فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 47 (بهار 1400)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 47 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم السادات سیاهپوش، لیلا هوشنگی* صفحات 7-18
    هدف پژوهش حاضر بررسی رویکرد زنانه نگر به جایگاه زنان در عرفان مسیحی و اسلامی بود. جامعه ی مورد مطالعه زنان عارفی بودندکه در عرفان این دو دین تاثیر ویژه ای داشتند. نمونه پژوهش ترزا آویلایی و کاترین سی ینایی در مسیحیت و رابعه عدویه و ایمنه خاتون در اسلام بود. طرح پژوهش توصیفی تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و فیش برداری بر اساس دیدگاه های متون مقدس و کتبی که به شرح حال عارفان پرداخته اند استفاده شد. تحلیل داده ها با روش کیفی انجام گرفت. نتایج یافته ها حاکی از آن بود که نه تنها زنان از نگاه بنیانگذاران و کتب مقدس توانایی شهود را دارند، بلکه حوزه ی فعالیت های این زنان عارف در دو دین مذکور، دارای مشابهت هایی است. این مشابهت ها در سه ساحت بررسی شد: تجردی که زمینه ی استقلال زنانه است، نقش پویایی که در امور اجرایی مراکز عرفانی عهده دار شدند و جایگاهی که در کشف و شهود به دست آوردند. از این رو، این زنان عارف در این حیطه ها توانسته بودند که در کنار مردان به فعالیت در جامعه ی دینی بپردازند.
    کلیدواژگان: رویکرد زنانه نگر، عرفان مسیحی، عرفان اسلامی
  • شهین قاسمی* صفحات 19-37

    هدف پژوهش حاضر نقد و تحلیل پیرنگ و گونه روایت در رمان «شب نشینی کفتارها» اثر «معصومه افراشی» با تکیه بر الگوهای نوین ساختارگرایی و روایت شناسی می باشد. جامعه پژوهش آثار«معصومه افراشی» و نمونه مورد پژوهش رمان «شب نشینی کفتارها» بود. طرح پژوهش توصیفی - تحلیلی، که در بخش توصیفی اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه ای گرد آوری شد ، و در بخش تحلیلی رمان شب نشینی کفتارها مورد مطالعه قرار گرفت. نخست، تاریخچه مختصری از ساختارگرایی و روایت شناسی در ادبیات داستانی معرفی و سپس به دو الگوی ارتباطی (پیوندی و گسستنی) در ساختار پیرنگ پرداخته شد. نتایج نقد و تحلیل ساختار پیرنگ و گونه روایت در رمان بر اساس نظریه های پژوهش نشان داد که می توان برای آن الگویی مشابه ترسیم کرد، زیرا ارزشی (هدف نهایی) به نام عمل به تکلیف انسانی و دفاع از اسلام و وطن دیده می شود. هم چنین «فرستنده» همیشه یک شخصیت نیست بلکه گاه یک حس و نیروی درونی نیز نقش شخصیت را ایفا می کند که برخاسته از اعتقادات دینی است و هیچ پاداش دنیوی یا شخصیت بیرونی در این امر دخیل نیست و نیروی فرستنده غیر شخصی است.

    کلیدواژگان: نقدوتحیل، پیرنگ، روایت، رمان شب نشینی کفتارها، معصومه افراشی
  • مه سیما پورشهریاری، فاطمه هاشمی گلپایگانی* صفحات 39-52
    هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد تجربه میانسالی در زنان بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان میانسال مناطق یک، دو و سه شهر تهران بودند که از بین آن ها، با اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته، 12 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند تا به اشباع رسیدن اطلاعات، انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع کیفی و تجزیه و تحلیل آن با روش تحلیل مضمون انجام شد. محتوای مصاحبه ها از طریق روش بروان و کلارک و با استفاده از نرم افزار اطلس، کدگذاری، طبقه بندی و تحلیل شد و در نهایت منجر به استخراج مضمون ها گردید. یافته ها نشان داد که مضامین اصلی شامل شش مضمون «تغییرات جسمانی»، «تغییر در روابط»، «توجه به جنبه های درونی»، «معنویت»، «دغدغه مالی» و «فرایند حل تعارض ها» می باشد. با توجه به آسیب پذیری زنان میان سال و احتمال ابتلای این گروه سنی به اختلالات روانی، به نظر می-رسد پرداختن به موضوع ابعاد مهم زندگی زنان میان سال، نیاز است در اولویت فعالیت های نظام بهداشتی درمانی کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابعاد تجربه، میانسالی، زنان، تحلیل مضمون
  • سید مهران میربد، محمدرضا مرادی* صفحات 53-64

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی فعال سازی رفتاری بر ترس از ارزیابی منفی و استگیمای درونی شده ماداران دارای فرزند اتیسم می باشد. جامعه پژوهش شامل مادران دارای فرزند طیف اوتیسم شهر اصفهان بود. آزمودنی ها 28 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 14 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. آزمودنی ها به پرسشنامه های ترس از ارزیابی منفی لری (1983) و استیگمای درونی شده مک و ووک (2010) پاسخ دادند. افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در دوره فعال سازی رفتاری به شیوه گروهی شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت و یک ماه و نیم بعد مرحله پیگیری انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و یک راهه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مداخله فعال سازی رفتاری بر ترس از ارزیابی منفی و استگیمای درونی مادران دارای فرزند اتیسم اثربخش است و این نتیجه در مرحله پیگیری تداوم داشت.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، ترس از ارزیابی منفی، استیگمای درونی شده، اوتیسم
  • محرم فتح الهی انویق، علی خادمی*، مهین اعتمادی نیا، علی شاکر دولق صفحات 65-81

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل علی سازگاری روانی با سرطان براساس سبک های دلبستگی و میانجی گری سبک های اسناد علی در زنان مبتلا به سرطان می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مبتلا به سرطان تحت درمان شهرستان ارومیه درشش ماهه اول سال 1398بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 360 نفر به نمونه انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. ابزار اندازه گیری در تحقیق حاضر شامل پرسشنامه فرم کوتاه مقیاس سازگاری روانی با سرطان واتسون و همکاران (1989)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان هازن و شاور (1987)، پرسشنامه سبک اسنادی پیترسون و همکاران (1983) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار pls تحلیل گردید. نتایج پژوهش رابطه مستقیم و معنی داری را بین سبک های دلبستگی و سبک های اسناد علی نشان داد. هم چنین رابطه مستقیم و غیرمستقیم معنی داری را بین سبک های دلبستگی و سازگاری روانی با سرطان به دست آمد و رابطه مستقیم معنی داری بین سبک های اسناد علی و سازگاری روانی با سرطان نیز به دست آمد. نتیجه کلی این که مدل دارای توانایی پیش بینی و برازش بوده و مناسب ساخته شده است.

    کلیدواژگان: سازگاری روانی، سرطان، سبک های دلبستگی، سبک های اسناد علی
  • علی غلامی فیروزجائی*، نازنین قاسمی صفحات 83-93
    هدف پژوهش حاضر بررسی کارکردهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی زنان دربار عباسی می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل کارکردهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی زنان دربار عباسی طی سال های 132-334 هجری قمری بود. نمونه پژوهش مهم ترین کارکردهای زنان دربار عباسی هم چون کنیزان، مادران خلفا و سرایندگان بود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی است. برای به دست آوردن اطلاعات از روش کتابخانه ای و با مراجعه به کتاب ها و مدارک علمی انجام شد. داده های موثق و مرتبط با موضوع مورد مطالعه با در نظر داشتن گفتمان حاکم بر عصر وقوع حوادث با استفاده از روش تحلیلی صورت گرفت. نتایج نشان داد، در سرزمین های اسلامی به ویژه از عهد عباسیان، جوامع به گروه ها و طبقات گوناگون تقسیم می شدند که هر یک از آن ها از جمله زنان از جایگاه نسبتا مهمی برخوردار بودند. از بررسی و مطالعه اولیه منابع چنین بر می آید که بعضی از مادران و همسران خلفای عباسی با نفوذ و قدرت سیاسی و اقتصادی خود در صحنه های سیاسی گاه با بروز احساسات، حسادت های زنانه، افزون طلبی و گاه با به کار بستن عقل و منطق در سرنوشت جانشینی خلافت، خاندان های قدرتمند سیاسی و جنگ ها تغییراتی ایجاد کردند و در توطیه های سیاسی نیز نقش داشتند. بعضی از زنان عباسی نیز از موقعیت درباری و مکنت خود در زمینه عمران، آبادانی و فعالیت در امور خیریه سود جستند و برخی نیز در عرصه فرهنگی با سرودن اشعاری غنی اقدام می کردند.
    کلیدواژگان: کارکردهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، زنان دربار عباسی
  • پدرام رستمی*، محمدجواد گهربخش، بابک سعداللهی، مجتبی مدنی صفحات 95-107

    هدف پژوهش حاضر بررسی نشانه شناسی تصویر زن در سینمای کیا رستمی می باشد. جامعه آماری فیلم های معطوف به نشانه شناسی زنان ساخته کیارستمی می باشد. روش نمونه گیری هدفمند و نمونه پژوهش فیلم های گزارش و ده بود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی است. شیوه به دست آوردن اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای و مشاهده فیلم ها بود. فیلم ها مورد تحلیل نشانه شناسی قرار گرفتند. نشانه شناسی بر اساس دو سنت عمده سنت فردیناند دوسوسور و سنت چارلز سندرس پیرس صورت گرفت. مطالعه و بررسی آثار بلند کیارستمی نشان داد که وی در طول دوران کاری خود نسبت به زنان و دغدغه های آنان اشراف داشته و بخش عمده ای از دوران متاخر فیلم سازی اش را به بازنمایی زنان و مشکلات آن ها اختصاص داده است. وی به خصوص در آثار متاخر خود، زنان را در کانون توجه فیلم هایش قرار داده است. نتایج بررسی مبتنی بر نشانه شناسی فیلم «گزارش»و «ده» نشان داد که کیارستمی در تلاش بوده تا ضمن بازتاب مشکلات زنان، نگاه جامعه به زن و انتظاراتی که از وی می رود را نیز نشان دهد و بر این مهم تاکید نماید که این نگاه سنتی و کلیشه ای، علیرغم گذشت سال ها، هم چنان در جامعه وجود دارد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، تصویر زن، عباس کیارستمی
  • ترلان توکلی* صفحات 109-120
    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل علی سرمایه روان شناختی با اضطراب اجتماعی و نقش واسطه ای سبک های مقابله ای در دوره شیوع بیماری کووید- 19 در دانشجویان دختر می-باشد. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور بود، که از این میان 280 نفر به شیوه در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. گردآوری داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های اضطراب اجتماعی کانور (2000)، مقیاس سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) و پرسشنامه سبک های مقابله پارک (2007) و به شیوه آنلاین صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد، متغیر سرمایه روان شناختی بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم و غیر مستقیم داشت؛ یعنی علاوه بر اثر مستقیم، به واسطه سبک مقابله ای کارآمد (مثبت) و ناکارآمد (منفی) بر اضطراب اجتماعی به صورت غیر مستقیم اثرگذار بوده و در ضمن مدل ارایه شده برازنده داده ها بود.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، اضطراب اجتماعی، سبک مقابله ای، کووید-19
|
  • Maryam Ui-Sadat Siahpoosh, Leila Hooshangi * Pages 7-18
    The aim of this study was to investigate the position of women in the mysticism of Christianity and Islam. The studied population was the famous mystical women who had special influence on the mysticism of these religions. The sample subsummed Teresa of Ávila and Catherine of Siena in Christianity and Rābiʿa al-ʿAdawiyya and Imaneh Khatoon in Islam. The research was designed as analytical descriptive. To collect data library approach and taking index cards based on the views of sacred and written texts that had dealt with the history of mystics. The data was analysed by using qualitative method. The findings indicated that not only the women were capable of intuition from the point of view of the founders and the holy books, but also the field of activity of these mystical women in the two mentioned religions had similarities. These similarities were examined in three areas: celibacy, which provides women's independence, the dynamic role they played in the executive affairs of mystical centers, and the position they gained in deciphering and intuition. Hence, these mystical women in these contexts were able to be active alongside with the men in the religious community.
    Keywords: feminist approach, Christian mysticism, Islamic Mysticism
  • Shahin Ghasemi * Pages 19-37

    The aim of the present study was to criticize the plot and type of narrative in a novel called "Soiree of the Hyenas" by "Masoumeh Afrashi" based on new models of structuralism and narratology. The research design was descriptive-analytical. In the descriptive part, data was obtained through documents and librarary and in the analytical part, the “soiree of hyenas” novel was studied. First, a brief history of structuralism and narratology in fiction was introduced and then two models of communication (linking and breaking) in plot structure were discussed. The results of critique and analysis of the plot structure and type of narrative in the novel based on research theories showed that a similar pattern could be drawn for it, because a value (ultimate goal) called human responsibility fulfilment and defending Islam and the homeland was observed. Also, the "sender" was not always a character, but sometimes an inner feeling and force played the role of a character that arised from religious beliefs, and no worldly reward or external character was involved in this and the sender's force was impersonal.

    Keywords: Criticism, Plot, Narrative, “Soiree of Hyenas” novel, Masoumeh Afrashi
  • Mah Sima Poorshahriayari, Fatemeh Hashemi Golpayegani * Pages 39-52
    The objective of the present study was to investigate the dimensions of middle-age experience in women. The statistical population included all middle-aged women aged 39 to 43 years of the regions one, two, and three in Tehran. Through a semi-structured interview, 12 women were selected by purposive sampling to reach data saturation. This study was conducted based on a qualitative approach, and was analyzed by content analysis procedure. The content of the interviews was coded, classified, and analyzed via applying the Brown and Clark method, using Atlas software, and ultimately led to the extraction of themes. The findings showed that the main themes included six themes of "physical changes," "change in relationships," "attention to internal aspects," "spirituality," "financial concern," and "conflict resolution." Regarding the vulnerability of middle-aged women and their risk of mental disorders, addressing middle-aged women's life should be a top priority in our country's health care system .
    Keywords: Dimensions of experience, middle-age, Women, Content Analysis
  • Seyed Mehran Mirbod, MohammadReza Moradi * Pages 53-64

    The aim of this study was to determine the effectiveness of behavioral activation on fear of negative evaluation and internalized stigma of mothers with autistic children. The study population included mothers with children suffering of autism spectrum disorders in Isfahan that of these, 28 mothers were selected by purposive sampling method based on inclusion criteria and randomly assigned to two groups of experimental and control, 14 subjects each. The experimental research design was pre-test, post-test with control and follow-up groups. Subjects responded to the research questionnaires, including Larry (1983) Fear of Negative Evaluation Questionnaire and McVeok (2010) Internalized Stigma Questionnaire. The experimental group participated in a group behavioral activation course for 8 sessions of 90 minutes; but for the control group, no intervention was performed and a month and a half later, the follow-up stage was performed. The data were analyzed using one way and multi varriate analysis of covariance in. The results showed that behavioral activation was effective on fear of negative evaluation and internal astigma of mothers with autistic children. The results were consistent in follow-up.

    Keywords: Behavioral activation, Fear of Negative Evaluation, internalized stigma, autism
  • Moharram Fathollahi Anvigh, Ali Khademi *, Mahin Etemadinia, Ali Shaker Dolagh Pages 65-81

    The purpose of this research was to propose the causal model of adjustment to cancer based on attachment styles and mediating of causal attribution styles in women with cancer. Statistical population Included women with cancer in Urmia that were treated during the first six months of 2019. 360 patients were selected as sample by using purposive sampling procedure. The research design was a correlation of structural equations. Three questionnaires of Adult Attachment Styles (1987), Causal Attribution Styles (1983) and Mental Adjustment to Cancer (1989) were implemented to collect data. The data was analyzed via Partial Least Squares method for structural equation modeling and PLS software. The research results indicated direct and significant relationship between attachment and causal attribution styles and significant direct and indirect relationships between attachment styles and psychological adjustment to cancer(p < 001). Also, a significant direct relationship and effect was observed between causal attribution styles and psychological adjustment to cancer(p < 001). The overall result of the research showed that the model had the ability to predict and optimum goodness of fit and was well constructed.

    Keywords: psychological adjustment, cancer, attachment styles, causal attribution styles
  • Ali Gholami Firoozjaee *, Nazanin Ghasemi Pages 83-93
    The purpose of this study was to study the political, cultural and economic roles of women in the Abbasi court. The studied population included all political, cultural and economic roles of women in the Abbasi court in the period of 132 to 334 AH. The sample subsumed the most significant roles of women such as the bondwomen, caliphates’ mothers, the poetess and so on. The research was designed as descriptive analytical type. To collect data library method was applied by referring to books and scientific documents. The related to the subject and authentic data was analyzed via analytical procedure considering the dominant discourse of the historical incidents era. The results revealed that in Islamic realm specially from the Abbasid era, the societies were divided into different groups and classes; each of them had a relatively important position, including women. The results of preliminary study of the sources also indicated that some of the caliphates’ mothers and wives by imposing their influence, political and economic potency in political arena; sometimes by expressing sentiments, female jealousy, extravagance and sometimes by using reason and wisdom exerted changes in destiny of caliphate successor, powerful political dynasties and wars and played roles in political conspiracies. Some Abbasid women also took advantage of their court status and position in the field of development, prosperity and charitable activities, and some of them showed off in the cultural arena by composing rich poems.
    Keywords: Political, cultural, economic roles, women of the Abbasid court
  • Pedram Rostami *, MohammadJavad Goharbakhsh, Babak Sadollahi, Mojtaba Madani Pages 95-107

    The objective of this study was to scrutinize the semiotics of the image of women in Kiarostami's cinema. The statistical population was Kiarostami's films focusing on women's semiotics. Purposive sampling method was adopted and the films "Report" and "Ten" were the samples of the research. The research design was descriptive-analytical. The data was obtained through library resources and watching films. The films were analyzed from semiotics point of view. The implemented semiotics was based on the two major traditions of Ferdinand de Saussure and Charles Sanders Pierce. The study of Kiarostami's feature films indicated that he was cognizant on women and their concerns during his career and devoted much of his late filmmaking career to represent women and their problems. Notably in his recent works, he spotlighted women in his films. The results of the semiotic study of "Report" and "Ten" showed that Kiarostami tried not only to reflect the problems of women, but also to depict the society's attitude and expectations toward them, and emphasized that such traditional and stereotypical view, despite the passage of years, still existed in the society.

    Keywords: representation, woman's portrayal, Abbas Kiarostami
  • Tarlan Tavakoli * Pages 109-120
    This study aimed to propose a causal model of the relationship between psychological capital and social anxiety with the mediating role of coping styles during the outbreak of Covid-19 disease in female students. The statistical population comprised the female undergraduate students of Islamic Azad University, Neyshabour Branch, of whom 280 subjects were selected by convenience method as the research sample. The research was designed as correlation study based on structural equations. Research data were collected using Connor Social Phobia Inventory (2000), Psychological Capital Questionnaire by Luthans et al. (2007) and Park Coping Styles Questionnaire (2007) that were implemented online. To analyze data Pearson correlation coefficient and path analysis was applied as statistical procedures. The results indicated that the psychological capital variable had direct and indirect effect on social anxiety; that is, in addition to the direct effect, it had an indirect effect on social anxiety through efficient (positive) and inefficient (negative) coping styles. In addition, the model had an optimum goodness of fit.
    Keywords: psychological capital, Social anxiety, Coping Style, COVID-19