts in the fields of sports management and business management. The reliability of the questionnaire was obtained by using Cronbachchr('39')s alpha coefficient in the variable of marketing strategies 0.87 and for brand loyalty 0.85. The results showed that concentration) CR=13.96( and leadership) CR=7.21(  strategies at high-intensity and differentiation) CR=8.11(  strategy with moderate intensity influenced brand loyalty. The results showed that cost-focused and high-intensity leadership strategies and differentiation strategies influenced on brand loyalty. According to the research results, managers of Iranian companies can attract and retain their consumers more effectively by creating a desire between its products and foreign brands and by using the cultural and national capacities of the country, as well as leading in costs and using new pricing methods, etc.

    Keywords: Brand, Marketing, Loyalty, Sporting Goods, Strategy
  • Shahrouz Farajzadeh*, Mohammad Kashef, Mohsen Behnam Pages 39-50

    The present study aims to investigate the contextual, environmental and strategies capacities making the country's sports were done. The research method was mixed (qualitative-quantitative), in the qualitative part the phenomenological method was used and in the quantitative part the descriptive-survey method was used. The statistical sample was in the qualitative section of 11 people specialists and experts in the field of sports management in the country and the statistical population in the quantitative section included all managers and elites of sports management in the country, including general managers, heads of federations and faculty members of sports management. Sampling method in the qualitative section targeted and in a small part, the non-random sampling method was targeted a total of 270 people were selected for the statistical sample. Data collection tools in the qualitative part of the semi-structured interview and in the quantitative part, the questionnaire was made by a researcher. Data analysis in the qualitative part of the thematic analysis method Based on open coding and quantitatively, they were analyzed through Pearson correlation coefficient and secondorder confirmatory factor analysis in SPSS 21 and Lisrel 8 software. The results showed that the contextual factors (human resources, finance, foreign relations and networks, planning and development and market development), environmental (readiness, information technology, innovation and knowledge management) and strategies (Development of substrates, development of structures) on capacity making sports in the country has effective role. The result can be focused on underlying factors, environment and strategies In line with Capacity building of the country's sports has taken effective steps.

    Keywords: Sports Capacity Making, Contextual Factors, Environmental Factors, Strategies
  • Mohammad Zare Abandansari*, Seyed Mohammad Hossein Razavi, Morteza Dousti Pages 51-68

    privatization can be regarded as public participation in all economic levels of the country and indirect supervision of the state in the works. present study is the study of challenges and opportunities for the deregulation of the club of independence and Persepolis. qualitative research method and ranking of components are quantitative methods. semi - structured interview method was used to collect data. in the qualitative section, 30 people were interviewed for the privatization field. after reaching the theoretical saturation of the interview and in the quantitative section, the number of 384 were sent. the formal validity of this study was confirmed by eight professors of sport management and its reliability using cronbachchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s alpha 86 %. for statistical calculation of descriptive statistics and for ranking the components, freedman test was used.  in the challenges of management with 4.04 percent of the most important parts and in the opportunities of management and economic sectors with 3 percent of the most important items to leave the two clubs to the private sector. By providing the necessary financial resources, the attention of managers to the private sector for entering the bourse and positive trade competition between the clubs to attract more efficient private sectors should be an effective step in the direction of the two clubs from the monopoly of the state.

    Keywords: privatization, Challenges, opportunities, Esteghlal, Persepolis
  • Mahboubeh Chamanpira, Abbas Khodayari*, Habib Honari, Ali Mohammad Amirtash, Farideh Ashraf Ganjouei Pages 69-87

    The aim of this study is to design a model for the effect of sport participation motivations on productivity of employees of public universities of Tehran with the mediation role of job crafting. The research is a Quantitative study, of descriptive correlation type. The statistical population consists of the employees of public universities of Tehran. Sample size determination in structural equations (n = 538) was selected by probability sampling by proportional stratified sampling.The research instrument for questionnaires were Hersey, & Goldsmith Productivity Questionnaire (1980), Slemp and Vella-Brodrick job crafting questionnaire (2013) and a researchermade questionnaire of employees sport participation motivation .Face validity was checked with experts’ advices. Confirmatory factor analysis was used for Structural validity.The reliability of all the questionnaires with Cronbach's alpha was above 0.70.The result showed that, 46% of the total effect of sport participation motivation on productivity was explained by the mediator variable of job crafting. The GOF fit with 0.307, indicates a moderate fit.According to positive effects of variables of sport participation motivations and job crafting on productivity, it is suggested for organizational leaders to emphasize on the role of these two variables to increase employee’s productivity.

    Keywords: employees, job crafting, model, structural equation, university
  • Razieh Safaei, Vahid Shojaei*, Mohammad Hami Pages 89-103

    Value-creating factors in the organization and consequently the applying of value engineering are among the basic factors of quality services and one of the useful ways for managers to use value engineering is to identify the success factors of implementing value engineering in organizations. The purpose of this study was to formulate a model of factors affecting the establishment of value engineering in sports. The research method was a descriptive survey. The statistical population included managers of Municipality sports, civil engineering and urban planning and sports complexes, as well as experts in sports, civil engineering, and urban planning and contractors of sports complexes of Tehran Municipality, numbering 600 subjects. By Simple random sampling method the sample was determined according to Krejcie-Morgan table (N=234). The research instrument was a researcher-made value engineering questionnaire that was used after confirming the face validity, content (9 expert opinions) and structure (confirmatory factor analysis), and reliability (Cronbachchr('39')s alpha). SPSS 22.0 and Smart PLS 3 software was used to analyze the data in the descriptive and inferential sections. The results of exploratory factor analysis showed 6 factors (following planning, information quality, strategy formulation, area selection, support of senior managers, characteristics of the value engineering team) with an explanation of 76.942% of variance and Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) index of 0.943%. The following planning factor had the greatest effect. The results of confirmatory factor analysis indicated an acceptable fit of the data. Content validity, divergent and convergent, also indicated good scale validity. Value engineering due to its nature can be used as a powerful tool for problem-solving and decision-making in sports organizations.

    Keywords: Establishment, Model, Municipality, Sport, Value Engineering
  • Sayedeh Shirin Derakhshandeh Ghahfarokhi, Hasan Fahim Devin*, Hosein Peymanizad, Mohamadreza Ismaeelzadeh Ghandehari Pages 105-120

    Given the high status of sport in society and the knowledge that sports organizations are administrator of sports, it is expected that ethics and ethical management are emphasized in these organizations. The purpose of this study was to identify and explain the factors influencing the implementation of ethical management of sport in Iran based on grounded theory approach and develop a model. This research purpose wise was applied type and in terms of data gathering is qualitative based on grounded theory and in terms of data analysis is analytical-exploratory method, and in terms of time of research, it is a futuristic one. The statistical population of the study includes all sport management and ethics experts with concentration on ethics in organizations. The statistical sample was identified, determined, and purposefully sampled according to the size of the population in the year 1398. Finally, 35 individuals were interviewed. Data collection was done through field survey by semi-structured and exploratory interviews with sport management and ethics experts. The data was analyzed using the grounded theory. The results showed that the concepts obtained from coding the symptoms were divided into categories of phenomena, causal conditions, contextual conditions, Interfering conditions, strategies and consequences of implementing ethical management in sport in Iran. Sport managers can apply this model in case of implementing ethical management in sport.

    Keywords: Implementation, Ethical Management, Country Sports, Grounded Theory
  • Sirous Ahmadi, Mehdi Savadi*, Hamidreza Saibani Pages 121-137

    The purpose of this study is to identify and prioritize performance evaluation indicators of the General Departments of Sports and Youth of the provinces. The type of research is descriptive and has been done by field method. The statistical population of this study includes the experts of the offices of performance evaluation and inspection and supervision of the headquarters. There were general departments of sports and youth across the country (439 people) and 205 people were selected as the research sample by random sampling method using Morgan table. The required information was collected from both library and field methods with interview tools and questionnaires, and path analysis and Friedman tests were used to analyze the data. According to the research results, to evaluate the performance of the General Departments of Sports and Youth, seven dimensions of championship sports, public, women, youth, finance, human resources and information technology should be used. Data analysis also showed that championship sports are prioritized because of their tangible results, such as rankings. On the other hand, sport is an issue that can be both lucrative and requires a lot of financial resources, and accordingly, the financial dimension is the second priority after the championship sport and before the dimensions of public sports, women's sports and even youth affairs. . Dimensions of public sports, organizing youth affairs, women's sports, human resources and information technology are in the next ranks of this list.

    Keywords: performance evaluation, championship dimension, public sports, youth, women's sports, money, financial resources, human resources, information technology, administrative transformation
  • Alireza Zamani, Shahram Aroufzad*, Rasool Nazari, Ahmadreza Movehedi Pages 139-152

    The purpose of this study was presentation of paradigm model of professional sport coaching in Iran. Method of research was grounded theory, and participants included 20 coaches and athleteschr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s football, futsal, volleyball, handball, track and field, badminton, conditioning, body building, Karate and swimming. The coaches had international credentials and excellence, and athletes were selected to compete nationally and internationally. They were selected based on a purposeful sampling and snow ball method to be subjected to deep and exploratory interviews. The interviews were continued till reaching theoretical saturation. The confirmation and verification of the findings were carried out through qualitative research criteria. Open, pivotal and selective encoding was employed to analyze the data. The study finding indicated that there were identified and extracted 590 conceptual codes with 153 indicators and 45 main topics within the format of the following six-fold aspects: causal factors (9), background factors (8), central topics (1), strategies (7), intervening conditions (13) and outcomes (7). It can be concluded that in addition to the development of individual factors, coaches should also pay attention to interpersonal and contextual factors and use his knowledge and art to perform the various roles, tasks and activities in which he is responsible.

    Keywords: Iran, Grounded theory, Paradigm Model, professional Coaching, Sport
  • Sajad Jaberi, Mohammad Keshtidar*, Mehdi Talebpour, Seyed Morteza Ghayour Pages 153-167

    The purpose of this study was to identify the resources, abilities, and capabilities of the Ferdowsi University of Mashhad using the resource-based approach to formulate the strategy and development of the Ferdowsi University of Mashhad by using a Meta swot technique. The purpose of this research is applied and the method is descriptive-survey. The data and information in the first two sections are documented through library and library study followed by field and opinion polls of 10 current, former and current professors, experts and managers in the field of sport in Mashhad, selected by purposeful method, It is provided. The results indicate that good quality indoor sports facilities and a sufficient number of indoor and outdoor sports facilities are among the most important resources, abilities, and capabilities of the Ferdowsi University of Mashhad. The per capita or low budget of academic sport and the talents in the academic sport have the greatest impact on the development of the Ferdowsi University of Mashhad. The most important competitors of the Ferdowsi University of Mashhad are Tehran University, Kharazmi University and the Mazandaran University of Technology respectively.

    Keywords: : Strategy, Competitiveness, Championship Sport, Ferdowsi University of Mashhad, Meta-Swot