فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 21
|
  • زهرا نجف زاده اوجقاز*، صمد کریم زاده، فتاح ناظم صفحات 1-10

     هدف از این تحقیق مدلی برای ارتقاء سطح مسئولیت پذیری اجتماعی اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی (استان تهران) بر اساس اخلاق حرفه ای است. تحقیق در گروه تحقیق های توسعه ای ، ترکیبی (آمیخته اکتشافی) است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه اعضای هییت علمی رسمی و پیمانی تمام وقت و پاره وقت در سطح استان تهران5371 تن در مهرماه سال 1396 است. با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 361 تن به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای آزمون اعتبار مدل ازروش دلفی استفاده شده است. ترکیب پانل دلفی یا اعضای گروه دلفی و خبرگان این پژوهش را 30 تن (در حد اشباع) تشکیل دادند. پس از تایید مدل توسط گروه خبرگان، شاخص های نهایی مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه در قالب پنج بعد شناسایی شد. معیار دیگر برای اتفاق نظر گروه خبرگان، استفاده از ضریب توافق کندال یا مقیاس اتفاق نظر بود که نتایج حاصل از این معیار برای مرحله ی دوم دلفی برابر با 77/0 به دست آمد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که برای افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی توجه به تمامی ابعاد تشکیل دهنده مسئولیت پذیری اجتماعی ضروری است.

    کلیدواژگان: مسئولیت، اجتماعی، اخلاق
  • سید محمد علوی*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 11-24

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اندازه موسسه حسابرسی بر کیفیت حسابرسی در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. نمونه پژوهش، متشکل از 192 موسسه حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران برای دوره زمانی1391-1396 است. در پژوهش حاضر ، شش فرضیه مورد آزمون قرار گرفته و به بررسی ارتباط بین تعداد شرکاء، تعداد کارکنان حرفه ای ، تعداد حسابداران رسمی، تعداد کارها، درآمد سالیانه و قدمت موسسه حسابرسی بر کیفیت حسابرسی پرداخته شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار بین متغیرهای کیفیت حسابرسی شامل تعداد شرکاء ، تعداد کارکنان حرفه ای ، تعداد حسابداران رسمی، تعداد کارها، قدمت موسسه حسابرسی بر کیفیت گزارش های حسابرسی و رابطه منفی معنی دار میان متغیر درآمد سالیانه، بر کیفیت گزارش های حسابرسی است. کیفیت حسابرسی چند بعدی است و تمایز بین کیفیت حسابرس و کیفیت هر کار حسابرسی ضروری است. تعریف جامعی از کیفیت حسابرسی که در بر گیرنده همه رویکرد ها باشد وجود ندارد. در ادبیات کاربردی، کیفیت حسابرسی را اغلب از طریق میزان انطباق آن با استاندارد های حسابرسی تعریف نموده اند.

    کلیدواژگان: اندازه موسسه حسابرسی، کیفیت حسابرسی، تعداد شرکا، تعداد کارکنان حرفه ای، موسسه حسابرسی
  • عزت الله عباسیان، وحید محمودی، مجتبی امیری، امید زندی* صفحات 25-41

    منابع کمیاب و نیازهای گوناگون در کشور، بودجه ریزی را به عنوان موضوعی بسیار با اهمیت و چالش برانگیز برای صاحبنظران و تصمیم گیران کلان اقتصادی تبدیل نموده است. با توجه به ساختار دولتی اقتصاد ایران و تمرکز قسمت اعظم منابع مالی در دست دولت، نظام بودجه ریزی تاثیر بسزایی بر کل اقتصاد ایران و همچنین رشد و یا عدم رشد و توسعه اقتصادی دارد. از اینرو با توجه به اهمیت و ضرورت این مساله در این پژوهش هدف اصلی ارایه مدل پیاده سازی بودجه ریزی با رویکرد پویایی سیستم و در نظر گرفتن متغیرهای رشد اقتصادی و رقابت پذیری منطقه ای است. به همین منظور با بکارگیری روش دلفی از 17 نفر از خبرگان متغیرهای تاثیرگذار (شامل متغیرهای جریان، انباشت، درونزا و برونزای کمکی) شناسایی شد، سپس ساختار مدل، نمودارهای علت و معلولی و حالت-جریان و ارتباط مفهومی بین متغیرها در نرم افزار Vensim ترسیم گردید. پس از شبیه سازی، اعتبار مدل ایجاد شده به وسیله سه آزمون کفایت مرز، ارزیابی ساختار و رفتار مجددا مورد بررسی قرار گرفت، در انتها نیز با بررسی چهار سناریو مرتبط (مدیریت بودجه، بهبود توان رقابتی، کنترل تورم و جامع) سناریوی کنترل تورم پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، رشد اقتصادی، رقابت پذیری منطقه ای، پویایی شناسی سیستم ها
  • مهدیه انصاری*، بهمن بنی مهد، حسین حسینی صفحات 43-58

    رابطه میان ماکیاولیسم و عملکرد شغلی حسابرسان چکیده هدف این تحقیق بررسی رابطه میان ماکیاولیسم و عملکرد شغلی حسابرسان می باشد. روش تحقیق برای جمع آوری مبانی نظری، کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های تحقیق، پیمایشی است. ابزار تحقیق نیز پرسشنامه می باشد. جامعه آماری در این تحقیق شامل حسابرسان بوده و مقطع زمانی آن سال 1395 می باشد. در این تحقیق با طرح یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی ارتباط میان ماکیاولیسم و عملکرد شغلی مورد تحلیل و بررسی گرفته است. متغیر وابسته عملکرد شغلی و متغیر مستقل ماکیاولیسم می باشد. همچنین جنسیت، محل اشتغال، سن، سطح تحصیلات، رده شغلی و تجربه کاری ازجمله متغیرهای کنترل این تحقیق می باشند. فرضیه های تحقیق از طریق تحلیل معادلات ساختاری موردبررسی قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است ماکیاولیسم با عملکرد شغلی رابطه منفی و معنی دار دارد و همچنین ماکیاولیسم بر ابعاد مختلف عملکرد شغلی، شامل بعد عملکرد وظیفه ای، بعد عملکرد زمینه ای، بعد عملکرد تطبیقی و بعد رفتار کاری معکوس تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ماکیاولیسم، عملکرد شغلی، بعد عملکرد وظیفه ای، بعد عملکرد زمینه ای، بعد عملکرد تطبیقی
  • بهزاد یزدانی* صفحات 59-67

    تقلب به عنوان عاملی بحران زا در عرصه ی مالی، تهدیدی جدی برای اعتماد عمومی به اطلاعات مالی و فرآیند گزارشگری مالی محسوب می شود ؛ هزینه ها و پی آمدهای سنگینی برای گروه های مختلف به دنبال دارد. بنابراین ایجاد نظام حاکمیت شرکتی قوی نقش اساسی دارد. دراین مسیر اثربخشی کمیته حسابرسی به عنوان یکی از ابزارهای مهم حاکمیت شرکتی ، نقش محوری در پیشگیری و کاهش ریسک تقلب و اقدام های در خور و مناسب آن ایفا می کند. از این رو هدف پژوهش ، ارزیابی اهمیت اثربخشی کمیته حسابرسی درکاهش ریسک تقلب گزارشگری مالی شرکت ها است.بدین منظور برای سنجش ریسک تقلب از دومعیار مدل تعدیل شده ی آلتمن و دیچو وهمکاران (2011) استفاده شده است. برای انجام این پژوهش،87 شرکت پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران، طی سال های 1397-1391 به شیوه توصیفی - همبستگی با اجرای رگرسیون لاجیت صورت پذیرفت . نتایج نشان داد ، درشرکت هایی که اثربخشی کمیته حسابرسی بیشتر است، احتمال بالا بودن ریسک تقلب کمتر است.این یافته درک واضح تری از اثربخشی کمیته حسابرسی در جهت کاهش ریسک تقلب اذعان می کند.

    کلیدواژگان: ریسک، تقلب، اثربخشی، کمیته حسابرسی
  • نیما افسری، تقی ترابی*، هاشم نیکومرام، رویا دارابی صفحات 69-82
    در این مقاله به تبیین تاثیر ساز‎ ‎و‎ ‎کارهای حاکمیت شرکتی بر سیاست ‏تقسیم سود در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی و به لحاظ هدف از نوع تحلیلی و از نظر فرآیند و روش جمع آوری و تحلیل داده ها جزو تحقیقات کمی بود. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بودو نمونه ی آماری تحقیق متشکل از 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بودند. داده های تحقیق از طریق ‏صورت های مالی و اسناد و مدارک حسابرسی شده ی سالانه ی شرکت ها و گزارش های سالانه ‏بورس در دوره زمانی 5 ‏ساله 1391 تا 1396 از بانک اطلاعاتی تدبیرپرداز و نرم افزار ره آورد نوین گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون ‏رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد: 1) تفکیک مدیرعامل از اعضای هیات مدیره بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران تاثیرگذار است. 2) نسبت مدیران غیرموظف بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران‏ تاثیر معنادار نداشته است. 3) میانگین سهام اعضای هیات مدیره بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران‏ تاثیرگذار است. 4) مالکیت دولت بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران‏ تاثیرگذار است. 5) میزان سهام بزرگترین سهامدار‏ شرکت بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران تاثیرگذار است. 6) میزان سهام دومین سهامدار بزرگ شرکت بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران‏ تاثیر معنادار نداشته است. 7) میزان سهام شناور شرکت در بازار بر سیاست تقسیم سود در بورس تهران تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ‏ سیاست تقسیم سود، بورس اوراق بهادار تهران
  • جعفر خانمحمدی فرد، فرزین رضایی*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی، ایوب احمدی صفحات 83-96
    اگر مدیر در اجرای عملیات آتی شرکت دچار ابهام چشمگیری نباشد می تواند در انجام سرمایه گذاری های خود تصمیم عقلایی بگیرد، از طرفی برای سهامداران روشن خواهد شد که عملکرد آتی شرکت با ابهام روبه رو نخواهد بود زیرا گزارشات افشا شده از جانب مدیر در راستای کارایی مدیریت می باشد. افشای عدم وجود ابهام در گزارش های سالانه عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد و همگرایی تصمیمات سهامداران و مدیران را افزایش می دهد. بدین منظور داده های 101 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران طی سال های 1386 تا 1396 از طریق داده های ترکیبی مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. برای تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان و اندازه گیری درجات ابهام در اطلاعات حسابداری از دو معیار محافظه کاری مشروط و نامشروط استفاده شد. به منظور آزمون تطبیق دهی تصمیمات عقلایی مدیران و سهامداران در سطح ابهام پایین از آزمون کروسکال-والیس جهت بررسی مقایسه میانگین گروه های ناپارامتریک استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که تصمیمات مدیران و سهامداران در سطح پایین ابهام اطلاعاتی ناشی از محافظه کاری نامشروط، همسو و همگرا هستند اما در بررسی های انجام شده در سطح پایین محافظه کاری مشروط این همگرایی معنادار نگردید.
    کلیدواژگان: تصمیمات عقلایی مدیران، تصمیمات عقلایی سهامداران، ابهام در اطلاعات حسابداری
  • فرهاد عزیزی، محمدحامد خان محمدی، علی اسماعیل زاده، محمد خدایی وله زاقرد، فریدون رهنمای رودپشتی* صفحات 97-111

    اطلاعات همیشه یک عنصر مهم در فعالیتهای انسانی است. ضرورت اطلاعات برای فرد و سازمان با پیشرفت تکنولوژی بهبود مییابد. حسابداری یکی از اطلاعات یا بخشی از سیستم اطلاعاتی است. از سویی عدم اطمینان کاری مفهومی مرکزی در سازمان است، ابهام به ساختار سازمان، استراتژی و فرآیند اشاره دارد. لذا بر پایه این استدلال، هدف از پژوهش حاضر طراحی و ارزیابی نقش تعدیلی عدم اطمینان کاری و عدم تمرکز سازمانی بر رابطه بین ویژگی های سیستم های اطلاعاتی حسابداری با عملکرد سیستم است. نتایج مصاحبه با مدیران مالی و کارشناسان حسابداری 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد ویژگی های سیستم اطلاعات حسابداری بر عملکرد سیستم تاثیر دارد. همچنین مطابق با نتیجه به دست آمده از فرضیه دوم عدم تمرکز سازمانی، تاثیر ویژگی های سیستم اطلاعات حسابداری بر عملکرد سیستم را تعدیل می کند. از سویی، مطابق با نتیجه به دست آمده از فرضیه سوم عدم اطمینان کاری، تاثیر ویژگی های سیستم اطلاعات حسابداری بر عملکرد سیستم را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان کاری، عدم تمرکز سازمانی، ویژگی سیستم اطلاعات حسابداری، عملکرد سیستم
  • شیرمحمد یعقوبیان، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، آرش نادمی صفحات 113-127
    با ورود تیوری اقتضایی به ادبیات حسابداری مدیریت، این تیوری برای توضیح فاکتورهایی که انتظار می رود بر پذیرش و استفاده از ابزارهای نوین حسابداری مدیریت تاثیر داشته باشد بکار گرفته شد. ادبیات تیوری اقتضایی در حسابداری مدیریت مبتنی بر این ایده است که هیچ سیستم حسابداری مدیریت جهان شمولی وجود ندارد که به صورت یکسان در تمام شرکت ها و در تمام شرایط به کار گرفته شود. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل اقتضایی ارزیابی عملکرد شرکت ها با تاکید بر نقش ابزارهای نوین حسابداری مدیریت است. داده های پژوهش از صورت های مالی و سایر گزارش های 85 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران در دوره 1394 تا 1396و همچنین پرسشنامه توزیع شده بین مدیران مالی این شرکت ها در پایان سال 1396 گردآوری شده است. برای آزمون مدل از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از ابزارهای نوین حسابداری مدیریت بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، یافته های پژوهش حاکی از آن است که سه فاکتور اقتضایی شامل رقابت بازار، عدم اطمینان محیطی و اندازه شرکت رابطه بین استفاده از ابزارهای نوین حسابداری مدیریت با عملکرد شرکت را به طور معنی دار و مثبتی تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: تئوری اقتضایی، ابزارهای حسابداری مدیریت، ارزیابی عملکرد، معادلات ساختاری
  • بهمن بنی مهد* صفحات 129-141
    این مقاله بر اساس نظریه ثبات رفتاری ،گزارشگری مالی متقلبانه را بر اساس ویژگی روان شناختی افراد مورد مطالعه قرار می دهد. این نظریه تاکید دارد تمایلات رفتاری مدیران شامل هیجانات و عواطف فردی ، بر کار حرفه ای آن ها نیز تاثیر مستقیم خواهد داشت. از این رو ، هدف مقاله حاضر بررسی ویژگی های روان شناختی بر تصمیم گیری افراد در بحث گزارشگری مالی متقلبانه می باشد. نمونه آماری شامل 259 نفر از کارشناسان حسابداری ، روسای حسابداری و مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشند. روش تحقیق پیمایشی بوده و داده های تحقیق بر اساس پرسش نامه جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها بر اساس معادلات ساختاری انجام شده است. شواهد این تحقیق نشان می دهد که عواطف منفی بر هر دو نوع گزارشگری مالی متقلبانه یعنی با اهمیت و بدون اهمیت تاثیر معنی دار و مثبت دارد. اما عواطف مثبت تنها بر گزارشگری مالی متقلبانه با فرض با اهمیت تاثیر معنی دار دارد و نه بر فرض بدون اهمیت آن. هم چنین یافته های این تحقیق نشان می دهد هیجان خواهی بر هر دو فرض گزارشگری مالی متقلبانه تاثیر معنی داری دارد . در نهایت نتایج این پژوهش تایید می نماید مدیرانی که تمایل به شرط بندی در آن ها بالا است. تمایل بیشتری به گزارشگری مالی متقلبانه در هر دو فرض با اهمیت و بدون اهمیت دارند.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی متقلبانه، عواطف فردی، هیجان خواهی و تمایل به شرط بندی، نظریه روان شناسی ثبات رفتاری
  • عباس بختیاری*، رضوان حجازی، علیرضا جرجرزاده صفحات 143-158
    قضاوت حرفه ای، گوهر اصلی حسابرسی است. ارزشی که با حسابرسی صورتهای مالی ایجاد شود ناشی از قضاوت حسابرس و درکل ناشی از مجموعه قضاوتهای حرفه ای است که در چارچوب استانداردهای حسابداری و حسابرسی انجام می شود. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر ویژگیهای روانشناختی حسابرسان در قضاوت حسابرسی بود. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده و به منظور گردآوری اطلاعات، با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند با20 نفر از خبرگان شامل اساتید حسابداری دانشگاه ها مصاحبه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج بالغ بر 107کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و نیز احصاء 20 مفهوم و 6 مقوله است که در قالب مدل پارادیمی شامل شرایط علی با خرده مقولات: ویژگیهای فردی، عواطف و سلامت روانی حسابرسان و عوامل دموگرافیکی، شرایط زمینه ای با خرده مقولات خانواده، عوامل قانونی، عوامل محیطی، فرهنگ و محیط سیاسی، مقوله محوری با خرده مقولات: استرس ناشی از کار، استقلال و بی طرفی، شرایط مداخله گر: عوامل سازمانی و محیط اقتصادی، راهکار/تعاملی با خرده مقولات: مهارتها، دانش حسابرس، احساس تعلق به حرفه و قدرت تصمیم گیری به نهادهای تصمیم گیر و ناظر و پیامد با خرده مقوله: قضاوتهای حرفه ای می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگیهای روانشناختی حسابرسان، قضاوت حسابرسی، نظریه داده بنیاد
  • راضیه رضایی*، سید یوسف احدی سرکانی، محمد محمودی صفحات 159-171

     هدف این مطالعه سنجش اثرات مدیریت دانش، نوآوری و رشد بر رابطه بین کارت امتیازی متوازن با بهره وری نظام بانکی می باشد. جامعه آماری دربردارنده 22 بانک کشور طی بازه زمانی سالهای1392 الی 1396 می باشند. آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره و تحلیل داده ها به روش پانل صورت پذیرفته است.پس از انجام آزمون های اعتبارسنجی لازم، یافته ها نشان دادند که در 75 درصد ابعاد کارت امتیازی متوازن با شاخص معرف بهره وری بانکها دارای رابطه معنی دار مثبت می باشند. نتایج نشان می دهند که هرچند رشد بانکها ، رابطه بین منظر مالی از ابعاد چهارگانه کارت امتیاز متوازن با بهره وری بانکها را تقویت می نماید لیکن نقشی در رابطه بین سایر ابعاد معرف کارت امتیاز متوازن با بهره وری بانک ها ایفا نمی نماید. همچنین نوآوری و خلاقیت نیز فقط توانسته است رابطه بین یکی از ابعاد کارت امتیاز متوازن (منظر یادگیری) با بهره وری بانکها را تقویت نماید. این در حالیست که شاخص معرف مدیریت دانش در رابطه بین منظر مشتری با بهره وری بانکها از نقشی تقویت کننده و در رابطه ابعاد منظر فرآیند داخلی و یادگیری با بهره وری بانکها از نقشی تضعیف کننده برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: بهره وری بانکی، کارت امتیازی متوازن، مدیریت دانش، نوآوری، رشد
  • بهاره حقیقی طلب، محمدرضا عباس زاده*، محمدعلی باقرپور ولاشانی، جمال نظری صفحات 173-202

    برآورد بودجه زمانی هر پروژه حسابرسی مستقل اغلب به صورت ذهنی و بدون توجه به معیارهای یکنواخت صورت می گیرد، لذا حرفه حسابرسی از مزایای آن در برنامه ریزی و کنترل پروژه بهره مند نمی گردد، همچنین برآورد حسابرس از بودجه زمانی می تواند یکی از عوامل موثر در تعیین حق الزحمه حسابرسی باشد. هدف این تحقیق، ارایه مدلی کاربردی برای برآورد منطقی بودجه زمانی مبتنی بر خطر در حسابرسی مستقل صورت‏های مالی است. روش تحقیق شامل بررسی ادبیات، استفاده از دو رویکرد نظام مند و ساخت گرایانه نظریه پردازی زمینه بنیان و توزیع پرسشنامه بوده و گردآوری و جمع بندی داده ها به منظور یافتن پاسخ سوالهای تحقیق و ارایه مدل کاربردی برآورد بودجه زمانی و بازنگری فرم بودجه انجام شده است. طبق مدل پیشنهادی، بودجه زمانی در مرحله پذیرش کار بر مبنای خطر ارزیابی شده برای هر بخش از فرم بودجه به صورت اولیه برآورد شده و سپس با کسب شناخت اجمالی از صاحبکار ساعات اولیه برآوردی تعدیل می‏گردد. مدل پیشنهادی تحقیق حاضر، با همکاری کارگروه تخصصی از شرکا و مدیران در یکی از موسسات بزرگ حسابرسی بخش خصوصی کشور، به یک دستورالعمل اجرایی تبدیل شده و مکانیزه سازی مراحل آن برای استقرار در مرحله ی تولید قرار دارد.

    کلیدواژگان: بودجه زمانی، حسابرسی مستقل، خطر، برنامه ریزی و کنترل، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • محمدحسین فتحه*، جواد مرادی صفحات 203-227

    بهای تمام شده دقیق، زیربنای شفافیت مالی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی مدیریت می باشد. در همین راستا، هدف از انجام این تحقیق ارایه روشی نوین با در نظر گرفتن ویژگی های کمی و کیفی و با توجه به چرخه های عملکردی دانشگاهی، در تعیین بهای تمام شده آموزش و پژوهش در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی می باشد. این تحقیق یک مطالعه موردی در دانشگاه شیراز برای سال مالی 1396 و ترم اول و دوم سال تحصیلی 96-97 است. رویکرد مورد استفاده در این تحقیق رویکرد استقرایی در اجرای مدل و مبتنی بر یک رویکرد ترکیبی (سیستمی) در طراحی مدل بهایابی می باشد. برای شناسایی و احصای محرک های مربوط به فعالیت ها (برای واحدهای عملیاتی و پشتیبانی) از مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. بهای تمام شده کلیه مراکز مسئولیت و مراکز فعالیت و موضوع های هزینه (خروجی ها) در دانشگاه شیراز با رویکرد جدید در یازده گام اجرایی (منطبق با ویژگی های محیطی دانشگاه های ایران) تعیین گردیده است و با انجام تعدیل هایی در تکنیک بهایابی مبتنی بر فعالیت، علاوه بر عوامل کمی، فاکتورهای زمانی و کیفی نیز بسته به موضوع هزینه، در تعیین بهای تمام شده، به صورت سیستمی و مکانیزه لحاظ گردیده است و بهای تمام شده با دقت بالایی محاسبه شده است که می تواند مبنایی مناسب برای پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد فراهم سازد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد. بهایابی مبتنی بر فعالیت، بهایابی مبتنی بر فعالیت زمان گرا، بهای تمام شده، حسابداری مصرف منابع
  • مریم گوارا، محمود معین الدین*، اکرم تفتیان صفحات 229-243
    اندازه شرکت در تحقیقات به وسیله ی شاخص هایی از جمله جمع دارایی ها، ارزش بازار سهام، میزان فروش و... اندازه گیری می شود. نماینده های مختلف اندازه شرکت، جنبه های مختلفی از شرکت را به تصویر کشیده و در نتیجه، تعابیر متفاوتی در امور مالی شرکت خواهند داشت. این پژوهش با ترکیب شاخص های مختلف به دنبال ارایه مفهوم جدیدی از متغیر اندازه شرکت بکار رفته در مدلهای حسابداری و بیان عاملی به عنوان شاخص اندازه شرکت دربردارنده ویژگی های شاخص های مختلف به طور همزمان می باشد. در این تحقیق شاخص های مختلف اندازه شرکت با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی مورد آزمون قرار گرفته و از روش مولفه های اصلی عامل جدیدی به دست آمده به عنوان متغیر اندازه شرکت ارایه می شود. جهت بررسی تاثیر این عامل در بهبود مدلهای حسابداری، عامل مذکور در مدل های مدیریت سود مورد آزمون قرار گرفته است. برای این منظور نمونه ای متشکل از 139 شرکت برای سالهای 1388 الی 1398 مورد بررسی قرار گرفته و نتایج به دست آمده نشان می دهد بکار بردن عامل به دست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی باعث بهبود نتایج مدل های مدیریت سود می شود و نتایج مدل های کازنیک، جونز تعدیل شده و جونز در زمان بکار بردن عامل در مقایسه با زمانی که تنها از یک شاخص استفاده می شود، بهبود یافته و تفاوت معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: اندازه شرکت، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل مولفه های اصلی، مدیریت سود
  • سید مجید کوچکی، محمدحسن جنانی* صفحات 245-253

     در این پژوهش به برآورد بهره وری کلیه ی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران در بازه زمانی بین سال های 1391 تا 1396 پرداخته ایم. این برآورد با استفاده از مدل ایگنر و همکارانش (1977) صورت پذیرفته است. در این مدل هزینه های عملیاتی بانک، وام ها و تسهیلات اعطایی، هزینه حقوق کارکنان، سپرده گذاری انجام شده و سرمایه متغیرهای به کار رفته در تعیین میزان بهره وری بانکی هستند. سپس با استفاده از تابع ارایه شده توسط بتیس و کولی (1992) به محاسبه میزان ناکارایی بانکها پرداخته و بر اساس آن درصد بهره وری بانکها را برآورد نموده ایم. مقایسه نتایج به دست آمده از میزان بهره وری بانکی از سال 1391 تا 1395 و متوسط آن در قیاس با سال 1396 بانکهایی را که در جهت تغییر میزان بهره وری حرکت نموده اند نشان داده و مقیاس مناسبی جهت ارزیابی بهره وری در بین بانکهای مختلف را به دست خواهد داد.

    کلیدواژگان: مدل ایگنر، بهره وری بانکی، کارایی بانکی
  • حمیدرضا سرخانی گنجی، علی نجفی مقدم*، فاطمه صراف صفحات 255-270

    در سالیان اخیر تلاش های زیادی برای استقرار سیستم های حسابداری مدیریت در جهت بهبود سرمایه فکری و عملکرد انجام شده و استفاده از هوش تجاری و تحلیل های تجاری برای پشتیبانی از تصمیم گیری و افزایش سودآوری در جهان گسترده شده است، بنابراین هوش تجاری بر رابطه بین سیستم های حسابداری مدیریت با مولفه های سرمایه فکری و عملکرد مالی اثرگذار است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سیستم های حسابداری مدیریت بر توسعه مولفه های سرمایه فکری و عملکرد مالی با تاکید بر هوش تجاری در بازار سرمایه ایران است. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی و همچنین موردی است که در سال 1397-1398 در بازار سرمایه ایران انجام شد. برای انجام تحقیق یک نمونه 376 تایی از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شدند. در این تحقیق 4 فرضیه تنظیم شد. بعد از تکمیل تحقیق و انجام آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (رگرسیون چندگانه خطی) فرضیه های تحقیق تایید شدند. سیستم های حسابداری مدیریت با توسعه مولفه های سرمایه فکری و عملکرد مالی رابطه دارد و هوش تجاری بر این روابط اثرگذار است. به منظور بهبود سرمایه فکری و عملکرد بهتر است که مدیران سیستم حسابداری مدیریت و هوش تجاری را با یکدیگر به کار گیرند.

    کلیدواژگان: سیستم های حسابداری مدیریت، مولفه های سرمایه فکری، عملکرد مالی، هوش تجاری
  • افشین هاشمی گل سفیدی، زهرا لشگری*، زهره حاجیها صفحات 271-283

    یادگیری ماشینی یک رشته وسیع است که الگوریتم های یادگیری را طراحی کرده که می تواند محرک ها را هدایت کند، زبان گفتاری را تشخیص دهد و تنظیمات پنهان در رشد حجم داده را کشف کند، که داده های مالی نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی کاربرد یادگیری ماشین در ارایه الگویی برای کشف تحریفات با اهمیت حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. تحلیل های آماری پژوهش، براساس داده های استخراج شده 308 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389 تا 1398 (3080 سال - شرکت) انجام و به منظور نمونه گیری از روش غربالگری استفاده شد. تحریفات حسابداری متغیر وابسته که از طریق متغیر مجازی صفر و یک بدست آمده و متغیرهای اقلام تعهدی غیر اختیاری، تغییر در حسابهای دریافتنی، تغییر در موجودی کالا، دارایی های نرم، تغییر در فروش نقدی، تغییر در بازده داراییها و انتشار اوراق بهادار به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون غیرخطی و به منظور پیاده سازی الگوریتم خوشه بندی Medians- K و محاسبات مربوطه از نرم افزار محاسبات اماری R استفاده شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری ماشین، الگوریتم خوشه بندی، کشف تحریفات حسابداری
  • معصومه تدریس حسنی*، مقصود امیری، حسین رحمانسرشت، امیر یوسفلی صفحات 285-301
    فرآیند ارزیابی، یکی از با اهمیت ترین جریاناتی است که هر سازمان برای تضمین بقاء و اطلاع از کیفیت عملکرد و اجرای دقیق برنامه های خود، به آن احتیاج دارد. بهبود مستمر عملکرد سازمانها، منجربه ایجاد نیروی عظیم هم افزایی می شود که به عنوان پشتیبان برنامه رشد و توسعه و ایجاد فرصت های تعالی سازمانی محسوب می شود. در تمام تجزیه و تحلیل های سازمانی، عملکرد موضوعی است که برای بهبود آن نیاز به اندازه گیری وجود دارد و ازاین رو سازمانی بدون سیستم ارزیابی عملکرد نمی توان تصورکرد. از آنجا که ، توانایی سازمان درارزیابی واندازه گیری عملکرد فرآیندهای کلیدی سازمان منجر به بهبود دایمی وپیوسته سازمان میشود ، لذا استفاده از سیستم ارزیابی با ثبات و بدون تناقض ضرورتی اجتناب ناپذیر است . رویکردهای زیادی در ارزیابی عملکرد ارایه شده است که هریک دارای مزایا و معایبی هستند. دراین پژوهش سعی شده است تا ضمن ارایه یک دسته بندی نوین وجامعی از ارزیابی عملکرد ،به مزایا و معایب هر یک از این رویکردها و مقایسه آنها با یکدیگر پرداخته ، تا ضمن مشخص سازی خلاء های موجود در هر رویکرد ، بتوان در جستجوی ارایه راهکار مناسب برای مرتفع نمودن آنها پرداخت.نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بهره گیری از رویکردهای ترکیبی در شرایط پیچیده محیط کنونی، بهترین راهکار برای غلبه بر کاستی های رویکردهای ارزیابی عملکرد موجود می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رویکردهای ارزیابی کننده، ساختار گذشته نگر، ساختار آینده نگر
  • مریم عجم* صفحات 303-314

    قدرت سودآوری و افزایش ثروت سهامداران در بنگاه اقتصادی نیازمند استفاده بهینه از منابع و داشتن کارایی در عملکرد مدیریت به ویژه در سرمایه گذاری است. در این راستا، عدم تقارن اطلاعاتی و تضاد منافع بین مدیران و سهامداران می تواند مانع مهمی در سرمایه گذاری کارا محسوب شود؛ از این رو، در پژوهش حاضر، سعی می شود تا تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری با مولفه پیش بینی سود بر عملکرد سرمایه گذاری (کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری بیشتر از حد و کمتر از حد) بررسی شود؛ همچنین، جهت رفع تضاد منافع از کیفیت حسابرسی با مولفه های تخصص، دوره تصدی و حق الزحمه حسابرس به عنوان تعدیل گر رابطه، استفاده می شود. بدین منظور، 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1390 تا 1397 با روش پانل دیتا مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کیفیت اطلاعات حسابداری منجر به بهبود کارایی سرمایه گذاری و کاهش سرمایه گذاری بیشتر از حد و کمتر از حد می شود؛ همچنین تخصص حسابرس منجر به افزایش اثر مثبت کیفیت اطلاعات حسابداری بر عملکرد سرمایه گذاری می شود و ناکارایی سرمایه گذاری را کاهش می دهد؛ بنابراین می توان کیفیت اطلاعات حسابداری و حسابرسی را به عنوان متغیرهای مهم در افزایش کارایی سرمایه گذاری قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری، کیفیت حسابداری، کیفیت حسابرسی
  • عباس علی پور، مهدی بشکوه*، غلامرضا کردستانی صفحات 315-324
    پژوهش حاضر به شناسایی و ارایه الگو چالش های سازمان تامین اجتماعی در حوزه منابع و مصارف پرداخته است. چالش های شناسایی شده در این پژوهش شامل شرایط اقتصادی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر می باشند. این تحقیق از‎ ‎منظر‎ ‎هدف،‎ ‎پژوهش‎ ‎حاضر در‎ ‎زمره‎ ‎پژوهشهای‎ ‎کاربردی‎ ‎است و از نظر ماهیت و روش در ذیل تحقیقات ‏توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، در بخش کیفی شامل نخبگان و صاحبنظران حوزه تامین اجتماعی، همچنین اقتصاددانان، سیاست مداران و در بخش کمی شامل کلیه مدیران ارشد، میانی و کارشناسان ارشد سازمان تامین اجتماعی به ‏تعداد 2159 نفر می باشند. حجم نمونه در بخش کیفی به صورت قضاوتی و هدفمند و با حجم نمونه 5 الی 10 صاحبنظر بوده و در بخش کمی نمونه-گیری تصادفی از مدیران ارشد، میانی و کارشناسان ارشد سازمان تامین اجتماعی براساس جدول مورگان برابر 325 نفر بوده است. بررسی نتایج نشان داد که است مولفه شرایط اقتصادی و اجتماعی بر شرایط مداخله گر تاثیر معنادار ندارد. مولفه شرایط زمینه ای بر شرایط مداخله گر تاثیر معنادار دارد. مولفه شرایط اقتصادی و اجتماعی بر برعدم توازن منابع و مصارف در سازمان تامین اجتماعی تاثیر معنادار دارد. مولفه شرایط زمینه ای بر برعدم توازن منابع و مصارف در سازمان تامین اجتماعی تاثیر معنادار دارد. مولفه شرایط مداخله گر بر برعدم توازن منابع و مصارف در سازمان تامین اجتماعی تاثیر معنادار دارد.
    کلیدواژگان: شرایط اقتصادی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، توازن منابع و مصارف
|
  • ZAHRA NAJAFZADEH OJGHAZ *, Samad Karimzadeh, Fatah Nazem Pages 1-10

    The purpose of this study was to provide a model for promoting social responsibility based on the professional ethics of faculty members of Islamic Azad University (Tehran Province). The research is development and combination (exploratory mix) type. The statistical population of the study consisted of all faculty members (full/ part time) in Tehran province, 5371 in September 2016. Using Cochran sampling formula, 361 were selected as the sample. Delphi panel or Delphi team 30 individuals (saturated) were selected. After confirmation of the model by the expert group, the final indices for each of the five dimensions of the conceptual research model were determined( . Another criterion used for consensus was the use of Kendall's coefficient of agreement or consensus scale. The results of this criterion for Delphi second stage were equal to 0.77. The final results of the research showed that in order to increase the social responsibility of Islamic Azad University, it is necessary to pay attention to all aspects of social responsibility.

    Keywords: Social, Responsibility, Ethics
  • Seyed Mohammad Alavi *, Hamidreza Vakilifard Pages 11-24

    The purpose of this study is to investigate the impact of public accounting firm's size on the quality of audit reports issued by Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA) member firms. Our sample consisted of 192 public accounting firms for the 1391-1396 (2012-2017) years. In this study, six assumptions are tested and the correlation between number of partners, number of professional staff number of, Certified Public Accountants employed and the number of clients, annual income of the public accounting firm and the time since the firm's establishment affecting the quality of audit reports of public accounting firms are investigated. Test results show a significant correlation between the number of partners, number of professional staff, number of Certified Public Accountants employed, the number of clients and the time since the firm's establishment affecting quality of audit reports issued by public accounting firms but a negative correlation between public accounting firms' annual income and quality of audit reports issued.

    Keywords: Size of the Public Accounting Firm, Audit quality, No. of Partners, No. of Professional Staff, No. of Certified Public Accountants in employment
  • Ezatolah Abbasian, Vahid Mahmodi, Mojtaba Amiri, Omid Zandi * Pages 25-41

    The scarce resources and diverse needs in the country have made budgeting a very important and challenging issue for macroeconomists and decision makers. Given the government structure of the Iranian economy and the concentration of much of the financial resources in the hands of the government, the budgeting system has a significant impact on the entire Iranian economy as well as on the growth or underdevelopment and economic development. Therefore, considering the importance and necessity of this issue in this study, the main objective is to present a budget implementation model with system dynamics approach and to consider the variables of economic growth and regional competitiveness. For this purpose, using the Delphi method, 17 experts identified the influential variables (including flow, accumulation, endogenous, and extroverted auxiliary variables), then model structure, cause and effect diagrams and state-flow diagrams and conceptual relationship between variables in Vensim software. It was drawn. After the simulation, the validity of the model was reevaluated by three tests of boundary adequacy, structural and behavioral assessment, and finally, by examining four related scenarios (budget management, improvement of competitiveness, inflation control and comprehensive) the inflation control scenario was proposed. .

    Keywords: Budgeting, Economic growth, Regional Competitiveness, Systems Dynamics
  • Mahdieh Ansari *, Bahman Banimahd, Hossein Hosseiny Pages 43-58

    The relationship between Machiavellianism and auditor’s job performance Abstract This research investigates the effect of machiavellianism on auditor’s job performance. The main goal of this study is to expend awareness and knowledge in accounting.Theoretical materials of this study have been prepared via archival studies and while research data was collected via a survey-based approach. Research tool is questionnaire. The auditors are the statistical society in this study and the time limit is in year 2016. This study will investigate the effect of machiavellianism on job performance by 5 hypothesis. The dependent variable is job performance and the independent variable is machiavellianism. Also control variables of this research is based on gender , work place, work level, work experience, age and the level of educations. The research hypothesis will be investigated by structural equations modeling. We found that there is a negatively significant effect of Machiavellianism on job performance and also there is a significant effect of Machiavellianism on job performance’ s dimensions that includes task performance, contextual performance, adaptive performance and counterproductive work behavior.

    Keywords: Machiavellianism, job performance, Task performance, Contextual performance, adaptive performance
  • Behzad Yazdani * Pages 59-67

    Fraud as a critical factor in the financial arena poses a serious threat to public confidence in financial information and the financial reporting process; the costs and repercussions for different groups are heavy. Therefore, establishing a strong corporate governance system is essential. In this way, the effectiveness of the Audit Committee as one of the important tools of corporate governance plays a central role in preventing and reducing fraud risk and its appropriate and appropriate actions. Therefore, the purpose of this study is to assess the importance of the audit committee's effectiveness in reducing the risk of fraud in corporate financial reporting. For this purpose, the modified Adapted Model of Altman and Ditch et al. (2011) was used to measure fraud risk. To conduct this research, 87 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 1397-1971 were surveyed in a descriptive-correlational manner using Logit regression. The results showed that in companies where the effectiveness of the audit committee is greater, the risk of fraud is less likely to be high. This finding acknowledges a clearer understanding of audit committee effectiveness in reducing fraud risk.

    Keywords: Risk, Cheat, Effectiveness, Audit Committee
  • Nima Afsari, Taghi Torabi *, Roya Darabi Pages 69-82
    This article describes the impact of corporate governance mechanisms on dividend policy in Tehran Stock Exchange. The research method was descriptive-practical and in terms of purpose it was analytical and in terms of process and method of data collection and analysis were included in quantitative research. The statistical population of the study was all companies listed in Tehran Stock Exchange and the statistical sample consisted of 110 companies listed in Tehran Stock Exchange. The research data was collected through the financial statements and annual audited corporate documents and annual reports of the stock exchange over the 5-year period 2013 to 2018 .Multivariate regression was used to test the research hypotheses. The results showed that: 1) The separation of the CEO from the board of directors has an impact on the dividend policy of the Tehran Stock Exchange.2) The proportion of non-executive directors did not have a significant effect on dividend policy in the Tehran Stock Exchange. 3) The average shares of the board of directors influence the dividend policy of the Tehran Stock Exchange. 4) State ownership variable affect firm's dividend policy in Tehran Stock Exchange. 5) The stock of the largest shareholder of the company influences the dividend policy of the Tehran Stock Exchange. 6) The shares of the second largest shareholder of the company had no significant effect on dividend policy on the Tehran Stock Exchange. 7) The amount of floating shares in the market influences the dividend policy of the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Corporate Governance, Dividend policy, Tehran Stock Exchange
  • Jafar Khan Mohammadi Fard, Farzin Rezaei *, Abdossamad Khalatbari Limaki, Aiyuob Ahmadi Pages 83-96
    If the manager is uncertain about the future performance of the company, it can make a rational decision on its investments, on the other hand, it will be clear to shareholders that the company's future performance will not be ambiguous because the reports disclosed by the manager are in line with management performance. Disclosure of uncertainty in annual reports reduces information asymmetry and increases convergence of shareholder and manager decisions. For this purpose, the data of 101 listed companies in Tehran Stock Exchange and Tehran Stock Exchange during 2007-2009 were analyzed and combined. Both conditional and unconditional conservative criteria were used to decide uncertainty and measure the degree of uncertainty in accounting information. Kruskal-Wallis test was used to test the comparative rational decisions of managers and shareholders at low ambiguity level. The results showed that managers 'and shareholders' decisions were at a low level of information ambiguity due to unconditional conservatism, but this convergence was not significant at the low level of conditional conservatism.
    Keywords: Managers logical decision, Stockholders logical decision, Accounting information ambiguity
  • Farhad Azizi, MohammadHamed Khanmohammadi, Ali Esmaelzadeh Moghari, Mohammad Khodaei, Frydoon Rahnamay Roodposhti * Pages 97-111

    Information is always an important element in human activities. The need for information for the individual and the organization improves with the advancement of technology. Accounting is one of the information or part of the information system. On the one hand, uncertainty is a central concept in the organization; ambiguity refers to the organization's structure, strategy, and process. Therefore, based on this argument, the purpose of the present study is to design and evaluate the moderating role of uncertainty and organizational focus on the relationship between the characteristics of accounting information systems and system performance. The results of interviews with financial managers and accounting experts of 60 companies listed in Tehran Stock Exchange and data analysis by structural equation modeling method show that the characteristics of accounting information system affect system performance. Also, in accordance with the result of the second hypothesis of organizational decentralization, it moderates the effect of accounting information system characteristics on system performance. On the one hand, in line with the result of the third uncertainty hypothesis, it moderates the impact of accounting information system features on system performance.

    Keywords: Uncertainty, Organizational Decentralization, Accounting Information System Characteristics, system performance
  • Shir Mohammad Yaghoubian, Babak Jamshidi Navid *, Mehrdad Ghanbary, Arash Nademi Pages 113-127
    With the introduction of contingency theory into the management accounting literature, this theory was used to explain the factors that are expected to affect the adoption and use of modern accounting management tools. The contingency theory Literature of management accounting is based upon the idea that there is no universally management accounting system that equally applies to all enterprises in all circumstances. The purpose of this study is to present a contingency model of performance evaluation of firms emphasizing the role of modern management accounting tools. The research data have been gathered from the financial statements and other reports of 85 firms listed at Tehran Stock Exchange during 1394 to 1396, as well as a questionnaire distributed among the financial managers of these firms at the end of 1396. The structural equation modeling approach and SmartPLS software have been used for modelling. The results showed that the use of modern management accounting tools has a positively significant effect on the firm's performance. Also, the study findings indicate that the relationship between the use of modern management accounting tools and firm performance are significantly and positively moderated by three contingency factors namely; market competition, environmental uncertainty and company size.
    Keywords: contingency theory, Management Accounting Tools, Performance evaluation, structural equation
  • Bahman Banimahd * Pages 129-141
    This paper, based on the theory of behavioral stability, studies fraudulent financial reporting based on the psychological characteristics of individuals. This theory holds that managers' behavioral tendencies, including emotions and personal emotions, will also have a direct impact on their professional performance. Therefore, the purpose of this article is to examine the psychological characteristics of individuals' decision making in the context of fraudulent financial reporting. The sample consisted of 259 accounting experts, accounting chiefs and financial managers of listed companies. The research method was survey and the data were collected by questionnaire. Data analysis and hypothesis testing are performed on the basis of structural equations. Evidence from this study shows that negative moods have a positive and significant effect on both types of fraudulent, meaningful and unimportant financial reporting. But positive moods only have a significant effect on fraudulent financial reporting with the assumption of significance, and not on the model without significance. Also the findings of this study show that sensation seeking has a significant effect on both models. Finally, the results of this study confirm that managers with a high tendency to gambling they are more sentiment to fraudulent financial reporting in both significant and unimportant models.
    Keywords: Fraudulent Financial Reporting, Individual moods, sentiment Seeking, gambling Tendency, Theory of Behavioral Stability Psychology
  • Abbas Bakhtiari *, Rezwan Hejazi, Alireza Jorjor Zadeh Pages 143-158
    Professional judgment is the core of auditing. The value created by auditing financial statements is the result of the auditor's judgment and, in general, of the set of professional judgments that are made within the framework of accounting and auditing standards. The aim of this study was to identify the factors affecting the psychological characteristics of auditors in auditing judgment. This research has been done in the framework of qualitative approach and using the data research method of the foundation. Data collection tools were semi-structured interviews, and in order to gather information, the purposeful sampling method was used to interview 20 experts, including university accounting professors. Data analysis was performed in three stages: open coding, central coding and selective coding. Based on it, a qualitative research model was designed. The results of the present study show the extraction of 107 codes or initial concepts from interviews as well as counting 20 concepts and 6 categories, which in the form of paradigm model include causal conditions with sub-categories: individual characteristics, emotions and mental health of auditors and demographic factors. Background conditions with family subcategories, legal factors, environmental factors, culture and political environment, pivotal category with subcategories: work-related stress, independence and impartiality, intervening conditions: organizational factors and economic environment, strategy / interaction with Subcategories: Skills, Auditor's Knowledge, Professionalism and Decision-Making Power to Decision-Making and Supervisors The sub categories: professional judgments respectively.
    Keywords: Psychological Characteristics of Auditors, Audit Judgment, Grand Theory
  • Razieh Rezaee *, Seyed Yousef Ahadi Serkani, Mohammad Mahmoudi Pages 159-171

     The purpose of this study was to evaluate the effects of knowledge management, innovation and growth on the relation between Balanced Scorecard and Banking Productivity. The statistical population includes 22 banks of our country during 1392 to 1396. Hypotheses were tested using multivariate linear regression model and data analysis by using panel method. After making the required validation tests, the results showed that in 75% of the dimensions of Balanced Scorecard, there is a significant positive relation with the Banking Productivity Index. The findings indicate that although the growth of banks will strengthen the relation between the financial perspective of the four dimensions of BSC and the efficiency of banks, But it does not play a role in the relation between the other dimensions of balancing scorecards and the efficiency of banks. Also, innovation has only strengthened the relation between one of the dimensions of a balanced scorecard (learning perspective) and the efficiency of banks. However, the indicator of knowledge management has a reinforcing role on the relation between customer's perspective and banks 'productivity, and weakening role on the dimensions of internal process perspective and learning with banks' productivity. .

    Keywords: Banking Productivity, Balanced Scorecard, knowledge management, innovation, Growth
  • Bahareh Haghighitalab, Mhamadreza Abbaszadeh *, MohammadAli Bagherpour Velashani, Jamal Nazari Pages 173-202

    Estimating the time budget of any independent audit engagement is often a subjective estimation done without paying attention to uniform criteria, therefore, the audit profession does not enjoy its benefits in project planning and control. Also, the auditor's estimation of time budget can be one of the effective factors in determining audit fees. The purpose of this study is to provide a practical model to reasonably estimate a risk-based time budgeting for independent audit of financial statements. The research method was literature review, interviewing experts, distributing questionnaires and using grounded theory to collect data in order to present an applied model and review the budget form. According to the proposed model, at the stage of work acceptance, the time budget is initially estimated based on the assessed risk for each part of the budget form and then initial estimated hours will be adjusted by obtaining an understanding or overview from the customer. The proposed model of this study has been formulated as an executive instruction, and its mechanization for deployment is now at the production phase, in collaboration with a specialized working group of partners and managers in one of the largest private sector audit institutions in our country.

    Keywords: Time budget, Independent audit, Risk, Planning, controlling, Grounded Theory
  • MohammadHosein Fatheh *, Javad Moradi Pages 203-227

    Precise costing is the basic tool for financial clarity, performance assessment and management responsibility. This study aims to present a new method considering qualitative and quantitative characteristics and also by taking the performance cycles of universities into account to determine the cost of education and research outputs at universities. This is a case study for 2017 fiscal year and the first and second semesters of 2017-18. This study draws on an inductive approach to implement a new approach based on an integrated-systemic approach in costing model. Observation and interview were used to identify the drivers relevant to the activities (For both of the Operational and Supporting Units). The costs of all the Responsibility centers, Activity centers and Cost Objects (Outputs) in Shiraz University have been calculated using the new approach in 11 stages (congruent to the environmental features of Iran universities). Having some adjustments to the Activity-Based Costing, in addition to quantitative elements, qualitative and time factors were also systematically considered in determining the costs. The costs were calculated at the highest accuracy which can be a proper tenet for the implementation of Performance-Based Budgeting.

    Keywords: Performance-Based Budgeting, Activity-Based Costing, Time-Driven ABC, Cost, Resource Consumption Accounting
  • Maryam Gavara, Mahmoud Moein Addin *, Akram Taftiyan Pages 229-243
    The Firm size of research is measured by indicators such as total assets, stock market value, sales volume, and ... . Different Firm size representatives depict different aspects of company and, as a result, have different interpretations of corporate finances. This study seeks to provide a new concept of Firm size variable used in accounting models and factor expression as a Firm size index including the characteristics of different indicators simultaneously by combining different indicators. In this research, different indicators of Firm size are tested using Exploratory factor analysis and a new factor obtained from the principal components method is presented as Firm size variable. In order to investigate the effect of this factor in improving accounting models, this factor has been tested in earnings management models. For this purpose, a sample of 139 companies for the years 2009 to 2019 has been studied and the results show that using the factor obtained from Exploratory factor analysis improves the results of earnings management models and The results of Kaznik, modified Jones and Jones models are improved and the difference in the time of using the factor is significant compared to the time when only one indicator is used.
    Keywords: Firm Size, Exploratory Factor Analysis, Principal Components Analysis, earning managment
  • Sayed Majid Koocheki, MohammadHasan Janani * Pages 245-253

     In this study, we have estimated the productivity of all banks listed on the Iranian Stock Exchange in the period between 2012 and 2017. This estimate is made using a model designed by Igner et al. (1977). In this model, bank operating costs, loans and facilities granted, staff salaries, deposits made and capital are variables used to determine the level of bank productivity. Then, using the function presented by Betis and Gypsy (1992), we have calculated the inefficiency rate of banks and based on that, we have estimated the percentage of banks' productivity using that function. Comparison of the results obtained from the level of bank productivity in Iran from 1391 to 1395 and its average obtained in comparison with 1396 has shown the banks that have moved to change the level of productivity and a suitable scale for evaluating productivity. Between different banks will give. 

    Keywords: Igner Model, Banking Productivity, Banking Efficiency
  • HamidReza Sarkhani Ganji, Ali Najafi Moghadam *, Fatemeh Sarraf Pages 255-270

    In recent years, several attempts have been made to position management accounting systems(MAS) on development of intellectual capital (IC) and performance and The use of Business Intelligence (BI) and Business Analytics for supporting decision-making and increasing profitability is widespread in the world, hence Business Intelligence has effect on relatinshiP between management accounting systems with intellectual capital dimensions and financial performance. The purpose of this research is the survey of impact of management accounting systems on development of intellectual capital dimensions and financial performance by emphasis on intelligence business in Iran capital market. This research is practical and descriptive-correlation and case study that did in Iran capital market in 2019. To do this research a sample was chosen which includes 376 firms of the listed firms in Tehran Stock Exchange. In this research 4 hypothesis were set forth. After completing the research and doing descriptive and (Linear Multiple regression) inferential statistic's tests, the research hypothesizes were proved. There is relationship between management accounting systems with development of intellectual capital dimensions and financial performance and business intelligent had impact on these relationships. It is better that Managers use management accounting systems and Business Intelligence together in order to development of intellectual capital and performance.

    Keywords: management accounting systems, intellectual capital dimensions, Financial Performance, business intelligence
  • Afshin Hashemi Golsefidi, Zahra Lashgari *, Zohreh Hajiha Pages 271-283

    Abstract Machine learning is a broad discipline that has designed learning algorithms that can guide stimuli, detect spoken language, and discover hidden adjustments in data volume growth, of which financial data is no exception. Therefore, the purpose of this study is to investigate the application of machine learning in providing a model for detecting accounting distortions in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Statistical analysis of the research was performed based on the extracted data of 308 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1389 to 1398 (3080 years - company) and the screening method was used for sampling. Accounting distortions of the dependent variable obtained through the virtual variable zero and one and the variables of non-discretionary accruals, change in accounts receivable, change in inventory, soft assets, change in cash sales, change in return on assets and issuance of securities as Independent variables are considered and nonlinear regression is used to test the hypotheses and R statistical calculation software is used to implement the Medians-K clustering algorithm and related calculations.

    Keywords: Machine learning, clustering algorithm, detection of accounting distortions
  • Masome Tadris *, Maghsoud Amiri, Hossine Rahmanseresht, Amir Usefli Pages 285-301
    The evaluation process is one of the most important processes that any organization needs to ensure the survival and knowledge of the quality of performance and accurate implementation of its programs. Continuous improvement of organizational performance leads to the creation of a huge synergistic force that supports the growth and development program and creates opportunities for organizational excellence. In all organizational analysis, performance is an issue that needs to be measured to improve, and therefore an organization without a performance appraisal system can not be imagined. Since the ability of the organization to evaluate and measure the performance of key processes of the organization leads to continuous and continuous improvement of the organization, so the use of a stable and non-contradictory evaluation system is inevitable.There are many approaches to performance appraisal, each with advantages and disadvantages. In this research, while presenting a new and comprehensive classification of performance appraisal, the advantages and disadvantages of each of these approaches and comparing them with each other, in order to identify the gaps in each approach, can be sought to provide a suitable solution. Pay to raise them.The results of this study show that using hybrid approaches in the current complex environment is the best way to overcome the shortcomings of existing performance appraisal approaches
    Keywords: Performance appraisal, evaluator approaches, retrospective structure, prospective structure
  • Maryam Ajam * Pages 303-314

    The power of profitability and increasing the wealth of shareholders in the enterprise requires the optimal use of resources and efficiency in performance. In this regard, information asymmetry and conflict of interest between managers and shareholders can be an important obstacle; therefore, in this study, we try to influence the quality of accounting information (profit forecasting) on investment performance (efficient investment and more or less investment). Also, in order to resolve the conflict of interest, the quality of the auditor (expertise, tenure and remuneration) who plays the role of moderator in this research is used. Therefore, 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2011 to 2018 were tested by data panel method. The results showed that the quality of accounting information improves efficiency and reduces investment more or less, and the auditor's expertise increases the impact of accounting information quality on investment efficiency and decrease more or less investment; as a result, optimal use of resources and increase efficiency In enterprises, more is achieved.

    Keywords: Investment Efficiency, More or Less Investment, Accounting Information Quality, Auditor Quality
  • Abbas Alipour, Mehdi Beshkooh *, Gholamreza Kordestani Pages 315-324
    The present study has identified and presented a model of challenges of the Social Security Organization in the field of resources and expenditures. Challenges identified in this study include economic conditions, underlying conditions and intervening conditions. From the perspective of purpose, this research is among the applied research and in terms of nature and method is descriptive survey research. The statistical population of this research in the qualitative part including elites and experts in the field of social security, as well as economists, politicians and includes 2159 people in the quantitative part including all senior, middle and senior managers of the Social Security Organization. The sample size in the qualitative section was judgmental and purposeful and with a sample size of 5 to 10 experts and in the quantitative part, random sampling of senior, middle and senior managers of the Social Security Organization according to Morgan Table was equal to 325 people. The results showed that the component of economic and social conditions does not have a significant effect on the interventionist conditions. The context condition component has a significant effect on the intervening condition. The component of economic and social conditions has a significant effect on the imbalance of resources and expenditures in the Social Security Organization.The component of background conditions has a significant effect on the imbalance of resources and expenditures in the Social Security Organization. The component of intervening conditions has a significant effect on the imbalance of resources and expenditures in the Social Security Organization.
    Keywords: economic conditions, contextual conditions, interventionist conditions, balance of resources, expenditures