فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 112، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یاسمن صافیان اصفهانی، ابوالفض اصلانی، محمدرضا معمارزاده، محمدحسین اعرابی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    سیلیمارین به دلیل اثرات حفاظت کبدی در درمان اختلالات کبدی استفاده می شود؛ اما استفاده از عصاره آن به دلیل محلولیت کم در محیط آبی و فراهمی زیستی پایین محدود شده است. هدف از این مطالعه تهیه فرم جدیدی از نانومیسل سیلیمارین و بررسی اثر محافظتی آن بر آسیب کبدی القاء شده با کربن تتراکلراید در موش صحرایی می باشد

    مواد و روش ها: 

    در یک مطالعه تجربی، ابتدا فرم جدید سیلیمارین به شکل نانومیسل تهیه شد. تعداد 24 سر موش صحرایی به چهار گروه تقسیم شدند. دو گروه درمانی به مدت 14 روز و قبل از ایجاد آسیب با 4CCl با عصاره سیلیمارین و نانومیسل سیلیمارین تیمار گردیدند. در پایان مطالعه، نمونه های خون جهت تعیین سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) ، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالن فسفاتاز (ALP)  و پروفایل لیپیدی جمع آوری شد. همچنین، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و استرس اکسیداتیو در بافت کبد بررسی شد. نتایج با آزمون ANOVA یکطرفه آنالیز شد.

    یافته ها: 

    فعالیت آنزیم های کبدی ALT، AST و پارامترهای پروفایل لیپیدی در گروه تیمار شده با نانومیسل نسبت به گروه تیمار شده با عصاره سیلیمارین به طور معنی داری کاهش یافت (P<0/05) . همچنین فعالیت بافت کبدی آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز (SOD) وکاتالاز (CAT) درگروه تیمارشده با نانومیسل سیلیمارین نسبت به عصاره سیلیمارین افزایش معنی داری را نشان داد (P<0/05) . میزان مالون دی آلدیید (MDA)  بافت کبدی در گروه تیمار شده با نانومیسل نسبت به عصاره سیلیمارین کاهش معنی داری را نشان داد (P<0/05).

    نتیجه گیری: 

    نتایج در این مطالعه نشان داد، نانومیسل سیلیمارین دارای اثرات حفاظت کبدی بهتری نسبت به عصاره سیلیمارین در تعدیل اثرات سمیت القاشده با4CCl در موش ها می باشد.

    کلیدواژگان: سیلیمارین، استرس اکسیداتیو، سوپراکسیددیسموتاز، نانو میسل
  • ابوالفضل بایرامی*، شادی پروین رو، شیما رحیم پوران، عزیز حبیبی ینگجه، فرید محمدی، مهدی بایرامی صفحات 12-24
    زمینه و هدف

    گسترش نانوتکنولوژی در زمینه های مختلف از جمله پزشکی نیاز به بررسی عوارض جانبی این مواد در محیط زنده را ایجاد می کند؛ لذا در این پژوهش با تولید نانو داروی زیستی ضمن بررسی اثر ضد دیابتی آن، اثرات سمیتی احتمالی بر بافت کبد و پانکراس نیز مطالعه شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی پس از تهیه نانو ذرات زیستی و غیر زیستی اکسید روی و مشخصه یابی آن ها با میکروسکوپ الکترونی نگاره، گدازه و طیف سنجی پراش پرتو ایکس، تعداد 30 سر موش صحرایی در 6 گروه 5 تایی بررسی شدند. گروه ها شامل 1- کنترل سالم 2- کنترل دیابتی 3- دیابتی- انسولین (U/kg10)4- دیابتی- قره قاط (mg/kg150) 5- دیابتی- اکسید روی (mg/kg 8) 6- دیابتی-عصاره و اکسیدروی (mg/kg 8) بودند. القای دیابت با آلوکسان مونوهیدرات با تزریق زیرصفاقی (mg/kg 170) انجام شد. موش ها 16 روز به صورت زیر صفاقی تحت تیمار قرار گرفته و ضمن بررسی میزان قند خون، در پایان دوره بافت های کبد و پانکراس با رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های حاصل با روش آماری آنوا دو طرفه و آزمون تعقیبی توکی در محیط SPSS آنالیز شد.

    یافته ها: 

    آنالیز نانو ذرات بیانگر اتصال گروه های آلی بر سطح نانو ذرات آن ها بوده است. بررسی نمونه های سرم تهیه شده حاکی از کاهش معنی دار قند خون در گروه های تیمار شده با نانو داروها نسبت به گروه کنترل دیابتی است (0/05 >p). بررسی بافتی کبد و پانکراس ضایعات بافتی نشان نداد.

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر نشان داد که نانو ذرات زیستی، علیرغم اثرات معنی دار در کاهش قند خون موش های دیابتی در غلظت های استفاده شده، اثرات سمیتی در بافت های کبد و پانکراس ایجاد نکردند.

    کلیدواژگان: قره قاط، کبد، نانوتکنولوژی، پانکراس، درمانی، سمیت
  • باران پرهیزکار، پرویز اسماعیل زاده، اسرین باباحاجیان، هوشیار غفوری، امیرحسین انتظاری* صفحات 25-31
    زمینه و هدف

    شقاق مقعد یکی از بیماری های شایع آنورکتال است و درمان های دارویی مختلفی برای آن وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ترکیب دارو های موضعی نیتروگلیسرین و دیلتیازیم در مقایسه با دو روش استفاده موضعی از بتانکول و دیلتیازم در درمان بیماران مبتلا به شقاق مزمن مقعد می باشد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر به روش کار آزمایی  بالینی تصادفی شده دو سو کور بود که از بین بیماران مبتلا به شقاق مقعد مزمن مراجعه کننده به کلینیک گوارش مرکز آموزشی درمانی توحید، سنندج، ایران در سال 1396- 1395 انجام شد. تعداد 90 نفر از بیماران به سه گروه A: دریافت کننده درمان ترکیبی (نیتروگلیسرین 1% به علاوه ژل دیلتیازم 5%)، گروه B: دریافت کننده ژل دیلتیازم 5% و گروهC: مصرف کننده ژل بتانکول1/ % تقسیم شدند. دارو های ذکر شده به مدت 8 هفته روزانه سه مرتبه به صورت موضعی تجویز شدند. در پایان هفته های چهار و هشت، بیماران از نظر وضعیت زخم، درد و خونریزی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در شروع مطالعه از نظر میانگین سنی، جنس، محل شقاق و وجود همورویید، وضعیت خونریزی و درد بین سه گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد(0/05<P). چهار هفته بعد از شروع درمان تفاوت آماری معنی داری از نظر وجود شقاق (0/41=P)، درد (0/10 =P) و خونریزی (0/07=P) بین سه گروه مشاهده نشد. بعد از هشت هفته از نظر وجود درد در گروه های درمانی تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید (0/04=P)، به طوری که در گروه دریافت کننده دیلتیازم نسبت به گروه دریافت کننده بتانکول درد به طور معنی داری کاهش یافته بود و در مقایسه دو فاکتور دیگر (وجود شقاق 0/10= P و خونریزی  0/69=P) بین سه گروه اختلاف معنی داری ایجاد نشد.

    نتیجه گیری: 

    مصرف موضعی دیلتیازم به عنوان گزینه مناسب تر در درمان شقاق مزمن نسبت به دو روش دارویی دیگر مطرح می باشد.

    کلیدواژگان: فیشر آنال، درمان دارویی، پماد نیتروگلیسرین، ژل دیلتیازیم، ژل بتانکول
  • عاطفه مرادی، سحر بابارشی، نیر سیفی زاده، فرزانه زارعی، مسعود مرادی، منا امانی، فریده الهی منش* صفحات 32-40
    زمینه و هدف

    پرتوهای ایکس و گاما بخشی از طیف امواج الکترومغناطیسی است که قابلیت نفوذ به داخل بافت های زنده را دارد و می تواند منجر به عملکرد غیرطبیعی آن ها شود. دانشجویان رشته رادیولوژی علیرغم اینکه در زمان تحصیل در تماس مستقیم با پرتوهای یونیزان می باشند؛ اما برای بررسی میزان پرتوگیری این افراد اقدامی نمی شود. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ایی فاکتورهای خونی و هورمون های تیرویید در دانشجویان رادیولوژی سال آخر با دانشجویان سال اول رادیولوژی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مورد - شاهد و در اردیبهشت تا تیرماه سال 1396 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 60 نفر (30 نفر از دانشجویان سال آخر و 30 نفر از دانشجویان سال اول) از دانشجویانی که سالم بوده و بیماری خونی نداشته اند نمونه های خونی در آزمایشگاه آنالیز گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد  که فاکتورهای خونی در دو گروه شامل گلبول سفید، گلبول قرمز، نوتروفیل، هموگلوبین، پلاکت، هموگلوبین و تری یدوتیرونین معنادار نیست. ولی میانگین بازوفیل، لنفوسیت، تیروکسین و هورمون محرک تیرویید در دو گروه مورد مطالعه متفاوت است (0/05> p).

    نتیجه گیری:

     پرتوهای یونیزان باعث تغییر در فاکتورهای خونی (بازوفیل، لنفوسیت) و هورمون تیروکسین و هورمون محرک تیرویید شده است؛ لذا توصیه می شود جهت افزایش ایمنی دانشجویان پرتوکار در زمان کارآموزی بایستی دوز سنجی این افراد را جهت پایش مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: پرتوهای یونیزان، دزیمتری، سلول های خونی، تیروئید
  • فهیمه رمضانی تهرانی، سیما نظرپور*، فریدون عزیزی صفحات 41-56
    زمینه و هدف

    هورمون های تیرویید اثر مهمی در تکامل و بلوغ سیستم عصبی مرکزی قبل و بعد از تولد دارند. شواهد علمی کافی مبنی بر تاثیر هیپوتیروییدی تحت بالینی بر تکامل عصبی کودکان وجود ندارد. بررسی سیستماتیک حاضر با هدف تعیین تاثیر هیپوتیروییدی تحت بالینی مادر بر تکامل عصبی شناختی کودکان انجام گردید.

    روش بررسی

    در این بررسی مروری پایگاه های PubMed، Web of Science و Scopus و نیز پایگاه های فارسی SID، Irandoc و Magiran، با کلمات کلیدی مناسب برای مقاله مرتبط انگلیسی و فارسی جستجو شدند. در این بررسی از بین 411 مقاله مرتبط در جستجوی اولیه، 9 مطالعه کوهورت واجد شرایط مورد ارزیابی قرار گرفتند. کیفیت مقالات با استفاده از مقیاس نیوکاسل اوتاوا ارزیابی گردید.

    یافته ها:

     مطالعات مختلف از مقیاس های مختلفی جهت بررسی تکامل عصبی کودکان استفاده کرده، به علاوه سن کودکان در زمان ارزیابی متفاوت بود. نتایج 5 مطالعه از 9 مطالعه منتخب حاکی از آن بود که نمرات مقیاس هوشی و تکامل عصبی در کودکان متولد شده از مادران مبتلا به هیپوتیروییدی تحت بالینی کمتر از کودکان متولد شده از مادران یوتیرویید بود؛ ولی در 4 مطالعه دیگر تفاوتی در نمرات مقیاس ها و ارزیابی تکامل عصبی شناختی کودکان مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    هنوز اتفاق نظری بر روی تاثیر هیپوتیروییدیسم تحت بالینی مادر بر توسعه عصبی کودکان وجود نداشته و نتیجه گیری کلی نیازمند مطالعات بیشتر است. با توجه به محدودیت های ارزیابی عصبی شناختی کودکان با آزمون های کلاسیک، استفاده از پارامترهای بیوشیمی جدید برای ارزیابی قابل اعتماد و زودرس توسعه عصبی شناختی فرزندان می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی تحت بالینی، بارداری، عصبی شناختی، تکامل، کودکان، مرور سیستماتیک
  • نرگس نجفی، علیرضا داودی*، عاطفه طیبی، سمانه روحی، بابک مختارپور، فاطمه آهنگرکانی صفحات 57-63
    مقدمه

    یکی از عوارض شایع بروسلوزیس، تظاهرات اسکلتی آن است. این مطالعه به منظور شناخت انواع تظاهرات اسکلتی در بیماران مبتلا به بروسلوزیس انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه گذشته نگر با مطالعه پرونده بیماران مبتلا به عوارض اسکلتی بروسلوزیس که از سال 1390 الی 1396 در بخش عفونی بیمارستان رازی قایم شهر بستری شده بودند انجام شد. اطلاعات به وسیله نرم افزار 21 SPSS و با آزمون تی تست و کای دو تجزیه وتحلیل شدند (0/001≥p).

    یافته ها: 

    از تعداد 300 بیمار مبتلا به بروسلوزیس، فراوان ترین علت مراجعه بیماران تب (82/33%) بود. بیشترین عارضه اسکلتی اسپوندیلیت لومبوساکرال (بیماری روماتیسمی مزمن) (24/33%) بود. میانگین هموگلوبین بر حسب گرم در دسی لیتر در زنان مورد مطالعه 1/75±11/50و در مردان 1/54±12/34 بود. افزایش آلکالین فسفاتاز (97%) شایع ترین یافته آزمایشگاهی بودند. تفاوت آماری معنی داری بین دو جنس وجود داشت، این بیماری در مردان بیشتر مشاهده شد (0/001≥p). میانگین سرعت رسوب گلبول قرمز بر حسب میلی متر بر ساعت (29/15±52/78) در زنان بیشتر بود (0/001≥p).

    نتیجه گیری: 

    تب و کمردرد شایع ترین علت در بیماران بود. شایع ترین عارضه استخوانی - مفصلی اسپوندیلیت بود که در بیماران میان سال بیشتر بود. بروسلوزیس را می بایست در تشخیص افتراقی بیماران با تب طولانی مدت و افراد دارای کمردرد و درد مفصلی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: عوارض، سیستم حرکتی، بیماران، بروسلوزیس
  • نیلوفر بهرامی، مریم ترک ترابی، صدیقه طلاکوب، محبوبه نم نباتی* صفحات 64-78
    زمینه و هدف

    با توجه به مصرف چشمگیر ونکومایسین در کودکان و بروز فلبیت در کاتترهای ورید محیطی؛ این مطالعه با هدف تعیین عوامل مستعد کننده فلبیت در کودکان تحت درمان با ونکومایسین انجام شد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه مقطعی، از نوع توصیفی-تحلیلی بود که بر روی 145 کودک بزرگ تر از 1 ماه، تحت درمان با ونکومایسین و بستری در یک مرکز آموزشی درمانی در اصفهان، انجام گرفت. نمونه ها به روش آسان انتخاب و ابزار اندازه گیری فلبیت؛ 24، 48 و 72 ساعت بعد از تعبیه کاتتر برای هر کودک تکمیل شد. داده ها توسط آزمون کای اسکویرو رگرسیون لجستیک چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     کای اسکویر، بین بروز فلبیت با محل تعبیه، شماره کاتتر و شستشوی کاتتر با نرمال سالین 0/09% ارتباط معنادار یافت شد (0/05 <p). بر اساس آزمون رگرسیون لجستیک چندگانه، سن (0/009=p)، جنس مذکر (0/009=p)، قرارگیری کاتتر در اندام فوقانی (0/005=p)، کاتتر شماره 24 (0/04=p)، شستشوی کاتتر با نرمال سالین 0/09 %  (0/001<p)، غلظت mg/ml5> ونکومایسین (0/004=p)، انفوزیون تغذیه کامل وریدی (0/017=p) و سفالوسپورین ها (  0/025=p)، به طور معناداری بر روی احتمال بروز فلبیت تاثیرگذار بودند.

    نتیجه گیری

    پرستاران می توانند با درنظرگرفتن نسبت کاتتر به رگ و انتخاب کاتتر مناسب، استفاده از اندام فوقانی و شستشوی کاتتر با نرمال سالین، از بروز فلبیت پیشگیری کنند. بعلاوه لازم است غلظت نهایی ونکومایسین mg/ml 5> بوده و سرعت انفوزیون آن ازmg/min 10-5 تجاوز نکند. زمانی که کودکان به جز ونکومایسین، محلول های تغذیه وریدی و سفالوسپورین ها را نیز دریافت می کند، این موارد اهمیت دوچندان می یابد.

    کلیدواژگان: بروز، فلبیت، کودکان، ونکومایسین، کاتتر ورید محیطی
  • محمود فرورشی، مرضیه علیوندی وفا*، علی فخاری، معصومه آزموده صفحات 79-92
    زمینه و هدف

    اختلال دوقطبی نوع یک، اختلالی مزمن، ناتوان ساز و عودکننده است  که با دوره های مانیا  تعریف شده  است و این اختلال باعث بسیاری از اختلالات درون فردی و بین فردی می شود. در کل، تحقیق حاضر بر آن بود تا میزان اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی مبتنی بر آموزش مهارت های تنظیم هیجان را بر تکانش گری و چگونگی تنظیم شناختی هیجان بیماران دوقطبی نوع یک بررسی نماید.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر از لحاظ روش تحقیق بر اساس پژوهش های نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استوار بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه بیماران مرد بستری در بیمارستان رازی تبریز در سال 1397 تشکیل می داد. برای به دست آوردن نمونه ی آماری (30 نفر)، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید؛ همچنین برای کاهش میزان تفاوت گروه ها، نمونه به روش جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شد. به منظور به دست آوردن داده های تحقیق، از پرسشنامه های تکانشگری بارت و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصله، از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزارآماری24 -SPSS استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی های آماری نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیکی به طور معنی داری (05/ 0 <p) بر بهبود تکانشگری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (به جز ملامت دیگران و تمرکز مجدد به برنامه ریزی، پذیرش و اتخاذ دیدگاه دیگر) بیماران دوقطبی تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها حاکی از آن بود که می توان از  رفتاردرمانی دیالکتیکی مبتنی بر آموزش مهارت های تنظیم هیجان برای کاهش تکانشگری و تنظیم شناختی هیجان مبتلایان به اختلال دوقطبی نوع یک  همراه با دارودرمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی نوع یک، تکانشگری، تنظیم شناختی هیجان، رفتار درمانی دیالکتیکی
  • حسن معیری*، انور الیاسی صفحات 93-102
    زمینه و هدف

    از آنجا که کووید 19، در سرتاسر جهان در حال انتشار است، دولت ها در حال انجام اقدامات فزاینده ای برای محدود کردن میزان آلودگی ویروس هستند. با افزایش تعداد بیماری انجام اعمال جراحی الکتیو یا غیر اورژانسی با چالش جدی مواجه خواهیم شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مروری با بررسی مطالعات مرتبط با موضوع مورد مطالعه که به زبان انگلیسی یا فارسی به رشته تحریر آمده بودند وارد پژوهش ما شدند. کلیدواژه های مورد استفاده شامل جراحی انتخابی، جراحی اضطراری، کرونا ویروس، کووید 19 به زبان فارسی و Coronavirus, Elective Surgeries, COVID-19 به زبان انگلیسی بود. برای یافتن مطالعات از پایگاه های اطلاعاتی معتبر فارسی و بین المللیSID ،Iranmedex ،Magiran ، Google Scholar، Medline، Scopus، Elsevier، PubMed، Direct Science استفاده شد. در نهایت 31 مقاله وارد مطالعه شدند.

    یافته ها: 

    هر بیمارستان و جراح باید با طرحی برای به حداقل رساندن، به تعویق انداختن یا لغو عمل های برنامه ریزی شده انتخابی (الکتیو)، آندوسکوپی یا سایر روش های تهاجمی اقدام کند تا زمانی که از زیرساخت های بهداشتی و مراقبتی بیماران اطمینان حاصل شود.

    نتیجه گیری: 

    در طول همه گیری فعلی کووید 19 برای محافظت از منابع مراقبتی و درمانی مانند تخت بیمارستان و ICU، دستگاه تنفس و بیماران و کارکنان، به طور کلی توصیه شده است که بیمارستان ها جراحی های انتخابی را متوقف کنند در حالی که هیچ چیز جایگزین قضاوت بالینی صحیح پزشکی و تصمیم گیری موردی نخواهد بود

    کلیدواژگان: جراحی انتخابی، جراحی اضطراری، کووید 19، قضاوت بالینی
  • فاتح سهرابی، فایق یوسفی* صفحات 103-113
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که خودکارآمدی و عزت نفس ارتباط معنی دار و مثبتی با وضعیت بهبودی بیماران دارند. از طرف دیگر ثابت شده است که با افزایش ذهن آگاهی میزان سلامت بیماران افزایش می یابد. با این وجود ارتباط این سه متغیر با یکدیگر هنوز بررسی نشده است. به همین منظور این مطالعه به دنبال بررسی ارتباط ذهن آگاهی با عزت نفس و خودکارآمدی در بیماران با مشکلات شدید روان شناختی است.

    مواد و روش ها

    به صورت مطالعه ای توصیفی-تحلیلی در میان بیماران بستری در بیمارستان روان پزشکی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند و رضایت نامه شرکت در مطالعه را امضاء نمودند، مقیاس های مربوطه را تکمیل کردند. مقیاس ها شامل: مقیاس شناختی و عاطفی ذهن آگاهی-بازنگری شده (CAMS-R)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ، خودکارآمدی مبتنی بر ذهن آگاهی (MSES-R) می شدند. به منظور تحلیل نتایج از تحلیل های آمار توصیفی و  tمستقل و رگرسیون با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها: 

    در پایان 213 نفر از بیماران که 151 مرد (70/7 درصد) 62 زن (29/3 درصد) با میانگین سنی 32 و انحراف استاندارد 10/42 در مطالعه شرکت نمودند. تحلیل آماری رگرسیون به کار گرفته شد و نتایج حاکی از نوعی همبستگی مثبت و معنی دار بین متغیرهای پژوهش بود (ذهن آگاهی با عزت نفس، 0/489 =r)و ذهن آگاهی با خودکارآمدی، (0/307= r). همچنین میزان معنی داری از تغییرات ذهن آگاهی را می توان از طریق دو متغیر خودکارآمدی و عزت نفس پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که رابطه ای دوسویه بین خودکارآمدی و عزت نفس با ذهن آگاهی وجود داشته باشد که اثرات یکدیگر را تقویت و یا تضعیف خواهند کرد و احتمالا یکی از فاکتورهای اثربخش درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی ناشی از بهبودی در حیطه های خودکارآمدی و عزت نفس است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، عزت نفس، خودکارآمدی، بیماران روان پزشکی
  • شیلا حسن زاده، محمد اصغری جعفرآبادی*، همایون صادقی بازرگانی صفحات 114-125
    مقدمه و هدف

    حوادث ترافیکی جاده ای یکی از مشکلات جدی بهداشت عمومی در دنیا می باشد که پیشگیری از آن ضروری است. از آنجایی که، مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته روشی برای آزمون دقیق مدل های نظری و مدل سازی های علیتی می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین پیشگویی کننده های مصدومیت منجر به بستری موتورسواران با در نظر گرفتن نقش میانجیگری متغیر MRBQ برای متغیرهای زمینه ای و بیش فعالی در یک مطالعه مورد- شاهدی توسط مدل GSEM می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، تعداد 303 مورد (موتورسواران مرد ترومایی) و 153 کنترل (موتورسواران مرد غیرترومایی) براساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه های MRBQ، ADHD و چک لیست محقق ساخته استفاده شد. برای بررسی روابط خطی مستقیم و غیرمستقیم متغیرها در قالب مدل مفهومی و با توجه به متغیر پاسخ دوحالتی از GSEM استفاده شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار STATA14 انجام گرفت.

    یافته ها

    پیش بینی کننده های آسیب: رفتارهای حرکتی 0موتورسواران، بیش فعالی و مشخصات دموگرافیک بودند. به طوریکه، رابطه خطی مثبت، معنی دار و مستقیم بین شانس رخداد آسیب با صحبت کردن به وسیله تلفن همراه (0/010=P= 2/22.OR)، رانندگی در ساعات تاریک (0/001=P =1/01,OR)، داشتن کودک بیش فعال (0/057= P =1/65 , OR) و رفتار حرکتی موتورسواران (0/92=P=1/27,OR)  بود، درحالیکه رابطه معکوس و معنی داری بین شانس رخداد آسیب با وضعیت تاهل (0/002=P= 0/43,OR) و تحصیلات دانشگاهی (0/001=P، 0/29=,OR)  مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج بدست آمده، برنامه های مداخله ای، درمورد افراد بیش فعال، کسانی که از تلفن همراه در حین رانندگی استفاده می کنند و در ساعت های تاریک رانندگی می کنند، بسیار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: GSEM، ترافیک، آسیب، MRBQ، ADHD
  • کتایون فلاحت، منیر برادران افتخاری*، اصغر عبادی فر، شاهین آخوندزاده صفحات 126-137
    زمینه و هدف

    طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، به منظور کاهش بی عدالتی در سلامت، شناسایی تعیین کننده های اجتماعی سلامت و جمع آوری شواهد و مستندات علمی در این خصوص امری ضروری بوده و یکی از ماموریت های اصلی مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت را تشکیل می دهند. این مطالعه با هدف ارزشیابی پژوهشی و بررسی وضعیت تولید علم در مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت طی سالهای 2014 تا 2018 در ایران طراحی و اجرا گردیده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بوده و تعداد 33 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت طی بازه زمانی 2014 لغایت 2018 با شاخص های ارزشیابی تولید علم شامل انتشار مقالات، تعداد ارجاعات، تعداد همکاری های بین المللی، انتشار مقالات برتر و شاخصh  مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    یافته ها

    تعداد 4229 مقاله نمایه شده در نمایه نامه های معتبر بین المللی توسط 334 عضو هیات علمی مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت طی بازه زمانی پنج ساله منتشر شده اند.  11.9% مقالات در 25% برتر مجلات بوده و تعداد 488 مقاله نیز با همکاری محققین بین المللی نگارش شده اند. تعداد ارجاعات در سال 2018  به مقالات منتشر شده طی سالهای 2014 تا 2018 پس از تطبیق در این مراکز 4427 بوده و بالاترین میزان شاخصh  پنج ساله در این مراکز عدد 26 می باشد. بر اساس نتایج رتبه بندی پژوهشی، مرکز تحقیقات مرکز تحقیقات عوامل محیطی تاثیرگذار بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ، عوامل اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، و مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی قزوین به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    تولیدات علمی در مراکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در ایران به موازات افزایش ارجاعات بوده و لازم است از طریق توجه بیشتر به مجلات برتر و توسعه همکاری های بین المللی، رشد و گسترش یابد . بدیهی است تولید مستندات علمی می تواند به عنوان یک منبع موثق در سیاستگذاری های ارتقاء عدالت در سلامت و کاهش گرادیان دسترسی موثر واقع شود  .

    کلیدواژگان: عدالت در سلامت، ارزشیابی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، مرکز تحقیقات علوم پزشکی، تولید علم
|
  • Yasaman Safian Isfahani, Abolfazl Aslani, MohammadReza Memarzadeh, MohammadHosein Aarabi* Pages 1-11
    Background and Aim

    Silymarin, obtained from Silybum marianum has hepatoprotective effects and antioxidant activity and has been used in the treatment of liver diseases. Because of its poor aqueous solubility and low bioavailability its use has been limited. The aim of this study was to prepare a new and inexpensive formulation of silymarin using simple dissolution methods and compare its hepatoprotective properties with that of its extract after oral administration.

    Materials and Methods

    In this experimental study, an oral solution of silymarin was prepared in the form of nanomissile by a simple dissolution method and some pharmaceutical parameters were evaluated.  A total number of 24 male Wistar rats were randomly divided into 4 groups of 6: control groups (normal control and damaged control) and 2 treatment groups. Treatment groups received silymarin and new oral formulation of silymarin respectively for 14 days before inducing damage by CCl4. At the end of the study, blood samples were collected to determine serum levels of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), and lipid profile. In addition, malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO) levels and activities of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and glutathione peroxidase (GPx) activities in hepatic tissue were assessed.

    Results

    The new oral solution of silymarin characterized by in-vitro release = 72%, entrapment efficiency (EE) =82%, and zeta average (d.nm) =227.5 was prepared within 48 hours. The activity of ALT and 0AST liver enzymes and the level of lipid profile parameters were significantly decreased in the nanomissile treated group compared to those in the silymarin-treated group (P<0.05). Also, the activities of liver antioxidant enzymes SOD and CAT in the nanomissile treated group showed a significant increase compared to those in the silymarin extract-treated group (P<0.05). The level of the liver MDA was significantly decreased in the nanomissile group compared to that in the silymarin extract group (P <0.05).

    Conclusion

    Analysis of the biochemical and antioxidant parameters of this study showed that the new oral formulation of silymarin led to more reduction of toxic effects of CCl4 and, hence, better hepatoprotective effects compared to the extract of silymarin

    Keywords: Silymarin, Oxidative Stress, Superoxide Dismutase, Nanomissile
  • Abolfazl Bayrami*, Shadi Parvinroo, Shima Rahim Pouran, Aziz Habibi Yengjeh, Farid Mohammadi Arvanagh, Madi Bayrami Pages 12-24
    Background and Aim

    The vast applications of nanotechnology in various fields including medicine, bring about the necessity to investigate the in vivo side effects of these materials. On this basis, we investigated the potential anti-diabetic activity of nanoparticles (NPs) along with toxicological effects on liver and pancreas tissue.

    Materials and Methods

    In this excremental research after preparation of ZnO nanoparticles and their characterization with SEM, EDX, and TEM, 30 rats were studied in 6 groups of 5 each. The groups included 1- Healthy control 2- Diabetic control 3- Diabetic - Insulin (10 U/kg) 4- Diabetic - Cranberry (150 mg/kg) 5- Diabetic-ZnO (8 mg/kg) 6- Diabetic-ZnO + extract (8 mg/kg). Diabetes was induced with alloxan monohydrate via intraperitoneal injection (170 mg/kg). Rats were treated intraperitoneal for 16 days and every four days examined for blood glucose levels, at the end of the treatment period, the liver and pancreatic tissues were analyzed by hematoxylin-eosin staining. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey post hoc tests in SPSS.

    Results

    The analysis of nanoparticles revealed the capping of organic constituents on the surface of the biological nanoparticles. The assessment of serum samples displayed a significant decrease in blood glucose levels in the group that was treated by NPs prepared by extract when compared to that of the diabetic control group (p≤0/05). The histopathological analysis did not show any damages to the studied organs.

    Conclusion

    The results obtained in the present study revealed that the bio-synthesized nanoparticles not only significantly decreased the blood glucose level of diabetic rats but also had no toxic effects on the liver and pancreas tissues at the concentrations used in this study.

    Keywords: Cranberry, Liver, Nanotechnology, Pancreas, Therapeutic, Toxicity
  • Baran Parhizkar, Parviz Esmaeilzadeh, Asrin Babahajian, Houshiyar Ghafory, Amirhosein Entezari* Pages 25-31
    Background and Aim

    Anal fissure is one of the common anorectal disorders that there are various therapies for it. The aim of this study is to evaluate the effect of Nitroglycerin plus Diltiazem vs either of topical Diltiazem and Bethanechol alone in the treatment of chronic anal fissure.

    Materials and Methods

    The present randomized double-blind clinical trial was performed on 90 patients with chronic anal fissure referred to gastroenterology clinic of Tohid Hospital, Sanandaj, Iran, from March 2016 to February 2017, That randomly were divided into three equal groups (n = 30): A: combination therapy (1% Nitroglycerin plus 5% Diltiazem gel), B: Diltiazem (5% Diltiazem gel) and C: Bethanechol (0.1% Bethanechol gel). The drugs were administered topically three times daily for 8 weeks. After 4 and 8 weeks’ administration wound condition, pain and bleeding was assessed. Data were analyzed by SPSS v.19 software with Chi-square test.

    Results

    At the beginning of the study, there was no significant difference in mean of age, sex, fissure location, hemorrhoids, bleeding and pain between the three groups (P> 0.05). Four weeks after treatment, there was no significant difference between the three groups in terms of the Wound healing (P = 0.41), pain (P = 0.10) and bleeding (P = 0.07). After 8 weeks, there was a significant difference for pain in the treatment groups (P = 0.04), so that in the diltiazem group, pain was significantly decreased in comparison to Betanchenol and There was no significant difference between the three groups in the case of Wound healing (P = 0.10) and bleeding (P = 0.69).

    Conclusion

    Topical use of diltiazem is a more appropriate option for treatment of chronic fissure than other two drugs.

    Keywords: Anal fissure, Drug treatment, Nitroglycerine Ointment, Diltiazem gel, bethanechol gel
  • Atefeh Moradi, Sahar Babarashi, Nayer Seyfizadeh, Farzaneh Zareai, Masood Moradi, Mona Amani, Farideh Elahimanesh* Pages 32-40
    Background and Aim

    X-ray and gamma-ray are part of the electromagnetic waves that can penetrate into living tissues, ionizing radiation can lead to abnormal function. Despite radiology students could be exposed to ionization radiation during received training,   their radiation dose has not evaluated. The purpose of this study was to compare the blood factors and thyroid hormones in  the senior and freshman radiology students

    Materials and Methods

    case-control study was performed in May-July 2018. the sample size has consisted of   60 freshman and senior radiology students (30 freshman and 30 senior radiology students) who were healthy and have not has blood diseases. Eventually, The blood factors of students were analyzed in the laboratory.

    Results

    measuring blood factors such as white blood cell, erythrocyte, basophil, neutrophil, platelet, hemoglobin but the mean basophil, lymphocyte, T4, and TSH  showed that  Ionizing radiation causes significant changes in basophil, lymphocytes, and thyroid hormones (T4 and TSH ) in two groups of students, but there was no significant difference in others blood factors between two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Ionizing radiation caused changes in some blood factors ( basophil, lymphocytes, and thyroid hormones (T4 and TSH ) ) .therefore,  the survey of radiology division and raising safety and awareness of student is recommended.

    Keywords: Ionizing Radiation, Dosimetry, Blood cell, Thyroid
  • Fahimeh Ramezani Tehrani, Sima Nazarpour*, Fereidoun Azizi Pages 41-56
    Background and Aim

    Thyroid hormones play an important role in the development and maturation of the central nervous system before and after birth. There is not enough scientific evidence about the effect of subclinical hypothyroidism on neurocognitive development in offsprings. This systematic review was conducted to assess the effect of maternal subclinical hypothyroidism on the neurocognitive development of children.

    Materials and Methods

    In this systematic review, the PubMed, Web of Science, and Scopus databases as well as SID, Irandoc, and Magiran (Persian databases) were searched for the English and Persian related articles using appropriate keywords. In the current systematic review, of 411 records obtained through primary searching, 9 eligible cohort studies were evaluated. The quality of articles was assessed using the Newcastle-Ottawa scale.

    Results

    Different studies have used different scales to evaluate the neurodevelopment of offsprings with different age ranges at the time of assessment. The results of 5 of the 9 selected studies indicated a lower IQ and neurodevelopment scores in the children born to mothers with subclinical hypothyroidism than in those born to euthyroid mothers. In four studies, there was no difference in neurodevelopment scores in the offsprings between the two groups.

    Conclusions

    There is no consensus about the impact of maternal subclinical hypothyroidism on neonatal neurodevelopment. Considering the limitations of the current methods for assessment of neurocognitive development of children, the use of new biochemical parameters for precise and early evaluation of neurocognitive development in offsprings should be taken into consideration.

    Keywords: Subclinical Hypothyroidism, Pregnancy, Neurocognitive, Development, Children, Systematic Review
  • Narges Najafi, Alireza Davoudi*, Atefeh Tayebi, Samaneh Rouhi, Babak Mokhtarpour, Fatemeh Ahangarkani Pages 57-63
    Background and Aim

    One of the most common complications of brucellosis is its skeletal manifestations. This study was performed to identify the different types of skeletal manifestations in the patients with  brucellosis.

    Materials and Methods

    We reviewed records of the patients with skeletal complications of brucellosis who had been admitted to the infectious diseases ward of Razi Hospital in Qaemshahr from 2011 to 2017. Using SPSS 21 software, data were analyzed by t-test and chi-square (p≥0.001).

    Results

    In 300 patients with brucellosis, the most frequent cause of referring to the hospital was fever (82.33%). The most, common skeletal complication was lumbar spondylosis. The mean value for hemoglobin was 11.50±1.57 gr/dl in women and 12.34± 1.54 gr/dl in men. Elevated alkaline phosphatase (97%) was the most common laboratory finding. This disease was more common in men than in women which showed a statistically significant difference (p≥0.001). The mean erythrocyte sedimentation rate was 52.78±29.15 millimeters per hour in the women (p≥0.001).

    Conclusion

    Fever and back pain were the most common causes of referring to the hospital. The most common articular bone complication was spondylosis, which was more common in the middle-aged patients. Therefore, brucellosis should be considered as a differential diagnosis in the patients with long-standing fever and also in those with low back pain and arthralgia.

    Keywords: Complications, Musculoskeletal, Patients, Brucellosis
  • Niloofar Bahrami, Maryam Tork Torabi, Mahboobeh Namnabati, Mahboobeh Namnabati* Pages 64-78
    Background and Aim

    Considering widespread use of vancomycin in childeren and the occurrence of phlebitis related peripheral intravenous catheters (PIVC); we decided to determine Predisposing factorsof phlebitis in the childeren receiving vancomycin.

    Methods and Materials: 

    This cross-sectional descriptive-analytic study included 145 children older than 1 month who had been admitted to a medical education center in Isfahan and were under treatment with vancomycin. The sampling method was convenience and phlebitis measuring instruments were used 24, 48 and 72 hours, after the peripheral intravenous catheter insertion for every child. Chi-square test and multinomial logistic regression tests were used to analyze the data.

    Results

    Chi-Square test showed a significant relationship between phlebitis and catheter place, catheter size and washing catheter with 0.09%NaCl (p<0.05). Multinomial logistic regression indicated that age (p=0.009), male gender (p=0.009), catheter placement in upper extremity (p=0.005), catheter No.24 (p=0.04), washing catheter with 0.09%NaCl (p<0.001), vancomycin concentration of <5mg/ml (p=0.004) and infusion of total peripheral nutrition (p=0.017) and cephalosporins (p=0.025) significantly influenced incidence of phlebitis.

    Conclusion

    nurses can prevent phlebitis by selecting appropriate catheter considering the ratio of catheter to vein size, washing catheter with 0.09%NaCl and use of the upper extremities for catheter insertion. The concentration of vancomycin should also be <5 mg/ml and the infusion rate should not exceed 5-10 mg/min. These factors have considerable importance when childeren receive total peripheral nutrition and cephalosporins along with vancomycin

    Keywords: Incidence, Phlebitis, Pediatric, Vancomycin, Peripheral intravenous catheter (PIVC)
  • Mahmoud Farvareshi, Marziyeh Alivandi Vafa*, Ali Fakhari, Masoumeh Azmoudeh Pages 79-92
    Background and  Aim

    Bipolar disorder type 1 is a chronic, debilitating and recurrent disorder that is defined by specific periods of mania and this disorder causes a great deal of intrapersonal and interpersonal disorder. Overall, the present study aimed to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy based on emotion regulation skills training on impulsivity and how to cognitively regulate emotion in type 1 bipolar patients.

    Materials and Methods

    The present study was based on quasi-experimental studies with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study consisted of all male patients admitted to Razi Hospital in Tabriz in 2018. A purposeful sampling method was used to obtain a statistical sample (30 people); Also, to reduce the difference between the groups, the sample was randomly divided into experimental and control groups. In order to obtain the research data, Barthes Impulsivity Questionnaire and Gabreski Emotion Cognitive Emotion Regulation Strategies were used. To analyze the obtained data, multivariate analysis of covariance with SPSS- 24 statistical software was used.

    Results

    The results of statistical studies showed that dialectical behavior therapy had a significant effect (p <0.05) on improving impulsivity and cognitive emotion regulation strategies (except blaming others and refocusing on planning, accepting, and adopting other perspectives) of bipolar patients.

    Conclusion

    The findings indicated that dialectical behavior therapy based on emotion regulation skills training can be used to reduce impulsivity and cognitive emotion regulation in patients with type 1 bipolar disorder in combination with medication.

    Keywords: Bipolar Disorder Type I, Impulsivity, Cognitive Emotion Regulation, Dialectical Behavioral Therapy
  • Hassan Moaiery*, Anvar Elyasi Pages 93-102
    Background and Aim

    Covid-19 is spreading in the world and the governments are taking further steps to curb the rate of virus infection. An increase in the number of cases of Covid-19 has led to a challenging condition and we have to decide to decrease or stop elective surgeries.

    Materials and Methods

    Using keywords of elective surgery, emergency surgery, coronavirus, Covid 19, we searched Persian and international databases (SID Magiran, Iranmedex, Google Scholar, Medline, Scopus, Elsevier, Pubmed, Sciencedirect) for the related English or Persian studies. Finally, we selected 31 articles.

    Results

    All hospitals and surgeons must draw up a plan to limit, postpone or cancel elective scheduled operations, endoscopy, or other invasive procedures until the necessary health care facilities and measures for the patients are available.

    Conclusion

    During the current Covid-19 epidemic protection of hospital resources such as hospital beds and ICUs, respirators, and patients and staff is necessary. It is recommended that hospitals stop elective surgeries. Accurate clinical judgment should be considered as the determinative factor in performing operations

    Keywords: Elective Surgery, Emegent Surgery, COVID-19, Medical judgment
  • Fateh Sohrabi, Fayeq Yousefi* Pages 103-113
    Background and Aim

    Past studies have shown that self-esteem (SES) and self-efficacy (SEF) have a positive and significant relationship with the improvement of the patients. On the other hand, it has been proved that mindfulness improves the patientchr('39')s health. Yet, the relationships between these three variables have not been investigated enough. The aim of this study was to investigate the relationship of mindfulness with SES and SEF in patients with severe psychological problems.

    Materials and Methods

    This analytic-descriptive study included all eligible patients. After informed consent (213 participants), necessary data were collected and we used Cognitive and Affective Mindfulness Scale-Revised (CAMS-R), Rosenberg’s Self-Esteem Scale, Mindfulness-based Self-Efficacy Scale-Revised (MSES-R) in this study. Using the 20th version of SPSS software, data were analyzed by descriptive statistics, Pearson’s coloration coefficient, independent t-test, and simple linear regression.

    Results

    Among 213 patients, 151 were male (%70/7), and 62 were female (%29/3). The mean age of the participants was 32 ± 10/04. Linear Regression showed a positive and significant relationship between variables (mindfulness with SES r =.489, mindfulness with SEF r =.307. Also, we found that we could predict a significant alteration in mindfulness by self-efficacy and self-esteem.

    Conclusion

    It seems that mindfulness has a reciprocal relationship with SEF and SES which can have an influence on the effects of each other. It is likely that SES and SEF are among the factors which are associated with the effectiveness of the mindfulness-based therapies

    Keywords: Mindfulness, Self-esteem, Self-efficacy, Psychiatric Patients
  • Shila Hasanzadeh, Mohammad Asgharijafarabadi*, Homyoun Sadeghi Bazargani Pages 114-125
    Background and Aim

    Traffic and its related problems are among the most important public health concerns in the world and prevention of these problems are necessary. GSEM model is a method to test theoretical models and causal modeling exactly. The objective of the present study was to investigate the predictors of injuries leading to hospitalization of motorcyclists considering MRBQ as a mediator in this case-control study, using a generalized structural equation modeling (GSEM).

    Methods

    In this case-control study, we selected 303 cases (motorcyclists admitted for a traumatic condition) and 153 controls (motorcyclists admitted for a non-traumatic condition) using a cluster random sampling method in Tabriz, Iran. We used a motorcycle-riding behavior questionnaire (MRBQ), Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) questionnaire, and a researcher-made checklist. GSEM model was used to examine the direct linear and indirect linear relationships of variables in the conceptual model, considering the binary response variable of the model. Data analysis was performed by STATA14 software.

    Results

    The predictors of injury were: MRBQ, ADHD, and demographic characteristics. The results indicated significant linear and direct relationships between odds of injury and cell phone answering (OR= 2.22, P= 0.010), hyperactive child (OR= 1.65, P= 0.057), dark hour riding (OR= 1.01, P= 0.001) and MRBQ (OR= 1.27, P= 0.092), while there were significant inverse relationships between injury and marital status (OR= 0.43, P= 0.002), and academic education (OR= 0.29, P= 0.001).

    Conclusions

    According to the results of our study, intervention programs on the ADHD, use of cell phone while driving, and dark hour riding are highly recommended

    Keywords: GSEM, Traffic, injury, MRBQ, ADHD
  • Katayoun Falahat, Monir Baradaran Eftekhari*, Asghar Ebadifar, Shahin Akhondzadeh Pages 126-137
    Background and Aim

    According to the WHO Commission on social determinants of health, identification of social determinants of health and collection of scientific evidence in this domain is essential for reducing health inequity. This is considered one of the main missions of social determinants of health research centers. The aim of this study was to evaluate the status of knowledge production in the county SDH research centers in Iran.

    Materials and Methods

    In this 5-year cross-sectional study (2014 – 2018) 33 SDH research centers were assessed in regard to knowledge production indicators such as published articles, citation, H index, the high-quality publication (Q1), and international collaborations.

    Results

    We found 4229 indexed articles which have been published by 334 faculty members/researchers of these research centers from 2014 to 2018. 11.9 percent of these articles have been published in high-quality research journals and 488 articles were produced with international collaboration. In 2018, the total number of citations to these articles published by these research centers from 2014 to 2018, was 4427 and the highest five-year H index was 26. According to the results of the research rankings, social determinants of health research centers of Kermanshah, Kurdistan, and Qazvin were ranked first to third, respectively.

    Conclusion

    The trend of knowledge production in Iranian social determinants of health research centers has paralleled the trend of their citations and it is necessary to pay more attention to high-quality journals for publication of articles and expansion of international collaboration. Obviously, producing scientific documentation can be an effective source in health promotion policies and reduction of access gradients

    Keywords: Health equity, Evaluation, Social determinants of health, Medical research center, knowledge production