فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهاب نقدی، مسعود رضایی*، نادر بهرامی فر صفحات 1-17

    در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی کیفیت اکسیداسیونی غذای ماهی نگهداری شده در دمای یخچال به مدت 6 ماه از نانوحسگر رنگی ‏گرافن اکسید آمین دار - برموفنول بلو بر پایه کاغذی صافی استفاده شد. نتایج نشان داد مقادیر رطوبت از 19/7% به 37/9‏‎%‎‏ و خاکستر از ‏‏29/7‏‎ ‎‏% به 04/8 % تغییریافته و در طول دوره نگهداری روند افزایشی داشتند (‏p <0/05‎‏). تغییرات مقدار چربی و پروتئین در طول دوره ‏نگهداری بدینصورت بودند که محتوای چربی از 87/12% به 53/10% و محتوای پروتئین از 51/54% به 37/52% تغییر کردند و روند کاهشی ‏نشان دادند (‏p <0/05‎‏). شاخص پراکساید (‏PV‏) در طول دوره افزایش یافته و بیش ترین مقدار آن مقدار (‏meq O2/kg lipid‏) 1/6 در ‏انتهای دوره نگهداری بود (‏p <0/05‎‏). مقدار تیوباربیوتیک اسید (‏TBA‏) روند افزایشی نشان داد که نهایتا به مقدار ‏‎(mg MAL / kg ‎meal)‎‏ 86/3 رسید (‏p <0/05‎‏). تغییرات رنگی (‏ΔE‏) نانوحسگر مورد مطالعه در زمان نگهداری افزایش یافته و از 04/29 به 67/52 تغییر ‏یافت (‏p <0/05‎‏)، همچنین از رنگ سبز به آبی تغییر رنگ داد و با چشم غیر مسلح قابل تشخیص بود. مقادیر همبستگی پیرسون بین ‏شاخص های ‏PV‏ و ‏TBA‏ با شاخص تغییر رنگ ‏ΔE‏ به ترتیب 93/0 و 89/0 بود. نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که استفاده از نانوحسگر ‏رنگی گرافن اکسید آمین دار - برموفنول بلو بر پایه کاغذی صافی از طریق فرایند ساده تغییر رنگ می تواند یک رویکرد نوین در تعیین ‏تغییرات کیفیت اکسیداسیونی غذای ماهی در زمان نگهداری آن ها باشد. ‏

    کلیدواژگان: غذای ماهی، اکسیداسیون چربی، نانوحسگر، تعیین کیفیت
  • ذبیح الله بهمنی* صفحات 19-34

    سوسیس ماهی یکی از فرآورده هایی است که جهت ایجاد تنوع و افزایش مصرف آبزیان تولید می شود. از آنجایی که بخش اعظم این فرآورده ها از گوشت ماهی تشکیل می شود بنابراین عمر ماندگاری بسیار کوتاهی دارد. یکی از راه های حفظ کیفیت و افزایش عمرماندگاری این گونه محصولات استفاده از آنتی اکسیدانهای طبیعی می باشد. در این تحقیق از اسانس فلفل سبز (Capsicum annuum) که به روش تقطیر با آب (Clevenger) استخراج شد. مقدار ترکیبات فنول کل و DPPH در اسانس فلفل دلمه سبز به ترتیب (mg/g) 3/146 و (mg/ml) 37/1 بوده است. اسانس استخراج شده با غلظت های 2 و 4 درصد (W/V) روی سوسیس ماهی کپور نقره ای اسپری شده و در دمای یخچال نگهداری گردید. سپس در فواصل زمانی 5 روزه به ارزیابی شیمیایی شامل pH، TBA و TVB-N، فاکتورهای میکروبی شامل (باکتریهای مزوفیل، سودموناس ها، کلیفرم و کپک و مخمر) و ارزیابی حسی پرداخته شد. براساس نتایج تیمار 4 درصد اسانس فلفل دلمه سبز بیشترین میزان ماندگاری به مدت 25 روز را داشته است و اختلاف بین تیمار 4 % با تیمارهای 2% و شاهد معنی دار (05/0 p˂) بوده است. بنابراین استفاده از اسانس فلفل دلمه سبز برای نگهداری و افزایش عمر ماندگاری سوسیس کپور نقره ای مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: سوسیس ماهی، کپور نقره ای، اسانس، فلفل دلمه سبز
  • زینب رضاقلی تبار*، محمد مازندرانی، ولی الله جعفری صفحات 35-44

    به منظور افزایش مقاومت ماهیان در برابر استرس های محیطی؛ می توان از افزودنی های تغذیه ای در جیره ی غذایی ماهیان استفاده کرد. در این خصوص، تعداد 180ماهی با میانگین وزنی (063/0±84/10) گرم در چهار تیمار و با 3 تکرار و 15 قطعه ماهی در هر تکرار و با جیره های حاوی صفر، 5/0، 1، و 2 درصد عصاره گیاه -آویشن در مدت 70 روز تغذیه، بررسی شدند. در پایان دوره 30 قطعه ماهی از هر تیمار به مدت 12 ساعت تحت تنش شوریppt 13 (برای بررسی پارامترهای بیوشیمیایی) و 14 (برای سنجش بقا و میزان مقاومت) قرار گرفتند. به این منظور خون گیری در زمان های قبل از تنش، 6، 24 ،72 و 168ساعت پس از تنش انجام شد. در این بررسی افزودن عصاره گیاه آویشن در مدت پرورش، اثر معنی داری بر مقاومت ماهی در مواجهه با تنش شوری نداشت (05/0>P). مقادیر کورتیزول، گلوکز، پروتئین کل، آلبومین قبل از تنش شوری اختلاف معنی دار بین تیمارها نشان نداد (05/0>P). با افزایش شوری کورتیزول و گلوکز نیز افزایش یافتند که همه ی تیمارها تغییر معنی-داری نسبت به قبل ازتنش شوری نشان دادند (05/0 <P).در این بررسی آلبومین و پروتئین کل اختلاف معنی داری در زمان های مختف خون گیری نداشتند (05/0< p). بر اساس نتایج بررسی حاضر افزودن عصاره آویشن در سطوح 5/0، 1 و 2 درصد جیره تاثیری مقاومت ماهی و نیز فراسنجه های بیوشیمیایی خونی ماهی کپورمعمولی در مواجهه با استرس شوری نداشت.

    کلیدواژگان: ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio)، عصاره ی آویشن، مقاومت، فراسنجه های بیوشیمیایی خون، استرس شوری
  • سید پژمان حسینی شکرابی*، کوروش کریمیان، مهدی شمسایی مهرجان، فاطمه نوغانی صفحات 45-62
    هدف از این تحقیق تاثیر محیط های پرکننده مختلف بر برخی خصوصیات کیفی کنسرو ماهی قزل آلای رنگین کمان بود که بدین منظور سه محیط پرکننده شامل آب نمک، سس گوجه فرنگی و روغن کنجد استفاده گردید. پس از مدت سه ماه نگهداری در دمای محیط، نتایج نشان داد که بیشترین میزان اسیدهای چرب آزاد در تیمار سس گوجه (03/0±93/0 درصد اسید اولوییک) و بالاترین مقدار تیوباربیتوریک اسید در تیمار آب نمک (003/0±131/0 میلی گرم مالون دآلدیید در کیلو گرم گوشت) ثبت گردید (p <0.05). در نتایج پروفایل اسیدهای چرب گوشت ماهی قزل آلا میزان دکوزا هگزانوییک اسید (DHA)، اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب تک غیر اشباع بین تیمارهای سس گوجه و آب نمک اختلاف معنی داری مشاهده نشد (p <0.05). درحالی که بیشترین میزان کل اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) در تیمار روغن کنجد (76/2±63/41گرم/100گرم) مشاهده شد (p <0.05). بالاترین میزان PUFA در محیط پرکننده در تیمار روغن کنجد (76/2±63/41 گرم/100گرم) مشاهده شد و بالاترین میزان DHA موجود در محیط پرکننده نیز در سس گوجه فرنگی (15/0±39/2گرم/100گرم) بود. امتیازات مربوط به رنگ سنجی نیز مشخص کرد بالاترین میزان L* مربوط به تیمار آب نمک و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار سس گوجه فرنگی بود و بیشترین میزان a* (72/0±32/18) و b* (42/0±90/35) نیز در تیمار سس گوجه مشاهده شد (p <0.05). بالاترین نتایج مقبولیت حسی در تیمار دارای سس گوجه فرنگی ثبت گردید. باتوجه به نتایج این مطالعه، سس گوجه به عنوان بهترین محیط پرکننده در کنسرو گوشت ماهی قزل آلا پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، محیط پرکننده، ارزیابی حسی، خواص فیزیکوشیمیایی، اسیدهای چرب
  • مهسا حقی* صفحات 63-76
    این مطالعه برای بررسی حضور و عبور ماهیان بالاروی دریایی در بالادست رودخانه کارون به منظور بررسی لزوم احداث مسیر عبور ماهی در سازه سد مارد انجام گردید. نمونه برداری از ماهیان رودخانه با استفاده از تور گوش گیر و با کمک صیادان محلی منطقه از بهمن ماه 1397 تا خرداد ماه 1398 انجام شد. از میان گونه های مختلف ماهی در منطقه مورد مطالعه، فقط ماهی صبور از لحاظ فیزیولوژیکی به حضور در طول رودخانه های بهمنشیر، اروند رود و کارون از مصب تا بالادست نیاز دارد. با توجه به میزان تاثیرگذاری زیاد ماهی صبور (T. ilisha) در معیشت و نیز حفظ سلامت غذایی بخش بزرگی از ساکنین محلی -بومی حاشیه این رودخانه ها، حفظ ذخایر این ماهی و نیز حفظ ساختار رودخانه ها در جهت حمایت از مهاجرت تولیدمثلی آن از دیدگاه اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی منطقه حایز اهمیت بسیاری است. بنابراین نویسندگان احداث مسیرماهی رو را برای سازه سد و قفل کشتیرانی مارد آبادان کاملا ضروری ارزیابی می نمایند. براساس طرح آماده شده برای سازه سد و قفل کشتیرانی مارد آبادان، به نظر می رسد خود سازه سد دارای بخش هایی است که می تواند به عنوان مسیر ماهی رو مورد استفاده قرار گیرد. در شرایط نرمال رژیم آبی دریچه های کناری قفل کشتیرانی مارد با دارا بودن سطح آب آزاد در طول سال می توانند حجم کافی آب را برای ایجاد جریان سطحی با سرعت کافی برای ماهی های صبور مهیا کرده و با تحریک این ماهی ها به شنا کردن، به عنوان مسیرهای ماهی رو برای ماهی صبور در محل احداث سد مارد عمل نمایند.
    کلیدواژگان: رودخانه کارون، ماهیان صبور، قفل کشتیرانی، مهاجرت تولیدمثلی، بازماندگی
  • رسول قربانی* صفحات 77-88

    تعیین ویژگی های ریختی گونه های غیر بومی یکی از موضوعات مهم بوم شناختی است که می تواند در مدیریت بوم سازگان مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش، برخی ویژگی های ریختی ماهی سه خاره Gasterosteus aculeatus Linnaeus, 1758 در مصب رودخانه های گرگان رود و قره سو مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 147 عدد ماهی با استفاده از تور پره با چشمه 5/0 سانتی متری از بهمن 1392 تا فروردین 1393 جمع آوری گردید. نمونه ها زیست-سنجی و بوسیله اتولیت تعیین سن شدند. نتایج نشان داد که حداکثر سن ماهیان نر و ماده به ترتیب 2 و 3 سال بود. بزرگ ترین نمونه طولی و وزنی به ترتیب برابر با 62/7 سانتی متر و43/7 گرم مربوط به جنس ماده در رودخانه گرگان رود و 93/6 سانتی متر و 43/4 گرم مربوط به جنس ماده در رودخانه قره سومشاهده شد. الگوی رشد برای هر دو جنس در هر دو مصب رودخانه گرگان رود و قره سو، آلومتریک مثبت بود. صفات ارتفاع و عرض بدن، ابتدای باله پشتی تا ابتدای باله مخرجی، قطر چشم، ابتدای پوزه تا انتهای باله پشتی و طول قاعده باله سینه ای از اهمیت بالاتری نسبت به بقیه صفات در جداسازی دو جمعیت مصب رودخانه گرگان رود و قره سو برخوردارند. همچنین در بررسی انگل های ماکروسکوپی ماهیان سه خاره در اندام های داخلی، انگل کورینوزوما استروموزوم، Corynoso mastrumasum یافت شد. به نظرمی رسد ماهی غیربومی سه خاره ممکن است به دلیل میزبان بودن این انگل و انتقال در چرخه غذایی، خطری جدی برای رشد و بقای سایر ماهیان در حوضه دریای خزر باشد.

    کلیدواژگان: ماهی سه خاره، ویژگی های ریختی، مصب رودخانه گرگان رود، مصب رودخانه قره سو
  • سعید شربتی*، میثم سالاری جزی، احمد عابدی سروستانی، سحاب میرا، کریم محمدی صفحات 89-103

    تالاب های آلماگل، آجی گل و آلاگل استان گلستان با جای گرفتن در فهرست پیمان نامه رامسر از بخت فرامرزی برای بهبود جایگاه خویش برخوردار می باشند. دگرگونی های آب و هوایی و کاهش بن مایه های آبی و فشار وارده از سوی گروه های مردمی پیرامون تالاب ها برای بهره برداری از بن مایه های زیستی و نازیستی آن ها از دسته چالش های است که مهار و پایش آن نیازمند راه کاری است که فرنود آن پاسداری از تالاب های سه گانه بدست خود مردمان بومی می باشد. امروزه با برپای برنامه های معیشت جایگزین می توان اقتصاد خانوارهای روستایی را بهبود بخشیده و از این راه نیاز آن ها را برای استفاده از بن مایه های تالاب کاهش داد. در پژوهش کنونی پس از بررسی دارایی های پنج گانه اجتماعی، اقتصادی، طبیعی، انسانی و فیزیکی در دو روستای پیرامون تالاب های سه گانه (تنگلی و اوخی تپه) و با بکارگیری روش مشارکت سریع، برای برپایی پیشه های جایگزین و نو اقدام گردیده و سپس با ارزیابی اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی بهترین گزینه ها را برای آموزش و گسترش پیشه ها به مردمان بومی پیشنهاد گردیده است. فرنودهای این پژوهش نشان داده است که در این دو روستا می توان از 13 پیشه پیشنهادی 10 پیشه هماهنگ با محیط زیست را برای پشتیبانی از تالاب های سه گانه برنامه ریزی و راه اندازی نمود. این پیشه-ها بر پایه برتری برای آموزش و اجرا در این دو روستا به ترتیب دربرگیرنده صنایع دستی ترکمن، کشت ارقام کشاورزی دیم و کم آب خواه، کرم ورمی کمپوست، پرنده نگری، تولید گیاهان دارویی، خانه های بوم گردی، پرورش شترمرغ، مزارع تولید برق، پرورش بلدرچین و مرغ بومی و فرآورده های گلخانه ای پیشنهاد گردیدند.

    کلیدواژگان: تالاب های آلماگل، آلاگل و آجی گل، پیشه های جایگزین، مردم بومی
|
  • Shahab Naghdi, Masoud Rezaei *, Nader Bahramifar Pages 1-17

    In the present study, to evaluate the oxidation quality of fish meal stored at refrigerator temperature for 6 ‎months, a colorimetric nano-sensor aminated graphene oxide - bromophenol blue based on Whatman paper ‎was used. The results showed that the amount of moisture increased from 7.19% to 9.37% and ash content ‎increased from 7.29% to 8.04% during storage (P <0.05). The amount of changing in fat and protein contents ‎showed that fat content decreased from 12.87% to 10.53% and protein content decreased from 54.51% to ‎‎52.37% and showed decrease procedure during the storage period (P <0.05). Peroxide value (PV) increased ‎during the period, and the maximum amount of that was at the end of the storage period with 6.1 meq O2 / kg ‎lipid (P <0.05). The amount of thiobarbiotic acid (TBA) showed increased procedure and finally reach to 3.86 ‎‎(mg MAL / kg meal) (P <0.05). The color changes (ΔE) of the used nanosensor were increased during storage ‎period and changed from 29.04 to 52.67 (P <0.05), and also changed from green to blue and detectable by the ‎naked eye. Pearson correlation coefficients between PV and TBA indices with color changes index (ΔE) were ‎‎0.93 and 0.89, respectively. The results of this study suggest that the use of colorimetric nano-sensor aminated ‎graphene oxide - bromophenol blue based on Whatman paper with a simply color change process can be a ‎novel approach in determining the oxidation quality of fish feed during storage.‎

    Keywords: Fish feed, lipid oxidation, Nano-sensor, Quality determination ‎
  • ZabihAlh Bahmani * Pages 19-34

    Fish sausage is one of the products that is produced to create variety and increase the consumption of fish. Since most of these products are made of fish, so they have a very short shelf life. One of the ways to maintain quality and increase the shelf life of such products is to use natural antioxidants. In this study, the essential oil of green pepper (Capsicum annuum) was extracted by water distillation (Clevenger). The amount of total phenol and DPPH in green pepper essential oil was 146.3 mg/g Gallic acid and 1.37 mg/ml, respectively. The extracted essential oil was sprayed on silver carp sausages at concentrations of 2 and 4% (W/V) and stored in a refrigerator. Then, at 5-day intervals, were performed chemical (pH, TBA, and TVB-N), microbial (mesophilic, Pseudomonas, coliforms and mold and, yeast), and sensory evaluation. Based on the results of the sensory, microbial, and chemical evaluation, treatment of 4% green pepper essential oil had the longest duration for 25 days and the difference between 4% treatment with 2% and control treatments was significant (p˂0.05). Therefore, the use of green pepper essential oil is suitable for preserving and extending the shelf life of silver carp sausage.

    Keywords: Fish sausage, silver carp, Essential oil (Essence), Capsicum annuum
  • Zeinab Reza Gholi Tabar *, Mohammad Mazandarani, Valiallah Jafari Pages 35-44

    In order to survey the effect of Thyme (Thymus vulgaris) extract on the common carp , 180 fish with the average weight of 10.84±0.063 were randomly divided into four groups (with Thyme extract added in 0, 0.5, 1 and 2 % to the fish diet) in three replicates (each with 15 fish) for 70 days. At the end of this period, 30 fish from each group were exposed to the seawater with 13 and 14 ppt for 12 hours to survey biochemical parameters and survival rate and resistance, respectively. In this regard, blood samples were collected before salinity stress and 6, 24, 72 and 168 hours after salinity stress. Our results showed that added Thyme supplement into the food has no effect on fish resistance during the experimental period (P>0.05). Cortisol, glucose, total protein, albumin showed no significant differences between treatments before salinity stress (P> 0.05). However, increasing salinity increased cortisol and glucose significantly in all treatments compared to pre-salinity stress (P <0.05). Albumin and total protein did not show any significant difference in any treatments (P >0.05). Based on the results of the present study, adding thyme extract at 0.5, 1 and 2% into the diet did not have any effect on fish resistance and blood biochemical parameters of the common carp exposed to the salinity stress.

    Keywords: Common carp (Cyprinus carpio), Thyme extract, Resistance, Blood biochemical parameters, Salinity stress
  • Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi *, Kourosh Karimian, Mehdi Shamsaie Mehrgan, Fatemeh Noghani Pages 45-62
    The aim of this study was to evaluate different filling media on some quality characteristics of canned rainbow trout. For this purpose, three groups of filler materials including salt water, tomato sauce and sesame oil were used to produce canned products. After three months of treatment at ambient temperature, the results showed that the highest amount of free fatty acids in the treatment of tomato sauce (0.93.0% of oleic acid) and the highest amount of thiobarbituric acid was recorded in the treatment of brine (0.131 ±0.003 mg malondialdehyde/kg) (p < 0.05). Results of trout meat fatty acids profiles revealed that there was no significant difference between the amount of docosahexaenoic acid (DHA), saturated fatty acids, and monounsaturated fatty acids between the treatments of tomato sauce and brine (p < 0.05). However, the highest total amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was observed in sesame oil treatment (2.76 ± 2.63 g/100 g oil) (P <0.05). The highest level of PUFA in the filler medium was observed in the treatment of sesame oil (43.37 ±2.89 g/100 g oil) and the highest level of DHA was observed in tomato sauce treatment (2.39± 0.15 g/100 g oil). The colorimetric scores also showed that the highest L* levels were related to salt water treatment and the lowest values were related to tomato sauce treatment, and also the highest values of a* (18.32±0.72) and b* (35.90±0.42) were observed in tomato sauce treatment (p < 0.05). The highest results of sensory acceptance were recorded in the canned trout filled with tomato sauce compared to other treatments. According to the results of this study, tomato sauce is recommended as the best filling medium in canned rainbow trout.
    Keywords: Fatty acids, Filling media, Oncorhynchus mykiss, Organoleptic evaluation, Physiochemical properties
  • Mahsa Haghi * Pages 63-76
    This study was conducted to investigate the presence and passage of marine upstream fish in the up-water of Karun River in order to investigate the necessity of constructing a fish passage in the Mard dam structure. In Bahmanshir and Arvandrud Rivers the only and most important marine migratory fish that needs to migrate and presence at up-waters for reproduction and offspring survival is T. ilisha. River fish sampling was done using gill net and local fisher man. Among different reported fish, from physiological point of view, only T. ilisha needs to presence along the Bahmanshir, Arvandrud and Karun rivers from the estuary to upstream. Given the high impact of T. ilisha on livelihoods and the preservation of nutritional health of a large number of local and indigenous inhabitants of these rivers, the conservation of these fish stocks as well as the maintenance of river structures to support its reproductive migration from ecological, social and economic perspective of the region is very important. Thus, the authors consider the construction of a fish way as essential for the dam and shipping lock of the Mared structure. Based on the design prepared for the dam and Shipping Lock of the Mard structure, it appears that the dam structure itself have some parts that can be used as fish paths. Under normal conditions of water regime, during the year, side valves in the shipping lock with open water sea level could provide enough volume and velocity of water to stimulate swimming in T. ilisha as fishing path in Mared dam structure.
    Keywords: Karun River, Shad fish, shipping lock, reproductive migration, Survival
  • Rasul ghorbani* Pages 77-88

    Determining morphological characteristics of exotic species is one of the important aspects to ecological studies that can be used in ecosystem management. In this research, some morphological characteristics of three-spined stickleback Gasterosteus aculeatus Linnaeus, 1758 in Gorgan-rud and Qarah-su River estuaries are surveyed. 147 specimens were collected using beach-seine with 0.5 cm mesh from February 2014 to April 2014. Samples were being biometry and age determination was done by otolith. Results showed that maximum age were 2+ and 3+ in male and female, respectively. The maximum length and weight were observed 7.62 cm and 7.43 gr and 6.93 cm and 4.43 gr in female genus in Gorgan-rud and Qarah-Su River estuaries, respectively. The growth model was positive allo-metric in female and male in Gorgan-Rud and Qarah-su Rivers. It was indicated body height and width, distance between initial dorsal fin and anal fin, eye diameter, distance between snout to end of dorsal fin and pectoral fin length showed more importance in distinguishing two populations from Gorgan-rud and Qarah-Su River estuaries. Also, it was observed macroscopic Corynoso mastrumasum in inner organs. It seems, the three-spined stickleback, exotic fish, may seriously dangerous for growth and survival of other fish species in the Caspian Sea basin due to the host of this parasite and transmission in the food cycle.

    Keywords: Gasterosteus aculatus, Morphological characteristics, Gorgan-Rud River estuary, Qarah-Su River estuary
  • Saeed Sharbaty *, M. Salarijazi, A. Abedi Sarvestani, S. Mira, K. Mohammadi Pages 89-103

    Alagol, Almagol and Ajigol wetlands of Golestan province have a cross-border chance to improve their position by being included in the list of Ramsar Convention. Climate change, water resources reduction and the pressure exerted by people groups of around the wetlands to exploit their biological and non-biological resources are among the challenges that need to be addressed and monitored as a result of protecting the triple wetlands by themselves. Today, with the implementation of alternative livelihood programs can improve rural economies and thereby reduce their need to use wetland resources. In the present study, after examining the five assets of social, economic, natural, human and physical in the two villages around the three wetlands (Tangli and Ookhi Tappeh) and using the rapid participation method, alternative jobs were set up and then with social evaluation, economic and environmental, the best options for training and expanding jobs to indigenous people have been proposed. The results of this study have shown that in these two villages, out of 13 proposed jobs, 10 environmentally friendly jobs can be planned and launched to support the triple wetlands. These jobs are based on excellence for training and implementation in these two villages, respectively, including Turkmen handicrafts, cultivation of rainfed and low-water-loving agricultural cultivars, vermicompost, ecotourism houses, production of medicinal plants, electricity farms, ostrich breeding and greenhouse products were suggested.

    Keywords: Alagol, Almagol, Ajigol wetlands, alternative livelihood, indigenous people